Unit 8 Our Clothes Topic 1 知识点梳理+提升训练(含答案解析) -- 仁爱科普版八年级英语下册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 8 Our Clothes Topic 1 知识点梳理+提升训练(含答案解析) -- 仁爱科普版八年级英语下册

资源简介

Unit 8 Our Clothes Topic 1
知识点梳理
重点短语
1. Chinese Tang costume中国唐装
have a class fashion show举行一次班级时装秀
prepare for…为……做准备
suggest doing sth.建议做某事
What do you think of… 你觉得……怎么样?
be made of…由……制成(能看出原材料);
be made from…由……制成(不能看出原材料);
be made in在……地方制造
so/such…that…如此……以至于……
more than超过,多于
on business出差
as the saying goes常言道,俗话说
afford to do sth.担负得起做某事
look good on sb.……穿在某人身上很漂亮
protect…from…保护……免受……
重点句型
1. –Shall we meet at the school gate at 8:00 --All right.
2. Do you have time tomorrow
3. My old coats are so short that I want to buy some new ones.
4. --What size do you take/need/want --Size M.
5. It’s such a cool windbreaker that you should buy it at once.
6. Could you tell me where to buy a scarf
7. As the saying goes, “You are what you wear.”
重点语法:一般将来时
一般将来时表示将来某个时间要发生的动作或者存在的状态,通常与表示将来的时间状语连用,如tomorrow, the day after tomorrow, next year等。其常见的表达结构如下:
will+动词原形:表示单纯的将来概念或表示“意愿”。如:We’ll have a class fashion show.(我们将举办一场班级时装秀。)疑问句中还可以表示征询听话人的“意图”,如:Will you come to the fashion show (你会来参加时装秀吗?)
be going to+动词原形:表示明确的打算,或用来表示必然、很可能发生的事或自然现象。如:She is going to design a new dress for the show.(她打算为时装秀设计一条新裙子。)
现在进行时表将来:表示按计划安排要发生的事件。如:The fashion models are coming to our school tomorrow.(时装模特们明天要来我们学校。)
一般将来时的否定句和疑问句结构如下:
否定句:will的否定形式是will not,缩写为won’t,即won’t+动词原形;be going to的否定形式是在be动词后面加not,如:He isn’t going to join the fashion show.(他不打算参加时装秀。)
疑问句:will提到主语前面,构成“Will+主语+动词原形+其他?”;be going to则把be动词提到主语前面,如:Is she going to wear a traditional costume (她打算穿传统服装吗?)
提升训练
一、单项选择
1.Her blouse is very nice and it feels ________.
A.terrible B.smooth C.cold D.beautiful
2.—Why don’t you buy it
—The car is so expensive that I can’t afford ________ it.
A.to buy B.buy C.buying D.buys
3.Jane’s trousers look beautiful and I want to buy ________, too.
A.it B.them C.one D.ones
4.—What a sunny day!
—Yes. You’d better take a sun umbrella to protect yourself ________ the sunshine.
A.of B.from C.under D.to
5.His speech was ________ good. It was perfect.
A.more than B.than C.less than D.rather than
6.—Lily, who is the girl ________ red
—Oh, she is my sister Kitty.
A.wears B.wear C.in D.puts on
7.When I went shopping, a beautiful hat ____ my eye.
A.came B.went C.took D.caught
8.—You look very beautiful in this T-shirt.
—________.
A.I don’t think so B.Don’t say that C.Thank you D.Not at all
9.I want to buy a windbreaker ________ I will look more handsome.
A.so that B.in order to C.so as to D.so
10.—What’s the Tang costume made ________
—It’s made ________ silk.
A.in; of B.of; of C.from; of D.from; from
二、单词拼写
11.Some styles never go out of f .
12.She is wearing a dress of s today.
13.—What are your favorite clothes
—I like (夹克).
14.What (尺寸)of shoes do you take
15.We can’t a to go abroad this summer.
16.Take your hands out of your (兜).
17.The program is not s for children.
18.The hat is part of the school (制服).
19.—What m is this dress made of
—Cotton.
20.What's the (意思) of the word
三、补全对话
A: Hi, Xiao Qian. You look so beautiful. What a nice dress!
B: Thank you. It’s my thirteenth birthday present form my mother.
A: It is very soft and smooth. 21
B: Yes, it is. The silk is from Hangzhou.
A: 22
B: She bought it in Xue Fangni Clothing store.
A: I also want to buy one. My old dresses are too short.
23
B: Yes, I am. Tomorrow is Saturday. I don’t have any classes.
24
A: Good idea! 25
B: Let’s meet at my home at 9:00 a.m.
A: All right. See you tomorrow.
四、短文填空
阅读下面短文,根据以下提示:1)汉语提示。2)语境提示,3)音标提示,在每个空格内填入一个恰当的英文单词。所填单词要求意思准确,拼写正确。
Did you buy 26 (something) on Nov.11 Nov.11 has been a day for shopping spree(狂欢) in China. On that day, things from pencils to TV sets are nearly the cheapest in the year, it is exciting for Chinese people to buy things on and .
I still remember the first thing I did after school on Nov. 11. I 27 some books for the original (原始的) price on .
The day of shopping start on November 11 of 2009. In 2016, Tmall and Taobao made 120.7 billion yuan in sales on Nov.11. The next years shopping festival 28 /br k/ the record of 2016. The same thing now happens 29 / ra nd/ the world. Alibaba helps Chinese shoppers buy foreign(国外的) things 30 (easy) . Even foreigners enjoy buying things on . A large 31 of people spend much money buying things and enjoy 32 (they) because of the low prices of the shopping spree. You can give back the things 33 /wi’ aut/ any reason in seven days 34 you don’t like them, you still have to be 35 (care) before you decide what to buy although(虽然). It is really easy for you to shop online. Remember good things are not always the most expensive things.
五、选词填空
so, such
36.The weather is bad that we have to stay at home.
37.It is bad weather that we have to stay at home.
38.The baby is lovely that everyone likes her.
39.She is a lovely baby that everyone likes her.
prepare for,prepare,ready
40.The students are the party.
41.The teachers lessons every day.
42.Everyone is for the party.
六、阅读理解
It’s not true that only women wear skirts. Men can wear them, too.
In Scotland, men wear a kind of skirt called kilt. The kilt is their national dress and an important part of their tradition.
A kilt is a colored skirt reaching down to the knees. It has checks(方格)on it with different colors, like red and blue. Each family in Scotland has its own colors.
How did the Scots start to wear kilts There are many stories about it. One story is that the kilt was invented in the 1720s by an English factory owner, Thomas Rawlinson.
Rawlinson had a number of Scottish workers in his factory and he thought their clothing got in the way of their work. So he cut their long clothes into shorter skirts.
Today, most Scotsmen look the kilt as a formal dress. They usually only wear them at weddings or big dinners. There are only a few men who still wear a kilt every day.
Scots also wear kilts in parades(游行队伍)when they play their traditional musical instrument bagpipes. The army still has kilts as the dress uniform, but they no longer use them when fighting.
43.Which of the following is a kilt
A. B. C. D.
44.In Scotland,different families have different ________ for their kilts.
A.colors B.checks C.sizes D.shapes
45.When do Scotsmen wear kilts
A.At weddings. B.At big dinners. C.In parades. D.All of the above.
46.Which of the following is NOT true
A.The kilt was first made in the 1720s.
B.The kilt was invented because it could make the workers work fast.
C.The kilt is Scotland’s national dress.
D.The kilt is not the battle(作战)dress uniform of Scotland’s army.
47.The story mainly tells us ________.
A.things about Scotsmen’s traditional kilts
B.how to wear kilts
C.when to wear kilts
D.Scotsmen’s important tradition
When you want to go shopping, you will decide how much money you can pay for new clothes and think about the kind of clothes you really need. Then you just only look for those clothes. There’re labels(标签)inside all new clothes. The labels tell you how to take care of your clothes. The labels may say “dry-clean only”. If you put these clothes into the water to wash them, you may ruin(损坏)them.
Many clothes today must be dry-leaned. Dry-cleaning is expensive. So when you buy new clothes, check if they will need to be dry-cleaned. You’ll save money if your clothes can be washed in water.
You can also save money if you buy clothes that are well-made. Well-made clothes last longer. They look good even after they have been washed many times. Clothes that cost more money are not always made better. They don't always fit better. Sometimes the less expensive clothes look and fit better than the more expensive ones.
48.Before you buy clothes, the first thing for you to do is ________.
A.to get advice from others
B.to decide how much money they cost
C.to decide what color you like
D.to think about what style you want
49.________ can tell you how to take care of your clothes.
A.The labels B.The colors C.The styles D.The materials
50.If you want to save money, you can buy clothes ________.
A.that can be washed in water B.that need to dry-cleaned
C.that look good D.that is the cheapest
51.From the passage, we can learn ________.
A.dry-cleaning is cheap
B.sometimes the cheaper clothes can fit you better
C.expensive clothes last longer
D.cheap clothes last longer
52.The writer mainly tells us ________.
A.how to choose label B.how to wash clothes
C.how to save money D.how to buy clothes
七、任务型阅读
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。
Do you know a famous saying, “Life is like a box of chocolates, you never know what you will get.” The surprise is part of the fun. Now blind boxes are quite popular. Merchants (商家) fill the box with random (随机的) toys which usually come from movies, comics and cartoons. Many people like to buy them to find out what will be inside.
The earliest blind boxes were from Japan. Getting blind boxes was a New Year’s tradition. At that time, they called the blind box “a lucky bag”. Blind boxes were introduced to China in 2014. Most customers for blind boxes are young people aged 18 to 35.
Blind box toys are popular in part because of their cute appearances. The cute mini-sized cartoon figurines (小塑像) are suitable to place almost anywhere. What’s more, the mystery and uncertainty (不确定性) of the process also interests people. It’s the main reason why they are so popular.
Opening a blind box is a little surprise for our daily lives. When people open this little box, they may be disappointed, but the uncertainty is part of the fun. People will open more blind boxes and hope for a better outcome (结果). In fact, although the mystery boxes are full of fun, we should make a rational (理智的) decision when we buy them.
53.Do people know things inside when they buy blind boxes
54.Where did the earliest blind boxes come from
55.Who often buys blind boxes
56.What’s the main reason why blind box toys become so popular
57.What’s your idea about buying blind boxes
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《Unit 8 Our Clothes Topic 1 知识点梳理 提升训练(含答案解析) -- 仁爱科普版八年级英语下册》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B A D B A C D C A B
题号 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
答案 C A D B A B A A B D
1.B
【详解】句意:她的衬衫很漂亮,摸起来很光滑。
考查形容词辨析。terrible糟糕的;smooth光滑的;cold冷的;beautiful漂亮的。根据“Her blouse is very nice”可知,此处是说摸起来很光滑。故选B。
2.A
【详解】句意:——你为什么不买呢?——这辆车太贵了,我买不起。
考查非谓语动词。固定搭配:can’t afford to do sth“做某事付不起费用“,动词不定式作宾语,故选A。
3.D
【详解】句意:简的裤子看起来很漂亮,我也想买一条。
考查代词。it它,替代特指单数名词;them它们,替代特指复数名词,人称代词宾格形式;one替代泛指单数名词;ones替代泛指复数名词。此处是表泛指“Jane’s trousers”这类裤子,trousers是复数,应该用ones替代。故选D。
4.B
【详解】句意:——多么晴朗的一天啊!——是的。你最好带一把遮阳伞,以免被阳光晒伤。
考查介词。of属于;from来自;under在……下面;to到;“protect... from...”表示为“保护……免受……”,此句“take a sun umbrella to protect yourself ________ the sunshine.”可知是带把太阳伞以防太阳晒,故选B。
5.A
【详解】句意:他的演讲不止是好,简直是完美。
考查词义辨析。more than多过,不止;than比;less than少于;rather than而不是。根据“It was perfect.”可知,完美,所以超过好,故选A。
6.C
【详解】句意:——莉莉,那个穿红色衣服的女孩是谁?——哦,她是我的妹妹凯蒂。
考查介词短语。wear动词,穿、戴;be in介词短语,穿着; put on穿上。本句已有谓语动词“is”,而选项A、B和D都是谓语动词,所以不能用在题干中;本题用“be in+颜色”表示“穿着……颜色的衣服”。故选C。
7.D
【详解】句意:当我去购物时,一顶漂亮的帽子引起了我的注意。
考查动词辨析。come来;go去;take拿;catch抓住。catch one’s eye“引起某人的注意”,固定短语,故选D。
8.C
【详解】句意:——你穿这件t恤很漂亮。——谢谢你。
考查情景交际。I don’t think so我不这么认为;Don’t say that不要那么说;Thank you谢谢你;Not at all别客气。根据“You look very beautiful in this T-shirt”可知,别人提出表扬时,要表示“感谢”,故选C。
9.A
【详解】句意:我想买一件风衣,这样我看起来会更帅。
考查从属连词辨析。so that以便;in order to为了;so as to以便;so所以。根据题干可知,空格后是句子,选项B和C后应接动词原形,可排除,而“I will look more handsome”表示买风衣的目的,应用so that引导。故选A。
10.B
【详解】句意:——唐装是由什么制成的?——它是由丝绸制成的。
考查介词辨析。be made of由……制成 (从成品中能看出原材料);be made from由……制成(从成品中看不出原材料);be made in在……(地方)制造。因上句中疑问词为What可知问“由……制成”而不是“在……制造”,因为唐装是由丝绸制成的,能看出原材料,应用be made of,所以答语也要用be made of。故选B。
11.(f)ashion
【详解】句意:有一些风格永远不会过时。out of fashion表示“过时”,故填(f)ashion。
12.(s)ilk
【详解】句意:她今天穿着一件丝绸连衣裙。根据“a dress of”及首字母可知,丝绸质地的衣服,silk“丝绸”,故填(s)ilk。
13.jackets
【详解】句意:——你最喜欢的衣服是什么?——我喜欢夹克。根据语境和汉语提示可知,询问最喜欢的衣服,空处需填名词复数,作宾语,jackets“夹克”,名词。故填jackets。
14.size
【详解】句意:你穿多大尺寸的鞋子?根分析句子结构可知,此处填名词。size名词,尺寸。故填size。
15.(a)fford
【详解】句意:今年夏天我们负担不起出国的费用。短语can’t afford to do sth表示“负担不起做某事”,情态动词后接动词原形。故填(a)fford。
16.pockets
【详解】句意:把手从兜里拿出来。“兜”pocket,可数名词,此处应使用复数形式。故填pockets。
17.(s)uitable
【详解】句意:这个节目不适合儿童。根据语境以及首字母提示可知,此处“适合的”suitable符合语境。故填(s)uitable。
18.uniform
【详解】句意:这顶帽子是校服的一部分。“制服”uniform。故填uniform。
19.(m)aterial
【详解】句意:——这裙子由什么材料做成?——棉花。根据“Cotton”可知表示棉花,因此询问材料,结合首字母可知应用material表示“材料”。故填(m)aterial。
20.meaning
【详解】句意:这个单词什么意思?根据所给空后面的the word可知,应该填的是可数名词单数,meaning意为“意思”,故填meaning。
21.Is it a silk one 22.Where did she buy it 23.Are you free tomorrow 24.Shall we go shopping together 25.When and where shall we meet
【解析】本文是一篇对话。对话主要是通过小倩和朋友对新裙子的讨论,以及打算一起去购物。
21.根据答句的“Yes, it is. The silk is from Hangzhou”可知,空缺处应该是一般疑问句,而且应该说是丝绸的吗,故填Is it a silk one
22.根据答句的“She bought it in Xue Fangni Clothing store”可知,应该问的是她在哪买的它,故填Where did she buy it
23.根据答句的“Yes, I am. Tomorrow is Saturday. I don’t have any classes”可知,空缺处应该是一般疑问句,而且问的应该是明天有没有空,故填Are you free tomorrow
24.根据上文的“ I also want to buy one. My old dresses are too short”和后文的“Good idea!”可知,应该问的建议,“我们要不要一起去逛街”最符合语境,故填Shall we go shopping together
25.根据答句的“Let’s meet at my home at 9:00 a.m”可知,应该问的是什么时候在哪里见面,故填When and where shall we meet
26.anything 27.bought 28.broke 29.around 30.easily 31.number 32.themselves 33.without 34.if 35.careful
【分析】本文介绍了双十一购物狂欢的盛况。
26.句意:你在11月11日买了什么东西吗?something用于肯定句,疑问句用anything,故填anything。
27.句意:我在天猫上以原价买了一些书。整段讲述的是双十一在淘宝上购买东西的事情,所以此处表示以原价买了一些书,buy“购买”,描述过去发生的事情,句子用一般过去时,动词用过去式,故填bought。
28.句意:接下来一年的购物节打破了2016年的记录。根据音标提示可知,此空应填动词break的过去式broke表示“打破”,故填broke。
29.句意:同样的事情现在在世界各地都在发生。根据音标提示可知,此空应填around,around the world表示“世界各地”,故填around。
30.句意:阿里巴巴帮助中国消费者轻松购买外国商品。此空修饰动词buy,要用副词,故填easily。
31.句意:许多人因为购物狂欢的低价,愉快地花很多钱买东西。a large number of表示“许多”,修饰可数名词,故填number。
32.句意:许多人因为购物狂欢的低价,愉快地花很多钱买东西。enjoy oneself“玩得开心”,故填themselves。
33.句意:如果你不喜欢这些东西,你可以在七天内毫无理由地退货。根据音标提示可知,此空应填介词without表示“没有”,故填without。
34.句意:如果你不喜欢这些东西,你可以在七天内毫无理由地退货。根据“You can give back the things …any reason in seven days … you don’t like them”可知,如果不喜欢可以无理由退货,用if引导条件状语从句,故填if。
35.句意:不过,在你决定买什么之前还是要小心。be后接形容词作表语,根据“before you decide what to buy although”可知,在决定买什么之前,还是要小心,故填careful。
36.so 37.such 38.so 39.such
【解析】36.句意:天气太坏了以致于我们必须待在家里。“so+形容词/副词+that从句”与“such+名词+that从句”均表示“如此……以致于……”,因本题中被修饰成分bad是形容词,故填so。
37.句意:天气太坏了以致于我们必须待在家里。本题中被修饰成分weather是名词,故填such。
38.句意:这个婴儿太可爱了以致于每个人都喜欢她。本题中被修饰成分lovely是形容词,故填so。
39.句意:她是一个非常可爱的婴儿以致于每个人都喜欢她。本题中被修饰成分baby是名词,故填such。
40.preparing for 41.prepare 42.ready
【解析】40.句意:学生们正在为晚会做准备。此处指为晚会提前做准备,用prepare for表示“为……做准备”,are与现在分词构成现在进行时结构,此空应填现在分词,故填preparing for。
41.句意:老师们每天备课。固定搭配:prepare lessons“备课”,句子是一般现在时,主语是复数,动词用原形,故填prepare。
42.句意:每个人都为聚会做好了准备。此处指为晚会做好了准备,根据“is”与“for”可知,此处用be ready for表示“准备好”,故填ready。
43.C 44.A 45.D 46.B 47.A
【解析】本文讲述了苏格兰裙的由来,以及如今苏格兰人在什么场合会穿这种衣服。
43.细节理解题。根据“A kilt is a colored skirt reaching down to the knees. It has checks(方格)on it with different colors, like red and blue”可知,苏格兰短裙是一种长及膝盖的彩色短裙。它上面有不同颜色的格子。C图片符合,故选C。
44.细节理解题。根据“Each family in Scotland has its own colors”可知,苏格兰的每个家庭都有自己的颜色,故选A。
45.细节理解题。根据“They usually only wear them at weddings or big dinners”及“Scots also wear kilts in parades(游行队伍)when they play their traditional musical instrument bagpipes”可知,他们通常只在婚礼或大型晚宴上穿,在游行中演奏传统乐器风笛时也会穿着苏格兰短裙,故选D。
46.推理判断题。根据“he thought their clothing got in the way of their work. So he cut their long clothes into shorter skirts”可知,他认为衣服阻碍了工人的工作,所以他把长衣服剪成了短裙,B表述错误,故选B。
47.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了苏格兰裙的由来,以及如今苏格兰人在什么场合会穿这种衣服,故选A。
48.B 49.A 50.A 51.B 52.D
【分析】文章大意:本文主要讲了如何购买衣服,详细的给出了一些建议,并告诉我们合适的衣服是最重要的。
48.细节理解题。根据“When you want to go shopping, you will decide how much money you can pay for new clothes and think about the kind of clothes you really need.”当你想去购物时,你会决定你能花多少钱买新衣服,并考虑你真正需要的衣服。可知,在你买衣服之前,你要做的第一件事就是决定它们要花多少钱,故选B。
49.细节理解题。根据“The labels tell you how to take care of your clothes.”标签告诉你如何保养你的衣服。可知,标签可以告诉你如何保养你的衣服,故选A。
50.细节理解题。根据“You'll save money if your clothes can be washed in water.”如果你的衣服能在水里洗的话,你会省钱的。可知如果你想省钱,你可以买能用水洗的衣服,故选A。
51.细节理解题。根据“Clothes that cost more money are not always made better. They don't always fit better. Sometimes the less expensive clothes look and fit better than the more expensive ones.”花钱多的衣服并不总是做得更好。它们并不总是更合身。有时便宜的衣服比昂贵的衣服看起来更合身。由此可知从这篇文章中,我们可以知道有时候便宜的衣服更适合你,故选B。
52.主旨归纳题。根据这篇文章内容及其句子“When you want to go shopping, you will decide how much money you can pay for new clothes and think about the kind of clothes you really need. Then you just only look for those clothes.”当你想去购物的时候,你会决定你能付多少钱买新衣服,并考虑你真正需要的衣服种类,然后你只需要寻找那些衣服。可知作者主要告诉我们如何买衣服,故选D。
53.No, they don’t. 54.From Japan. 55.Young people aged 18 to 35. 56.Because of the mystery and uncertainty of the process./Because the mystery and uncertainty of the process also interests people. 57.答案合理即可。I would like to buy blind boxes for fun sometimes./I should make a rational decision when I buy them.
【导语】本文介绍了受年轻人喜欢的盲盒。
53.根据“Many people like to buy them to find out what will be inside.”可知买的时候不知道盒子里有什么,故填No, they don’t.
54.根据“The earliest blind boxes were from Japan.”可知来自日本,故填From Japan.
55.根据“Most customers for blind boxes are young people aged 18 to 35.”可知18岁到35岁的年轻人会买,故填Young people aged 18 to 35.
56.根据“What’s more, the mystery and uncertainty (不确定性) of the process also interests people. It’s the main reason why they are so popular.”可知这一过程的神秘和不确定性也引起了人们的兴趣。这是它们如此受欢迎的主要原因。故填Because of the mystery and uncertainty of the process./Because the mystery and uncertainty of the process also interests people.
57.答案合理即可。故填I would like to buy blind boxes for fun sometimes./I should make a rational decision when I buy them.
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览