资源简介 Unit 4 Weather and our lives知识点梳理search [s t ] v. 搜索;搜寻;搜查;查找They searched the area for hours but couldn’t find the missing dog.他们搜索该地区数小时但未能找到失踪的狗。【tips】search与search for的区别search 通常指搜索的行为或过程,它强调的是动作本身,后面可以直接跟地点等,表示在其中进行搜索。search for 则明确表示寻找某个特定的目标或对象,侧重于搜索的目的和意图,后面通常跟要寻找的人或事物。也可以将search与search for的用法合并在一个句子中,既强调搜查的地点,又表达寻找的对象。The police searched the building.警方搜查了这座建筑。(这句话说明警方在建筑里进行了搜索,但未具体说明他们要找的是什么。)The police searched for the suspect.警方搜寻了嫌疑人。(这句话说明警方正在寻找特定的人,即嫌疑人。)location [l ke n] n.地方;地点;位置locate v.找出...的准确位置;确定...的准确地点The restaurant is in a convenient location near the train station.这家餐厅位于火车站附近的一个便利地点。wet [wet] adj.湿的;潮湿的 v.使潮湿;把...弄湿You’ll get wet if you go out now.你要是现在出去会被淋湿的。天气相关的词汇fog [f ɡ] n.雾 foggy adj.有雾的On foggy mornings,it’s wise to use your fog lights when driving.在雾蒙蒙的早晨,开车时使用雾灯是明智的。wind [w nd] n.风 windy adj.多风的;风大的a windy day 大风天The wind is blowing from the south.刮的是南风。cloud [kla d] n.云;云朵 cloudy adj.被云遮住的;阴云密布的;多云的a grey,cloudy day 灰暗多云的一天The Sun went behind a cloud.太阳躲在了一朵云的后面。quite [kwa t] adv.相当;非常The film was quite interesting. I recommend you to watch it.这部电影相当有趣,我推荐你去看看。drop [dr p] v.降低;减少The temperature dropped to zero during the night.气温在夜间降到了零度。At last the wind dropped.风势终于减弱了。【tips】drop常用于表示“(意外地)落下,掉下,使落下”之意。He dropped his mobile phone in the pool and it broke.他不小心把手机掉进了游泳池,手机坏了。The balloon dropped to the ground when the air leaked out.当气球漏气时,它落到了地上。south [sa θ] n.南部;南方 adv.向南;朝南north n.北;北方 adv.向北;朝北The south is known for its warm climate.南方以其温暖的气候而闻名。(作名词,表示方位)The birds migrate south for the winter.鸟儿向南迁徙过冬。(作副词,表示方向)extreme [ k stri m] adj.极度的;极大的extremely adv.极其;极端;非常Wearing protective gear is necessary when working in extreme temperatures.在极端温度下工作时,穿戴防护装备是必要的。【tips】extreme weather通常指异常恶劣的天气状况或极端的天气条件,如暴风雨、暴雪、干旱、洪水等。heat [hi t] n.热;高温 v.加热;变热heated adj.(用加热器)加热了的;激烈的He could feel the heat of the sun on his back.他能感觉到太阳照射在背上的热度。hit [h t] v.达到(某水平);击中Temperatures hit 40℃ yesterday.昨天气温高达40摄氏度。The euro hit a record low in trading today.今天欧元的兑换价降到了历史最低水平。see [si ] v.看见;见证;为...发生的地点/时间The 19th of July saw an extreme heatwave in the UK. 7月19日,英国遭遇了一场极端热浪。Next year sees the 100th year of the great writer’s death. 明年是这位伟大作家逝世一百周年。This stadium has seen many exciting football games.在这座体育场里举办过许多激动人心的足球比赛。several [ sevr l] det.&pron.几个;数个Several letters arrived this morning.今天上午来了几封信。(作限定词,修饰letters,表示信件的数量)If you’re looking for a photo of Alice,you’ll find several in here.你要是想找艾丽丝的照片的话,这儿有几张。(作代词,指代several photos of Alice)break [bre k] v.打破;破;裂;碎Who broke the cup?是谁打碎了这个杯子?She dropped the plate and it broke into pieces.她把盘子掉在地上,盘子碎了。break词组①break out 突然开始;爆发An argument broke out at the meeting over the budget issue.在预算问题上,会议上突然出现了一场争论。②break open 突然裂开The pod broke open and the seeds dropped on the ground.豆荚突然裂开,种子掉落了出来。③break down (机器或车辆)发生故障;心理崩溃;(使物质)分解The car broke down.车子抛锚了。④break up关系破裂(分手);(被)拆分;(使)解散The meeting broke up. 会议结束了。⑤break off突然终止(谈判/婚约);折断My nails grow quite long, but they break off.我的指甲很长,但很容易折断。⑥break into闯入;强行进入或突然开始There was no one nearby who might see him trying to break into the house附近没有人可能会看见他试图闯入房子里。⑦break through冲破(某物);科技/医学突破Protesters tried to break through a police cordon抗议者们试图冲破警察的封锁线。⑧break a record 打破纪录She broke a record by running the marathon in under 2 hours and 30minutes.她以不到2小时30分钟的成绩跑完了马拉松,打破了纪录。record [ r k d] n.纪录;记录 v.记录She holds the world record for the 100 metres.她保持着100米的世界纪录。(作名词,意为“纪录”)Last summer was the wettest on record in this city.这个城市去年夏天的降雨量是有记录以来最大的。(作名词,意为“记录;记载”)You should record all your expenses during your trip.你应该记下你旅行中的所有开支。(作动词,意为“记录;做记录”)reach [ri t ] v.增加到;达到Daytime temperatures can reach as high as 40℃.白天的气温可高达40摄氏度。with [w ] 由于;随着(用于描述一种伴随的状态)Scotland also had its hottest day,with a temperature of 34.8℃.随着气温达到34.8摄氏度,苏格兰也经历了最热的一天。With the nice weather,they decided to have a picnic outside.由于天气很好,他们决定在外面野餐。indoors [ n d z] adv.在室内 adj.室内的outdoors adv.在室外The children are playing indoors because it’s too cold.由于天太冷,孩子们在室内玩耍。【tips】inside/outside prep. 在(或向)…内/外;在(或向)…里/外 adj. 内部的;里面的by [ba ] prep. 表示数量或程度In fact, the average temperature of the Earth has increased by about 1℃ since the late 1700s.事实上,自18世纪末以来,地球的平均气温已经上升了约1摄氏度。House prices went up by 10%.房价上涨了10%。cause [k z] v.引起;使发生 n.原因;事业Not wearing a seat belt can cause serious injuries in a car accident.车祸中不系安全带可能会导致严重的伤害。(作动词,表示“引起;使发生”)The cause of the fire is still under investigation.火灾的原因仍在调查中。(作名词,表示“原因”)The environmental movement works for the cause of protecting wildlife.该环保运动致力于保护野生动物的事业。(作名词,表示“事业”)have a picnic 野餐go for a picnic去野餐Let’s have a picnic by the lake this weekend.让我们这个周末在湖边野餐吧。Let’s go for a picnic this weekend at the park.这周末我们去公园野餐吧。go on an outing 去郊游We decided to go on an outing instead of staying at home.我们决定去郊游,而不是待在家里。a piece of news一则新闻news article 新闻文章;新闻报道slow down 减慢速度;放慢节奏speed up 加速take action 采取行动take action to do表示行动的目的The government is taking action to reduce air pollution.政府正在采取行动减少空气污染。try one’s best to do sth 尽力做某事try one’s best尽力;努力He promised to try his best to be on time.他承诺会尽力准时到达。Students should always try their best in their studies.学生应该始终努力学习。cool...down 使感到凉快(或凉爽);使冷静;使平静cool down变凉;冷却下来;镇静下来Drink plenty of cold water to cool yourself down.多喝点凉水,凉快凉快。It’s hard to cool him down.很难让他冷静下来。He cooled down with a swim in the river.在河里游泳后他感到凉快了。He didn’t realise his mistake until he cooled down.他直到冷静下来才意识到自己错了。in fact 事实上In fact,I think we should stay here for another day.事实上,我觉得我们应该在这里多待一天。I thought she wouldn’t come,but in fact,she arrived early.我以为她不会来,但事实上,她来得很早。the late 1700s 18世纪末世纪的两种主要的表达方式使用“序数词+century” 使用数字在17世纪初 in the early 17th century in the early 1600s(读作 in the early sixteen hundreds)在18世纪中叶 in the mid-18th century in the mid-1700s(读作 in the mid seventeen hundreds)在19世纪末 in the late nineteenth century in the late 1800s(读作 in the late eighteen hundreds)在21世纪 in the 21st century in the 2000s(读作 in the twenty hundreds)cut down(自根基部分)砍倒;砍伐;减少;降低(数量);缩短Deforestation is a problem because people keep cutting down too many trees.森林砍伐是个问题,因为人们一直在砍伐太多的树木。They had to cut down the speech to ten minutes.他们不得不将演讲缩短至十分钟。day by day 一天天;逐日Her heath is improving day by day.她的健康状况正在一天天好转。ask about 询问;提问I was going to ask about your day, but you seemed busy.我本想询问你一天过得如何,但你看起来很忙。Big Ben 大本钟Big Ben是英国伦敦的标志性建筑,它不仅是英国议会大厦的钟楼,也是世界上最大的四面时钟之一。a red double-decker bus 红色双层巴士红色双层巴士是伦敦的标志性交通工具。这种公交车最早出现在20世纪30年代,以其鲜艳的红色和独特的双层设计而闻名。double-decke n.双层公共汽车single-decke n.单层公共汽车remember to do sth 记得去做某事remember to do sth记得要去做某事remember doing sth记得做过某事Remember to switch the lights off when you leave the room!你离开房间的时候记得关灯!Do you remember switching the lights off before we came out? 你记得我们出来之前关灯了吗?take sth with sb 随身携带I forgot to take my bag with me when I got off the bus.我下公共汽车时忘了拿包。from time to time 时不时;有时候;偶尔from time to time=sometimes=at times=now and thenI like to go for a swim from time to time to relieve stress.我喜欢时不时去游泳以缓解压力。would love to 愿意;想要【tips】would love to 与would like to 意思相近,通常可以换用Come on,Rory,the kids would love to hear you sing.来一首吧,罗里,孩子们都很喜欢听你唱歌。one day一天;某一天【tips】one day用来指代不确定的将来某一天,也可以回顾过去某个不确定的日子。它可以用来表达希望、计划、愿望或进行简单的叙述。One day,I hope to travel around the world.我希望有一天能环游世界。One day,a mysterious stranger came to town.有一天,一个神秘的陌生人来到了小镇。提升训练一、单项选择1.It’s important __________ to protect the environment.A.take action B.taking action C.to take action D.takes action2.We should try our best __________ the air cleaner.A.make B.making C.to make D.makes3.—__________ do you search for information —On the Internet.A.What B.How C.When D.Where4.It’s dangerous __________ in the river alone.A.swim B.swimming C.to swim D.swims5.The weather report says it __________ tomorrow.A.rains B.will rain C.rained D.is raining6.My mother often tells me __________ late for school.A.not be B.not to be C.be not D.to not be7.It’s a good idea __________ an umbrella with you when it rains.A.take B.taking C.to take D.takes8.—__________ is the temperature today —It’s 25 degrees Celsius.A.How many B.How much C.What D.Which9.We must __________ the traffic rules when we cross the road.A.follow B.break C.forget D.make10.The story about the environment is very __________. I like it a lot.A.interest B.interesting C.interested D.interests11.He _________ a big fire in the kitchen last night.A.see B.sees C.saw D.seeing12.Don’t forget __________ your homework before going to bed.A.do B.doing C.to do D.did13.We should pay attention to __________ the environment.A.protect B.protecting C.protects D.protected14.This activity is __________ than that one. I like it more.A.good B.better C.best D.the best15.—__________ is the best way to predict the weather —Using weather satellites.A.What B.How C.When D.Where二、单词拼写16.She went into the kitchen in /s rt / of a drink.17.The /'tempr t (r)/ of something is a measure of how hot or cold it is.18.His kind words /k zd/ everyone to feel better.19.If you say that something is true on /' v rId /, you mean that it is generally true.20.If you /bre k/ your journey, you stop there for a while so that you can have a rest.21.They decided to (location) a new restaurant for dinner.22.Ice (skate) is a popular activity for children during winter.23.Staying (action) is essential for maintaining good health.24.We enjoyed playing games (indoor) instead of outside on a rainy day.25.His condition is getting (bad) despite the treatment.26.The weather is expected to be (cloud) the day after tomorrow.三、选词填空Complete the following passages with the words and phrases in the box. Each word or phrase can only be used once (将下列单词或短语填入空格。每空格限填一词,每个单词或短语只能填一次)A.filled B.extreme C. closed D.down E. onIn summer, an extreme heatwave descended upon our city like a relentless force. The temperature soared to unimaginable heights, reaching a new 27 high that left everyone gasping for breath.The days were 28 with an oppressive heat that seemed to have no end. The sun blazed down mercilessly, turning the streets into virtual ovens. People walked around with sweat pouring down their faces, desperately seeking any source of relief.Schools were quickly 29 as the thought of students having to endure such extreme heat in classrooms was unthinkable. Teachers and parents were relieved that the decision was made to protect the well-being of the children.The heatwave also brought many challenges to our daily lives. Power consumption skyrocketed as people turned 30 air conditioners and fans non-stop. Water usage also increased significantly as people tried to stay hydrated.A.impact B.regards C. checked D.as well E. thoughBusinesses were affected 31 . Shops selling cold drinks and ice creams were doing a booming trade.The extreme heat even broke records. Meteorologists were constantly monitoring the situation and issuing warnings. The media gave stories about the heatwave and its 32 on the community.As the heatwave continued, people came together to help each other. Neighbours 33 on the elderly and those who lived munity centres opened up as cooling stations, providing a place for people to escape the heat. The temperature gradually dropped, and a sense of relief swept through the city. Looking back, it reminded us of the importance of being prepared for extreme weather events and taking care of each other. With 34 to the future, we must be more aware of climate change and take steps to reduce our carbon footprint to prevent such extreme heatwaves from becoming more frequent.四、短文填空It’s important to protect the environment. We should take a 35 to make the air cleaner. One way is to plant more trees. Trees can help clean the air. We should also try our b 36 to reduce pollution. For example, we can use less plastic. When we go out, we can choose to walk, ride a bike or take a bus i 37 of driving a car. In this way, we can not only reduce pollution but also keep healthy. The weather is closely related to the environment. Bad weather may be c 38 by pollution. We need to pay more attention to the environment to have a better living c 39 . We can also enjoy more beautiful s 40 like blue sky and white clouds.五、完形填空Many people enjoy travelling to different places, and the climate can greatly affect their experiences. Generally, the best climate for travel is one that is 41 and comfortable. This means that temperatures should be mild, not too hot or too cold. Many travellers prefer destinations with 42 weather, as it allows them to explore without worrying about extreme conditions.When planning a trip, it’s important to consider the 43 of the destination. For example, coastal areas often have a more temperate climate compared to inland regions. Additionally, the 44 of the year can also impact the weather. Spring and autumn are often seen as the best seasons for travel, as they offer pleasant temperatures and fewer crowds.Rainfall is another key factor to think about. Too much rain can ruin a trip, making outdoor activities impossible. Therefore, travellers should check the 45 before making plans. Regions that are known for dry seasons tend to attract more visitors, as people want to avoid 46 weather.Moreover, the local culture and activities available can be influenced by the climate. In warmer areas, people can enjoy outdoor festivals, beach days and hiking. In contrast, colder regions might offer 47 sports and winter activities.In conclusion, when choosing a travel destination, it’s essential to consider the 48 conditions. By doing so, travellers can ensure a more enjoyable and memorable experience.41.A.pleasant B.unpleasant C.severe D.extreme42.A.stable B.unstable C.unpredictable D.fluctuating43.A.location B.situation C.event D.population44.A.time B.place C.type D.style45.A.forecast B.report C.comment D.feature46.A.sunny B.harsh C.dry D.mild47.A.indoor B.outdoor C.cultural D.social48.A.climate B.weather C.atmosphere D.environment六、阅读理解The weather is very important in our life. It affects our daily activities, health and even our moods. We can predict the weather in different ways. One way is to use weather satellites. They can send back pictures of clouds and other weather conditions from space. Another way is to measure air pressure, wind speed, temperature and humidity. Weather stations all over the world do these measurements every day. People also look at some natural signs to predict the weather. For example, if birds fly low, it may rain.49.Why is the weather important A.Because it’s interesting.B.Because it affects our life in many ways.C.Because it’s easy to predict.D.Because it’s always the same.50.How many ways of predicting the weather are mentioned in the passage A.One. B.Two. C.Three. D.Four.51.What can weather satellites do A.Measure air pressure.B.Send back pictures of weather conditions.C.Look at natural signs.D.Measure temperature.52.What does “humidity” mean in Chinese A.湿度 B.高度 C.亮度 D.速度53.Which of the following is TRUE A.People can’t predict the weather.B.Weather stations only measure temperature.C.Birds flying low is a sign of rain.D.We don’t need to care about the weather.54.What’s the best title for this passage A.The Importance of WeatherB.Ways to Predict the WeatherC.Natural Signs of WeatherD.Weather Satellites七、任务型阅读Climate conditions have a significant impact on people’s daily lives. Firstly, in hot weather, individuals often feel uncomfortable and may experience heat exhaustion. As a result, many choose to stay in cool places and avoid vigorous physical activities, leading to a decrease in overall activity levels. Additionally, hot weather can influence eating habits, with people preferring light food.On the other hand, cold weather can cause transportation issues. Snow and ice can affect roads and public transport, leading to delays. During such times, many people choose to stay indoors. What’s more, cold climates prompt individuals to wear heavier clothing, which can affect daily dressing choices.Rainy days often lead people to avoid outdoor activities such as picnics, sports and gardening. Instead, individuals tend to engage in indoor activities to avoid getting wet. In extreme weather conditions, like hurricanes or heavy snowstorms, schools often cancel classes, particularly for children and the elderly, where safety becomes a primary concern.Different climate conditions not only influence people’s lifestyles but also affect their clothing choices and activity planning. People prefer to choose lighter fabrics in hot days and thicker clothes in cold winter. Therefore, considering these climate conditions is important when planning outdoor events.55.What are some common effects of hot weather on daily lives 56.How can cold weather affect transportation 57.Which activities might people avoid during rainy days 58.When does extreme weather typically lead to school cancellations 59.How do different climates influence people’s clothing choices 60.Why is it important to consider climate conditions when planning outdoor events Give at least two reasons.八、书面表达61.Your foreign friend Frank is planning to come to Shanghai for a trip. He sent an e-mail to you to ask about the best season to travel. Please respond with an e-mail and tell Frank where he can go and what he can do in the season you suggested.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《Unit 4 Weather and our lives 知识点梳理 提升训练(含答案解析) -- 沪教版五四学制(2024)六年级英语下册》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C C D C B B C C A B题号 11 12 13 14 15 41 42 43 44 45答案 C C B B A A A A A A题号 46 47 48 49 50 51 52 53 54答案 B A A B C B A C B1.C【详解】句意:行动起来保护环境是很重要的。考查不定式。分析句子可知是“It is adj to do sth”结构,意思是“做某事是……的”,it是形式主语,不定式是真正主语。故选C。2.C【详解】句意:我们应该尽最大努力使空气更清洁。考查非谓语动词。make使变得,动词原形;making使变得,现在分词或动名词;to make使变得,动词不定式;makes使变得,动词第三人称单数。try one’s best to do sth“尽最大努力做某事”。故选C。3.D【详解】句意:——你在哪里搜索信息?——在互联网上。考查特殊疑问句。What什么;How怎样;When什么时候;Where在哪里。根据答语“On the Internet.”可知,此处询问地点,应用疑问词Where。故选D。4.C【详解】句意:独自在河里游泳是危险的。考查非谓语动词。it is+形容词+to do sth“做某事是怎么样的”,为固定句型,其中it作形式主语,不定式作真正的主语。故选C。5.B【详解】句意:天气预报说明天会下雨。考查时态。根据“tomorrow”可知,此处表示将来的事情,应用一般将来时。故选B。6.B【详解】句意:我妈妈经常告诉我上学不要迟到。考查tell的用法。tell的用法是:tell sb (not) to do sth,根据“tells me”可知,空处应填“not to be”。故选B。7.C【详解】句意:下雨的时候带把伞是个好主意。考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处It是形式主语,真正的主语应该是动词不定式,to take符合题意。故选C。8.C【详解】句意:——今天的气温是多少?——25摄氏度。考查特殊疑问句。How many多少;How much多少钱;What什么;Which哪一个。根据答语“It’s 25 degrees Celsius.”可知,上句是询问今天的气温,What符合题意。故选C。9.A【详解】句意:我们过马路时必须遵守交通规则。考查动词辨析。follow遵守;break打破;forget忘记;make制作。根据“…the traffic rules”可知,此处指“遵守交通规则”,follow符合题意。故选A。10.B【详解】句意:关于环境的这个故事非常有趣。我非常喜欢它。考查词义辨析。interest兴趣,名词;interesting有趣的,形容词,主语为物;interested感兴趣的,形容词,主语为人;interests兴趣,名词复数。分析句子结构可知,此处应用形容词作表语,主语为“The story”,指这个故事是有趣的。故选B。11.C【详解】句意:他昨晚在厨房看到了一场大火。考查时态。根据“last night”可知,句子时态是一般过去时,谓语动词用过去式saw。故选C。12.C【详解】句意:睡觉前不要忘记做作业。考查非谓语动词。根据“Don’t forget … your homework before going to bed.”可知,此处是指睡前不要忘记做作业,作业还没有做,考查forget to do sth.“忘记去做某事”,固定搭配,所以这里应用动词不定式to do。故选C。13.B【详解】句意:我们应该注意保护环境。考查非谓语动词。pay attention to“注意”,后接名词、代词、动名词或名词性从句作宾语,B项符合。故选B。14.B【详解】句意:这个活动比那个更好。我更喜欢它。考查比较级。根据“than”可知,空处用比较级形式,good的比较级是better。故选B。15.A【详解】句意:——预测天气的最好方法是什么?——使用气象卫星。考查特殊疑问句。What什么;How如何,怎样;When什么时候;Where在哪里。根据答语“Using weather satellites.”可知,此处是指使用气象卫星是预测天气的最好方法,应用“What”作特殊疑问词。故选A。16.search【详解】句意:她走进厨房找饮料。根据音标可知,此处是短语in search of “寻找”,search此处意为“寻找”,名词。故填search。17.temperature【详解】句意:某物的温度是衡量其冷热程度的指标。根据音标提示可知,空处应填temperature“温度”,不可数名词。故填temperature。18.caused【详解】句意:他友善的话语让每个人都感到更好。根据音标/k zd/可知,此处应填动词“caused”,表示“引起”或“导致”。故填caused。19.average【详解】句意:如果你说某事平均而言是真的,你的意思是它通常是真的。根据音标可知,该单词是average“平均水平”,on average“基本上;平均而言”。故填average。20.break【详解】句意:如果你中断旅程,你会在那里停留一段时间以便休息。break/bre k/“中断”,时态为一般现在时,主语为you,此处填动词原形。故填break。21.locate【详解】句意:他们决定找一家新餐馆吃饭。location“位置”,decide to do sth“决定做某事”,空处用动词原形locate“找位置”。故填locate。22.skating【详解】句意:滑冰是冬天孩子们的一项流行活动。空处缺少名词作主语,skate“滑冰”,动词,结合“Ice … is”可知,用其动名词形式作主语。故填skating。23.active【详解】句意:保持活跃对于保持身体健康至关重要。action“行动”,名词,stay后面加形容词表示某种状态,active“活跃的”,形容词作表语。故填active。24.indoors【详解】句意:我们喜欢在雨天在室内而不是室外玩游戏。indoor“室内的”,形容词,此处填其副词形式indoors“在室内”修饰动作playing games。故填indoors。25.worse【详解】句意:尽管接受了治疗,他的情况却变得更糟。根据句子中的“despite the treatment”可知,尽管有治疗,情况仍在恶化,此处暗含比较,用比较级worse“更糟的”。故填worse。26.cloudy【详解】句意:预计后天是多云的天气。cloud是名词,意为“云;云朵”,也可作动词,意为“使布满云;使变阴”。根据句子结构可知,这里需要一个形容词来描述天气状况,“cloud”的形容词形式是“cloudy”,表示“多云的”。故填cloudy。27.B 28.A 29.C 30.E 31.D 32.A 33.C 34.B【导语】本文主要介绍了一次极端的高温天气和它对各方面的影响。27.句意:气温飙升至难以想象的高度,达到了一个新的极端高温,让每个人都喘不过气来。根据“that left everyone gasping for breath”和备选词可知,此处表示一个新的极端高温。extreme“极端的”,形容词,作定语,修饰后面的名词high。故选B。28.句意:白天充满了似乎没有尽头的酷热。be filled with“充满……”。故选A。29.句意:学校很快就关闭了,因为学生不得不在教室里忍受如此极端的高温是不可想象的。根据“the thought of students having to endure such extreme heat in classrooms was unthinkable”和备选词可知,此处表示学校很快就关闭了。closed“关闭”,过去分词,和前面的were构成被动语态结构。故选C。30.句意:随着人们不停地打开着空调和风扇,用电量飙升。根据空后的“air conditioners and fans”和备选词可知,此处表示打开空调和风扇。turn on“打开……”。故选E。31.句意:商业也受到了影响。根据下文“Shops selling cold drinks and ice creams were doing a booming trade.”和备选词可知,此处表示商业也受到了这次极端的高温天气影响。as well“也”,作状语。故选D。32.句意:媒体报道了热浪及其对社区的影响。根据空后的“on the community”和备选词可知,此处是指对社区的影响。impact on“对……的影响”。故选A。33.句意:邻居们检查了老人和独居者。根据下文“the elderly and those who lived alone”和备选词可知,此处是指检查老人和独居者。check on“检查”。故选C。34.句意:关于未来,我们必须更加意识到气候变化,并采取措施减少我们的碳足迹,以防止这种极端热浪变得更加频繁。with regards to“关于……”。故选B。35.(a)ction 36.(b)est 37.(i)nstead 38.(c)aused 39.(c)ondition 40.(s)cenery【导语】本文主要讲述了保护环境的重要性以及我们可以采取的具体措施。35.句意:我们应该采取措施使空气更清洁。根据“We should take… to make the air cleaner.”的语境并结合首字母提示可知,此处指采取措施使空气更清洁,take action“采取措施”。故填(a)ction。36.句意:我们也应该尽最大努力减少污染。try one’s best“尽最大努力”,是固定搭配。故填(b)est。37.句意:当我们外出时,我们可以选择步行、骑自行车或坐公共汽车,而不是开车。根据“When we go out, we can choose to walk, ride a bike or take a bus …of driving a car.”的语境并结合首字母提示可知,外出时,选择公共交通或者步行,而不是开车,instead of“而不是”,是固定搭配。故填(i)nstead。38.句意:污染可能导致恶劣天气。根据“Bad weather may be…by pollution.”的语境并结合首字母提示可知,此处指污染可能导致恶劣天气,cause“导致”,用过去分词形式,构成被动语态。故填(c)aused。39.句意:我们需要更加关注环境,以获得更好的生活条件。根据“We need to pay more attention to the environment to have a better living…”的语境并结合首字母提示可知,此处指获得更好的生活条件,condition“条件”,根据空前的“a”可知,此处用单数形式。故填(c)ondition。40.句意:我们还可以欣赏到蓝天白云等更美丽的风景。根据“like blue sky and white clouds”并结合首字母提示可知,蓝天白云应是美景,scenery“风景”符合。故填(s)cenery。41.A 42.A 43.A 44.A 45.A 46.B 47.A 48.A【导语】本文主要讨论了气候对旅行体验的影响,并提供了选择旅行目的地时应考虑的气候因素。41.句意:一般来说,旅行的最佳气候是宜人舒适的。pleasant宜人的;unpleasant不愉快的;severe严峻的;extreme极端的。根据“comfortable”可知,旅行的最佳气候应该是宜人舒适的。故选A。42.句意:许多旅行者更喜欢天气稳定的目的地,因为这让他们可以在不担心极端条件的情况下进行探索。stable稳定的;unstable不稳定的;unpredictable不可预测的;fluctuating波动的。根据“as it allows them to explore without worrying about extreme conditions.”可知,旅行者喜欢天气稳定的目的地。故选A。43.句意:在计划旅行时,考虑目的地的位置很重要。location位置;situation形式;event事件;population人口。根据“For example, coastal areas often have a more temperate climate compared to inland regions.”可知,是考虑地理位置很重要。故选A。44.句意:此外,一年中的时间也会影响天气。time时间;place地方;type类型;style方式。根据“Spring and autumn are often seen as the best seasons for travel,”可知,是时间会影响天气。故选A。45.句意:因此,旅行者在制定计划之前应该查看预报。forecast预报;report报告;comment评论;feature特征。根据“travellers should check the...before making plans.”可知,制定计划前应该查看天气预报。故选A。46.句意:以旱季闻名的地区往往会吸引更多的游客,因为人们希望避免恶劣的天气。sunny晴朗的;harsh严酷的;dry干燥的;mild温和的。根据“avoid”可知,是避免恶劣天气。故选B。47.句意:相比之下,较冷的地区可能会提供室内运动和冬季活动。indoor室内;outdoor户外;cultural文化的;social社会的。根据“ In warmer areas, people can enjoy outdoor festivals, beach days and hiking. In contrast, colder regions”可知,较冷的地区应该是提供室内运动。故选A。48.句意:总之,在选择旅行目的地时,考虑气候条件至关重要。climate气候;weather天气;atmosphere氛围;environment环境。根据“Many people enjoy travelling to different places, and the climate can greatly affect their experiences.”可知,是考虑气候条件至关重要。故选A。49.B 50.C 51.B 52.A 53.C 54.B【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了三种预测天气的方法,分别是使用气象卫星、通过气象站测量气压、风速等数据以及观察如鸟儿低飞等自然迹象,同时说明了天气在生活中的重要性,它会影响人们的日常活动、健康和情绪。49.细节理解题。根据“The weather is very important in our life. It affects our daily activities, health and even our moods.”可知,天气重要是因为它在很多方面影响我们的生活。故选B。50.细节理解题。文中提到了三种预测天气的方法:“One way is to use weather satellites.” (使用气象卫星);“Another way is to measure air pressure, wind speed, temperature and humidity.” (测量气压、风速、温度和湿度);“People also look at some natural signs to predict the weather.” (人们也通过观察一些自然迹象来预测天气)。故选C。51.细节理解题。根据“They can send back pictures of clouds and other weather conditions from space.”可知,气象卫星可以从太空发回云层和其他天气状况的图片。故选B。52.词义猜测题。根据“Another way is to measure air pressure, wind speed, temperature and humidity.”和常识可知,测量天气状况通常包括气压、风速、温度和湿度;据此可以推断,划线单词“humidity”的意思是“湿度”。选A。53.细节理解题。根据“For example, if birds fly low, it may rain.”可知,如果鸟飞得低,可能会下雨;选项C“鸟飞得低是下雨的征兆。”与原文相符。故选C。54.最佳标题题。综合全文可知,本文开篇介绍了天气的重要性,接着重点阐述了预测天气的不同方法,包括使用气象卫星、气象站测量以及观察自然迹象等;选项B“预测天气的方法”适合作为文章的标题。故选B。55.It can cause discomfort and make people less active. 56.Cold weather can lead to delays. 57.People might avoid outdoor activities such as picnics, sports or gardening during rainy days. 58.During heavy snowstorms or hurricanes. 59.People wear lighter fabrics in hot climates and thicker clothes in cold climates. 60.To ensure safety and comfort, and to avoid potential disruptions. (Any reasonable answer is OK)【导语】本文主要讨论了不同气候条件对人们日常生活的影响,包括活动安排、饮食习惯、交通出行、服装选择等方面。55.根据“in hot weather, individuals often feel uncomfortable and may experience heat exhaustion. As a result, many choose to stay in cool places and avoid vigorous physical activities, leading to a decrease in overall activity levels.”可知,炎热天气会导致人们感到不适并减少活动,故填It can cause discomfort and make people less active.56.根据“cold weather can cause transportation issues. Snow and ice can affect roads and public transport, leading to delays.”可知,寒冷天气会导致交通延误,故填Cold weather can lead to delays.57.根据“Rainy days often lead people to avoid outdoor activities such as picnics, sports and gardening.”可知,雨天人们会避免户外活动如野餐、运动或园艺,故填People might avoid outdoor activities such as picnics, sports or gardening during rainy days.58.根据“In extreme weather conditions, like hurricanes or heavy snowstorms, schools often cancel classes”可知,在暴风雪或飓风等极端天气下,学校通常会停课,故填During heavy snowstorms or hurricanes.59.根据“People prefer to choose lighter fabrics in hot days and thicker clothes in cold winter.”可知,人们在炎热天气选择轻薄衣物,在寒冷天气选择厚重衣物,故填People wear lighter fabrics in hot climates and thicker clothes in cold climates.60.根据“considering these climate conditions is important when planning outdoor events”可知,考虑气候条件是为了确保安全和舒适,并避免潜在的中断,故填To ensure safety and comfort, and to avoid potential disruptions. (Any reasonable answer is OK)61.例文Dear Frank,Hope this e-mail finds you well. Shanghai is a beautiful city to visit at any time of the year, but different seasons offer different experiences.Spring is generally considered the best season to travel to Shanghai. The weather is mild and pleasant, making it ideal for outdoor activities and sightseeing.In spring, you can visit parks like Yu Garden and enjoy the blooming flowers. The city is filled with colours and a lively atmosphere. Besides, every year, there is a flower show in Shanghai.I hope this information helps you plan your trip. Please let me know when you come to Shanghai!Best regards,Tom【详解】[总体分析]① 本文是一封电子邮件。② 时态:时态主要为“一般现在时”。③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏要点。注意行文连贯,逻辑清晰,无拼写和语法错误。[写作步骤]第一步,点明上海是个美丽的城市,每个季节都适合游览;第二步,介绍上海在春天时的天气情况;第三步,介绍春天时在上海可以参观的地方;第四步,总结并希望Frank来时告诉自己。[亮点词汇]①at any time of the year一年中的任何时候②enjoy the blooming flowers欣赏盛开的花朵③is filled with充满[高分句型]①I hope this information helps you plan your trip. (省略that的宾语从句)②Please let me know when you come to Shanghai! (when引导的时间状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览