资源简介 Unit 1 Spring Is Coming!知识点梳理Lesson1How’s the weather =What’s the weather like 天气怎么样?on the radio 通过广播Here’s the weather report.以here和there开头的句子用倒装,当主语是代词时用半倒装。there be 结构的将来时:there will be=there is going to beI hope so!我希望如此! I hope not! 我不希望如此!Maybe 副词 用在句首,表可能。may be 情态动词+原形 放句中,表推测,可能。be scared of sth/doing sth. 害怕某事/害怕做某事what strage weather!what 引导的感叹句修饰名词What+a/an+adi+n单数+(主+谓) What an interesting book(it is)!What+ adi+n复数/不可数n +(主+谓) What interesting books(they are)!What sunny day it is!lesson2到达的三种表达:(地点副词前不加介词)arrive in+大地方 arrive at+小地方 (注意:arrive home/here/there)get to +地点 (get home)reach +地点2.neither…nor…既不…也不… either…or…要么…要么..;或者…或者…not only…but also…不但…而且…on one’s way to…在去某地的路上see sb doing sth. 看见某人正在做某事see sb. do sth 看见某人做了某事practice doing sth.练习做某事some…others… 一些…另一些…play on the swings 荡秋千a field trip 野外旅行enjoy doing sth 喜欢做某事can’t wait to do sth. 迫不及待做某事lesson31,through 从物体的内部穿过 through the door across 从物体的表面穿过 across the street2.one by one 一个接一个3. go,come , arrive, get 现在进行时表将来lesson4think of ①相出,提出②认为;③考虑long for to do sth. 渴望做某事feel like doing sth.想要做某事=want to do sth=would like to do sthall year round 一年到头plenty of 大量的because of+名词/名词短语; because+句子lesson5Thank youfor doing sth.感谢做某事the first time doing sth 第一次做某事hold on ①抓紧;②稍等一下(打电话)fall off=fall down from 摔倒come down 下来instead 相反。用在句首或句末,用在句首时,用逗号隔开instead of 代替,而不是 否定其后的内容It’s time to do sth,该是做某事的时候了stop to do sth停下来去做另一件事stop doing sth停止做某事lesson6as..as.. 和…一样until 直到..为止; not… until…直到…才have to 不得不 强调客观上不得不做某事must 必须 强调主观上的必须in+颜色 表示穿什么颜色的衣服put on 表穿的动作wear 表穿的状态dress sb 给某人穿衣服提升训练一、单项选择1.He was once ________ killed in a car accident several years ago.A.completely B.luckily C.exactly D.nearly2. Jenny, you can’t go out to play _____ you finish your homework.A.until B.since C.if D.because3.He speaks _________English _______French.Instead,he speaks German.A.either; or B.not only ; but alsoC.both; and D.neither; nor4.Our hometown is becoming more and more beautiful. ______ visitors come here on weekends.A.Hundred B.Hundreds C.Hundred of D.Hundreds of5.There a basketball match between Class One and Class Three this afternoon.A.is going to be B.will haveC.are going to be D.is going to have.6.When summer comes, a lot of people feel like _____ to have fun.A.to swim B.swim C.swimming D.have swum7.Skating is popular with children ________ the Beijing Winter Olympics.A.because of B.instead of C.because D.instead8.—More and more people like buying things online.—Yes, because the price is much ________ than that of in real shops.A.cheaper B.lower C.low D.cheap9.According to a recent survey, ______three fifths of working mothers in China don't want to have a second child.A.mostly B.especially C.partly D.nearly10.________ you ________ Bob is able to complete the work on time. It’s too hard.A.Not only; but also B.Both; and C.Either; or D.Neither; nor二、短文填空In England, people often talk about the weather because they can have four 11 (season) in one day. In the morning it is w 12 just like in spring. After an hour black clouds come and then it 13 (rain) hard. The weather 14 (get) a little cold. In the late afternoon the sky will be clear. The sun will 15 (come) out again, and it’ll be summer at this time 16 the day. In England, people can also have summer in winter, or have w 17 in summer. So in winter they can swim sometimes, and in summer sometimes they should take warm clothes. When you go to England, you will see that some English people usually take an u 18 or a raincoat with them even on a 19 (sun) morning, but you shouldn’t laugh at them. If you don’t take 20 umbrella or a raincoat, you will regret (后悔) later in the day.三、单词拼写21.You’d better not park your car (在……外面) our house.22.There are some clouds in the sky, but the sun is (照耀).23.On the night of Lunar August 15th, the moon is especially round, (明亮的) and big.24.This is Mark’s (帽子). Please give it to him.25.When I got up, I found it is (外面).四、完成句子26.fine weather, be, what, it!27.below zero, the temperature, yesterday, be.28.8 hours of sunshine, city, get, every day, these.29.give me a hand, for, thank you.30.fell, on the floor, the boy, sleep.五、任务型阅读Birds have reached their summer breeding grounds about one day earlier per degree of increasing global temperatures. The researchers studied hundreds of species across five continents.Reaching their summer breeding grounds at the wrong time—even by a few days—may cause birds to miss out their important resources such as food and nesting places. Late arrival to breeding grounds may, in turn, affect the timing of offspring (后代) hatching and their chances of survival.The researchers have examined records of migrating bird species dating back almost 300 years. The study will help scientists know how different species may respond to future environmental change.1-2题完成句子;3题简略回答问题;4题找出并写下全文的主题句;5题将文中画线句子译成汉语。31.Migrating birds are arriving at their breeding grounds earlier as .32.If the birds reach breeding grounds at the wrong time , it causes birds to .33.What will happen if they arrive later .34. .35. 。六、阅读理解When we first moved here, we didn’t have a garden. Mike and I talked about making a large vegetable garden somewhere in our yard, but we couldn’t agree on where. Before we went ahead and dug up the grass we spent some time thinking about where it would work best. At last, we chose an old sandbox (沙坑) in our front yard to become our garden.We dreamed about a lively garden with lots of vegetables. We asked many people what we should do to turn this sandbox into a space, then plants can grow in it. And they gave us lots of ideas. My sister was the most knowledgeable, so we listened mostly to her. At first, Mike made a wood fence (栅栏) and I painted it with the kids. We chose a darker colour because it would fit our light grey house.Next, Mike dug 17 holes. Then we filled them with soil (土壤). It was still too cold to plant anything, so for days I just stared out the window at these holes. To me, it looked much too untidy. I advised to fill those holes back and dig new ones. This time we ended up with 10. Much better.Over the next few weeks, I worked on getting everything planted in my garden. I started by planting green onion. But I was too excited and planted it too early. Right away it was clear that it wasn’t going to survive. I had to give it up and try something else. Then my next door neighbour gave me red roses to put in my garden. A few days later we went to a greenhouse and came back not with green onion but peppers, tomatoes and so on. Clearly the vegetable and flower garden was slowly becoming our dream garden. Oh well!I love the way it turned out. This garden will always remind me of my sister.36.When the writer first arrived at her new house, she ________.A.had a large flower garden B.dug up the grass in her yardC.talked about making a sandbox D.wanted a garden with vegetables37.Why did the writer suggest filling the first 17 holes back A.Because she listened to her sister.B.Because the weather was too hot.C.Because the garden looked like a mess.D.Because the kids could dig better ones.38.Which one is the right order of building the garden according to the passage a. We built the fence and painted it.b. We collected much others’ advice.c. We prepared the plants that we wanted.d. We decided on the place of the garden.e. We dug several holes and filled them with soil.A.b-d-a-e-c B.d-b-a-e-c C.d-e-c-a-b D.b-a-d-e-cDear Allen,Thanks for your letter. You want to know the weather in England and my dream job. Now let me tell you.Well, in England it is not too hot or too cold all year round. This is because of the sea. It keeps the islands (岛) warm in winter and makes the air cool in autumn. The winds bring lots of rain to the island. The weather is often different in England. You can’t have the same kind of weather for a long time. In winter there is often heavyfog. You can’t see very clearly and the air smells (闻起来) terrible, so you should drive carefully. During the day in spring, you can have sun and rain on the same day. As for my dream job, I want to be a policeman like my father. And I think it is very exciting.How about you I hope you can tell me something about yourself next time.Best wishes to you!Yours,Mike39.It is not too hot or too cold in England all year round because ________.A.the sea is around it B.it’s warm C.it has many islands D.there are winds40.The wind brings lots of ________ to the island.A.rain B.sunshine C.cloud D.water41.The word “fog” means ________ in Chinese.A.雾 B.小雪 C.冰雹 D.大雨42.Mike’s father is a ________.A.a teacher B.a policeman C.a doctor D.a reporter43.Allen wants to know ________.A.Mike’s favorite subject B.Mike’s favorite jobC.The weather in England D.Both B and C试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《Unit 1 Spring Is Coming! 知识点梳理 提升训练(含答案解析) -- 冀教版 八年级英语下册》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 D A D D A C A B D D题号 36 37 38 39 40 41 42 43答案 D C B A A A B D1.D【详解】句意:几年前他差点在一场车祸中丧生。考查副词辨析。completely彻底地、完全地;luckily幸好;exactly精确地、准确地;nearly几乎、差不多。根据“ killed in a car accident”及语境可知,几年前的一场车祸中,他差点丧生,故选D。2.A【详解】句意:Jenny,直到你写完作业才能出去玩。考查从属连词辨析。until直到;since自从;if如果;because因为。not...until表示“直到……才”。故选A。3.D【分析】考点:考查连词短语。【详解】试题分析:句意:他既不说英语也不说法语,相反地,他说德语。neither …nor 既不……也不……;not only…but also…不仅……而且……;both…and………和……两者都;either…or 或者……或者……。根据句意可知,他说的是德语,不是英语,也不是法语。故选D。4.D【详解】句意:我们的家乡正变得越来越漂亮。成百上千的游客周末来这里。考查大数表达。此处表示“成百上千”,可用hundreds of表示。故选D。5.A【详解】句意:今天下午在一班和三班之间有一场篮球赛。考查there be句型的一般将来时。表示有,客观存在,用there be句型,其一般将来时形式用there will be或there is/are going to be,排除BD;根据空后“a basketball match”可知be动词用is。故选A。6.C【详解】句意:当夏天到来的时候,许多人想要去游泳娱乐。考查非谓语动词。此题考查固定短语feel like doing sth想要做某事。故选C。7.A【详解】句意:因为北京冬奥会,滑冰很受孩子们的欢迎。考查介词短语。because of因为,后接名词或代词;instead of代替,后接名词或代词;because因为,引导原因状语从句;instead代替,修饰动词或句子。根据“the Beijing Winter Olympics”可知是因为冬奥会,是名词短语,前面需用介词because of。故选A。8.B【详解】句意:——越来越多的人喜欢网上购物。——是的,因为它的价格比实体店的要更低得多。考查形容词及比较级。cheap便宜的;low低的。根据“than”可知,此空应填比较级,排除C和D选项,形容价格低要用形容词low。故选B。9.D【详解】句意:根据最近的一项调查,中国几乎五分之三的职业母亲不想要第二个孩子。考查副词辨析。mostly主要地;especially尤其是;partly部分地;nearly几乎。根据According to a recent survey及three fifths of working mothers in china don't want to have a second child,可知,根据一项调查显示,几乎五分之三的职业母亲不想要第二个孩子,所以空格处填副词nearly。故选D。10.D【详解】句意:你和鲍勃都不能按时完成这项工作。太难了。考查连词辨析。not only ... but also ... 不仅……而且……;both ... and ... ……和……两者都;either ... or ... 要么……要么……;neither ... nor ... ……和……都不。根据“It’s too hard.”可知两人都不能按时完成工作,用neither ... nor ...。故选D。11.seasons 12.(w)arm 13.rains 14.gets 15.come 16.of 17.(w)inter 18.(u)mbrella 19.sunny 20.an【导语】本文主要介绍英国的天气。11.句意:在英国,人们经常谈论天气,因为他们一天可以有四个季节。season是可数名词,被four修饰,应用复数,故填seasons。12.句意:早晨天气很暖和,就像春天一样。根据“just like in spring”以及首字母可知是指天气温暖,warm“温暖的”,形容词作表语,故填(w)arm。13.句意:一小时后乌云密布,接着下起了大雨。rain“下雨”,动词,主语是第三人称单数,动词用三单形式,故填rains。14.句意:天气变得有点冷了。主语是不可数名词,动词用三单形式,故填gets。15.句意:下午晚些时候,天空会放晴,太阳又会出来,一天中的这个时候就是夏天了。助动词will后加动词原形,故填come。16.句意:下午晚些时候,天空会放晴,太阳又会出来,一天中的这个时候就是夏天了。根据“it’ll be summer at this time...the day”可知是指一天中的这个时候,应用of所有格,故填of。17.句意:在英国,人们可以在冬天过夏天,也可以在夏天过冬天。根据“people can also have summer in winter, or have w...in summer. ”可知人们可以在冬天过夏天,也可以在夏天过冬天,winter“冬天”。故填(w)inter。18.句意:当你去英国的时候,你会看到一些英国人即使在阳光明媚的早晨也经常带着雨伞或雨衣,但是你不应该嘲笑他们。根据“take an u...or a raincoat ”可知是指雨伞,umbrella“雨伞”,被an修饰,应用单数,故填(u)mbrella。19.句意:当你去英国的时候,你会看到一些英国人即使在阳光明媚的早晨也经常带着雨伞或雨衣,但是你不应该嘲笑他们。sun是名词,后面也是名词,所以应用形容词sunny“晴朗的”修饰,故填sunny。20.句意:如果你不带雨伞或雨衣,你会在当天晚些时候后悔的。此处是泛指一个雨伞,umbrella以元音音素开头,应用an,故填an。21.outside【详解】句意:你最好不要把车停在我们房子外面。“在……外面”英文表达是outside,介词,outside our house“在我们房子外面”,故填outside。22.shining【详解】题意:天空中有一些云彩,但阳光灿烂。根据句意可知此句现在进行时,其构成is doing;shine“照耀”,动词,现在分词是shining。故填shining。23.bright【详解】句意:农历八月十五的晚上,月亮特别圆,又亮又大。bright明亮的;形容词作表语。故填bright。24.hat【详解】句意:这是Mark的帽子。请把它给他。hat“帽子”;根据“it”可知,此空应填名词的单数形式,故填hat。25.outside【详解】句意:当我起床时,我发现它在外面。outside“外面”,故填outside。26.What fine weather it is【详解】根据所给标点及单词可知,此处是What引导的感叹句,结构是:What+形容词+不可数名词+主语+谓语。it是第三人称单数,故用be动词is。故填What fine weather it is“天气多好啊”。27.The temperature was below zero yesterday【详解】根据所给标点可知应为陈述句,分析所给单词,时态是一般过去时,主语the temperature是不可数名词,故用be动词was;below zero“零度以下”,作表语;yesterday作状语。故填The temperature was below zero yesterday“昨天的气温低于零度”。28.These cities get 8 hours of sunshine every day【详解】根据所给标点可知应为陈述句,分析所给单词,these cities作主语,city用其复数形式;get作谓语;8 hours of sunshine作宾语;every day作状语。故填These cities get 8 hours of sunshine every day“这些城市每天日照八个小时”。29.Thank you for giving me a hand【详解】由标点可知,该句为陈述句;分析所给单词,thank you通常与介词for连用,thank you for doing sth.表示“谢谢你做某事”;give me a hand为动词短语,此处的give要用动名词giving。故填Thank you for giving me a hand“谢谢你帮助我”。30.The boy fell asleep on the floor【详解】根据所给标点可知应为陈述句,分析所给单词,the boy作主语;fell作谓语;sleep“睡觉”,应用其形容词asleep“睡着的”,fell asleep“睡着”;on the floor作地点状语。故填The boy fell asleep on the floor“男孩在地板上睡着了”。31.global temperatures rise 32.miss out food and nesting places 33.It will affect the timing of offspring hatching and their chances of survival 34.The study will help scientists know how different species may respond to future environmental change 35.研究人员研究了近300年前迁徙鸟类的记录【导语】本文主要讲述了全球气温变化对鸟类迁徙的影响,以及研究人员的研究成果。这项研究将帮助科学家了解不同物种对未来环境变化的反应。31.根据第一句“Birds have reached their summer breeding grounds about one day earlier per degree of increasing global temperatures.”可知,因为全球气温上升,候鸟提前到达繁殖地。故填global temperatures rise。32.根据第二段中“Reaching their summer breeding grounds at the wrong time—even by a few days—may cause birds to miss out their important resources such as food and nesting places.”可知,如果鸟类在错误的时间到达繁殖地,就会导致鸟类错过食物和筑巢地,此处是动词不定式作宾语补足语,空格处应用动词原形。故填miss out food and nesting places。33.根据第二段“Late arrival to breeding grounds may, in turn, affect the timing of offspring (后代) hatching and their chances of survival.”可知,延迟到达繁殖地可能会影响后代孵化的时间和存活的机会。故填It will affect the timing of offspring hatching and their chances of survival。34.文章的主题句通常在文章开头或末尾。本文前两段叙述了全球气温变化对鸟类迁徙的影响和研究人员对鸟类迁徙和其他物种与全球气温变化的研究。本文的主题句应该写研究的意义。最后一句The study will help scientists know how different species may respond to future environmental change.“这项研究将帮助科学家了解不同物种对未来环境变化的反应。”是对全文的总结,应是本文的主题句。故填The study will help scientists know how different species may respond to future environmental change。35.分析句子可知,本句是陈述句;The researchers 翻译为“研究人员”;have examined翻译为“已经研究,研究了”;records of migrating bird species dating back almost 300 years翻译为“近300年前迁徙鸟类的记录”,dating back almost 300 years“追溯到近300年前”是现在分词短语作records of migrating bird species后置定语。故填:研究人员研究了近300年前迁徙鸟类的记录。36.D 37.C 38.B【导语】本文主要讲述了作者把自己的前院变成一个种蔬菜和鲜花的花园的经历。36.细节理解题。根据“When we first moved here, we didn’t have a garden. Mike and I talked about making a large vegetable garden somewhere in our yard”可知,在搬到新房子时,她想有一个有蔬菜的花园,故选D。37.细节理解题。根据“To me, it looked much too untidy. I advised to fill those holes back and dig new ones.”可知,花园看起来太脏了,故选C。38.细节理解题。根据“Before we went ahead and dug up the grass we spent some time thinking about where it would work best.”、“We asked many people what we should do to turn this sandbox into a space”、“Mike made a wood fence and I painted it with the kids”、“Next, Mike dug 17 holes. Then we filled them with soil”、“Over the next few weeks, I worked on getting everything planted in my garden”可知,正确的顺序是:决定了花园的位置——收集了其他人的意见——建立了栅栏并给它上了漆——挖了几个洞,然后用土填上——准备想要的植物。故选B。39.A 40.A 41.A 42.B 43.D【导语】本文是Mike向Allen介绍了英国的天气以及自己喜欢的工作。39.细节理解题。根据“Well, in England it is not too hot or too cold all year round. This is because of the sea”可知,因为英国被海环绕着,故选A。40.细节理解题。根据“The winds bring lots of rain to the island”可知,风给岛上带来了大量的雨水,故选A。41.词义猜测题。根据“In winter there is often heavy fog. You can’t see very clearly”可知,冬天大雾,看不清东西,所以fog表示“雾”,故选A。42.细节理解题。根据“As for my dream job, I want to be a policeman like my father”可知,他爸爸是一名警察,故选B。43.细节理解题。根据“You want to know the weather in England and my dream job”可知,Allen想要知道Mike最喜欢的工作以及伦敦的天气,故选D。答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览