资源简介 Unit 1知识点梳理一.重点单词term n.学期;术语discover v.发现:发觉bridge n.桥bell n.铃(声),钟(声)lead v.领路;导致trip n.旅行note n.正式文件:记录:注释v.注意;指出news n.消息;新闻delicious adj.美味的;可口的sllk n. (蚕) 丝;丝绸along prep.沿着:顺着start v.开始;着手;启动enough adj.充足的,足够的 adv.足够地:相当pagoda n.佛塔warrior n. ( 尤指旧时的)武士,勇士,斗士dream n.梦想;梦v做梦classmate n. 同学forward adv.向前地adj.向前的chance n.机会;可能性; 风险cave n.山洞;洞穴painting n.绘画:油画drum n.鼓tower n.塔:高架子part n.部分;角色;零件 v. 分开;分离later adv.随后:后来adj. 后来的;以后的wild adj.野生的;荒凉的Goose n. (pl. geese)鹅;鹅肉dish n.菜肴;盘;盘状物main adj.主要的;最重要的重点短语look forward to doing sth.期待做某事guess what 猜猜看do a study 做研究the silk road 丝绸之路travel along 沿着 旅行far from... 离...远learn about/know about学习了解look forward to doing sth. 期待做...can’t wait to do 迫不及待做...enough time 足够的时间walk along 沿着...走a good chance 一个好机会along the way 一路上fly home 飞回家a visit to… 一次去...的旅行lots of… 许多places of interest 名胜古迹welcome to… 欢迎到take a picture/take pictures 照相be happy to… 做...很开心show…around 带领...参观walk along… 沿着 ... 走over=more than 超过enjoy doing sth. 喜欢做某事have fun 玩的开心thousands of 成千上万的Walk across 走过have a look 看一看ride camels 骑骆驼have to 不得不;必须去三.重点句型这是一个让你了解中国有趣事物的好机会。This is a good chance for you to learm interesting things about China.我们将从西安起程。We will start in Xi'an.我期待着参观莫高窟。I'm looking forward to visiting the Mogao Caves.我迫不及待地想看看那里美丽的古代绘画。I can't wait to see the beautiful ancient paintings there.我很高兴见到你们。I am so happy to meet you来这个古老的城市体验一下吧!Come have a wonderful experience in this ancient city!丝绸之路很长,我们没有足够时间。The Silk Road is very long, and we don't have enough time.它有130多年的历史。It is more than 1 ,300 years old.你可以步行穿过中山桥。You can walk across the Zhongshan Bridge.四.重点语法提升训练一、单项选择1.Jenny’s school is planning a trip ________ the Silk Road.A.on B.along C.in D.at2.—May I go on the trip with my classmates —Sure. It’s a good chance ________ you to learn.A.for B.of C.with D.to3.We will start our trip ________ Xi’an and end it in Beijing.A.on B.at C.in D.from4.They are looking forward to ________ the Mogao Caves.A.visit B.visits C.visiting D.visited5.The Yellow River is about 5,400 kilometres ________.A.long B.wide C.high D.deep6.— ________ will they travel to Lanzhou — By train.A.How B.What C.When D.Where7.Marco Polo ________ to China with his father and uncle.A.come B.came C.comes D.coming8.The Terra Cotta Warriors are very famous. Many people want to ________ them.A.look B.see C.watch D.read9.I can’t wait ________ my old friend in Beijing.A.meet B.to meet C.meeting D.met10.— ________ is the first bridge over the Yellow River —The Zhongshan Bridge.A.What B.Which C.Where D.How二、单词拼写11.Welcome Zhengding! We have different kinds of beautiful pagodas here.12. (后来), they leave without saying anything.13.This is a kind of (野生的) grass, but it can be made into medicine.14.Listen! The (铃) is ringing.15.This is our school library. Let me show you .16.I look forward to (watch) the Qiantang River tide.17.The day after tomorrow, I (visit) my grandparents.18.He is one of my (good) friends.19.Zongzi is the (tradition) food for the Dragon Boat Festival.20.There are (thousand) of trees in the forest.三、翻译21.沿着这条路走,你会看到一座古老的佛塔。→22.他在比赛中投掷了三次,最终赢得了冠军。→23.地理课是我们学校最重要的科目之一。→24.山洞里的壁画描绘了古代武士的故事。→25.这道菜虽然简单,但非常美味。→四、短文填空阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。Jenny’s class is planning a trip to China. They will travel along the Silk Road. Jenny is very 26 (excite) about it. She has read a lot of books 27 the Silk Road. She knows that it was an important trade route in ancient times.They will start their trip in Xi’an. In Xi’an, they will visit the Terra Cotta Warriors. Jenny thinks they are 28 (amaze). Then they will take a train to Lanzhou. In Lanzhou, they will visit the Zhongshan Bridge and walk along the Yellow River. The Yellow River is 29 (call) the Mother River of China.Their last stop is Dunhuang. Dunhuang is famous 30 the Mogao Caves. Jenny is looking forward to 31 (see) the ancient paintings in the caves. She believes it will be a great 32 (experience).On the trip, they will also learn about the history and 33 (culture) of China. Jenny thinks it will be a 34 (value) chance for her. She hopes she can make some new 35 (friend) in China.五、补全对话补全对话A: Hello. 36B: I’m from the United States.A: Welcome to Gansu! 37B: I like it a lot. Gansu is a very beautiful place. Are you from Gansu A: Yes. And there are many mountains and rivers in Gansu.B: Really 38 Can you tell me some places to visit A: 39 We have many famous places to visit, such as the Mogao Grottoes in Dunhuang, the Jiayuguan Great Wall, the Yellow River Stone Forest and so on.B: Thank you very much for your advice. 40A: We have many delicious food, such as beef noodles, black bean soup, niangpizi, etc. B: Thanks a lot. A: You’re welcome. I am happy to share something about my hometown with you.六、任务型阅读阅读下面短文,按要求完成1-5题。The Silk Road is a great cultural and trade route. It connects China with the rest of the world. There are many places of interest along the Silk Road.Xi’an is the starting point of the Silk Road. The Terra Cotta Warriors in Xi’an are world-famous. People can see thousands of life-sized clay soldiers and horses. They show the great power of the ancient Qin Dynasty.Lanzhou is another important city on the Silk Road. The Zhongshan Bridge over the Yellow River is a symbol of Lanzhou. It was the first bridge over the Yellow River. People can enjoy the beautiful scenery of the Yellow River there.Dunhuang is famous for the Mogao Caves. The caves have a large number of ancient paintings and sculptures. They are valuable treasures of Chinese art.1—2题完成句子;3 —5 题简略回答问题。41.The Silk Road connects China with .42.The Terra Cotta Warriors show the great power of .43.What is the symbol of Lanzhou on the Silk Road 44.Why is Dunhuang famous 45.What can people see in the Mogao Caves 七、阅读理解“Travelling without the Internet” may sound hard to believe in this digital age, but Yang Hao, a 32-year-old doctoral student studying in the United Kingdom, had a trip in the old way last year, using a paper map, paying for everything in cash or a bank card, reading train timetables, and talking to strangers.During the 134 days, Yang Hao visited 68 counties and cities across China, read 40 books, documented his experiences in a notebook, and used two cameras to take photos.“I realized that those days were the best time of my life. It was an experience of focusing completely on myself,” says Yang, who was born in Taiyuan, Shanxi Province.Since his travel notes and photos were posted online, people started talking about how we count on technology (技术). One person named Yangbu’er said that “while technology makes the world smaller, and we seem to have more resources, we also lose some things”. Another from Fujian Province, named Silence, wrote that not having a phone means worry in modern society because phones have many important functions (功能): payment, guiding, and linking.Yang says that he got a lot from his “experiment”. His life becomes different. He used to spend almost seven hours a day on his phone. Now, he doesn’t have WiFi at home and also limits (限制) his phone time to 90 minutes per day. He tries to finish all his work using the Internet at his office in the UK. After this trip, he thought that both travel and life would be better with less time spent on phones.46.What does the underlined word “documented” mean in paragraph 2 A.Put down. B.Picked up. C.Wrote down. D.Looked up47.Why do people worry if they don’t have phones A.We would be bored without phones. B.Phones have many important functions.C.We might easily get lost without phones. D.We can’t finish our work fast without phones.48.What is Yang Hao’s life like now A.He works harder than before. B.He spends less time on his phone.C.He doesn’t use the Internet anymore. D.He uses a paper map on his way to travel.49.What is the purpose of the passage A.To ask people to travel around. B.To show the importance of phones.C.To introduce Yang Hao’s amazing trip. D.To call on people to use their phones less.Traveling is one of the most popular activities during the holiday. Modern traffic develops (发展) fast, so travelling to different places gets much easier than before.Travelling can keep you healthy and you can feel happier. But do you know how to keep healthy during a trip The following information may be useful to you.Before leaving* Wear comfortable shoes, a hat and sunglasses.* Take some necessary (必备的) medicine with you. You will need them when you get sick or have other problems.* If you do lots of sports like walking or climbing during your trip, you should do some exercise for weeks or months before you leave.While travelling* Be sure not to eat dirty food or bad fruit.* Have enough time to take a rest during your trip.* Tap (水龙头) water is not safe, so drink bottled water. When you drink it, remember to clean the cover of the bottle. There may be something dirty on it, for example, dust (灰尘).50.Travelling to different places gets much easier because ________.A.there are more planes to takeB.modern traffic develops fastC.there are fewer people travelling aroundD.there are more interesting places for travelling51.You should ________ before you leave your home for a trip.A.get some medicineB.clean the cover of the bottleC.drink much waterD.wear warm clothes52.You had better ________ while you are having a trip.A.eat dirty foodB.clean the eyes by using cold waterC.be too tiredD.have enough time to take a rest53.What does the underlined word cover mean A.沙尘 B.盖子 C.紫外线 D.超声波54.What is the main idea of the passage A.It is about the things we need to do before travelling.B.It is about the things we need to do while travelling.C.It is about how to keep healthy during a trip.D.It is about the ways of being strong.试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页《Unit 1 A trip to the Silk Road 知识点梳理 提升训练(含答案解析) -- 冀教版(2024)七年级英语下册》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B A C C A A B B B B题号 46 47 48 49 50 51 52 53 54答案 C B B D B A D B C1.B【详解】句意:Jenny的学校正计划沿丝绸之路旅行。考查介词辨析。on在……上;along沿着;in在……里;at在几点。根据“Jenny’s school is planning a trip...the Silk Road.”可知,空处指沿着丝绸之路旅行,需介词along,故选B。2.A【详解】句意:——我可以和我的同班同学们一起去旅行吗?——当然。这是你学习的好机会。考查介词辨析。for为了;of属于……的;with和;to到。“It’s a good chance for sb. to do sth.”为固定句型,意为 “对某人来说,这是做某事的好机会”,故选A。3.C【详解】句意:我们的旅行将从西安开始,在北京结束。考查介词辨析。on在……上;at在某个小地点;in在某个大地点;from来自。“在某个城市”用介词 in,故选C。4.C【详解】句意:他们期待着参观莫高窟。考查非谓语动词。look forward to doing sth“期待做某事”,动名词作宾语。故选C。5.A【详解】句意:黄河长约5400公里。考查形容词辨析。long长的;wide宽的;high高的;deep深的。根据“The Yellow River is about 5,400 kilometres…”的语境及常识,此处指黄河的长度,A项符合。故选A。6.A【详解】句意:——他们将如何到兰州旅行?——乘火车。考查特殊疑问词。How如何;What什么;When何时;Where哪里。根据答语 “By train.” 可知,问句是对交通方式提问,用特殊疑问词how,故选A。7.B【详解】句意:马可波罗和他的父亲、叔叔一起来到中国。考查一般过去时。根据“Marco Polo…to China with his father and uncle.”可知马可波罗来中国是过去发生的事情,故用一般过去时,应用come的过去式came,故选B。8.B【详解】句意:兵马俑非常著名。许多人想参观它们。考查动词辨析。look(看)强调看的动作,需搭配介词;see(看见/参观)强调结果,直接接宾语;watch常指观看比赛、电视等;read阅读。根据“The Terra Cotta Warriors are very famous.”可知这里是指参观兵马俑,故选B。9.B【详解】句意:我迫不及待地想见到我在北京的老朋友。考查非谓语动词。meet遇到,动词原形;to meet遇到,动词不定式;meeting遇到,动名词或现在分词;met遇到,动词过去式。can’t wait to do sth.意为 “迫不及待做某事”,固定搭配,故空处需动词不定式。故选B。10.B【详解】句意:——哪座桥是黄河上的第一座桥?——中山桥。考查特殊疑问句。What什么;Which哪一个;Where在哪里;How怎么样。根据答语 “The Zhongshan Bridge.”可知,问句是问“哪座桥是黄河上的第一座桥”,用特殊疑问词which,故选B。11.to【详解】句意:欢迎来到正定!我们这里有各种各样漂亮的宝塔。welcome to sp.“欢迎来到某地”,固定搭配。故填to。12.Later【详解】句意:后来,他们什么也没说就离开了。根据中文提示可知,副词修饰整个句子,later“后来”,首字母大写,故填Later。13.wild【详解】句意:这是一种野草,不过可以制成药物。wild“野生的”,形容词,作定语修饰名词grass。故填wild。14.bell【详解】句意:听!铃正在响。根据汉语提示可知,bell意为“铃”,根据“is”可知,空处需名词单数。故填bell。15.around【详解】句意:这是我们学校的图书馆。让我带你参观一下。show sb around ...“带领某人参观……”。故填around。16.watching【详解】句意:我期待着去观看钱塘江潮。look forward to doing sth.期盼做某事,此处用动名词形式作宾语,watching符合句意,故填watching。17.will visit/am going to visit【详解】句意:后天,我将去看望我的祖父母。根据本句时间状语“The day after tomorrow”可知,本句应用一般将来时,其结构为“will+动词原形或be going to+动词原形”。主语为“I”,be动词用am。故填will visit/am going to visit。18.best【详解】句意:他是我最好的朋友之一。“one of+形容词最高级+复数名词”意为“最……之一”,为固定搭配。good的最高级为best,因为前面有形容词性物主代词“my”修饰,故省略定冠词the,故填best。19.traditional【详解】句意:粽子是端午节的传统食品。根据提示词“tradition传统”和“food”可知,该空要填一个形容词 “traditional传统的”,作定语。故填traditional。20.thousands【详解】句意:森林里有成千上万棵树。thousands of“成千上万的”,固定搭配。故填thousands。21.Walk along this road, and you will see an ancient pagoda.【详解】根据中文可知,此处用“祈使句+and+陈述句”的结构,陈述句用一般将来时will do。walk along“沿着……走”;this road“这条路”;you“你”;see“看到”;an ancient pagoda“一座古老的佛塔”。故填Walk along this road, and you will see an ancient pagoda.22.He threw three times in the competition and finally became the champion.【详解】分析中文可知时态是一般过去时。“他”he,“投掷”throw,过去式是threw,“三次”three times,“在比赛中”in the competition;“最终”finally,“赢得冠军”become the champion,become的过去式是became;两个动作之间用and连接。故填He threw three times in the competition and finally became the champion.23.Geography is one of the most important subjects in our school.【详解】结合句意可知,该句是一般现在时。“地理课”为geography,作主语,be动词用is;“最重要的科目之一”为one of the most important subjects;“我们学校”为in our school,故填Geography is one of the most important subjects in our school.24.The paintings in the cave depict stories of ancient warriors.【详解】结合句意,该句为一般现在时。“绘画”为the painting,作主语,此处应用复数形式表泛指;“山洞里”为in the cave,介词短语作定语;“描绘”为depict,主语为复数,谓语动词用原形;“古代武士的故事”为stories of ancient warriors,故填The paintings in the cave depict stories of ancient warriors.25.Although this dish is simple, it is very delicious.【详解】这道菜:this dish;虽然……但……:although...,but不能与although连用,放在句首首字母要大写;简单:simple;非常美味:very delicious。主语this dish是单数,系动词用is,保持时态一致。故填Although this dish is simple, it is very delicious.26.excited 27.about 28.amazing 29.called 30.for 31.seeing 32.experience 33.culture 34.valuable 35.friends【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了珍妮所在班级计划沿着丝绸之路游览中国的行程安排,以及珍妮对这次旅行的期待和她对此次旅行意义的看法。26.句意:珍妮对此非常兴奋。根据“Jenny is very...(excite) about it.”可知,这里描述珍妮的感受,“excite”是动词,修饰人表示“感到兴奋的”要用-ed形式的形容词“excited”。故填excited。27.句意:她读了很多关于丝绸之路的书。根据“She has read a lot of books...the Silk Road.”可知,此处表示书的内容与丝绸之路相关,“about”有“关于”的意思,符合语境。故填about。28.句意:珍妮认为它们(兵马俑)非常令人惊叹。根据“Jenny thinks they are...(amaze).”可知,这里描述兵马俑给人的感受,“amaze”是动词,修饰物表示“令人惊叹的”要用-ing形式的形容词“amazing”。故填amazing。29.句意:黄河被称为中国的母亲河。根据“The Yellow River is...(call) the Mother River of China.”可知,“黄河”和“称为”之间是被动关系,即黄河被人们称作母亲河,所以用被动语态“be +动词的过去分词”,“call”的过去分词是“called”。故填called。30.句意:敦煌因莫高窟而闻名。根据“Dunhuang is famous...the Mogao Caves.”可知,“be famous for”是固定短语,意为“因……而闻名”,表示某地因某事物而出名。故填for。31.句意:珍妮期待着在洞穴中看到古代绘画。根据“Jenny is looking forward to...(see) the ancient paintings in the caves.”可知,“look forward to”是固定短语,其中“to”是介词,后接动词时要用动名词形式,“see”的动名词是“seeing”。故填seeing。32.句意:她相信这将是一次很棒的经历。根据“She believes it will be a great...(experience).”可知,“experience”作“经历”讲时是可数名词,这里表示“一次经历”,前面有不定冠词“a”,所以用单数形式。故填experience。33.句意:在旅行中,他们还将了解中国的历史和文化。根据“On the trip, they will also learn about the history and...(culture) of China.”可知,“culture”作“文化”讲时,此处表示中国的文化,是不可数名词,用原形即可。故填culture。34.句意:珍妮认为这对她来说将是一次宝贵的机会。根据“Jenny thinks it will be a...(value) chance for her.”可知,这里需要一个形容词来修饰名词“chance”,“value”是名词,其形容词形式“valuable”意为“宝贵的;有价值的”。故填valuable。35.句意:她希望能在中国结交一些新朋友。根据“She hopes she can make some new...(friend) in China.”可知,“some”表示“一些”,后接可数名词复数,“friend”的复数形式是“friends”。故填friends。36.Where are you from 37.Do you like it /Do you like Gansu 38.I would love to see them./I want to see them. 39.Sure./Of course./No problem. 40.What about the food here /How about the food here /What is the delicious food in Gansu 【导语】本文是一段关于谈论甘肃的景点和美食的对话。36.根据下句“I’m from the United States.”可知,此处A在问B来自哪里。故填Where are you from 37.根据下句“I like it a lot. Gansu is a very beautiful place.”可知,此处A在问B是否喜欢甘肃。故填Do you like it /Do you like Gansu 38.根据上句“And there are many mountains and rivers in Gansu.”及下句“Really ”可知,此处A说甘肃境内山川河流众多,B感到很吃惊,说明B很想看看它们。故填I would love to see them./I want to see them.39.根据上句“Can you tell me some places to visit ”及下文“We have many famous places to visit…”可知,B问A能否告知一些值得参观的地方,A回答可以。故填Sure./Of course./No problem.40.根据下句“We have many delicious food, such as beef noodles, black bean soup, niangpizi, etc.”可知,B询问A当地有什么食物。故填What about the food here /How about the food here /What is the delicious food in Gansu 41.the rest of the world 42.the ancient Qin Dynasty 43.The Zhongshan Bridge. 44.Because it’s famous for the Mogao Caves. 45.Ancient paintings and sculptures.【导语】本文通过介绍丝绸之路上的三个重要城市 (西安、兰州、敦煌) 及其标志性景观。41.根据第一段“It connects China with the rest of the world.”可知,丝绸之路将中国与世界其他地区联系起来。故填the rest of the world。42.根据第二段“They show the great power of the ancient Qin Dynasty.”可知,兵马俑显示了古代秦朝的强大力量。故填the ancient Qin Dynasty。43.根据第三段“The Zhongshan Bridge over the Yellow River is a symbol of Lanzhou.”可知,黄河上的中山桥是兰州的象征。故填The Zhongshan Bridge。44.根据第四段“Dunhuang is famous for the Mogao Caves.”可知,敦煌以莫高窟而出名。故填Because it’s famous for the Mogao Caves.45.根据第四段“The caves have a large number of ancient paintings and sculptures.”可知,人们可以在莫高窟看到古代绘画和雕塑。故填Ancient paintings and sculptures.46.C 47.B 48.B 49.D【导语】本文讲述了杨昊在没有使用互联网的情况下进行了一次旅行以及引发的思考。46.细节理解题。根据“documented his experiences in a notebook”可知,杨昊把他的经历记录在笔记本上,所以划线部分的含义是“记录”,C项符合。故选C。47.细节理解题。根据倒数第二段中的“not having a phone means worry in modern society because phones have many important functions (功能): payment, guiding, and linking”可知,如果没有手机,人们会担心的原因是因为手机有很多重要的功能。故选B。48.细节理解题。根据最后一段中的“Now, he doesn’t have WiFi at home and also limits (限制) his phone time to 90 minutes per day.”可知,他花在手机上的时间更少了。故选B。49.主旨大意题。根据最后一段中的“After this trip, he thought that both travel and life would be better with less time spent on phones.”并通读全文可知,文章的目的是为了呼吁人们少用手机。故选D。50.B 51.A 52.D 53.B 54.C【导语】本文是一篇说明文,介绍了一些在旅游前和旅游过程中保持健康的方法。50.细节理解题。根据第一段中“Modern traffic develops (发展) fast, so travelling to different places gets much easier than before.”可知,因为现代交通工具更快,所以出去旅行更方便。故选B。51.细节理解题。根据Before leaving下第二条建议“Take some necessary (必备的) medicine with you.”可知,出行之前随身携带一些必要的药物。故选A。52.细节理解题。根据While travelling下方第二条建议“Have enough time to take a rest during your trip.”可知,在旅游过程中要有充分的时间休息。故选D。53.词义猜测题。根据划线词所在句“When you drink it, remember to clean the cover of the bottle.”可知,cover跟喝水前要做的动作相关。结合生活常识可知,喝水前我们会擦干净瓶盖。故选B。54.主旨大意题。根据第二段中“But do you know how to keep healthy during a trip The following information may be useful to you.”可知,本文提供了如何在旅行过程中保持健康的建议。故选C。答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源预览