【精品解析】广东省深圳市龙华区2024-2025学年七年级下学期期末考试英语试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市龙华区2024-2025学年七年级下学期期末考试英语试卷

资源简介

广东省深圳市龙华区2024-2025学年七年级下学期期末考试英语试卷
(2025七下·深圳期末)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳 选项。(共10小题,每小题1分)
Feng Yinan, an 88-year-old woman from Jiangsu Province, spent 16 years taking 97 self-study college exams. Her story 1. a lot of people to follow her.
Feng only finished vocational(职业的)school. However, Feng always wanted to further her 2. . After retiring, she decided to follow her dream of learning. In 2009, Feng began her 3. to study in universities.
Feng always put learning first. She 4. her TV and spent free time reading. Feng was strict with herself, and 5. took breaks even on holidays.
Learning was 6. for Feng because it took more time to remember new things at her age. But through hard work and great 7. , she passed 44 exams. In March 2025, Nanjing Tech University 8. her a graduation certificate(毕业证书)。
Now, because of health problems, she has to stop taking exams. But she doesn't 9. learning. She keeps studying the piano on her phone. Her story teaches us that true learning lasts a 10. .
1.A. trusts B. wants C. allows D. inspires
2.A. peace B. safety C. education D. environment
3.A. tool B. journey C. service D. competition
4.A. set up B. got down
C. cared about D. turned off
5.A. often B. seldom C. soon D. nearly
6.A. boring B. lively C. difficult D. convenient
7.A. efforts B. roles C. rules D. views
8.A. returned B. awarded C. admired D. overlooked
9.A. give up B. dream of
C. think about D. join in
10.A. while B. lifetime C. year D. season
【答案】1.D;2.C;3.B;4.D;5.B;6.C;7.A;8.B;9.A;10.B
【知识点】记叙文;人物传记
【解析】【分析】大意: 88岁的江苏老人冯亦南仅接受过职业教育,但退休后坚持自学,16年间参加了97次大学自学考试。她严格要求自己,牺牲休闲时间刻苦学习,虽因年龄增长面临记忆衰退等困难,仍通过努力通过了44门考试,并于2025年3月被南京工业大学授予毕业证书。如今虽因健康问题暂停考试,但她仍通过手机学习钢琴,以终身学习的精神诠释了"活到老、学到老"的真谛。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
1.句意:她的故事激励了很多人追随她。A:trusts(信任);B:wants(想要);C:allows(允许);D:inspires(激励)。根据上文Feng Yinan, an 88-year-old woman from Jiangsu Province, spent 16 years taking 97 self-study college exams.来自江苏省的88岁女性冯一楠花了16年时间参加了97次自学考试,可知应是激励了很多人追随她。故选D
2.句意:然而,冯一直想继续深化教育。A:peace(和平);B:safety(安全);C:education(教育);D:environment(环境)。根据上文 Feng only finished vocational(职业的)school. 冯只完成了职业学校的学业,可知此处指深化教育。故选C。
3.句意:2009年,冯开始了她的大学学习之旅。A:tool(工具);B:journey(旅程);C:service(服务);D:competition(竞争)。根据上文After retiring, she decided to follow her dream of learning.退休后,她决定追随自己的学习梦想,可知应是开始了她的大学学习之旅。故选B。
4.句意:她关掉电视,把空闲时间花在阅读上。A:set up(建立);B:got down(下来;写下);C:cared about(关心);D:turned off(关闭)。根据 spent free time reading. 把空闲时间花在阅读上,可知应是关掉电视。故选D。
5.句意:冯对自己要求严格,即使在假期也很少休息。A:often(经常);B:seldom(很少);C:soon(很快);D:nearly(几乎)。根据 Feng was strict with herself 冯对自己要求严格,可知即使在假期也很少休息。故选B。
6.句意:学习对冯来说很困难,因为在她这个年纪,记住新事物需要更多的时间。A:boring(无聊的);B:lively(活泼的);C:difficult(困难的);D:convenient(方便的)。根据 it took more time to remember new things at her age 在她这个年纪,记住新事物需要更多的时间,可知是困难的。故选C。
7.句意:但通过努力学习和不懈的努力,她通过了44门考试。A:efforts(努力);B:roles(角色);C:rules(规则);D:views(观点)。根据 she passed 44 exams. 她通过了44门考试,可知应是通过努力学习和不懈的努力。故选A。
8.句意:2025年3月,南京工业大学授予她毕业证书。A:returned(返回);B:awarded(授予);C:admired(钦佩);D:overlooked(忽视)。根据 a graduation certificate(毕业证书) ,可知应是授予她毕业证书。故选B。
9.句意:但她并没有放弃学习。A:give up(放弃);B:dream of(梦想);C:think about(思考);D:join in(参加)。根据上文Now, because of health problems, she has to stop taking exams. 现在,由于健康问题,她不得不停止参加考试,以及转折连词but"但是",可知她并没有放弃学习。故选A。
10.句意:她的故事告诉我们,真正的学习会持续一生。A:while(当……时);B:lifetime(一生);C:year(年);D:season(季节)。根据前文Feng Yinan, an 88-year-old woman from Jiangsu Province, spent 16 years taking 97 self-study college exams.来自江苏省的88岁女性冯一楠花了16年时间参加了97次自学考试,可知真正的学习会持续一生。故选B。
(2025七下·深圳期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项
Do you know dogs can be"doctors" In Shenzhen, over 40 special"Dr. Dogs" visit seniors and kids to spread joy and cheer them up! These dogs are called therapy(治疗)dogs.
How does a dog becomea"doctor"
It's not easy! Dogs must be over 2 years old, healthy, and pass strict exams. For example, a dog may be trained for months before starting its"medical service". Only 10 out of 100 dogs pass each year!
What do Dr. Dogs do
●At senior homes, the dogs let old people pet them, take photos, or even hold small dogs.
● For kids with autism(自闭症), the dogs sit quietly nearby, and let children come close step by step. These dogs are calm and friendly. They help kids trust others again.
Want to see these heroes Visit a local center. Who knows——maybe your pet could be the next Dr. Dog!
11.What do Shenzhen' s"Dr. Dogs" mainly do
A.Work in a hospital. B.Cheer up seniors and kids.
C.Catch bad people. D.Guide blind people.
12.What does the underlined(划线)sentence show
A.It takes 10 months to train the dogs.
B.Therapy dogs can work without training.
C.It's difficult for dogs to pass the exams.
D.Over 100 dogs pass the exam every year.
13.How do the dogs help kids with autism
A.By helping kids learn to trust others.
B.By encouraging kids to learn Maths.
C.By letting kids pet them and take photos.
D.By teaching kids to do exercises.
14.What is the passage mainly about
A.A new hospital for ill dogs.
B.A competition for trained dogs.
C.Why dogs are smarter than humans.
D.How dogs help people feel better.
15.which part of a newspaper can we probably find the passage
A.Travel. B.Animals. C.Culture. D.Sports.
【答案】11.B
12.C
13.A
14.D
15.B
【知识点】说明文;医疗与保险;推理判断;文章大意;文章出处
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了治疗犬的选拔、工作和意义。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
11.细节理解题。根据第一段In Shenzhen, over 40 special"Dr. Dogs" visit seniors and kids to spread joy and cheer them up! 在深圳,40多名特别的"狗博士"探访老人和孩子,传播欢乐,让他们振作起来!可知它们主要让老人和孩子们高兴起来。故选B。
12.推理判断题。根据 Only 10 out of 100 dogs pass each year! 每年100只狗中只有10只能通过考核! 可知这句话展示了狗很难通过考试。故选C。
13.细节理解题。根据倒数第二段 For kids with autism(自闭症), the dogs sit quietly nearby, and let children come close step by step. These dogs are calm and friendly. They help kids trust others again.对于自闭症儿童,狗会安静地坐在附近,让孩子们一步一步地靠近。这些狗很冷静,也很友好。他们帮助孩子们重新信任他人,可知是帮助孩子学会相信其他人。故选A。
14.文章大意题。根据文章介绍治疗犬的选拔、工作和意义,展现动物如何以独特方式改善人类心理健康 ,可知主要是关于狗狗如何让人满感觉更好。故选D。
15.文章出处题。根据文章介绍治疗犬的选拔、工作和意义,可知是来自动物板块。故选B。
(2025七下·深圳期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项
Liu Wenyue,a 24-year-old designer, has turned her love for traditional Chinese clothing into a successful business. Her horse-face skirts are inspired by ancient Chinese art and culture.
Liu designs skirts with patterns of traditional paintings, such as birds, flowers, and mountains. What's more, she wants her designs to be common in daily life. "People of any age can wear these skirts, and they look good with any shirt," she explains. She believes these designs help traditional clothing stay popular nowadays.
Liu's journey started in college. At that time she fell in love with hanfu , but couldn't afford it because it was expensive for her. So she decided to design by herself. She learned designing and started her workshop in 2019. Though(尽管)her parents questioned her decision at first, her success changed their ideas.
Today, Liu has achieved great success and her works attract both Chinese and overseas buyers. "Mixing tradition with modern style shows our generation's view of hanfu," Liu says.
16.What inspired Liu Wenyue's horse-face skirts
A.Modern fashion magazines.
B.Ancient Chinese art and culture.
C.Western historical clothing.
D.Amazing natural landscapes.
17.Why does Liu want her designs to be common in daily life
A.To make traditional clothing cheaper.
B.To help traditional culture stay popular.
C.To mix with styles of western clothing.
D.To follow ancient styles in a strict way.
18.What does the underlined word"afford" mean in Paragraph 3
A.To fix. B.To wash. C.To buy. D.To make.
19.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.Her journey to design hanfu.
B.Her love for business in college.
C.The support from her parents.
D.The founding of her workshop.
20.What is the best title of the passage
A.History of Clothes Making in China.
B.How to Make ancient Chinese art.
C.Overseas Interest in Chinese culture.
D.Modernity Meets Tradition in Hanfu.
【答案】16.B
17.B
18.C
19.A
20.D
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;词义猜测;标题选择;段落大意
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了24岁汉服设计师刘文月的故事。
【点评】考查阅读选择。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
16.细节理解题。根据第一段Her horse-face skirts are inspired by ancient Chinese art and culture. 她的马面裙灵感来自中国古代艺术和文化,可知灵感来自中国古代艺术和文化。故选B。
17.细节理解题。根据第二段What's more, she wants her designs to be common in daily life.… She believes these designs help traditional clothing stay popular nowadays. 更重要的是,她希望自己的设计在日常生活中很常见。……她认为这些设计有助于传统服装在当今保持流行,可知是为了帮助传统文化保持流行。故选B。
18.词义猜测题。根据 because it was expensive for her. 因为这对她来说很贵,可知应是买不起,afford意为"买"。故选C。
19.段落大意题。根据第三段Liu's journey started in college. At that time she fell in love with hanfu , but couldn't afford it because it was expensive for her. So she decided to design by herself. 刘的旅程始于大学。当时她爱上了汉服,但买不起,因为对她来说很贵。所以她决定自己设计,可知第三段介绍了她设计汉服的旅程。故选A。
20.标题选择题。根据文章围绕24岁设计师刘文月展开,重点讲述她如何将中国传统服饰(汉服中的马面裙)与现代设计结合,通过创新图案和日常化风格让传统服饰焕发新生,可知最佳标题为: Modernity Meets Tradition in Hanfu. 现代与传统在汉服中相遇。故选D。
(2025七下·深圳期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项
In Kenya, Africa, farmers used to face hard times. Their fields often dried up under the hot sun, and floods(洪水) sometimes washed away crops. Without enough water, many families couldn't grow enough food to eat or sell.
To solve this problem, China and Kenya worked together. In 2018, engineers from China started a special project. They dug long canals(运河)to bring water from the Nzoia River to dry farmlands. The canals can also help protect farms from floods.
The changes were amazing. The project covers 8,000 hectares(公顷)of land and supports over 12,000 families. Before this project, farmers like Henry Odhiambo had difficulty growing food. But now, his fields are full of vegetables like tomatoes. "Water changed our life——we have hope again!" Henry says.
The project did more than bring water. It created jobs for villagers, and their lives became safer and happier. "We built strong canals and solved water problems," says Chinese engineer Wang Jianfei. Now, children don't go hungry during dry seasons, and families can plan for the future.
This partnership shows how countries can help each other. By sharing knowledge and working hard, China and Kenya turned difficulty into hope.
21.In which part did Kenya have problems
A.Growing food. B.Providing jobs.
C.Getting electricity. D.Selling crops.
22.What do the numbers"8,000" and"12,000" show in Paragraph 3
A.The cost of digging the canals.
B.The types of grown vegetables.
C.The result and success of the project.
D.The income of selling farm produce.
23.How did the project help villagers besides providing water
A.By building schools and hospitals.
B.By creating jobs and improving safety.
C.By teaching children canal engineering.
D.By giving free food to every household.
24.How does Wang Jianfei probably feel about the project
A.Unsure. B.Worried. C.Surprised. D.Proud.
25.What can we learn from the last paragraph
A.Building canals takes lots of money.
B.Water is important for growing crops.
C.Working together makes a difference.
D.Kenyan need more support from China.
【答案】21.A
22.C
23.B
24.D
25.C
【知识点】新闻报道类;国际事务;细节理解;观点态度;段落大意
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了2018年中肯两国合作启动水利工程:中国工程师团队挖掘运河,将恩佐亚河的水引至干旱农田,同时构建防洪系统。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。
21.细节理解题。根据第一段Without enough water, many families couldn't grow enough food to eat or sell.没有足够的水,许多家庭无法种植足够的食物来食用或出售,可知是在种植食物上遇到问题。故选A。
22.推理判断题。根据第三段The changes were amazing. The project covers 8,000 hectares(公顷)of land and supports over 12,000 families. 这些变化是惊人的。该项目占地8000公顷,为12000多个家庭提供支持,可知数字展示了项目的结果和成功。故选C。
23.细节理解题。根据第四段It created jobs for villagers, and their lives became safer and happier. 它为村民创造了就业机会,他们的生活变得更安全、更幸福,可知通过创造就业机会和提高安全性。故选B。
24.观点态度题。根据第四段"We built strong canals and solved water problems," says Chinese engineer Wang Jianfei. 中国工程师王建飞说:"我们修建了坚固的运河,解决了水资源问题。",可知他感到自豪。故选D。
25.段落大意题。根据最后一段This partnership shows how countries can help each other. By sharing knowledge and working hard, China and Kenya turned difficulty into hope.这种伙伴关系展示了各国如何相互帮助。通过分享知识和努力工作,中国和肯尼亚将困难转化为希望,可知最后一段强调了团结协作可以产生影响。故选C。
(2025七下·深圳期末) 请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思 完整、连贯。
A. When the chemical touches air, it easily turns red. B. However, we are not treating them in a kind way. C. Some mangroves can live for more than 100 years. D. What's more, they are home to hundreds of animals. E. People will learn many things about mangroves there. F. As a result, the mangrove cover has increased a lot in China.
In Shenzhen, you can see many beautiful mangroves(红树林). Mangroves are special trees and they grow by the sea. These trees have a kind of special chemical.  26.   That's why the Chinese name of mangoves is"Hongshu"(meaning"red trees").
These amazing trees help us in many ways. For example, their strong roots can protect the land from big waves.  27.   Many fish and crabs live in these trees.
 28.   People cut down too many mangoves to build houses and roads. But in China, we have taken actions to protect mangroves in recent years.  29.  
Soon, there will be a Mangrove Museum in Shenzhen.  30.   There will be interesting shows about how mangroves grow and why we need to protect them. Students will learn why these trees are important.
【答案】26.A;27.D;28.B;29.F;30.E
【知识点】新闻报道类;环保意识与环保行为
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了红树林的重要性以及中国的保护行动。
选项意思:A.当这种化学物质接触到空气时,它很容易变成红色。
B.然而,我们并没有善待它们。
C.有些红树林可以存活100多年。
D.更重要的是,它们是数百只动物的家园。
E.人们在那里会学到很多关于红树林的知识。
F.因此,中国的红树林覆盖率大幅增加。
【点评】考查阅读还原。注意先看文章,了解文章的主题和内容,对文章有一个大致的了解。仔细阅读空缺处前后的句子,理解上下文的逻辑关系,找出关键词和线索。
26.根据上文 These trees have a kind of special chemical. 这些树有一种特殊的化学物质;以及下文 That's why the Chinese name of mangoves is"Hongshu"(meaning"red trees"). 这就是为什么mangoves的中文名字是"红树"(意思是"红树"),可知此处介绍化学物质变红:当这种化学物质接触到空气时,它很容易变成红色。故选A。
27.根据上文For example, their strong roots can protect the land from big waves. 例如,它们强壮的根系可以保护土地免受巨浪的侵袭,可知此处继续介绍红树林的好处:更重要的是,它们是数百只动物的家园。故选D。
28.根据下文 People cut down too many mangoves to build houses and roads. 人们砍伐了太多的红树林来建造房屋和道路,可知此处指出人类对红树林的破坏:然而,我们并没有善待它们。故选B。
29.根据上文 But in China, we have taken actions to protect mangroves in recent years. 但在中国,近年来我们采取了保护红树林的行动,可知此处交代这些保护行动带来的效果:因此,中国的红树林覆盖率大幅增加。故选F。
30.根据上文Soon, there will be a Mangrove Museum in Shenzhen. 不久,深圳将有一座红树林博物馆,可知此处介绍红树林博物馆的作用:人们在那里会学到很多关于红树林的知识。故选E。
(2025七下·深圳期末)下面材料A~F是关于龙华区古村落的介绍。请根据Peter、Caroline、Zoe、Jimmy、Amy五 个人的兴趣,帮助推荐最适合他们的景点,并将其标号填入题前括号内。 (共5小题,每小题
1.5分)
A. Guanlan Printmaking Village: It is famous for printmaking(版画)workshops. Nearby stands China's first printmaking museum. You can see artworks here.
B. Dah e Village:It is known for its amazing drawings on the wall. Although the village is small, you will find shops for hair-cutting in the special streets.
C. Niuhu Art Village:Artists moved here years ago. They made it an art place, so there are different art shows and you can relax in the peaceful village.
D. Shangwei Art Village: Artists have moved here since 2016 and painted art on old houses. Flowers grow all around. You can smell them everywhere.
E. Qinghu Ancient Village:It is one of Shenzhen's oldest villages. We can see historical temples (寺庙)and a cultural park.
F. Langkou Village: The village mixes Chinese houses and western houses. You can also visit a 19th-century church which mixes two cultures.
31.Peter wants to visit the museum and see some printmaking works.    
32.Caroline loves quiet place and enjoys different art shows.    
33.Zoe likes exploring historical temples and cultural parks.    
34.Jimmy wants to take photos of flower fields in art villages.    
35.Amy is interested in buildings that mix Chinese and western design.    
【答案】31.A
32.C
33.E
34.D
35.F
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】大意: 材料A~F是关于龙华区古村落的介绍,以及Peter、Caroline、Zoe、Jimmy、Amy五个人的兴趣。
【点评】考查配对阅读。注意英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。
31.根据 Peter wants to visit the museum and see some printmaking works. 彼得想参观博物馆,看一些版画作品,可知A选项 It is famous for printmaking(版画)workshops. Nearby stands China's first printmaking museum. 它以版画工作室而闻名。附近有中国第一家版画博物馆,适合。故选A。
32.根据 Caroline loves quiet place and enjoys different art shows. 卡罗琳喜欢安静的地方,喜欢不同的艺术表演,可知C选项They made it an art place, so there are different art shows and you can relax in the peaceful village.他们把它变成了一个艺术场所,所以有不同的艺术表演,你可以在这个宁静的村庄放松身心,适合。故选C。
33.根据 Zoe likes exploring historical temples and cultural parks. 佐伊喜欢探索历史悠久的寺庙和文化公园,可知E选项 It is one of Shenzhen's oldest villages. We can see historical temples (寺庙)and a cultural park. 它是深圳最古老的村庄之一。我们可以看到历史寺庙和文化公园,适合。故选E。
34.根据 Jimmy wants to take photos of flower fields in art villages. 吉米想给艺术村的花田拍照,可知D选项 Artists have moved here since 2016 and painted art on old houses. Flowers grow all around. You can smell them everywhere. 自2016年以来,艺术家们一直搬到这里,在老房子上画画。四周长满了花。你到处都能闻到它们的味道,适合。故选D。
35.根据 Amy is interested in buildings that mix Chinese and western design. 艾米对融合了中国和西方设计的建筑感兴趣,可知F选项 The village mixes Chinese houses and western houses. You can also visit a 19th-century church which mixes two cultures. 这个村庄融合了中式房屋和西式房屋。您还可以参观一座融合了两种文化的19世纪教堂,适合。故选F。
36.(2025七下·深圳期末)    beautiful they were!
【答案】How
【知识点】How+形容词/副词+主语+谓语!
【解析】【分析】句意:它们多漂亮啊!根据感叹号,可知句子为感叹句,再根据空格后形容词beautiful"漂亮的",可知应用副词how"多么"引导感叹句,首字母大写。故答案为:How。
【点评】考查感叹句。注意熟记How+形容词/副词+主语+谓语!的感叹句句式。
37.(2025七下·深圳期末) He started playing     guitar at the age of 4.
【答案】the
【知识点】用于乐器前面;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】句意:他4岁开始弹吉他。根据固定搭配play the guitar"弹吉他",可知应填定冠词the。故答案为:the。
【点评】考查定冠词。注意熟记固定搭配play the guitar"弹吉他"。
38.(2025七下·深圳期末) The baby sheep can walk by     (she) after birth.
【答案】herself
【知识点】反身代词;介词短语;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:这只小羊出生后可以自己走路。she她,代词主格。根据介词短语by oneself"靠自己",可知应填反身代词herself"她自己",强调动作的发起和承受为同一对象。故答案为:herself。
【点评】考查反身代词。注意熟记介词短语by oneself"靠自己"。
39.(2025七下·深圳期末) He was born     Shanghai.
【答案】in
【知识点】一般过去时;方位介词at, in的用法比较
【解析】【分析】句意:他出生在上海。根据空格后大地点 Shanghai"上海",可知应填介词in"在"。故答案为:in。
【点评】考查介词。注意熟记介词in后接大地点,表"在"。
40.(2025七下·深圳期末) There are not many     (word) in the article.
【答案】words
【知识点】规则变化的可数名词复数;There be句型的否定句
【解析】【分析】句意:这篇文章中没有多少字。word字,可数名词。根据形容词many"很多",可知应用复数形式words。故答案为:words。
【点评】考查可数名词复数。注意熟记形容词many"很多",修饰可数名词复数。
41.(2025七下·深圳期末) Last week, our science teacher     (teach) us about electricity.
【答案】taught
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:上周,我们的科学老师教我们电学。teach教,动词。根据时间状语last week"上周",可知句子时态为一般过去时,谓语应用过去式taught。故答案为:taught。
【点评】考查动词过去式。注意熟记动词teach"教",过去式taught。
42.(2025七下·深圳期末) I    (use) to play basketball when I was at primary school.
【答案】used
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:我上小学的时候经常打篮球。use用,动词。根据时间状语从句 when I was at primary school. 我上小学的时候,可知句子时态为一般过去时,谓语应用过去式used。故答案为:used。
【点评】考查动词过去式。注意熟记固定搭配used to do sth."过去常常做某事"。
43.(2025七下·深圳期末)   I was eight, I got a book from my father.
【答案】When
【知识点】一般过去时;when引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:当我八岁的时候,我从父亲那里得到了一本书。根据 I got a book from my father.我从父亲那里得到了一本书,可知应是交代时间:当我八岁的时候,应用when引导时间状语从句,句首单词首字母大写。故答案为:When。
【点评】考查when引导的时间状语从句。注意熟记when"当",用于引导时间状语从句。
44.(2025七下·深圳期末) Look! They     (take) care of the trees. They are watering it.
【答案】are taking
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:看!他们正在照料树木。他们正在给它浇水。take care of照料,动词短语。根据 Look!看!可知句子时态为现在进行时:be+现在分词,主语they为复数,be动词用are,动词take的现在分词为taking。故答案为:are taking。
【点评】考查现在进行时。注意熟记现在进行时结构:be+现在分词。
45.(2025七下·深圳期末) I jumped into the water     started surfing.
【答案】and
【知识点】表并列关系的连词;一般过去时
【解析】【分析】句意:我跳进水里开始冲浪。根据 I jumped into the water我跳进水里,可知和"开始冲浪"为递进关系,应填递进连词and 。故答案为:and。
【点评】考查递进连词。注意熟记递进连词and"和/并/然后"。
46.(2025七下·深圳期末)can achieve; dreams; anybody; their(.)
【答案】Anybody can achieve their dreams.
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】词意: can可以, achieve实现,dreams梦想,anybody任何人,their他们的。根据词意以及句号,可知句子为肯定陈述句:任何人都可以实现他们的梦想。"任何人"anybody作主语,首字母大写;"可以"情态动词can;"实现"动词achieve,作谓语;"他们的"形容词性物主代词their;"梦想"可数名词复数dreams,作宾语。故答案为: Anybody can achieve their dreams.
【点评】考查肯定陈述句。注意熟记含情态动词的肯定陈述句:主语+情态动词+谓语+宾语。
47.(2025七下·深圳期末)this year; France; not; visit; why( )
【答案】Why not visit France this year 或者This year why not visit France
【知识点】特殊疑问句;固定搭配
【解析】【分析】词意:this year今年;France法国;not不;visit参观;why为什么。根据词意以及问号,可知句子为特殊疑问句:为什么今年不去法国呢?"为什么"疑问词why,"今年"this year,作时间状语,置于句首或句末;"不"否定词not;"去"visit,"法国"专有名词France。故答案为: Why not visit France this year 或者This year why not visit France
【点评】考查特殊疑问句。注意熟记固定句式Why not do sth. "为什么不做某事?"。
48.(2025七下·深圳期末) not; water; remember; waste or pollute; to(.)
【答案】Remember not to waste or pollute water.
【知识点】表示否定的祈使句;“动词原形+宾语+其他成分”的祈使句
【解析】【分析】词意:not不;water水; remember记得;waste or pollute浪费或污染; to去。根据词意以及句号,可知句子为肯定祈使句:记住不要浪费或污染水。"记住"固定搭配remember to do sth.,引导祈使句,句首单词首字母大写;"不要"not;"浪费或污染"waste or pollute;"水"不可数名词water。故答案为: Remember not to waste or pollute water.
【点评】考查动词原形开头的肯定祈使句。注意熟记固定搭配remember to do sth."记住"。
49.(2025七下·深圳期末)without electricity; hard; was; to live; it(.)
【答案】It was hard to live without electricity.
【知识点】“It's+adj.(+for+sb.)+不定式” 表示“做某事对某人来说……”
【解析】【分析】词意: without electricity没有电;hard困难的;was是; to live生活; it它。根据词意以及句号,可知句子为肯定陈述句:没有电很难生活,应用固定句式It's+形容词+to do sth.+其他;"困难的"形容词hard,作表语;"生活"动词不定式to live,作真正的主语;"没有水"介词短语 without electricity ,作状语。故答案为: It was hard to live without electricity.
【点评】考查固定句式。注意熟记固定句式It's+形容词+to do sth.+其他。
50.(2025七下·深圳期末) imagine; trees; we;a world; can't; without(.)
【答案】We can't imagine a world without trees.
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;否定陈述句
【解析】【分析】词意: imagine想象; trees树; we我们;a world一个世界; can't不能; without没有。根据词意以及句号,可知句子为否定陈述句:我们无法想象一个没有树木的世界。"我们"代词we作主语,首字母大写;"无法"情态动词can't;"想象"动词imagine,作谓语;"一个……世界"a world;"没有树木的"介词短语 without trees,作定语。故答案为: We can't imagine a world without trees.
【点评】考查否定陈述句。注意先找到主语(人/物)和谓语动词(动作),再补充其他成分。
51.(2025七下·深圳期末) 近年来,教育部大力推进"五育并举"育人体系,强调"德育为先",倡导培养有理想、 敢担当、能吃苦、肯奋斗的新时代好少年。假如你是李华,你校正在进行主题为"校园 模范(The Role Model of School)"的英文演讲比赛,你心目中的校园模范人物是谁?请用 英文写一篇演讲稿。
内容要点需包含:
1. Who is he/ she in your school
2. What did he/ she do
3. What do you think of him/ her
写作要求:
1.70 词左右;
2. 文中不能出现真实的姓名与学校名;
3. 文章的开头和结尾已给出,不计入总词数;
4. 条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。
Dear teachers and students,
It is a great honor to stand here today.
That's all for my speech. Thank you!
【答案】One possible version:
Dear teachers and students,
It is a great honor to stand here today.My role model at school is my classmate, Lucy. She is kind-hearted and helpful.(简要介绍人物;2分)
She always puts others first. Last month, she helped our sick classmate catch up with math lessons. She also helps clean the classroom's book corner every morning.
Her care for others and sense of responsibility make her shine. She shows us that a role model isn't about being willing to help!
That's all for my speech. Thank you!
【知识点】提纲作文;同伴间交往的品质;演讲稿
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一篇演讲稿,参加主题为"校园 模范(The Role Model of School)"的英文演讲比赛。写作内容包括模范人物介绍、事迹和看法。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第三人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对模范人物介绍、事迹和看法进行了详细说明。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的固定句式It's+名词+to do sth. It is a great honor to stand here today. "今天能站在这里,我感到非常荣幸。";宾语从 She shows us that a role model isn't about being willing to help! "她向我们展示了榜样不是愿意帮忙!"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的help sb. do"帮助某人做某事",care for"在乎",be willing to do sth."乐意做某事"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1广东省深圳市龙华区2024-2025学年七年级下学期期末考试英语试卷
(2025七下·深圳期末)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入相应空白处的最佳 选项。(共10小题,每小题1分)
Feng Yinan, an 88-year-old woman from Jiangsu Province, spent 16 years taking 97 self-study college exams. Her story 1. a lot of people to follow her.
Feng only finished vocational(职业的)school. However, Feng always wanted to further her 2. . After retiring, she decided to follow her dream of learning. In 2009, Feng began her 3. to study in universities.
Feng always put learning first. She 4. her TV and spent free time reading. Feng was strict with herself, and 5. took breaks even on holidays.
Learning was 6. for Feng because it took more time to remember new things at her age. But through hard work and great 7. , she passed 44 exams. In March 2025, Nanjing Tech University 8. her a graduation certificate(毕业证书)。
Now, because of health problems, she has to stop taking exams. But she doesn't 9. learning. She keeps studying the piano on her phone. Her story teaches us that true learning lasts a 10. .
1.A. trusts B. wants C. allows D. inspires
2.A. peace B. safety C. education D. environment
3.A. tool B. journey C. service D. competition
4.A. set up B. got down
C. cared about D. turned off
5.A. often B. seldom C. soon D. nearly
6.A. boring B. lively C. difficult D. convenient
7.A. efforts B. roles C. rules D. views
8.A. returned B. awarded C. admired D. overlooked
9.A. give up B. dream of
C. think about D. join in
10.A. while B. lifetime C. year D. season
(2025七下·深圳期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项
Do you know dogs can be"doctors" In Shenzhen, over 40 special"Dr. Dogs" visit seniors and kids to spread joy and cheer them up! These dogs are called therapy(治疗)dogs.
How does a dog becomea"doctor"
It's not easy! Dogs must be over 2 years old, healthy, and pass strict exams. For example, a dog may be trained for months before starting its"medical service". Only 10 out of 100 dogs pass each year!
What do Dr. Dogs do
●At senior homes, the dogs let old people pet them, take photos, or even hold small dogs.
● For kids with autism(自闭症), the dogs sit quietly nearby, and let children come close step by step. These dogs are calm and friendly. They help kids trust others again.
Want to see these heroes Visit a local center. Who knows——maybe your pet could be the next Dr. Dog!
11.What do Shenzhen' s"Dr. Dogs" mainly do
A.Work in a hospital. B.Cheer up seniors and kids.
C.Catch bad people. D.Guide blind people.
12.What does the underlined(划线)sentence show
A.It takes 10 months to train the dogs.
B.Therapy dogs can work without training.
C.It's difficult for dogs to pass the exams.
D.Over 100 dogs pass the exam every year.
13.How do the dogs help kids with autism
A.By helping kids learn to trust others.
B.By encouraging kids to learn Maths.
C.By letting kids pet them and take photos.
D.By teaching kids to do exercises.
14.What is the passage mainly about
A.A new hospital for ill dogs.
B.A competition for trained dogs.
C.Why dogs are smarter than humans.
D.How dogs help people feel better.
15.which part of a newspaper can we probably find the passage
A.Travel. B.Animals. C.Culture. D.Sports.
(2025七下·深圳期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项
Liu Wenyue,a 24-year-old designer, has turned her love for traditional Chinese clothing into a successful business. Her horse-face skirts are inspired by ancient Chinese art and culture.
Liu designs skirts with patterns of traditional paintings, such as birds, flowers, and mountains. What's more, she wants her designs to be common in daily life. "People of any age can wear these skirts, and they look good with any shirt," she explains. She believes these designs help traditional clothing stay popular nowadays.
Liu's journey started in college. At that time she fell in love with hanfu , but couldn't afford it because it was expensive for her. So she decided to design by herself. She learned designing and started her workshop in 2019. Though(尽管)her parents questioned her decision at first, her success changed their ideas.
Today, Liu has achieved great success and her works attract both Chinese and overseas buyers. "Mixing tradition with modern style shows our generation's view of hanfu," Liu says.
16.What inspired Liu Wenyue's horse-face skirts
A.Modern fashion magazines.
B.Ancient Chinese art and culture.
C.Western historical clothing.
D.Amazing natural landscapes.
17.Why does Liu want her designs to be common in daily life
A.To make traditional clothing cheaper.
B.To help traditional culture stay popular.
C.To mix with styles of western clothing.
D.To follow ancient styles in a strict way.
18.What does the underlined word"afford" mean in Paragraph 3
A.To fix. B.To wash. C.To buy. D.To make.
19.What does Paragraph 3 mainly talk about
A.Her journey to design hanfu.
B.Her love for business in college.
C.The support from her parents.
D.The founding of her workshop.
20.What is the best title of the passage
A.History of Clothes Making in China.
B.How to Make ancient Chinese art.
C.Overseas Interest in Chinese culture.
D.Modernity Meets Tradition in Hanfu.
(2025七下·深圳期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项
In Kenya, Africa, farmers used to face hard times. Their fields often dried up under the hot sun, and floods(洪水) sometimes washed away crops. Without enough water, many families couldn't grow enough food to eat or sell.
To solve this problem, China and Kenya worked together. In 2018, engineers from China started a special project. They dug long canals(运河)to bring water from the Nzoia River to dry farmlands. The canals can also help protect farms from floods.
The changes were amazing. The project covers 8,000 hectares(公顷)of land and supports over 12,000 families. Before this project, farmers like Henry Odhiambo had difficulty growing food. But now, his fields are full of vegetables like tomatoes. "Water changed our life——we have hope again!" Henry says.
The project did more than bring water. It created jobs for villagers, and their lives became safer and happier. "We built strong canals and solved water problems," says Chinese engineer Wang Jianfei. Now, children don't go hungry during dry seasons, and families can plan for the future.
This partnership shows how countries can help each other. By sharing knowledge and working hard, China and Kenya turned difficulty into hope.
21.In which part did Kenya have problems
A.Growing food. B.Providing jobs.
C.Getting electricity. D.Selling crops.
22.What do the numbers"8,000" and"12,000" show in Paragraph 3
A.The cost of digging the canals.
B.The types of grown vegetables.
C.The result and success of the project.
D.The income of selling farm produce.
23.How did the project help villagers besides providing water
A.By building schools and hospitals.
B.By creating jobs and improving safety.
C.By teaching children canal engineering.
D.By giving free food to every household.
24.How does Wang Jianfei probably feel about the project
A.Unsure. B.Worried. C.Surprised. D.Proud.
25.What can we learn from the last paragraph
A.Building canals takes lots of money.
B.Water is important for growing crops.
C.Working together makes a difference.
D.Kenyan need more support from China.
(2025七下·深圳期末) 请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思 完整、连贯。
A. When the chemical touches air, it easily turns red. B. However, we are not treating them in a kind way. C. Some mangroves can live for more than 100 years. D. What's more, they are home to hundreds of animals. E. People will learn many things about mangroves there. F. As a result, the mangrove cover has increased a lot in China.
In Shenzhen, you can see many beautiful mangroves(红树林). Mangroves are special trees and they grow by the sea. These trees have a kind of special chemical.  26.   That's why the Chinese name of mangoves is"Hongshu"(meaning"red trees").
These amazing trees help us in many ways. For example, their strong roots can protect the land from big waves.  27.   Many fish and crabs live in these trees.
 28.   People cut down too many mangoves to build houses and roads. But in China, we have taken actions to protect mangroves in recent years.  29.  
Soon, there will be a Mangrove Museum in Shenzhen.  30.   There will be interesting shows about how mangroves grow and why we need to protect them. Students will learn why these trees are important.
(2025七下·深圳期末)下面材料A~F是关于龙华区古村落的介绍。请根据Peter、Caroline、Zoe、Jimmy、Amy五 个人的兴趣,帮助推荐最适合他们的景点,并将其标号填入题前括号内。 (共5小题,每小题
1.5分)
A. Guanlan Printmaking Village: It is famous for printmaking(版画)workshops. Nearby stands China's first printmaking museum. You can see artworks here.
B. Dah e Village:It is known for its amazing drawings on the wall. Although the village is small, you will find shops for hair-cutting in the special streets.
C. Niuhu Art Village:Artists moved here years ago. They made it an art place, so there are different art shows and you can relax in the peaceful village.
D. Shangwei Art Village: Artists have moved here since 2016 and painted art on old houses. Flowers grow all around. You can smell them everywhere.
E. Qinghu Ancient Village:It is one of Shenzhen's oldest villages. We can see historical temples (寺庙)and a cultural park.
F. Langkou Village: The village mixes Chinese houses and western houses. You can also visit a 19th-century church which mixes two cultures.
31.Peter wants to visit the museum and see some printmaking works.    
32.Caroline loves quiet place and enjoys different art shows.    
33.Zoe likes exploring historical temples and cultural parks.    
34.Jimmy wants to take photos of flower fields in art villages.    
35.Amy is interested in buildings that mix Chinese and western design.    
36.(2025七下·深圳期末)    beautiful they were!
37.(2025七下·深圳期末) He started playing     guitar at the age of 4.
38.(2025七下·深圳期末) The baby sheep can walk by     (she) after birth.
39.(2025七下·深圳期末) He was born     Shanghai.
40.(2025七下·深圳期末) There are not many     (word) in the article.
41.(2025七下·深圳期末) Last week, our science teacher     (teach) us about electricity.
42.(2025七下·深圳期末) I    (use) to play basketball when I was at primary school.
43.(2025七下·深圳期末)   I was eight, I got a book from my father.
44.(2025七下·深圳期末) Look! They     (take) care of the trees. They are watering it.
45.(2025七下·深圳期末) I jumped into the water     started surfing.
46.(2025七下·深圳期末)can achieve; dreams; anybody; their(.)
47.(2025七下·深圳期末)this year; France; not; visit; why( )
48.(2025七下·深圳期末) not; water; remember; waste or pollute; to(.)
49.(2025七下·深圳期末)without electricity; hard; was; to live; it(.)
50.(2025七下·深圳期末) imagine; trees; we;a world; can't; without(.)
51.(2025七下·深圳期末) 近年来,教育部大力推进"五育并举"育人体系,强调"德育为先",倡导培养有理想、 敢担当、能吃苦、肯奋斗的新时代好少年。假如你是李华,你校正在进行主题为"校园 模范(The Role Model of School)"的英文演讲比赛,你心目中的校园模范人物是谁?请用 英文写一篇演讲稿。
内容要点需包含:
1. Who is he/ she in your school
2. What did he/ she do
3. What do you think of him/ her
写作要求:
1.70 词左右;
2. 文中不能出现真实的姓名与学校名;
3. 文章的开头和结尾已给出,不计入总词数;
4. 条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。
Dear teachers and students,
It is a great honor to stand here today.
That's all for my speech. Thank you!
答案解析部分
【答案】1.D;2.C;3.B;4.D;5.B;6.C;7.A;8.B;9.A;10.B
【知识点】记叙文;人物传记
【解析】【分析】大意: 88岁的江苏老人冯亦南仅接受过职业教育,但退休后坚持自学,16年间参加了97次大学自学考试。她严格要求自己,牺牲休闲时间刻苦学习,虽因年龄增长面临记忆衰退等困难,仍通过努力通过了44门考试,并于2025年3月被南京工业大学授予毕业证书。如今虽因健康问题暂停考试,但她仍通过手机学习钢琴,以终身学习的精神诠释了"活到老、学到老"的真谛。
【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。
1.句意:她的故事激励了很多人追随她。A:trusts(信任);B:wants(想要);C:allows(允许);D:inspires(激励)。根据上文Feng Yinan, an 88-year-old woman from Jiangsu Province, spent 16 years taking 97 self-study college exams.来自江苏省的88岁女性冯一楠花了16年时间参加了97次自学考试,可知应是激励了很多人追随她。故选D
2.句意:然而,冯一直想继续深化教育。A:peace(和平);B:safety(安全);C:education(教育);D:environment(环境)。根据上文 Feng only finished vocational(职业的)school. 冯只完成了职业学校的学业,可知此处指深化教育。故选C。
3.句意:2009年,冯开始了她的大学学习之旅。A:tool(工具);B:journey(旅程);C:service(服务);D:competition(竞争)。根据上文After retiring, she decided to follow her dream of learning.退休后,她决定追随自己的学习梦想,可知应是开始了她的大学学习之旅。故选B。
4.句意:她关掉电视,把空闲时间花在阅读上。A:set up(建立);B:got down(下来;写下);C:cared about(关心);D:turned off(关闭)。根据 spent free time reading. 把空闲时间花在阅读上,可知应是关掉电视。故选D。
5.句意:冯对自己要求严格,即使在假期也很少休息。A:often(经常);B:seldom(很少);C:soon(很快);D:nearly(几乎)。根据 Feng was strict with herself 冯对自己要求严格,可知即使在假期也很少休息。故选B。
6.句意:学习对冯来说很困难,因为在她这个年纪,记住新事物需要更多的时间。A:boring(无聊的);B:lively(活泼的);C:difficult(困难的);D:convenient(方便的)。根据 it took more time to remember new things at her age 在她这个年纪,记住新事物需要更多的时间,可知是困难的。故选C。
7.句意:但通过努力学习和不懈的努力,她通过了44门考试。A:efforts(努力);B:roles(角色);C:rules(规则);D:views(观点)。根据 she passed 44 exams. 她通过了44门考试,可知应是通过努力学习和不懈的努力。故选A。
8.句意:2025年3月,南京工业大学授予她毕业证书。A:returned(返回);B:awarded(授予);C:admired(钦佩);D:overlooked(忽视)。根据 a graduation certificate(毕业证书) ,可知应是授予她毕业证书。故选B。
9.句意:但她并没有放弃学习。A:give up(放弃);B:dream of(梦想);C:think about(思考);D:join in(参加)。根据上文Now, because of health problems, she has to stop taking exams. 现在,由于健康问题,她不得不停止参加考试,以及转折连词but"但是",可知她并没有放弃学习。故选A。
10.句意:她的故事告诉我们,真正的学习会持续一生。A:while(当……时);B:lifetime(一生);C:year(年);D:season(季节)。根据前文Feng Yinan, an 88-year-old woman from Jiangsu Province, spent 16 years taking 97 self-study college exams.来自江苏省的88岁女性冯一楠花了16年时间参加了97次自学考试,可知真正的学习会持续一生。故选B。
【答案】11.B
12.C
13.A
14.D
15.B
【知识点】说明文;医疗与保险;推理判断;文章大意;文章出处
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了治疗犬的选拔、工作和意义。
【点评】考查阅读选择。注意先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。
11.细节理解题。根据第一段In Shenzhen, over 40 special"Dr. Dogs" visit seniors and kids to spread joy and cheer them up! 在深圳,40多名特别的"狗博士"探访老人和孩子,传播欢乐,让他们振作起来!可知它们主要让老人和孩子们高兴起来。故选B。
12.推理判断题。根据 Only 10 out of 100 dogs pass each year! 每年100只狗中只有10只能通过考核! 可知这句话展示了狗很难通过考试。故选C。
13.细节理解题。根据倒数第二段 For kids with autism(自闭症), the dogs sit quietly nearby, and let children come close step by step. These dogs are calm and friendly. They help kids trust others again.对于自闭症儿童,狗会安静地坐在附近,让孩子们一步一步地靠近。这些狗很冷静,也很友好。他们帮助孩子们重新信任他人,可知是帮助孩子学会相信其他人。故选A。
14.文章大意题。根据文章介绍治疗犬的选拔、工作和意义,展现动物如何以独特方式改善人类心理健康 ,可知主要是关于狗狗如何让人满感觉更好。故选D。
15.文章出处题。根据文章介绍治疗犬的选拔、工作和意义,可知是来自动物板块。故选B。
【答案】16.B
17.B
18.C
19.A
20.D
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;词义猜测;标题选择;段落大意
【解析】【分析】大意:文章主要讲述了24岁汉服设计师刘文月的故事。
【点评】考查阅读选择。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。
16.细节理解题。根据第一段Her horse-face skirts are inspired by ancient Chinese art and culture. 她的马面裙灵感来自中国古代艺术和文化,可知灵感来自中国古代艺术和文化。故选B。
17.细节理解题。根据第二段What's more, she wants her designs to be common in daily life.… She believes these designs help traditional clothing stay popular nowadays. 更重要的是,她希望自己的设计在日常生活中很常见。……她认为这些设计有助于传统服装在当今保持流行,可知是为了帮助传统文化保持流行。故选B。
18.词义猜测题。根据 because it was expensive for her. 因为这对她来说很贵,可知应是买不起,afford意为"买"。故选C。
19.段落大意题。根据第三段Liu's journey started in college. At that time she fell in love with hanfu , but couldn't afford it because it was expensive for her. So she decided to design by herself. 刘的旅程始于大学。当时她爱上了汉服,但买不起,因为对她来说很贵。所以她决定自己设计,可知第三段介绍了她设计汉服的旅程。故选A。
20.标题选择题。根据文章围绕24岁设计师刘文月展开,重点讲述她如何将中国传统服饰(汉服中的马面裙)与现代设计结合,通过创新图案和日常化风格让传统服饰焕发新生,可知最佳标题为: Modernity Meets Tradition in Hanfu. 现代与传统在汉服中相遇。故选D。
【答案】21.A
22.C
23.B
24.D
25.C
【知识点】新闻报道类;国际事务;细节理解;观点态度;段落大意
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了2018年中肯两国合作启动水利工程:中国工程师团队挖掘运河,将恩佐亚河的水引至干旱农田,同时构建防洪系统。
【点评】考查阅读选择。注意英语阅读理解题目有不同的类型,如主旨大意题、推理判断题、词义猜测题、细节理解题等,要根据题目类型,采用不同的解题方法。
21.细节理解题。根据第一段Without enough water, many families couldn't grow enough food to eat or sell.没有足够的水,许多家庭无法种植足够的食物来食用或出售,可知是在种植食物上遇到问题。故选A。
22.推理判断题。根据第三段The changes were amazing. The project covers 8,000 hectares(公顷)of land and supports over 12,000 families. 这些变化是惊人的。该项目占地8000公顷,为12000多个家庭提供支持,可知数字展示了项目的结果和成功。故选C。
23.细节理解题。根据第四段It created jobs for villagers, and their lives became safer and happier. 它为村民创造了就业机会,他们的生活变得更安全、更幸福,可知通过创造就业机会和提高安全性。故选B。
24.观点态度题。根据第四段"We built strong canals and solved water problems," says Chinese engineer Wang Jianfei. 中国工程师王建飞说:"我们修建了坚固的运河,解决了水资源问题。",可知他感到自豪。故选D。
25.段落大意题。根据最后一段This partnership shows how countries can help each other. By sharing knowledge and working hard, China and Kenya turned difficulty into hope.这种伙伴关系展示了各国如何相互帮助。通过分享知识和努力工作,中国和肯尼亚将困难转化为希望,可知最后一段强调了团结协作可以产生影响。故选C。
【答案】26.A;27.D;28.B;29.F;30.E
【知识点】新闻报道类;环保意识与环保行为
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了红树林的重要性以及中国的保护行动。
选项意思:A.当这种化学物质接触到空气时,它很容易变成红色。
B.然而,我们并没有善待它们。
C.有些红树林可以存活100多年。
D.更重要的是,它们是数百只动物的家园。
E.人们在那里会学到很多关于红树林的知识。
F.因此,中国的红树林覆盖率大幅增加。
【点评】考查阅读还原。注意先看文章,了解文章的主题和内容,对文章有一个大致的了解。仔细阅读空缺处前后的句子,理解上下文的逻辑关系,找出关键词和线索。
26.根据上文 These trees have a kind of special chemical. 这些树有一种特殊的化学物质;以及下文 That's why the Chinese name of mangoves is"Hongshu"(meaning"red trees"). 这就是为什么mangoves的中文名字是"红树"(意思是"红树"),可知此处介绍化学物质变红:当这种化学物质接触到空气时,它很容易变成红色。故选A。
27.根据上文For example, their strong roots can protect the land from big waves. 例如,它们强壮的根系可以保护土地免受巨浪的侵袭,可知此处继续介绍红树林的好处:更重要的是,它们是数百只动物的家园。故选D。
28.根据下文 People cut down too many mangoves to build houses and roads. 人们砍伐了太多的红树林来建造房屋和道路,可知此处指出人类对红树林的破坏:然而,我们并没有善待它们。故选B。
29.根据上文 But in China, we have taken actions to protect mangroves in recent years. 但在中国,近年来我们采取了保护红树林的行动,可知此处交代这些保护行动带来的效果:因此,中国的红树林覆盖率大幅增加。故选F。
30.根据上文Soon, there will be a Mangrove Museum in Shenzhen. 不久,深圳将有一座红树林博物馆,可知此处介绍红树林博物馆的作用:人们在那里会学到很多关于红树林的知识。故选E。
【答案】31.A
32.C
33.E
34.D
35.F
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】大意: 材料A~F是关于龙华区古村落的介绍,以及Peter、Caroline、Zoe、Jimmy、Amy五个人的兴趣。
【点评】考查配对阅读。注意英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。
31.根据 Peter wants to visit the museum and see some printmaking works. 彼得想参观博物馆,看一些版画作品,可知A选项 It is famous for printmaking(版画)workshops. Nearby stands China's first printmaking museum. 它以版画工作室而闻名。附近有中国第一家版画博物馆,适合。故选A。
32.根据 Caroline loves quiet place and enjoys different art shows. 卡罗琳喜欢安静的地方,喜欢不同的艺术表演,可知C选项They made it an art place, so there are different art shows and you can relax in the peaceful village.他们把它变成了一个艺术场所,所以有不同的艺术表演,你可以在这个宁静的村庄放松身心,适合。故选C。
33.根据 Zoe likes exploring historical temples and cultural parks. 佐伊喜欢探索历史悠久的寺庙和文化公园,可知E选项 It is one of Shenzhen's oldest villages. We can see historical temples (寺庙)and a cultural park. 它是深圳最古老的村庄之一。我们可以看到历史寺庙和文化公园,适合。故选E。
34.根据 Jimmy wants to take photos of flower fields in art villages. 吉米想给艺术村的花田拍照,可知D选项 Artists have moved here since 2016 and painted art on old houses. Flowers grow all around. You can smell them everywhere. 自2016年以来,艺术家们一直搬到这里,在老房子上画画。四周长满了花。你到处都能闻到它们的味道,适合。故选D。
35.根据 Amy is interested in buildings that mix Chinese and western design. 艾米对融合了中国和西方设计的建筑感兴趣,可知F选项 The village mixes Chinese houses and western houses. You can also visit a 19th-century church which mixes two cultures. 这个村庄融合了中式房屋和西式房屋。您还可以参观一座融合了两种文化的19世纪教堂,适合。故选F。
36.【答案】How
【知识点】How+形容词/副词+主语+谓语!
【解析】【分析】句意:它们多漂亮啊!根据感叹号,可知句子为感叹句,再根据空格后形容词beautiful"漂亮的",可知应用副词how"多么"引导感叹句,首字母大写。故答案为:How。
【点评】考查感叹句。注意熟记How+形容词/副词+主语+谓语!的感叹句句式。
37.【答案】the
【知识点】用于乐器前面;固定搭配;一般过去时
【解析】【分析】句意:他4岁开始弹吉他。根据固定搭配play the guitar"弹吉他",可知应填定冠词the。故答案为:the。
【点评】考查定冠词。注意熟记固定搭配play the guitar"弹吉他"。
38.【答案】herself
【知识点】反身代词;介词短语;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:这只小羊出生后可以自己走路。she她,代词主格。根据介词短语by oneself"靠自己",可知应填反身代词herself"她自己",强调动作的发起和承受为同一对象。故答案为:herself。
【点评】考查反身代词。注意熟记介词短语by oneself"靠自己"。
39.【答案】in
【知识点】一般过去时;方位介词at, in的用法比较
【解析】【分析】句意:他出生在上海。根据空格后大地点 Shanghai"上海",可知应填介词in"在"。故答案为:in。
【点评】考查介词。注意熟记介词in后接大地点,表"在"。
40.【答案】words
【知识点】规则变化的可数名词复数;There be句型的否定句
【解析】【分析】句意:这篇文章中没有多少字。word字,可数名词。根据形容词many"很多",可知应用复数形式words。故答案为:words。
【点评】考查可数名词复数。注意熟记形容词many"很多",修饰可数名词复数。
41.【答案】taught
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:上周,我们的科学老师教我们电学。teach教,动词。根据时间状语last week"上周",可知句子时态为一般过去时,谓语应用过去式taught。故答案为:taught。
【点评】考查动词过去式。注意熟记动词teach"教",过去式taught。
42.【答案】used
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:我上小学的时候经常打篮球。use用,动词。根据时间状语从句 when I was at primary school. 我上小学的时候,可知句子时态为一般过去时,谓语应用过去式used。故答案为:used。
【点评】考查动词过去式。注意熟记固定搭配used to do sth."过去常常做某事"。
43.【答案】When
【知识点】一般过去时;when引导的时间状语从句
【解析】【分析】句意:当我八岁的时候,我从父亲那里得到了一本书。根据 I got a book from my father.我从父亲那里得到了一本书,可知应是交代时间:当我八岁的时候,应用when引导时间状语从句,句首单词首字母大写。故答案为:When。
【点评】考查when引导的时间状语从句。注意熟记when"当",用于引导时间状语从句。
44.【答案】are taking
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:看!他们正在照料树木。他们正在给它浇水。take care of照料,动词短语。根据 Look!看!可知句子时态为现在进行时:be+现在分词,主语they为复数,be动词用are,动词take的现在分词为taking。故答案为:are taking。
【点评】考查现在进行时。注意熟记现在进行时结构:be+现在分词。
45.【答案】and
【知识点】表并列关系的连词;一般过去时
【解析】【分析】句意:我跳进水里开始冲浪。根据 I jumped into the water我跳进水里,可知和"开始冲浪"为递进关系,应填递进连词and 。故答案为:and。
【点评】考查递进连词。注意熟记递进连词and"和/并/然后"。
46.【答案】Anybody can achieve their dreams.
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;肯定陈述句
【解析】【分析】词意: can可以, achieve实现,dreams梦想,anybody任何人,their他们的。根据词意以及句号,可知句子为肯定陈述句:任何人都可以实现他们的梦想。"任何人"anybody作主语,首字母大写;"可以"情态动词can;"实现"动词achieve,作谓语;"他们的"形容词性物主代词their;"梦想"可数名词复数dreams,作宾语。故答案为: Anybody can achieve their dreams.
【点评】考查肯定陈述句。注意熟记含情态动词的肯定陈述句:主语+情态动词+谓语+宾语。
47.【答案】Why not visit France this year 或者This year why not visit France
【知识点】特殊疑问句;固定搭配
【解析】【分析】词意:this year今年;France法国;not不;visit参观;why为什么。根据词意以及问号,可知句子为特殊疑问句:为什么今年不去法国呢?"为什么"疑问词why,"今年"this year,作时间状语,置于句首或句末;"不"否定词not;"去"visit,"法国"专有名词France。故答案为: Why not visit France this year 或者This year why not visit France
【点评】考查特殊疑问句。注意熟记固定句式Why not do sth. "为什么不做某事?"。
48.【答案】Remember not to waste or pollute water.
【知识点】表示否定的祈使句;“动词原形+宾语+其他成分”的祈使句
【解析】【分析】词意:not不;water水; remember记得;waste or pollute浪费或污染; to去。根据词意以及句号,可知句子为肯定祈使句:记住不要浪费或污染水。"记住"固定搭配remember to do sth.,引导祈使句,句首单词首字母大写;"不要"not;"浪费或污染"waste or pollute;"水"不可数名词water。故答案为: Remember not to waste or pollute water.
【点评】考查动词原形开头的肯定祈使句。注意熟记固定搭配remember to do sth."记住"。
49.【答案】It was hard to live without electricity.
【知识点】“It's+adj.(+for+sb.)+不定式” 表示“做某事对某人来说……”
【解析】【分析】词意: without electricity没有电;hard困难的;was是; to live生活; it它。根据词意以及句号,可知句子为肯定陈述句:没有电很难生活,应用固定句式It's+形容词+to do sth.+其他;"困难的"形容词hard,作表语;"生活"动词不定式to live,作真正的主语;"没有水"介词短语 without electricity ,作状语。故答案为: It was hard to live without electricity.
【点评】考查固定句式。注意熟记固定句式It's+形容词+to do sth.+其他。
50.【答案】We can't imagine a world without trees.
【知识点】表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;否定陈述句
【解析】【分析】词意: imagine想象; trees树; we我们;a world一个世界; can't不能; without没有。根据词意以及句号,可知句子为否定陈述句:我们无法想象一个没有树木的世界。"我们"代词we作主语,首字母大写;"无法"情态动词can't;"想象"动词imagine,作谓语;"一个……世界"a world;"没有树木的"介词短语 without trees,作定语。故答案为: We can't imagine a world without trees.
【点评】考查否定陈述句。注意先找到主语(人/物)和谓语动词(动作),再补充其他成分。
51.【答案】One possible version:
Dear teachers and students,
It is a great honor to stand here today.My role model at school is my classmate, Lucy. She is kind-hearted and helpful.(简要介绍人物;2分)
She always puts others first. Last month, she helped our sick classmate catch up with math lessons. She also helps clean the classroom's book corner every morning.
Her care for others and sense of responsibility make her shine. She shows us that a role model isn't about being willing to help!
That's all for my speech. Thank you!
【知识点】提纲作文;同伴间交往的品质;演讲稿
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一篇演讲稿,参加主题为"校园 模范(The Role Model of School)"的英文演讲比赛。写作内容包括模范人物介绍、事迹和看法。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第三人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文对模范人物介绍、事迹和看法进行了详细说明。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的固定句式It's+名词+to do sth. It is a great honor to stand here today. "今天能站在这里,我感到非常荣幸。";宾语从 She shows us that a role model isn't about being willing to help! "她向我们展示了榜样不是愿意帮忙!"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的help sb. do"帮助某人做某事",care for"在乎",be willing to do sth."乐意做某事"等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表