Unit 2 Home Sweet Home Section A(1a-1d)同步提升训练 (含答案解析)2024人教版八年级英语上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 2 Home Sweet Home Section A(1a-1d)同步提升训练 (含答案解析)2024人教版八年级英语上册

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2024人教版八年级英语上册Unit 2 Home Sweet Home
Section A(1a-1d)同步提升训练
一、翻译下列短语。
1. 打包 _____________________ 2. 客厅_______________________
3. 挂起;挂断电话 ________________ 4. 邀请某人做某事 ________________
5.和某人闲逛 __________________ 6. 花费时间做某事 _______________________
7. 把……分类到……里 _________________8. 扫地 _________________
9.给植物浇水_______________________ 10.照顾___________________
11.喂鱼_______________________ 12.种花___________________
二、根据首字母及汉语提示完成单词
1.He is p his luggage (行李), he will go to Shanghai on business soon.
2.She stood on the b to watch the sunset over the city.
3.Jenny i me to go to her birthday party yesterday, but I don’t decided what to wear.
4.Mr. Smith (把……挂起来) up his coat in the closet just now.
5.When my brother is free, he often h out with his friends.
6.After a long day, taking a shower in the b can be very relaxing.
7.There is a kitchen, a bathroom, a living room and two (卧室) in my apartment.
8.Jane, please help clean up the (live) room if you’re free.
三、括号内所给单词的适当形式填空
Jim ______(pack)his books into the box when his dad called him yesterday.
My sister often ______(hang)her paintings on the wall of her bedroom.
We ______(invite)three friends to our new house for dinner last Saturday.
Could you please ______(sort)these toys into different boxes
There ______(be)a big balcony and two bathrooms in our new home.
6.There is a kitchen, a bathroom, a living room and two ______ (bedroom) in my apartment.
7..Jane, please help clean up the (live) room if you’re free.
8. My uncle lives in a big flat with two ________ (balcony).
9. —Can you ________ (come) to my party —Sure. I’d love to.
10. Thanks a lot for __________ (invite) me.
四、完成句子。
我可以和朋友们出去玩吗?
Can I ______ ______ with my friends
你必须先整理好你的物品。
You have to ______ ______ your things first.
我们需要在搬家工人来之前做好准备。
We need to ______ ______ before the movers come.
你能把你的东西分类放进那些箱子里吗?
Can you ______ your things ______ those boxes
我们的客厅太大了!
Our ______ ______ is so big!
你能每天照顾它们吗?
Can you ______ ______ of them every day
你能帮我把照片挂起来吗?
Could you please help me ______ ______ the photos
我能在那里种一些花吗?
Can I ______ some ______ there
你能先帮忙打扫一下吗?
Can you help ______ ______ first
你能扫一下地吗?
Could you please ______ the ______
五、单项选择
1.You should ________ your personal information online. There are many bad people trying to get it.
A.be careful with B.catch up with C.get on with D.come up with
2.Before you go on a trip, you should ________ your clothes and other things carefully.
A.clean up B.put up C.pack up D.meet up
3.—You can ________ this book from the library, but you must return it on time.
—OK. I see.
A.borrow B.lend C.give D.take
4.The ________ in the room is terrible. Please open the window.
A.sound B.smell C.taste D.look
5.The ________ in the bathroom needs to be cleaned twice a week.
A.bedroom B.balcony C.living room D.toilet
6.—Is Peter in the_______
—Yes. He is taking a shower.
A.kitchen B.bathroom C.playground D.toilet
7.—How many ________ of books do you have
—Sorry, I didn’t ________ them yet.
A.sort; sort B.sorts; sorts C.sorts; sort D.sort; sorts
8.Steve invited me ________ a movie about the Tibetan antelope (藏羚羊) with him last night.
A.watch B.to watch C.watching D.watched
9.—______ you help me carry the books
—Of course.
Must B.Should C.Could D.Would
10.—Jack, could you please help me take out the trash
—Sorry, ________, mom. I ________ my homework now.
A.couldn’t, am doing B.can’t, am doing C.can’t, do
11.Most students are busy every day. They can only ________ half an hour talking with their parents.
A.spend B.take C.pay D.use
12.—Wilson, ________ you help me carry the box upstairs
—Sure, no problem.
could B.need C.should D.might
六、阅读理解。
Do teenagers in small villages do chores at home How about the teenagers in big cities To know the answers, we made a survey (调查) last month. We asked 4,000 teenagers in China. Half of them come from big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou. The others are from small villages. We made a chart (图表) according to our survey. Let’s have a look at it.
We can find out that teenagers in small villages do more chores than those in big cities. Maybe it is because they live a harder life. We will give our advice to parents in big cities. We think parents should give their children some chores to do because it’s a good chance for teenagers to learn how to take care of themselves.
根据短文和图表内容,选择最佳答案。
1.They surveyed _________ teenagers from big cities.
A.1000 B.2000 C.3000 D.4000
2.1,000 teenagers from the cities ________.
A.take out the rubbish B.do the dishes
C.make the bed D.fold the clothes
3.The number of teenagers in big cities is bigger than that in small villages only in ________.
A.taking out the rubbish B.making the bed
C.sweeping the floor D.doing the dishes
4.They made the survey because________.
A.they wanted to know more about teenagers in China
B.they didn’t want teenagers in China to do chores at home
C.they wanted to know if (是否) teenagers in China do chores at home
D.they thought doing housework could help teenagers to take care of themselves
5.From the passage, we can know________.
A.more than 3000 teenagers take out the rubbish
B.fewer than 1000 teenagers in big cities make the bed
C.more than 1500 teenagers in Beijing fold the clothes
D.4000 teenagers from small villages take part in the survey
七 、短文填空:阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确的形式填空(每词限用一次)。
main show they look but woman word chore well of
Now more and more teenagers don’t know how to do chores, because their parents do almost everything for them at home. I think it is important for everyone to learn how to do 1 . By doing it, we can help our parents 2 than before.
We know the English word “housewife” means a woman whose 3 job is to take care of her family. But do you know there is another 4 “househusband” in English Today people often use the word “homemaker (操持家务者)” to take the place 5 the two words.
In the past, most homemakers were 6 who did all the housework such as cooking meals, cleaning rooms and looking after the child. 7 now things are different. More and more men are sharing family chores with their wives. A new American study 8 that many fathers would like to spend more time with their children and do more housework for the family. Many fathers think they are not as good as their wives at 9 after their children, but they hope they can help do other chores, such as cooking and household repairs, to show 10 love. People say the word “family” means “Father and Mother, I love you.”
八、完形填空。
“Dear, could you please do the dishes ”
“Sure, Mom. How much money will you give me as a reward (奖励) 1 I do it ”
A study shows twenty percent of kids get money for doing chores. Other kids do chores without getting paid. Should kids get paid for doing chores
Lori MeGrath, a mother of two boys, thinks parents shouldn’t pay kids for doing chores. “Kids should do chores and learn to 2 themselves. Is your child still going to be paid for keeping his room clean when he goes to college I always tell my boys we do 3 to keep our family going. We do them as a 4 . What’s more, do parents get paid for doing chores such as cooking and cleaning No. So kids should not get paid 5 .”
Elisabeth Leamy disagrees with Lori. “Paying kids for doing chores is 6 them for the real world and life as adults (成年人). The more they do, the more they get. Also, I want my girl to learn how to be 7 with money and how to make good decisions about money.”
“Kids should get paid! Parents go to 8 to make money, but kids do chores and it’s just like having a job! Not getting paid would be 9 .” Nemo, a 9-year-old student says. He 10 some money from his classmate last week. Now he plans to give it back by doing chores.
1.A.so B.if C.but D.or
2.A.take care of B.come up with C.look forward to D.put off
3.A.chores B.sports C.dishes D.homework
4.A.hobby B.plan C.team D.problem
5.A.too B.either C.neither D.also
6.A.providing B.preparing C.improving D.depending
7.A.bored B.satisfied C.independent D.deaf
8.A.work B.school C.party D.college
9.A.broken B.careful C.strong D.unfair
10.A.spent B.lent C.borrowed D.made
九、阅读还原。
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Parents usually don’t let their children cook. 1 However, many people say it’s good for children to do some easy cooking work, such as doing the dishes and washing vegetables.
Cooking makes children smart.
In some cooking activities, children can choose and decide what things to put in a dish. 2 At the same time, they can learn how to serve their friends by cooking themselves. They can also learn to eat healthily.
Cooking teaches children to feel how things change.
When helping cook in the kitchen, children can touch some different ingredients (食材), and they can also see how food changes by temperature. 3
Cooking makes children confident (自信的).
When children learn to cook, they usually feel that they have grown up, and they can do something for their family members. 4 So, cooking is well worth (值得) learning.
Cooking teaches children cultures.
5 When cooking different kinds of food, children can also learn about different cultures. Also, children can learn some traditional eating cultures by cooking.
A.It’s easy for them to get life experience.
B.It’s good for their health.
C.They think it’s dangerous for children to do it.
D.Their parents always help them.
E.That’s a great way to make them think actively.
F.They can cook a great dinner to show their love.
G.Cooking in one culture is quite different from that in another.
任务型阅读。阅读下面短文,完成相关任务。
Nobody likes to do chores, especially kids. How can you make your kids get into a good habit of doing their chores Try making chores fun for them.
Play some music: Music makes everything seem like a party, doesn’t it Play your kid’s favorite music that they can dance to while they are doing their chores.
Make it a treasure hunt (寻宝): It’s a good way when you would like your kids to clean the house. Let them know that you hide (隐藏) a bill someplace. If they find it, they can keep it.
Change often: If your kids keep doing the same chores for months, they may feel bored. Teaching them a new task (任务) is fun for both you and the kids. They will feel more grown-up when they get a new task.
Do it together: It’s never fun to be the only one working and watch everyone else relaxing. If everyone takes part in doing chores, your kids will finish them faster and have more fun.
1.How many pieces of advice are there in the article
______________________________________________________________
2.How may kids feel if they keep on doing the same chores for months
______________________________________________________________
3.将文章划线句译为汉语:
______________________________________________________________
4.从文中找出与下面的句子同义的句子。
Turn on some dance-along music that your child loves while they do chores.
______________________________________________________________
5.给短文拟一个恰当的标题。
______________________________________________________________
【答案】
翻译下列短语。
【答案】1. pack up 2. living room 3. hang up; 4. invite sb to do sth 5. hang out with sb
spend time doing 7. sort...into.. 8.sweep the floor 9.water plants 10.take care of
11.feed the fish 12.grow flowers
二、根据句意及汉语提示完成单词
1.packing 2.balcony 3.invited 4.hung 5.hangs 6.bathroom 7.bedroom 8.living
三、括号内所给单词的适当形式填空
1. packed 2. hangs 3. invited 4. sort 5. is 6.bedrooms 7.living 8. balconies 9. come 10. inviting
四、完成句子。
【答案】1. hang out 2. pack up 3. get ready 4. sort; into 5. living room 6. take care
7. hang up 8.grow; flowers 9. clean up 10. sweep; floor
五、单项选择
1.A 2.B 3.A 4.B 5.D 6.B 7.C 8.B 9.C 10.B 11.A 12.A
阅读理解
【答案】BDBCA
【导语】本文中作者主要讲述了在中国4000多名青少年中就是否做家务做的调查报告的结果。从结果中可以看到农村的孩子比城市的孩子做的家务相对要多一些。
1.细节理解题。根据“We asked 4,000 teenagers in China”和“Half of them come from big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou”可知,调查了4000名青少年,一半来自大城市,也就是2000人,故选B。
2.细节理解题。根据柱状图可知,1000名来自城市的青少年叠衣服。故选D。
3.细节理解题。根据柱状图可知,仅在铺床方面,大城市的青少年人数比农村的孩子多。故选B。
4.细节理解题。根据“Do teenagers in small villages do chores at home How about the teenagers in big cities To know the answers,...”可知,他们做这项调查是因为他们想知道中国的青少年是否在家做家务。故选C。
5.细节理解题。根据柱状图中的第一个可知,倒垃圾的青少年总数要超过3000,故选A。
七、短文填空
【答案】本文主要讲述了现代社会中家务分工的变化趋势,以及“家庭主夫”这一新兴概念的出现。
1.句意:我认为对每个人来说学习如何做家务是很重要的。根据“Now more and more teenagers don’t know how to do ...”可知这里需要填一个名词,表示“家务”,故填chores。
2.句意:通过做家务,我们可以比以前更好地帮助父母。根据“help our parents…than before”可知这里需要填一个副词比较级,表示“更好地”,故填better。
3.句意:我们知道英语单词“housewife”指的是主要工作是照顾家庭的女性。根据“a woman whose…job is to take care of her family”可知这里需要填一个形容词,表示“主要的”,故填main。
4.句意:但你知道英语中还有另一个词“househusband”吗?根据“another…‘househusband’ in English”可知这里需要填一个名词,表示“词”,故填word。
5.句意:现在人们经常用“homemaker”这个词来代替这两个词。根据“to take the place…the two words”可知这里是短语take the place of“代替”,故填of。
6.句意:过去,大多数家务劳动者是女性,她们做所有的家务。根据“most homemakers were…who did all the housework”可知这里需要填一个名词复数,表示“女性”,故填women。
7.句意:但现在情况不同了。根据“now things are different”可知这里需要填一个表示转折的连词,故填But。
8.句意:一项新的美国研究表明,许多父亲愿意花更多时间陪伴孩子并为家庭做更多家务。根据“A new American study…that many fathers would like to”可知这里需要填一个动词,表示“展示、表明”,主语是单数,空处用三单形式。故填shows。
9.句意:许多父亲认为他们在照顾孩子方面不如妻子做得好。根据“they are not as good as their wives at…after their children”可知这里需要填一个动词,表示“照顾”,look after“照顾”,at后接动名词。故填looking。
10.句意:但他们希望通过做其他家务,如做饭和家庭维修,来表达他们的爱。根据“to show…love”可知这里需要填一个形容词性物主代词,表示“他们的”,故填their。
八、完形填空
【答案】
1.B 2.A 3.A 4.C 5.B 6.B 7.C 8.A 9.D 10.C
【导语】本文讨论了孩子是否应该通过做家务获得报酬,两位家长和一位孩子分别表达了不同的观点。
1.句意:“妈妈,如果我做家务,你会给我多少钱作为奖励?”
so所以;if如果;but但是;or或者。根据“How much money will you give me as a reward”可知,孩子是在询问做家务的报酬,此处表示假设,用if引导条件状语从句。故选B。
2.句意:孩子应该做家务并学会照顾自己。
take care of照顾;come up with提出;look forward to期待;put off推迟。根据“learn to”和“themselves”可知,孩子应该学会照顾自己。故选A。
3.句意:我总是告诉我的孩子们,我们做家务是为了维持家庭的运转。
chores家务;sports运动;dishes餐具;homework作业。根据“Lori MeGrath, a mother of two boys, thinks parents shouldn’t pay kids for doing chores.”可知,Lori在谈论家务。故选A。
4.句意:我们作为一个团队来做家务。
hobby爱好;plan计划;team团队;problem问题。根据“keep our family going”和“as a”可知,一家人作为一个团队去做家务。故选C。
5.句意:所以孩子也不应该得到报酬。
too也,用于肯定句;either也,用于否定句;neither也不;also也。根据“do parents get paid for doing chores such as cooking and cleaning No.”可知,父母做家务没有报酬,孩子也没有。此句为否定句,表示“也”,用either。故选B。
6.句意:因为做家务付钱给他们是为了让他们为现实世界和成年生活做准备。
providing提供;preparing准备;improving改善;depending依赖。根据“for the real world and life as adults”可知,此处指付出劳动得到报酬是为现实世界和成年生活做准备。故选B。
7.句意:并且,我希望我的女儿学会如何独立处理金钱。
bored无聊的;satisfied满意的;independent独立的;deaf聋的。根据“how to make good decisions about money”可知,此处指自己独立决定如何使用钱。故选C。
8..句意:父母去工作赚钱,但孩子做家务,这就像有一份工作!
work工作;school学校;party派对;college大学。根据“to make money”可知,工作能赚钱。故选A。
9.句意:不拿报酬是不公平的。
broken破碎的;careful小心的;strong强壮的;unfair不公平的。根据“but kids do chores and it’s just like having a job”可知,孩子做家务就好比父母上班赚钱,做家务拿不到钱是不公平的。故选D。
10句意:他上周从同学那里借了一些钱。
spent花费;lent借出;borrowed借入;made制作。根据“he plans to give it back”可知,此处指还上周从别人那借入的钱。故选C。
九、阅读还原。
【答案】1.C 2.E 3.A 4.F 5.G
【导语】本文主要讲述了父母通常不让孩子做饭,但孩子们做一些简单的烹饪工作是有好处的,文中讲到了几点好处。
1.根据上文“Parents usually don’t let their children cook.”可知,父母通常不让孩子做饭。所以此句应该是阐述为什么不让孩子做饭的原因。选项C“他们认为孩子这样做是危险的。”符合语境。故选C。
2.根据小标题“Cooking makes children smart.”可知,做饭使孩子聪明。所以此句应该是说做饭对于孩子们的好处。选项E“这是让他们积极思考的好方法。”符合语境。故选E。
38.根据上文“When helping cook in the kitchen, children can touch some different ingredients (食材), and they can also see how food changes by temperature.”可知,在厨房帮忙做饭时,孩子们可以触摸一些不同的食材,他们还可以看到食物是如何随着温度变化的。所以此句是说做饭能帮助孩子感受事物的变化,因此对于孩子们获得生活经验是有帮助的。选项A“他们很容易获得生活经验”符合语境。故选A。
4.根据上文“When children learn to cook, they usually feel that they have grown up, and they can do something for their family members.”可知,当孩子们学会做饭时,他们通常会觉得自己长大了,可以为家人做点什么了。因此此句应该是说孩子学会做饭对于家庭的意义。选项F“他们可以做一顿丰盛的晚餐来表达他们的爱。”符合语境。故选F。
5.根据下文“When cooking different kinds of food, children can also learn about different cultures.”可知,当烹饪不同种类的食物时,孩子们也可以了解不同的文化。所以此句应该是讲述不同的烹饪文化。选项G“一种文化中的烹饪与另一种文化中的烹饪有很大的不同。”符合语境。故选G。
十、任务型阅读。
【答案】1.Four. 2.They may feel bored. 3.如果你的孩子几个月来一直做同样的家务,他们可能会感到无聊。 4.Play your kid’s favorite music that they can dance to while they are doing their chores. 5.Make chores fun for kids
【导语】本文介绍了如何让孩子们觉得做家务很有趣的四条建议。
1.根据“Play some music”、“Make it a treasure hunt”、“Change often”和“Do it together”可知,这篇文章有四条建议。故填Four。
2.题意:如果孩子们几个月来一直做同样的家务,他们会有什么感觉 考查细节理解。根据“If your kids keep doing the same chores for months, they may feel bored.”可知,如果孩子们几个月来一直做同样的家务,他们可能会感到无聊。故填They may feel bored.。
3.句中If引导的是条件状语从句,意为“如果”; your kids“你的孩子”;keep doing the same chores for months“几个月来一直做同样的家务”;they“他们”;may feel bored“可能会感到无聊”。故填:如果你的孩子几个月来一直做同样的家务,他们可能会感到无聊。
4.Turn on some dance-along music that your child loves while they do chores.意为“在孩子做家务的时候,播放一些他们喜欢的跟着跳舞的音乐。”文中“Play your kid’s favorite music that they can dance to while they are doing their chores.”意为“播放孩子在做家务的时候可以跟着跳舞的最喜欢的音乐。”两句同义。故填Play your kid’s favorite music that they can dance to while they are doing their chores.
5.根据How can you make your kids get into a good habit of doing their chores Try making chores fun for them.结合下面的四条建议,可知是让孩子们觉得做家务很有趣,故填Make chores fun for kids。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览