【精品解析】山东省聊城市2024年中考英语真题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】山东省聊城市2024年中考英语真题

资源简介

山东省聊城市2024年中考英语真题
一、语言运用。第一节 阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填人空白处的最佳选项。A篇
(2024·聊城)I have learned four languages—English, Spanish, French and Chinese. Although I wasn't great at 1. when I was a kid, I 2. by traveling to places like Beijing, Dali and Kunming.
An 3. time for me was two summers ago when I went to Hangzhou. I joined a program where I became an English teacher for primary school kids. This 4. let me learn more about the Chinese language and traditions. Our classroom was like a melting pot (熔炉) of ideas, with lots of language sharing and laughter.
My travels and 5. experience in Hangzhou completely changed how I see the world. It made me 6. the close relationship of different countries, and now I want to be a global citizen (世界公民). I want to help people from different countries understand each other, 7. between China and the US.
In China, we see a lot of 8. of American culture, such as Disney cartoon characters, McDonald's and Coca-Cola. However, I couldn't find many signs of Chinese culture in the US, except for Chinese 9. . I went to some but found the food there very different from real Chinese food. I think China still has much to do to further promote (推动) its cultural influence among the American people. As for me, I will 10. to be one of those who can help deepen the understanding between China and the US.
1.A.English B.Spanish C.French D.Chinese
2.A.appeared B.improved C.graduated D.increased
3.A.awful B.important C.embarrassing D.expensive
4.A.class B.survey C.experience D.examination
5.A.teaching B.loving C.guiding D.communicating
6.A.change B.remind C.realize D.achieve
7.A.only B.seriously C.actually D.especially
8.A.programs B.dreams C.signs D.advertisements
9.A.restaurants B.shops C.farms D.factories
10.A.regret B.refuse C.happen D.continue
二、B篇
(2024·聊城)There are over fifty different types of plastics. Many of them are used 11. packaging (包装). Most plastics do not break down and a lot of them are not recyclable. When they are 12. , they can pollute the air and make it very dangerous.
One of the most popular plastics used in making bottles is called PET. This can be recycled. Plastics 13. PET need to be labeled so they can be collected easily for recycling. In America, PET is recycled and used to make 14. things, such as flowerpots and milk crates. In Germany some bottles are made from a type of plastic which breaks down in strong 15. or when buried. 16. this is expensive and the bottles might break while they are being need.
Nearly all the things you buy from the supermarket are wrapped in something. 17. fruit and vegetables are wrapped in plastic or in plastic bags. When we use these things, we usually 18. the packaging. Packaging keeps food 19. . It protects the food and also gives us information about the product. But is it all necessary If you add up all the packaging, it comes to a lot.
Try not to buy things that use a lot of plastic. You'd better 20. your old plastic containers for keeping things.
11.A.at B.on C.to D.for
12.A.burnt B.heated C.bought D.used
13.A.as B.by C.like D.with
14.A.dry B.new C.heavy D.natural
15.A.wind B.smell C.storm D.sunlight
16.A.Or B.So C.But D.And
17.A.Yet B.Even C.Still D.Always
18.A.put up B.pick up C.give away D.throw away
19.A.warm B.clear C.fresh D.delicious
20.A.reuse B.return C.repair D.reduce
三、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A篇
(2024·聊城)South African SafariLeave the airport at 8:00 p.m. Start and end in Johannesburg
Dinner: 7:30 p. m. Visit Time: Saturday
Trek in Canada
We leave the airport at 10:00 p.m. Start and end in Toronto
Dinner: 6:30 p.m. Party: Friday evening
Surfing in Spanish seas
Flight leaves at 5:30 a.m. Start and end in Barcelona
Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel.
21.In which trip can you see giraffes
A.South African Safari.
B.Trek in Canada.
C.Surfing in Spanish seas.
22.In the trip "Trek in Canada", what time do you leave the airport
A.At 5:30 a.m. B.At 8:00 p.m. C.At 10:00 p.m.
23.What can you do in the trip "Surfing in Spanish seas"
A.Have dinner at 7:30 p.m.
B.Go to a party on Friday.
C.Go surfing.
24.Where is the passage probably from
A.A science report. B.A travel guide. C.A restaurant menu.
四、B篇
(2024·聊城)There was a very mean man named Mr. Black who lived on the sixth floor of an apartment building. He was so impolite to his neighbors that no one even knew his first name was Adam. He never said hello to anyone, and he left his rubbish out in the hallway. He always complained (抱怨) about all his neighbors and the noise they made. He even got upset when the couple who lived next door to him, Catherine and David, had a baby. Instead of saying congratulations, he loudly complained about how the baby would surely cry all night.
One day when he was leaving his apartment, Mr. Black saw that his rubbish was gone. In its place, he found a note from David. "Good morning, Mr. Black. I saw your rubbish here, and since I was on my way out, I picked it up for you. I wanted to save you a trip. Have a nice day, David." However, Mr. Black decided to ignore this act of kindness. He began thinking about the terrible traffic he would surely have to deal with on his way to work.
But as time went on, Mr. Black started to feel a little silly. No matter how impolite he was, the couple always smiled at him and politely said hello. It became harder and harder for him not to simply say hello back.
After a few weeks, Mr. Black was always happy to see the couple in the hall. They even started calling him Adam. Later on, they invited Mr. Black into their apartment for a cup of coffee. Mr. Black was very glad that they treated him nicely. He was so upset about it that he had been impolite to everyone he knew. He realized that he should try to do the same with the people he met.
25.Which word can best describe Mr. Black according to Paragraph 1
A.Serious. B.Unfriendly. C.Strict.
26.Who took out the rubbish for Mr. Black
A.Adam. B.Catherine. C.David.
27.What does the underlined word "ignore" in Paragraph 2 mean
A.Pay no attention to. B.Say thanks to. C.Stick to.
28.What did Mr. Black realize finally
A.He should say sorry to his neighbors in the building.
B.He should treat others as he would like to be treated.
C.He should thank all the people who ever helped him.
五、C篇
(2024·聊城)At the beginning of the school year, each student would be given a special job for which they would be responsible (负责任的) for the whole term. Rita, a quiet and hardworking girl, hoped for an exciting task, like taking care of the class plants. Instead, she received a small box with sand and a small ant.
Even though the teacher explained that this task was very special, Rita could not help feeling disappointed. However, she decided to do her best with her new job. She began to study and care for the ant, learning about its habitat (栖息地) and needs. She made the box a comfortable home for the ant, and it grew much bigger than anyone expected.
Rita's efforts caught the attention of her science teacher, Mr. Thompson. He turned her work into a class project, and Rita became the class expert (专家) on ants. Her hard work helped the whole class learn about ant behavior and habitats. They even built a small ant farm in the classroom to observe the ant closely.
Gradually, Rita's classmates became more and more interested in the ant project. They started asking her questions and observing the ant's behavior themselves. Rita organized a presentation where she shared her findings with the whole school during the science fair.
At the end of the year, Rita's class was recognized as the best of the year. Rita was as well praised for her hard work and how she turned a small task into something big. Rita learned that every task, no matter how small, could make a big difference. She also learned that sometimes the most unexpected things can lead to great success.
29.What was Rita's job this term
A.To look after plants. B.To raise an ant.
C.To become an expert. D.To build an ant farm.
30.How did Rita feel about receiving the task at first
A.Cool. B.Bored. C.Angry. D.Unhappy.
31.What was the final result of Rita's special job
A.Her class became No. 1 of the year.
B.She gave a report to the whole school.
C.The class learned much knowledge about ants.
D.She caught the attention of the science teacher.
32.What can we learn from Rita's story
A.Actions speak louder than words.
B.The harder you work, the luckier you'll be.
C.A small task could make a big difference.
D.Great success depends on the most unexpected things.
六、D篇
(2024·聊城)A Long March 5 rocket took off from the Wenchang Space Launch Site in Hainan province on May 3, 2024. After flying for about 37 minutes, it successfully placed the Chang'e 6 robotic lunar probe (月球探测器) into an Earth-moon transfer trajectory (转移轨道). Several days later the probe was programmed to land on the moon's far side and started its tasks, which would last about 53 days.
This is the world's first try to bring samples (样本) from the moon's far side. For China, it's the second sample-return moon journey. Chang'e 5 successfully brought samples from the moon in the winter of 2020. Up to now, 10 moon sample-return tasks have been carried out by the United States, the former Soviet Union (前苏联) and China, but all these samples were collected from the moon's near side.
The moon's far side has always been a subject of scientific wonder because of its many mysteries. It's facing away from Earth and it can never be seen from Earth. It was once called the "dark side of the moon" even though it receives just as much sunlight as the near side.
Chinese researchers have found that the soil on the far side is much thicker than that on the near side, but they haven't found out the reason. Samples brought back by Chang'e 5 have helped scientists find that there were volcanic (火山的) activities on the near side around 2 billion years ago. Some scientists thought maybe volcanoes became inactive on the far side about 4 billion years ago. Is it true Samples from the far side will allow them to know the answer.
"Comparing the make-up of the far side samples from Chang'e 6 with those collected from the near side will be of great scientific value to the international community," said Martin Sweeting, a famous professor of space engineering.
33.When did Chang'e 6 begin to work on the moon
A.On May 3, 2024.
B.After flying for about 37 minutes.
C.In the winter of 2020.
D.After landing on the moon's far side.
34.How many times has China got samples from the moon's near side
A.Once. B.Twice. C.Five times. D.Ten times.
35.According to the passage, the moon's far side ________.
A.receives less sunlight than the near side
B.has thicker soil compared with the near side
C.can be seen from Earth with powerful cameras
D.has more recent volcanic activities than the near side
36.What can we learn from Martin Sweeting's words
A.Chang'e 6 will stay longer on the moon for more tasks.
B.Chang'e 6 is carrying out a valuable task for the world.
C.Chang'e 6 will bring samples from both sides of the moon.
D.Chang'e 6 can compare samples before bringing them back.
七、E篇
(2024·聊城)On April 18 each year, people all over the world celebrate the International Day for Monuments and Sites (国际古迹遗址日). In China, young people are realizing the importance of their history and culture. Many are doing their best to protect Chinese cultural sites and try to promote (推广) them.
Finding new artifacts (文物)
Xu Danyang, a 29-year-old archaeologist (考古学家), found an amazing bronze statue (青铜像) at the Sanxingdui site in Sichuan. In 2021, he dug out this statue. In the beginning, his team thought it was a bird. But as they continued the digging, they had a surprise. It turned out (结果是) to be a statue of a man, about 16cm high. It shows a man kneeling with his head turned, and it surprises everyone who sees it.
Making maps for protection
Wu Yunjie who was born in the 1990s found a new way—by making a special map to show the best cultural sites in China. Wu is now famous on the Internet. He marked almost 10,000 places like old temples, towers, bridges and houses. Each site with colorful marks showed how special and important they are. As a kid, Wu loved going to a temple in his hometown in Ezhou, Hubei. However, it was pulled down years ago. He was sad and decided to record all the cultural sites in China.
He started to travel across the country. He visits places in person and adds them to his map, making sure we all remember them. Now, Wu asks for help from people online to make his map better and better. And he hopes to share this amazing map with everyone who respects (尊重) history and culture soon.
Making explanations (解释) fun
Zhang Bin is a 31-year-old tour guide at Emperor Qinshihuang's Mausoleum Site Museum in Xi'an, Shaanxi. He works to answer visitors' questions about the famous Terracotta Warriors and shares all of his knowledge about them. Zhang often uses the traditional Chinese performance art of xiangsheng to explain them. He is doing something meaningful for the site.
37.How many ways are mentioned to protect and promote Chinese cultural sites in this passage
A.Three. B.Four. C.Five.
38.Why were Xu Danyang and his team surprised at the bronze statue
A.Because the statue was very big and scary with his head turned.
B.Because the statue changed from a bird into a kneeling child.
C.Because the statue which they thought was a bird turned out to be a man.
39.What does Wu Yunjie do to make his map of Chinese cultural sites
① He marks sites on his map. ②He visits places in person.
③He asks for help online. ④ He answers visitors' questions.
A.①②④ B.①②③ C.②③④
40.What's the best title (标题) for the passage
A.Spreading Traditional Chinese Art
B.Introducing Chinese Cultural Sites
C.Respecting History with Action
八、F篇
(2024·聊城)Something terrible happened to Han Mei at school one day. When Han Mei and her friend Li Dan were walking down the stairs (楼梯) from the third floor, her classmate Xu Nuo accidentally hit her on the back. She lost her balance (平衡) and fell down the stairs. She broke her left leg and her right arm was bleeding. She had a bruise (瘀伤) on her right leg too.
"Ouch! That hurt!" cried Han Mei. Her teacher Miss Gao called 120 right away.
Han Mei had to stay in hospital for a week. In the ward (病房), she met Wang Hong, who broke her arm in a car accident. They talked for long hours. They left hospital on the same day.
The doctor told Han Mei that she had to stay at home for a month so that her leg could get well again. Han Mei could not go to school. She was upset. Wang Hong went to visit her. She told Han Mei interesting stories to cheer her up. They played chess and watched cartoons together.
When Han Mei could walk again, she joined some interest clubs with Wang Hong.
They visited many places together too. Since then, Wang Hong has been Han Mei's best friend.
"This accident caused me a lot of pain, but luckily, I got a best friend," thought Han Mei.
41.What happened to Han Mei at school
A.She fell down on the third floor.
B.She was hit on the back purposely.
C.She broke her arm in a car accident.
D.She got hurt and was sent to hospital.
42.Who did Han Mei meet in the hospital
A.Li Dan. B.Xu Nuo. C.Wang Hong. D.Miss Gao.
43.Which of the following is TRUE
A.Han Mei left hospital earlier than Wang Hong.
B.Han Mei was upset because she missed Wang Hong.
C.Han Mei told Wang Hong interesting stories.
D.Han Mei went to many places with Wang Hong.
44.The right order of the following statements is ________.
①Wang Hong made Han Mei happy.
②Han Mei and Wang Hong studied and played together.
③Han Mei and Wang Hong met and got to know each other.
A.③①② B.③②① C.①③② D.②③①
45.What does Han Mei probably learn from this experience
A.Health is the most important thing.
B.A bad thing may bring a good result.
C.The same interests can bring people closer.
D.Friends should bring out the best in each other.
九、语法填空
(2024·聊城)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Hi Alice,
How are you I want to tell you about my trip to the city space museum two days ago. I have never been there before, so I was 46.   (excite)! I was taking care of my little sister and she was bored so I said, "We are going on an 47.   (usual) experience!"
When we arrived, we started to explore (探索). The space museum is very large and full of interesting and exciting objects 48.   (touch). The first room you enter looks like deep space. There is information about different planets with a quiz (知识竞赛) at the end. The 49.   (win) has a chance to invent a name for a planet—that's exciting, isn't it The 50.   (two) room looks like the inside of a spaceship. You can touch an astronaut's spacesuit (宇航服). It looks really heavy! I don't know how an astronaut can wear it. It looks a little old. I don't know when it 51.   (make), either. And you can see where the astronauts prepare their food. Did you know they use a knife, fork and spoon to eat I didn't. I thought it was all in bags.
We were looking at the oven from the spaceship when my sister 52.   (tell) me she was hungry. So we went to have a snack. They were preparing a pizza (比萨饼) in the restaurant and the smell of food always makes me hungry so we had a piece of pizza! It was delicious. While we 53.   (eat) a pizza, they were baking (烘焙) biscuits, so we ate some. Don't worry! We have bought some 54.   (介词) you—you will love them! They look like rockets and taste like honey!
After lunch, we explored more of the museum 55.   (连词) stayed for the rest of the day. They were turning off the lights when we left!
Have you ever been to a museum See you soon!
Helen
十、阅读表达
(2024·聊城)阅读表达
[1] Citywalk is becoming a new travel fashion for the youth in China who are exploring cultural spots (景点). Unlike traditional travel, it aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.
[2] Many young people enjoy gathering a couple of good friends and hanging out in the streets when they visit a new city. They can follow a typical city route (路线), exploring old buildings, going window-shopping, drinking a cup of coffee, or enjoying local snacks.
[3] In order to show their Citywalk, more and more people prefer to share their experiences and thoughts through social media (媒体). Xiao Yiyi, a young guide in Changsha, recently shared six Citywalk routes of different cities on the Internet, providing experiences for visitors to "walk in open-air museums". Her Changsha travel route includes more unusual sights such as historical buildings, old streets, and even some snack bars.
[4] Citywalk is spreading from the largest cities to smaller ones, encouraging more travelers and event organizers to join. Some places, such as Beijing and Shandong, have included Citywalk in their plans to develop cultural tourism and relaxing tours. Shanghai has set up Citywalk bus routes to help day-trippers reach more faraway areas first, and then continue on foot.
[5] Citywalk not only offers a way for young people to explore a city but also provides them with a new social situation, where they can share their interests and ideas and make friends easily. What's more, Citywalk provides an opportunity for tour guides and travel companies to offer a more professional service to meet the ever-changing market requirements.
56.How is Citywalk different from traditional travel
   
57.Translate the underlined sentence into Chinese.
   
58.Why did Xiao Yiyi share some Citywalk routes online
   
59.For what purpose did Shandong include Citywalk in its plans
   
60.What does Paragraph 5 mainly tell us (no more than 6 words)
   
十一、作文
61.(2024·聊城)假如你校校报英语专栏正在以"Take care of yourself"为题举办征文活动,请根据以下内容要点和要求写一篇100词左右的短文投稿。
内容要点:1. 我们应从哪些方面做起,比如:身体健康(饮食、锻炼等)、生活技能(洗衣,做饭等)、心理健康(心态,抗挫等)……
2. 具体应该怎么做;
3. 这样做的好处是什么。
要求:
1. 至少从两个方面给出自己的看法;
2. 文中不得出现考生姓名、学校及其他相关信息;
3. 照抄试卷内容不得分。
Word bank
physical health身体健康;life skills生活技能;mental health 心理健康
Take care of yourself
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.D;2.B;3.B;4.C;5.A;6.C;7.D;8.C;9.A;10.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者的语言学习和旅行经历。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:虽然我小时候并不擅长中文,但是通过去北京、大理和昆明等地旅行,我提高了。English英语;Spanish西班牙语;French法语;Chinese中文。根据下文traveling to places like Beijing,Dali and Kunming.可知,作者应该不擅长中文。故选D。
2.句意:虽然我小时候并不擅长中文,但是通过去北京、大理和昆明等地旅行,我提高了。appeared出现;improved提高;graduated毕业;increased增加。根据前文Although I wasn't great at...及下文by traveling to places like Beijing,Dali and Kunming可知,空处指通过旅行提高了语言能力。故选B。
3.句意:对我来说,一个重要的时刻是两年前我去杭州的时候。awful可怕的;important重要的;embarrassing尴尬的;expensive昂贵的。根据下文This...let me learn more about the Chinese language and traditions.可知,这个项目让我更多地了解了中国的语言和文化,这段时间应该是重要的。故选B。
4.句意:这个项目让我更多地了解了中国的语言和文化。class班级;survey调查;experience经历;examination考试。根据上文I joined a program where I became an English teacher for primary school kids可知,空处指参加项目的经历。故选C。
5.句意:我在杭州的旅行和教学经历完全改变了我看待世界的方式。teaching教学;loving爱;guiding引导;communicating交流。根据上文I joined a program where I became an English teacher for primary school kids可知,空处指教学经历。故选A。
6.句意:它让我意识到不同国家之间的紧密联系,现在我想成为一名世界公民。change改变;remind提醒;realize意识到;achieve实现。根据上文My travels and...completely changed how I see the world及下文the close relationship of different countries可知,此处说的是意识到不同国家之间的紧密联系。故选C。
7.句意:我想帮助来自不同国家的人们互相理解,尤其是中美之间。only只有;seriously严肃地;actually实际上;especially尤其。根据上文I want to help people from different countries understand each other及下文between China and the US可知,空处表示递进关系,此处说的是尤其是中美之间。故选D。
8.句意:在中国,我们看到了很多美国文化的标志,例如迪士尼卡通角色、麦当劳和可口可乐。programs节目;dreams梦想;signs标志;advertisements广告。根据下文such as Disney cartoon characters,McDonald's and Coca-Cola可知,迪士尼卡通角色、麦当劳和可口可乐都是美国文化的标志,空处表示看见这些标志。故选C。
9.句意:但是,除了中餐馆,我在美国找不到很多中国文化的迹象。restaurants餐馆;shops商店;farms农场;factories工厂。根据上文I couldn't find many signs of Chinese culture in the US及下文I went to some but found the food there very different from real Chinese food可知,此处说的是除了中餐馆之外。因此空处应填中餐馆。故选A。
10.句意:至于我,我将继续努力成为那些能够帮助加深中美之间相互理解的人之一。regret后悔;refuse拒绝;happen发生;continue继续。根据上文I think China still has much to do to further promote its cultural influence among the American people"及下文"to be one of those who can help deepen the understanding between China and the US可知,此处说的是继续成为帮助加深中美之间理解的人之一。空处应填continue。故选D。
【答案】11.D;12.A;13.C;14.B;15.D;16.C;17.B;18.D;19.C;20.A
【知识点】说明文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】本文讲述了塑料包装的种类、回收利用的困难以及环保建议。
【点评】考查完形填空,根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答,特别注意必须充分考虑到上下文具体语境,选择最佳答案。同时,在平时学习过程中也要注意词汇、固定搭配、句型等知识的熟练掌握。
11.句意:它们中的许多用于包装。at在;on在……上;to到;for为了。此处是固定短语be used for被用于。故选D。
12.句意:当它们被焚烧时,会污染空气并变得非常危险。burnt燃烧;heated加热;bought购买;used使用。根据they can pollute the air and make it very dangerous.可知,塑料燃烧时会释放有害气体,故选A。
13.句意:类似PET的塑料需要标记,以便轻松收集回收。as作为;by通过;like像;with和。PET塑料是塑料的一种,这里是表示列举,应用介词like。故选C。
14.句意:在美国,PET被回收用于制作新的物品,如花盆和奶箱。dry干燥的;new新的;heavy重的;natural自然的。根据PET is recycled and used to make...things,such as flowerpots and milk crates可知,PET塑料回收后可以制作新的物品。故选B。
15.句意:在德国,一些瓶子由一种在强光下或掩埋时分解的塑料制成。wind风;smell气味;storm暴风;sunlight阳光。根据plastic which breaks down in strong和常识可知,某些塑料在阳光下会被分解,故选D。
16.句意:然而,这很昂贵,瓶子在使用时可能会破碎。Or或者;So所以;But但是;And和。根据this is expensive and the bottles might break while they are being need.可知,前后构成转折关系,所以用But,故选C。
17.句意:甚至水果和蔬菜都被包装在塑料或塑料袋中。Yet然而;Even甚至;Still仍然;Always总是。根据Nearly all the things you buy from the supermarket are wrapped in something和fruit and vegetables are wrapped in plastic or in plastic bags可知,此处强调程度,水果蔬菜都包裹,应用even,故选B。
18.句意:我们使用这些东西时,通常会丢弃包装。put up张贴;pick up捡起;give away赠送;throw away扔掉。根据When we use these things,we usually...the packaging.和生活常识可知,已大家用完包装后都会扔掉,故选D。
19.句意:包装保持食物新鲜。warm温暖的;clear清晰的;fresh新鲜的;delicious美味的。根据It protects the food和常识可知,包装使食物不易变质,保持新鲜,故选C。
20.句意:你最好重复使用旧的塑料容器来存放东西。reuse重复使用;return返回;repair修理;reduce减少。根据your old plastic containers for keeping things.可知,此处建议重复利用旧容器,故选A。
【答案】21.A
22.C
23.C
24.B
【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;推理判断;文章出处
【解析】【分析】本文介绍了三个旅行地,包括时间、出行、活动等信息。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
21.推理判断题。根据South African Safari可知,这个旅行跟南非有关,而南非有许多野生动物园,包括有长颈鹿。因此可以在South African Safari这趟旅程中看到长颈鹿,故选A。
22.细节理解题。根据Trek in Canada中We leave the airport at 10:00 p. m.可知,晚上10点离开机场。故选C。
23.细节理解题。根据Surfing in Spanish seas中的Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel.可知,AB选项都是错误的。结合Surfing可知,在这趟旅程中可以去冲浪,故选C。
24.文章出处题。文章介绍了南非野生动物园、加拿大之旅以及在西班牙海域冲浪,故文章来自旅游指南。故选B。
【答案】25.B
26.C
27.A
28.B
【知识点】记叙文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,文章讲述了一个名叫布莱克的人对邻居非常不友好,但是他的邻居对他始终保持友好,最后他意识到应该像他们一样对待他人。
【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
25.推理判断题。根据There was a very mean man named Mr. Black…He was so impolite to his neighbors…He always complained (抱怨) about all his neighbors…可知,布莱克对邻居非常不友好,他从不和任何人打招呼,他总是抱怨他的邻居和他们制造的噪音,所以推知布莱克非常不友好。故选B。
26.细节理解题。根据In its place, he found a note from David."及"Good morning, Mr. Black. I saw your rubbish here, and since I was on my way out, I picked it up for you.可知,纸条是大卫写的,大卫看到了布莱克的垃圾,于是帮布莱克拿走了垃圾。故选C。
27.词义猜测题。根据下文He began thinking about the terrible traffic he would surely have to deal with on his way to work.可知,布莱克看到大卫留的纸条,知道是大卫帮自己拿走了垃圾,但是他并为此作出感谢,而是考虑上班路上的交通情况。划线部分单词意为"忽视",即布莱克将大卫的善举置之不理。故选A。
28.推理判断题。根据Mr. Black was very glad that they treated him nicely.…He realized that he should try to do the same with the people he met.可知,布莱克很高兴邻居对他的友好对待,他意识到他应该像他们一样对待他遇到的人。故选B。
【答案】29.B
30.D
31.A
32.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了Rita在班级里承担了照顾蚂蚁的任务,尽管她感到失望,但她仍然努力去做,最终她的努力被老师和同学看到并获得了认可。Rita也明白了每一项任务,无论多小,只要用心去做,都会产生巨大的影响。
【点评】考查阅读理解题。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
29.细节理解题。根据"she received a small box with sand and a small ant."可知,Rita的特殊工作是照顾小蚂蚁。故选B。
30.细节理解题。根据"Even though the teacher explained that this task was very special, Rita could not help feeling disappointed."可知,Rita一开始接到任务时感到不开心。故选D。
31.细节理解题。根据"At the end of the year, Rita's class was recognized as the best of the year."可知,Rita的班级被评为年度最佳班级,这是她特殊任务的最终结果。故选A。
32.推理判断题。根据最"Rita learned that every task, no matter how small, could make a big difference. She also learned that sometimes the most unexpected things can lead to great success."可知,一个小任务可以产生很大的影响。故选C。
【答案】33.D
34.A
35.B
36.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;中国探月工程
【解析】【分析】本文主要介绍了长征5号的情况,由此引出对于月球情况的介绍,突出了从月球上带回样本对于航空事业有重大帮助。
【点评】考查阅读理解,解答时注意细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,选择正确答案。
33.细节理解题。根据Several days later the probe was programmed to land on the moon's far side and started its tasks,which would last about 53 days.可知,探测器被设定在月球背面着陆后,开始了它的任务,故选D。
34.推理判断题。根据This is the world's first try to bring samples (样本) from the moon's far side. For China,it's the second sample-return moon journey…but all these samples were collected from the moon's near side.可知,这是世界上第一次尝试从月球背面采集样本。对中国来说,这是第二次取样返回月球之旅,之前所有这些样本都是从月球近侧收集的,也就是说中国已经有过一次从月球近侧采集样本,故选A。
35.细节理解题。根据Chinese researchers have found that the soil on the far side is much thicker than that on the near side可知,月球背面的土壤比近侧厚得多,故选B。
36.推理判断题。根据Comparing the make-up of the far side samples from Chang'e 6 with those collected from the near side will be of great scientific value to the international community可知,嫦娥6号收集的远端样本和近端样本对国际社会来说将具有重大的科学价值,也就是说嫦娥六号正在为世界执行一项有价值的任务,故选B。
【答案】37.A
38.C
39.B
40.C
【知识点】记叙文;细节理解;标题选择;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文主要介绍了中国年轻人通过不同的方式保护和推广中国的文化遗址。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后读懂题目,理解句意,最终确定正确答案。
37.细节理解题。根据Finding new artifacts(文物)、Making maps for protection及Making explanations(解释)fun可知,文中提到了三种保护和推广中国文化遗址的方式:发掘新的文物,制作保护地图,以及通过有趣的方式进行解释。故选A。
38.细节理解题。根据In the beginning,his team thought it was a bird. But as they continued the digging,they had a surprise. It turned out(结果是)to be a statue of a man, about 16cm high.可知,徐丹阳和他的团队对青铜像感到惊讶的原因是他们原本以为它是一只鸟,结果却是一个人的雕像。故选C。
39.细节理解题。根据He marked almost 10,000 places like old temples, towers, bridges and houses.、He visits places in person and adds them to his map及Now, Wu asks for help from people online to make his map better and better.可知,吴云杰制作中国文化遗址地图的方式包括:在地图上标记遗址,亲自访问这些地方,并在线上寻求帮助。故选B。
40.标题选择题。通读文章可知,文章主要介绍了中国年轻人通过不同的方式保护和推广中国的文化遗址,因此Respecting History with Action最能概括文章的主题。故选C。
【答案】41.D
42.C
43.D
44.A
45.B
【知识点】记叙文;同伴间交往的品质;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文讲述了韩梅在学校不幸摔伤后,通过住院与结识新朋友王红,并在康复期间与她共同度过开心时光的过程。
【点评】考查阅读理解,首先浏览题目,理解句意,然后从文中找到相关语句,结合句意确定正确答案。
41.细节理解题。根据Her classmate Xu Nuo accidentally hit her on the back. She lost her balance and fell down the stairs以及Han Mei had to stay in hospital for a week可知,韩梅在学校受伤并被送往医院。故选D。
42.细节理解题。根据she met Wang Hong, who broke her arm in a car accident可知,韩梅在医院遇到了王红。故选C。
43.细节理解题。根据They visited many places together too可知,韩梅与王红一起去了很多地方。故选D。
44.细节理解题。根据文章内容可知,首先是韩梅和王红在医院相遇并相互了解(③),然后王红通过讲故事让韩梅开心(①),最后她们一起学习和玩耍(②)。故选A。
45.推理判断题。根据This accident caused me a lot of pain,but luckily,I got a best friend可知,这次事故给我带来了很大的痛苦,但幸运的是,我有了一个最好的朋友。由此可知,坏事可能带来好结果。故选B。
【答案】46.excited;47.unusual;48.to touch;49.winner;50.second;51.was made;52.told;53.were eating;54.for;55.and
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是海伦向爱丽丝介绍了自己前两天去城市太空博物馆的经历。
【点评】考查选词填空,首先识记单词词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定单词正确形式,最后仔细检查。
46.句意:我以前从来没有去过那里,所以我很兴奋!excite,使兴奋,使激动,动词。根据I was可知,此处用形容词作表语,且修饰人,应用-ed形式的形容词。故填excited。
47.句意:我们要去进行一次不同寻常的经历!usual,寻常的,形容词。根据an及后文可知,此处指一次不寻常的经历,用形容词unusual不寻常的,作定语修饰名词。故填unusual。
48.句意:太空博物馆非常大,充满了有趣和令人兴奋的可以触摸的物体。touch,触摸,动词。此处应用动词不定式作后置定语修饰名词objects。故填to touch。
49.句意:获胜者有机会为一颗行星发明一个名字——这很令人兴奋,不是吗?win,赢,胜利,动词。根据has a chance to invent a name for a planet可知,是指获胜者有机会为一颗行星发明一个名字,winner获胜者,根据has可知,用单数形式。故填winner。
50.句意:第二个房间看起来像宇宙飞船的内部。two,二,基数词。根据The ... room可知,此处指第二个房间,应用序数词second表顺序。故填second。
51.句意:我也不知道它是什么时候制作的。make,制作,动词。it指代前文的宇航服,与动词make之间存在被动关系,且制作宇航服这件事发生在过去,应为一般过去时的被动语态was/were done,主语it是第三人称单数,be用was,make用其过去分词made。故填was made。
52.句意:我们从宇宙飞船上看烤箱的时候,我妹妹告诉我她饿了。tell,告诉,动词。根据she was hungry可知,此处时态用一般过去时,动词用过去式told。故填told。
53.句意:当我们吃披萨的时候,他们在烤饼干,所以我们吃了一些。eat,吃,动词。此处是含while引导的时间状语从句的复合句,从句常用过去进行时,结构是was/were doing,主语是复数,be用were。故填were eating。
54.句意:我们给你买了一些——你会喜欢的!buy sth. for sb.给某人买某物,固定短语。故填for。
55.句意:午饭后,我们探索了博物馆的更多部分,并在那里待了一天。explored more of the museum和stayed for the rest of the day之间是顺承关系,用and连接。故填and。
【答案】56.Citywalk aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.
57.许多年轻人到一个新城市时,喜欢和几个好朋友聚在一起,在街上闲逛。
58.To provide experiences for visitors to "walk in open-air museums".
59.Its purpose is to develop cultural tourism and relaxing tours.
60.The benefits of Citywalk.
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了"城市漫步"这一旅游方式,对比了它与传统旅行不同之处以及它的好处。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂文章大意,然后读懂题目要求,从文中抓住相关语句,结合语法确定答案。
56.根据Unlike traditional travel,it aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.可知,与传统旅游不同,它的目的是避开著名的旅游景点和人群,以获得更好的体验,故填Citywalk aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.
57.Many young people许多年轻人,enjoy doing sth.喜欢做某事,gather a couple of good friends几个好朋友聚在一起,hang out闲逛,in the streets在街上,when they visit a new city当他们参观一个新城市时,故填许多年轻人到一个新城市时,喜欢和几个好朋友聚在一起,在街上闲逛。
58.根据Xiao Yiyi, a young guide in Changsha, recently shared six Citywalk routes of different cities on the Internet, providing experiences for visitors to 'walk in open-air museums'可知,是为了给游客提供"在露天博物馆漫步"的体验,故填To provide experiences for visitors to "walk in open-air museums".
59.根据Some places, such as Beijing and Shandong, have included Citywalk in their plans to develop cultural tourism and relaxing tours.可知,是为了发展文化旅游和休闲旅游,故填Its purpose is to develop cultural tourism and relaxing tours.。
60.通读第五段内容可知,此段主要介绍了城市漫步的好处,故填The benefits of Citywalk.。
61.【答案】范文:
Take care of yourself
As we all know, health is very important in our life. So you should take care of yourself.
It is important to have physical health. So you should try to have a healthy diet. Also, you should keep doing exercise. Having enough sleep is necessary as well. They are good for your health and have a strong body. What's more, learning some life skills is of great importance. You can learn how to wash clothes, cook and so on. They help you be independent. At the same time, you should do your best to keep your mental health. You should have an active attitude when you have failures and problems. In this way, you will have more courage to face the challenges ahead.
Take care of yourself and you will have a better future!
【知识点】材料作文;说明文;自我管理;自我提升
【解析】【分析】这是一篇材料作文,主要介绍怎样照顾自己。时态是一般将来时和一般现在时,首先介绍健康的重要性;然后具体介绍照顾好自己;最后总结照顾好自己的好处。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文内容全面,运用好词好句,如:take care of oneself;try to do sth.;keep doing sth.;do exercise;as well;be good for;what's more;be of great importance;learn how to do sth.;help sb. do sth.;at the same time;do one's best to do;in this way等。好词好句的运用为文章增色不少,如状语从句As we all know, health is very important in our life. So you should take care of yourself.So you should try to have a healthy diet.;动名词做主语Having enough sleep is necessary as well. What's more, learning some life skills is of great importance.;最高级At the same time, you should do your best to keep your mental health.;状语从句You should have an active attitude when you have failures and problems.;比较级In this way, you will have more courage to face the challenges ahead.;祈使句和比较级Take care of yourself and you will have a better future!等。as、so、 what's more、when、and的运用使文章上下文联系更为紧密。
1 / 1山东省聊城市2024年中考英语真题
一、语言运用。第一节 阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填人空白处的最佳选项。A篇
(2024·聊城)I have learned four languages—English, Spanish, French and Chinese. Although I wasn't great at 1. when I was a kid, I 2. by traveling to places like Beijing, Dali and Kunming.
An 3. time for me was two summers ago when I went to Hangzhou. I joined a program where I became an English teacher for primary school kids. This 4. let me learn more about the Chinese language and traditions. Our classroom was like a melting pot (熔炉) of ideas, with lots of language sharing and laughter.
My travels and 5. experience in Hangzhou completely changed how I see the world. It made me 6. the close relationship of different countries, and now I want to be a global citizen (世界公民). I want to help people from different countries understand each other, 7. between China and the US.
In China, we see a lot of 8. of American culture, such as Disney cartoon characters, McDonald's and Coca-Cola. However, I couldn't find many signs of Chinese culture in the US, except for Chinese 9. . I went to some but found the food there very different from real Chinese food. I think China still has much to do to further promote (推动) its cultural influence among the American people. As for me, I will 10. to be one of those who can help deepen the understanding between China and the US.
1.A.English B.Spanish C.French D.Chinese
2.A.appeared B.improved C.graduated D.increased
3.A.awful B.important C.embarrassing D.expensive
4.A.class B.survey C.experience D.examination
5.A.teaching B.loving C.guiding D.communicating
6.A.change B.remind C.realize D.achieve
7.A.only B.seriously C.actually D.especially
8.A.programs B.dreams C.signs D.advertisements
9.A.restaurants B.shops C.farms D.factories
10.A.regret B.refuse C.happen D.continue
【答案】1.D;2.B;3.B;4.C;5.A;6.C;7.D;8.C;9.A;10.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者的语言学习和旅行经历。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:虽然我小时候并不擅长中文,但是通过去北京、大理和昆明等地旅行,我提高了。English英语;Spanish西班牙语;French法语;Chinese中文。根据下文traveling to places like Beijing,Dali and Kunming.可知,作者应该不擅长中文。故选D。
2.句意:虽然我小时候并不擅长中文,但是通过去北京、大理和昆明等地旅行,我提高了。appeared出现;improved提高;graduated毕业;increased增加。根据前文Although I wasn't great at...及下文by traveling to places like Beijing,Dali and Kunming可知,空处指通过旅行提高了语言能力。故选B。
3.句意:对我来说,一个重要的时刻是两年前我去杭州的时候。awful可怕的;important重要的;embarrassing尴尬的;expensive昂贵的。根据下文This...let me learn more about the Chinese language and traditions.可知,这个项目让我更多地了解了中国的语言和文化,这段时间应该是重要的。故选B。
4.句意:这个项目让我更多地了解了中国的语言和文化。class班级;survey调查;experience经历;examination考试。根据上文I joined a program where I became an English teacher for primary school kids可知,空处指参加项目的经历。故选C。
5.句意:我在杭州的旅行和教学经历完全改变了我看待世界的方式。teaching教学;loving爱;guiding引导;communicating交流。根据上文I joined a program where I became an English teacher for primary school kids可知,空处指教学经历。故选A。
6.句意:它让我意识到不同国家之间的紧密联系,现在我想成为一名世界公民。change改变;remind提醒;realize意识到;achieve实现。根据上文My travels and...completely changed how I see the world及下文the close relationship of different countries可知,此处说的是意识到不同国家之间的紧密联系。故选C。
7.句意:我想帮助来自不同国家的人们互相理解,尤其是中美之间。only只有;seriously严肃地;actually实际上;especially尤其。根据上文I want to help people from different countries understand each other及下文between China and the US可知,空处表示递进关系,此处说的是尤其是中美之间。故选D。
8.句意:在中国,我们看到了很多美国文化的标志,例如迪士尼卡通角色、麦当劳和可口可乐。programs节目;dreams梦想;signs标志;advertisements广告。根据下文such as Disney cartoon characters,McDonald's and Coca-Cola可知,迪士尼卡通角色、麦当劳和可口可乐都是美国文化的标志,空处表示看见这些标志。故选C。
9.句意:但是,除了中餐馆,我在美国找不到很多中国文化的迹象。restaurants餐馆;shops商店;farms农场;factories工厂。根据上文I couldn't find many signs of Chinese culture in the US及下文I went to some but found the food there very different from real Chinese food可知,此处说的是除了中餐馆之外。因此空处应填中餐馆。故选A。
10.句意:至于我,我将继续努力成为那些能够帮助加深中美之间相互理解的人之一。regret后悔;refuse拒绝;happen发生;continue继续。根据上文I think China still has much to do to further promote its cultural influence among the American people"及下文"to be one of those who can help deepen the understanding between China and the US可知,此处说的是继续成为帮助加深中美之间理解的人之一。空处应填continue。故选D。
二、B篇
(2024·聊城)There are over fifty different types of plastics. Many of them are used 11. packaging (包装). Most plastics do not break down and a lot of them are not recyclable. When they are 12. , they can pollute the air and make it very dangerous.
One of the most popular plastics used in making bottles is called PET. This can be recycled. Plastics 13. PET need to be labeled so they can be collected easily for recycling. In America, PET is recycled and used to make 14. things, such as flowerpots and milk crates. In Germany some bottles are made from a type of plastic which breaks down in strong 15. or when buried. 16. this is expensive and the bottles might break while they are being need.
Nearly all the things you buy from the supermarket are wrapped in something. 17. fruit and vegetables are wrapped in plastic or in plastic bags. When we use these things, we usually 18. the packaging. Packaging keeps food 19. . It protects the food and also gives us information about the product. But is it all necessary If you add up all the packaging, it comes to a lot.
Try not to buy things that use a lot of plastic. You'd better 20. your old plastic containers for keeping things.
11.A.at B.on C.to D.for
12.A.burnt B.heated C.bought D.used
13.A.as B.by C.like D.with
14.A.dry B.new C.heavy D.natural
15.A.wind B.smell C.storm D.sunlight
16.A.Or B.So C.But D.And
17.A.Yet B.Even C.Still D.Always
18.A.put up B.pick up C.give away D.throw away
19.A.warm B.clear C.fresh D.delicious
20.A.reuse B.return C.repair D.reduce
【答案】11.D;12.A;13.C;14.B;15.D;16.C;17.B;18.D;19.C;20.A
【知识点】说明文;环保意识与环保行为
【解析】【分析】本文讲述了塑料包装的种类、回收利用的困难以及环保建议。
【点评】考查完形填空,根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答,特别注意必须充分考虑到上下文具体语境,选择最佳答案。同时,在平时学习过程中也要注意词汇、固定搭配、句型等知识的熟练掌握。
11.句意:它们中的许多用于包装。at在;on在……上;to到;for为了。此处是固定短语be used for被用于。故选D。
12.句意:当它们被焚烧时,会污染空气并变得非常危险。burnt燃烧;heated加热;bought购买;used使用。根据they can pollute the air and make it very dangerous.可知,塑料燃烧时会释放有害气体,故选A。
13.句意:类似PET的塑料需要标记,以便轻松收集回收。as作为;by通过;like像;with和。PET塑料是塑料的一种,这里是表示列举,应用介词like。故选C。
14.句意:在美国,PET被回收用于制作新的物品,如花盆和奶箱。dry干燥的;new新的;heavy重的;natural自然的。根据PET is recycled and used to make...things,such as flowerpots and milk crates可知,PET塑料回收后可以制作新的物品。故选B。
15.句意:在德国,一些瓶子由一种在强光下或掩埋时分解的塑料制成。wind风;smell气味;storm暴风;sunlight阳光。根据plastic which breaks down in strong和常识可知,某些塑料在阳光下会被分解,故选D。
16.句意:然而,这很昂贵,瓶子在使用时可能会破碎。Or或者;So所以;But但是;And和。根据this is expensive and the bottles might break while they are being need.可知,前后构成转折关系,所以用But,故选C。
17.句意:甚至水果和蔬菜都被包装在塑料或塑料袋中。Yet然而;Even甚至;Still仍然;Always总是。根据Nearly all the things you buy from the supermarket are wrapped in something和fruit and vegetables are wrapped in plastic or in plastic bags可知,此处强调程度,水果蔬菜都包裹,应用even,故选B。
18.句意:我们使用这些东西时,通常会丢弃包装。put up张贴;pick up捡起;give away赠送;throw away扔掉。根据When we use these things,we usually...the packaging.和生活常识可知,已大家用完包装后都会扔掉,故选D。
19.句意:包装保持食物新鲜。warm温暖的;clear清晰的;fresh新鲜的;delicious美味的。根据It protects the food和常识可知,包装使食物不易变质,保持新鲜,故选C。
20.句意:你最好重复使用旧的塑料容器来存放东西。reuse重复使用;return返回;repair修理;reduce减少。根据your old plastic containers for keeping things.可知,此处建议重复利用旧容器,故选A。
三、阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A篇
(2024·聊城)South African SafariLeave the airport at 8:00 p.m. Start and end in Johannesburg
Dinner: 7:30 p. m. Visit Time: Saturday
Trek in Canada
We leave the airport at 10:00 p.m. Start and end in Toronto
Dinner: 6:30 p.m. Party: Friday evening
Surfing in Spanish seas
Flight leaves at 5:30 a.m. Start and end in Barcelona
Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel.
21.In which trip can you see giraffes
A.South African Safari.
B.Trek in Canada.
C.Surfing in Spanish seas.
22.In the trip "Trek in Canada", what time do you leave the airport
A.At 5:30 a.m. B.At 8:00 p.m. C.At 10:00 p.m.
23.What can you do in the trip "Surfing in Spanish seas"
A.Have dinner at 7:30 p.m.
B.Go to a party on Friday.
C.Go surfing.
24.Where is the passage probably from
A.A science report. B.A travel guide. C.A restaurant menu.
【答案】21.A
22.C
23.C
24.B
【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;推理判断;文章出处
【解析】【分析】本文介绍了三个旅行地,包括时间、出行、活动等信息。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
21.推理判断题。根据South African Safari可知,这个旅行跟南非有关,而南非有许多野生动物园,包括有长颈鹿。因此可以在South African Safari这趟旅程中看到长颈鹿,故选A。
22.细节理解题。根据Trek in Canada中We leave the airport at 10:00 p. m.可知,晚上10点离开机场。故选C。
23.细节理解题。根据Surfing in Spanish seas中的Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel.可知,AB选项都是错误的。结合Surfing可知,在这趟旅程中可以去冲浪,故选C。
24.文章出处题。文章介绍了南非野生动物园、加拿大之旅以及在西班牙海域冲浪,故文章来自旅游指南。故选B。
四、B篇
(2024·聊城)There was a very mean man named Mr. Black who lived on the sixth floor of an apartment building. He was so impolite to his neighbors that no one even knew his first name was Adam. He never said hello to anyone, and he left his rubbish out in the hallway. He always complained (抱怨) about all his neighbors and the noise they made. He even got upset when the couple who lived next door to him, Catherine and David, had a baby. Instead of saying congratulations, he loudly complained about how the baby would surely cry all night.
One day when he was leaving his apartment, Mr. Black saw that his rubbish was gone. In its place, he found a note from David. "Good morning, Mr. Black. I saw your rubbish here, and since I was on my way out, I picked it up for you. I wanted to save you a trip. Have a nice day, David." However, Mr. Black decided to ignore this act of kindness. He began thinking about the terrible traffic he would surely have to deal with on his way to work.
But as time went on, Mr. Black started to feel a little silly. No matter how impolite he was, the couple always smiled at him and politely said hello. It became harder and harder for him not to simply say hello back.
After a few weeks, Mr. Black was always happy to see the couple in the hall. They even started calling him Adam. Later on, they invited Mr. Black into their apartment for a cup of coffee. Mr. Black was very glad that they treated him nicely. He was so upset about it that he had been impolite to everyone he knew. He realized that he should try to do the same with the people he met.
25.Which word can best describe Mr. Black according to Paragraph 1
A.Serious. B.Unfriendly. C.Strict.
26.Who took out the rubbish for Mr. Black
A.Adam. B.Catherine. C.David.
27.What does the underlined word "ignore" in Paragraph 2 mean
A.Pay no attention to. B.Say thanks to. C.Stick to.
28.What did Mr. Black realize finally
A.He should say sorry to his neighbors in the building.
B.He should treat others as he would like to be treated.
C.He should thank all the people who ever helped him.
【答案】25.B
26.C
27.A
28.B
【知识点】记叙文;人际关系与交往;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,文章讲述了一个名叫布莱克的人对邻居非常不友好,但是他的邻居对他始终保持友好,最后他意识到应该像他们一样对待他人。
【点评】考查阅读理解,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
25.推理判断题。根据There was a very mean man named Mr. Black…He was so impolite to his neighbors…He always complained (抱怨) about all his neighbors…可知,布莱克对邻居非常不友好,他从不和任何人打招呼,他总是抱怨他的邻居和他们制造的噪音,所以推知布莱克非常不友好。故选B。
26.细节理解题。根据In its place, he found a note from David."及"Good morning, Mr. Black. I saw your rubbish here, and since I was on my way out, I picked it up for you.可知,纸条是大卫写的,大卫看到了布莱克的垃圾,于是帮布莱克拿走了垃圾。故选C。
27.词义猜测题。根据下文He began thinking about the terrible traffic he would surely have to deal with on his way to work.可知,布莱克看到大卫留的纸条,知道是大卫帮自己拿走了垃圾,但是他并为此作出感谢,而是考虑上班路上的交通情况。划线部分单词意为"忽视",即布莱克将大卫的善举置之不理。故选A。
28.推理判断题。根据Mr. Black was very glad that they treated him nicely.…He realized that he should try to do the same with the people he met.可知,布莱克很高兴邻居对他的友好对待,他意识到他应该像他们一样对待他遇到的人。故选B。
五、C篇
(2024·聊城)At the beginning of the school year, each student would be given a special job for which they would be responsible (负责任的) for the whole term. Rita, a quiet and hardworking girl, hoped for an exciting task, like taking care of the class plants. Instead, she received a small box with sand and a small ant.
Even though the teacher explained that this task was very special, Rita could not help feeling disappointed. However, she decided to do her best with her new job. She began to study and care for the ant, learning about its habitat (栖息地) and needs. She made the box a comfortable home for the ant, and it grew much bigger than anyone expected.
Rita's efforts caught the attention of her science teacher, Mr. Thompson. He turned her work into a class project, and Rita became the class expert (专家) on ants. Her hard work helped the whole class learn about ant behavior and habitats. They even built a small ant farm in the classroom to observe the ant closely.
Gradually, Rita's classmates became more and more interested in the ant project. They started asking her questions and observing the ant's behavior themselves. Rita organized a presentation where she shared her findings with the whole school during the science fair.
At the end of the year, Rita's class was recognized as the best of the year. Rita was as well praised for her hard work and how she turned a small task into something big. Rita learned that every task, no matter how small, could make a big difference. She also learned that sometimes the most unexpected things can lead to great success.
29.What was Rita's job this term
A.To look after plants. B.To raise an ant.
C.To become an expert. D.To build an ant farm.
30.How did Rita feel about receiving the task at first
A.Cool. B.Bored. C.Angry. D.Unhappy.
31.What was the final result of Rita's special job
A.Her class became No. 1 of the year.
B.She gave a report to the whole school.
C.The class learned much knowledge about ants.
D.She caught the attention of the science teacher.
32.What can we learn from Rita's story
A.Actions speak louder than words.
B.The harder you work, the luckier you'll be.
C.A small task could make a big difference.
D.Great success depends on the most unexpected things.
【答案】29.B
30.D
31.A
32.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:主要讲述了Rita在班级里承担了照顾蚂蚁的任务,尽管她感到失望,但她仍然努力去做,最终她的努力被老师和同学看到并获得了认可。Rita也明白了每一项任务,无论多小,只要用心去做,都会产生巨大的影响。
【点评】考查阅读理解题。首先,对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意;其次,细读题材,各个击破;再次,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
29.细节理解题。根据"she received a small box with sand and a small ant."可知,Rita的特殊工作是照顾小蚂蚁。故选B。
30.细节理解题。根据"Even though the teacher explained that this task was very special, Rita could not help feeling disappointed."可知,Rita一开始接到任务时感到不开心。故选D。
31.细节理解题。根据"At the end of the year, Rita's class was recognized as the best of the year."可知,Rita的班级被评为年度最佳班级,这是她特殊任务的最终结果。故选A。
32.推理判断题。根据最"Rita learned that every task, no matter how small, could make a big difference. She also learned that sometimes the most unexpected things can lead to great success."可知,一个小任务可以产生很大的影响。故选C。
六、D篇
(2024·聊城)A Long March 5 rocket took off from the Wenchang Space Launch Site in Hainan province on May 3, 2024. After flying for about 37 minutes, it successfully placed the Chang'e 6 robotic lunar probe (月球探测器) into an Earth-moon transfer trajectory (转移轨道). Several days later the probe was programmed to land on the moon's far side and started its tasks, which would last about 53 days.
This is the world's first try to bring samples (样本) from the moon's far side. For China, it's the second sample-return moon journey. Chang'e 5 successfully brought samples from the moon in the winter of 2020. Up to now, 10 moon sample-return tasks have been carried out by the United States, the former Soviet Union (前苏联) and China, but all these samples were collected from the moon's near side.
The moon's far side has always been a subject of scientific wonder because of its many mysteries. It's facing away from Earth and it can never be seen from Earth. It was once called the "dark side of the moon" even though it receives just as much sunlight as the near side.
Chinese researchers have found that the soil on the far side is much thicker than that on the near side, but they haven't found out the reason. Samples brought back by Chang'e 5 have helped scientists find that there were volcanic (火山的) activities on the near side around 2 billion years ago. Some scientists thought maybe volcanoes became inactive on the far side about 4 billion years ago. Is it true Samples from the far side will allow them to know the answer.
"Comparing the make-up of the far side samples from Chang'e 6 with those collected from the near side will be of great scientific value to the international community," said Martin Sweeting, a famous professor of space engineering.
33.When did Chang'e 6 begin to work on the moon
A.On May 3, 2024.
B.After flying for about 37 minutes.
C.In the winter of 2020.
D.After landing on the moon's far side.
34.How many times has China got samples from the moon's near side
A.Once. B.Twice. C.Five times. D.Ten times.
35.According to the passage, the moon's far side ________.
A.receives less sunlight than the near side
B.has thicker soil compared with the near side
C.can be seen from Earth with powerful cameras
D.has more recent volcanic activities than the near side
36.What can we learn from Martin Sweeting's words
A.Chang'e 6 will stay longer on the moon for more tasks.
B.Chang'e 6 is carrying out a valuable task for the world.
C.Chang'e 6 will bring samples from both sides of the moon.
D.Chang'e 6 can compare samples before bringing them back.
【答案】33.D
34.A
35.B
36.B
【知识点】说明文;细节理解;推理判断;中国探月工程
【解析】【分析】本文主要介绍了长征5号的情况,由此引出对于月球情况的介绍,突出了从月球上带回样本对于航空事业有重大帮助。
【点评】考查阅读理解,解答时注意细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,选择正确答案。
33.细节理解题。根据Several days later the probe was programmed to land on the moon's far side and started its tasks,which would last about 53 days.可知,探测器被设定在月球背面着陆后,开始了它的任务,故选D。
34.推理判断题。根据This is the world's first try to bring samples (样本) from the moon's far side. For China,it's the second sample-return moon journey…but all these samples were collected from the moon's near side.可知,这是世界上第一次尝试从月球背面采集样本。对中国来说,这是第二次取样返回月球之旅,之前所有这些样本都是从月球近侧收集的,也就是说中国已经有过一次从月球近侧采集样本,故选A。
35.细节理解题。根据Chinese researchers have found that the soil on the far side is much thicker than that on the near side可知,月球背面的土壤比近侧厚得多,故选B。
36.推理判断题。根据Comparing the make-up of the far side samples from Chang'e 6 with those collected from the near side will be of great scientific value to the international community可知,嫦娥6号收集的远端样本和近端样本对国际社会来说将具有重大的科学价值,也就是说嫦娥六号正在为世界执行一项有价值的任务,故选B。
七、E篇
(2024·聊城)On April 18 each year, people all over the world celebrate the International Day for Monuments and Sites (国际古迹遗址日). In China, young people are realizing the importance of their history and culture. Many are doing their best to protect Chinese cultural sites and try to promote (推广) them.
Finding new artifacts (文物)
Xu Danyang, a 29-year-old archaeologist (考古学家), found an amazing bronze statue (青铜像) at the Sanxingdui site in Sichuan. In 2021, he dug out this statue. In the beginning, his team thought it was a bird. But as they continued the digging, they had a surprise. It turned out (结果是) to be a statue of a man, about 16cm high. It shows a man kneeling with his head turned, and it surprises everyone who sees it.
Making maps for protection
Wu Yunjie who was born in the 1990s found a new way—by making a special map to show the best cultural sites in China. Wu is now famous on the Internet. He marked almost 10,000 places like old temples, towers, bridges and houses. Each site with colorful marks showed how special and important they are. As a kid, Wu loved going to a temple in his hometown in Ezhou, Hubei. However, it was pulled down years ago. He was sad and decided to record all the cultural sites in China.
He started to travel across the country. He visits places in person and adds them to his map, making sure we all remember them. Now, Wu asks for help from people online to make his map better and better. And he hopes to share this amazing map with everyone who respects (尊重) history and culture soon.
Making explanations (解释) fun
Zhang Bin is a 31-year-old tour guide at Emperor Qinshihuang's Mausoleum Site Museum in Xi'an, Shaanxi. He works to answer visitors' questions about the famous Terracotta Warriors and shares all of his knowledge about them. Zhang often uses the traditional Chinese performance art of xiangsheng to explain them. He is doing something meaningful for the site.
37.How many ways are mentioned to protect and promote Chinese cultural sites in this passage
A.Three. B.Four. C.Five.
38.Why were Xu Danyang and his team surprised at the bronze statue
A.Because the statue was very big and scary with his head turned.
B.Because the statue changed from a bird into a kneeling child.
C.Because the statue which they thought was a bird turned out to be a man.
39.What does Wu Yunjie do to make his map of Chinese cultural sites
① He marks sites on his map. ②He visits places in person.
③He asks for help online. ④ He answers visitors' questions.
A.①②④ B.①②③ C.②③④
40.What's the best title (标题) for the passage
A.Spreading Traditional Chinese Art
B.Introducing Chinese Cultural Sites
C.Respecting History with Action
【答案】37.A
38.C
39.B
40.C
【知识点】记叙文;细节理解;标题选择;非物质文化遗产(技艺传承)
【解析】【分析】本文主要介绍了中国年轻人通过不同的方式保护和推广中国的文化遗址。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章大意,然后读懂题目,理解句意,最终确定正确答案。
37.细节理解题。根据Finding new artifacts(文物)、Making maps for protection及Making explanations(解释)fun可知,文中提到了三种保护和推广中国文化遗址的方式:发掘新的文物,制作保护地图,以及通过有趣的方式进行解释。故选A。
38.细节理解题。根据In the beginning,his team thought it was a bird. But as they continued the digging,they had a surprise. It turned out(结果是)to be a statue of a man, about 16cm high.可知,徐丹阳和他的团队对青铜像感到惊讶的原因是他们原本以为它是一只鸟,结果却是一个人的雕像。故选C。
39.细节理解题。根据He marked almost 10,000 places like old temples, towers, bridges and houses.、He visits places in person and adds them to his map及Now, Wu asks for help from people online to make his map better and better.可知,吴云杰制作中国文化遗址地图的方式包括:在地图上标记遗址,亲自访问这些地方,并在线上寻求帮助。故选B。
40.标题选择题。通读文章可知,文章主要介绍了中国年轻人通过不同的方式保护和推广中国的文化遗址,因此Respecting History with Action最能概括文章的主题。故选C。
八、F篇
(2024·聊城)Something terrible happened to Han Mei at school one day. When Han Mei and her friend Li Dan were walking down the stairs (楼梯) from the third floor, her classmate Xu Nuo accidentally hit her on the back. She lost her balance (平衡) and fell down the stairs. She broke her left leg and her right arm was bleeding. She had a bruise (瘀伤) on her right leg too.
"Ouch! That hurt!" cried Han Mei. Her teacher Miss Gao called 120 right away.
Han Mei had to stay in hospital for a week. In the ward (病房), she met Wang Hong, who broke her arm in a car accident. They talked for long hours. They left hospital on the same day.
The doctor told Han Mei that she had to stay at home for a month so that her leg could get well again. Han Mei could not go to school. She was upset. Wang Hong went to visit her. She told Han Mei interesting stories to cheer her up. They played chess and watched cartoons together.
When Han Mei could walk again, she joined some interest clubs with Wang Hong.
They visited many places together too. Since then, Wang Hong has been Han Mei's best friend.
"This accident caused me a lot of pain, but luckily, I got a best friend," thought Han Mei.
41.What happened to Han Mei at school
A.She fell down on the third floor.
B.She was hit on the back purposely.
C.She broke her arm in a car accident.
D.She got hurt and was sent to hospital.
42.Who did Han Mei meet in the hospital
A.Li Dan. B.Xu Nuo. C.Wang Hong. D.Miss Gao.
43.Which of the following is TRUE
A.Han Mei left hospital earlier than Wang Hong.
B.Han Mei was upset because she missed Wang Hong.
C.Han Mei told Wang Hong interesting stories.
D.Han Mei went to many places with Wang Hong.
44.The right order of the following statements is ________.
①Wang Hong made Han Mei happy.
②Han Mei and Wang Hong studied and played together.
③Han Mei and Wang Hong met and got to know each other.
A.③①② B.③②① C.①③② D.②③①
45.What does Han Mei probably learn from this experience
A.Health is the most important thing.
B.A bad thing may bring a good result.
C.The same interests can bring people closer.
D.Friends should bring out the best in each other.
【答案】41.D
42.C
43.D
44.A
45.B
【知识点】记叙文;同伴间交往的品质;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文讲述了韩梅在学校不幸摔伤后,通过住院与结识新朋友王红,并在康复期间与她共同度过开心时光的过程。
【点评】考查阅读理解,首先浏览题目,理解句意,然后从文中找到相关语句,结合句意确定正确答案。
41.细节理解题。根据Her classmate Xu Nuo accidentally hit her on the back. She lost her balance and fell down the stairs以及Han Mei had to stay in hospital for a week可知,韩梅在学校受伤并被送往医院。故选D。
42.细节理解题。根据she met Wang Hong, who broke her arm in a car accident可知,韩梅在医院遇到了王红。故选C。
43.细节理解题。根据They visited many places together too可知,韩梅与王红一起去了很多地方。故选D。
44.细节理解题。根据文章内容可知,首先是韩梅和王红在医院相遇并相互了解(③),然后王红通过讲故事让韩梅开心(①),最后她们一起学习和玩耍(②)。故选A。
45.推理判断题。根据This accident caused me a lot of pain,but luckily,I got a best friend可知,这次事故给我带来了很大的痛苦,但幸运的是,我有了一个最好的朋友。由此可知,坏事可能带来好结果。故选B。
九、语法填空
(2024·聊城)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Hi Alice,
How are you I want to tell you about my trip to the city space museum two days ago. I have never been there before, so I was 46.   (excite)! I was taking care of my little sister and she was bored so I said, "We are going on an 47.   (usual) experience!"
When we arrived, we started to explore (探索). The space museum is very large and full of interesting and exciting objects 48.   (touch). The first room you enter looks like deep space. There is information about different planets with a quiz (知识竞赛) at the end. The 49.   (win) has a chance to invent a name for a planet—that's exciting, isn't it The 50.   (two) room looks like the inside of a spaceship. You can touch an astronaut's spacesuit (宇航服). It looks really heavy! I don't know how an astronaut can wear it. It looks a little old. I don't know when it 51.   (make), either. And you can see where the astronauts prepare their food. Did you know they use a knife, fork and spoon to eat I didn't. I thought it was all in bags.
We were looking at the oven from the spaceship when my sister 52.   (tell) me she was hungry. So we went to have a snack. They were preparing a pizza (比萨饼) in the restaurant and the smell of food always makes me hungry so we had a piece of pizza! It was delicious. While we 53.   (eat) a pizza, they were baking (烘焙) biscuits, so we ate some. Don't worry! We have bought some 54.   (介词) you—you will love them! They look like rockets and taste like honey!
After lunch, we explored more of the museum 55.   (连词) stayed for the rest of the day. They were turning off the lights when we left!
Have you ever been to a museum See you soon!
Helen
【答案】46.excited;47.unusual;48.to touch;49.winner;50.second;51.was made;52.told;53.were eating;54.for;55.and
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是海伦向爱丽丝介绍了自己前两天去城市太空博物馆的经历。
【点评】考查选词填空,首先识记单词词义及词性,然后根据前后句句意和语法确定单词正确形式,最后仔细检查。
46.句意:我以前从来没有去过那里,所以我很兴奋!excite,使兴奋,使激动,动词。根据I was可知,此处用形容词作表语,且修饰人,应用-ed形式的形容词。故填excited。
47.句意:我们要去进行一次不同寻常的经历!usual,寻常的,形容词。根据an及后文可知,此处指一次不寻常的经历,用形容词unusual不寻常的,作定语修饰名词。故填unusual。
48.句意:太空博物馆非常大,充满了有趣和令人兴奋的可以触摸的物体。touch,触摸,动词。此处应用动词不定式作后置定语修饰名词objects。故填to touch。
49.句意:获胜者有机会为一颗行星发明一个名字——这很令人兴奋,不是吗?win,赢,胜利,动词。根据has a chance to invent a name for a planet可知,是指获胜者有机会为一颗行星发明一个名字,winner获胜者,根据has可知,用单数形式。故填winner。
50.句意:第二个房间看起来像宇宙飞船的内部。two,二,基数词。根据The ... room可知,此处指第二个房间,应用序数词second表顺序。故填second。
51.句意:我也不知道它是什么时候制作的。make,制作,动词。it指代前文的宇航服,与动词make之间存在被动关系,且制作宇航服这件事发生在过去,应为一般过去时的被动语态was/were done,主语it是第三人称单数,be用was,make用其过去分词made。故填was made。
52.句意:我们从宇宙飞船上看烤箱的时候,我妹妹告诉我她饿了。tell,告诉,动词。根据she was hungry可知,此处时态用一般过去时,动词用过去式told。故填told。
53.句意:当我们吃披萨的时候,他们在烤饼干,所以我们吃了一些。eat,吃,动词。此处是含while引导的时间状语从句的复合句,从句常用过去进行时,结构是was/were doing,主语是复数,be用were。故填were eating。
54.句意:我们给你买了一些——你会喜欢的!buy sth. for sb.给某人买某物,固定短语。故填for。
55.句意:午饭后,我们探索了博物馆的更多部分,并在那里待了一天。explored more of the museum和stayed for the rest of the day之间是顺承关系,用and连接。故填and。
十、阅读表达
(2024·聊城)阅读表达
[1] Citywalk is becoming a new travel fashion for the youth in China who are exploring cultural spots (景点). Unlike traditional travel, it aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.
[2] Many young people enjoy gathering a couple of good friends and hanging out in the streets when they visit a new city. They can follow a typical city route (路线), exploring old buildings, going window-shopping, drinking a cup of coffee, or enjoying local snacks.
[3] In order to show their Citywalk, more and more people prefer to share their experiences and thoughts through social media (媒体). Xiao Yiyi, a young guide in Changsha, recently shared six Citywalk routes of different cities on the Internet, providing experiences for visitors to "walk in open-air museums". Her Changsha travel route includes more unusual sights such as historical buildings, old streets, and even some snack bars.
[4] Citywalk is spreading from the largest cities to smaller ones, encouraging more travelers and event organizers to join. Some places, such as Beijing and Shandong, have included Citywalk in their plans to develop cultural tourism and relaxing tours. Shanghai has set up Citywalk bus routes to help day-trippers reach more faraway areas first, and then continue on foot.
[5] Citywalk not only offers a way for young people to explore a city but also provides them with a new social situation, where they can share their interests and ideas and make friends easily. What's more, Citywalk provides an opportunity for tour guides and travel companies to offer a more professional service to meet the ever-changing market requirements.
56.How is Citywalk different from traditional travel
   
57.Translate the underlined sentence into Chinese.
   
58.Why did Xiao Yiyi share some Citywalk routes online
   
59.For what purpose did Shandong include Citywalk in its plans
   
60.What does Paragraph 5 mainly tell us (no more than 6 words)
   
【答案】56.Citywalk aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.
57.许多年轻人到一个新城市时,喜欢和几个好朋友聚在一起,在街上闲逛。
58.To provide experiences for visitors to "walk in open-air museums".
59.Its purpose is to develop cultural tourism and relaxing tours.
60.The benefits of Citywalk.
【知识点】旅游观光类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了"城市漫步"这一旅游方式,对比了它与传统旅行不同之处以及它的好处。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂文章大意,然后读懂题目要求,从文中抓住相关语句,结合语法确定答案。
56.根据Unlike traditional travel,it aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.可知,与传统旅游不同,它的目的是避开著名的旅游景点和人群,以获得更好的体验,故填Citywalk aims to avoid famous tourist spots and large crowds to get a better experience.
57.Many young people许多年轻人,enjoy doing sth.喜欢做某事,gather a couple of good friends几个好朋友聚在一起,hang out闲逛,in the streets在街上,when they visit a new city当他们参观一个新城市时,故填许多年轻人到一个新城市时,喜欢和几个好朋友聚在一起,在街上闲逛。
58.根据Xiao Yiyi, a young guide in Changsha, recently shared six Citywalk routes of different cities on the Internet, providing experiences for visitors to 'walk in open-air museums'可知,是为了给游客提供"在露天博物馆漫步"的体验,故填To provide experiences for visitors to "walk in open-air museums".
59.根据Some places, such as Beijing and Shandong, have included Citywalk in their plans to develop cultural tourism and relaxing tours.可知,是为了发展文化旅游和休闲旅游,故填Its purpose is to develop cultural tourism and relaxing tours.。
60.通读第五段内容可知,此段主要介绍了城市漫步的好处,故填The benefits of Citywalk.。
十一、作文
61.(2024·聊城)假如你校校报英语专栏正在以"Take care of yourself"为题举办征文活动,请根据以下内容要点和要求写一篇100词左右的短文投稿。
内容要点:1. 我们应从哪些方面做起,比如:身体健康(饮食、锻炼等)、生活技能(洗衣,做饭等)、心理健康(心态,抗挫等)……
2. 具体应该怎么做;
3. 这样做的好处是什么。
要求:
1. 至少从两个方面给出自己的看法;
2. 文中不得出现考生姓名、学校及其他相关信息;
3. 照抄试卷内容不得分。
Word bank
physical health身体健康;life skills生活技能;mental health 心理健康
Take care of yourself
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文:
Take care of yourself
As we all know, health is very important in our life. So you should take care of yourself.
It is important to have physical health. So you should try to have a healthy diet. Also, you should keep doing exercise. Having enough sleep is necessary as well. They are good for your health and have a strong body. What's more, learning some life skills is of great importance. You can learn how to wash clothes, cook and so on. They help you be independent. At the same time, you should do your best to keep your mental health. You should have an active attitude when you have failures and problems. In this way, you will have more courage to face the challenges ahead.
Take care of yourself and you will have a better future!
【知识点】材料作文;说明文;自我管理;自我提升
【解析】【分析】这是一篇材料作文,主要介绍怎样照顾自己。时态是一般将来时和一般现在时,首先介绍健康的重要性;然后具体介绍照顾好自己;最后总结照顾好自己的好处。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文内容全面,运用好词好句,如:take care of oneself;try to do sth.;keep doing sth.;do exercise;as well;be good for;what's more;be of great importance;learn how to do sth.;help sb. do sth.;at the same time;do one's best to do;in this way等。好词好句的运用为文章增色不少,如状语从句As we all know, health is very important in our life. So you should take care of yourself.So you should try to have a healthy diet.;动名词做主语Having enough sleep is necessary as well. What's more, learning some life skills is of great importance.;最高级At the same time, you should do your best to keep your mental health.;状语从句You should have an active attitude when you have failures and problems.;比较级In this way, you will have more courage to face the challenges ahead.;祈使句和比较级Take care of yourself and you will have a better future!等。as、so、 what's more、when、and的运用使文章上下文联系更为紧密。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表