资源简介 广东省深圳市龙岗区2024-2025学年八年级下学期英语期末真题卷一、完形填空(10分)(2025八下·龙岗期末)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中能填入相应空白 处的最佳选项。Tim's family were going to visit Grandma in Nevada this summer holiday. Tim was 1. because he wanted to be with his friends. "Grandma wants to see you." Mom said, "She can't wait to take you to 2. in a desert."The next morning, Grandma drove them to the desert. As they hiked, Tim learned that the animals find different 3. to live in the hot weather. He wondered if he could get used to the climate."Look at that!" Tim seemed so 4. and shouted, "The turtle carries its home on its back!" Grandma smiled at Tim's excitement. She said, "That is a desert tortoise. It looks for the shade(阴凉)made by the dark 5. of rocks to cool off." Just then a rabbit hopped by. Grandma explained that the rabbit' s 6. ears help it stay cool. These animals are so cool! Tim thought.When Grandma was talking about how some animals slept to stay cool during the day and 7. at night, a Horned Owl(猫头鹰)flew above them. "It will soon be time for the owl to hunt, and we'd better 8. now." Dad reminded."Aw, this holiday is going by too 9. ," Tim said. When Grandma asked him about the 10. , Tim replied, "What heat I feel as cool and fresh as a new flower!" Everyone laughed.1.A. calm B. amazed C. unhappy D. curious2.A. race B. hike C. ride D. camp3.A. ways B. steps C. friends D. islands4.A. brave B. angry C. worried D. excited5.A. bush B. mark C. shape D. land6.A. round B. sharp C. small D. large7.A. jumped B. hunted C. studied D. walked8.A. sit down B. take off C. go back D. move on9.A. quickly B. simply C. slowly D. secretly10.A. trip B. heat C. season D. result二、阅读理解(40分)第一节 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共15小题,每小题1.5分)(2025八下·龙岗期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。Abigailabi@ China!Hi Abigail, Sorry I didn't write yesterday, but it was such a busy day. I just didn't get the time. We played our second volleyball match of the trip. It was against theunder-15 Beijing champions(冠军)and they won easily. I also hurt my hand quite badly. The sports centre where we played was fantastic, really modern and much better than ours back home. Anyway, I've got ten minutes to write to you quickly. Then I'm going to the bus station to catch a bus to Luanping. I'm so excited because we' re going to visit the Great Wall. It was probably the one thing I wanted to do most on this trip, after playing volleyball, of course! We' re going to explore the Jinshanling section of the wall. It's in the mountains and it's quite a walk to get up to it. But the views are amazing. I'm going to take loads of photos. Luanping is about 130 km away, so we' re going to spend the night there. Then we' re going back to Beijing for our last day in the city. Our last match is in the afternoon, but I'm not going to play because of my hand. I can't believe the trip is almost over. China is amazing and the Chinese people are so friendly. I want to stay longer. Lots of love Bettina11.What did the writer do yesterday A.She was preparing for her writing to Abigail.B.She played two matches with the champions.C.She played a match so hard and won easily.D.She hurt her hand and lost the second match.12.Where did the writer and her teammates play the second volleyball match A.In the sports centre B.In JinshanlingC.In Luanping station D.On the Great Wall13.How is the writer going to Luanping A.By taxi. B.By plane C.By bike D.By bus.14.Which is the correct order that the writer is going to do in Luanping ① visit the Great Wall. ② go back to Beijing.③ take lots of photos. ④stay there for a night.A.①③②④. B.①③④②. C.③②①④. D.③④①②.15.What's the main idea of the passage A.Abigail's exciting volleyball competition.B.Abigail's fun days touring around Beijing.C.Bettina's interesting experience in China.D.Bettina's amazing trip to the Great Wall.(2025八下·龙岗期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。Ne Zha suddenly came into my life. At first, I didn't even know what it was. But soon, I saw it everywhere——on WeChat, Xiaohongshu and even toys. Many Chinese friends talked about this film excitedly. This made me really curious. Luckily, our school organized a special show for foreign students. I didn't want to miss the chance. On Saturday, we met at the cinema to watch Ne Zha.The film's animation(动画)skills surprised us. "The Glass Palace and the underground world show Chinese artists' creativity," said one of us. But Ne Zha is not only a cool character. Its story has different meanings for different ages——children love Ne Zha' s magical and funny moves, while young people hope to fight to be themselves like Ne Zha. Adults understand deeper ideas about family love.Ne Zha mixes old Chinese stories with modern technology perfectly. Foreign student Nick said, "It tells us that China can share its rich culture by using new technology." The movie's success isn't just luck——it shows young Chinese people's pride(自豪)in their culture.Most importantly, Ne Zha isn't just a film. It teaches us that even someone "different" can be a hero. By using old stories, it helps the world see China's culture and its people's big dreams. Like a lighthouse, Ne Zha lights up a new path for stories that bridge the past to the future.16.How did the writer get the chance to watch the film Ne Zha A.He knew nothing about it.B.He saw it on WeChat and toys..C.His school held a special show.D.His friends often talked about it.17.What surprised the foreign students about Ne Zha A.The animation technology. B.The funny moves.C.The family love D.The people's pride.18.What does the underlined phrase"lights up a new path" mean in paragraph 4 A.Makes a fire in the dark. B.Shows a different shape.C.Creates a new way forward. D.Builds a new small road.19.What is the main purpose of the passage A.To explain why Ne Zha is a hero for children.B.To share the cultural and artistic success of Ne Zha.C.To encourage people to watch more animated films.D.To compare Ne Zha with other old Chinese stories.20.Where can we probably find the passage A.A comic book. B.A cartoon poster.C.A science book. D.A film magazine.(2025八下·龙岗期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。Have you ever dreamed about traveling through time to meet your future self Thanks to creative AI, this dream is now a reality! Scientists from Massachusetts Institute of Technology Your Mum with home to (MIT) developed a system called Future You. To reduce(减少) worries and help make better decisions, the system lets people talk to their future selves.According to studies, imagining your future self can greatly change long-term choices. You may realize how much money you need to save for the future. You may also change your attitude towards study at school. The system makes the simulation(模拟)so real that it shows clear details. It's better than just imagining the future without doing anything.Here's how it works. First, users answer many questions about their lives now. They also share their important things and future plans. Then, Future You creates a digital version(电子版)of the user at age 60. This future self can answer questions about the coming future and give useful tips.In a user study, after talking with Future You for about 30 minutes, people said they felt less worried and had a stronger sense of connection with their future selves. Pat, who finished further studies at MIT's Media Lab, said, "We don't have a real time machine, but this version helps people think about the results of their choices today. If you get advice from a future"you", it can be more helpful than receiving it from a regular AI." This meaningful experience can help people see themselves and the world differently.21.Why did scientists develop the Future You system A.To have and realize a dream.B.To meet and talk to future people.C.To reduce worries and improve choices.D.To time-travel and meet future scientists.22.How does Future You work first A.By answering users' questions.B.By giving users some useful advice.C.By making an image of users in old age.D.By getting users' personal information.23.What can we infer(推断)from Pat's words A.Future You will have a real time machine.B.Future You will replace human decisions.C.Future You gives better advice than a regular AI.D.Future You can bring us to real places in the future.24.What is the author's attitude towards the"Future You" system A.Hopeful. B.Nervous. C.Doubtful. D.Complaining.25.Which can be the best title for the passage A.AI Can Tell You What Will Happen Exactly.B.AI Helps People Talk to Their Future Selves.C.Scientists Invent a Time Machine for the Future.D.Talking to Your Future Self Makes You Study Better.三、阅读理解(40分)第二节 以下是一篇短文,请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择 五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。 (共5小题,每小题2分)(2025八下·龙岗期末) 以下是一篇短文,请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择 五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。A. A happy pet will often show relaxed body languages. B. It also helps make your friendship with your pets stronger. C. If you see these signs, visit a vet(兽医)to check your pet's health. D. A happy pet likes to follow its owner around the house all the time. E. By learning to read these signs, you can better meet your pet's needs. F. Cats may hide under furniture, while dogs might make crying sounds.As pet owners, if you want to build a strong relationship with your pets, it is important to understand their body languages. Pets use body languages to express many feelings, from happiness to worry. 26. Pets may have different signs(迹象)when they are under stress or feel worried. These can include heavy breathing, hiding or the changes in sounds. 27. Other pets like rabbits may stay very quiet or refuse food. 28. For example, some animals may show they' re happy by playing with toys or by doing normal things like eating or cleaning themselves.Your pet's behaviour can also tell you if it feels sick or hurt. Changes may appear in body language. If an animal walks slowly, avoids touch, or licks(舔)one spot a lot, it might be sick or feel uncomfortable. 29. Understanding your pet's body languages helps build trust and makes your pet feel safe. 30. Therefore, it's important to read your pets' body languages.四、阅读理解(40分)第三节 信息匹配(共5小题,每小题1.5分)(2025八下·龙岗期末)下面材料A-F分别介绍了六种不同功能的冰箱贴,请根据Sam, Tina, Vivian, John, Bob五个人的情况,选择合适的冰箱贴。A.Temperature magnets(温度磁贴)have become popular these days with the help of young people. They can change into different colors when it is too hot in the kitchen.B. Reminder magnets help to remind us about important dates or meetings. Life is getting busier and busier but we need a hand to save the day.C. Photo magnets leave photos of travelling or beautiful attractions on the fridge. They can raise our spirits whenever we see them.D.City magnets will offer us special city symbols such as pandas in Chengdu. They can tell us the most amazing part in the city.E.Treasure magnets make people realize the beauty of national treasure. We can enjoy the richness of Chinese culture by collecting them.F. Puzzle(拼图)magnets can stay on the refrigerator in the shape of an animal, a flower or a Chinese character. It is also a good way to exercise children's brain.31.John is such a busy worker that he often forgets important meetings.32.Tina is interested in visiting museums and she enjoys Chinese culture.33.Vivian is a mother and she hopes to teach her child Chinese characters.34.Sam often travels with his camera to keep valuable experiences in mind.35.Bob likes visiting different cities to see the most interesting part of them.五、语法填空(10分)(2025八下·龙岗期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。In 2025, two young teenagers from China made history at the World Street Dance in Paris. As the only teenage pair, they beat many adult 36. (player) and reached the semi-finals(半决赛). They had difficulty living in a foreign country, 37. they never gave up.In the end, they set China's best record in this top street dance event. This achievement marks 38. best result for a Chinese team in the competition.The first competition 39. (hold) in 2002 and it remained popular. The boys stood out and amazed the world with a special"kung fu" show. The teenagers designed 40. (they) style of street dance and it turned out to be a big success. Everyone was 41. (surprise) because they put Drunken Fist(醉拳)and Shaolin moves into the dance. They played against other famous dancers and 42. (final) won the match.The teenagers made a good impression 43. the audience because they had courage on the stage. People called them"China' s strongest young dancers." They greatly 44. (mix) traditional culture with street dance. This allowed more people 45. (know) about Chinese culture. Actually, they hoped that their story could inspire more teens to follow their dreams.六、书面表达(15分)46.(2025八下·龙岗期末)假设你是李华,你的英国笔友John对你校组织的志愿者活动非常感兴趣。 请你给他写一封邮件,分享一次让你难忘的志愿者活动以及你的收获。注意:1. 短文必须包括所给的信息;2. 可适当增加细节,以使条理清楚、行文连贯;3. 文中不能出现真实姓名及学校名称;4. 词数为80左右,文章的开头结尾已给出,不计入总词数。Dear John,I hope you are doing well. I am writing toYours,Li Hua答案解析部分【答案】1.C;2.B;3.A;4.D;5.C;6.D;7.B;8.C;9.A;10.B【知识点】旅游观光类;记叙文【解析】【分析】短文大意:本文作者蒂姆讲述自己跟家人去内华达州沙漠探访奶奶的经历。通过观察沙漠动物的生存智慧,蒂姆逐渐学会适应炎热气候,最终从抵触转为享受旅程。【点评】考查旅游观光类阅读。完形填空题主要考查学生对词语的运用能力及对语境的理解能力,这类题同一小题的四个选项一般是同一词性。做题时要先通读短文,了解各题所在的语境,然后在理解各选项意思的基础上结合具体的上下文来选择最佳答案填空。1.句意:蒂姆不高兴,因为他想和朋友们在一起。calm平静的;amazed惊讶的;unhappy不高兴的;curious好奇的。根据 Tim's family were going to visit Grandma in Nevada this summer holiday. (蒂姆一家打算今年暑假去内华达州看望奶奶。)和because he wanted to be with his friends (因为他想和朋友们在一起)可知蒂姆因为不能跟朋友们一起,所以不高兴。故答案为C。2.句意:她迫不及待地想带你去沙漠徒步旅行。race赛跑;hike远足,徒步旅行;ride骑车;camp露营。根据下文 Grandma drove them to the desert. As they hiked (奶奶开车送他们去沙漠。当他们徒步旅行时)可知这里表示奶奶迫不及待地想带蒂姆去沙漠徒步旅行。故答案为B。3.句意:当他们徒步旅行时,蒂姆了解到动物们在炎热的天气里有不同的生存方式。ways方式;steps步骤;friends朋友;islands岛屿。根据Tim learned that the animals find different...to live in the hot weather(蒂姆了解到动物们在炎热的天气里有不同的生存..…..)和选项可知这里表示不同的生存方式。故答案为A。4.句意:蒂姆看起来很兴奋,喊道:"乌龟把它的家背在背上!"brave勇敢的;angry生气的;worried担心的;excited兴奋的。根据 Grandma smiled at Tim's excitement. (奶奶对蒂姆的兴奋笑了。)可知这里表示蒂姆看起来很兴奋。故答案为D。5.句意:它寻找由深色岩石形成的阴影来乘凉。bush灌木丛;mark标识;shape形状;land陆地。根据It looks for the shade(阴凉)(它寻找阴凉)和选项可知,它寻找由深色岩石形成的阴影来乘凉。故答案为C。6.句意:奶奶解释说兔子的大耳朵可以帮助它保持凉爽。round圆的;sharp尖得的;small小的;large大的。根据the rabbit's 6 ears (兔子的……耳朵)和常识可知,兔子有大耳朵。故答案为D。7.句意:当奶奶正在谈论一些动物是如何在白天睡觉来保持凉爽,晚上捕猎的时候,一只猫头鹰从他们头顶飞过。jumped跳跃;hunted捕猎;studied学习;walked散步。根据It will soon be time for the owl to hunt (猫头鹰捕猎的时间很快就到了)可知这里表示动物晚上捕猎。故答案为B。8.句意:猫头鹰捕猎的时间很快就到了,我们最好回去。sit down坐下;take off脱掉;go back回去;move on继续前进。根据It will soon be time for the owl to hunt(猫头鹰捕猎的时间很快就到了)可知这里表示我们最好现在回去。故答案为C。9.句意:哦,这个假期过得太快了。quickly很快,快速地;simply简单地;slowly慢慢地;secretly秘密地。根据we'd better..now.(我们最好.....现在。)可知,蒂姆感觉这个假期过得太快了。故答案为A。10.句意:奶奶问蒂姆天气热不热,蒂姆回答说:"什么热?"我觉得像一朵新开的花一样清凉!"trip旅行;heat炎热,高温;season季节;result结果。根据What heat?(什么热 )可知,此处问热不热。故答案为B。【答案】11.D12.A13.D14.B15.C【知识点】业余活动;细节理解;文章大意;书信、电子邮件【解析】【分析】短文大意:本文是贝蒂娜写给阿比盖尔信件,主要讲述她在中国的排球比赛经历、手部受伤情况,以及即将前往滦平游览长城的计划,最后表达对中国的不舍之情。【点评】考查书信电子邮件类阅读。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。主旨大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。11.细节理解题。根据We played our second volleyball match of the trip.It was against the under - 15 Beiing champions(冠军) and they won easily.I also hurt my hand quite badly.(我们进行了这次旅行的第二场排球比赛。对手是15岁以下北京冠军队,他们轻松获胜。我的手也伤得很重。)可知作者昨天伤了手,输了第二场比赛,故答案为D。12.细节理解题。根据The sports centre where we played was fantastic.(我们比赛的体育中心很棒。)可知作者和队友在体育中心进行了第二场排球比赛,故答案为A。13.细节理解题。根据Then I'm going to the bus station to catch a bus to Luanping."(然后我要去汽车站坐公共汽车去滦平。)可知作者要乘公共汽车去滦平,故答案为D。14.细节理解题。根据I'm so excited because we're going to visit the Great Wall...I m going to take loads of photos.Luanping is about 130km away, so we're going to spend the night there.Then we're going back to Beijing for our last day in the city.(我很兴奋,因为我们要去参观长城…….我要拍很多照片。滦平大约有130公里远,所以我们打算在那里过夜。然后我们要回北京度过在城市的最后一天。)可知作者在滦平的行程是参观长城、拍照,在那里住一晚、回北京,正确顺序是 ①③④②,故答案为B。15.文章大意题。根据短文内容,可知本文主要是贝蒂娜写给阿比盖尔的信,信中讲述了贝蒂娜在中国的经历,包括排球比赛、受伤、去滦平参观长城等,所以文章主旨是Bettina在中国的有趣经历,故答案为C。【答案】16.C17.A18.C19.B20.D【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值;词义猜测;文章大意;文章出处【解析】【分析】短文大意:本文讲述了《哪吒》电影如何通过动画技术与传统文化结合获得成功。影片不仅展示中国艺术创造力,还通过新科技传递文化自信,为传统故事赋予新时代内涵。【点评】考查影视作品赏析与文化价值。在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。16.细节理解题。根据Luckily,our school organized a special show for foreign students.I didn't want to miss the chance.On Saturday, we met at the cinema to watch Ne Zha.(幸运的是,我们学校为外国学生组织了一个特别的表演。我不想错过这个机会。星期六,我们在电影院见面看《哪吒》。)可知作者的学校举办了一场特别的表演,观看电影《哪吒》的。故答案为C。17.细节理解题。根据The film's animation(动画) skills surprised us.(这部电影的动画技巧让我们大吃一惊。)可知哪吒让外国学生感到惊讶的是动画技术。故答案为A。18.词义猜测题。根据Most importantly,Ne Zha isn't just a film.It teaches us that even someone "different"can be a hero.By using old stories, it helps the world see China's culture and its people's big dreams.Like a lighthouse,Ne Zha lights up a new path for stories that bridge the past to the future.(最重要的是,《哪吒》不仅仅是一部电影。它告诉我们,即使是"与众不同"的人也可以成为英雄。通过古老的故事,它让世界看到了中国文化和中国人民的伟大梦想。《哪吒》就像一座灯塔,为连接过去和未来的故事照亮了一条新的道路。)可知,划线的短语的意思是创造一条新的前进道路。故答案为C。19.文章大意题。根据By using old stories, it helps the world see China's culture and its people's big dreams.Like a lighthouse,Ne Zha lights up a new path for stories that bridge the past to the future.(通过古老的故事,它让世界看到了中国文化和中国人民的伟大梦想。《哪吒》就像一座灯塔,为连接过去和未来的故事照亮了一条新的道路。)可知本文的主要目的是分享哪吒的文化艺术成就。故答案为B。20.文章出处题。根据On Saturday, we met at the cinema to watch Ne Zha.(星期六,我们在电影院见面看《哪吒》。)和短文内容可知,本文是和电影有关,所以我们可能在电影杂志找到这篇文章。故答案为D。【答案】21.C22.D23.C24.A25.B【知识点】科幻未来类;说明文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】短文大意:本文介绍了科学家开发的与未来自己对话 "未来你"系统。该系统通过问答创建用户60岁数字版,能答疑给建议。与未来自我连接感增强,此体验助人们换个角度看自己和世界。【点评】考查科幻未来类阅读。本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和标题选择题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。标题选择题时,注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。21.细节理解题。根据To reduce (减少)worries and help make better decisions, the system lets people talk to their future selves.(为了减少担忧并帮助做出更好的决定,该系统让人们可以与未来的自己对话。)可知,科学家开发"Future You"系统是为了减少担忧并改善选择。故答案为C。22.细节理解题。根据Here's how it works.First, users answer many questions about their lives now.They also share their important things and future plans.(它是这样工作的。首先,用户回答许多关于他们现在生活的问题。他们还分享自己的重要事务和未来计划。)可知,"Future You"首先通过获取用户的个人信息来运作。故答案为D。23.推理判断题。根据 Pat 所说的 If you get advice from a future"you", it can be more helpful than receiving it from a regular AI." (如果你从未来的"你"那里得到建议,它可能比从普通人工智能那里得到的建议更有帮助。)可推断,"Future You"给出的建议比普通人工智能更好。故答案为C。24.推理判断题。根据This meaningful experience can help people see themselves and the world differently.(这种有意义的体验可以帮助人们以不同的方式看待自己和世界。)和短文内容可知,作者认为这个系统能带来有意义的体验,对其持充满希望的态度。故答案为A。25.标题选择题。根据短文内容可知本文主要介绍了麻省理工学院(MIT)开发的"Future You"系统,该系统借助人工智能帮助人们与未来的自己对话。结合选项,可知B:"AI Helps People Talk to Their Future Selves(人工智能帮助人们与未来的自己对话)最适合作本文标题。故答案为B。【答案】26.E;27.F;28.A;29.C;30.B【知识点】说明文;动物养殖【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了学会读懂宠物的肢体语言的重要性。【点评】考查动物养殖类阅读。先通读全文,然后结合上下文的意思,找到合适的句子,如果有困难,我们可以逐一把句子代入进行比较,找到符合空白处的选项。最后再通读全文进行核对更正。26.根据上文Pets use body languages toexpress feelings,from happiness to worry.(宠物用肢体语言来表达感情,从快乐到烦恼。)可知这里说的是宠物肢体语言的作用, 结合选项,可知E.By learning to read these signs,you can better meet your pet's needs.,通过学习阅读这些迹象,你可以更好地满足你的宠物的需求。符合语境,故答案为E。27.根据上文 上文Pets may have different signs(迹象) when they are under stress or feel worried. These can include heavy breathing, hiding or the changes in sounds.( 当宠物处于压力下或感到 担忧时,它们可能会有不同的迹象。 这些可能包括呼吸沉重、躲藏或声音的变化。)可知,这里说的是不同种类的宠物在感到压力或担心时的不同表现,结合选项,可知F.Cats may hide under furniture,while dogs might make crying sounds.可能会躲在家具下面,而狗可能会发出哭声。符合语境,故答案为F。28.根据下文For example, some animals may show they're happy by playing with toys or by doing normal things like eating or cleaning themselves.(例如,一些动物可能通过玩玩具或做一些正常的事情,如吃饭或清洁自己来表示它们很开心。)可知说的是动物如何来表现快乐 结合选项,可知A.A happy pet will often show relaxed body languages.一只快乐的宠物通常会表现出放松的肢体语言。符合语境,故答案为A。29.根据上文If an animal walks slowly,avoids touch, or lacks (舔) one spot a lot, it might be sick or feel uncomfortable.(如果动物走得很慢,避免触摸,或者经常舔一个地方, 它可能生病了或者感到不舒服。)可知说的是生病或感到不舒服的表现 ,结合选项,可知C.If you see these signs,visit a vet to check your pet's health.如果你看到这些迹象,去看兽医检查你宠物的健康。符合语境,故答案为C。30.根据上文Understanding your pet's body languages helps build trust and makes your pet feel safe.(了解你宠物的肢体语言有助于建立信任,让你的宠物感到安全。)可知说的是了解宠物的肢体语言的好处,结合选项,可知B.It also helps make your friendship with your pets stronger.这也有助于加强你与宠物之间的友谊。符合语境,故答案为B。【答案】31.B32.E33.F34.C35.D【知识点】其他语篇类型;日常活动【解析】【分析】短文大意:本文是根据五个人不同的情况,为他们选择不同功能的冰箱贴。【点评】考查日常活动类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。31.根据John is such a busy worker that he often forgets important meetings.(约翰是一个忙碌的工人,他经常忘记重要的会议。)可知,约翰需要一个提醒他重要会议的冰箱贴。结合选项,可知B.Reminder magnets help to remind us about important dates or meetings.提醒磁铁帮助我们提醒重要日期或会议。与约翰的需求匹配,故答案为B。32.根据Tina is interested in visiting museums and she enjoys Chinese culture.(蒂娜对参观博物馆感兴趣,她喜欢中国文化。)可知蒂娜需要一个与中华文化相关的冰箱贴。结合选项,可知E.Treasure magnets make people realize the beauty of national treasure.We can enjoy the richness of Chinese culture by collecting them. 宝磁铁使人们认识到国宝之美。通过收 藏,我们可以领略中国文化的丰富多彩。与蒂娜的需求相匹配,故答案为E。33.根据Vivian is a mother and she hopes to teach her child Chinese characters.(薇薇安是一位母亲,她希望教孩子汉字。)可知,薇薇安需要一个与汉字相关的冰箱贴。结合选项,可知Puzzle (拼图) magnets can stay on the refrigerator in the shape of an animal,a flower or a Chinese character.It is also a good way to exercise children's brain.拼图磁铁可以停留在冰箱上, 贴在冰箱上,做成动物、花朵或汉 字的形状。这也是锻炼孩子大脑的好方法。与薇薇安的需求相匹配,故答案为F。34.根据Sam often travels with his camera to keep valuable experiences in mind.( 萨姆经常带着相机旅行,以记住宝贵的经历。)可知萨姆需要一个保存旅行宝贵经历的冰箱贴。结合选项,可知C.Photo magnets leave photos of travelling or beautiful attractions on the fridge.They can raise our spirits whenever we see them.照片磁铁可以把旅行照片或美丽景点的照片贴在冰箱上。每当我们看到他们时, 它们都能使我们振奋。符合萨姆的需求,故答案为C。35.根据Bob likes visiting different cities to see the most interesting part of them.(鲍勃喜欢参观不同的城市,看它们最有趣的部分。)可知,鲍勃需要一个能看到城市最有趣的部分的冰箱贴。结合选项,可知D.City magnets will offer us special city symbols such as pandas in Chengdu.They can tell us the most amazing part in the city.城市磁铁将为我们提供特殊的城市标志 ,如成都的熊猫。他们能告诉我们这个城市最神奇的部分。符合鲍勃的需求,故答案为D。【答案】36.players;37.but/ while;38.the;39.was held;40.their;41.surprised;42.finally;43.on;44.mixed;45.to know【知识点】记叙文;舞蹈作品赏析与文化价值【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了中国青少年在2019世界顶级街舞大赛中获得了冠军,他们把中国传统文化和街舞结合在一起,使更多的人了解中国文化。【点评】考查舞蹈作品赏析与文化价值类阅读。结合语境,根据所给单词,做必要的变形,同时熟记固定搭配和基本句型。36.句意:作为唯一的青少年组合,他们击败了许多成年选手,进入了半决赛。player选手,可数名词,根据空前面的"many",许多,修饰可数名词复数,可知这里用复数名词players,这里指许多成年选手。故答案为players。37.句意:他们在异国生活很困难,但他们从未放弃。根据 They had difficulty living in a foreign country(他们在国外生活很困难) they never gave up. (他们从未放弃。)可知两个句子之间是转折关系,but,但是,while然后,表示对比,符合题意,故答案为but/while。38.句意:这是中国队在比赛中取得的最好成绩。 形容词的最高级前要用定冠词"the"。 根据空后面的最高级"best",最好的,和名词result(结果),可知这里是形容词的最高级前,用定冠词the,故答案为the。39.句意:首届比赛于2002年举行,一直很受欢迎。根据主语The first competition(第一场比赛)和谓语动词hold(举办)之间的关系,可知句子是被动关系,时间是in 2002,过去的时间,用一般过去时的被动语态,结构是"was/were +过去分词",主语是单数,be动词用was,hold的过去分词为 held。故答案为was held。40.句意:这些青少年设计了自己的街舞风格,结果大获成功。they他们,主格人称代词。根据空购买的名词style(风格),可知这里用形容词性物主代词来修饰,they的形容词性物主代词是their(他们的),表示汤姆的风格,符合题意。故答案为their。41.句意:每个人都很惊讶,因为他们把醉拳和少林动作融入舞蹈。surprise使惊讶,动词,也可做名词。根据空前面的was,可知这里需要形容词,注意是表示人的Everyone(每个人),用形容词surprised,惊讶的,指人,表示每个人感到惊讶,故答案为surprised。42.句意:他们和其他著名的舞者比赛,最后赢得了比赛。final最后的,形容词。根据句子结构可知这里是修饰动词won,用副词,final的副词形式是finally,最后,符合题意,故答案为finally。43.句意:这些青少年给观众留下了很好的印象,因为他们在舞台上表现得很勇敢。根据句意和固定搭配make a good impression on sb,给某人留下好印象,可知这里用介词on。故答案为on。44.句意:他们将传统文化与街舞极大地融合在一起。mix(使)混合, 动词做谓语。根据上下文可知这里是描述过去发生的事情,用一般过去时,动词用过去式,mix的过去式是mixed。故答案为mixed。45.句意:这让更多的人了解了中国文化。know知道,了解。根据固定搭配allow sb.to do sth.,允许某人做某事,可知这里用动词不定式,故答案为to know。46.【答案】One possible version:Dear John,I hope you are doing well. I am writing to share with you an unforgettable experience of voluntary work.Last month, an international concert was held in Shenzhen. I took part in it as a volunteer. Before the concert, a foreign musician lost his way when he came out of the bathroom. He could not speak Chinese, so I used English to talk with him and finally guided him to his seat.This experience made me realize how meaningful it is to do voluntary work. When I offer to help, I can feel the joy of supporting others. Besides, it also develops my skills of solving problems and communicating with others.Do you have any interesting volunteering experiences Looking forward to your reply.Yours,Li Hua【知识点】材料作文;志愿服务与公共服务;书信、电子邮件【解析】【分析】本文要求以李华的身份,向英国笔友John写一封邮件,分享自己难忘的志愿者活动和收获。是记叙文写作,时态用一般过去时,人称以第一人称为主。开头和结尾已经给出,在写作时应承接短文开头;叙述中注意讲述事情的起因、经过、结果。写作时要注意语句通顺,语意连贯,紧扣要点,注意句子之间的连接与过渡。【点评】考查材料作文。本文作者介绍了一场在国际音乐会的经历。首先承接开头,点明主题;然后具体介绍了作志愿者活动的经历,最后写出收获和期待。叙述完整,条理清晰。高分亮点:短语:take part in,use …to do sth,talk with,communicate with等。句型: This experience made me realize how meaningful it is to do voluntary work. (宾语从句);When I offer to help, I can feel the joy of supporting others. (时间状语从句)。1 / 1广东省深圳市龙岗区2024-2025学年八年级下学期英语期末真题卷一、完形填空(10分)(2025八下·龙岗期末)阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D四个选项中能填入相应空白 处的最佳选项。Tim's family were going to visit Grandma in Nevada this summer holiday. Tim was 1. because he wanted to be with his friends. "Grandma wants to see you." Mom said, "She can't wait to take you to 2. in a desert."The next morning, Grandma drove them to the desert. As they hiked, Tim learned that the animals find different 3. to live in the hot weather. He wondered if he could get used to the climate."Look at that!" Tim seemed so 4. and shouted, "The turtle carries its home on its back!" Grandma smiled at Tim's excitement. She said, "That is a desert tortoise. It looks for the shade(阴凉)made by the dark 5. of rocks to cool off." Just then a rabbit hopped by. Grandma explained that the rabbit' s 6. ears help it stay cool. These animals are so cool! Tim thought.When Grandma was talking about how some animals slept to stay cool during the day and 7. at night, a Horned Owl(猫头鹰)flew above them. "It will soon be time for the owl to hunt, and we'd better 8. now." Dad reminded."Aw, this holiday is going by too 9. ," Tim said. When Grandma asked him about the 10. , Tim replied, "What heat I feel as cool and fresh as a new flower!" Everyone laughed.1.A. calm B. amazed C. unhappy D. curious2.A. race B. hike C. ride D. camp3.A. ways B. steps C. friends D. islands4.A. brave B. angry C. worried D. excited5.A. bush B. mark C. shape D. land6.A. round B. sharp C. small D. large7.A. jumped B. hunted C. studied D. walked8.A. sit down B. take off C. go back D. move on9.A. quickly B. simply C. slowly D. secretly10.A. trip B. heat C. season D. result【答案】1.C;2.B;3.A;4.D;5.C;6.D;7.B;8.C;9.A;10.B【知识点】旅游观光类;记叙文【解析】【分析】短文大意:本文作者蒂姆讲述自己跟家人去内华达州沙漠探访奶奶的经历。通过观察沙漠动物的生存智慧,蒂姆逐渐学会适应炎热气候,最终从抵触转为享受旅程。【点评】考查旅游观光类阅读。完形填空题主要考查学生对词语的运用能力及对语境的理解能力,这类题同一小题的四个选项一般是同一词性。做题时要先通读短文,了解各题所在的语境,然后在理解各选项意思的基础上结合具体的上下文来选择最佳答案填空。1.句意:蒂姆不高兴,因为他想和朋友们在一起。calm平静的;amazed惊讶的;unhappy不高兴的;curious好奇的。根据 Tim's family were going to visit Grandma in Nevada this summer holiday. (蒂姆一家打算今年暑假去内华达州看望奶奶。)和because he wanted to be with his friends (因为他想和朋友们在一起)可知蒂姆因为不能跟朋友们一起,所以不高兴。故答案为C。2.句意:她迫不及待地想带你去沙漠徒步旅行。race赛跑;hike远足,徒步旅行;ride骑车;camp露营。根据下文 Grandma drove them to the desert. As they hiked (奶奶开车送他们去沙漠。当他们徒步旅行时)可知这里表示奶奶迫不及待地想带蒂姆去沙漠徒步旅行。故答案为B。3.句意:当他们徒步旅行时,蒂姆了解到动物们在炎热的天气里有不同的生存方式。ways方式;steps步骤;friends朋友;islands岛屿。根据Tim learned that the animals find different...to live in the hot weather(蒂姆了解到动物们在炎热的天气里有不同的生存..…..)和选项可知这里表示不同的生存方式。故答案为A。4.句意:蒂姆看起来很兴奋,喊道:"乌龟把它的家背在背上!"brave勇敢的;angry生气的;worried担心的;excited兴奋的。根据 Grandma smiled at Tim's excitement. (奶奶对蒂姆的兴奋笑了。)可知这里表示蒂姆看起来很兴奋。故答案为D。5.句意:它寻找由深色岩石形成的阴影来乘凉。bush灌木丛;mark标识;shape形状;land陆地。根据It looks for the shade(阴凉)(它寻找阴凉)和选项可知,它寻找由深色岩石形成的阴影来乘凉。故答案为C。6.句意:奶奶解释说兔子的大耳朵可以帮助它保持凉爽。round圆的;sharp尖得的;small小的;large大的。根据the rabbit's 6 ears (兔子的……耳朵)和常识可知,兔子有大耳朵。故答案为D。7.句意:当奶奶正在谈论一些动物是如何在白天睡觉来保持凉爽,晚上捕猎的时候,一只猫头鹰从他们头顶飞过。jumped跳跃;hunted捕猎;studied学习;walked散步。根据It will soon be time for the owl to hunt (猫头鹰捕猎的时间很快就到了)可知这里表示动物晚上捕猎。故答案为B。8.句意:猫头鹰捕猎的时间很快就到了,我们最好回去。sit down坐下;take off脱掉;go back回去;move on继续前进。根据It will soon be time for the owl to hunt(猫头鹰捕猎的时间很快就到了)可知这里表示我们最好现在回去。故答案为C。9.句意:哦,这个假期过得太快了。quickly很快,快速地;simply简单地;slowly慢慢地;secretly秘密地。根据we'd better..now.(我们最好.....现在。)可知,蒂姆感觉这个假期过得太快了。故答案为A。10.句意:奶奶问蒂姆天气热不热,蒂姆回答说:"什么热?"我觉得像一朵新开的花一样清凉!"trip旅行;heat炎热,高温;season季节;result结果。根据What heat?(什么热 )可知,此处问热不热。故答案为B。二、阅读理解(40分)第一节 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共15小题,每小题1.5分)(2025八下·龙岗期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。Abigailabi@ China!Hi Abigail, Sorry I didn't write yesterday, but it was such a busy day. I just didn't get the time. We played our second volleyball match of the trip. It was against theunder-15 Beijing champions(冠军)and they won easily. I also hurt my hand quite badly. The sports centre where we played was fantastic, really modern and much better than ours back home. Anyway, I've got ten minutes to write to you quickly. Then I'm going to the bus station to catch a bus to Luanping. I'm so excited because we' re going to visit the Great Wall. It was probably the one thing I wanted to do most on this trip, after playing volleyball, of course! We' re going to explore the Jinshanling section of the wall. It's in the mountains and it's quite a walk to get up to it. But the views are amazing. I'm going to take loads of photos. Luanping is about 130 km away, so we' re going to spend the night there. Then we' re going back to Beijing for our last day in the city. Our last match is in the afternoon, but I'm not going to play because of my hand. I can't believe the trip is almost over. China is amazing and the Chinese people are so friendly. I want to stay longer. Lots of love Bettina11.What did the writer do yesterday A.She was preparing for her writing to Abigail.B.She played two matches with the champions.C.She played a match so hard and won easily.D.She hurt her hand and lost the second match.12.Where did the writer and her teammates play the second volleyball match A.In the sports centre B.In JinshanlingC.In Luanping station D.On the Great Wall13.How is the writer going to Luanping A.By taxi. B.By plane C.By bike D.By bus.14.Which is the correct order that the writer is going to do in Luanping ① visit the Great Wall. ② go back to Beijing.③ take lots of photos. ④stay there for a night.A.①③②④. B.①③④②. C.③②①④. D.③④①②.15.What's the main idea of the passage A.Abigail's exciting volleyball competition.B.Abigail's fun days touring around Beijing.C.Bettina's interesting experience in China.D.Bettina's amazing trip to the Great Wall.【答案】11.D12.A13.D14.B15.C【知识点】业余活动;细节理解;文章大意;书信、电子邮件【解析】【分析】短文大意:本文是贝蒂娜写给阿比盖尔信件,主要讲述她在中国的排球比赛经历、手部受伤情况,以及即将前往滦平游览长城的计划,最后表达对中国的不舍之情。【点评】考查书信电子邮件类阅读。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。主旨大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。11.细节理解题。根据We played our second volleyball match of the trip.It was against the under - 15 Beiing champions(冠军) and they won easily.I also hurt my hand quite badly.(我们进行了这次旅行的第二场排球比赛。对手是15岁以下北京冠军队,他们轻松获胜。我的手也伤得很重。)可知作者昨天伤了手,输了第二场比赛,故答案为D。12.细节理解题。根据The sports centre where we played was fantastic.(我们比赛的体育中心很棒。)可知作者和队友在体育中心进行了第二场排球比赛,故答案为A。13.细节理解题。根据Then I'm going to the bus station to catch a bus to Luanping."(然后我要去汽车站坐公共汽车去滦平。)可知作者要乘公共汽车去滦平,故答案为D。14.细节理解题。根据I'm so excited because we're going to visit the Great Wall...I m going to take loads of photos.Luanping is about 130km away, so we're going to spend the night there.Then we're going back to Beijing for our last day in the city.(我很兴奋,因为我们要去参观长城…….我要拍很多照片。滦平大约有130公里远,所以我们打算在那里过夜。然后我们要回北京度过在城市的最后一天。)可知作者在滦平的行程是参观长城、拍照,在那里住一晚、回北京,正确顺序是 ①③④②,故答案为B。15.文章大意题。根据短文内容,可知本文主要是贝蒂娜写给阿比盖尔的信,信中讲述了贝蒂娜在中国的经历,包括排球比赛、受伤、去滦平参观长城等,所以文章主旨是Bettina在中国的有趣经历,故答案为C。(2025八下·龙岗期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。Ne Zha suddenly came into my life. At first, I didn't even know what it was. But soon, I saw it everywhere——on WeChat, Xiaohongshu and even toys. Many Chinese friends talked about this film excitedly. This made me really curious. Luckily, our school organized a special show for foreign students. I didn't want to miss the chance. On Saturday, we met at the cinema to watch Ne Zha.The film's animation(动画)skills surprised us. "The Glass Palace and the underground world show Chinese artists' creativity," said one of us. But Ne Zha is not only a cool character. Its story has different meanings for different ages——children love Ne Zha' s magical and funny moves, while young people hope to fight to be themselves like Ne Zha. Adults understand deeper ideas about family love.Ne Zha mixes old Chinese stories with modern technology perfectly. Foreign student Nick said, "It tells us that China can share its rich culture by using new technology." The movie's success isn't just luck——it shows young Chinese people's pride(自豪)in their culture.Most importantly, Ne Zha isn't just a film. It teaches us that even someone "different" can be a hero. By using old stories, it helps the world see China's culture and its people's big dreams. Like a lighthouse, Ne Zha lights up a new path for stories that bridge the past to the future.16.How did the writer get the chance to watch the film Ne Zha A.He knew nothing about it.B.He saw it on WeChat and toys..C.His school held a special show.D.His friends often talked about it.17.What surprised the foreign students about Ne Zha A.The animation technology. B.The funny moves.C.The family love D.The people's pride.18.What does the underlined phrase"lights up a new path" mean in paragraph 4 A.Makes a fire in the dark. B.Shows a different shape.C.Creates a new way forward. D.Builds a new small road.19.What is the main purpose of the passage A.To explain why Ne Zha is a hero for children.B.To share the cultural and artistic success of Ne Zha.C.To encourage people to watch more animated films.D.To compare Ne Zha with other old Chinese stories.20.Where can we probably find the passage A.A comic book. B.A cartoon poster.C.A science book. D.A film magazine.【答案】16.C17.A18.C19.B20.D【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值;词义猜测;文章大意;文章出处【解析】【分析】短文大意:本文讲述了《哪吒》电影如何通过动画技术与传统文化结合获得成功。影片不仅展示中国艺术创造力,还通过新科技传递文化自信,为传统故事赋予新时代内涵。【点评】考查影视作品赏析与文化价值。在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。16.细节理解题。根据Luckily,our school organized a special show for foreign students.I didn't want to miss the chance.On Saturday, we met at the cinema to watch Ne Zha.(幸运的是,我们学校为外国学生组织了一个特别的表演。我不想错过这个机会。星期六,我们在电影院见面看《哪吒》。)可知作者的学校举办了一场特别的表演,观看电影《哪吒》的。故答案为C。17.细节理解题。根据The film's animation(动画) skills surprised us.(这部电影的动画技巧让我们大吃一惊。)可知哪吒让外国学生感到惊讶的是动画技术。故答案为A。18.词义猜测题。根据Most importantly,Ne Zha isn't just a film.It teaches us that even someone "different"can be a hero.By using old stories, it helps the world see China's culture and its people's big dreams.Like a lighthouse,Ne Zha lights up a new path for stories that bridge the past to the future.(最重要的是,《哪吒》不仅仅是一部电影。它告诉我们,即使是"与众不同"的人也可以成为英雄。通过古老的故事,它让世界看到了中国文化和中国人民的伟大梦想。《哪吒》就像一座灯塔,为连接过去和未来的故事照亮了一条新的道路。)可知,划线的短语的意思是创造一条新的前进道路。故答案为C。19.文章大意题。根据By using old stories, it helps the world see China's culture and its people's big dreams.Like a lighthouse,Ne Zha lights up a new path for stories that bridge the past to the future.(通过古老的故事,它让世界看到了中国文化和中国人民的伟大梦想。《哪吒》就像一座灯塔,为连接过去和未来的故事照亮了一条新的道路。)可知本文的主要目的是分享哪吒的文化艺术成就。故答案为B。20.文章出处题。根据On Saturday, we met at the cinema to watch Ne Zha.(星期六,我们在电影院见面看《哪吒》。)和短文内容可知,本文是和电影有关,所以我们可能在电影杂志找到这篇文章。故答案为D。(2025八下·龙岗期末) 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。Have you ever dreamed about traveling through time to meet your future self Thanks to creative AI, this dream is now a reality! Scientists from Massachusetts Institute of Technology Your Mum with home to (MIT) developed a system called Future You. To reduce(减少) worries and help make better decisions, the system lets people talk to their future selves.According to studies, imagining your future self can greatly change long-term choices. You may realize how much money you need to save for the future. You may also change your attitude towards study at school. The system makes the simulation(模拟)so real that it shows clear details. It's better than just imagining the future without doing anything.Here's how it works. First, users answer many questions about their lives now. They also share their important things and future plans. Then, Future You creates a digital version(电子版)of the user at age 60. This future self can answer questions about the coming future and give useful tips.In a user study, after talking with Future You for about 30 minutes, people said they felt less worried and had a stronger sense of connection with their future selves. Pat, who finished further studies at MIT's Media Lab, said, "We don't have a real time machine, but this version helps people think about the results of their choices today. If you get advice from a future"you", it can be more helpful than receiving it from a regular AI." This meaningful experience can help people see themselves and the world differently.21.Why did scientists develop the Future You system A.To have and realize a dream.B.To meet and talk to future people.C.To reduce worries and improve choices.D.To time-travel and meet future scientists.22.How does Future You work first A.By answering users' questions.B.By giving users some useful advice.C.By making an image of users in old age.D.By getting users' personal information.23.What can we infer(推断)from Pat's words A.Future You will have a real time machine.B.Future You will replace human decisions.C.Future You gives better advice than a regular AI.D.Future You can bring us to real places in the future.24.What is the author's attitude towards the"Future You" system A.Hopeful. B.Nervous. C.Doubtful. D.Complaining.25.Which can be the best title for the passage A.AI Can Tell You What Will Happen Exactly.B.AI Helps People Talk to Their Future Selves.C.Scientists Invent a Time Machine for the Future.D.Talking to Your Future Self Makes You Study Better.【答案】21.C22.D23.C24.A25.B【知识点】科幻未来类;说明文;细节理解;推理判断;标题选择【解析】【分析】短文大意:本文介绍了科学家开发的与未来自己对话 "未来你"系统。该系统通过问答创建用户60岁数字版,能答疑给建议。与未来自我连接感增强,此体验助人们换个角度看自己和世界。【点评】考查科幻未来类阅读。本篇文章涉及细节理解题、推理判断题和标题选择题三种题型。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。标题选择题时,注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。21.细节理解题。根据To reduce (减少)worries and help make better decisions, the system lets people talk to their future selves.(为了减少担忧并帮助做出更好的决定,该系统让人们可以与未来的自己对话。)可知,科学家开发"Future You"系统是为了减少担忧并改善选择。故答案为C。22.细节理解题。根据Here's how it works.First, users answer many questions about their lives now.They also share their important things and future plans.(它是这样工作的。首先,用户回答许多关于他们现在生活的问题。他们还分享自己的重要事务和未来计划。)可知,"Future You"首先通过获取用户的个人信息来运作。故答案为D。23.推理判断题。根据 Pat 所说的 If you get advice from a future"you", it can be more helpful than receiving it from a regular AI." (如果你从未来的"你"那里得到建议,它可能比从普通人工智能那里得到的建议更有帮助。)可推断,"Future You"给出的建议比普通人工智能更好。故答案为C。24.推理判断题。根据This meaningful experience can help people see themselves and the world differently.(这种有意义的体验可以帮助人们以不同的方式看待自己和世界。)和短文内容可知,作者认为这个系统能带来有意义的体验,对其持充满希望的态度。故答案为A。25.标题选择题。根据短文内容可知本文主要介绍了麻省理工学院(MIT)开发的"Future You"系统,该系统借助人工智能帮助人们与未来的自己对话。结合选项,可知B:"AI Helps People Talk to Their Future Selves(人工智能帮助人们与未来的自己对话)最适合作本文标题。故答案为B。三、阅读理解(40分)第二节 以下是一篇短文,请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择 五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。 (共5小题,每小题2分)(2025八下·龙岗期末) 以下是一篇短文,请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择 五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。A. A happy pet will often show relaxed body languages. B. It also helps make your friendship with your pets stronger. C. If you see these signs, visit a vet(兽医)to check your pet's health. D. A happy pet likes to follow its owner around the house all the time. E. By learning to read these signs, you can better meet your pet's needs. F. Cats may hide under furniture, while dogs might make crying sounds.As pet owners, if you want to build a strong relationship with your pets, it is important to understand their body languages. Pets use body languages to express many feelings, from happiness to worry. 26. Pets may have different signs(迹象)when they are under stress or feel worried. These can include heavy breathing, hiding or the changes in sounds. 27. Other pets like rabbits may stay very quiet or refuse food. 28. For example, some animals may show they' re happy by playing with toys or by doing normal things like eating or cleaning themselves.Your pet's behaviour can also tell you if it feels sick or hurt. Changes may appear in body language. If an animal walks slowly, avoids touch, or licks(舔)one spot a lot, it might be sick or feel uncomfortable. 29. Understanding your pet's body languages helps build trust and makes your pet feel safe. 30. Therefore, it's important to read your pets' body languages.【答案】26.E;27.F;28.A;29.C;30.B【知识点】说明文;动物养殖【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了学会读懂宠物的肢体语言的重要性。【点评】考查动物养殖类阅读。先通读全文,然后结合上下文的意思,找到合适的句子,如果有困难,我们可以逐一把句子代入进行比较,找到符合空白处的选项。最后再通读全文进行核对更正。26.根据上文Pets use body languages toexpress feelings,from happiness to worry.(宠物用肢体语言来表达感情,从快乐到烦恼。)可知这里说的是宠物肢体语言的作用, 结合选项,可知E.By learning to read these signs,you can better meet your pet's needs.,通过学习阅读这些迹象,你可以更好地满足你的宠物的需求。符合语境,故答案为E。27.根据上文 上文Pets may have different signs(迹象) when they are under stress or feel worried. These can include heavy breathing, hiding or the changes in sounds.( 当宠物处于压力下或感到 担忧时,它们可能会有不同的迹象。 这些可能包括呼吸沉重、躲藏或声音的变化。)可知,这里说的是不同种类的宠物在感到压力或担心时的不同表现,结合选项,可知F.Cats may hide under furniture,while dogs might make crying sounds.可能会躲在家具下面,而狗可能会发出哭声。符合语境,故答案为F。28.根据下文For example, some animals may show they're happy by playing with toys or by doing normal things like eating or cleaning themselves.(例如,一些动物可能通过玩玩具或做一些正常的事情,如吃饭或清洁自己来表示它们很开心。)可知说的是动物如何来表现快乐 结合选项,可知A.A happy pet will often show relaxed body languages.一只快乐的宠物通常会表现出放松的肢体语言。符合语境,故答案为A。29.根据上文If an animal walks slowly,avoids touch, or lacks (舔) one spot a lot, it might be sick or feel uncomfortable.(如果动物走得很慢,避免触摸,或者经常舔一个地方, 它可能生病了或者感到不舒服。)可知说的是生病或感到不舒服的表现 ,结合选项,可知C.If you see these signs,visit a vet to check your pet's health.如果你看到这些迹象,去看兽医检查你宠物的健康。符合语境,故答案为C。30.根据上文Understanding your pet's body languages helps build trust and makes your pet feel safe.(了解你宠物的肢体语言有助于建立信任,让你的宠物感到安全。)可知说的是了解宠物的肢体语言的好处,结合选项,可知B.It also helps make your friendship with your pets stronger.这也有助于加强你与宠物之间的友谊。符合语境,故答案为B。四、阅读理解(40分)第三节 信息匹配(共5小题,每小题1.5分)(2025八下·龙岗期末)下面材料A-F分别介绍了六种不同功能的冰箱贴,请根据Sam, Tina, Vivian, John, Bob五个人的情况,选择合适的冰箱贴。A.Temperature magnets(温度磁贴)have become popular these days with the help of young people. They can change into different colors when it is too hot in the kitchen.B. Reminder magnets help to remind us about important dates or meetings. Life is getting busier and busier but we need a hand to save the day.C. Photo magnets leave photos of travelling or beautiful attractions on the fridge. They can raise our spirits whenever we see them.D.City magnets will offer us special city symbols such as pandas in Chengdu. They can tell us the most amazing part in the city.E.Treasure magnets make people realize the beauty of national treasure. We can enjoy the richness of Chinese culture by collecting them.F. Puzzle(拼图)magnets can stay on the refrigerator in the shape of an animal, a flower or a Chinese character. It is also a good way to exercise children's brain.31.John is such a busy worker that he often forgets important meetings.32.Tina is interested in visiting museums and she enjoys Chinese culture.33.Vivian is a mother and she hopes to teach her child Chinese characters.34.Sam often travels with his camera to keep valuable experiences in mind.35.Bob likes visiting different cities to see the most interesting part of them.【答案】31.B32.E33.F34.C35.D【知识点】其他语篇类型;日常活动【解析】【分析】短文大意:本文是根据五个人不同的情况,为他们选择不同功能的冰箱贴。【点评】考查日常活动类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。31.根据John is such a busy worker that he often forgets important meetings.(约翰是一个忙碌的工人,他经常忘记重要的会议。)可知,约翰需要一个提醒他重要会议的冰箱贴。结合选项,可知B.Reminder magnets help to remind us about important dates or meetings.提醒磁铁帮助我们提醒重要日期或会议。与约翰的需求匹配,故答案为B。32.根据Tina is interested in visiting museums and she enjoys Chinese culture.(蒂娜对参观博物馆感兴趣,她喜欢中国文化。)可知蒂娜需要一个与中华文化相关的冰箱贴。结合选项,可知E.Treasure magnets make people realize the beauty of national treasure.We can enjoy the richness of Chinese culture by collecting them. 宝磁铁使人们认识到国宝之美。通过收 藏,我们可以领略中国文化的丰富多彩。与蒂娜的需求相匹配,故答案为E。33.根据Vivian is a mother and she hopes to teach her child Chinese characters.(薇薇安是一位母亲,她希望教孩子汉字。)可知,薇薇安需要一个与汉字相关的冰箱贴。结合选项,可知Puzzle (拼图) magnets can stay on the refrigerator in the shape of an animal,a flower or a Chinese character.It is also a good way to exercise children's brain.拼图磁铁可以停留在冰箱上, 贴在冰箱上,做成动物、花朵或汉 字的形状。这也是锻炼孩子大脑的好方法。与薇薇安的需求相匹配,故答案为F。34.根据Sam often travels with his camera to keep valuable experiences in mind.( 萨姆经常带着相机旅行,以记住宝贵的经历。)可知萨姆需要一个保存旅行宝贵经历的冰箱贴。结合选项,可知C.Photo magnets leave photos of travelling or beautiful attractions on the fridge.They can raise our spirits whenever we see them.照片磁铁可以把旅行照片或美丽景点的照片贴在冰箱上。每当我们看到他们时, 它们都能使我们振奋。符合萨姆的需求,故答案为C。35.根据Bob likes visiting different cities to see the most interesting part of them.(鲍勃喜欢参观不同的城市,看它们最有趣的部分。)可知,鲍勃需要一个能看到城市最有趣的部分的冰箱贴。结合选项,可知D.City magnets will offer us special city symbols such as pandas in Chengdu.They can tell us the most amazing part in the city.城市磁铁将为我们提供特殊的城市标志 ,如成都的熊猫。他们能告诉我们这个城市最神奇的部分。符合鲍勃的需求,故答案为D。五、语法填空(10分)(2025八下·龙岗期末)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。In 2025, two young teenagers from China made history at the World Street Dance in Paris. As the only teenage pair, they beat many adult 36. (player) and reached the semi-finals(半决赛). They had difficulty living in a foreign country, 37. they never gave up.In the end, they set China's best record in this top street dance event. This achievement marks 38. best result for a Chinese team in the competition.The first competition 39. (hold) in 2002 and it remained popular. The boys stood out and amazed the world with a special"kung fu" show. The teenagers designed 40. (they) style of street dance and it turned out to be a big success. Everyone was 41. (surprise) because they put Drunken Fist(醉拳)and Shaolin moves into the dance. They played against other famous dancers and 42. (final) won the match.The teenagers made a good impression 43. the audience because they had courage on the stage. People called them"China' s strongest young dancers." They greatly 44. (mix) traditional culture with street dance. This allowed more people 45. (know) about Chinese culture. Actually, they hoped that their story could inspire more teens to follow their dreams.【答案】36.players;37.but/ while;38.the;39.was held;40.their;41.surprised;42.finally;43.on;44.mixed;45.to know【知识点】记叙文;舞蹈作品赏析与文化价值【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了中国青少年在2019世界顶级街舞大赛中获得了冠军,他们把中国传统文化和街舞结合在一起,使更多的人了解中国文化。【点评】考查舞蹈作品赏析与文化价值类阅读。结合语境,根据所给单词,做必要的变形,同时熟记固定搭配和基本句型。36.句意:作为唯一的青少年组合,他们击败了许多成年选手,进入了半决赛。player选手,可数名词,根据空前面的"many",许多,修饰可数名词复数,可知这里用复数名词players,这里指许多成年选手。故答案为players。37.句意:他们在异国生活很困难,但他们从未放弃。根据 They had difficulty living in a foreign country(他们在国外生活很困难) they never gave up. (他们从未放弃。)可知两个句子之间是转折关系,but,但是,while然后,表示对比,符合题意,故答案为but/while。38.句意:这是中国队在比赛中取得的最好成绩。 形容词的最高级前要用定冠词"the"。 根据空后面的最高级"best",最好的,和名词result(结果),可知这里是形容词的最高级前,用定冠词the,故答案为the。39.句意:首届比赛于2002年举行,一直很受欢迎。根据主语The first competition(第一场比赛)和谓语动词hold(举办)之间的关系,可知句子是被动关系,时间是in 2002,过去的时间,用一般过去时的被动语态,结构是"was/were +过去分词",主语是单数,be动词用was,hold的过去分词为 held。故答案为was held。40.句意:这些青少年设计了自己的街舞风格,结果大获成功。they他们,主格人称代词。根据空购买的名词style(风格),可知这里用形容词性物主代词来修饰,they的形容词性物主代词是their(他们的),表示汤姆的风格,符合题意。故答案为their。41.句意:每个人都很惊讶,因为他们把醉拳和少林动作融入舞蹈。surprise使惊讶,动词,也可做名词。根据空前面的was,可知这里需要形容词,注意是表示人的Everyone(每个人),用形容词surprised,惊讶的,指人,表示每个人感到惊讶,故答案为surprised。42.句意:他们和其他著名的舞者比赛,最后赢得了比赛。final最后的,形容词。根据句子结构可知这里是修饰动词won,用副词,final的副词形式是finally,最后,符合题意,故答案为finally。43.句意:这些青少年给观众留下了很好的印象,因为他们在舞台上表现得很勇敢。根据句意和固定搭配make a good impression on sb,给某人留下好印象,可知这里用介词on。故答案为on。44.句意:他们将传统文化与街舞极大地融合在一起。mix(使)混合, 动词做谓语。根据上下文可知这里是描述过去发生的事情,用一般过去时,动词用过去式,mix的过去式是mixed。故答案为mixed。45.句意:这让更多的人了解了中国文化。know知道,了解。根据固定搭配allow sb.to do sth.,允许某人做某事,可知这里用动词不定式,故答案为to know。六、书面表达(15分)46.(2025八下·龙岗期末)假设你是李华,你的英国笔友John对你校组织的志愿者活动非常感兴趣。 请你给他写一封邮件,分享一次让你难忘的志愿者活动以及你的收获。注意:1. 短文必须包括所给的信息;2. 可适当增加细节,以使条理清楚、行文连贯;3. 文中不能出现真实姓名及学校名称;4. 词数为80左右,文章的开头结尾已给出,不计入总词数。Dear John,I hope you are doing well. I am writing toYours,Li Hua【答案】One possible version:Dear John,I hope you are doing well. I am writing to share with you an unforgettable experience of voluntary work.Last month, an international concert was held in Shenzhen. I took part in it as a volunteer. Before the concert, a foreign musician lost his way when he came out of the bathroom. He could not speak Chinese, so I used English to talk with him and finally guided him to his seat.This experience made me realize how meaningful it is to do voluntary work. When I offer to help, I can feel the joy of supporting others. Besides, it also develops my skills of solving problems and communicating with others.Do you have any interesting volunteering experiences Looking forward to your reply.Yours,Li Hua【知识点】材料作文;志愿服务与公共服务;书信、电子邮件【解析】【分析】本文要求以李华的身份,向英国笔友John写一封邮件,分享自己难忘的志愿者活动和收获。是记叙文写作,时态用一般过去时,人称以第一人称为主。开头和结尾已经给出,在写作时应承接短文开头;叙述中注意讲述事情的起因、经过、结果。写作时要注意语句通顺,语意连贯,紧扣要点,注意句子之间的连接与过渡。【点评】考查材料作文。本文作者介绍了一场在国际音乐会的经历。首先承接开头,点明主题;然后具体介绍了作志愿者活动的经历,最后写出收获和期待。叙述完整,条理清晰。高分亮点:短语:take part in,use …to do sth,talk with,communicate with等。句型: This experience made me realize how meaningful it is to do voluntary work. (宾语从句);When I offer to help, I can feel the joy of supporting others. (时间状语从句)。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳市龙岗区2024-2025学年八年级下学期英语期末真题卷(学生版).docx 广东省深圳市龙岗区2024-2025学年八年级下学期英语期末真题卷(教师版).docx