资源简介 2024-2025学年河南省周口市商水县希望中学八年级(下)期末英语试卷一、阅读五选五:本大题共5小题,共10分。Take a look inside your closet (壁橱).(1)______ Many of us buy clothes quickly but only wear them for a short time.Instead of throwing them away,why not give them to people who need them?Here's how you can help.(2)______This helps you see which clothes you don't wear anymore.Ask yourself, "Have I worn this in the past year?" If not,put it aside to donate.(3)______You can search online for nearby charity shops,schools,or shelters that need old clothes.Some neighborhoods even have donation boxes where you can drop off clothes.Have a "clothing swap (交换) party".Everyone should bring the clothes they don't want anymore to the party.(4)______By dealing with your clothes wisely,you help others and protect the planet.(5)______ Start today—Your old clothes can bring joy to others!根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.Clean your closet often.B.Find places to put your clothes.C.Then you can get "new" clothes for free.D.How many clothes do you really wear?E.Small actions can change the world.1.A. A B. B C. C D. D E. E2.A. A B. B C. C D. D E. E3.A. A B. B C. C D. D E. E4.A. A B. B C. C D. D E. E5.A. A B. B C. C D. D E. E二、完形填空:本大题共15小题,共15分。先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。Emma looked sadly at her old red jacket in the mirror.It was too short,and it(6) too old. "All my friends have(7) winter clothes," she said to her mom. "Can't I get just a new one?"Her mom(8) her head. "We're saving(9) for Grandma's medicine.But wait—" She pulled out a box with Emma's older sister's(10) coat. "This(11) you well!"The next morning,Emma didn't want to wear the blue coat but she had to.At school,Lily pointed at her and laughed. "Isn't that your sister's(12)? It's so old!"Emma's face(13) red.She hid (躲藏) in the library during lunch,crying.That afternoon,it(14) started raining hard and the temperature dropped.Emma saw Lily shaking in her pretty(15) thin sweater.Quickly,Emma(16) her coat. "You can wear mine," she said.Lily took the coat(17) a smile. "Thanks.Maybe old coats aren't that bad."The next day,Lily gave back the coat with a note:Your coat kept me warm.Thanks for being(18) .Shall we eat lunch together?Emma(19) that clothes weren't about being new or fashionable—They were about caring and the warmth they brought.Emma wore the coat with a smile,knowing its(20) value (价值).What makes something special isn't how new or cool it looks,but how you use it to help others.6.A. smelt B. tasted C. sounded D. seemed7.A. new B. old C. smooth D. slim8.A. received B. shook C. entered D. spread9.A. trouble B. space C. money D. time10.A. blue B. red C. yellow D. green11.A. fits B. notices C. pushes D. sets12.A. scarf B. sweater C. shirt D. coat13.A. came B. touched C. turned D. grew14.A. beautifully B. greatly C. correctly D. suddenly15.A. if B. but C. or D. so16.A. took off B. ate up C. heard from D. cared for17.A. like B. on C. with D. about18.A. worried B. kind C. nervous D. lovely19.A. surveyed B. learned C. feared D. interviewed20.A. simple B. similar C. daily D. real三、补全对话-填空:本大题共1小题,共10分。21.根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。(Amy and Ben are planning a trip.)A:Hi,Ben!Let's go to the mountains this Sunday!B:(1)______.What food should we take?A:I'll pack sandwiches and water.(2)______?B:Sure!Do you like apples or bananas?A:I like apples better.B:(3)______?It's cold in the mountains.A:A thick jacket and comfortable shoes are OK.Don't forget to wear a hat!B:(4)______?A:We will stay there for just one day.We'll hike,take photos,and watch birds.(5)______.B:But I think it's a little late to meet at 8:00 a.m.How about 7:00 a.m.?A:OK.See you then!B:See you!Bye!(1)(2)(3)(4)(5)四、阅读理解:本大题共15小题,共30分。AChinese National Costume Day Celebration Date: April 18th,2026Time: 10:00 a.m. -3:00 p.m.Place: City Cultural CenterCome and join our Chinese National Costume Day Celebration!It's a fun day to learn about beautiful Chinese clothes.You will see hanfu,cheongsam,and other traditional clothes in different colors and styles.There will be a fashion show at 11:00 a.m.,and you can watch models walking on the stage wearing these pretty clothes.At 1:30 p.m.we will have an interesting activity.You can try on traditional clothes and take photos with your friends.We will also have a talk about the history of Chinese clothing at 2:00 p.m.It helps you know more about our culture.Don't miss this great day!Bring your family and friends.Let's celebrate Chinese National Costume Day together!根据材料内容选择最佳答案。22.When is the Chinese National Costume Day Celebration? ______A. On May 19th. B. On May 20th. C. On March 30th. D. On April 18th.23.How long does the Chinese National Costume Day Celebration last? ______A. For 3 hours. B. For 4 hours. C. For 5 hours. D. For 6 hours.24.Where will the Chinese National Costume Day Celebration be held? ______A. At the school playground. B. In a shopping mall.C. At the City Cultural Center. D. In a park.25.What can you do at 1:30 p.m.? ______A. Watch a fashion show.B. Try on traditional clothes and take photos.C. Listen to a talk about history.D. Draw pictures of traditional clothes.26.What is the text? ______A. A poster. B. A letter. C. An email. D. News.BOnce upon a time,there was a forest where all the animals lived happily together.One day,a family went to spend the day in the forest,and one of the little boys of this family left his socks there.Soon after the family left,a monkey came by.He found the socks and decided to try them on.They fitted so well,and he liked them so much that he didn't want to take them off.He spent his days walking through the forest in his new socks.All the other animals talked about the monkey's new look,and some of them envied (嫉妒) him getting so much attention.Before long,squirrels (松鼠) in shirts,rabbits in boots,moles with hats on,and even birds wearing pants began to appear in that forest!A big bear,the doctor of the forest,shook his head,telling other animals, "This can't be good,Animals shouldn't wear clothes.We don't need them."But no one listened to him.They thought he was just old-fashioned,and didn't know the latest trends (趋势).However,something bad happened a month later.Many times the squirrel's shirt was caught in the tree,stopping him from jumping.The mole tried to jump into his hole without taking his hat off,but he was trapped in that hole all day.One of the birds became caught in its clothes.Even the monkey,because of his socks,fell from the rocks by the river and almost died.When they came to visit the bear,he gave them all the same advice:Don't wear those clothes anymore,because one day they will kill you.Those who listened to the doctor's advice stopped having accidents.And the animals realized that they didn't need clothes at all.根据材料内容选择最佳答案。27.What did the boy lose in the forest? ______A. Some bananas. B. His shoes. C. His shirts. D. His socks.28.Who thought it was bad for animals to wear clothes? ______A. A bear. B. A rabbit. C. A bird. D. A mole.29.What does the underlined word "trapped" mean in Paragraph 4? ______A. Unable to move or get free from a dangerous place or situation.B. Caught by someone and taken to a new place.C. Got lost and tried to find the way back.D. Had a lot of energy and was ready to do something.30.What does Paragraph 4 mainly tell us? ______A. Wearing clothes keeps the animals healthy.B. Wearing clothes causes harm to the animals.C. Wearing clothes makes the animals happy.D. Wearing clothes brings friendships to the animals.31.What can we learn from the text? ______A. We should follow the latest trends.B. We should always listen to the old.C. We should wear clothes like animals.D. We should know what is really suitable for us.CDo you know what "dopamine dressing (多巴胺穿搭)" is?It is a fun way to wear bright,colorful clothes to make yourself feel happier.The idea started with a book by Dawnn Karen,an American fashion expert.She says colorful clothes might help your brain get more dopamine—a chemical that makes you feel good.Dopamine is released (释放) when you do things you enjoy,like eating your favorite snacks,playing with pets or listening to music.Scientists think the colors you wear can change your mood.For example,red might help you run faster.Colors like pink or orange can make you feel excited,while green can help you relax.Yellow may remind (使想起) you of sunshine,and the color might make you happy.But not everyone feels the same about colors.In some countries,people wear white clothes at sad events,but in some other countries,people wear white clothes for happy celebrations."Dopamine dressing" is more than just following fashion trends.It's about choosing clothes that make you feel confident and happy.Even a bright scarf or colorful shoes can lift your mood.Some people say wearing their favorite color in the morning helps them start the day with a smile.Next time when you pick a coat,try a bright color coat and see how it makes you feel!根据材料内容选择最佳答案。32.How does the writer lead into (引入) the text? ______A. By listing numbers. B. By showing a picture.C. By asking a question. D. By telling a joke.33.What is "dopamine dressing"? ______A. Wearing only black and white clothes.B. Wearing bright colorful clothes to feel happier.C. Wearing comfortable cotton clothes.D. Buying the most expensive clothes.34.Which color might help people relax according to the text? ______A. Red. B. Pink. C. Green. D. Yellow.35.What do we know from the text? ______A. Everyone likes the same colors.B. Colors decide what food people like.C. All people think red means danger.D. White has different meanings in different countries.36.What is the best title for the text? ______A. The History of Fashion TrendsB. Why People Love Bright ColorsC. Dressing for SuccessD. The Science Behind Dopamine Dressing五、选词填空-短文:本大题共1小题,共10分。37.take meaning practice they as great afford just patient duringIn Kaifeng,Henan,13-year-old Li Hong is learning Bian embroidery(汴绣)from her teacher,Mrs.Wang. "This art is over 1,000 years old," Mrs.Wang says. "Long ago,emperors(皇帝)loved Bian embroidery(1)______and wore clothes with Bian embroidery on them."Then Mrs.Wang tells a story,"(2)______ the Song Dynasty,Emperor Huizong asked workers to embroider a famous painting.It(3)______ many years.They worked slowly and carefully and they had to be(4)______.All the colors have special(5)______.Red is for luck,gold for wealth,and blue for peace."Li Hong(6)______Bian embroidery every day after school.She learns to stitch (缝)flowers and birds. "It's hard,but I love it," she says.Last year,Mrs.Wang and her students made small items like bookmarks as well(7)______ phone cases to raise money. "They are cheap,so most people can(8)______ them.At the same time,they can help others," said Mrs.Wang.Tourists buy(9)______to learn about the history of Bian embroidery.Bian embroidery is not(10)______ an art.It's history,patience,and love.(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)六、阅读填空:本大题共1小题,共5分。38.阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。2025 Parent-Child TripsDo you want to have a special trip with your kids?Join us for fun adventures!Choose from the following four exciting trips.Sports & Adventure Trip If you (1) interested in sports,try our Sports & Adventure Trip.You can swim (2) the sea,ski on snowy mountains,or climb hills with friends.You will get closer by doing these. History & Culture Tour If you want to know something about China's history,the History & Culture Tour can take you (3) places like Jinggangshan and Nanhu Memorial Hall.Kung Fu Experience Do you like kung fu?Visit Shaolin Temple and learn (4) monks' lives.You'll live simply and sleep in tents. Wildlife Adventure If you love animals,the Wildlife Adventure lets you watch lions in Africa and tigers in India,and you can also take (5) look at elephants in Sri Lanka.(1)(2)(3)(4)(5)七、书面表达:本大题共1小题,共20分。39.校服不仅是学生身份的象征,更是校园文化的重要部分。部分学生认为校服"不够好看"或"限制个性",于是提出想自己设计校服。你校英语专栏正在以"Should students design their own uniforms?"为题进行征稿,请你根据写作要求,结合自身实际,从以下两种观点中任选其一,用英文写一篇短文,陈述你的理由,向专栏投稿。Yes! No!◆express themselves ◆waste(浪费)time◆learn teamwork ◆cost too much写作要求:(1)文中须包含所选观点的要点提示,可适当发挥;(2)文中不得出现考生的真实姓名和学校名称;(3)词数100左右(标题已给出,不计入总词数)。Should students design their own uniforms?______1~5.【解析】( 1)细节推理题。根据前文"Take a look inside your closet(看看你的衣橱)"以及后文" Many of us buy clothes quickly but only wear them for a short time.(我们中的许多人买衣服很快,但只穿很短的时间。)"可知看看自己的壁橱里有多少衣服,选项D"你真正穿的有多少件衣服"符合语境。故选D。( 2)细节推理题。根据后文"This helps you see which clothes you don't wear anymore(这可以帮助你看到哪些衣服不再穿了)"可知要清理壁橱,这有助于你看到哪些衣服你不再穿了,选项A"经常打扫你的衣柜"符合语境。故选A。( 3)细节推理题。根据后文"You can search online for nearby charity shops,schools,or shelters that need old clothes.(你可以在网上搜索附近需要旧衣服的慈善商店、学校或收容所。)"可知可以在网上搜索附近需要旧衣服的慈善商店、学校或庇护所,选项B"找个地方放衣服"符合语境。故选B。( 4)细节推理题。根据前文"Everyone should bring the clothes they don't want anymore to the party(每个人都应该把他们不再想要的衣服带到聚会上)"可知每个人都应该把他们不想要的衣服带到聚会上,选项C"然后你可以免费得到'新'衣服"符合语境。故选C。( 5)细节推理题。根据后文"Start today—Your old clothes can bring joy to others!(从今天开始——你的旧衣服可以给别人带来快乐!)"可知从今天开始——你的旧衣服可以给别人带来快乐,选项E"小小的行动可以改变世界"符合语境。故选E。本文主要讲述了如何整理衣柜。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。6~20.【解析】( 1)考查动词词义辨析。句意:它太短了,而且似乎也太旧了。smelt闻起来;tasted尝起来;sounded听起来;seemed似乎。根据上文"Emma looked sadly at her old red jacket in the mirror.(艾玛望着镜子里的旧红夹克,脸上露出悲伤的神情。)"可知,此处指红夹克似乎太旧了。故选D。( 2)考查形容词词义辨析。句意:我的朋友们都有新的冬衣。new新的;old旧的;smooth光滑的;slim苗条的。根据下文"Can't I get just a new one?"("难道我不能买一件新的吗?")可知,此处是指有新衣服。故选A。( 3)考查动词词义辨析。句意:她的妈妈摇了摇头。received收到;shook摇晃;entered进入;spread传播。根据下文"We're saving...for Grandma's medicine.(我们正在省……给奶奶买药。)"可知要省钱为奶奶买药,所以不能给她买新衣服,故此处是摇头。故选B。( 4)考查名词词义辨析。句意:我们正在为奶奶的药省钱。trouble麻烦;space空间;money钱;time时间。根据"We're saving...for Grandma's medicine.(我们正在省……给奶奶买药。)"可知要省钱为奶奶买药。故选C。( 5)考查形容词词义辨析。句意:她拿出一个盒子,里面是艾玛姐姐的蓝色外套。blue蓝色的;red红色的;yellow黄色的;green绿色的。根据下文"wear the blue coat(穿蓝色外套)"可知是蓝色外套。故选A。( 6)考查动词词义辨析。句意:这件很适合你!fits适合;notices注意到;pushes推;sets设置。根据"well(很合适地)"可知妈妈认为姐姐的外套很适合艾玛。故选A。( 7)考查名词词义辨析。句意:那不是你姐姐的外套吗?scarf围巾;sweater毛衣;shirt衬衫;coat外套。根据上文"wear the blue coat(穿蓝色外套)"可知是她姐姐的外套。故选D。( 8)考查动词词义辨析。句意:艾玛的脸变红了。came来;touched触摸;turned变得;grew生长。turn red"变红"。故选C。( 9)考查副词词义辨析。句意:那天下午,天突然下起了大雨,气温骤降。beautifully美丽地;greatly极大地;correctly正确地;suddenly突然地。根据"started raining hard(开始下大雨了)"可知,此处指突然开始下大雨。故选D。( 10)考查连词辨析。句意:艾玛看见莉莉穿着漂亮但很薄的毛衣在发抖。if如果;but但是;or或者;so因此。分析句子可知,pretty(漂亮的)和thin(薄的)是转折关系,用but连接,符合语境。故选B。( 11)考查动词短语辨析。句意:艾玛迅速脱下她的外套。took off脱下;ate up吃光;heard from收到……的来信;cared for照顾。根据下文"You can wear mine(你可以穿我的,)"可知是脱下她的外套给莉莉。故选A。( 12)考查介词词义辨析。句意:莉莉带着微笑接过外套。like像;on在上面;with和;about关于。根据"a smile(微笑)"可知是带着微笑,用介词with。故选C。( 13)考查形容词词义辨析。句意:谢谢你的善良。worried担心的;kind善良的;nervous紧张的;lovely可爱的。根据"Your coat kept me warm(你的外套使我感到暖和)"可知艾玛把自己的外套借给莉莉保暖,所以很善良。故选B。( 14)考查动词词义辨析。句意:艾玛了解到衣服并不在于它们是否新颖或时尚——它们关乎的是关怀以及它们带来的温暖。surveyed调查;learned了解;feared害怕;interviewed采访。根据"that clothes weren't about being new or fashionable(衣服并不在于它们是否新颖或时尚)"可知了解到衣服并不在于它们是否新颖或时尚。故选B。( 15)考查形容词词义辨析。句意:艾玛微笑着穿上外套,深知它的真正价值。simple简单的;similar相似的;daily日常的;real真实的。根据"Emma wore the coat with a smile,knowing its...value.(艾玛微笑着穿上外套,深知它的……价值。)"及结合选项可知,此处指艾玛知道了衣服的真正价值。故选D。本文主要介绍了艾玛最初因为穿了一件旧外套而感到尴尬,但最终她通过将自己的外套借给需要的人,意识到物品的价值不在于它们的新旧或时尚程度,而在于它们如何被用来帮助他人。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。21.【解析】( 1)根据上文Let's go to the mountains this Sunday!(这个星期天我们去山里吧!)以及下文内容可知,此处认为对方的建议不错,应说"听起来不错"符合。故填Sounds great。( 2)根据下文Sure!Do you like apples or bananas?(当然!你喜欢苹果还是香蕉?)可知,此处询问对方能不能带一些水果,应问"你能带些水果吗"符合。故填Can you take some fruit。( 3)根据下文A thick jacket and comfortable shoes are OK.(厚夹克和舒适的鞋子都可以。)可知,此处询问应该穿什么衣服,应问"我们应该穿什么衣服"符合。故填What clothes should we wear。( 4)根据下文We will stay there for just one day.(我们将在那里呆一天。)可知,此处询问要在那里待多长时间,应问"我们将在那里呆多久"符合。故填How long will we stay/How many days will we stay there。( 5)根据下文But I think it's a little late to meet at 8:00 a.m.How about 7:00 a.m.?(但我觉得早上 8点见面有点晚了。)可知,此处是建议8点见面,应说"我们早上8点在公交车站见面吧"符合。故填Let's meet at 8:00 a.m.at the bus stop。本文是Amy和Ben正在计划一次去山区的旅行,他们讨论了旅行的食物、衣物、行程安排以及出发时间等细节。本题考查补全对话,根据上下文语境推测填出合适的问题和答语,注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。22~26.【解析】( 1)细节理解题。根据文中"Date:April 18th,2026"(日期:2026年4月18日)可知,中国民族服装日庆祝活动在4月18日。故选D。( 2)细节理解题。根据"Time:10:00 a.m.-3:00 p.m."(时间:上午10点-下午3点。)可知,活动从上午10点持续到下午3点,共5个小时。故选C。( 3)细节理解题。根据"Place:City Cultural Center"(地点:市文化中心)可知,活动举办地点是城市文化中心。故选C。( 4)细节理解题。根据"At 1:30 p.m.we will have an interesting activity.You can try on traditional clothes and take photos with your friends."(下午一点半,我们将有一个有趣的活动。你可以试穿传统服装,和朋友一起拍照。)可知,下午1:30可以试穿传统服装并拍照。故选B。( 5)推理判断题。通读全文可知,文章以标题、时间、地点、活动内容等形式呈现,旨在宣传庆祝活动,符合海报的文体特征。故选A。本文主要介绍了中国民族服装日庆祝活动的时间、地点、活动安排等信息。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。27~31.【解析】( 1)细节理解题。根据第一段"One day,a family went to spend the day in the forest,and one of the little boys of this family left his socks there.(一天,一家人去森林里度假,其中一个小男孩把袜子落在了那里。)"可知,小男孩在森林里丢失的是他的袜子。故选D。( 2)细节理解题。根据第二段"A big bear,the doctor of the forest,shook his head,telling other animals, 'This can't be good,Animals shouldn't wear clothes.(一只大熊,森林的医生,摇着头,告诉其他的动物:"这不可能是好事,动物不应该穿衣服。")'"可知,是熊认为动物穿衣服不好。故选A。( 3)词义猜测题。根据第四段"The mole tried to jump into his hole without taking his hat off,but he was trapped in that hole all day.(鼹鼠试图不脱帽子就跳进洞里,但他被困在洞里一整天了。)"可知,鼹鼠因为没脱帽子被困在洞里一整天,无法移动或挣脱。故选A。( 4)段落大意题。第四段描述了松鼠的衬衫被树卡住、鼹鼠因帽子被困、鸟儿被衣服缠住、猴子因袜子差点摔死,说明穿衣服给动物带来了伤害。故选B。( 5)推理判断题。全文通过动物穿衣服导致危险的故事,说明我们应该知道什么真正适合自己。以及最后一段Those who listened to the doctor's advice stopped having accidents.And the animals realized that they didn't need clothes at all.(那些听了医生劝告的人不再出事故了。动物们意识到他们根本不需要衣服。)动物们听从熊的建议后不再发生意外也印证了这一点。故选D。本文讲述了一个关于森林动物穿着人类衣服的寓言故事。在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。32~36.【解析】( 1)细节理解题。根据第1段"Do you know what "dopamine dressing (多巴胺穿搭)" is?"(你知道"多巴胺穿搭"是什么吗?)可知,文章是通过一个问题引出话题。故选C。( 2)细节理解题。根据第1段"Do you know what "dopamine dressing (多巴胺穿搭)" is?It is a fun way to wear bright,colorful clothes to make yourself feel happier."(你知道"多巴胺穿搭"是什么吗?穿鲜艳、色彩鲜艳的衣服让自己感觉更快乐是一种有趣的方式。)可知,它是穿鲜艳多彩的衣服让自己感觉更快乐的有趣的方式。故选B。( 3)细节理解题。根据第2段"For example,red might help you run faster.Colors like pink or orange can make you feel excited,while green can help you relax."(例如,红色可以帮助你跑得更快。像粉色或橙色这样的颜色会让你感到兴奋,而绿色可以帮助你放松。)可知,绿色帮助你放松。故选C。( 4)推理判断题。根据第1段"In some countries,people wear white clothes at sad events,but in some other countries,people wear white clothes for happy celebrations."(在一些国家,人们在悲伤的事件中穿白色的衣服,但在其他一些国家,人们在快乐的庆祝活动中穿白色的衣服。)可知,在一些国家,人们在悲伤的事件中穿白色衣服,但在其他一些国家,人穿白色衣服庆祝快乐,所以白色在不同的国家有不同的含义。故选D。( 5)标题归纳题。根据第1段"Do you know what "dopamine dressing (多巴胺穿搭)" is?"(你知道"多巴胺穿搭"是什么吗?)以及通读全文可知,本文主要讨论了"多巴胺穿搭"的概念以及"多巴胺穿搭"背后的科学,以选项D"多巴胺穿搭背后的科学"为标题最合适。故选D。本文主要讨论了"多巴胺穿搭"的概念以及"多巴胺穿搭"背后的科学。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。37.【解析】( 1)考查副词。句意:很久以前,皇帝们非常喜欢汴绣,穿着有卞绣的衣服。根据emperors(皇帝)loved Bian embroidery...and wore clothes with Bian embroidery on them(皇帝们......喜欢汴绣,穿着有卞绣的衣服)和所给词,可知,这里用great的副词形式greatly修饰动词loved。故填greatly。( 2)考查介词。句意:宋代期间,宋徽宗请工人绣一幅名画,花了很多年的时间。根据the Song Dynasty(宋代)和所给词,可知,during"在......期间"符合语境,位于句首,首字母需要大写。故填During。( 3)考查动词。句意:这花了很多年。It takes many years"花费许多年",根据前句的asked,可知时态为一般过去时,take的过去式为took。故填took。( 4)考查形容词。句意:他们工作缓慢而仔细,他们必须耐心。根据They worked slowly and carefully and they had to be(他们工作缓慢而仔细,他们必须......)和所给词,可知,patient"有耐心的"符合语境。故填patient。( 5)考查名词。句意:所有的颜色都有特殊的含义。根据Red is for luck,gold for wealth,and blue for peace(红色代表好运,金色代表财富,蓝色代表和平)和所给词,可知,meaning"含义"符合语境,这里用其复数形式meanings表示泛指。故填meanings。( 6)考查动词。句意:李红每天放学后都练习汴绣。根据She learns to stitch (缝)flowers and birds(她学会了缝花鸟)和所给词,可知,practice"练习"符合语境,根据every day和learns,可知时态为一般现在时,主语为第三人称单数形式,故用practice的第三人称单数形式practices。故填practices。( 7)考查介词。句意:去年,王老师和她的学生们还制作了书签等小物品作为手机壳来筹集资金。as well as"也"符合语境。故填as。( 8)考查动词。句意:王女士说:"它们很便宜,所以大多数人都买得起。同时,它们也可以帮助别人。"根据They are cheap(它们很便宜)和所给词,可知,afford"买得起"符合语境,情态动词can后跟动词原形。故填afford。( 9)考查人称代词宾格。句意:游客购买它们是为了了解汴绣的历史。根据They are cheap(它们很便宜)和所给词,可知,动词buy后跟they的宾格形式them"它们"。故填them。( 10)考查副词。句意:汴绣不仅仅是一门艺术。根据It's history,patience,and love.(它是历史、耐心和爱。)和所给词,可知,just"仅仅"符合语境。故填just。在河南开封,13岁的李红正跟随王老师学习汴绣。王老师介绍这门艺术有千年历史,曾受帝王喜爱。她讲述宋徽宗时期工匠耗时多年精心绣制名画的故事,强调色彩寓意。李红每天放学后练习汴绣,虽难却热爱。师生还制作书签、手机壳等筹款,既传播文化又助人。汴绣不仅是技艺,更承载着历史、耐心与热爱。根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。38.【解析】(1)考查动词。句意:如果你对运动感兴趣,试试我们的运动与冒险之旅。本题考查be interested in"对……感兴趣",句子用一般现在时,主语是you,be动词用are。故填are。(2)考查介词。句意:你可以在海里游泳,在雪山滑雪,或者和朋友一起爬山。考查介词短语in the sea"在海里"。故填in。(3)考查介词。句意:如果你想了解中国的历史,历史文化之旅可以带你去井冈山和南湖纪念馆等地方。考查句型take sb.to sp."带某人去某地"。故填to。(4)考查介词。句意:参观少林寺,了解僧侣的生活。根据"learn...monks' lives"可知是了解和尚的生活,learn about"了解"。故填about。(5)考查冠词。句意:如果你喜欢动物,野生动物冒险之旅可以让你在非洲观赏狮子,在印度观赏老虎,你还可以在斯里兰卡看看大象。考查动词短语take a look at"看"。故填a。本文介绍了2025年亲子旅行的四个不同主题的旅行选择。阅读文章,掌握文章大意,上下文联系,还要活运用语法知识,推出正确答案。39.【解析】Should students design their own uniforms? I believe students should design their own uniforms. 【高分句型一】Firstly,it's a great way to express ourselves.Our designs can show our personalities and tastes,making us feel more connected to the uniforms. (表达自己) Secondly,the process of designing requires teamwork.We'll discuss ideas,compromise and cooperate,which helps improve our communication and team skills.It can also enhance our sense of belonging to the school. (团队合作)So we can learn teamwork.Designing uniforms is not just about creating clothes,but a meaningful experience for personal and social growth.【高分句型二】【高分句型一】I believe students should design their own uniforms.我认为学生应该设计自己的制服I believe+宾语从句。【高分句型二】Designing uniforms is not just about creating clothes,but a meaningful experience for personal and social growth.设计制服不仅仅是创造衣服,而是一种对个人和社会成长有意义的体验。动名词作主语。能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。第1页,共1页 展开更多...... 收起↑ 资源预览