资源简介 Unit2 We’re Family单元话题阅读理解学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读理解(2024七上·温州月考) 阅读下面短文, 从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Xue Wei, a 21-year-old boy, studies at Huanggang Normal University in Huanggang City, Hubei Province. At first, he wanted to study at school on the May Day holiday of 2024. But he got into some difficulties. He felt unhappy and missed his family, so he made a decision to go home.On the early morning of May 1st, he got on the green train. After nearly nine hours, he finally went back to his home in Shiyan City, Hubei Province.Xue's family needs firewood to cook and warm in winter. To get lots of firewood for his family to use, Xuc and his father went to the mountains to look for wood on May 2nd. Because some workers just built a reservoir(水库) near his house, there was a lot of wood left there. Xue and his father carried the wood home.In the next days, they first cut the wood into small ones and put the wood next to the back wall. "In fact, the most tiring part is not chopping(劈) wood, but carrying wood home, because it is wet and heavy," Xue said.In the end, Xue and his father chopped about 900 kilograms of firewood. Xue recorded(记录) the moment when he and his father were working. After he shared the short videos online on the way to school on May 5th, they became popular. Many people said, "This is the true meaning of Labor Day." As for Xue, he was happy to do something to help his family during the holiday.1.Why did Xue decide to go back home A.He had some problems making friends.B.He was tired of studying in the college.C.He was sad and wanted to meet his family.D.His father asked him to go back home to help.2.How many days did Xue stay at home A.About two days. B.About five days.C.About seven days. D.About ten days.3.What did Xue do when he was at home in time order ①Xue looked for wood in mountains. ②Xue carried the wood home with his father.③Xue cut and put the wood in the yard. ④Xue made a video to record working moment.A.①②④③. B.①②③④. C.①③②④. D.①④②③.4.What do people think of Xue after watching the video A.Strict. B.Patient. C.Friendly. D.Helpful.(2024七上·防城月考) 根据语篇内容, 选择最佳选项。Tom, Jim and Ted are cousins. They study in the same school. They usually go to see their grandparents on weekends.Their grandparents have a farm. Last weekend, Tom, Jim and Ted went to the farm to see their grandparents by bike. They met at Tom's home on Saturday morning, and started at 2:00 in the afternoon.Their grandparents were happy. The next day, Tom, Jim and Ted helped with the farm work in the morning. They kept the chickens and then they watered the vegetables. At noon, their grandmother cooked fish and many vegetables for them. She cooked well. In the afternoon, their grandfather helped them to fly kites. Their kites flew high. What an interesting country life! They all had a wonderful weekend.5.Jim, Ted and Tom are ____.A.friends B.workers C.cousins6.They stared to go to the farm at ____.A.2:00 p. m. B.3:00 p. m. C.4:00 p. m.7.The underlined word,(画线单词)" kept" means(意思是)"____" in Chinese(中文).A.保持 B.喂养 C.玩耍.8.What did they do to help their grandparents ①Flew a kite. ②Watered the vegetables. ③Kept the chickens. ④Cooked fish.A.②③ B.③④ C.①②③ D.①②③④9.Which of the following can be the best title(标题) of the passage A.The Vegetables on the FarmB.A Wonderful WeekendC.Flying Kites(2025七上·长春月考) 根据短文内容,选择最佳答案。My pen friend is Lily. She lives in New Zealand. It's next to Australia. She is a smart girl. She likes football. She wants to be a football coach( 教 练 ). She goes to school on foot. She has a brother. His name is Jill. He is only five. He likes singing. Her father is a baseball player. Her mother is a reporter(记者). She works in a TV station(电视台). She is 40 years old She likes using computers. They both go to work by car. They are very happy.10.Where is New Zealand A.It's next to America. B.It's next to Australia.C.It's next to China. D.It's next to Japan11.What is Jill's hobby A.He likes football. B.He likes dancing.C.He likes singing. D.He likes swimming.12.What is her father's job A.He is a basketball player. B.He is a baseball player.C.He is a reporter. D.He is a singer13.Who works in a TV station A.Her father. B.Her sister C.Her brother. D.Her mother.14.How old is her mother A.35. B.40. C.45. D.50.(2024七上·江油月考) 阅读短文,回答问题Hello! This is my family tree. Bob is my grandpa and Lily is my grandma. They have three children—a daughter and two sons. Their daughter is my mum Kate. She's 42. Uncle Sam is 39. He has a son. Uncle Jack is 36. He and Aunt Mary have a son and a daughter. They are Dove and Jane. I have a sister. She's 5. She's as old as (和……一样大) Uncle Jack's son.15.I am ____.A.Eric B.Jim C.Dove16.Kate and Sam are ____.A.sister and brotherB.mother and sonC.daughter and father17.新考法: 信息匹配Match (匹配) the names ①—③with the boxes (方框) A—C in the family tree.①Bob ②Jack ③Sam ____.A.①—A;②—B;③—CB.①—C;②—A;③—BC.①—A;②—C;③—B18.Dove has ____ cousins.A.two B.three C.four19.Which is NOT true A.Dove is 5.B.Sam is Lily's first child.C.Jack has a brother and a sister.(2024七上·江油月考) 阅读短文,回答问题Who What WhereJack schoolbag on the chairnotebook under the bedCDs on the tablecomputer on the deskGina schoolbag on the deskkeys in the schoolbagMr. Green bag on the sofaMs. Green bag on the sofakeys on the table20.Here are people ____(人)in the family.A.five B.four C.six D.two21.Gina's schoolbag is ____.A.on the desk B.under the bedC.on the sofa D.on the chair22.The parents' ____ are on the sofa.A.bags B.computer gamesC.CDs D.keys23.—Where is Jack's notebook —It's ____.A.on the chair B.on the tableC.in the schoolbag D.under the bed24.On the chair is ____.A.Ms. Green's bag B.Mr. Green's bagC.Jack's schoolbag D.Gina's schoolbag(2024七上·东莞月考) 阅读短文, 从每小题所给的四个选项中, 选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。Hello, my name is Peter. I have a big and happy family— my grandparents, my parents, my sister and I.My grandparents are old but healthy. They like listening to news on the radio. Sometimes(有时候), they go to the supermarket(超市) to buy things.My parents Jack and Rose work in the same middle school. They are nice to their students and their students love them very much. They like sports. They play tennis every day. So they are very healthy.My sister Jane is a student. She likes to take a trip. On Saturday s or Sundays, she often goes out with her friends. She likes pets(宠物), too. She has two cats. Every day after school, she plays with them.I'm a student, too. At school, I have many good friends. I like to be with them. On weekends(周末), we have no classes. So we play sports or go to parties.25.From the passage(文章), we know ____ people are in Peter's family.A.four B.five C.six D.eight26.Students love Peter's parents because they ____.A.are nice teachers B.they are healthyC.work in the school D.play tennis every day27.The underlined word(画线的单词)" them" refers to(指代)"____".A.cats B.friends C.students D.parents28.Peter and his friends play sports or go to parties ____.A.on Saturday B.on Sunday C.on weekends D.every day29.The passage is about(关于)____.A.Rose's nice friends B.Peter's happy familyC.Jane's interesting pets D.Jack's favorite sports(2024七上·浙江月考) 阅读理解My name is Cathy. I'm English, but I'm in Shandong with my family now. Look! This is a photo of my family. This is my father. He is a manager of a theatre. He likes running. My mother is a nurse. She likes listening to music. The boy is my brother Sam. His favorite sport is basketball. Who is the girl next to him It's me. I like table tennis very much.30.What is Cathy's favorite A.In running. B.In music.C.In basketball. D.In table tennis.31.What's Cathy's father's job A.An actor. B.A driver. C.A teacher. D.A manager.32.How many people are there in Cathy's family A.Two. B.Three. C.Five. D.Four.33.The best title (最佳标题) is____.A.A photo of my parents B.My parents' jobsC.My favorite sport D.My family(2024七上·望奎开学考)阅读短文,选择正确答案。Hello, my name is Li Ming. I am making a birthday chart for my family.My birthday is in June. My mother's birthday is in June. My grandpa's birthday is in June. My grandpa is in America. He lives with Uncle Bill and Aunt Mary. So I usually send him an e- card on his birthday.There are two birthdays in November, my father's and Cousin Alice's. Alice likes dolls, so I often send her some beautiful dolls.My grandma's birthday is in April. It is very warm and nice in April. When her birthday comes, we often go hiking.This is my chart, I love my family.34.Does Li Ming's grandpa live with Li Ming A.No, he. doesn't. B.Yes, he does. C.We don't. know.35.How many birthdays are there in June A.2. B.4. C.3.36.How many birthdays are there in April A.1. B.2. C.3.37.What will Li Ming do for his grandpa's birthday A.Send an e- mail.B.Send an e-card.C.Send a birthday cake.38.When is Grandma's birthday A.It's in April. B.It's in July. C.It's in January.(2024七上·江新开学考) 阅读理解Hi, I am Amy. People in the same(相同的) family often have the same eyes or hair. But do they have the same hobbies(爱好) In my family, my mom Kate has brown eyes and blonde hair. She likes books and music. My dad Peter has blue eyes and brown hair. His hobbies are sports and computers. My brother, Max, has blue eyes and blond hair. He likes music and sports. What about me I have my mom's brown eyes and my dad's brown hair. But my hobby is photography(摄影).My parents don't have a camera. They don't like taking photos, and photography is not one of their hobbies. But do you know who likes photography in my family My grandpa, Paul. He loves taking photos and his photos are great! My grandpa doesn't have brown eyes or brown hair, but we like the same thing(事物). About 25% of the people in the UK like the same things as their parents, grandparents, or grandparents' parents!39.What does Amy's mother like A.Music and sports.B.Sports and computers.C.Books and music.40.What color is Amy's hair A.Blue. B.Brown. C.Black.41.What does the underlined word "camera" mean in Paragraph 3 A.游戏机 B.录音机 C.照相机42.Amy and her ____ have the same hobby.A.grandfather B.father C.brother43.Which of the following is TRUE A.Amy's father likes sports and computers.B.Amy's brother has brown eyes and blue hair.C.Amy's grandpa has brown hair.(2020七上·杭州开学考) 阅读理解Hi, I'm Mary Brown. I have three photos.Look at the first one. Two girls are in it. They are my good friends, Linda and Jane.Who are they in the next photo These are my aunt and uncle. My uncle is my father's brother. The two children are their son Jack and their daughter Alice.The last one is a photo of my family. This is my grandmother. She's 80. These are my parents. The boy is my brother, Mike. Who's the girl It's me.44.The first one is a photo of Mary's ____.A.parents B.school C.friends D.family45.Jack is Mary's ____.A.friend B.cousin C.brother D.uncle46.Mike's last name is ____.A.Brown B.Black C.Smith D.Green47.You can see ____ people in the last photo.A.two B.four C.five D.seven48.Which of the following(下面的) is RIGHT A.Mary has three cousins. B.Alice is Mary's friend.C.Mary's father has no brother. D.Jack and Mike are cousins.答案解析部分1.C2.B3.B4.D本文重要介绍了五一假期徐伟回到家,和爸爸一起去捡柴,劈柴并且拍视频的故事。考查阅读理解。阅读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文,在原文中找出与题目对应的内容,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。1.细节理解题。根据 He felt unhappy and missed his family, so he made a decision to go home. 可知他决定回家是因为他不开心并且想念他的家人,故选C。2.细节理解题。根据 On the early morning of May 1st, he got on the green train. After nearly nine hours, he finally went back to his home in Shiyan City, Hubei Province. 和 After he shared the short videos online on the way to school on May 5th, they became popular. 可知从 May 1st到May 5th,总共在家待5天,故选B。3.细节理解题。根据 To get lots of firewood for his family to use, Xuc and his father went to the mountains to look for wood on May 2nd. Because some workers just built a reservoir(水库) near his house, there was a lot of wood left there. Xue and his father carried the wood home. 可知徐伟首先在大山里找木头,然后和爸爸把木头带回家。根据 In the next days, they first cut the wood into small ones and put the wood next to the back wall. 可知把木头带回家后,把木头劈成小块。根据 In the end, Xue and his father chopped about 900 kilograms of firewood. Xue recorded(记录) the moment when he and his father were working. 可知最后徐伟拍视频,顺序为①②③④,故选B。4.观点态度题。根据 Many people said, "This is the true meaning of Labor Day." As for Xue, he was happy to do something to help his family during the holiday. 可知人们观看了视频后,认为徐伟是一个有帮助的人,故选D。5.C6.A7.B8.A9.B本文主要讲了三个表亲 Tom、Jim和Ted在同一所学校学习,周末去乡下看望祖父母的故事。考查阅读理解。首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文,核对答案。5.细节理解题。根据第一段Tom, Jim and Ted are cousins.可知,汤姆、吉姆和泰德是堂兄弟。故选C。6.细节理解题。根据第二段and started at 2:00 in the afternoon可知,下午2点开始去农场。故选A。7.词义猜测题。根据 Jim and Ted helped with the farm work in the morning(吉姆和泰德早上帮忙做农活。)以及chickens可知做农活需要喂小鸡,所以此处的kept意为"喂养",故选B。8.细节理解题。根据第三段The next day,Tom,Jim and Ted helped with the farm work in the morning. They kept the chickens and then they watered the vegetables(第二天,汤姆、吉姆和特德早上帮忙干农活。他们养鸡,然后浇菜) 可知,他们帮忙养了鸡和给蔬菜浇水。②③符合题意,故选A。9.标题归纳题。根据全文及文章最后两句What an interesting country life! They all had a wonderful weekend (多么有趣的乡村生活啊!他们都度过了一个美好的周末) 可知,B项"一个快乐的周末"符合语境。故选B。10.B11.C12.B13.D14.B文章大意:本文主要讲了作者的笔友Lily和她的家人。考查阅读理解,主要考查细节题,首先读懂题目,然后从文中抓住相关语句,选择正确答案。10.细节理解题。根据It's next to Australia.可知新西兰在澳大利亚的旁边。故选B。11.细节理解题。根据He likes singing.可知Jill喜欢唱歌。故选C。12.细节理解题。根据Her father is a baseball player.可知他爸爸是一个棒球运动员。故选B。13.细节理解题。根据She works in a TV station.可知她妈妈在电视台工作。故选D。14.细节理解题。根据 She is 40 years old.可知她的妈妈40岁,故选B。15.A16.A17.C18.B19.B本文讲述了作者通过家庭树介绍自己的家庭成员,包括祖父母Bob和Lily,父母辈的Kate、Sam、Jack等,以及各家庭成员的子女等亲属关系。考查阅读理解,做题时要结合文本内容和家庭树图片,细致梳理人物关系,注意人物对应的身份、年龄及亲属关联,对于信息匹配和数字计算类题目,要精准对应和合理推导。15.细节理解题。从家庭树图片及文中 "Hello! This is my family tree... Eric" 可知,"我"是Eric,故选A。16.细节理解题。文中提到"Their daughter is my mum Kate. Uncle Sam is 39.",说明Kate是女儿,Sam是儿子,他们是姐弟关系,故选A。17.细节理解题。文中"Bob is my grandpa"对应家庭树的A(祖辈位置);"Uncle Jack is 36. He and Aunt Mary..." 对应C(父母辈且有子女);"Uncle Sam is 39. He has a son." 对应B(父母辈有子女 ),所以①—A;②—C;③—B,故选C。18.细节理解题。Dove的 cousins 包括 "我" 的妹妹(5岁)、Uncle Sam的儿子Jim,共三人,故选B。19.细节理解题。文中"Their daughter is my mum Kate. Uncle Sam is 39.",说明Kate是女儿,Sam是儿子,Sam不是Lily的第一个孩子,B选项错误;A选项,根据"I have a sister. She's 5. She's as old as(和……一样大)Uncle Jack's son."可知Dove 5岁,正确;C选项,Jack的 siblings 有Kate(姐妹)和Sam(兄弟),正确,故选B。20.B21.A22.A23.D24.C本文讲述了Jack、Gina、Mr. Green、Ms. Green 四人的物品(如书包、笔记本等)及其所在位置信息,并据此设置题目。考查阅读理解,做题时要仔细查看表格中对应人物的物品及位置细节,精准匹配题目内容,快速定位关键信息来解题。20.细节理解题。根据表格中提到的人物"Jack、Gina、Mr. Green、Ms. Green",可知家庭里共4人,故选B。21.细节理解题。从表格Gina一行找到"schoolbag on the desk",根据此内容可知,Gina的书包在书桌上,故选A。22.细节理解题。从表格Gina一行找到"schoolbag on the desk",根据此内容可知,Gina的书包在书桌上,故选A。23.细节理解题。在Jack一行有"notebook under the bed" ,根据这个内容可知,Jack的笔记本在床底下,故选D。24.细节理解题。表格Jack一行显示"schoolbag on the chair",根据该信息可知,椅子上是Jack的书包,故选C。25.C26.A27.A28.C29.B本文主要介绍了Peter的家庭成员及他们的生活情况,重点描述了每个家庭成员的兴趣爱好和日常活动,体现了一个幸福的家庭。考查阅读理解,注意回到原文找答案:在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。快速浏览文章,了解文章的大意。通过略读,可以了解文章的体裁、背景、主题和结构等信息。25.细节理解题。根据"My grandparents, my parents, my sister and I are in it."可知,家里有爷爷、奶奶、爸爸、妈妈、妹妹和皮特,一共是六口人。故选C。26.细节理解题。根据"They are nice to their students and their students love them very much."可知,杰克和罗斯对他们的学生非常好,所以学生们非常爱他们。故选A。27.代词指代题。根据"She has two cats. Every day after school, she plays with them."可知,Jane每天放学后和她的两只猫玩,them指代上文中提到的cats。故选A。28.细节题。根据On weekends(周末), we have no classes. So we play sports or go to parties,可知彼得和他的朋友们在周末做运动或去参加派对。故选C。29.主旨大意题。根据"Hello, my name is Peter. I have a big and happy family."并结合全文可知,本文主要讲述了皮特一家有六口人,他们有各自的兴趣爱好,而且都很快乐,所以这篇文章与"皮特的幸福家庭"有关。故选B。30.D31.D32.D33.D主要讲了Cathy的家庭情况。考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。30.细节理解题。根据I like table tennis very much.可知Cathy最喜欢乒乓球,故选D。31.细节理解题。根据This is my father. He is a manager of a theatre.可知Cathy爸爸是电影院的一名经理,故选D。32.数字计算题。根据This is my father.My mother is a nurse.The boy is my brother Sam.可知Cathy家里有爸爸、妈妈、哥哥Sam和Cathy四口人,故选D。33.最佳标题题。根据全文可知主要讲了Cathy的家庭情况,故选D。34.A35.C36.A37.B38.A文章大意:本文介绍了Li Ming正在制作家庭生日列表。考查阅读理解。本文主要涉及细节理解题,解答此类题目要从原文找答案。34.细节理解题。根据"My grandpa is in America. He lives with Uncle Bill and Aunt Mary."可知李明的祖父和他叔叔住在一起,不跟李明在一起,故选A。35.细节理解题。根据"My birthday is in June. My mother's birthday is in June. My grandpa's birthday is in June. "可知我的生日在六月,我妈妈的生日在六月,我祖父的生日也在六月,故选C。36.细节理解题。根据"My grandma's birthday is in April."可知就祖母的生日在四月,故选A。37.细节理解题。根据"So I usually send him an e- card on his birthday."可知我通常给祖父制作电子贺卡,故选B。38.细节理解题。根据"My grandma's birthday is in April."可知祖母的生日在四月,故选A。39.C40.B41.C42.A43.A文章大意:Amy在博客中她介绍了家人的长相和爱好。考查阅读理解题。回读原文并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。39.细节理解题。根据my mom Kate has brown eyes and blo nde hair(金发).She likes books and music.(我的妈妈Kate有棕色的眼睛和金色的头发。她喜欢书和音乐。)可知Amy的妈妈喜欢书和音乐。故选C。40.细节理解题。根据I have my mom's brown eyes and my d ad's brown hair.(我有妈妈的棕色眼睛和爸爸的棕色头发。)可知Amy的头发是棕色的。故选B。41.词义猜测题。根据They don't like taking photos(他们不喜欢拍照),可知他们没有照相机,camera的意思是"照相机"。故选C。42.细节理解题。根据But my hobby is photography(摄影) (我的爱好是摄影。)和But do you know who likes photograph y in my family My grandpa,Paul.知道我的家人中谁喜欢摄影吗?我的爷爷Paul。)可知Amy和爷爷爱好相同。故选A。43.推理判断题。根据My dad Peter has blue eyes and brown hair. His hobbies are sports and computers.(我爸爸彼得有蓝色的眼睛和棕色的头发。他的爱好是运动和电脑。)可知Amy的爸爸喜欢运动与电脑,选项Amy's father likes sports and computers.的描述正确,故选A。44.C45.B46.A47.C48.D本文是一篇说明文。本文是作者玛丽介绍了她的三张照片。考查阅读理解。先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率。44.细节理解题。根据"Look at the first one…They are my good friends, Linda and Jane.(看第一个……她们是我的好朋友,琳达和简。)"可知,照片上的人是我的好朋友。故选C。45.细节理解题。根据"My uncle is my father's brother. The two children are their son Jack and their daughter Alice. (我叔叔是我爸爸的弟弟。这两个孩子是他们的儿子杰克和他们的女儿爱丽丝。)"可知,杰克是我叔叔的儿子,也就是我的表弟。故选B。46.细节理解题。根据"I'm Mary Brown.(我是玛丽·布朗。)"和" The boy is my brother Mike.(那个男孩是我哥哥迈克。)"可知,迈克的姓氏是布朗。故选A。47.细节理解题。根据"The last one is a photo of my family. This is my grandmother. She's 80. These are my parents. The boy is my brother, Mike. Who's the girl It's me.(最后一张是我家人的照片。这是我的祖母。她 80 岁了。这是我的父母。那个男孩是我哥哥,迈克。那个女孩是谁?是我。)"可知,最后一张照片上有奶奶、父母、迈克、玛丽,一共五个人。故选C。48.细节理解题。根据最后一张照片的介绍"The boy is my brother Mike.(那个男孩是我哥哥迈克。)"以及第二张照片的介绍"My uncle is my father's brother. The two children are their son Jack and their daughter Alice. (我叔叔是我父亲的弟弟。这两个孩子是他们的儿子杰克和他们的女儿爱丽丝。)"可知,我爸爸有弟弟;我的哥哥是迈克,我叔叔的儿子是杰克,女儿是爱丽丝。也就是说迈克和杰克是表兄弟,玛丽和爱丽丝是表姐妹,玛丽有两个表兄妹,一个是杰克,另一个是爱丽丝。故选D。 展开更多...... 收起↑ 资源预览