资源简介 2024-2025学年河南省新乡市七年级(下)期末英语试卷一、阅读五选五:本大题共5小题,共10分。Traveling is a fun way to see new places and have exciting experiences.(1)______Before You GoFirst,plan your trip carefully.Learn about places you want to visit.(2)______ If you're traveling far,tell your family or friends about your plans.It's also a good idea to remember important phone numbers,like numbers of local services and the police.During Your TripWhen you're on the road,always wear your seat belt (安全带).If you're riding a bike,wear a helmet.Follow the traffic rules and be careful when crossing the street.(3)______ Keep your wallet (钱包),phone,and other valuable things.Don't leave your things alone,even for a short time.Be careful with strangers,and don't share too much personal information.If you're going swimming or doing water activities,only go to safe places.Pay attention to warning signs,and never swim alone.(4)______ Remember:Bring enough water and food.Health and SafetyTake care of your health during the trip.Drink clean water,and never eat street food that may not be clean enough.(5)______ If you get sick (生病的) or hurt,go to the hospital quickly.In short,traveling can be wonderful if you follow these safety rules.Remember,safety always comes first.Be careful,and you can have a happy and safe trip.根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。A.When visiting crowded places,watch your things.B.Wash your hands often to stay away from dirty things.C.Check the weather and prepare right clothes and things.D.If you're hiking,you'd better let someone know your hiking line.E.To stay safe and enjoy your trip,it's important to follow some rules.1.A. A B. B C. C D. D E. E2.A. A B. B C. C D. D E. E3.A. A B. B C. C D. D E. E4.A. A B. B C. C D. D E. E5.A. A B. B C. C D. D E. E二、完形填空:本大题共15小题,共15分。先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。I have an unforgettable experience to tell you.Last Saturday,I joined some voluntary activities with my classmates.I never did anything for my(6) before,so this time I was really excited.We(7) at the community centre at 9:00 a.m.The organizer (组织者) told us that we should come early.There were different(8) of tasks.Some of us helped clean the park.The park was not very big,(9) it was full of waste.We(10) the waste and put it into different rubbish bins.We were tired but we all worked(11),and we chatted happily while doing the cleaning.After some hours,the park became clean and beautiful,with the green grass and colorful flowers.Some students(12) the old people.They sat beside them,reading newspapers in a clear voice.They also went to a(13) to buy things for old people.These old people couldn't go out themselves.The students did a lot for them.The old people(14) them over and over again.I also joined the group to teach children English.The children were very(15) and active.They listened to me carefully.When class was over,they gave me some beautiful(16) they drew.It made my heart warm.They said they learned a lot from me,but in fact,I also learned a lot from them.It was getting dark when the activities(17).On the way home,I felt really(18) so I was singing all the way.Helping others made me happy.I(19) to join more community activities when I am free.They can not only make our community better,but also teach us(20) life experience.6.A. community B. school C. friend D. teacher7.A. searched B. arrived C. pointed D. smiled8.A. matches B. causes C. signs D. kinds9.A. and B. so C. but D. or10.A. cheered up B. picked up C. looked up D. set up11.A. heavily B. slowly C. loudly D. carefully12.A. watched B. saved C. visited D. hugged13.A. shop B. theater C. museum D. gym14.A. enjoyed B. thanked C. worried D. protected15.A. healthy B. strong C. lovely D. lucky16.A. photos B. books C. skirts D. paintings17.A. ended B. started C. lasted D. changed18.A. happy B. shocked C. tired D. strange19.A. failed B. ordered C. decided D. forgot20.A. valuable B. difficult C. polite D. famous三、补全对话-填空:本大题共1小题,共10分。21.A:Excuse me!(1)______?B:Sure!What's up?A:(2)______.But I'm lost.B:Which museum?There are two museums in our city.A:The Science Museum.I'm interested in science.B:Oh,I see.It's on the corner of the Xihua Street.A:(3)______?B:About 10 kilometers.Well,it's too far from here.(4)______.A:Where's the bus stop?B:Go along this street until you get to the second crossing.Then turn right and walk on.You can see the bus stop on your left.A:OK.Thank you so much.B:(5)______.Have a great day!(1)(2)(3)(4)(5)四、阅读理解:本大题共15小题,共30分。AThe Spring Festival Couplets (对联) ActivityAs the Spring Festival came,a fun activity went on at the Centre Square.It lasted about one week.Ten calligraphy (书法) teachers joined this meaningful event.What was the activity about?During the activity,the calligraphy teachers wrote beautiful couplets on red paper with brushes.These couplets carried good wishes for the new year,such as health,happiness,and good luck.People watched the teachers write the couplets.They can also get a pair of free couplets to take home!What can you learn?The teachers talked about the history of Chinese couplets there.They also told people why red is an important color and what the words on the couplets mean.It's a great way to learn about traditional Chinese culture (文化).This activity was not only fun but also helped people remember and love our traditional culture.If you want to know more about this activity,please visit the local (地方的) culture website.There,you can find more photos and stories about the couplets.Come and join in the Spring Festival Couplets activity next time!根据材料内容选择最佳答案。22.When may the activity be held? ______A. In January. B. In March. C. In June. D. In September.23.What did the teachers use to write the couplets? ______A. B. C. D.24.What can people get after the Spring Festival Couplets Activity? ______A. A piece of red paper. B. A bag of rice.C. A pair of couplets. D. A bottle of milk.25.Which of the following is TRUE according to (根据) the text? ______A. People can buy these couplets online.B. People can write couplets by themselves.C. People can learn about the history of the brushes.D. People can get more information on a local website.26.Which part of a newspaper can we read the text? ______A. School. B. Culture. C. Travel. D. Shopping.BLi Ming spent his childhood (童年) in a small and quiet village.Life there was hard but full of fun.When his family faced hard times,his neighbors always helped them.They shared their food,repaired their broken house,and even took care of Li Ming when his parents were not well.These behaviors had a deep effect on Li Ming,and he always hoped to repay (报答) his neighbors.After leaving middle school,Li Ming went to a big city from his village.He studied business skills at a school and worked part-time in a supermarket.During those years,he learned how to use computers to sell things online.He also learned how to grow healthy plants with good skills.However,no matter how busy he was,he never forgot his village and helpful neighbors.One spring,Li Ming finally returned home.He found that the farmers grew delicious apples and fresh vegetables,but they couldn't sell them easily.Some fruit even went bad because there were no buyers.Li Ming decided to help them.He held free classes in the village.He showed them how to take nice photos of their products (产品) and post them on famous business websites.To make things better,Li Ming opened a small store in the village center.He sold them to shops online.With his help,farmers' lives are becoming better.The village now has new street lights,and the children can go to a nice school.Li Ming's story tells us that love and thanks can change lives.When we help others,we make a big difference in the world.根据材料内容选择最佳答案。27.How was Li Ming's childhood? ______A. Easy. B. Difficult. C. Free. D. Busy.28.What did Li Ming learn in the city?a.repairing computers b.selling things online c.growing plants d.drawing pictures ______A. ab B. bc C. ac D. cd29.How did Li Ming help the farmers sell their products? ______A. By teaching them to sell products online.B. By giving them money to build shops.C. By asking his friends in the city to buy.D. By introducing products door-to-door.30.What can we learn from the story? ______A. Selling things in the city is interesting.B. It's easy to make money in the village.C. A helping hand can change our lives.D. A good neighbor is better than a brother far off.31.What is the best title for the text? ______A. Li Ming's School Life B. How to Sell Products OnlineC. The Changes of a Small Village D. Li Ming's Return for his VillageC① Yin Chen,a special kind of plant,is famous in China.It is one of the plants in the Artemisia genus (蒿属).② Do you know its habits?We often see Yin Chen growing on forest sides,roadsides and grassland.It can be found in many places across China.It likes warm and wet environments.It can stand cold weather,but too much water can be bad for it.Yin Chen doesn't ask for much from the soil.A place with good water-holding soil is just fine for it.③ Yin Chen has some special ★.Its main parts stand straight.When it grows to a certain time,small flower cap-like things that look like "small wheat (小麦) ears" grow on the top of the main parts.The flowers open from the under part to the top.The full-grown flowers turn into small fruits.The plant is covered with cotton-like and short hairs,making it look a little gray-white.④ The most wonderful thing about Yin Chen is its medical uses.In old Chinese medical books like Compendium of Materia Medica (《本草纲目》),written by Li Shizhen,Yin Chen can help clear away heat and wetness in our bodies.It is really good at solving problems like jaundice (黄疸).Many people make Yin Chen into tea.Drinking Yin Chen tea can protect our livers and help with the work of our gall bladders (胆囊).⑤ In short,Yin Chen is not only an interesting plant in nature but also a helpful "doctor" in our traditional medical ways.We should learn more about it and make good use of its advantages.根据材料内容选择最佳答案。32.What kind of environment is good for Yin Chen? ______A. Cold and dry. B. Hot and wet. C. Warm and wet. D. Cool and dry.33.Which word can be put in the "★ "? ______A. effects B. habits C. choices D. looks34.Why does the writer talk about Li Shizhen's medical book? ______A. To show us Yin Chen's taste.B. To tell us the price of Yin Chen.C. To introduce Yin Chen's medical uses.D. To list medical plants like Yin Chen.35.What can people use Yin Chen for according to the text? ______A. Making coffee. B. Making tea.C. Washing clothes. D. Cooking meals.36.What's the structure (结构) of the text? ______A. B. C. D.五、选词填空-短文:本大题共1小题,共10分。37.阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。one grade and bring they call also class clean quietOur class has lots of important rules.These rules help us form a good learning environment,and everyone should follow(1)______.(2)______,arriving on time is a must.We can't be late for(3)______.It's not polite to come in when the teacher is teaching in class.If we get up late or meet traffic problems,we need to(4)______ the teacher and ask for leave.Second,in class,we should listen to the teacher(5)______.No talking or playing around.We should put up our hands if we want to answer questions.And we must finish our homework on time.Good(6)______ come from hard work.Third,keeping the classroom(7)______ is important.We take turns to clean it every day.No throwing waste everywhere.We should(8)______ respect each other.We should never fight or say bad words to classmates.We are like a big family,(9)______ we should help each other.Breaking rules makes the teacher angry and also(10)______ problems to our class.Following rules makes our class better.(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)六、阅读填空:本大题共1小题,共5分。38.阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。The water cycle is important in our lives. (1) sun makes the water in rivers and lakes hot.Water goes up in the air,and then (2) turns into clouds in the sky.From geography we know this is evaporation (蒸发).In the sky,the water gets cold and forms small water drops.They join together to form clouds.When the clouds (3) full of water drops,the drops fall as rain.Some rainwater runs back to rivers,lakes and oceans.But some goes into the ground.Then the water cycle starts again.It makes it possible for us (4) have fresh water.We can only use about 1% of the water on the earth,so every drop (5) water is important.We should protect water and save it.(1)(2)(3)(4)(5)七、书面表达:本大题共1小题,共20分。39.2025年,各地文旅为吸引游客,纷纷提供更加多元化和个性化的旅游体验。那么,今年的五一长假(May Day)期间你去哪里玩了呢?有哪些难忘的经历呢?请你以"An Unforgettable Trip"为题,用英语写一篇短文,在班级里进行分享。写作要点:(1)Where did you go?(2)What did you do there?(3)How did you feel?写作要求:(1)文中须包含以上所有提示要点;(2)文中不得出现考生的真实姓名和学校名称;(3)词数80左右。An Unforgettable Trip________1~5.【解析】( 1)细节推理题。根据上文"Traveling is a fun way to see new places and have exciting experiences."(旅行是一种有趣的方式,可以看到新的地方,有令人兴奋的经历。)以及文章内容可知,本篇文章是关于旅行的,且空处位于文章首段。E项"为了保证安全并享受旅行,遵守一些规则是很重要的"总领全文,符合语境。故选E。( 2)细节推理题。根据本段小标题"Before You Go"(在你出发之前)以及本段内容可知,此处指的是在旅行之前要做的事情。C项"检查天气并准备合适的衣服和物品"描述的也是旅行之前需要做的事情,符合语境,故选C。( 3)细节推理题。根据本段小标题"During Your Trip"(在你旅行中)以及下文"Keep your wallet (钱包),phone,and other valuable things."(拿好你的钱包、手机和其他贵重物品。)可知,此处指的是在旅行的过程中要看管好自己的东西,比如钱包、手机和其他贵重物品。A项"当你参观人多的地方时,看好自己的东西"符合语境。故选A。( 4)细节推理题。根据上文"If you're going swimming or doing water activities,only go to safe places.Pay attention to warning signs,and never swim alone."(如果你要去游泳或做水上活动,只去安全的地方。注意警告标志,不要独自游泳。)可知,此处指的是旅行中要注意安全。D项"如果你在徒步旅行,你最好让某人知道你的徒步路线"也是与旅行中的安全有关,符合语境。故选D。( 5)细节推理题。根据上文"Drink clean water,and never eat street food that may not be clean enough."(喝干净的水,不要吃可能不够干净的街头食品。)可知,此处指要喝干净的水,不要吃那些可能不够卫生的路边摊。B项"经常洗手并且远离脏东西"也是与个人卫生有关,符合此处语境。故选B。本文是一篇说明文,主要介绍了旅行时的几个注意事项。首先通读全文,了解文章大意;其次掌握每段的主旨大意,并选出中心句;最后要再次阅读文章检查,避免错误。6~20.【解析】( 1)考查名词。句意:我以前从未为我的社区做过任何事,所以这次我真的很兴奋。community社区;school学校;friend朋友;teacher老师。根据"joined some voluntary activities"(参加一些志愿活动)可知,活动与社区相关。故选A。( 2)考查动词。句意:我们上午9点到达社区中心。searched搜索;arrived到达;pointed指向;smiled微笑。根据"...at the community centre"(社区中心)可知,此处描述到达地点,arrive at"到达"。故选B。( 3)考查名词。句意:有不同种类的任务。matches比赛;causes原因;signs标志;kinds种类。根据语境可知,此处是固定搭配"different kinds of",表示"不同种类的"。故选D。( 4)考查连词。句意:公园不大,但满是垃圾。and和;so所以;but但是;or或者。前后句为转折关系,强调公园虽小但脏乱,用but连接。故选C。( 5)考查动词短语。句意:我们捡起垃圾并放入不同的垃圾桶。cheered up鼓舞;picked up捡起;looked up查阅;set up建立。根据"the waste and put it into bins"(垃圾并放入不同的垃圾桶)可知,应是捡起捡起垃圾放入垃圾桶。故选B。( 6)考查副词。句意:我们很累,但都认真工作,我们一边打扫卫生一边聊得很开心。heavily沉重地;slowly缓慢地;loudly大声地;carefully仔细地。根据"We were tired but we all worked... "(我们很累,但都工作)可知,but表转折,指虽然累,但工作都很认真。故选D。( 7)考查动词。句意:一些学生拜访了老人。watched观看;saved拯救;visited拜访;hugged拥抱。根据" ...the old people."(老人)和"sat beside them"(坐在他们旁边)可知,应是拜访了老人。故选C。( 8)考查名词。句意:他们还去商店为老人买东西。shop商店;theater剧院;museum博物馆;gym健身房。根据"buy things"(买东西)可知,是去商店购物。故选A。( 9)考查动词。句意:老人们一再感谢他们。enjoyed享受;thanked感谢;worried担心;protected保护。根据" The students did a lot for them."(学生为他们做了很多。)及学生帮助老人的行为,老人应是表达感谢。故选B。( 10)考查形容词。句意:孩子们非常可爱且活跃。healthy健康的;strong强壮的;lovely可爱的;lucky幸运的。根据"active"(活跃的)可知,此处应是对孩子们性格上的积极评价,孩子们讨人喜欢,所以lovely符合语境。故选C。( 11)考查名词。句意:课程结束时,他们给了我一些他们画的漂亮的画。photos照片;books书;skirts裙子;paintings绘画。根据"they drew"(他们画)可知,是绘画作品。故选D。( 12)考查动词。句意:活动结束时天已黑。ended结束;started开始;lasted持续;changed改变。根据"It was getting dark"(变黑了)和"On the way home,"(在回家的路上)可知,此处指活动结束时。故选A。( 13)考查形容词。句意:回家路上我感到非常开心,所以一路上我都在唱歌。happy开心的;shocked震惊的;tired疲惫的;strange奇怪的。根据"singing all the way"(一路上我都在唱歌)可知,心情愉悦。故选A。( 14)考查动词。句意:我决定有空时参加更多社区活动。failed失败;ordered命令;decided决定;forgot忘记。根据"Helping others made me happy"(帮助别人让我开心)和"...to join more community activities"(参加一些志愿活动)可知,经过这次社区活动后,作者很开心,所以是决定有空再参加。故选C。( 15)考查形容词。句意:它们不仅能让我们的社区变得更好,还能教会我们宝贵的生活经验。valuable宝贵的;difficult困难的;polite礼貌的;famous著名的。根据"life experience"(生活经历)可知,此处强调经验的宝贵。故选A。本文讲述了作者参加社区志愿活动的经历,包括清理公园、陪伴老人和教孩子英语,表达了帮助他人的快乐和收获。首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。21.【解析】( 1)根据"Excuse me!"(打扰一下)可知,此处请求帮助,故填Can you help me。( 2)根据"What's up?"(怎么啦?)及"Which museum?"(哪个博物馆)可知,此处表示自己想去博物馆,故填I want to go to a museum。( 3)根据"About 10 kilometers."(大约10千米。)可知此处询问距离,故填How far is it from here。( 4)根据"Well,it's too far from here."(嗯,离这儿太远啦。)及"Where's the bus stop?"(公交车站在哪里?)可知,此处建议应该乘坐公交车,故填You need to take a bus。( 5)根据"Thank you so much."(非常感谢你。)可知,此处回答不客气,故填You're welcome。本文是一段问路指路对话。根据上下文语境填写合适的答语或问题,注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。22~26.【解析】( 1)推理判断题。根据第1段中的"As the Spring Festival came,a fun activity went on at the Centre Square."(随着春节的到来,一个有趣的活动在中心广场进行。)可知,这项春节对联活动发生在春节来临时。结合备选项以及常识可知,这项活动很可能在1月举行。故选A。( 2)细节理解题。根据表格一中的"During the activity,the calligraphy teachers wrote beautiful couplets on red paper with brushes."(活动中,书法老师们用毛笔在红纸上写下了漂亮的对联。)可知,书法老师们是用毛笔写的对联。故选A。( 3)细节理解题。根据表格一中的"They can also get a pair of free couplets to take home!"(他们还可以得到一副免费的对联带回家!)可知,人们在春节对联活动上能得到一副免费的对联。故选C。( 4)细节理解题。根据表格三中的"If you want to know more about this activity,please visit the local (地方的) culture website."(如果你想了解更多关于这个活动,请访问当地的文化网站。)可知,人们可以在地方文化网站上获取更多活动信息。故选D。( 5)推理判断题。根据第1段中的"As the Spring Festival came,a fun activity went on at the Centre Square."(随着春节的到来,一个有趣的活动在中心广场进行。)和通读全文后可知,文章主要介绍了春节时中心广场举办的对联活动,文章内容与中华传统文化有关,故我们很有可能在报纸的"文化"板块读到该文章。故选B。本文主要介绍了春节时中心广场举办的对联活动,包括书法老师现场书写并讲解传统文化,市民免费领取对联等,旨在助力传承中华传统文化。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。27~31.【解析】( 1)细节理解题。根据第1段"Li Ming spent his childhood (童年) in a small and quiet village.Life there was hard but full of fun."(李明在一个安静的小村庄度过了他的童年。那里的生活艰苦但充满乐趣。)可知,李明的童年是艰苦的。故选B。( 2)细节理解题。根据第2段"During those years,he learned how to use computers to sell things online.He also learned how to grow healthy plants with good skills."(在那些年里,他学会了如何使用电脑在网上销售东西。他还学会了如何用良好的技术种植健康的植物。)可知,李明在城市中学会了使用电脑在网上卖货,也学会了种植植物的技术。故选B。( 3)细节理解题。根据第3段"He held free classes in the village.He showed them how to take nice photos of their products (产品) and post them on famous business websites."(他在村里免费授课。他教他们如何为自己的产品拍摄漂亮的照片,并把它们发布在著名的商业网站上。)可知,李明开设免费课程,教农民伯伯拍摄技巧以及如何在网上发布自己的产品,从而帮他们卖东西。故选A。( 4)推理判断题。根据第5段"Li Ming's story tells us that love and thanks can change lives."(李明的故事告诉我们,爱和感谢可以改变生活。)和文章内容可知,李明的故事告诉我们,爱和感恩可以改变生活。当我们帮助他人时,我们会对这个世界产生影响。C项"一只援助之手可以改变我们的生活"符合文章主旨。故选C。( 5)标题归纳题。根据第1段Li Ming spent his childhood (童年) in a small and quiet village.Life there was hard but full of fun.When his family faced hard times,his neighbors always helped them.They shared their food,repaired their broken house,and even took care of Li Ming when his parents were not well.These behaviors had a deep effect on Li Ming,and he always hoped to repay (报答) his neighbors.(李明在一个安静的小村庄度过了他的童年。那里的生活艰苦但充满乐趣。当他家遇到困难时,他的邻居总是帮助他们。他们分享他们的食物,修理他们破碎的房子,甚至在李明父母身体不好的时候照顾他。这些行为对李明产生了深刻的影响,他一直希望回报他的邻居。)和通读全文,本文讲述了李明小时候受邻居帮助成长,长大学有所成后返乡教村民网销农产品,从而改善村庄生活的故事。D项"李明返乡"适合当文章标题。故选D。本文是一篇记叙文,主要讲述了李明从小受邻里帮扶,学成后返乡创业,以电商助农带动家乡发展,用感恩之心回馈乡邻的故事。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。32~36.【解析】( 1)细节理解题。根据第2段"It likes warm and wet environments."(它喜欢温暖潮湿的环境。)可知,适合茵陈的环境是温暖潮湿的。故选C。( 2)推理判断题。根据第3段"Its main parts stand straight.When it grows to a certain time,small flower cap-like things that look like "small wheat (小麦) ears" grow on the top of the main parts.The flowers open from the under part to the top.The full-grown flowers turn into small fruits.The plant is covered with cotton-like and short hairs,making it look a little gray-white."(它的主要部分直立。当它长到一定的时候,在主要部分的顶部会长出像"小麦穗"的小花帽状的东西。这些花从下往上开。成熟的花朵变成了小果实。这种植物被像棉花一样的短毛覆盖着,使它看起来有点灰白色。)可知,这里是在描述茵陈的外观,所以"looks(外观;样子)" 符合语境。故选D。( 3)推理判断题。根据第4段"The most wonderful thing about Yin Chen is its medical uses.In old Chinese medical books like Compendium of Materia Medica (《本草纲目》),written by Li Shizhen,Yin Chen can help clear away heat and wetness in our bodies."(茵陈最神奇的地方是它的医学用途。在李时珍写的《本草纲目》等古老的中国医学书籍中,阴陈可以帮助我们清除体内的湿热。)可知,提到李时珍的医书是为了介绍茵陈的药用价值。故选C。( 4)细节理解题。根据第4段"Many people make Yin Chen into tea.Drinking Yin Chen tea can protect our livers and help with the work of our gall bladders (胆囊)."(许多人把阴陈泡茶。喝茵陈茶可以保护我们的肝脏,帮助我们的胆囊工作。)可知,人们可以用茵陈泡茶。故选B。( 5)篇章结构题。根据第1段Yin Chen,a special kind of plant,is famous in China.It is one of the plants in the Artemisia genus (蒿属).(茵陈是一种特殊的植物,在中国很有名。它是青蒿属植物之一。)通读全文,文章①段介绍茵陈是中国一种特殊植物,属于蒿属;②段讲茵陈的生长环境;③段描述茵陈的外观;④段说明茵陈的药用价值;⑤段总结茵陈是有趣植物也是传统医学中的 "帮手",整体是总分总结构,①总起,②③④分述,⑤总结。故选C。本文是一篇说明文,主要介绍了一种特殊的植物——茵陈。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。37.【解析】( 1)考查代词。句意:这些规则帮助我们形成一个良好的学习环境,每个人都应该遵守它们。根据语境及备选词可知,此处指代前面的"rules",且空处在句中作宾语,需用代词they的宾格them。故填them。( 2)考查数词。句意:首先,准时到达是必须的。根据后文"Second...Third"可知,此处是列举第一条规则,需用one的序数词first表示"第一"。故填First。( 3)考查名词。句意:我们上课不能迟到。根据语境及备选词可知,此处指"上课"不能迟到,class"课",be late for class"上课迟到",固定短语,此处是泛指这种行为。故填class。( 4)考查动词。句意:如果起床晚了或遇到交通问题,我们需要打电话给老师请假。根据语境及备选词可知,此处指"给老师打电话请假",call"打电话",不定式符号to后需用动词原形。故填call。( 5)考查副词。句意:第二,在课堂上,我们应该安静地听老师讲课。根据语境及备选词可知,应是安静地听讲,需用quiet的副词quietly修饰动词。故填quietly。( 6)考查名词。句意:好成绩来自努力学习。根据语境及备选词可知,此处指好的"成绩"来自努力学习,grade"成绩",由come可知,此处用复数。故填grades。( 7)考查形容词。句意:第三,保持教室干净很重要。根据语境可知,此处指保持教室干净,结合备选词可知,需用形容词clean"干净的"作宾语补足语。故填clean。( 8)考查副词。句意:我们也应该互相尊重。根据语境及备选词可知,此处表示递进,also"也"符合语境。故填also。( 9)考查连词。句意:我们就像一个大家庭,我们应该互相帮助。根据前后句的逻辑关系可知,此处需用连词表并列,and符合语境。故填and。( 10)考查动词。句意:违反规则会让老师生气,也会给班级带来问题。根据语境及备选词可知,违反规则会带来问题,bring"带来",主语是动名词短语,所以空处需用动词三单形式。故填brings。本文主要介绍了班级的一些重要规则。解答此类题,关键在于理解,即理解句子的逻辑关系,选择合适的短语或词语。38.【解析】(1)考查冠词。句意:太阳使河流和湖泊中的水变热。根据语境可知,此处特指太阳,需用定冠词,故填The。(2)考查代词。句意:水升到空气中,然后它在天空中变成云。根据语境可知,空处指代前文water,所以用it,故填it。(3)考查系动词。句意:当云充满水滴时,水滴以雨的形式落下。根据语境可知,此处考查固定短语be full of"充满",主语clouds是复数,be动词用are。故填are。(4)考查不定式。句意:它使我们有可能拥有淡水。根据语境可知,此处是固定用法"make it possible to do sth",表示"使……成为可能",不定式作真正的宾语。故填to。(5)考查介词。句意:我们只能使用地球上大约1%的水,因此每一滴水都很重要。根据语境可知,此处表示所属关系,指"水的每一滴",所以用of"……的"。故填of。本文主要讲述了水循环的过程及其对人类生活的重要性,强调了保护水资源和节约用水的必要性。语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。39.【解析】An Unforgettable Trip During the May Day holiday in 2025,I took a train to Guilin with my parents and we spent three days there.(去了哪里) Guilin is well-known for its beautiful mountains and water.【高分句型一】First of all,we had a boat ride on the Li River.The views along the river were like a wonderful painting.We also climbed hills and took lots of photos.What's more,we tried some delicious local food,like Guilin rice noodles.(做了什么) I was so excited and relaxed during the trip.What an unforgettable experience!【高分句型二】(感受)【高分句型一】Guilin is well-known for its beautiful mountains and water.be well-known for 因……而闻名。【高分句型二】What an unforgettable experience!多么难忘的经历啊!what引导的感叹句。能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。第1页,共1页 展开更多...... 收起↑ 资源预览