Unit 1 This is me单元测试(含答案解析)-2025-2026学年七年级上册英语译林版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 1 This is me单元测试(含答案解析)-2025-2026学年七年级上册英语译林版(2024)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 1 This is me
一、完形填空
1.(10分)Hello,I'm Daniel.I'm 14 years old this year.I'm a Grade 8 (1)    from Sunshine Middle School.I live (2)    my family in a new neighbourhood.There (3)    lots of tall buildings at our community centre.Every day thousands of people come and visit it.Our community centre (4)    a big family.
My family members are social workers.My father is a computer (5)    .He often helps others check and (6)    their computers.My mother is a college teacher.She always tries to help students with (7)    homework.At the weekend my sister and I often go to (8)    the old people and do some shopping for them.Our neighbours are all kind (9)    helpful.They always (10)    hello to us when they meet us.When our bicycles are (11)    ,they are ready to help us fix them.Love House is our favorite (12)    .We go there when we need help (13)    all kinds of problems.
We love our community centre.We think it is (14)    for us to have a community centre like this.Are you going to visit (15)    ?
(1)A.teacher B.classmate C.friend D.student
(2)A.in B.with C.at D.on
(3)A.am B.is C.are D.be
(4)A.is like B.are like C.look like D.likes
(5)A.doctor B.policeman C.postman D.engineer
(6)A.fix B.make C.share D.take
(7)A.your B.our C.their D.my
(8)A.watch B.see C.read D.look at
(9)A.and B.or C.but D.so
(10)A.say B.speak C.tell D.talk
(11)A.fine B.smart C.modern D.broken
(12)A.friend B.subject C.sport D.place
(13)A.to B.for C.about D.with
(14)A.special B.sick C.lucky D.true
(15)A.him B.her C.it D.them
二、阅读理解
2.(10分)Cindy is Grace's new friend.Now,Cindy is in Grace's home.
Cindy:What a nice photo!Grace,is the girl in a green skirt you?
Grace:No.She is my mom.
Cindy:Your mom?
Grace:Yes.She was eight then.And the girl in a red dress is my mom's friend.I call her Aunt Marie.Look!Here is a photo of my sister and me.Do you know which one(哪一个) is me?
Cindy:The girl in a green dress?
Grace:No.I'm the girl in a red dress and I have long hair.
Cindy:I see.How old is your sister now?
Grace:She's ten.My sister Gretel and I are of the same age.
Cindy:Wow!The cat between(在……中间) you and Gretel is so cute.What's its name?
Grace:Ross.
Cindy:Is it yours?
Grace:No.It's my aunt Lucy's.She is in the USA now.
Cindy:I want to have a cat like this.
Grace:Me,too.
(1)Grace's mom is in a     skirt in the photo.
A.green
B.yellow
C.red
D.white
(2)In the photo,Grace is in a     dress.
A.white
B.green
C.red
D.yellow
(3)Ross is     cat.
A.Cindy's
B.Grace's
C.Lucy's
D.Gretel's
(4)Cindy sees     photo(s) in Grace's home.
A.one
B.two
C.three
D.four
(5)下列哪项陈述是正确的?    
A.Cindy isn't in her home.
B.Grace is eight.
C.Gretel is Grace's friend.
D.Lucy is in Canada.
3.(10分)What do you know about the Tang Dynasty (唐朝)?It is one of the most famous dynasties in Chinese history.Many great poets (诗人) were from this dynasty.Gao Shi and Li Bai were just two of them.The film,Chang'an,tells the life stories of these two good friends.
At the beginning of the film,you can see old Gao Shi.He remembers (回想起) his old friend,Li Bai.He remembers how they first met,how they traveled together,and how they helped each other.The poets both loved Chang' an,and used their whole life to go after (追逐) their dreams.
The film is about 3 hours long.It is an interesting film.From it,you can also learn about 48 Tang poems(诗),traditional Chinese culture and history.
(1)The film is about Gao Shi and his     .
A.father
B.teacher
C.friend
D.son
(2)How many poems are there in the film?    
A.10.
B.26.
C.36.
D.48.
(3)From the film,we can learn about     .
A.the map of Chang'an
B.some sports starts from China
C.an interesting story about children
D.traditional Chinese culture and history
(4)What is the best title of the passage?    
A.The history of the Tang Dynasty
B.An interesting film Chang'an
C.Tow famous poets
D.Going after dreams
4.(10分) Samantha wanted to act in a play,but there was something wrong with her body and she couldn't act like her friends.Now her dreams comes true.She can play musicals(音乐剧) like her friends,thanks to the Penguin Project.
In the US,there is a theatre project for kids with the special need.It is the Penguin Project.Andy Morgan,a doctor and theatre fan,started it a few years ago.The kids with different developmental disorders(发育障碍),such as autism(孤独症),can join the project.They learn to play musicals with the help of teachers.They spend four months on each musical.More than 1,000 children took part in last year's musicals.
Morgan gave the example of an autistic boy.The boy had a hard time talking with others.At the beginning,the boy would just curl into a ball in the corner.But two years later,he became an excellent actor and had many friends. "They are not just learning acting skills.They are learning life skills," a teacher said.
(1)Samantha's dream was to     .
A.act in a play
B.be good at singing like her friends
C.become a sports star
D.go out with her best friends
(2)Who might be a member of the Penguin Project?    
A.Mary,good at singing
B.Tom,good at dancing
C.Frank,a healthy boy
D.Helen,an autistic girl
(3)Which of the following is NOT true about the Penguin Project?    
A.It helps kids with the special need.
B.A doctor started it and he liked theatre.
C.It had more than 1,000 musicals last year.
D.It teaches kids how to perform in musicals.
(4)From the last paragraph,we can see the boy became     by acting in musicals.
A.funny
B.confident(自信的)
C.unhappy
D.worried
(5)The passage is mainly about     .
A.The kids with developmental disorders
B.how to play musicals
C.How to learn life skills
D.the Penguin Project
三、短文还原
5.(5分) Most people go to school or go to work by car or by bus .They think it 's convenient (方便的).(1)    The followings are the reasons.
It ' s healthy . (2)    It makes us feel good.
(3)    It causes little pollution .So if more people ride their bikes ,the air will be cleaner.
It's cheap. (4)   
It's fun .It's very interesting to ride a bike when you go on a trip with friends.
(5)    You can also talk and sing happily and feel relaxed .
A.Riding a bike is a good exercise for us.
B.After spending about 50 yuan on an old bike ,you can ride and go to interesting places.
C.There are four reasons.
D.However,I usually ride a bike to school.
E.It's green.
F.You can stop if you like to see the beautiful things.
四、任务型阅读
6.(7分)David is introducing some of his basketball teammates.Read David's introductions and answer the questions.
I'm in the school basketball team.My teammates are great!
Tom is tall and thin.He can run fast.He always gets the ball!
John is kind and friendly.He's a great basketball player.He always puts the team first.
Kevin is not tall,but he plays basketball well.He's also good at many other sports,like football and ping﹣pong.
Alex has a round face and wears glasses.He likes basketball,but he does not play it very well.He works hard to be good at it.
George is very smart and helpful.He helps me play basketball well.I learn a lot about the sport from him.
(1)Who can run fast?
   
(2)Who always puts the team first?
   
(3)What sport is Kevin good at?
   
(4)What does Alex look like?
   
五、选词填空
7.(5分) Mr Wu is making some notes about his new plete his notes with the correct forms of the words and phrases in the box below.
be good at friendly smart full of energy slim polite science ready to
This is Millie.She has short hair.She loves reading.
Simon is a tall boy.He likes sport and (1)    football.He is always(2)    .
Sandy is a tall and (3)    girl with long hair.She is interested in music,and she can play the piano well.She is very (4)    .She always says "please" and "thank you".
Daniel is not tall.He wears glasses.He is (5)    .He likes learning about (6)    .He is very nice and always(7)    help others.
My new students are all very nice.They are (8)    to each other.
六、语法填空
8.(10分)用 be动词的适当形式补全短文。
Hello!I (1)    Liu Yu.I (2)    13 years old.I (3)    from Chengdu ,China.My favourite animal (4)    the panda.I like hot pot very much.This (5)    my new classmate.Her name(6)    Sally Wood.She (7)    also 13 years old.She (8)    from Sydney ,Australia.Now she lives in Chengdu with her parents.She likes Chinese food a lot.Her favourite food (9)    Mapo tofu.She says she likes China very much.Sally and I (10)    good friends now.
七、单词拼写
9.(1分)She is s     .She seldom shows her feelings(看法) .
10.(1分)This     (是) an apple.
11.(1分) Daniel lives in Beijing with his     (家人) now.
12.(1分) The Tiangong Class is really amazing.Many students are     (感兴趣的) in it.
13.(1分)Minmin is glad to see Mia in the new classroom.They are c     again.
14.(1分)A friend of mine often comes to see me at the     (周末) .
15.(1分)This year is the 120th birth anniversary (周年纪念) of Ren Bishi(任弼时) .His spirit (精神) and c     are great.
16.(1分)I have a big family.I love e     in my family.
八、书面表达
17.(25分)你想交更多的新朋友吗?假如你是Sandy,先让大家认识一下你吧!根据图表提供的信息用英文写一篇自我介绍。
要点:
要求:1.文章需包含所有信息并作适当拓展。
2.结构合理,文章通顺。
3.词数在80词左右。(开头已给出,不计入总词数)
Hello,everyone!I'm Sandy._____
Unit 1 This is me
参考答案与试题解析
一、完形填空
1.(10分)Hello,I'm Daniel.I'm 14 years old this year.I'm a Grade 8 (1) D  from Sunshine Middle School.I live (2) B  my family in a new neighbourhood.There (3) C  lots of tall buildings at our community centre.Every day thousands of people come and visit it.Our community centre (4) A  a big family.
My family members are social workers.My father is a computer (5) D  .He often helps others check and (6) A  their computers.My mother is a college teacher.She always tries to help students with (7) C  homework.At the weekend my sister and I often go to (8) B  the old people and do some shopping for them.Our neighbours are all kind (9) A  helpful.They always (10) A  hello to us when they meet us.When our bicycles are (11) D  ,they are ready to help us fix them.Love House is our favorite (12) D  .We go there when we need help (13) D  all kinds of problems.
We love our community centre.We think it is (14) C  for us to have a community centre like this.Are you going to visit (15) C  ?
(1)A.teacher B.classmate C.friend D.student
(2)A.in B.with C.at D.on
(3)A.am B.is C.are D.be
(4)A.is like B.are like C.look like D.likes
(5)A.doctor B.policeman C.postman D.engineer
(6)A.fix B.make C.share D.take
(7)A.your B.our C.their D.my
(8)A.watch B.see C.read D.look at
(9)A.and B.or C.but D.so
(10)A.say B.speak C.tell D.talk
(11)A.fine B.smart C.modern D.broken
(12)A.friend B.subject C.sport D.place
(13)A.to B.for C.about D.with
(14)A.special B.sick C.lucky D.true
(15)A.him B.her C.it D.them
【答案】DBCAD ACBAA DDDCC
【分析】本文主要介绍了作者Daniel及其家庭成员在社区中心的活动和邻里关系。Daniel是一名14岁的八年级学生,他和家人住在一个新社区,社区中心有许多高楼,每天吸引成千上万的人来访。他的父亲是电脑专家,经常帮助别人检查和修理电脑;母亲是大学教师,常帮助学生解决作业问题。周末时,Daniel和姐姐会去帮助老人购物。他们的邻居都很友好且乐于助人,遇到问题时,爱心家园是他们寻求帮助的地方。最后,作者表达了对社区中心的热爱,并认为拥有这样的社区中心对他们来说很重要,同时邀请读者去参观。
【解答】(1)考查名词。句意:我是来自阳光中学的一名8年级学生。teacher老师;classmate同学;friend朋友;student学生。根据"Grade 8"(8年级),因此是学生。故选D。
(2)考查介词。句意:我和家人在一个新社区生活。in在里面;with和;at在;on在上面。短语live with表示"和……住"。故选B。
(3)考查be动词。句意:在我们社区中心有很多高楼。am是;is是,三单式;are是;be原形,是。句子是there be句型,tall buildings是复数,应用are。故选C。
(4)考查动词。句意:我们的社区中心就像一个大家庭。is like像,三单式;are like像;look like看起来像;likes喜欢。句子是一般现在时,主语是第三人称单数,应用is like表示"像"。故选A。
(5)考查名词。句意:我父亲是一名电脑工程师。doctor医生;policeman警察;postman邮递员;engineer工程师。短语a computer engineer表示"一名电脑工程师",符合逻辑。故选D。
(6)考查动词。句意:他经常帮助其他人检查和修理电脑。fix修理;make制造;share分享;take拿。根据check可知是检查,因此会修理。故选A。
(7)考查代词。句意:她总是尽力帮助学生的功课。your你的;our我们的;their他们的;my我的。此处指代学生的,应用their。故选C。
(8)考查动词。句意:周末我和姐姐经常去看老人并给他们买东西。watch观看;see看见;read阅读;look at看着。此处表示去看老人,应用see。故选B。
(9)考查连词。句意:我们的邻居总是善良并乐于助人。and和;or或者;but但是;so所以。形容词kind和helpful情感色彩一致,应用and连接。故选A。
(10)考查动词。句意:当他们碰到我们,他们总会对我们说你好。say说,speak讲;tell告诉;talk谈话。短语say hello表示"说你好",表明说话的内容,应用say。故选A。
(11)考查形容词。句意:当我们自行车坏了,他们总是乐于帮我们修理。fine好的;smart聪明的;modern现代的;broken破的。根据"they are ready to help us fix them"(他们总是乐于帮我们修理。)可知他们总是乐于帮我们修理,因此是车坏了。故选D。
(12)考查名词。句意:爱心家园是我们最爱的地方。friend朋友;subject科目;sport运动;place地方。根据"Love House"(爱心家园)可知是一个地方。故选D。
(13)考查介词。句意:当我们需要帮忙解决各种问题时候我们会去那里。to朝;for为了;about关于;with和。短语help with sth表示"帮助某事"。故选D。
(14)考查形容词。句意:我们觉得有这样一个社区中心很幸运。special特殊的;sick病的;lucky幸运的;true真的。根据前文"We love our community centre. "(我们热爱社区中心。)可知我们热爱社区中心,因此是觉得幸运的。故选C。
(15)考查代词。句意:你打算来参观它吗?him他;her她的;it它;them他们。此处表示社区中心,应用it指代。故选C。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
二、阅读理解
2.(10分)Cindy is Grace's new friend.Now,Cindy is in Grace's home.
Cindy:What a nice photo!Grace,is the girl in a green skirt you?
Grace:No.She is my mom.
Cindy:Your mom?
Grace:Yes.She was eight then.And the girl in a red dress is my mom's friend.I call her Aunt Marie.Look!Here is a photo of my sister and me.Do you know which one(哪一个) is me?
Cindy:The girl in a green dress?
Grace:No.I'm the girl in a red dress and I have long hair.
Cindy:I see.How old is your sister now?
Grace:She's ten.My sister Gretel and I are of the same age.
Cindy:Wow!The cat between(在……中间) you and Gretel is so cute.What's its name?
Grace:Ross.
Cindy:Is it yours?
Grace:No.It's my aunt Lucy's.She is in the USA now.
Cindy:I want to have a cat like this.
Grace:Me,too.
(1)Grace's mom is in a  A  skirt in the photo.
A.green
B.yellow
C.red
D.white
(2)In the photo,Grace is in a  C  dress.
A.white
B.green
C.red
D.yellow
(3)Ross is  C  cat.
A.Cindy's
B.Grace's
C.Lucy's
D.Gretel's
(4)Cindy sees  B  photo(s) in Grace's home.
A.one
B.two
C.three
D.four
(5)下列哪项陈述是正确的?  A 
A.Cindy isn't in her home.
B.Grace is eight.
C.Gretel is Grace's friend.
D.Lucy is in Canada.
【答案】ACCBA
【分析】本文主要是Grace向Cindy围绕家庭照展开的对话。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段Grace,is the girl in a green skirt you?(Grace,那个穿绿裙子的女孩是你吗?)以及第三段She is my mom.(她是我的妈妈。)可知,Grace的妈妈在照片中穿着绿色裙子,故选A。
(2)细节理解题。根据第七段I'm the girl in a red dress and I have long hair.(我是那个穿红裙子的女孩,我有一头长发。)可知,Grace穿着红色裙子,故选C。
(3)细节理解题。根据倒数第六段Wow!The cat between(在……中间) you and Gretel is so cute.(哇!你和格莱托之间的那只猫真可爱。)以及倒数第三段No.It's my aunt Lucy's."(不。这是我姑姑Lucy的。)可知,Ross是Lucy的猫,故选C。
(4)细节理解题。根据第二段What a nice photo!Grace,is the girl in a green skirt you?(多漂亮的照片啊!Grace,那个穿绿裙子的女孩是你吗?)以及第五段Here is a photo of my sister and me.(这是我姐姐和我的一张照片。)可知,Cindy看到了两张照片,故选B。
(5)细节理解题。根据第一段Now,Cindy is in Grace's home.(现在,Cindy在Grace的家里。)可知,Cindy在Grace家里,不在她自己家,故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
3.(10分)What do you know about the Tang Dynasty (唐朝)?It is one of the most famous dynasties in Chinese history.Many great poets (诗人) were from this dynasty.Gao Shi and Li Bai were just two of them.The film,Chang'an,tells the life stories of these two good friends.
At the beginning of the film,you can see old Gao Shi.He remembers (回想起) his old friend,Li Bai.He remembers how they first met,how they traveled together,and how they helped each other.The poets both loved Chang' an,and used their whole life to go after (追逐) their dreams.
The film is about 3 hours long.It is an interesting film.From it,you can also learn about 48 Tang poems(诗),traditional Chinese culture and history.
(1)The film is about Gao Shi and his  C  .
A.father
B.teacher
C.friend
D.son
(2)How many poems are there in the film?  D 
A.10.
B.26.
C.36.
D.48.
(3)From the film,we can learn about  D  .
A.the map of Chang'an
B.some sports starts from China
C.an interesting story about children
D.traditional Chinese culture and history
(4)What is the best title of the passage?  B 
A.The history of the Tang Dynasty
B.An interesting film Chang'an
C.Tow famous poets
D.Going after dreams
【答案】CDDB
【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了电影《长安三万里》。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段"The film,Chang'an,tells the life stories of these two good friends."(电影《长安三万里》讲述了这两个好朋友的生活故事。)可知,高适和李白是朋友。故选C。
(2)细节理解题。根据最后一段"From it,you can also learn about 48 Tang poems."(从中,你还可以学习到48首唐诗。)可知,电影里有48首唐诗。故选D。
(3)细节理解题。根据最后一段"From it,you can also learn about 48 Tang poems,traditional Chinese culture and history."(从中,你还可以了解到48首唐诗,以及中国传统文化和历史。)可知,从这部电影中可以学到中国传统文化和历史。故选D。
(4)标题归纳题。根据第一段"The film,Chang'an,tells the life stories of these two good friends."(电影《长安三万里》讲述了这两个好朋友的生活故事。)可知,本文主要介绍了电影《长安三万里》,因此B项"一部有趣的电影《长安三万里》"最适合做本文的标题。故选B。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
4.(10分) Samantha wanted to act in a play,but there was something wrong with her body and she couldn't act like her friends.Now her dreams comes true.She can play musicals(音乐剧) like her friends,thanks to the Penguin Project.
In the US,there is a theatre project for kids with the special need.It is the Penguin Project.Andy Morgan,a doctor and theatre fan,started it a few years ago.The kids with different developmental disorders(发育障碍),such as autism(孤独症),can join the project.They learn to play musicals with the help of teachers.They spend four months on each musical.More than 1,000 children took part in last year's musicals.
Morgan gave the example of an autistic boy.The boy had a hard time talking with others.At the beginning,the boy would just curl into a ball in the corner.But two years later,he became an excellent actor and had many friends. "They are not just learning acting skills.They are learning life skills," a teacher said.
(1)Samantha's dream was to  A  .
A.act in a play
B.be good at singing like her friends
C.become a sports star
D.go out with her best friends
(2)Who might be a member of the Penguin Project?  D 
A.Mary,good at singing
B.Tom,good at dancing
C.Frank,a healthy boy
D.Helen,an autistic girl
(3)Which of the following is NOT true about the Penguin Project?  C 
A.It helps kids with the special need.
B.A doctor started it and he liked theatre.
C.It had more than 1,000 musicals last year.
D.It teaches kids how to perform in musicals.
(4)From the last paragraph,we can see the boy became  B  by acting in musicals.
A.funny
B.confident(自信的)
C.unhappy
D.worried
(5)The passage is mainly about  D  .
A.The kids with developmental disorders
B.how to play musicals
C.How to learn life skills
D.the Penguin Project
【答案】ADCBD
【分析】Samantha一直梦想着能像她的朋友们一样参与戏剧表演,但由于身体原因未能如愿。现在,得益于企鹅项目,她的梦想成真了。在美国,有一个专为有特殊需求的儿童设立的剧院项目,即企鹅项目,由医生兼戏剧爱好者Andy Morgan几年前发起。这个项目让患有不同发展障碍的孩子们,如自闭症患者,有机会在老师的帮助下学习音乐剧表演。他们每个剧目投入四个月时间进行学习。去年,超过1000名儿童参与了音乐剧表演。Morgan举了一个自闭症男孩的例子,这个男孩最初很难与人交流,经常蜷缩在角落里。但两年后,他成为了一名出色的演员并交到了很多朋友。一位老师说:"他们不仅学到了表演技巧,还学到了生活技能。"
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Samantha wanted to act in a play,but there was something wrong with her body and she couldn't act like her friends.(Samantha一直梦想着能像她的朋友们一样参与戏剧表演,但由于身体原因未能如愿。)可知Samantha梦想参演戏剧。故选A。
(2)推理判断题。根据第二段The kids with different developmental disorders(发育障碍),such as autism(孤独症),can join the project.(患有不同发育障碍,比如孤独症的孩子也可以参加该项目。)可知患有孤独症的Helen可以加入这个项目。故选D。
(3)戏节理解题。根据第二段More than 1,000 children took part in last year's musicals.(1,000 多名儿童参加了去年的音乐剧演出。)可知去年有1,000 多名儿童参加了去年的音乐剧演出,并不是1000多场音乐剧。故选C。
(4)推理判断题。根据第三段At the beginning,the boy would just curl into a ball in the corner.But two years later,he became an excellent actor and had many friends.(这个男孩最初很难与人交流,经常蜷缩在角落里。但两年后,他成为了一名出色的演员并交到了很多朋友。)可知这个男孩后来变得很自信。故选B。
(5)主旨大意题。根据第一段She can play musicals(音乐剧) like her friends,thanks to the Penguin Project.(多亏了企鹅项目,她可以像朋友一样参演音乐家。)可知本文主要接受了企鹅项目。故选D。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
三、短文还原
5.(5分) Most people go to school or go to work by car or by bus .They think it 's convenient (方便的).(1) D  The followings are the reasons.
It ' s healthy . (2) A  It makes us feel good.
(3) E  It causes little pollution .So if more people ride their bikes ,the air will be cleaner.
It's cheap. (4) B 
It's fun .It's very interesting to ride a bike when you go on a trip with friends.
(5) F  You can also talk and sing happily and feel relaxed .
A.Riding a bike is a good exercise for us.
B.After spending about 50 yuan on an old bike ,you can ride and go to interesting places.
C.There are four reasons.
D.However,I usually ride a bike to school.
E.It's green.
F.You can stop if you like to see the beautiful things.
【答案】DAEBF
【分析】本文讲述了大多数人开车或坐公交上学上班,认为这样方便。然而,我通常骑自行车上学。这样做有四个原因:首先,骑车是一种很好的锻炼;其次,它几乎不会造成污染,所以如果更多人骑自行车,空气会更清新;再者,骑自行车很便宜,只需花费大约50元买辆旧自行车,你就可以去有趣的地方;最后,骑自行车很有趣,和朋友们一起旅行时骑车特别有趣,你还可以边骑边愉快地交谈和唱歌,感到放松。
【解答】(1)细节推理题。根据第一段Most people go to school or go to work by car or by bus .(大多数人坐小汽车或公交车上学或上班。)和第三段So if more people ride their bikes ,the air will be cleaner.(所以,如果更多人骑他们的自行车,空气会更干净。)可知,此处作者应该介绍自己喜欢骑自行车。结合选项,However,I usually ride a bike to school.(然而,我通常骑自行车去学校。)符合语境。故选D。
(2)细节推理题。根据第二段It ' s healthy.(它是健康的。)可知,此处应该和健康有关。结合选项,Riding a bike is a good exercise for us.(骑自行车对我们来说是一项很好的运动。)符合语境。故选A。
(3)细节推理题。根据第三段It causes little pollution.(它几乎不造成污染。)可知,此处应该和环境有关。结合选项,It's green.(它是绿色的。)符合语境。故选E。
(4)细节推理题。根据第四段It's cheap.(它是便宜的。)可知,此处应该和骑自行车的花费有关。结合选项,After spending about 50 yuan on an old bike ,you can ride and go to interesting places.(花50元买一辆旧自行车,你就可以骑着去有趣的地方。)符合语境。故选B。
(5)细节推理题。根据第六段You can also talk and sing happily and feel relaxed.(你也可以高兴地交谈和唱歌,并且感到很放松。)可知,此处应该和骑自行车的乐趣有关。结合选项,You can stop if you like to see the beautiful things.(如果你喜欢看美丽的东西,你可以停下来。)符合语境。故选F。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
四、任务型阅读
6.(7分)David is introducing some of his basketball teammates.Read David's introductions and answer the questions.
I'm in the school basketball team.My teammates are great!
Tom is tall and thin.He can run fast.He always gets the ball!
John is kind and friendly.He's a great basketball player.He always puts the team first.
Kevin is not tall,but he plays basketball well.He's also good at many other sports,like football and ping﹣pong.
Alex has a round face and wears glasses.He likes basketball,but he does not play it very well.He works hard to be good at it.
George is very smart and helpful.He helps me play basketball well.I learn a lot about the sport from him.
(1)Who can run fast?
 Tom can run fast. 
(2)Who always puts the team first?
 John always puts the team first. 
(3)What sport is Kevin good at?
 Kevin is good at basketball,football and ping﹣pong. 
(4)What does Alex look like?
 Alex has a round face and wears glasses. 
【答案】(1)Tom can run fast.
(2)John always puts the team first.
(3)Kevin is good at basketball,football and ping﹣pong.
(4)Alex has a round face and wears glasses.
【分析】本文是大卫介绍他的篮球队队员的情况。
【解答】(1)细节理解题。根据第三段Tom is tall and thin.He can run fast.(汤姆又高又瘦。他跑得很快。)可知汤姆跑得很快。故填Tom can run fast.
(2)细节理解题。根据第四段John is kind and friendly.He's a great basketball player.He always puts the team first.(约翰是善良和友好的。他是一个伟大的篮球运动员。他总是把团队放在第一位。)可知约翰总是把团队放在第一位。故填John always puts the team first.
(3)细节理解题。根据第五段Kevin is not tall,but he plays basketball well.He's also good at many other sports,like football and ping﹣pong. (凯文个子不高,但他篮球打得很好。他还擅长许多其他运动,比如足球和乒乓球。)可知凯文擅长篮球、足球和乒乓球。故填Kevin is good at basketball,football and ping﹣pong.
(4)细节理解题。根据第六段Alex has a round face and wears glasses.(亚历克斯有一张圆脸,戴着眼镜。)可知亚历克斯有一张圆脸,戴着眼镜。故填Alex has a round face and wears glasses.
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析,仔细推敲,确定最佳答案。
五、选词填空
7.(5分) Mr Wu is making some notes about his new plete his notes with the correct forms of the words and phrases in the box below.
be good at friendly smart full of energy slim polite science ready to
This is Millie.She has short hair.She loves reading.
Simon is a tall boy.He likes sport and (1) is good at  football.He is always(2) full of energy  .
Sandy is a tall and (3) slim  girl with long hair.She is interested in music,and she can play the piano well.She is very (4) polite  .She always says "please" and "thank you".
Daniel is not tall.He wears glasses.He is (5) smart  .He likes learning about (6) science  .He is very nice and always(7) ready to  help others.
My new students are all very nice.They are (8) friendly  to each other.
【答案】(1)is good at(2)full of energy(3)slim(4)polite(5)smart(6)science(7)ready to(8)friendly
【分析】文章主要介绍了吴老师的一些新学生的情况。
【解答】(1)考查短语。句意:他喜欢运动,擅长足球。根据句意,此处意为"他擅长足球",主语为He,所以be动词用is。故填is good at。
(2)考查短语。句意:他总是精力充沛。根据句意可知,此处意为"精力充沛",full of energy,固定搭配。故填full of energy。
(3)考查形容词。句意:桑迪是一个长头发的又高又瘦的女孩。根据句意,此处意为"又高又瘦的女孩",使用形容词slim。故填slim。
(4)考查形容词。句意:她很有礼貌。根据句意可知,此处使用形容词polite作表语。故填polite。
(5)考查形容词。句意:他很聪明。根据句意可知,此处使用形容词smart作表语,意为"聪明的"。故填smart。
(6)考查名词。句意:他喜欢学习科学知识。根据句意可知,此处意为"学习科学知识",使用名词science。故填science。
(7)考查短语。句意:他人很好,总是乐于助人。根据句意可知,此处意为"乐于助人",be ready to,固定搭配。故填ready to。
(8)考查形容词。句意:他们彼此很友好。根据句意可知,此处意为"彼此很友好",使用形容词friendly。故填friendly。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
六、语法填空
8.(10分)用 be动词的适当形式补全短文。
Hello!I (1) am  Liu Yu.I (2) am  13 years old.I (3) am  from Chengdu ,China.My favourite animal (4) is  the panda.I like hot pot very much.This (5) is  my new classmate.Her name(6) is  Sally Wood.She (7) is  also 13 years old.She (8) is  from Sydney ,Australia.Now she lives in Chengdu with her parents.She likes Chinese food a lot.Her favourite food (9) is  Mapo tofu.She says she likes China very much.Sally and I (10) are  good friends now.
【答案】(1)am (2)am (3)am (4)is (5)is (6)is (7)is (8)is (9)is (10)are
【分析】你好!我是刘宇。我今年13岁。我来自中国成都。我最喜欢的动物是熊猫。我非常喜欢火锅。这是我的新同学。她的名字叫莎莉 伍德。她也是13岁。她来自澳大利亚悉尼。现在她和父母住在成都。她非常喜欢中国菜。她最喜欢的食物是麻婆豆腐。她说她非常喜欢中国。莎莉和我现在是好朋友了。
【解答】(1)考查be动词。句意:我是刘宇。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为I,故用am。故答案为:am。
(2)考查be动词。句意:我今年13岁。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为I,故用am。am。
(3)考查be动词。句意:我来自中国成都。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为I,故用am。am。
(4)考查be动词。句意:我最喜欢的动物是熊猫。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为My favourite animal"我最喜欢的动物",故用is。is。
(5)考查be动词。句意:这是我的新同学。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为This,故用is。is。
(6)考查be动词。句意:她的名字叫莎莉 伍德。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为Her name"她的名字",故用is。is。
(7)考查be动词。句意:她也是13岁。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为She"她",故用is。is。
(8)考查be动词。句意:她来自澳大利亚悉尼。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为She"她",故用is。is。
(9)考查be动词。句意:她最喜欢的食物是麻婆豆腐。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为Her favourite food"她最喜欢的食物",故用is。is。
(10)考查be动词。句意:莎莉和我现在是好朋友了。根据文章,可知时态为一般现在时,主语为Sally and I"莎莉和我",故用are。are。
【点评】语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
七、单词拼写
9.(1分)She is s  ilent  .She seldom shows her feelings(看法) .
【答案】silent
【分析】她很沉默。她很少表达自己的感情。
【解答】根据She seldom shows her feelings(看法).(她很少表达自己的感情。)可知此处表示"沉默的",形容词作表语。
故填:silent。
【点评】本题考查单词填空,首先要根据语境明确句意,然后再根据相关语法给出答案。
10.(1分)This  is  (是) an apple.
【答案】is
【分析】这是一个苹果。
【解答】"是"是系动词;根据句意可知,此句是一般现在时,在this后面be动词用is。
故答案为:is。
【点评】翻译填空,需要学生根据汉语提示等,来选择合适的单词或者短语,构成合乎语法、句意完整的句子。
11.(1分) Daniel lives in Beijing with his  family  (家人) now.
【答案】family
【分析】丹尼尔现在和他的家人住在北京。
【解答】根据汉语提示,可知应填名词family,作介词with的宾语,表示"家人",是集合名词。
故填:family。
【点评】本题考查单词填空,首先要根据语境明确句意,然后再根据相关语法给出答案。
12.(1分) The Tiangong Class is really amazing.Many students are  interested  (感兴趣的) in it.
【答案】interested
【分析】天宫课堂真的很棒,许多学生对它很感兴趣。
【解答】根据汉语提示"感兴趣的"可知应填形容词interested,作表语。
故填:interested。
【点评】本题考查单词填空,首先要根据语境明确句意,然后再根据相关语法给出答案。
13.(1分)Minmin is glad to see Mia in the new classroom.They are c  lassmates  again.
【答案】classmates
【分析】敏敏很高兴在新教室看到米娅。他们又是同学了。
【解答】根据Minmin is glad to see Mia in the new classroom.(敏敏很高兴在新教室里看到米娅。)可知他们又是同学了。are接可数名词复数形式。
故答案为:classmates。
【点评】本题考查单词填空,首先要根据语境明确句意,然后再根据相关语法给出答案。
14.(1分)A friend of mine often comes to see me at the  weekend  (周末) .
【答案】weekend
【分析】我的一个朋友经常在周末来看我。
【解答】根据提示词的词义,可知应填入weekend,作介词at的宾语。
故答案为:weekend。
【点评】本题考查单词填空,首先要根据语境明确句意,然后再根据相关语法给出答案。
15.(1分)This year is the 120th birth anniversary (周年纪念) of Ren Bishi(任弼时) .His spirit (精神) and c  ontributions  are great.
【答案】contributions
【分析】今年是任弼时诞辰120周年,他的精神与贡献是伟大的。
【解答】根据首字母提示及空前的形容词great可知应填名词contribution,表示"贡献",为可数名词;由are可知应用复数形式。
故填:contributions。
【点评】本题考查单词填空,首先要根据语境明确句意,然后再根据相关语法给出答案。
16.(1分)I have a big family.I love e  veryone  in my family.
【答案】everyone.
【分析】我有一个大家庭。我爱我家里的每一个人。
【解答】根据I have a big family"我有一个大家庭"及首字母提示可知,我爱"每个人",填不定代词everyone。
故答案为:everyone。
【点评】首字母填空类型题要充分理解句意,再根据首字母提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
八、书面表达
17.(25分)你想交更多的新朋友吗?假如你是Sandy,先让大家认识一下你吧!根据图表提供的信息用英文写一篇自我介绍。
要点:
要求:1.文章需包含所有信息并作适当拓展。
2.结构合理,文章通顺。
3.词数在80词左右。(开头已给出,不计入总词数)
Hello,everyone!I'm Sandy._____
【答案】 Hello,everyone!I'm Sandy.I am 13 years old.I live in Yancheng.My birthday is on May 10th.My telephone number is 3221﹣7985.I am tall and slim.I have long and black hair.I have big eyes and a small mouth.
I am a middle school student.I go to school from Monday to Friday.I have many subjects.Chinese is my favorite subject because it is interesting.I like reading very much.I often read books in the library after school.I also like sports and I like playing tennis best.I often play tennis with my classmates.I like listening to music in my spare time.I want to be a singer when I grow up.
This is me.Do you want to make friends with me?
【分析】【高分句型一】
I go to school from Monday to Friday.我从星期一到星期五上学。go to school 去上学。
【高分句型二】
I want to be a singer when I grow up.我长大后想当歌手。when引导的时间状语从句。
【解答】 Hello,everyone!I'm Sandy.I am 13 years old.I live in Yancheng.My birthday is on May 10th.My telephone number is 3221﹣7985.I am tall and slim.I have long and black hair.I have big eyes and a small mouth.(基本信息)
I am a middle school student.I go to school from Monday to Friday. 【高分句型一】I have many subjects.Chinese is my favorite subject because it is interesting.I like reading very much.I often read books in the library after school.I also like sports and I like playing tennis best.I often play tennis with my classmates.I like listening to music in my spare time.I want to be a singer when I grow up. 【高分句型二】(学校生活和爱好)
This is me.Do you want to make friends with me?
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览