资源简介 广东省广州市2025年初中学业水平考试英语试题本试卷共14页,四大题,满分90分。考试用时100分钟。注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的圆珠笔或钢笔填写自己的考生号、姓名;将自己的条形码粘贴在答题卡的“条形码粘贴处”。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的圆珠笔或钢笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、语法选择 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~15各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was a warm morning when I ran to the sea. I dropped my things 1 the beach and jumped in. I was just so glad to be back.I swam to a rock. I climbed onto it and 2 my head to face the rising sun. 3 a fire in me that burned for the deep blue. It was 4 only place where I felt truly free.I jumped back and 5 went deeper, with my eyes open. Among a group of fish and 6 sea animals, I noticed a big shell. I took it and swam to the surface. I put 7 on the rock and swam back in. This time I went even deeper, 8 I wasn't afraid. It was beautiful.And then I saw 9 moving towards me. It was a shark! I had never seen such a big one in the wild. I 10 by fear. All I'd learned about sharks rushed into my head. I knew I 11 slowly back away, but my curiosity(好奇心) got the best of me. I swam 12 to it,and when it was about five feet away, I got to know it was simply a Caribbean reef shark. They aren't dangerous, so I decided 13 it quietly. Then it slowly swam away.Now, more than ever, I understand 14 I love the sea —— it 15 full of unknown danger, yet beautiful.1. A. in B. on C. from D. off2. A. lift B. lifts C. lifted D. lifting3. A. There was B. There were C. There is D. There are4. A. a B. an C. the D./5. A. quick B. quicker C. quickness D. quickly6. A. other B. others C. another D. the others7. A. it B. its C. itself D. it's8. A. or B. but C. so D. if9. A. something B. anything C. everything D. nothing10. A. catch B. caught C. am caught D. was caught11. A. would B. could C. might D. should12. A. close B. closer C. closest D. the closest13. A. watch B. watching C. to watch D. watched14. A. whether B. when C. what D. why15. A. was B. is C. has been D. will be二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从16~25各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。“Oh, no! Our Charlie is barking(吠) again!” Mr. Lee, the director, shouted.Charlie was a supporting 16 in our school's musical play. The story was about a little girl and the dog she saved. I was the one to 17 a perfect Charlie. It was harder than Ithought. The first dog barked during the songs. The second dog ran wild and broke things. I had to find a new Charlie fast.I 18 acting on stage, but I had a big birthmark on my face, so I chose to work behind the stage. I was proud of what I'd done for the play so far, but finding a dog actor was not 19 . The dog had to look good and be nice. I needed a star, not just any dog.Mr. Lee was getting really 20 . He even thought about using a toy dog! Just then a friend brought us his dog Lucky. He was so friendly and quiet, but had only three legs. “He’ s not the 21 Charlie. People might notice he's missing a leg,” I said.“Theatre is art, and if everyone in it is perfect, it will be the most boring place in the world,”Mr. Lee said, smiling. “Let's give him a(n) 22 .”When Lucky was on stage, he 23 everyone. He didn't bark or run around. He just followed the leading actress. People loved him. I realized that Mr. Lee was 24 .After the show, Mr. Lee gave me some papers about a(n) 25 club, and asked if I'd like to try on stage. “Why not ” I replied. “After all, theatre is for everyone.”16. A. tool B. role C. director D. toy17. A. find B. train C. keep D. buy18. A. gave up B. kept on C. heard about D. dreamed of19. A. funny B. important C. easy D. possible20. A. excited B. active C. worried D. lonely21. A. new B. last C. same D. perfect22. A. chance B. idea C. break D. hand23. A. surprised B. woke C. saw D. warned24. A. lucky B. right C. kind D. successful25. A. music B. pet C. acting D. writing三、阅读(共两节,满分35分)第一节阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从26~40各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(A)It was going to be a long afternoon. Aunt Jen and Uncle Pete were visiting, which meant Ihad to play with Amy.I was mixing salt with mud (泥) in the garden. Amy was dancing around like a butterfly.Maybe she could help prepare food for the butterflies.“Okay, Amy,”I said.“You can help spread this salt on the mud.”She took the salt shaker.“Are you growing butterflies like plants, Simon ”“Questions again”I shook my head. This little girl had a lot to learn— just like me at her age, when my family started planting this butterfly garden.“Some butterflies need salt to stay healthy,”I explained.“Once, a butterfly sat right here on my arm, tasting my salty sweat.”“I want a butterfly to sit on me!” cried Amy.“I want to wear it like a flower!”“Butterflies don't grow like flowers,”I said.“They fly wherever they like.”“Aww… make them come to me,” Amy said.“They will. They love our garden's plants, with nice leaves and juice, and this…”I said,pointing to the salty mud.“I don't like mud,” Amy said.“See, my new pink shoes are muddy —— and pink's my favorite color!”I tried to distract her attention.“Do you know butterflies have favorite colors too ”“Pink ” Amy asked, starting to smile again.“They like purple better, and orange,”I explained, pointing to the nearby butterfly weed with dark orange flowers.“Look, a butterfly is drinking the juice of the flowers.”I kept talking so she wouldn't try to catch it. “Butterfly weed is a perfect host plant. Butterflies lay eggs here, which become caterpillars, then chrysalises, and finally beautiful butterflies...”As I spoke, Amy saw a big bee. “Shoo! No bees allowed!” she cried.“Hey, it's okay. Butterflies and bees both work for flowers,” Itold her.“Butterflies work ” she asked.“Yes, listen……”We stayed in the garden until sunset. Then I smelt bread and suggested, “Let's rest in the hammock.”As we lay together, Amy noticed a butterfly leaving a flower and cried, “Simon, it's like a flying flower!”That made me smile. We swung gently back and forth, happy just to watch all the flowers —— the ones that fly and those that don't —— untilMom called us in to dinner.26. Why did Simon mix the salt with the mud A. To play games with Amy.B. To prepare food for butterflies.C. To make the plants grow better.D. To make it safer for Amy to dance.27. How did Simon feel when Amy asked her first question A. He couldn't believe how silly Amy was.B. He was surprised at Amy's rich imagination.C. He was a bit impatient but also very understanding.D. He was glad that Amy was curious about butterflies.28. What does the underlined phrase“distract her attention” mean in the story A. Clean the mud off her shoes.B. Change her mind about mud.C. Keep her away from the mud.D. Get her to forget about the mud.29. Why did Simon feel happy at the end of the story A. The bread for dinner smelt good.B. He enjoyed the afternoon with Amy.C. The hammock was really comfortable.D. Amy thanked him for the butterfly lesson.(B)When I was young, my father took me outside to see the stars. Once we saw a comet(彗星)!It was the first comet I'd seen but wasn't the last.My name is Caroline Herschel. I was born in Hanover, Germany in 1750. When I was 22,I moved to England to stay with my older brother, William. He was a musician and he offered me singing lessons. I helped him with housework in return. I practiced hard and soon started singing at his concerts.Life changed when William became interested in astronomy. He read about space late into the night. Breakfast often turned into a lesson about stars.I learned a lot from him. And we even started working together on a big project: building telescopes —— the special tools for seeing faraway things.To make the perfect mirrors for our telescopes, we heated metals and shaped them using special molds(模具). These molds were made from strange things, like dry horse waste. I had to break it into small bits. It was dirty work, but I didn't mind. Someone had to do it.Making the mirrors smooth was very difficult. William invented a machine to help, but he still had to work without stopping for hours once he began. He couldn't even stop to eat, so Ifed him and read stories to keep him happy and relaxed.In 1781, William discovered something fantastic —— a new planet! King George was so glad that he made William his astronomer. William made a telescope just for me. And I was able to search the sky along with him.On August 1, 1786, I found something special too —— a comet! I watched it carefully for one more night and discovered it was real. Now everyone is talking about my comet. They call it the Lady's Comet.This is the first comet I' ve ever discovered, but I don't think it will be the last.Historical Note: After Caroline discovered her first comet, King George paid her to beWilliam's assistant(助手). She was one of the first women astronomers to be paid for her work. She went on to find seven more comets herself between 1786 and 1797.30. Why did Caroline move to England A. To live with her brother. B. To study at a music school.C. To sing at famous concerts. D. To look after a sick relative.31. In what order did the following happen in Caroline's life a. She discovered her first comet.b. Her brother built a telescope for her.c. Her brother became interested in space.d. She built telescopes together with her brother.e. She got paid by King George to help with her brother's work.A. c-d-b-a-e B. c-d-e-b-a C. c-b-d-a-e D. c-b-a-e-d32. How many comets did Caroline discover by herself A. One. B. Seven. C. Eight. D. Nine.33. Which of the following best describes Caroline and William's working relationship A. Caroline gave William more help.B. Caroline had to do all the dirty work.C. William took care of most of the work.D. They were important to each other's success.(C)June 6,2025· Issue 66 SUNSHINE SCHOOL WEEKLYHow much do you know about lychees China has been growing lychees for over 2,000 years. See History, page 2 The first lychee cultural museum is in Guangzhou. See Museum, page 3 Lychees can be used in traditional Chinese medicine. See Health, page 4 Online Scan and enjoy the famous song An Ode to theLychee from Yueju Opera.Cool ways to serve the best lychees! After their first successful service inMaoming, Guangdong, drones are coming to Zengcheng this June! These drones can carry lychees over 5 kilometres in just 5minutes! See more, page 6China's work on spreading sweet lychees to the world Since 2007, Guangdong scientists have helped farmers in Madagascar learn new technology for growing lychees. The country now produces 60,000-80,000 tons of lychees per year, with half sold to Europe.See more, page 7My lychee story Send your story to sunshineschoolweekly@. Yesterday, I visited a lychee farm. There,I tried seedless(无核的)lychees for the first time. They are my favourite! I can't wait to find lychees in my hometown so my family can taste them too. To me,lychees are more than just a fruit—— they are a bridge between cultures. —— exchange student, Jenny, 14 See more, page 834. Which page should you read if you are planning to visit the first lychee cultural museum A. Page 2.B. Page 3.C. Page 4.D. Page 5.35. How have Guangdong scientists helped lychee farmers in Madagascar A. By giving them drones.B. By buying their lychees.C. By teaching them growing methods.D. By offering them freezing technology.36. Which of the following is an opinion according to Jenny's story A. Lychees are a bridge between cultures.B. Jenny visited a lychee farm yesterday.C. Seedless lychees are Jenny's favourite.D. Jenny's family haven't tasted lychees.(D)Libraries around the world still keep old books hundreds of years old. But will we be able to read today's digital(数字的) books in hundreds of years Librarians are worried. Even now,we can't open some files(文件) from 20 or 25 years ago. Will our digital works be lost in a digital black hole Will we face the loss of valuable information Technology is changing fast. Old ways of keeping information are gone now, or they are no longer supported by new technology. For example, many people used floppy discs(软盘) to save files years ago, but today few machines can open them. Also, millions of songs and music pieces were saved on tapes or CDs, but now most old music players no longer work. Another problem is that websites often change or close down, and all the information on them can fall into the digital black hole.Books, however, are quite easy to keep. We don't need special tools or technology to read them. If you keep them in a dry and safe place, they will stay safe for a long time. Li Shizhen's great medical book Ben Cao Gang Mu came out in 1593. Amazingly, three copies from the first printing still survive today. That's not bad for a book more than 400 years old.Today, to some researchers, printed books remain a safe way to keep information. In 2014,a professional group began to raise money to print a famous online encyclopedia into 1,000books. This would make sure that even if digital technology fails, the knowledge can still be kept.For now, when it comes to storing information, printed copies seem to be the safest choice.However, future technology might develop and provide new ways to solve the problem of digital black hole. Time will tell.37. What happens if our digital works fall into a digital black hole A. They are carefully kept.B. They cannot be understood.C. They cannot be read or reached.D. They are saved in a wrong place.38. What is paragraph 2 mainly about A. How music players are developing.B. How technology is changing over time.C. Why old machines are no longer used today.D. Why technology may cause information loss.39. Why does the writer mention Ben Cao Gang Mu A. To discuss why this book is still important.B. To show printed books can last for a long time.C. To explain how easy it is to keep printed books.D. To tell when the earliest printed book came out.40. What would the writer most probably agree with A. Libraries should keep more digital books.B. Digital books are less valuable than printed ones.C. Technology will soon solve the problem of digital black hole.D. Technology is still looking for better ways to keep information.第二节 阅读填空(共5小题;每小题1分,满分5分)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入41~45各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Technology has greatly improved the performance of modern athletes. They use modern equipment (装备) to help them run faster, jump higher and win more.41 These shoes are made of special materials to reduce weight and provide better support. High-tech is helping bicyclists too. They ride bikes made from lightweight materials like carbon fiber. These bikes are built to reduce wind resistance and help them ride faster and more smoothly. 42What's the future of smart sports equipment 43 It uses sensors(传感器) to tell athletes what is going on in their bodies. These sensors are also able to tell how much energy they are using. One product in development is a wearable sensor. It tells runners when and how much they need to drink.44 Coaches use computers, apps, and smart tools to help their athletes learn better skills. For example, some coaches use video analysis tools to study and improve their athletes’movements. Virtual reality(VR) has also become part of the training. It allows athletes to feel like they are competing in real matches, helping them prepare for possible challenges.With technology, athletes can improve their performance and achieve amazing results. 45 The mix of hard work, talent, and smart tools helps athletes reach their best level.A. A recent development is smart clothing. B. Runners wear high-tech shoes to go faster. C. Modern technology also improves training. D. A small change in design can make a huge difference. E. However, technology will never take the place of talent or hard work.四、写作(共三节,满分30分)第一节 语篇填词(共5小题;每小题1分,满分5分)阅读短文,根据上下文和所给的首字母写出所缺单词。注意使用正确形式,每空限填一词。答卷时,要求写出完整单词。A hospital in Guangzhou had a special idea to help children feel better. They turned the children's ward(病区) into an art gallery(画廊). Doctors, nurses, artists, and even the children themselves helped create this(46)f space.Doctor Huang explained that many kids are more afraid of the strange environment than the medical treatment. Making the ward colorful and warm can help them (47)r . That's why he agreed when the head nurse suggested this idea. Some artists(48)p bright and lovely pictures. They believe that happy feelings can help kids get well sooner. The children also drew pictures and put them up on the (49) w .The hospital hopes to show care for the children and their families through this project.This is a great(50)e of how art and love together can build a better world.第二节 完成句子(共5 小题;每小题2分,满分10分)根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。每空限填一词。51.目前,许多老人使用智能手机有困难,需要被给予更多支持。Now, many old people have trouble in using smart phones. They should more support.52.上周,我去敬老院和老人们分享一些实用技能。Last week,I visited an old people's home to some useful skills the old.53.他们担心自己能否学会这些技能。They worried these skills.54.我计划花一个下午教他们制作一个电子相册。I planned to a whole afternoon them to make an electronic photo album.55.令我欣喜的是,他们很快就完成了。他们真聪明!To my joy, they finished it in a short time. they are!第三节 书面表达(共1题,满分15分)你校英文报下期征稿的主题为“零废弃(ZeroWaste)”。请根据以下征稿启事写一篇短文投稿。Articles Wanted: Zero Waste Makes a Difference● Zero Waste: Making less rubbish and using everything around us in a smart way. ● Your article should include: 1. What is“zero waste” 2. Why is it necessary 3. What can we do Send your article to sunshineschoolweekly@ before July 3,2025.注意:1.短文需包含征稿要求的三点内容,并可适当拓展信息;2.写作词数80左右;3.不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。Zero Waste Makes a Difference2025年广州市初中学业水平考试英语试题参考答案(逐题详解附后)一、语法选择(共15小题;每小题1分,满分15分)1. B 2. C 3. A 4. C 5. D6. A 7. A 8. B 9. A 10. D11. D 12. B 13. C 14. D 15. B二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)16. B 17. A 18. D 19. C 20. C21. D 22. A 23. A 24. B 25. C三、阅读(共两节,满分35分)第一节 阅读理解(共15 小题;每小题2分,满分30分)26. B 27. C 28. D 29. B 30. A31. A 32. C 33. D 34. B 35. C36. A 37. C 38. D 39. B 40. D第二节 阅读填空(共5 小题;每小题1分,满分5分)41. B 42. D 43. A 44. C 45. E四、写作 (共三节,满分30分)第一节 语篇填词(共5小题;每小题1分,满分5分)46. fun/ friendly/ fantastic47. relax48. painted/ provided/ prepared49. wall(s)/ window(s)50. example/ evidence第二节 完成句子(共5 小题;每小题2分,满分10分)51. be given52. share… with53. if/ whether they could learn54. spend... teaching/ coaching55. How smart/ clever/ intelligent/ bright第三节 书面表达(共1题,满分15分)【作答示例】(1)Zero Waste Makes a DifferenceZero waste means reducing rubbish and making the most of what we have. It's important because it helps protect our planet.What can we do First, only buy what you need. Second, choose and use environmentally friendly products. Third, recycle or reuse as many things as possible. Finally, find new uses for old things instead of throwing them away. Spreading the idea of zero waste is also important.If we just learn to live in green and smart ways, we can make a difference.(2)Zero Waste Makes a DifferenceAs life becomes easier, people often throw things away too quickly. Zero waste means using less and being smart about how we use resources. It's important because it helps protect the earth and sets a good example for future generations.Here are some ways to start. At home, instead of throwing broken items away, we can learn to repair them —— for example, mending clothes or fixing toys. At school, students can organize events to exchange old books, toys, or clothes. Online, sharing ideas about zero waste can also inspire others to help the planet.Zero waste isn't just recycling; it's a way of life that shows how much we care about our world. If we all make small changes to our daily lives, we can truly make a difference.参考答案逐题详解1. B 2. C 3. A 4. C 5. D 6. A 7. A 8. B 9. A10. D 11. D 12. B 13. C 14. D 15. B【导语】本文讲述了作者在温暖的早晨奔向大海,在海中畅游、探索,遭遇鲨鱼后克服恐惧,最终更深刻地理解自己热爱大海的原因的故事。1.句意:我把东西扔在海滩上,然后跳了进去。in在里面; on在上面; from来自; off离开。根据“I dropped my things… the beach”可知,此处表示把东西扔在海滩上, on the beach“在海滩上”。故选B。2.句意:我爬到上面,抬起头面对升起的太阳。lift举起, 动词原形; lifts第三人称单数形式; lifted过去式; lifting现在分词。根据“Iclimbed onto it and... my head to face the rising sun.”可知, 此处描述过去发生的事情, 用一般过去时, and连接并列的谓语动词,所以空处用 lift的过去式 lifted。故选C。3.句意:我心中有一团为深蓝色而燃烧的火焰。There was有,一般过去时,后接单数名词或不可数名词: There were有,一般过去时,后接复数名词; There is有,一般现在时,后接单数名词或不可数名词; There are 有,一般现在时, 后接复数名词。根据“a fire in me”可知, 此处用 there be 句型的一般过去时, 且 fire为单数名词,所以空处用 There was。故选 A。4.句意:这是唯一一个让我感到真正自由的地方。a一个,表泛指,用于辅音音素开头的单词前; an一个,表泛指,用于元音音素开头的单词前; the这个, 表特指: /不填。根据“only place”可知, 此处表示特指, 用定冠词 the。故选C。5.句意:我跳回去,迅速游向更深的地方,眼睛睁着。quick快的, 形容词; quicker更快的, 形容词比较级; quickness 迅速, 名词; quickly迅速地, 副词。根据“went deeper”可知, 此处用副词修饰动词, 所以空处用 quickly。故选D。6.句意:在一群鱼和其他海洋动物中,我注意到一个大贝壳。other 其他的, 后接复数名词; others其他的,相当于“other+复数名词”; another另一个,表泛指,后接单数名词; the others其余的,表示在一个范围内的其他全部。根据“seaanimals”可知,此处表示其他的海洋动物,用 other修饰名词复数。故选A。7.句意:我把它放在岩石上,然后游回水里。it它,人称代词主格或宾格; its它的,形容词性物主代词或名词性物主代词; itself它自己, 反身代词; it's 它是, it is 的缩写。根据“I took it and swam to the surface.”以及“I put... onthe rock”可知,此处指把贝壳放在岩石上,用 it指代上文的 shell,作 put的宾语。故选A。8.句意:这次我游得更深了,但我不害怕。or或者; but但是; so所以; if如果。根据“This time I went even deeper... I wasn't afraid.”可知,前后句为转折关系,用but连接。故选 B。9.句意:然后我看到有东西朝我游来。something某物,用于肯定句; anything 任何东西, 用于否定句或疑问句; everything一切; nothing没有什么。根据“moving towards me”可知, 此处表示看到有东西朝我游来,句子为肯定句, 用 something。故选 A。10.句意:我被恐惧笼罩。catch抓住, 动词原形; caught抓住, 过去式; am caught被抓住, 一般现在时的被动语态; was caught 被抓住, 一般过去时的被动语态。根据“I... by fear.”可知, 此处表示被恐惧笼罩,用被动语态,且描述过去发生的事情,用一般过去时的被动语态。故选 D。11.句意:我知道我应该慢慢地游回去,但我的好奇心战胜了我。would将会; could 能够; might可能; should应该。根据“All I’ d learned about sharks rushedinto my head.”以及“slowly back away”可知, 此处表示知道应该慢慢地游回去。故选 D。12.句意:我游得更近了,当它离我大约五英尺远时,我知道它只是一只加勒比礁鲨。close近,形容词; closer更近, 形容词比较级; closest 最近,形容词最高级; the closest最近,形容词最高级前加 the。根据“to it”可知,此处用 close的比较级 closer修饰动词swam,表示游得更近了。故选B。13.句意:它们并不危险,所以我决定静静地观察它。watch观看, 动词原形; watching现在分词; to watch动词不定式; watched 过去式。 decideto do sth“决定做某事”, 所以空处用动词不定式 to watch。故选 C。14.句意:现在,我比以往任何时候都更明白我为什么爱大海。whether是否; when什么时候; what什么; why为什么。根据“I understand... I love the sea”以及“it... full of unknown danger, yet beautiful.”可知, 此处表示明白为什么爱大海。故选D。15.句意:它充满了未知的危险,但却很美丽。was是, 一般过去时; is是, 一般现在时; has been已经是, 现在完成时; will be将是,一般将来时。根据“Now, more than ever”以及“it... full of unknown danger, yet beautiful.”可知,此处描述现在的情况,用一般现在时,主语为 it, be动词用 is。故选B。16. B 17. A 18. D 19. C 20. C 21. D 22. A 23. A24. B 25. C【导语】本文讲述了学校音乐剧中寻找扮演小狗 Charlie的合适演员的过程,一开始作者因自身有胎记而选择幕后工作,在找狗演员遇挫时,朋友带来只有三条腿的狗 Lucky,在导演鼓励下让 Lucky上台并获成功,最后导演还邀请作者尝试上台表演。16.句意: Charlie在我们学校音乐剧中是一个配角。tool工具; role 角色; director导演; toy玩具。根据“in our school's musical play”以及后文可知, Charlie是音乐剧中的一个角色, a supporting role“一个配角”, 符合语境。故选B。17.句意:我要找到一个完美的扮演 Charlie的狗。find 找到; train 训练; keep 保持; buy买。根据“I had to find a new Charlie fast”可知, 此处表示要找到一只合适的狗来扮演 Charlie。故选 A。18.句意:我梦想在舞台上表演,但我脸上有一个很大的胎记,所以我选择在幕后工作。gave up 放弃; kept on 继续; heard about 听说; dreamed of梦想。根据“but I had a bigbirthmark on my face, so I chose to work behind the stage.”可知, 前后句为转折关系, 虽然有胎记但曾梦想在舞台上表演。故选 D。19.句意:到目前为止,我为这部剧所做的一切让我感到自豪,但找到一只狗演员并不容易。funny 有趣的; important重要的; easy容易的; possible可能的。根据“It was harder than Ithought”以及“The dog had to look good and be nice. I needed a star, not just any dog.”可知, 找到合适的狗演员要求高,并不容易。故选C。20.句意:李先生真的很担心。excited兴奋的; active积极的; worried 担心的; lonely孤独的。根据“He even thought aboutusing a toy dog!”可知,找不到合适的狗演员,李先生甚至考虑用玩具狗,说明他很担心。故选 C。21. 句意: 他不是完美的 Charlie。new 新的; last最后的; same相同的; perfect完美的。根据“People might notice he’ smissing a leg”可知, 因为狗少了一条腿, 所以不是完美的扮演 Charlie的狗。故选D。22.句意:让我们给他一个机会。chance 机会; idea 想法; break休息; hand手。根据“Theatre is art, and if everyone in it is perfect, it will be the most boring place in the world”以及“Let’ s give him a(n)…”可知, 导演认为不完美也没关系,要给 Lucky一个机会。故选 A。23.句意:当Lucky在舞台上时,他让每个人都感到惊讶。surprised使惊讶; woke 唤醒; saw 看见; warned 警告。根据“He didn’ t bark or run around.He just followed the leading actress. People loved him.”可知, Lucky 在舞台上的表现很好, 让大家感到惊讶。故选 A。24.句意:我意识到李先生是对的。lucky幸运的; right正确的; kind善良的; successful 成功的。根据“People loved him.”以及前文导演说的话可知, Lucky的表现证明导演的话是正确的。故选B。25.句意:演出结束后,李先生给了我一些关于表演俱乐部的资料,并问我是否愿意在舞台上尝试。music音乐; pet宠物; acting表演; writing写作。根据“and asked if I'd like to try on stage”可知,与在舞台上表演相关的是表演俱乐部。故选C。26. B 27. C 28. D 29. B【导语】本文主要讲述了 Simon和表妹 Amy在花园里度过的一个下午, Simon通过向Amy解释关于蝴蝶的知识,成功转移了她对泥巴的注意力,两人一起享受了观察蝴蝶和花朵的时光。26. 细节理解题。根据“Maybe she could help prepare food for the butterflies.”以及“Somebutterflies need salt to stay healthy”可知, Simon混合盐和泥是为了给蝴蝶准备食物, 因为有些蝴蝶需要盐来保持健康。故选 B。27. 推理判断题。根据“‘Questions again!’ I shook my head. This little girl had a lot to learn——just like me at her age, when my family started planting this butterfly garden.”可知, 当 Amy问第一个问题时, Simon摇了摇头,觉得她有很多要学,这表现出他有点不耐烦,但同时也表现出他很理解 Amy的好奇心,愿意教她。故选 C。28. 词义猜测题。根据“‘I don’ t like mud,’ Amy said. ‘See, my new pink shoes are muddy—— andpink’ s my favorite color!”可知, Amy不喜欢泥巴, 她的新粉色鞋子沾上了泥巴, 她很不喜欢。再根据后文 Simon开始谈论蝴蝶喜欢的颜色,试图转移 Amy的注意力,让她不再关注泥巴。因此, “distract her attention”在这里的意思是“转移她的注意力”, 让她不再注意泥巴。故选D。29. 推理判断题。根据“That made me smile. We swung gently back and forth, happy just towatch all the flowers— the ones that fly and those that don't— until Mom called us in to dinner.”可知, Simon在故事结尾感到开心是因为他和 Amy一起享受了一个愉快的下午,一起观察了蝴蝶和花朵。故选B。30. A 31. A 32. C 33. D【导语】本文主要讲述了德国天文学家卡罗琳·赫歇尔的生平。30. 细节理解题。根据“I moved to England to stay with my older brother, William”可知卡罗琳搬到英国是为了与哥哥同住。故选A。31. 细节理解题。根据“Life changed when William became interested in astronomy.”可知,她的哥哥威廉对天文学产生兴趣,这是最先发生的,对应c;根据“And we even startedworking together on a big project: building telescopes”可知, 兄妹俩一起制作望远镜, 对应d, 排除CD; 根据“In 1781... William made a telescope just for me”可知, 威廉为卡罗琳制作了一台望远镜,对应b,排除B。故选 A。32. 细节理解题。根据“Historical Note: After Caroline discovered her first comet... She went on to find seven more comets herself between 1786 and 1797.”可知, 卡罗琳先发现1颗彗星,之后又发现7颗,总共发现8颗。故选 C。33. 推理判断题。根据“And we even started working together on a big project: buildingtelescopes”以及“He couldn’ t even stop to eat, so I fed him and read stories to keep him happy andrelaxed.”可知卡罗琳和威廉一起制造望远镜,在威廉工作时卡罗琳喂他吃饭、给他读故事,他们的工作是相互配合的,对彼此的成功都很重要。故选D。34. B 35. C 36. A【导语】本文主要介绍一些关于荔枝的内容。34. 细节理解题。根据“The first lychee cultural museum is in Guangzhou. See Museum, page3”可知,参观首家荔枝文化博物馆应查阅第3页。故选B。35. 细节理解题。根据“Since 2007, Guangdong scientists have helped farmers in Madagascarlearn new technology for growing lychees.”可知, 他们是通过教授种植技术来帮助马达加斯加农民。故选C。36. 推理判断题。 Lychees are a bridge between cultures.荔枝是不同文化之间的桥梁。 Jennyvisited a lychee farm yesterday.珍妮昨天参观了一家荔枝农场。 Seedless lychees are Jenny’ sfavourite.无籽荔枝是珍妮的最爱。 Jenny’ s family haven’ t tasted lychees.珍妮的家人还从未品尝过荔枝。选项A“荔枝是不同文化之间的桥梁”属于个人看法;其余三项都是能够从文字中直接确认的事实。故选 A。37. C 38. D 39. B 40. D【导语】本文主要介绍了数字作品可能面临的信息丢失问题,指出随着技术的快速变化,旧的信息保存方式可能不再受支持,导致数字作品陷入“数字黑洞”,同时强调了纸质书籍在信息保存方面的优势,但也提到未来技术可能会发展出新的解决方案。37. 细节理解题。根据“Will our digital works be lost in a digital black hole Will we face theloss of valuable information ”可知, 如果数字作品陷入“数字黑洞”, 我们将面临有价值信息的丢失,即这些作品将无法被读取或访问。故选C。38. 段落大意题。根据“Technology is changing fast. Old ways of keeping information are gonenow, or they are no longer supported by new technology”以及本段内容可知, 第二段主要围绕技术快速变化展开,提到旧的保存信息的方式不再适用,如软盘、旧音乐播放器等无法使用,网站信息可能消失等,都是在说明技术可能导致信息丢失。故选D。39. 推理判断题。根据“Books, however, are quite easy to keep. We don't need special tools or technology to read them”以及“Li Shizhen’ s great medical book Ben Cao Gang Mu came out in1593. Amazingly, three copies from the first printing still survive today”可知, 作者提到《本草纲目》是为了展示纸质书籍能够长时间保存的特点。故选B。40. 推理判断题。根据“For now, when it comes to storing information, printed copies seem tobe the safest choice. However, future technology might develop and provide new ways to solvethe problem of the digital black hole”可知, 作者认为目前纸质书籍是保存信息的最安全选择,但未来技术可能会发展出新的解决方案来应对“数字黑洞”问题,即技术在寻找更好的信息保存方式。故选D。41. B 42. D 43. A 44. C 45. E【导语】本文主要介绍了科技对现代运动员表现的提升,包括装备、训练方式等方面的改进。41. 根据“These shoes are made of special materials to reduce weight and provide better support”可知,这些鞋子采用特殊材料制成,以减轻重量并提供更好的支撑,可以让跑步者跑得更快。选项B“跑步者穿高科技鞋子来跑得更快”符合语境。故选B。42. 根据“These bikes are built to reduce wind resistance and help them ride faster and moresmoothly”可知高科技自行车减少风阻,帮助骑行者骑得更快、更平稳。选项D“设计上的小改变能带来很大的不同”符合语境。故选 D。43. 根据“It uses sensors(传感器) to tell athletes what is going on in their bodies. These sensorsare also able to tell how much energy they are using.”可知,此处介绍了一种近期的发展————智能服装,它使用传感器来告诉运动员他们身体内发生的情况,以及他们消耗了多少能量。选项A“近期的发展是智能服装”符合语境。故选 A。44. 根据“Coaches use computers, apps, and smart tools to help their athletes learn better skills.For example, some coaches use video analysis tools to study and improve their athletes’movements.”可知教练使用电脑、应用程序和智能工具来帮助他们的运动员学习更好的技能,可见科技对训练也有帮助。选项C“现代科技也改进了训练”符合语境。故选C。45. 根据“The mix of hard work, talent, and smart tools helps athletes reach their best level.”可知只有将努力、天赋和智能工具结合起来,运动员才能达到最佳水平,可见科技无法取代天赋或努力。选项E“然而,科技永远无法取代天赋或努力”符合语境。故选E。46. (f) un##(f) antastic 47. (r) elax 48. (p) ainted##(p) rovided49. (w) alls##(w) indows 50. (e) xample【导语】本文讲述了广州一家医院将儿童病房改造成画廊,通过艺术和色彩帮助孩子们缓解对陌生环境的恐惧,让他们感觉更好,展现了艺术与爱心如何共同构建美好世界。46.句意:医生、护士、艺术家,甚至孩子们自己都帮助创造了这个有趣的/极好的空间。根据“They turned the children’ s ward(病区) into an art gallery”以及首字母提示可知他们将儿童病房改造成画廊,这个空间是有趣的/极好的, fun“有趣的”, fantastic“极好的”,形容词作定语修饰名词 space。故填(f) un/(f) antastic。47. 句意: 让病房变得丰富多彩和温暖可以帮助他们放松。根据“many kids are more afraidof the strange environment than the medical treatment”以及“Making the ward colorful and warm”可知,这样做是为了让孩子们放松, relax“放松”,动词; help sb do sth“帮助某人做某事”,所以空处用动词原形。故填(r)elax。48. 句意: 一些艺术家画/提供了明亮可爱的图画。根据“bright and lovely pictures”以及首字母提示可知,此处指画/提供了图画, paint“绘画”, provide“提供”,此处描述过去发生的事情, 用一般过去时, 动词用过去式。故填(p) ainted/(p) rovided。49.句意:孩子们还画画,并把画贴在墙上/窗户上。根据“put themup”以及首字母提示可知,此处指把画贴在墙上/窗户, wall“墙”, window“窗户”,此处表示泛指,用名词复数形式。故填(w) alls/(w) indows。50.句意:这是艺术和爱如何共同构建美好世界的一个很好的例子。根据“Thisisagreat... of how art and love together can build a better world.”以及首字母提示可知, 此处指这是一个很好的例子, example“例子”,可数名词,由“a”可知,用名词单数形式。故填(e) xample。51. be given【详解】根据中英对照,空处缺少“被给与”,给: give,此处和主语之间是被动关系,故句子用含有情态动词的被动语态 should be done。故填 be; given。52. share with【详解】和某人分享某物: share sth. with sb.;动词不定式符号 to后加动词原形。故填share; with。53. if或whether they could learn【详解】是否: if/ whether, 引导宾语从句; 他们: they, 作主语; 根据“worried”可知主句是一般过去时,故宾语从句也用过去时态,表示“能够”用情态动词 could,其后加动词原形learn“学习”。故填 if/ whether; they; could; learn。54. spend teaching【详解】花时间做某事: spend time doing sth.; 动词不定式符号 to 后加动词原形; 教:teach。故填 spend; teaching。55. How smart或clever或intelligent【详解】此处作 be动词的表语用形容词 smart/ clever/ intelligent“聪明的”, 句子是感叹句,中心词是形容词, 故用感叹句结构: How adj.+主谓。故填 How; smart/ clever/ intelligent。56.【作答示例】(1)Zero Waste Makes a DifferenceZero waste means reducing rubbish and making the most of what we have. It's important because it helps protect our planet.What can we do First, only buy what you need. Second, choose and use environmentally friendly products. Third, recycle or reuse as many things as possible. Finally, find new uses for old things instead of throwing them away. Spreading the idea of zero waste is also important.If we just learn to live in green and smart ways, we can make a difference.(2)Zero Waste Makes a DifferenceAs life becomes easier, people often throw things away too quickly. Zero waste means using less and being smart about how we use resources. It's important because it helps protect the earth and sets a good example for future generations.Here are some ways to start. At home, instead of throwing broken items away, we can learn to repair them —— for example, mending clothes or fixing toys. At school, students can organize events to exchange old books, toys, or clothes. Online, sharing ideas about zero waste can also inspire others to help the planet.Zero waste isn't just recycling; it's a way of life that shows how much we care about our world. If we all make small changes to our daily lives, we can truly make a difference. 展开更多...... 收起↑ 资源预览