资源简介 江苏省无锡市2025—2026学年九年英语上期中考试模拟试题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.Where are the two speakers talking A. B. C.2.What does the man do A. B. C.3.How many books can Helen borrow at most now A. B. C.4.What is the man looking for A.B. C.5.How does Lily feel A.Tired. B.Excited. C.Relaxed.6.How can the woman go to Sanyang Plaza A.By bus. B.On foot. C.By underground.7.Where does the conversation probably take place A.In a museum. B.In a bookstore. C.In a shopping mall.8.What day is it today A.Tuesday. B.Wednesday. C.Thursday.9.What are they talking about A.The weather. B.The sports meeting. C.The environment.10.What kind of book does the man prefer A.E-books. B.Paperback books. C.Books at the back.听对话,回答以下各小题。11.How many favourite programs has Rose’s father found A.Only one. B.Two. C.Three.12.What program is on Channel 8 A.A concert. B.An English film. C.A TV play.听短文,回答小题。请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。Activities PurposesTo join a club Improve and make new friends.To be a volunteer Work for who need help.Experience a new and different life.13.A.skills B.English C.writing14.A.the disabled people B.the blind people C.the old people15.A.To help a poor family B.To do some shopping C.To meet a new family听短文,回答小题。16.What is the speaker talking about A.A trip. B.A book. C.A writer.17.What could the Bohemian lifestyle mean A.A lot of travelling. B.A lot of reading. C.A lot of talking.18.What does the speaker believe A.It’s not easy now to live a Bohemian lifestyle.B.Everyone will go on a trip after reading the book.C.The free spirit of the book can’t be found any more.19.Why does the speaker love the book A.Because it cost a lot of money.B.Because it was written by a famous writer.C.Because it is about travelling and meeting people.20.What does the speaker want to do before he dies A.Read more books. B.Go on a cross-country trip. C.Meet the writer of the book.二、单项选择(满分14分)21.We are sure we’ll see ________ even stronger China in the near future.A.a B.an C.the D./22.— What would you like to drink, sir —________ but coffee. I live on it every day.A.Anything B.Everything C.Something D.Nothing23.Yuan Longping devoted all his life to the research of rice plants. We ________ praise him too much.A.mustn’t B.can’t C.shouldn’t D.needn’t24.—I’m planning to climb Mount Huang this summer. Would you like to come along —Wow! That would be exciting________ challenging. Count me in!A.as well as B.as good as C.as long as D.as far as25.—Lily, I took the driverless bus this morning.—Where No drivers That’s amazing! I can ________ imagine that.A.quickly B.hardly C.probably D.clearly26.—________ did the online match begin —You didn’t miss anything. It has just begun.A.When B.Where C.What D.Why27.________ my father ________ my mother is able to connect the computer to the Internet though I have showed them how to do it. They’re very sad.A.Both; and B.Either; or C.Neither; nor D.Not only; but also28.—Has your friend completed his design —Not yet. He ________ on it last night.A.worked B.has worked C.is working D.was working29.The ________ of this activity is to raise money for a new hospital.A.standard B.purpose C.culture D.language30.—The young nowadays prefer ________ on WeChat ________ with friends.—Indeed. They say it saves both money and time.A.chatting; to communicate B.chatting; to communicatingC.to chat; to communicate D.to chat; to communicating31.The war between Palestine (巴基斯坦) and Israel (以色列) ________ again, bringing great pain to all the people there. I hope it will come to an end soon.A.put out B.came out C.broke out D.went out32.—I have to ________ tonight. I’ll take part in the English speech competition tomorrow.—Good luck, Millie.A.cheer up B.give up C.stay up D.look up33.—I can’t believe Susan will try out for the school talk show.—Neither can I. I never expected she ________ part in it.A.took B.has taken C.will take D.would take34.________ great progress she has made! And this research is ________ great success for her career.A.What a; a B.What a; / C.What; a D.What; /三、完形填空(满分15分)Twenty years ago, our teacher taught us the last lesson we’ve never forgotten. As she held up a glass of 35 over her head, everyone thought she would talk about the common “glass half empty or glass half full” lesson 36 , with a smile on her face, our teacher asked, “How 37 is this glass of water I’m holding ”All of us felt surprised and answers were from one ounce (about 28克) to a few pounds (磅). After a few moments, she answered, “In fact, the weight of this glass of water is not important. It all depends on 38 I hold it. If I hold it for a minute or two, it’s quite light. If I hold it for an hour, I might feel really 39 . If I hold it for a day, my 40 will be unable to stand it, making me drop the glass to the floor. The weight of the glass of water doesn’t 41 but the longer I hold it, the heavier it feels to me.”As most of us agreed, she said, “Our worries and problems are very much like this glass of water. Think about them for a little while and 42 happens. Think about them a bit 43 and you begin to feel bad. Think about them all day long, and you will feel you are weak. You can’t do anything else until you 44 them.”35.A.milk B.water C.tea D.coffee36.A.So B.And C.Moreover D.However37.A.special B.useful C.heavy D.clear38.A.how often B.how soon C.how much D.how long39.A.happy B.worried C.sad D.tired40.A.leg B.arm C.head D.foot41.A.leave B.reach C.change D.share42.A.nothing B.anything C.everything D.something43.A.faster B.longer C.harder D.slower44.A.have B.break C.drop D.cover阅读理解(满分30分)ADepression (沮丧) is a serious medical condition that influences many people. If your friend has depression and you’re wondering what you can do to help, look no further. There are several ways that you can help a depressed friend.Listen when your friend wants to talk.Listening to your friend and trying to understand what they’re going through is an important part of supporting them. Allow your friend to open up to you when they’re ready, and let them know that you truly want to know how they’re feeling. When they do share their experiences with you, just listen silently.Make plans with your friend.Depression can prevent people communicating with others, and they may feel like no one cares. Send invitations to your friend to remind them that there are people in their life who want to be around them. Ask your friend to do something fun, like taking a walk in nature, going to the movies, or drinking coffee together.Laugh with your friend.Laughter is known as the best medicine for a reason. It can make people who are depressed feel more connected to others. You may know what makes your friend laugh better than anyone else does, so make sure that you use that knowledge to laugh with them often! ▲Depression can make it difficult for someone to take care of themselves. They might be less interested in doing their usual self-care practices, like getting exercise, preparing healthy food, or developing their hobbies. To support your friend, always ask them to keep up with these activities, and offer to do some of them together.45.Where could the passage come from A.B. C. D.46.Which of the following is the most suitable for ▲ ?A.Ask your friend to practice self-care. B.Ask your friend to develop their hobbies.C.Keep up taking care of your friend. D.Keep up getting exercise with your friend.47.The passage is mainly about ________.A.how depression influences people’s livesB.how depression can be treated and curedC.how to make friends with depressed peopleD.how to help your friends out of depressionB“Want to go to the pool tomorrow ” Riya asked Sheetal during break.Riya and Sheetal did everything together. They were best friends. Most of the time.Sometimes, though, when Sheetal was with other friends, she ignored Riya or treated her like a little kid.Today was one of those times. “Sorry. I’m already going to the pool,” Sheetal said. “Tina and Vaidehi and I are going.” She smiled, but it wasn’t her nice smile. She walked away to join Tina and Vaidehi, and Riya was left standing alone.After school, at dance class, Sheetal talked with the other dancers as they stretched (拉伸) in front of the mirror. Riya wanted to join them, but she held back a bit.Then she noticed Zora, the new girl. Riya joined her and began stretching, too. Zora smiled, and Riya smiled back. Riya tried not to check the mirror to see if Sheetal had noticed. I hope she feels left out, Riya thought.The next morning, when Riya boarded the bus, Sheetal was waiting in their usual seat. Sheetal quickly moved her backpack off the seat to make room for Riya. But Riya walked past her and slid into the empty seat next to Zora. How does it feel now Riya thought.On the bus ride, Riya discovered that Zora was not a quiet girl. She talked a lot-about her little brother, about the tree house her uncle had built, and even about swimming.“I love swimming!” Riya said.“Me, too,” Zora said. “We just joined the YMCA.My dad said he’d take my sister and me tonight.”“It’s awesome there,” Riya said.“Maybe you can come with us tonight,” Zora said. “I’ll ask my dad.”“That would be fun. I’ll ask my mom,” said Riya.When they got off the bus, Sheetal was waiting on the sidewalk. “Did you still want to go swimming tonight ” Sheetal asked Riya.Here’s my chance, Riya thought. “I’m already going together.” She smiled. Somehow she knew it wasn’t her nice smile.Sheetal nodded and looked at her feet.Riya’s face began to burn. Why didn’t she feel happy It didn’t feel good at all. “Um,” she said instead, “maybe…”48.What does the underlined “ignored” mean in this story A.laughed at B.paid no attention toC.cared about D.took notice of49.How did Riya feel when she held back instead of joining her friend Sheetal at dance class A.A bit angry. B.A bit nervous.C.A little shy. D.A little ashamed.50.What did Riya want to say in the end A.Maybe you could go with others, Sheetal.B.Maybe you could go with your sister, Zora.C.Maybe we could go all together, Sheetal.D.Maybe we could go with your sister, Zora.COh no, Jon had done it again. This time, he had forgotten his pajamas (睡衣). Last year on their family trip to his uncle’s house for Christmas, he had forgotten the bag with the toiletries (化妆品) in it. So he had to borrow from his cousins who weren’t so happy to share, and Jon was not pleased that his hair smelled like strawberries all week.And now, Jon couldn’t believe he had forgotten to bring something important again. It was a tradition for Jon’s family to take photos on Christmas morning in front of the tree in their pajamas. Jon was feeling awful. He would be the first one ever to break the family tradition. Would he make an unhappy Christmas for everyone What could he do He didn’t want to tell his parents. He went looking around the house, and found an old T-shirt. That could help. He tried putting it on, but it was too small. He got so ▲ that he went through his brother’s bag, trying to find some spare pajamas, only to find himself in trouble when he was caught. Then his brother told their parents.Jon’s parents listened quietly. They were not unhappy at him for not bringing pajamas. They were not even angry that he had gone through his brother’s bag. They were sad that Jon didn’t talk to them about his problem first. They hugged him and told him everything would be just fine.Morning came, and the family stood around the Christmas tree. Everyone was in pajamas except Jon. His uncle asked the family to come together for a photo. Jon felt terrible.“Just a minute,” Jon’s mother said. “Before we take the Christmas photo, I have a special gift for Jon. Open this, honey.”Jon looked at his mother curiously. They never opened presents before the photo. She smiled at him and said, “Go ahead, it’ll all be okay.”As soon as he opened the present, he smiled widely and gave his mother a big hug.“I’ll be ready for that photo in just one minute, guys!” Jon said, rushing off to his room.51.Which word is the most suitable for ▲ A.cheerful B.calm C.afraid D.hopeless52.Which is the RIGHT order of what happened in the story a. Jon’s mother gave him a special gift.b. Jon went on a family trip without pajamas.c. Jon rushed into his room for the change of clothes.d. Jon borrowed toiletries and made his hair smell like strawberries.e. Jon searched his brother’s bag but was caught and told to his parents.A.d-b-e-a-c B.b-d-c-e-a C.b-d-e-a-c D.d-b-a-c-e53.What can we learn from the story A.Nobody in the family ever bought Jon a pajama before.B.Nobody in the family ever broke the family tradition before.C.Jon’s parents never punished Jon for forgetting his bag.D.Jon’s parents never thought he would forget to bring his pajama.DWhen we say we’re “seeing red,” we feel angry. “Feeling blue” means we’re sad. Calling someone “yellow” means the person is afraid. People use these phrases every day. But do colours really influence our feelings Is there a psychology (心理学) of colour We think of colour as a result of activities in our eyes and minds, so it makes sense to believe that different colours influence our moods.Artists clearly use colours to make viewers respond (回应) to their work. Pablo Picasso’s Blue Period paintings from 1901 to 1904 express sadness after his friend Casagemas died.Other people try to manipulate us with panies use colours in ads to make us know their messages well. Product designers use colours to catch our attention to their goods.“The connection between colours and moods is so widely believed,” says psychologist, Lynn Olzak at Miami University in Ohio. “But when you actually go out and try to find research to prove, it’s not always there. We just don’t know whether it’s true or not.”What is it about colour With the difficulties, researchers have done some research on how people respond to colours. Studies found much stronger responses (反应) to a colour’s brightness and saturation. Brightness means lightness or darkness. Saturation is how pure (纯净) a colour is.In one study, researchers from British Columbia tested responses to “Rainbow Paint” ads. Brightly coloured ads led to greater feelings of excitement and more positive (正面的) opinions of the ads. People also liked ads more when they had greater colour saturation.Colour is a huge part of our lives, so it’s possible that it influences our moods. However, researchers are a long way from making conclusions about how different colours should make us feel. At the same time, you had better decorate your room in your own favourite colours. After all, your personal tastes say a lot about what makes you happy.54.The writer mentioned different phrases about colours in paragraph 1 to ________.A.teach readers the phrases B.show the writer’s feelingsC.prove the writer’s opinion D.introduce the subject to readers55.What does the underlined word “manipulate” mean in the passage A.操纵 B.迷惑 C.治疗 D.安慰56.What should companies do when making ads according to the study of British Columbia A.Use more colours in ads.B.Avoid dark and pale colours in ads.C.Mix different colours in ads.D.Draw rainbows in ads.57.Which of the following may the writer agree A.It’s true that colours decide our moods.B.It’s wise to use colours to express ourselves clearly.C.Companies should use ads to become successful.D.We’d better choose our favourite colours in daily life.单词拼写(满分20分)A)根据汉语提示写单词58.He’s (几乎不) spent any time on his lessons, so he does badly in any subject.59.He is one of the world’s most famous scholars of (古老的) Indian culture.60.If the gift you gave to your mother is full of true love, it will (无疑地) be valuable.61.Professor Wang’s talk on DeepSeek is (宝贵的) to teenagers.62.Using a mobile phone while driving is (违反) the traffic law.B)适当形式填空63.—Oh, my God. We have missed the last bus. What shall we do —I’m afraid we have no choice but (take) a taxi now.64.She’d rather (laugh) at than give up her ideal job.65.A person who does not like fishing seems (patient) in doing his work.66.It’s important to make yourself (correct) understood when you are explaining.67.The writer has written some books to show his (think) on social problems.68.In Dong Yuhui’s eyes, Wuxi is one of the (lively) cities in Jiangsu Province.69.How many parts should this passage _______________ (divide) into 70.Since we _______________ (do) our homework now. Let’s have a rest.71.Hospital uniforms may be green because the colour _____________ (relax) patients.72.Boys and girls, please read the book, or you ____________ (get) lost during the visit.73.Tom, don’t always say tomorrow. You should know time (wait) for no man.74.—How worried Lily looks!—She (lose) her keys and she can’t get into the house.75.The concert (start). We have to look for our seats in the dark.76.The girl is looking forward to __________ (receive) her mother’s advice on the new job.77.The Blacks ______________ (have) dinner when I called them last night.六、任务型阅读(满分10分)Have you ever heard of seahorses Known for their curly tail and horse-like head that gives them the name, seahorses are special sea fish. Let’s take a closer look at the world of these special animals.The seahorse is a small fish that is found in many waters around the world. Its size is from as small as a peanut to as large as a tennis shoe. Seahorses come in many colors, and some even have the ability to change colors to match the environment where they make their homes. They are the slowest swimmers among fish. Their only way to push themselves forward is by using the tiny fin. Often, seahorses hold onto plants with their tails for a faster trip!Humans are the great danger to the seahorses. Seahorses feed on tiny fish, but chemical pollution from human activities harms the food. And human-caused climate change has led to warmer ocean temperatures, which put stress on seahorses’ bodies by influencing their breathing and appetite (食欲). What’s more, seahorses are poor swimmers, so they cannot run away from polluted areas.However, the seahorse trade is far more serious than these threats (威胁). The trade mainly includes the sale of dried seahorse for traditional Chinese medicine (TCM). Some other products (产品) made from seahorses are also involved (涉及). Over 20 million seahorses are caught and killed each year. As it continues, seahorses could disappear by around 2050, but there is still time to save them.78.What are seahorses known for 79.How can seahorses push themselves forward 80.Why is it difficult for seahorses to run away from polluted areas 81.What is the biggest threat to seahorses according to the text 82.What can you do to save seahorses as a student 七、书面表达(满分15分)83. 每张照片都是时光的标本,记录着成长的足迹:运动场上的夺冠欢呼、同学之间的互帮互助、家人对你的陪伴与鼓励……请以“A Special Photo”为题,写一篇文章向学校公众号“英语专栏”投稿,分享一张你觉得很特别的照片,描述照片中的场景并讲述照片背后的故事。注意事项:1.短文要求语句通顺、意思连贯、符合题意;2.词数在100个左右,短文的开头和结尾已在答题卡上给出,不计入总词数;3.短文中不得使用真实的个人及学校信息;4.短文必须写在答题卡指定的位置上。A Special PhotoThis is a special photo to me. In the photo, ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ It’s such a special photo that I will always keep it./ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第2页,共2页试卷第1页,共1页《江苏省无锡市2025—2026学年九年英语上期中考试模拟试题》参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C B A C A C C B A B题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 B C A C C B A A C B题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 B D B A B A C D B C题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40答案 C C D C B D C D D B题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50答案 C A B C C A D B A C题号 51 52 53 54 55 56 57答案 D C B D A B D1.C【原文】M: How can I get to the nearest post office W: Just turn left, and then you can see it on your right.2.B【原文】W: What’s wrong with you, young man M: I hurt my left foot when I was playing football with my students.3.A【原文】W: May I borrow these books, Mr. Black M: I’m afraid not, Helen. You borrowed two yesterday and each student can only borrow four at most.4.C【原文】M: Excuse me! Is there a cinema near here W: Yes, there is one just around the corner.5.A【原文】M: Lily, be quick. We still need to walk five more kilometers.W: Oh, my legs are so heavy. I can’t walk any further.6.C【原文】W: Excuse me, how can I go to Sanyang Plaza M: Well, take the first turning on the right, and you’ll find the underground station. Line 1 takes you right there. It’s faster than taking a bus.7.C【原文】W: What can I do for you sir M: I want to buy a camera. You know tomorrow is Father’s Day. My father likes photography.8.B【原文】W:What You haven’t got ready Isn’t it Thursday today M:No, it isn’t. It’s Wednesday.9.A【原文】M: What a sunny day today! I am so glad to see the bright sun again.W: So do I. But I think it’ll be cloudy tomorrow and then for another five rainy days.10.B【原文】W: More and more young people like reading e-books these days. But I prefer paperback books.M: Me, too. E-books make our eyes tired more easily.11.B 12.C【原文】W: Dad, what are you doing now M: I’m trying to find our favourite program.W: Have you found it M: Yes. I’ve found two programs, but I can’t decide which is more enjoyable.W: Which channels are they on M: One is on Channel 3. It’s a concert of popular music. The other is a TV play on Channel 8. It’s an interesting story about a small village in North China. Which one do you prefer, Rose W: The concert. I think we can see many pop stars in this program.M: OK. Let’s sit down and watch it.13.A 14.C 15.C【原文】This is Radio Online. Here are some good suggestions for free time activities. First of all, you can choose to join a club. We have a music club, a sports club and an art club. It’s good for you to improve your skills and make new friends. Then we also offer a volunteer program to you. You may find that teens can work for society, too. You can help do some housework or do some shopping for those old people who live alone. Finally, we have a very special program called “Meeting a New Family”. That means two families exchange their children for some weeks. You may experience quite a new and different kind of life. Isn’t that exciting Come and join us right now.16.B 17.A 18.A 19.C 20.B【原文】One of my favourite books is On the Road by Jack Kerouac. The story took place in the 1950s and it’s about the Bohemian lifestyle. There’s a lot of travelling with no direction and it is just fun. It’s a lot harder for us to do things like that now. But there is still a free spirit that can be found if you try hard enough. I just love it. It’s such an enjoyable book and it makes you want to go across the country and explore, because there are so many places to go. Another thing I really like about the book is the people that the main character and his friends met. That’s something I always want to do: to meet different people and learn about their stories. Now after reading the book, I know that I have to do at least one cross-country trip before I die.21.B【详解】句意:我们确信在不远的将来我们将会看到一个更加强大的中国。考查冠词。a一个,不定冠词,表泛指,用于辅音音素开头单词前;an一个,不定冠词,表泛指,用于元音音素开头单词前;the那个,定冠词,表特指。根据“even stronger China”可知,此处使用不定冠词来表示泛指,“even”是以元音音素开头,因此用不定冠词“an”。故选B。22.D【详解】句意:——先生,您想喝点什么?——只要咖啡。我每天都靠它生活。考查代词辨析。Anything任何事物;Everything任何事物;Something某物;Nothing没什么。根据“I live on it every day.”可知,此处说的是每天都喝咖啡,应该用nothing but,表示“只要”。故选D。23.B【详解】句意:袁隆平毕生致力于水稻研究。我们怎么赞扬他也不为过。考查情态动词辨析。mustn’t不能;can’t不会;shouldn’t不应该;needn’t不需要。根据“We …praise him too much.”可知,袁隆平为水稻改良做出了很大贡献,可推测此处是我们怎么赞扬他也不为过,固定结构can’t…too表示“无论怎么……也不为过”。故选B。24.A【详解】句意:——我计划今年夏天去爬黄山,你愿意一起去吗?——哇!那真是又刺激又有挑战性。算我一个!考查连词辨析。as well as也;as good as和……一样好;as long as只要;as far as就……而言。根据第二句中exciting和challenging都是形容词,用来表示“爬黄山既刺激又有挑战性”,二者是并列关系,所以此处使用as well as。故选A。25.B【详解】句意:——莉莉,我今天早上坐的是无人驾驶公交车。——在哪里?没有司机?太神奇了!我几乎无法想象。考查副词辨析。quickly迅速地;hardly几乎不;probably很可能;clearly清楚地。根据“I took the driverless bus this morning.”可知,此处是我几乎无法想象。故选B。26.A【详解】句意:——在线比赛什么时候开始的?——你什么都没错过。它才刚刚开始。考查特殊疑问句。When什么时候;Where在哪里;What什么;Why为什么。根据“You didn’t miss anything. It has just begun.”可知,回答“刚开始”,所以对时间提问。故选A。27.C【详解】句意:尽管我已经向他们展示了如何操作,但我的父亲和母亲都无法将电脑连接到互联网上,他们非常难过。考查连词辨析。Both ... and两者都;Either ... or或者……或者……;Neither ... nor两者都不;Not only ... but also不仅……而且。根据“They’re very sad”可知,是指爸爸和妈妈两个都不能将电脑连接到互联网上,用neither ... nor表示。故选C。28.D【详解】句意:——你的朋友完成他的设计了吗?——还没有。他昨天晚上正在从事这个设计。考查时态。根据“last night”可知,此句应用过去时态,结合“Not yet.”可知,设计还没完成,昨晚还在做,应用过去进行时,主语“He”为第三人称单数,结构用was doing。故选D。29.B【详解】句意:这项活动的目的是为新医院筹集资金。考查名词辨析。standard标准;purpose目的;culture文化;language语言。“to raise money for a new hospital为新医院筹集资金”是活动的目的,所以空处表示“目的”,故选B。30.C【详解】句意:——现在的年轻人更喜欢在微信上聊天,与朋友交流。——确实如此。他们说这既省钱又省时。考查prefer用法。prefer to do sth“更喜欢做某事”,prefer doing“喜欢做某事”,结合语境可知是更喜欢。第二空表示目的,用不定式。故选C。31.C【详解】句意:巴以战争再次爆发,给当地人民带来了巨大痛苦。我希望它很快就会结束。考查动词短语。put out扑灭;came out出现;broke out爆发;went out熄灭。根据“The war between Palestine (巴基斯坦) and Israel (以色列)… again”可知,此处应该说战争爆发了。故选C。32.C【详解】句意:——我今晚不得不熬夜。我明天将参加英语口语比赛。——祝你好运,Millie.考查动词短语。cheer up振作起来;give up放弃;stay up熬夜;look up查找,向上看。根据“I’ll take part in the English speech competition tomorrow.”可知,要熬夜准备。故选C。33.D【详解】句意:——我真不敢相信苏珊要参加学校脱口秀的选拔。——我也不会。我从没想过她会参加。考查时态。根据“never expected”可知,句子表达的是在过去对未来事件的预测,结合“主过从必过”可知,其后的宾语从句用过去将来时(would do),故选D。34.C【详解】句意:她取得了多大的进步啊!这项研究对她的职业生涯来说是一个巨大的成功。考查感叹句及冠词的用法。感叹句句型What+形容词+不可数名词+主谓,这里progress是不可数名词,前不加冠词。此处success表示“成功的事”,是可数名词,第二空用a,故选C。35.B 36.D 37.C 38.D 39.D 40.B 41.C 42.A 43.B 44.C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了老师通过举起一杯水,向学生解释了忧虑和问题对人的影响,即忧虑和问题本身不会改变,但思考它们的时间越长,人就会感觉越沉重,直到无法承受。35.句意:当她举起一杯水举过头顶时,每个人都以为她会谈论常见的“杯子半空或杯子半满”的课程。milk牛奶;water水;tea茶;coffee咖啡。根据下文“How ... is this glass of water I’m holding ”可知,老师举起的是一杯水。故选B。36.句意:然而,她面带微笑地问:“我拿的这杯水有多重?”So所以;And和;Moreover而且;However然而。根据上文“everyone thought she would talk about the common ‘glass half empty or glass half full’ lesson”和下文“with a smile on her face, our teacher asked, ‘How ... is this glass of water I’m holding ’”可知,前后句是转折关系,故用however。故选D。37.句意:然而,她微笑着问:“我拿的这杯水有多重?”special特别的;useful有用的;heavy重的;clear清楚的。根据下文“All of us felt surprised and answers were from one ounce (about 28克) to a few pounds (磅).”可知,老师问的是这杯水的重量。故选C。38.句意:这完全取决于我拿着它多长时间。how often多久一次;how soon多久;how much多少;how long多长时间。根据下文“If I hold it for a minute or two, it’s quite light. If I hold it for an hour, I might feel really ... If I hold it for a day, my ... will be unable to stand it, making me drop the glass to the floor.”可知,老师在说拿着这杯水的时间长短对人的影响,因此此处是说这取决于拿着它的时间。故选D。39.句意:如果我拿着它一个小时,我可能会感到很累。happy高兴的;worried担心的;sad伤心的;tired疲倦的。根据上文“If I hold it for a minute or two, it’s quite light.”和下文“If I hold it for a day, my ... will be unable to stand it, making me drop the glass to the floor.”可知,拿着这杯水的时间越长,人就会感觉越累,此处是拿着它一个小时的情况,因此是“疲倦的”。故选D。40.句意:如果我拿着它一天,我的胳膊会受不了,让我把杯子掉到地上。leg腿;arm胳膊;head头;foot脚。根据上文“As she held up a glass of ... over her head”和常识可知,举着杯子要用胳膊,因此此处是说胳膊会受不了。故选B。41.句意:这杯水的重量没有改变,但我拿着它的时间越长,我就感觉它越重。leave离开;reach到达;change改变;share分享。根据下文“but the longer I hold it, the heavier it feels to me”可知,此处是说水的重量没有改变,但感觉变了。故选C。42.句意:想一会儿,什么也不会发生。nothing没有什么;anything任何事情;everything每件事情。一切;something一些事情。根据下文“Think about them a bit ... and you begin to feel bad.”可知,此处是与下文形成对比,即想一会儿忧虑和问题,什么也不会发生,但想的时间长一点,就会开始感觉不好。故选A。43.句意:多想一会儿,你就会开始感觉不好。faster更快地;longer更长地;harder更努力地;slower更慢地。根据上文“Think about them for a little while and ... happens.”和下文“you begin to feel bad”可知,此处是与上文形成对比,即想一会儿忧虑和问题,什么也不会发生,但想的时间长一点,就会开始感觉不好。故选B。44.句意:在你放下它们之前,你什么也做不了。have有;break打破;drop放下;cover覆盖。根据上文“Think about them all day long, and you will feel you are weak.”和常识可知,一直想着忧虑和问题,就会感觉虚弱,无法做其他事情,直到放下它们。故选C。45.C 46.A 47.D【导语】本文主要讲述了一些帮助朋友走出抑郁症的方法。45.推理判断题。根据第一段“Depression (沮丧) is a serious medical condition that influences many people. …There are several ways that you can help a depressed friend.”可知,本文讲述了通过多种方法来帮助抑郁的朋友,因此可能来自“Health Care”这本书。故选C。46.推理判断题。根据“They might be less interested in doing their usual self-care practices, like getting exercise, preparing healthy food, or developing their hobbies.”及本文段可知,本文段主要讲述了帮助朋友进行自我照顾。故选A。47.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了一些帮助朋友走出抑郁症的方法。故选D。48.B 49.A 50.C【导语】本文主要讲述了Riya和好朋友Sheetal两人之间产生矛盾就重归于好的故事。48.词义猜测题。根据“Sometimes, though, when Sheetal was with other friends, she ignored Riya or treated her like a little kid.”可知,有时候当Sheetal和其他朋友在一起时,她会忽略Riya,或者把她当成小孩子。因此划线单词的意思是“忽视,没有注意到”。故选B。49.推理判断题。根据“After school, at dance class, Sheetal talked with the other dancers as they stretched (拉伸) in front of the mirror. Riya wanted to join them, but she held back a bit.”以及上文可知,她觉得自己被忽略后,感到有点生气,所以没有加入到Sheetal。故选A。50.推理判断题。根据“‘Did you still want to go swimming tonight ’ Sheetal asked Riya.”以及“I’m already going together.”可知,Riya想和她一起去,因此可能最后她会说:也许我们可以一起去,Sheetal。故选C。51.D 52.C 53.B【导语】本文讲述了Jon圣诞节忘记穿家庭传统的睡衣而无法拍照,最后在妈妈的帮助下解决问题的故事。51.推理判断题。根据“He went looking around the house, and found an old T-shirt. That could help. He tried putting it on, but it was too small. He got so…”可知,Jon因为T恤太小穿不进去而感到绝望,选项D符合题意。故选D。52.细节理解题。根据“This time, he had forgotten his pajamas (睡衣).” “he had forgotten the bag with the toiletries (化妆品) in it. So he had to borrow from his cousins…that his hair smelled like strawberries all week.” “only to find himself in trouble when he was caught. Then his brother told their parents.” “Jon’s mother said. ‘Before we take the Christmas photo, I have a special gift for Jon. Open this, honey.’”及“Jon said, rushing off to his room.”可知,故事的发展顺序为:Jon忘记带睡衣;然后想起去年忘记带化妆包,不得不借用别人的;接着去翻弟弟的包被发现;接着母亲送给他一个礼物;最后Jon冲进房间换衣服。故选C。53.推理判断题。根据“He would be the first one ever to break the family tradition.”可知,Jon担心打破家庭传统,说明之前没有人打破过传统。故选B。54.D 55.A 56.B 57.D【导语】本文主要讲述了颜色心理学研究颜色对人类行为和感觉的影响。54.推理判断题。根据第一段“When we say we’re ‘seeing red,’ we feel angry. ‘Feeling blue’ means we’re sad. Calling someone ‘yellow’ means the person is afraid. People use these phrases every day. ”可知,作者提到这些短语是为了引入主题,即颜色是否真的影响我们的情感和心理。故选D。55.词义猜测题。根据“Other people try to manipulate us with panies use colours in ads to make us know their messages well. Product designers use colours to catch our attention to their goods.”可知,公司在广告中使用颜色让我们更好地了解他们的信息。产品设计师使用颜色来吸引我们对他们的商品的注意力。故划线单词“manipulate”意为“操纵,利用颜色达到某种目的”。故选A。56.推理判断题。根据倒数第二段“Brightly coloured ads led to greater feelings of excitement and more positive (正面的) opinions of the ads. People also liked ads more when they had greater colour saturation.”可知,明亮的颜色可以让人更兴奋,对广告有更积极的看法,故而推测出做广告时,会避免使用暗和浅的颜色。故选B。57.细节理解题。根据“At the same time, you had better decorate your room in your own favourite colours.”可知,作者建议最好用自己喜欢的颜色装饰房间。故选D。58.hardly【详解】句意:他几乎没有花任何时间在功课上,所以他在任何科目上都表现得很差。根据中文提示“几乎不”可知,此处应使用副词hardly来表示这一意思。故填hardly。59.ancient【详解】句意:他是世界上最著名的古印度文化学者之一。ancient“古老的”,形容词,作定语,修饰Indian culture。故填ancient。60.certainly【详解】句意:如果你送给母亲的礼物充满真爱,它无疑将是有价值的。根据“it will...be valuable”可知,横线处需填副词修饰动词,无疑地“certainly”,副词。故填certainly。61.valuable【详解】句意:王教授关于DeepSeek的演讲对青少年来说是宝贵的。valuable“宝贵的”,形容词作表语。故填valuable。62.against【详解】句意:开车时使用手机是违反交通法规的。根据“driving is...the traffic law”及中文提示,可知此处需填介词against“反对,违反”。故填against。63.to take【详解】句意:——哦,天哪。我们错过了最后一班公交车。我们该怎么办?——恐怕我们现在别无选择,只能乘出租车了。“have no choice but to do sth.”表示“别无选择,只能做某事”,是固定用法。故填to take。64.be laughed【详解】句意:她宁愿被嘲笑,也不愿放弃理想的工作。“would rather do something than do something”意为“宁愿做某事而不愿做另一件事”,所以动词用原形;此处主语“she”是被嘲笑的对象,所以需用被动语态,被动语态结构是“be+动词过去分词”,故填be laughed。65.impatient【详解】句意:一个不喜欢钓鱼的人,在工作中似乎没有耐心。根据“A person who does not like fishing”及常识可知,钓鱼需要耐心,不喜欢钓鱼的人没有耐心,空处用形容词作表语。impatient“没有耐心的”,形容词。故填impatient。66.correctly【详解】句意:当你在解释的时候,让别人正确理解你的意思是很重要的。根据“make yourself...understood”可知,此处是用副词修饰动词“understood”,correct“正确的”,形容词,其副词形式为correctly“正确地”。故填correctly。67.thoughts/thinking【详解】句意:这位作家写了一些书,以表达他对社会问题的看法。根据“his”及提示词可知,此处应该使用名词形式,表示他的看法。think的名词形式为thought/thinking“看法,见解”;结合“social problems”可知,此处应该使用名词复数thoughts或不可数名词thinking。故填thoughts/thinking。68.liveliest【详解】句意:在董宇辉看来,无锡是江苏省最有活力的城市之一。“one of+the+形容词最高级+名词复数”表示“……中最……之一”,此处需要用形容词最高级,“lively”的最高级形式为“liveliest”。故填liveliest。69.be divided【详解】情态动词后面的动词一般用原形,this passage是动作对象,故用被动语态,填be divided。70.have done【详解】句意:既然我们现在已经完成了作业。让我们休息一下吧!可知前文描述的是现在已经完成的动作,故用现在完成时态,主语是we,故填have done。71.relaxes【详解】句意:医院制服可能是绿色的,因为这种颜色能让病人放松。本题描述的是客观现实,故用一般现在时态,主语colour为抽象名词不可数,故谓语动词用单数,故填relaxes。72.will get【详解】句意:男孩和女孩们,请阅读这本书,否则你会在参观中迷路。根据“please read the book, or you...lost during the visit.”可知,“祈使句+or+陈述句”结构中,陈述句通常用一般将来时,其结构为will do。故填will get。73.waits【详解】句意:汤姆,别总是说明天。你应该知道时间不等人。根据“Tom, don’t always say tomorrow. You should know time…(wait) for no man.”可知,时态为一般现在时,主语time为不可数名词,动词应用三单形式waits“等待”。故填waits。74.has lost【详解】句意:——莉莉看起来多担心啊!——她丢了钥匙,进不了房子。根据“How worried Lily looks!”以及“she can’t get into the house”可知,此处表示过去发生的动作,对现在造成的影响,应用现在完成时,主语为“She”,应填has lost。故填has lost。75.has started【详解】句意:音乐会开始了。我们得在黑暗中找座位。根据“We have to look for our seats in the dark.”可知,此处是“过去的动作对现在的影响”,句子时态是现在完成时,主语是单数,has started符合句意,故填has started。76.receiving【详解】短语look forward to盼望。其中to为介词,后面接名词或者动名词,故填receiving。77.were having【详解】根据下文时间状语从句,当我昨晚给他们打电话时,可知主句为过去进行时态,填were having。78.Seahorses are known for their curly tail and horse-like head. 79.Seahorses push themselves forward by using the tiny fin. 80.Because seahorses are poor swimmers. 81.The biggest threat is the seahorse trade. 82.As a student, I can help save seahorses by raising awareness about their threats and reducing pollution.(合理即可)【导语】本文介绍了海马。78.根据“Have you ever heard of seahorses Known for their curly tail and horse-like head that gives them the name, seahorses are special sea fish.”可知海马以其卷曲的尾巴和类似马的头部而闻名,故填Seahorses are known for their curly tail and horse-like head.79.根据“Their only way to push themselves forward is by using the tiny fin.”可知它们推动自己前进的唯一方法就是使用小鳍。故填Seahorses push themselves forward by using the tiny fin.80.根据“What’s more, seahorses are poor swimmers, so they cannot run away from polluted areas.”可知海马游泳能力较差,因此它们无法逃离污染地区。故填Because seahorses are poor swimmers.81.根据“However, the seahorse trade is far more serious than these threats”可知海马贸易远比这些威胁严重,故填The biggest threat is the seahorse trade.82.开放题,合理即可。As a student, I can help save seahorses by raising awareness about their threats and reducing pollution.83.例文A Special PhotoThis is a special photo to me. In the photo, I was running on the playground. Teachers and classmates were cheering for me. I used to hate running, but I had no choice because of the sports exam. Although I practiced hard, I still couldn’t run fast enough. Just as I wanted to give up, my PE teacher came to me. He encouraged me not to lose heart. Also he gave me much advice on how to run quickly. With his help, I got better and better at running. Thanks to my PE teacher, I have the courage to join in the sports meeting. I can’t thank him too much. It’s such a special photo that I will always keep it.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇话题作文;②时态:时态为“一般过去时”为主;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,介绍自己的一张特别的照片;第二步,具体介绍这张照片的故事;第三步,表达情感。[亮点词汇]①cheer for为……欢呼②give up放弃③thanks to多亏了[高分句型]①Although I practiced hard, I still couldn’t run fast enough. (although引导的让步状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 江苏省无锡市2025—2026学年九年英语上期中考试模拟试题.docx