期中复习阅读理解(含解析)2025-2026学年译林英语(2024)七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

期中复习阅读理解(含解析)2025-2026学年译林英语(2024)七年级上册

资源简介

期中复习阅读理解2025-2026学年译林英语(2024)七年级上册
Group 1
阅读理解(共10小题;每小题2分, 满分20分)
阅读下列短文, 从每小题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并将选项填涂在答题卡相应的位置上。
A
Club: Football Age: 8-14 Time: 4:00 p.m. Monday & Tuesday Place: Playground Club: Badminton Age: 8-13 Time: 3:30 p.m. Thursday Place: Sports Classroom
Club: Swimming Age: 7-15 Time: 2:00 p.m. Wednesday & Friday Place: Swimming pool Club: Volleyball Age: 9-14 Time: 3:30 p.m. Tuesday & Friday Place: Sports Classroom
1.Which club can Jenny, a 7-year-old girl, be in
A.Football Club. B.Volleyball Club. C.Badminton Club. D.Swimming Club.
2.Max and his friends like badminton. They can go to the Badminton Club on ________.
A.Monday B.Tuesday C.Thursday D.Friday
3.In which part of a School Newspaper can you read this passage
A.Sports. B.Art. C.Life. D.Science.
B
You may think that there is only one kind of bee, the kind that buzzes (嗡嗡响) around your food when you eat outside. In fact, there are about 20,000 kinds of bees around the world.
Let’s learn more about the hardworking bees who make honey—the honeybees! Honeybees are black and yellow. They have six legs and wings that help them fly. They live in big houses called hives. There they make honey by collecting food from flowers. In the hive, there’s a special bee called the queen. She lays eggs (产卵) to make baby bees. Worker bees are girls who do all the hard work. They build the hive, protect it, and fly far away to find food. Boys called drones (雄蜂) don’t have jobs in the hive, but they help make new bees with the queen.
Here are some interesting facts about honeybees: Honeybees can fly up to 9 km.
If a honeybee stings (叮) someone, it will lose its life. Honeybees use the sun as a compass to find their way. They dance to give information to other honeybees
Honeybees are super helpers for our world! They visit lowers and carry pollen (花粉) from one to another. That helps plants make fruits and vegetables. Without honeybees, we wouldn’t have many of the foods we love to eat. So, next time you see a honeybee, don’t hurt it.
4. How many kinds of honeybees are talked about in the passage
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
5. What do worker bees do according to the passage
A. They make new bees with the queen. B. They dance to make the queen happy.
C. They help other bees to find their way. D. They build, protect hives and find food.
6. Which can be the best title (标题) for the passage
A. How Honeybees Make Honey B. Interesting Facts about Honeybees
C. How Honeybees Help Plants Grow D. The Life and Importance of Honeybees
C
Noi lived with his dad by the sea. Every day, Noi’s dad left early for a long day’s work on his fishing boat and came home late.
One night, a big storm (风暴) came around their house. In the morning, Noi went down to the beach to see what had left behind. When he walked along the beach, he saw something far away. When he got closer, Noi shouted, “A baby whale! ” It was washed up on the sand.
Noi had no idea what he should do. He knew that it wasn’t good for a whale to be out of the water. “I must be quick.” he thought. Noi took the whale back home.
“I will try everything I can to make the whale feel at home.” He talked to the whale, sang songs to it, and told stories about his life. The whale was a good listener. At 7 o’clock, Noi’s dad came back. Noi kept his secret (秘密) safe all evening. Even (甚至) he sneaked some supper for his whale.
But he knew it couldn’t last. His dad found his secret soon!
Seeing the little baby whale, Noi’s dad wasn’t angry. He was so busy that he never found Noi was lonely (孤独的). But he said they must take the whale back to the sea. It was the whale’s home. Noi knew it was the right thing to do, but it was hard to say goodbye. He was glad his dad was there with him
From then on, Noi often thought about the storm whale. He really hoped to see his friend again.
7. What did Noi do after he found the whale on the beach
A. He brought the whale home. B. He called his dad for his help.
C. He left the whale at the beach. D. He pushed the whale into the sea.
8. How did Noi’s dad feel when he saw the whale
A. He was very angry with Noi. B. He felt glad to keep the whale.
C. He was excited to see the whale. D. He felt sorry for his lonely son.
9. What does the sentence “he sneaked some supper for his whale.” mean in the story
A. He happily cooked some food for the whale.
B. He secretly gave food to the whale for supper.
C. He prepared supper for the whale with his dad.
D. He asked his dad to have supper with the whale.
10. What may happen to Noi according to the story
A. He would go to visit the beach hoping to see his whale friend.
B. He would become more careful with sea animals in the future.
C. He would send the whale to the zoo and move on with his life.
D. He would try everything he could to make his friends feel at home.
Group 2
阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
1. This is a(n) __________.
A. shopping list B. invitation C. timetable D. road sign
2. What should you take if you go to the party
A. A picnic basket. B. Nice food. C. Sleeping bags and clothes. D. A big cake.
3. What can we learn from the information above
A. Casey is twenty-two years old now. B. They will have the party this Saturday.
C. Casey’s house is at the end of Pine Street. D. You can email them before you go to the party.
B
Autumn is a good season to do sports because it is not too hot or too cold. But what you feel is quite different from what your body feels. Your body works more slowly, so it is easy for you to be hurt(受伤)when doing sports. Here is some advice(建议).
Drink water.
It is often very dry in autumn and your body loses(丢失)water easily. So it is good to drink 500 ml of water two hours before you exercise. Or just do it about 15 minutes after exercising.
Warm up your body.
Before doing sports, you have to do some warm-up activities(热身活动), such as walking or morning exercises, to get your body ready for sports.
Have outdoor activities.
It is cool outside and the air is much better. So outdoor activities like climbing the hills, riding a bike, running and jogging are much fun. These can make you relaxed and help you work well.
Do not eat too much after sports.
It is very bad for your health if you eat too much after sports. You can have some fruit or vegetables if you really want to eat something.
4. How many pieces of advice does the writer give
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5
5. What is the best time to drink water when we exercise
A. Fifteen minutes before exercising. B. Two hours before exercising.
C. Two hours after exercising. D. When we are exercising.
6. What does the underlined word “relaxed” in Paragraph 4 mean in Chinese
A. 放松的 B. 紧张的 C. 疲劳的 D. 激动的
7. What can be the best title(标题)for this passage
A. Autumn—my favourite season. B. How to have outdoor activities.
C. Doing sports is very important(重要的). D. Some advice on doing sports.
C
Using a dictionary
①It is very important for us to use a dictionary when we study English.
②When we read some news or passages in English, we often meet some new words. We can look them up in the dictionary so that we can know them.
③What can you look up in the dictionary The meaning (e.g. homesick: unhappy because you are away from home 思乡的), the pronunciation (e.g. section /'sek n/), the part of speech (e.g. dirty adj.; decide v.; law n.) and so on.
④How do we use the dictionary
· Find the section of the dictionary through the first letter of your word.
·Read the guide words (引导词).
·Scan (浏览) the page for your word.
·Read the definition (释义).
⑤The dictionary is a tool for us to learn English. So use it well.
8.When do we use the dictionary according to the passage (根据短文内容)
A.When we have free time.
B.When we don’t know a word.
C.When we want to be happy.
D.When we have questions.
9.What's the meaning of the underlined word “pronunciation” in paragraph 3
A.语法 B.重音 C.发音 D.词性
10.How many steps (步骤) do we need to use the dictionary
A.3. B.4. C.5. D.6.
11.What’s the structure (结构) of the passage
A.①//②③④//⑤ B.①②③④//⑤ C.①//②③④⑤ D.①②③//④//⑤
D
At school, teachers always tell their students not to draw or write on their desks. They want students to keep everything in the classroom tidy. But Jenny Smith, a teacher from America, often writes some words on the notes (便条) and puts (放) them on her students’ desks. It makes her students very happy. Why
Ms. Smith is a teacher at a school in New York, the USA.She finds her students are usually nervous (紧张的) before tests (考试). She thinks she needs to do something to help her students. So on the day of the test, every student of hers can find some words on their desks.
There are different words on the notes like “Learning is your life.” “Study hard, and you can make it.” “I think you are great.” and so on. These words really help the students a lot.
All her students like her and want to thank her for what she does for them. “I think I can do everything well. Thank you, Ms. Smith,” one girl says.
12.What is Jenny
A.A writer. B.A doctor. C.A student. D.A teacher.
13.Why does Ms. Smith write the notes
A.To let her students not be nervous. B.To practise (练习) her writing.
C.To tell her students answers. D.To make desks beautiful.
14.What does Paragraph 3 mainly tell us
A.What students think of the words. B.When Ms. Smith writes the notes.
C.What Ms. Smith writes on the notes. D.How students thank Ms. Smith.
15.Which of the following can describe (描述) Ms. Smith
A.Tidy. B.Nice. C.Funny. D.Strict (严肃的).
Group 3
阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Millie’s Favourite Activities
Day Activity Place Time
Monday Play volleyball with her friends In the playground 4:30 p.m. ﹣5:30 p.m.
Tuesday Practise tennis with her classmates In the Tennis Club 5:00 p.m. ﹣5:30 p.m.
Thursday Go swimming In the Swimming Club 6:00 p.m.﹣7:00 p.m.
Saturday Have a picnic with her parents In the park 9:00 a.m.﹣11:30 a.m.
Sunday Read books with her brother At home 11:00 a.m.﹣5:00 p.m.
1. Millie often swims from ________ on Thursday.
A. 4:30 p.m.﹣5:30 p.m. B. 5:00 p.m.﹣5:30 p.m.
C. 6:00 p.m.﹣7:00 p.m. D. 9:00 p.m.﹣1:30 p.m
2. Millie usually________ from 11:00 a.m.to 5:00 p.m. on Sunday.
A. read books B. play volleyball
C. practise tennis D. go swimming
3. What can we learn from the passage
A. Millie often plays volleyball for two hours. B. Millie likes to stay at home on Saturday.
C. Millie likes to read books on Saturday. D. Millie likes sports very much.
B
Do you know how to cook, clean or grow(种)plants You will soon learn these skills(技能)! From this year, primary and middle schools will have labor education(劳动教育). Every week, students will have at least one class to learn about cooking, raising animals, repairing home appliances(维修家电)and more. This is to make Chinese students’ life colourful and build their character(塑造品行). According to a 2019 report, Chinese kids only do 12 minutes of practical activity each day, while US kids do 1. 2 hours each day, China Daily noted. How do young people feel about the new subject Let’s take a look.
At school, I learn to cook eggs with sweet and sour sauce. From this, I learn that cooking can be interesting.
—Wu Ruoxuan
We plant corn, sunflowers, tomatoes, potatoes, rice, cucumbers and Chinese cabbages. It’s not easy! But when we eat our homegrown food, it tastes really delicious! Labor class not only teaches me important skills but is also a great way to relax(放松)during a busy school day.
—Zhang Yuchen
4.How many labor classes will students have each week
A.Three. B.Four. C.At least two. D.At least one.
5.Why do Chinese schools have labor education
A.To make students worry.
B.To make the students tired.
C.To make Chinese students’ life colourful and build their character.
D.To make all the students do a lot of homework and housework.
6.What did Wu Ruoxuan learn to do at school
A.Cook eggs. B.Grow vegetables. C.Clean rooms. D.Plant tomatoes.
7.According to Zhang Yuchen, growing plants ________.
A.is easy to learn B.is an important skill C.is not useful D.makes him strong
C
Say No to Bullying
Bullying(欺凌)happens to millions of children around the world every year, but we can all do something to help. What is bullying Bullying is when someone makes you feel bad or hurts(伤害)you again and again. Bullying can happen at school, out of school or online.
Bullying includes(包括):
calling people mean names
laughing at people
telling lies(撒谎)about people
taking someone’s things without permission(允许)
not letting someone play in a group
hitting(打)people
What is cyberbullying Cyberbullyinghappens online and includes:
sending mean messages(信息)
sharing someone’s photos without permission
not letting people be in an online group
What can you do
If someone is mean to you, tell an adult who you know and like. For example, when someone sends mean messages to you, ask your parents or teachers for help. Don’t send a message back.
Talk to your parents or teachers too when you see bullying or when you are worried about a friend. Say sorry if you are mean to someone. You can write a message or talk to a person. Think about how to be kind in the future.
We can all help to say no to bullying.
8. If a boy meets bullying, what does he feel
A. happy B. sad C. clear D. nice
9. What does the word “mean” probably mean in this passage
A. different B. wonderful C. not friendly D. not interesting
10. Which of the following is bullying
A. Laughing at someone. B. Sending messages to someone.
C. Letting someone play in a group. D. Sharing your photos with someone.
11. What should you do if someone bullies you
A. Talk to him or her. B. Say sorry to him or her.
C. Tell friends to hit him or her. D. Ask a parent or a teacher for help.
D
BUMP! Suddenly the house hits the ground. Dorothy wakes up. “Good morning, Toto,” she says. Toto wakes up too and puts his cold little nose in her face.
The house isn’t moving now. Dorothy looks around and listens. It’s light now and the room is full of sunshine! She can hear birds.
“Where are we, Toto ” she says. “We aren’t in Kansas. There aren’t any birds there.”
The little dog jumps off the bed and goes to the door. He starts barking. Dorothy follows him. She opens the door and looks out.
“Oh!” she says. “Oh, what a wonderful place!”
She can see a beautiful country in front of her. There’s green grass everywhere. There are tall trees with all kinds of fruit on them. There are brightly coloured birds in the branches (树枝) of the trees. There are lots of flowers and pretty butterflies (蝴蝶). There’s a stream of clear water.
It’s very different from the grey prairies of Kansas.
Then Dorothy sees some people. They are coming towards the house. There are three men and one woman. They are very strange (奇怪的). They are small but they are old. The men have got long beards (胡须) and the woman has got white hair and lots of wrinkles (皱纹). They’re all wearing tall hats. There are bells on them. The bells make a tinkling noise when the people move their heads. The men’s hats are blue and their clothes are blue too. The woman’s hat is white. Her dress is also white and it’s covered with silver stars. She walks up to Dorothy and says, “Welcome to the land of the Munchkins! Thank you for killing (杀死) the Wicked Witch of the East for us. Now our people are free.”
“You’re very kind but you’re wrong” Dorothy replies. “I don’t know the Wicked Witch of the East.”
“Look!” the old woman says. “She’s there! Under your house! You can see her feet!”
Dorothy looks and sees a pair of feet in silver shoes. She can’t see the rest of the body because it’s under the house.
—Adapted from The Wonderful Wizard of Oz
12. What do the strange people look like
A. They are tall and big. B. They are small and old.
C. They are big and strong. D. They are small and young.
13. What colour are the men’s clothes
A. Blue. B. Pink. C. White. D. Blue and white.
14. Where is the Wicked Witch of the East
A. She’s in the garden. B. She’s in the forest.
C. She’s under the bed. D. She’s under the house.
15. From the passage we can know that ________ .
A. there isn’t a stream of clear water in the new country
B. the men and the woman both wear blue clothes and white hats
C. the Wicked Witch of the East is very kind
D. Dorothy thinks the new country is different from the grey prairies of Kansas
参考答案
Group 1
阅读理解(共10小题;每小题2分, 满分20分)
阅读下列短文, 从每小题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并将选项填涂在答题卡相应的位置上。
A
Club: Football Age: 8-14 Time: 4:00 p.m. Monday & Tuesday Place: Playground Club: Badminton Age: 8-13 Time: 3:30 p.m. Thursday Place: Sports Classroom
Club: Swimming Age: 7-15 Time: 2:00 p.m. Wednesday & Friday Place: Swimming pool Club: Volleyball Age: 9-14 Time: 3:30 p.m. Tuesday & Friday Place: Sports Classroom
1.Which club can Jenny, a 7-year-old girl, be in
A.Football Club. B.Volleyball Club. C.Badminton Club. D.Swimming Club.
2.Max and his friends like badminton. They can go to the Badminton Club on ________.
A.Monday B.Tuesday C.Thursday D.Friday
3.In which part of a School Newspaper can you read this passage
A.Sports. B.Art. C.Life. D.Science.
【答案】1.D 2.C 3.A
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了四个俱乐部。
1.细节理解题。根据游泳俱乐部中的“Age: 7-15”可知,7岁的孩子只能去游泳俱乐部。故选D。
2.细节理解题。根据羽毛球俱乐部中的“Time: 3:30 p.m. Thursday”可知,羽毛球俱乐部在周四开放。故选C。
3.推理判断题。本文主要介绍了足球、羽毛球、游泳和排球四个俱乐部,都与运动有关,因此能在校报的运动版块上看到。故选A。
B
You may think that there is only one kind of bee, the kind that buzzes (嗡嗡响) around your food when you eat outside. In fact, there are about 20,000 kinds of bees around the world.
Let’s learn more about the hardworking bees who make honey—the honeybees! Honeybees are black and yellow. They have six legs and wings that help them fly. They live in big houses called hives. There they make honey by collecting food from flowers. In the hive, there’s a special bee called the queen. She lays eggs (产卵) to make baby bees. Worker bees are girls who do all the hard work. They build the hive, protect it, and fly far away to find food. Boys called drones (雄蜂) don’t have jobs in the hive, but they help make new bees with the queen.
Here are some interesting facts about honeybees: Honeybees can fly up to 9 km.
If a honeybee stings (叮) someone, it will lose its life. Honeybees use the sun as a compass to find their way. They dance to give information to other honeybees
Honeybees are super helpers for our world! They visit lowers and carry pollen (花粉) from one to another. That helps plants make fruits and vegetables. Without honeybees, we wouldn’t have many of the foods we love to eat. So, next time you see a honeybee, don’t hurt it.
4. How many kinds of honeybees are talked about in the passage
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
5. What do worker bees do according to the passage
A. They make new bees with the queen. B. They dance to make the queen happy.
C. They help other bees to find their way. D. They build, protect hives and find food.
6. Which can be the best title (标题) for the passage
A. How Honeybees Make Honey B. Interesting Facts about Honeybees
C. How Honeybees Help Plants Grow D. The Life and Importance of Honeybees
【答案】4. C 5. D 6. B
【解析】
【导语】本文主要介绍了关于蜜蜂的一些有趣的事实。
【4题详解】
细节理解题。根据“In the hive, there’s a special bee called the queen. ... Worker bees are girls who do all the hard work. ... Boys called drones (雄蜂) don’t have jobs in the hive, but they help make new bees with the queen.”可知一共谈论了三种蜜蜂。故选C。
【5题详解】
细节理解题。根据“Worker bees are girls who do all the hard work. They build the hive, protect it, and fly far away to find food.”可知工蜂建造蜂巢、保护蜂巢,然后飞到很远的地方寻找食物。故选D。
【6题详解】
标题归纳题。通读全文可知本文主要介绍了关于蜜蜂的一些有趣的事实,用“Interesting Facts about Honeybees”做标题最合适。故选B。
C
Noi lived with his dad by the sea. Every day, Noi’s dad left early for a long day’s work on his fishing boat and came home late.
One night, a big storm (风暴) came around their house. In the morning, Noi went down to the beach to see what had left behind. When he walked along the beach, he saw something far away. When he got closer, Noi shouted, “A baby whale! ” It was washed up on the sand.
Noi had no idea what he should do. He knew that it wasn’t good for a whale to be out of the water. “I must be quick.” he thought. Noi took the whale back home.
“I will try everything I can to make the whale feel at home.” He talked to the whale, sang songs to it, and told stories about his life. The whale was a good listener. At 7 o’clock, Noi’s dad came back. Noi kept his secret (秘密) safe all evening. Even (甚至) he sneaked some supper for his whale.
But he knew it couldn’t last. His dad found his secret soon!
Seeing the little baby whale, Noi’s dad wasn’t angry. He was so busy that he never found Noi was lonely (孤独的). But he said they must take the whale back to the sea. It was the whale’s home. Noi knew it was the right thing to do, but it was hard to say goodbye. He was glad his dad was there with him
From then on, Noi often thought about the storm whale. He really hoped to see his friend again.
7. What did Noi do after he found the whale on the beach
A. He brought the whale home. B. He called his dad for his help.
C. He left the whale at the beach. D. He pushed the whale into the sea.
8. How did Noi’s dad feel when he saw the whale
A. He was very angry with Noi. B. He felt glad to keep the whale.
C. He was excited to see the whale. D. He felt sorry for his lonely son.
9. What does the sentence “he sneaked some supper for his whale.” mean in the story
A. He happily cooked some food for the whale.
B. He secretly gave food to the whale for supper.
C. He prepared supper for the whale with his dad.
D. He asked his dad to have supper with the whale.
10. What may happen to Noi according to the story
A. He would go to visit the beach hoping to see his whale friend.
B. He would become more careful with sea animals in the future.
C. He would send the whale to the zoo and move on with his life.
D. He would try everything he could to make his friends feel at home.
【答案】7. A 8. D 9. B 10. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一个名叫Noi的男孩和他的父亲在海边的生活,以及Noi如何在一次风暴后救助了一只搁浅的小鲸鱼,并最终在父亲的帮助和指导下将其放归大海的故事,强调了对海洋生物的关爱和保护。
【7题详解】
细节理解题。根据文章第三段“Noi took the whale back home.”可知,Noi把鲸鱼带回家。故选A。
【8题详解】
细节理解题。根据文章倒数第二段“But he said they must take the whale back to the sea. It was the whale’s home. Noi knew it was the right thing to do, but it was hard to say goodbye. He was glad his dad was there with him.”可知,Noi的爸爸看到鲸鱼后并没有生气,反而因为平时太忙没有发现Noi的孤独而感到难过。故选D。
【9题详解】
词句猜测题。根据文章第四段“Noi kept his secret (秘密) safe all evening. Even (甚至) he sneaked some supper for his whale.”可知,Noi一直保守着秘密,甚至偷偷地给鲸鱼准备了晚饭。这里的“sneaked”表明了他的行为是秘密的。故选B。
【10题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“From then on, Noi often thought about the storm whale. He really hoped to see his friend again.”可知,从那以后,Noi经常想起那只风暴中的鲸鱼,他非常希望再次见到他的朋友。因此,可以推断出Noi会去海边希望再次见到他的鲸鱼朋友,故选A。
Group 2
第二部分阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
1. This is a(n) __________.
A. shopping list B. invitation C. timetable D. road sign
2. What should you take if you go to the party
A. A picnic basket. B. Nice food. C. Sleeping bags and clothes. D. A big cake.
3.What can we learn from the information above
A. Casey is twenty-two years old now. B. They will have the party this Saturday.
C. Casey’s house is at the end of Pine Street. D. You can email them before you go to the party.
【答案】1. B 2. C 3. C
【解析】
【导语】本文是一份生日聚会的邀请函。
【1题详解】
细节理解题。根据“Hope you can come!”可知是一份邀请函。故选B。
【2题详解】
推理判断题。根据“Fun Sleepover”可知要过夜,由此推出要带睡袋和衣服。故选C。
【3题详解】
细节理解题。根据邀请函右下角的平面图可知凯西的家位于松树街的尽头。故选C。
B
Autumn is a good season to do sports because it is not too hot or too cold. But what you feel is quite different from what your body feels. Your body works more slowly, so it is easy for you to be hurt(受伤)when doing sports. Here is some advice(建议).
Drink water.
It is often very dry in autumn and your body loses(丢失)water easily. So it is good to drink 500 ml of water two hours before you exercise. Or just do it about 15 minutes after exercising.
Warm up your body.
Before doing sports, you have to do some warm-up activities(热身活动), such as walking or morning exercises, to get your body ready for sports.
Have outdoor activities.
It is cool outside and the air is much better. So outdoor activities like climbing the hills, riding a bike, running and jogging are much fun. These can make you relaxed and help you work well.
Do not eat too much after sports.
It is very bad for your health if you eat too much after sports. You can have some fruit or vegetables if you really want to eat something.
4. How many pieces of advice does the writer give
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5
5. What is the best time to drink water when we exercise
A. Fifteen minutes before exercising. B. Two hours before exercising.
C. Two hours after exercising. D. When we are exercising.
6. What does the underlined word “relaxed” in Paragraph 4 mean in Chinese
A. 放松的 B. 紧张的 C. 疲劳的 D. 激动的
17. What can be the best title(标题)for this passage
A. Autumn—my favourite season. B. How to have outdoor activities.
C. Doing sports is very important(重要的). D. Some advice on doing sports.
【答案】4. C 5. B 6. A 7. D
【解析】本文介绍了秋季做运动时如何保护身体的建议,包括喝水、热身、进行户外活动和合理饮食等。
4.细节理解题。根据“Drink water.”、“Warm up your body.”、“Have outdoor activities.”及“Do not eat too much after sports.”可知,一共四条建议。故选C。
5.细节理解题。根据“So it is good to drink 500 ml of water two hours before you exercise. Or just do it about 15 minutes after exercising.”可知,在运动前两小时喝500毫升水是有益的。或者在运动后15分钟左右喝水。故选B。
6.词义猜测题。根据“These can make you relaxed and help you work well.”可知,进行户外运动会让人放松。故选A。
7.最佳标题题。根据“Your body works more slowly, so it is easy for you to be hurt(受伤)when doing sports. Here is some advice(建议).”可知,本文介绍了秋季做运动时如何保护身体的建议,选项D“关于运动的一些建议。”可以作为本文的标题。故选D。
C
Using a dictionary
①It is very important for us to use a dictionary when we study English.
②When we read some news or passages in English, we often meet some new words. We can look them up in the dictionary so that we can know them.
③What can you look up in the dictionary The meaning (e.g. homesick: unhappy because you are away from home 思乡的), the pronunciation (e.g. section /'sek n/), the part of speech (e.g. dirty adj.; decide v.; law n.) and so on.
④How do we use the dictionary
· Find the section of the dictionary through the first letter of your word.
·Read the guide words (引导词).
·Scan (浏览) the page for your word.
·Read the definition (释义).
⑤The dictionary is a tool for us to learn English. So use it well.
8.When do we use the dictionary according to the passage (根据短文内容)
A.When we have free time.
B.When we don’t know a word.
C.When we want to be happy.
D.When we have questions.
9.What's the meaning of the underlined word “pronunciation” in paragraph 3
A.语法 B.重音 C.发音 D.词性
10.How many steps (步骤) do we need to use the dictionary
A.3. B.4. C.5. D.6.
11.What’s the structure (结构) of the passage
A.①//②③④//⑤ B.①②③④//⑤ C.①//②③④⑤ D.①②③//④//⑤
【答案】8.B 9.C 10.B 11.A
【导语】本文主要介绍了如何使用字典。
8.细节理解题。根据“We can look them up in the dictionary so that we can know them.”可知,使用字典的情况是在我们不认识一个单词的时候。故选B。
9.词句猜测题。根据“e.g. section /'sek n/”可知,划线词“pronunciation”指的是单词的发音。故选C。
10.细节理解题。根据“· Find the section of the dictionary through the first letter of your word. ·Read the guide words (引导词). ·Scan (浏览) the page for your word. ·Read the definition (释义).”可知,使用字典的步骤有四步:找到字母部分、阅读引导词、浏览页面、阅读释义。故选B。
11.篇章结构题。文章第①段是引言,②③④段是主体内容,第⑤段是总结。故选A。
D
At school, teachers always tell their students not to draw or write on their desks. They want students to keep everything in the classroom tidy. But Jenny Smith, a teacher from America, often writes some words on the notes (便条) and puts (放) them on her students’ desks. It makes her students very happy. Why
Ms. Smith is a teacher at a school in New York, the USA.She finds her students are usually nervous (紧张的) before tests (考试). She thinks she needs to do something to help her students. So on the day of the test, every student of hers can find some words on their desks.
There are different words on the notes like “Learning is your life.” “Study hard, and you can make it.” “I think you are great.” and so on. These words really help the students a lot.
All her students like her and want to thank her for what she does for them. “I think I can do everything well. Thank you, Ms. Smith,” one girl says.
12.What is Jenny
A.A writer. B.A doctor. C.A student. D.A teacher.
13.Why does Ms. Smith write the notes
A.To let her students not be nervous. B.To practise (练习) her writing.
C.To tell her students answers. D.To make desks beautiful.
14.What does Paragraph 3 mainly tell us
A.What students think of the words. B.When Ms. Smith writes the notes.
C.What Ms. Smith writes on the notes. D.How students thank Ms. Smith.
15.Which of the following can describe (描述) Ms. Smith
A.Tidy. B.Nice. C.Funny. D.Strict (严肃的).
【答案】12.D 13.A 14.C 15.B
【导语】本文讲述了美国纽约的一名老师给学生写便条鼓励他们,学生们都很开心。
12.细节理解题。根据“But Jenny Smith, a teacher from America...”可知,Jenny的职业是老师。故选D。
13.细节理解题。根据“She finds her students are usually nervous (紧张的) before tests (考试). She thinks she needs to do something to help her students. So on the day of the test, every student of hers can find some words on their desks.”可知,因为学生在考试前会紧张,所以Jenny写便条放在课桌上帮助他们。故选A。
14.主旨大意题。根据“There are different words on the notes like ‘Learning is your life.’ ‘Study hard, and you can make it.’ ‘I think you are great.’ and so on.”可知,该段展示了老师写给学生的便条内容。故选C。
15.推理判断题。根据全文和“All her students like her and want to thank her for what she does for them.”可知,这位老师很关心学生,学生们都很喜欢她。故选B。
Group 3
第二部分阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Millie’s Favourite Activities
Day Activity Place Time
Monday Play volleyball with her friends In the playground 4:30 p.m. ﹣5:30 p.m.
Tuesday Practise tennis with her classmates In the Tennis Club 5:00 p.m. ﹣5:30 p.m.
Thursday Go swimming In the Swimming Club 6:00 p.m.﹣7:00 p.m.
Saturday Have a picnic with her parents In the park 9:00 a.m.﹣11:30 a.m.
Sunday Read books with her brother At home 11:00 a.m.﹣5:00 p.m.
1. Millie often swims from ________ on Thursday.
A. 4:30 p.m.﹣5:30 p.m. B. 5:00 p.m.﹣5:30 p.m.
C. 6:00 p.m.﹣7:00 p.m. D. 9:00 p.m.﹣1:30 p.m
2. Millie usually________ from 11:00 a.m.to 5:00 p.m. on Sunday.
A. read books B. play volleyball
C. practise tennis D. go swimming
3. What can we learn from the passage
A. Millie often plays volleyball for two hours. B. Millie likes to stay at home on Saturday.
C. Millie likes to read books on Saturday. D. Millie likes sports very much.
【答案】1. C 2. A 3. D
【解析】本文讲述了Millie最喜欢的活动安排。
1.细节理解题。根据“6:00 p.m.﹣7:00 p.m.”可知,Millie周四的游泳时间是 6:00 p.m.﹣7:00 p.m.。故选C。
2.细节理解题。根据“Read books with her brother At home 11:00 a.m.﹣5:00 p.m.”可知,11:00 a.m.﹣5:00 p.m.这段时间Millie看书。故选A。
3.细节理解题。根据“Play volleyball with her friends”;“Practise tennis with her classmates”和“Go swimming”可知,Millie很喜欢运动,故选D。
B
Do you know how to cook, clean or grow(种)plants You will soon learn these skills(技能)! From this year, primary and middle schools will have labor education(劳动教育). Every week, students will have at least one class to learn about cooking, raising animals, repairing home appliances(维修家电)and more. This is to make Chinese students’ life colourful and build their character(塑造品行). According to a 2019 report, Chinese kids only do 12 minutes of practical activity each day, while US kids do 1. 2 hours each day, China Daily noted. How do young people feel about the new subject Let’s take a look.
At school, I learn to cook eggs with sweet and sour sauce. From this, I learn that cooking can be interesting.
—Wu Ruoxuan
We plant corn, sunflowers, tomatoes, potatoes, rice, cucumbers and Chinese cabbages. It’s not easy! But when we eat our homegrown food, it tastes really delicious! Labor class not only teaches me important skills but is also a great way to relax(放松)during a busy school day.
—Zhang Yuchen
4.How many labor classes will students have each week
A.Three. B.Four. C.At least two. D.At least one.
5.Why do Chinese schools have labor education
A.To make students worry.
B.To make the students tired.
C.To make Chinese students’ life colourful and build their character.
D.To make all the students do a lot of homework and housework.
6.What did Wu Ruoxuan learn to do at school
A.Cook eggs. B.Grow vegetables. C.Clean rooms. D.Plant tomatoes.
7.According to Zhang Yuchen, growing plants ________.
A.is easy to learn B.is an important skill C.is not useful D.makes him strong
【答案】4.D 5.C 6.A 7.B
【导语】本文主要介绍一项新的劳动教育标准。中小学生每周至少上一节劳动课,体验不同种类的劳动,学习不同的生活技能甚至工作技能,并分享了两个人的看法。
4.细节理解题。根据“Every week, students will have at least one class to learn about cooking, raising animals, repairing home appliances(维修家电)and more”可知,每周之少上一堂课,故选D。
5.细节理解题。根据“This is to make Chinese students’ life colourful and build their character”可知,这是为了让中国学生的生活丰富多彩,塑造他们的性格,故选C。
6.细节理解题。根据“At school, I learn to cook eggs with sweet and sour sauce.”可知,学习用糖醋汁煮鸡蛋,故选A。
7.细节理解题。根据“Labor class not only teaches me important skills but is also a great way to relax(放松)during a busy school day.”可知,他认为这是一个很重要的技能,故选B。
C
Say No to Bullying
Bullying(欺凌)happens to millions of children around the world every year, but we can all do something to help. What is bullying Bullying is when someone makes you feel bad or hurts(伤害)you again and again. Bullying can happen at school, out of school or online.
Bullying includes(包括):
calling people mean names
laughing at people
telling lies(撒谎)about people
taking someone’s things without permission(允许)
not letting someone play in a group
hitting(打)people
What is cyberbullying Cyberbullyinghappens online and includes:
sending mean messages(信息)
sharing someone’s photos without permission
not letting people be in an online group
What can you do
If someone is mean to you, tell an adult who you know and like. For example, when someone sends mean messages to you, ask your parents or teachers for help. Don’t send a message back.
Talk to your parents or teachers too when you see bullying or when you are worried about a friend. Say sorry if you are mean to someone. You can write a message or talk to a person. Think about how to be kind in the future.
We can all help to say no to bullying.
8. If a boy meets bullying, what does he feel
A. happy B. sad C. clear D. nice
9. What does the word “mean” probably mean in this passage
A. different B. wonderful C. not friendly D. not interesting
10. Which of the following is bullying
A. Laughing at someone. B. Sending messages to someone.
C. Letting someone play in a group. D. Sharing your photos with someone.
11. What should you do if someone bullies you
A. Talk to him or her. B. Say sorry to him or her.
C. Tell friends to hit him or her. D. Ask a parent or a teacher for help.
【答案】8. B 9. C 10. A 11. D
【解析】本文介绍了什么是欺凌,网上欺凌以及遇到欺凌事件该如何处理。
8.细节理解题。根据“Bullying is when someone makes you feel bad or hurts(伤害)you again and again”可知,恃强凌弱就有人让你感觉很糟糕,或者一次又一次地伤害你,故选B。
9.词义猜测题。根据“If someone is mean to you, tell an adult who you know and like”可知,如果有人欺负你,告诉你知道或喜欢的大人,所以mean与not friendly同义,故选C。
10.细节理解题。根据“laughing at people”可知,欺凌包括嘲笑别人,故选A。
11.细节理解题。根据“For example, when someone sends mean messages to you, ask your parents or teachers for help”可知,可以向老师和父母寻求帮助,故选D。
D
BUMP! Suddenly the house hits the ground. Dorothy wakes up. “Good morning, Toto,” she says. Toto wakes up too and puts his cold little nose in her face.
The house isn’t moving now. Dorothy looks around and listens. It’s light now and the room is full of sunshine! She can hear birds.
“Where are we, Toto ” she says. “We aren’t in Kansas. There aren’t any birds there.”
The little dog jumps off the bed and goes to the door. He starts barking. Dorothy follows him. She opens the door and looks out.
“Oh!” she says. “Oh, what a wonderful place!”
She can see a beautiful country in front of her. There’s green grass everywhere. There are tall trees with all kinds of fruit on them. There are brightly coloured birds in the branches (树枝) of the trees. There are lots of flowers and pretty butterflies (蝴蝶). There’s a stream of clear water.
It’s very different from the grey prairies of Kansas.
Then Dorothy sees some people. They are coming towards the house. There are three men and one woman. They are very strange (奇怪的). They are small but they are old. The men have got long beards (胡须) and the woman has got white hair and lots of wrinkles (皱纹). They’re all wearing tall hats. There are bells on them. The bells make a tinkling noise when the people move their heads. The men’s hats are blue and their clothes are blue too. The woman’s hat is white. Her dress is also white and it’s covered with silver stars. She walks up to Dorothy and says, “Welcome to the land of the Munchkins! Thank you for killing (杀死) the Wicked Witch of the East for us. Now our people are free.”
“You’re very kind but you’re wrong” Dorothy replies. “I don’t know the Wicked Witch of the East.”
“Look!” the old woman says. “She’s there! Under your house! You can see her feet!”
Dorothy looks and sees a pair of feet in silver shoes. She can’t see the rest of the body because it’s under the house.
—Adapted from The Wonderful Wizard of Oz
12. What do the strange people look like
A. They are tall and big. B. They are small and old.
C. They are big and strong. D. They are small and young.
13. What colour are the men’s clothes
A. Blue. B. Pink. C. White. D. Blue and white.
14. Where is the Wicked Witch of the East
A. She’s in the garden. B. She’s in the forest.
C. She’s under the bed. D. She’s under the house.
15. From the passage we can know that ________ .
A. there isn’t a stream of clear water in the new country
B. the men and the woman both wear blue clothes and white hats
C. the Wicked Witch of the East is very kind
D. Dorothy thinks the new country is different from the grey prairies of Kansas
【答案】12. B 13. A 14. D 15. D
【解析】本文是小说《绿野仙踪》的片段。
12.细节理解题。根据“They are very strange (奇怪的). They are small but they are old.”可知,奇怪的人个子很小,也很老,故选B。
13.细节理解题。根据“The men’s hats are blue and their clothes are blue too.”可知,男人们的衣服是蓝色的,故选A。
14.细节理解题。根据“She’s there! Under your house!”可知,东方的坏女巫在房子下面,故选D。
15.细节理解题。根据“It’s very different from the grey prairies of Kansas.”可知,多萝西认为这个新的国家和堪萨斯州灰色的大草原不同,故选D。

展开更多......

收起↑

资源预览