2026届高考英语二轮复习:数词 课件(共22张PPT)

资源下载
  1. 二一教育资源

2026届高考英语二轮复习:数词 课件(共22张PPT)

资源简介

(共22张PPT)
语法专题:数词
2026届一轮复习
考点一、基数词和序数词的相互转换
考点二、与数词相关的表达法
考点三、易混易错数词考点
考点四、考查倍数表达法
考点一、基数词和序数词的相互转换
1.一般来说,序数词是由相应的基数词词尾加th构成。
2.十位整数序数词的构成方法是将y变为i,再加eth。
3.两位或两位以上的基数词变成序数词时,仅将个位数变成序数词。
此外,常考的基数词、序数词一般会在100以内。
one—first two—second three—third four—fourth five—fifth six—sixth seven—seventh eight—eighth nine—ninth ten—tenth
eleven—eleventh twelve—twelfth thirteen—thirteenth fourteen—fourteenth fifteen—fifteenth sixteen—sixteenth seventeen—seventeenth eighteen—eighteenth nineteen—nineteenth
twenty—twentieth thirty—thirtieth forty—fortieth fifty—fiftieth sixty—sixtieth seventy—seventieth eighty—eightieth ninety—ninetieth
1.Today is my brother’s___________ (five) birthday, so we plan to have a big dinner for him.
(答案:fifth)
2.The __________(two) lesson on Monday morning is always English, which I like very much.
(答案:second)
3.Our team won the_________ (three) prize in the school sports meeting last week.
(答案:third)
4.My family will move to the _________(eight) floor of the new building next month.
(答案:eighth)
5.The_________ (nine) month of a year is September, and it’s usually the start of a new school term.
(答案:ninth)
6.He finished the _________(twelve) task before noon, so he had time to rest in the afternoon.
(答案:twelfth)
7.The ___________(fifteen) day of the first lunar month is the Lantern Festival in China.
(答案:(fifteenth)
8.This is the __________(twenty) time I’ve called him, but he still doesn’t answer the phone.
(答案:twentieth)
9.Her grandmother’s (sixty) birthday party will be held in the countryside this year.
(答案:sixtieth)
10.The___________ (ninety) page of this book has a beautiful illustration of a mountain village.
(答案:ninetieth)
考点二、与数词相关的表达法
1.分数是由基数词作分子,序数词作分母构成的。除了分子是"1"的情况外,序数词都要用复数。
2.表示某人的大约年龄,即“几十多岁”时,使用基数词的复数形式。“in sb.'s+整十的基数词的复数”意为“在某人几十多岁时”。如:in his fifties。
3.当hundred, thousand, million, billion前面有基数词时,用单数形式,词尾不加-s;前面有many, several, a few修饰时,仍用单数形式。如:several billion years。
4.“数词+普通名词+形容词”构成的合成形容词中,数词和普通名词都要用单数形式。
an eight-year-old boy一个八岁的男孩
a 100-meter-long bridge一座100米长的桥
5. 表示年代时,用“in the +逢十的基数词的复数”。基数词的复数若用阿拉伯数字表示,可直接加s,也可加’s,如in the 1950s / 1950’s。
1.About two ________(third) of the students in our class have joined the school music club.
(答案:thirds)
2.My grandfather started learning to use a smartphone when he was in his___________ (seventy).
(答案:seventies)
3.The scientist spent over three ___________(thousand) days doing experiments to prove his theory.
(答案:thousand)
4.Only one____________ (four) of the apples in the basket are fresh; the rest have gone bad.(答案:fourth)
5.My aunt, who is in her (forty), opened a small coffee shop in our neighborhood last month.
(答案:forties)
6.Three_________ (fifth) of the residents in this community said they are satisfied with the new public facilities.
(答案:fifths)
7.The old man has lived in this town for over six____________ (thousand) days.
(答案:thousand)
考点三、易混易错数词考点
1.序数词前有时可用不定冠词a/an,此时不强调顺序。“a/an+序数词”相当于another,表示“又一个,再一个”。You'd better try a third time.你最好再试一次。
2.表示“许多,大量;一些”的词和短语
特征 词语 备注
只修饰可数名词 a few, quite a few, many, a good many,a large number of, dozens of, scores of, hundreds of, thousands of, millions of 作主语时,谓语动词用复数
只修饰不可数名词 a little, much, a great deal of, a large amount of 作主语时,谓语动词用单数
既可以修饰可数名词也可以修饰不可数名词 a lot of, lots of, plenty of 作主语时,谓语动词单复数形式根据名词来定
a large quantity of 作主语时,谓语动词单复数形式由后面的名词决定
large quantities of 作主语时,谓语动词用复数
1.There are quite a few _______(student) waiting outside the library for the new book exhibition.
答案:students
3.The old photo album brought back memories of ______ (dozen)of happy days we spent together in the countryside.
答案:dozens
3. A lot of time and effort ___________ (put)into researching this new type of environmentally friendly material.
答案:has been put
考点四、考查倍数表达法
1.倍数+as+形容词(副词)原级+as...。
My income is twice as much as yours.我的收入是你的2倍。
2.倍数+the size/length/width/depth/height of...。
My house is twice the size of his.我的房子是他的两倍大。
3.倍数+that of。
The size of my house is twice that of his.我的房子是他的两倍大。
In this factory, the output of July is 4 times that of January.
这个工厂七月份的产量是一月份的四倍。
4.倍数+比较级+than。
The output of cars in 2012 is 4 times greater than that of 2011.
2012年小轿车产量是2011年的5倍。
翻译以下句子,注意其中倍数的表达法。
The new library is three times as big as the old one.
The length of this river is twice the length of the one in our city.
单句语法填空
1.The population of this town in 2023 is four times greater ______ it was in 2010.
(答案:than)
2.This building is three times the ______ (high) of the adjacent shopping mall.
(答案:height)
3.The amount of water saved this month is five times ______ of last month.
(答案:that)
根据括号内的汉语提示补全下面句子。
1. _________________________________ (每三年), scores of students from the foreign language school are sent to Britain to learn English.
2. Nearly ________________ (四分之三) of the Earth’s surface is covered with water.
Every third year / Every three years
three fourths
知识巩固
3. Every day in the city
_________________________ (三百多万人) go shopping on the Internet.
4. Early ________________________ (在二十世纪七十年代) no one had any idea that the woman would become a millionaire by planting flowers.
over three million people
in the 1970s / 1970’s
5. My grandpa looked quite healthy though he was ____________________ (七十多岁了).
6. According to the rules, if you are
________________________ (十八岁以下), you aren’t admitted into the club.
in his seventies
under eighteen years old
 二、选择填空。
  1.March is ________month of the year.
  A. a three B. the third C. a third
  2.We will have a meeting at 8:05_______.
  A.five to eight B.eight five C.eight o five
  3.Eight plus eight is______________.
  A.sixteen B.sixty-four C.one
  4.He is an ______________boy.
  A.eight years B.eight-year-old C.eight-years-old
  5.We will have a___________ walk.
  A.ten minutes B.ten minutes’ C.ten-minutes
6.The wall is___________.
 A.four meters long B.four meter long C.four-meter long
7.What’s the date today It’s__________.
 A.March the eight  B.March eighth  C.eight,March
8.It happened in the 1040’s.
  A. in the forties of the eleventh century.
  B. in the forties of the tenth century.
  C. in the forty
9.About_____________ of the earth’s surface is covered with water.
  A. three-fours  B. three-fourth  C. three-fourths
10. He went down to the village which was__________miles away
from the city.
 A. three hundreds  B. three hundred  C. three hundreds of
Thanks

展开更多......

收起↑

资源预览