冀教版(2024)七年级上册 Unit 4 My family单元测试(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

冀教版(2024)七年级上册 Unit 4 My family单元测试(含解析)

资源简介

七年 级 英 语 冀教版 上 册Unit 4
注意事项:
1.本试卷共4页,六个大题,满分100分,考试时间90分钟。请用蓝、黑色水笔或圆珠笔直接答在试卷上。
2.答卷前请将弥封线内的项目填写清楚。
题号 I Ⅱ Ⅲ Ⅳ V Ⅵ
得分
Ⅰ.完形填空(共10小题;每小题2分,满分20分)
阅读下面短文,从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
Mr Wang is a good 1 . He teaches Chinese in a school. He is friendly to others. There are fifty students in his 2 . All of his students love 3 .
Today is their Sports Day. Everyone 4 on the playground. Mr Wang and Tom are 5 ping-pong. They look happy. Bill is playing football 6 some other boys. 7 are the girls doing Some are running and others are 8 rope(绳子).
It's time to go back to the classroom. All the students feel 9 because they want to give Mr Wang a surprise(惊喜). It's his birthday today. On the 10 , there is a beautiful drawing. There are fifty students and a teacher in the picture. It says: Happy Birthday. We All Love You!
( )1. A. doctor B. worker C. teacher D. farmer
( )2. A. family B. class C. card D. library
( )3. A. me B. her C. him D. them
( )4. A. am B. is C. are D. be
( )5. A. playing B. making C. drawing D. writing
( )6. A. to B. with C. from D. for
( )7. A. Where B. Who C. When D. What
( )8. A. crying B. jumping C. reading D. selling
( )9. A. angry B. sad C. happy D. tired
( )10. A. bed B. blackboard C. grass D. map
Ⅱ.短文填空(共15 小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词(有提示词的,填入其正确形式)(每空不超过两个词)。
It is Sunday today. The weather is 11 (sun). There 12 (be) many people in
Beihai Park. Some 13. (child) are playing games under the tree. Some girls 14. (draw) pictures. They look so happy. There is 15. lake in the park. Li Hua’ s family are going 16. a picnic near it. Look! Li Hua’ s mother is making a salad for 17. (they). Her father is making some 18. (sandwich) with meat and vegetables. Li Hua is dancing with her sister Li Jing 19. (happy). They both like singing 20. dancing. Their brother Mike 21. (look) tall and strong. He is
playing football. He dreams to be a football 22. (play). Their dog March likes 23 (run) with him. March is a24. (friend) dog. He is also a member of the family. Everyone 25. (feel) happy and excited.
Ⅲ.阅读理解(共10小题;每小题2分,满分20分)
阅读A、B两篇材料,从每小题所给的四个选项中选出最佳选项。
A
Tom has a happy family. There are some rules in his family.
Keep healthy.
Being healthy is important. Tom's family play sports for one hour every day. Tom is in the school swimming club. And his parents run every morning.
Evening time is family time.
They can't watch TV or play computer games after dinner. The family usually sit on the sofa and talk. Tom always talks about his school and friends. Sometimes they take a
walk together.
Always say“I love you” and“Thank you.”
Tom says“I love you” to his parents in the morning before he goes to school, and in
the evening before he goes to bed, his parents say it to him, too. When Tom helps his
mother, she says“Thank you”. They always show their love and thanks.
( )26. How long do Tom's family play sports every day
A. For half an hour. B. For 40 minutes.
C. For an hour. D. For two hours.
( )27. What do Tom's parents probably like best
A. Swimming. B. Running. C. Playing basketball. D. Playing football.
( )28. What do Tom's family do after dinner
A. Watch TV. B. Play computer games.
C. Have a talk. D. Do housework.
( )29. How do Tom's family show their love and thanks
A. By talking about friends. B. By taking a walk after dinner.
C. By doing sports together. D. By saying“I love you” and“Thank you”.
( )30. What does the writer want to tell us in the passage
A. Tom's favourite subject. B. Tom's best friend.
C. Tom's family rules. D. Tom's weekend.
B
Everyone has a family name. In China, the family name is the first name, but in
English speaking countries the family name is the last name. Do you know how
British(英国的) people get their family names And what do they mean British
people usually get their family names in these ways.
Some family names come from the places of their homes. A man lives on or near a
hill, and his family name may be Hill. In Britain, people's names may be Wood or
Lake because they live near the wood(树林) or the lake.
Some family names come from a person's job. If a man is a cook, his family name may be Cook.
And many people get their family names from their fathers’ family names. If you
hear the name“Jackson”, you can know that he is the son of Jack.
( )31. For an English man, his family name is the name.
A. first B. second C. middle D. last
( )32. Jack's family name is Hill. What may his family name come from
A. The place of his home. B. The time his family moved here.
C. The hobby of his family. D. The way his family lives.
( )33. What does“a cook” probably mean
A person's job. B. A person's age. C. A person's feeling.
D. A person's pet.
( )34. What is the right structure(结构) of the passage
( )35. What can be the best title for this passage
A. The Life in China B. The Family Names in China
C. The Life in England D. The Family Names of British People
Ⅳ.阅读表达(共5小题;每小题3分,满分15分)
阅读下面短文,按要求完成36~40题。
In many countries grandparents, parents and kids all live together. In Australia,
many kids live in a big family. The family is not just Mum, Dad and the kids in the
house. Grandparents are the parents of your mum and dad. So that means you may have
two grandmothers and two grandfathers.
If you live with your grandparents, you are lucky that you get to see them very often. You may have someone who can tell you“family stories”. You may have someone to talk
about your worries. If you don't live with your grandparents, try to keep in touch(保持联系) with them by letter or phone calls.
Your grandparents may be living in“your” house but you should ask their permission
(允许) to go into their room or use their things.
Sometimes you feel very good with grandparents, and sometimes you feel bad. But there is a lot of fun with them. So please be good to them.
36、37题完成句子;38~40题简略回答问题。
36. In Australia, many kids live with their parents and .
37. If you live with your grandparents, they may tell you“ ”.
38. How can you keep in touch with your grandparents if you don't live with them
If you live with your grandparents, what should you do before you go into their
room
40. How do you feel to live with your grandparents Why
V.补全对话(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A: Hi! Tina. May I ask you some questions about your family
B: No problem.
A:41.
B: There are four members. They are my parents, my brother and me. Look, this is my
family photo.This is my father.
A:42.
B: He is a teacher. And he works hard in a middle school.
A: Is your mother a teacher, too
B:43. . She is a doctor. She works hard, too.
A: What about your brother 44.
B: He is 14 years old. He and I are in the same school.
A:45.
B: He likes to play basketball.
A: I see. You have a happy family. Thanks for telling me.
B: You' re welcome.
Ⅵ.书面表达(满分20分)
46.假如你是 Li Hua,今天是你奶奶的生日,请你根据以下提示用英语写一篇短文,介绍一下你的家人是如何为她庆祝生日的。
要点:(1) What do your family members buy/ make for Grandma's birthday
(2) What do you say to Grandma (3) How does Grandma feel
要求:(1)文中应包含提示中所有要点,可适当发挥;
(2)文中不能出现真实的校名、姓名;(3)词数:60词左右。
周测四答案
1.C
【解析】考查名词辨析。根据下文 He teachesChinese in a school.可知他是一名老师。 teacher符合语境。故选 C。
2. B
【解析】考查名词辨析。根据上文可知他是一名老师,由此可推断他的班级里有50名学生。class 符合语境。故选 B。
1页(共36页)
3. C
【解析】考查代词辨析。此处指代的是上文提到的 Mr Wang,因此用代词 him,故选 C。
4. B
【解析】考查 be 动词辨析。主语为 everyone,用作第三人称单数,is 正确。故选 B。
5. A
【解析】考查动词辨析。根据下文 ping-pong 可知他们正在打乒乓球。 playing 符合语境,故选 A。
6. B
【解析】考查介词辨析。根据上下文可知比尔正在和一些男孩踢足球,with 符合语境。故选 B。
7. D
【解析】考查疑问词辨析。根据上下文可知问女孩们在做什么,因此用疑问词 what,故选 D。
8. B
【解析】考查动词辨析。根据下文 rope 可知女孩们正在跳绳。 jumping 符合语境。故选 B。
9. C
【解析】考查形容词辨析。根据下文 because they want to give Mr Wang a surprise.可知每个学生都感到很高兴,因为他们要给老师一个惊喜。excited 符合语境。故选 C。
10. B
【解析】考查名词辨析。根据上文可知是在教室里,由此可推断黑板上有一幅画。 blackboard符合语境。故选 B。
11. sunny 12. are 13. children 14. are drawing
15. a 16. on 17. them 18. sandwiches
19. happily 20. and 21. looks 22. player
23. to run/ running 24. friendly 25. feels
26. C
【解析】细节理解题。根据文中 Tom's familyplay sports for one hour every day.可知汤姆一家人每天锻炼一个小时。故选 C。
27. B
【解析】细节理解题。根据文中 And his parentsrun every morning.可知汤姆的父母每天早晨跑步,由此可推测他们最喜欢的运动是跑步。故选 B。
28. C
【解析】细节理解题。根据文中 The family usually sit on the sofa and talk.可知他们晚饭后通常坐在沙发上聊天。故选 C。
29. D
【解析】细节理解题。根据短文最后一段可知他们通过说“I love you”和“Thank you”来表达对彼此的爱和谢意。故选 D。
30. C
【解析】归纳总结题。短文介绍了汤姆的家庭规矩。故选 C。
31. D
【解析】细节理解题。根据文中 but in English speaking countries the family name is the lastname 可知英国人的姓就是他的 last name。故选 D。
32. A
【解析】细节理解题。根据文中 Some family names come from the places of their homes. A man lives on or near a hill, and his family name maybe Hill.可知 Hill这个姓可能来自于这个家庭居住的地方。故选A。
33. A
【解析】推理判断题。根据文中 Some family names come from a person's job. If a man is a cook, his family name may be Cook.可推断 cook是一个职业。故选 A。
34. A
【解析】篇章结构题。短文为总分结构,故选 A。
35. D
【解析】最佳标题题。短文重点介绍了英国人姓氏的来历。故选 D。
36.(their) grandparents
37. family stories
38. By letter or phone calls.
39. Ask their permission.
40. I feel good. Because I can have a good time with them.
I feel bad. Because I have to be quiet.(答案不唯一,言之有理即可)
41. How many members are there in your family
42. What does he do
43. No, she isn't
44. How old is he
45. What does he like to do/ What is his hobby
46. One Possible Version
Today is my grandma's birthday. She is 65 years old now. My father buys a red hat for her because red is her favourite colour. Mum makes a big birthday cake for Grandma. It has peaches and strawberries on it.Grandma likes it very much. My sister and I make a birthday card for Grandma. On the card, we write:You are a great grandmother. We love you. At dinner,all of us say"Happy birthday” to her. She is happy to eat long-life noodles. Grandma says she feels happy and excited today.

展开更多......

收起↑

资源预览