资源简介 湖南省长沙市长郡教育集团联考2024-2025学年九年级下学期4月期中考试英语试题一、听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1.(2025九下·长沙期中)What is Tony like now A.He is tall. B.He is short. C.He is shy.2.(2025九下·长沙期中)Who does the volleyball probably belong to A.Alice. B.Peter. C.Miss Wang.3.(2025九下·长沙期中)What time does the bookstore close on weekends A.At 5:00 p.m. B.At 7:00 p.m. C.At 9:00 p.m.4.(2025九下·长沙期中)What does the man probably want to do A.Get his book back.B.Borrow a history book.C.Draw others' attention.5.(2025九下·长沙期中)How did Tom go to Guangzhou A.By car. B.By train. C.By plane.二、听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。6.Where will the speakers probably go next A.To a cinema. B.To a bookstore. C.To a restaurant.7.What's the weather like now A.It's rainy. B.It's snowy. C.It's cloudy.(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。8.Why do people throw water on this festival A.To clean each other. B.To wish good luck. C.To help plants grow.9.When is Sandy going to leave A.On April 10th. B.On April 15th. C.On April 20th.(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。10.What is the relationship between the two speakers A.Good friends. B.Mother and son. C.Teacher and student.11.What quality may the boy learn from Ne Zha A.Being smart. B.Being brave. C.Being polite.(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。12.Where is most of the Longjing Tea produced A.In Wuhan. B.In Yunnan. C.In Hangzhou.13.How many kinds of famous tea are mentioned in this conversation A.Three. B.Four. C.Five.14.What kind of tea does the boy's father like best A.Pu'er. B.Tieguanyin. C.Oolong.(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。15.What did Lisa do at a school in a small village last month A.She went camping.B.She took part in a game.C.She worked as a volunteer.16.How are the people in the small village A.Lazy. B.Mean. C.Friendly.17.What may happen after the conversation A.Lisa will lose interest in volunteering.B.They may go to school in that village.C.They may volunteer there together someday.(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。18.What can people probably do when they visit Nanluogu Xiang A.Shop and cat.B.Watch Beijing Opera.C.Enjoy the Hanfu show.19.What is special for Yichi Dajie according to the speaker A.It's the longest hutong.B.It's the shortest hutong.C.It's the most famous hutong.20.How long is the history of Beijing hutongs A.Over 70 years. B.Over 170 years. C.Over 700 years.三、A(2025九下·长沙期中)Global Sources Sports & Outdoor ShowDate: April 27—30, 2025 &October 27—30, 2025Location: Halls 1—3, Asia World-Expo, Hong KongThree key pavilions (分馆):Pavilions (1—3) Activities Preparations1. Leisure (休闲活动) Camping; Fishing; Kite-flying Tents; Fishing hats; Kites …2. Outdoor Sports Mountain climbing; Bike riding; Skiing Gloves; Backpacks; Hats; Bikes; Ski suits …3. City Sports Yoga; Golf; Rock climbing Yoga pants; Yoga balls; Golf shirts; Golf bags; Climbing ropes; Climbing shoes...21.When can you take part in the Global Sources Sports Outdoor Show A.On April 4th. B.On April 28th. C.On October 1st.22.What can you do in Pavilion 2 A. B. C.四、B(2025九下·长沙期中)At the beginning of this term, primary and secondary schools across Changsha have changed class breaks from 10 to 15 minutes in an effort to encourage outdoor activities among both students and teachers.Traditionally, schools in China have carried out 10-minute breaks between classes, which provided limited time for students, especially those in upper floors. In some cases, schools also stopped students from leaving classrooms during breaks because of safety problems. The move to change break time makes sure that students can take part in at least 30 minutes of physical exercise a day.Actually, many cities have put longer breaks into students' daily life. Schools in Xinwu district (新吴区) of Wuxi, Jiangsu Province, have carried out 15-minute breaks since 2024. "Students are required to have no less than 100 minutes of physical exercise each day to keep healthy," a director from the local education bureau (教育局) said. The bureau also doesn't allow teachers to start classes early. And he emphasizes (强调) that the goal is to "return break time to the students". A primary school in Qingdao introduced a lot of outdoor games, such as jumping rope and running, together with indoor puzzle games (拼图游戏) during the 15-minute breaks, according to a local news report. The school makes sure that every child can take part in outdoor activities. Not long ago, a study showed that the percentage of Qingdao students achieving "excellent" or "good" fitness grades had increased by 10percentage points to 47 percent.23.How many minutes did the students in primary and secondary schools have between classes in the past A.10 minutes. B.15 minutes. C.30 minutes.24.Why did some schools stop the students from leaving classrooms during breaks A.To ensure students' safety.B.To develop students' interests.C.To help with students' schoolwork.25.Which activity isn't mentioned in the passage A.Jumping rope. B.Running. C.Hide-and-seek.26.What section of a magazine is the passage probably taken from A.Nature. B.Education. C.Science.五、C(2025九下·长沙期中)When Shanghai-based designer Guo Qingshan posted a vacation photo named "Puppy (小狗) Mountain" online, it became a hit in China and even created a tourist site. The mountain is in Zigui County in Yichang, along the Yangtze River.While hiking on the Jiuwanxi Bridge during the Spring Festival holiday, Guo noticed the mountain's outline (轮廓) while reviewing his photos and shared his discovery on Xiaohongshu. An expert, Li Zhongdong, said "Puppy Mountain" was formed into a karst landform (喀斯特地貌) because of karst processes."The puppy's eyes, the area between the eyebrows and the corners of its mouth may be the entrance of a karst cave (洞穴)," Li said. "The white area between its forehead and nose might be a cliff (悬崖), while the appearance of its ears is created by plant coverage."The mountain has also drawn international attention. Japan's Abema News reported that many tourists have got together to the area, surprised to have missed the lovely scene during past visits. It is reported that many people traveled to Yichang to see the mountain for themselves, with some even bringing their dogs for photo chances. Sky News and the BBC in the United Kingdom and CBS News from the United States also covered the story.While the Internet wonders at the mountain, local governments have stated a warning. The area isremote and not yet developed as an official tourist site. Visitors are advised to view and take photos from afar at the viewing area on the opposite bank.27.How did Guo Qingshan make "Puppy Mountain" popular online A.By bringing a puppy. B.By showing a photo. C.By explaining karst.28.What can we learn from Paragraph 3 and Paragraph 4 A.Many Japanese have seen the puppy scene before.B.Four foreign countries reported news about the mountain.C.People may enter a cave from the area of the puppy's eyes.29.Which is close to the underlined word "remote" in meaning in Paragraph 5 A.modern B.popular C.lonely30.What is the main purpose of the passage A.To call on people to climb "Puppy Mountain" freely.B.To introduce us to a newly-found tourist site in Yichang.C.To show a lively picture of a cute puppy on Xiaohongshu.六、第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。The AI named DeepSeek which was developed by a Chinese team has been making waves around the world in 2025. 31. DeepSeek is filled with amazing abilities. 32. For example, when students meet difficult math problems from courses, DeepSeek can not only provide correct solutions but also break down the problem-solving process step by step, making it easier for students to understand. It can also help with grammar, vocabulary explanations of language learning. And it even helps to write articles by offering excellent ideas and improving the whole structure. 33. Whether you are an IT expert or a beginner with little knowledge of AI, you can use it smoothly. The usage process is also simple—just type in (输入) your question or request, and DeepSeek will provide people with clear and simple answers. 34. It is free for common usage, which is a huge advantage, especially for students and those short of money. Even for better services, the cost is reasonable compared to many other similar AI services.Users around the world have been singing high praises for DeepSeek. In a recent survey, over 80% of the users reported that DeepSeek has greatly improved their work quickly or study performance. Many workers in the IT industry use it to write programs rapidly, saving them a great deal of time. 35. As an intelligent "teaching helper", the tool can show students' learning progress and preferences to provide personalized suggestions and real-time feedback (反馈).A. It can deal with hard tasks easily.B. Moreover, DeepSeek offers a cost solution.C. One of the greatest sides of DeepSeek is that it's user-friendly.D. Teachers also use it to prepare teaching and getting ideas for lessons.E. And it has got popularity among users of all ages and from all kinds of fields.七、第一节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。The Perpetual Calendar, known as "Wan Nian Li" in Chinese, is a 36. Chinese calendar system that has been used for thousands of years. It serves as a guide and an important 37. for farming and daily life of Chinese people.It's said that in ancient times there was a young man named Wan Nian. He thought that there were 38. rules for the change of seasons and climate. To 39. the special rules of nature, he climbed the mountain. Later, he was inspired by the shadows (影子) of trees on the mountain, and made a sundial (日晷) that measured (测量) the shadow of the sun to fix the time. As time went on, he found that every more than three hundred and sixty days, the length of the day would 40. itself.When Wan Nian knew that the emperor of the Shang Dynasty was worried because of the 41. of the time, he recommended himself to create a calendar for the country and help all the people. After the 42. study, Wan Nian worked out an exact calendar called "Tai Yang Li". When he presented it to the emperor, Wan Nian was an old man with white hair. The emperor was very moved. To 43. the achievement of Wan Nian, he named the solar calendar as "Wan Nian Li".The Perpetual Calendar is not only a tool for timekeeping, but also 44. rooted in Chinese culture and philosophy (哲学). It shows the ancient Chinese belief in the 45. of yin and yang and the interconnection of all things. Even today, many people in China may check the Perpetual Calendar for important events like weddings and business openings.1.A. new B. recent C. traditional2.A. tool B. machine C. stage3.A. strict B. traffic C. natural4.A. make up B. find out C. keep off5.A. teach B. shine C. repeat6.A. unfairness B. uncertainty C. impossibility7.A. low-level B. long-term C. short-term8.A. refuse B. get C. praise9.A. deeply B. quickly C. hardly10.A. hope B. picture C. balance36.A.new B.recent C.traditional37.A.tool B.machine C.stage38.A.strict B.traffic C.natural39.A.make up B.find out C.keep off40.A.teach B.shine C.repeat41.A.unfairness B.uncertainty C.impossibility42.A.low-level B.long-term C.short-term43.A.refuse B.get C.praise44.A.deeply B.quickly C.hardly45.A.hope B.picture C.balance八、第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Food waste is a serious problem worldwide. According 46. a research, millions of tons of food is wasted every year, contributing to environmental pollution. 47. (recent), a new way to help solve this problem called "leftover blind boxes" has won popularity with Chinese consumers (消费者). A great number of young people 48. (show) interest in them since they appeared.Then what are "leftover blind boxes" They're packed boxes of food nearing 49. (it) expiration date (保质期), including bread, cakes and sandwiches. People can buy the blind boxes at half price or less. Usually, these blind boxes 50. (sell) out quickly.Xishi Magic Bag is a WeChat mini program that provides such service for people. Many 51. (kind) of leftover blind boxes can be chosen on the mini program. Xishi Magic Bag launches (推出) blind boxes at 7 pm every day. Their prices are between 11. 9 yuan 52. 15.9 yuan. "I often buy the leftover blind boxes. It allows me 53. (save) money and prevents food waste. I enjoy it a lot," said a customer of Xishi Magic Bag.Although the business of leftover blind boxes is hot, it also comes with food safety problems. Some people said that they became sick after eating the food. The idea of leftover blind boxes is 54. (create), but more rules need to be set to make it much more successful.In conclusion, leftover blind boxes are 55. win-win solution for both consumers and the environment. By supporting it, we can take small steps toward a promising future. Let's make a difference together!九、第四部分 读写综合(共两节,满分25分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,根据短文内容回答问题。You Cannot Judge a Tree by Only One SeasonThere was a man who had four sons. He wanted his sons not to judge things too quickly, so he sent them each in turn on a journey to go and look at a pear tree that was far away. He sent the first son in the winter, the second in the spring, the third in the summer, and the youngest in the fall. When they all came back, he called them together to describe what they had seen.The first son said that the tree was ugly and weak.The second son said, "No, it was covered with green leaves and full of promise."The third son disagreed. He said it was filled with flowers that smelled so sweet and looked so beautiful, and it was the prettiest thing he had ever seen.The last son disagreed with all of them. He said it was fully-grown with fruit, full of life and achievement.The man then explained to his sons that they were all correct, because they had each seen only one season in the tree's life. However, he told them that they cannot judge a tree or a person by only one season. He also told them who they are and the pleasure and the love that come from their lives can only be judged when all the seasons are up.If you give up when it's winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, and the achievement of your fall.Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest. Don't judge life by one difficult season. Hold on through the difficult times and then better times are sure to come.56.Why did the father send his sons in turn to look at a tree 57.What did the pear tree look like in the second son's eyes 58.Did the youngest son agree with his brothers 59.When can we judge the pleasure and the love according to the father 60.What can we learn from the story 61.根据要求完成短文写作。从上一节的故事中,想必大家悟出了一些道理。那我们面对生活中的困难和学习中的挑战时,是如何解决的呢?假如你是李明,你的好友Maria来信,因体育中考临近,她倍感压力,情绪低落、焦虑。请你结合自己的经历和以下思维导图给她回信,并提出合理的建议。要求:(1)要点齐全,语句通顺,语法正确,书写规范;(2)可适当增加细节,以使行文流畅;(3)80词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。Dear Maria,I'm sorry to hear that Yours,Li Ming答案解析部分1.【答案】A【知识点】短对话理解;询问外貌特征【解析】【原文】W: Tony, you used to be short and shy, didn't you M: Yes, I did. But now I'm the tallest in my class and have made lots of friends.【分析】句意: 托尼现在长什么样?根据听力原文But now I'm the tallest in my class 但现在我是我们班最高的 ,可知,汤姆现在很高,故选A。【点评】考查听力短对话理解。注意找出文中关键词tallest。2.【答案】A【知识点】短对话理解;询问名字【解析】【原文】W: I found a volleyball under a tree near the playground. Do you know whose it is, Peter M: Oh, it must belong to Alice, Miss Wang. Because she was looking for it just now after the P. E. lesson.【分析】句意: 这个排球可能属于谁? 根据听力原文it must belong to Alice, 它一定是爱丽丝的,可知,排球可能属于爱丽丝,故选A。【点评】考查听力短对话理解。注意找出文中关键词 Alice。3.【答案】C【知识点】短对话理解;询问时间【解析】【原文】W: I wonder if the bookstore closes at 7:00 p.m.M: On weekdays it does, but it closes two hours later on weekends.【分析】句意: 书店周末什么时候关门? 根据听力原文I wonder if the bookstore closes at 7:00 p.m. 我想知道书店晚上7点关门吗?和后面的肯定回答及 it closes two hours later on weekends. 周末关门时间晚两个小时。 可知,周末应该晚上九点关门,故选C。【点评】考查听力短对话理解。注意分析问题,从文中找到依据。4.【答案】A【知识点】短对话理解;询问意向【解析】【原文】W: Excuse me, would you please keep quiet in the library I'm reading an interesting science book.M: I'm sorry, Miss, but I think the book you are reading is mine.【分析】句意: 这个男士可能想做什么? 根据听力原文 but I think the book you are reading is mine. 但我认为你正在看的书是我的。 可知,男士可能想要回他的书,故选A。【点评】考查短对话理解,掌握常用词汇,平时要注重词汇的积累,并要善于抓住关键词。5.【答案】B【知识点】短对话理解;介绍语【解析】【原文】W: Tom, I heard that you went to Guangzhou with your parents last week. Did you go there by plane M: No. It's not so far from Changsha to Guangzhou so I took a high-speed train there. I think it costs less and is more convenient.【分析】句意: 汤姆怎么去广州的? 根据听力原文It's not so far from Changsha to Guangzhou so I took a high-speed train there. 从长沙到广州不远,所以我坐高铁去的。 可知,汤姆是坐高铁去广州的,故选B。【点评】考查听力短对话理解。注意找出文中关键词took a high-speed train。【答案】6.C7.C【知识点】长对话理解;询问天气;询问意向;日常活动【解析】【原文】M: Jane, it's time for Joe's birthday dinner. Everyone may have arrived except us. Let's hurry.W: OK. But look at the clouds. It seems to rain.M: Well, we'd better take an umbrella in case of heavy rain.W: You are right. Life is full of the unexpected, and it's always good to be prepared.【分析】文章大意:本文是关于去乔的生日晚餐的对话。【点评】考查听力长对话理解。首先通读全文,理解文章大意,然后分析问题和选项,从文中找到依据。6.根据文中 it's time for Joe's birthday dinner. Everyone may have arrived except us. Let's hurry., 乔的生日晚餐时间到了。除了我们大家可能都到了。我们快点。可知,说话者接下来可能去餐馆, 故选C。7.根据文中But look at the clouds. It seems to rain. 但是看看那些云。天好像要下雨了。 可知,天气是多云的,故选C。【答案】8.B9.A【知识点】长对话理解;旅游观光类;询问时间【解析】【原文】W: Hi, Bob. I'm going to Yunnan Province soon.M: Why will you go there, Sandy W: Because there is a water festival. People throw water at each other during the festival. They say they'll have good luck in the new year by doing that.M: When will you leave W: On the morning of April 10th.M: May you have a safe and pleasant journey!【分析】文章大意:本文是关于桑迪要去云南旅行并参加云南的泼水节的对话。【点评】考查听力长对话理解。首先可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,注意找出文中关键词。8.根据文中 People throw water at each other during the festival. They say they'll have good luck in the new year by doing that., 人们在节日期间互相泼水。他们说这样做在新的一年里会有好运气。可知,人们在泼水节泼水是为了希望好运,故选B。9.根据文中On the morning of April 10th.4月10日上午, 可知,桑迪 4月10日离开,故选A。【答案】10.B11.B【知识点】长对话理解;询问意向;影视作品赏析与文化价值;介绍语【解析】【原文】W: You look so excited, Jim. Is there anything fun to share with me M: Sure, Mom. I watched an exciting movie called Ne Zha 2 with my best friend this afternoon.W: Wow, cool! What do you like best about Ne Zha M: In face of difficulties, Ne Zha never gives up and fights against bad people bravely!W: "My life is decided by myself, not by God!", huh M: Yeah, that's so cool!【分析】文章大意:本文是关于观看电影《哪吒》后感受的对话。【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。10.根据文中男孩所说Sure, Mom.当然,妈妈,可知,说话者应该是母子,故选B。11.根据文中In face of difficulties, Ne Zha never gives up and fights against bad people bravely! 在困难面前,哪吒从不放弃,勇敢地与坏人作斗争! 可知, 男孩可以从哪吒身上学到勇敢的品质, 故选B。【答案】12.C13.B14.A【知识点】长对话理解;询问喜好;询问地点;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【原文】W: Hi, Li Ming. Do you know anything about tea M: Sure. China is famous for tea. It is produced in many areas.W: So what kind of tea do you like best M: I like Longjing Tea best because of its sweetness. Most of it is planted and produced in Hangzhou.W: What about other kinds of famous tea M: Pu'er, Tie guan yin and Oolong. Yunnan is known for Pu'er, which is my father's favorite.W: Wow, sounds great. Maybe I will try some of them later.【分析】文章大意:本文是关于中国的茶的对话。【点评】考查听力理解能力,注意对话的逻辑,顺着逻辑理清对话的内容。12.根据文中 I like Longjing Tea best because of its sweetness. Most of it is planted and produced in Hangzhou. 我最喜欢龙井茶,因为它很甜。大部分都是在杭州种植和生产的。 可知,龙井茶在杭州生产,故选C。13.根据文中 Longjing Tea,Pu'er, Tie guan yin and Oolong. 龙井茶、普洱茶、铁观音和乌龙茶。可知 ,文中提到了四种茶,故选B。14.根据文中男孩所说Yunnan is known for Pu'er, which is my father's favorite.,云南以普洱茶闻名,普洱茶是我父亲的最爱。可知,男孩父亲最喜欢普洱茶,故选A。【答案】15.C16.C17.C【知识点】长对话理解;询问意向;询问感受;志愿服务与公共服务【解析】【原文】M: Hi, Lisa. I heard that you volunteered at a school in a small village.W: Yes, I did it with my friend last month.M: How was it W: Although the living condition there was simple, I liked the nice and kind people there.M: That's good. And what did you do there W: Well, I gave those students chemistry lessons. And my friend helped them with their homework.M: Good for you! Could I go with you next time W: No problem.【分析】文章大意:本文是关于丽莎在一个小村庄里的一所学校做志愿者的对话。【点评】考查长对话听力理解,需要注意抓住首句、留意对话中一问一答的"答者"、留意重复率较高的词或短语、对常考类型有一定的了解和熟悉、注意对话人之间的互动和回应、练习多样化的听力材料 。15.根据文中Lisa. I heard that you volunteered at a school in a small village. 丽莎。我听说你在一个小村庄里的一所学校做志愿者 ,可知,丽莎是做志愿者,故选C。16.根据文中 I liked the nice and kind people there. 我喜欢那里友好善良的人们。可知,小村庄里面的人们很友好 ,故选C。17.根据文中Could I go with you next time 下次我能和你一起去吗? 和后面的肯定回答No problem.没问题,可知,对话后, 也许有一天他们会一起去做志愿者。 故选C。【答案】18.A19.B20.C【知识点】短文理解;说明文;中国名胜古迹【解析】【原文】As a city with a very long history, Beijing is famous for hutongs which are one of the most special cultural symbols. The most famous hutongs—Nanluogu Xiang (南锣鼓巷) and Yandaixie Street (烟袋斜街) are popular for shopping and eating. The longest hutong—Dongjiaomin Xiang (东交民巷) is over 1.5 kilometers, and the shortest hutong—Yichi Dajie (一尺大街) is about 30 meters long. Beijing hutongs first appeared in the Yuan Dynasty and have a history of more than 700 years. Among neighbors, the narrow hutongs make deep and warm relationships, so many people in Beijing still want to stay there.【分析】文章大意:本文介绍了北京胡同的基本情况。【点评】考查短文听力理解,听短文录音时要重在意会,不能搞逐字对译。要特别注意捕捉一篇短文开头的第一句或最后一句话,因为它们往往是该文中心思想所在的主题句。一开始若能抓住短文的主题,对于全文内容的理解大有帮助。18.根据文中The most famous hutongs—Nanluogu Xiang (南锣鼓巷) and Yandaixie Street (烟袋斜街) are popular for shopping and eating., 最著名的胡同 ——南锣鼓巷和烟袋斜街都是购物和吃饭的好去处。 可知,人们参观南锣鼓巷时可以购物和吃,故选A。19.根据文中and the shortest hutong—Yichi Dajie (一尺大街) is about 30 meters long. 最短的胡同-一尺大街大约30米长。可知,一尺大街是最短的胡同 ,故选B。20.根据文中Beijing hutongs first appeared in the Yuan Dynasty and have a history of more than 700 years. 北京胡同最早出现于元代,至今已有700多年的历史。 可知,北京胡同有700多年的历史 ,故选C。【答案】21.B22.B【知识点】广告布告类;应用文;细节理解【解析】【分析】文章大意:本文是一篇应用文,介绍了Global Sources Sports & Outdoor Show的举办时间、地点以及三个主要展馆的活动和准备工作。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。21.细节理解题。根据Date: April 27—30, 2025 &October 27—30, 2025可知,展会的举办时间为2025年4月27日至30日和10月27日至30日。因此,4月28日在展会期间。故选B。22.细节理解题。根据文章表格中2. Outdoor Sports部分列出的活动Mountain climbing; Bike riding; Skiing可知,2号展馆的活动包括登山、骑自行车和滑雪。故选B。【答案】23.A24.A25.C26.B【知识点】说明文;学校生活;细节理解;文章出处【解析】【分析】文章大意:本文是关于长沙市中小学将课间休息时间从10分钟延长至15分钟,以鼓励学生和教师参与户外活动。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,文章出处题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。23.细节理解题。根据文章第一段第一句At the beginning of this term, primary and secondary schools across Changsha have changed class breaks from 10 to 15minutes in an effort to encourage outdoor activities among students. 从本学期开始,长沙市的中小学将课间休息时间从10分钟改为15分钟,以鼓励学生进行户外活动。 可知,过去中小学的学生课间休息有10分钟。故选A。24.细节理解题。根据文章第二段第二句In some cases, schools also stopped students from leaving classrooms during breaks because of safety problems. 在某些情况下,由于安全问题,学校还禁止学生在课间休息时离开教室。 可知,有些学校不让学生在课间离开教室是为了确保学生的安全。故选A。25.细节理解题。根据文章第三段倒数第三句A primary school in Qingdao introduced a lot of outdoor games, such as jumping rope and running, together with indoor puzzle games during the 15-minute breaks, according to a local news report. 据当地新闻报道,青岛一所小学在15分钟的课间休息时间引入了许多户外游戏,如跳绳和跑步,以及室内益智游戏。 可知,文章中提到了跳绳、跑步、室内益智游戏。故选C。26.文章出处题。根据第一段第一句At the beginning of this term, primary and secondary schools across Changsha have changed class breaks from 10 to 15 minutes in an effort to encourage outdoor activities among both students and teachers. 从本学期开始,长沙市的中小学将课间休息时间从10分钟改为15分钟, 可知,本文主要讲述了教育部为了确保学生健康,要求学校给予学生更多的休息时间,并确保学生能参加户外活动。故本文可能摘自杂志的教育部分。故选B。【答案】27.B28.C29.C30.B【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文介绍了一处因形似小狗而意外走红的新旅游景点"小狗山",及其引发的关注和当地的安全提示。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和词义猜测题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。27.细节理解题。根据When Shanghai-based designer Guo Qingshan posted a vacation photo named ‘Puppy Mountain' online, it became a hit in China and even created a tourist site.可知,郭庆山在小红书上分享了一张名为"小狗山"的假期照片,这张照片在中国走红,甚至创造了一个旅游景点。故选B。28.细节理解题。根据The puppy's eyes, the area between the eyebrows and the corners of its mouth may be the entrance of a karst cave 小狗的眼睛,眉毛和嘴角之间的区域可能是喀斯特洞穴的入口 ,可知,人们可以从小狗的眼睛进入洞穴。故选C。29.词义猜测题。根据The area is remote and not yet developed as an official tourist site.可知,因为该地区……,所以还没有被开发成正式的旅游景点。因此,该词最接近的意思是"偏远的",选项C"偏僻的"与其意思相近。故选C。30.推理判断题。文章的主要目的是介绍宜昌新发现的一个旅游景点——小狗山,包括它的形成原因、国际关注以及当地对游客的安全提示。故选B。【答案】31.E;32.A;33.C;34.B;35.D【知识点】说明文;科学技术【解析】【导语】文章大意:本文介绍了中国团队开发的DeepSeek人工智能。它能力强大,可解数学题、辅助语言学习、助力写作。操作简便,适合各类人群。基础使用免费,优质服务收费合理。全球用户高度赞誉,超80%用户称其提升工作学习效率,在IT行业和教学领域应用广泛。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。31.根据第一段第一行The Al named DeepSeek which was developed by a Chinese team has been making waves around the world in 2025. 2025年,由中国团队开发的人工智能DeepSeek在全球掀起了波澜。 可知,"DeepSeek"很受欢迎,选项E"它在所有年龄段的用户和各种领域的用户中都很受欢迎。",符合语境,故选E。32.根据第二段第一行DeepSeek is filled with amazing abilities. DeepSeek充满了惊人的能力 。可知,本段主要介绍"DeepSeek"的能力,选项A选项"它可以很容易地处理棘手的问题。"符合语境,故选A。33.根据第三段第一行Whether you are an IT expert or a beginner with little knowledge of you can use it smoothly. 无论您是IT专家还是对其知之甚少的初学者,都可以顺利地使用它 ,可知,"DeepSeek"很容易使用,选项C"DeepSeek最大的优点之一是它对用户友好。"符合语境,故选C。34.根据第四段第一行It is free for common usage, which is a huge advantage, especially student sand those short of money. 它是免费的,这是一个巨大的优势,特别是学生和那些缺钱的人。 可知,本段主要介绍"DeepSeek"的费用,选项B"此外,DeepSeek提供了一个成本解决方案。",符合语境,故选B。35.根据第五段第三行As an intelligent ‘teaching helper', the tool can show students' learning progress and preferences to provide personalized suggestions and real-time feedback. 作为一个智能的"教学助手",该工具可以显示学生的学习进度和偏好,提供个性化的建议和实时反馈。 可知,本段主要介绍"DeepSeek"在教学方面的作用,选项D"教师也用它来准备教学和获得上课的想法。",符合语境,故选D。【答案】36.C;37.A;38.C;39.B;40.C;41.B;42.B;43.C;44.A;45.C【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了中国传统的万年历。讲述了其名称由来,是由古人万年经过长期研究自然规律后创制出来的,还提及万年历不仅是计时工具,更深深植根于中国文化和哲学之中。【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。36.句意:万年历,中文名为 "万年历",是一种已经使用了数千年的传统中国历法系统。new新的;recent最近的;traditional传统的。根据has been used for thousands of years可知,万年历是传统的历法系统,故选C。37.句意:它是中国人农业生产和日常生活的指南和重要工具。tool工具;machine机器;stage阶段;舞台。根据for farming and daily life of Chinese people.可知,这里表示万年历在农业和日常生活中起到工具的作用,故选A。38.句意:据说在古代,有一个叫万年的年轻人。他认为季节和气候的变化有自然规律。strict严格的;traffic交通;natural自然的。根据rules for the change of seasons and climate.可知,这里说的是自然方面季节和气候变化的规律。故选C。39.句意:为了弄清楚大自然的这些特殊规律,他爬上了山。make up组成;编造;化妆;find out弄清楚;查明;keep off远离;不接近。根据special rules of nature, he climbed the mountain.可知,此处表示去探究自然规律。故选B。40.句意:随着时间的推移,他发现每过三百六十多天,一天的时长就会重复。teach教;shine发光;照耀;repeat重复。根据As time went on, he found that every more than three hundred and sixty days, the length of the day would可知,这里说的是一天时长的周期性重复,故选C。41.句意:当万年知道商朝的帝王因为时间的不确定性而烦恼时,他自荐为国家创制一部历法来帮助所有人。unfairness不公平;uncertainty不确定性;impossibility不可能。根据When Wan Nian knew that the emperor of the Shang Dynasty was worried because of the可知,这里表示因为当时没有准确历法,所以时间方面存在不确定性,这让帝王烦恼。故选B。42.句意:经过长期研究,万年制定出了一部精确的历法,叫做"太阳历"。low-level低水平的;long-term长期的;short-term短期的。根据Wan Nian worked out an exact calendar called ‘Tai Yang Li'.可知,这里表示经过研究得出结论,研究制定历法是个长期过程。故选B。43.句意:为了赞扬万年的成就,他将这部阳历命名为"万年历"。refuse拒绝;get得到;praise赞扬。根据the achievement of Wan Nian, he named the solar calendar as ‘Wan Nian Li'.可知,这里表示帝王给历法命名是对万年成就的赞扬。故选C。44.句意:万年历不仅是一种计时工具,还深深植根于中国文化和哲学之中。deeply深深地;quickly快速地;hardly几乎不。根据rooted in Chinese culture and philosophy (哲学).可知,这里表示万年历在文化和哲学方面的深厚根基。故选A。45.句意:它体现了中国古代对阴阳平衡以及万物互联的信仰。hope希望;picture图片;画面;balance平衡。yin and yang阴阳。根据of yin and yang and the interconnection of all things.可知,这里表示讲究的是平衡。故选C。【答案】46.to;47.Recently;48.have shown;49.its;50.are sold;51.kinds;52.and;53.to save;54.creative;55.a【知识点】说明文;饮食习惯【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了"剩菜盲盒"这一新概念,它作为一种减少食物浪费的解决方案,在中国消费者中越来越受欢迎。【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。46.句意:根据一项研究,每年有数百万吨的食物被浪费,造成了环境污染。according to是固定搭配,根据,故填to。47.句意:最近,一种帮助解决这个问题的新方法"剩菜盲盒"在中国消费者中广受欢迎。分析句子结构可知,空格处位于句首,修饰整个句子,因此用副词,形容词recent(最近的)的副词是recently,最近,句首首字母大写,故填Recently。48.句意:自从它们出现以来,许多年轻人对它们表现出了兴趣。由since可知,主句应用现在完成时,其结构为have/has done,主语为A great number of young people,为复数,助动词用have,动词show(展示)的过去分词为shown,故填have shown。49.句意:它们是接近保质期的盒装食品,包括面包、蛋糕和三明治。it意为"它",是主格,此处修饰名词expiration date,因此用形容词性物主代词,it的形容词性物主代词为its,故填its。50.句意:通常,这些盲盒很快就能卖出去。根据usually可知时态为一般现在时,分析句子结构可知,主语these blind boxes和谓语动词sell(卖)之间是被动关系,因此用被动语态,其结构为be + done,主语为these blind boxes,be动词用are,sell的过去分词为sold,故填are sold。51.句意:在这个小程序上可以买到很多种剩菜盲盒。kind种类,是可数名词,由空格前的many可知,此处应用复数形式,故填kinds。52.句意:它们的价格在11.9元到15.9元之间。Between … and…是固定搭配,在……和之间,故填and。53.句意:它让我省钱,防止食物浪费。save节约,是动词,allow sb. to do sth.是固定搭配,允许某人做某事,因此此处用不定式做宾补,故填to save。54.句意:剩菜盲盒的想法很有创意,但需要制定更多的规则来让它更成功。create创造,是动词,此处位于be动词is后,作表语,应用形容词,其形容词为creative,有创意的,故填creative。55.句意:总之,剩菜盲盒对消费者和环境都是一个双赢的解决方案。根据题干可知,此处表示剩菜盲盒对消费者和环境都是一个双赢的解决方案,因此用不定冠词表示泛指,win-win以辅音音素开头,因此用不定冠词a,故填a。【答案】56.Because he wanted them not to judge things too quickly.57.It was covered with green leaves and full of promise.58.No, he didn't./No.59.When all the seasons are up.60.Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest./Don't judge life by one difficult season./Hold on through the difficult times and then better times are sure to come./...(言之有理即可)61.例文Dear Maria,I'm sorry to hear that you feel stressed as the physical examination is coming.Life is full of challenges, and we all will meet all kinds of challenges. Last term, I faced a big challenge in math. The new knowledge was so difficult that I often failed in exams. At first, I was very worried. My parents advised me to communicate with my math teacher. She asked me to be patient and not to give up. With her help, I discussed problems and did more exercises together with my classmates. I even joined a study group with them. After months of hard work, I finally made great progress.From this experience, I learned that when we have some difficulties we can communicate with teachers and classmates. We can surely overcome them as long as we face challenges patiently and never give up.Yours,Li Ming【知识点】记叙文【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一位父亲为了让四个儿子们不要太快对事情下结论,决定让他们分别在四个不同的季节中去观察一棵梨树。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。56.根据He wanted his sons not to judge things too quickly, so he sent them each in turn on a journey to go and look at a pear tree that was far away. 他不希望儿子们对事情下结论太快,所以他轮流让他们去远方看一棵梨树。 可知,父亲让儿子们轮流去看一棵树的原因是因为他不想让儿子们对事情下结论太快。故填Because he wanted them not to judge things too quickly.57.根据第二个儿子的描述No, it was covered with green leaves and full of promise. 不,它被绿叶覆盖着,充满了希望。 可知,在第二个儿子的眼中那棵梨树被绿叶覆盖着,充满了希望。故填It was covered with green leaves and full of promise.58.根据小儿子的描述The last son disagreed with all of them. 小儿子不同意他们所有人的意见。 可知,小儿子不同意他们所有人的意见。故填No, he didn't./ No.59.根据倒数第三段最后一句He also told them who they are and the pleasure and the love that come from their lives can only be judged when all the seasons are up. 他还告诉他们,他们是谁,他们生活中的快乐和爱只有在所有季节结束时才能判断。 可知,父亲告诉儿子们他们生活中的快乐和爱只有在所有季节结束时才能判断。故填When all the seasons are up.60.通读全文可知,本文主要讲述了一位父亲为了让四个儿子们不要太快对事情下结论,决定让他们分别在四个不同的季节里去观察一棵梨树。这个故事告诉我们一个道理:不要急于下结论,也不能通过一季的时间来判断一个人的一生,则我们从这个故事中所得到的启发可表达为"不要让一个季节的痛苦破坏了其他季节的快乐"、"不要只凭一个艰难的季节来评价人生"或"坚持度过难关,好日子一定会到来"。故填Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest./ Don't judge life by one difficult season./ Hold on through the difficult times and then better times are sure to come./...(言之有理即可)61.【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求结合自己的经历和以下思维导图给因体育中考临近,倍感压力,情绪低落、焦虑的好友Maria 回信,并提出合理的建议。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般过去时。【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如feel stressed 感到压力,advise sb. to do sth. 建议某人做某事,made great progress 取得巨大进步,等等,及句型结构,如The new knowledge was so difficult that I often failed in exams. (so…that引导结果状语从句),After months of hard work, I finally made great progress. (after引导的时间状语从句),From this experience, I learned that when we have some difficulties we can communicate with teachers and classmates. (when引导的时间状语从句;含有that的宾语从句),We can surely overcome them as long as we face challenges patiently and never give up. (祈使句;as long as引导的条件状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1湖南省长沙市长郡教育集团联考2024-2025学年九年级下学期4月期中考试英语试题一、听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1.(2025九下·长沙期中)What is Tony like now A.He is tall. B.He is short. C.He is shy.【答案】A【知识点】短对话理解;询问外貌特征【解析】【原文】W: Tony, you used to be short and shy, didn't you M: Yes, I did. But now I'm the tallest in my class and have made lots of friends.【分析】句意: 托尼现在长什么样?根据听力原文But now I'm the tallest in my class 但现在我是我们班最高的 ,可知,汤姆现在很高,故选A。【点评】考查听力短对话理解。注意找出文中关键词tallest。2.(2025九下·长沙期中)Who does the volleyball probably belong to A.Alice. B.Peter. C.Miss Wang.【答案】A【知识点】短对话理解;询问名字【解析】【原文】W: I found a volleyball under a tree near the playground. Do you know whose it is, Peter M: Oh, it must belong to Alice, Miss Wang. Because she was looking for it just now after the P. E. lesson.【分析】句意: 这个排球可能属于谁? 根据听力原文it must belong to Alice, 它一定是爱丽丝的,可知,排球可能属于爱丽丝,故选A。【点评】考查听力短对话理解。注意找出文中关键词 Alice。3.(2025九下·长沙期中)What time does the bookstore close on weekends A.At 5:00 p.m. B.At 7:00 p.m. C.At 9:00 p.m.【答案】C【知识点】短对话理解;询问时间【解析】【原文】W: I wonder if the bookstore closes at 7:00 p.m.M: On weekdays it does, but it closes two hours later on weekends.【分析】句意: 书店周末什么时候关门? 根据听力原文I wonder if the bookstore closes at 7:00 p.m. 我想知道书店晚上7点关门吗?和后面的肯定回答及 it closes two hours later on weekends. 周末关门时间晚两个小时。 可知,周末应该晚上九点关门,故选C。【点评】考查听力短对话理解。注意分析问题,从文中找到依据。4.(2025九下·长沙期中)What does the man probably want to do A.Get his book back.B.Borrow a history book.C.Draw others' attention.【答案】A【知识点】短对话理解;询问意向【解析】【原文】W: Excuse me, would you please keep quiet in the library I'm reading an interesting science book.M: I'm sorry, Miss, but I think the book you are reading is mine.【分析】句意: 这个男士可能想做什么? 根据听力原文 but I think the book you are reading is mine. 但我认为你正在看的书是我的。 可知,男士可能想要回他的书,故选A。【点评】考查短对话理解,掌握常用词汇,平时要注重词汇的积累,并要善于抓住关键词。5.(2025九下·长沙期中)How did Tom go to Guangzhou A.By car. B.By train. C.By plane.【答案】B【知识点】短对话理解;介绍语【解析】【原文】W: Tom, I heard that you went to Guangzhou with your parents last week. Did you go there by plane M: No. It's not so far from Changsha to Guangzhou so I took a high-speed train there. I think it costs less and is more convenient.【分析】句意: 汤姆怎么去广州的? 根据听力原文It's not so far from Changsha to Guangzhou so I took a high-speed train there. 从长沙到广州不远,所以我坐高铁去的。 可知,汤姆是坐高铁去广州的,故选B。【点评】考查听力短对话理解。注意找出文中关键词took a high-speed train。二、听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。6.Where will the speakers probably go next A.To a cinema. B.To a bookstore. C.To a restaurant.7.What's the weather like now A.It's rainy. B.It's snowy. C.It's cloudy.【答案】6.C7.C【知识点】长对话理解;询问天气;询问意向;日常活动【解析】【原文】M: Jane, it's time for Joe's birthday dinner. Everyone may have arrived except us. Let's hurry.W: OK. But look at the clouds. It seems to rain.M: Well, we'd better take an umbrella in case of heavy rain.W: You are right. Life is full of the unexpected, and it's always good to be prepared.【分析】文章大意:本文是关于去乔的生日晚餐的对话。【点评】考查听力长对话理解。首先通读全文,理解文章大意,然后分析问题和选项,从文中找到依据。6.根据文中 it's time for Joe's birthday dinner. Everyone may have arrived except us. Let's hurry., 乔的生日晚餐时间到了。除了我们大家可能都到了。我们快点。可知,说话者接下来可能去餐馆, 故选C。7.根据文中But look at the clouds. It seems to rain. 但是看看那些云。天好像要下雨了。 可知,天气是多云的,故选C。(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。8.Why do people throw water on this festival A.To clean each other. B.To wish good luck. C.To help plants grow.9.When is Sandy going to leave A.On April 10th. B.On April 15th. C.On April 20th.【答案】8.B9.A【知识点】长对话理解;旅游观光类;询问时间【解析】【原文】W: Hi, Bob. I'm going to Yunnan Province soon.M: Why will you go there, Sandy W: Because there is a water festival. People throw water at each other during the festival. They say they'll have good luck in the new year by doing that.M: When will you leave W: On the morning of April 10th.M: May you have a safe and pleasant journey!【分析】文章大意:本文是关于桑迪要去云南旅行并参加云南的泼水节的对话。【点评】考查听力长对话理解。首先可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,注意找出文中关键词。8.根据文中 People throw water at each other during the festival. They say they'll have good luck in the new year by doing that., 人们在节日期间互相泼水。他们说这样做在新的一年里会有好运气。可知,人们在泼水节泼水是为了希望好运,故选B。9.根据文中On the morning of April 10th.4月10日上午, 可知,桑迪 4月10日离开,故选A。(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。10.What is the relationship between the two speakers A.Good friends. B.Mother and son. C.Teacher and student.11.What quality may the boy learn from Ne Zha A.Being smart. B.Being brave. C.Being polite.【答案】10.B11.B【知识点】长对话理解;询问意向;影视作品赏析与文化价值;介绍语【解析】【原文】W: You look so excited, Jim. Is there anything fun to share with me M: Sure, Mom. I watched an exciting movie called Ne Zha 2 with my best friend this afternoon.W: Wow, cool! What do you like best about Ne Zha M: In face of difficulties, Ne Zha never gives up and fights against bad people bravely!W: "My life is decided by myself, not by God!", huh M: Yeah, that's so cool!【分析】文章大意:本文是关于观看电影《哪吒》后感受的对话。【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。10.根据文中男孩所说Sure, Mom.当然,妈妈,可知,说话者应该是母子,故选B。11.根据文中In face of difficulties, Ne Zha never gives up and fights against bad people bravely! 在困难面前,哪吒从不放弃,勇敢地与坏人作斗争! 可知, 男孩可以从哪吒身上学到勇敢的品质, 故选B。(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。12.Where is most of the Longjing Tea produced A.In Wuhan. B.In Yunnan. C.In Hangzhou.13.How many kinds of famous tea are mentioned in this conversation A.Three. B.Four. C.Five.14.What kind of tea does the boy's father like best A.Pu'er. B.Tieguanyin. C.Oolong.【答案】12.C13.B14.A【知识点】长对话理解;询问喜好;询问地点;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【原文】W: Hi, Li Ming. Do you know anything about tea M: Sure. China is famous for tea. It is produced in many areas.W: So what kind of tea do you like best M: I like Longjing Tea best because of its sweetness. Most of it is planted and produced in Hangzhou.W: What about other kinds of famous tea M: Pu'er, Tie guan yin and Oolong. Yunnan is known for Pu'er, which is my father's favorite.W: Wow, sounds great. Maybe I will try some of them later.【分析】文章大意:本文是关于中国的茶的对话。【点评】考查听力理解能力,注意对话的逻辑,顺着逻辑理清对话的内容。12.根据文中 I like Longjing Tea best because of its sweetness. Most of it is planted and produced in Hangzhou. 我最喜欢龙井茶,因为它很甜。大部分都是在杭州种植和生产的。 可知,龙井茶在杭州生产,故选C。13.根据文中 Longjing Tea,Pu'er, Tie guan yin and Oolong. 龙井茶、普洱茶、铁观音和乌龙茶。可知 ,文中提到了四种茶,故选B。14.根据文中男孩所说Yunnan is known for Pu'er, which is my father's favorite.,云南以普洱茶闻名,普洱茶是我父亲的最爱。可知,男孩父亲最喜欢普洱茶,故选A。(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。15.What did Lisa do at a school in a small village last month A.She went camping.B.She took part in a game.C.She worked as a volunteer.16.How are the people in the small village A.Lazy. B.Mean. C.Friendly.17.What may happen after the conversation A.Lisa will lose interest in volunteering.B.They may go to school in that village.C.They may volunteer there together someday.【答案】15.C16.C17.C【知识点】长对话理解;询问意向;询问感受;志愿服务与公共服务【解析】【原文】M: Hi, Lisa. I heard that you volunteered at a school in a small village.W: Yes, I did it with my friend last month.M: How was it W: Although the living condition there was simple, I liked the nice and kind people there.M: That's good. And what did you do there W: Well, I gave those students chemistry lessons. And my friend helped them with their homework.M: Good for you! Could I go with you next time W: No problem.【分析】文章大意:本文是关于丽莎在一个小村庄里的一所学校做志愿者的对话。【点评】考查长对话听力理解,需要注意抓住首句、留意对话中一问一答的"答者"、留意重复率较高的词或短语、对常考类型有一定的了解和熟悉、注意对话人之间的互动和回应、练习多样化的听力材料 。15.根据文中Lisa. I heard that you volunteered at a school in a small village. 丽莎。我听说你在一个小村庄里的一所学校做志愿者 ,可知,丽莎是做志愿者,故选C。16.根据文中 I liked the nice and kind people there. 我喜欢那里友好善良的人们。可知,小村庄里面的人们很友好 ,故选C。17.根据文中Could I go with you next time 下次我能和你一起去吗? 和后面的肯定回答No problem.没问题,可知,对话后, 也许有一天他们会一起去做志愿者。 故选C。(2025九下·长沙期中)听材料,回答小题。18.What can people probably do when they visit Nanluogu Xiang A.Shop and cat.B.Watch Beijing Opera.C.Enjoy the Hanfu show.19.What is special for Yichi Dajie according to the speaker A.It's the longest hutong.B.It's the shortest hutong.C.It's the most famous hutong.20.How long is the history of Beijing hutongs A.Over 70 years. B.Over 170 years. C.Over 700 years.【答案】18.A19.B20.C【知识点】短文理解;说明文;中国名胜古迹【解析】【原文】As a city with a very long history, Beijing is famous for hutongs which are one of the most special cultural symbols. The most famous hutongs—Nanluogu Xiang (南锣鼓巷) and Yandaixie Street (烟袋斜街) are popular for shopping and eating. The longest hutong—Dongjiaomin Xiang (东交民巷) is over 1.5 kilometers, and the shortest hutong—Yichi Dajie (一尺大街) is about 30 meters long. Beijing hutongs first appeared in the Yuan Dynasty and have a history of more than 700 years. Among neighbors, the narrow hutongs make deep and warm relationships, so many people in Beijing still want to stay there.【分析】文章大意:本文介绍了北京胡同的基本情况。【点评】考查短文听力理解,听短文录音时要重在意会,不能搞逐字对译。要特别注意捕捉一篇短文开头的第一句或最后一句话,因为它们往往是该文中心思想所在的主题句。一开始若能抓住短文的主题,对于全文内容的理解大有帮助。18.根据文中The most famous hutongs—Nanluogu Xiang (南锣鼓巷) and Yandaixie Street (烟袋斜街) are popular for shopping and eating., 最著名的胡同 ——南锣鼓巷和烟袋斜街都是购物和吃饭的好去处。 可知,人们参观南锣鼓巷时可以购物和吃,故选A。19.根据文中and the shortest hutong—Yichi Dajie (一尺大街) is about 30 meters long. 最短的胡同-一尺大街大约30米长。可知,一尺大街是最短的胡同 ,故选B。20.根据文中Beijing hutongs first appeared in the Yuan Dynasty and have a history of more than 700 years. 北京胡同最早出现于元代,至今已有700多年的历史。 可知,北京胡同有700多年的历史 ,故选C。三、A(2025九下·长沙期中)Global Sources Sports & Outdoor ShowDate: April 27—30, 2025 &October 27—30, 2025Location: Halls 1—3, Asia World-Expo, Hong KongThree key pavilions (分馆):Pavilions (1—3) Activities Preparations1. Leisure (休闲活动) Camping; Fishing; Kite-flying Tents; Fishing hats; Kites …2. Outdoor Sports Mountain climbing; Bike riding; Skiing Gloves; Backpacks; Hats; Bikes; Ski suits …3. City Sports Yoga; Golf; Rock climbing Yoga pants; Yoga balls; Golf shirts; Golf bags; Climbing ropes; Climbing shoes...21.When can you take part in the Global Sources Sports Outdoor Show A.On April 4th. B.On April 28th. C.On October 1st.22.What can you do in Pavilion 2 A. B. C.【答案】21.B22.B【知识点】广告布告类;应用文;细节理解【解析】【分析】文章大意:本文是一篇应用文,介绍了Global Sources Sports & Outdoor Show的举办时间、地点以及三个主要展馆的活动和准备工作。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。21.细节理解题。根据Date: April 27—30, 2025 &October 27—30, 2025可知,展会的举办时间为2025年4月27日至30日和10月27日至30日。因此,4月28日在展会期间。故选B。22.细节理解题。根据文章表格中2. Outdoor Sports部分列出的活动Mountain climbing; Bike riding; Skiing可知,2号展馆的活动包括登山、骑自行车和滑雪。故选B。四、B(2025九下·长沙期中)At the beginning of this term, primary and secondary schools across Changsha have changed class breaks from 10 to 15 minutes in an effort to encourage outdoor activities among both students and teachers.Traditionally, schools in China have carried out 10-minute breaks between classes, which provided limited time for students, especially those in upper floors. In some cases, schools also stopped students from leaving classrooms during breaks because of safety problems. The move to change break time makes sure that students can take part in at least 30 minutes of physical exercise a day.Actually, many cities have put longer breaks into students' daily life. Schools in Xinwu district (新吴区) of Wuxi, Jiangsu Province, have carried out 15-minute breaks since 2024. "Students are required to have no less than 100 minutes of physical exercise each day to keep healthy," a director from the local education bureau (教育局) said. The bureau also doesn't allow teachers to start classes early. And he emphasizes (强调) that the goal is to "return break time to the students". A primary school in Qingdao introduced a lot of outdoor games, such as jumping rope and running, together with indoor puzzle games (拼图游戏) during the 15-minute breaks, according to a local news report. The school makes sure that every child can take part in outdoor activities. Not long ago, a study showed that the percentage of Qingdao students achieving "excellent" or "good" fitness grades had increased by 10percentage points to 47 percent.23.How many minutes did the students in primary and secondary schools have between classes in the past A.10 minutes. B.15 minutes. C.30 minutes.24.Why did some schools stop the students from leaving classrooms during breaks A.To ensure students' safety.B.To develop students' interests.C.To help with students' schoolwork.25.Which activity isn't mentioned in the passage A.Jumping rope. B.Running. C.Hide-and-seek.26.What section of a magazine is the passage probably taken from A.Nature. B.Education. C.Science.【答案】23.A24.A25.C26.B【知识点】说明文;学校生活;细节理解;文章出处【解析】【分析】文章大意:本文是关于长沙市中小学将课间休息时间从10分钟延长至15分钟,以鼓励学生和教师参与户外活动。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,文章出处题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。23.细节理解题。根据文章第一段第一句At the beginning of this term, primary and secondary schools across Changsha have changed class breaks from 10 to 15minutes in an effort to encourage outdoor activities among students. 从本学期开始,长沙市的中小学将课间休息时间从10分钟改为15分钟,以鼓励学生进行户外活动。 可知,过去中小学的学生课间休息有10分钟。故选A。24.细节理解题。根据文章第二段第二句In some cases, schools also stopped students from leaving classrooms during breaks because of safety problems. 在某些情况下,由于安全问题,学校还禁止学生在课间休息时离开教室。 可知,有些学校不让学生在课间离开教室是为了确保学生的安全。故选A。25.细节理解题。根据文章第三段倒数第三句A primary school in Qingdao introduced a lot of outdoor games, such as jumping rope and running, together with indoor puzzle games during the 15-minute breaks, according to a local news report. 据当地新闻报道,青岛一所小学在15分钟的课间休息时间引入了许多户外游戏,如跳绳和跑步,以及室内益智游戏。 可知,文章中提到了跳绳、跑步、室内益智游戏。故选C。26.文章出处题。根据第一段第一句At the beginning of this term, primary and secondary schools across Changsha have changed class breaks from 10 to 15 minutes in an effort to encourage outdoor activities among both students and teachers. 从本学期开始,长沙市的中小学将课间休息时间从10分钟改为15分钟, 可知,本文主要讲述了教育部为了确保学生健康,要求学校给予学生更多的休息时间,并确保学生能参加户外活动。故本文可能摘自杂志的教育部分。故选B。五、C(2025九下·长沙期中)When Shanghai-based designer Guo Qingshan posted a vacation photo named "Puppy (小狗) Mountain" online, it became a hit in China and even created a tourist site. The mountain is in Zigui County in Yichang, along the Yangtze River.While hiking on the Jiuwanxi Bridge during the Spring Festival holiday, Guo noticed the mountain's outline (轮廓) while reviewing his photos and shared his discovery on Xiaohongshu. An expert, Li Zhongdong, said "Puppy Mountain" was formed into a karst landform (喀斯特地貌) because of karst processes."The puppy's eyes, the area between the eyebrows and the corners of its mouth may be the entrance of a karst cave (洞穴)," Li said. "The white area between its forehead and nose might be a cliff (悬崖), while the appearance of its ears is created by plant coverage."The mountain has also drawn international attention. Japan's Abema News reported that many tourists have got together to the area, surprised to have missed the lovely scene during past visits. It is reported that many people traveled to Yichang to see the mountain for themselves, with some even bringing their dogs for photo chances. Sky News and the BBC in the United Kingdom and CBS News from the United States also covered the story.While the Internet wonders at the mountain, local governments have stated a warning. The area isremote and not yet developed as an official tourist site. Visitors are advised to view and take photos from afar at the viewing area on the opposite bank.27.How did Guo Qingshan make "Puppy Mountain" popular online A.By bringing a puppy. B.By showing a photo. C.By explaining karst.28.What can we learn from Paragraph 3 and Paragraph 4 A.Many Japanese have seen the puppy scene before.B.Four foreign countries reported news about the mountain.C.People may enter a cave from the area of the puppy's eyes.29.Which is close to the underlined word "remote" in meaning in Paragraph 5 A.modern B.popular C.lonely30.What is the main purpose of the passage A.To call on people to climb "Puppy Mountain" freely.B.To introduce us to a newly-found tourist site in Yichang.C.To show a lively picture of a cute puppy on Xiaohongshu.【答案】27.B28.C29.C30.B【知识点】旅游观光类;应用文;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文介绍了一处因形似小狗而意外走红的新旅游景点"小狗山",及其引发的关注和当地的安全提示。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和词义猜测题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。27.细节理解题。根据When Shanghai-based designer Guo Qingshan posted a vacation photo named ‘Puppy Mountain' online, it became a hit in China and even created a tourist site.可知,郭庆山在小红书上分享了一张名为"小狗山"的假期照片,这张照片在中国走红,甚至创造了一个旅游景点。故选B。28.细节理解题。根据The puppy's eyes, the area between the eyebrows and the corners of its mouth may be the entrance of a karst cave 小狗的眼睛,眉毛和嘴角之间的区域可能是喀斯特洞穴的入口 ,可知,人们可以从小狗的眼睛进入洞穴。故选C。29.词义猜测题。根据The area is remote and not yet developed as an official tourist site.可知,因为该地区……,所以还没有被开发成正式的旅游景点。因此,该词最接近的意思是"偏远的",选项C"偏僻的"与其意思相近。故选C。30.推理判断题。文章的主要目的是介绍宜昌新发现的一个旅游景点——小狗山,包括它的形成原因、国际关注以及当地对游客的安全提示。故选B。六、第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。The AI named DeepSeek which was developed by a Chinese team has been making waves around the world in 2025. 31. DeepSeek is filled with amazing abilities. 32. For example, when students meet difficult math problems from courses, DeepSeek can not only provide correct solutions but also break down the problem-solving process step by step, making it easier for students to understand. It can also help with grammar, vocabulary explanations of language learning. And it even helps to write articles by offering excellent ideas and improving the whole structure. 33. Whether you are an IT expert or a beginner with little knowledge of AI, you can use it smoothly. The usage process is also simple—just type in (输入) your question or request, and DeepSeek will provide people with clear and simple answers. 34. It is free for common usage, which is a huge advantage, especially for students and those short of money. Even for better services, the cost is reasonable compared to many other similar AI services.Users around the world have been singing high praises for DeepSeek. In a recent survey, over 80% of the users reported that DeepSeek has greatly improved their work quickly or study performance. Many workers in the IT industry use it to write programs rapidly, saving them a great deal of time. 35. As an intelligent "teaching helper", the tool can show students' learning progress and preferences to provide personalized suggestions and real-time feedback (反馈).A. It can deal with hard tasks easily.B. Moreover, DeepSeek offers a cost solution.C. One of the greatest sides of DeepSeek is that it's user-friendly.D. Teachers also use it to prepare teaching and getting ideas for lessons.E. And it has got popularity among users of all ages and from all kinds of fields.【答案】31.E;32.A;33.C;34.B;35.D【知识点】说明文;科学技术【解析】【导语】文章大意:本文介绍了中国团队开发的DeepSeek人工智能。它能力强大,可解数学题、辅助语言学习、助力写作。操作简便,适合各类人群。基础使用免费,优质服务收费合理。全球用户高度赞誉,超80%用户称其提升工作学习效率,在IT行业和教学领域应用广泛。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。31.根据第一段第一行The Al named DeepSeek which was developed by a Chinese team has been making waves around the world in 2025. 2025年,由中国团队开发的人工智能DeepSeek在全球掀起了波澜。 可知,"DeepSeek"很受欢迎,选项E"它在所有年龄段的用户和各种领域的用户中都很受欢迎。",符合语境,故选E。32.根据第二段第一行DeepSeek is filled with amazing abilities. DeepSeek充满了惊人的能力 。可知,本段主要介绍"DeepSeek"的能力,选项A选项"它可以很容易地处理棘手的问题。"符合语境,故选A。33.根据第三段第一行Whether you are an IT expert or a beginner with little knowledge of you can use it smoothly. 无论您是IT专家还是对其知之甚少的初学者,都可以顺利地使用它 ,可知,"DeepSeek"很容易使用,选项C"DeepSeek最大的优点之一是它对用户友好。"符合语境,故选C。34.根据第四段第一行It is free for common usage, which is a huge advantage, especially student sand those short of money. 它是免费的,这是一个巨大的优势,特别是学生和那些缺钱的人。 可知,本段主要介绍"DeepSeek"的费用,选项B"此外,DeepSeek提供了一个成本解决方案。",符合语境,故选B。35.根据第五段第三行As an intelligent ‘teaching helper', the tool can show students' learning progress and preferences to provide personalized suggestions and real-time feedback. 作为一个智能的"教学助手",该工具可以显示学生的学习进度和偏好,提供个性化的建议和实时反馈。 可知,本段主要介绍"DeepSeek"在教学方面的作用,选项D"教师也用它来准备教学和获得上课的想法。",符合语境,故选D。七、第一节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。The Perpetual Calendar, known as "Wan Nian Li" in Chinese, is a 36. Chinese calendar system that has been used for thousands of years. It serves as a guide and an important 37. for farming and daily life of Chinese people.It's said that in ancient times there was a young man named Wan Nian. He thought that there were 38. rules for the change of seasons and climate. To 39. the special rules of nature, he climbed the mountain. Later, he was inspired by the shadows (影子) of trees on the mountain, and made a sundial (日晷) that measured (测量) the shadow of the sun to fix the time. As time went on, he found that every more than three hundred and sixty days, the length of the day would 40. itself.When Wan Nian knew that the emperor of the Shang Dynasty was worried because of the 41. of the time, he recommended himself to create a calendar for the country and help all the people. After the 42. study, Wan Nian worked out an exact calendar called "Tai Yang Li". When he presented it to the emperor, Wan Nian was an old man with white hair. The emperor was very moved. To 43. the achievement of Wan Nian, he named the solar calendar as "Wan Nian Li".The Perpetual Calendar is not only a tool for timekeeping, but also 44. rooted in Chinese culture and philosophy (哲学). It shows the ancient Chinese belief in the 45. of yin and yang and the interconnection of all things. Even today, many people in China may check the Perpetual Calendar for important events like weddings and business openings.1.A. new B. recent C. traditional2.A. tool B. machine C. stage3.A. strict B. traffic C. natural4.A. make up B. find out C. keep off5.A. teach B. shine C. repeat6.A. unfairness B. uncertainty C. impossibility7.A. low-level B. long-term C. short-term8.A. refuse B. get C. praise9.A. deeply B. quickly C. hardly10.A. hope B. picture C. balance36.A.new B.recent C.traditional37.A.tool B.machine C.stage38.A.strict B.traffic C.natural39.A.make up B.find out C.keep off40.A.teach B.shine C.repeat41.A.unfairness B.uncertainty C.impossibility42.A.low-level B.long-term C.short-term43.A.refuse B.get C.praise44.A.deeply B.quickly C.hardly45.A.hope B.picture C.balance【答案】36.C;37.A;38.C;39.B;40.C;41.B;42.B;43.C;44.A;45.C【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了中国传统的万年历。讲述了其名称由来,是由古人万年经过长期研究自然规律后创制出来的,还提及万年历不仅是计时工具,更深深植根于中国文化和哲学之中。【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。36.句意:万年历,中文名为 "万年历",是一种已经使用了数千年的传统中国历法系统。new新的;recent最近的;traditional传统的。根据has been used for thousands of years可知,万年历是传统的历法系统,故选C。37.句意:它是中国人农业生产和日常生活的指南和重要工具。tool工具;machine机器;stage阶段;舞台。根据for farming and daily life of Chinese people.可知,这里表示万年历在农业和日常生活中起到工具的作用,故选A。38.句意:据说在古代,有一个叫万年的年轻人。他认为季节和气候的变化有自然规律。strict严格的;traffic交通;natural自然的。根据rules for the change of seasons and climate.可知,这里说的是自然方面季节和气候变化的规律。故选C。39.句意:为了弄清楚大自然的这些特殊规律,他爬上了山。make up组成;编造;化妆;find out弄清楚;查明;keep off远离;不接近。根据special rules of nature, he climbed the mountain.可知,此处表示去探究自然规律。故选B。40.句意:随着时间的推移,他发现每过三百六十多天,一天的时长就会重复。teach教;shine发光;照耀;repeat重复。根据As time went on, he found that every more than three hundred and sixty days, the length of the day would可知,这里说的是一天时长的周期性重复,故选C。41.句意:当万年知道商朝的帝王因为时间的不确定性而烦恼时,他自荐为国家创制一部历法来帮助所有人。unfairness不公平;uncertainty不确定性;impossibility不可能。根据When Wan Nian knew that the emperor of the Shang Dynasty was worried because of the可知,这里表示因为当时没有准确历法,所以时间方面存在不确定性,这让帝王烦恼。故选B。42.句意:经过长期研究,万年制定出了一部精确的历法,叫做"太阳历"。low-level低水平的;long-term长期的;short-term短期的。根据Wan Nian worked out an exact calendar called ‘Tai Yang Li'.可知,这里表示经过研究得出结论,研究制定历法是个长期过程。故选B。43.句意:为了赞扬万年的成就,他将这部阳历命名为"万年历"。refuse拒绝;get得到;praise赞扬。根据the achievement of Wan Nian, he named the solar calendar as ‘Wan Nian Li'.可知,这里表示帝王给历法命名是对万年成就的赞扬。故选C。44.句意:万年历不仅是一种计时工具,还深深植根于中国文化和哲学之中。deeply深深地;quickly快速地;hardly几乎不。根据rooted in Chinese culture and philosophy (哲学).可知,这里表示万年历在文化和哲学方面的深厚根基。故选A。45.句意:它体现了中国古代对阴阳平衡以及万物互联的信仰。hope希望;picture图片;画面;balance平衡。yin and yang阴阳。根据of yin and yang and the interconnection of all things.可知,这里表示讲究的是平衡。故选C。八、第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Food waste is a serious problem worldwide. According 46. a research, millions of tons of food is wasted every year, contributing to environmental pollution. 47. (recent), a new way to help solve this problem called "leftover blind boxes" has won popularity with Chinese consumers (消费者). A great number of young people 48. (show) interest in them since they appeared.Then what are "leftover blind boxes" They're packed boxes of food nearing 49. (it) expiration date (保质期), including bread, cakes and sandwiches. People can buy the blind boxes at half price or less. Usually, these blind boxes 50. (sell) out quickly.Xishi Magic Bag is a WeChat mini program that provides such service for people. Many 51. (kind) of leftover blind boxes can be chosen on the mini program. Xishi Magic Bag launches (推出) blind boxes at 7 pm every day. Their prices are between 11. 9 yuan 52. 15.9 yuan. "I often buy the leftover blind boxes. It allows me 53. (save) money and prevents food waste. I enjoy it a lot," said a customer of Xishi Magic Bag.Although the business of leftover blind boxes is hot, it also comes with food safety problems. Some people said that they became sick after eating the food. The idea of leftover blind boxes is 54. (create), but more rules need to be set to make it much more successful.In conclusion, leftover blind boxes are 55. win-win solution for both consumers and the environment. By supporting it, we can take small steps toward a promising future. Let's make a difference together!【答案】46.to;47.Recently;48.have shown;49.its;50.are sold;51.kinds;52.and;53.to save;54.creative;55.a【知识点】说明文;饮食习惯【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了"剩菜盲盒"这一新概念,它作为一种减少食物浪费的解决方案,在中国消费者中越来越受欢迎。【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。46.句意:根据一项研究,每年有数百万吨的食物被浪费,造成了环境污染。according to是固定搭配,根据,故填to。47.句意:最近,一种帮助解决这个问题的新方法"剩菜盲盒"在中国消费者中广受欢迎。分析句子结构可知,空格处位于句首,修饰整个句子,因此用副词,形容词recent(最近的)的副词是recently,最近,句首首字母大写,故填Recently。48.句意:自从它们出现以来,许多年轻人对它们表现出了兴趣。由since可知,主句应用现在完成时,其结构为have/has done,主语为A great number of young people,为复数,助动词用have,动词show(展示)的过去分词为shown,故填have shown。49.句意:它们是接近保质期的盒装食品,包括面包、蛋糕和三明治。it意为"它",是主格,此处修饰名词expiration date,因此用形容词性物主代词,it的形容词性物主代词为its,故填its。50.句意:通常,这些盲盒很快就能卖出去。根据usually可知时态为一般现在时,分析句子结构可知,主语these blind boxes和谓语动词sell(卖)之间是被动关系,因此用被动语态,其结构为be + done,主语为these blind boxes,be动词用are,sell的过去分词为sold,故填are sold。51.句意:在这个小程序上可以买到很多种剩菜盲盒。kind种类,是可数名词,由空格前的many可知,此处应用复数形式,故填kinds。52.句意:它们的价格在11.9元到15.9元之间。Between … and…是固定搭配,在……和之间,故填and。53.句意:它让我省钱,防止食物浪费。save节约,是动词,allow sb. to do sth.是固定搭配,允许某人做某事,因此此处用不定式做宾补,故填to save。54.句意:剩菜盲盒的想法很有创意,但需要制定更多的规则来让它更成功。create创造,是动词,此处位于be动词is后,作表语,应用形容词,其形容词为creative,有创意的,故填creative。55.句意:总之,剩菜盲盒对消费者和环境都是一个双赢的解决方案。根据题干可知,此处表示剩菜盲盒对消费者和环境都是一个双赢的解决方案,因此用不定冠词表示泛指,win-win以辅音音素开头,因此用不定冠词a,故填a。九、第四部分 读写综合(共两节,满分25分)(2025九下·长沙期中)阅读下面短文,根据短文内容回答问题。You Cannot Judge a Tree by Only One SeasonThere was a man who had four sons. He wanted his sons not to judge things too quickly, so he sent them each in turn on a journey to go and look at a pear tree that was far away. He sent the first son in the winter, the second in the spring, the third in the summer, and the youngest in the fall. When they all came back, he called them together to describe what they had seen.The first son said that the tree was ugly and weak.The second son said, "No, it was covered with green leaves and full of promise."The third son disagreed. He said it was filled with flowers that smelled so sweet and looked so beautiful, and it was the prettiest thing he had ever seen.The last son disagreed with all of them. He said it was fully-grown with fruit, full of life and achievement.The man then explained to his sons that they were all correct, because they had each seen only one season in the tree's life. However, he told them that they cannot judge a tree or a person by only one season. He also told them who they are and the pleasure and the love that come from their lives can only be judged when all the seasons are up.If you give up when it's winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, and the achievement of your fall.Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest. Don't judge life by one difficult season. Hold on through the difficult times and then better times are sure to come.56.Why did the father send his sons in turn to look at a tree 57.What did the pear tree look like in the second son's eyes 58.Did the youngest son agree with his brothers 59.When can we judge the pleasure and the love according to the father 60.What can we learn from the story 61.根据要求完成短文写作。从上一节的故事中,想必大家悟出了一些道理。那我们面对生活中的困难和学习中的挑战时,是如何解决的呢?假如你是李明,你的好友Maria来信,因体育中考临近,她倍感压力,情绪低落、焦虑。请你结合自己的经历和以下思维导图给她回信,并提出合理的建议。要求:(1)要点齐全,语句通顺,语法正确,书写规范;(2)可适当增加细节,以使行文流畅;(3)80词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。Dear Maria,I'm sorry to hear that Yours,Li Ming【答案】56.Because he wanted them not to judge things too quickly.57.It was covered with green leaves and full of promise.58.No, he didn't./No.59.When all the seasons are up.60.Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest./Don't judge life by one difficult season./Hold on through the difficult times and then better times are sure to come./...(言之有理即可)61.例文Dear Maria,I'm sorry to hear that you feel stressed as the physical examination is coming.Life is full of challenges, and we all will meet all kinds of challenges. Last term, I faced a big challenge in math. The new knowledge was so difficult that I often failed in exams. At first, I was very worried. My parents advised me to communicate with my math teacher. She asked me to be patient and not to give up. With her help, I discussed problems and did more exercises together with my classmates. I even joined a study group with them. After months of hard work, I finally made great progress.From this experience, I learned that when we have some difficulties we can communicate with teachers and classmates. We can surely overcome them as long as we face challenges patiently and never give up.Yours,Li Ming【知识点】记叙文【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一位父亲为了让四个儿子们不要太快对事情下结论,决定让他们分别在四个不同的季节中去观察一棵梨树。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。56.根据He wanted his sons not to judge things too quickly, so he sent them each in turn on a journey to go and look at a pear tree that was far away. 他不希望儿子们对事情下结论太快,所以他轮流让他们去远方看一棵梨树。 可知,父亲让儿子们轮流去看一棵树的原因是因为他不想让儿子们对事情下结论太快。故填Because he wanted them not to judge things too quickly.57.根据第二个儿子的描述No, it was covered with green leaves and full of promise. 不,它被绿叶覆盖着,充满了希望。 可知,在第二个儿子的眼中那棵梨树被绿叶覆盖着,充满了希望。故填It was covered with green leaves and full of promise.58.根据小儿子的描述The last son disagreed with all of them. 小儿子不同意他们所有人的意见。 可知,小儿子不同意他们所有人的意见。故填No, he didn't./ No.59.根据倒数第三段最后一句He also told them who they are and the pleasure and the love that come from their lives can only be judged when all the seasons are up. 他还告诉他们,他们是谁,他们生活中的快乐和爱只有在所有季节结束时才能判断。 可知,父亲告诉儿子们他们生活中的快乐和爱只有在所有季节结束时才能判断。故填When all the seasons are up.60.通读全文可知,本文主要讲述了一位父亲为了让四个儿子们不要太快对事情下结论,决定让他们分别在四个不同的季节里去观察一棵梨树。这个故事告诉我们一个道理:不要急于下结论,也不能通过一季的时间来判断一个人的一生,则我们从这个故事中所得到的启发可表达为"不要让一个季节的痛苦破坏了其他季节的快乐"、"不要只凭一个艰难的季节来评价人生"或"坚持度过难关,好日子一定会到来"。故填Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest./ Don't judge life by one difficult season./ Hold on through the difficult times and then better times are sure to come./...(言之有理即可)61.【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求结合自己的经历和以下思维导图给因体育中考临近,倍感压力,情绪低落、焦虑的好友Maria 回信,并提出合理的建议。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般过去时。【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如feel stressed 感到压力,advise sb. to do sth. 建议某人做某事,made great progress 取得巨大进步,等等,及句型结构,如The new knowledge was so difficult that I often failed in exams. (so…that引导结果状语从句),After months of hard work, I finally made great progress. (after引导的时间状语从句),From this experience, I learned that when we have some difficulties we can communicate with teachers and classmates. (when引导的时间状语从句;含有that的宾语从句),We can surely overcome them as long as we face challenges patiently and never give up. (祈使句;as long as引导的条件状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 湖南省长沙市长郡教育集团联考2024-2025学年九年级下学期4月期中考试英语试题(学生版).docx 湖南省长沙市长郡教育集团联考2024-2025学年九年级下学期4月期中考试英语试题(教师版).docx