【精品解析】湖南省长沙市长郡双语实验中学2025-2026学年七年级上学期第一次月考英语试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】湖南省长沙市长郡双语实验中学2025-2026学年七年级上学期第一次月考英语试卷

资源简介

湖南省长沙市长郡双语实验中学2025-2026学年七年级上学期第一次月考英语试卷
(2025七上·长沙月考) 爱心助学公益活动开始啦!看看大家都捐赠(donate)了什么学习用品吧!
Mike, 9 schoolbags(2, blue) pens(15): red (5), black(7), blue (3) books(20) Afice, 9 schoolbags(2, red) English dictionaries (2) pencil boues(6): purple (3), yellow (2), blue (1), brown (2)
Alan, 10 schoolbags(2, black) pencils (20) erasers(20) rulers(10): white(5), green(5) Emily, 8 schoolbags(2, yellow) notebooks(10, yellow) pencils(20) pens(10): blue (4), black(6)
1.Mike donates ____ blue pens.
A.three B.five C.nine
2.Here are 40 pencils. They' re from ____ .
A.Mike and Alice B.Alice and Alan C.Alan and Emily
3.They all donate two____ .
A.books B.schoolbags C.notebooks
【答案】1.A
2.C
3.B
【知识点】其他语篇类型;身边的事物与环境;志愿服务与公共服务;细节理解
【解析】【分析】文章大意:介绍Mike、Afice、Alan和Emily四位学生在爱心助学公益活动中捐赠学习用品的清单。
【点评】考查阅读理解。首先快速浏览文章,了解大意;然后仔细阅读题目,在文中找到对应信息;对于数字计算题,要准确提取相关数字并进行计算;注意细节,避免粗心出错。
1.细节理解题。根据文中"Mike, 9:schoolbags(2, blue); pens(15): red (5), black(7), blue (3)"(Mike,9岁:书包(2个,蓝色);钢笔(15支):红色(5支),黑色(7支),蓝色(3支)),可知Mike捐赠了3支蓝色钢笔。故答案为:A。
2.细节理解题。根据"Alan, 10:pencils (20)"(Alan,10岁:铅笔(20支));"Emily, 8:pencils(20)"(Emily,8岁:铅笔(20支)) ,可知40支铅笔来自Alan和Emily。故答案为:C。
3.细节理解题。根据文中"Mike, 9:schoolbags(2, blue)"(Mike,9岁:书包(2个,蓝色));"Afice, 9:schoolbags(2, red)"(Afice,9岁:书包(2个,红色));"Alan, 10:schoolbags(2, black)"(Alan,10岁:书包(2个,黑色));"Emily, 8:schoolbags(2, yellow)"(Emily,8岁:书包(2个,黄色)),可知他们都捐赠了2个书包。故答案为:B。
(2025七上·长沙月考) 阅读短文,回答问题
Do you like September It is an interesting month for us because we will begin our new school life. Learning will be difficult in middle school. What can we do to get ready for the new start
Before we start, we need to know what we should do first. For me, I want to get into the habit(习惯)af thinking, so I need to solve problems(解决问题)by myself first. If I can't do it, then I will ask for help.
Next , having enough rest(休息)is good for our studies. We may feel bad if we study for a long time. We can listen to music or take a walk for about thirty minutes. Or we can do some reading. After that, we can keep studying in a good condition(状 态)。
We also need to make new friends. We should talk to classmates around us. They may have the same problems as us. We can face the problems together.
Sometimes there are some difficult things in our life. Those may make us feel bad. At that time, we should not give up but re ep going.
4.What do we need to know before we start
A.Who we can ask for help.
B.What we should do first.
C.Why we should have a rest.
5.How many ways to rest are there in Paragraph(自然段)3
A.One. B.Two. C.Three.
6.What does the underlined word" Those" mean in Paragraph 5
A.Some difficult things.
B.Some boring things.
C.Some interesting things.
【答案】4.B
5.C
6.A
【知识点】议论文;自我管理;自我提升;细节理解;代词指代
【解析】【分析】文章大意:介绍为新学期做准备的建议,分别从养成思考习惯、充分休息、结交新朋友以及遇到困难不放弃等方面给出了建议。
【点评】考查阅读理解。首先要通读全文,了解文章大意。对于细节理解题,要仔细在文中找到对应的语句进行分析;对于代词指代题,要根据上下文语境来判断指代的内容。注意要准确理解文章细节和语义。
4.细节理解题。根据原文"Before we start, we need to know what we should do first."(在我们开始之前,我们需要知道我们应该先做什么。)可知在我们开始新学期之前,我们需要知道应该先做什么。故答案为:B。
5.细节理解题。根据原文"We can listen to music or take a walk for about thirty minutes. Or we can do some reading."(我们可以听大约三十分钟音乐或散步。或者我们可以读些书。)可知第三段提到了听音乐、散步、阅读三种休息方式。故答案为:C。
6.代词指代题。根据原文"Sometimes there are some difficult things in our life. Those may make us feel bad."(有时我们生活中会有一些困难的事情。那些可能会让我们感觉不好。)可知"Those"指代的是前面提到的"some difficult things"。故答案为:A。
(2025七上·长沙月考) 阅读短文,回答问题
Hello, everyone! I'm Larry. Right now, I'm in my uncle's yard. It's so much fun——come and see!
The yard is really beautiful. Look over here! What are these They' re rose plants! There are eight red roses——they look so pretty. There are also some sunflowers, but I like the roses the most. Next to the roses are two apple trees. Lots of apples are growing on them. They look delicious! Some are red, and others are still green.
Now look there! Five chickens and four ducks are walking around. The chickens are yellow, and the ducks are white. The ducks walk in a funny way. And the chickens sometimes peck(啄)the ground with their little beaks.
There's a small pond(池塘), too. Some goldfish are swimming happily in it. They have different colors. Some are orange, and some are white with red spots. Oh, and look——there's even a frog in the pond.
I really like my uncle's yard. Every Saturday, I come here with my family and have a lot of fun!
7.What does Larry like best in the yard
A.The sunflowers. B.The roses. C.The apple trees.
8.What color are the apples
A.All red.
B.All green.
C.Some are red, some are green.
9.What does Larry think of the yard
A.It is beautiful and fun.
B.It is too big and noisy.
C.It is quiet but a little boring.
10.What is the passage(文章)mainly(主要地)about
A.How to grow flowers and trees in a yard.
B.The beautiful and fun things in Larry's uncle's yard.
C.The animals that Larry feeds.
【答案】7.B
8.C
9.A
10.B
【知识点】记叙文;日常活动;身边的事物与环境;细节理解;文章大意
【解析】【分析】文章大意:Larry介绍了他叔叔的院子,包括院子里的玫瑰、向日葵、苹果树、鸡、鸭、金鱼和青蛙等,表达了他对叔叔院子的喜爱。
【点评】考查阅读理解。先快速浏览文章,了解文章是关于Larry叔叔院子的介绍。对于细节理解题,直接在文中找到对应的描述来作答;对于主旨大意题,要综合全文内容,抓住描述院子特点的关键词。注意要准确理解文章细节和整体主旨。
7.细节理解题。根据原文"There are also some sunflowers, but I like the roses the most."(也有一些向日葵,但我最喜欢玫瑰。)可知Larry在院子里最喜欢玫瑰。故答案为:B。
8.细节理解题。根据原文"Some are red, and others are still green."(有些是红色的,有些还是绿色的。)可知苹果有些是红色的,有些是绿色的。故答案为:C。
9.细节理解题。根据原文"The yard is really beautiful. It's so much fun"(院子真的很漂亮。非常有趣)可知Larry认为这个院子既漂亮又有趣。故答案为:A。
10.文章大意题。文章主要围绕Larry叔叔院子里的各种事物展开,描述了院子里的美丽和有趣之处。故答案为:B。
(2025七上·长沙月考) 阅读下列短文,从短文后的选项选出可以填入空白处地最佳选项。每个选项仅使用一次。
Hello, my name is Tom. I'm 12. This is a picture of my good friends and their dog. The two boys are Jimmy and Jack.  11.   Jimmy and Jack are twins. They look the same(相同), but they like different(不同的)things. Jimmy likes blue.  12.  He likes playing basketball with me after school. What about Iack  13.   He likes reading. We study in No. 1 Middle School in Beijing. Jimmy and Jack's mother, IMrs Smith, is my English teacher.  14.   The white dog in the picture is Lucky. He is my friend. too.  15.  
A. He likes black and he always wears black clothes. B. They are English, but they live in China. C. Do you want to be our friend D. She is nice. E. His bed, clothes and school things are all blue.
【答案】11.B;12.E;13.A;14.D;15.C
【知识点】记叙文;身边的事物与环境;人际关系与交往
【解析】【分析】文章大意: 本文介绍了Tom的好朋友Jimmy、Jack以及他们的狗,包括他们的喜好、居住地、母亲的情况,最后询问读者是否想成为他们的朋友。
A. He likes black and he always wears black clothes.他喜欢黑色,他总是穿黑色的衣服。
B. They are English, but they live in China.他们是英国人,但他们住在中国。
C. Do you want to be our friend 你想成为我们的朋友吗?
D. She is nice.她人很好。
E. His bed, clothes and school things are all blue.他的床、衣服和学习用品都是蓝色的。
【点评】考查任务型阅读。主要考查考生对上下文逻辑关系的理解和把握能力。考生应首先通读全文,了解文章大意和主题;然后仔细阅读每个选项,理解其含义;接着根据上下文逻辑关系,推断出每个空格应填入的句子;最后检查答案是否符合语境和逻辑。本题中,考生需要特别注意人物之间的关系、喜好以及居住地等信息,以便准确还原句子。
11.根据"Jimmy and Jack are twins."(吉米和杰克是双胞胎。)以及前文提到他们是Tom的好朋友,可知此处应介绍他们的国籍和居住地。选项B"They are English, but they live in China."符合语境,介绍了他们是英国人但住在中国。故答案为:B。
12.根据"Jimmy likes blue."(吉米喜欢蓝色)可知,此处应继续描述Jimmy对蓝色的喜爱。选项E"His bed, clothes and school things are all blue."进一步说明了Jimmy的床、衣服和学习用品都是蓝色的,符合语境。故答案为:E。
13.根据"What about Jack "(杰克呢?)可知,此处应介绍Jack的喜好。选项A"He likes black and he always wears black clothes."描述了Jack喜欢黑色且总是穿黑色衣服,与前文形成对比,符合语境。故答案为:A。
14.根据"Jimmy and Jack's mother, Mrs Smith, is my English teacher."(吉米和杰克的母亲史密斯夫人是我的英语老师。)可知,此处应描述Mrs Smith的性格或特点。选项D"She is nice."描述了Mrs Smith人很好,符合语境。故答案为:D。
15.根据"He is my friend, too."(他也是我的朋友。)以及前文对Tom、Jimmy、Jack和Lucky的介绍,可知此处应是总结性的询问或邀请。选项C"Do you want to be our friend "询问读者是否想成为他们的朋友,符合语境。故答案为:C。
(2025七上·长沙月考) 阅读下面短文,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Hello, I'm Anna. I come from America, and now I study in China. Here is a nice photo of my 16. . What can you see Look, a bookcase, a bed, a desk and a chair are in it. I have many 17. things. Some tapes(录音带), books and my pencil-bag 18. in the bookcase. These tapes help with my 19. I listen to them every day and my English teacher says that's a very good way. My computer is 20. . What's on the desk Oh, there are some pencils. They are black, too. I like the 21. .
A yellow notebook is on the bed. It's my sister's. Hes name is 22. . On the chair is a toy bear. It's brown. It's Tony's. He is my 23. . What's under the chair
It's a yellow baseball.
My room is nice. What about 24. Let 25. know.
16.A. room B. family C. friends
17.A. school B. sports C. study
18.A. is B. are C. be
19.A. English B. Chinese C. music
20.A. black B. white C. red
21.A. pencils B. tapes C. color
22.A. Frank B. Mary C. Bob
23.A. grandfather B. father C. brother
24.A. yours B. his C. hers
25.A. I B. mine C. me
【答案】16.A;17.C;18.B;19.A;20.A;21.C;22.B;23.C;24.A;25.C
【知识点】记叙文;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:Anna介绍自己的房间以及房间内物品的摆放和所属情况。
【点评】考查完形填空。考查学生在语境中运用词汇和语法知识的能力。先通读全文,了解文章大意;然后根据上下文、固定搭配、语法等知识来选择最佳选项;最后再通读全文,检查答案是否合理。
16.句意:这是一张我的房间的漂亮照片。A:room房间;B:family家庭;家人;C:friends朋友。根据"Look, a bookcase, a bed, a desk and a chair are in it.",可知是在介绍房间里的物品,所以这张照片是房间的照片。故答案为:A。
17.句意:我有许多学习用品。A:school学校;B:sports运动;C:study学习。根据后面提到的"tapes录音带, books and my pencil - bag"可知这些都是和学习相关的东西。故答案为:C。
18.句意:一些录音带、书和我的铅笔袋在书架里。A:is是,第三人称单数形式;B:are是,第二人称或复数形式;C:be动词原形。主语"Some tapes, books and my pencil - bag"是复数,所以be动词用are。故答案为:B。
19.句意:这些录音带对我的英语有帮助。A:English英语;B:Chinese语文;C:music音乐。根据"I listen to them every day and my English teacher says that's a very good way.",可知录音带对英语有帮助。故答案为:A。
20.句意:我的电脑是黑色。A:black黑色的;B:white白色的;C:red红色的。根据后面"They are black, too."它们也是黑色的,这里的"they"指代前面提到的物品 pencils ,结合选项可知电脑是黑色的。故答案为:A。
21.句意:我喜欢这个颜色。A:pencils铅笔;B:tapes录音带;C:color颜色。根据" Oh, there are some pencils. They are black, too "可知谈论的物品的颜色。故答案为:C。
22.句意:她的名字是玛丽。A:Frank弗兰克,男子名;B:Mary玛丽,女子名;C:Bob鲍勃,男子名。根据"It's my sister's."它是我姐姐/妹妹的,可知名字应该是女子名。故答案为:B。
23.句意:他是我的兄弟。A:grandfather祖父;B:father父亲;C:brother兄弟。根据"On the chair is a toy bear.… It's Tony's."可知玩具熊是一个男孩子Tony的,因此 Tony 更可能是兄弟。故答案为:C。
24.句意:我的房间很漂亮。你的呢?A:yours你的;B:his他的;C:hers她的。根据" My room is nice "可知这里问的是对方的房间,空格后没有名词room,因此用名词性物主代词yours。故答案为:A。
25.句意:让我知道。A:I我;B:mine我的;C:me我。在动词"let"后接人称代词宾格,me是宾格人称代词。故答案为:C。
(2025七上·长沙月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Jane's grandparents live on a big farm. Jane often visits 26.  (they) on weekends. There  27.  (be) many kinds of animals, like chickens and ducks. She often plays with them because they can  28.   (make) her happy. There is a small dog 29.  介词)the farm. It  30.  (have) no mother. It never plays with the 31.   (animal). Jane often  32.  (give) the poor(可怜的)dog some food to eat. Soon they " become good friends. Sometimes it follows(跟 随) Jane to the lake. Jane can also watch 33.   (that) ducks swimming in the lake and the dog likes 34.   (swim) in the lake too. Her grandfather often asks her, " Why does the dog like you so much: " Oh, because I love it, " Jane answers. " Yes, animals are our friends. We need  35.  (love) them, " Grandfather says with a smile.
【答案】26.them;27.are;28.make;29.on;30.has;31.animals;32.gives;33.those;34.swimming;35.to love
【知识点】动物养殖;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:讲述了简经常去祖父母的农场,和农场里的动物玩耍,尤其和一只失去母亲的小狗成为好朋友的故事,传达了要爱护动物的观念。
【点评】考查语法填空。先通读全文,了解文章大意。然后根据语法规则、固定搭配、上下文语境等来确定所填单词的形式。如名词要考虑单复数;动词要考虑时态、语态、非谓语形式;代词要考虑主格、宾格、形容词性物主代词、名词性物主代词等形式;形容词和副词要考虑比较级、最高级等。最后再通读全文,检查答案是否合理。
26.句意:简经常在周末去看望他们。they他们,人称代词主格。根据"Jane often visits..."可知,动词"visits"后接人称代词宾格作宾语,"they"的宾格是"them"。故答案为:them。
27.句意:有很多种类的动物,像鸡和鸭。be是,成为动词。根据" There 2_____(be) many kinds of animal "可知,此处是there be句型,且表示一般情况,用一般现在时,主语"many kinds of animals"是复数,所以be动词用"are"。故答案为:are。
28.句意:她经常和它们一起玩,因为它们能使她开心。make使;让,动词。根据"can"是情态动词,后接动词原形,所以此处用"make"的原形。故答案为:make。
29.句意:农场里有一只小狗。根据"the farm"以及语境可知,此处表示"在农场里",用介词"on","on the farm"是固定短语。故答案为:on。
30.句意:它没有妈妈。have有,动词。根据"It"是第三人称单数,且表示一般情况,用一般现在时,所以动词"have"要用第三人称单数形式"has"。故答案为:has。
31.句意:它从不和动物们一起玩。animal动物,名词。根据前文提到农场有很多动物,此处用复数形式"animals"表示泛指。故答案为:animals。
32.句意:简经常给这只可怜的狗一些食物吃。give给,动词。根据"Jane often..."可知,表示经常性动作,用一般现在时,主语"Jane"是第三人称单数,所以动词"give"要用第三人称单数形式"gives"。故答案为:gives。
33.句意:简还可以看到那些鸭子在湖里游泳。that那个,指示代词。根据"ducks"是复数,所以"that"要用复数形式"those"。故答案为:those。
34.句意:这只狗也喜欢在湖里游泳。swim游泳,动词。根据谓语动词"likes"后接动词 - ing形式或动词不定式作宾语,"like doing sth."表示习惯性喜欢做某事,"like to do sth."表示特定情况下喜欢做某事,此处表示狗的喜好,用"like doing sth."更合适,所以用"swim"的 - ing形式"swimming"。故答案为:swimming。
35.句意:我们需要爱护它们。love爱;爱护,动词。根据"need"在此处是实义动词,"need to do sth."表示"需要做某事",所以用"love"的动词不定式"to love"。故答案为:to love。
(2025七上·长沙月考) 阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Dear Amy,
How is it going I want to tell you some things about our farm.
It is in the north of Britain(英国北部). It has a nice name—Happy Farm. There are many kinds of animals on the farm. My favourite one is the duck. I think it's very cute. I love living on the farm. I get up at about 6:00 a. m, every day. I can help my parents do some farm work. I love feeding small animals, like chickens. I spend (花费)about 15 minutes giving them food every morning. I also walk the dogs and clean the dog houses. If's fun to do these things.
When I come back home, I do my homework(家庭作业)first. Then I help my parents look after the animals again.
This is our farm. I hope(希望)you can visit it next Sunday.
Bye for now,
Sally
36.where is the farm    
37.What is the name of the farm    
38.What is Sally's favourite animal on the farm    
39.What time does Sally get up every day    
40.If(如果)you visit the farm, what do you want to do on the farm    
【答案】36.It is in the north of Britain.
37.Its name is Happy Farm.
38.Her favourite animal is the duck.
39.She gets up at about 6:00 a. m. every day.
40.I want to feed the ducks.
【知识点】应用文;家庭生活;身边的事物与环境;书信、电子邮件
【解析】【分析】文章大意:Sally给Amy写信,介绍了自己农场的位置、名字,农场里的动物,自己在农场的生活,并邀请Amy下周日来参观农场。
【点评】考查任务型阅读。了解文章大意和关键信息;然后仔细阅读问题,确定问题中的关键词;接着在文中找到与关键词相关的内容,提取答案;最后检查答案是否符合问题要求,语言表达是否准确。
36.根据"It is in the north of Britain(英国北部)."(它在英国北部。)可知,农场在英国北部。故答案为:It is in the north of Britain.
37.根据"It has a nice name—Happy Farm."(它有一个好听的名字——快乐农场。)可知,农场名字是快乐农场。故答案为:Its name is Happy Farm.
38.根据"My favourite one is the duck."(我最喜欢的是鸭子。)可知,Sally在农场最喜欢的动物是鸭子。故答案为:Her favourite animal is the duck.
39.根据"I get up at about 6:00 a. m. every day."(我每天大约早上6点起床。)可知,Sally每天6点左右起床。故答案为:She gets up at about 6:00 a. m. every day.
40.根据" There are many kinds of animals on the farm. "(农场里有很多种动物),可知在农场"我"可以喂鸭子。故答案为:I want to feed the ducks.
41.(2025七上·长沙月考) 家是每个人心中最温暖的港湾。学校英语报刊开设了"家庭一角"主题专栏, 请结合下面的房间平面图,根据要求写一篇短文投稿。
要求:1. 选择一个房间,介绍一下你的家。
2. 词数:60字左右。
3. 文中须包含下图信息,可适当发挥,使文章连贯。
4. 文中不得出现与学生相关的真实姓名、校名等信息。
【答案】略
【知识点】看图写话;说明文;家庭生活;身边的事物与环境
【解析】【分析】这是一篇说明文作文。要求结合房间平面图介绍家中某一个房间。写作要求是选择一个房间进行介绍,需包含图中信息并适当发挥以保证文章连贯。首先确定想要介绍的房间,接着依据平面图,运用恰当的词汇和方位介词详细描述房间内物品的摆放位置,可以加入一些与该房间相关的个人活动或感受等内容,使文章更丰富。总结部分简要表达自己对这个房间的整体感受。写作内容围绕所选房间的布局、物品等方面展开描述。所用时态为一般现在时。需要掌握表示房间物品的词汇,如bed(床)、desk(书桌)、chair(椅子)、sofa(沙发)、bookshelf(书架)等;以及表示方位的介词,如near(在……附近)、next to(紧挨着)、in front of(在……前面)等。写作时要注意文章结构的合理性,保证语言简洁、连贯,符合字数要求。
【点评】考查看图作文,需要仔细观察图片,提取关键信息,并结合文字要求进行创作。结构方面要做到条理清晰,有明确的开头、中间描述和结尾总结。内容既要准确涵盖图片中的信息,又要适当发挥,使内容丰富饱满。注意仔细审题,确保理解图片和文字要求;合理运用词汇和语法,避免错误;注意文章连贯性,使用适当的连接词。正确运用there be句型描述物品的存在,用方位介词准确描述物品位置;可以适当加入个人感受或活动,增强文章的生动性。写作中可能需要用到的较好句子或短语:
描述物品位置:"There is a +物品+方位介词+参照物." 例如"There is a sofa opposite the TV."(电视对面有一张沙发。)
表达个人感受:"I really like/love... because..." 例如"I really love my study because I can read and learn here."(我真的很喜欢我的书房,因为我可以在这里阅读和学习。)
1 / 1湖南省长沙市长郡双语实验中学2025-2026学年七年级上学期第一次月考英语试卷
(2025七上·长沙月考) 爱心助学公益活动开始啦!看看大家都捐赠(donate)了什么学习用品吧!
Mike, 9 schoolbags(2, blue) pens(15): red (5), black(7), blue (3) books(20) Afice, 9 schoolbags(2, red) English dictionaries (2) pencil boues(6): purple (3), yellow (2), blue (1), brown (2)
Alan, 10 schoolbags(2, black) pencils (20) erasers(20) rulers(10): white(5), green(5) Emily, 8 schoolbags(2, yellow) notebooks(10, yellow) pencils(20) pens(10): blue (4), black(6)
1.Mike donates ____ blue pens.
A.three B.five C.nine
2.Here are 40 pencils. They' re from ____ .
A.Mike and Alice B.Alice and Alan C.Alan and Emily
3.They all donate two____ .
A.books B.schoolbags C.notebooks
(2025七上·长沙月考) 阅读短文,回答问题
Do you like September It is an interesting month for us because we will begin our new school life. Learning will be difficult in middle school. What can we do to get ready for the new start
Before we start, we need to know what we should do first. For me, I want to get into the habit(习惯)af thinking, so I need to solve problems(解决问题)by myself first. If I can't do it, then I will ask for help.
Next , having enough rest(休息)is good for our studies. We may feel bad if we study for a long time. We can listen to music or take a walk for about thirty minutes. Or we can do some reading. After that, we can keep studying in a good condition(状 态)。
We also need to make new friends. We should talk to classmates around us. They may have the same problems as us. We can face the problems together.
Sometimes there are some difficult things in our life. Those may make us feel bad. At that time, we should not give up but re ep going.
4.What do we need to know before we start
A.Who we can ask for help.
B.What we should do first.
C.Why we should have a rest.
5.How many ways to rest are there in Paragraph(自然段)3
A.One. B.Two. C.Three.
6.What does the underlined word" Those" mean in Paragraph 5
A.Some difficult things.
B.Some boring things.
C.Some interesting things.
(2025七上·长沙月考) 阅读短文,回答问题
Hello, everyone! I'm Larry. Right now, I'm in my uncle's yard. It's so much fun——come and see!
The yard is really beautiful. Look over here! What are these They' re rose plants! There are eight red roses——they look so pretty. There are also some sunflowers, but I like the roses the most. Next to the roses are two apple trees. Lots of apples are growing on them. They look delicious! Some are red, and others are still green.
Now look there! Five chickens and four ducks are walking around. The chickens are yellow, and the ducks are white. The ducks walk in a funny way. And the chickens sometimes peck(啄)the ground with their little beaks.
There's a small pond(池塘), too. Some goldfish are swimming happily in it. They have different colors. Some are orange, and some are white with red spots. Oh, and look——there's even a frog in the pond.
I really like my uncle's yard. Every Saturday, I come here with my family and have a lot of fun!
7.What does Larry like best in the yard
A.The sunflowers. B.The roses. C.The apple trees.
8.What color are the apples
A.All red.
B.All green.
C.Some are red, some are green.
9.What does Larry think of the yard
A.It is beautiful and fun.
B.It is too big and noisy.
C.It is quiet but a little boring.
10.What is the passage(文章)mainly(主要地)about
A.How to grow flowers and trees in a yard.
B.The beautiful and fun things in Larry's uncle's yard.
C.The animals that Larry feeds.
(2025七上·长沙月考) 阅读下列短文,从短文后的选项选出可以填入空白处地最佳选项。每个选项仅使用一次。
Hello, my name is Tom. I'm 12. This is a picture of my good friends and their dog. The two boys are Jimmy and Jack.  11.   Jimmy and Jack are twins. They look the same(相同), but they like different(不同的)things. Jimmy likes blue.  12.  He likes playing basketball with me after school. What about Iack  13.   He likes reading. We study in No. 1 Middle School in Beijing. Jimmy and Jack's mother, IMrs Smith, is my English teacher.  14.   The white dog in the picture is Lucky. He is my friend. too.  15.  
A. He likes black and he always wears black clothes. B. They are English, but they live in China. C. Do you want to be our friend D. She is nice. E. His bed, clothes and school things are all blue.
(2025七上·长沙月考) 阅读下面短文,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Hello, I'm Anna. I come from America, and now I study in China. Here is a nice photo of my 16. . What can you see Look, a bookcase, a bed, a desk and a chair are in it. I have many 17. things. Some tapes(录音带), books and my pencil-bag 18. in the bookcase. These tapes help with my 19. I listen to them every day and my English teacher says that's a very good way. My computer is 20. . What's on the desk Oh, there are some pencils. They are black, too. I like the 21. .
A yellow notebook is on the bed. It's my sister's. Hes name is 22. . On the chair is a toy bear. It's brown. It's Tony's. He is my 23. . What's under the chair
It's a yellow baseball.
My room is nice. What about 24. Let 25. know.
16.A. room B. family C. friends
17.A. school B. sports C. study
18.A. is B. are C. be
19.A. English B. Chinese C. music
20.A. black B. white C. red
21.A. pencils B. tapes C. color
22.A. Frank B. Mary C. Bob
23.A. grandfather B. father C. brother
24.A. yours B. his C. hers
25.A. I B. mine C. me
(2025七上·长沙月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Jane's grandparents live on a big farm. Jane often visits 26.  (they) on weekends. There  27.  (be) many kinds of animals, like chickens and ducks. She often plays with them because they can  28.   (make) her happy. There is a small dog 29.  介词)the farm. It  30.  (have) no mother. It never plays with the 31.   (animal). Jane often  32.  (give) the poor(可怜的)dog some food to eat. Soon they " become good friends. Sometimes it follows(跟 随) Jane to the lake. Jane can also watch 33.   (that) ducks swimming in the lake and the dog likes 34.   (swim) in the lake too. Her grandfather often asks her, " Why does the dog like you so much: " Oh, because I love it, " Jane answers. " Yes, animals are our friends. We need  35.  (love) them, " Grandfather says with a smile.
(2025七上·长沙月考) 阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
Dear Amy,
How is it going I want to tell you some things about our farm.
It is in the north of Britain(英国北部). It has a nice name—Happy Farm. There are many kinds of animals on the farm. My favourite one is the duck. I think it's very cute. I love living on the farm. I get up at about 6:00 a. m, every day. I can help my parents do some farm work. I love feeding small animals, like chickens. I spend (花费)about 15 minutes giving them food every morning. I also walk the dogs and clean the dog houses. If's fun to do these things.
When I come back home, I do my homework(家庭作业)first. Then I help my parents look after the animals again.
This is our farm. I hope(希望)you can visit it next Sunday.
Bye for now,
Sally
36.where is the farm    
37.What is the name of the farm    
38.What is Sally's favourite animal on the farm    
39.What time does Sally get up every day    
40.If(如果)you visit the farm, what do you want to do on the farm    
41.(2025七上·长沙月考) 家是每个人心中最温暖的港湾。学校英语报刊开设了"家庭一角"主题专栏, 请结合下面的房间平面图,根据要求写一篇短文投稿。
要求:1. 选择一个房间,介绍一下你的家。
2. 词数:60字左右。
3. 文中须包含下图信息,可适当发挥,使文章连贯。
4. 文中不得出现与学生相关的真实姓名、校名等信息。
答案解析部分
【答案】1.A
2.C
3.B
【知识点】其他语篇类型;身边的事物与环境;志愿服务与公共服务;细节理解
【解析】【分析】文章大意:介绍Mike、Afice、Alan和Emily四位学生在爱心助学公益活动中捐赠学习用品的清单。
【点评】考查阅读理解。首先快速浏览文章,了解大意;然后仔细阅读题目,在文中找到对应信息;对于数字计算题,要准确提取相关数字并进行计算;注意细节,避免粗心出错。
1.细节理解题。根据文中"Mike, 9:schoolbags(2, blue); pens(15): red (5), black(7), blue (3)"(Mike,9岁:书包(2个,蓝色);钢笔(15支):红色(5支),黑色(7支),蓝色(3支)),可知Mike捐赠了3支蓝色钢笔。故答案为:A。
2.细节理解题。根据"Alan, 10:pencils (20)"(Alan,10岁:铅笔(20支));"Emily, 8:pencils(20)"(Emily,8岁:铅笔(20支)) ,可知40支铅笔来自Alan和Emily。故答案为:C。
3.细节理解题。根据文中"Mike, 9:schoolbags(2, blue)"(Mike,9岁:书包(2个,蓝色));"Afice, 9:schoolbags(2, red)"(Afice,9岁:书包(2个,红色));"Alan, 10:schoolbags(2, black)"(Alan,10岁:书包(2个,黑色));"Emily, 8:schoolbags(2, yellow)"(Emily,8岁:书包(2个,黄色)),可知他们都捐赠了2个书包。故答案为:B。
【答案】4.B
5.C
6.A
【知识点】议论文;自我管理;自我提升;细节理解;代词指代
【解析】【分析】文章大意:介绍为新学期做准备的建议,分别从养成思考习惯、充分休息、结交新朋友以及遇到困难不放弃等方面给出了建议。
【点评】考查阅读理解。首先要通读全文,了解文章大意。对于细节理解题,要仔细在文中找到对应的语句进行分析;对于代词指代题,要根据上下文语境来判断指代的内容。注意要准确理解文章细节和语义。
4.细节理解题。根据原文"Before we start, we need to know what we should do first."(在我们开始之前,我们需要知道我们应该先做什么。)可知在我们开始新学期之前,我们需要知道应该先做什么。故答案为:B。
5.细节理解题。根据原文"We can listen to music or take a walk for about thirty minutes. Or we can do some reading."(我们可以听大约三十分钟音乐或散步。或者我们可以读些书。)可知第三段提到了听音乐、散步、阅读三种休息方式。故答案为:C。
6.代词指代题。根据原文"Sometimes there are some difficult things in our life. Those may make us feel bad."(有时我们生活中会有一些困难的事情。那些可能会让我们感觉不好。)可知"Those"指代的是前面提到的"some difficult things"。故答案为:A。
【答案】7.B
8.C
9.A
10.B
【知识点】记叙文;日常活动;身边的事物与环境;细节理解;文章大意
【解析】【分析】文章大意:Larry介绍了他叔叔的院子,包括院子里的玫瑰、向日葵、苹果树、鸡、鸭、金鱼和青蛙等,表达了他对叔叔院子的喜爱。
【点评】考查阅读理解。先快速浏览文章,了解文章是关于Larry叔叔院子的介绍。对于细节理解题,直接在文中找到对应的描述来作答;对于主旨大意题,要综合全文内容,抓住描述院子特点的关键词。注意要准确理解文章细节和整体主旨。
7.细节理解题。根据原文"There are also some sunflowers, but I like the roses the most."(也有一些向日葵,但我最喜欢玫瑰。)可知Larry在院子里最喜欢玫瑰。故答案为:B。
8.细节理解题。根据原文"Some are red, and others are still green."(有些是红色的,有些还是绿色的。)可知苹果有些是红色的,有些是绿色的。故答案为:C。
9.细节理解题。根据原文"The yard is really beautiful. It's so much fun"(院子真的很漂亮。非常有趣)可知Larry认为这个院子既漂亮又有趣。故答案为:A。
10.文章大意题。文章主要围绕Larry叔叔院子里的各种事物展开,描述了院子里的美丽和有趣之处。故答案为:B。
【答案】11.B;12.E;13.A;14.D;15.C
【知识点】记叙文;身边的事物与环境;人际关系与交往
【解析】【分析】文章大意: 本文介绍了Tom的好朋友Jimmy、Jack以及他们的狗,包括他们的喜好、居住地、母亲的情况,最后询问读者是否想成为他们的朋友。
A. He likes black and he always wears black clothes.他喜欢黑色,他总是穿黑色的衣服。
B. They are English, but they live in China.他们是英国人,但他们住在中国。
C. Do you want to be our friend 你想成为我们的朋友吗?
D. She is nice.她人很好。
E. His bed, clothes and school things are all blue.他的床、衣服和学习用品都是蓝色的。
【点评】考查任务型阅读。主要考查考生对上下文逻辑关系的理解和把握能力。考生应首先通读全文,了解文章大意和主题;然后仔细阅读每个选项,理解其含义;接着根据上下文逻辑关系,推断出每个空格应填入的句子;最后检查答案是否符合语境和逻辑。本题中,考生需要特别注意人物之间的关系、喜好以及居住地等信息,以便准确还原句子。
11.根据"Jimmy and Jack are twins."(吉米和杰克是双胞胎。)以及前文提到他们是Tom的好朋友,可知此处应介绍他们的国籍和居住地。选项B"They are English, but they live in China."符合语境,介绍了他们是英国人但住在中国。故答案为:B。
12.根据"Jimmy likes blue."(吉米喜欢蓝色)可知,此处应继续描述Jimmy对蓝色的喜爱。选项E"His bed, clothes and school things are all blue."进一步说明了Jimmy的床、衣服和学习用品都是蓝色的,符合语境。故答案为:E。
13.根据"What about Jack "(杰克呢?)可知,此处应介绍Jack的喜好。选项A"He likes black and he always wears black clothes."描述了Jack喜欢黑色且总是穿黑色衣服,与前文形成对比,符合语境。故答案为:A。
14.根据"Jimmy and Jack's mother, Mrs Smith, is my English teacher."(吉米和杰克的母亲史密斯夫人是我的英语老师。)可知,此处应描述Mrs Smith的性格或特点。选项D"She is nice."描述了Mrs Smith人很好,符合语境。故答案为:D。
15.根据"He is my friend, too."(他也是我的朋友。)以及前文对Tom、Jimmy、Jack和Lucky的介绍,可知此处应是总结性的询问或邀请。选项C"Do you want to be our friend "询问读者是否想成为他们的朋友,符合语境。故答案为:C。
【答案】16.A;17.C;18.B;19.A;20.A;21.C;22.B;23.C;24.A;25.C
【知识点】记叙文;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:Anna介绍自己的房间以及房间内物品的摆放和所属情况。
【点评】考查完形填空。考查学生在语境中运用词汇和语法知识的能力。先通读全文,了解文章大意;然后根据上下文、固定搭配、语法等知识来选择最佳选项;最后再通读全文,检查答案是否合理。
16.句意:这是一张我的房间的漂亮照片。A:room房间;B:family家庭;家人;C:friends朋友。根据"Look, a bookcase, a bed, a desk and a chair are in it.",可知是在介绍房间里的物品,所以这张照片是房间的照片。故答案为:A。
17.句意:我有许多学习用品。A:school学校;B:sports运动;C:study学习。根据后面提到的"tapes录音带, books and my pencil - bag"可知这些都是和学习相关的东西。故答案为:C。
18.句意:一些录音带、书和我的铅笔袋在书架里。A:is是,第三人称单数形式;B:are是,第二人称或复数形式;C:be动词原形。主语"Some tapes, books and my pencil - bag"是复数,所以be动词用are。故答案为:B。
19.句意:这些录音带对我的英语有帮助。A:English英语;B:Chinese语文;C:music音乐。根据"I listen to them every day and my English teacher says that's a very good way.",可知录音带对英语有帮助。故答案为:A。
20.句意:我的电脑是黑色。A:black黑色的;B:white白色的;C:red红色的。根据后面"They are black, too."它们也是黑色的,这里的"they"指代前面提到的物品 pencils ,结合选项可知电脑是黑色的。故答案为:A。
21.句意:我喜欢这个颜色。A:pencils铅笔;B:tapes录音带;C:color颜色。根据" Oh, there are some pencils. They are black, too "可知谈论的物品的颜色。故答案为:C。
22.句意:她的名字是玛丽。A:Frank弗兰克,男子名;B:Mary玛丽,女子名;C:Bob鲍勃,男子名。根据"It's my sister's."它是我姐姐/妹妹的,可知名字应该是女子名。故答案为:B。
23.句意:他是我的兄弟。A:grandfather祖父;B:father父亲;C:brother兄弟。根据"On the chair is a toy bear.… It's Tony's."可知玩具熊是一个男孩子Tony的,因此 Tony 更可能是兄弟。故答案为:C。
24.句意:我的房间很漂亮。你的呢?A:yours你的;B:his他的;C:hers她的。根据" My room is nice "可知这里问的是对方的房间,空格后没有名词room,因此用名词性物主代词yours。故答案为:A。
25.句意:让我知道。A:I我;B:mine我的;C:me我。在动词"let"后接人称代词宾格,me是宾格人称代词。故答案为:C。
【答案】26.them;27.are;28.make;29.on;30.has;31.animals;32.gives;33.those;34.swimming;35.to love
【知识点】动物养殖;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:讲述了简经常去祖父母的农场,和农场里的动物玩耍,尤其和一只失去母亲的小狗成为好朋友的故事,传达了要爱护动物的观念。
【点评】考查语法填空。先通读全文,了解文章大意。然后根据语法规则、固定搭配、上下文语境等来确定所填单词的形式。如名词要考虑单复数;动词要考虑时态、语态、非谓语形式;代词要考虑主格、宾格、形容词性物主代词、名词性物主代词等形式;形容词和副词要考虑比较级、最高级等。最后再通读全文,检查答案是否合理。
26.句意:简经常在周末去看望他们。they他们,人称代词主格。根据"Jane often visits..."可知,动词"visits"后接人称代词宾格作宾语,"they"的宾格是"them"。故答案为:them。
27.句意:有很多种类的动物,像鸡和鸭。be是,成为动词。根据" There 2_____(be) many kinds of animal "可知,此处是there be句型,且表示一般情况,用一般现在时,主语"many kinds of animals"是复数,所以be动词用"are"。故答案为:are。
28.句意:她经常和它们一起玩,因为它们能使她开心。make使;让,动词。根据"can"是情态动词,后接动词原形,所以此处用"make"的原形。故答案为:make。
29.句意:农场里有一只小狗。根据"the farm"以及语境可知,此处表示"在农场里",用介词"on","on the farm"是固定短语。故答案为:on。
30.句意:它没有妈妈。have有,动词。根据"It"是第三人称单数,且表示一般情况,用一般现在时,所以动词"have"要用第三人称单数形式"has"。故答案为:has。
31.句意:它从不和动物们一起玩。animal动物,名词。根据前文提到农场有很多动物,此处用复数形式"animals"表示泛指。故答案为:animals。
32.句意:简经常给这只可怜的狗一些食物吃。give给,动词。根据"Jane often..."可知,表示经常性动作,用一般现在时,主语"Jane"是第三人称单数,所以动词"give"要用第三人称单数形式"gives"。故答案为:gives。
33.句意:简还可以看到那些鸭子在湖里游泳。that那个,指示代词。根据"ducks"是复数,所以"that"要用复数形式"those"。故答案为:those。
34.句意:这只狗也喜欢在湖里游泳。swim游泳,动词。根据谓语动词"likes"后接动词 - ing形式或动词不定式作宾语,"like doing sth."表示习惯性喜欢做某事,"like to do sth."表示特定情况下喜欢做某事,此处表示狗的喜好,用"like doing sth."更合适,所以用"swim"的 - ing形式"swimming"。故答案为:swimming。
35.句意:我们需要爱护它们。love爱;爱护,动词。根据"need"在此处是实义动词,"need to do sth."表示"需要做某事",所以用"love"的动词不定式"to love"。故答案为:to love。
【答案】36.It is in the north of Britain.
37.Its name is Happy Farm.
38.Her favourite animal is the duck.
39.She gets up at about 6:00 a. m. every day.
40.I want to feed the ducks.
【知识点】应用文;家庭生活;身边的事物与环境;书信、电子邮件
【解析】【分析】文章大意:Sally给Amy写信,介绍了自己农场的位置、名字,农场里的动物,自己在农场的生活,并邀请Amy下周日来参观农场。
【点评】考查任务型阅读。了解文章大意和关键信息;然后仔细阅读问题,确定问题中的关键词;接着在文中找到与关键词相关的内容,提取答案;最后检查答案是否符合问题要求,语言表达是否准确。
36.根据"It is in the north of Britain(英国北部)."(它在英国北部。)可知,农场在英国北部。故答案为:It is in the north of Britain.
37.根据"It has a nice name—Happy Farm."(它有一个好听的名字——快乐农场。)可知,农场名字是快乐农场。故答案为:Its name is Happy Farm.
38.根据"My favourite one is the duck."(我最喜欢的是鸭子。)可知,Sally在农场最喜欢的动物是鸭子。故答案为:Her favourite animal is the duck.
39.根据"I get up at about 6:00 a. m. every day."(我每天大约早上6点起床。)可知,Sally每天6点左右起床。故答案为:She gets up at about 6:00 a. m. every day.
40.根据" There are many kinds of animals on the farm. "(农场里有很多种动物),可知在农场"我"可以喂鸭子。故答案为:I want to feed the ducks.
41.【答案】略
【知识点】看图写话;说明文;家庭生活;身边的事物与环境
【解析】【分析】这是一篇说明文作文。要求结合房间平面图介绍家中某一个房间。写作要求是选择一个房间进行介绍,需包含图中信息并适当发挥以保证文章连贯。首先确定想要介绍的房间,接着依据平面图,运用恰当的词汇和方位介词详细描述房间内物品的摆放位置,可以加入一些与该房间相关的个人活动或感受等内容,使文章更丰富。总结部分简要表达自己对这个房间的整体感受。写作内容围绕所选房间的布局、物品等方面展开描述。所用时态为一般现在时。需要掌握表示房间物品的词汇,如bed(床)、desk(书桌)、chair(椅子)、sofa(沙发)、bookshelf(书架)等;以及表示方位的介词,如near(在……附近)、next to(紧挨着)、in front of(在……前面)等。写作时要注意文章结构的合理性,保证语言简洁、连贯,符合字数要求。
【点评】考查看图作文,需要仔细观察图片,提取关键信息,并结合文字要求进行创作。结构方面要做到条理清晰,有明确的开头、中间描述和结尾总结。内容既要准确涵盖图片中的信息,又要适当发挥,使内容丰富饱满。注意仔细审题,确保理解图片和文字要求;合理运用词汇和语法,避免错误;注意文章连贯性,使用适当的连接词。正确运用there be句型描述物品的存在,用方位介词准确描述物品位置;可以适当加入个人感受或活动,增强文章的生动性。写作中可能需要用到的较好句子或短语:
描述物品位置:"There is a +物品+方位介词+参照物." 例如"There is a sofa opposite the TV."(电视对面有一张沙发。)
表达个人感受:"I really like/love... because..." 例如"I really love my study because I can read and learn here."(我真的很喜欢我的书房,因为我可以在这里阅读和学习。)
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表