黑龙江省牡丹江市海林市朝鲜族中学2025-2026学年高二上学期第一次月考(10月)英语试卷(含解析,无听力音频有听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

黑龙江省牡丹江市海林市朝鲜族中学2025-2026学年高二上学期第一次月考(10月)英语试卷(含解析,无听力音频有听力原文)

资源简介

2025-2026学年度 第一学期高二年级英语学科第一次月考( 外研版 )
听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1. When will Susan’s parents probably come
A. In April. B. In June. C. In August.
2. Which is the best part of Jason’s homework
A. The story. B. The grammar. C. The handwriting.
3. Where does the conversation probably take place
A. In a meeting room. B. At the man’s house. C. On a plane.
4. What are the speakers planning to do
A. Buy a bookshelf.
B. Change the dining table.
C. Decorate their daughter’s room.
5. Why do the speakers want to check over their car
A. Its engine fails. B. Its lights are flashing. C. It makes a strange noise.
第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答以下小题。
6. What does the woman want the man to do
A. Bring small presents. B. Throw away junk. C. Pay overweight fees.
7. What is the probable relationship between the speakers
A. Friends. B. Husband and wife. C. Salesman and customer.
听下面一段对话,回答以下小题。
8. What does the man ask the woman to do
A. Apply for a library card.
B. Help find something to read.
C. Look for his student ID card.
9. Where can the man find music books
A. On the 2nd floor. B. On the 3rd floor. C. On the 6th floor.
10. How long can the man keep magazines and newspapers at most
A. For about half a month. B. For about two months. C. For about one month.
听下面一段对话,回答以下小题。
11. Where are the speakers
A. In a restaurant. B. In a shop. C. At the man’s home.
12. How much did the man pay for the camera
A. 3200 yuan. B. 3800 yuan. C. 4000 yuan.
13. What does the woman want to do in the end
A. Continue to eat. B. Take a picture. C. Look at the camera.
听下面一段对话,回答以下小题。
14. What happened to Mike on the street
A. He fell to the ground. B. He dropped his phone. C. He was tricked by a man.
15. What did Mike do when accused
A. He admitted his fault.
B. He walked away at once.
C. He recorded the situation.
16. What action did Mike take after the incident
A. He scared the man off.
B. He reported to the police.
C. He knocked over a stranger.
17. How does the woman feel about Mike’s decision
A It’s brilliant. B. It’s risky. C. It’s contradictory.
听下面一段独白,回答以下小题。
18. Who is probably the speaker
A. An athlete. B. A fitness coach. C. A health care provider.
19. How often should people change their workout plans
A. Every other month. B. Once a month. C. Twice a month.
20. How can over-training be avoided
A. By participating in a marathon.
B. By sticking to the original plan.
C. By exercising and resting properly.
阅读(共两节,满分50分)
(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Families and Youth Policy Guidelines
All ages and families are encouraged to participate in a number of our volunteer programs. The Golden Gate National Park volunteer programs are designed to provide a rewarding and safe volunteer experience, but when working with families and young volunteers we need active adult guardian participation to be successful.
In order to clarify expectations and make this the best experience for everyone involved — positive, productive, and meaningful — we have outlined some guidelines below.
Guidelines:
The park volunteer programs are not drop-off programs:
Adult guardians required for volunteers under the age of 15 (1 adult to 7 youths).
Children under the age of 7 must have a dedicated adult guardian that can help them participate.
Young children who cannot participate in the work are welcome to attend, but we ask that they do not become a distraction to other volunteers.
Volunteer Agreement Form:
Volunteers under the age of 18 must have the parent approval form signed. If your child will be attending a program without a parent or guardian, please reach out to your project leader in advance to obtain a copy of the form to sign and send with your child. If you are over 18, forms will be available to sign on-site.
Be Prepared and Dress Appropriately!
What to Bring:
Bring a reusable water bottle. We’ll have water stations for refills.
If you have a pair of favorite gloves, feel free to bring those.
All necessary tools, supplies, gloves, and training will be provided.
What to Wear:
Wear clothes that can get dirty. Long pants and closed-toe shoes are required.
Bring layers for changing weather and rain gear (用具) if necessary.
Bring a hat.
Wear sunscreen.
21. Which of the following is a must for a 10-year-old volunteer
A. One-on-one adult presence.
B. Contact with project leaders.
C. Knowledge of the park’s rules.
D. A signed parent approval form.
22. What are volunteers asked to bring
A. Tools and supplies. B. Water-proof gloves.
C. Sunscreen products. D. A single-use water bottle.
23. What is the main purpose of the text
A. To introduce the scenery of the national park.
B. To appeal to adult volunteers to the programs.
C. To guarantee fulfilling and secure volunteering.
D. To warn against potential risks of the programs.
B
When you think of a school cafeteria, what comes to mind Plate sounds, lunch lines, and the occasional food fight, right For years, my school’s cafeteria was just a space with shining lighting, plastic tables, and dull yellowish-brown walls. But last semester, something magical happened. A student-led art project made the cafeteria a creative center, which stimulated conversations, developed a sense of community, and even made lunchtime feel more special.
It all started with a simple idea during an art club meeting. A student named Maya pointed out that the cafeteria felt like a hospital waiting room and suggested working with the school to improve the space. With approval from the headmaster and a small budget, students across grades 9-12 began brainstorming themes and sketches.
The goal was not only to decorate walls, but to create a space that reflected diversity, celebrated talent, and sparked curiosity. After weeks of planning, teams of students worked in shifts after school, transforming blank walls into murals (壁画), replacing old furniture with painted designs, and hanging student-made sculptures from the ceiling. Today, stepping into the cafeteria feels like entering an interactive art exhibit.
The artwork not only brightened the space but also shifted the cafeteria’s role in our school culture. Teachers noticed students staying after lunch to discuss the murals. Shy freshmen bonded through painting sessions. Even the lunch staff got involved, suggesting themes like “gratitude for food”. The transformation also had ripple (涟漪) effects, like reducing littering.
Ms. Rivera, the art teacher who advised the project, shared, “This wasn’t about perfection. It was about giving students ownership of their environment. It builds confidence and pride when students see their work valued in a shared space.” “Art in the cafeteria isn’t just about making things look nice. It reminds us that our school is not just a building. It’s our space, and we have the power to change it,” she added.
24. How does the author introduce the topic in paragraph 1
A. By providing advice. B. By giving examples.
C. By presenting changes. D. By listing daily routines.
25. How can we describe students in the author’s school
A. Adaptable and diligent. B. Kind-hearted and intelligent.
C. Imaginative and Cooperative. D. Ambitious and self-disciplined.
26. What does paragraph 4 center on
A. The impact of the project. B. Teacher-student relationship.
C. Different roles of the school culture. D. Ripple effects of the transformation.
27. What did Ms. Rivera emphasize about this project
A. The artistic skills involved in it. B. The challenges she faced during it.
C. Its future expansion and improvements. D. Its deeper purpose beyond visual effects.
C
Like giant bones planted in the earth, bunches of tree trunks, clean of bark, are appearing along the Chesapeake Bay on the United States’ mid-Atlantic coast. They are ghost forests. Since the late 19th century, an increasing number of these trees have died along the shore. And they won’t be growing back.
The sights are showing up in places where the land slopes gently into the ocean and where salty water advances. Saltier soils have killed thousands of acres of trees, leaving behind woody skeletons (骨架) surrounded by marsh (沼泽).
Many of the ghost forests are a consequence of sea level rise, says coastal ecologist Keryn Gedan of George Washington University. Rising sea levels can bring more intense storm rushes that flood saltwater over the top of soil. Trees, lack of fresh water, are stressed as salt gathers.
Yet the shift from living forest to marsh isn’t necessarily a tragedy, Gedan says. “You would think of these forests and marshes kind of dancing together up and down the coast,” she says.
Marshes provide many ecosystem benefits. They are habitat for birds and crustaceans. They also protect inland ecosystems from storms along the sea, taking the force of heavy winds and storms, thus sheltering the trees beyond. Recent research suggests that wide marshes help to prevent additional ghost forests by stopping some saltwater from sweeping into the forest.
But marshes don’t always develop as trees die. When forests are flooded too rapidly, mudflats develop instead. They may become home to invasive (入侵的) plants or support no plant life at all — and the ecosystem services will be lost.
Many ghost forests are expanding. The only way to slow the trend down, Gedan says, would be to battle with sea level rise and climate change. We are not clear how this coastal shift will play out and whether, as trees fade, they will give way to healthy marshes. It takes several decades for trees to die, says Gedan, so the full impact of these forests’ becoming skeletons remains to be seen. “We’re about 50 years behind,” she adds.
28. What do “ghost forests” refer to in the text
A. Areas with rich biodiversity. B. Forests where giant bones are buried.
C. Areas with dead tree trunks. D. Forests where ghosts are said to live.
29. What is the direct cause of ghost forests
A. The rise of salt in soil. B. The loss of surface soil.
C The lack of water intake. D. The attack of strong storms.
30. Which of the following is an ecological benefit of marshes
A. Restoring the ghost forests.
B. Increasing the salt content in soils.
C. Absorbing the impact of sea storms.
D. Promoting the growth of invasive trees.
31 What can be inferred from the last paragraph
A. The long-term outcome of ghost forests is uncertain.
B. The study on ghost forests needs to be launched at once.
C. A 50-year window exists for solution of this coastal shift.
D. Marshes will be the primary coastal landscape in the future.
D
If you want to improve your memory, you need to know how your brain works. You might be surprised to hear that your lifestyle habits might be making it difficult for you to correctly record each piece of information, experience, or learning.
It would appear that the secret to improving your memory is really simple. It’s to take breaks. As a matter of fact, the brain has more limited (有限的) energy resources than you probably think. Therefore, it tires quickly and its levels of attention begin to drop after about 30 to 45 minutes.
The hippocampus (海马体) is the area of your brain that’s responsible for consolidating (巩固) your short-term memories in the long term. Furthermore, for this consolidation to be possible, there must be an connection with different areas of the cerebral cortex (大脑皮层). At the present time, we know that, for best connectivity (连接), we must rest. Therefore, factors such as tiredness, bad feelings, or stress make it difficult to connect one area to the other.
Michaela Dewar, a researcher at the University of Edinburgh in the United Kingdom, conducted a study with other experts to understand how to improve memory consolidation processes. What they found was that something as simple as taking breaks for between 9 and 15 minutes improves memory, both in healthy people and in those with neurological damage (神经系统受损).
However, there’s one small detail that’s important. The rest must be a real rest. In other words, you should go to a quiet space and give up anything that takes your attention away. This includes not having your cellphone nearby. The secret to improving your memory requires you to rest for between 10 and 15 minutes leaving your mind completely empty.
Your lifestyle plays an extremely important role in the way your memory functions (运转). Rest isn’t wasting time. In fact, allowing yourself small breaks is good for your health and well-being.
32.What is the secret to improving memory
A. Forming good habits. B. Having breaks.
C. Recording every details. D. Learning about brain.
33.What factor may influence the connection between different areas of cerebral cortex
A. Happiness. B. Excitement. C. Sadness. D. Satisfaction.
34.What does the underlined word “conducted” in Paragraph 4 mean
A. Organised. B. Produced. C. Began. D. Found.
35.Where is the text most probably taken from
A. A textbook. B. A course plan. C. A dictionary. D. A science report.
(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出bn 最佳选项。选项中有两个为多余选项。
How to Love Your Parents
Even if you think that your parents are mean at times, loving your parents is a normal and fulfilling part of life. You love them for the fact that they create you, raise you, and shape you into who you are. ___36___
Tell them you love them every morning. A gentle “Good Morning” or “I love you” will warm a coldest heart. Remember that they brought you into this world.
___37___ You can use these moments to learn from them, preparing yourself when you’re on your own. It’s OK to get annoyed but angry actions don’t help you or your parents. Cool off, write down your feelings, or talk to a friend. After this, share your feelings with your parents.
Obey their requests and try to understand them. It may feel bad when you don’t get what you want or you are misunderstood. However, you had better remember they keep a roof over your head to protect you and understand that parents are human beings and may make mistakes. ___38___ Since you can forgive (原谅) your friends, why not forgive your parents
Keep company with them. Do things with your parents like watching TV, or going somewhere with them. ___39___ Listen to their old stories and learn from them. You will find they are your teachers in this way or another.
Some people simply may not be able to love their parents. There can be reasons for this, family violence (暴力) for example. Seek help if you are being abused (虐待) in any way. ___40___
A. Forgiveness is the key.
B. Parents do not have a right to hurt you.
C. Here are some ways to love your parents.
D. Parents will express their love to you, too.
E. Respect them more and cherish the moments with them.
F. Anyway, spend as much time with them as you can.
G Please remember parents are as important as friends.
语言运用(共两节,满分30分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
My daughter Anna has always been called “Number 23.” Every time the school ____41____ exam results, Anna always ends up in 23rd position among 50 pupils. Always 23, regardless of topic or term.
I had a(n) ____42____ of parents’ gatherings. You know how the parents’ conversation goes — one parent shows off his child’s piano honors; another sings the ____43____ of math contests with pride. I would simply sit there, feeling uneasy. All I could think about Anna was the memorable “Number 23.”
I had done everything to help Anna with school — hired professional tutors, fed her brain food... She ____44____ all kinds of promises to improve marks. She did try, ____45____, in vain.
A few weeks ago, we went on a weekend outing with friends. In picnic time, Anna ____46____ herself — bringing cups of soup, handing cookies around, gladly helping. Later, on the journey home, we got delayed in traffic. The kids were getting ____47____. Anna She ____48____ colored papers from her backpack, cutting them into shapes of small animals and ____49____ kids to play the mimic (模仿) game. Unease turned into a(n) ____50____ mood. The parents were shining with appreciation.
For the first time in years, I felt ____51____ rush in my chest.
“I didn’t realize my little girl was a(n) ____52____ hero.” I kissed her when we were home.
“Mom, I don’t want to be a hero. When a hero walks down the road, everyone claps for them. I want to be the one clapping.” Anna said sincerely.
That simple words ____53____ me.
Parents all want their kids to achieve, to ____54____, to be number one. But sometimes we forget — being kind, happy, and true to yourself That’s the actual achievement. Maybe being “Number 23” isn’t that ____55____ after all.
41. A. analyzes B. releases C. improves D. questions
42. A. expectation B. curiosity C. dream D. fear
43. A. praises B. concerns C. wrongs D. comforts
44. A. fulfill B. made C. broke D. withdrew
45. A. besides B. otherwise C. thus D. though
46. A. busied B. helped C. established D. abandoned
47. A. senseless B. speechless C. restless D. breathless
48. A. pulled out B. handed in C. stored away D. burned up
49. A. fooled B. permitted C. reminded D. organized
50. A. intense B. joyful C. serious D. blue
51. A. anxiety B. sympathy C. pride D. passion
52. A. full-time B. real-life C. open-minded D. strong-willed
53. A. amused B. hit C. annoyed D. confused
54. A. shine B. respect C. care D. forgive
55. A. valuable B. memorable C. horrible D. comfortable
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The 2025 World Games concluded on August 17 in Chengdu, China, after 11 days of ___56____(compete). About 4,000 athletes from around the world competed in 256 medal events in 34 sports, including waterski and wake board, flag football, and speed skating. This year’s games ____57____(feature) power boating and cheer leading for the first time.
The World Games include sports not ____58____(find) in the Olympics and give some of the world’s best athletes ____59____ unmissable chance to showcase their skills on a global stage. They ___60____(run) by the International World Games Association(IWGA), with support from the International Olympic Committee. ____61____ the Olympics, the World Games are held every four years in a host city.
At this year’s World Games, China led the overall medal count with 64, 36 of them gold. The US secured 28 medals, its athletes ____62____(win) gold in events like disc golf, softball, and trampoline gymnastics. Spanish speed skater Sebastian Bitar and German swimmer Nina Hol became the most decorated athletes at this year’s Games, both of ____63____ finished atop the medal table with five golds.
The 2029 World Games will be held in Karlsruhe, Germany. At this year’s closing ceremony, the World Games flag was handed over to the mayor of Karlsruhe and German athletes. “Over these ____64____(forget) days, Chengdu has not only hosted the world _____65_____ it has made the world feel at home,” IWGA president José Perurena said at the closing ceremony.
书面表达 (满分40分)
满分15分
假定你是李华,你校将于下月举办校园艺术节(Campus Arts Festival)。请你给外教Michael写一封电子邮件,邀请他表演一个节目,内容包括:
(1)艺术节介绍;
(2)期望的节目类型或主题。
注意:
(1)写作词数应为80个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Michael,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 满分25分
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
On my last first day of elementary school, I felt my heart beating fast as I stepped into the classroom. My fourth-grade report wasn’t good, and “Needs Improvement” comments made me nervous and uneasy all the time. Although I worked very hard, I failed the final exam. Almost every time the teacher asked me to answer a question, my voice shook. But the moment Mr. Harrison —or “Mr. H”, as he insisted we call him — greeted us with a smile, my nerves disappeared gradually. “Welcome to the fifth grade! Take any seat you like,” he said with a warm voice. Young and energetic, he had a way of making even the shyest students feel at ease. I chose a desk near the front due to my nearsightedness, grateful for his approachable behaviour.
Mr. H was an encouraging class and math teacher and he made learning exciting with his fun ideas and positive attitude. It did not matter whether you were the best or worst student in the class. What he did made you feel you were special. I remember the day when Mr. H announced, “Everyone, we have new students joining the class.” He was holding a cage with three tiny gerbils (沙鼠). Everyone shouted with joy. “They’re part of our family now,” he declared, and indeed, under his guidance, the classroom felt like one. Smiley faces were his trademark. He always put a smiley face on the chalkboard, homework and test papers.
When I failed my first math quiz, he drew a smiley face beside my score and wrote, “Let’s figure this out together.” After class, he pulled me aside, “You’re smarter than you think,” he said. His words carried a quiet certainty that made me sit up straight. They weren’t empty praise—they were an invitation to see myself differently. “But we need to find a way that works for you,” he continued. And he meant it.
注意:1. 续写词数应为150个左右;
请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
He stayed late twice a week to help me with my math.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
By the end of the term, something unexpected happened.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5CACAC 6-10ABBBC 11-15CABCC 16-20 BABBC
1. C
【原文】M: Hey, Susan. It’s already June. Aren’t your parents coming to visit this month
W: Yes, they have planned to, but an emergency turned up, so they’ve postponed their visit by two months.
2. A
【原文】W: Jason, look at your handwriting! It’s awful, to be honest! And you should concentrate on your expressions, please.
M: Sorry, Miss Green. I will improve my work. Did I make any grammar mistakes
W: Only a few, and your story is fantastic.
3. C
【原文】M: Jane
W: Allen! I don’t believe it! Are you getting the flight to Manchester, too
M: Yeah, I’ve got a meeting there. What about you
W: I live there now. I still can’t believe we’re taking the same flight.
4.A
【原文】M: We do need another bookshelf for our daughter in this room. She loves reading books. But the problem is that we need more space for it.
W: How about moving the old dining table to the kitchen
M: That’s a good idea.
5. C
【原文】W: Last week, the engine stopped, and you had to call breakdown services. Now there is another strange noise.
M: And while I was checking, the lights suddenly went out.
W: There is a garage just around the corner. Maybe we could try our luck there.
6. A 7. B
【原文】M: Babe, I’m arriving in less than two weeks!
W: Welcome home! But I have to ask you something: Can you bring some small gifts from your country for my friends and family this time
M: I told you this before. I’m not stuffing my suitcase with worthless junk!
W: It’s not about the value; it’s the thought. They’d appreciate the gesture.
M: But then I’ll have to pay overweight fees!
W: Honey, don’t get mad. This shows you care about my loved ones, too.
8. B 9. B 10. C
【原文】W: Good morning! What can I do for you
M: Good morning, Miss. It’s my first visit here. I’m looking for some books — could you help me, please
W: Have you got a library card Let me have a look.
M: I’m afraid not, but I brought my student ID card with me. Is it useful
W: Yes, that is enough. What kind of books are you interested in Here are some popular books.
M: I prefer books on art and music.
W: Well, let me check. Now we are on the 2nd floor. You need to climb one more floor. There are many music books, especially a collection of classical music composed by Beethoven, Mozart and Bach, which I think you will enjoy.
M: Thank you. By the way, I also want to look for some magazines and newspapers.
W: Magazines are on the 6th floor. You can find them on the open shelves. Newspapers are just next to them. You can keep books for two months, but magazines and newspapers can only be borrowed for four weeks.
M: Good. Thanks a lot.
11. C 12. A 13. B
【原文】W: I’m already full. The soup you made is really delicious. Thanks very much.
M: Don’t mention it. I bought a camera as it was considerably reduced from its original price. The original price is 4000 yuan. And I got a 20% discount.
W: It is a real bargain. Can I have a look
M: No problem. You can find it on my sofa.
W: Oh, it looks a bit technical. How do you operate it
M: It’s not that difficult. First, press this red button to switch it on. Then look through the viewfinder. You can adjust the distance by pressing these zoom buttons. After you’re ready, just click it here.
W: Sounds simple. And what about the flash
M: It has an auto-flash system.
W: Okay. Ready! Say “cheese”.
14. C 15. C 16. B 17. A
【原文】W: Mike, I heard you had some trouble yesterday. What happened
M: Yes, someone tried to set me up. While I was walking, a man suddenly fell and claimed I had knocked him over.
W: That’s terrible! How did you respond
M: I stayed calm and denied it. I took out my phone to record the situation and asked a nearby person to be a witness.
W: Smart move! Did the man stop after that
M: He became less aggressive and eventually left. Later, I reported the incident to the police, just to be safe.
W: That was a good decision. Staying calm, recording evidence, and involving witnesses is the best way to handle such situations.
18. B 19. B 20. C
【原文】Thank you all for joining our wellness workshop. I’m Richard Simmons. Before we begin, I want to share some advice. Staying active is essential for a healthy lifestyle, but it’s important to avoid common workout mistakes. The first error is the lack of variety in exercise. Engaging in the same routine can lead you to see no progress. To prevent this, I suggest changing your workout plans monthly. Do diverse activities like yoga to improve flexibility, or weightlifting to build strength. Variety not only prevents boredom but also improves your overall fitness. Another common error is over-training. It’s important to understand that rest is just as crucial for muscle recovery and growth as the workout itself. It’s not always about the intensity or frequency of your workouts. I recommend aiming for two intense sessions per week. On the days you’re not pushing yourself hard, consider engaging in lighter activities, such as fast walking or leisurely cycling. This approach balances physical effort with recovery. It’s also advisable to have at least one day of complete rest weekly to allow your body to fully recover. Remember, wellness is a marathon; listen to your body and make adjustments accordingly.
阅读理解
21-25DCCCC 26-30ADCAC 31-35ABCAD
21. D 22. C 23. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要讲述了金门国家公园针对家庭和青少年志愿者制定的参与政策与指南。
【21题详解】
细节理解题。根据Volunteer Agreement Form部分中“Volunteers under the age of 18 must have the parent approval form signed.(18岁以下的志愿者必须签署家长同意书)”可知,10岁志愿者属于18岁以下,必须要有签署的家长同意书。故选D。
【22题详解】
细节理解题。根据What to Wear部分中“Wear sunscreen.(涂抹防晒霜)”可知,志愿者被要求携带防晒产品。故选C。
【23题详解】
推理判断题。通读全文,尤其是根据第一段中“The Golden Gate National Park volunteer programs are designed to provide a rewarding and safe volunteer experience, but when working with families and young volunteers we need active adult guardian participation to be successful.(金门国家公园的志愿者项目旨在提供有益且安全的志愿者体验,但在与家庭和年轻志愿者合作时,我们需要成年监护人的积极参与才能取得成功)”和第二段“In order to clarify expectations and make this the best experience for everyone involved — positive, productive, and meaningful — we have outlined some guidelines below.(为明确各方预期,让所有参与者都能获得积极、富有成效且有意义的最佳体验,我们制定了以下指南)”可知,文章的主要目的是为了保证志愿者活动充实且安全。故选C。
24. C 25. C 26. A 27. D
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一所学校在学生主导下对学校食堂进行了艺术化的创造。
【24题详解】
推理判断题。根据第一段中 “For years, my school’s cafeteria was just a space with shining lighting, plastic tables, and dull yellowish-brown walls. But last semester, something magical happened. A student-led art project made the cafeteria a creative center, which stimulated conversations, developed a sense of community, and even made lunchtime feel more special.(多年来,我校的食堂不过是一个有着明亮灯光、塑料桌椅和暗淡黄褐色墙壁的地方。但上学期,奇迹发生了。一个由学生主导的艺术项目让食堂变成了一个创意中心,这个中心激发了交流,培养了社区意识,甚至让午餐时间都变得格外特别起来)”可知,作者首先描述了学校食堂过去的样子,然后一个由学生主导的艺术项目让食堂变成了一个创意中心。由此推知,作者是通过呈现变化来引入话题的。故选C。
【25题详解】
推理判断题。根据第二段中“A student named Maya pointed out that the cafeteria felt like a hospital waiting room and suggested working with the school to improve the space. With approval from the headmaster and a small budget, students across grades 9-12 began brainstorming themes and sketches.(一位名叫Maya的学生指出,食堂感觉就像医院的候诊室,并建议与学校合作来改善这个空间。在得到校长的批准和一小笔预算后,9至12年级的学生们开始集思广益,确定主题并绘制草图)”以及第三段中“After weeks of planning, teams of students worked in shifts after school, transforming blank walls into murals (壁画), replacing old furniture with painted designs, and hanging student-made sculptures from the ceiling.(经过数周的筹划,学生们分组在放学后轮流工作,将空白的墙壁变成壁画,用绘制了图案的家具替换掉旧家具,并把学生亲手制作的雕塑悬挂在天花板上)”可知,学生们积极参与到食堂的改造中,他们富有想象力地提出各种主题和草图,并且合作完成壁画和家具的改造。由此推知,可以描述学生们为富有想象力和合作精神的。故选C。
【26题详解】
主旨大意题。根据第四段“The artwork not only brightened the space but also shifted the cafeteria’s role in our school culture. Teachers noticed students staying after lunch to discuss the murals. Shy freshmen bonded through painting sessions. Even the lunch staff got involved, suggesting themes like “gratitude for food”. The transformation also had ripple (涟漪) effects, like reducing littering.(这些艺术品不仅照亮了空间,也改变了食堂在我们学校文化中的角色。老师们注意到学生们午饭后留下来讨论壁画。害羞的新生通过绘画课程建立了联系。就连午餐员工也参与进来,提出“感恩食物”等主题。这种转变也产生了连锁反应,比如减少了垃圾)”可知,本段描述了艺术项目对食堂以及学校文化产生的影响,包括学生们在午餐后留下来讨论壁画,害羞的新生通过绘画课程建立了联系,以及食堂的转变带来的其他积极影响,如减少乱扔垃圾等。由此可知,这一段的中心是艺术项目的影响,选项A“The impact of the project.(项目的影响)”符合题意。故选A。
【27题详解】
细节理解题。根据最后一段中“This wasn’t about perfection. It was about giving students ownership of their environment. It builds confidence and pride when students see their work valued in a shared space.(这无关完美与否。而是要让学生对自己的环境拥有所有权。当学生们看到自己的作品在公共空间得到珍视时,这会增强他们的自信心和自豪感)”以及““Art in the cafeteria isn’t just about making things look nice. It reminds us that our school is not just a building. It’s our space, and we have the power to change it,” she added.(“餐厅里的艺术不仅仅是为了让东西看起来漂亮。它提醒我们,我们的学校不仅仅是一座建筑。这是我们的空间,我们有能力改变它,”她补充道)”可知,Ms. Rivera强调了这个项目的更深层次的目的,即让学生拥有对自己环境的所有权,看到自己的作品在共享空间中得到重视,从而建立自信和自豪感,并提醒学生他们有能力改变校园,这些是视觉美化之外的深层目的。故选D。
28. C 29. A 30. C 31. A
【导语】本文是一篇说明文。美国东海岸中部由于海平面上涨出现了“幽灵森林”的现象,本文探讨了“幽灵森林”的由来、利弊、以及发展趋势。
【28题详解】
细节理解题。根据第一段“Like giant bones planted in the earth, bunches of tree trunks, clean of bark, are appearing along the Chesapeake Bay on the United States’ mid-Atlantic coast. They are ghost forests. Since the late 19th century, an increasing number of these trees have died along the shore. And they won’t be growing back. (在美国中大西洋沿岸的切萨皮克湾沿岸,成排剥去树皮的树干如同植入大地的巨型骨骼,悄然出现。它们便是“幽灵森林”。自19世纪末以来,海岸沿线死亡的树木数量不断增加,且这些树木再也无法复生)”可知,幽灵森林指的是有枯树树干的区域。故选C。
【29题详解】
细节理解题。根据第三段“Many of the ghost forests are a consequence of sea level rise, says coastal ecologist Keryn Gedan of George Washington University. Rising sea levels can bring more intense storm rushes that flood saltwater over the top of soil. Trees, lack of fresh water, are stressed as salt gathers. (乔治华盛顿大学的沿海生态学家凯林·格丹说,许多幽灵森林是海平面上升的结果。海平面上升会带来更强烈的暴风雨,使咸水淹没土壤顶部。树木因缺水,随着盐分的聚集而受到压力)”以及第二段中“Saltier soils have killed thousands of acres of trees, leaving behind woody skeletons (骨架) surrounded by marsh (沼泽). (含盐量升高的土壤已导致数千英亩树木死亡,只留下被沼泽环绕的木质“骨架”)”可知,幽灵森林产生的直接原因是土壤中盐分的上升。故选A。
【30题详解】
细节理解题。根据第五段中“Marshes provide many ecosystem benefits. They are habitat for birds and crustaceans. They also protect inland ecosystems from storms along the sea, taking the force of heavy winds and storms, thus sheltering the trees beyond. (沼泽提供了许多生态系统的好处。它们是鸟类和甲壳类动物的栖息地。它们还能保护内陆生态系统免受沿海风暴的影响,承受强风和风暴的力量,从而保护远处的树木)”可知,沼泽的生态效益之一是可以吸收风暴的冲击力,为树木提供庇护。故选C。
【31题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Many ghost forests are expanding. The only way to slow the trend down, Geden says, would be to battle with sea level rise and climate change. We are not clear how this coastal shift will play out and whether, as trees fade, they will give way to healthy marshes. It takes several decades for trees to die, says Gedan, so the full impact of these forests’ becoming skeletons remains to be seen.(如今,许多幽灵森林的范围仍在扩大。格丹指出,减缓这一趋势的唯一方法,是应对海平面上升与气候变化。目前我们尚不清楚这种海岸生态的转变会如何发展,也不确定随着树木逐渐消失,它们是否会被健康的沼泽所取代。格丹表示,树木的死亡过程需要数十年时间,因此这些森林沦为“骨架”的完整影响仍有待观察)”可推知,幽灵森林的长期结果尚不确定。故选A。
32.B
解析:细节理解题。根据第二段中“It would appear that the secret to improving your memory is really simple. It’s to take breaks. (提高记忆力的秘诀似乎很简单。就是休息。)”可知,提高记忆力的关键是休息,故选B。
33.C
解析:细节理解题。根据第三段中“Therefore, factors such as tiredness, bad feelings, or stress make it difficult to connect one area to the other. (因此,疲劳、不良情绪或压力等因素使我们很难将一个区域与另一个区域联系起来。)”可知,悲伤可能影响大脑皮层不同区域之间的联系,故选C。
34.A
解析:词句猜测题。划线词后“What they found was that something as simple as taking breaks for between 9 and 15 minutes improves memory, both in healthy people and in those with neurological damage (神经系统受损). (他们发现,无论是健康人还是神经系统受损的人,休息9到15分钟这样简单的事情都能提高记忆力。)”是描述研究结果,故划线词所在句意为“英国爱丁堡大学的研究员Michaela Dewar与其他专家一起组织进行了一项研究,以了解如何改善记忆巩固过程”, conducted意为“组织”,故选A。
35.D
解析:推理判断题。根据全文内容,结合第二段中“It would appear that the secret to improving your memory is really simple. It’s to take breaks. (提高记忆力的秘诀似乎很简单。就是休息)”可知,文章主要讲述了提高记忆力的关键就是要适当休息,大脑放空一定的时间才是真正意义上的休息,休息好不仅能提高记忆力,对我们的身体也是大有益处。这最可能来自一份科学报告,故选D。
七选五:
【答案】36. C 37. E 38. A 39. F 40. B
【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何爱父母的几个方法。
【36题详解】
上文提到爱父母是一生中很平常的,也是令人感到开心的一部分,你爱他们可能是因为他们生了你,养育了你,影响了你,且下文讲的是一些爱父母的方法,此处需要一个承上启下的过渡句,引出下文介绍的爱父母的方法,故选C项(这里有一些爱父母的方法)。
【37题详解】
本段主要讲了如何度过和父母在一起的时光,要向父母学习,当与父母出现矛盾时要冷静对待,此处讲的还是与父母在一起的话题,而且空后一句中的these moments也与E项的内容相照应,故选E项(更多地尊重他们,珍惜和他们在一起的时光)。
【38题详解】
根据上文提到的“understand that parents are human beings and may make mistakes”与下文提到的“Since you can forgive(原谅)your friends,why not forgive your parents”可知,此处讲的还是原谅的话题,指要理解父母,并原谅父母犯的错误,故选A项(原谅是关键)。
【39题详解】
根据上文提到的“Keep company with them.Do things with your parents like watching TV,or going somewhere with them”可知,要多陪伴父母,和他们一起做一些事情,比如看电视,或者和他们一起去某个地方,此处总结上文,说的是要尽可能多地与父母在一起,故选F项(不管怎样,尽可能多花时间和他们在一起)。
【40题详解】
本段提到有些人不爱父母是因为家庭暴力,文中建议在受虐待时要寻求帮助,此处承接这一话题,故选B项(父母没有权利伤害你)。
第三部分
完形填空:
【答案】41. B 42. D 43. A 44. B 45. D 46. A 47. C 48. A 49. D 50. B 51. C 52. B 53. B 54. A 55. C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者对女儿成绩的认知转变,强调善良和内在品质比排名更重要。
【41题详解】
考查动词词义辨析。句意:每次学校公布考试成绩,Anna在50名学生中总是排在第23位。A. analyzes分析;B. releases公布,发布;C. improves提高;D. questions质疑。根据后文“exam results, Anna always ends up in 23rd position among 50 pupils.”可知,是学校公布成绩后,Anna的排名才被知晓,所以这里应是“公布”考试成绩,故选B。
【42题详解】
考查名词词义辨析。句意:我对家长会感到恐惧。A. expectation期望;B. curiosity好奇心;C. dream梦想;D. fear恐惧。根据后文“You know how the parents’ conversation goes — one parent shows off his child’s piano honors; another sings the  3   of math contests with pride. I would simply sit there, feeling uneasy. All I could think about Anna was the memorable “Number 23.””可知,作者在家长会上会感到不安,所以这里应是“恐惧”家长会,故选D。
【43题详解】
考查名词词义辨析。句意:你知道父母的谈话是如何进行的——一位父母炫耀他孩子的钢琴荣誉;另一位自豪地赞美数学竞赛。A. praises称赞,赞扬;B. concerns关心;C. wrongs错误;D. comforts安慰。根据后文“of math contests with pride”可知,家长会中家长会炫耀孩子的成就,所以这里应是“称赞”孩子在数学竞赛中的表现,故选A。
【44题详解】
考查动词词义辨析。句意:她做出了各种提高成绩的承诺。A. fulfill履行;B. made做出;C. broke打破;D. withdrew撤回。根据后文“all kinds of promises to improve marks”可知,Anna为了改善成绩,会“做出”各种承诺,make promises为固定搭配,意为“做出承诺”,故选B。
【45题详解】
考查副词词义辨析。句意:她确实尝试了,然而,没有用。A. besides此外;B. otherwise否则;C. thus因此;D. though然而。根据前文“She did try”和后文“in vain”可知,Anna尝试了,“然而”没有用,though在此处表示转折,故选D。
【46题详解】
考查动词词义辨析。句意:野餐时,Anna忙个不停。A. busied使忙碌;B. helped帮助;C. established建立;D. abandoned放弃。根据后文“bringing cups of soup, handing cookies around, gladly helping”可知,Anna在野餐时忙个不停,busy oneself为固定搭配,意为“使自己忙碌”,故选A。
【47题详解】
考查形容词词义辨析。句意:孩子们开始坐立不安了。A. senseless无意义的;B. speechless说不出话的;C. restless坐立不安的;D. breathless喘不过气的。根据前文“Later, on the journey home, we got delayed in traffic. The kids were getting”和后文“Unease turned into a(n) 10  mood.”可知,孩子们在回家的路上因堵车开始“坐立不安”了,后文描述不安的心情变成了愉悦的心情,故选C。
【48题详解】
考查动词短语辨析。句意:她从背包里拿出彩色纸,把彩色纸剪成小动物的形状,组织孩子们玩模仿游戏。A. pulled out拿出;B. handed in上交;C. stored away储存起来;D. burned up烧尽。根据后文“colored papers from her backpack”可知,Anna是从背包里“拿出”彩色纸,故选A。
【49题详解】
考查动词词义辨析。句意同上。A. fooled愚弄;B. permitted允许;C. reminded提醒;D. organized组织。根据后文“kids to play the mimic (模仿) game”可知,Anna剪好纸后,“组织”孩子们玩模仿游戏,故选D。
【50题详解】
考查形容词词义辨析。句意:不安变成了愉快的氛围。A. intense强烈的;B. joyful愉快的;C. serious严肃的;D. blue忧郁的。根据前文“kids to play the mimic (模仿) game.”和后文“The parents were shining with appreciation.”可知,孩子们玩游戏,家长们赞赏有加,所以氛围是“愉快的”,故选B。
【51题详解】
考查名词词义辨析。句意:多年来,我第一次感到心中涌起一股自豪感。A. anxiety焦虑;B. sympathy同情;C. pride自豪;D. passion激情。根据后文“I didn’t realize my little girl was a(n) 12  hero.”可知,看到Anna的表现,作者认为小女儿是个现实生活中的英雄,所以作者感到“自豪”,故选C。
【52题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我没意识到我的小女儿是个现实生活中的英雄。A. full-time全职的;B. real-life现实生活中的;C. open-minded思想开明的;D. strong-willed意志坚强的。根据前文“She  8  colored papers from her backpack, cutting them into shapes of small animals and  9  kids to play the mimic (模仿) game. Unease turned into a(n) 10 mood.”和后文“hero”可知,Anna在现实场景中(堵车时安抚孩子)展现出力量,作者认为Anna是“现实生活中的”英雄,故选B。
【53题详解】
考查动词词义辨析。句意:那简单的话语触动了我。A. amused逗乐;B. hit触动、打动;C. annoyed惹恼;D. confused使困惑。根据后文“But sometimes we forget — being kind, happy, and true to yourself That’s the actual achievement. Maybe being “Number 23” isn’t that 15   after all.”可知,Anna的话让 作者重新思考对孩子的期待,即Anna的话“触动”了作者,故选B。
【54题详解】
考查动词词义辨析。句意:父母都希望自己的孩子有所成就,出类拔萃,成为第一名。A. shine出类拔萃、发光;B. respect尊重;C. care关心;D. forgive原谅。根据后文“to be number one”可知,父母希望孩子“出类拔萃”,成为第一名,shine在此处意为“出类拔萃”,故选A。
【55题详解】
考查形容词词义辨析。句意:也许“第23名”终究没那么糟糕。A. valuable有价值的;B. memorable难忘的;C. horrible糟糕的;D. comfortable舒适的。根据前文“But sometimes we forget — being kind, happy, and true to yourself That’s the actual achievement. Maybe being “Number 23” isn’t that”可知,作者认为“第23名”没那么“糟糕”,故选C。
语法填空:
petition 57. featured 58. found 59. an 60. are run
61. Like 62. winning 63. whom 64. unforgettable 65. but
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了2025年成都世运会的赛事情况。
【56题详解】
考查名词。句意:经过11天的比赛,2025年世界运动会于8月17日在中国成都落下帷幕。介词of后需接名词,compete的名词形式为competition。 故填competition。
57题详解】
考查时态。句意:今年的世运会首次出现了动力艇和啦啦队。空处为谓语,2025年世运会已落幕,且第一段描述同一事件都用的是一般过去时,所以此处用过去时态。 故填featured。
【58题详解】
考查非谓语动词。句意:世界运动会包括奥运会没有的项目,并为世界上一些最好的运动员提供了一个不可错过的机会,在全球舞台上展示他们的技能。空处修饰名词sports,sports与find为被动关系,应用过去分词found作后置定语。故填found。
【59题详解】
考查冠词。句意:同上。设空处修饰名词chance,表示泛指,unmissable以元音音素开头,需用不定冠词an,表一次不可错过的机会。故填an。
【60题详解】
考查时态语态和主谓一致。句意:它们由国际世界运动会协会(IWGA)管理,并得到国际奥委会的支持。设空处为谓语,主语they(世运会)与run(运营)为被动关系,且描述客观事实(由IWGA运营),用一般现在时的被动语态,主语they,被动词用are。故填are run。
【61题详解】
考查介词。句意:和奥运会一样,世界运动会每四年在一个主办城市举行一次。后文every four years(每四年举办)是世运会与奥运会的共性,like表类比,句首首字母大写。故填Like。
【62题详解】
考查非谓语动词。句意:美国获得了28枚奖牌,其运动员在飞盘高尔夫、垒球和蹦床体操等项目上都获得了金牌。此处为独立主格结构,athletes与win构成主动关系,应用现在分词形式。 故填winning。
【63题详解】
考查定语从句。句意:西班牙速滑选手塞巴斯蒂安·比塔尔(Sebastian Bitar)和德国游泳选手尼娜·霍尔(Nina Hol)成为今年世运会上获奖最多的运动员,两人都以五枚金牌荣登奖牌榜榜首。空处引导非限制性定语从句,先行词Sebastian Bitar and Nina Hol,指人,介词of后需用关系代词whom。故填whom。
【64题详解】
考查形容词。句意:IWGA主席佩鲁雷纳在闭幕式上说:“在这些难忘的日子里,成都不仅接待了全世界,而且让全世界都有宾至如归的感觉。”修饰名词“days”需用形容词,结合语境应为“难忘的”,形容词为“unforgettable”。 故填unforgettable。
【65题详解】
考查连词。句意:同上。 not only...but (also)...为固定搭配(不仅……而且……),also可省略,意为“成都不仅招待了世界,还让世界有宾至如归之感”。故填but。
写作
第一节
Dear Michael,
I’m Li Hua. Our school will hold the Campus Arts Festival next month. It’s a great event where students and teachers show their talents, enjoying music, dances and dramas together to enrich campus life.
We sincerely invite you to perform a program. Since you’re from abroad, a performance about your country’s culture, like folk songs or traditional dances, would be wonderful. It can help us learn more about different cultures.
Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
第二节:One possible version:
He stayed late twice a week to help me with my math. Every Tuesday and Thursday after school, our empty classroom became a laboratory of learning where mistakes weren’t failures, but clues to solving the puzzles. He broke down maths problems into stories. His creative teaching way and encouraging words made me realize I wasn’t bad at school and that I just needed a guiding way. Slowly, my Ds became Cs, and then Bs. But more than grades, the way he celebrated tiny victories — smiley faces on my homework — gave me confidence.
By the end of the term, something unexpected happened. I raised my hand in class without hesitation for the first time. When Mr. H asked me to answer a question, my voice didn’t shake. During a terrifying test, I got an A+. I realized I’d stopped checking for “Needs Improvement” comments — not because they’d disappeared, but because I finally saw my own potential under the guidance of Mr. H. I was so grateful to Mr. H, whose cheerful, positive and smiley faces could really make a difference in other people’s lives.
He stayed late twice a week to help me with my math.
By the end of the term, something unexpected happened.

展开更多......

收起↑

资源预览