资源简介 广西钦州市浦北县2024-2025学年七年级上学期期中英语试题一、从下列各小题所给的 A、B、C 三个选项中, 选出最佳选项1.(2024七上·浦北期中)—Good morning. —-____________A.Good morning B.Good afternoon C.Good evening【答案】A【知识点】问候语【解析】【分析】句意:——早上好。——早上好。Good morning 早上好;Good afternoon 下午好;Good evening晚上好。根据Good morning.可知此处是早上见面打招呼,故选A。【点评】考查情景交际。注意问候语Good morning. 的正确回答。2.(2024七上·浦北期中) Our teachers are always full ____ energy.A.in B.of C.to【答案】B【知识点】表所属或伴随的介词【解析】【分析】句意:我们的老师总是充满活力。in在……里面;of ……的; to到。 根据句意和固定搭配be full of ,充满;可知of符合句意,故答案为B。【点评】考查介词辨析。理解句意并识记固定搭配中介词of的用法。3.(2024七上·浦北期中) —David, who is the girl —Oh, ____ is my sister.A.it B.he C.she【答案】C【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:——大卫,那个女孩是谁?——哦,她是我妹妹。it它;he他;she她。根据 the girl和 my sister 可知是在描述女性,所以要用描述女性的人称代词she,故答案为C 。【点评】考查主格人称代词。理解句意并识记不同代词的意义和she指代女性的用法。4.(2024七上·浦北期中) Bob gets up early every day. He is ____ late for school.A.never B.usually C.sometimes【答案】A【知识点】频度副词【解析】【分析】句意:鲍勃每天早起。他上学从不迟到。never从来不;usually通常;sometimes有时候。根据Bob gets up early every day. 可知鲍勃早起,所以应该是从来不迟到,符合句意,故答案为A。【点评】考查频率副词。理解句意并识记不同副词的意义和never的用法。5.(2024七上·浦北期中)—What's your ________, Mary —I want to be a doctor in the future.A.club B.dream C.member【答案】B【知识点】可数名词【解析】【分析】句意:——你的梦想是什么,玛丽?——我将来想成为一名医生。club俱乐部;dream梦想;member成员。根据"I want to be a doctor in the future."可知,此处谈论的理想。故选B。【点评】考查名词辨析。注意分析名词词义,根据语境选择正确的名词。6.(2024七上·浦北期中) —Do you like your new school, Jim —Yes Our classrooms are all ____ and clean.A.bright B.small C.old【答案】A【知识点】形容词作表语【解析】【分析】句意:——你喜欢你的新学校吗,吉姆?——是的,我们的教室又明亮又干净。bright明亮的;small小的;old旧的,老的。根据答语中的yes和and clean可知这里是和clean并列的指教室的褒义的形容词,结合选项,可知bright(明亮的)符合句意,故答案为A。【点评】考查形容词作表语。理解对话内容和每个形容词的意义。根据语境找到符合题意的选项。7.(2024七上·浦北期中)—________ the students' pictures on the wall, please!—Wow! The students draw really well.A.Look at B.Think of C.Listen to【答案】A【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——请看墙上学生们的画!——哇!学生们画得真好。Look at看;Think of思考;Listen to听。根据…the students' pictures on the wall, please!以及Wow! The students draw really well.可知,此处是指看墙上挂的画。故选A。【点评】考查短语辨析。注意固定搭配look at的正确用法。8.(2024七上·浦北期中)—____ do you like best about your school days —I like the after-school activities.A.How B.What C.When【答案】B【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:——你最喜欢你的学生时代的什么?——我喜欢课外活动。How怎样,如何;What什么;When什么时候。根据 I like the after-school activities. 可知问句是询问最喜欢"什么",what符合题意,故答案为B。【点评】考查特殊疑问句。理解对话内容并识记每个疑问词的意义,根据答语确定问句问的内容,确定正确答案。9.(2024七上·浦北期中)I have ________ friends and we often talk with each other ________ about our hobbies.A.a lot; a lot B.lot of; a lot of C.a lot of; a lot【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:我有很多朋友,我们经常相互谈论我们的爱好。a lot很,修饰动词,形容词或副词;lot of错误搭配,应是lots of;a lot of很多,修饰名词。根据"I have … friends and we often talk with each other … about our bobbies."可知,第一空修饰名词friends应用形容词短语a lot of修饰,第二空修饰动词短语talk with应用副词短语a lot修饰。故选C。【点评】考查短语辨析。注意 a lot of 和 a lot 的不同用法。10.(2024七上·浦北期中)—Would you like ________ me about your school life —Yes, I'd love to.A.tell B.telling C.to tell【答案】C【知识点】固定搭配;动词不定式【解析】【分析】句意:——你愿意告诉我你的学校生活吗?——是的,我很乐意。固定结构would like to do sth.,愿意做某事,此处用动词不定式作宾语。故选C。【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配would like to do sth.的用法。二、补全对话(本大题共5小题, 每小题1分, 共5分。)(2024七上·浦北期中)根据对话内容,选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。A: Hello, Frank!B: Hi, Bob. How's your day A: 11. I like Monday because I have P.E. and history. They're my favorite subjects.B: 12. A: Mr. Hu. He always plays games with us.B: That's great! 13. It's boring.A: Oh, I think history is interesting. 14. B: Friday.A: Why B: 15. A: Haha! That's for sure. I like Friday, too.A. It's OK.B. Who's your P.E. teacher C. What's your favorite day D. But why do you like history E. It's on Monday and Thursday.F. Because the next day is Saturday!【答案】11.A;12.B;13.D;14.C;15.F【知识点】其他语篇类型;学校生活【解析】【分析】文章大意:本文是一段对话,两人谈论了喜欢的科目等话题。【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。11.根据上句Bob. How's your day 鲍勃。你今天过得怎么样? 可知,此处应回答对方的问候,过得怎么样,选项A"很不错"符合情景。故选A。12.根据下句Mr. Hu. He always plays games with us. 胡先生。他总是和我们一起做游戏。 可知,此处询问对方体育老师是谁,选项B"你的体育老师是谁?"符合情景。故选B。13.根据下句Oh, I think history is interesting. 哦,我觉得历史很有趣。 可知,此处谈论的是历史科目,选项D"但你为什么喜欢历史呢?"符合情景。故选D。14.根据下句Friday.周五。及下文I like Friday, too.我也喜欢周五。可知,此处询问对方最喜欢哪天,选项C"你最喜欢哪一天?"符合情景。故选C。15.根据上句Why 为什么?可知,此处回答喜欢的原因,选项F"因为第二天就是星期六了!"符合情景。故选F。三、完形填空(本大题共10小题, 每小题1分, 共10分。)(2024七上·浦北期中)阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。I'm Ben from Moonlight Middle School. Peter is my best friend there. We 16. our school. Our favourite place is the 17. . We read books there every day. Peter also likes the playground. He loves 18. and he is a member of the school basketball team.Peter is a good student. He studies all the school lessons 19. . But I'm bad at maths. Peter often helps 20. with it.Peter likes 21. people. Today is the Open Day. Many 22. come to visit our school. Peter 23. them at the school gate and takes them to the school hall to have the parents' meeting. After lunch, the parents watch a 24. game. Peter is one of the players.Peter is so nice. I feel 25. to be his friend.16.A.want B.thank C.love17.A.school hall B.computer room C.reading room18.A.sports B.plants C.books19.A.slow B.well C.again20.A.me B.us C.him21.A.asking B.helping C.visiting22.A.doctors B.players C.parents23.A.meets B.watches C.knows24.A.football B.volleyball C.basketball25.A.sad B.happy C.tired【答案】16.C;17.C;18.A;19.B;20.A;21.B;22.C;23.A;24.C;25.B【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的朋友——彼得。【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。16.句意:我们喜欢我们的学校。want想;thank感谢;love喜欢。根据后面 Our favourite place is the2. We read books there every day. Peter also likes the playground. 我们最喜欢的地方是阅览室。 我们每天在那里读书。彼得也喜欢操场。 可知,作者和朋友都喜欢学校。故选C。17.句意:我们最喜欢的地方是阅览室。school hall学校礼堂;computer room电脑室;reading room读书室。根据下句We read books there every day. 我们每天在那里读书。可知,喜欢的是阅览室。故选C。18.句意:他热爱运动,他是学校篮球队的成员。sports运动;plants植物;books书。根据and he is a member of the school basketball team.可知,他加入学校篮球队是因为他爱运动。故选A。19.句意:他学校的所有课程都学得很好。slow慢的,形容词;well好地;again再一次。根据 Peter is a good student. 彼得是一个好学生。 可知,学得很好,应用副词well修饰动词studies。故选B。20.句意:彼得经常帮助我。me我;us我们;him他。根据But I'm bad at maths.可知,"我"数学不好,因此他经常帮助"我"。故选A。21.句意:彼得喜欢帮助人。asking询问;helping帮助;visiting拜访。根据下文可知,彼得带家长们去学校礼堂开家长会,由此可知他乐于助人。故选B。22.句意:许多家长来我们学校参观。doctors医生;players运动员;parents父母。根据下文and takes them to the school hall to have the parents' meeting. 然后带他们去学校礼堂开家长会。 可知,此处指的是家长们。故选C。23.句意:彼得在学校门口迎接他们,并带他们到学校礼堂参加家长会。meets迎接;watches观看;knows知道。根据and takes them to the school hall to have the parents' meeting.可知,在学校门口迎接家长们。故选A。24.句意:午饭后,父母观看篮球比赛。football足球;volleyball排球;basketball篮球。根据下句Peter is one of the players.彼得是其中一名球员,及上文he is a member of the school basketball team. 他是学校篮球队的一员。 可知,彼得是篮球队的,因此家长们看的是篮球比赛。故选C。25.句意:我很高兴能成为他的朋友。sad悲伤的;happy快乐的;tired疲惫的。根据Peter is so nice. 彼得人很好。 可知,彼得很好,所以成为他的朋友很开心。故选B。四、A(2024七上·浦北期中)My name is Helen. I study at a middle school in Nanjing. My school is not far away from my home, so I usually go to school on foot. Sometimes, I go there in my father's car. My school is nice. Of all the buildings, I like the school library best. It's a new building in my school. It's so big. It has four floors. Every school day, it's Open from 9 am to 6 pm. I like storybooks best. And I also like geography books. Every month, there are interesting activities in the library. I love them too.根据语篇内容,判断下列句子正误,正确的在答题卡上将"T"涂黑,错误的在答题卡上将"F"涂黑。26.Helen usually goes to school by car.27.The school library is new and big.28.The school library is open for 9 hours every school day.29.Geography books are Helen's favourite books.30.The activities in the library are fun for Helen.【答案】26.F27.T28.T29.F30.T【知识点】记叙文;学校生活;细节理解【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了Helen的学校的情况。【点评】考查阅读判断。首先通读全文,理解文章大意,然后分析句子,从文中找到依据,最后判断正误。26.细节理解题。根据My school is not far away from my home, so I usually go to school on foot. 我的学校离我家不远,所以我通常步行去上学。 可知,Helen通常步行去上学,句子表述是错误的。故填F。27.细节理解题。根据Of all the buildings, I like the school library best. It's a new building in my school. It's so big. 在所有的建筑物中,我最喜欢学校图书馆。它是我们学校的一座新建筑。它太大了。 可知,图书馆既新又大,句子表述是正确的。故填T。28.细节理解题。根据Every school day, it's Open from 9 am to 6 pm. 每个上学日,它从上午9点开放到下午6点。 可知,图书馆每天从早上9点开放到下午6点,共开放9个小时,句子表述是正确的。故填T。29.细节理解题。根据I like storybooks best. And I also like geography books. 我最喜欢故事书。我也喜欢地理书。 可知,Helen最喜欢故事书,其次是地理书,句子表述是错误的。故填F。30.细节理解题。根据Every month, there are interesting activities in the library. I love them too.每个月,图书馆都有有趣的活动。我也喜欢它们。可知,图书馆的活动对Helen来说很有趣,句子表述是正确的。故填T。五、B(2024七上·浦北期中)My school dayHi! I'm Alex Greenall. I'm thirteen and I go to Park School in Oxford, England. I go to school on weekdays, but not on Saturday and Sunday. This is my school day. I get up at 7:30 in the morning, and then have breakfast.My school is next to my house. I go to school at 8:30 and see my friends. We start work at 9:00. We have three lessons in the morning. My favourite subject is art. At 11:00, we have a break in the playground and I talk to my friends. They go to the playground and play football, but I don't like football.We have lunch in the dining hall at 12:30. I like school lunch! We have meat and rice with vegetables, or hamburgers. I drink juice or water.We start lessons in the afternoon at 1:30. We have two lessons in the afternoon. Then we go home at 3:30.In the evening, I watch TV and have dinner with my family. I do my homework and go to bed at 10:00.根据语篇内容,选择最佳选项。31.How old is Alex A.11. B.12. C.1332.When does Alex get up in the morning A.At 7:00. B.At 7:30. C.At 8:30.33.What does Alex do when he has a break A.He talks to his friends.B.He plays games with his friends.C.He reads books in the reading room.34.Where does Alex have lunch A.At home. B.In the playground. C.In the dining hall.35.How many classes does Alex have a day A.4. B.5. C.6.【答案】31.C32.B33.A34.C35.B【知识点】记叙文;学校生活;细节理解;数字计算【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了亚历克斯的日常学校生活。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题和数字计算题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。31.细节理解题。根据I'm Alex Greenall. I'm thirteen and I go to Park School in Oxford, England. 我是Alex Greenall。我十三岁,在英国牛津的帕克学校上学。 可知,亚历克斯13岁了。故选C。32.细节理解题。根据I get up at 7:30 in the morning 我早上7:30起床 ,可知,亚历克斯早上7:30起床。故选B。33.细节理解题。根据At 11:00, we have a break in the playground and I talk to my friends 11点,我们在操场休息,我和我的朋友们聊天 。可知,亚历克斯休息时跟朋友聊天。故选A。34.细节理解题。根据We have lunch in the dining hall at 12:30 我们12:30在食堂吃午饭 ,可知,亚历克斯在餐厅吃午饭。故选C。35.数字计算题。根据We have three lessons in the morning 我们上午有三节课, 及We have two lessons in the afternoon我们下午有两节课,可知,亚历克斯一天有五节课。故选B。六、C(2024七上·浦北期中)Peter and David are good friends. Every morning, Peter gets up early to read books. In the afternoon, he does sports with David.Today they don't go to school. David comes to Peter's room and says, "I want to read books like you, but I don't understand (理解) them. Is reading good for me "Peter says, "This is a coal basket (煤筐). Get a basket of water from the river. Then I tell you." David does that. But there is no water in the basket when he comes back. Peter says, "You can walk fast."This time David runs, but there is still (仍然) no water in the basket. "See It's useless." he says."Look at the basket!" Peter says.Then David finds it's clean now. Peter says, "That's how reading can help you. You may not understand all. But when you read, you'll be different."根据语篇内容,选择最佳选项。36.Peter gets up early to ________.A.do sports B.read books C.go to school early37.Where does David find Peter today A.At school. B.In the library. C.In Peter's room.38.Peter asks David to ________ when he comes back for the first time.A.walk fast B.play a game C.take a new basket39.The word "useless" means (意思是) "________".A.装满的 B.无用的 C.困难的40.What can we learn from the story A.Books are for use.B.Friends should help each other.C.Reading makes us different.【答案】36.B37.C38.A39.B40.C【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了彼得通过一个小事情让大卫明白了读书的用处。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和词义猜测题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。36.细节理解题。根据Peter gets up early to read books. 彼得早起读书。 可知,彼得早起是为了读书。故选B。37.细节理解题。根据Today they don't go to school. David comes to Peter's room and says, "I want to read books like you, but I don't understand (理解) them. Is reading good for me " 今天他们不去上学。大卫来到彼得的房间说:"我想像你一样读书,但是我不懂。"阅读对我有好处吗?" 可知,大卫是在彼得的房间里找到彼得的。故选C。38.细节理解题。根据But there is no water in the basket when he comes back. Peter says, ‘You can walk fast.' 但是当他回来的时候篮子里没有水了。彼得说:"你可以走得很快。" 可知,第一次彼得让大卫走得快些。故选A。39.词义猜测题。根据This time David runs, but there still (仍然) no water in the basket. ‘See It's useless.' he says. 这次大卫跑了,但篮子里仍然没有水。"看到了吗 这是……的。他说。 可知,这次大卫是跑的,但篮子里仍然没有水,然后他说着没有用,因此划线单词"useless"是"无用的"意思。故选B。40.推理判断题。根据You may not understand all. But when you read, you'll be different. 你可能不完全明白。但当你读的时候,你就不一样了。 及全文可知,这个故事告诉我们当读书的时候你可能不明白全部,但当你开始读时,你就会不一样。故选C。七、D(2024七上·浦北期中)①Every happy child has a hobby. That's what my mum always says. My hobby is studying the night sky. My sister's hobby is playing the piano. Many people have hobbies like ours. But some people have strange hobbies.②Jim, a friend of mine, collects rocks. Everywhere he goes, he stops and looks at rocks. If he finds an interesting one, he will take it home and add it to his collection. His mum says that he has to stop. His room is getting full of rocks.③My mum's friend collects salt and pepper shakers (胡椒瓶), but not just any salt and pepper shakers. They have to have something to do with bears. They can have a picture of a bear or look like a bear.④When I was in Germany last year, I saw a boy called David reading a book on a train. I said to him, "That is a good book." He said. "Yes, it is a good book. You can see that it has a green cover. I love collecting books with green covers." That's a strange hobby. His dream is to have a wall in his house with only green books on it!⑤And as mum always says, "Every happy child has a hobby. What's your hobby "根据语篇内容,选择最佳选项。41.The writer thinks his hobby is not ________.A.usual B.strange C.interesting42.Why does Jim's mum say that he has to stop A.Because he has got too many rocks.B.Because Jim's mum hates rocks.C.Because Jim doesn't spend time studying.43.Which of the following is TRUE according to the passage A.Mum's friend collects bear pictures.B.David likes books with blue covers.C.Many people enjoy collecting things.44.What is the structure of the passage A. B. C.45.What's the best title for the passage A.Strange hobbiesB.Hobbies make us happyC.Every child has a hobby【答案】41.B42.A43.C44.C45.A【知识点】记叙文;自我认识;细节理解;文章结构;标题选择【解析】【分析】文章大意:本文介绍了不同类型的爱好,包括收集石头、收集与熊有关的盐和胡椒瓶、收集绿色封面的书等。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,篇章结构题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做篇章结构题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章结构。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。41.细节理解题。根据My hobby is studying the night sky. My sister's hobby is playing the piano. Many people have hobbies like ours. But some people have strange hobbies. 我的爱好是研究夜空。我妹妹的爱好是弹钢琴。许多人都有像我们这样的爱好。但是有些人有奇怪的爱好。 可知,作者的爱好是研究夜空,他认为很多人的爱好和他的一样,所以认为自己的爱好不是奇怪的。故选B。42.细节理解题。根据His mum says that he has to stop. His room is getting full of rocks. 他妈妈说他必须停下来。他的房间里都是石头。 可知,Jim的妈妈认为Jim有太多的石头了。故选A。43.细节理解题。根据Jim, a friend of mine, collects rocks. 吉姆,我的一个朋友,收集石头。 及My mum's friend collects salt and pepper shakers 我妈妈的朋友收集盐瓶和胡椒瓶 、I love collecting books with green covers. 我喜欢收集绿色封面的书。 可知,Jim喜欢收集石头,妈妈的朋友喜欢收集盐瓶和胡椒瓶,一个小男孩喜欢收集绿色封面的书,由此可知收集东西是很多人的爱好,C项正确,故选C。44.篇章结构题。通读全文可知,第一段总述每个人都有一个爱好,第二至四段分别描述了一些人的不同收集爱好,最后一段总结,因此本文为总分总结构。故选C。45.标题选择题。根据But some people have strange hobbies. 但是有些人有奇怪的爱好。 及全文可知,本文介绍的是一些奇怪的爱好。选项A"奇怪的爱好"符合文章主题。故选A。八、选词填空(本大题共10小题, 每小题1. 5分, 共15分。)(2024七上·浦北期中)根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。class be flowers enjoy my sit they stay friendly orHello, Susan,How are you I'm in a new school this term. And I'm writing to you in my school now. 46. new school is big and nice. There 47. 1,400 students and 140 teachers in my school. Teachers are nice to me. My classmates are 48. , too. They teach me Chinese and I teach 49. English.There are trees, 50. and green grass in my school. They are very beautiful. Behind my school, there is a small river. The water in it is clean. We can 51. by the river sometimes.We have no 52. at weekends. Sometimes I go to play football 53. basketball with my classmates. Sometimes I 54. at home and watch TV. Sometimes I go shopping with my parents. We all 55. our weekends.What's your new school like Tell me something about it!Best wishes,Annie【答案】46.My;47.are;48.friendly;49.them;50.flowers;51.sit;52.classes;53.or;54.stay;55.enjoy【知识点】应用文;周末活动;学校生活【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者在新的学校的日常生活。【点评】考查选词填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析单词意思,根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。46.句意:我的新学校又大又漂亮。根据…new school is big and nice.及备选词可知,空后为名词,应用形容词性物主代词my"我的"修饰名词school,位于句首首字母大写。故填My。47.句意:我校有学生1400名,教师140名。根据There…1,400 students及备选词可知,此处为there be句型,空后为名词复数,时态为一般现在时,应用be动词are。故填are。48.句意:我的同学也很友善。根据Teachers are nice to me. My classmates are…, too.及备选词可知,此处应用形容词friendly友好的,作表语,和前面的nice形成并列关系。故填friendly。49.句意:他们教我中文,我教他们英语。根据They teach me Chinese and I teach…English.及备选词可知,教他们英语,位于动词后,应用代词they的宾格them表示"他们"。故填them。50.句意:我的学校有树、有花、有绿草。根据There are trees,…and green grass in my school.及备选词可知,此处是指学校有树、有花、有绿草,and连接并列成分,前后内容和形式应该一致,根据前后都是名词复数可知,此处名词复数形式flowers"花"符合语境。故填flowers。51.句意:有时我们可以坐在河边。根据We can…by the river sometimes及备选词可知,坐在河边,位于情态动词后用动词原形,sit坐,动词,符合语境。故填sit。52.句意:我们周末没有课。根据We have no…at weekends.及备选词可知,周末没有课,classes课,可数名词符合语境,名词复数形式表示泛指。故填classes。53.句意:有时我和同学一起去踢足球或打篮球。根据Sometimes I go to play football…basketball with my classmates.及备选词可知,有时踢足球,有时打篮球,为选择关系,应用or"或者"连接。故填or。54.句意:有时我待在家里看电视。根据Sometimes I…at home and watch TV.及备选词可知,固定短语stay at home待在家,根据sometimes可知,时态为一般现在时,主语为I,应用动词原形。故填stay。55.句意:我们都很享受周末。根据We all…our weekends.及备选词可知,享受周末,时态为一般现在时,主语为复数,动词原形enjoy享受,符合语境。故填enjoy。九、书面表达(15分 )56.(2024七上·浦北期中)假如你是Tom,作为交流生来到南宁某中学。请根据下列提示,给你的朋友Linda写一封信,介绍你在新学校的生活。提示:学习情况 1. 每天上午八点开始上课,下午五点放学,每天有六节课。 2. 最喜欢的科目以及原因。课外活动 1. 加入学校足球队,周三下午练习踢足球; 2. 喜欢读书,经常去图书馆借书。同学相处 互相学习,互相帮助。感受 ……要求:1. 短文必须包括所给信息,可适当发挥;2. 语句通顺,意思连贯,语法正确,语篇完整;3. 70词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。Dear Linda,I'd like to tell you something about my new school life._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes,Tom【答案】例文Dear Linda,I'd like to tell you something about my new school life.We start classes at 8 a.m. and finish school at 5 p.m. Each day, we have six lessons. My favourite subject is mathematics because it challenges my problem-solving skills. I'm part of the school football team, and we practice every Wednesday afternoon. I also love reading and frequently borrow books from the library. My classmates are very supportive. We help each other with our studies.I enjoy my school life here.Best wishes,Tom【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学校生活【解析】【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求根据下列提示,给自己的朋友Linda写一封信,介绍自己作为交流生在南宁某中学的学校生活。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数和第一人称复数,一般现在时。【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如problem-solving解决问题,part of……的一部分,each other彼此,等等,及句型结构,如My favourite subject is mathematics because it challenges my problem-solving skills. (because引导的原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1广西钦州市浦北县2024-2025学年七年级上学期期中英语试题一、从下列各小题所给的 A、B、C 三个选项中, 选出最佳选项1.(2024七上·浦北期中)—Good morning. —-____________A.Good morning B.Good afternoon C.Good evening2.(2024七上·浦北期中) Our teachers are always full ____ energy.A.in B.of C.to3.(2024七上·浦北期中) —David, who is the girl —Oh, ____ is my sister.A.it B.he C.she4.(2024七上·浦北期中) Bob gets up early every day. He is ____ late for school.A.never B.usually C.sometimes5.(2024七上·浦北期中)—What's your ________, Mary —I want to be a doctor in the future.A.club B.dream C.member6.(2024七上·浦北期中) —Do you like your new school, Jim —Yes Our classrooms are all ____ and clean.A.bright B.small C.old7.(2024七上·浦北期中)—________ the students' pictures on the wall, please!—Wow! The students draw really well.A.Look at B.Think of C.Listen to8.(2024七上·浦北期中)—____ do you like best about your school days —I like the after-school activities.A.How B.What C.When9.(2024七上·浦北期中)I have ________ friends and we often talk with each other ________ about our hobbies.A.a lot; a lot B.lot of; a lot of C.a lot of; a lot10.(2024七上·浦北期中)—Would you like ________ me about your school life —Yes, I'd love to.A.tell B.telling C.to tell二、补全对话(本大题共5小题, 每小题1分, 共5分。)(2024七上·浦北期中)根据对话内容,选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。A: Hello, Frank!B: Hi, Bob. How's your day A: 11. I like Monday because I have P.E. and history. They're my favorite subjects.B: 12. A: Mr. Hu. He always plays games with us.B: That's great! 13. It's boring.A: Oh, I think history is interesting. 14. B: Friday.A: Why B: 15. A: Haha! That's for sure. I like Friday, too.A. It's OK.B. Who's your P.E. teacher C. What's your favorite day D. But why do you like history E. It's on Monday and Thursday.F. Because the next day is Saturday!三、完形填空(本大题共10小题, 每小题1分, 共10分。)(2024七上·浦北期中)阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。I'm Ben from Moonlight Middle School. Peter is my best friend there. We 16. our school. Our favourite place is the 17. . We read books there every day. Peter also likes the playground. He loves 18. and he is a member of the school basketball team.Peter is a good student. He studies all the school lessons 19. . But I'm bad at maths. Peter often helps 20. with it.Peter likes 21. people. Today is the Open Day. Many 22. come to visit our school. Peter 23. them at the school gate and takes them to the school hall to have the parents' meeting. After lunch, the parents watch a 24. game. Peter is one of the players.Peter is so nice. I feel 25. to be his friend.16.A.want B.thank C.love17.A.school hall B.computer room C.reading room18.A.sports B.plants C.books19.A.slow B.well C.again20.A.me B.us C.him21.A.asking B.helping C.visiting22.A.doctors B.players C.parents23.A.meets B.watches C.knows24.A.football B.volleyball C.basketball25.A.sad B.happy C.tired四、A(2024七上·浦北期中)My name is Helen. I study at a middle school in Nanjing. My school is not far away from my home, so I usually go to school on foot. Sometimes, I go there in my father's car. My school is nice. Of all the buildings, I like the school library best. It's a new building in my school. It's so big. It has four floors. Every school day, it's Open from 9 am to 6 pm. I like storybooks best. And I also like geography books. Every month, there are interesting activities in the library. I love them too.根据语篇内容,判断下列句子正误,正确的在答题卡上将"T"涂黑,错误的在答题卡上将"F"涂黑。26.Helen usually goes to school by car.27.The school library is new and big.28.The school library is open for 9 hours every school day.29.Geography books are Helen's favourite books.30.The activities in the library are fun for Helen.五、B(2024七上·浦北期中)My school dayHi! I'm Alex Greenall. I'm thirteen and I go to Park School in Oxford, England. I go to school on weekdays, but not on Saturday and Sunday. This is my school day. I get up at 7:30 in the morning, and then have breakfast.My school is next to my house. I go to school at 8:30 and see my friends. We start work at 9:00. We have three lessons in the morning. My favourite subject is art. At 11:00, we have a break in the playground and I talk to my friends. They go to the playground and play football, but I don't like football.We have lunch in the dining hall at 12:30. I like school lunch! We have meat and rice with vegetables, or hamburgers. I drink juice or water.We start lessons in the afternoon at 1:30. We have two lessons in the afternoon. Then we go home at 3:30.In the evening, I watch TV and have dinner with my family. I do my homework and go to bed at 10:00.根据语篇内容,选择最佳选项。31.How old is Alex A.11. B.12. C.1332.When does Alex get up in the morning A.At 7:00. B.At 7:30. C.At 8:30.33.What does Alex do when he has a break A.He talks to his friends.B.He plays games with his friends.C.He reads books in the reading room.34.Where does Alex have lunch A.At home. B.In the playground. C.In the dining hall.35.How many classes does Alex have a day A.4. B.5. C.6.六、C(2024七上·浦北期中)Peter and David are good friends. Every morning, Peter gets up early to read books. In the afternoon, he does sports with David.Today they don't go to school. David comes to Peter's room and says, "I want to read books like you, but I don't understand (理解) them. Is reading good for me "Peter says, "This is a coal basket (煤筐). Get a basket of water from the river. Then I tell you." David does that. But there is no water in the basket when he comes back. Peter says, "You can walk fast."This time David runs, but there is still (仍然) no water in the basket. "See It's useless." he says."Look at the basket!" Peter says.Then David finds it's clean now. Peter says, "That's how reading can help you. You may not understand all. But when you read, you'll be different."根据语篇内容,选择最佳选项。36.Peter gets up early to ________.A.do sports B.read books C.go to school early37.Where does David find Peter today A.At school. B.In the library. C.In Peter's room.38.Peter asks David to ________ when he comes back for the first time.A.walk fast B.play a game C.take a new basket39.The word "useless" means (意思是) "________".A.装满的 B.无用的 C.困难的40.What can we learn from the story A.Books are for use.B.Friends should help each other.C.Reading makes us different.七、D(2024七上·浦北期中)①Every happy child has a hobby. That's what my mum always says. My hobby is studying the night sky. My sister's hobby is playing the piano. Many people have hobbies like ours. But some people have strange hobbies.②Jim, a friend of mine, collects rocks. Everywhere he goes, he stops and looks at rocks. If he finds an interesting one, he will take it home and add it to his collection. His mum says that he has to stop. His room is getting full of rocks.③My mum's friend collects salt and pepper shakers (胡椒瓶), but not just any salt and pepper shakers. They have to have something to do with bears. They can have a picture of a bear or look like a bear.④When I was in Germany last year, I saw a boy called David reading a book on a train. I said to him, "That is a good book." He said. "Yes, it is a good book. You can see that it has a green cover. I love collecting books with green covers." That's a strange hobby. His dream is to have a wall in his house with only green books on it!⑤And as mum always says, "Every happy child has a hobby. What's your hobby "根据语篇内容,选择最佳选项。41.The writer thinks his hobby is not ________.A.usual B.strange C.interesting42.Why does Jim's mum say that he has to stop A.Because he has got too many rocks.B.Because Jim's mum hates rocks.C.Because Jim doesn't spend time studying.43.Which of the following is TRUE according to the passage A.Mum's friend collects bear pictures.B.David likes books with blue covers.C.Many people enjoy collecting things.44.What is the structure of the passage A. B. C.45.What's the best title for the passage A.Strange hobbiesB.Hobbies make us happyC.Every child has a hobby八、选词填空(本大题共10小题, 每小题1. 5分, 共15分。)(2024七上·浦北期中)根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。class be flowers enjoy my sit they stay friendly orHello, Susan,How are you I'm in a new school this term. And I'm writing to you in my school now. 46. new school is big and nice. There 47. 1,400 students and 140 teachers in my school. Teachers are nice to me. My classmates are 48. , too. They teach me Chinese and I teach 49. English.There are trees, 50. and green grass in my school. They are very beautiful. Behind my school, there is a small river. The water in it is clean. We can 51. by the river sometimes.We have no 52. at weekends. Sometimes I go to play football 53. basketball with my classmates. Sometimes I 54. at home and watch TV. Sometimes I go shopping with my parents. We all 55. our weekends.What's your new school like Tell me something about it!Best wishes,Annie九、书面表达(15分 )56.(2024七上·浦北期中)假如你是Tom,作为交流生来到南宁某中学。请根据下列提示,给你的朋友Linda写一封信,介绍你在新学校的生活。提示:学习情况 1. 每天上午八点开始上课,下午五点放学,每天有六节课。 2. 最喜欢的科目以及原因。课外活动 1. 加入学校足球队,周三下午练习踢足球; 2. 喜欢读书,经常去图书馆借书。同学相处 互相学习,互相帮助。感受 ……要求:1. 短文必须包括所给信息,可适当发挥;2. 语句通顺,意思连贯,语法正确,语篇完整;3. 70词左右(开头和结尾已给出,不计入总词数)。Dear Linda,I'd like to tell you something about my new school life._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes,Tom答案解析部分1.【答案】A【知识点】问候语【解析】【分析】句意:——早上好。——早上好。Good morning 早上好;Good afternoon 下午好;Good evening晚上好。根据Good morning.可知此处是早上见面打招呼,故选A。【点评】考查情景交际。注意问候语Good morning. 的正确回答。2.【答案】B【知识点】表所属或伴随的介词【解析】【分析】句意:我们的老师总是充满活力。in在……里面;of ……的; to到。 根据句意和固定搭配be full of ,充满;可知of符合句意,故答案为B。【点评】考查介词辨析。理解句意并识记固定搭配中介词of的用法。3.【答案】C【知识点】主格人称代词【解析】【分析】句意:——大卫,那个女孩是谁?——哦,她是我妹妹。it它;he他;she她。根据 the girl和 my sister 可知是在描述女性,所以要用描述女性的人称代词she,故答案为C 。【点评】考查主格人称代词。理解句意并识记不同代词的意义和she指代女性的用法。4.【答案】A【知识点】频度副词【解析】【分析】句意:鲍勃每天早起。他上学从不迟到。never从来不;usually通常;sometimes有时候。根据Bob gets up early every day. 可知鲍勃早起,所以应该是从来不迟到,符合句意,故答案为A。【点评】考查频率副词。理解句意并识记不同副词的意义和never的用法。5.【答案】B【知识点】可数名词【解析】【分析】句意:——你的梦想是什么,玛丽?——我将来想成为一名医生。club俱乐部;dream梦想;member成员。根据"I want to be a doctor in the future."可知,此处谈论的理想。故选B。【点评】考查名词辨析。注意分析名词词义,根据语境选择正确的名词。6.【答案】A【知识点】形容词作表语【解析】【分析】句意:——你喜欢你的新学校吗,吉姆?——是的,我们的教室又明亮又干净。bright明亮的;small小的;old旧的,老的。根据答语中的yes和and clean可知这里是和clean并列的指教室的褒义的形容词,结合选项,可知bright(明亮的)符合句意,故答案为A。【点评】考查形容词作表语。理解对话内容和每个形容词的意义。根据语境找到符合题意的选项。7.【答案】A【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——请看墙上学生们的画!——哇!学生们画得真好。Look at看;Think of思考;Listen to听。根据…the students' pictures on the wall, please!以及Wow! The students draw really well.可知,此处是指看墙上挂的画。故选A。【点评】考查短语辨析。注意固定搭配look at的正确用法。8.【答案】B【知识点】特殊疑问句【解析】【分析】句意:——你最喜欢你的学生时代的什么?——我喜欢课外活动。How怎样,如何;What什么;When什么时候。根据 I like the after-school activities. 可知问句是询问最喜欢"什么",what符合题意,故答案为B。【点评】考查特殊疑问句。理解对话内容并识记每个疑问词的意义,根据答语确定问句问的内容,确定正确答案。9.【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:我有很多朋友,我们经常相互谈论我们的爱好。a lot很,修饰动词,形容词或副词;lot of错误搭配,应是lots of;a lot of很多,修饰名词。根据"I have … friends and we often talk with each other … about our bobbies."可知,第一空修饰名词friends应用形容词短语a lot of修饰,第二空修饰动词短语talk with应用副词短语a lot修饰。故选C。【点评】考查短语辨析。注意 a lot of 和 a lot 的不同用法。10.【答案】C【知识点】固定搭配;动词不定式【解析】【分析】句意:——你愿意告诉我你的学校生活吗?——是的,我很乐意。固定结构would like to do sth.,愿意做某事,此处用动词不定式作宾语。故选C。【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配would like to do sth.的用法。【答案】11.A;12.B;13.D;14.C;15.F【知识点】其他语篇类型;学校生活【解析】【分析】文章大意:本文是一段对话,两人谈论了喜欢的科目等话题。【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。11.根据上句Bob. How's your day 鲍勃。你今天过得怎么样? 可知,此处应回答对方的问候,过得怎么样,选项A"很不错"符合情景。故选A。12.根据下句Mr. Hu. He always plays games with us. 胡先生。他总是和我们一起做游戏。 可知,此处询问对方体育老师是谁,选项B"你的体育老师是谁?"符合情景。故选B。13.根据下句Oh, I think history is interesting. 哦,我觉得历史很有趣。 可知,此处谈论的是历史科目,选项D"但你为什么喜欢历史呢?"符合情景。故选D。14.根据下句Friday.周五。及下文I like Friday, too.我也喜欢周五。可知,此处询问对方最喜欢哪天,选项C"你最喜欢哪一天?"符合情景。故选C。15.根据上句Why 为什么?可知,此处回答喜欢的原因,选项F"因为第二天就是星期六了!"符合情景。故选F。【答案】16.C;17.C;18.A;19.B;20.A;21.B;22.C;23.A;24.C;25.B【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者的朋友——彼得。【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。16.句意:我们喜欢我们的学校。want想;thank感谢;love喜欢。根据后面 Our favourite place is the2. We read books there every day. Peter also likes the playground. 我们最喜欢的地方是阅览室。 我们每天在那里读书。彼得也喜欢操场。 可知,作者和朋友都喜欢学校。故选C。17.句意:我们最喜欢的地方是阅览室。school hall学校礼堂;computer room电脑室;reading room读书室。根据下句We read books there every day. 我们每天在那里读书。可知,喜欢的是阅览室。故选C。18.句意:他热爱运动,他是学校篮球队的成员。sports运动;plants植物;books书。根据and he is a member of the school basketball team.可知,他加入学校篮球队是因为他爱运动。故选A。19.句意:他学校的所有课程都学得很好。slow慢的,形容词;well好地;again再一次。根据 Peter is a good student. 彼得是一个好学生。 可知,学得很好,应用副词well修饰动词studies。故选B。20.句意:彼得经常帮助我。me我;us我们;him他。根据But I'm bad at maths.可知,"我"数学不好,因此他经常帮助"我"。故选A。21.句意:彼得喜欢帮助人。asking询问;helping帮助;visiting拜访。根据下文可知,彼得带家长们去学校礼堂开家长会,由此可知他乐于助人。故选B。22.句意:许多家长来我们学校参观。doctors医生;players运动员;parents父母。根据下文and takes them to the school hall to have the parents' meeting. 然后带他们去学校礼堂开家长会。 可知,此处指的是家长们。故选C。23.句意:彼得在学校门口迎接他们,并带他们到学校礼堂参加家长会。meets迎接;watches观看;knows知道。根据and takes them to the school hall to have the parents' meeting.可知,在学校门口迎接家长们。故选A。24.句意:午饭后,父母观看篮球比赛。football足球;volleyball排球;basketball篮球。根据下句Peter is one of the players.彼得是其中一名球员,及上文he is a member of the school basketball team. 他是学校篮球队的一员。 可知,彼得是篮球队的,因此家长们看的是篮球比赛。故选C。25.句意:我很高兴能成为他的朋友。sad悲伤的;happy快乐的;tired疲惫的。根据Peter is so nice. 彼得人很好。 可知,彼得很好,所以成为他的朋友很开心。故选B。【答案】26.F27.T28.T29.F30.T【知识点】记叙文;学校生活;细节理解【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了Helen的学校的情况。【点评】考查阅读判断。首先通读全文,理解文章大意,然后分析句子,从文中找到依据,最后判断正误。26.细节理解题。根据My school is not far away from my home, so I usually go to school on foot. 我的学校离我家不远,所以我通常步行去上学。 可知,Helen通常步行去上学,句子表述是错误的。故填F。27.细节理解题。根据Of all the buildings, I like the school library best. It's a new building in my school. It's so big. 在所有的建筑物中,我最喜欢学校图书馆。它是我们学校的一座新建筑。它太大了。 可知,图书馆既新又大,句子表述是正确的。故填T。28.细节理解题。根据Every school day, it's Open from 9 am to 6 pm. 每个上学日,它从上午9点开放到下午6点。 可知,图书馆每天从早上9点开放到下午6点,共开放9个小时,句子表述是正确的。故填T。29.细节理解题。根据I like storybooks best. And I also like geography books. 我最喜欢故事书。我也喜欢地理书。 可知,Helen最喜欢故事书,其次是地理书,句子表述是错误的。故填F。30.细节理解题。根据Every month, there are interesting activities in the library. I love them too.每个月,图书馆都有有趣的活动。我也喜欢它们。可知,图书馆的活动对Helen来说很有趣,句子表述是正确的。故填T。【答案】31.C32.B33.A34.C35.B【知识点】记叙文;学校生活;细节理解;数字计算【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了亚历克斯的日常学校生活。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题和数字计算题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。31.细节理解题。根据I'm Alex Greenall. I'm thirteen and I go to Park School in Oxford, England. 我是Alex Greenall。我十三岁,在英国牛津的帕克学校上学。 可知,亚历克斯13岁了。故选C。32.细节理解题。根据I get up at 7:30 in the morning 我早上7:30起床 ,可知,亚历克斯早上7:30起床。故选B。33.细节理解题。根据At 11:00, we have a break in the playground and I talk to my friends 11点,我们在操场休息,我和我的朋友们聊天 。可知,亚历克斯休息时跟朋友聊天。故选A。34.细节理解题。根据We have lunch in the dining hall at 12:30 我们12:30在食堂吃午饭 ,可知,亚历克斯在餐厅吃午饭。故选C。35.数字计算题。根据We have three lessons in the morning 我们上午有三节课, 及We have two lessons in the afternoon我们下午有两节课,可知,亚历克斯一天有五节课。故选B。【答案】36.B37.C38.A39.B40.C【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了彼得通过一个小事情让大卫明白了读书的用处。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和词义猜测题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。36.细节理解题。根据Peter gets up early to read books. 彼得早起读书。 可知,彼得早起是为了读书。故选B。37.细节理解题。根据Today they don't go to school. David comes to Peter's room and says, "I want to read books like you, but I don't understand (理解) them. Is reading good for me " 今天他们不去上学。大卫来到彼得的房间说:"我想像你一样读书,但是我不懂。"阅读对我有好处吗?" 可知,大卫是在彼得的房间里找到彼得的。故选C。38.细节理解题。根据But there is no water in the basket when he comes back. Peter says, ‘You can walk fast.' 但是当他回来的时候篮子里没有水了。彼得说:"你可以走得很快。" 可知,第一次彼得让大卫走得快些。故选A。39.词义猜测题。根据This time David runs, but there still (仍然) no water in the basket. ‘See It's useless.' he says. 这次大卫跑了,但篮子里仍然没有水。"看到了吗 这是……的。他说。 可知,这次大卫是跑的,但篮子里仍然没有水,然后他说着没有用,因此划线单词"useless"是"无用的"意思。故选B。40.推理判断题。根据You may not understand all. But when you read, you'll be different. 你可能不完全明白。但当你读的时候,你就不一样了。 及全文可知,这个故事告诉我们当读书的时候你可能不明白全部,但当你开始读时,你就会不一样。故选C。【答案】41.B42.A43.C44.C45.A【知识点】记叙文;自我认识;细节理解;文章结构;标题选择【解析】【分析】文章大意:本文介绍了不同类型的爱好,包括收集石头、收集与熊有关的盐和胡椒瓶、收集绿色封面的书等。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,篇章结构题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做篇章结构题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章结构。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。41.细节理解题。根据My hobby is studying the night sky. My sister's hobby is playing the piano. Many people have hobbies like ours. But some people have strange hobbies. 我的爱好是研究夜空。我妹妹的爱好是弹钢琴。许多人都有像我们这样的爱好。但是有些人有奇怪的爱好。 可知,作者的爱好是研究夜空,他认为很多人的爱好和他的一样,所以认为自己的爱好不是奇怪的。故选B。42.细节理解题。根据His mum says that he has to stop. His room is getting full of rocks. 他妈妈说他必须停下来。他的房间里都是石头。 可知,Jim的妈妈认为Jim有太多的石头了。故选A。43.细节理解题。根据Jim, a friend of mine, collects rocks. 吉姆,我的一个朋友,收集石头。 及My mum's friend collects salt and pepper shakers 我妈妈的朋友收集盐瓶和胡椒瓶 、I love collecting books with green covers. 我喜欢收集绿色封面的书。 可知,Jim喜欢收集石头,妈妈的朋友喜欢收集盐瓶和胡椒瓶,一个小男孩喜欢收集绿色封面的书,由此可知收集东西是很多人的爱好,C项正确,故选C。44.篇章结构题。通读全文可知,第一段总述每个人都有一个爱好,第二至四段分别描述了一些人的不同收集爱好,最后一段总结,因此本文为总分总结构。故选C。45.标题选择题。根据But some people have strange hobbies. 但是有些人有奇怪的爱好。 及全文可知,本文介绍的是一些奇怪的爱好。选项A"奇怪的爱好"符合文章主题。故选A。【答案】46.My;47.are;48.friendly;49.them;50.flowers;51.sit;52.classes;53.or;54.stay;55.enjoy【知识点】应用文;周末活动;学校生活【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了作者在新的学校的日常生活。【点评】考查选词填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析单词意思,根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。46.句意:我的新学校又大又漂亮。根据…new school is big and nice.及备选词可知,空后为名词,应用形容词性物主代词my"我的"修饰名词school,位于句首首字母大写。故填My。47.句意:我校有学生1400名,教师140名。根据There…1,400 students及备选词可知,此处为there be句型,空后为名词复数,时态为一般现在时,应用be动词are。故填are。48.句意:我的同学也很友善。根据Teachers are nice to me. My classmates are…, too.及备选词可知,此处应用形容词friendly友好的,作表语,和前面的nice形成并列关系。故填friendly。49.句意:他们教我中文,我教他们英语。根据They teach me Chinese and I teach…English.及备选词可知,教他们英语,位于动词后,应用代词they的宾格them表示"他们"。故填them。50.句意:我的学校有树、有花、有绿草。根据There are trees,…and green grass in my school.及备选词可知,此处是指学校有树、有花、有绿草,and连接并列成分,前后内容和形式应该一致,根据前后都是名词复数可知,此处名词复数形式flowers"花"符合语境。故填flowers。51.句意:有时我们可以坐在河边。根据We can…by the river sometimes及备选词可知,坐在河边,位于情态动词后用动词原形,sit坐,动词,符合语境。故填sit。52.句意:我们周末没有课。根据We have no…at weekends.及备选词可知,周末没有课,classes课,可数名词符合语境,名词复数形式表示泛指。故填classes。53.句意:有时我和同学一起去踢足球或打篮球。根据Sometimes I go to play football…basketball with my classmates.及备选词可知,有时踢足球,有时打篮球,为选择关系,应用or"或者"连接。故填or。54.句意:有时我待在家里看电视。根据Sometimes I…at home and watch TV.及备选词可知,固定短语stay at home待在家,根据sometimes可知,时态为一般现在时,主语为I,应用动词原形。故填stay。55.句意:我们都很享受周末。根据We all…our weekends.及备选词可知,享受周末,时态为一般现在时,主语为复数,动词原形enjoy享受,符合语境。故填enjoy。56.【答案】例文Dear Linda,I'd like to tell you something about my new school life.We start classes at 8 a.m. and finish school at 5 p.m. Each day, we have six lessons. My favourite subject is mathematics because it challenges my problem-solving skills. I'm part of the school football team, and we practice every Wednesday afternoon. I also love reading and frequently borrow books from the library. My classmates are very supportive. We help each other with our studies.I enjoy my school life here.Best wishes,Tom【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学校生活【解析】【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求根据下列提示,给自己的朋友Linda写一封信,介绍自己作为交流生在南宁某中学的学校生活。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数和第一人称复数,一般现在时。【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如problem-solving解决问题,part of……的一部分,each other彼此,等等,及句型结构,如My favourite subject is mathematics because it challenges my problem-solving skills. (because引导的原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广西钦州市浦北县2024-2025学年七年级上学期期中英语试题(学生版).docx 广西钦州市浦北县2024-2025学年七年级上学期期中英语试题(教师版).docx