【精品解析】广西钦州市浦北县2024-2025学年八年级上学期期中英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广西钦州市浦北县2024-2025学年八年级上学期期中英语试题

资源简介

广西钦州市浦北县2024-2025学年八年级上学期期中英语试题
一、从下列各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
1.(2024八上·浦北期中) When we are doing DIY, the brush is ____ useful tool.
A.a B.an C.the
2.(2024八上·浦北期中) Did you have fun ____ on the beach last Saturday
A.play B.played C.playing
3.(2024八上·浦北期中) ____ hours do you usually spend playing the piano
A.How long B.How many C.How often
4.(2024八上·浦北期中)Don't worry. I believe they will keep the secret to ________.
A.them B.themselves C.theirs
5.(2024八上·浦北期中) Amy came first in the race. She ran ____ of all the students.
A.fast B.faster C.the fastest
6.(2024八上·浦北期中) We had seven days ____ for the National Day holiday.
A.off B.out C.on
7.(2024八上·浦北期中)What's wrong with him He doesn't look ________.
A.bored B.cheerful C.sad
8.(2024八上·浦北期中)—________ we take Mary to the park today
—I don't think it is a good idea.
A.Shall B.Do C.May
9.(2024八上·浦北期中) —How ____ is the Golden Gate Bridge
—It weighs over 100, 000 tons.
A.long B.wide C.heavy
10.(2024八上·浦北期中) —We will go on a school trip next week.
—____
A.I see. B.Have fun! C.You, too.
二、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分。)
(2024八上·浦北期中)根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Hi, Mary.  11.  
B: Thank you! I am doing very well there.
A:  12.  
B: It starts at 7:30 a.m. and finishes at 4:30 p.m.
A:  13.  
B: It is very big with more than three thousand students.
A:  14.  
B: We have Chinese, maths, English, physics, history, biology, and so on.
A:  15.  
B: We have more than two hours doing sports like basketball and football.
A. How much time do you have for outdoor activities
B. What is your new school like
C. How are you doing in your new school
D. When does your school lesson start
E. What lessons do you have every day
F. What outdoor activities do you like doing
三、阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
(2024八上·浦北期中)John is the son of a farm owner. Last New Year's Day, when he was 15 years old, his 16. asked him to work on the farm for one year at his free time. John was 17. with his father's idea. "That isn't my job. I have too much school work to do. " Hearing this, his father said, "I promise to give you the best 18. if you can finish one year's work. " John thought for a while and 19. .
Starting one Saturday, the boy got up early and worked hard until evening, just like any other 20. .
Time passed quickly. John's crops (庄稼) grew very well. On the 21. day of the year, the father 22. his son to him. "I'm happy to see that you have worked very hard the whole 23. ," said the father. "Now, tell me what you want."
The boy 24. and showed his father a big piece of bread made from his 25. . "I've already got the best present. No pains, no gains. I think this is what you wanted me to know." His father was very pleased to hear that.
16.A.owner B.father C.mother
17.A.interested B.glad C.unhappy
18.A.job B.present C.work
19.A.gave up B.refused (拒绝) C.agreed
20.A.farmer B.student C.boy
21.A.first B.second C.last
22.A.called B.sent C.brought
23.A.day B.month C.year
24.A.cried B.smiled C.shouted
25.A.rice B.drink C.juice
四、A
(2024八上·浦北期中)Everyone needs friends. Friends bring us hope and joy. It's nice to have a friend to talk to and do things with. We'll feel lonely if no friends care about us. If you have trouble making friends, perhaps the following Dos and Don'ts may help you.
※ Try to be kind and outgoing. If you are kind to others, they will also be kind to you. Outgoing people are always popular among people. Most people don't want to make friends with a shy one.
※ Be a humorous person. Humorous people always make us happy.
※ Find the right topic to talk about. For example, you can find something interesting to share with people. At the same time, listen carefully to what the other people say.
※ Choose the suitable people to make friends with. People have many kinds of characters. It's easy to get along well with people having the same characters as you.
※ Don't laugh at others. Learn to be polite and treat others with love.
根据语篇内容,判断下列句子正误,正确的在答题卡上将"T"涂黑,错误的在答题卡上将 "F"涂黑。
26.It is nice for us to have friends to talk to and to care about us.
27.Everyone has trouble making friends without the Dos and Don'ts.
28.Other people don't want to make friends with you if you are shy.
29.Good friends should be humorous to make us happy.
30.It is not good to share something interesting in making friends.
五、B
(2024八上·浦北期中)Do you want to save money when you travel by train Here are some ways.
Day Returns (往返票) —This kind of ticket saves you 45 per cent on the fare. You have to travel before 8 a.m. and after 6 p.m. from Monday to Friday, but you can travel at any time on Saturday or Sunday.
Big City Savers (优惠票) — You can save much money with these tickets. You have to buy them by 4 p.m. the day before you travel.
Monthly Returns—You can use these tickets for most journey over 65 miles. Go any day and return within a month. Monthly Returns can save you 25 per cent on the fare.
Family Returns—You can get a card of Family Returns for 20. After you buy it, you need to pay only 3 for each of the other family members. You can travel as often as you like within two months.
根据语篇内容,选择最佳选项。
31.At what time do you have to travel if you buy Day Returns tickets
A.At 9: 00 a.m. on Tuesday.
B.At 4: 00 p.m. on Thursday.
C.At 7: 00 a.m. on Sunday.
32.When should you buy Big City Savers tickets if you want to travel on Friday
A.On Thursday. B.On Friday. C.On Saturday.
33.If you want to go to a city 75 miles away for 4 days, which kind of ticket will you choose
A.Big City Savers B.Monthly Returns C.Family Returns
34.Mr. Wu has a card of Family Returns. He buys himself a ticket of 15 and three tickets for his family. How much will he pay
A.9. B.15. C.24.
35.How many kinds of tickets are mentioned (提及) in the passage
A.3. B.4. C.5.
六、C
(2024八上·浦北期中)Is living with your classmates good or bad Listen to what some students say:
Shen Xinbai: Living with our classmates is good for us. We can make more friends and do fun things together. We won't watch as much TV as we do at home.
Chen Rujian: I want to live at school. That would help me in many ways. It would give me a stronger heart. I would also have more chances to decide things by myself. Living at school can help us get ready for future life outside school.
Xia Mingyuan: It's a good idea to live at school. Students can learn how to take care of themselves. I'd like to learn to wash clothes by myself.
Gu Xuan: I'd like to live with my parents. When I have problems, I can get help from them, and I'll never be lonely or unhappy.
Xu Wenjia: If four or six people live in our room, there could be a lot of problems. I can't fall asleep if someone snores. I'd like to stay at home and sleep well.
根据语篇内容,选择最佳选项。
36.Why does Chen Rujian want to live at school
A.Because he wants to make more friends.
B.Because it gives him a stronger heart.
C.Because he wants to wash clothes by himself.
37.Who does Gu Xuan like to live with
A.Her classmates. B.Her friends. C.Her parents.
38.Why doesn't Xu Wenjia want to live at school
A.Because he wants to stay with his parents.
B.Because he has to follow the school rules.
C.Because he wants to sleep well at home.
39.What does the underlined word "snore" mean in Chinese
A.打鼾 B.夜聊 C.梦游
40.How many students agree to live at school
A.Two. B.Three. C.Four.
七、D
(2024八上·浦北期中)More and more people like bicycling and it is no surprise. It is fun, healthy and good for the environment (环境) . Maybe that's why there are 1.4 billion (十亿) bicycles and only 400 million cars on roads all over the world today. Bikes can take you almost anywhere, and there is no oil (油) cost!
Get on a bicycle and ride around your neighborhood. You may find something new all around you. Stopping and getting off a bike is easier than stopping and getting out of your car. You can bike to work and benefit (受益) from the funny exercise without polluting (污染) the environment.
Health Benefits of Bicycling:
First, it helps you keep a good heart.
Second, you aren't afraid of getting fatter and fatter any more. A 15-minute bike ride to and from work three times a week can lose your five kilos of fat in a year.
Also, bicycling can make you happy. Exercise like bicycling can make people feel better, more relaxed (放松的) …
So, bicycling is healthier than driving.
根据语篇内容,选择最佳选项。
41.Bicycling is becoming ________ according to the passage.
A.surprising B.expensive C.popular
42.What does Paragraph 2 want to tell us
A.Riding a bike is good to the environment.
B.We should find something new.
C.It's easier to ride a bike than to drive a car.
43.How many health benefits can you get from bicycling
A.Two. B.Three. C.Four.
44.Which is TRUE according to the passage
A.Bikes can take you anywhere.
B.Bicycling can make you become fat.
C.Bicycling can make you feel good.
45.What is the main idea of this passage
A.Bicycling is good and healthy.
B.Health is more important.
C.How can we keep healthy.
八、选词填空(本大题共10小题,每小题1. 5分,共15分。)
(2024八上·浦北期中)根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。
take get me clean mind some teenager fresh always exercise
I think it's very important for us to develop good habits. As 46.   , what should we do In 47.   opinion, we should listen to the teacher carefully and 48.   notes when necessary. It is a good habit to finish the schoolwork on time every day. In spare time, we had better read 49.   books to get more knowledge. Also, we should eat more 50.   fruit and vegetables and less junk food. It's necessary for us to take 51.   for three or four times a week. What's more, try to 52.   enough sleep, go to bed early and don't stay up late. And 53.   remember to wash our hands before meals to keep 54.   . Exercise is fun and relaxing. It's healthy for the 55.   and the body. Healthy lifestyle helps us get good grades and live happily.
九、书面表达(15分。)
56.(2024八上·浦北期中)假如你是李华,请根据下面的内容提示,用英语写一封电子邮件,向你的外国笔友 Alice 介绍你校这个学期新开设的劳动课程 (Labor Class) 。
内容包括:1. 每周的课时数;
2. 劳动课程的主要内容 ( housework, cooking, decorating, repairing, growing…);
3. 劳动课程的意义。
注意:1. 词数为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不能出现真实姓名及校名;
4. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Alice,
How is everything going with you In your last letter, you ask me about the Labor Class in our school this term. Now let me tell you something about it.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes. Looking forward to hearing from you.
Yours,
Li Hua
答案解析部分
1.【答案】A
【知识点】表示数量“一”
【解析】【分析】句意: 当我们做 DIY 时,刷子是一个有用的工具。a/an,一,不定冠词,表示泛指,a,用于辅音音素开头的单词前;an用于元音音素开头的单词前;the,这/那个,定冠词,表示特指。根据句意可知这里表示"刷子是一个有用的工具。",并未特指某一个刷子或工具,是泛指,用不定冠词, useful为辅音音素开头,用a,故答案为 A 。
【点评】考查不定冠词表示数量"一"。理解句意并识记不定冠词的用法。
2.【答案】C
【知识点】动名词
【解析】【分析】句意:你上周六在沙滩上玩得开心吗?play玩,动词原形;played玩,动词过去式,过去分词;playing动名词。根据句意和固定搭配,have fun doing sth.,做某事很开心,可知这里用动名词形式,故答案为C 。
【点评】考查动名词。理解句意并识记固定搭配中动名词的用法。
3.【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:你通常花费几个小时弹钢琴?How long多长,多长时间,询问物体或识记的长度;How many多少,后面接复数名词;How often 多长时间一次,询问频率。根据空后的复数名词 hours可知是询问多少小时,用how many,故答案为B 。
【点评】考查短语辨析。理解句意并识记how many的意义和用法。
4.【答案】B
【知识点】反身代词
【解析】【分析】句意:不要担心。我相信他们将会保守秘密。them他们,宾格;themselves他们自己;theirs他们的(东西),名词性物主代词。keep the secret to oneself保守秘密,固定搭配,故选B。
【点评】考查代词辨析,固定搭配和反身代词。注意固定搭配keep the secret to oneself。
5.【答案】C
【知识点】the+副词最级+表示范围的短语/从句
【解析】【分析】句意:艾米在比赛中得了第一名。在所有学生中她跑得最快。fast,快地,原级; faster 更快,比较级; the fastest 最快,最高级。根据比较范围of all the students (在所有学生中)可知这里是多数中的比较,用最高级 。故答案为C 。
【点评】考查副词的比较级。理解句意并根据比较级范围确定副词的等级。识记副词的比较级和最高级的构成和用法。
6.【答案】A
【知识点】其他副词;固定搭配
【解析】【分析】句意:国庆节我们放了七天假。off 离开(某处) ;out 向外; on在……上;根据句意和固定搭配have + time + off ,放假……,根据had seven days可知这里是表示放假七天,off,符合题意,故答案为A。
【点评】考查副词。理解句意并识记固定搭配have…off的用法。
7.【答案】B
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:他怎么了?他看起来不高兴。bored无聊的;cheerful兴高采烈的;sad伤心的。根据What's wrong with him He doesn't look...可知他看起来是不开心的,故选B。
【点评】考查形容词辨析。注意分析形容词词义,根据语境选择正确的形容词。
8.【答案】A
【知识点】shall表示征求对方意见
【解析】【分析】句意:——今天我们带玛丽去公园好吗? ——我认为那不是一个好主意。shall用于征询意见或提建议,尤其在第一人称的复数疑问句中。do助动词;may情态动词,一般与第一人称单数连用。根据we take Mary to the park today 可知此处是表示征询意见,应用shall与we连用,故选A。
【点评】考查动词辨析。注意情态动词shall和we连用,表示征询意见的用法。
9.【答案】C
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:——金门大桥有多重?——它是钢制的,重量超过10万吨。 long长的;wide宽的;heavy重的。根据答语 it weighs over 100,000 tons 可知这里是询问重量,应使用 how heavy 。故答案为C。
【点评】考查形容词做表语。理解对话内容和三个形容词的意义,根据答语确定疑问词。
10.【答案】B
【知识点】表达祝愿
【解析】【分析】句意:——我们下周将进行学校旅行。——(祝你)玩得开心!I see,我明白了;Have fun ,玩得开心;You,too,你也是。根据go on a school trip (进行学校旅行)可知,此处要表达祝愿对方玩得开心,B选项符合语境,故答案为B 。
【点评】考查情景交际。理解对话并识记常用的日常交际用语。
【答案】11.C;12.D;13.B;14.E;15.A
【知识点】其他语篇类型;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文主要是A和Mary就新学校基本情况这一话题而展开的讨论。
【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
11.根据下文Thank you! I am doing very well there. 谢谢你!我在那里做得很好。 可知,介绍了在新学校的情况。故空处会询问在新学校过的怎么样。选项C"你在新学校过得怎么样?"与之相符。故选C。
12.根据It starts at 7:30 a. m. and finishes at 4:30 p. m. 早上7:30开始,下午4:30结束。 可知,介绍了学校上课的时间,故空处会询问上课时间。选项D"你们学校什么时候开始上课?"与之相符。故选D。
13.根据It is very big with more than three thousand students. 它非常大,有三千多名学生。 可知,介绍了学校的面貌。故空处会询问新学校的面貌。选项B"你的新学校是什么样的?"与之相符。故选B。
14.根据We have Chinese, maths, English, physics, history, biology, and so on. 我们上语文、数学、英语、物理、历史、生物等等。 可知,介绍了学校的科目。故空处会询问上什么课。选项E"你每天上什么课?"与之相符。故选E。
15.根据We have more than two hours doing sports like basketball and football. 我们有两个多小时做运动,像篮球和足球。 可知,介绍了做户外活动的时间。故空处会询问户外活动时间。选项A"您有多少时间进行户外活动?"与之相符。故选A。
【答案】16.B;17.C;18.B;19.C;20.A;21.C;22.A;23.C;24.B;25.A
【知识点】记叙文;假期计划
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一位父亲通过让儿子到农场劳动一年的方式,教育儿子明白"不劳无获"这个道理。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
16.句意:去年元旦,当他15岁时,他的父亲要求他在他空闲时间去农场工作一年。owner主人;father父亲;mother母亲。根据 John was2 with his father's idea. 约翰对于父亲的想法不满意。 可知是父亲要求的。故选B。
17.句意:约翰对于父亲的想法不满意。interested感兴趣的;glad高兴的;unhappy不高兴的。根据That isn't my job. I have too much school work to do. 那不是我的工作。我有太多的功课要做。 可知他觉得在农场工作不是他做的事,因此是不高兴的,故选C。
18.句意:如果你可以完成一年的工作量,我承诺给你最好的礼物。job工作;present礼物;work工作。根据‘I've already got the best present. No pains, no gains.' "我已经得到了最好的礼物。没有付出,就没有收获。" 可知是承诺给儿子礼物,故选B。
19.句意:约翰想了一会儿,并同意了。gave up放弃;refused拒绝;agreed同意。根据Starting one Saturday, the boy got up early and worked hard until evening 从一个星期六开始,这个男孩起得很早,一直努力工作到晚上 ,可知是同意在农场工作,故选C。
20.句意:从一个周六开始,这个男孩儿起的很早并努力地工作,直到晚上,就像其他的农民一样。farmer农民;student学生;boy男孩。根据后面 Time passed quickly. John's crops (庄稼) grew very well. 时间过得很快。约翰的庄稼长得很好。 可知种庄稼的应该是农民,故选A。
21.句意:在一年的最后一天,这位父亲把儿子叫到他跟前。first第一;second第二;last最后。根据I'm happy to see that you have worked very hard the whole ...我很高兴看到你一整年都努力工作,可知是到了年底,故选C。
22.句意:在一年的最后一天,这位父亲把儿子叫到他跟前。called呼叫;sent发送;brought带来。根据...his son to him可知是把儿子叫到跟前,故选A。
23.句意:"我很高兴看到你一整年都努力工作",父亲说。day日;month月;year年。根据if you can finish one year's work. 如果你能完成一年的工作,可知是一整年,故选C。
24.句意:这个男孩儿微笑着给他的父亲看用他的麦子制成的一大片面包。cried哭泣;smiled微笑;shouted喊叫。根据I've already got the best present. No pains, no gains. 我已经得到了最好的礼物。没有付出,就没有收获。 可知得到了最好的礼物,应该高兴。故选B。
25.句意:这个男孩儿微笑着给他的父亲看用他的麦子制成的一大片面包。rice米;drink饮料;juice果汁。根据showed his father a big piece of bread made from his...可知做面包需要米,故选A。
【答案】26.T
27.F
28.T
29.F
30.F
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了找到一个好朋友并且和朋友友好相处的一些建议。
【点评】考查阅读判断。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,从文中找到依据,最后判断正误。
26.细节理解题。根据It's nice to have a friend to talk to and do things with. We'll feel lonely if no friends care about us. 有一个可以聊天和一起做事的朋友是很好的。如果没有朋友关心我们,我们会感到孤独。 可知有朋友来交谈并关心我们是很好的,表述正确。故填T。
27.细节理解题。根据If you have trouble making friends, perhaps the following Dos and Don'ts may help you. 如果你在交朋友方面有困难,也许下面的注意事项可以帮助你。 可知文章没有提及不按下面的方式进行,每个人都会交友困难,表述太绝对,故填F。
28.细节理解题。根据Most people don't want to make friends with a shy one. 大多数人都不想和害羞的人交朋友。 可知如果害羞别人不想要和我们交朋友,表述正确,故填T。
29.细节理解题。根据Be a humorous person. Humorous people always make us happy. 做一个幽默的人。幽默的人总是使我们快乐。 可知文章建议读者做一个幽默的人,没有说好朋友一定要幽默。表述错误,故填F。
30.细节理解题。根据For example, you can find something interesting to share with people. 例如,你可以找到一些有趣的东西与人们分享。 可知和好朋友分享有趣的事是好的,表述错误,故填F。
【答案】31.C
32.A
33.B
34.C
35.B
【知识点】广告布告类;应用文
【解析】【分析】文章大意:本文列举了四种火车票的相关信息。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,数字计算题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。
31.细节理解题。根据Day Returns (往返票) ...You have to travel before 8 a.m. and after 6 p.m. from Monday to Friday, but you can travel at any time on Saturday or Sunday.可知,往返票从周一到周五在早上8点前出发和在下午6点后。但周六日可以在任何时间出行。符合此时间的是C项,故选C。
32.细节理解题。根据You have to buy them by 4 p.m. the day before you travel. 你必须在旅行前一天下午4点前买到。 可知,要在前一天4点前买票,周五的前一天的是周四,故选A。
33.细节理解题。根据Monthly Returns—You can use these tickets for most journey over 65 miles. Go any day and return within a month. Monthly Returns can save you 25 per cent on the fare.月度返程票——你可以在超过65英里的大部分行程中使用这些票。随便哪天去,一个月内回来。月度返程票可以为你节省25%的车费。可知月度返程票大多数行程超过65英里而且可以在一个月内返回,故选B。
34.数字计算题。根据Family Returns—You can get a card of Family Returns for 20. After you buy it, you need to pay only 3 for each of the other family members. You can travel as often as you like within two months. 家庭票——你可以花20美元买一张家庭票。在你买了之后,你只需要为其他家庭成员支付3美元。你可以在两个月内随心所欲地旅行。 可知15+3x3=24,故选C。
35.数字计算题。根据全文可知提到了往返票,优惠票,月度票和家庭票。故选B。
【答案】36.B
37.C
38.C
39.A
40.B
【知识点】其他语篇类型;学校生活;细节理解;词义猜测;数字计算
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了5个学生关于和同学住在一起是好是坏的看法。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和数字计算题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。 做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。
36.细节理解题。根据I want to live at school. That would help me in many ways. It would give me a stronger heart. I would also have more chances to decide things by myself. Living at school can help us get ready for future life outside school. 我想住在学校。那会在很多方面帮助我。那会给我一颗更坚强的心。我也会有更多的机会自己决定事情。生活在学校可以帮助我们为未来的校外生活做好准备。 可知住在学校有很多好处,如可以给他一个更强大的内心。也可以有更多的机会来自己做决定,住在学校也帮他为未来的生活做好准备。故选B。
37.细节理解题。根据Gu Xuan: I'd like to live with my parents. When I have problems, I can get help from them, and I' ll never be lonely or unhappy. Gu Xuan: 我想和父母住在一起。当我有问题的时候,我可以从他们那里得到帮助,我永远不会孤独或不快乐。 可知Gu Xuan想要和父母住在一起,故选C。
38.细节理解题。根据Xu Wenjia: If four or six people live in our room, there could be a lot of problems. I can't fall asleep if someone snores. I'd like to stay at home and sleep well. Xu Wenjia: 如果四到六个人住在我们的房间里,可能会有很多问题。如果有人打呼噜,我就睡不着。我想呆在家里睡个好觉。 可知他想要待在家并睡好。故选C。
39.词义猜测题。根据I can't fall asleep if someone snores.可知如果有人……我睡不好。结合选项可知是有人打鼾会睡不好,故选A。
40.数字计算题。根据Shen Xinbai: Living with our classmates is good for us. 和同学住在一起对我们有好处 、Chen Rujian: I want to live at school. 我想住在学校 、Xia Mingyuan: It's a good idea to live at school. 住在学校是个好主意。 可知有三个人同意住在学校,故选B。
【答案】41.C
42.A
43.B
44.C
45.A
【知识点】说明文;交通方式;细节理解;段落大意;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述骑自行车的各种好处。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,段落大意题和主旨大意题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。主旨大意题和段落大意题要求通读全文,理解文章大意和段落大意。
41.细节理解题。根据More and more people like bicycling and it is no surprise. 越来越多的人喜欢骑自行车,这并不奇怪。 可知,越来越多的人喜欢骑自行车,说明骑自行车很受欢迎,故选C。
42.段落大意题。根据You can bike to work and benefit (受益) from the funny exercise without polluting (污染) the environment. 你可以骑自行车去上班,在不污染环境的情况下,从有趣的运动中受益。 可知,本段强调骑自行车对环境有益,故选A。
43. 细节理解题。根据First, it helps you keep a good heart. Second, you aren't afraid of getting fatter… Also, bicycling can make you happy. 首先,它能帮助你保持一颗善良的心。其次,你不怕变胖……而且,骑自行车可以让你快乐。 可知,骑自行车有三大健康益处,故选B。
44.细节理解题。根据Exercise like bicycling can make people feel better, more relaxed 像骑自行车这样的运动可以让人感觉更好,更放松 ,可知,骑自行车让人感觉良好且放松,故选C。
45.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述骑自行车的各种好处,故选A。
【答案】46.teenagers;47.my;48.take;49.some;50.fresh;51.exercise;52.get;53.always;54.clean;55.mind
【知识点】说明文;身体健康
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了健康的生活方式。
【点评】考查选词填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项意思,根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
46.句意:作为青少年我们应该做什么?根据as可知后接人,teenager青少年,可数名词。空前没有任何冠词,此处用复数形式。故填teenagers。
47.句意:在我看来,我们应该仔细听老师讲课并且必要时做好笔记。 in one's opinion在某人看来,固定搭配。结合所给词me(我,代词宾格)可知,此处填形容词性物主代词my我的。故填my。
48.句意:在我看来,我们应该仔细听老师讲课并且必要时做好笔记。根据notes可知,此处是take notes做笔记。此处和listen to并列,用动词原形。故填take。
49.句意:在空闲时间,我们最好读一些书来获取更多的知识。根据read...books可知此处应填形容词。结合所给词可知some一些,符合语境,故填some。
50.句意:并且我们应该吃更多新鲜水果和蔬菜并吃更少的垃圾食品。空处修饰fruit和vegetables,fresh新鲜的,形容词,作定语,符合语境。故填fresh。
51.句意:对我们来说有必要每周锻炼三或四次。根据for three or four times a week可知,此处是锻炼身体,take exercise锻炼身体,固定搭配。故填exercise。
52.句意:此外,试着获得足够的睡眠。早点睡觉,不要熬夜。根据宾语sleep可知此处是get获得,动词。try to do sth试着做某事,固定搭配,此处用动词原形。故填get。
53.句意:并且要始终记住饭前洗手来保持干净卫生。分析句子可知此处不缺成分,结合所给词可知用always,总是,始终,表示频率。故填always。
54.句意:并且要始终记住饭前洗手来保持干净卫生。根据常识可知,饭前洗手是为了保持卫生。keep后接形容词。clean干净的,形容词,此处作表语,故填clean。
55.句意:这对身心是健康的。根据and the body可知此处是mind和body并列,the mind and the body身心,固定搭配,故填mind。
56.【答案】例文
Dear Alice,
How is everything going with you In your last letter, you asked me about the Labor Class in our school this term. Now let me tell you something about it. We have labor class twice a week. The class covers various activities like housework, cooking, decorating, repairing, and growing vegetables.
By attending these classes, we learn essential life skills and understand the value of hard work. They also bring us closer to nature and help us appreciate teamwork. I really enjoy these classes as they make our school life more enriching.
Best wishes. Looking forward to hearing from you.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学校生活
【解析】【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求根据下面的内容提示,用英语写一封电子邮件,向外国笔友 Alice 介绍学校这个学期新开设的劳动课程 (Labor Class) 。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称,一般现在时。
【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如ask sb about sth询问某人关于某事,help sb do sth帮助某人做某事,等等,及句型结构,如By attending these classes, we learn essential life skills and understand the value of hard work.(介词短语作状语),I really enjoy these classes as they make our school life more enriching. (as引导原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1广西钦州市浦北县2024-2025学年八年级上学期期中英语试题
一、从下列各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
1.(2024八上·浦北期中) When we are doing DIY, the brush is ____ useful tool.
A.a B.an C.the
【答案】A
【知识点】表示数量“一”
【解析】【分析】句意: 当我们做 DIY 时,刷子是一个有用的工具。a/an,一,不定冠词,表示泛指,a,用于辅音音素开头的单词前;an用于元音音素开头的单词前;the,这/那个,定冠词,表示特指。根据句意可知这里表示"刷子是一个有用的工具。",并未特指某一个刷子或工具,是泛指,用不定冠词, useful为辅音音素开头,用a,故答案为 A 。
【点评】考查不定冠词表示数量"一"。理解句意并识记不定冠词的用法。
2.(2024八上·浦北期中) Did you have fun ____ on the beach last Saturday
A.play B.played C.playing
【答案】C
【知识点】动名词
【解析】【分析】句意:你上周六在沙滩上玩得开心吗?play玩,动词原形;played玩,动词过去式,过去分词;playing动名词。根据句意和固定搭配,have fun doing sth.,做某事很开心,可知这里用动名词形式,故答案为C 。
【点评】考查动名词。理解句意并识记固定搭配中动名词的用法。
3.(2024八上·浦北期中) ____ hours do you usually spend playing the piano
A.How long B.How many C.How often
【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:你通常花费几个小时弹钢琴?How long多长,多长时间,询问物体或识记的长度;How many多少,后面接复数名词;How often 多长时间一次,询问频率。根据空后的复数名词 hours可知是询问多少小时,用how many,故答案为B 。
【点评】考查短语辨析。理解句意并识记how many的意义和用法。
4.(2024八上·浦北期中)Don't worry. I believe they will keep the secret to ________.
A.them B.themselves C.theirs
【答案】B
【知识点】反身代词
【解析】【分析】句意:不要担心。我相信他们将会保守秘密。them他们,宾格;themselves他们自己;theirs他们的(东西),名词性物主代词。keep the secret to oneself保守秘密,固定搭配,故选B。
【点评】考查代词辨析,固定搭配和反身代词。注意固定搭配keep the secret to oneself。
5.(2024八上·浦北期中) Amy came first in the race. She ran ____ of all the students.
A.fast B.faster C.the fastest
【答案】C
【知识点】the+副词最级+表示范围的短语/从句
【解析】【分析】句意:艾米在比赛中得了第一名。在所有学生中她跑得最快。fast,快地,原级; faster 更快,比较级; the fastest 最快,最高级。根据比较范围of all the students (在所有学生中)可知这里是多数中的比较,用最高级 。故答案为C 。
【点评】考查副词的比较级。理解句意并根据比较级范围确定副词的等级。识记副词的比较级和最高级的构成和用法。
6.(2024八上·浦北期中) We had seven days ____ for the National Day holiday.
A.off B.out C.on
【答案】A
【知识点】其他副词;固定搭配
【解析】【分析】句意:国庆节我们放了七天假。off 离开(某处) ;out 向外; on在……上;根据句意和固定搭配have + time + off ,放假……,根据had seven days可知这里是表示放假七天,off,符合题意,故答案为A。
【点评】考查副词。理解句意并识记固定搭配have…off的用法。
7.(2024八上·浦北期中)What's wrong with him He doesn't look ________.
A.bored B.cheerful C.sad
【答案】B
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:他怎么了?他看起来不高兴。bored无聊的;cheerful兴高采烈的;sad伤心的。根据What's wrong with him He doesn't look...可知他看起来是不开心的,故选B。
【点评】考查形容词辨析。注意分析形容词词义,根据语境选择正确的形容词。
8.(2024八上·浦北期中)—________ we take Mary to the park today
—I don't think it is a good idea.
A.Shall B.Do C.May
【答案】A
【知识点】shall表示征求对方意见
【解析】【分析】句意:——今天我们带玛丽去公园好吗? ——我认为那不是一个好主意。shall用于征询意见或提建议,尤其在第一人称的复数疑问句中。do助动词;may情态动词,一般与第一人称单数连用。根据we take Mary to the park today 可知此处是表示征询意见,应用shall与we连用,故选A。
【点评】考查动词辨析。注意情态动词shall和we连用,表示征询意见的用法。
9.(2024八上·浦北期中) —How ____ is the Golden Gate Bridge
—It weighs over 100, 000 tons.
A.long B.wide C.heavy
【答案】C
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:——金门大桥有多重?——它是钢制的,重量超过10万吨。 long长的;wide宽的;heavy重的。根据答语 it weighs over 100,000 tons 可知这里是询问重量,应使用 how heavy 。故答案为C。
【点评】考查形容词做表语。理解对话内容和三个形容词的意义,根据答语确定疑问词。
10.(2024八上·浦北期中) —We will go on a school trip next week.
—____
A.I see. B.Have fun! C.You, too.
【答案】B
【知识点】表达祝愿
【解析】【分析】句意:——我们下周将进行学校旅行。——(祝你)玩得开心!I see,我明白了;Have fun ,玩得开心;You,too,你也是。根据go on a school trip (进行学校旅行)可知,此处要表达祝愿对方玩得开心,B选项符合语境,故答案为B 。
【点评】考查情景交际。理解对话并识记常用的日常交际用语。
二、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分。)
(2024八上·浦北期中)根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
A: Hi, Mary.  11.  
B: Thank you! I am doing very well there.
A:  12.  
B: It starts at 7:30 a.m. and finishes at 4:30 p.m.
A:  13.  
B: It is very big with more than three thousand students.
A:  14.  
B: We have Chinese, maths, English, physics, history, biology, and so on.
A:  15.  
B: We have more than two hours doing sports like basketball and football.
A. How much time do you have for outdoor activities
B. What is your new school like
C. How are you doing in your new school
D. When does your school lesson start
E. What lessons do you have every day
F. What outdoor activities do you like doing
【答案】11.C;12.D;13.B;14.E;15.A
【知识点】其他语篇类型;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文主要是A和Mary就新学校基本情况这一话题而展开的讨论。
【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
11.根据下文Thank you! I am doing very well there. 谢谢你!我在那里做得很好。 可知,介绍了在新学校的情况。故空处会询问在新学校过的怎么样。选项C"你在新学校过得怎么样?"与之相符。故选C。
12.根据It starts at 7:30 a. m. and finishes at 4:30 p. m. 早上7:30开始,下午4:30结束。 可知,介绍了学校上课的时间,故空处会询问上课时间。选项D"你们学校什么时候开始上课?"与之相符。故选D。
13.根据It is very big with more than three thousand students. 它非常大,有三千多名学生。 可知,介绍了学校的面貌。故空处会询问新学校的面貌。选项B"你的新学校是什么样的?"与之相符。故选B。
14.根据We have Chinese, maths, English, physics, history, biology, and so on. 我们上语文、数学、英语、物理、历史、生物等等。 可知,介绍了学校的科目。故空处会询问上什么课。选项E"你每天上什么课?"与之相符。故选E。
15.根据We have more than two hours doing sports like basketball and football. 我们有两个多小时做运动,像篮球和足球。 可知,介绍了做户外活动的时间。故空处会询问户外活动时间。选项A"您有多少时间进行户外活动?"与之相符。故选A。
三、阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
(2024八上·浦北期中)John is the son of a farm owner. Last New Year's Day, when he was 15 years old, his 16. asked him to work on the farm for one year at his free time. John was 17. with his father's idea. "That isn't my job. I have too much school work to do. " Hearing this, his father said, "I promise to give you the best 18. if you can finish one year's work. " John thought for a while and 19. .
Starting one Saturday, the boy got up early and worked hard until evening, just like any other 20. .
Time passed quickly. John's crops (庄稼) grew very well. On the 21. day of the year, the father 22. his son to him. "I'm happy to see that you have worked very hard the whole 23. ," said the father. "Now, tell me what you want."
The boy 24. and showed his father a big piece of bread made from his 25. . "I've already got the best present. No pains, no gains. I think this is what you wanted me to know." His father was very pleased to hear that.
16.A.owner B.father C.mother
17.A.interested B.glad C.unhappy
18.A.job B.present C.work
19.A.gave up B.refused (拒绝) C.agreed
20.A.farmer B.student C.boy
21.A.first B.second C.last
22.A.called B.sent C.brought
23.A.day B.month C.year
24.A.cried B.smiled C.shouted
25.A.rice B.drink C.juice
【答案】16.B;17.C;18.B;19.C;20.A;21.C;22.A;23.C;24.B;25.A
【知识点】记叙文;假期计划
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一位父亲通过让儿子到农场劳动一年的方式,教育儿子明白"不劳无获"这个道理。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
16.句意:去年元旦,当他15岁时,他的父亲要求他在他空闲时间去农场工作一年。owner主人;father父亲;mother母亲。根据 John was2 with his father's idea. 约翰对于父亲的想法不满意。 可知是父亲要求的。故选B。
17.句意:约翰对于父亲的想法不满意。interested感兴趣的;glad高兴的;unhappy不高兴的。根据That isn't my job. I have too much school work to do. 那不是我的工作。我有太多的功课要做。 可知他觉得在农场工作不是他做的事,因此是不高兴的,故选C。
18.句意:如果你可以完成一年的工作量,我承诺给你最好的礼物。job工作;present礼物;work工作。根据‘I've already got the best present. No pains, no gains.' "我已经得到了最好的礼物。没有付出,就没有收获。" 可知是承诺给儿子礼物,故选B。
19.句意:约翰想了一会儿,并同意了。gave up放弃;refused拒绝;agreed同意。根据Starting one Saturday, the boy got up early and worked hard until evening 从一个星期六开始,这个男孩起得很早,一直努力工作到晚上 ,可知是同意在农场工作,故选C。
20.句意:从一个周六开始,这个男孩儿起的很早并努力地工作,直到晚上,就像其他的农民一样。farmer农民;student学生;boy男孩。根据后面 Time passed quickly. John's crops (庄稼) grew very well. 时间过得很快。约翰的庄稼长得很好。 可知种庄稼的应该是农民,故选A。
21.句意:在一年的最后一天,这位父亲把儿子叫到他跟前。first第一;second第二;last最后。根据I'm happy to see that you have worked very hard the whole ...我很高兴看到你一整年都努力工作,可知是到了年底,故选C。
22.句意:在一年的最后一天,这位父亲把儿子叫到他跟前。called呼叫;sent发送;brought带来。根据...his son to him可知是把儿子叫到跟前,故选A。
23.句意:"我很高兴看到你一整年都努力工作",父亲说。day日;month月;year年。根据if you can finish one year's work. 如果你能完成一年的工作,可知是一整年,故选C。
24.句意:这个男孩儿微笑着给他的父亲看用他的麦子制成的一大片面包。cried哭泣;smiled微笑;shouted喊叫。根据I've already got the best present. No pains, no gains. 我已经得到了最好的礼物。没有付出,就没有收获。 可知得到了最好的礼物,应该高兴。故选B。
25.句意:这个男孩儿微笑着给他的父亲看用他的麦子制成的一大片面包。rice米;drink饮料;juice果汁。根据showed his father a big piece of bread made from his...可知做面包需要米,故选A。
四、A
(2024八上·浦北期中)Everyone needs friends. Friends bring us hope and joy. It's nice to have a friend to talk to and do things with. We'll feel lonely if no friends care about us. If you have trouble making friends, perhaps the following Dos and Don'ts may help you.
※ Try to be kind and outgoing. If you are kind to others, they will also be kind to you. Outgoing people are always popular among people. Most people don't want to make friends with a shy one.
※ Be a humorous person. Humorous people always make us happy.
※ Find the right topic to talk about. For example, you can find something interesting to share with people. At the same time, listen carefully to what the other people say.
※ Choose the suitable people to make friends with. People have many kinds of characters. It's easy to get along well with people having the same characters as you.
※ Don't laugh at others. Learn to be polite and treat others with love.
根据语篇内容,判断下列句子正误,正确的在答题卡上将"T"涂黑,错误的在答题卡上将 "F"涂黑。
26.It is nice for us to have friends to talk to and to care about us.
27.Everyone has trouble making friends without the Dos and Don'ts.
28.Other people don't want to make friends with you if you are shy.
29.Good friends should be humorous to make us happy.
30.It is not good to share something interesting in making friends.
【答案】26.T
27.F
28.T
29.F
30.F
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了找到一个好朋友并且和朋友友好相处的一些建议。
【点评】考查阅读判断。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,从文中找到依据,最后判断正误。
26.细节理解题。根据It's nice to have a friend to talk to and do things with. We'll feel lonely if no friends care about us. 有一个可以聊天和一起做事的朋友是很好的。如果没有朋友关心我们,我们会感到孤独。 可知有朋友来交谈并关心我们是很好的,表述正确。故填T。
27.细节理解题。根据If you have trouble making friends, perhaps the following Dos and Don'ts may help you. 如果你在交朋友方面有困难,也许下面的注意事项可以帮助你。 可知文章没有提及不按下面的方式进行,每个人都会交友困难,表述太绝对,故填F。
28.细节理解题。根据Most people don't want to make friends with a shy one. 大多数人都不想和害羞的人交朋友。 可知如果害羞别人不想要和我们交朋友,表述正确,故填T。
29.细节理解题。根据Be a humorous person. Humorous people always make us happy. 做一个幽默的人。幽默的人总是使我们快乐。 可知文章建议读者做一个幽默的人,没有说好朋友一定要幽默。表述错误,故填F。
30.细节理解题。根据For example, you can find something interesting to share with people. 例如,你可以找到一些有趣的东西与人们分享。 可知和好朋友分享有趣的事是好的,表述错误,故填F。
五、B
(2024八上·浦北期中)Do you want to save money when you travel by train Here are some ways.
Day Returns (往返票) —This kind of ticket saves you 45 per cent on the fare. You have to travel before 8 a.m. and after 6 p.m. from Monday to Friday, but you can travel at any time on Saturday or Sunday.
Big City Savers (优惠票) — You can save much money with these tickets. You have to buy them by 4 p.m. the day before you travel.
Monthly Returns—You can use these tickets for most journey over 65 miles. Go any day and return within a month. Monthly Returns can save you 25 per cent on the fare.
Family Returns—You can get a card of Family Returns for 20. After you buy it, you need to pay only 3 for each of the other family members. You can travel as often as you like within two months.
根据语篇内容,选择最佳选项。
31.At what time do you have to travel if you buy Day Returns tickets
A.At 9: 00 a.m. on Tuesday.
B.At 4: 00 p.m. on Thursday.
C.At 7: 00 a.m. on Sunday.
32.When should you buy Big City Savers tickets if you want to travel on Friday
A.On Thursday. B.On Friday. C.On Saturday.
33.If you want to go to a city 75 miles away for 4 days, which kind of ticket will you choose
A.Big City Savers B.Monthly Returns C.Family Returns
34.Mr. Wu has a card of Family Returns. He buys himself a ticket of 15 and three tickets for his family. How much will he pay
A.9. B.15. C.24.
35.How many kinds of tickets are mentioned (提及) in the passage
A.3. B.4. C.5.
【答案】31.C
32.A
33.B
34.C
35.B
【知识点】广告布告类;应用文
【解析】【分析】文章大意:本文列举了四种火车票的相关信息。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,数字计算题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。
31.细节理解题。根据Day Returns (往返票) ...You have to travel before 8 a.m. and after 6 p.m. from Monday to Friday, but you can travel at any time on Saturday or Sunday.可知,往返票从周一到周五在早上8点前出发和在下午6点后。但周六日可以在任何时间出行。符合此时间的是C项,故选C。
32.细节理解题。根据You have to buy them by 4 p.m. the day before you travel. 你必须在旅行前一天下午4点前买到。 可知,要在前一天4点前买票,周五的前一天的是周四,故选A。
33.细节理解题。根据Monthly Returns—You can use these tickets for most journey over 65 miles. Go any day and return within a month. Monthly Returns can save you 25 per cent on the fare.月度返程票——你可以在超过65英里的大部分行程中使用这些票。随便哪天去,一个月内回来。月度返程票可以为你节省25%的车费。可知月度返程票大多数行程超过65英里而且可以在一个月内返回,故选B。
34.数字计算题。根据Family Returns—You can get a card of Family Returns for 20. After you buy it, you need to pay only 3 for each of the other family members. You can travel as often as you like within two months. 家庭票——你可以花20美元买一张家庭票。在你买了之后,你只需要为其他家庭成员支付3美元。你可以在两个月内随心所欲地旅行。 可知15+3x3=24,故选C。
35.数字计算题。根据全文可知提到了往返票,优惠票,月度票和家庭票。故选B。
六、C
(2024八上·浦北期中)Is living with your classmates good or bad Listen to what some students say:
Shen Xinbai: Living with our classmates is good for us. We can make more friends and do fun things together. We won't watch as much TV as we do at home.
Chen Rujian: I want to live at school. That would help me in many ways. It would give me a stronger heart. I would also have more chances to decide things by myself. Living at school can help us get ready for future life outside school.
Xia Mingyuan: It's a good idea to live at school. Students can learn how to take care of themselves. I'd like to learn to wash clothes by myself.
Gu Xuan: I'd like to live with my parents. When I have problems, I can get help from them, and I'll never be lonely or unhappy.
Xu Wenjia: If four or six people live in our room, there could be a lot of problems. I can't fall asleep if someone snores. I'd like to stay at home and sleep well.
根据语篇内容,选择最佳选项。
36.Why does Chen Rujian want to live at school
A.Because he wants to make more friends.
B.Because it gives him a stronger heart.
C.Because he wants to wash clothes by himself.
37.Who does Gu Xuan like to live with
A.Her classmates. B.Her friends. C.Her parents.
38.Why doesn't Xu Wenjia want to live at school
A.Because he wants to stay with his parents.
B.Because he has to follow the school rules.
C.Because he wants to sleep well at home.
39.What does the underlined word "snore" mean in Chinese
A.打鼾 B.夜聊 C.梦游
40.How many students agree to live at school
A.Two. B.Three. C.Four.
【答案】36.B
37.C
38.C
39.A
40.B
【知识点】其他语篇类型;学校生活;细节理解;词义猜测;数字计算
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了5个学生关于和同学住在一起是好是坏的看法。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题和数字计算题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。 做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。
36.细节理解题。根据I want to live at school. That would help me in many ways. It would give me a stronger heart. I would also have more chances to decide things by myself. Living at school can help us get ready for future life outside school. 我想住在学校。那会在很多方面帮助我。那会给我一颗更坚强的心。我也会有更多的机会自己决定事情。生活在学校可以帮助我们为未来的校外生活做好准备。 可知住在学校有很多好处,如可以给他一个更强大的内心。也可以有更多的机会来自己做决定,住在学校也帮他为未来的生活做好准备。故选B。
37.细节理解题。根据Gu Xuan: I'd like to live with my parents. When I have problems, I can get help from them, and I' ll never be lonely or unhappy. Gu Xuan: 我想和父母住在一起。当我有问题的时候,我可以从他们那里得到帮助,我永远不会孤独或不快乐。 可知Gu Xuan想要和父母住在一起,故选C。
38.细节理解题。根据Xu Wenjia: If four or six people live in our room, there could be a lot of problems. I can't fall asleep if someone snores. I'd like to stay at home and sleep well. Xu Wenjia: 如果四到六个人住在我们的房间里,可能会有很多问题。如果有人打呼噜,我就睡不着。我想呆在家里睡个好觉。 可知他想要待在家并睡好。故选C。
39.词义猜测题。根据I can't fall asleep if someone snores.可知如果有人……我睡不好。结合选项可知是有人打鼾会睡不好,故选A。
40.数字计算题。根据Shen Xinbai: Living with our classmates is good for us. 和同学住在一起对我们有好处 、Chen Rujian: I want to live at school. 我想住在学校 、Xia Mingyuan: It's a good idea to live at school. 住在学校是个好主意。 可知有三个人同意住在学校,故选B。
七、D
(2024八上·浦北期中)More and more people like bicycling and it is no surprise. It is fun, healthy and good for the environment (环境) . Maybe that's why there are 1.4 billion (十亿) bicycles and only 400 million cars on roads all over the world today. Bikes can take you almost anywhere, and there is no oil (油) cost!
Get on a bicycle and ride around your neighborhood. You may find something new all around you. Stopping and getting off a bike is easier than stopping and getting out of your car. You can bike to work and benefit (受益) from the funny exercise without polluting (污染) the environment.
Health Benefits of Bicycling:
First, it helps you keep a good heart.
Second, you aren't afraid of getting fatter and fatter any more. A 15-minute bike ride to and from work three times a week can lose your five kilos of fat in a year.
Also, bicycling can make you happy. Exercise like bicycling can make people feel better, more relaxed (放松的) …
So, bicycling is healthier than driving.
根据语篇内容,选择最佳选项。
41.Bicycling is becoming ________ according to the passage.
A.surprising B.expensive C.popular
42.What does Paragraph 2 want to tell us
A.Riding a bike is good to the environment.
B.We should find something new.
C.It's easier to ride a bike than to drive a car.
43.How many health benefits can you get from bicycling
A.Two. B.Three. C.Four.
44.Which is TRUE according to the passage
A.Bikes can take you anywhere.
B.Bicycling can make you become fat.
C.Bicycling can make you feel good.
45.What is the main idea of this passage
A.Bicycling is good and healthy.
B.Health is more important.
C.How can we keep healthy.
【答案】41.C
42.A
43.B
44.C
45.A
【知识点】说明文;交通方式;细节理解;段落大意;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述骑自行车的各种好处。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,段落大意题和主旨大意题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。主旨大意题和段落大意题要求通读全文,理解文章大意和段落大意。
41.细节理解题。根据More and more people like bicycling and it is no surprise. 越来越多的人喜欢骑自行车,这并不奇怪。 可知,越来越多的人喜欢骑自行车,说明骑自行车很受欢迎,故选C。
42.段落大意题。根据You can bike to work and benefit (受益) from the funny exercise without polluting (污染) the environment. 你可以骑自行车去上班,在不污染环境的情况下,从有趣的运动中受益。 可知,本段强调骑自行车对环境有益,故选A。
43. 细节理解题。根据First, it helps you keep a good heart. Second, you aren't afraid of getting fatter… Also, bicycling can make you happy. 首先,它能帮助你保持一颗善良的心。其次,你不怕变胖……而且,骑自行车可以让你快乐。 可知,骑自行车有三大健康益处,故选B。
44.细节理解题。根据Exercise like bicycling can make people feel better, more relaxed 像骑自行车这样的运动可以让人感觉更好,更放松 ,可知,骑自行车让人感觉良好且放松,故选C。
45.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述骑自行车的各种好处,故选A。
八、选词填空(本大题共10小题,每小题1. 5分,共15分。)
(2024八上·浦北期中)根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。
take get me clean mind some teenager fresh always exercise
I think it's very important for us to develop good habits. As 46.   , what should we do In 47.   opinion, we should listen to the teacher carefully and 48.   notes when necessary. It is a good habit to finish the schoolwork on time every day. In spare time, we had better read 49.   books to get more knowledge. Also, we should eat more 50.   fruit and vegetables and less junk food. It's necessary for us to take 51.   for three or four times a week. What's more, try to 52.   enough sleep, go to bed early and don't stay up late. And 53.   remember to wash our hands before meals to keep 54.   . Exercise is fun and relaxing. It's healthy for the 55.   and the body. Healthy lifestyle helps us get good grades and live happily.
【答案】46.teenagers;47.my;48.take;49.some;50.fresh;51.exercise;52.get;53.always;54.clean;55.mind
【知识点】说明文;身体健康
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了健康的生活方式。
【点评】考查选词填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项意思,根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
46.句意:作为青少年我们应该做什么?根据as可知后接人,teenager青少年,可数名词。空前没有任何冠词,此处用复数形式。故填teenagers。
47.句意:在我看来,我们应该仔细听老师讲课并且必要时做好笔记。 in one's opinion在某人看来,固定搭配。结合所给词me(我,代词宾格)可知,此处填形容词性物主代词my我的。故填my。
48.句意:在我看来,我们应该仔细听老师讲课并且必要时做好笔记。根据notes可知,此处是take notes做笔记。此处和listen to并列,用动词原形。故填take。
49.句意:在空闲时间,我们最好读一些书来获取更多的知识。根据read...books可知此处应填形容词。结合所给词可知some一些,符合语境,故填some。
50.句意:并且我们应该吃更多新鲜水果和蔬菜并吃更少的垃圾食品。空处修饰fruit和vegetables,fresh新鲜的,形容词,作定语,符合语境。故填fresh。
51.句意:对我们来说有必要每周锻炼三或四次。根据for three or four times a week可知,此处是锻炼身体,take exercise锻炼身体,固定搭配。故填exercise。
52.句意:此外,试着获得足够的睡眠。早点睡觉,不要熬夜。根据宾语sleep可知此处是get获得,动词。try to do sth试着做某事,固定搭配,此处用动词原形。故填get。
53.句意:并且要始终记住饭前洗手来保持干净卫生。分析句子可知此处不缺成分,结合所给词可知用always,总是,始终,表示频率。故填always。
54.句意:并且要始终记住饭前洗手来保持干净卫生。根据常识可知,饭前洗手是为了保持卫生。keep后接形容词。clean干净的,形容词,此处作表语,故填clean。
55.句意:这对身心是健康的。根据and the body可知此处是mind和body并列,the mind and the body身心,固定搭配,故填mind。
九、书面表达(15分。)
56.(2024八上·浦北期中)假如你是李华,请根据下面的内容提示,用英语写一封电子邮件,向你的外国笔友 Alice 介绍你校这个学期新开设的劳动课程 (Labor Class) 。
内容包括:1. 每周的课时数;
2. 劳动课程的主要内容 ( housework, cooking, decorating, repairing, growing…);
3. 劳动课程的意义。
注意:1. 词数为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文中不能出现真实姓名及校名;
4. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Alice,
How is everything going with you In your last letter, you ask me about the Labor Class in our school this term. Now let me tell you something about it.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes. Looking forward to hearing from you.
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Alice,
How is everything going with you In your last letter, you asked me about the Labor Class in our school this term. Now let me tell you something about it. We have labor class twice a week. The class covers various activities like housework, cooking, decorating, repairing, and growing vegetables.
By attending these classes, we learn essential life skills and understand the value of hard work. They also bring us closer to nature and help us appreciate teamwork. I really enjoy these classes as they make our school life more enriching.
Best wishes. Looking forward to hearing from you.
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学校生活
【解析】【分析】考查提纲作文和应用文作文。要求根据下面的内容提示,用英语写一封电子邮件,向外国笔友 Alice 介绍学校这个学期新开设的劳动课程 (Labor Class) 。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称,一般现在时。
【点评】考查提纲作文和应用文作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如ask sb about sth询问某人关于某事,help sb do sth帮助某人做某事,等等,及句型结构,如By attending these classes, we learn essential life skills and understand the value of hard work.(介词短语作状语),I really enjoy these classes as they make our school life more enriching. (as引导原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表