资源简介 2025年秋季学期第一次月考检测试题高一 英语注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、班级和准考证号填写在答题卡上。2. 选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选其他答案标号,不能答在试卷上,否则无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)1.What will the woman do A.Write a report. B.Go home. C.Go shopping.2.What are the speakers mainly talking about A.A country. B.The population. C.A language.3.When will the man probably see Professor Wilkins A.On Tuesday. B.On Thursday. C.On Wednesday.4.How does the woman sound A.Curious. B.Anxious. C.Disappointed.5.What does the woman suggest the man do A.Spare some time for study.B.Sign up for volunteer work. C.Design a schedule for the work.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听第6段材料,回答第6至7题。6.What surprises the man A.The snow towers. B.The big snowman. C.The cartoon characters.7.What does the man suggest doing A.Checking the weather. B.Saving some money. C.Staying longer.听第7段材料,回答第8至10题。8.What's wrong with the man A.He has got a cold again. B.He gets tired easily in winter. C.He has been seriously ill for a week.9.What may the man begin to try A.Riding a bike. B.Going to the gym. C.Climbing the stairs.10.What is the probable relationship between the speakers A.Co-workers. B.Husband and wife. C.Doctor and patient.听第8段材料,回答第11至14题。11.What did the man ask the woman to do at first A.Prepare something for him to eat. B.Have dinner with him. C.Confirm a meeting for him.12.What does the man think of the service A.Satisfied. B.Annoyed. C.Disappointed.13.What is the chef’s nationality A.Indian. B.French. C.German.14.What will the woman do for the man next A.Introduce a chef to him. B.Call a cab for him. C.Book a hotel for him.听第9段材料,回答第15至117题。15.Why did the girl have no plans about Thanksgiving Day A.She doesn’t like to celebrate it.B.She has never celebrated it in China.C.She doesn’t want to take the trouble.16.Where are they going to spend their Thanksgiving Day A.At the woman’s. B.At their classroom. C.At the man’s parents’.17.What is the man going to do A.Call his parents.B.Invite another guest from China.C.Prepare a Thanksgiving gathering.听第10段材料,回答第18至20题。18.How many visitors does New York City get every year A.8.4 million. B.15 million. C.55 million.19.According to the speaker, what is the most recognized symbol of America A.The Empire State Building. B.The Statue of Liberty. C.Times Square.20.What does the speaker talk about at the end of the speech A.New York dialect.B.Different languages people speak.C.New words in American English.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C和D 四个选项中,选出最佳选项。AKings CampsAbout Our CampsKings Camps is part of the Kings Active Foundation and is aimed to help young people reach their potential. We provide sports camps and summer camps at over 40 places across the UK for children aged 4 — 17. We bring together the very best parts of sports and holiday clubs to provide friendship, fun and exciting adventures for young people from the UK and around the world.Why Choose Kings Camps※Creative, inspiring camps: We have a strong belief that sport has an important role to play in a happy childhood and our not-for-money state enables us to provide some places and invest in new and creative ways to inspire.※Learn important life skills: Kings Camps prepare children with important life skills and an understanding that being active is important to health and well-being.※International students are welcome: We welcome children from outside of the UK who will make friends here by communicating with kids from different backgrounds, but we do require that they at least understand English to make sure of their safety and that of others, and of course their enjoyment.CommentsRyan has enjoyed every part. When we’ve asked about his day he’s said it was “amazing and fantastic”. All the staff are extremely friendly, enthusiastic and have a true belief in what they are doing.— Tracy LeeFantastic and friendly staff! It’s an action-packed week of multiple sports. My sweetheart made new friends, overcame swimming fears and came away more confident too! I cannot recommend it enough!— Kay Court21. What is the purpose of Kings Camps A. Mix sports and holiday clubs.B. Get kids to play outdoors.C. Provide adventurous camps.D. Encourage kids to develop their potential.22. Which of the following is TRUE according to the passage A. Kings Camps enable children to know some tearing skills.B. Kings Camps only welcome students from the UK.C. International students are required to understand basic English.D. It’s necessary for international students to master good communicating skills.23. Who probably made the comments A. Parents. B. Teachers. C. Campers. D. Staff.BHan Jing’s WorldSo this is it—senior high school at last! I’m not outgoing so I’m a little anxious right now. I want to make a good first impression. Will I make any friends What if no one talks to me I just had my first maths class at senior high school! The class was difficult, but the teacher was kind and friendly. He even told us a funny story, and everyone laughed so much!This afternoon, we had our chemistry class in the science lab. The lab is new and the lesson was great, but the guy next to me tried to talk to me the whole time. I couldn’t concentrate on the experiment. I really wanted to tell him to please be quiet and leave me alone!What a day! This morning, I was worried that no one would talk to me. But I was wrong. I didn’t feel awkward or frightened at all. I miss my friends from junior high school, but I believe I will make new friends here, and there’s a lot to explore at senior high. I feel much more confident than I felt this morning. I think that tomorrow will be a great day!How did Han Jing feel at the beginning of senior high school A. Excited B. Anxious C. Confident D. Bored25. What happened in the maths class A. The teacher told a funny story. B. The students did an experiment.C. Han Jing couldn’t concentrate. D. Han Jing made a new friend.26. Why couldn’t Han Jing concentrate in the chemistry class A. The lesson was too difficult. B. The lab was too noisy.C. The guy next to her kept talking. D. She was worried about making friends.27. How did Han Jing feel at the end of the day A. She felt more confident. B. She felt more anxious. C. She felt disappointed. D. She felt tired.CA recent study suggests that when it comes to the benefits of reading, just doing it matters more than the content. Researchers have found that reading novels helps the brain development in understanding others and imagining the world. They also have found that people who spend a few hours per week reading books live longer than those who don’t read.But how to build a habit of reading Like any habit, the trick is in figuring out what suits you. The hardest-part about reading is actually picking up a book. You have to sit down, pick up a book and start reading. “I always have a book next to wherever I put my phone,” My friend Jimmy once told me. “So if I want to check my phone, I physically can see the book there. Nine times out of ten. I end up reading the book instead of using my phone for nothing.”Another challenge is time, and in that case, audio-books (有声书) can be a good choice. Audio-books are great for filling the mind while you’re on the way to work, washing dishes or working out at the gym.If you’re still stuck on the way to developing a reading habit, the best way is to revisit your old favorite books to get your youthful reading pleasure. You should free yourself from the opinion that only important or educational books are worth reading. There’s no shame in rereading the books that made you fall in love with reading in the first place. Restarting the practice of reading is a little like picking up painting. It takes some work to get into the best state, but once you begin the results are beautiful and satisfying.28. What’s the function of paragraph 1 A. To make a prediction B. To give an example.C. To introduce a topic. D. To provide background information29. What is the most difficult part in forming the reading habit A. Getting reading skills. B. Finding a great book.C. Having limited time. D. Getting reading started.30. What is the advantage of audio-books according to the text A. They are time saving. B. They provide more fun.C. They help brain development. D. They offer more book choices.31 Why is rereading old favourite books a good idea A. It is of great convenience. B. It helps restart reading.C. It helps you pick up painting. D. It can increase your patience.DIt's school time again!You're probably feeling excited and maybe a little sad that summer vacation is over.Some kids feel nervous or a little scared on the first day of school because of all the new things:new teachers,new friends,and even a new school.Luckily,these “new” worries only stick around for a little while.Let's find out more about going to a new school.Most teachers kick off the new school year by introducing themselves and talking about all the things you'll be doing that year.Some teachers give students a chance to tell something about themselves to the rest of the class,too.When teachers do the talking on the first day,they often go over classroom rules and school rules so you'll know what's allowed and what's not.Please pay close attention.You might already know a lot of people in your class on the first day,but it's a great day to make new friends,so try to say hello to kids you know and new ones that you don't.Make the first move and you'll be glad about what you did,and so will your new friends!Seeing friends you haven't seen in a while can make the first day a good one.You can make the day feel special by wearing clothes that you really like.Maybe you got a great T shirt on one of your vacations,or a pair of sneakers(运动鞋).It can also make you feel good to be prepared and have all the things you need,such as pencils,folders,and whatever else you'll be needing.But make sure that you pack them the night before in case you don't have time in the morning.32.The underlined phrase “kick off” in the second paragraph probably means “________”.A.start B.study C.find D.teach33.According to the passage you usually do everything on the first day of school EXCEPT ________.A.introduce yourself B.learn about the school rulesC.make new friends D.go over your new lessons34.The last paragraph mainly tells us about ________.A.what to know about a new school B.how to prepare for a new schoolC.what to do on your first day of school D.how to spend your first day of school35.The main idea of the passage is ________.A.how to be used to a new school quicklyB.how to make new friends in a new schoolC.what to wear on the first day of the new schoolD.what to prepare for the first day of the new school第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处最佳选项。选项中有两项为多余项。It takes time to really get to know someone, but first impressions often determine whether someone is willing to spend more time learning about you. In fact, people’s first impressions are made within seven seconds of meeting someone new. ___36____Show respect. People want to feel respected before they show you the same respect. ____37____ Be sure to treat everyone around you well, because it shows a lot about who you are.Be enthusiastic. ____38____ Don’t be afraid to show that you are interested in someone. In fact, people often see passion (激情) as a charming sign of strength and inspiration. Showing your enthusiasm by smiling or using friendly humor will make you seem easygoing.___39____ Body language is as important as your words to first impressions. Make sure your posture is good, make strong eye can tact (眼神接触) and try to express your interest in others.Try to avoid the bad days. If something unfortunate happens, you don’t have to follow a scheduled meeting on the day. ____40____ Let them know you don’t want unfavorable things to affect them. It’ll show your ability to communicate effectively.A. Make others feel lucky.B. Instead, you can set another time.C. Pay attention to your body language.D. Show interest in the person you meet.E. When you go out for dinner, be polite to waiters.F. Be polite and show manners with “please” and “thank you”.G. Here are some tips on how to make a good first impression.第三部分 英语知识运用(共两节, 满分45 分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。As a high school student, I find it challenging to balance study and hobbies. My teacher always encourages us to develop a positive 41.______ towards difficulties. Last month, I participated in a language 42.______ program with a 43.______ speaker from Canada, which greatly improved my 44. ______.To organize my time better, I use a 45. ______ method: making weekly plans. This helps me 46. ______ on my goals. I'm also 47.______ about how AI works, so I read books by computer 48.______. A recent 49._____ in our school showed that 70% of 50.______ prefer online learning.Though I'm not 51.______ in all subjects, I believe continuous effort makes me more 52._____. My parents support my 53.____ to learn French, though it's 54. _____ for me. Every 55._____ in life teaches me something new.41.A. method B. attitude C. survey D. vocabulary42.A. exchange B. challenge C. focus D. curious43.A. native B. formal C. intelligent D. fluent44.A. methods B. attitudes C. fluency D. surveys45.A. formal B. intelligent C. efficient D. native46.A. focus B. exchange C. challenge D. organize47.A. curious B. fluent C. formal D. intelligent48.A. experts B. teenagers C. methods D. attitudes49.A. survey B. challenge C. focus D. vocabulary50.A. experts B. speakers C. learners D. teenagers51.A. fluent B. formal C. intelligent D. native52.A. curious B. confident C. efficient D. intelligent53.A. attitude B. method C. decision D. challenge54.A. difficult B. easy C. formal D. fluent55.A. survey B. challenge C. focus D. method第二节(共20小题;每小题1. 5分, 满分30分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式填空。The Mid-Autumn festival is ____56____special day for Chinese people,____57____is celebrated on the 15th day of the eighth month in the Chinese lunar calendar. Eating mooncakes and ____58____(admire) moon with family members are traditional activities on this day. This year, mooncakes using traditional Chinese medicine ingredients (原料) have been becoming ____59____ (popular) than ever before.Traditional Chinese medicine (TCM) is a kind of medicine. It uses herbs. These herbs can help people keep healthy. Some of the TCM mooncakes ____60____ (design) in five colours. This is according to the TCM theory that “five colors nourish five organs.” Consumers are increasingly concentrated ____61____food safety and health. They prefer products with natural ingredients. They also want less sugar and oil.Mooncake ____62____ (company) want to meet this demand,____63____they make various TCM mooncakes and advertise (打广告) their new products. “I have ____64____ (confident) that our mooncakes will be loved by our customers.” Chen Lei said, a manage of ncake Research Programme. Besides, some traditional Chinese medicine hospitals have also started producing their own TCM mooncakes _____65_____ (attract) more customers during the festival.第三节 单词拼写 根据提示写出相应的单词或短语。66. Going from junior high school to senior high school can be a big _____________________(挑战).67.The first part of the project was completed two months ahead of s____________(工作计划)68.His first__________________(印象) was that English was too difficult for him.69.The main purpose of the course is to help them i_____________(提高) their abilities.70. Many ____________(志愿者) saved many milu deer from the flood and let them back into the wild.71.I know it's hard to understand and you will feel c (困惑的)72. Many of these people had awkward situations in their (青年时期.73. I (更喜欢) reading books to watching movies.74. He could speak (流利的)French while his little brother couldn’t.75. You should f (专注于) getting the main idea,not on single words or grammar.第四部分 写作(共一节, 满分25分)第一节(满分25分)66.假设你是李华,你的英国笔友Tom给你写信,说他刚进入高中,对新的学习生活感到有些迷茫和焦虑,不知道如何适应。请你用英语给他回一封信,提供一些建议。回信需包含以下要点:1.对他的情况表示理解;2.提出具体的适应高中生活的建议;3..希望建议能够被采纳。注意:1. 词数80左右;2. 可适增加细节,以使行文连贯;3. 信的开头和结尾已经给出,不计入总数。Dear Tom ,__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua试卷第1页,共3页2025年秋季学期第一次月考检测试题答案详解一、听力1.What will the woman do A.Write a report. B.Go home. C.Go shopping.【答案】C【原文】W: Where are you off to M: To the library. I want to find some information and write my history report. Are you going home now W: No, I plan to go to the mall to buy a present for my mom.2.What are the speakers mainly talking about A.A country. B.The population. C.A language.【答案】A【原文】M: The current population of Egypt was over 101 million in 2020, which accounts for 1.31% of the total world population.W: What language do people there speak M: The national language is Arabic.3.When will the man probably see Professor Wilkins A.On Tuesday. B.On Thursday. C.On Wednesday.【答案】B【原文】M: I’d like to see Professor Wilkins as soon as possible please W: I’m sorry. He has been ill since Monday. He will probably be back on Thursday. I suggest you call on Wednesday to make sure.4.How does the woman sound A.Curious. B.Anxious. C.Disappointed.【答案】B【原文】M: Betty, you don’t look very well. What’s the matter W: Well, I’m very nervous about my exam. My parents will be disappointed if I fail the exam again.5.What does the woman suggest the man do A.Spare some time for study.B.Sign up for volunteer work. C.Design a schedule for the work.【答案】A【原文】M: I’d like to sign up for weekly volunteer work. I hear it’s a great extracurricular activity to connect with the community.W: It sure is, but obviously you’ll have to put in a lot of hours, so you must leave some room in scheduling your study time.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)6.What surprises the man A.The snow towers. B.The big snowman. C.The cartoon characters.7.What does the man suggest doing A.Checking the weather. B.Saving some money. C.Staying longer.【答案】6.B 7.C【原文】W: This Harbin ice festival is great!M: Yeah, look at the huge snowman. It’s really brilliant.W: Yes, there are also many towers and cartoon characters made of snow. What a wonderful journey! But it can’t last forever, we only have one day left.M: Never mind. We can stay here for a few more days. The weather will be fine in the following days and we still have money left.W: That couldn’t be better.听下面一段较长对话,回答以下小题。8.What's wrong with the man A.He has got a cold again.B.He gets tired easily in winter.C.He has been seriously ill for a week.9.What may the man begin to try A.Riding a bike. B.Going to the gym. C.Climbing the stairs.10.What is the probable relationship between the speakers A.Co-workers. B.Husband and wife. C.Doctor and patient.【答案】8.A 9.C 10.A【原文】W: Hi, Tom! Are you OK M: Oh, I have got a cold again and I easily get tired in spring.W: Why not try some exercise It will help a lot.M: Well, you're right. But I don't have time to go to a gym. I have been too busy lately.W: You don't have to go to a gym. You can walk or ride a bicycle to work.M: But I don't have a bicycle.W: Ah, I got it. But you see, our office is on the fifth floor. You can just walk up and down the stairs instead of taking a lift. That would be better than any exercise machine in the gym.M: Oh, Mary, you really have a point there. I will have a try tomorrow.听下面一段较长对话,回答以下小题。11.What did the man ask the woman to do at first A.Prepare something for him to eat.B.Have dinner with him.C.Confirm a meeting for him.12.What does the man think of the service A.Satisfied. B.Annoyed. C.Disappointed.13.What is the chef’s nationality A.Indian. B.French. C.German.14.What will the woman do for the man next A.Introduce a chef to him. B.Call a cab for him. C.Book a hotel for him.【答案】11.A 12.A 13.C 14.B【原文】W: Here is your sandwich, sir. Is there anything else you would like M: Yes, could you cook me eggs please I’d like them served with fried tomatoes and mushrooms.W: Of course. Would you like fresh coffee as well M: That would be wonderful. Thank you. I must say, the breakfast at this hotel is first-class. In fact, the service in general has been nothing short of perfect. I shall be giving it a good review on the website.W: Thank you, sir. We do our best. Will you be joining us for dinner later as well M: I’m meeting some friends at an Indian restaurant at 7:00 tonight. Thankfully, it’s not a business appointment, so I can enjoy myself for once! I’m here for another few days, so I’ll be eating here tomorrow night. I hear your chef is particularly good.W: Yes, he is an award-winning chef from Germany, but he is good at cooking French food. He has excellent reviews from other guests. Tomorrow, sea fish is on the menu.M: Excellent. I look forward to trying that.W: Is there anything else I can help with, sir I’ve already put this order in.M: Actually, yes. Could you arrange for a taxi to pick me up at 10:00 a.m. I have an important meeting with a business owner in the city at 10:30 a.m., you see.W: Not a problem, sir. I’ll arrange that immediately. Enjoy your food.M: Thank you.听下面一段较长对话,回答以下小题。15.Why did the girl have no plans about Thanksgiving Day A.She doesn’t like to celebrate it.B.She has never celebrated it in China.C.She doesn’t want to take the trouble.16.Where are they going to spend their Thanksgiving Day A.At the woman’s. B.At their classroom. C.At the man’s parents’.17.What is the man going to do A.Call his parents.B.Invite another guest from China.C.Prepare a Thanksgiving gathering.【答案】15.B 16.C 17.A【原文】M: Hi, Miss Wang, Thanksgiving is this Thursday. Do you have any plans W: No, not really. We don’t have this holiday in China, so I’ve never thought of celebrating it.M: If you don’t have any plans, why don’t you come with me and spend a day at my house W: Um, that’s very nice of you, but won’t that be too much trouble for your parents M: No. They’re preparing for a gathering anyway, and I’m sure they’ll like to have a guest from China. I’ll give them a call so it won’t be a total surprise.W: Thanks for your invitation then.听下面一段独白,回答以下小题。18.How many visitors does New York City get every year A.8.4 million. B.15 million. C.55 million.19.According to the speaker, what is the most recognized symbol of America A.The Empire State Building.B.The Statue of Liberty. C.Times Square.20.What does the speaker talk about at the end of the speech A.New York dialect.B.Different languages people speak.C.New words in American English.【答案】18.C 19.B 20.A【原文】New York City is the most populated city in the United States, with 8.4 million residents. It has also been described as the cultural and financial capital of the world. The city has 55 million visitors per year and is one of the most photographed places in the world. It is known for its tall buildings, bridges, and parks. As many as 800 languages are spoken in New York, which makes it the most diverse city in the world in terms of language. New York was founded in 1624 by the Dutch Republic, and was originally named New Amsterdam. Since 1790, it has been the country’s largest city. The Statue of Liberty is the most recognized symbol of the United States, and other major tourist destinations include Times Square, the Empire State Building, Ellis Island, and the Rockefeller Center. Many New Yorkers speak with an accent called the New York dialect, which is generally considered to be one of the most recognizable accents in American English.二、阅读理解A篇【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍的是Kings Camps的相关信息。【21题详解】细节理解题。根据About Our Camps部分的“Kings Camps is part of the Kings Active Foundation and is devoted to helping young people reach their potential.(Kings Camps是Kings Active基金会的一部分,致力于帮助年轻人发挥他们的潜力)”可知,Kings Camp的目标是鼓励孩子发展他们的潜能。故选D。【22题详解】细节理解题。根据Why Choose Kings Camps中的“International students are welcome: We welcome children from outside of the UK who will make friends here by communicating with kids from different backgrounds, but we do require that they at least understand English.(欢迎国际学生:我们欢迎来自英国以外的孩子,他们将在这里与来自不同背景的孩子交流,交朋友,但我们确实要求他们至少懂英语)”可知,国际学生被要求了解基本的英语。故选C项。【23题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“Ryan has enjoyed every part. When we've asked about his day, he's said it was “amazing and fantastic”.(瑞恩喜欢每一个部分。当我们问他这一天过得如何时,他说“太棒了”)”和最后一段的“My sweetheart made new friends, overcame swimming fears & came away more confident too!(我的宝贝交了新朋友,克服了游泳的恐惧,也更加自信了!)”里的名字Ryan和称呼“My sweetheart”以及文章开头第一段的“We provide sports camps and summer camps at over 40 places across the UK for children aged 4-17.(我们为4-17岁的孩子在英国的40多个地方提供运动营地和夏令营)”可知,这个营地是针对孩子的。由此推知,这两段评论是家长做出的。故选A。B篇答案 :【24题详解】这是一道细节理解题。题目询问Han Jing在高中开始时的感受。根据文章第一段的描述,“I’m not outgoing so I’m a little anxious right now.”(我性格不外向,所以现在有点焦虑。)可以明确知道Han Jing在开始高中生活时感到焦虑。因此,选项B“Anxious”是正确答案。【25题详解】这是一道细节理解题。题目询问数学课上发生了什么。根据文章第二段的描述,“The class was difficult, but the teacher was kind and friendly. He even told us a funny story, and everyone laughed so much!”(课很难,但老师很和蔼可亲。他甚至给我们讲了一个有趣的故事,大家都笑得很开心!)可以知道数学课上老师讲了一个有趣的故事。因此,选项A“The teacher told a funny story.”是正确答案。【26题详解】细节理解题。题目询问为什么Han Jing在化学课上无法集中注意力。根据文章第三段的描述,“but the guy next to me tried to talk to me the whole time. I couldn’t concentrate on the experiment.”(但我旁边的那个家伙一直试图和我说话。我无法集中注意力做实验。)可以知道是因为旁边的男生一直和她说话,导致她无法集中注意力。因此,选项C“The guy next to her kept talking.”是正确答案。【27题详解】细节理解题。题目询问Han Jing在一天结束时的感受。根据文章最后一段的描述,“I feel much more confident than I felt this morning.”(我感觉比今天早上自信多了。)可以知道Han Jing在一天结束时感到更加自信。因此,选项A“She felt more confident.”是正确答案C篇【导语】这是一篇说明文。文章介绍了一些养成阅读习惯的方法。【28题详解】推理判断题。根据第一段“A recent study suggests that when it comes to the benefits of reading, just doing it matters more than the content. Researchers have found that reading novels helps the brain development in understanding others and imagining the world. They also have found that people who spend a few hours per week reading books live longer than those who don’t read.(最近的一项研究表明,说到阅读的好处,阅读本身比阅读内容更重要。研究人员发现,阅读小说有助于大脑在理解他人和想象世界方面的发育。他们还发现,每周花几个小时读书的人比不读书的人寿命更长)”可知,第一段的作用是引入一个话题(阅读有好处),为下文介绍养成阅读习惯的方法做铺垫。故选C项。【29题详解】细节理解题。根据文章第二段“The hardest part about reading is actually picking up a book. You have to sit down, pick up a book and start reading.(阅读最难的部分其实是拿起一本书。你必须坐下来,拿起一本书开始读。)”可知,阅读最难的一部分是拿起一本书开始阅读。故选D项。【30题详解】推理判断题。根据文章第三段“Audio-books are great for filling the mind while you’re on the way to work , washing dishes or working out at the gym.(有声读物非常适合在你上班、洗碗或在健身房锻炼的路上填满你的大脑)”可推知,有声读物可以节约时间。故选A项。【31题详解】细节理解题。根据文章最后一段“If you’re still stuck on the way to developing a reading habit, the best way is to revisit your old favorite books to get your youthful reading pleasure.(如果你还在培养阅读习惯的路上,最好的方法就是重温你以前最喜欢的书,以获得年轻时的阅读乐趣)”和“Restarting the practice of reading is a little like picking up painting. It takes some work to get into the best state, but once you begin, the results are beautiful and satisfying.(重新开始阅读有点像开始画画。需要一些努力才能进入最佳状态,但一旦你开始,结果会是美丽而令人满意的)”可知,重读旧书可以引导你开始阅读。故选B项。D篇[语篇导读] 文章介绍了在新学期的第一天我们可能遇见的事情以及我们对新学期的准备。【32题详解】A [词义猜测题。第二段叙述在新生开学时老师向学生作自我介绍及介绍新生在开学后那一学年所要做的事情等,据此可推知答案为A项。]【33题详解】D [细节理解题。在文中第二、三段中可找到A、B、C三项的有关信息。D项在文中未提到。]【34题详解】B [段落大意题。本文第二、三段主要介绍的是新生开学第一天的情况,最后一段讲述为此应做的准备。]【35题详解】A [主旨大意题。综合全篇四段的大意可知,本题A项最为全面。B、C、D三项比较片面。]三、七选五【答案】36. G 37. F 38. D 39. C 40. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。第一印象往往决定了一个人是否愿意花更多的时间来了解你,文章介绍了如何给人留下良好第一印象的建议。【36题详解】根据上文“It takes time to really get to know someone, but first impressions often determine whether someone is willing to spend more time learning about you. In fact, people’s first impressions are made within seven seconds of meeting someone new. (真正了解一个人是需要时间的,但第一印象往往决定了一个人是否愿意花更多的时间来了解你。事实上,人们的第一印象是在与陌生人见面后的七秒钟内形成的。)”,结合后文介绍了如何给人留下良好第一印象的建议,G项“Here are some tips on how to make a good first impression. (这里有一些关于如何给人留下良好的第一印象的建议。)”,起到承上启下的作用,上下文衔接连贯,故选G项。【37题详解】根据上文“Show respect. People want to feel respected before they show you the same respect. (尊重他人人们想要在尊重你之前感受到被尊重。)”可知,本段提出的建议为“尊重他人”,F项“Be polite and show manners with ‘please’ and ‘thank you’. (有礼貌,用‘请’和‘谢谢’来表现礼貌。)”,F项承接上文,描述怎么样的行为是尊重他人,上下文衔接连贯,故选F项。【38题详解】根据后文“Don’t be afraid to show that you are interested in someone. In fact, people often see passion (激情) as a charming sign of strength and inspiration. Showing your enthusiasm by smiling or using friendly humor will make you seem easygoing.(不要害怕表现出你对某人感兴趣。事实上,人们常常把激情看作是力量和灵感的迷人标志。用微笑或友好的幽默来表达你的热情会让你看起来很随和。)”可知,后文提到不要害怕表现出你对某人感兴趣,即本句是在建议对遇到的人表现出兴趣。D项“Show interest in the person you meet. (对你遇到的人表现出兴趣。)”,与下文语意一致,故选D项。【39题详解】根据后文“Body language is as important as your words to first impressions. Make sure your posture is good, make strong eye contact (眼神接触) and try to express your interest in others. (对于第一印象来说,肢体语言和你的语言一样重要。确保你的姿势正确,要有强烈的眼神交流,并试着表达你对他人的兴趣。)”可知,本段的主旨是说明肢体语言的重要性,C项“Pay attention to your body language. (注意你的肢体语言)”,与下文语意一致,适合作小标题。故选C项。【40题详解】根据上文“Try to avoid the bad days. If something unfortunate happens, you don’t have to follow a scheduled meeting on the day. (尽量避免糟糕的日子。如果不幸的事情发生了,你不必不必遵循当天的预定见面。)”以及后文“Let them know you don’t want unfavorable things to affect them. It’ll show your ability to communicate effectively. (让他们知道你不想让不好的事情影响到他们。这将显示你有效沟通的能力。)”可知,上文提到不必在当天遵守预定的会面,让自己不好的事情影响到别人,即建议另外约时间,故B项“Instead, you can set another time. (相反,你可以另定时间。)”,B项与上文为转折关系,下文则是对B项的解释,上下文衔接连贯,故选B项。完形填空41 - 45:BAACC;46 - 50:AAAAD;51 - 55:CDCAB。41. B解析 :根据语境“My teacher always encourages us to develop a positive... towards difficulties”,老师鼓励我们对困难有一种积极的“态度”。“method”意为方法;“attitude”意为态度;“survey”意为调查;“vocabulary”意为词汇。所以这里选B,“develop a positive attitude towards...”表示“对……养成积极的态度”。42. A解析 :“language exchange program”是固定短语,意为“语言交换项目”。“challenge”挑战;“focus”焦点;“curious”好奇的(形容词),均不符合语境。所以选A。43. A解析 :“a native speaker”表示“母语人士”,这里说和一位来自加拿大的母语人士参加语言交换项目。“formal”正式的;“intelligent”聪明的;“fluent”流利的,均不合适。所以选A。44. C解析 :参加语言交换项目应该会提高语言“流利度”。“methods”方法;“attitudes”态度;“fluency”流利度;“surveys”调查。所以选C。45. C解析 :为了更好地组织时间,使用一种“有效的”方法,“efficient”有效的。“formal”正式的;“intelligent”聪明的;“native”本地的,均不符合。所以选C。46. A解析 :“focus on”是固定短语,意为“专注于”,制定周计划有助于专注于目标。“exchange”交换;“challenge”挑战;“organize”组织,均不搭配。所以选A。47. A解析 :“be curious about”是固定搭配,意为“对……好奇”,我对人工智能如何工作感到好奇。“fluent”流利的;“formal”正式的;“intelligent”聪明的,均不符合。所以选A。48. A解析 :因为对人工智能好奇,所以读计算机“专家”的书。“experts”专家;“teenagers”青少年;“methods”方法;“attitudes”态度。所以选A。49. A解析 :学校里的一项“调查”显示,“survey”调查。“challenge”挑战;“focus”焦点;“vocabulary”词汇,均不符合语境。所以选A。50. D解析 :在学校里的应该是“青少年”学习者,“teenagers”青少年。“experts”专家;“speakers”说话者;“learners”学习者,这里强调学校里的群体,用“teenagers”更合适。所以选D。51. C解析 :“be intelligent in...”这种表达不常见,“be good at”等表达更常见,这里从语境看,虽然不是所有科目都“擅长”,“intelligent”有聪明的意思,可理解为在科目上聪明、出色。“fluent”流利的;“formal”正式的;“native”本地的,均不合适。所以选C。52. D解析 :持续努力会让人更“聪明、更有能力”,“intelligent”聪明的。“curious”好奇的;“confident”自信的;“efficient”有效的,均不如“intelligent”符合语境。所以选D。53. C解析 :父母支持我学法语的“决定”,“decision”决定。“attitude”态度;“method”方法;“challenge”挑战,均不符合。所以选C。54. A解析 :“though”表示转折,说明学法语对我来说是“困难的”,“difficult”困难的。“easy”容易的;“formal”正式的;“fluent”流利的,均不符合。所以选A。55. B解析 :生活中的每个“挑战”都能教我新东西,“challenge”挑战。“survey”调查;“focus”焦点;“method”方法,均不符合语境。所以选B。五、语法填空【答案】56. a 57. which 58. using 59. more popular 60. are designed 61. on 62. companies63. so 64. confidence 65. to attract【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中秋节这一中国传统节日的相关习俗以及近年来含有中国传统中药材的月饼越来越受欢迎的现象。【56题详解】考查冠词。句意:中秋节对中国人来说是一个特别的日子,它按照中国农历在八月十五日庆祝。此处泛指“一个特别的日子”,且special以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。【57题详解】考查定语从句。句意:中秋节对中国人来说是一个特别的日子,它按照中国农历在八月十五日庆祝。此处是非限定性定语从句,先行词为“day”,指物,关系词从句中担当主语,应用关系代词which引导。故填which。【58题详解】考查非谓语动词。句意:今年,含有中国传统中药材的月饼比以往任何时候都更受欢迎。被修饰词“mooncakes”和动词“use”之间为主动关系,应用现在分词,作定语。故填using。【59题详解】考查形容词比较级。句意:今年,含有中国传统中药材的月饼比以往任何时候都更受欢迎。根据空后的“than ever before”可知,此处应用形容词比较级。故填more popular。【60题详解】考查动词语态。句意:部分中医月饼被设计成五种颜色。句子陈述目前事实,应用一般现在时;主语“some of the TCM mooncakes”和动词“design”之间为被动关系,应用被动语态,主语是复数,be动词使用are。故填are designed。【61题详解】考介词。句意:消费者越来越关注食品安全与健康。固定搭配concentrate on“专注于”。故填on。【62题详解】考查名词复数。句意:月饼公司为了满足这一需求,因此生产了各种中医月饼,并为其新产品打广告。句子陈述目前事实,使用了一般现在时;空处作主语,由谓语动词“want”可知,主语为名词的复数形式。故填companies。【63题详解】考查连词。句意:月饼公司为了满足这一需求,因此生产了各种中医月饼,并为其新产品打广告。根据上文“Mooncake companies want to meet this demand”和下文“they make various TCM mooncakes and advertise (打广告) their new products.”之间存在因果关系,用连词so连接。故填so。【64题详解】考查名词。句意:“我相信我们月饼会受到顾客的喜爱。”金悦月饼研发项目的一位经理陈雷说道。此处作宾语,应用名词confidence“信心”,不可数名词。故填confidence。【65题详解】考查非谓语动词。句意:此外,一些中医医院也在节日期间开始生产自己的中医月饼,以吸引更多顾客。此处作目的状语,应用动词不定式。故填to attract。第三节 单词拼写66.challenge 67.schedule 68.impression 69.improve 70.volunteers71confused 72.youth 73.prefer 74.fluent 75.focus第四部分 写作【答案】Dear Tom ,I'm so glad to hear from you, and I understand exactly how you feel. When I first entered senior high school, I was also at a loss. Many students may experience this kind of anxiety at the beginning.Here are some suggestions for you. Firstly, in terms of study, try to develop good study habits. For example, make a study plan and stick to it. Secondly, be active in socializing. Don't be afraid to communicate with your classmates and teachers. You can also join some clubs to make more friends. Thirdly, take part in some extra - curricular activities. They can help you relax and enrich your school life.I believe that as long as you keep a positive attitude, you will gradually adapt to the new life. I have full confidence in your future.Yours,Li Hua高考英语书面表达评分标准(25分制)一、评分维度与权重内容要点(8分)完整覆盖所有建议要点(学习习惯、社交、课外活动)每遗漏1个要点扣2分,要点表述不清晰扣1分语言运用(10分)词汇多样性:使用adapt to/extra-curricular等高级词汇语法准确性:主谓一致、时态(如I was at a loss)每处语言错误扣0.5分,重复错误不重复扣分篇章结构(5分)逻辑连贯:使用firstly/secondly/thirdly等衔接词段落分明:建议分段为3段(问题描述+建议+鼓励)书写规范(2分)单词拼写、标点符号错误每处扣0.2分字数不足100词扣1分二、评分等级描述分数档特征描述21-25分要点完整,语言流畅,结构清晰,有高级表达16-20分要点基本完整,少量语法错误,结构合理11-15分要点遗漏较多,语言错误影响理解6-10分要点严重缺失,语言基础薄弱1-5分仅能写出简单句,与主题相关度低三、评卷操作说明先通读全文确定档次,再根据细则微调分数鼓励性内容(如I believe)不加分,但语法错误需扣分套用模板表达酌情扣分(如每句开头用Firstly) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025年秋季学期第一次月考检测试题英语(答案详解).docx 高一上学期第一次月考----英语.docx