广东省五校2025-2026学年高三上学期10月联考英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广东省五校2025-2026学年高三上学期10月联考英语试题(含解析)

资源简介

广东省五校2025-2026学年高三上学期10月联考英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读理解
Enchanting retreat in Mystic Valley: Serenity & Exploration PackageWhy Mystic Valley
Nestled deep in the heart of nature, Mystic Valley is a hidden gem. Away from the hustle and bustle of urban life, it offers activities suitable for all, from gentle nature walks to more challenging mountain hikes.What to Do
On your arrival day, our friendly staff will greet you at the nearest transportation hub and accompany you to your accommodation. In the evening, unwind with a delicious welcome dinner, featuring local specialties prepared with fresh, organic ingredients.
On the second day, you have a choice of activities. In the morning, you can embark on a guided nature walk through the meadows, learning about the different plants and animals. Or, if you’re feeling more adventurous, you can start a moderate mountain hike, taking in the breathtaking views from the lower slopes. In the afternoon, relax by the stream, dipping your toes in the cool water, or try your hand at fishing. For those who prefer more active pursuits, there are open areas where you can play frisbee or have a picnic.
For guests staying for four days, on the third day, you can join a forest exploration tour. You’ll venture deep into the forest, discover hidden waterfalls, and maybe even catch a glimpse of the Mystic Valley Deer. On the fourth day, you can choose to have a free day, either to further explore the areas that interested you the most or simply to relax at your accommodation and soak up the peaceful surroundings.Accommodation choices
We have accommodation options to suit every taste and budget. For a more budget-friendly option, the Forest Cabins are nestled among the trees. Although more rustic, they are clean, comfortable, and provide an authentic experience of living close to nature. The cabins share bathrooms and a small kitchen area where you can prepare simple meals.
The individual price is as follows. (*A 30% discount is available for students and seniors.)
Accommodation Type 2-day 4-day
Valley View Lodge $400 $700
Forest Cabins $200 $350
The prices cover your accommodation, three meals a day, and most guided activities. However, some specialized activities, such as horseback riding tours, may incur an additional fee.
If this enchanting retreat in Mystic Valley has sparked your interest, don’t miss out. Click here to book your dream vacation and create memories that will last a lifetime.
1.What can tourists do on the second day in Mystic Valley
A.Take a forest exploration tour and go fishing.
B.Start a hike and relax at the accommodation.
C.Have a nature walk and have a picnic.
D.Join a tour and discover hidden waterfalls.
2.How much should two students pay for a 4-day stay in the Forest Cabins
A.$490. B.$210. C.$420. D.$350.
3.Where is this text most likely from
A.A geography textbook. B.A travel website.
C.A local newspaper. D.A wildlife magazine.
In 2006, as a 10-year-old living in one of Delhi’s busiest markets, I would often run downstairs to buy milk, eggs or vegetables for my mother. The shopkeepers knew me by face and often guessed my order before I even spoke. These small market runs taught me more than I realised at the time — quick mental maths, conversations with strangers, and backup plans when a shop was shut. So much unintentional learning.
Over time, these routines became daily comfort. Whether it was me or my mother, we enjoyed the smiles, brief chats, and snacks along the way — small moments that quietly held our lives together.
Now, things are different. With Blinkit, Zepto, and Instamart, groceries arrive in 10 minutes. While I still enjoy shopping in the market after work, my mother begins her day by comparing prices on apps and ordering everything with a few taps (点击). The grocery trips that once lifted her mood, improved her health, and helped her stay connected with the neighbourhood have disappeared. The joy of being known, of interacting, is dying.
And it’s not just her. Many of us now rely more on apps and less on people. Our growing reliance on instant delivery is reducing those everyday moments of interaction. There’s the financial cost too. When you’re too tired or too busy to plan your groceries, you end up ordering in pieces — adding things you don’t need just to hit the free-delivery minimum.
Of course, these apps are a gift on tough days when we’re sick or short on time. But next time you feel like opening a grocery app, try walking to your local shop instead. You might come back with more than just groceries — a smile, a quick chat, and a sense of connection. Sometimes, the cost of convenience isn’t what you pay. It’s what you miss.
4.What does the author think of early market runs
A.Adventurous. B.Valuable. C.Tiring. D.Complex.
5.How did the author’s mother change her shopping habit later
A.She turned to online shopping. B.She visited groceries with neighbours.
C.She cared about discounts in stores. D.She ordered whatever lifted her mood.
6.What concerns the author about instant delivery
A.It takes away small social moments. B.It involves paying extra service fees.
C.It results in poor physical condition. D.It makes people addicted to shopping.
7.What is implied in the last paragraph
A.A shared gift doubles its joy. B.Convenience comes at a cost.
C.A smile is free but worth a lot. D.Rush breaks human connection.
In 1961, MIT meteorologist Edward Lorenz was inputting numbers into a weather prediction program. His model was based on a dozen variables, the value of one being 0.506127. When he ran the model again, he rounded that number to 0.506, and then left the room to grab a coffee. When he came back, he discovered this tiny change had resulted in a dramatically different weather prediction.
When presenting his groundbreaking model of chaos and the potential of extreme chaotic unpredictability at the 1972 meeting, Lorenz posed the question: “Does the flap of a butterfly’s wings in Brazil set off a tornado in Texas ” Richard ·A· Anthes, former president of the University Corporation, says Lorenz was illustrating how, “in a system of apparently simple mathematical equations (方程式), a tiny change in the initial position of the particle can cause huge changes in its future position.” This analogy, so simply and beautifully expressed with Lorenz’s fascinating metaphor (隐喻), captured the imaginations of scientists and the public alike.
The butterfly effect “disrupted science at a philosophical level, showing that modeling the future is only predictable to an extent”, explains Bo-Wen Shen, an associate professor at San Diego State University. Shen thinks this is because the idea that even the slightest changes may have significant impacts offers hope to individuals, encouraging them to take small actions that could have a profound and positive effect.
The concept has been the subject of films and social media where people shared their butterfly effect stories: seemingly random events — a car breaking down, a missed train, a broken shoe — that lead to significant moments in their life. These stories often misunderstand Lorenz’s original concept and more accurately describe a coincidence. The main disconnect lies in the belief that the ability of a tiny change to create an organized disturbance at large distances is a real phenomenon.
Tim Palmer, a climate physics professor at Oxford, argues that Lorenz’s butterfly effect illustrates how weather emerges from independent atmospheric patterns interacting in fleeting (闪现的), collective ways. In 2017, he said we could imagine weather like a set of Russian dolls: a large low-pressure system holds turbulent thunderstorms, which contain smaller clouds and eddies (漩涡), with even tinier eddies inside. His idea about how to understand the butterfly effect is “there are limited predictability horizons which cannot be extended by reducing uncertainty in initial conditions”.
Shen says the butterfly effect is best illustrated using this proverb-like folktale by poet George Herbert in 1640:
“For want of a nail, the shoe was lost.
For want of a shoe, the horse was lost.
For want of a horse, the rider was lost.
For want of a rider, the battle was lost.
For want of a battle, the kingdom was lost.
And all for the want of a horseshoe nail.”
8.What did Lorenz find when coming back from grabbing a coffee
A.One of the variables was rounded off.
B.His lab would have to run a model again.
C.He had made a mistake in entering numbers.
D.A tiny change led to an entirely different outcome.
9.What does paragraph 5 mainly talk about
A.Real life examples for the public.
B.The significance of the butterfly effect.
C.The influence of the butterfly effect.
D.The misunderstanding of the butterfly effect.
10.What does the underlined word “turbulent” probably mean in the 6th paragraph
A.Lasting. B.Disordered. C.Predictable. D.Imaginary.
11.What can we learn about the butterfly effect from the passage
A.It shows metaphorically how tiny details can reshape future.
B.Its popularity improves people’s awareness of coincidence.
C.It contributes greatly to the precision of modelling the future.
D.Improving its initial data helps extend weather predictability.
Anyone who has taken a standardized test knows that writing an essay in 20 minutes or less takes serious brain power. Having access to artificial intelligence (AI) would certainly lighten the mental load. But as a recent study by researchers at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) suggests, that help may come at a cost.
Over the course of a series of essay-writing sessions, students working with as well as without an AI chatbot had their brain activity measured. Across the board, the AI users exhibited markedly lower brain activity in areas associated with creative functions and attention.
Whether AI will leave people’s brains weak in the long term remains an open question. Researchers behind this study have stressed that further work is needed to establish a definitive causal link between elevated AI use and weakened brains. After all, the study had a tiny sample size and focused on a single narrow task.
Moreover, generative-AI tools clearly seek to lighten people’s mental loads, as many other technologies do. Concerns about this kind of offloading aren’t new. As long ago as the 5th century BC, Socrates was quoted as complaining that writing is not “a potion(神药) for remembering, but for reminding”. Calculators spare cashiers from computing a bill. Navigation apps remove the need for map-reading. And yet few would argue that people are less capable as a result.
There is little evidence to suggest that letting machines handle users’ mental tasks alters the brain’s capacity for thinking. But the worry is that generative AI allows one to offload a thought process. And once the brain has developed a taste for offloading, it can be a hard habit to kick. As one user put it, “I rely so much on AI that I don’t think I’d know how to solve certain problems without it.”
The technology is so young that, for many tasks, the human brain is still the sharpest tool in the toolkit. But in time both the consumers of AI and its regulators will have to assess whether its wider benefits outweigh any cognitive (认知) costs. If stronger evidence emerges that AI makes people less intelligent, will they care
12.What does paragraph 3 emphasize about the MIT study
A.The procedures it followed.
B.The limitations in its design.
C.The conclusion it has drawn.
D.The diversity among its participants.
13.According to Socrates, what negative consequence could writing have
A.People would avoid using reminders.
B.People would stop thinking independently.
C.People would rely less on their own memory.
D.People would care less about the spoken word.
14.What point does the user’s remark in paragraph 5 illustrate
A.AI can change users’ mental capacity.
B.AI is not widely available to the public.
C.AI can encourage users’ mental laziness.
D.AI is not capable of solving every problem.
15.What can be a suitable title for the text
A.Will AI Make You Stupid
B.How AI Lets You Offload Tasks
C.Why AI Affects Your Thinking Abilities
D.Is AI a Mental Shortcut You Can Easily Quit
One of the most common mistakes people make when trying to improve their health is attempting too many sudden and great changes. Crash diets, extreme workout plans, or sudden sleep adjustments often fail because they’re unsustainable. 16 Here are some practical yet powerful tips to help you:
Start with small, achievable goals.
17 For example, they hope to run 5 miles daily without prior training. Instead, they should begin with manageable steps — take the stairs instead of the elevator, or do 10 minutes of stretching each morning. These minor adjustments prevent burnout while steadily improving your strength and endurance.
18
Being too strict with what one eats often backfires. This often leads to quick weight regain and frustration. Instead of banning foods, focus on adding more whole, nutrient-rich options like vegetables, lean proteins, and healthy fats. For example, swap soda for sparkling water with lemon, or replace white bread with whole-grain alternatives. Small, sustainable changes lead to lasting results without the frustration of yo-yo dieting.
Prioritize sleep for overall well-being.
In today’s fast-paced world, sleep is often sacrificed for productivity or entertainment. 19 Sleep deprivation weakens immunity, increases stress hormones, and even contributes to weight gain. To improve sleep quality, establish a calming bedtime routine — dim the lights, avoid screens an hour before bed, and keep a consistent sleep schedule, even on weekends.
Stay active throughout the day.
Sitting for long periods is linked to poor circulation, back pain, and metabolic issues. If you have a desk job, set reminders to stand up and move every hour. 20 Simple activities like walking during phone calls or doing light stretches can boost energy, improve posture, and enhance mental clarity.
A.Be consistent rather than extreme.
B.Focus on nutrition, not just dieting.
C.Listen to your body’s needs and adjust accordingly.
D.It can help reduce stress and improves circulation.
E.The best habits are those you can maintain without feeling deprived.
F.Many people get discouraged because they start with too high goals.
G.You might think you can go with little of it, but your body pays the price.
二、完形填空
Mr. Dalton taught us plane geometry (平面几何) 37 years ago. I was a quiet kid, neither getting in much trouble nor getting 21 . Somehow, plane geometry really 22 for me in his class.
Toward the end of the year, Mr. Dalton wanted to 23 our knowledge and gave us a 25-question true/false nationally standardized test. The test presented each problem with a conclusion shown. We were required to write out the 24 using our theorems (定理).
I completed 24 problems quickly, but number seventeen was a lion 25 I spent thirty minutes on that proof and 26 I pulled it off with all my efforts. With 27 I marked the question true and handed in the test.
The next day I got my score, a 96, and number seventeen was 28 wrong When Mr. Dalton asked if there were any questions, for the first time, my hand 29 .
Instead of 30 this was a nationally standardized test and that there couldn’t be any 31 . Mr. Dalton did the most powerful thing I’ve ever seen a teacher do: he held out the chalk to me with an encouraging smile. Murmurs spread through the classroom — some classmates exchanged 32 glances, while others leaned forward, curiosity sparking in their eyes. I was hesitant for a moment, then went to the board and demonstrated my proof, using the whole board and three different colors of chalk. In the end, everyone clapped. Mr. Dalton gave 33 for my answer, and I ended up with a full mark.
When I returned 37 years later to visit him again, Alzheimer’s (阿尔茨海默氏症) had 34 his mind, but he still wore a happy grin.
I have been grateful to Mr. Dalton, for I could 35 have remained silent rather than challenging his authority or speaking up when I think I’m right.
21.A.punished B.noticed C.confused D.caught
22.A.clicked B.existed C.accounted D.twisted
23.A.expand B.further C.evaluate D.witness
24.A.result B.reasoning C.category D.principle
25.A.out of control B.ahead of time C.above average D.in the way
26.A.gradually B.eventually C.mostly D.constantly
27.A.depression B.satisfaction C.embarrassment D.fascination
28.A.proved B.entitled C.detected D.marked
29.A.shot up B.took up C.came up D.got up
30.A.suspecting B.admitting C.implying D.arguing
31.A.reasons B.methods C.conclusions D.mistakes
32.A.sceptical B.cheerful C.admiring D.indifferent
33.A.fame B.scholarship C.credit D.faith
34.A.claimed B.undergone C.lowered D.crossed
35.A.merely B.therefore C.otherwise D.still
三、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
With the production taking over two years and a team of more than 600 animators, Nobody (浪浪山小妖怪), one of the 36 (summer) most popular movies, 37 (take) in more than 1.69 billion yuan since its release.
As a spin-off based on one of the eight stand-alone short stories from the Yao — Chinese Folktales anthology, Nobody follows the adventures of four grassroots monsters: a pig, a toad, a chimpanzee and a mink. The animated feature has also obtained strong word-of-mouth online, 38 (earn) widespread praise across major platforms. One memorable scene involving a rooster artist, for example, struck a chord with audiences as 39 reflection of the everyday struggles of working people.
In an interview with CCTV, the director and screenwriter Yu Shui explained his resolution 40 (make) the main characters nameless. He said Journey to the West contains a chapter 41 monsters attempt to replace Xuanzang’s group to obtain the scriptures — the very idea that inspired the film. Besides, Yu noted that audiences could see 42 (they) in the nameless characters.
43 the success the film has achieved, it received some negative comments and even sparked unusual legal discussions online. On Wednesday, legal scholar Luo Xiang posted an analysis 44 (public) asking whether, if the little monsters were subject to real-world law, they could be guilty of impersonating (扮演) Xuanzang and his disciples — particularly the Tang Dynasty’s officially recognized monk. His 45 (conclude) was probably not — the monsters gained nothing from the disguise, and Xuanzang was not a state official.
四、书信写作
46.假定你是李华,你校英语报(English Outlook)正在开展“Reading Habits”专栏征稿活动,现有两个议题供选择:“I prefer reading print books”和“I prefer reading online”,请你写一篇短文投稿,内容包括:
1. 你倾向的阅读方式;
2. 说明理由。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
My Reading Preference: Print Books or Online Reading
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
五、书面表达
47.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The first time we set eyes on “Big Red”, father, Frank, mother, Mary and I were on our way home. As we passed the Eaton’s department store’s window, we stopped as usual to have a look and do a bit of dreaming.
The beautifully decorated window display held the best toys ever. There were dolls much too pretty to play with. And they all lay beneath a surprisingly fantastic dress. Mother’s eyes were glued to its shining red satin (缎子).
“My goodness,” she whispered. “Look at that!” Then, mother looked down at her own coat-she had worn the heavy grey wool coat every winter for as long as I could remember. Mom was forever doing chores-washing laundry, tending the pigs and working in the garden-so she always wore housedresses and an apron (围裙) to protect the front. She did have one or two “special” dresses saved for church on Sundays. Also, she managed to make almost all of our clothes. They weren’t fancy, but they were comfortable.
“What a silly dress!” She shook her head. “Who on earth would want such a big dress ” As we continued down the street, mother turned her head for one more look. “My goodness! You’d think they’d display something a person could use!”
Mother’s Day was nearing, and the red dress was soon forgotten. Mother, of all people, was not one to spend money on items that were not practical. “There are things we need more than this.” She’d always say. Choosing a gift for Mother’s Day for her was quite hard. When Dad and I asked, she thought carefully then asked for some tea towels, face cloths or a new basin.
On our last trip to town before Mother’s Day, we were driving up Main Street when Mother suddenly shouted in surprise: “Look!” She pointed excitedly as Dad drove past Eaton’s. “That big red dress is gone,” she said in disbelief. “Who’d be fool enough to buy such a dress ” Mother questioned, shaking her head. I was almost certain that I noticed a trace of longing (一丝渴望) in her voice.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
On Mother’s Day, a box wrapped “Eaton’s Finest Basin” was delivered to our house.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“Oh Frank…” She choked up, tears welling up in her eyes.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第1页 共4页 ◎ 第2页 共4页
第1页 共4页 ◎ 第2页 共4页
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C A B B A A B D D B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A B C C A E F B G D
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B A C B D B B D A D
题号 31 32 33 34 35
答案 D A C A C
1.C 2.A 3.B
【导语】本文是一则旅游广告。介绍了位于自然深处的神秘山谷度假胜地,提供了宁静与探索相结合的套餐,包含住宿、餐饮、自然步道、登山、森林探索等多种活动选择,并列举了不同住宿选项的价格。
1.细节理解题。根据第三段“On the second day, you have a choice of activities. In the morning, you can embark on a guided nature walk through the meadows, learning about the different plants and animals. Or, if you’re feeling more adventurous, you can start a moderate mountain hike, taking in the breathtaking views from the lower slopes. In the afternoon, relax by the stream, dipping your toes in the cool water, or try your hand at fishing. For those who prefer more active pursuits, there are open areas where you can play frisbee or have a picnic.(第二天,您有多种活动可以选择。上午,您可以参加一次有导游带领的草地自然漫步,了解各种植物和动物。或者,如果您更喜欢冒险的话,可以开始一次适度的山地徒步,从较低的山坡上欣赏壮丽的景色。下午,您可以沿着小溪放松身心,将脚伸进清凉的水中,或者尝试钓鱼。对于那些更喜欢活跃活动的人来说,这里有开阔的区域供您玩飞盘或野餐。)”可知,在第二天,游客们上午可以参加有导游带领的自然漫步,下午可以在溪边放松、钓鱼,或者在开阔的地方玩飞盘或野餐。故选C。
2.细节理解题。“Accommodation choices”部分中“*A 30% discount is available for students and seniors.(学生和老年人可享受 30%的折扣。)”以及表格中的信息“Accommodation Type 4-day Forest Cabins $350(住宿类型:4日; 森林小屋:350美元)”可知,森林小屋4天的住宿费用是350美元,学生有30%的折扣,那么两个学生4天的住宿费用就是350*2*(1-30%)=490美元。故选A。
3.推理判断题。根据文章最后一段“If this enchanting retreat in Mystic Valley has sparked your interest, don’t miss out Click here to book your dream vacation and create memories that will last a lifetime.( 如果这个位于神秘山谷的迷人度假胜地已经让您心动不已,那就千万不要错过哦!点击此处预订您的梦幻之旅,留下一生难忘的回忆吧。)”可知,文章在最后鼓励读者点击链接预订梦幻假期,这符合旅游网站的特点。故选B。
4.B 5.A 6.A 7.B
【导语】本文是一篇说明文。文章通过作者童年在德里市场购物的经历,强调了日常购物中的小互动对个人成长和社区联系的重要性。
4.细节理解题。根据第一段“These small market runs taught me more than I realised at the time — quick mental maths, conversations with strangers, and backup plans when a shop was shut. So much unintentional learning(这些去市场的小差事教会我的东西比我当时意识到的要多——快速的心算,与陌生人的交谈,以及商店关门时的备用计划。这么多无意的学习)”可知,作者认为早期的市场购物经历对他来说是非常宝贵的,因为它教会了他很多东西。故选B项。
5.细节理解题。根据第三段“While I still enjoy shopping in the market after work, my mother begins her day by comparing prices on apps and ordering everything with a few taps(虽然我仍然喜欢下班后在市场上购物,但我母亲的一天是从在应用程序上比较价格开始的,点击几下就可以订购所有东西。)”可知,作者的母亲后来转向了在线购物。故选A项。
6.细节理解题。根据第四段“Our growing reliance on instant delivery is reducing those everyday moments of interaction. The joy of being known, of interacting, is dying.(我们对即时交付的日益依赖正在减少这些日常互动的时刻。被人认识和互动的乐趣正在消失。)”可知,作者担心即时配送会剥夺那些日常的小社交时刻。故选A项。
7.推理判断题。根据最后一段“Sometimes, the cost of convenience isn’t what you pay. It’s what you miss.(便利的成本有时不是金钱,而是你错过的东西)”可知,有时,便利的成本不是你支付的费用,而是你错过的东西。这暗示了便利是有代价的。故选B项。
8.D 9.D 10.B 11.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍蝴蝶效应的起源、科学解释、人们对其的误解,以及学者用民间故事对其的生动阐释。
8.细节理解题。根据第一段中的“When he came back, he discovered this tiny change had resulted in a dramatically different weather prediction.(当他回来时,他发现这个微小的变化导致了一个截然不同的天气预报结果)”可知,洛伦兹取咖啡回来后发现,一个微小的数值变化带来了完全不同的结果。故选D项。
9.主旨大意题。根据第五段中的“These stories often misunderstand Lorenz’s original concept and more accurately describe a coincidence. The main disconnect lies in the belief that the ability of a tiny change to create an organized disturbance at large distances is a real phenomenon.(这些故事往往误解了洛伦兹的原始概念,更准确地说,它们描述的是一种巧合。主要的脱节之处在于,人们相信微小变化能在远距离产生有组织扰动的能力是一种真实现象)”可知,该段主要讲述公众通过电影和社交媒体分享的“蝴蝶效应”故事,实则是对洛伦兹原始概念的误解。故选D项。
10.词句猜测题。根据第六段中的“Tim Palmer, a climate physics professor at Oxford, argues that Lorenz’s butterfly effect illustrates how weather emerges from independent atmospheric patterns interacting in fleeting (闪现的), collective ways. In 2017, he said we could imagine weather like a set of Russian dolls: a large low-pressure system holds turbulent thunderstorms, which contain smaller clouds and eddies (漩涡), with even tinier eddies inside.(牛津大学气候物理学教授蒂姆·帕尔默认为,洛伦兹的蝴蝶效应揭示了天气是如何由独立的大气模式以短暂、集体的方式相互作用而形成的。2017年,他表示我们可以把天气想象成一套俄罗斯套娃:一个大型低压系统包含着turbulent雷暴,雷暴中又包含着更小的云团和漩涡,漩涡内部还有更小的漩涡)”可知,雷暴中包含云团、漩涡等复杂且无序的元素,由此可推测“turbulent”意为“无序的”。故选B项。
11.推理判断题。根据第二段洛伦兹提出的问题“Does the flap of a butterfly’s wings in Brazil set off a tornado in Texas (巴西一只蝴蝶扇动翅膀,会在德克萨斯州引发龙卷风吗?)”、第三段对蝴蝶效应的解释“Richard ·A· Anthes, former president of the University Corporation, says Lorenz was illustrating how, “in a system of apparently simple mathematical equations (方程式), a tiny change in the initial position of the particle can cause huge changes in its future position.” (理查德·A·安西斯(大学联盟前主席)表示,洛伦兹当时正在阐释这样一个原理:“在一个看似简单的数学方程式系统中,粒子初始位置的微小变化,都可能导致其未来位置发生巨大改变。”)”以及最后一段用民谣体现的“微小缺失引发连锁后果”可推知,蝴蝶效应以隐喻的方式表明微小细节能重塑未来。故选A项。
12.B 13.C 14.C 15.A
【导语】这是一篇议论文。MIT研究表明,使用AI写作文的学生在创造力和注意力相关脑区活动显著降低,但长期影响未知。虽无证据显示AI 改变大脑思考能力,但需权衡其利弊。
12.主旨大意题。根据第三段“Whether AI will leave people’s brains weak in the long term remains an open question. Researchers behind this study have stressed that further work is needed to establish a definitive causal link between elevated AI use and weakened brains. After all, the study had a tiny sample size and focused on a single narrow task. (从长远来看,人工智能是否会让人类的大脑变弱,这仍然是一个悬而未决的问题。这项研究背后的研究人员强调,需要进一步的工作来确定人工智能使用量增加与大脑功能减弱之间的明确因果关系。毕竟,这项研究的样本量很小,而且只关注一个单一的任务)”可知,第三段主要强调了MIT研究设计的局限——样本量很小,且只关注一个单一的任务。故选B。
13.细节理解题。根据第四段中“As long ago as the 5th century BC, Socrates was quoted as complaining that writing is not “a potion (神药) for remembering, but for reminding”. Calculators spare cashiers from computing a bill. Navigation apps remove the need for map-reading. And yet few would argue that people are less capable as a result. (早在公元前5世纪,苏格拉底就曾抱怨说,写作不是“记忆的药水,而是提醒的药水”。计算器使收银员不必计算账单。导航应用免去了看地图的需要。然而,很少有人会认为人们的能力因此而下降)”可知,根据苏格拉底的说法,写作的消极结果是人们更少依赖自己的记忆。故选C。
14.推理判断题。根据第五段中“But the worry is that generative AI allows one to offload a thought process. And once the brain has developed a taste for offloading, it can be a hard habit to kick. As one user put it, “I rely so much on AI that I don’t think I’d know how to solve certain problems without it.” (但令人担忧的是,生成式人工智能允许人们卸载思维过程。而且,一旦大脑养成了“卸载”的习惯,就很难改掉了。正如一位用户所说,“我太依赖人工智能了,如果没有它,我不知道如何解决某些问题。”)”可知,该用户的话表明AI可能会助长用户的思维惰性。故选C。
15.主旨大意题。通读全文,并结合第三段“Whether AI will leave people’s brains weak in the long term remains an open question. Researchers behind this study have stressed that further work is needed to establish a definitive causal link between elevated AI use and weakened brains. After all, the study had a tiny sample size and focused on a single narrow task. (从长远来看,人工智能是否会让人类的大脑变弱,这仍然是一个悬而未决的问题。这项研究背后的研究人员强调,需要进一步的工作来确定人工智能使用量增加与大脑功能减弱之间的明确因果关系。毕竟,这项研究的样本量很小,而且只关注一个单一的任务)”和最后一段“The technology is so young that, for many tasks, the human brain is still the sharpest tool in the toolkit. But in time both the consumers of AI and its regulators will have to assess whether its wider benefits outweigh any cognitive (认知) costs. If stronger evidence emerges that AImakes people less intelligent, will they care (这项技术是如此年轻,以至于在许多任务中,人类的大脑仍然是工具包中最锋利的工具。但随着时间的推移,人工智能的消费者和监管机构都将不得不评估其更广泛的好处是否超过任何认知成本。如果有更有力的证据表明人工智能会让人变得更不聪明,他们会在意吗 )”可知,文章主要介绍MIT 研究表明,使用AI写作文的学生在创造力和注意力相关脑区活动显著降低,虽无证据显示AI 改变大脑思考能力,但需权衡其利弊。因此A项“AI会使你变笨吗 ”可以作为本文的最佳标题。故选A。
16.E 17.F 18.B 19.G 20.D
【导语】这是一篇说明文。文章讲述人们改善健康常因极端改变失败,建议从小目标、重营养、优先睡眠、日常活动等可持续习惯入手。
16.由上文“Crash diets, extreme workout plans, or sudden sleep adjustments often fail because they’re unsustainable.(速成节食、极端锻炼计划或突然的睡眠调整往往会失败,因为它们难以持续。)”可知,此处指出极端改变的弊端,空格处需引出可持续习惯的重要性,E项“The best habits are those you can maintain without feeling deprived.(最好的习惯是那些你可以在不感到匮乏的情况下维持的习惯。)”符合语境,unsustainable与maintain形成对比,引出下文的建议。故选E项。
17.由下文“For example, they hope to run 5 miles daily without prior training. Instead, they should begin with manageable steps — take the stairs instead of the elevator, or do 10 minutes of stretching each morning. (例如,他们希望在没有事先训练的情况下每天跑5英里。相反,他们应该从可控的步骤开始——走楼梯而不是电梯,或者每天早上做10分钟的伸展运动。)”可知,此处举例说明目标过高的问题,F项“Many people get discouraged because they start with too high goals.(许多人因为一开始目标过高而气馁。)”阐述目标过高造成的问题,符合语境,too high goals直接对应后文“跑5英里” 的例子,解释“气馁”的原因,引出“从小目标开始”的解决方案。故选F项。
18.由下文“Being too strict with what one eats often backfires. This often leads to quick weight regain and frustration. Instead of banning foods, focus on adding more whole, nutrient-rich options like vegetables, lean proteins, and healthy fats. (对饮食过于严格往往会适得其反。这通常会导致体重迅速回升和沮丧。与其禁止食物,不如专注于添加更多完整、营养丰富的选择,如蔬菜、瘦肉蛋白和健康脂肪。)”可知,此段讨论饮食调整的策略,B项Focus on nutrition, not just dieting.(关注营养,而不仅仅是节食。)符合语境,nutrition对应后文“添加蔬菜、瘦肉蛋白等”,not just dieting否定“禁止食物”的极端做法,总领段落核心观点。故选B项。
19.由上文“In today’s fast-paced world, sleep is often sacrificed for productivity or entertainment.(在当今快节奏的世界里,睡眠常常为了效率或娱乐而被牺牲。)”可知,此处指出睡眠被忽视的现象,空格处需说明牺牲睡眠的后果,G项You might think you can go with little of it, but your body pays the price.(你可能认为少睡点没关系,但你的身体会付出代价。)符合语境,it 指代前文sleep,pays the price衔接后文“免疫力下降、压力激素增加”等具体危害,形成因果关系。故选G项。
20.由上文“Sitting for long periods is linked to poor circulation, back pain, and metabolic issues. If you have a desk job, set reminders to stand up and move every hour. (长时间坐着与血液循环不良、背痛和代谢问题有关。如果你有一份案头工作,设置提醒,让你每小时站起来移动一次。)”可知,此处强调日常活动的重要性,空格处需说明活动的益处,D项It can help reduce stress and improves circulation.(它可以帮助减轻压力并改善血液循环。)符合语境,it指代前文move every hour,improves circulation直接回应上文poor circulation的问题,补充说明活动的积极效果。故选D项。
21.B 22.A 23.C 24.B 25.D 26.B 27.B 28.D 29.A 30.D 31.D 32.A 33.C 34.A 35.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者37年前上平面几何课的经历,Dalton老师鼓励作者勇敢表达自己的观点,这让作者受益匪浅。
21.考查动词词义辨析。句意:我是一个安静的孩子,既没惹太多麻烦也没被注意到。A. punished惩罚;B. noticed注意到;C. confused使困惑;D. caught抓住。根据前文“I was a quiet kid, neither getting in much trouble nor getting”可知,作者是一个安静的孩子,所以既不会惹麻烦也不会被注意到。故选B。
22.考查动词词义辨析。句意:不知怎的,我对在他的课上的平面几何豁然开朗。A. clicked豁然开朗,被突然明白;B. existed存在;C. accounted认为;D. twisted扭曲。根据后文“I completed 24 problems quickly”可知,作者很快地完成24道题,说明作者突然对Dalton老师的平面几何课豁然开朗。故选A。
23.考查动词词义辨析。句意:到了年底,道尔顿先生想评估我们的知识,给了我们一个25道题的全国标准化真假测试。A. expand扩大;B. further促进;C. evaluate评估;D. witness目击。根据后文“gave us a 25-question true/false nationally standardized test”可知,Dalton老师组织了一次测试,目的是评估一下学生们的知识。故选C。
24.考查名词词义辨析。句意:我们被要求依据我们的定理来阐述推理过程。A. result结果;B. reasoning推理;C. category种类;D. principle原则。根据上文“The test presented each problem with a conclusion shown. (该测试在呈现每个问题时都会给出相应的结论。)”可知,要求依据我们的定理来阐述结论的推理过程。故选B。
25.考查介词短语辨析。句意:我很快就完成了24道题,但第17题却给我带来了很大的困扰,我在那道证明题上花了足足30分钟,最终还是凭借自己的努力解决了它。A. out of control失去控制;B. ahead of time提前;C. above average高于平均水平;D. in the way妨碍。根据上文“I completed 24 problems quickly, but number seventeen was a lion”中but表示转折,可知,作者很快就完成了24道题,但第17题却给带来了很大的困扰,即阻碍了作者答题。故选D。
26.考查副词词义辨析。句意:我很快就完成了24道题,但第17题却给我带来了很大的困扰,我在那道证明题上花了足足30分钟,最终还是凭借自己的努力解决了它。A. gradually逐渐地;B. eventually最后;C. mostly主要地;D. constantly不断地。根据前文“I spent thirty minutes on that proof”和后文“I made it with all my efforts”可知,作者花了30分钟来证明,所以此处表示最终作者成功了。故选B。
27.考查名词词义辨析。句意:我满意地在答案栏里打上了“正确”标记,然后交上了试卷。A. depression沮丧;B. satisfaction满意;C. embarrassment尴尬;D. fascination着迷。根据后文“I marked the question true”指作者满意地在答案栏里打上了“正确”标记,故选B。
28.考查动词词义辨析。句意:第二天我拿到了成绩,是96分,第17题的答案是错的。A. proved证明;B. entitled享受权利;C. detected识别;D. marked标记。根据上文“The next day I got my score, a 96”可知,作者没有得满分,说明17被标记了错误。故选D。
29.考查动词短语辨析。句意:当道尔顿先生询问是否有任何问题时,我第一次举起了手。A. shot up举手,迅速上升;B. took up拿起;C. came up走近;D. got up起床。根据上文“Mr. Dalton asked if there were any questions”以及作者答错了题目,所以举起了手。故选A。
30.考查动词词义辨析。句意:他并没有争辩说这是全国统一的考试,而且不可能出现任何错误。A. suspecting怀疑;B. admitting承认;C. implying暗示;D. arguing争辩。根据后文“Mr. Dalton did the most powerful thing I’ve ever seen a teacher do: he held out the chalk to me with an encouraging smile.”可知,Dalton先生鼓励作者上前证明,所以他没有争辩,而是给了作者机会。故选D。
31.考查名词词义辨析。句意:他并没有争辩说这是全国统一的考试,而且不可能出现任何错误。A. reasons理由;B. methods方法;C. conclusions结论;D. mistakes错误。根据上文“this was a nationally standardized test and that there couldn’t be any”可知,道尔顿先生没有争辩说这是全国统一的考试,而且不可能出现任何错误,呼应上文wrong。故选D。
32.考查形容词词义辨析。句意:教室里传来了低语声——一些同学面露怀疑的神情,而另一些同学则向前倾着身子,眼中闪烁着好奇的光芒。A. skeptical怀疑的;B. cheerful高兴的;C. admiring钦佩的;D. indifferent冷漠的。根据上文“Mr. Dalton did the most powerful thing I’ve ever seen a teacher do: he held out the chalk to me with an encouraging smile. (道尔顿先生做了我所见过的教师所能做出的最令人感动的事:他微笑着把粉笔递给我,那神情充满了鼓励之意。)”可知,同学对作者表示怀疑,故选A。
33.考查名词词义辨析。句意:道尔顿先生对我的回答表示认可,最终我获得了满分。A. fame名誉;B. scholarship奖学金;C. credit认可,信用;D. faith信念。根据后文“for my answer, and I ended up with a full mark”可知,获得满分说明回答得到了认可。故选C。
34.考查动词词义辨析。句意:37年后,当我再次去看望他时,阿尔茨海默病已经侵蚀了他的心智,但他脸上仍挂着幸福的笑容。A. claimed侵蚀,声称;B. undergone经历;C. lowered降低;D. crossed穿过。根据上文“Alzheimer’s had”指阿尔茨海默病已经侵蚀了老师的心智,故选A。
35.考查副词词义辨析。句意:我一直很感激道尔顿先生,因为若非如此,我或许会选择保持沉默 —— 既不会去质疑他的权威,也不会在认为自己正确时直言不讳。A. merely仅仅;B. therefore因此;C. otherwise否则;D. still仍然。根据后文“have remained silent rather than challenging his authority”可知,如果不是老师的鼓励,作者可能会选择保持沉默,而不是敢于挑战权威,otherwise表示“否则,若非如此”,指出现另一种不同的结果。故选C。
36.summer’s 37.has taken 38.earning 39.a 40.to make 41.where 42.themselves 43.Despite 44.publicly 45.conclusion
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了电影《浪浪山小妖怪》的制作背景、票房成绩、剧情亮点,以及导演让主角无名的原因,同时提及影片虽成功但也有负面评价,并引发了关于小妖怪是否违法的法律讨论。
36.考查名词所有格。句意:耗时两年多制作、动用600多名动画师团队的《浪浪山小妖怪》,是今年夏天最受欢迎的电影之一,自上映以来票房已超过16.9亿元。此处需表示“夏天的”,用于修饰名词短语“most popular movies”,体现所属关系,需用名词所有格形式。summer的名词所有格形式为“summer’s”,表“夏天的”。故填summer’s。
37.考查动词时态。句意:耗时两年多制作、动用600多名动画师团队的《浪浪山小妖怪》,是今年夏天最受欢迎的电影之一,自上映以来票房已超过16.9亿元。根据时间状语“since its release”可知,句子需用现在完成时,主语“Nobody” 是单数,助动词用has。故填has taken。
38.考查非谓语动词。句意:这部动画电影在网上也获得了良好口碑,在各大平台赢得了广泛好评。句子主干完整,此处为句子状语,表示顺其自然的结果,应用现在分词,作结果状语。故填earning。
39.考查冠词。句意:例如,一个有关公鸡艺人的经典场景引起了观众的共鸣,因为它反映了职场人的日常挣扎。此处泛指“一次反映”,“reflection”是以辅音音素开头的单词,需用不定冠词“a”修饰。故填a。
40.考查非谓语动词。句意:在接受央视采访时,该片导演兼编剧於水解释了他决定让主要角色没有名字的原因。此处“resolution” 后需用动词不定式作后置定语,“resolution to do sth”是固定搭配,意为“做某事的决心”。故填to make。
41.考查定语从句关系词。句意:他表示,《西游记》中有一个章节,讲述妖怪试图取代唐僧师徒去取经——这个想法正是这部电影的灵感来源。此处是定语从句,先行词是“a chapter”,且关系词在从句中作地点状语,需用关系副词“where”引导。故填where。
42.考查代词。句意:此外,於水指出,观众能在这些无名角色身上看到自己的影子。宾语从句中主语是“audiences”,宾语与主语指代同一群体,需用反身代词“themselves”,表“观众们自己”。故填themselves。
43.考查介词。句意:尽管这部电影取得了成功,但它还是收到了一些负面评价,甚至在网上引发了不寻常的法律讨论。根据后文“negative comments”可知,此处表转折关系,且后接名词“the success”,需用介词“despite”,且句首单词,首字母需大写。故填Despite。
44.考查副词。句意:周三,法学家罗翔公开发布了一篇分析文章,探讨如果这些小妖怪受现实法律约束,它们是否会因假扮唐僧及其徒弟(尤其是唐朝官方认可的僧人)而构成犯罪。此处修饰动词posted,应用副词,作状语,“public”的副词形式是“publicly”,表“公开地”。故填publicly。
45.考查名词。句意:他的结论可能是“不构成犯罪”——这些妖怪从伪装中没有获得任何利益,而且唐僧也不是国家官员。此处作主语,应用名词,“conclude”的名词形式是“conclusion”,可数名词,且根据后文“was”可知,主语为单数。故填conclusion。
46.One possible version:
My Reading Preference: Print Books or Online Reading
As for me, I prefer reading print books.
First, holding a real book brings me a sense of calm and focus that screens can’t match. Without notifications or pop-ups, I can immerse myself deeply in the story. Second, studies show that reading from paper improves comprehension and memory — something I’ve felt myself when reviewing notes from textbooks. Lastly, the smell of pages and the quiet rustle of turning them add a unique joy to the experience.
While online reading is convenient, I find print books more meaningful and less distracting. In a fast-paced digital world, they offer a peaceful escape — and that’s why I always choose print books over digital ones.
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生从“I prefer reading print books(我更喜欢看纸质书)”和“I prefer reading online(我更喜欢线上阅读)”两个议题中选择其一,写一篇短文,参加校英语报正在开展的“Reading Habits”专栏征稿活动,阐述倾向的阅读方式并说明理由。
【详解】1. 词汇积累
偏好:prefer → favor
专注:focus → concentration
沉浸:immerse oneself in → lose oneself in
独特的:unique → distinctive
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:Without notifications or pop-ups, I can immerse myself deeply in the story.
拓展句:Because there are no notifications or pop-ups, I can immerse myself deeply in the story.
【点睛】【高分句型1】First, holding a real book brings me a sense of calm and focus that screens can’t match.(运用了动名词短语作主语以及that引导的定语从句)
【高分句型2】While online reading is convenient, I find print books more meaningful and less distracting.(运用了while引导的让步状语从句)
47.参考范文:
On Mother’s Day, a box wrapped “Eaton’s Finest Basin” was delivered to our house. “Oh Frank,” she praised, “just what I wanted” Dad was sitting in the chair, a huge grin on his face. “Only a fool wouldn’t give a priceless wife like mine exactly what she wants for Mother’s Day.” he laughed. “Go ahead, open it up and make sure there are no chips.” Mother quietly opened the box to find a big white dishpan— overflowing with deep red satin across her lap. With her hands trembling, she touched the elegant material of the Big Red.
“Oh Frank…” She choked up, tears welling up in her eyes. Her face was as bright as the star that twinkled on our tree in the corner of the small room. Her faint attempt at scolding came “You shouldn’t have…” Dad smiled. “Let’s see if it fits,” he laughed, helping her put on the marvelous dress over her shoulders. I watched in surprise, attracted by the beauty of my mother I had never noticed before. “You look beautiful,” my dad whispered to my mom— and she surely did!
【导语】本文以“大红裙子”为线索展开,讲述了作者一家在路过伊顿百货商店橱窗时,母亲被橱窗里一条闪耀的红色缎子裙吸引,嘴上却说着这条裙子不实用,并称没人会想要这样的大裙子。母亲节快到了,母亲向来不会把钱花在不实用的东西上,在母亲节前最后一次去镇上时,母亲发现橱窗里的“大红裙子”不见了,她有些失落。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“母亲节那天,一个包装着‘伊顿最好的盆’的盒子被送到了我们家。”可知,第一段可描写母亲打开盒子前后的反应以及父亲的表现。
②由第二段首句内容“‘哦,弗兰克……’她哽咽着说不出一句话,泪水在眼眶里涌出。”可知,第二段可描写母亲见到“大红裙子”的惊喜,以及父亲帮助母亲试穿,母亲穿上后很美。
2. 续写线索:收到礼品盒——母亲平淡的反应——打开后发现是“大红裙子”的惊喜——母亲惊喜——父亲的表现——母亲试穿——父亲对母亲的赞美
3.词汇激活
①发现:find/spot
②颤抖:tremble/shake
③责怪:scold/blame
情绪类
①平静:quietly/calmly
②惊讶:in surprise/in shock
【点睛】[高分句型1]With her hands trembling, she touched the elegant material of the Big Red.(运用了with的复合宾语结构)
[高分句型2]“Let’s see if it fits,” he laughed, helping her put on the marvelous dress over her shoulders.(运用了现在分词短语作状语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览