资源简介 2025—2026学年度第一学期高一第一次月考试题英 语第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How long will the man have to wait for the post office to open A. 15 minutes. B. 10 minutes. C. 20 minutes.2. What is the man going to do during the summer vacation A. Go camping. B. Visit his parents. C. Visit his friends in London.3. What is the woman doing A. Complaining. B. Lecturing. C. Debating.4. Why did the woman call A. To ask to borrow some CDs.B. To ask whether Bill can come to the party.C. To pass on some information about the party.5. What is the probable relationship between the two speakers A. Boss and secretary. B. Teacher and student. C. Customer and waitress.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7题。6. What is Linda famous for A. Painting. B. Traveling. C. Collecting stones.7. What is the man’s opinion of Linda’s stones A. Valuable. B. Impressive. C. Attractive.听下面一段对话,回答第8和第9题。8. Where does this dialogue take place A. In the police station.B. At the woman’s house.C. In the street.9. What did the woman do when the thief ran away A. She ran after him. B. She shouted loudly. C. She called the police.听下面一段对话,回答第10至第12题。10. When did the two speakers last meet A. Eight months ago. B. Two years ago. C. Three years ago.11. What did the woman do when she was in China A. She was a journalist.B. She was an editor.C. She was a computer programmer.12. Where does the woman come from A. Canada. B. China. C. Britain.听下面一段对话,回答第13至第16题。13. Why would the man prefer to rent an apartment near the elementary school A. He teaches there. B. He once lived there. C. His son studies there.14. Which price would the man prefer A. $480 B. $550 C. $60015. Which kind of apartment would the man prefer A. An empty one.B. One with furniture in it.C. One without a kitchen.16. What can you learn from the conversation A. The woman lost the keys to the two apartments.B. The man might take a look at the two apartments.C. The man isn’t interested in either of the two apartments.听下面一段独白,回答第17至第20题。17. Who designed the White House A. George Washington. B. John Adams. C. James Hoban.18. Who were the first people to live in the White House A. John Adams and his wife.B. George Washington and his wife.C. The third president of the US and his wife.19. How many rooms does the White House have A. 123 B. 132 C. 23220. What’s the speaker describing A. The history of the White House.B. The structure of the White House.C. Some presidents who have lived in the White House.第二部分 阅读理解(共20小题;满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATHE CATALAN COASTDAY1: London to Rosas: We travel on a Eurostar from St Pancras International to Paris, where we join the direct service to Figueres in Spain. From Figueres we make the short transfer (转移) by coach to our hotel set within the beautiful Bay of Rosas. Located on the Catalan coast, Rosas is a Spanish fishing port with an almost endless stretch of sandy beach.DAYS 2-3: Coastal cruise & at leisure : Today we explore the fantastic coastline with a wonderful cruise to Cadaques, a beautiful fishing village. After free time to explore the village, we cruise back along the coast to Rosas. On Day 3 you are free to spend the day relaxing in Rosas.DAYS 4-5: Barcelona & at leisure: On Day 4 we travel to the beautiful city of Barcelona. Our guided city tour takes in the main sights. Following the tour you have plenty of time to explore the city; take the chance to discover the great Picasso Museum in the Barri Gotic. Day 5 is free to spend relaxing on the beach.DAYS 6-7: The Gala-Salvador Dali Foundation: We travel to Figueres today, where we visit the fantastic Gala-Salvador Dali Foundation. After time to see the works of the famous artist, you are free to continue exploring Figueres. Day 7 is a leisured day to relax, or to further explore the local area.DAY 8: Homeward bound: We transfer by coach to Figueres for the high-speed train to Paris, where we board (搭乘) a Eurostar service to London.DEPARTURE (出发) TIME between 12th Apr & 25th OctNUMBERS TO BOOK 01904 730612COST (8 DAYS ) £75521. How will tourists get from Figueres to Rosas A. By car. B. By boat. C. By train. D. By coach.22. What will tourists do on Day 4 A. Travel to Figueres. B. Relax on the beach.C. Tour the city of Barcelona. D. Visit the village of Cadaques.23. What do we know about the trip A. It costs more than £755. B. It lasts for a week.C. It starts on 25th April. D. It includes return travel.BWhen nine-year-old Ella and Cash met at Ocean Heroes Bootcamp in July 2019, they immediately connected. Introduced by their moms, they soon became an environmental-activism powerhouse duo (强强组合). “We knew we could make a difference together.”, says Cash from Tennessee. Ella, now living in Florida, adds, “We became best friends immediately.”Their meeting quickly turned into action, leading to the creation of Cleanup Kids —a youth-led non-profit focused on environmental protection. Ella’s strong love for the environment began with a love for sharks, encouraged by bedtime stories about them, along with her experiences cleaning up trash along Vero Beach. Cash's journey started at seven when he found a single plastic straw (塑料管) on the beach, highlighting the broader problem of plastic pollution threatening (威胁) countless wildlife, including turtles.Now both 14, they sometimes meet for sea-turtle freeing, or meeting, but mostly stay “closely connected online” while co-leading Cleanup Kids, which has grown to over 200 members worldwide and continues to grow.“My hope for Cleanup Kids is that it grows from hundreds to thousands of kids, causing a chain of effect (连锁反应) that encourages others.”, says Ella. Members are tasked with doing at least one cleanup per month, recording the rubbish they collect, and aiming for a goal of one million pieces by year’s end, while also sorting and recycling items.In 2022, they were among 25 projects selected for the Gloria Barron Prize for Young Heroes, which honors (奖励) exceptional young leaders in North America.How do you even begin to make that effect Cash’s best advice is to start small. “I started with a couple of cleanups with my family.”, he says. “Kids may be a small part of the population, but we’re 100 percent of the future, and every little action is of great importance.”24. What do Ella and Cash have in common A. They both live in beachside communities.B. They both worry about rubbish on the beach.C. They both have environmental activist parents.D. They both started environmental protection at seven.25. What effect do Ella and Cash hope to make through Cleanup Kids A. Local community connection.B. Creation of a worldwide recycling program.C. Children’s awareness of pollution.D. Development of new environmental policies.26. Which of the following can best describe Ella and Cash A. Curious and adventurous. B. Warm-hearted and generous.C. Supportive and outgoing. D. Responsible and determined.27. What can be the best title for the text A. The Cleanup Kids: Small but PowerfulB. Friends for Nature: Ella and CashC. Green Organization: A Non-Profit ProjectD. Youth in Action: A Path to ChangeCSports play a key role in the physical and mental development of children. Although it’s great to see a child succeed in one sport, it’s important to keep their activities in balance. Joining in multiple (多样的) sports enables children to acquire a knowledge of many movement skills. In addition to this, here are some other good reasons why kids should be encouraged to play several sorts of sports.Repetitive (重复的) movements can cause the growing bodies to get injured later on. With multi-sports, each sport works the body slightly differently. This will lead to fewer overuse injuries. Also, kids who are expert in one sport may end up losing interest and eventually give up. Being expert in a sport raises expectations and may put too much pressure on young kids. Having all kinds of experiences will keep children interested and active, and even make them enjoy sports without any pressure.Multi-sports also allow kids to experience different roles. Being a goalkeeper in a football team is very different from being a point guard in basketball. Being exposed to (接触) baseball develops better hand-eye coordination (协调). Soccer develops better footwork. Volleyball develops jumping and hand-eye coordination. The list goes on and on! Joining in multiple sports broadens a child’s developmental social, and situational experience. It opens up opportunities to become a better competitor and a promising athlete—flexible and energetic.Besides developing a wide range of sports skills, more importantly, multi-sports provide opportunities for children to discover their liking. With the help of the right coaches, sports become fun, inspiring kids’ interests. So if you can’t decide whether your child should focus on one sport or try some different sports, I hope you can make a better decision now.28. What will happen to kids if they do one sport repeatedly A. They can be more likely to get injured.B. They can spare more time to study.C. They can be skilled at the sport early.D. They can stay more concentrated.29. What’s implied about multi-sports in Paragraph 3 A. They inspire kids’ sporting spirit.B. They help kids develop their special talentsC. They help advance kids’ all-round development.D. They have much higher requirements for kids.30. What does the author want to express in the last paragraph A. Children should turn their interests into professions.B. Sports skills make kids more popular at school.C. Parents should lower their expectations for kidsD. Multi-sports help kids find their favorite sports.31. What is the text mainly about A. How sports benefit kids.B. Why kids should try multi-sports.C. What sports children should try.D. Why multi-sports are popular today.DCarmakers have made great advances in safety over the last 20 years. New digital technologies can keep a car in its lane , stop to avoid an accident by itself, and even call for help in an emergency. But unluckily, these carmakers are going too far about the rising dependence (依赖) on touch screens inside cars.In the beginning, touch screens were a practical way to put satellite, GPS-guided directions, and other useful entertainment functions (娱乐功能) together into cars while the main controls for driving were left largely unchanged. But designers couldn’t just leave them alone. Now, touch screens, which require a hand and concentration to use, have taken over many functions, even basic driving tasks like turning on headlights and checking the car’s speed, stealing drivers’ attention.Distracted (分心的) driving has become a big problem. According to National Highway Traffic Safety Administration, accidents caused by distracted driving in 2022 led to 3,308 traffic deaths. Thousands more drivers have their cars damaged or destroyed by those who just can’t keep their eyes off their screens. Besides, the overdependence on touch screens shows a usability problem, too. If any part of a driver’s hand accidentally touches the screen, it’s probable to activate (激活) an unwanted function.Quickly disappearing are the days when physical buttons enable drivers to turn down the radio or turn on the headlights simply by feel, without taking their eyes off the road. Instead, they must divide their attention between the road and the screen, which is dangerous.I’m not against technological upgrades in general. But when I have to focus on what’s inside the car instead of on what’s happening in front of it, it’s gone too far. So give me back my physical buttons that I can control only by feel, and let me keep my eyes on the road where they belong.32. What’s the first paragraph mainly about A. Great advances in car safety.B. Praises of technological advances.C. Importance of digital technologies in cars.D. A worrying problem with an in-car technology.33. What does the underlined word “them” in paragraph 2 refer to A. Driving tasks. B. Basic driving tasks.C. Main controls for driving. D. Useful entertainment functions.34. What is included in paragraph 3 A. Rules. B. Effects. C. Solutions. D. Reasons.35. What’s the writer’s attitude toward in-car touch screen technology A. Negative. B. Positive. C. Satisfied. D. Supportive.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Find it hard to get started Try these suggestions to help you rise and shine and be effective from morning till night.● Get up earlierSleeping in can be a hard habit to break. Actually it involves two things — going to bed earlier and getting up earlier. Start off by going to bed 15 minutes before your usual bed time and setting your alarm the same number of minutes earlier the next day.36● Have a good stretch (伸展) in bedBefore you even open your eyes, stretch every extremity (四肢) for 15 seconds. Lift your arm and begin by stretching each finger, next your hand, and then your arm.37 End with a neck and back stretch that gets you out of bed. By doing this, you will increase the flow of blood through your system, providing your tissues with extra oxygen.● 38The fewer choices you have to make first thing, the better. Before going to bed, decide what you’re going to wear, work out which route you’ll take to work and pack your bag.● Refer to your morning calendar (日历)Hang a large whiteboard in your kitchen. On it, write down all you need to know for that particular day, from doctor appointments (约定) to what you're doing with your friends. Check it carefully while you drink your first cup of coffee or tea. 39● Get moving40 But if you can get yourself into the habit, exercising in the morning can give you energy to jump-start your day.A. Make choices the night beforeB. It will help you to arrange your day.C. Move on to your toes, feet and legs.D. Spend less time choosing things when packing.E. Morning exercise can get you refreshed quickly.F. If you’re a night owl (猫头鹰), an early morning jog might sound like punishment.G. Gradually reset your sleep cycle until you get to your desired wake-up time.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I was visiting Costa Rica when I found myself in a bad situation. All my bank cards weren’t 41 abroad, and I only had $ 5 and a return ticket in two weeks. Back then, there were no cellphones or Internet.It was 42 who came to my rescue (救援) to get me home.I thought the city dangerous and decided to find kind people in the 43 . With my remaining coins, I 44 to the bus station and found a bus to the countryside that I could 45 . Five hours later, I arrived at Santa Rosa. I knocked door to door,46 my situation with my very poor Spanish, 47 everyone pointed me to another house.Finally, I 48 a Chinese restaurant. The owner was extremely 49 . She heard my story and felt 50 for me. She said her son had a similar 51 . At that time, some other people were very kind to him, and she remembered how 52that made her feel. She invited me in, gave me food, and called the Red Cross to 53me. I spent my remaining days in Costa Rica with the help of the Red Cross.I realized that being able to receive kindness is a 54 for other people as well. And kindness 55 more kindness in small ripples (波纹).41. A. working B. changing C. travelling D. increasing42. A. experts B. tourists C. friends D. strangers43. A. street B. town C. countryside D. community44. A. drove B. flew C. headed D. rode45. A. buy B. afford C. rent D. earn46. A. explaining B. sharing C. exchanging D. exploring47. A. or B. but C. and D. therefore48. A. thought of B. heard of C. arrived at D. aimed at49. A. rich B. kind C. busy D. serious50. A. ashamed B. happy C. grateful D. sorry51. A. adventure B. experience C. failure D. method52. A. warm B. curious C. cool D. nervous53. A. remind B. calm C. comfort D. rescue54. A. gift B. trouble C. trap D. request55. A. improves B. challenges C. encourages D. designs第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Chinese tea culture has a long history of more than 4,000 years. It is not just about drinking tea, 56 also a way of life that carries Chinese people's wisdom.In China, tea is grown in many provinces, such as Fujian, Zhejiang and Yunnan. Different regions produce different kinds 57 tea. For example, Longjing tea from Hangzhou is famous for its fresh taste, while Tieguanyin from Fujian is known for its strong fragrance.Making and serving tea is 58 art. When making tea, people usually use a teapot and small cups. They first warm the teapot with hot water, then put tea 59(leaf) inside and pour hot water over them. After a few minutes, the tea is ready to serve. This process 60 (call) “tea ceremony”, which pays great attention to every detail.In the past, tea 61 (play) an important role in social life. Friends and family would gather together to drink tea, chat and share stories. Today, Chinese tea culture is still alive. Many young people also enjoy 62 (drink) tea, and they often go to tea houses to relax.Chinese tea has also become popular around the world. It brings people from different countries 63 (close) and helps spread Chinese culture. If you visit China, don’t forget 64 (try) a cup of local tea. You will be surprised by 65delicious it is.Tea culture is a precious part of Chinese tradition. We should learn more about it and pass it on to future generations.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你的英国朋友Tom刚进入高中,但因不擅长与别人交流,暂时无法融入新的班级,请你根据以下要点给他写一封回信:1. 表示理解并给予安慰;2. 提出建议并给出理由;3. 表达希望;注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,使内容充实,行文连贯。Dear Tom,Yours sincerely,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Once when I was a teenager, my father and I were standing in line to buy tickets for the circus (马戏团). Finally, there was only one family between us and the ticket counter.This family made a big impression on me. There were four children, all probably under the age of twelve. You could tell they didn’t have a lot of money.Their clothes were not expensive, but they were clean. The children were well-behaved, and all of them standing in line, two-by-two behind their parents, holding hands. They were excitedly talking about the clowns (小丑), elephants, and other acts they would see that night with their brothers or sisters in a low voice.One could sense they had never been to the circus before. It promised to be highlight of their young lives. The father and mother were at the head of the crowd, standing proud as they could be. The mother was holding her husband’s hand, looking up at him as if to say, “You are my knight (骑士) in shining armor (盔甲).” He was smiling and responding (回复) in pride, looking back at her as if to say, “You got that right.”The ticket lady asked the father how many tickets he wanted. He proudly responded, “Please let me buy four children’s tickets and two adult tickets so I can take my family to the circus.”The ticket lady gave the price. The wife let go of her husband’s hand. Her head dropped, and his lips began to shake. There was no longer a smile on the man’s face.He quietly asked,“How much did you say ”The ticket lady told him the price again. It was clear that the man didn’t have enough money. But how could he tell his kids the bad news Actually we were not rich in any sense. So I understood how the kids would feel. I felt sorry for them.注意:1. 所需写的短文词数应为150左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已经为你写好;Paragraph 1Seeing what was going on, my dad put his hand in his pocket, pulled out a $50 bill and dropped it on the ground.Paragraph 2That day my father and I went back to our car and drove home without any tickets.2025—2026学年度第一学期高一第一次月考答案英 语第一部分 听力(共两节,满分30分)1—5 CBACA 6—10 ABBCC 11—15 BCCBB 16—20 BCABA第二部分 阅读理解(共20小题;满分50分)21—23 DCD 24—27BCDA 28—31 ACDB 32—35DCBA36—40 GCABF第三部分 语言运用(共两节,满分30分)41—45ADCCB 46—50 ABCBD 51—55 BADAC56. but 57. of 58. an 59. leaves 60. is called61. played 62. drinking 63. closer 64. to try 65. how第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)Dear Tom,Sorry to hear that you have some trouble in the new class. I understand well that you are worried and I’d like to offer you some suggestions.I strongly recommend that you should often share hobbies with your classmates so that you can make more friends. Additionally, why not take an active part in some extra-curricular activities where you can exchange your ideas with them Apart from these, it’s a good idea to ask teachers for help to solve problems.I do hope you will find my suggestions helpful and your school life enjoyable.Yours sincerely,Li Hua第二节(满分25分)Paragraph 1Seeing what was going on, my dad put his hand in his pocket, pulled out a $50 bill and dropped it on the ground. Then my father reached down, picked up the bill and tapped the man on the shoulder, “Excuse me, sir, this fell out of your pocket.” The man turned around and saw the $50 bill. He realized what was going on, and looked up at my father with his lips shaking and grateful tears sparkling in his eyes. He shook hands with my father tightly and said,“Thank you, thank you, sir! This really means a lot for my whole family.”Paragraph 2That day my father and I went back to our car and drove home without any tickets. Although we failed to see the circus, we were overwhelmed with happiness. I asked my father,“Dad, why did you do that ” He gently patted me on the shoulder and replied, “My child,it was a desperate,heartbreaking and embarrassing situation for a father. We should be grateful for what we have and try to help those who are in need. And after all, we can always go next time.” What he said and what he did set a good example for me and made a big difference to my life.听 力 原 文Text 1M: I wonder why the post office is still not open. I’ve been waiting for 15 minutes.W: It’s ten past eight. You’ll have to wait for 20 more minutes before it opens.Text 2W: Would you like to go camping with Peter and me during the summer vacation M: I’d like to. But I’m going to London to visit my parents with some friends.Text 3W: Do you know where our food is We’ve been here for almost half an hour.M: I’m sorry. It must be ready now. I’ll go and check.Text 4W: Hello. Is Bill there M: Sorry, no. This is his brother, Tom. Can I take a message W: Yes, please. Tell him that Angela called and that the party is on Friday night at Amy’s flat. It starts at about 7:30 in the evening. Could you please ask him to bring some of his CDs We’d like some music that we can dance to.M: No problem.Text 5M: How are you getting on with the schedules W: I just have one more message to send. Have you got anything else for me to do M: Yes, here are some notes for you to type out.Text 6M: Good afternoon, everyone. I’m glad to introduce Ms Linda Smith, who is famous for painting stones. Linda, when did you begin painting stones W: Actually, I started around six months ago. I happened to find some smooth stones on the beach and I brought them home and began to paint on them. I was amazed that they looked so beautiful, so I continued.M: How many have you painted so far W: About a hundred.M: What kind of pictures do you paint W: It depends on the shape. I usually paint an animal or a scene from a place that I have been to. Look at this painting of a Swiss village. On this stone, you can see my neighbor’s cat.M: They are so colorful! They look so detailed, even though they are on such a tiny stone.Text 7M: Good evening. I’d like to ask you a few questions about the robbery.W: Of course, e in.M: Tell me what happened.W: Well, last night I left work early. When I reached home, I saw that the lights were on in the study.M: What did you do then W: I looked through the study window and saw a man.M: What did he look like W: He was about 30, he was tall, and he had red hair.M: Did he see you W: Yes, then he ran out of the room and I went to call the police.Text 8M: Hi, Jenny! I’m so happy to see you again.W: Me, too. It’s been almost three years since we met in Canada.M: So, how has everything been going W: I really don’t know where to start. I worked as a computer programmer in Canada for eight months and then I went to China and did some editing work for China Daily for about two years.M: Really What are you doing at the moment W: I’ve just come back to Britain. I’m on my way to an interview for a journalism job at the moment.M: Oh! Good luck!W: Thank you!Text 9W: Good afternoon! Welcome to the Service Center. What can I do for you M: Good afternoon. I’d like to rent a two-bedroom apartment.W: OK, do you have a specific location in mind M: Well, I’d like to live near the elementary school, or at least within 2 miles.W: Do you teach at the school M: No. I teach at the university, but my son goes to school there.W: OK. What price range can you afford M: $500 to $580 a month.W: Would you prefer an apartment with furniture or an empty one M: With furniture, and we’d like to be able to cook at home.W: Okay. Here are the photos of two apartments that I think will fit your needs. You can choose between them.M: Thank you. Ah. The one on the Broadway Avenue looks nicer than the one on Main Street. When can I have a look W: You can look around now if you’d like. Let me get the key for you. If you are satisfied, we can sign an agreement today.M: Great! Thanks. How much do you charge for the service W: $100.M: All right.Text 10Hello, everyone, and welcome to the White House! I’ll be your guide today. The building known as the White House is the home of the president of the United States and his family. The president also has his office here. In 1790, America’s first president, George Washington, wanted to build a new presidential home. A competition was held to find a designer to build it. Architect James Hoban won the contest. He planned a building of grayish-white sandstone. The color gave the house its name. Work started in 1792. But the house was not ready before the end of President Washington’s term. America’s second president, John Adams, and his wife moved into the house on Nov 1, 1800. By then, the building had six completed rooms. Many of the rooms were still empty when John Adams left office a few months later. Other presidents tried to complete the White House. But the British burned it down during the War of 1812. The White House was rebuilt after that war. Since then, it has been enlarged, repaired and almost totally rebuilt. Today, the White House has 132 rooms. Visitors can walk through some of the public ones.答 案 解 析阅读A【导语】文章是一份旅游行程介绍,主要讲述了为期8天的“卡塔兰海岸”(The Catalan Coast)旅行团的详细安排。详细说明了8天内的每日安排、交通、景点和费用。21.根据第一天的行程描述:“From Figueres we make the short transfer by coach to our hotel...”,可知从菲格拉斯(Figueres)到罗萨斯(Rosas)是乘坐长途汽车(coach)转移的。因此选项D正确。22.第四天的行程明确说明:“On Day 4 we travel to the beautiful city of Barcelona. Our guided city tour takes in the main sights.”,即这一天会前往巴塞罗那并进行城市观光。因此选项C正确。23.行程信息最后标注了价格“£755”和天数“8 DAYS”,因此选项A(费用为755英镑)不正确。选项B错误(行程是8天,不是一周);选项C错误(出发日期是从4月12日到10月25日之间,并非仅4月25日);选项D正确(行程包含返程,第八天会返回伦敦)。阅读B【导语】讲述了九岁时相识的埃拉和卡什,共同创立了青少年主导的环保非营利组织“Cleanup Kids”,致力于环境保护,成员需每月进行垃圾清理等工作,他们还获得了相关荣誉。24.本题考查埃拉和卡什的共同之处。从原文 “Ella's strong love for the environment began with a love for sharks, encouraged by bedtime stories about them, along with her experiences cleaning up trash along Vero Beach. Cash's journey started at seven when he found a single plastic straw on the beach”可知,两人都有在海滩的经历且都担心海滩上的垃圾,B选项“They both worry about rubbish on the beach”正确。A选项"They both live in beachside communities”(他们都住在海滨社区),文中仅表明卡什现居佛罗里达,未提及埃拉的居住环境; C选项"They both have environmental activist parents”(他们的父母都是环保活动家),文中仅提及他们由妈妈介绍认识,未提及父母是环保活动家; D选项"They both started environmental protection at seven"(他们都在七岁开始环保行动),埃拉是受鲨鱼故事和清理海滩经历影响,但未明确是七岁开始。25.题目问埃拉和卡什对“Cleanup Kids”的影响。根据“Members are tasked with conducting at least one cleanup per month, documenting the rubbish they collect, and aiming for a goal of one million pieces by year's end, while also sorting and recycling items”可知,组织成员通过参与这些环保活动,能提高对污染的认识,C选项“Children's awareness of pollution”(孩子们的污染意识)符合文意。A选项"Local community connection”(当地社区联系),文中未提及该组织对当地社区联系的影响; B选项“Creation of a worldwide recycling program”(全球回收计划的创建),组织主要是进行垃圾清理,未提及创建全球回收计划; D选项“Development of new environmental policies”(新环境政策的制定),文中也未提及相关内容。26.该题要求选择能最好描述埃拉和卡什的选项。从他们创立“Cleanup Kids”组织,并持续领导组织开展环保活动,如要求成员每月清理垃圾等,可看出他们有责任感且坚定,对应D选项“Responsible and determined”。A选项“Curious and adventurous”(好奇且爱冒险),文中未突出他们这方面特点;B选项“Warm-hearted and generous”(热心且慷慨),文章主要体现的是他们在环保方面的责任和决心; C选项“Supportive and outgoing”(支持他人且外向),也未在文中着重体现。27.本题考查文章的最佳标题。文章主要讲述了“Cleanup Kids”这个由青少年主导的环保组织,虽然成员是青少年,但在环保方面发挥了很大作用,A选项The Cleanup Kids: Small but Powerful (清理儿童组织小而强大)既突出了组织,又体现了其特点,符合文章主旨。B选项“Friends for Nature: Ella and Cash”(自然之友埃拉和卡什)未突出组织的作用; C选项“Green Organization: A Non - Profit Project”(绿色组织一个非营利项目)没有体现出组织成员是青少年这一特点; D选项“Youth in Action: A Path to Change”(行动中的青年变革之路)范围太宽泛,没有针对性。阅读C【导语】文章是一篇说明文,文章认为应该让儿童参与多种体育运动,因为这样可以避免单一运动造成的损伤和无趣,帮助孩子培养多项身体能力并助力全面发展,并引导孩子发现自己真正的兴趣所在。28.细节理解题。根据第二段中“Repetitive movements can overstress growing bodies which later on can lead to injuries.(重复的动作会给生长中的身体造成过度压力,随后会导致受伤。)”可知,如果儿童重复进行同样的运动,会导致身体负担过重,很可能会受伤。故选A项。29.推理判断题。根据第三段中"Participation in multiple sports broadens a child's developmental social, and situational experience. It opens up opportunities to become a better competitor and a promising athlete - flexible and energetic.(参与多种体育活动可以拓宽儿童的社会发展和情境体验。它为成为一个更好的竞争者和一个有前途的运动员提供了机会-灵活而充满活力。)”可知,参与多种体育运动让儿童发展多种能力,有助于他们将来的发展。由此推知,多种运动有助于儿童的全面发展。故选C项。30.细节理解题。根据最后一段中"Besides developing a wide range of sports skills, more importantly, multi-sports provide opportunities for children to discover their liking. With the help of the right coaches, sports become fun, inspiring kids' interests.(除了发展广泛的运动技能外,更重要的是,多种运动为孩子们提供了发现自己喜好的机会。在合适教练的帮助下,运动变得有趣,激发孩子们的兴趣。)“可知,参与多种运动可以激发孩子的兴趣,从而发现自己最喜欢哪一种运动。故选D项。31.主旨大意题。通读全文可知,文章介绍了让儿童参与多种体育运动的好处,包括避免单一运动造成的损伤和无趣,帮助孩子培养多项身体能力并助力全面发展,引导孩子发现自己真正的兴趣所在。因此,B项为什么儿童应尝试多种体育运动”符合文章大意。故选B项。阅读D【导语】介绍了汽车制造商在安全技术进步的同时,过度依赖汽车内的触摸屏技术,这带来了分心驾驶和可用性等问题,作者对此表示担忧并反对这种过度依赖。32.第一段指出汽车制造商在安全方面有进步,但车内触摸屏技术存在问题, “But unluckily, these carmakers are going too far about the rising dependence on touch screens inside cars.” 说明这是一个令人担忧的车内技术问题,D选项正确。33.“But designers couldn't just leave them alone. Now, touch screens, which require a hand and concentration to use, have taken over many functions, even basic driving tasks like turning on headlights and checking the car's speed, stealing drivers' attention.”中“them”指代前文的“main controls(控制装置)for driving",即汽车的主要驾驶控制装置,C选项正确。34.第三段提到“Distracted (分心的) driving has become a big problem... Thousands more drivers have their cars damaged or destroyed by those who just can't keep their eyes off their screens. Besides, the over-dependence on touch screens presents a usability problem, too.",讲述了过度依赖触摸屏带来的分心驾驶导致事故、可用性等方面的影响,B选项正确。35.从 “I'm not against technological upgrades in general. But when I have to focus on what's inside the car instead of on what's happening in front of it, it's one step too far. Give me back my physical buttons that I can control only by feel, and let me keep my eyes on the road where they belong.”能看出,作者对车内触摸屏技术持否定态度,A选项正确。七选五【导语】这篇文章主要讲的是如何通过一些简单有效的晨间习惯,帮助人们更容易地起床并保持一整天的精力充沛和高效率。36.上文提到早睡15分钟,早起15分钟。本句承接上文,讲到逐渐调节睡眠的结果,即:逐渐调整睡眠循环,直到将起床时间调整到理想时间,故本题选G。37.由上文拉伸手臂、手指和下文拉伸脖子、背部可知,这一部分主要讲述拉伸各身体部位的顺序,本空应填与拉伸某身体部位相关的句子,故本题选C。38.小标题考察段落主旨。本段具体事例包括前一天晚上准备好要穿的衣服、确定出行路线和收拾包。A项“Make choices the night before”具有概括性,可作为小标题,故本题选A。39.本段主要讲做每日计划的过程,尾句可以是这种做法的意义。B项“It will help you to arrange your day.”这可以帮助你规划一整天,是做每日计划的意义,故选B。40.由小标题和下文可知,本段与早晨锻炼有关,因此首句会提到晨练,且与后一句“But...”构成转折关系,故选F。完 形【导语】本文是一篇记叙文。十年前,作者在哥斯达黎加旅行时,发现自己的处境很糟糕。他只知道基本的西班牙语,而他拥有的唯一财产是一些硬币。他四处求助,直到有一位中国餐馆的老板帮助了他。然后作者意识到,当你处于能够接受的位置时,它实际上让人们感到更快乐。能够接受善意也是给别人的一份礼物,而善意会在小小的波纹中激起更多的善意。41.考查动词词义辨析。句意:我所有的银行卡都不能在国外使用。A. working工作;起作用;B. changing改变;C. travelling旅行;D. increasing增加。根据“and I only had $5 and a return ticket in two weeks.”可知,作者的银行卡在国外使用不了。故选A。42.考查名词词义辨析。句意:是陌生人来救我,把我带回家。A. experts专家;B. tourists游客;C. friends朋友;D. strangers陌生人。根据下文可知,是一家餐馆的老板帮助了作者,所以是陌生人。故选D。43.考查名词词义辨析。句意:我觉得城市很危险,于是决定到乡下去寻找善良的人。A. street大街;B. town城镇;C. countryside乡下;D. community社区。根据“I thought the city dangerous”可知,作者认为城市太危险,所以到乡下寻找善良人帮助。故选C。44.考查动词词义辨析。句意:带着剩下的硬币,我去了汽车站,发现了一个我能付得起(车票)的乡村公交车。A. drove驾驶;B. flew飞;C. headed 前进;D. rode骑行。根据“to the bus station”可知,head to sp.前往某地。故选C。45.考查动词词义辨析。句意:带着剩下的硬币,我去了汽车站,发现了一个我能付得起(车票)的乡村公交车。句意:A. buy买;B. afford付得起;C. rent租;D. earn赚得。根据“With my remaining coins,”可知,因为作者只剩下一些硬币,所以只能买付得起的车票。故选B。46.考查动词词义辨析。句意:我挨家挨户敲门,用我那蹩脚的西班牙语解释我的处境。A. explaining解释;B. sharing分享;C. exchanging交换;D. exploring探索。根据“with my very poor Spanish”可知,作者用蹩脚的西班牙语解释自己的处境。故选A。47.考查连词词义辨析。句意:但每个人都指我到另外一家。A. or或者;B. but但是;C. and和;D. therefore因此。根据前后句可知,这里为转折关系。故选B。48.考查动词短语词义辨析。句意:最后,我来到了一家中国餐馆。A. thought of想到;B. heard of听说;C. arrived at到达;D. aimed at旨在。根据“I knocked door to door,”以及“Finally,”可知,最后,来到了一家中国餐馆。故选C。49.考查形容词词义辨析。句意:店主非常和蔼可亲。A. rich富的;B. kind善良的;C. busy忙的;D. serious严肃的。根据“She invited me in, gave me food, and called the Red Cross”可知,店主非常善良,主动帮助作者。故选B。50.考查形容词词义辨析。句意:她听了我的故事,对我感到同情。A. ashamed羞愧的;B. happy高兴的;C. grateful感激的;D. sorry难过的。根据上文作者的遭遇可知,她对我感到同情。feel sorry for sb.同情某人。故选D。51.考查名词词义辨析。句意:她说她的儿子也有类似的经历。A. adventure冒险;B. experience经历;C. failure失败;D. method方法。根据上文作者的遭遇以及根据“At that time, some other people were very kind to him,”可知,店主儿子也有过类似的经历。故选B。52.考查形容词词义辨析。句意:她记得那使她感到多么温暖。A. warm温暖的;B. curious 好奇的;C. cool冷漠的;D. nervous紧张的。别人善待她的儿子,她的心里感到非常温暖。故选A。53.考查动词词义辨析。句意:她邀请我进去,给我食物,打电话给红十字会来救我。A. remind提醒;B. calm镇静;C. comfort安慰;D. rescue拯救。根据上文“It was ___52___who came to my rescue to get me home.”提示可知,店主打电话给红十字会来救作者。故选D。54.考查名词词义辨析。句意:我意识到能够接受善意也是给别人的礼物。A. gift礼物;B. trouble麻烦;C. trap陷阱;D. request要求。根据“And kindness 55 more kindness in small ripples (波纹).”可知,接受善意,会让别人继续传递善意,这也是给别人的礼物。故选A。55.考查动词词义辨析。句意:并且善意会在小小的波纹中激发起更多的善意。A. improves提高;B. challenges挑战;C. encourages激发;D. designs设计。这里指善意会传递,激发起更多的善意。故选C。语法填空56.考查固定搭配。“not just...but also...”是固定搭配,意为“不仅……而且……”,所以此处填“but”。57.考查固定短语。“different kinds of”是固定短语,意为“不同种类的”,所以这里填“of”。58.考查冠词。“art”是可数名词,且发音以元音音素开头,“an”用于元音音素开头的可数名词单数前,表示“一种”,所以填“an”。59.考查名词复数。“tea leaf”(茶叶)是可数名词,这里表示泛指的茶叶,要用复数形式“leaves”。60.考查被动语态。“this process”(这个过程)和“call”(称呼)之间是被动关系,即过程被称为“茶道”,且句子是一般现在时,所以用一般现在时的被动语态“is called”。61.考查动词时态。“in the past”(在过去)是一般过去时的标志词,所以动词“play”要用过去式“played”。62.考查固定搭配。“enjoy doing sth.”是固定搭配,意为“喜欢做某事”,所以“drink”要变为“drinking”。63.考查形容词比较级。这里表示“把来自不同国家的人们拉得更近”,有比较的意味,所以用“close”的比较级“closer”。64.考查固定搭配。“forget to do sth.”是固定搭配,意为“忘记去做某事(事情还没做)”,所以填“to try”。65.考查宾语从句引导词。“by”后面是宾语从句,“how + 形容词”表示“多么……”,此处表示“它是多么美味”,所以填“how”。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 海南省文昌中学2025-2026学年高一上学期第一次月考英语试题.docx 高一英语答案.docx