资源简介 河北辛集中学2025级高一上第二次阶段考试英语试题(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the problem with the man A. He may catch a cold. B. He is very tired. C. He has a toothache.2. What color does the man prefer A. Blue. B. Gray. C. Dark green.3. How does Emily’s mother stay healthy A. By eating well. B. By jogging outdoors. C. By exercising at a gym.4. What does the woman suggest doing next A. Writing their reports. B. Changing a restaurant. C. Going to the karaoke bar.5. What are the speakers mainly talking about A. When to brush their teeth. B. How to brush their teeth. C. Why to brush their teeth.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What sports does the man like best A. Hockey. B. Soccer. C. Basketball.7. Where is the man from A. America. B. Canada. C. Russia.听第7段材料,回答第8至9题。8. What is the woman’s attitude toward seeing the film A. agreeable. B. unwilling. C. careless.9. How long will it take the speakers to buy tickets A. 10 minutes. B. 15minutes. C. 30 minutes.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the probable relationship between the speakers A. Former schoolmates. B. Business partners. C. Colleagues.11. Where does Mary work now A. In a school. B. In a restaurant. C. In a travel agency.12. What will the speakers do next A. Take a trip. B. Have a drink. C. Attend a meeting.听第9段材料,回答第13至16题。13. What did the man probably do A. He was a bank clerk. B. He was a driver. C. He was a nurse.14. Why did the man change his job A. He wanted to make more money. B. He disliked his co-workers.C. He felt quite anxious.15 Which city does the woman live in A. Chicago. B. San Francisco. C. New York.16. What does the man plan to do in a year A. Move closer to his family. B. Return to the hospital. C. Leave the bank.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is the speaker probably talking to A. Junior students. B. Senior students. C. College graduates.18. When were there fewer diseases according to the speaker A. Twenty years ago. B. Ten years ago. C. Five years ago.19. What is the purpose of setting up language- learning companies A. To help people earn more money. B. To bring happiness to people.C. To introduce different cultures.20. What is the speaker’s dream for the listeners A. They will become famous. B. They can start their own companies.C. They will help people live better.第二部分: 阅读理解 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AA Guide to FreshmanFood ServiceThe URS Cafeteria opens from 7:e400 a.m. to 8:00 p.m. It serves all kinds of snacks, drinks, ice cream and meals. You can pay with your cash or ID cards. You can put your cash into your ID cards at the Front Desk. Even if you do not buy your food in the Cafeteria, you can still use the tables to enjoy meals, to have your meetings with your friends and even to study.TransportationThe URS Express is a shuttle service. The shuttle transports students between campus and the shopping centre, leaving from the Mattson Centre. Operation hours are between 9:00 a.m. and 3:00 p.m., Saturdays only. Round trip fare is $ 2.Academic SupportAll students have access to the Writing Centre on the upper floor of Douglas Hall. Qualified volunteers will work with you on written work, grammar, vocabulary, and other academic skills. You can sign up for an appointment on the sign-up sheet outside the door, two 30-minute appointments per week maximum. The service is free of charge.Relaxation and HealthThe Globe, located in the bottom level of McMillan Hall, is available for relaxing, studying, cooking and eating. Monthly activities are held here for all international students. Hours are 10:00 a.m. to 10:00 p.m., closed on Sundays.The Fitness Centre is on the top floor of Douglas Hall. It is committed to physical, emotional and social health.A doctor and nurse is available if you have health questions or need immediate medical help or personal advice. The cost is included in your medical insurance. Hours are Monday to Friday, 9:00 a.m. to 4:30 p.m.21. What can you do in the URS Cafeteria A. Add money to your ID card and play chess. B. Do your homework and watch TV.C. Buy drinks and enjoy concerts. D. Have meals with your friends.22. What can the URS Express do for the students A. Provide students with campus tours.B. Transport the students to and from the stores.C. Take students to the Mattson Centre.D. Carry the students to the lecture halls.23. Which kind of service is free for freshmen A.Food Service B.Transportation C.Academic Support D.Relaxation and HealthBMost people can't live to 100. Those who do live so long can hardly walk, let alone take part in any activities. A few people, however, take part in dangerous activities even though they are more than 100 years old﹣They keep going and going! There is a great grandmother who likes to challenge herself although she is 101 years old this year.Mary Hardison believes that people should always be cheerful and more importantly, take on all kinds of adventures while they physically still can. So, instead of celebrating her 101st birthday with a boring party, she decided to go paragliding(滑翔跳伞)﹣an idea she got from her 75-year-old son who recently took it up as a hobby.So on her birthday, cheered on by her big family, she tied herself up together with expert instructor Kevin Hintze, and jumped down fearlessly from the sky near her home in Ogden, Utah. And, it was not just a simple jump either. According to Kevin Hintze, the grandmother recommended him to turn around, as they made their way down.This is not the first time that Mary has done something "wild" and "crazy". For her 90th birthday she rode all the adult rides at Disneyland. And, she is not done yet﹣For her 102nd birthday she hopes to go down the 3,000 feet Alpine Slide at Utah's Park City Mountain Resort!Not surprisingly, this great action has made Mary Hardison very famous and also earned her a place in the Guinness World Records where she broke a 2007 record set by a 100-year-old British woman. What a lady!24. What do we know about Mary Hardison?A. She took up paragliding as her hobby at the age of 75.B. She is a 101-year-old lady who likes to challenge herself.C. She was recorded in the Guinness World Records in 2007.D. She is the oldest woman in the Guinness World Records.25. From whom did Mary get the idea of going paragliding?A. Her grandson. B. Kevin Hintze.C. A 100-year-old British woman. D. Her 75-year-old son.26. How does the author feel about Mary's action?A. Amazed. B. Supportive. C. Doubtful. D. Worried.27. Where can you probabaly read such a text A. a news report. B. an advertisement. C. a novel. D. a science report.CHave you been exercising and eating healthy, but when you step on the scale, it says you’ve gained a few pounds “That’s normal, and it doesn’t mean that your workouts are not effective”, says Jeffrey A. Dolgan, an exercise physiologist in Miami Beach, Florida.“A person’s scale mass (质量) is a combination of muscle, fat, bone, blood, and even the air that we carry in our lungs,” he says. “Immediately after a workout routine, the percentage of mass in each body part can shift as much as 15 percent. So if you’re gaining weight while working out and eating healthy, it’s probably not the type of weight gain that you think it is.The scale can’t tell you how much of your body weight is muscle or fat, which means if your goal is to improve your fitness level, the scale is not the best tool for measuring improvements. When you start to change your body composition with your workouts — by building more muscle mass and cutting down on your body fat — your scale weight may increase, while your body fat percentage may decrease. These changes happen over weeks and months (not hours or days) so the scale is useless when tracking them.You may argue that you weigh a few pounds less after a high intensity (强度) training class. Don’t get too excited—it’s just water loss due to sweat. Water makes up approximately 65 to 90 percent of a person’s weight, and variation in water content of the human body can move the scale by ten pounds or more from day to day.So ignore the scale and pay more attention to objective measurement tools like body composition. Keep in mind that if you’re exercising but gaining weight, you may actually look slimmer.28. What can we know from Dolgan’s words from paragraph 2 A. Your weight changes little during a day.B. Your scale mass is changed by many factors.C. Your workout is not effective if you gain weight.D. Your weight is determined only by muscle and fat.29. What will most probably happen after you exercise and eat healthy for 3 months A. You will weigh more. B. Your muscle mass will decrease.C. Your body fat will increase. D. Your body composition will change.30. How much water may a man weighing 150 pounds have in his body A. 30 pounds B. 60 pounds C. 100 pounds D. 140 pounds31. Which of the following could be the best title for the text A. Why Do We Gain Weight B. How to Work Out Effectively C. What Is the Composition of Our Body D. Why Does My Workout Cause Weight Gain DA broken heart and a sad ending to a long friendship. That’s something most of us have experienced, or probably will. After all, it’s part of human life. But the experience can be hard to get over.But research shows there are pathways through the heartache. Listening to sad music is a major one. It can help you begin to feel joy and hopefulness about your life again. It can arouse the desire to connect with others.Sad music can help heal and uplift you from your broken heart. A recent study from Germany found the emotional influence of listening to sad music is an arousal of feelings of empathy (同情), and a desire for positive connection with others. That, itself, is psychologically healing. It draws you away from concentration on yourself, and possibly towards helping others in need of comfort.Another experiment, from the University of Kent, found that when people were experiencing sadness, listening to music that was “beautiful but sad” improved their mood. In fact, it did so when the person first consciously accept the situation causing their sadness, and then began listening to the sad music. That is, when they intended that the sad music might help, they found that it did.These findings link with other studies that show accepting your sad situation emotionally leads to healing and growth beyond it. It seems unbelievable but it does make sense. For example, research from Cornell University found that accepting discomfort about a life experience or new situation, and viewing it as a step towards growth and change, motivates people to find a pathway through it, beyond it. As Churchill famously said, “If you’re going through hell, keep going.” That discomfort points you towards creating a plan, a new action. It brings hope.32. What can we learn from Paragraph 3 and 4 A. Sad music can make sad people feel better.B. Sad music can make people help others.C. Sad music can make people believe in themselves.D. Sad music can make people concentrate on themselves.33. What does the underlined phrase in the last paragraph mean A. Hearing a swear word used by enemies. B. Having an unpleasant experience.C. Getting an extremely pleasant time. D. Avoiding a place to go after death.34. How does the author develop this article A. By comparing examples. B. By giving directions.C. By listing figures. D. By presenting research findings.35 Which of the following can be the best title for the article A. How to Find Pathways through HeartachesB. Why Listening to Sad Music Heals Your Broken HeartC. What We Can Do to Overcome Discomfort in LifeD. How We React to a Broken Heart Matters a Lot第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Four Ways to Be a Great RoommateHaving a roommate can be one of the best experiences in college or, easily, one of the worst.___36___Follow these tips to avoid the common mistakes that turn good roommate relationships sour.Talk things munication is key. If something happens, sit down with your roommate and have a face-to-face conversation. I've seen roommate relationships fall apart because something happens and, instead of talking to each other, the two start complaining about their roommates behind their backs.___37___Don't expect to be best friends. Some roommates become the best of friends and some don't. Don't put pressure on yourself or your roommate, especially when you first meet.___38___And if your roommate doesn't end up being your best friend, don't worry.Ask before you take. This applies to food, clothes and anything else. If you want to keep a relationship going, show your roommate that you have respect for what is his or hers by asking first.___39___Clean up after yourself. This should do without saying. Don't be lazy. Or, at least, don't bury your roommate in your clothes and garbage. Most people I've come across in college are messy.___40___But being considerate with where you put your stuff will help you avoid conflict.A. So you need to think twice before you help your roommates out.B. This creates nothing but awkward situations and unhappiness.C. Even if you both agree to share everything, you should still ask.D. You don't have all the time to clean your room and keep it organized.E. It all starts with you to have a good relationship with your roommate.F. Sometime you get stuck with someone who has tons of negative energy.G. Remember, you're trying to make a new friend, not to scare your roommate away.第三部分:语言知识运用 (共两节,满分35分)第一节 完形填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。In order to save the environment, everybody has a role to play. The perfect ____41____ . of someone who knows this well enough is 70-year -old grandmother, Pat Smith. ____42____ with bags, rubber gloves and a rubbish picker, she spent an entire year____43____ rubbish and caring for 52 British beaches after she made it her 2018 New Year's resolution to____44____ one beach each week. She____45____ spent her Christmas day picking up plastic bottles on Trevone Beach.During her year-long cleanup, Smith was often____46____ by other volunteers, including her grandchildren, who were determined to help her tidy up beach rubbish. However, some people often____47____ Smith for doing community service, and to this, she said, "People don't understand I've been doing this____48____. We should all take responsibility for picking up the rubbish as well as____49____ we don't drop rubbish in the first place."The environmentally conscious granny has no intention of____50____ just because 2018 was over. “Doing 52 beach cleans in 2018 was my New Year's resolution and it's finally____51____,” said Smith. “I won't stop, as our beaches____52____ me. I'm driven to try and protect our____53____ for my children and grandchildren and I will____54____ doing everything in my power to achieve that. I hope my efforts will help people be more____55____ for whatever they do, consume as little plastic products as possible and develop recycling habits."41. A. case B. position C. example D. role42. A. Connected B. Tied C. Covered D. Armed43. A. reusing B. collecting C. selling D. throwing44. A. explore B. protect C. clean D. practise45. A. thus B. still C. again D. even46. A. asked B. joined C. recorded D. laughed47. A. punish B. excuse C. respect D. mistake48. A. voluntarily B. secretly C. happily D. carefully49. A. declaring B. revising C. ensuring D. doubting50. A. escaping B. disappearing C. leaving D. quitting51. A. canceled B. found C. done D. created52. A. need B. understand C. impress D. trust53. A. planet B. courtyard C. land D. family54. A. enjoy B. continue C. recommend D. imagine55. A. anxious B. suitable C. grateful D. responsible第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Dear Worried Friend,You 56 (write) that you are very worried about your friend, Chen Lei. I understand quite well that you are anxious and feel 57 (terrible) sorry for it. You think that your friend plays computer games too often and 58 (spend) too much time online.I recommend that you talk to your friend about his 59 (behave). It is not unusual for teenagers of your generation to be 60 (attract) to computer games and the online world. But spending too much time online is 61 (healthy) and makes 62 very difficult to focus on other things in life. Some students even become addicted 63 the Internet and cannot concentrate on school and family life. I think you should encourage your friend 64 (try) new hobbies. Why not discuss the problem together I am sure he will listen to you, 65 you are his good friend.All the best,Susan Luo第四部分: 写作 (共三节,满分40分)第一节单词拼写(共5小题;每小题 1 分,满分5分)根据下列句子及所给汉语注释,在答题卡相应的横线上写出空缺处各单词的正确形式。(每空只写一个词)Faced with the difficulty, he decided to find a ___________ (解决问题的办法) toimproving his maths.Mary, an exchange student from England, found it not so ___________ (challenge)to keep up with others.The _________(幸存)of these ancient artworks after the fire amazed all thevisitors.It is hard for the children to keep their attention __________ (focus) on their studieswith all the noise.I _______(较喜欢)playing computer games to playing football before, but now Ilike the latter better.第二节 单句汉译英,用括号内所给词汇或要求翻译句子。(共5小题;每小题2分,满分10分)我的英语老师英语讲得很流利。(fluent)___________________________________________________________________早晨大声朗读英语会给你带来许多好处。(用doing作主语)___________________________________________________________________如果你对任何事情有疑问,给我办公室打电话。(confuse)____________________________________________________________________4.多亏了你的帮助,我在英语学习上取得了令人惊喜的进步。(amaze)____________________________________________________________________5.中秋节晚上,家人们聚在一起吃月饼、赏月。(admire)___________________________________________________________________第三节应用文(满分25分)假设你是李华,你的朋友Tom是一名初来中国学习的交换生。他觉得学习汉语有些困难,并为此很苦恼。请给他用英语写一封电子邮件,提出学习汉语的建议。要点如下:1、欢迎来华学习汉语并理解现状;2、提出两点建议及原因;3、祝福并希望进步。注意:词数100左右,可适当增加细节以使行文连贯。Dear Sir/Madam,_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua河北辛集中学2025级高一上第二次阶段考试英语试题答案第一部分:听力(共20小题;每小题1.5分,满分30分)1-5. CCBAA 6-10. BAABA 11-15. CBCCB 16-20. ABACC第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)21-23. DBC 24-27. BDAA 28-31. BDCD 32-35. ABDB第三部分: 语言知识运用完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)41-45. CDBCD 46-50. BDACD 51-55. CAABD语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)56.wrote/ have written 57. terribly 58. spends 59. behaviour/behavior60. attracted 61. unhealthy 62. it 63. to 64. to try 65. since,as, because, for写作第一节单词拼写(共5小题;每小题1分,满分5分)66. solution 67. challenging 68. survival 69. focused 70. preferred第二节汉译英My English teacher speaks English very fluently.Reading English aloud in the morning will do you a lot of good.…will do a lot of good to you.…will benefit you a lot.If you feel confused about anything, phone/call my office.Thanks to your help, I have made amazing progress in English.I have made amazing progress in my English studies with your help.On the evening of the Mid-Autumn Festival, family members will gather together to admire the beautiful moon. 或…get together, admiring the beautiful moon.第三节应用文(满分25分) A sample (参考范文)Dear Tom,You are welcome to come to China. It’s not unusual for an exchange student to have some difficulty in learning Chinese. I understand quite well that you may feel anxious.So I’d like to give you some suggestions.Personally, I think you'd better practise the daily use of Chinese words and expressions with your classmates, because practice makes perfect. Meanwhile, you may as well read as many Chinese materials as you can, which will enrich your knowledge of the Chinese world. More importantly, you should learn from the mistakes that you have made.Hopefully, my suggestions will be of some help and I wish you to make great progress.听力原文(Text 1)W: You look bad, honey. Do you have a cold, or are you just tired out M: I have a toothache, actually. Can you make an appointment with the dentist for me (Text 2)W: In my mind, the house will look better painted blue. But Dad thinks it should be gray and white. What’s your opinion M: Definitely not gray. A dark green would be nice.(Text 3)M: Hi, Emily. I saw your mother today. She looks great for her age. Does she work out at a gym W: No. But my mother loves jogging outdoors in her spare time. That’s why she’s so fit and healthy.(Text 4)M: We’ve been at this restaurant for long enough! Let’s go to karaoke.W: We won’t have time to go to the karaoke bar. We have to finish writing our reports today. It’s due tomorrow.(Text 5)M: Did you brush your teeth W: I did it after dinner. Usually I wait till just before bed.M: I often forget. I only brush them in the morning.(Text 6)W: Playing hockey on the ice during the winter is so much fun. It is our favorite game in Canada.M: I have actually never played hockey. We always play soccer in the grass or basketball on the court. I like soccer the most.W: That’s a shame. I like hockey better than those for sure, but you have different weather in America, which means you like different sports.M: That’s true. I wonder why soccer is popular in both warm and cold places. I just know that soccer is more popular in Russia, because it’s so cold that people need to do more exercise to get warmer.(Text 7)W: Well, if we leave now, we can still make it to the cinema. I am eager to see the film.M: Parking would be so terrible, though. And I’m a little afraid that the tickets are all sold out.W: No, there will definitely be tickets. The cinema is only 30- minute drive away. I think we can find parking if we take a far spot. Then we need a 10- minute walk, plus 15minutes to buy tickets and 5minutes to get to our seats.M: Okay, let’s do it then. I’ll pack a snack before we go.W: Great! I’m just going to change clothes quickly.(Text 8)W: Peter, how are you I haven’t seen you for ages.M: Hello, Mary. Well, it must be at least five years since we left school. What are you doing here W: I came for a meeting — a business trip, you know. Anyway, how are you M: I’m good. Thanks. I still work in a school. What about you W: I have a new job now. I have to travel a lot.M: What do you do W: I work for a travel agency. Working in a restaurant was just too boring.M: Your new job sounds interesting. Have you got time for a coffee So we could catch up.W: Sure. Why not M: Oh, there’s a nice cafe about two minutes’ walk from here.W: Let’s go then.(Text 9)M: Mom, I’m going to work at a bank in downtown Chicago. I’ll move there from New York in two months.W: I thought you liked your old job. Why did you get a new job M: I liked my co-workers, but working in a hospital was very stressful. I had to work long hours and I’m scared of blood! Plus, I had to drive almost an hour to get there every morning.W: Will you make more money working at the bank M: No, I will make a little less. But if I work hard, I will get a better position later.W: I thought you were going to look for a new job in San Francisco, where our family live. We miss you, and you never have enough time to visit us. Why can’t you work at a bank in San Francisco M: I’m going to work at this bank for a year. Then I will try to change to a branch in San Francisco near you and Dad! I really want to move back to San Francisco, but I can’t leave right away. Working at this bank will give me some good experience.(Text 10)M: Good evening, everyone. It’s a pleasure for me, the head teacher of Maple Leaf International High School, to speak to you tonight. First of all, I would like to say congratulations to all of you — our senior class. I hope that if I meet you in five or ten years from now, I’ll be able to say it again. Because I believe each of you is an intelligent young person who can go out into the world and do something great. And the world needs you now more than ever! Go to medical school and become a doctor. There are more diseases now than there were twenty years ago! Start a language- learning company and build bridges between cultures! Study classical music and bring happiness to those who hear you play! Fight cancer! Help people earn more money! Develop new technologies! Make a name for yourself! But most importantly, help other people live better. Be a person who gives back to society. This is my dream for this graduating class. I hope you will make it yours!阅读理解详解:A篇【答案】21-23 DBC【分析】本文是一篇应用文。文章主要内容是写给大一新生的学校指南,其中介绍了学校的各种服务和设施。【21】细节理解题。根据第一段“The URS Cafeteria opens from 7: 00 a. m. to 8: 00 p. m. It serves allkinds of snacks, drinks, ice cream and meals. You can pay with your cash or ID cards. You can put your cash into your ID cards at the Front Desk. Even if you do not buy your food in the Cafeteria, you can still use the tables to enjoy meals, to have your meetings with your friends and even to study.(URS自助餐厅从早上7点到晚上8点营业,提供各种小吃、饮料、冰淇淋和膳食。你可以用现金或身份证支付。你可以把现金放在前台的身份证里。即使你不在自助餐厅买食物,你也可以用桌子吃饭,和朋友开会,甚至学习。)”可知D项“和你的朋友们吃饭”正确,故选D项。【22】细节理解题。根据第二段“The shuttle transports students between campus and the shoppingcentre, leaving from the Mattson Centre. (班车从马特森中心出发,在校园和购物中心之间运送学生。)”可知URS Express接送学生往返购物中心。故选B项。【23】细节理解题。根据第三段最后一句“The service is free of charge.”可知,AcademicSupport是免费服务。故选C项。B篇【答案】24-27 BDAA【分析】文章介绍了一位101岁老人喜欢冒险并积极参加极限运动的故事。【24】细节理解题。根据文章第一段There's a great grandmother who likes challenging herselfalthough she is 101 years old this year(有一位伟大的曾祖母,虽然今年101岁,但她喜欢挑战自己)可知,Mary Hardison101岁了,喜欢挑战自己,故选B。【25】细节理解题。根据文章第二段she decided to go paragliding(滑翔跳伞)﹣ an idea she gotfrom her 75﹣year﹣old son who recently took it up as a hobby.(她从她75岁的儿子那里得到了一个主意,她的儿子最近把它当作一种爱好)可知,她从75岁的儿子那里有了滑翔跳伞运动的想法,故选D。【26】细节理解题。根据文章最后一段Pretty amazing!可知,作者对于Mary Hardison的挑战感到非常震惊,故选A。【27】推理判断题。通读全文可知,这是一篇新闻报道,报道了101岁的Mary Hardison在她生日的时候挑战自我,进行滑翔跳伞这项极限运动,故选A。C篇【答案】28-31 BDCD【导语】本文是一篇说明文。文章解释了在坚持锻炼并进行健康饮食的同时,体重不降反增的原因。【28】推理判断题。根据第二段第一句““A person’s scale mass (质量) is a combination of muscle,fat, bone, blood, and even the air that we carry in our lungs,” he says.(他说:“一个人的体表质量是肌肉、脂肪、骨头、血液,甚至是我们肺中携带的空气的组合。”)”可知,体重是肌肉、脂肪、骨骼、血液甚至肺里空气的质量总和。由此可推知,体重受多种因素影响。故选B。【29】推理判断题。根据第三段的“When you start to change your body composition with yourworkouts — by building more muscle mass and decreasing your body fat — your scale weightmay increase, while your body fat percentage may decrease.(当你开始通过锻炼来改变你的身体组成——通过增加更多的肌肉量和减少体脂——你的体重可能会增加,而体脂率可能会降低。)”可推知,在坚持锻炼并进行健康饮食后,最有可能发生的是你的身体组成会发生变化。故选D。【30】细节理解题。根据倒数第二段“Water makes up approximately 65 to 90 percent of a person’sweight(水大约占一个人体重的65%到90%)”可知,人体的含水量约占人体体重的65%到90%。由此可知,体重150磅的人体内含水量应在(150×65%=97.5)磅至(150×90%=135)磅之间。故选C。【31】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“Have you been exercising and eating healthy, but whenyou step on the scale, it says you’ve gained a few pounds “That’s normal, and it doesn’t meanthat your workouts are not effective”, says Jeffrey A. Dolgan, an exercise physiologist in MiamiBeach, Florida.(你是否一直在锻炼,饮食也很健康,但当你站在秤上时,秤上显示你胖了几磅?“这很正常,这并不意味着你的锻炼没有效果,”佛罗里达州迈阿密海滩的运动生理学家Jeffrey A. Dolgan说。)”和第二段的“Immediately after a workout routine, the percentageof mass in each body part can shift as much as 15 percent. So if you’re gaining weight whileworking out and eating healthy, it’s probably not the type of weight gain that you think it is.(在例行锻炼后,身体各个部位的质量百分比会立即发生15%的变化。所以,如果你在锻炼和健康饮食的同时体重增加,这可能不是你想的那种类型的体重增加。)”可知,文章主要分析了坚持锻炼并进行健康饮食后体重不降反增的原因。D项“Why Does My WorkoutCause Weight Gain (为什么我锻炼后体重反而增加了?)”能概括文章主要内容,最适合作本文标题。故选D。D篇【答案】32-35 A B D B【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了听悲伤的音乐在治愈心灵创伤中的作用,相关研究表明,听悲伤的音乐可以帮助人们重新感受到生活的快乐和希望,唤起同理心,并激发与他人建立积极联系的欲望。【32】推理判断题。根据第三段中“Sad music can help heal and uplift you from your brokenheart.(悲伤的音乐可以帮助你从破碎的心灵中治愈和振作起来)”和第四段中“Anotherexperiment, from the University of Kent, found that when people were experiencing sadness,listening to music that was “beautiful but sad” improved their mood.(肯特大学的另一项实验发现,当人们感到悲伤时,听“美丽但悲伤”的音乐可以改善他们的情绪)”可知,悲伤的音乐对悲伤的人而言有治愈作用,能改善他们的情绪。故选A项。【33】词句猜测题。根据画线词下文“That discomfort point s you towards creating a plan, a newaction. It brings hope.(这种不适会让你制定一个计划,一个新的行动。它带来了希望)”可推知,此处描述的一种不适的、糟糕的经历。结合选项内容可知,画线短语意思应该是“有难以忍受的经历”。故选B项。【34】推理判断题。根据第三段中“A recent study from Germany found the emotional influence oflistening to sad music is an arousal of feelings of empathy (同情), and a desire for positiveconnection with others.(德国最近的一项研究发现,听悲伤的音乐对情绪的影响是一种同理心的唤起,以及与他人建立积极联系的渴望)”、第四段“Another experiment, from theUniversity of Kent, found that when people were experiencing sadness, listening to music thatwas “beautiful but sad” improved their mood.(肯特大学的另一项实验发现,当人们感到悲伤时,听‘美丽但悲伤’的音乐可以改善他们的情绪)”和最后一段中“For example,research from Cornell University found that accepting discomfort about a life experience or newsituation, and viewing it as a step towards growth and change, encourages people to find apathway through it, beyond it.(例如,康奈尔大学的研究发现,接受对生活经历或新情况的不适,并将其视为迈向成长和改变的一步,会鼓励人们找到克服和超越它的途径)”可知,文章呈现了多个研究结果,来表明听悲伤音乐的积极作用。故选D项。【35】主旨大意题。通读全文,尤其是第二段中“But research shows there are pathways through theheartache. Listening to sad music is a major one. It can help you begin to feel joy and hopefulnessabout your life again.(但研究表明,心痛是有途径的。听悲伤的音乐是主要的。它可以帮助你重新感受到生活的快乐和希望)”可知,文章主要介绍了听悲伤的音乐在治愈心灵创伤中的作用,这些作用包括帮助人们重新感受到生活的快乐和希望,唤起同理心,并激发与他人建立积极联系的欲望等。故B项“为什么听悲伤的音乐能治愈你破碎的心”契合文章主旨,适合作为文章标题。故选B项。七选五 【答案】36-40 EBGCD【分析】这是一篇说明文。文章讲述了,有一帮好室友是最好不过的了,但是如果和宿舍里的同伴处不好,那就再糟糕不过了,怎么才能和室友处好关系呢?本文给出了一些和舍友相处的好建议。36】由上一句“Having a roommate can be one of the best experiences in college or, easily, one of theworst. (有室友可能是大学里最好的经历之一,也可能是最糟糕的经历之一)”和下一句“Follow these tips to avoid the common mistakes that turn good roommate relationships sour. (遵循以下建议,避免那些让好室友关系恶化的常见错误)”可知,文章给出了一些和舍友相处的好建议,大学有室友的经历怎么样,关键在于和室友是否有良好的关系,承接上下文,E选项“这一切都是从你和室友的良好关系开始的。”切题。故选E项。【37】由上一句“I've seen roommate relationships fall apart because something happens and, instead oftalking to each other, the two start complaining about their roommates behind their backs. (我见过室友关系因为出事而分崩离析,两人非但没有交谈,反而开始背着室友抱怨)”可知,上文讲和室友关系不好,还互相在背后指责对方的话,承接上文,会导致B选项“这只会造成尴尬和不快。”的情况出现。故选B项。【38】由小标题“Don't expect to be best friends. (不要期望成为最好的朋友)”和上一句“Don't putpressure on yourself or your roommate, especially when you first meet. (不要给自己或室友施加压力,尤其是初次见面时)”可知,第一次见面时,作者建议把室友当成一个新朋友,而不是当成好朋友,避免给对方太多压力,把对方吓走,承接上文,G选项“记住,你是想交个新朋友,而不是吓跑你的室友。”切题。故选G项。【39】由小标题“Ask before you take. (拿之前先问问)”和上一句“If you want to keep a relationshipgoing, show your roommate that you have respect for what is his or hers by asking first. (如果你想维持一段感情,向你的室友展示,通过首先询问让他/她知道你尊重他/她的东西)”可知,作者建议一定要尊重对方,拿别人东西时一定要询问,承接上文,C选项“即使你们都同意分享一切,你还是应该问。”切题。故选C项。【40】由小标题“Clean up after yourself. (你自己收拾一下)”和下三句“Don't be lazy. Or, at least,don't bury your roommate in your clothes and garbage. Most people I've come across in college aremessy. (别偷懒了。或者,至少,不要把你的室友埋在你的衣服和垃圾里。我在大学里遇到的大多数人都很邋遢)”可知,作者建议和室友相处,要保持卫生干净整洁,承接上下文,D选项“你没有足够的时间来打扫你的房间,保持房间井然有序。”是对保持干净整洁的进一步说明。故选D项。完形填空 答案41-45 CDBCD 46-50 BDACD 51-55 CAABD【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲了一位70岁的老奶奶为了拯救环境,坚持清理垃圾,并且将一直坚持下去。【41】考查名词词义辨析。句意:最了解这一点的人的完美的例子是一位70岁的老奶奶Pat Smith,Pat Smith带着垃圾袋、橡胶手套和捡破烂机,在她2018年做了每周清理一片海滩的新年决心之后,她花了整整一年的时间来捡垃圾,并照顾52个英国海滩。A. case情况;B. position位置;C. example例子;D. role角色。后文提到的“Armed with bags, rubber gloves and a rubbishpicker,”可知,Pat Smith带着垃圾袋、橡胶手套和捡破烂机,因此,根据“In order to save theenvironment”可知,Pat Smith在拯救环境,所以作者这是在举一个最完美的例子。故选C。【42】考查动词词义辨析。句意:最了解这一点的人的完美的例子是一位70岁的老奶奶Pat Smith,Pat Smith带着垃圾袋、橡胶手套和捡破烂机,在她2018年做了每周清理一片海滩的新年决心之后,她花了整整一年的时间来捡垃圾,并照顾52个英国海滩。A. Connected联系;B. Tied 绑;连接;C. Covered 覆盖 ;D. Armed携带着,配备着。分析可知,armed with…武装/装备……,这里用比较形象的方式来描述Pat Smith当时的形象,她以这些东西来武装自己。故选D。【43】考查动词词义辨析。句意:最了解这一点的人的完美的例子是一位70岁的老奶奶Pat Smith,Pat Smith带着垃圾袋、橡胶手套和捡破烂机,在她2018年做了每周清理一片海滩的新年决心之后,她花了整整一年的时间来捡垃圾,并照顾52个英国海滩。A. reusing 重复使用;B. collecting收集;C. selling 卖;D. throwing 扔掉。根据“and caring for 52 British beaches”可知她在收集垃圾。故选B。【44】考查动词词义辨析。句意:最了解这一点的人的完美的例子是一位70岁的老奶奶Pat Smith,Pat Smith带着垃圾袋、橡胶手套和捡破烂机,在她2018年做了每周清理一片海滩的新年决心之后,她花了整整一年的时间来捡垃圾,并照顾52个英国海滩。A. explore探索;B.protect 保护;C. clean打扫;D. practise 练习。根据“ who were determined to help her tidy upbeach rubbish. ”可知她决心每周清理一片海滩。故选C。【45】考查副词词义辨析。句意:她甚至花费她整个圣诞节的时间都在Trevone 捡塑料瓶。A. thus因此;B. still仍然;C. again再;D. even甚至。分析可知,Pat Smith连圣诞节那天都还在捡垃圾,这种举动让人惊讶和敬佩,所以选择even。故选D。【46】考查动词词义辨析。句意:在她长达一年的清理工作中,史密斯经常和其他志愿者一起,包括她的孙辈,他们决定帮助她清理海滩垃圾。A. admired仰慕;B. joined加入;C. recorded记录;D. laughed 嘲笑。根据“including her grandchildren, who were determined to help her tidyup beach rubbish”可知,因为受到她的影响,所以别人也志愿加入了她的行列。故选B。【47】考查动词词义辨析。句意:然而,有些人认为史密斯做了社区服务。A. punish 惩罚;B. excuse原谅;C. respect尊重;D. mistake误以为。根据“people don’t understand I’ve beendoing this”可知她是志愿做这件事,而别人却误认为她在做社区服务。此处形成对比,mistake…for“把……误认为……”符合语境。故选D。【48】考查副词词义辨析。句意:人们不理解我一直在自愿做这件事。A. voluntarily自愿地;B. secretly悄悄地;C. happily 幸福地;D. carefully仔细地,小心地。根据“During her year-longcleanup, Smith was often…by other volunteers”可知她为了拯救环境,自愿清理海滩。故选A。【49】考查动词词义辨析。句意:我们每个人都应该负起捡垃圾的责任,也要确保我们一开始就不扔垃圾。A. declaring阐明;B. revising 修改;C. ensuring确保;D. doubting 怀疑。根据“we don’t drop rubbish in the first place.”可知要确保我们一开始就不扔垃圾。故选C。【50】考查动词词义辨析。句意:这位有环保意识的老奶奶不会因为2018年的结束就打算停止。A. escaping逃避;B. disappearing消失;C. leaving离开;D. quitting停止。根据“I won’t stop”可知这位老奶奶不会停止自己的自愿清扫海滩活动。故选D。【51】考查动词词义辨析。句意:2018年清理52个海滩是我的新年决心,现在终于快完成了。A. canceled取消;B. found发现;C. done完成;D.created 创造。分析可知,这里的意思是她马上就要完成了New Year's Resolution(新年决心),故只有done符合题意。故选C。【52】考查动词词义辨析。句意:因为沙滩需要我,所以我不会停止。A. need需要;B. understand理解;C. impress留下印象;D. trust信任。根据“I won’t stop”可知她不会停止,因为海滩需要自己。故选A。【53】考查名词词义辨析。句意:我必须努力为我们的孩子,我的子孙,保护我们的地球,我会尽我所能做到这一点。A. planet星球,这里指地球;B. courtyard院子;C. land大陆;D.family家庭。她在清理垃圾保护环境,也就是保护这颗星球。故选A。【54】考查动词词义辨析。句意:我必须努力为我们的孩子,我的子孙,保护我们的地球,我会尽我所能做到这一点。A. enjoy享受;B. continue继续;C. recommend推荐;D. imagine 想象。分析可知,她不会停下会继续做。continue doing sth.表示“继续做…”符合题意。故选B。【55】考查形容词词义辨析。句意:我希望我的努力能帮助人们意识到对塑料的消费和回收的习惯。A. anxious 焦虑的;B. suitable 合适的;C. grateful 感恩的;D. responsile 负责任的。这里指帮助人们对行为负责任,尽量减少消耗塑料制品并养成回收的习惯,be responsiblefor sth...表示“对…负责任”,符合题意。故选D。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 河北省石家庄市河北辛集中学2025-2026学年高一上学期第二次阶段考试英语试题.docx 答案(1).docx