资源简介 天津卷:2025-2026 学年度七年级英语期中考试必刷题(外研版 2024)-解析版一、听力选择1.What’s Mia’s favourite subject A. B. C.【答案】B【难度】0.65【知识点】偏爱和优选【原文】M: Mia, what’s your favourite subject W: I like geography best. I like to learn everything about the world.2.What’s Jack going to wear tomorrow A. B. C.【答案】A【难度】0.85【知识点】意愿和打算【原文】W: Jack, what clothes will you wear tomorrow M: It will be cold, so I’m going to wear my new jacket.3.Where are the speakers A. B. C.【答案】B【难度】0.85【知识点】警告/禁止【原文】W: Don’t speak. Other students are reading books here.M: Sorry, Miss Chen. I will be quiet.4.How many students are there in the class A.30. B.22. C.52.【答案】C【难度】0.94【知识点】数量【原文】W: How many students are there in your class M: There are 30 boys and 22 girls.5.Where does Li Ming have lunch A.In the school dining hall.B.At home.C.In the classroom.【答案】A【难度】0.94【知识点】位置【原文】W: Where do you have lunch, Li Ming M: I have lunch in our school dining hall.6.What kind of photo is this A.A photo of Mike’s family.B.A photo of Mike’s room.C.A photo of Mike’s school.【答案】A【难度】0.85【知识点】介绍【原文】W: What’s this, Mike M: It’s a photo of my family.7. How does Jack go to school every day A.Walking. B.Riding a bike. C.Taking a bus.【答案】B【难度】0.85【知识点】介绍【原文】M: Lily, how do you go to school every day W: I walk to school. You know, my home is not far from school. What about you, Jack M: I go to school by bike. I take exercise by riding a bike.8.What does Blair look like A.She wears glasses. B.She is tall and slim. C.She has long hair.【答案】C【难度】0.65【知识点】介绍、外貌【原文】W: Look at that woman! She has beautiful long hair. Is she your friend M: No, she isn’t. She is my English teacher Blair.听下面一段对话,回答两个小题。9.What’s Sally’s grandpa’s hobby A.He likes fishing. B.He likes playing the piano. C.He likes taking photos.10.Who are on the right of the photo A.Sally’s grandparents. B.Sally’s parents. C.Sally’s uncle and aunt.【答案】9.A 10.C【难度】0.85【知识点】家人和亲人、介绍【原文】M: Is this your family photo, Sally W: Yes, it is.M: Are these your grandparents W: Yes. My grandpa likes fishing. My grandma likes playing the piano.M: Oh, they look so young.W: Thank you. My parents are on the left. These are my uncle and my aunt on the right.M: You have a big family.听材料,回答下列各小题。11.What would George like to do A.To learn to dance. B.To learn to swim. C.To join a club.12.What does George do well in A.Playing basketball. B.Singing a song. C.Swimming.13.What does George think of drawing A.Boring. B.Interesting. C.Amazing.【答案】11.C 12.A 13.B【难度】0.85【知识点】爱好、喜欢和不喜欢【原文】W: Hi, can I help you M: Yes. I would like to join a club.W: Okay. What’s your name M: George.W: George, can you swim M: Sorry, I can’t, but I’m good at playing basketball.W: Really That’s good. Then you can join the sports club.M: Sports club No. I think it’s boring.W: Can you sing then M: No, I can’t. I don’t like singing.W: Can you draw M: Oh, I can’t but drawing is interesting.W: So now you know what club you want to join, right 听材料,完成下面小题。14.What is the relationship (关系) between the two speakers A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Classmates.15.How many clubs are mentioned (被提及) in the conversation A.6. B.7. C.8.16.When is the cooking club open A.On Mondays. B.On Wednesdays. C.On Fridays.【答案】14.C 15.B 16.C【难度】0.65【知识点】社团/俱乐部、介绍【原文】W: Hi, Sam. What club do you want to join M: What clubs can we join, Lucy W: We have lots of clubs. Such as the singing club, the dancing club, the chess club, the drama club, the artclub, the food club and even the cooking club.M: Cooking club W: Yes, you can learn to cook Chinese food.M: That’s cool. When is the cooking club open W: From four Pm to five Pm on Fridays.M: I’m free at that time. Maybe I can join it.二、单项选择17.—Bob, is this Mia’s dictionary —Yes, it’s _______. Look! You can see _______ name in the dictionary.A.hers; her B.her; hers C.his; her D.hers; his【答案】A【难度】0.94【知识点】her、hers、形容词性物主代词、名词性物主代词、代词辨析【详解】句意:——鲍勃,这是米娅的词典吗?——是的,是她的。看!你可以在词典里看到她的名字。考查代词辨析。hers 她的,名词性物主代词;her 她的,形容词性物主代词;his 他的,名词性物主代词或形容词性物主代词。根据“Mia’s dictionary”可知,是女性名字。第一空后无名词,需用名词性物主代词 hers 单独作表语;第二空后接名词 name,需用形容词性物主代词 her 修饰名词。故选 A。18.Tony gives me some ________ on my English learning.A.mind B.mistakes C.maths D.advice【答案】D【难度】0.85【知识点】名词辨析【详解】句意:托尼给了我一些关于英语学习的建议。考查名词辨析。mind 思想;mistakes 错误;maths 数学;advice 建议。根据“on my English learning”可知是一些关于英语学习的建议。故选 D。19.Learning ________ thinking is of no use.A.with B.without C.from D.by【答案】B【难度】0.65【知识点】without、介词辨析【详解】句意:学而不思则罔。考查介词辨析。with 随着,具有,用;without 没有,不使用,不借助;from 来自;by 靠,凭借,通过。“of no use”表示“毫无用处”,此处应指学习时“不”思考没有用,应用其否定形式与之搭配。故选 B。20.Parents should ________ their kids from bad people.A.protect B.live C.know D.like【答案】A【难度】0.85【知识点】protect、动词辨析【详解】句意:父母应该保护他们的孩子免受坏人的伤害。考查动词辨析。protect 保护;live 居住、生活;know 知道、了解;like 喜欢。根据语境可知,此处表达的是父母应该保护孩子免受坏人的伤害,protect...from...意为“保护……免受……”,符合语境。故选 A。21.—Hey, Tom! It’s not ________ to shout in the library.—Sorry, Mrs. King. I won’t do that again.A.nervous B.careful C.polite D.difficult【答案】C【难度】0.65【知识点】polite、形容词辨析【详解】句意:——嘿,汤姆!在图书馆大喊是不礼貌的。——对不起,金夫人。我不会再那样做了。考查形容词辨析。nervous 紧张的;careful 小心的;polite 礼貌的;difficult 困难的。根据“shout in thelibrary”可知,在图书馆大叫是不礼貌的行为。故选 C。22.Our school will ______ an art festival on the morning of October 29.A.follow B.hold C.show D.love【答案】B【难度】0.85【知识点】hold(held held)、动词辨析【详解】句意:我们学校将在 10 月 29 日上午举办一场艺术节。考查动词辨析。 follow 遵循;hold 举办;show 展示;love 爱。根据“an art festival on the morning ofOctober 29”可知,指的是举办一场艺术节。故选 B。23.—Shall we play ______ football this afternoon —Sounds good, but I don’t have ______ football.A.the; a B.a; the C./; a D.a; /【答案】C【难度】0.85【知识点】不定冠词表泛指、球类/三餐/棋类名词前【详解】句意:——今天下午我们踢足球好吗?——听起来不错,但我没有足球。考查冠词。play football 是固定搭配,表示进行某项运动时不用冠词。第二空泛指一个足球,a football表示“一个足球”。故选 C。24.It’s time ________ a bridge over the river.A.build B.building C.to build D.for build【答案】C【难度】0.65【知识点】动词不定式作主语补足语、it 固定句型【详解】句意:是时候在这条河上建一座桥了。考查非谓语动词。根据空格前“It’s time”,结合选项可知,此处考查:It’s time to do sth“该是做某事的时候了”,此处应该填入不定式 to build,在句中作主语补足语。故选 C。25.________ mother is a professor in a college.A.Mary and Mike’s B.Mary’s and Mike’sC.Mary’s and Mike D.Mary and Mike【答案】A【难度】0.85【知识点】's 所有格【详解】句意:玛丽和迈克的母亲是一所大学的教授。考查名词所有格。根据“...is a professor in a college”可知,此处表示两人共有的母亲。当两个人共同拥有某物时,只需在最后一个名词后加所有格形式(’s)。故选 A。26.Betty ________ goes to school at 7:00, and she is ________ late for it.A.always; often B.never; always C.always; never D.never, never【答案】C【难度】0.65【知识点】always、never、often、频度副词、副词辨析【详解】句意:贝蒂总是 7 点去上学,而且她从不迟到。考查副词辨析。always 总是;often 经常;never 从不。根据“Betty...goes to school at 7:00, and she is...latefor it.”可知,此处应表示贝蒂总是 7 点去上学,而且她从不迟到。故选 C。27.The old man lives _________, but he never feels ________.A.lonely; alone B.alone; aloneC.alone; lonely D.lonely; lonely【答案】C【难度】0.65【知识点】alone、lonely、形容词作表语、副词修饰动词【详解】句意:这位老人独自居住,但他从不感到孤独。考查形容词和副词的用法。alone 独自,单独(副词);lonely 孤单的,孤独的(形容词)。根据“Theold man lives...”可知,此处指老人独自居住,第一空是副词 alone,修饰动词 lives;根据“but he neverfeels...”可知,他从不感到孤独,空前是系动词 feels,第二空应是形容词 lonely,作表语。故选 C。28.Emma is ________ in English very much, and she can speak ________ English.A.interesting; perfectly B.interesting; perfectC.interested; perfect D.interested; perfectly【答案】C【难度】0.65【知识点】interested、interesting、perfect、perfectly、形容词辨析、形容词作定语【详解】句意:艾玛对英语非常感兴趣,并且她能说一口流利的英语。考查形容词和副词辨析。interesting 有趣的;perfectly 完美地;interested 感兴趣的;perfect 完美的。首先,“be interested in”为固定短语,意为“对……感兴趣”,所以第一空应填“interested”。第二空修饰名词“English”,需要用形容词 perfect,故选 C。29.Tiangong class (天宫课堂) gives ________ science lessons from the Tiangong space station, differentfrom ours.A.special B.pretty C.expensive D.bright【答案】A【难度】0.65【知识点】bright、expensive、special、形容词辨析【详解】句意:天宫课堂在天宫空间站上教授特殊的科学课,与我们的不同。考查形容词辨析。special特殊的,特别的;pretty漂亮的;expensive昂贵的;bright明亮的。根据“differentfrom ours”可知,与我们的课不同,因此是特别的课,故选 A。30.According to the weather forecast, ________ a snowstorm the day after tomorrow.A.there is going to be B.there will haveC.it is going to have D.it shall be【答案】A【难度】0.85【知识点】There be、be going to 结构【详解】句意:根据天气预报,后天有暴风雪。考查 there be 的一般将来时。根据“a snowstorm the day after tomorrow.”可知,此处指将有暴风雪,该句考查 there be 句型的一般将来时,其表达方式有两种“there will be”或者“there be going to be”。故选A。31.—Do you enjoy living on the farm —________. I love those cute farm animals.A.Of course B.Not at all C.Good luck D.It’s hard to say【答案】A【难度】0.65【知识点】good luck、of course、喜欢和不喜欢【详解】句意:——你喜欢住在农场吗?——当然。我喜欢那些可爱的农场动物。考查情景交际。Of course 当然;Not at all 一点也不;Good luck 好运;It’s hard to say 很难说。根据“Ilove those cute farm animals.”可知,应回答当然喜欢住在农场。故选 A。三、完形填空My name is Nancy White. I’m a(n) 32 girl. I come from Cambridge. It’s a small city inEngland. Now I want to tell you something 33 my family.There are 34 people in my family—my parents, my two brothers and I. My 35name is Paul. He is a P.E. teacher in No.1 Middle School. Every student can play sports and have fun in hisP.E. class. My father is very good at 36 basketball, so many boys in his class get on well withhim.Emma is my mother. She is a nurse. She works in a 37 . She is a very beautiful (美丽的)38 with big eyes and brown hair. She works from Monday to Friday, so she has little time to be withus. But on Saturday and Sunday, she spends (花费) most of her 39 with us.Peter and Michael are my brothers. They are in the 40 school, so they go to schooltogether. After school, they 41 playing basketball with their classmates. They often watch (观看)basketball games on TV. They think the games are interesting.32.A.American B.Canadian C.Chinese D.English33.A.about B.at C.for D.on34.A.three B.four C.five D.six35.A.father’s B.cousin’s C.brother’s D.uncle’s36.A.buying B.doing C.having D.playing37.A.hospital B.school C.zoo D.restaurant38.A.boy B.girl C.woman D.man39.A.food B.vegetables C.money D.time40.A.different B.same C.right D.old41.A.enjoy B.need C.help D.ask【答案】32.D 33.A 34.C 35.A 36.D 37.A 38.C 39.D 40.B 41.A【难度】0.65【知识点】家人和亲人【导语】本文作者南希·怀特介绍了自己的基本信息和家庭情况.32.句意:我是一个英国女孩。American 美国的;Canadian 加拿大的;Chinese 中国的;English 英国的。根据“I come from Cambridge.It’s a small city in England.”可知,作者来自英国的剑桥,所以作者是一个英国女孩,故选 D。33.句意:现在我想告诉你一些关于我家庭的事情。about 关于;at 在;for 为了;on 在……上面。“tell sb. sth about...”表示“告诉某人关于……的事情”,故选 A。34.句意:我家有五口人 —— 我的父母、我的两个兄弟和我。three 三;four 四;five 五;six 六。根据“my parents, my two brothers and I”可知,家庭成员有父母、两个兄弟和作者,一共五口人,故选 C。35.句意:我父亲的名字是保罗。father’s 父亲的;cousin’s 堂兄弟(姐妹)的;brother’s 兄弟的;uncle’s 叔叔的。根据后文“He is a P.E.teacher in No.1 Middle School.”以及“My father is very good at...”可知,这里说的是父亲的名字,故选 A。36.句意:我的父亲非常擅长打篮球,所以他班上的很多男孩都和他相处得很好。buying 买;doing 做;having 有;playing 玩。根据“basketball”可知,是指打篮球,故选 D。37.句意:她在一家医院工作。hospital 医院;school 学校;zoo 动物园;restaurant 餐馆。因为母亲是护士,护士工作的地点通常是医院,故选 A。38.句意:她是一个非常漂亮的女人,有着大眼睛和棕色的头发。boy 男孩;girl 女孩;woman 女人;man 男人。这里说的是母亲,母亲是女人,故选 C。39.句意:但是在周六和周日,她大部分时间都和我们在一起。food 食物;vegetables 蔬菜;money 钱;time 时间。根据“She works from Monday to Friday, so she haslittle time to be with us. But on Saturday and Sunday...”可知,平时母亲没时间和我们在一起,周末有时间和我们在一起,所以这里是说她把大部分时间花在和我们在一起上,故选 D。40.句意:他们在同一所学校,所以他们一起去上学。different 不同的;same 相同的;right 正确的;old 老的。根据“so they go to school together”可知,他们一起去上学,所以是在同一所学校,故选 B。41.句意:放学后,他们喜欢和同学们一起打篮球。enjoy 喜欢;need 需要;help 帮助;ask 问。根据“They often watch (观看) basketball games on TV. Theythink the games are interesting.”可知,他们喜欢篮球,所以放学后喜欢和同学打篮球,故选 A。四、阅读理解ADo you want to study and do homework with your friends or classmates after school Then youcan join the study group.Time: 5: 00 PM-6: 30 PM from Monday to FridayPlace: Classroom 201 in the classroom buildingTeachers: We have different teachers every day to help you with your problems.Day Mon. Tue. Wed. Thur. Fri.Subject English Maths Geography Chinese HistoryTeacher Mrs Miller Miss Liu Mr Yan Mrs Li Mr BaiAttention★Only 20 students can join us every school day.★You can sign up (报名) for the next day’s study group before 7: 00 every evening.42.What’s the ad mainly about A.Physical exercise. B.After-school study.C.Weekly timetable. D.Weekend activity.43.What’s the daily study time of the study group A.Half an hour. B.One hour.C.An hour and a half. D.Two hours.44.Where do the study group members meet A.In the classroom building. B.In the school library.C.In the student centre. D.In the school hall.45.If students have maths problems, they can join the study group on ________.A.Monday B.TuesdayC.Wednesday D.Thursday46.What can we learn from the ad A.Different teachers come to the study group to help every weekend.B.Miss Liu will help students with their Geography in the study group.C.More than thirty students can join the study group every school day.D.Students can sign up for Friday’s study group at 6:00 p. m. on Thursday.【答案】42.B 43.C 44.A 45.B 46.D【难度】0.94【知识点】时文/广告/布告、社团/俱乐部、应用文【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了课后学习小组的一些情况。42.主旨大意题。根据“Do you want to study and do homework with your friends or classmates afterschool ”及下文可知,广告主要介绍了一个课后学习小组,包括学习时间、地点、老师和科目等信息,因此可以推断出广告的主要内容是关于课后学习的,故选 B。43.细节理解题。根据“Time: 5: 00 PM-6: 30 PM from Monday to Friday”可知,学习小组每天的学习时间是 1 小时 30 分钟,故选 C。44.细节理解题。根据“Place: Classroom 201 in the classroom building”可知,学习小组的聚会地点在教学楼 201 教室,故选 A。45.细节理解题。根据表格中的“Tue. Maths”可知,星期二的科目是数学,如果学生有数学问题,他们可以在星期二加入学习小组。故选 B。46.推理判断题。根据“You can sign up (报名) for the next day’s study group before 7: 00 every evening.”可知,学生可以在每天晚上 7 点前报名参加第二天的学习小组,因此周四晚上 6 点可以报名参加周五的学习小组。故选 D。BHello, I’m Li Mei! I’m living with my family in Singapore (新 加 坡 ). We celebrate the SpringFestival every year. But the Spring Festival here is a little different from that in China.About a week before the Spring Festival, my parents start cleaning our house. When it’s finished, wego out to buy flowers and put them at home. It’s a tradition for people in Singapore. Then about three daysbefore the Spring Festival, we go to Chinatown to buy food for the big dinner.One day before the Spring Festival, my grandmother gets up early to cook the big dinner. She cancook very delicious food like laoyusheng (捞鱼生)—a traditional dish for the Spring Festival. There’s fishand different vegetables in it. My grandmother thinks it can bring us good luck.The next day, we visit my uncle and aunt. I always bring two oranges to them. When we leave, theygive me two oranges, too. It’s also a tradition.Do you want to celebrate the Spring Festival with us Come to Singapore!47.Who will clean the house before the Spring Festival in Li Mei’s family A.Li Mei. B.Li Mei’s aunt. C.Li Mei’s parents. D.Li Mei’s grandmother.48.Li Mei’s family go to Chinatown about ________ days before the Spring Festival.A.two B.three C.five D.seven49.What’s in laoyusheng A.Fish and vegetables. B.Eggs and fruits. C.Beef and vegetables. D.Noodles and chicken.50.What does Li Mei give her uncle and aunt A.Flowers. B.Candies. C.Fish. D.Oranges.51.What does the passage talk about A.Li Mei’s family life. B.The Spring Festival in China.C.The Spring Festival in Singapore. D.Things to do before the Spring Festival.【答案】47.C 48.B 49.A 50.D 51.C【难度】0.65【知识点】记叙文、传统节日【导语】本文主要讲述了居住在新加坡的李梅一家庆祝春节的情况。47.细节理解题。根据“About a week before the Spring Festival, my parents start cleaning our house.”可知,李梅的父母在春节前开始打扫房子。故选 C。48.细节理解题。根据“Then about three days before the Spring Festival, we go to Chinatown to buy foodfor the big dinner.”可知,在春节前三天李梅一家去唐人街。故选 B。49.细节理解题。根据“She can cook very delicious food like laoyusheng (捞鱼生) ... There’s fish anddifferent vegetables in it.”可知,捞鱼生里有鱼和不同的蔬菜。故选 A。50.细节理解题。根据“The next day, we visit my uncle and aunt. I always bring two oranges to them.”可知,李梅总是给叔叔和婶婶带橙子。故选 D。51.主旨大意题。通读全文可知,本文主要围绕李梅一家在新加坡如何庆祝春节展开,详细介绍了春节前后的各项传统习俗活动等内容。故选 C。CCleaners help to keep cities clean. But their work is really difficult. Now here comes good news.This month, there are six very special cleaners in a park in Moscow. They are black crows. There are about45 kinds of crows in the world. They eat meat, leaves, fruit and even eggs. They like living together withother crows. They work in the day and sleep at night. Let’s know more about these special cleaners.At the park, workers teach the crows to pick up trash. The crows put the trash into a small box. Afterhelping to clean the park, they get bird food for their good work. How lovely they are! This means peoplecan teach some of the animals to do special things like the clever crows, the BBC says. When some peopleknow the clever crows, they come to the park to take photos of them.The park chooses crows because they are clever. Early this year, some scientists made a special boxfor crows. They find crows can remember the right size of paper and put it into the box. This is a goodexample of how clever these birds can be.52.There are ________ clever crows in the park.A.6 B.25 C.4 D.353.The underlined words “pick up” means ________ in Paragraph 2.A.接收 B.捡起 C.扔掉 D.放置54.After cleaning in the park, the crows can get ________.A.meat B.leaves C.eggs D.bird food55.According to BBC, we can know that ________.A.some animals are important B.people love animalsC.some animals can help people D.people can only teach crows56.What’s the best title of the passage A.Clever Crows B.A Special Park C.Clever People D.A Special Box【答案】52.A 53.B 54.D 55.C 56.A【难度】0.85【知识点】常见动物、说明文【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了莫斯科公园中六只聪明的乌鸦被训练成“清洁工”的故事,展现了乌鸦的智慧以及与人类的互动。52.细节理解题。根据“This month, there are six very special cleaners in a park in Moscow. They are blackcrows.”可知,公园里有 6 只乌鸦。故选 A。53.词句猜测题。根据“The crows put the trash into a small box.”可知,乌鸦应是捡起垃圾,并把垃圾放进一个小盒子里,所以画线部分的含义是“捡起”。故选 B。54.细节理解题。根据“After helping to clean the park, they get bird food for their good work.”可知,乌鸦的报酬是鸟食。故选 D。55.推理判断题。根据“This means people can teach some of the animals to do special things like the clevercrows, the BBC says.”可推知,某些动物能帮助人类。故选 C。56.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕乌鸦的智慧及其作为“清洁工”的角色展开,因此“CleverCrows”符合。故选 A。五、补全对话A: What’s your hobby B: 57 It’s so relaxing.A: Gardening That sounds interesting! 58B: Oh, there are so many things! It brings flowers, fruit and vegetables.A: That sounds great. 59B: I think it also helps me keep healthy.A: Really B: Of course! 60 So it’s good for our health.A: That’s amazing! It’s fun and makes you get close to nature.B: 61A: Thanks for sharing! I’ll give it a try.A.Not at all.B.I love gardening.C.What do you like about it D.You can try gardening too.E.Any other reasons for you F.In fact, gardening is a kind of exercise.G.Nothing is more enjoyable than taking a walk.【答案】57.B 58.C 59.E 60.F 61.D【难度】0.65【知识点】爱好、喜欢和不喜欢【导语】本文是一段关于园艺爱好的对话,主要描写了两人讨论园艺带来的乐趣和健康益处。57.根据“It’s so relaxing.”可知,此处是回答自己的爱好,选项 B“我喜欢园艺。”符合,故选 B。58.根据“Gardening That sounds interesting!”和“Oh, there are so many things!”可知,此处是询问园艺的吸引点,选项 C“你喜欢它什么?”符合,故选 C。59.根据“I think it also helps me keep healthy.”可知,此处是询问其他原因,选项 E“你还有其他理由吗?”符合,故选 E。60.根据“So it’s good for our health.”可知,此处是解释园艺与健康的关系,选项 F“事实上,园艺是一种锻炼。”符合,故选 F。61.根据“Thanks for sharing! I’ll give it a try.”可知,此处是建议对方尝试园艺,选项 D“你也可以试试园艺。”符合,故选 D。六、完成句子62.事实上,这是最好的结局。, this is the best ending.【答案】 In fact【难度】0.85【知识点】in fact、介词短语【详解】in fact“事实上”,是固定搭配,首字母大写。故填 In;fact。63.在会议中我们将指出其中的一些区别。We will some of the differences in the meeting.【答案】 point out【难度】0.85【知识点】point out、动词短语、will/shall do 结构【详解】对照中英文可知,缺少“指出”。用动词短语 point out,位于“will”后,动词用原形。故填 point;out。64.我们每天都应佩戴红领巾。We should wear every day.【答案】 red scarves【难度】0.94【知识点】可数名词复数规则变化、名词短语【详解】空处缺少“红领巾”的表达,用 red scarf 表示,根据“We”可知,此处名词用复数形式,故填red;scarves。65.我们学校有一个食堂和一个大花园。There is a and a large garden in our school.【答案】 dining hall【难度】0.85【知识点】dining hall、名词作主宾表补定【详解】根据中英文对照可知,此处缺“食堂”的翻译,dining hall“食堂”,a 修饰可数名词单数。故填 dining;hall。66.许多人每天在社交媒体上花费大量的时间。Many people spend a lot of time on every day.【答案】social media【难度】0.85【知识点】名词短语【详解】对照中英文可知,空处表示“社交媒体”,对应的英文是 social media,名词短语。故填 socialmedia。七、单词拼写67.Helping others is one of the of happiness. (秘诀)【答案】secrets【难度】0.85【知识点】secret、名词作主宾表补定、可数名词复数规则变化【详解】句意:帮助别人是幸福的秘诀之一。secret“秘诀”,是可数名词;one of 后接名词复数形式。故填 secrets。68.It is hard for John to /p l/ Robert’s trailer.【答案】pull【难度】0.65【知识点】pull、单词的读音【详解】句意:对约翰来说,拉罗伯特的拖车很难。pull“拉”,动词;It is+形容词+for sb. to do sth.“对某人来说做某事是……的”,固定句型,空前为 to,空处应用动词原形。故填 pull。69.Little Tom put up his hand and pointed out his teacher’s m .【答案】(m)istake【难度】0.65【知识点】mistake(mistook mistaken)、名词作主宾表补定【详解】句意:小汤姆举起了他的手,指出了老师的错误。根据“Little Tom put up his hand and pointedout his teacher’s…”,结合首字母提示可知,此处应该填入 mistake,可数名词单数形式,意为“错误”符合语境,表达小汤姆举起了他的手,指出了老师的错误。故填(m)istake。70.It’s i to think more in your learning.【答案】(i)mportant【难度】0.65【知识点】important、形容词作表语【详解】句意:在学习中多思考是很重要的。根据“think more in your learning”结合首字母提示可知,此处表示多思考很重要,应用 important“重要的”,在句中作表语。故填(i)mportant。71.He is (difference) from you.【答案】different【难度】0.65【知识点】different、形容词作表语【详解】句意:他和你不同。根据句子结构,be 动词后接形容词作表语,difference 是名词,其形容词形式为 different,表示“不同的”。故填 different。八、任务型阅读阅读下面短文,根据短文内容完成句子。Do you know Quan Hongchan She is a sports star. She is in China’s diving team (跳水队).Quan is from Guangdong. In her family, she has two brothers and two sisters. Although (虽然) she isfifteen years old, she is the Olympic champion (奥运冠军). Quan has healthy eating habits. For breakfast,she likes an egg, milk and some vegetables. For lunch, she often has chicken and fruit salad. She doesn’thave ice-cream or hamburgers, because she thinks they are not healthy food. She always eats an apple or apear for dinner. She says she can’t eat too much because she doesn’t want to be fat and it’s not good for hertraining (训练).Quan Hongchan trains very hard and she sometimes plays games after training to relax herself.72.Quan Hongchan is a star.73.In Quan Hongchan’s family, she has and two sisters.74.For breakfast, she likes an egg, milk and .75.Quan Hongchan can’t eat too much because she doesn’t want to .76.Quan Hongchan sometimes plays games after training to .【答案】72.sports 73.two brothers 74.some vegetables 75.be fat 76.relax herself【难度】0.65【知识点】家人和亲人、健康与运动、说明文、体育名人【导语】本文是一篇说明文,主要向我们介绍了跳水运动员全红婵。72.根据第一段中“Do you know Quan Hongchan She is a sports star.”可知,全红婵是一名体育明星。故填 sports。73.根据第二段中“Quan is from Guangdong. In her family, she has two brothers and two sisters.”可知,在她的家庭中,她有两个兄弟和两个姐妹。故填 two brothers。74.根据第二段中“For breakfast, she likes an egg, milk and some vegetables.”可知,早餐,她喜欢一个鸡蛋,牛奶和一些蔬菜。故填 some vegetables。75.根据第二段中“She says she can’t eat too much because she doesn’t want to be fat and it’s not good forher training (训练).”可知,她说她不能吃太多,因为她不想变胖,这对她的训练不好。故填 be fat。76.根据最后一段内容“Quan Hongchan trains very hard and she sometimes plays games after training torelax herself.”可知,全红婵训练非常刻苦,有时训练后她会玩游戏来放松自己。故填 relax herself。九、综合填空根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。Do you have a good relationship with your parents I would like to give you some a 77 .It will help you build a good relationship b 78 you and your parents.Show your respect (尊重) and talk with your parents. Sometimes your parents don’t have the sameideas with you. Just try to listen to your parents first, and then use p 79 words to talk to them. Itcan give them respect. You don’t need to h 80 your thoughts. Speak out what you think.Take part i 81 family activities. Doing things together helps relationships get b 82 .Having fun with your family, like holding birthdays parties, visiting friends, can help your relationships g83 .Share your hobbies. W 84 not join your parents in their hobbies You can alsoencourage (鼓励) them to do your favorite things.Always tell the truth (事 实 ). Telling the truth makes your parents trust you. If you make a m85 , tell them and say sorry. They may not be happy, b 86 they will also be proud of youfor telling the truth.【答案】77.(a)dvice 78.(b)etween 79.(p)olite 80.(h)ide 81.(i)n 82.(b)etter 83.(g)row 84.(W)hy 85.(m)istake 86.(b)ut【难度】0.65【知识点】说明文、家庭关系【导语】本文主要介绍了一些改善与父母之间关系的方法。77.句意:我想给你一些建议。give sb some advice“给某人一些建议”,advice “建议”,不可数名词。故填(a)dvice。78.句意:这将有助于在你和父母之间建立良好的关系。根据“you and your parents”可知,此处指在你和父母之间,between A and B“在 A 与 B 之间”,between“在两者之间”。故填(b)etween。79.句意:试着先倾听他们的意见,然后用礼貌的言语与他们交流。根据“It can give them respect. ”可知,此处指用礼貌的语言,显示对父母的尊重,polite“礼貌的”,形容词作定语。故填(p)olite。80.句意:你不需要隐藏自己的想法。根据“Speak out what you think.”可知,此处指不要隐藏你的想法,hide“隐藏”,空前是不定式符号 to,空处填动词原形。故填(h)ide。81.句意:参与家庭活动。take part in“参加”,固定短语。故填(i)n。82.句意:一起做事能帮助关系变得更好。根据“Having fun with your family”可知,一起做活动会让关系更好,better“更好”符合句意。故填(b)etter。83.句意:与家人共度欢乐时光,比如举办生日聚会、拜访朋友,都能增进你们的关系。根据“Havingfun with your family, like holding birthdays, visiting friends, can help”可知,和家人一起欢度时光能增进彼此的关系,根据首字母提示可知,grow“增进”符合句意,help sth do sth“帮助某物做某事”,空处填动词原形。故填(g)row。84.句意:何不尝试加入父母的兴趣爱好呢?“Why not... ”表示“为什么不……”,是固定句型,表示提出建议。故填(W)hy。85.句意:如果犯了错误,告诉他们并道歉。根据“tell them and say sorry.” 可知,此处指犯错误,make a mistake“出错”,固定短语。故填(m)istake。86.句意:他们或许会不高兴,但也会为你勇于承认错误而感到骄傲。前后句是转折关系。but“但是”,表示转折。故填(b)ut。十、书面表达87.假如你是 Jason,看了 Bobby 的博客后,想成为他的网友 (e-friend),现在请你用英语写一封邮件,向 Bobby 简单介绍你的家庭情况、兴趣爱好和学校。提示词:1. About me: in Grade Seven, in a junior high school, in Tianjin2. Appearance (外貌): tall and strong, short black hair3. Hobbies (爱好): like sports, often play basketball4. Favorite subjects: English, Chinese…5. Dream (梦想): to be a teacher写作要求:(1)不得使用真实姓名和学校名。(2)包含以上所有要点,可适当增加细节,使内容充实,行文连贯。(3)字迹工整,语言精练,表达准确,条理清楚。(4)词数不少于 70 词。(开头已给出,不计入总词数。)Dear Bobby,Hi! I saw your blog on the Internet and I’d like to be your e-friend.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes,Jason【答案】例文Dear Bobby,Hi! I saw your blog on the Internet and I’d like to be your e-friend. I’m 12 years old. I have shortblack hair and I’m tall and strong. I live with my parents in Tianjin. My father is a doctor and my mother isa teacher. I have a sister. She is 8 years old.I study in a junior high school and I’m in Grade Seven. There are 44 students in my class. Myfavorite subjects are Chinese and English. Our teachers are all very kind. So I want to be a teacher likethem. I like sports, too. My hobby is playing basketball and I often play basketball with friends after school.Best wishes,Jason【难度】0.85【知识点】个人信息、学校信息、爱好、外貌与性格【详解】[总体分析]①题材:本文是一封电子邮件;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。[写作步骤]第一步,介绍自己的个人信息,学校信息;第二步,介绍自己的爱好,最喜欢的学科以及梦想。[亮点词汇]①live with 与……一起住②want to be 想成为[高分句型]There are 44 students in my class.(there be 句型)天津卷:2025-2026 学年度七年级英语期中考试必刷题(外研版 2024)-原卷版考察范围:外研版(2024 版)七上英语 Starter-Unit 3本次考试时间 90 分钟,总分 100 分第 I 卷 (选择题 共 65 分)一、听力选择(本大题共 16 小题,满分 20 分)第一节(共 3 小题;每小题 1 分,满分 3 分)在下列每小题中,你将听到一个或两个句子并看到供选择的 A、B、C 三幅图画。选出与你所听句子内容相匹配的图画。1.What’s Mia’s favourite subject A. B. C.2.What’s Jack going to wear tomorrow A. B. C.3.Where are the speakers A. B. C.第二节(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)听下面五段对话。每段对话后都有一个问题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。4.How many students are there in the class A.30. B.22. C.52.5.Where does Li Ming have lunch A.In the school dining hall.B.At home.C.In the classroom.6.What kind of photo is this A.A photo of Mike’s family.B.A photo of Mike’s room.C.A photo of Mike’s school.7. How does Jack go to school every day A.Walking. B.Riding a bike. C.Taking a bus.8.What does Blair look like A.She wears glasses. B.She is tall and slim. C.She has long hair.第三节(共 8 小题;每小题 1.5 分,满分 12 分)听下面长对话或独白。每段长对话或独白后有几个问题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听下面一段对话,回答两个小题。9.What’s Sally’s grandpa’s hobby A.He likes fishing. B.He likes playing the piano. C.He likes taking photos.10.Who are on the right of the photo A.Sally’s grandparents. B.Sally’s parents. C.Sally’s uncle and aunt.听材料,回答下列各小题。11.What would George like to do A.To learn to dance. B.To learn to swim. C.To join a club.12.What does George do well in A.Playing basketball. B.Singing a song. C.Swimming.13.What does George think of drawing A.Boring. B.Interesting. C.Amazing.听材料,完成下面小题。14.What is the relationship (关系) between the two speakers A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Classmates.15.How many clubs are mentioned (被提及) in the conversation A.6. B.7. C.8.16.When is the cooking club open A.On Mondays. B.On Wednesdays. C.On Fridays.二、单项选择(本大题共 15 小题,每小题 1 分,共 15 分)从下列每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。17.—Bob, is this Mia’s dictionary —Yes, it’s _______. Look! You can see _______ name in the dictionary.A.hers; her B.her; hers C.his; her D.hers; his18.Tony gives me some ________ on my English learning.A.mind B.mistakes C.maths D.advice19.Learning ________ thinking is of no use.A.with B.without C.from D.by20.Parents should ________ their kids from bad people.A.protect B.live C.know D.like21.—Hey, Tom! It’s not ________ to shout in the library.—Sorry, Mrs. King. I won’t do that again.A.nervous B.careful C.polite D.difficult22.Our school will ______ an art festival on the morning of October 29.A.follow B.hold C.show D.love23.—Shall we play ______ football this afternoon —Sounds good, but I don’t have ______ football.A.the; a B.a; the C./; a D.a; /24.It’s time ________ a bridge over the river.A.build B.building C.to build D.for build25.________ mother is a professor in a college.A.Mary and Mike’s B.Mary’s and Mike’sC.Mary’s and Mike D.Mary and Mike26.Betty ________ goes to school at 7:00, and she is ________ late for it.A.always; often B.never; always C.always; never D.never, never27.The old man lives _________, but he never feels ________.A.lonely; alone B.alone; aloneC.alone; lonely D.lonely; lonely28.Emma is ________ in English very much, and she can speak ________ English.A.interesting; perfectly B.interesting; perfectC.interested; perfect D.interested; perfectly29.Tiangong class (天宫课堂) gives ________ science lessons from the Tiangong space station, differentfrom ours.A.special B.pretty C.expensive D.bright30.According to the weather forecast, ________ a snowstorm the day after tomorrow.A.there is going to be B.there will haveC.it is going to have D.it shall be31.—Do you enjoy living on the farm —________. I love those cute farm animals.A.Of course B.Not at all C.Good luck D.It’s hard to say三、完形填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。My name is Nancy White. I’m a(n) 32 girl. I come from Cambridge. It’s a small city inEngland. Now I want to tell you something 33 my family.There are 34 people in my family—my parents, my two brothers and I. My 35name is Paul. He is a P.E. teacher in No.1 Middle School. Every student can play sports and have fun in hisP.E. class. My father is very good at 36 basketball, so many boys in his class get on well withhim.Emma is my mother. She is a nurse. She works in a 37 . She is a very beautiful (美丽的)38 with big eyes and brown hair. She works from Monday to Friday, so she has little time to be withus. But on Saturday and Sunday, she spends (花费) most of her 39 with us.Peter and Michael are my brothers. They are in the 40 school, so they go to schooltogether. After school, they 41 playing basketball with their classmates. They often watch (观看)basketball games on TV. They think the games are interesting.32.A.American B.Canadian C.Chinese D.English33.A.about B.at C.for D.on34.A.three B.four C.five D.six35.A.father’s B.cousin’s C.brother’s D.uncle’s36.A.buying B.doing C.having D.playing37.A.hospital B.school C.zoo D.restaurant38.A.boy B.girl C.woman D.man39.A.food B.vegetables C.money D.time40.A.different B.same C.right D.old41.A.enjoy B.need C.help D.ask四、阅读理解(本大题共 15 小题,每小题 1 分,共 15 分)阅读下面的材料,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。ADo you want to study and do homework with your friends or classmates after school Then youcan join the study group.Time: 5: 00 PM-6: 30 PM from Monday to FridayPlace: Classroom 201 in the classroom buildingTeachers: We have different teachers every day to help you with your problems.Day Mon. Tue. Wed. Thur. Fri.Subject English Maths Geography Chinese HistoryTeacher Mrs Miller Miss Liu Mr Yan Mrs Li Mr BaiAttention★Only 20 students can join us every school day.★You can sign up (报名) for the next day’s study group before 7: 00 every evening.42.What’s the ad mainly about A.Physical exercise. B.After-school study.C.Weekly timetable. D.Weekend activity.43.What’s the daily study time of the study group A.Half an hour. B.One hour.C.An hour and a half. D.Two hours.44.Where do the study group members meet A.In the classroom building. B.In the school library.C.In the student centre. D.In the school hall.45.If students have maths problems, they can join the study group on ________.A.Monday B.TuesdayC.Wednesday D.Thursday46.What can we learn from the ad A.Different teachers come to the study group to help every weekend.B.Miss Liu will help students with their Geography in the study group.C.More than thirty students can join the study group every school day.D.Students can sign up for Friday’s study group at 6:00 p. m. on Thursday.BHello, I’m Li Mei! I’m living with my family in Singapore (新 加 坡 ). We celebrate the SpringFestival every year. But the Spring Festival here is a little different from that in China.About a week before the Spring Festival, my parents start cleaning our house. When it’s finished, wego out to buy flowers and put them at home. It’s a tradition for people in Singapore. Then about three daysbefore the Spring Festival, we go to Chinatown to buy food for the big dinner.One day before the Spring Festival, my grandmother gets up early to cook the big dinner. She cancook very delicious food like laoyusheng (捞鱼生)—a traditional dish for the Spring Festival. There’s fishand different vegetables in it. My grandmother thinks it can bring us good luck.The next day, we visit my uncle and aunt. I always bring two oranges to them. When we leave, theygive me two oranges, too. It’s also a tradition.Do you want to celebrate the Spring Festival with us Come to Singapore!47.Who will clean the house before the Spring Festival in Li Mei’s family A.Li Mei. B.Li Mei’s aunt. C.Li Mei’s parents. D.Li Mei’s grandmother.48.Li Mei’s family go to Chinatown about ________ days before the Spring Festival.A.two B.three C.five D.seven49.What’s in laoyusheng A.Fish and vegetables. B.Eggs and fruits.C.Beef and vegetables. D.Noodles and chicken.50.What does Li Mei give her uncle and aunt A.Flowers. B.Candies. C.Fish. D.Oranges.51.What does the passage talk about A.Li Mei’s family life. B.The Spring Festival in China.C.The Spring Festival in Singapore. D.Things to do before the Spring Festival.CCleaners help to keep cities clean. But their work is really difficult. Now here comes good news.This month, there are six very special cleaners in a park in Moscow. They are black crows. There are about45 kinds of crows in the world. They eat meat, leaves, fruit and even eggs. They like living together withother crows. They work in the day and sleep at night. Let’s know more about these special cleaners.At the park, workers teach the crows to pick up trash. The crows put the trash into a small box. Afterhelping to clean the park, they get bird food for their good work. How lovely they are! This means peoplecan teach some of the animals to do special things like the clever crows, the BBC says. When some peopleknow the clever crows, they come to the park to take photos of them.The park chooses crows because they are clever. Early this year, some scientists made a special boxfor crows. They find crows can remember the right size of paper and put it into the box. This is a goodexample of how clever these birds can be.52.There are ________ clever crows in the park.A.6 B.25 C.4 D.353.The underlined words “pick up” means ________ in Paragraph 2.A.接收 B.捡起 C.扔掉 D.放置54.After cleaning in the park, the crows can get ________.A.meat B.leaves C.eggs D.bird food55.According to BBC, we can know that ________.A.some animals are important B.people love animalsC.some animals can help people D.people can only teach crows56.What’s the best title of the passage A.Clever Crows B.A Special Park C.Clever People D.A Special Box五、补全对话(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)根据对话内容,从下面选择恰当的句子将对话补充完整。(选项中有两项是多余的)A: What’s your hobby B: 57 It’s so relaxing.A: Gardening That sounds interesting! 58B: Oh, there are so many things! It brings flowers, fruit and vegetables.A: That sounds great. 59B: I think it also helps me keep healthy.A: Really B: Of course! 60 So it’s good for our health.A: That’s amazing! It’s fun and makes you get close to nature.B: 61A: Thanks for sharing! I’ll give it a try.A.Not at all.B.I love gardening.C.What do you like about it D.You can try gardening too.E.Any other reasons for you F.In fact, gardening is a kind of exercise.G.Nothing is more enjoyable than taking a walk.第 II 卷 (非选择题 共 35 分)六、完成句子(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。62.事实上,这是最好的结局。, this is the best ending.63.在会议中我们将指出其中的一些区别。We will some of the differences in the meeting.64.我们每天都应佩戴红领巾。We should wear every day.65.我们学校有一个食堂和一个大花园。There is a and a large garden in our school.66.许多人每天在社交媒体上花费大量的时间。Many people spend a lot of time on every day.七、单词拼写(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)根据提示信息完成句子,每空限填一词。67.Helping others is one of the of happiness. (秘诀)68.It is hard for John to /p l/ Robert’s trailer.69.Little Tom put up his hand and pointed out his teacher’s m .70.It’s i to think more in your learning.71.He is (difference) from you.八、任务型阅读(本大题共 5 小题,每小题 1 分,共 5 分)阅读下面短文,根据短文内容完成句子。Do you know Quan Hongchan She is a sports star. She is in China’s diving team (跳水队).Quan is from Guangdong. In her family, she has two brothers and two sisters. Although (虽然) she isfifteen years old, she is the Olympic champion (奥运冠军). Quan has healthy eating habits. For breakfast,she likes an egg, milk and some vegetables. For lunch, she often has chicken and fruit salad. She doesn’thave ice-cream or hamburgers, because she thinks they are not healthy food. She always eats an apple or apear for dinner. She says she can’t eat too much because she doesn’t want to be fat and it’s not good for hertraining (训练).Quan Hongchan trains very hard and she sometimes plays games after training to relax herself.72.Quan Hongchan is a star.73.In Quan Hongchan’s family, she has and two sisters.74.For breakfast, she likes an egg, milk and .75.Quan Hongchan can’t eat too much because she doesn’t want to .76.Quan Hongchan sometimes plays games after training to .九、综合填空(本大题共 10 小题,每小题 1 分,共 10 分)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。每空限填一词。Do you have a good relationship with your parents I would like to give you some a 77 .It will help you build a good relationship b 78 you and your parents.Show your respect (尊重) and talk with your parents. Sometimes your parents don’t have the sameideas with you. Just try to listen to your parents first, and then use p 79 words to talk to them. Itcan give them respect. You don’t need to h 80 your thoughts. Speak out what you think.Take part i 81 family activities. Doing things together helps relationships get b 82 .Having fun with your family, like holding birthdays parties, visiting friends, can help your relationships g83 .Share your hobbies. W 84 not join your parents in their hobbies You can alsoencourage (鼓励) them to do your favorite things.Always tell the truth (事 实 ). Telling the truth makes your parents trust you. If you make a m85 , tell them and say sorry. They may not be happy, b 86 they will also be proud of youfor telling the truth.十、书面表达(本大题共 10 分)87.假如你是 Jason,看了 Bobby 的博客后,想成为他的网友 (e-friend),现在请你用英语写一封邮件,向 Bobby 简单介绍你的家庭情况、兴趣爱好和学校。提示词:1. About me: in Grade Seven, in a junior high school, in Tianjin2. Appearance (外貌): tall and strong, short black hair3. Hobbies (爱好): like sports, often play basketball4. Favorite subjects: English, Chinese…5. Dream (梦想): to be a teacher写作要求:(1)不得使用真实姓名和学校名。(2)包含以上所有要点,可适当增加细节,使内容充实,行文连贯。(3)字迹工整,语言精练,表达准确,条理清楚。(4)词数不少于 70 词。(开头已给出,不计入总词数。)Dear Bobby,Hi! I saw your blog on the Internet and I’d like to be your e-friend.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes,Jason 展开更多...... 收起↑ 资源列表 天津卷:2025-2026学年度七年级英语期中考试 必刷题(外研版2024) 天津卷:2025-2026学年度七年级英语期中考试 必刷题(外研版2024)-原卷版.docx 天津卷:2025-2026学年度七年级英语期中考试 必刷题(外研版2024) 天津卷:2025-2026学年度七年级英语期中考试 必刷题(外研版2024)-解析版.docx 天津卷:2025-2026学年度七年级英语期中考试 必刷题(外研版2024) 天津卷:2025-2026学年度七年级英语期中考试 必刷题(外研版2024)-音频.mp4