Unit 7 Art Topic TalkSection Ⅰ TOPIC TALK 课件(共78张)+学案(含答案)+练习(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 7 Art Topic TalkSection Ⅰ TOPIC TALK 课件(共78张)+学案(含答案)+练习(含答案)

资源简介

UNIT 7 ART
Section Ⅰ TOPIC TALK
维度一:品句填词
1.Swan Lake is one of the great         (古典的) ballets.
2.The actors were still in       (戏装) and make-up.
3.Trust is a vital       (组成部分) in any relationship.
4.My suggestion is landscape plus Chinese       (书法).
5.Most people are familiar with this figure from Wagner’s       (歌剧).
6.The painting needs more light and       (阴影部分).
7.He is always talking about the friendly people, the relaxing       (气氛), the closeness to nature and the gentle pace of living.
8.The pictures were all bright, positive and       (令人振奋的).
9.He was a drummer in a rock b      .
10.This album was my first introduction to modern j      .
维度二:词形转换
1.We put on       (perform), like singing and dancing.
2.There will be a Chinese paper-cutting art       (exhibit) this Sunday in the art gallery.
3.She is a       (talent) musician as well as a photographer.
4.Apart from his       (month) salary as a sales manager, he also gets a travel allowance.
5.For a few hours, you can just relax and enjoy the       (uplift) performances.
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示完成下列句子。
1.What they need is              (不是你的怜悯,而是你的帮助).
2.The large umbrella             (给他们遮挡) the burning heat.
3.They decided to have a picnic              (在那个大树的树荫下).
4.The student felt discouraged because he         (表现不佳) on the exam.
5.She        (有……天赋) creating beautiful and intricate designs.
Ⅰ.阅读理解
A
  Day Trips & Tours from London
  Golden Tours provides popular day trips in the UK to destinations! Fully organised tours from London are well guided, and there’s no better way to begin an exciting adventure during a day trip from London.
  Stonehenge Tour
  Price: Adult: £54, Child: £51, Family (2 adults & 2 children): £205
  As one of the UK’s most famous attractions, Stonehenge promises to be an unforgettable experience.During this day tour, you’ll get to go up close to these ancient stones.There have been so many theories for its existence but this is your chance to work it out for yourself!
  Leeds Castle Tour
  Price: Adult: £95, Child: £86, Family (2 adults & 2 children): £355
  You couldn’t imagine a castle in a more beautiful setting! Leeds Castle used to be the first choice for the royals to spend their summer vacation.During this private visit, your tour guide will show you how the Tudors lived here.This tour operates in English, Chinese, Japanese and Spanish.
  Cambridge Tour
  Price: Adult: £101, Child: £91, Family (2 adults & 2 children): £374
  You’ll get to visit the location of the University of Cambridge and the famous Senate House, once used for gatherings of the Council and now a traditional place for degree ceremonies.
  Stratford-upon-Avon Tour
  Price: Adult: £89, Child: £79, Family (2 adults & 2 children): £326
  Explore Stratford-upon-Avon, the hometown of Britain’s most celebrated writer — the influential William Shakespeare.The town is proud of its rich history and it’s the perfect place to find out more about Elizabethan history.
1.How much should a family of 1 adult and 2 children pay to visit Stonehenge?(  )
A.£108.       B.£156.
C.£159. D.£205.
2.What is special about Leeds Castle Tour?(  )
A.It offers a summer camp for visitors.
B.It is the most beautiful castle in the world.
C.The royals will show you around the castle.
D.Multilingual (多语言的) guide services are available.
3.If you are interested in British literature, which tour would you choose?(  )
A.Stonehenge Tour.
B.Leeds Castle Tour.
C.Cambridge Tour.
D.Stratford-upon-Avon Tour.
B
  (2024·郑州高一下期末)The crowd at the Troubadour club didn’t pay much attention to the piano player quietly singing onstage.The twenty-three-year-old singer’s record company had worked hard to get many important people in the music business to come to the Los Angeles club and hear its new discovery.
  But on this August night in 1970, most of the audience was much more famous than the man onstage.They talked to one another and looked to see who else would walk in the door.They weren’t very interested in this plain Englishman who wore glasses.Although he wore a “rock-and-roll” T-shirt and jeans, he looked more like a salesman than a rock star.
  Elton John had thought it was a mistake to come to America.He had been struggling for years in England to get people to pay attention to him.He had written songs for other performers.He had played and sung in bands behind other singers.He had been waiting a long time for his big break.And now it seemed as if no one would ever notice him.
  Suddenly, he had had enough.All the frustration from his years of being stuck in the background boiled over.He jumped up, kicked over his piano stool, and shouted,“If you won’t listen, perhaps you’ll bloody well listen to this.”
  He started playing again, standing at the piano.But this time he pounded away at the keys.He sang loudly and confidently.It was the way he had pictured himself performing when he was a little boy in England, listening to American rock and roll on the radio.
  And the audience paid attention.They heard blues, rock, and country music.Each song told its own fantastic story.Everyone knew they were hearing something special.
4.Why did the audience show no interest in the young singer?(  )
A.He wasn’t famous.
B.He was from England.
C.He wasn’t well prepared.
D.He wasn’t a professional singer.
5.What can we learn about the young singer?(  )
A.He had been popular in England.
B.He went on the stage for the first time.
C.He wasn’t appreciated by his record company.
D.He had worked hard before coming to America.
6.How did Elton John probably feel when he jumped up?(  )
A.Excited and moved.
B.Impatient and angry.
C.Surprised and curious.
D.Regretful and disappointed.
7.How did Elton John’s performance turn out?(  )
A.It lacked creativity.
B.It stopped halfway.
C.It was very successful.
D.It was quite disappointing.
C
  (2024·聊城高一下期末)Liverpool, my hometown, is a unique city.It is so unique that in 2004 it became a World Heritage Site.
  I recently returned to my home city and my first stop was at a museum on the River Mersey.Blanketed in mist, Victorian architecture rose from the banks of the river, responded to the sounds of seabirds, and appeared unbelievably charming.When I headed towards the centre, I found myself surrounded by buildings that mirror the best palaces of Europe.It is not hard to imagine why, on first seeing the city, most visitors would be overwhelmed by the beauty of the noble buildings, which are solid signs of Liverpool’s history.
  As if to stress its cultural role, Liverpool has more museums and galleries than most cities in Britain.At Walker Art Gallery, I was told that it has the best collections of Victorian paintings in the world, and is the home of modern art in the north of England.However, culture is more than galleries.Liverpool offers many music events.As Britain’s No.1 music city, it has the biggest city music festival in Europe, and its musicians are famous all over the world.Liverpool is also well known for its football and other sports events.Every year, the Mersey River Festival attracts thousands of visitors, making the city a place of wonder.
  As you would expect from such a city, there are restaurants serving food from around the world.When my trip was about to complete, I chose to rest my legs in Liverpool’s famous Philharmonic pub.It is a monument to perfection, and a heritage attraction itself.
  Being a World Heritage Site, my home city is certainly a place of “outstanding universal value”.It is a treasure house with plenty of secrets for the world to explore.
8.What would impress visitors most when they come to Liverpool for the first time?(  )
A.Its charming banks.
B.Its famous museums.
C.Its wonderful palaces.
D.Its attractive buildings.
9.The third paragraph is developed mainly by    .(  )
A.providing different examples
B.following the order of space
C.making comparisons
D.analysing causes
10.What does the author use the Philharmonic pub to prove?(  )
A.Liverpool is a well-known city for its restaurants.
B.Liverpool is an impressive place full of attraction.
C.A pub is a wonderful place for visitors to relax themselves.
D.A pub is a perfect choice for visitors to complete their journey.
11.What is the passage mainly about?(  )
A.The universal artistic beauty in Liverpool.
B.The exciting experience of the author in Liverpool.
C.The special cultural atmosphere of Liverpool.
D.The beautiful historic sites of Liverpool.
D
  (2024·重庆高一下月考)The 15th day of the eighth lunar month is the Mid-Autumn Festival.The festival celebrations date back more than 2,000 years.The word Mid-Autumn first appeared in the famous ancient book Zhou Li.It became an established festival during the Song Dynasty, and has become as popular as the Spring Festival since the Ming and Qing dynasties.
  It takes its name from the fact that it is always celebrated in the middle of the autumn season.The day is also known as the Moon Festival, as at that time of the year the moon is at its roundest and brightest.
  This yearning for the moon among Chinese people can be traced back to a fairytale:“Chang’e Flies to the Moon”. What is the story about?
  Chang’e is the Chinese goddess of the moon.According to the Chinese mythology, Chang’e’s husband Hou Yi, a brave archer (弓箭手), was able to shoot down nine suns and saved the planet.As a reward he was given an elixir of immortality (长生不老药), but Hou Yi asked Chang’e to put it away.
  After the archer’s epic deeds, he gained instant fame and a large number of people flocked to his home to learn his archery skills.However, an immoral man named Peng Meng was among the people, but only wanted the elixir.
  One day when Hou Yi was out, the cunning Peng sneaked into the couple’s room to steal the elixir but Chang’e caught him.Peng tried to force Chang’e to hand over the elixir but she swallowed it and started to floated up to the sky, all the way to the moon.Legend has it that she chose to stay on the moon, the closest planet to the Earth, so that she could stay nearer to her husband.
  Hou Yi was heartbroken by her departure.He immediately set up a table in his garden and laid out Chang’e’s favourite foods to pay tribute (悼念) to her.From then on, people began to worship the moon.
12.How long has the Mid-Autumn Festival been an established festival?(  )
A.For more than 300 years.
B.For more than 600 years.
C.For about 1,000 years.
D.For about 2,000 years.
13.Why was Hou Yi given an elixir of immortality?(  )
A.Because of his instant fame.
B.Because of his great contribution.
C.Because of his brilliant archery skills.
D.Because of his teaching many people.
14.Which word best describes Peng Meng?(  )
A.Selfish. B.Stubborn.
C.Intelligent. D.Determined.
15.Why does the author share Chang’e’s story?(  )
A.To pay tribute to Chang’e and Hou Yi.
B.To arouse people’s interest in the moon.
C.To trace the origin of the Mid-Autumn Festival.
D.To show the long history of the Mid-Autumn Festival.
Ⅱ.阅读七选五
  (2024·郑州高一下期末)William Shakespeare — you probably know his name even if you haven’t read anything by him yet.He lived about four hundred and fifty years ago, wrote at least thirty-five plays, and more than one hundred and fifty poems.16.(  )
  Everything Shakespeare wrote has been translated into dozens of languages, from Spanish to Japanese to Swahili.17.(  ) Movies and Broadway musicals have been based on many of them, such as Romeo and Juliet, Macbeth, and Hamlet.
  Hundreds of words and phrases we use every day were invented by him — words like cold-blooded, quarrelsome, and love letter.His language, ideas, and stories are all around us.
  18.(  ) Much of his personal life remains a mystery.Back in the 1500s, not many records were kept for the average person.We know Shakespeare began his life as the son of a glove-maker in the small town of Stratford-upon-Avon.He ended it as a rich and famous London playwright.19.(  ) We know when he married and when he had children.We know he didn’t live with his family for many years.Instead, he went to London, where he became an actor, a playwright, and a director of plays.He built and bought theaters.He wrote and acted in plays for the Queen of England.He made friends with powerful noblemen.
  But what about Shakespeare’s day-to-day life? 20.(  ) What made him write plays?
A.But what happened in between?
B.What kind of man and Father was he?
C.But have you ever read some of his plays?
D.He was fond of writing poems when he was young.
E.People all over the world still watch performances of his plays.
F.Many people think Shakespeare is the greatest playwright who ever lived.
G.Although William Shakespeare is very famous, we don’t know a lot about him.
Section Ⅰ TOPIC TALK
基础知识自测
维度一
1.classical 2.costume 3.component 4.calligraphy
5.opera 6.shade 7.atmosphere 8.uplifting 9.band 10.jazz
维度二
1.performances 2.exhibition 3.talented 4.monthly 5.uplifting
维度三
1.not your pity but your help
2.shaded them from/against
3.in the shade of the big tree
4.performed badly
5.is talented for
素养能力提升
Ⅰ.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四个从伦敦出发的旅游活动。
1.B 数字计算题。根据Stonehenge Tour部分中的Price: Adult: £54, Child: £51可知,一个成年人带两个孩子参观Stonehenge要花费156英镑。
2.D 细节理解题。根据Leeds Castle Tour部分中的This tour operates in English, Chinese, Japanese and Spanish.可知,Leeds Castle Tour的特别之处是提供多种语言的导游服务。
3.D 细节理解题。根据Stratford-upon-Avon Tour部分中的Explore Stratford-upon-Avon, the hometown of Britain’s most celebrated writer — the influential William Shakespeare.可知,如果你对英国文学感兴趣,你应该选择Stratford-upon-Avon Tour。
语篇解读:本文是一篇记叙文。艾尔顿·约翰是一位享有国际声誉的英国歌手,文章讲述了他年轻时刚到美国的一次演出经历。
4.A 细节理解题。根据第二段可知,台下的观众比台上的那名歌手还有名,因此观众都不太把那名年轻歌手当回事。
5.D 细节理解题。根据第三段可知,艾尔顿·约翰在来美国之前已经付出了非常大的代价,训练刻苦,演出认真。
6.B 推理判断题。根据第三、四段可知,由于台下观众都不太在乎台上的艾尔顿·约翰,他感到非常郁闷,因此跳起来踢翻了钢琴凳。
7.C 推理判断题。根据最后两段可知,艾尔顿·约翰后来进入了状态,唱得很自信、很投入,观众开始认真观看——他们听到了令人耳目一新的音乐。
语篇解读:本文是一篇说明文。作者在文中描述了自己的家乡——利物浦的美景,重点介绍了其独特的文化氛围。
8.D 细节理解题。根据第二段中的most visitors would be overwhelmed by the beauty of the noble buildings, which are solid signs of Liverpool’s history可知,大部分游客都被利物浦的建筑所吸引。
9.A 推理判断题。根据第三段可知,作者举了博物馆、音乐和体育等方面的例子来进行叙述。
10.B 细节理解题。根据倒数第二段最后一句可知,它是一个完美的纪念碑,也是吸引人的遗迹。作者举出这个例子是为了证明利物浦是一个极具吸引力的地方。
11.C 主旨大意题。通读全文可知,文章不仅介绍了利物浦的美景,而且重点介绍了其独特的文化氛围。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了我国著名神话故事——嫦娥奔月,并以此说明中秋节的来历。
12.C 细节理解题。根据第一段可知,从宋朝开始,中秋节成为一个固定的节日。
13.B 推理判断题。根据第四段可知,嫦娥的丈夫后羿是一名勇敢的射手,由于他击落九个太阳并拯救了地球,他得到了长生不老药。
14.A 推理判断题。根据第五、六段可知,蓬蒙是一个自私的人,他拜后羿为师的主要目的是得到长生不老药,后来他偷药被嫦娥发现。
15.C 推理判断题。综合全文可知,本文讲述嫦娥奔月的故事主要是为了说明中秋节的来历。
Ⅱ.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了英国文学史上最杰出的戏剧家、欧洲文艺复兴时期最重要、最伟大的作家之一——莎士比亚。
16.F 第一段是对莎士比亚的概括性介绍,F项说明其地位,符合语境。
17.E 上下文都在介绍莎士比亚的作品在当今的影响力,故E项符合语境。
18.G 下文介绍了很多有关莎士比亚的个人生活仍然是个谜,也就是说我们对其知之甚少,故G项符合语境。
19.A 上文提到了莎士比亚人生的开始和结束,也就是说对中间部分知道很少,故A项符合语境。
20.B 最后一段是针对莎士比亚个人生活的几个提问,故B项符合语境。
6 / 6Section Ⅰ TOPIC TALK
             听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1.一个……的粉丝/迷          
2.京剧        
3.在某人的空闲时间        
4.一场精彩的表演        
5.be into sth        
6.go to concerts        
7.tell a story        
8.no problem        
             话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力7.1,回答第1至3题。
1.How often does Xiao Wu attend concerts? (  )
A.Monthly.    B.Weekly.
C.Occasionally.
2.What does Xiao Wu like most about the concerts? (  )
A.The variety of instruments.
B.The atmosphere at the concert hall.
C.The talented musicians.
3.What do the woman and Xiao Wu plan to do next time? (  )
A.Watch a Beijing Opera performance.
B.Attend a dance performance.
C.Go to a classical music concert together.
Ⅱ.再听教材听力7.1,根据所听内容填空。
1.Well, I’m a       of most types.I really enjoy      and       and I often watch Beijing Opera.I also        in my spare time, but my favourite thing is       .
2.The musicians are just         .They are all very          and         .
3.It sounds great! I really like       too, but I’ve never been to       .
Ⅲ.听教材听力7.2,回答第1至3题。
1.What event is Eric inviting Daisy to on Saturday afternoon? (  )
A.An exhibition of modern art.
B.A Beijing Opera show.
C.A movie screening.
2.Why does Daisy refuse Eric’s invitation? (  )
A. Because she doesn’t like Beijing Opera.
B.Because she is going to an exhibition of modern art.
C.Because she is busy with work.
3.How does Eric feel about modern art?(  )
A.He loves it.
B.He doesn’t understand it.
C.He has never seen it.
Ⅳ.再听教材听力7.2,根据所听内容填空。
1.I think it’s going to be       .I really like the         in this exhibition.
2.Well, each painting tells a        and each person may see         in it.
3.       ! Next time I should go with you and you can tell me       .
4.Oh, yes.I love the       , the stage design and              .It’s really exciting!
             话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
   Tom (T)正在给Cathy (C)打电话邀请她晚上一起去看电影……
  阅读下面对话, 根据语境选择最佳选项。
T:Hello.Is that Cathy?
C:Yes, speaking.Who are you?
T:I’m Tom.There is a really good film on at the cinema this week. 1 
C:No.I’m afraid I can’t.I’m going to take part in a meeting at Peking University on Friday.
T:What a pity!  2 
C:It depends.I’d love to see a science fiction film.
T:I know you like it. 3 
C:I can never forget the first science fiction film we watched together.
T:Yes, Star Wars!It was so exciting!We could not fall asleep after the film although it lasted 2 hours until 11 o’clock.Well, what about Saturday then?
C:That would be great. 4 
T:At 7:00 pm.Would you like to go for a drink first?
C:Yes, fine.Is six o’clock, OK?  5 
T:OK.
A.What time does it start?
B.Both of us like science fiction films since childhood.
C.How long will the meeting last?
D.We can meet outside the cinema.
E.Would you like to see it with me on Friday evening?
   男士加入了一个乐队,他正在与一位女士谈论关于这个乐队的一些事情……
  阅读并根据提示完成下面对话。
W:I heard you have joined a band?
M:Yeah.
W:1.                          (你能告诉我一些关于这个乐队的事吗)?
M:Well, it’s called Swedish Bubblegum Punk Band.
W:Oh?I’ve never heard of it before.What exactly is that?
M:I don’t know, but people always call it like this.
W:OK, 2.            (听起来很有趣).What do you play in your band?
M:Base guitar.
W:How long have you been playing it?
M:Well, when I was 15, I began playing the violin and one year later, I learned to play base guitar.3.           (我觉得它很吸引人).I’ve played it for five years.
W:I’m sure you will be a great rock star.Are there any other instruments you can play?
M:Of course, erhu, 4.               (一种中国乐器).
W:Wow, so nice!Do you tour or do you just play where you live?
M:Well, most of the time, we play in local clubs, sometimes on the city square and sometimes in the local theaters.
W:What’s the best thing about being a musician in the band?
M:Well, though I can get paid sometimes and often meet famous stars, 5.                (我这样做只是为了娱乐和放松).After all, playing music is my hobby, not my full-time job.
核心词汇集释
performance n.表演;演出
【教材原句】 band performances乐队演出
【用法】
(1)put on/give a performance
         进行一次表演/演出
(2)perform vi.& vt. 表演;演出;履行
perform a(n) ...role in 在……中起……作用
perform an operation/a play 做手术/演戏
perform well/badly 表现得好/差
(3)performer n. 表演者;演奏者;演员
【佳句】 Besides watching lanterns, the Lantern Festival is also a day to appreciate the moon, guess lantern riddles, watch art performances and eat tangyuan, full of joy everywhere.
除了观灯, 元宵节也是赏月、猜灯谜、看艺术表演和吃汤圆的时候,到处充满了喜悦。(节日介绍)
【练透】 单句语法填空
①It is said that he will give       performance in our city next month.
②Athletes and scientists have long known that meal timing affects       (perform).
③As everyone knows, she performs an important role       our organization.
④The children who played with puzzles       (perform) better than those who did not.
⑤He caught a chill while       (perform) at a rain-soaked open-air venue.
【写美】 同义替换
⑥The doctor carried out an operation to save my father’s life.      
exhibition n.展出(会),展览
【教材原句】 calligraphy exhibitions书法展览
【用法】
(1)on exhibition     展出中,展览中
(an) exhibition of ... ……的展览
(2)exhibit v. 展出,展览
n. 展品,展出物
【佳句】 We were treated to an exhibition of the footballer’s speed and skills.
这位足球运动员表现出的速度和技能真是让我们大饱眼福。 (人物介绍)
【练透】 单句语法填空
①The newly discovered Greek sculpture is now       exhibition at the national museum.
②The       (exhibit) hall is decorated with many traditional Chinese paintings.
【写美】 完成句子
③               all over the world in the past few years.
在过去的几年里,她的画在世界各地展出。
talented adj.有才能的;有天资的
【教材原句】 They are all very talented and professional.他们都很有才华,也很专业。
【用法】
(1)be talented for     有……天赋
(2)talent n. 天才;天赋
have a talent for 有……天赋
show a talent for 展现出……天赋
(3)have great artistic talent 很有艺术天赋
a man of great talents 多才多艺的男子
a talent show 才艺选拔赛
a great talent 一个了不起的天才
【佳句】 Not only will it be a golden chance for you to show your talent, but you can also offer us advice.
这不仅是你展示自己才华的良机,而且你也可以为我们提供建议。 (建议信)
【练透】 单句语法填空
①Benjamin West, the father of American painting, showed his talent       art when he was only six years old.
②I admit that she’s       (talent) in many ways, but being a professional singer is really a long shot.
③With her         (talented) and determination, it appears that the sky could be the limit for Alice Moore.
【写美】 完成句子
④I know             and how hard you have worked to reach the goal.
我知道你是多么的有天赋,你为实现目标付出了多大的努力。
shade n.(画的)阴影部分;阴凉处 vt.给……遮挡(光线)
【用法】
(1)in the shade (of ...)        在……的阴影下
(2)shade sb/sth (from/against sth) 给……遮挡(光线)
shade into 逐渐融合于,逐渐变为
【佳句】 We sat down in the shade of the wall.
我们在墙根的背阴处坐下。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①Both Mark and his parents were sitting         the shade of a tree.
②I like the horn, but the       (shade) lamp is my favourite.
【写美】 完成句子
③           at the horizon.
在地平线上,海天融为一色。 (环境描写)
重点句型解构
句型公式:not ...but ...不是……而是……
【教材原句】 Art is not what you see, but what you make others see.
艺术不是你看到的,而是你让别人看到的。
【用法】
(1)not ...but ...连接句中两个相同的成分。
(2)当not ...but ...连接两个并列成分作主语时,谓语动词遵循“就近一致”原则。有此类用法的词组还有:
either ...or ...    不是……就是……
not only ...but also ... 不仅……而且……
neither ...nor ... 既不……也不……
【品悟】 Not only did learning Chinese painting enrich my spiritual world, but it also provided me with a deeper understanding of traditional Chinese culture.
学习中国画不仅丰富了我的精神世界,也让我对中国传统文化有了更深的了解。
【写美】 完成句子
①We should                         it.
我们不应该抱怨这个问题而是应该帮助解决它。
②                going to pick me up from the airport.
要么是我的朋友们来机场接我,要么是我姐姐来。
③                     aware of the changes in the course schedule.
老师和学生们都没有意识到课程安排的改变。
Section Ⅰ TOPIC TALK
【话题听说·勤操练】
听说课前清障
1.a fan of ... 2.Beijing Opera 3.in one’s spare time 4.a fantastic show 5.喜欢某事 6.去听音乐会
7.讲述一个故事 8.没问题
话题听力提能
Ⅰ.1-3 ABC
Ⅱ.1.fan;dance;band performances;paint;classical music
2.amazing;talented;professional
3.classical music;a concert
Ⅲ.1-3 BBB
Ⅳ.1.wonderful;artists
2.story;a different story
3.Interesting;the stories
4.costumes;the energetic performance
话题表达实战
Scene One 1-5 ECBAD
Scene Two
1.Could you tell me something about the band
2.sounds interesting
3.I found it so appealing
4.a Chinese musical instrument
5.I do it just for fun and relaxation
【知识要点·须拾遗】
核心词汇集释
1.①a ②performance ③in ④performed ⑤performing
⑥performed
2.①on ②exhibition ③Her paintings have been exhibited
3.①for ②talented ③talent ④how talented you are
4.①in ②shaded ③Sea shades into sky
重点句型解构
①not complain about the problem but help to solve
②Either my friends or my sister is
③Neither the teacher nor the students were
5 / 5(共78张PPT)
Section Ⅰ TOPIC TALK
1
话题听说·勤操练
目 录
2
知识要点·须拾遗
3
课时检测·提能力
话题听说·勤操练
志在强化技能
1
听说课前清障 ——排除疑难,胸有成竹
1. 一个……的粉丝/迷
2. 京剧
3. 在某人的空闲时间
4. 一场精彩的表演
5. be into sth
6. go to concerts
7. tell a story
8. no problem
a fan of ... 
Beijing Opera 
in one’s spare time 
a fantastic show 
喜欢某事 
去听音乐会 
讲述一个故事 
没问题 
话题听力提能 ——捕捉信息,精准判断
Ⅰ.听教材听力7.1,回答第1至3题。
1. How often does Xiao Wu attend concerts?(  )
A. Monthly.
B. Weekly.
C. Occasionally.
2. What does Xiao Wu like most about the concerts? (  )
A. The variety of instruments.
B. The atmosphere at the concert hall.
C. The talented musicians.
3. What do the woman and Xiao Wu plan to do next time? (  )
A. Watch a Beijing Opera performance.
B. Attend a dance performance.
C. Go to a classical music concert together.
Ⅱ.再听教材听力7.1,根据所听内容填空。
1. Well, I’m a of most types.I really enjoy
and and I often watch Beijing Opera.I
also in my spare time, but my favourite thing is
.
2. The musicians are just .They are all very
and .
3. It sounds great! I really like too, but I’ve
never been to .
fan 
dance 
band performances 
paint 
classical
music 
amazing
talented 
professional 
classical music 
a concert 
Ⅲ.听教材听力7.2,回答第1至3题。
1. What event is Eric inviting Daisy to on Saturday afternoon? (  )
A. An exhibition of modern art.
B. A Beijing Opera show.
C. A movie screening.
2. Why does Daisy refuse Eric’s invitation? (  )
A. Because she doesn’t like Beijing Opera.
B. Because she is going to an exhibition of modern art.
C. Because she is busy with work.
3. How does Eric feel about modern art? (  )
A. He loves it.
B. He doesn’t understand it.
C. He has never seen it.
Ⅳ.再听教材听力7.2,根据所听内容填空。
1. I think it’s going to be .I really like the in
this exhibition.
2. Well, each painting tells a and each person may see
in it.
3. ! Next time I should go with you and you can tell
me .
4. Oh, yes.I love the , the stage design and
.It’s really exciting!
wonderful
artists 
story 
a
different story 
Interesting 
the stories 
costumes 
the
energetic performance
话题表达实战 ——聚焦主题,定向突破
   Tom (T)正在给Cathy (C)打电话邀请她晚上一起
去看电影……
  阅读下面对话, 根据语境选择最佳选项。
T:Hello.Is that Cathy?
C:Yes, speaking.Who are you?
T:I’m Tom.There is a really good film on at the cinema this
week.  1 
C:No.I’m afraid I can’t.I’m going to take part in a meeting at
Peking University on Friday.
T:What a pity!  2 
C:It depends.I’d love to see a science fiction film.
T:I know you like it.  3 
C:I can never forget the first science fiction film we watched together.
T:Yes, Star Wars!It was so exciting!We could not fall asleep after
the film although it lasted 2 hours until 11 o’clock.Well, what about
Saturday then?
C:That would be great.  4 
T:At 7:00 pm.Would you like to go for a drink first?
C:Yes, fine.Is six o’clock, OK?  5 
T:OK.
A. What time does it start?
B. Both of us like science fiction films since childhood.
C. How long will the meeting last?
D. We can meet outside the cinema.
E. Would you like to see it with me on Friday evening?
答案: 1-5 ECBAD
   男士加入了一个乐队,他正在与一位女士谈论关于这
个乐队的一些事情……
  阅读并根据提示完成下面对话。
W:I heard you have joined a band?
M:Yeah.
W:1. (你能告诉我一
些关于这个乐队的事吗)?
M:Well, it’s called Swedish Bubblegum Punk Band.
Could you tell me something about the band 
W:Oh?I’ve never heard of it before.What exactly is that?
M:I don’t know, but people always call it like this.
W:OK, 2. (听起来很有趣).What do you
play in your band?
M:Base guitar.
W:How long have you been playing it?
M:Well, when I was 15, I began playing the violin and one year
later, I learned to play base guitar.3. (我觉
得它很吸引人).I’ve played it for five years.
sounds interesting 
I found it so appealing 
W:I’m sure you will be a great rock star.Are there any other
instruments you can play?
M:Of course, erhu, 4. (一种中国
乐器).
W:Wow, so nice!Do you tour or do you just play where you live?
M:Well, most of the time, we play in local clubs, sometimes on the
city square and sometimes in the local theaters.
W:What’s the best thing about being a musician in the band?
a Chinese musical instrument 
M:Well, though I can get paid sometimes and often meet famous
stars, 5. (我这样做只是为了娱
乐和放松).After all, playing music is my hobby, not my full-time
job.
I do it just for fun and relaxation 
知识要点·须拾遗
关注高频词汇
2
核心词汇集释
performance n.表演;演出
【教材原句】 band performances乐队演出
【用法】
(1)put on/give a performance  进行一次表演/演出
(2)perform vi.& vt.  表演;演出;履行
perform a(n) ...role in   在……中起……作用
perform an operation/a play   做手术/演戏
perform well/badly  表现得好/差
(3)performer n.  表演者;演奏者;演员
【佳句】 Besides watching lanterns, the Lantern Festival is also a day
to appreciate the moon, guess lantern riddles, watch art performances
and eat tangyuan, full of joy everywhere.
除了观灯, 元宵节也是赏月、猜灯谜、看艺术表演和吃汤圆的时候,
到处充满了喜悦。 (节日介绍)
【练透】 单句语法填空
①It is said that he will give performance in our city next month.
②Athletes and scientists have long known that meal timing
affects (perform).
③As everyone knows, she performs an important role our
organization.
④The children who played with puzzles (perform)
better than those who did not.
⑤He caught a chill while (perform) at a rain-soaked
open-air venue.
a 
performance 
in 
performed 
performing 
【写美】 同义替换
⑥The doctor carried out an operation to save my father’s life.

performed 
exhibition n.展出(会),展览
【教材原句】 calligraphy exhibitions书法展览
【用法】
(1)on exhibition  展出中,展览中
(an) exhibition of ...   ……的展览
(2)exhibit v.  展出,展览
n.   展品,展出物
【佳句】 We were treated to an exhibition of the footballer’s speed
and skills.
这位足球运动员表现出的速度和技能真是让我们大饱眼福。 (人物
介绍)
【练透】 单句语法填空
①The newly discovered Greek sculpture is now exhibition at the
national museum.
②The (exhibit) hall is decorated with many traditional
Chinese paintings.
on 
exhibition 
【写美】 完成句子
③ all over the world in the past few
years.
在过去的几年里,她的画在世界各地展出。
Her paintings have been exhibited 
talented adj.有才能的;有天资的
【教材原句】 They are all very talented and professional.他们都很有
才华,也很专业。
(1)be talented for  有……天赋
(2)talent n.   天才;天赋
have a talent for   有……天赋
show a talent for   展现出……天赋
(3)have great artistic talent  很有艺术天赋
a man of great talents  多才多艺的男子
a talent show  才艺选拔赛
a great talent  一个了不起的天才
【用法】
【佳句】 Not only will it be a golden chance for you to show your
talent, but you can also offer us advice.
这不仅是你展示自己才华的良机,而且你也可以为我们提供建议。
(建议信)
【练透】 单句语法填空
①Benjamin West, the father of American painting, showed his
talent art when he was only six years old.
②I admit that she’s (talent) in many ways, but being a
professional singer is really a long shot.
for 
talented 
③With her (talented) and determination, it appears that the
sky could be the limit for Alice Moore.
【写美】 完成句子
④I know and how hard you have worked to
reach the goal.
我知道你是多么的有天赋,你为实现目标付出了多大的努力。
talent 
how talented you are 
shade n.(画的)阴影部分;阴凉处 vt.给……遮挡(光线)
【用法】
(1)in the shade (of ...)  在……的阴影下
(2)shade sb/sth (from/against sth)  给……遮挡(光线)
shade into  逐渐融合于,逐渐变为
【佳句】 We sat down in the shade of the wall.
我们在墙根的背阴处坐下。 (动作描写)
【练透】 单句语法填空
①Both Mark and his parents were sitting the shade of a tree.
②I like the horn, but the (shade) lamp is my favourite.
【写美】 完成句子
③ at the horizon.
在地平线上,海天融为一色。 (环境描写)
in 
shaded 
Sea shades into sky 
重点句型解构
句型公式:not ...but ...不是……而是……
【教材原句】 Art is not what you see, but what you make others see.
艺术不是你看到的,而是你让别人看到的。
(1)not ...but ...连接句中两个相同的成分。
(2)当not ...but ...连接两个并列成分作主语时,谓语动词遵循
“就近一致”原则。有此类用法的词组还有:
either ...or ...  不是……就是……
not only ...but also ...  不仅……而且……
neither ...nor ...  既不……也不……
【用法】
【品悟】 Not only did learning Chinese painting enrich my spiritual
world, but it also provided me with a deeper understanding of traditional
Chinese culture.
学习中国画不仅丰富了我的精神世界,也让我对中国传统文化有了更
深的了解。
【写美】 完成句子
①We should it.
我们不应该抱怨这个问题而是应该帮助解决它。
② going to pick me up from the
airport.
要么是我的朋友们来机场接我,要么是我姐姐来。
not complain about the problem but help to solve 
Either my friends or my sister is 
③ aware of the changes in
the course schedule.
老师和学生们都没有意识到课程安排的改变。
Neither the teacher nor the students were 
课时检测·提能力
培育学科素养
3
维度一:品句填词
1. Swan Lake is one of the great (古典的) ballets.
2. The actors were still in (戏装) and make-up.
3. Trust is a vital (组成部分) in any relationship.
4. My suggestion is landscape plus Chinese (书法).
5. Most people are familiar with this figure from Wagner’s
(歌剧).
classical 
costume 
component 
calligraphy 
opera 
6. The painting needs more light and (阴影部分).
7. He is always talking about the friendly people, the
relaxing (气氛), the closeness to nature and the
gentle pace of living.
8. The pictures were all bright, positive and (令人振奋
的).
9. He was a drummer in a rock b .
10. This album was my first introduction to modern j .
shade 
atmosphere 
uplifting 
and 
azz 
维度二:词形转换
1. We put on (perform), like singing and dancing.
2. There will be a Chinese paper-cutting art (exhibit)
this Sunday in the art gallery.
3. She is a (talent) musician as well as a photographer.
4. Apart from his (month) salary as a sales manager, he
also gets a travel allowance.
5. For a few hours, you can just relax and enjoy the
(uplift) performances.
performances 
exhibition 
talented 
monthly 
uplifting 
维度三:固定搭配和句式
根据括号内的汉语提示完成下列句子。
1. What they need is (不是你的怜悯,
而是你的帮助).
2. The large umbrella (给他们遮挡) the
burning heat.
3. They decided to have a picnic (在那
个大树的树荫下).
4. The student felt discouraged because he (表现
不佳) on the exam.
5. She (有……天赋) creating beautiful and intricate
designs.
not your pity but your help 
shaded them from/against 
in the shade of the big tree 
performed badly 
is talented for 
Ⅰ.阅读理解
A
  Day Trips & Tours from London
  Golden Tours provides popular day trips in the UK to destinations!
Fully organised tours from London are well guided, and there’s no
better way to begin an exciting adventure during a day trip from London.
  Stonehenge Tour
  Price: Adult: £54, Child: £51, Family (2 adults & 2
children): £205
  As one of the UK’s most famous attractions, Stonehenge promises
to be an unforgettable experience.During this day tour, you’ll get to go
up close to these ancient stones.There have been so many theories for its
existence but this is your chance to work it out for yourself!
  Leeds Castle Tour
  Price: Adult: £95, Child: £86, Family (2 adults & 2
children): £355
  You couldn’t imagine a castle in a more beautiful setting! Leeds
Castle used to be the first choice for the royals to spend their summer
vacation.During this private visit, your tour guide will show you how the
Tudors lived here.This tour operates in English, Chinese, Japanese and
Spanish.
  Cambridge Tour
  Price: Adult: £101, Child: £91, Family (2 adults & 2
children): £374
  You’ll get to visit the location of the University of Cambridge and
the famous Senate House, once used for gatherings of the Council and
now a traditional place for degree ceremonies.
  Stratford-upon-Avon Tour
  Price: Adult: £89, Child: £79, Family (2 adults & 2
children): £326
  Explore Stratford-upon-Avon, the hometown of Britain’s most
celebrated writer — the influential William Shakespeare.The town is
proud of its rich history and it’s the perfect place to find out more about
Elizabethan history.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四个从伦敦出发的旅游
活动。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四个从伦敦出发的旅游
活动。
1. How much should a family of 1 adult and 2 children pay to visit
Stonehenge?(  )
A. £108. B. £156.
C. £159. D. £205.
解析: 数字计算题。根据  Stonehenge Tour 部分中的Price:
Adult: £54, Child: £51可知,一个成年人带两个孩子参观
Stonehenge要花费156英镑。
A. It offers a summer camp for visitors.
B. It is the most beautiful castle in the world.
C. The royals will show you around the castle.
D. Multilingual (多语言的) guide services are available.
解析: 细节理解题。根据  Leeds Castle Tour 部分中的This
tour operates in English, Chinese, Japanese and Spanish.可知,
Leeds Castle Tour的特别之处是提供多种语言的导游服务。
2.What is special about Leeds Castle Tour?(  )
A. Stonehenge Tour.
B. Leeds Castle Tour.
C. Cambridge Tour.
D. Stratford-upon-Avon Tour.
解析: 细节理解题。根据  Stratford-upon-Avon Tour 部分
中的Explore Stratford-upon-Avon, the hometown of Britain’s most
celebrated writer — the influential William Shakespeare.可知,如果
你对英国文学感兴趣,你应该选择Stratford-upon-Avon Tour。
3.If you are interested in British literature, which tour would you
choose?(  )
B
  (2024·郑州高一下期末)The crowd at the Troubadour club didn’t
pay much attention to the piano player quietly singing onstage.The
twenty-three-year-old singer’s record company had worked hard to get
many important people in the music business to come to the Los Angeles
club and hear its new discovery.
  But on this August night in 1970, most of the audience was much
more famous than the man onstage.They talked to one another and looked
to see who else would walk in the door.They weren’t very interested in
this plain Englishman who wore glasses.Although he wore a “rock-and-
roll” T-shirt and jeans, he looked more like a salesman than a rock star.
  Elton John had thought it was a mistake to come to America.He had
been struggling for years in England to get people to pay attention to
him.He had written songs for other performers.He had played and sung in
bands behind other singers.He had been waiting a long time for his big
break.And now it seemed as if no one would ever notice him.
  Suddenly, he had had enough.All the frustration from his years of
being stuck in the background boiled over.He jumped up, kicked over
his piano stool, and shouted,“If you won’t listen, perhaps you’ll
bloody well listen to this.”
  He started playing again, standing at the piano.But this time he
pounded away at the keys.He sang loudly and confidently.It was the way
he had pictured himself performing when he was a little boy in England,
listening to American rock and roll on the radio.
  And the audience paid attention.They heard blues, rock, and
country music.Each song told its own fantastic story.Everyone knew they
were hearing something special.
语篇解读:本文是一篇记叙文。艾尔顿·约翰是一位享有国际声誉的
英国歌手,文章讲述了他年轻时刚到美国的一次演出经历。
语篇解读:本文是一篇记叙文。艾尔顿·约翰是一位享有国际声誉的
英国歌手,文章讲述了他年轻时刚到美国的一次演出经历。
4. Why did the audience show no interest in the young singer?(  )
A. He wasn’t famous.
B. He was from England.
C. He wasn’t well prepared.
D. He wasn’t a professional singer.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,台下的观众比台上的那
名歌手还有名,因此观众都不太把那名年轻歌手当回事。
A. He had been popular in England.
B. He went on the stage for the first time.
C. He wasn’t appreciated by his record company.
D. He had worked hard before coming to America.
解析: 细节理解题。根据第三段可知,艾尔顿·约翰在来美国之
前已经付出了非常大的代价,训练刻苦,演出认真。
5.What can we learn about the young singer?(  )
A. Excited and moved.
B. Impatient and angry.
C. Surprised and curious.
D. Regretful and disappointed.
解析: 推理判断题。根据第三、四段可知,由于台下观众都不
太在乎台上的艾尔顿·约翰,他感到非常郁闷,因此跳起来踢翻了
钢琴凳。
6.How did Elton John probably feel when he jumped up?(  )
A. It lacked creativity.
B. It stopped halfway.
C. It was very successful.
D. It was quite disappointing.
解析: 推理判断题。根据最后两段可知,艾尔顿·约翰后来进入
了状态,唱得很自信、很投入,观众开始认真观看——他们听到了
令人耳目一新的音乐。
7.How did Elton John’s performance turn out?(  )
C
  (2024·聊城高一下期末)Liverpool, my hometown, is a unique
city.It is so unique that in 2004 it became a World Heritage Site.
  I recently returned to my home city and my first stop was at a
museum on the River Mersey.Blanketed in mist, Victorian architecture
rose from the banks of the river, responded to the sounds of seabirds,
and appeared unbelievably charming.When I headed towards the centre,
I found myself surrounded by buildings that mirror the best palaces of
Europe.It is not hard to imagine why, on first seeing the city, most
visitors would be overwhelmed by the beauty of the noble buildings,
which are solid signs of Liverpool’s history.
  As if to stress its cultural role, Liverpool has more museums and
galleries than most cities in Britain.At Walker Art Gallery, I was told
that it has the best collections of Victorian paintings in the world, and is
the home of modern art in the north of England.However, culture is
more than galleries.Liverpool offers many music events.As Britain’s
No.1 music city, it has the biggest city music festival in Europe, and its
musicians are famous all over the world.Liverpool is also well known for
its football and other sports events.Every year, the Mersey River Festival
attracts thousands of visitors, making the city a place of wonder.
  As you would expect from such a city, there are restaurants serving
food from around the world.When my trip was about to complete, I
chose to rest my legs in Liverpool’s famous Philharmonic pub.It is a
monument to perfection, and a heritage attraction itself.
  Being a World Heritage Site, my home city is certainly a place of
“outstanding universal value”.It is a treasure house with plenty of
secrets for the world to explore.
语篇解读:本文是一篇说明文。作者在文中描述了自己的家乡——
利物浦的美景,重点介绍了其独特的文化氛围。
语篇解读:本文是一篇说明文。作者在文中描述了自己的家乡——
利物浦的美景,重点介绍了其独特的文化氛围。
8. What would impress visitors most when they come to Liverpool for the
first time?(  )
A. Its charming banks.
B. Its famous museums.
C. Its wonderful palaces.
D. Its attractive buildings.
解析: 细节理解题。根据第二段中的most visitors would be overwhelmed by the beauty of the noble buildings, which are solid
signs of Liverpool’s history可知,大部分游客都被利物浦的建筑所
吸引。
9.The third paragraph is developed mainly by     .(  )
A. providing different examples
B. following the order of space
C. making comparisons
D. analysing causes
解析: 推理判断题。根据第三段可知,作者举了博物馆、音乐
和体育等方面的例子来进行叙述。
10.What does the author use the Philharmonic pub to prove?(  )
A. Liverpool is a well-known city for its restaurants.
B. Liverpool is an impressive place full of attraction.
C. A pub is a wonderful place for visitors to relax themselves.
D. A pub is a perfect choice for visitors to complete their journey.
解析: 细节理解题。根据倒数第二段最后一句可知,它是一个
完美的纪念碑,也是吸引人的遗迹。作者举出这个例子是为了证明
利物浦是一个极具吸引力的地方。
11.What is the passage mainly about?(  )
A. The universal artistic beauty in Liverpool.
B. The exciting experience of the author in Liverpool.
C. The special cultural atmosphere of Liverpool.
D. The beautiful historic sites of Liverpool.
解析: 主旨大意题。通读全文可知,文章不仅介绍了利物浦的
美景,而且重点介绍了其独特的文化氛围。
D
  (2024·重庆高一下月考)The 15th day of the eighth lunar month is
the Mid-Autumn Festival.The festival celebrations date back more than
2,000 years.The word Mid-Autumn first appeared in the famous ancient
book Zhou Li.It became an established festival during the Song Dynasty,
and has become as popular as the Spring Festival since the Ming and Qing
dynasties.
  It takes its name from the fact that it is always celebrated in the
middle of the autumn season.The day is also known as the Moon Festival, as at that time of the year the moon is at its roundest and brightest.
  This yearning for the moon among Chinese people can be traced back
to a fairytale:“Chang’e Flies to the Moon”. What is the story
about?
  Chang’e is the Chinese goddess of the moon.According to the
Chinese mythology, Chang’e’s husband Hou Yi, a brave archer
(弓箭手), was able to shoot down nine suns and saved the planet.As
a reward he was given an elixir of immortality (长生不老药), but
Hou Yi asked Chang’e to put it away.
  After the archer’s epic deeds, he gained instant fame and a large
number of people flocked to his home to learn his archery
skills.However, an immoral man named Peng Meng was among the
people, but only wanted the elixir.
  One day when Hou Yi was out, the cunning Peng sneaked into the
couple’s room to steal the elixir but Chang’e caught him.Peng tried to
force Chang’e to hand over the elixir but she swallowed it and started to
floated up to the sky, all the way to the moon.Legend has it that she
chose to stay on the moon, the closest planet to the Earth, so that she
could stay nearer to her husband.
  Hou Yi was heartbroken by her departure.He immediately set up a
table in his garden and laid out Chang’e’s favourite foods to pay tribute
(悼念) to her.From then on, people began to worship the moon.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了我国著名神话故
事——嫦娥奔月,并以此说明中秋节的来历。
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了我国著名神话故
事——嫦娥奔月,并以此说明中秋节的来历。
12. How long has the Mid-Autumn Festival been an established festival?
(  )
A. For more than 300 years.
B. For more than 600 years.
C. For about 1,000 years.
D. For about 2,000 years.
解析: 细节理解题。根据第一段可知,从宋朝开始,中秋节
成为一个固定的节日。
A. Because of his instant fame.
B. Because of his great contribution.
C. Because of his brilliant archery skills.
D. Because of his teaching many people.
解析: 推理判断题。根据第四段可知,嫦娥的丈夫后羿是一
名勇敢的射手,由于他击落九个太阳并拯救了地球,他得到了长
生不老药。
13.Why was Hou Yi given an elixir of immortality?(  )
A. Selfish. B. Stubborn.
C. Intelligent. D. Determined.
解析: 推理判断题。根据第五、六段可知,蓬蒙是一个自私
的人,他拜后羿为师的主要目的是得到长生不老药,后来他偷药
被嫦娥发现。
14.Which word best describes Peng Meng?(  )
A. To pay tribute to Chang’e and Hou Yi.
B. To arouse people’s interest in the moon.
C. To trace the origin of the Mid-Autumn Festival.
D. To show the long history of the Mid-Autumn Festival.
解析: 推理判断题。综合全文可知,本文讲述嫦娥奔月的故
事主要是为了说明中秋节的来历。
15.Why does the author share Chang’e’s story?(  )
Ⅱ.阅读七选五
  (2024·郑州高一下期末)William Shakespeare — you probably
know his name even if you haven’t read anything by him yet.He lived
about four hundred and fifty years ago, wrote at least thirty-five plays,
and more than one hundred and fifty poems.16.(  )
  Everything Shakespeare wrote has been translated into dozens of
languages, from Spanish to Japanese to Swahili.17.(  ) Movies
and Broadway musicals have been based on many of them, such as
Romeo and Juliet, Macbeth, and Hamlet.
  Hundreds of words and phrases we use every day were invented by
him — words like cold-blooded, quarrelsome, and love letter.His
language, ideas, and stories are all around us.
  18. (  ) Much of his personal life remains a mystery.Back in
the 1500s, not many records were kept for the average person.We know
Shakespeare began his life as the son of a glove-maker in the small town of
Stratford-upon-Avon.He ended it as a rich and famous London
playwright.19.(  ) We know when he married and when he had
children.We know he didn’t live with his family for many
years.Instead, he went to London, where he became an actor, a
playwright, and a director of plays.He built and bought theaters.He
wrote and acted in plays for the Queen of England.He made friends with
powerful noblemen.
  But what about Shakespeare’s day-to-day life? 20.(  ) What
made him write plays?
A. But what happened in between?
B. What kind of man and Father was he?
C. But have you ever read some of his plays?
D. He was fond of writing poems when he was young.
E. People all over the world still watch performances of his plays.
F. Many people think Shakespeare is the greatest playwright who ever
lived.
G. Although William Shakespeare is very famous, we don’t know a lot
about him.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了英国文学史上最杰
出的戏剧家、欧洲文艺复兴时期最重要、最伟大的作家之一——莎
士比亚。
16. F 第一段是对莎士比亚的概括性介绍,F项说明其地位,符
合语境。
17. E 上下文都在介绍莎士比亚的作品在当今的影响力,故E项符合
语境。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了英国文学史上最杰
出的戏剧家、欧洲文艺复兴时期最重要、最伟大的作家之一——莎
士比亚。
18. G 下文介绍了很多有关莎士比亚的个人生活仍然是个谜,也就
是说我们对其知之甚少,故G项符合语境。
19. A 上文提到了莎士比亚人生的开始和结束,也就是说对中间部
分知道很少,故A项符合语境。
20. B 最后一段是针对莎士比亚个人生活的几个提问,故B项符
合语境。
谢谢观看!

展开更多......

收起↑

资源列表