训练05(寻同辨异)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(主题提升篇)

资源下载
  1. 二一教育资源

训练05(寻同辨异)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(主题提升篇)

资源简介

2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练05(寻同辨异)
A 应用文阅读-----------------------外国人的“中国缘 ”
B 记叙文阅读-----------------------抗战老兵体内发现遗留子弹
C 完形填空-----------------------画纸与初心:一节关于诚实的艺术课
D 说明文阅读-----------------------TeenLink-----一款安全的交友app
E 短文填空-----------------------笛音悠悠,父爱长随
A
Why We Feel Like Friends of China
Great Food -by Jake from Australia When I first came to China, I fell in love with its food at once! From delicious hot pot to all kinds of dumplings, every meal was fun and interesting. Once a kind cook taught me how to make dumplings. It was not just about cooking. It made me feel happy and welcome. Very Safe -by Sofia from Spain In China, I always feel safe. I can walk outside even at night because the streets are bright. One day, I lost my phone in the park. Luckily, a girl found it and gave it back to me quickly. I was so happy and thankful!
Beautiful Cities -by Liam from Canada China's cities are wonderful! There are fast trains, tall buildings and many interesting places. The technology here is very cool too. But what I like most is that old traditions(传统)and modern life mix together perfectly. You can see ancient towers next to new shopping malls. Easy Life -by Mia from Germany In China, technology makes life easy and fun. Everyone uses phones to pay(付费)for things, ride shared bikes, or order food. At first, I didn't know how to use these apps, but now I can act just like locals!
1 What did Jake like about China
A. Kind people. B. Beautiful cities. C. Chinese food. D. Cool technology.
2 Which word can describe Sofia's feeling in China
A. Sad. B. Glad. C. Scared. D. Lonely.
3 Liam sees all kinds of things in Chinese cities except(除了)_________.
A. new palaces B. ancient towers
C. new shopping malls D. fast trains and tall buildings
4 What can we infer from Mia's experience
A. Chinese phones are smarter.
B. Mia is good at learning.
C. Chinese apps are hard to use.
D. Technology in China is popular.
5 What is the main idea of the passage
A. Students' learning experience in China.
B. The traditional Chinese culture.
C. Cool technologies in China.
D. Why foreigners like China a lot.
答案:
1~5 CBADD
解析
1细节理解题。根据When I first came to China, I fell in love with its food at once!可知,杰克喜欢中国的食物。
2细节理解题。根据In China, I always feel safe. I can walk outside even at night because the streets are bright. I was so happy and thankful!可知,索菲亚在中国感觉很开心。
3细节理解题。根据There are fast trains, tall buildings and many interesting places. You can see ancient towers next to new shopping malls.可知,利亚姆提到了高铁、高楼、古塔和新购物中心,没提到新宫殿。
【阅读微技能】
信息筛选。该技能是对文中给出的信息进行筛选,判断哪些信息存在,哪些不存在。本题通过筛选利亚姆描述中国城市的信息,可得出答案。
4推理判断题。根据In China, technology makes life easy and fun. Everyone uses phones to pay(付费)for things, ride shared bikes, or order food.可知,在中国科技让生活便捷有趣,大家都使用相关科技产品,由此可推断出在中国科技很受欢迎。
5主旨大意题。文章通过澳大利亚的杰克、西班牙的索菲亚、加拿大的利亚姆和德国的米娅的分享,分别从美食、安全、城市、生活等方面阐述了外国人喜欢中国的原因,D选项符合主旨。
B
An old veteran(老兵)from Linyi, Shandong, became famous on the Internet. One day, he fell while walking and was sent to the hospital. When doctors took an X-ray, they found a big surprise- a bullet(子弹)from the war years was still in his neck!
The veteran's name is Zhao He. He was born in 1927. At 17, he joined a local team to fight the enemy(敌人) and became a soldier. He joined many big wars, like the War of Resistance Against Japanese Aggression, the Liberation War, and so on.
Mr. Wang, the veteran's son-in-law(女婿),said the bullet might be from the War of Resistance Against Japanese Aggression. Once, when the veteran was helping an injured soldier cross a river, he got shot many times. A bullet hit his nose and mouth. Doctors couldn't find the bullet then. The veteran thought it went out of his mouth, but it actually went into his neck.
The veteran had a hard life in the wars. In one battle(战争),54 soldiers fought, but only 6 lived, and all of them got badly hurt. This was not his only injury. Before, doctors found small pieces of metal in his arm.
Considering the veteran's age and the fact that the bullet does not affect his daily life or physical health, his children have decided not to take it out. The veteran thinks his stories are just common. He always says, “My injuries are nothing compared to my friends who died in the wars.” His words show his brave heart.
1 What does the underlined word “surprise” mean
A. The old veteran is still in good health.
B. There was a bullet in the veteran's neck.
C. The doctors could save the veteran's life.
D. The veteran is actually a hero in our country.
2 When did the veteran become a soldier(战士)
A. In 1927. B. In 1936. C. In 1944. D. In 1948.
3 What does the third paragraph tell us
A. How the veteran got the bullet.
B. Why the veteran joined the army.
C. The veteran's hard life in the wars.
D. Things the veteran did in the wars.
4 Which of the following is TRUE according to the passage
A. The veteran saved many soldiers in the wars.
B. The veteran joined many wars and was really brave.
C. The veteran was in poor health because of the bullet.
D. The veteran felt very proud of his own war-time stories.
5 Where can we read this passage most probably
A. In a textbook. B. In a newspaper. C. In a diary. D. In a health report.
答案:
1~5 BCABB
解析
1词语指代题。根据a bullet(子弹)from the war years was still in his neck!可知,画线词指的是老兵的脖子里有一颗子弹。
2数字运算题。根据He was born in 1927. At 17, he joined a local team to fight the enemy(敌人) and became a soldier.可知,老兵在1944年成为战士。
【阅读微技能】
数字运算。此技能是对文中涉及的数字进行分析和计算,得出正确结果。本题通过对老兵出生年份和成为战士年龄的数字处理,得出正确答案。
3段落大意题。第三段主要讲述了老兵的女婿说子弹可能来自抗日战争,老兵在帮助受伤战士过河时多次中弹,子弹击中他的鼻子和嘴巴,当时医生没找到子弹,实际上子弹钻进了他的脖子,主要是在说老兵是如何中弹的。
4推理判断题。根据He always says, “My injuries are nothing compared to my friends who died in the wars.” His words show his brave heart. He joined many big wars, like the War of Resistance Against Japanese Aggression, the Liberation War, and so on.
可推知,老兵参加了许多战争且很勇敢。
5文章出处题。文章讲述了山东临沂一位老兵的真实故事,包括他的战争经历、受伤情况等,这种关于人物事迹的报道最有可能出现在报纸上。
C
Bruce and Matt were eighth-grade classmates who both enjoyed drawing.
One afternoon, their art teacher told them about a school art competition(比赛)with wonderful 1 .Although Bruce wasn't quite good at drawing, he still wanted to 2 it. Matt encouraged him, “Just do your best!”
One day, Bruce came to the art room early. He saw a beautiful painting on the teacher's table. 3 , there was no one else. He felt excited but nervous(紧张的)as he thought,“ I can 4 use this...”
At that time, the door opened. "Hi, Bruce!" Matt said happily. But Matt stopped smiling 5 he saw Bruce's uneasy face. “What happened " Then Bruce told him his secret thought quietly.
Matt said seriously, “I think winning is important, but being 6 is more important than any prize.”Bruce took a deep(深的) 7 and went back to his empty paper. For the next hour, he worked hard on his own drawing. When the teacher announced(宣布)the result, Bruce didn't get first place as he 8 .But his teacher praised his 9 way of drawing.
After class, Bruce said to Matt,“ I almost 10 today.”Matt answered, “That's what friends are for- to help each other do what's right!”
Real success isn't about winning prizes-it's about feeling good about your own work. The next morning, Bruce put his finished painting on his bedroom wall, to always remember how valuable honesty is.
1 A. prizes B. books C. games D. snacks
2 A. leave B. watch C. attend D. forget
3 A. Later B. Besides C. Usually D. Suddenly
4 A. hardly B. brightly C. finally D. probably
5 A. before B. if C. when D. because
6 A. honest B. funny C. strict D. brave
7 A. step B. sleep C. break D. breath
8 A. planned B. explained C. expected D. experienced
9 A. terrible B. special C. common D. strange
10 A. failed a test B. won a prize C. told a joke D. made a mistake
答案:
1~5 ACBDC 6~10 ADCBD
解析
1此处指学校的美术比赛有很棒的“奖品”。
2此处指尽管布鲁斯不太擅长画画,但他还是想“参加”比赛。
3此处指而且美术教室里没有人。
4此处指“我”或许可以用这幅画。
5此处指“当”马特看到布鲁斯不安的表情时,他停止了微笑。
6此处指“诚实”比任何奖品都重要。
7此处指布鲁斯“深吸一口气”,然后回到自己的空白画纸前。
8此处指布鲁斯没有像他“期望”的那样获得第一名。
9此处指老师表扬了他“独特的”绘画方式。
10根据上文可知,布鲁斯是差点犯了个错误。
D
Many teenagers today enjoy making friends online, and there are special apps designed(设 计)just for them. One popular app called “TeenLink” helps young people connect with others safely while having fun.
This app works in a simple way. First, users create a card where they share their interests like music, sports, or video games. The app then suggests(提议)friends who like similar things. For example, if you enjoy playing soccer, you might meet others who love the sport too. They can also join group chats about topics they enjoy, such as books or movies.
Safety is very important in TeenLink. Parents can check their child's account(账户)if they want, and users can't send messages to others without permission. The app also has special people who watch for any bad behavior(行为) to keep everyone safe.
Dr. Lisa Brown, a youth psychology expert, says, “Apps like TeenLink help young people improve communication skills and build confidence in a safe environment.”She adds that such apps are especially helpful to shy teens who find it difficult to make friends in real life.
Many teens like this app because they can always find someone friendly to talk to about their hobbies or school life. With TeenLink, making new friends is both safe and enjoyable for young people.
1 How does the writer start the passage
A. By telling a fact. B. By asking a question.
C. By giving an example. D. By listing some numbers.
2 Why might a teen enjoy using TeenLink
A. To make some money.
B. To as others for help.
C. To watch movies for free.
D. To meet people with similar interests.
3 What does Paragraph 3 mainly talk about
A. How TeenLink works.
B. People's ideas about TeenLink.
C. Why TeenLink is so popular.
D. Some safety rules of TeenLink.
4 Which of the following may Dr. Lisa Brown agree with
A. TeenLink is still not safe enough.
B. Teens can only make friends at school.
C. Shy teens should use apps like TeenLink.
D. Parents can also make friends through TeenLink.
5 Where is this passage most probably from
A.A storybook. B.A teen magazine. C.A science report. D. A sports newspaper.
答案:
1~5 ADDCB
解析
1写作手法题。根据Many teenagers today enjoy making friends online, and there are special apps designed(设 计)just for them.可知,作者是通过陈述事实来开篇的。
2细节理解题。根据The app then suggests(提议)friends who like similar things. For example, if you enjoy playing soccer, you might meet others who love the sport too. They can also join group chats about topics they enjoy, such as books or movies.可知,青少年喜欢使用TeenLink是因为可以结识有相似兴趣的人。
3段落大意题。根据第三段的内容可知,该段主要讲述了TeenLink的一些安全规则。
4推理判断题。根据She adds that such apps are especially helpful to shy teens who find it difficult to make friends in real life.可知,丽莎·布朗博士认为像TeenLink这样的应用程序对在现实生活中难以交友的害羞青少年特别有帮助,即害羞的青少年应该使用这类应用程序。
5文章出处题。文章主要介绍了一款面向青少年的社交应用程序TeenLink,内容与青少年社交相关,最有可能出自青少年杂志。
【阅读微技能】
文章出处判断。该技能是根据文章的主题、内容和受众等判断其可能的出处。本题通过分析文章围绕青少年社交应用展开的特点,判断其最可能出自青少年杂志。
E
阅读短文,从方框中选出合适的单词,并用其适当形式填空,使短文完整、连贯.(每词限用一次)
he touch stay choose perform slow solve little surprise similarity
Edward was a 10-year-old boy who loved music. For a long time, he didn't have many interests. One day, he decided to learn the flute. His father was 1 but happy. “It's your 2 ,” he said with a smile.
At first, Edward liked playing the flute. The sweet sound brought him great pleasure. He practised hard every day and someone even invited him 3 at a music show. But after some time, he found it much 4 fun. The notes(音符)became harder, and he felt tired. Sometimes, he even wanted to give up.
Seeing this, Edward's father bought 5 a silver flute.“Let's practise together,” he said. Edward was excited. They sat side by side, playing the same songs. Edward noticed many 6 between them- they even made the same mistakes! His father's encouragement made him feel confident(自信的)again. Edward decided to work as hard as his dad.
Edward didn't expect his father to join him, but he enjoyed 7 with his father. They laughed together and helped each other. Edward 8 realized how much his father cared about him.
One evening, after practice, Edward's father softly 9 his head. “I'm proud of you. I will always reach for your hand," he said. Edward smiled. With his father's help, he knew he could 10 any problem. He promised to keep practising and never give up.
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________
答案:
1.surprised 2.choice 3.to perform 4.1ess 5.himself 6.similarities 7.staying 8.slowly 9.touched 10.solve
解析
1根据语境可知,儿子决定学笛子,父亲应该是“惊讶但高兴”,这里需用形容词作表语,修饰人用surprised.
2此处指“这是你的选择”,根据空前的your可知应用choose的名词形式。
3此处指邀请他在音乐秀上“表演”,invite sb to do sth意为“邀请某人做某事”。
4根据后文可知,他觉得乐趣“变少了”,结合空前的much可知应用little的比较级。
5此处指父亲给自己买了一支笛子,主语为“Edward's father”,应用反身代词himself.
6此处指他注意到他们之间有很多“相似之处”,根据many可知应用 similarity的复数形式。
7此处指他喜欢和父亲“待在一起”,enjoy doing sth意为“喜欢做某事”。
8此处应用slow的副词形式修饰动词realized,表示“慢慢地意识到”。
9此处指父亲轻轻地“摸”他的头,事情发生在过去,时态为一般过去时,应用touch的过去式。
10此处指他知道自己能“解决”任何问题,could是情态动词,后接动词原形。2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练05(寻同辨异)
A 应用文阅读-----------------------外国人的“中国缘 ”
B 记叙文阅读-----------------------抗战老兵体内发现遗留子弹
C 完形填空-----------------------画纸与初心:一节关于诚实的艺术课
D 说明文阅读-----------------------TeenLink-----一款安全的交友app
E 短文填空-----------------------笛音悠悠,父爱长随
A
Why We Feel Like Friends of China
Great Food -by Jake from Australia When I first came to China, I fell in love with its food at once! From delicious hot pot to all kinds of dumplings, every meal was fun and interesting. Once a kind cook taught me how to make dumplings. It was not just about cooking. It made me feel happy and welcome. Very Safe -by Sofia from Spain In China, I always feel safe. I can walk outside even at night because the streets are bright. One day, I lost my phone in the park. Luckily, a girl found it and gave it back to me quickly. I was so happy and thankful!
Beautiful Cities -by Liam from Canada China's cities are wonderful! There are fast trains, tall buildings and many interesting places. The technology here is very cool too. But what I like most is that old traditions(传统)and modern life mix together perfectly. You can see ancient towers next to new shopping malls. Easy Life -by Mia from Germany In China, technology makes life easy and fun. Everyone uses phones to pay(付费)for things, ride shared bikes, or order food. At first, I didn't know how to use these apps, but now I can act just like locals!
1 What did Jake like about China
A. Kind people. B. Beautiful cities. C. Chinese food. D. Cool technology.
2 Which word can describe Sofia's feeling in China
A. Sad. B. Glad. C. Scared. D. Lonely.
3 Liam sees all kinds of things in Chinese cities except(除了)_________.
A. new palaces B. ancient towers
C. new shopping malls D. fast trains and tall buildings
4 What can we infer from Mia's experience
A. Chinese phones are smarter.
B. Mia is good at learning.
C. Chinese apps are hard to use.
D. Technology in China is popular.
5 What is the main idea of the passage
A. Students' learning experience in China.
B. The traditional Chinese culture.
C. Cool technologies in China.
D. Why foreigners like China a lot.
B
An old veteran(老兵)from Linyi, Shandong, became famous on the Internet. One day, he fell while walking and was sent to the hospital. When doctors took an X-ray, they found a big surprise- a bullet(子弹)from the war years was still in his neck!
The veteran's name is Zhao He. He was born in 1927. At 17, he joined a local team to fight the enemy(敌人) and became a soldier. He joined many big wars, like the War of Resistance Against Japanese Aggression, the Liberation War, and so on.
Mr. Wang, the veteran's son-in-law(女婿),said the bullet might be from the War of Resistance Against Japanese Aggression. Once, when the veteran was helping an injured soldier cross a river, he got shot many times. A bullet hit his nose and mouth. Doctors couldn't find the bullet then. The veteran thought it went out of his mouth, but it actually went into his neck.
The veteran had a hard life in the wars. In one battle(战争),54 soldiers fought, but only 6 lived, and all of them got badly hurt. This was not his only injury. Before, doctors found small pieces of metal in his arm.
Considering the veteran's age and the fact that the bullet does not affect his daily life or physical health, his children have decided not to take it out. The veteran thinks his stories are just common. He always says, “My injuries are nothing compared to my friends who died in the wars.” His words show his brave heart.
1 What does the underlined word “surprise” mean
A. The old veteran is still in good health.
B. There was a bullet in the veteran's neck.
C. The doctors could save the veteran's life.
D. The veteran is actually a hero in our country.
2 When did the veteran become a soldier(战士)
A. In 1927. B. In 1936. C. In 1944. D. In 1948.
3 What does the third paragraph tell us
A. How the veteran got the bullet.
B. Why the veteran joined the army.
C. The veteran's hard life in the wars.
D. Things the veteran did in the wars.
4 Which of the following is TRUE according to the passage
A. The veteran saved many soldiers in the wars.
B. The veteran joined many wars and was really brave.
C. The veteran was in poor health because of the bullet.
D. The veteran felt very proud of his own war-time stories.
5 Where can we read this passage most probably
A. In a textbook. B. In a newspaper. C. In a diary. D. In a health report.
C
Bruce and Matt were eighth-grade classmates who both enjoyed drawing.
One afternoon, their art teacher told them about a school art competition(比赛)with wonderful 1 .Although Bruce wasn't quite good at drawing, he still wanted to 2 it. Matt encouraged him, “Just do your best!”
One day, Bruce came to the art room early. He saw a beautiful painting on the teacher's table. 3 , there was no one else. He felt excited but nervous(紧张的)as he thought,“ I can 4 use this...”
At that time, the door opened. "Hi, Bruce!" Matt said happily. But Matt stopped smiling 5 he saw Bruce's uneasy face. “What happened " Then Bruce told him his secret thought quietly.
Matt said seriously, “I think winning is important, but being 6 is more important than any prize.”Bruce took a deep(深的) 7 and went back to his empty paper. For the next hour, he worked hard on his own drawing. When the teacher announced(宣布)the result, Bruce didn't get first place as he 8 .But his teacher praised his 9 way of drawing.
After class, Bruce said to Matt,“ I almost 10 today.”Matt answered, “That's what friends are for- to help each other do what's right!”
Real success isn't about winning prizes-it's about feeling good about your own work. The next morning, Bruce put his finished painting on his bedroom wall, to always remember how valuable honesty is.
1 A. prizes B. books C. games D. snacks
2 A. leave B. watch C. attend D. forget
3 A. Later B. Besides C. Usually D. Suddenly
4 A. hardly B. brightly C. finally D. probably
5 A. before B. if C. when D. because
6 A. honest B. funny C. strict D. brave
7 A. step B. sleep C. break D. breath
8 A. planned B. explained C. expected D. experienced
9 A. terrible B. special C. common D. strange
10 A. failed a test B. won a prize C. told a joke D. made a mistake
D
Many teenagers today enjoy making friends online, and there are special apps designed(设 计)just for them. One popular app called “TeenLink” helps young people connect with others safely while having fun.
This app works in a simple way. First, users create a card where they share their interests like music, sports, or video games. The app then suggests(提议)friends who like similar things. For example, if you enjoy playing soccer, you might meet others who love the sport too. They can also join group chats about topics they enjoy, such as books or movies.
Safety is very important in TeenLink. Parents can check their child's account(账户)if they want, and users can't send messages to others without permission. The app also has special people who watch for any bad behavior(行为) to keep everyone safe.
Dr. Lisa Brown, a youth psychology expert, says, “Apps like TeenLink help young people improve communication skills and build confidence in a safe environment.”She adds that such apps are especially helpful to shy teens who find it difficult to make friends in real life.
Many teens like this app because they can always find someone friendly to talk to about their hobbies or school life. With TeenLink, making new friends is both safe and enjoyable for young people.
1 How does the writer start the passage
A. By telling a fact. B. By asking a question.
C. By giving an example. D. By listing some numbers.
2 Why might a teen enjoy using TeenLink
A. To make some money.
B. To as others for help.
C. To watch movies for free.
D. To meet people with similar interests.
3 What does Paragraph 3 mainly talk about
A. How TeenLink works.
B. People's ideas about TeenLink.
C. Why TeenLink is so popular.
D. Some safety rules of TeenLink.
4 Which of the following may Dr. Lisa Brown agree with
A. TeenLink is still not safe enough.
B. Teens can only make friends at school.
C. Shy teens should use apps like TeenLink.
D. Parents can also make friends through TeenLink.
5 Where is this passage most probably from
A.A storybook. B.A teen magazine. C.A science report. D. A sports newspaper.
E
阅读短文,从方框中选出合适的单词,并用其适当形式填空,使短文完整、连贯.(每词限用一次)
he touch stay choose perform slow solve little surprise similarity
Edward was a 10-year-old boy who loved music. For a long time, he didn't have many interests. One day, he decided to learn the flute. His father was 1 but happy. “It's your 2 ,” he said with a smile.
At first, Edward liked playing the flute. The sweet sound brought him great pleasure. He practised hard every day and someone even invited him 3 at a music show. But after some time, he found it much 4 fun. The notes(音符)became harder, and he felt tired. Sometimes, he even wanted to give up.
Seeing this, Edward's father bought 5 a silver flute.“Let's practise together,” he said. Edward was excited. They sat side by side, playing the same songs. Edward noticed many 6 between them- they even made the same mistakes! His father's encouragement made him feel confident(自信的)again. Edward decided to work as hard as his dad.
Edward didn't expect his father to join him, but he enjoyed 7 with his father. They laughed together and helped each other. Edward 8 realized how much his father cared about him.
One evening, after practice, Edward's father softly 9 his head. “I'm proud of you. I will always reach for your hand," he said. Edward smiled. With his father's help, he knew he could 10 any problem. He promised to keep practising and never give up.
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________

展开更多......

收起↑

资源列表