训练06(寻同辨异)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(拓展冲刺篇)

资源下载
  1. 二一教育资源

训练06(寻同辨异)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(拓展冲刺篇)

资源简介

2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(拓展冲刺篇)
训练06(寻同辨异)
A 记叙文阅读-----------------------名著节选----《王子与乞丐》
B 完形填空-----------------------挣脱暴饮暴食的枷锁
C 阅读还原-----------------------玩耍---儿童学习成长的必修课
D 短文填空-----------------------饺子:用热爱点燃动画星辰
E 任务型阅读-----------------------教育领域的“皮格马利翁效应”
A
One sunny afternoon, Prince Edward walked carefully across the busy streets in his best blue coat and shiny black shoes. He watched every step, carefully avoiding puddles(水坑)and dirty spots on the road. His face looked serious, and he never ran or laughed like the other children playing nearby.
By the palace gates, he suddenly walked into Tom, a smiling boy wearing terrible clothes. Tom had been tossing(扔) three red apples in the air when the accident happened, making them all fall into a muddy puddle. But instead of getting upset, Tom laughed. “You walk so straight, like one of the palace guards(守卫)!”he said.
The prince frowned.“You should watch where you're going,” he said seriously.“And you should show respect to a prince.”
Tom just laughed louder.“Why are you so serious Life is more fun when you don't worry!” He picked up one muddy apple, wiped it on his clothes, and ate it.
Prince Edward felt surprised. Tom didn't have nice clothes or a warm home, but he seemed so happy. The prince had everything-good food, nice clothes, teachers. But he never felt this kind of joy.
They sat together near the market. The prince thought about Tom's simple, happy life. Tom thought about the prince's books and warm meals. After some time, they both understood something important-real happiness comes when you are true to yourself.
1 What was Prince Edward wearing when he walked across the streets
A. A blue coat and a pair of black shoes.
B.A blue coat and a pair of brown shoes.
C.A black coat and a pair of white shoes.
D.A black coat and a pair of yellow shoes.
2 How did Tom feel when his apples fell into the puddle
A. Upset. B. Happy. C. Angry. D. Afraid.
3 Why did Prince Edward feel surprised
A. Because Tom was so poor.
B. Because Tom only had apples to eat.
C. Because Tom could play with the guards.
D. Because Tom always looked happy though poor.
4 What can we infer about Prince Edward from the story
A. He hoped to become a palace guard.
B. He realized what happiness exactly meant.
C. He disliked Tom because of his terrible situation.
D. He wanted to help Tom to live a happy life like him.
5 Which of the following can be the best title of the passage
A. The Lost Apples B.A Day in the Market
C. The Secret of Happiness D. Always Hope for the Best
B
Paula was a kind and quiet ninth-grade student who loved reading and playing the piano. Her mother 1 last winter. She felt sad and lonely(孤独的).To make 2 feel better, Paula began eating junk food secretly-bags of chips after school, chocolate bars before bed, and soft drinks with every meal. The snacks made her happy for a moment, but soon her clothes felt 3 and her face became rounder.
One afternoon in PE class while running, she heard girls 4 her. “Hurry up, slowpoke!” one shouted. “She looks like a balloon!” Paula's face burned with shame. That night, she 5 to change. She threw away her 6 and started eating only salad. When she felt hungry, she drank water 7 she felt full. She ran for hours, even when her 8 shook(颤抖)with tiredness.
After two weeks of this, Paula collapsed(晕倒)during a maths test. The doctor at the hospital talked to her,“ Your body needs 9 to work.” In the next bed, Grandma Grace 10 in agreement. The kind old woman showed Paula photos of her younger self-once dangerously tin from dieting. “I thought being 11 would make me happy," Grace said, “but I was always cold and 12 .Now I eat good food, walk in the park, and enjoy my grandchildren's laughter. I just want to 13 you what real happiness is."
Paula 14 understood. She started eating regular meals with protein, vegetables, and fruit. She returned to playing the piano, losing herself in the music 15 her worries. Paula felt stronger, healthier, and prouder of taking care of herself.
1 A. died B. hurried C. smiled D. agreed
2 A. myself B. himself C. herself D. yourself
3 A. newer B. bigger C. older D. smaller
4 A. talking to B. caring about C. laughing at D. waiting for
5 A. hated B. happened C. forgot D. decided
6 A. toys B. books C. snacks D. clothes
7 A. if B. so C. until D. because
8 A. legs B. neck C. head D. face
9 A. guide B. breath C. time D. energy
10 A. cried B. nodded C. explained D. shouted
11 A. slim B. tall C. strong D. young
12 A. tired B. happy C. ready D. excited
13 A. give B. remind C. hold D. wish
14 A. slowly B. finally C. brightly D. hardly
15 A. thanks to B. according to C. because of D. instead of
C
Many people think tat playing is just for fun, but in fact, it helps children learn better. 1 They also show that active kids often have a good memory and focus better in class.
Playing helps children develop important skills. For example, team sports teach them how to work with others and follow rules. 2 Even simple activities like running and jumping make their body stronger and their mind quicker. Playing outdoors also helps them learn about nature, while role-playing games develop their imagination(想象力) and language skills.
3 When children feel happy and relaxed, they can focus more on their studies. A child who plays enough will not feel tired or bored in class. 4 Teachers notice that playful kids ask more questions, join in talks actively, and want to learn new things.
Some parents think studying all the time is the key to success(成功),but this is not true. Children need time to play and explore the world freely. 5 So schools should give more playtime and fun activities.
In short, playing is not a waste of time-it is a necessary part of learning. A child who knows how to play well will also know how to study well. Just let children play, because it helps them become smarter, healthier and happier learners.
A. Children are not naturally playful. B. Studies show that playful kids do better at school. C. Also, playing lowers worry and makes learning more fun. D. Balancing study and play helps them grow in mind and body. E. Instead, he or she will be more active and interested in learning. F. Board games improve their problem-solving abilities and patience(耐心).
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
D
阅读短文,根据短文内容在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式,使短文完整、连贯.
Jiaozi, the director of the famous movie Nezha, was once a shy and serious boy. Unlike other outgoing classmates, he was 1 (interest)in drawing. Though some people thought he was lazy, the fact was that he worked hard to improve his skills. His teachers 2 (expect) him to study medicine, but his heart was in animation(动画片).
After 3 (finish) school, Jiaozi followed his parents' advice and studied medicine. However, he soon realized his true passion(热爱)was still in animation. Despite(即使)the big 4 (different)between his studies and his dream, he made 5 brave decision-to make animations. He often made mistakes but learned from each one.
For years, Jiaozi lived a simple life, saving money 6 (make) his own animation. With his sense of humour and creativity, he 7 (final) made Nezha a great success. Many people attended the premiere(首映) to say congratulations to him. The movie touched millions of people, proving that his hard work paid off.
Jiaozi's story teaches us that talent 8 hard work really matter. He once said,“ If you care 9 your dream, you can realize it.”His success is a prize for 10 (he)efforts(努力).Let's lend a hand to
those who, like Jiaozi, dare to run after their dreams.
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________
E
The Pygmalion Effect means greater hopes lead to better results. It was first found by Robert Rosenthal and Edith Jacobson in the 1960s. They did a test in a school to see how teachers' thoughts affect students' performance(表现).
Sarah, a 13-year-old student, had difficulty in learning maths. Her teacher, however, thought she had some talent(天分)and often encouraged her to keep going. With regular help and support, Sarah's maths grades improved, and she became one of the best students in her class.
In the test, they gave teachers a group of students who were picked by chance and told them that these students were quite smart and would “do better" later. Actually, these students were not special. However, at the end of the year, these students showed greater improvement in their grades than others. This finding showed that the ideas teachers had about students brought bigger success to them.
The Pygmalion Effect shows how important confidence and support are in learning. When grown- ups or teachers trust in a teenager's ability, the teenager is more likely to do well. On the other hand, when a teenager is thought to fail, he may not try his best. This has a big lesson for teachers and parents: high hopes can help students succeed more easily.
In a word, the Pygmalion Effect teaches us that what others think of us can greatly affect us. Teenagers should always seek(寻求)positive support, and parents should remember to show high, helpful hopes to help them get a better future.
1 Why did Rosenthal and Jacobson do the test
____________________________________________________________________________________________
2 How did Sarah change after getting help and support from her teacher
____________________________________________________________________________________________
3 What helped students get bigger success in the test
____________________________________________________________________________________________
4 What can we learn from the Pygmalion Effect
____________________________________________________________________________________________
5 If you were a teacher, how would you use the Pygmalion Effect to help your students succeed
____________________________________________________________________________________________2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(拓展冲刺篇)
训练06(寻同辨异)
A 记叙文阅读-----------------------名著节选----《王子与乞丐》
B 完形填空-----------------------挣脱暴饮暴食的枷锁
C 阅读还原-----------------------玩耍---儿童学习成长的必修课
D 短文填空-----------------------饺子:用热爱点燃动画星辰
E 任务型阅读-----------------------教育领域的“皮格马利翁效应”
A
One sunny afternoon, Prince Edward walked carefully across the busy streets in his best blue coat and shiny black shoes. He watched every step, carefully avoiding puddles(水坑)and dirty spots on the road. His face looked serious, and he never ran or laughed like the other children playing nearby.
By the palace gates, he suddenly walked into Tom, a smiling boy wearing terrible clothes. Tom had been tossing(扔) three red apples in the air when the accident happened, making them all fall into a muddy puddle. But instead of getting upset, Tom laughed. “You walk so straight, like one of the palace guards(守卫)!”he said.
The prince frowned.“You should watch where you're going,” he said seriously.“And you should show respect to a prince.”
Tom just laughed louder.“Why are you so serious Life is more fun when you don't worry!” He picked up one muddy apple, wiped it on his clothes, and ate it.
Prince Edward felt surprised. Tom didn't have nice clothes or a warm home, but he seemed so happy. The prince had everything-good food, nice clothes, teachers. But he never felt this kind of joy.
They sat together near the market. The prince thought about Tom's simple, happy life. Tom thought about the prince's books and warm meals. After some time, they both understood something important-real happiness comes when you are true to yourself.
1 What was Prince Edward wearing when he walked across the streets
A. A blue coat and a pair of black shoes.
B.A blue coat and a pair of brown shoes.
C.A black coat and a pair of white shoes.
D.A black coat and a pair of yellow shoes.
2 How did Tom feel when his apples fell into the puddle
A. Upset. B. Happy. C. Angry. D. Afraid.
3 Why did Prince Edward feel surprised
A. Because Tom was so poor.
B. Because Tom only had apples to eat.
C. Because Tom could play with the guards.
D. Because Tom always looked happy though poor.
4 What can we infer about Prince Edward from the story
A. He hoped to become a palace guard.
B. He realized what happiness exactly meant.
C. He disliked Tom because of his terrible situation.
D. He wanted to help Tom to live a happy life like him.
5 Which of the following can be the best title of the passage
A. The Lost Apples B.A Day in the Market
C. The Secret of Happiness D. Always Hope for the Best
答案:
1~5 ABDBC
解析
1细节理解题。根据Prince Edward walked carefully across the busy streets in his best blue coat and shiny black shoes.可知,爱德华王子走在街上时穿着蓝色外套和黑色鞋子。
2推理判断题。根据But instead of getting upset, Tom laughed.可知,当苹果掉进泥坑时,汤姆没有沮丧,而是笑了,说明他很开心。
【阅读微技能】
情感推断。此技能是依据文中人物的行为和语言推断其情感态度。本题通过汤姆的反应可以推断他当时的情绪。
3细节理解题。根据Prince Edward felt surprised. Tom didn't have nice clothes or a warm home, but he seemed so happy.可知,爱德华王子惊讶是因为汤姆虽然贫穷,但看起来总是很快乐。
4推理判断题。根据After some time, they both understood something important-real happiness comes when you are true to yourself.可推知,爱德华王子通过与汤姆的相遇,明白了幸福的真正含义。
5文章标题题。文章主要讲述了爱德华王子与汤姆相遇后,对幸福有了新的认识,C选项能很好地概括文章主旨。
B
Paula was a kind and quiet ninth-grade student who loved reading and playing the piano. Her mother 1 last winter. She felt sad and lonely(孤独的).To make 2 feel better, Paula began eating junk food secretly-bags of chips after school, chocolate bars before bed, and soft drinks with every meal. The snacks made her happy for a moment, but soon her clothes felt 3 and her face became rounder.
One afternoon in PE class while running, she heard girls 4 her. “Hurry up, slowpoke!” one shouted. “She looks like a balloon!” Paula's face burned with shame. That night, she 5 to change. She threw away her 6 and started eating only salad. When she felt hungry, she drank water 7 she felt full. She ran for hours, even when her 8 shook(颤抖)with tiredness.
After two weeks of this, Paula collapsed(晕倒)during a maths test. The doctor at the hospital talked to her,“ Your body needs 9 to work.” In the next bed, Grandma Grace 10 in agreement. The kind old woman showed Paula photos of her younger self-once dangerously tin from dieting. “I thought being 11 would make me happy," Grace said, “but I was always cold and 12 .Now I eat good food, walk in the park, and enjoy my grandchildren's laughter. I just want to 13 you what real happiness is."
Paula 14 understood. She started eating regular meals with protein, vegetables, and fruit. She returned to playing the piano, losing herself in the music 15 her worries. Paula felt stronger, healthier, and prouder of taking care of herself.
1 A. died B. hurried C. smiled D. agreed
2 A. myself B. himself C. herself D. yourself
3 A. newer B. bigger C. older D. smaller
4 A. talking to B. caring about C. laughing at D. waiting for
5 A. hated B. happened C. forgot D. decided
6 A. toys B. books C. snacks D. clothes
7 A. if B. so C. until D. because
8 A. legs B. neck C. head D. face
9 A. guide B. breath C. time D. energy
10 A. cried B. nodded C. explained D. shouted
11 A. slim B. tall C. strong D. young
12 A. tired B. happy C. ready D. excited
13 A. give B. remind C. hold D. wish
14 A. slowly B. finally C. brightly D. hardly
15 A. thanks to B. according to C. because of D. instead of
答案:
1~5 ACDCD 6~10 CCADB 11~15 AABBD
解析
1根据下句可推测她妈妈“去世”了。
2这里表示宝拉为了让“自己”感觉好点,开始偷偷吃垃圾食品。句子主语是Paula,所以用反身代词herself.
3根据上下文可知她变胖了,所以衣服感觉“变小了”。
4根据下文可知,女孩们是在“嘲笑”她。
5此处指她“决定”改变。
6此处指她扔掉上文提到的各种“零食”,开始只吃沙拉。
7此处指当她觉得饿时,她喝水“直到”感觉饱了。
8根据“She ran for hours”可知是她的“腿”因为疲惫而颤抖。
9医生是说她的身体需要“能量”来运作。
10此处指隔壁床的格蕾丝奶奶“点头”表示同意。
11根据前文可知格蕾丝奶奶以前觉得“苗条”会让她快乐。
12根据“and”可知这里应是不好的感受。
13此处指格蕾丝奶奶想“提醒”宝拉什么是真正的幸福。
14此处指宝拉“最终”明白了。
15此处指她沉浸在音乐中“而不是”担忧中。
C
Many people think tat playing is just for fun, but in fact, it helps children learn better. 1 They also show that active kids often have a good memory and focus better in class.
Playing helps children develop important skills. For example, team sports teach them how to work with others and follow rules. 2 Even simple activities like running and jumping make their body stronger and their mind quicker. Playing outdoors also helps them learn about nature, while role-playing games develop their imagination(想象力) and language skills.
3 When children feel happy and relaxed, they can focus more on their studies. A child who plays enough will not feel tired or bored in class. 4 Teachers notice that playful kids ask more questions, join in talks actively, and want to learn new things.
Some parents think studying all the time is the key to success(成功),but this is not true. Children need time to play and explore the world freely. 5 So schools should give more playtime and fun activities.
In short, playing is not a waste of time-it is a necessary part of learning. A child who knows how to play well will also know how to study well. Just let children play, because it helps them become smarter, healthier and happier learners.
A. Children are not naturally playful. B. Studies show that playful kids do better at school. C. Also, playing lowers worry and makes learning more fun. D. Balancing study and play helps them grow in mind and body. E. Instead, he or she will be more active and interested in learning. F. Board games improve their problem-solving abilities and patience(耐心).
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
答案:
1~5 BFCED
解析
1下句中的“They”指代B项中的“Studies”。
2前文举例团队运动能教孩子如何与他人合作和遵守规则,该段围绕玩耍帮助孩子培养重要技能展开,F选项继续举例说明玩耍对孩子技能培养的作用,符合段落主旨。
3此处为本段主旨句。根据下句可知,此处与玩耍对学习的积极影响有关。
4前文说玩够了的孩子在课堂上不会感到疲惫或无聊,E选项承接上文,进一步说明玩够了的孩子在学习方面的良好状态。
5前文提到孩子需要时间玩耍和自由探索世界,D选项总结了平衡学习与玩耍的重要性,与后文学校应提供更多玩耍时间和有趣活动相呼应。
D
阅读短文,根据短文内容在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式,使短文完整、连贯.
Jiaozi, the director of the famous movie Nezha, was once a shy and serious boy. Unlike other outgoing classmates, he was 1 (interest)in drawing. Though some people thought he was lazy, the fact was that he worked hard to improve his skills. His teachers 2 (expect) him to study medicine, but his heart was in animation(动画片).
After 3 (finish) school, Jiaozi followed his parents' advice and studied medicine. However, he soon realized his true passion(热爱)was still in animation. Despite(即使)the big 4 (different)between his studies and his dream, he made 5 brave decision-to make animations. He often made mistakes but learned from each one.
For years, Jiaozi lived a simple life, saving money 6 (make) his own animation. With his sense of humour and creativity, he 7 (final) made Nezha a great success. Many people attended the premiere(首映) to say congratulations to him. The movie touched millions of people, proving that his hard work paid off.
Jiaozi's story teaches us that talent 8 hard work really matter. He once said,“ If you care 9 your dream, you can realize it.”His success is a prize for 10 (he)efforts(努力).Let's lend a hand to
those who, like Jiaozi, dare to run after their dreams.
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________
答案:
1.interested 2.expected 3.finishing 4.difference(s) 5.a 6.to make 7.finally 8.and 9.about 10.his
解析
1 be interested in 意为“对······感兴趣”,这里表示他对画画感兴趣。
2此处讲述过去发生的事情,时态为一般过去时,应用expect的过去式。
3 after在此处是介词,后接动词-ing形式。
4根据“the big”可知,此处应用different的名词形式difference,单复数均可。
5此处表泛指,且brave的发音以辅音音素开头,应用不定冠词a.
5这里用动词不定式to make作目的状语,表示省钱是为了制作自己的动画。
6此处应用final的副词形式修饰动词made.
8 “talent”和“hard work”是并列关系,用and连接,表示天赋和努力真的很重要。
9此处指如果你在意你的梦想,你就能实现它,care about意为“关心;在意”。
10此处应用形容词性物主代词his修饰名词efforts,表示他的努力。
E
The Pygmalion Effect means greater hopes lead to better results. It was first found by Robert Rosenthal and Edith Jacobson in the 1960s. They did a test in a school to see how teachers' thoughts affect students' performance(表现).
Sarah, a 13-year-old student, had difficulty in learning maths. Her teacher, however, thought she had some talent(天分)and often encouraged her to keep going. With regular help and support, Sarah's maths grades improved, and she became one of the best students in her class.
In the test, they gave teachers a group of students who were picked by chance and told them that these students were quite smart and would “do better" later. Actually, these students were not special. However, at the end of the year, these students showed greater improvement in their grades than others. This finding showed that the ideas teachers had about students brought bigger success to them.
The Pygmalion Effect shows how important confidence and support are in learning. When grown- ups or teachers trust in a teenager's ability, the teenager is more likely to do well. On the other hand, when a teenager is thought to fail, he may not try his best. This has a big lesson for teachers and parents: high hopes can help students succeed more easily.
In a word, the Pygmalion Effect teaches us that what others think of us can greatly affect us. Teenagers should always seek(寻求)positive support, and parents should remember to show high, helpful hopes to help them get a better future.
1 Why did Rosenthal and Jacobson do the test
____________________________________________________________________________________________
2 How did Sarah change after getting help and support from her teacher
____________________________________________________________________________________________
3 What helped students get bigger success in the test
____________________________________________________________________________________________
4 What can we learn from the Pygmalion Effect
____________________________________________________________________________________________
5 If you were a teacher, how would you use the Pygmalion Effect to help your students succeed
____________________________________________________________________________________________
答案:
1.To see how teachers' thoughts affect students' performance.
2.Her maths grades improved, and she became one of the best students in her class.
3.The ideas teachers had about students.
4.What others think of us can greatly affect us./...
5.As a teacher, I would help my students become more confident by encouraging them, giving them challenging but achievable tasks, and praising their efforts./...
解析
1根据They did a test in a school to see how teachers' thoughts affect students' performance(表现).可知答案,注意用To来回答。
2根据Sarah's maths grades improved, and she became one of the best students in her class.可知答案。
3根据This finding showed that the ideas teachers had about students brought bigger success to them.可知答案。
4根据In a word, the Pygmalion Effect teaches us that what others think of us can greatly affect us.可知答案。本题答案不唯一。只要是从该效应学到的正面信息即可。
5答案不唯一。只要表达正确、言之有理即可。

展开更多......

收起↑

资源列表