训练07(和谐自然)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(主题提升篇)

资源下载
  1. 二一教育资源

训练07(和谐自然)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(主题提升篇)

资源简介

2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练07(和谐自然)
A 应用文阅读-----------------------动物心中募“贤才”
B 记叙文阅读-----------------------徐可意----用镜头保护野生动物
C 完形填空-----------------------室内绿植背后的安全隐患
D 说明文阅读-----------------------解锁动物睡眠的奥秘
E 短文填空-----------------------野生大熊猫的那些事儿
A
Do you like animals Are you looking for a way to help them Our Animal Centre needs volunteers(志愿者)to help homeless dogs and cats!
Benefits ●Meet people with similar interests; ●Get experience in taking care of animals; ●Help animals find a loving family.
Dog Volunteers Dog Walker: Take dogs for a walk. Dog Playmate: Play or do sports with dogs (3:30 pm~ 5:30 pm). Dog Photographer: Take photos of dogs. Dog Bather: Bathe(给······洗澡)dogs to make them clean and comfortable (7:30 pm~9:30 pm). Cat Volunteers Cat Friend: Play with cats and comb their hair. Cat Photographer: Take pictures of cats(11:00 am~ 11:30 am). Cat Helper: Clean cages(笼子)and then feed cats (7:30 am~8:30 am).
Volunteer Requirements(要求) ●At least 16 years old. ●Take the animal caring class. ●Work 2 hours a week at the centre, for at least half a year. ●Work carefully as part of a team. Contact(联系)Us We will answer your questions by phone or by email. Telephone number: 011-1786 Email:DCAS-Volunteer@
1 What do Dog Playmates do
A. Feed dogs. B. Help dogs exercise. C. Give dogs a bath. D. Take photos of dogs.
2 Who must volunteer in the early morning
A. Cat Friends. B. Dog Bathers. C. Cat Helpers. D. Cat Photographers.
3 How many ways to get more information about the volunteer work are mentioned(提及)
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
4 Who may be interested in this passage
A. Jack who wants to find a full-time job.
B. Lucy whose parents are both pet lovers.
C. Lisa who is good at taking photos for people.
D. John who likes animals and wants to help them.
5 What's the passage
A.A story. B.A letter. C.A notice. D.A diary.
答案:
1~5 BCBDC
解析
1细节理解题。根据Dog Playmate: Play or do sports with dogs (3:30 pm~5:30 pm).可知,Dog Playmates的工作是和狗狗玩耍或做运动,也就是帮助狗狗锻炼。
2细节理解题。根据Cat Helper: Clean cages(笼子)and then feed cats (7:30 am~8:30 am).可知,Cat Helpers的工作时间在早上7:30~8:30,是在大清早就开始工作。
3细节理解题。根据We will answer your questions by phone or by email.可知,获取志愿者工作更多信息的方式有打电话和发邮件两种。
4推理判断题。文章是动物中心招募帮助流浪猫狗的志愿者的信息,D选项中的John喜欢动物且想帮助它们,符合对这类招募信息感兴趣的人群特征。
5文章类型题。文章是动物中心发布的招募志愿者的信息,包含招募要求、志愿者工作内容、联系方式等,属于通知类。
【阅读微技能】
体裁判断。通过文章的结构、内容呈现方式等判断文章的体裁。本题中根据文章呈现的招募信息的形
式,判断出其为通知这一体裁。
B
Xu Keyi, a 37-year-old wildlife photographer, has a special talent(才能). She can tell the kind of bird just by hearing its calls. One day, during her trip to a nature park, she suddenly started to listen carefully. A special sound came from the trees. “Listen, that's a magpie singing," she said, her eyes full of joy.
Since childhood, Xu has been deeply fascinated(着迷)by animals. She would often spend the whole afternoon at the local zoo, standing in front of the animals and watching them quietly for hours. As she grew older, she learned more about photography, realizing it was a perfect way to share the beauty of wildlife with the world. So, she started going to different places. She went into the thick and mysterious forests in Yunnan, where rare(稀有的) birds flew among trees. She also explored the large, open grasslands in Inner Mongolia, where there were lots of wild animals.
Her photos are far more than just pretty pictures. They serve as powerful tools to make people learn about wildlife protection. For example, the photo she took of a panda munching on bamboo was widely shared across social media. It not only showed the panda's lovely appearance and cute eating ways, but also made many people realize the importance of protecting pandas' natural habitats(栖息地).Xu Keyi's work reminds us that each of us should help to protect these wonderful animals.
1 What special talent does Xu Keyi have
A. She can draw animals very well.
B. She can “talk” with different animals.
C. She can quickly find birds in the forest.
D. She can tell what kind of bird it is by its sound.
2 What does Paragraph 2 mainly talk about
A. Xu Keyi's daily work.
B. Xu Keyi's love for animals.
C. Xu Keyi's travel places for photos.
D. Xu Keyi's difficulties in wildlife photography.
3 What do the underlined words “munching on” mean
A. eating sth B. looking at sth C. playing with sth D. making use of sth
4 Which of the following words best describe Xu Keyi
A. Quiet and serious. B. Lazy but helpful.
C. Skilled and kind-hearted. D. Creative and hard-working.
5 Why does the writer write this passage
A. To describe Xu Keyi's childhood.
B. To introduce a great photographer.
C. To encourage people to protect pandas.
D. To share interesting stories about animals.
答案:
1~5 DBACB
解析
1细节理解题。根据She can tell the kind of bird just by hearing its calls.可知,徐可意能通过鸟叫声分辨鸟的种类。
2段落大意题。第二段开头表明从小徐可意就对动物着迷,后面讲述她在动物园观察动物,长大后为拍摄野生动物去不同地方等,都是围绕她对动物的热爱展开,所以主要讲的是徐可意对动物的爱。
3词义猜测题。根据It not only showed the panda's lovely appearance and cute eating ways, but also made many people realize the importance of protecting pandas' natural habitats(栖息地).可知,熊猫是在吃竹子,所以画线词组意为“吃东西”。
【阅读微技能】
词义猜测。利用上下文语境、常识等线索推测生词或短语的含义。本题中依据“panda”和“bamboo”的关系以及后面提到的“cute eating ways”,推测出“munching on”的意思。
4推理判断题。徐可意能通过鸟叫声分辨鸟的种类,还能拍摄野生动物照片,说明她技术娴熟(skilled);她想通过摄影让人们了解野生动物保护,体现她心地善良(kind-hearted),C选项符合。
5写作目的题。文章主要介绍了野生动物摄影师徐可意的特殊才能、她对动物的热爱以及她通过摄影让人们关注野生动物保护等内容,核心是介绍这位伟大的摄影师。
C
Indoor plants can really make your home look nice and bright. That's why they are so 1 nowadays(如今).But there can be a dark side to houseplants if you have children or if children visit your home. It is important for you to know which plants are safe for 2 .
Gardening expert Jessica Damiano recently wrote an article about the 3 .She says that houseplants should stay away from children's mouths. “I don't mind breaking the children's hopes for new indoor things 4 it means...stopping hurting,” Damiano wrote.
Kaitlyn Brown works at America's Poison Centres in Arlington, Virginia. She said, “We get about 33,000 calls every year from people whose kids put different plants in their 5 .Those houseplants mainly 6 children under 3 because they want to know about their environment. And they put almost 7 in their mouths. Most accidents are not very 8 .But sometimes, a child's breathing, skin(皮肤)and eyes can be badly hurt.”
Damiano wrote that parents 9 should teach their children not to put non-food plant parts into their mouths. To 10 their children, she encourages parents to make sure the plants in their homes are safe for children. She also suggests learning more about the names of houseplants so that they are able to look up the information about them quickly.
1 A. lovely B. popular C. fresh D. expensive
2 A. me B. her C. him D. them
3 A. plants B. children C. results D. accidents
4 A. if B. until C. though D. because
5 A. bags B. rooms C. hands D. mouths
6 A. help B. compare C. affect D. remind
7 A. nothing B. something C. somebody D. everything
8 A. serious B. interesting C. useful D. common
9 A. perhaps B. actually C. suddenly D. finally
10 A. play B. watch C. protect D. reach
答案:
1~5 BDAAD 6~10 CDABC
解析
1前文提到室内植物能让家看起来美观明亮,所以如今它们很“受欢迎”。
2这里指代上句中的“children”,所以用them.
3根据上下文可知园艺专家写的文章是关于“植物”的。
4此处指“如果这意味着······避免伤害”,表条件用if.
5根据前文说要让植物远离孩子嘴巴,以及后文提到孩子把东西放进嘴里等内容可知,这里是说孩子把不同植物放进“嘴巴”。
6这些室内植物主要“影响”三岁以下的孩子,因为他们想了解周围环境。
7三岁以下孩子出于对环境的好奇,几乎会把“所有东西”放进嘴里。
8后文用But转折说有时孩子的呼吸、皮肤和眼睛会严重受伤,所以前面是说大多数事故没那么“严重”。
9此处指实际上父母应该教导孩子不要把非食用的植物部分放进嘴里。
10此处指为了“保护”孩子,鼓励家长确保家中的植物对孩子是安全的。
D
There's nothing better than getting a good sleep after a busy day. Just like us, animals also need to rest after working hard. Some animals sleep in the water. Some dig holes under the ground. Some even sleep high up in trees. But they all find a way to take a break.
Some animals in the sea sleep in funny ways. Fish sleep with their eyes open. They seem to look out into the sea when they are resting. Sea otters(海獭)sometimes sleep on beds made of sea plants. This stops them from floating away(飘走).Parrotfish make a bubble(气泡)around themselves when they are ready to sleep. The bubble keeps them safe while they sleep.
Some animals sleep under the ground. Chipmunks(花栗鼠)sleep all curled up(蜷缩)in a ball. Their beds are made of leaves and grass. ▲ Then they wake up to eat the food they saved. After that, they go back to sleep for another two weeks before waking up again. Some desert frogs dig holes underground during the hot and dry time. A frog may stay in its hole for months.
High above the ground, monkeys find leafy places in trees every evening before they sleep. The tall trees help keep monkeys safe at night. Some insects even sleep under the leaf that will be their next meal. A bee may climb down into a flower to rest. When it comes out the next morning, it is well-rested and ready to work.
1 How does the writer start the passage
A. By asking a question. B. By sharing a fact. C. By telling a story. D. By showing an example.
2 Why do parrotfish blow a bubble when they sleep
A. To have fun before their sleep.
B. To keep warm in cold sea water.
C. To mark their sleeping area clearly.
D. To hide(躲避) from other sea animals.
3 Which sentence can be put in ▲
A. They like to play in their holes.
B. Chipmunks are very cute animals.
C. In winter, they sleep for two weeks.
D. They often fight with other animals for food.
4 What is the structure of the passage (①=Paragraph 1,②=Paragraph 2,...)
A B C D
5 What's the main idea of this passage
A. How do animals sleep B. Where do animals live
C. Why do animals move often D. What do animals feed on
答案:
1~5 BDCCA
解析
1写作手法题。根据There's nothing better than getting a good sleep after a busy day.可知,作者是通过分享一个事实来开篇的。
2细节理解题。根据The bubble keeps them safe while they sleep.可知,隆头鱼睡觉吹泡泡是为了在睡觉时保证自身安全,也就是躲避周围其他海洋动物的伤害。
3信息回填题。前文提到花栗鼠蜷缩成球睡觉,后文提到它们醒来吃储存的食物,然后再睡两周,C选项能很好地衔接上下文。
4篇章结构题。第一段总述动物需要休息且有不同的休息方式;第二段讲述海里动物的睡眠方式;第三段讲述地下动物的睡眠方式;第四段讲述树上动物的睡眠方式。所以文章结构是总一分。
5主旨大意题。文章主要介绍了不同动物,包括海里、地下、树上的动物的睡眠方式,A选项符合文章主旨。
【阅读微技能】
主旨概括。此技能是提炼文章的核心内容,确定文章主要讨论的主题。本题通过综合各段关于动物睡眠方式的内容,概括出文章主旨。
E
阅读短文,从方框中选出合适的单词,并用其适当形式填空,使短文完整、连贯.(有两个单词多余)
it fact touch change imagine important eat usual strong choose accident disappoint
October 27 is International Panda Day. Every year on this day, we celebrate the work done to protect pandas and help more people realize the 1 of protecting pandas. Let's learn some cool 2 about these cute animals in the wild.
Right now, there are about 1,900 pandas living in the wild. It's hard 3 that there is only such a small number of them in the wild. Pandas 4 eat bamboo. They love to sit and chew on(咀嚼) bamboo shoots. But sometimes, they also eat other plants. And guess what Sometimes they enjoy 5 small animals like bamboo rats! Long ago, pandas mainly ate meat. But over two million years ago, their diet(饮食) 6 .Scientists think there was a lot more bamboo than meat back then. So, pandas started eating bamboo to stay alive.
It's not easy for pandas to have babies in the wild. This often makes people 7 .Pandas can only have babies once a year. If a mother panda has two babies, she will make a hard 8 .She has to give up the weaker one. That's because she doesn't have enough milk or energy to take care of both. The mother will look after the 9 baby for around two and a half years. She teaches the baby how to get food and stay safe. Then ,the little panda will leave its mum and start living by 10 .
1_________ 2_________ 3_________ 4_________ 5_________
6_________ 7_________ 8_________ 9_________ 10________
答案:
1.importance 2.facts 3.to imagine 4.usually 5.eating 6.changed 7.disappointed 8.choice 9.stronger 10.itself
解析
1此处为“the+名词+of"结构,表示“保护熊猫的重要性”,应用important的名词形式importance.
2 some后接可数名词复数形式或不可数名词,此处指“了解一些关于这些可爱动物的事实”,应用fact的复数形式。
3 “It's hard to do sth”意为“做某事很难”,此处指“很难想象野生熊猫数量这么少”。
4此处应用usual的副词形式修饰动词eat,表示熊猫“通常”吃竹子。
5 enjoy doing sth 意为“喜欢做某事”,此处指熊猫喜欢“吃”小动物。
6此处指熊猫的饮食在两百多万年前发生了“改变”,时态为一般过去时,应用change的过去式。
7此处指熊猫在野外繁殖困难这件事让人们“失望”,“make sb+形容词”,修饰人用disappointed.
8此处指做出艰难的“选择”,结合空前的a可知此处应用choose的名词形式。
9前文说熊猫妈妈要放弃较弱的幼崽,那就是照顾“更强壮的”幼崽,用strong的比较级stronger.
10 by oneself意为“独自”,这里指小熊猫离开妈妈后独自生活,主语是“the little panda”,所以用itself.2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练07(和谐自然)
A 应用文阅读-----------------------动物心中募“贤才”
B 记叙文阅读-----------------------徐可意----用镜头保护野生动物
C 完形填空-----------------------室内绿植背后的安全隐患
D 说明文阅读-----------------------解锁动物睡眠的奥秘
E 短文填空-----------------------野生大熊猫的那些事儿
A
Do you like animals Are you looking for a way to help them Our Animal Centre needs volunteers(志愿者)to help homeless dogs and cats!
Benefits ●Meet people with similar interests; ●Get experience in taking care of animals; ●Help animals find a loving family.
Dog Volunteers Dog Walker: Take dogs for a walk. Dog Playmate: Play or do sports with dogs (3:30 pm~ 5:30 pm). Dog Photographer: Take photos of dogs. Dog Bather: Bathe(给······洗澡)dogs to make them clean and comfortable (7:30 pm~9:30 pm). Cat Volunteers Cat Friend: Play with cats and comb their hair. Cat Photographer: Take pictures of cats(11:00 am~ 11:30 am). Cat Helper: Clean cages(笼子)and then feed cats (7:30 am~8:30 am).
Volunteer Requirements(要求) ●At least 16 years old. ●Take the animal caring class. ●Work 2 hours a week at the centre, for at least half a year. ●Work carefully as part of a team. Contact(联系)Us We will answer your questions by phone or by email. Telephone number: 011-1786 Email:DCAS-Volunteer@
1 What do Dog Playmates do
A. Feed dogs. B. Help dogs exercise. C. Give dogs a bath. D. Take photos of dogs.
2 Who must volunteer in the early morning
A. Cat Friends. B. Dog Bathers. C. Cat Helpers. D. Cat Photographers.
3 How many ways to get more information about the volunteer work are mentioned(提及)
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
4 Who may be interested in this passage
A. Jack who wants to find a full-time job.
B. Lucy whose parents are both pet lovers.
C. Lisa who is good at taking photos for people.
D. John who likes animals and wants to help them.
5 What's the passage
A.A story. B.A letter. C.A notice. D.A diary.
B
Xu Keyi, a 37-year-old wildlife photographer, has a special talent(才能). She can tell the kind of bird just by hearing its calls. One day, during her trip to a nature park, she suddenly started to listen carefully. A special sound came from the trees. “Listen, that's a magpie singing," she said, her eyes full of joy.
Since childhood, Xu has been deeply fascinated(着迷)by animals. She would often spend the whole afternoon at the local zoo, standing in front of the animals and watching them quietly for hours. As she grew older, she learned more about photography, realizing it was a perfect way to share the beauty of wildlife with the world. So, she started going to different places. She went into the thick and mysterious forests in Yunnan, where rare(稀有的) birds flew among trees. She also explored the large, open grasslands in Inner Mongolia, where there were lots of wild animals.
Her photos are far more than just pretty pictures. They serve as powerful tools to make people learn about wildlife protection. For example, the photo she took of a panda munching on bamboo was widely shared across social media. It not only showed the panda's lovely appearance and cute eating ways, but also made many people realize the importance of protecting pandas' natural habitats(栖息地).Xu Keyi's work reminds us that each of us should help to protect these wonderful animals.
1 What special talent does Xu Keyi have
A. She can draw animals very well.
B. She can “talk” with different animals.
C. She can quickly find birds in the forest.
D. She can tell what kind of bird it is by its sound.
2 What does Paragraph 2 mainly talk about
A. Xu Keyi's daily work.
B. Xu Keyi's love for animals.
C. Xu Keyi's travel places for photos.
D. Xu Keyi's difficulties in wildlife photography.
3 What do the underlined words “munching on” mean
A. eating sth B. looking at sth C. playing with sth D. making use of sth
4 Which of the following words best describe Xu Keyi
A. Quiet and serious. B. Lazy but helpful.
C. Skilled and kind-hearted. D. Creative and hard-working.
5 Why does the writer write this passage
A. To describe Xu Keyi's childhood.
B. To introduce a great photographer.
C. To encourage people to protect pandas.
D. To share interesting stories about animals.
C
Indoor plants can really make your home look nice and bright. That's why they are so 1 nowadays(如今).But there can be a dark side to houseplants if you have children or if children visit your home. It is important for you to know which plants are safe for 2 .
Gardening expert Jessica Damiano recently wrote an article about the 3 .She says that houseplants should stay away from children's mouths. “I don't mind breaking the children's hopes for new indoor things 4 it means...stopping hurting,” Damiano wrote.
Kaitlyn Brown works at America's Poison Centres in Arlington, Virginia. She said, “We get about 33,000 calls every year from people whose kids put different plants in their 5 .Those houseplants mainly 6 children under 3 because they want to know about their environment. And they put almost 7 in their mouths. Most accidents are not very 8 .But sometimes, a child's breathing, skin(皮肤)and eyes can be badly hurt.”
Damiano wrote that parents 9 should teach their children not to put non-food plant parts into their mouths. To 10 their children, she encourages parents to make sure the plants in their homes are safe for children. She also suggests learning more about the names of houseplants so that they are able to look up the information about them quickly.
1 A. lovely B. popular C. fresh D. expensive
2 A. me B. her C. him D. them
3 A. plants B. children C. results D. accidents
4 A. if B. until C. though D. because
5 A. bags B. rooms C. hands D. mouths
6 A. help B. compare C. affect D. remind
7 A. nothing B. something C. somebody D. everything
8 A. serious B. interesting C. useful D. common
9 A. perhaps B. actually C. suddenly D. finally
10 A. play B. watch C. protect D. reach
D
There's nothing better than getting a good sleep after a busy day. Just like us, animals also need to rest after working hard. Some animals sleep in the water. Some dig holes under the ground. Some even sleep high up in trees. But they all find a way to take a break.
Some animals in the sea sleep in funny ways. Fish sleep with their eyes open. They seem to look out into the sea when they are resting. Sea otters(海獭)sometimes sleep on beds made of sea plants. This stops them from floating away(飘走).Parrotfish make a bubble(气泡)around themselves when they are ready to sleep. The bubble keeps them safe while they sleep.
Some animals sleep under the ground. Chipmunks(花栗鼠)sleep all curled up(蜷缩)in a ball. Their beds are made of leaves and grass. ▲ Then they wake up to eat the food they saved. After that, they go back to sleep for another two weeks before waking up again. Some desert frogs dig holes underground during the hot and dry time. A frog may stay in its hole for months.
High above the ground, monkeys find leafy places in trees every evening before they sleep. The tall trees help keep monkeys safe at night. Some insects even sleep under the leaf that will be their next meal. A bee may climb down into a flower to rest. When it comes out the next morning, it is well-rested and ready to work.
1 How does the writer start the passage
A. By asking a question. B. By sharing a fact. C. By telling a story. D. By showing an example.
2 Why do parrotfish blow a bubble when they sleep
A. To have fun before their sleep.
B. To keep warm in cold sea water.
C. To mark their sleeping area clearly.
D. To hide(躲避) from other sea animals.
3 Which sentence can be put in ▲
A. They like to play in their holes.
B. Chipmunks are very cute animals.
C. In winter, they sleep for two weeks.
D. They often fight with other animals for food.
4 What is the structure of the passage (①=Paragraph 1,②=Paragraph 2,...)
A B C D
5 What's the main idea of this passage
A. How do animals sleep B. Where do animals live
C. Why do animals move often D. What do animals feed on
E
阅读短文,从方框中选出合适的单词,并用其适当形式填空,使短文完整、连贯.(有两个单词多余)
it fact touch change imagine important eat usual strong choose accident disappoint
October 27 is International Panda Day. Every year on this day, we celebrate the work done to protect pandas and help more people realize the 1 of protecting pandas. Let's learn some cool 2 about these cute animals in the wild.
Right now, there are about 1,900 pandas living in the wild. It's hard 3 that there is only such a small number of them in the wild. Pandas 4 eat bamboo. They love to sit and chew on(咀嚼) bamboo shoots. But sometimes, they also eat other plants. And guess what Sometimes they enjoy 5 small animals like bamboo rats! Long ago, pandas mainly ate meat. But over two million years ago, their diet(饮食) 6 .Scientists think there was a lot more bamboo than meat back then. So, pandas started eating bamboo to stay alive.
It's not easy for pandas to have babies in the wild. This often makes people 7 .Pandas can only have babies once a year. If a mother panda has two babies, she will make a hard 8 .She has to give up the weaker one. That's because she doesn't have enough milk or energy to take care of both. The mother will look after the 9 baby for around two and a half years. She teaches the baby how to get food and stay safe. Then ,the little panda will leave its mum and start living by 10 .
1_________ 2_________ 3_________ 4_________ 5_________
6_________ 7_________ 8_________ 9_________ 10________

展开更多......

收起↑

资源列表