资源简介 2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(拓展冲刺篇)训练14(未来生活)A 完形填空-----------------------九岁少年用乐观照亮生命之路B 说明文阅读-----------------------科技赋能,生命焕新C 阅读还原-----------------------向肥胖说“不”D 短文填空-----------------------6G新时代:机遇与挑战并存E 任务型阅读-----------------------人工智能DeepSeek赋能未来ARecently, a video about a 9-year-old boy and his mother touched many people online. Ping'an 1 a brain tumor(脑瘤)when he was a little baby. Eight years ago, his mother and grandmother turned to doctors in Beijing to 2 him of his tumor. To pay for his high 3 bills(账单),his mother and grandmother work hard by delivering food and cleaning shoes at Xiangshan Farmers Market.Although he has a terrible illness(疾病),Ping'an always keeps 4 about life. When his mother felt shy about calling out in public, he encouraged her, “Don't be afraid, Mum! You clean the shoes, and I'll do the 5 ” Once, when a kind man gave him some flowers, he smiled and said,“ Though I can 6 see, I can feel them with my heart."The boy's good 7 have become his mother's greatest strength. "In our daily lives, it's not I who encourage him but he who encourages me a lot," the mother said with 8 in her eyes. Ping'an 9 to recover(恢复) from his illness and go to school like other children in the future. He dreams of becoming a special education teacher when he 10 . Because he wants to help others who face similar 11 .He thinks he can really know the true feelings of people like 12 .He also would like to watch the movie Nezha 2,as he loves stories about brave(勇敢的) 13 .The little boy gives us a(n) 14 lesson, which teaches us that true courage isn't only about never giving up, but also about keeping positive even in the darkest times. As Ping'an often says,“ Life may be difficult, 15 our hearts can always be filled with sunshine."1 A. got B. missed C. took D. found2 A. give B. cure C. visit D. enjoy3 A. musical B. magical C. medical D. educational4 A. sad B. positive C. creative D. strict5 A. playing B. reading C. talking D. shopping6 A. hardly B. quickly C. wisely D. carefully7 A. qualities B. habits C. toys D. words8 A. tears B. lies C. anger D. questions9 A. chooses B. reminds C. pretends D. expects10 A. cries out B. talks back C. grows up D. hangs out11 A. places B. children C. hobbies D. challenges12 A. us B. her C. you D. him13 A. characters B. animals C. teachers D. engineers14 A. awful B. small C. valuable D. strange15 A. and B. but C. if D. because答案:1~5 ABCBC 6~10 AAADC 11~15 DDACB解析1此处指平安在还是婴儿的时候就“患上”了脑瘤。2此处指八年前,他的母亲和外婆向北京的医生求助,为他治疗肿瘤,cure sb ofsth意为“治愈某人的某种疾病”。3因为是治疗脑瘤,所以是支付高昂的“医疗”账单。4根据后文平安鼓励母亲以及积极的话语可知,尽管身患重病,他始终对生活保持“积极的”态度。5此处指“我”来吆喝。6此处指平安几乎看不见,但能用内心去感受花。7此处指男孩的优秀“品质”成了他母亲最大的力量源泉。8母亲说在日常生活中是儿子鼓励自己很多,所以眼里应该是含着“泪水”。9此处指平安“期望”能从病痛中康复,未来能像其他孩子一样去上学。10此处指他梦想“长大后”成为一名特殊教育教师。11此处指其他面临类似“挑战”的人,这里的挑战指像他一样身患疾病。12此处指他觉得自己能真正理解像“他”这样的人的真实感受。13他喜欢关于勇敢“角色”的故事,所以想看《哪吒2》。14此处指这个小男孩给我们上了宝贵的一课。15“生活或许艰难”和“我们的心中总能充满阳光”之间是转折关系。BWhat will humans look like in 1,000 years Scientists predict that in the near future, computers will be as powerful as the human brain(大脑).Not only will they be able to speak and communicate, but also listen and remember.Tiny robots will be put into our bodies to improve our own abilities. We will become a mixture of biology and machine inside. We will be smarter, stronger, and better-looking. We may change our babies' genes(基因) before birth to keep them away from diseases(疾病). ▲ For example, if you want your baby to be tall, you can put the “tall” gene into his body before birth.Can you imagine a day when surfing the Internet is as simple as blinking(眨眼) Scientists are inventing a magical pair of glasses that may help you make it come true. The pair of glasses can form different pictures in front of the eyes. People can move freely around while wearing it. It will tell you everything about the person you see. It can also translate one language into another so that people can understand easily.At the end of it all, we may even conquer death(战胜死亡)by scanning our brains and moving information to computers. In such a way, we could travel as fast as light without worrying about our body or food.1 How does the writer start the passage A. By listing numbers. B. By asking a question.C. By giving an example. D. By explaining reasons.2 What will the computer be able to do in the near future ①Listen to you when you are sad.②Talk with you when you are free.③Play football with you on the playground.④Help you remember what you forget easily.A.①②③-B.①②④-C.②③④-D.①③④3 Which sentence can be put in ▲ in Paragraph 2 A. We may be affected by the bad genes.B. We may cut off some bad genes to make us perfect.C. We may also add some genes to help babies get better.D. We may use some bad genes before giving birth to a baby.4 What does the underlined word “it" refer to in Paragraph 3 A. Surfing the Internet every day.B. Surfing the Internet for the whole day.C. Surfing the Internet with your eyes.D. Surfing the Internet as simply as blinking.5 In which part of the newspaper can you read the passage A. Study and Education. B. Art and Music.C. Science and Technology. D. Travel and Food.答案:1~5 BBCDC解析1写作手法题。根据What will humans look like in 1,000 years 可知,作者是通过提问的方式开篇的。2细节多选题。根据Not only will they be able to speak and communicate, but also listen and remember.可知,未来计算机能倾听、交流和记忆。3句子回填题。前文提到我们或许能在婴儿出生前改变基因,使其远离疾病,后文举例“如果你想让孩子个子高,可以在出生前植入“高个'基因”,结合选项可知,此处应与添加好的基因有关。4代词指代题。根据Can you imagine a day when surfing the Internet is as simple as blinking(眨眼) 可知,科学家发明这种眼镜是为了让上网像眨眼一样简单这件事成为现实。【阅读微技能】代词指代判断。根据上下文语境,判断文中代词所指代的具体对象,需要准确理解前后文的语义关联。本题通过前文对上网方式的描述,判断出画线词指代的内容。5文章出处题。文章主要讲述了未来计算机、微小机器人、神奇眼镜等科技相关的设想,所以最有可能出现在报纸的科学与技术板块。CObesity(肥胖)has become one of the most serious public health problems. According to the World Health Organization, more than 1 billion people are now living with obesity. 1In our country, there is a three-year action plan called “Weight Management Year" from 2024 to 2027. It is to help people understand the importance of keeping a healthy weight. Here is some advice to help you keep fit.Pay attention to your BMI(身体质量指数).2 If your BMI is between 24 and 28, you are overweight. A BMI of 28 or higher means obesity. Doctors will measure your waist (腰): men should keep it under 90 cm, and women under 85 cm.3Eating right is quite important. Choose whole grains, fresh vegetables, and food with lean proteins such as fish, chicken or beans. Eat less fried foods and sugary snacks, and also stay away from too much salt and oil.Keep on exercising.As for doing sports, make a plan to join in 150~300 minutes of activities like walking, cycling or dancing each week. 4 If you study or work for a long time, stand up and stretch(拉伸)for 3~5 minutes every hour.Change your small daily habits.Besides diet and exercise, small daily habits can also make a big difference. You should get about 8 hours of sleep. 5 Have dinner between 5:00~7:00 pm and don't eat post-dinner snacks.A. Have a good eating habit. B. Do strength exercises twice a week. C. A healthy BMI is between 18.5 and 24. D. It's hard to focus without enough sleep. E. Because poor sleep makes you put on weight. F. The number will keep rising and reach 1.9 billion by 2035.1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________答案:1~5 FCABE解析1前文提到目前有超过10亿人饱受肥胖困扰,F选项进一步说明了肥胖人数的发展趋势,与前文衔接紧密。2该部分主题是关注身体质量指数(BMI),后文提到BMI在24到28之间是超重,28及以上是肥胖,C选项补充了健康BMI的范围,符合该部分语境。3此处为本段小标题。后文提到选择全谷物、新鲜蔬菜,少吃油炸食品等,是关于饮食方面的建议,A选项能概括这部分内容,适合作小标题。4该部分主题是坚持锻炼,前文提到制定计划每周参加一定时间的如步行、骑行或跳舞等活动,B选项也是锻炼相关内容。5前文提到应该保证约8小时睡眠,E选项解释了保证睡眠的原因,与前文内容相关。D阅读短文,根据短文内容在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式,使短文完整、连贯.The 2025 Government Work Report clearly shows it is important to develop 6G. It is a new kind of mobile communication technology, which is much 1 (fast) than 5G. With 6G,phones and computers will send and receive(接收)information more 2 (quick).If 5G is like a train, 6G is like a plane. You can download(下载)a movie in just a few seconds. With 6G, everything can be much stronger. For example, a drone that is able 3 (bring) your food back home can reach the areas 5G can't cover.Experts are still working on 6G and it 4 (be) ready around 2030. They predict 6G will be 100 times faster than 5G. At that time, doctors can perform 5 operation(做手术)and treat patients from anywhere in the world. For transport, 6G will better connect self-driving cars with smart traffic systems to help 6 (they) work efficiently and cut down accidents.However, the growth of 6G also 7 (face) challenges. The biggest one is AI. Adding AI into communication while 8 (make) sure of high quality of working is difficult. It is still at the early age of development, 9 many countries around the world have started planning for it. Experts think that 6G is not just about improving technology, but will also bring more chances to different 10 (industry). The future of 6G is full of hope and it will make our lives even better.1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________答案:1.faster 2.quickly 3.to bring 4.will be 5.an/the 6.them 7.faces 8.making 9.but 10.industries解析1根据“much”和“than”可知,此处是6G和5G作比较,应用形容词fast的比较级形式faster.2此处应用quick的副词形式来修饰“send and receive”。3 be able to do sth是固定搭配,意为“能够做某事”。4根据“around2030”可知,句子时态是一般将来时,其结构为“will+动词原形”。5此处表泛指,且operation的发音以元音音素开头,用不定冠词an;此处也可表特指,用定冠词the.6 help是动词,其后接人称代词宾格形式作宾语,they的宾格是them.7句子主语是“the growth of 6G”,时态是一般现在时,所以用face的第三人称单数形式。8此处while为一个连词,引导时间状语从句(省略了主语和be动词),强调两个动作发生的同时性。9“它仍处于发展初期”和“世界上许多国家已经开始为此做规划”之间是转折关系,所以用but.10 different后接可数名词复数形式。E阅读短文,根据短文内容回答下列问题.DeepSeek is an efficient AI tool in China. It allows computers to do amazing things. And it can also help students study better.Tony In the past, it was difficult for me to remember English words. But now I can use DeepSeek to write a story with new words I've learned. Then I can remember the words by telling the story. It's really a wonderful way.Anna After exams, I'd like to use DeepSeek to improve my Chinese composition(作文).It can give me some useful advice and an excellent example to follow. It's quite an easy and useful way.DeepSeek can give clear explanations(解释)just like a teacher. In factories, it makes the work more efficient by using smart machines. What's more, it's used in communication too. People get information more quickly than before and it also makes our conversations and sharing smoother(更顺畅).It shows China's strong power in science and technology, and it will surely be good for our daily lives.Although DeepSeek is powerful, it can't replace one thing humans do best-being creative. It ay be good at dealing with complex data(复杂数据), but it can't connect different fields of knowledge(知识).So the future belongs to those who can work with AI to solve problems.AI is changing our world, but the future is still in our hands! If you want to stay ahead, focus on creativity. Because this skill will never be replaced by AI.1What is DeepSeek ____________________________________________________________________________________________2 Why are Tony and Anna mentioned in the passage ____________________________________________________________________________________________3 How many advantages (优点)of DeepSeek does Paragraph 2 talk about ____________________________________________________________________________________________4 Who may have a better future according to the passage ____________________________________________________________________________________________5 How do you like DeepSeek Why ____________________________________________________________________________________________答案:1.(It is) an efficient AI tool in China.2.To show how DeepSeek helps students study better./...3.3/Three.4.Those who can work with AI to solve problems.5.It is helpful.Because it can offer practical suggestions for different situations in our daily lives, such as planning a travel route or recommending reading materials./...解析1根据DeepSeek is an efficient AI tool in China.可知答案。2根据And it can also help students study better.可知,提到托尼和安娜是为了举例说明DeepSeek是如何帮助学生学得更好的。3根据DeepSeek can give clear explanations(解释)just like a teacher. In factories, it makes the work more efficient by using smart machines. What's more, it's used in communication too.可知答案。4根据So the future belongs to those who can work with AI to solve problems.可知答案。5答案不唯一。只要表达正确、言之有理即可。2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(拓展冲刺篇)训练14(未来生活)A 完形填空-----------------------九岁少年用乐观照亮生命之路B 说明文阅读-----------------------科技赋能,生命焕新C 阅读还原-----------------------向肥胖说“不”D 短文填空-----------------------6G新时代:机遇与挑战并存E 任务型阅读-----------------------人工智能DeepSeek赋能未来ARecently, a video about a 9-year-old boy and his mother touched many people online. Ping'an 1 a brain tumor(脑瘤)when he was a little baby. Eight years ago, his mother and grandmother turned to doctors in Beijing to 2 him of his tumor. To pay for his high 3 bills(账单),his mother and grandmother work hard by delivering food and cleaning shoes at Xiangshan Farmers Market.Although he has a terrible illness(疾病),Ping'an always keeps 4 about life. When his mother felt shy about calling out in public, he encouraged her, “Don't be afraid, Mum! You clean the shoes, and I'll do the 5 ” Once, when a kind man gave him some flowers, he smiled and said,“ Though I can 6 see, I can feel them with my heart."The boy's good 7 have become his mother's greatest strength. "In our daily lives, it's not I who encourage him but he who encourages me a lot," the mother said with 8 in her eyes. Ping'an 9 to recover(恢复) from his illness and go to school like other children in the future. He dreams of becoming a special education teacher when he 10 . Because he wants to help others who face similar 11 .He thinks he can really know the true feelings of people like 12 .He also would like to watch the movie Nezha 2,as he loves stories about brave(勇敢的) 13 .The little boy gives us a(n) 14 lesson, which teaches us that true courage isn't only about never giving up, but also about keeping positive even in the darkest times. As Ping'an often says,“ Life may be difficult, 15 our hearts can always be filled with sunshine."1 A. got B. missed C. took D. found2 A. give B. cure C. visit D. enjoy3 A. musical B. magical C. medical D. educational4 A. sad B. positive C. creative D. strict5 A. playing B. reading C. talking D. shopping6 A. hardly B. quickly C. wisely D. carefully7 A. qualities B. habits C. toys D. words8 A. tears B. lies C. anger D. questions9 A. chooses B. reminds C. pretends D. expects10 A. cries out B. talks back C. grows up D. hangs out11 A. places B. children C. hobbies D. challenges12 A. us B. her C. you D. him13 A. characters B. animals C. teachers D. engineers14 A. awful B. small C. valuable D. strange15 A. and B. but C. if D. becauseBWhat will humans look like in 1,000 years Scientists predict that in the near future, computers will be as powerful as the human brain(大脑).Not only will they be able to speak and communicate, but also listen and remember.Tiny robots will be put into our bodies to improve our own abilities. We will become a mixture of biology and machine inside. We will be smarter, stronger, and better-looking. We may change our babies' genes(基因) before birth to keep them away from diseases(疾病). ▲ For example, if you want your baby to be tall, you can put the “tall” gene into his body before birth.Can you imagine a day when surfing the Internet is as simple as blinking(眨眼) Scientists are inventing a magical pair of glasses that may help you make it come true. The pair of glasses can form different pictures in front of the eyes. People can move freely around while wearing it. It will tell you everything about the person you see. It can also translate one language into another so that people can understand easily.At the end of it all, we may even conquer death(战胜死亡)by scanning our brains and moving information to computers. In such a way, we could travel as fast as light without worrying about our body or food.1 How does the writer start the passage A. By listing numbers. B. By asking a question.C. By giving an example. D. By explaining reasons.2 What will the computer be able to do in the near future ①Listen to you when you are sad.②Talk with you when you are free.③Play football with you on the playground.④Help you remember what you forget easily.A.①②③-B.①②④-C.②③④-D.①③④3 Which sentence can be put in ▲ in Paragraph 2 A. We may be affected by the bad genes.B. We may cut off some bad genes to make us perfect.C. We may also add some genes to help babies get better.D. We may use some bad genes before giving birth to a baby.4 What does the underlined word “it" refer to in Paragraph 3 A. Surfing the Internet every day.B. Surfing the Internet for the whole day.C. Surfing the Internet with your eyes.D. Surfing the Internet as simply as blinking.5 In which part of the newspaper can you read the passage A. Study and Education. B. Art and Music.C. Science and Technology. D. Travel and Food.CObesity(肥胖)has become one of the most serious public health problems. According to the World Health Organization, more than 1 billion people are now living with obesity. 1In our country, there is a three-year action plan called “Weight Management Year" from 2024 to 2027. It is to help people understand the importance of keeping a healthy weight. Here is some advice to help you keep fit.Pay attention to your BMI(身体质量指数).2 If your BMI is between 24 and 28, you are overweight. A BMI of 28 or higher means obesity. Doctors will measure your waist (腰): men should keep it under 90 cm, and women under 85 cm.3Eating right is quite important. Choose whole grains, fresh vegetables, and food with lean proteins such as fish, chicken or beans. Eat less fried foods and sugary snacks, and also stay away from too much salt and oil.Keep on exercising.As for doing sports, make a plan to join in 150~300 minutes of activities like walking, cycling or dancing each week. 4 If you study or work for a long time, stand up and stretch(拉伸)for 3~5 minutes every hour.Change your small daily habits.Besides diet and exercise, small daily habits can also make a big difference. You should get about 8 hours of sleep. 5 Have dinner between 5:00~7:00 pm and don't eat post-dinner snacks.A. Have a good eating habit. B. Do strength exercises twice a week. C. A healthy BMI is between 18.5 and 24. D. It's hard to focus without enough sleep. E. Because poor sleep makes you put on weight. F. The number will keep rising and reach 1.9 billion by 2035.1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________D阅读短文,根据短文内容在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式,使短文完整、连贯.The 2025 Government Work Report clearly shows it is important to develop 6G. It is a new kind of mobile communication technology, which is much 1 (fast) than 5G. With 6G,phones and computers will send and receive(接收)information more 2 (quick).If 5G is like a train, 6G is like a plane. You can download(下载)a movie in just a few seconds. With 6G, everything can be much stronger. For example, a drone that is able 3 (bring) your food back home can reach the areas 5G can't cover.Experts are still working on 6G and it 4 (be) ready around 2030. They predict 6G will be 100 times faster than 5G. At that time, doctors can perform 5 operation(做手术)and treat patients from anywhere in the world. For transport, 6G will better connect self-driving cars with smart traffic systems to help 6 (they) work efficiently and cut down accidents.However, the growth of 6G also 7 (face) challenges. The biggest one is AI. Adding AI into communication while 8 (make) sure of high quality of working is difficult. It is still at the early age of development, 9 many countries around the world have started planning for it. Experts think that 6G is not just about improving technology, but will also bring more chances to different 10 (industry). The future of 6G is full of hope and it will make our lives even better.1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________E阅读短文,根据短文内容回答下列问题.DeepSeek is an efficient AI tool in China. It allows computers to do amazing things. And it can also help students study better.Tony In the past, it was difficult for me to remember English words. But now I can use DeepSeek to write a story with new words I've learned. Then I can remember the words by telling the story. It's really a wonderful way.Anna After exams, I'd like to use DeepSeek to improve my Chinese composition(作文).It can give me some useful advice and an excellent example to follow. It's quite an easy and useful way.DeepSeek can give clear explanations(解释)just like a teacher. In factories, it makes the work more efficient by using smart machines. What's more, it's used in communication too. People get information more quickly than before and it also makes our conversations and sharing smoother(更顺畅).It shows China's strong power in science and technology, and it will surely be good for our daily lives.Although DeepSeek is powerful, it can't replace one thing humans do best-being creative. It ay be good at dealing with complex data(复杂数据), but it can't connect different fields of knowledge(知识).So the future belongs to those who can work with AI to solve problems.AI is changing our world, but the future is still in our hands! If you want to stay ahead, focus on creativity. Because this skill will never be replaced by AI.1What is DeepSeek ____________________________________________________________________________________________2 Why are Tony and Anna mentioned in the passage ____________________________________________________________________________________________3 How many advantages (优点)of DeepSeek does Paragraph 2 talk about ____________________________________________________________________________________________4 Who may have a better future according to the passage ____________________________________________________________________________________________5 How do you like DeepSeek Why ____________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 训练14(未来生活)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(拓展冲刺篇)(原卷版).docx 训练14(未来生活)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(拓展冲刺篇)(解析版).docx