训练13(未来生活)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(主题提升篇)

资源下载
  1. 二一教育资源

训练13(未来生活)-2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练(主题提升篇)

资源简介

2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练13(未来生活)
A 应用文阅读-----------------------学生们的梦想职业图签
B 记叙文阅读-----------------------一家三代的皮影传承之路
C 完形填空-----------------------外骨骼机器人阻力登山
D 说明文阅读-----------------------中国家庭生育的两难之路
E 短文填空-----------------------开启人工智能宠物新纪元
A
In order to explore the future dreams of the 8th-grade students in the Affiliated Middle School of Henan Normal University, a study was made among 526 students. The results may help us give students better guidance.
A Study on Future Dreams of Grade 8, the Affiliated Middle School of Henan Normal University
Dream JobPercentagePoliceman28%Astronaut19%Doctor7%Actor8%Engineer25%Photographer3%Others10%
Reasons for Choosing Dream Jobs
Q:Why do you choose this job Most of the students love doing these jobs because of their interests. Some students choose these jobs because they are influenced by society and their families. Others think the high pay is the best way to bring them a better life in the future.
Q:What support (支持) do you need to realize your dream Students think they need emotional support and encouragement from their parents, friends and teachers. They also hope their family could offer them good training chances.
1 What is the most popular dream job in the study
A B C D
2 How many students want to be engineers when they grow up
A. About 131. B. About 116. C. About 147. D. About 78.
3 Why do most students choose their dream jobs
A. Because of the high pay.
B. Because of their interests.
C. Because of social influence.
D. Because of family influence.
4 What can we infer from the passage
A. All students have clear plans to achieve their dreams.
B. Only a few students care about the pay of their dream jobs.
C. Parents play an important role in students' dream-achieving process.
D. Students don't need any help from their friends to realize their dreams.
5 Where can we read the passage most probably
A. In a map. B. In a storybook. C. In a novel. D. On a school website.
B
With a history of over 600 years, Tai Shan Shadow Puppetry in Tai'an, Shandong is famous for being performed by just one person. The performer holds the puppets, sings the lines, and plays nearly 10 musical instruments all by himself. This special skill is called “shibuxian”(do more than ten things at once).
Fan Zheng'an, an 80-year-old master, has been doing shadow puppet shows for more than 60 years. He is trying to collect puppets and other things used in these shows to set up a small museum, so the next generation(一代人)can learn and pass on “shibuxian”.
Fan Weiguo, Fan Zheng'an's son, studied fine arts. He is working on connecting Tai Shan Shadow Puppetry with modern life. He wants more young people to like it so that the art can live on.
Fan Fangyi, a 15-year-old middle school student, is Fan Zheng'an's grandson. He spends his free time learning shadow puppetry from his grandfather. Now, he can perform “shibuxian” on his own and is called the "Shadow Puppet Kid". His dream is to make an animated movie with shadow puppets.
Tai Shan Shadow Puppetry is a one-person performance, but it takes generations to keep it alive(存在的).All the family members are working hard to pass on this art. Chinese people have a strong sense of duty towards their culture, and it's this love and duty that have kept Chinese culture alive for thousands of years.
1 What do we know about Fan Zheng'an
A. He needs partners to perform with him.
B. He dreams of building a puppet museum.
C. He created Tai Shan Shadow Puppetry.
D. He used to collect many items from puppet shows.
2 How does Fan Weiguo keep Tai Shan Shadow Puppetry alive
A. By teaching it to his son.
B. By mixing it with modern life.
C. By keeping it the same as before.
D. By performing it for more young people.
3 Why does the writer tell about Fan Zheng'an's family
A. To show how happy his family is.
B. To describe the grandpa's influence.
C. To tell how the family pass on this special art.
D. To show difficulties they face in passing on the art.
4 Which of the following best shows the structure of this passage
A B C D
5 In which part of a website can we read this passage
A.EDUCATION. B.HEALTH. C.TECHNOLOGY. D.CULTURE.
C
Everyone wants to arrive at the top of the mountain, but all the happiness and growth happens while you are climbing. Many times I had wished to have such a 1 experience.
I am Li Chengde, a 69-year-old man from Jinan. I 2 to Mount Tai with my family this Spring Festival. There were too many steps, so reaching the mountain top was a great 3 for me. To my surprise, I had a chance to try the exoskeleton(外骨骼)robot to climb the mountain. It was 4 amazing and looked like something from the future. It weighed only 1.8 kg and was full of all kinds of technologies. It used AI that could make it much 5 for me to move. I felt like someone was pulling me uphill. Workers there told me that it 6 30% of my strength. I enjoyed the beautiful landscape(风景)and took some 7 to record the exciting moment. Standing on the top of the mountain, I felt a strong sense of achievement.
“With a(n) 8 battery system(电池系统),the robot can help users walk for over 5 hours. That means about 14 km. For those who want to 9 the natural beauty of Mount Tai, this robot is a wonderful choice,” one of the workers said.
How cool it is! Shenzhen Safari Park is also using these exoskeleton robots to help visitors 10 the park with ease. I expect this robot can be used widely in the future. Will you try it on your next hike
1 A. boring B. normal C. valuable D. possible
2 A. hoped B. travelled C. decided D. forgot
3 A. topic B. chance C. challenge D. gift
4 A. really B. finally C. hardly D. nearly
5 A. better B. harder C. worse D. easier
6 A. lost B. saved C. added D. wasted
7 A. videos B. bowls C. novels D. tickets
8 A. heavy B. funny C. possible D. efficient
9 A. enjoy B. change C. design D. imagine
10 A. clean B. build C. explore D. improve
D
Are you the only child in your family Do you feel lonely as the only child at home Do you want to have a little sister or brother
In order to give strong encouragement to families, more policies(政策)about birth and education have been made. A piece of news in Hohhot said that one-time childcare subsidy(育儿津贴)of 10,000 yuan will be given out for the birth of the first child, 50,000 yuan for the second child and 100,000 yuan for the third or more children in 2025.
In China, the number of newborn babies has fallen in the past few years, and the birth rate(人口出生率) was only 6.77‰ in 2024.That means we won't have enough young workers in the future. At the same time, China is facing the problem of aging population. That will cause many problems to the social security(保障)system. Both are not good for the development of our country. To deal with them, our government(政府)has taken action to encourage more couples to have children.
However, even with all kinds of policies, many people still don't want to have children. Some are worried about the high cost of raising children. And some women wouldn't like to stay at home to look after babies because it will be difficult for them to find proper work when their children grow up.
1 How does the writer start the passage
A. By telling facts. B. By listing numbers. C. By giving examples. D. By asking questions.
2 How much will Jack in Hohhot get if he has a third baby in 2025
A.100,000 yuan. B.10,000 yuan. C.50,000 yuan. D.1,000 yuan.
3 Which problems are mentioned in the passage
a b c d.
A. ab B. bc C.ac D.cd
4 What can we infer from the passage
A. The government's policies are not useful at all.
B. All Chinese families will have more babies in 2025.
C. Solving birth problems takes more than just these policies.
D. The birth rate in 2025 will be the same as that in 2024.
5 Why does the writer write this passage
A. To show the importance of having more babies.
B. To explain how to solve the problem of aging population.
C. To encourage women to give up their jobs to raise children.
D. To introduce China's birth problems and solutions(解决方法).
E
阅读短文,从方框中选出合适的单词,并用其适当形式填空,使短文完整、连贯.(有两个单词多余)
do heat they quick partner appear take many expert quality develop positive
Imagine a pet like no other. Ropet is the world's most advanced(先进的)AI robotic pet that can recognize(辨认)its owner and grow. It first 1 at the International Consumer Electronics Show in January, 2025.
With a smart system, Ropet can see, hear and feel everything 2 . And an advanced AI emotional and behavioral engine(行为引擎)helps it deal with real situations and decide what 3 next. With its APP, you can even see its diaries in real time. To our surprise, it can always find new ways to make you smile and give you more 4 feelings. It can also use the technology behind ChatGPT to have a great conversation with you. As a new generation(代) of AI pets, each Ropet will 5 a different personality which is fit for you.
Much 6 people like the couple Hansen and Momo are interested in AI pets. They are the parents of six little AI pets in Beijing and give them a high 7 of life like other parents. They enjoy playing with them and stick to 8 them out for daily walks. They see 9 as real children.
With the development of AI and the change of people's ideas, will you choose AI pets or other pets as 10 in the future
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________2025-2026学年初中英语八年级上册最新热点时文阅读专项训练
(主题提升篇)
训练13(未来生活)
A 应用文阅读-----------------------学生们的梦想职业图签
B 记叙文阅读-----------------------一家三代的皮影传承之路
C 完形填空-----------------------外骨骼机器人阻力登山
D 说明文阅读-----------------------中国家庭生育的两难之路
E 短文填空-----------------------开启人工智能宠物新纪元
A
In order to explore the future dreams of the 8th-grade students in the Affiliated Middle School of Henan Normal University, a study was made among 526 students. The results may help us give students better guidance.
A Study on Future Dreams of Grade 8, the Affiliated Middle School of Henan Normal University
Dream JobPercentagePoliceman28%Astronaut19%Doctor7%Actor8%Engineer25%Photographer3%Others10%
Reasons for Choosing Dream Jobs
Q:Why do you choose this job Most of the students love doing these jobs because of their interests. Some students choose these jobs because they are influenced by society and their families. Others think the high pay is the best way to bring them a better life in the future.
Q:What support (支持) do you need to realize your dream Students think they need emotional support and encouragement from their parents, friends and teachers. They also hope their family could offer them good training chances.
1 What is the most popular dream job in the study
A B C D
2 How many students want to be engineers when they grow up
A. About 131. B. About 116. C. About 147. D. About 78.
3 Why do most students choose their dream jobs
A. Because of the high pay.
B. Because of their interests.
C. Because of social influence.
D. Because of family influence.
4 What can we infer from the passage
A. All students have clear plans to achieve their dreams.
B. Only a few students care about the pay of their dream jobs.
C. Parents play an important role in students' dream-achieving process.
D. Students don't need any help from their friends to realize their dreams.
5 Where can we read the passage most probably
A. In a map. B. In a storybook. C. In a novel. D. On a school website.
答案:
1~5 CABCD
解析
1图文理解题。根据表格中“Dream Job”和“Percentage”两列的数据可知,“Policeman”的占比为28%,在所有职业中占比最高,所以最受欢迎的梦想职业是警察,C选项是警察的图片。
【阅读微技能】
识别图片信息。学生要能够识别并理解图片所传达的信息,包括图片中的物体、人物身份等。本题通过识别四个选项图片所代表的职业,结合文中表格数据,判断出最受欢迎的梦想职业对应的图片。
2数字运算题。根据In order to explore the future dreams of the 8th-grade students in the Affiliated Middle School of Henan Normal University, a study was made among 526 students. Engineer 25%可知,参与调查的学生总数是526名,结合表格内容可知想成为工程师的学生占比25%,则人数约为131.
3细节理解题。根据Most of the students love doing these jobs because of their interests.可知,大多数学生选择梦想职业是因为兴趣。
4推理判断题。根据Students think they need emotional support and encouragement from their parents, friends and teachers. They also hope their family could offer them good training chances.可推知,家长在学生实现梦想过程中扮演着重要角色,C项正确。
5文章出处题。文章是关于河南师范大学附属中学八年级学生未来梦想的调查,最有可能出现在学校网站上。
B
With a history of over 600 years, Tai Shan Shadow Puppetry in Tai'an, Shandong is famous for being performed by just one person. The performer holds the puppets, sings the lines, and plays nearly 10 musical instruments all by himself. This special skill is called “shibuxian”(do more than ten things at once).
Fan Zheng'an, an 80-year-old master, has been doing shadow puppet shows for more than 60 years. He is trying to collect puppets and other things used in these shows to set up a small museum, so the next generation(一代人)can learn and pass on “shibuxian”.
Fan Weiguo, Fan Zheng'an's son, studied fine arts. He is working on connecting Tai Shan Shadow Puppetry with modern life. He wants more young people to like it so that the art can live on.
Fan Fangyi, a 15-year-old middle school student, is Fan Zheng'an's grandson. He spends his free time learning shadow puppetry from his grandfather. Now, he can perform “shibuxian” on his own and is called the "Shadow Puppet Kid". His dream is to make an animated movie with shadow puppets.
Tai Shan Shadow Puppetry is a one-person performance, but it takes generations to keep it alive(存在的).All the family members are working hard to pass on this art. Chinese people have a strong sense of duty towards their culture, and it's this love and duty that have kept Chinese culture alive for thousands of years.
1 What do we know about Fan Zheng'an
A. He needs partners to perform with him.
B. He dreams of building a puppet museum.
C. He created Tai Shan Shadow Puppetry.
D. He used to collect many items from puppet shows.
2 How does Fan Weiguo keep Tai Shan Shadow Puppetry alive
A. By teaching it to his son.
B. By mixing it with modern life.
C. By keeping it the same as before.
D. By performing it for more young people.
3 Why does the writer tell about Fan Zheng'an's family
A. To show how happy his family is.
B. To describe the grandpa's influence.
C. To tell how the family pass on this special art.
D. To show difficulties they face in passing on the art.
4 Which of the following best shows the structure of this passage
A B C D
5 In which part of a website can we read this passage
A.EDUCATION. B.HEALTH. C.TECHNOLOGY. D.CULTURE.
答案:
1~5 BBCDD
解析
1细节理解题。根据He is trying to collect puppets and other things used in these shows to set up a small museum可知,范正安正在试图收集皮影戏相关物品来建立一个小博物馆,即他梦想建一个皮影博物馆。
2细节理解题。根据He is working on connecting Tai Shan Shadow Puppetry with modern life.可知,范维国通过将泰山皮影戏与现代生活相融合来传承这门艺术。
3推理判断题。文章介绍范正安及其家人在传承泰山皮影戏方面各自所做的努力,目的是讲述这个家庭如何传承这门特殊艺术,C项正确。
【阅读微技能】
写作意图分析。分析作者写作某部分内容或整篇文章的目的,需要结合文章主旨和具体描述进行推断。本题通过分析文章对范正安家庭的描述,结合泰山皮影戏传承这一主旨,推断出作者讲述其家庭是为了展示该家庭在传承艺术方面的作用。
4篇章结构题。文章第一段总体介绍泰山皮影戏;第二、三、四段分别介绍范正安、范维国、范方一在传承皮影戏方面的事迹;第五段总结泰山皮影戏的传承需要几代人努力以及中国人对文化的责任,是总一分一总的结构。
5文章出处题。文章围绕泰山皮影戏这一文化艺术展开,所以最有可能出现在网站的文化板块。
C
Everyone wants to arrive at the top of the mountain, but all the happiness and growth happens while you are climbing. Many times I had wished to have such a 1 experience.
I am Li Chengde, a 69-year-old man from Jinan. I 2 to Mount Tai with my family this Spring Festival. There were too many steps, so reaching the mountain top was a great 3 for me. To my surprise, I had a chance to try the exoskeleton(外骨骼)robot to climb the mountain. It was 4 amazing and looked like something from the future. It weighed only 1.8 kg and was full of all kinds of technologies. It used AI that could make it much 5 for me to move. I felt like someone was pulling me uphill. Workers there told me that it 6 30% of my strength. I enjoyed the beautiful landscape(风景)and took some 7 to record the exciting moment. Standing on the top of the mountain, I felt a strong sense of achievement.
“With a(n) 8 battery system(电池系统),the robot can help users walk for over 5 hours. That means about 14 km. For those who want to 9 the natural beauty of Mount Tai, this robot is a wonderful choice,” one of the workers said.
How cool it is! Shenzhen Safari Park is also using these exoskeleton robots to help visitors 10 the park with ease. I expect this robot can be used widely in the future. Will you try it on your next hike
1 A. boring B. normal C. valuable D. possible
2 A. hoped B. travelled C. decided D. forgot
3 A. topic B. chance C. challenge D. gift
4 A. really B. finally C. hardly D. nearly
5 A. better B. harder C. worse D. easier
6 A. lost B. saved C. added D. wasted
7 A. videos B. bowls C. novels D. tickets
8 A. heavy B. funny C. possible D. efficient
9 A. enjoy B. change C. design D. imagine
10 A. clean B. build C. explore D. improve
答案:
1~5 CBCAD 6~10 BADAC
解析
1根据前文可知作者渴望的是一次有价值的经历。
2此处指今年春节“我”和家人去泰山旅游。
3前文提到泰山台阶太多,对于69岁的作者来说,登上山顶是一个很大的挑战。
4此处指外骨骼机器人真的很惊人,看起来像来自未来的东西。
5由后文“我感觉有人在拉我上山”可知,外骨骼机器人运用人工智能让作者行动更轻松。
6根据上句可知此处指省力。
7此处指作者拍视频来记录这激动人心的时刻。
8根据后文“机器人能帮助使用者行走超过5小时”可知,电池系统是高效的。
9此处指对于那些想要欣赏泰山自然美景的人来说,这个机器人是个很棒的选择。
10此处指深圳野生动物园也使用这些外骨骼机器人来帮助游客轻松探索园区。
D
Are you the only child in your family Do you feel lonely as the only child at home Do you want to have a little sister or brother
In order to give strong encouragement to families, more policies(政策)about birth and education have been made. A piece of news in Hohhot said that one-time childcare subsidy(育儿津贴)of 10,000 yuan will be given out for the birth of the first child, 50,000 yuan for the second child and 100,000 yuan for the third or more children in 2025.
In China, the number of newborn babies has fallen in the past few years, and the birth rate(人口出生率) was only 6.77‰ in 2024.That means we won't have enough young workers in the future. At the same time, China is facing the problem of aging population. That will cause many problems to the social security(保障)system. Both are not good for the development of our country. To deal with them, our government(政府)has taken action to encourage more couples to have children.
However, even with all kinds of policies, many people still don't want to have children. Some are worried about the high cost of raising children. And some women wouldn't like to stay at home to look after babies because it will be difficult for them to find proper work when their children grow up.
1 How does the writer start the passage
A. By telling facts. B. By listing numbers. C. By giving examples. D. By asking questions.
2 How much will Jack in Hohhot get if he has a third baby in 2025
A.100,000 yuan. B.10,000 yuan. C.50,000 yuan. D.1,000 yuan.
3 Which problems are mentioned in the passage
a b c d.
A. ab B. bc C.ac D.cd
4 What can we infer from the passage
A. The government's policies are not useful at all.
B. All Chinese families will have more babies in 2025.
C. Solving birth problems takes more than just these policies.
D. The birth rate in 2025 will be the same as that in 2024.
5 Why does the writer write this passage
A. To show the importance of having more babies.
B. To explain how to solve the problem of aging population.
C. To encourage women to give up their jobs to raise children.
D. To introduce China's birth problems and solutions(解决方法).
答案:
1~5 DABCD
解析
1写作手法题。根据Are you the only child in your family 可知,作者是通过提问的方式开篇的。
【阅读微技能】
识别文章开篇方式。通过分析文章开头的内容形式,判断作者是采用哪种方式引入主题。本题通过识别文章开头的问题,判断出作者是以提问的方式开始文章。
2细节理解题。根据A piece of news in Hohhot said that one-time childcare subsidy(育儿津贴)of 10,000 yuan will be given out for the birth of the first child, 50,000 yuan for the second child and 100,000 yuan for the third or more children in 2025.可知,在呼和浩特2025年生育第三个孩子能得到100000元育儿津贴,所以Jack生育第三个孩子会得到100000元。
3细节多选题。根据In China, the number of newborn babies has fallen in the past few years, and the birth rate(人口出生率) was only 6.77‰ in 2024.That means we won't have enough young workers in the future. At the same time, China is facing the problem of aging population.可知,提到的问题是新生儿数量下降和人口老龄化问题,与b和c图片相符。
4推理判断题。文中提到政府出台政策鼓励生育,但仍有很多人不想生孩子,由此可推知解决生育问题仅靠这些政策是不够的,C选项正确。
5写作目的题。文章介绍了中国面临的生育问题,如新生儿数量下降、人口老龄化,还提到了政府出台的鼓励生育政策等解决方法,所以作者写这篇文章是为了介绍中国的生育问题及解决方法。
E
阅读短文,从方框中选出合适的单词,并用其适当形式填空,使短文完整、连贯.(有两个单词多余)
do heat they quick partner appear take many expert quality develop positive
Imagine a pet like no other. Ropet is the world's most advanced(先进的)AI robotic pet that can recognize(辨认)its owner and grow. It first 1 at the International Consumer Electronics Show in January, 2025.
With a smart system, Ropet can see, hear and feel everything 2 . And an advanced AI emotional and behavioral engine(行为引擎)helps it deal with real situations and decide what 3 next. With its APP, you can even see its diaries in real time. To our surprise, it can always find new ways to make you smile and give you more 4 feelings. It can also use the technology behind ChatGPT to have a great conversation with you. As a new generation(代) of AI pets, each Ropet will 5 a different personality which is fit for you.
Much 6 people like the couple Hansen and Momo are interested in AI pets. They are the parents of six little AI pets in Beijing and give them a high 7 of life like other parents. They enjoy playing with them and stick to 8 them out for daily walks. They see 9 as real children.
With the development of AI and the change of people's ideas, will you choose AI pets or other pets as 10 in the future
1__________ 2__________ 3__________ 4__________ 5__________
6__________ 7__________ 8__________ 9__________ 10_________
答案:
1.appeared 2.quickly 3.to do 4.positive 5.develop 6.more 7.quality 8.taking 9.them 10.partners
解析
1此处指Ropet在2025年1月的国际消费电子展上首次“出现”,时态为一般过去时,应用appear的过去式。
2此处应用quick的副词形式来修饰动词“see, hear and feel”,表示Ropet能快速地感知一切。
3此处为“疑问词+动词不定式”结构,表示接下来做什么。
4这里需要一个形容词来修饰“feelings”,结合语境可知Ropet能给人带来更多“积极的”情绪。
5 will后接动词原形,这里表示每只Ropet会“形成/发展出”适合主人的不同个性。
6 “much more+不可数名词/可数名词复数形式”表示“更多的······”。
7根据空前的“a high”可知此处应用名词,结合语境可知用quality 表示“高品质的生活”。
8 “stick to”中的”是介词,后接动词-ing形式,“take sb out”表示带某人出去,所以应填taking.
9此处指代前面的“six little AI pets”,在“see”后作宾语,所以用人称代词宾格形式them.
10此处指未来你会选择AI宠物还是其他宠物作为“伙伴”,partner为可数名词,空前无限定词,此处应用其复数形式。

展开更多......

收起↑

资源列表