资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科2025-2026学年八年级英语上册期中预测模拟卷二(考试时间:90分钟 试卷满分:120分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答非听力题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.测试范围:八年级上册Unit 1~Unit 3(外研版)5. 难度系数:0.656.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力(本大题共30小题,每小题1分,共30分)(一)听句子,选图片。1.听句子,选择与句子内容相符的图片。A. B. C. D. E.(1). (2). (3). (4). (5).【答案】 A C D E B【原文】(1). I have too much homework so I don’t get enough sleep.(2). My mother always gives me a lot of pressure about schoolwork.(3). I have too many after-school classes every weekend.(4). I got into a fight with my best friend Peter yesterday.(5). My elder brother doesn’t allow me to play with my favorite toy.(二)听短对话,选择最佳答案。2.What time does the school bus leave on Fridays A.At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30.【答案】C【原文】W: What time does the bus leave for school in the morning M: It usually leaves at seven o’clock, but it leaves at 7:30 on Fridays.3.What’s Jane doing now A.She is singing and dancing.B.She is playing basketball.C.She is going sightseeing.【答案】B【原文】M: Jane, stop playing basketball. Now your sister is sleeping.W: Sorry, dad.4.What does Peter think of talent shows A.They’re boringB.It’s relaxing.C.They’re relaxing and enjoyable.【答案】C【原文】W: Do you like to watch the news, Peter M: A little. However, I always watch talent shows. They are more relaxing and enjoyable.5.When did Dick hold his birthday party A.Last Friday. B.Last Saturday. C.Last Sunday.【答案】B【原文】W: Dick held his birthday party last Saturday.M: Yes. All of his friends were there, and they had a good time.6.Which invention is mentioned in the conversation A.The computer. B.The smartphone. C.The robot.【答案】B【原文】M: Mary, what do you think is the greatest invention in this century W: The smartphone. That’s for sure. It seems everybody needs it.(三)听长对话,选择最佳答案。听对话,回答下列小题。7.When will the speech competition be held A.Tonight. B.Next Thursday. C.Next Saturday.8.What’s the topic of Tom’s speech A.The most important invention in the world.B.The most famous inventors in the world.C.The advantages of the invention.9.What is the most important invention in the world, in Betty’s opinion A.The Internet. B.Paper. C.Computer.【答案】7.B 8.A 9.A【原文】W: Tom, what are you doing M: Hi, Betty. I’m preparing for my speech next Thursday.W: A speech M: Yes, I will attend the speech competition at my school.W: What’s the topic of your speech M: The most important invention in the world.W: So, which invention do you choose for your topic M: Computer.W: But without the Internet, a computer is like a fish without water. So I think the Internet is the most important invention.听第二段对话,回答各小题。10.How does Tommy feel A.He is excited. B.He is unhappy. C.He is bored.11.Why did Tommy have a fight with Jack A.Because Jack took his pen away.B.Because Jack forgot to return his pen.C.Because Jack broke his pen.12.What does Jack always do A.He always takes a walk with Tommy.B.He always forgets to return others’ things.C.He always helps Tommy with his lessons.【答案】10.B 11.B 12.C【原文】W: Hi, Tommy, you don’t look happy. Why M: I had a fight with Jack.W: Why He took my pen away. He should have returned it to me after using it, but...W: I think he forgot it. Don’t fight with him anymore. He always helps you with your lessons.M: I’m sorry for what I did and I won’t do it again.13.When did the Wright Brothers invent the first airplane A.In 1893. B.In 1903. C.In 1913.14.What materials did they use to make the airplane A.Heavy metal and paper. B.Light wood and strong cloth. C.Thick glass and plastic.15.Who flew the first airplane A.Orville Wright. B.Wilbur Wright. C.Their father.16.How long did the first flight of the Wright Brothers’ airplane last A.10 seconds. B.12 seconds. C.20 seconds.【答案】13.B 14.B 15.A 16.B【原文】A: Hi Tom, do you know anything about the Wright brothers B: Sure. They invented the world’s first airplane. It was a big step for people to fly in the sky.A: Amazing. When did they make it B: In 1903. Before that, many people tried but they all failed. The Wright brothers worked really hard and did many tests.A: What did they use to make the airplane B: They used light wood and strong cloth. They also made a special engine to help the plane move.A: Did they fly the plane themselves B: Yes, Orville Wright flew it first. The flight only lasted 12 seconds, but it was still a great success.A: I heard planes are very important today.B: That’s right. Now planes help us travel long distances quickly and carry things around the world.(四)听短文,选择最佳答案。你将听到一篇短文,请根据短文内容,选出每个问题的最佳答案。短文读两遍。17.Where were kites first made A.In Japan. B.In China. C.In the USA.18.What were kites made of long ago A.Bamboo and silk. B.Wood and paper. C.Cotton and wool.19.Why were kites used in wars A.To make the sky beautiful. B.To send messages. C.To help soldiers fly.20.Why do people fly kites in spring A.Because it’s too hot in summer.B.Because they have more free time in spring.C.Because spring winds are great for flying kites.21.What are the kites like at the Weifang International Kite Festival A.Birds and fish. B.Famous heroes. C.All the above.【答案】17.B 18.A 19.B 20.C 21.C【原文】Long long ago, kites were first made in China. People made kites out of bamboo and silk. At that time, kites were used in wars to send messages. As time passed by, flying kites has become a popular activity. In spring, the wind is so good that people go out to fly kites. There are many kite festivals in China. The Weifang International Kite Festival is famous all over the world. At the festival, beautiful kites fly in the sky. Some are like birds, some are like fish and others are in the shape of famous heroes. Spring is coming. Let’s go out and fly kites together.(五)听短文,填信息。录音中有一篇短文,是关于Mike变化的介绍。听短文两遍后,请你根据表格内容提示,记录相关信息,完成表格(每空一词)。About MikeIn the past He used to 22 the way he looked.Now Being different makes him 23 unique (独特的). He knows he is not 24 , but he believes in himself. With confidence and hard work, people can make a 25 . He will try his best to grow and 26 .【答案】22.hate 23.truly 24.perfect 25.difference 26.improve【原文】My name is Mike. I used to hate the way I looked. I thought I was too short, and I always compared myself with others. I believed that being different made me feel bad, but now I have changed. I have learned that being different is not a bad thing. It makes me truly unique. I still have fears and doubts, but I no longer think anything is impossible. I believe in myself, even if I am not perfect. I understand that everyone has weaknesses, but with confidence and hard work, we can make a difference. I may not be the best, but I will always try my best to grow and improve.二、补全对话(本大题共5小题,每小题2分,共10分)(Markus and Leo are talking on WeChat.)27 I drove Candy mad this morning. Really What happened We were going to meet for an outing in spring (踏青) at Jiangbin Park at 5:30, but I was late because of the heavy traffic. 28 She was very angry. Um…That’s not very nice. 29 Not yet. I know I should, but it’s not easy. If you’re too shy to say sorry face-to-face, you could leave her a message on WeChat. 30 Maybe a heart-to-heart talk would help. 31 Thanks for your advice.A.OK, I will try.B.What did she do next C.What’s wrong, Markus D.Did you say sorry to her E.Anyway, you’re good friends.F.I made her wait for about an hour.【答案】27.C 28.F 29.D 30.E 31.A【导语】本文是一段关于朋友间矛盾与解决建议的对话。27.根据下文“I drove Candy mad this morning.”可知,此处是在询问发生了什么事,选项C“怎么了,马库斯?”符合语境。故选C。28.根据上文“but I was late because of the heavy traffic.”和下文“She was very angry.”可知,此处是描述自己迟到让Candy等了很久,选项F“我让她等了大约一个小时”符合语境。故选F。29.根据下文“Not yet. I know I should, but it’s not easy.”可知,此处是在询问是否已经道歉,选项D“你向她道歉了吗?”符合语境。故选D。30.根据下文“Maybe a heart-to-heart talk would help.”可知,此处是在提出建议,说明两人是好朋友,应该好好谈谈,选项E“不管怎样,你们是好朋友”符合语境。故选E。31.根据上文“If you’re too shy to say sorry face-to-face, you could leave her a message on WeChat.”和下文“Thanks for your advice.”可知,此处是接受建议,选项A“好的,我会试试”符合语境。故选A。三、完形填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握大意,然后从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Lily went to school happily. In the first class, her teacher, Mrs. Willow, introduced the kids to a new lesson—the 32 of words.“Words are magic. They are like seeds,” Mrs. Willow said, “What you plant can grow into something beautiful or something thorny (多刺的). You decide how to use them.” Lily was so touched that she 33 this lesson all day. That evening, she opened her notebook and wrote, “Words can bring light, 34 they can bring shadow (阴影). I want my words to always bring light.”The next day, a new boy named Oliver joined the class. He was 35 and kept his head down. The other children noticed that, “He’s so strange,” one boy said. “Maybe he doesn’t learn to speak,” another girl laughed.The new boy heard all that but said 36 .Lily felt uncomfortable. She remembered Mrs. Willow’s lesson. She knew that she should stand up. 37 , during lunch, she sat beside Oliver.“Hi, Oliver. My name’s Lily,” she said politely. Lily’s 38 surprised Oliver and he looked up at her.Lily continued, “I have a special notebook. I write things that make me feel good in it. Would you like to see it ”Oliver 39 . He looked through the pages silently. He finally stopped at the one that read, “I want my words to always bring light.”“Would you like to be friends with me ” Lily asked. For the first time, Oliver smiled at school. “I really like 40 you write in your notebook. I’d like to be friends with you,” Oliver said. Then they talked for a long time.Over the next few weeks, Oliver walked with his head held high. He became more confident. He was also happy to have a friend. More happily, he would keep the powerful words 41 his mind: “I want my words to always bring light!”32.A.history B.change C.order D.power33.A.worried about B.thought about C.listened to D.waited for34.A.but B.or C.so D.yet35.A.brave B.smart C.quiet D.lively36.A.nothing B.everything C.anything D.something37.A.Therefore B.However C.Luckily D.Actually38.A.looks B.lesson C.act D.fear39.A.shouted B.nodded C.left D.laughed40.A.what B.how C.when D.why41.A.at B.for C.on D.in【答案】32.D 33.B 34.B 35.C 36.A 37.A 38.C 39.B 40.A 41.D【导语】本文讲述Lily通过老师关于“语言力量”的课程,学会用善意语言帮助新同学Oliver建立自信的故事。32.句意:第一节课上,她的老师威洛夫人给孩子们介绍了一堂新课 —— 语言的力量。history历史;change改变;order顺序;power力量。根据“he would keep the powerful words”可知,此处指语言的“力量”。故选D。33.句意:莉莉深受触动,一整天都在思考这堂课。worried about担心;thought about思考;listened to听;waited for等待。后文提到她写下感悟,说明她在“思考”课程内容。故选B。34.句意:言语可以带来光明,也可以带来阴影。but但是;or或者;so所以;yet还。根据“Words can bring light…they can bring shadow (阴影).”的语境可知,前后表示两种可能性,用“or”最恰当。故选B。35.句意:他很安静,一直低着头。brave勇敢的;smart聪明的;quiet安静的;lively活泼的。根据“kept his head down”和“Maybe he doesn’t learn to speak,”可知,他性格“安静”,不爱与人交流。故选C。36.句意:这个新来的男孩听到了所有话,但什么也没说。nothing没什么;everything一切;anything任何事物;something某事。根据“kept his head down”和“Maybe he doesn’t learn to speak,”以及“but”可知,男孩不爱与人交流,应是什么也没说。故选A。37.句意:因此,午餐期间,她坐在了奥利弗旁边。Therefore因此;However然而;Luckily幸运地;Actually实际上。根据“She knew that she should stand up…during lunch, she sat beside Oliver.”的语境可知,前后是因果关系,用“Therefore”。故选A。38.句意:莉莉的举动让奥利弗感到惊讶,他抬起头看向她。looks表情;lesson课;act举动;fear恐惧。前文描述她主动搭讪,属于“行为”。故选C。39.句意:奥利弗点了点头。shouted大喊;nodded点头;left离开;laughed笑。根据“He looked through the pages silently”可知,他同意了莉莉的提议,“点头”符合语境。故选B。40.句意:我真的很喜欢你笔记本里写的内容。what什么;how怎样;when何时;why为什么。此处指代“写的内容”,what符合。故选A。41.句意:更开心的是,他会把这句有力量的话记在心里:“我希望我的语言总能带来光明!”at在;for为了;on在……上面;in在……里面。“keep...in one’s mind”是固定搭配,意为 “把……记在心里”。故选D。四、阅读理解(本大题共40分)第一节阅读下列语篇,从每题所给的选项中,选出最佳选项。(共15小题,每小题2分,共30分)①When we buy a house, we all want to have nice neighbors (邻居), because most of us think that it is comfortable and happy to live with some good neighbors. But what kind of neighbor is good The answers are different from people to people. Here are some answers.②First, it is very important to respect each other. If our neighbors try to know more about our life and talk with others about it, how will we feel Do you want to live with him or her any more The answer is “No”. We will feel very unhappy to have this kind of neighbor and want to move away quickly.③Next, a good neighbor is usually ready to give us a hand when we need him or her. For example, when we find we have run out of the eggs while cooking, our neighbors always give us some without asking us to return them.④Finally, a good neighbor should love the environment. He or she never puts rubbish here and there, because the good environment can make us comfortable.⑤I think we all should learn to be good neighbors, and I also hope everyone will have good neighbors and live a happy life.根据短文内容,选择最佳答案。42.We want to have nice neighbors because ________.A.it is happy to live with good neighbors B.they can know more about our lifeC.they can give us eggs for free D.they can take out rubbish for us43.We’ll feel ________ in a good environment.A.tired and sick B.strong and busyC.warm and free D.comfortable and happy44.According to the passage, which of the following is TRUE A.Neighbors should talk with others about our life.B.Good neighbors are usually ready to give us a hand.C.People should learn to have good neighbors.D.We can always live with good neighbors.45.The structure (结构) of the passage should be ________.A. B. C. D.46.Where can you find this passage A.In a life magazine. B.In a story book.C.In a math report. D.In a daily diary.【答案】42.A 43.D 44.B 45.A 46.A【导语】本文主要介绍了好邻居的标准,包括相互尊重、乐于助人、爱护环境,以及对大家拥有好邻居的期望。42.细节理解题。根据“When we buy a house, we all want to have nice neighbors, because most of us think that it is comfortable and happy to live with some good neighbors.”可知,我们想要好邻居是因为和好邻居一起生活既舒适又幸福。故选A。43.细节理解题。根据“because the good environment can make us comfortable.”以及前文提到和乐的居住氛围等可知,在好的环境里我们会感觉舒适。故选D。44.细节理解题。根据“Next, a good neighbor is usually ready to give us a hand when we need him or her.”可知,好邻居通常乐意在我们需要时帮助我们。故选B。45.篇章结构题。文章第一段引出好邻居的话题,第二、三、四段分别从相互尊重、乐于助人、爱护环境三个方面说明好邻居的特点,第五段总结,整体结构是“总-分-总”,与选项A的结构相符。故选A。46.推理判断题。文章围绕生活中好邻居的标准展开,属于生活类内容,所以可能在生活杂志上看到。故选A。I’ve always disliked getting up in winter. As a child, I would drag myself out of bed, my eyes half-closed, and watch my school uniform hanging in front of the bed. These days, I set several alarms to ensure I’m woken up.Interested in technology, I often test fascinating devices (electronic tools). Most of them are fun, but few really change my life in the long run. Sunrise alarm pillows, however, are different. They’ve become an important part of my morning routine. My top pick, the sunrise alarm pillows, have greatly done me good. I’m waking up every day, feeling more energetic and mentally sharper.In fact, the pillow is a combination (结合) of alarm clock and light treatment device that shines with increasing brightness as your wake-up time nears. The light interacts (相互作用) with our natural sleep-wake cycle, much as the sun does when it rises. Therefore, we wake up biologically prepared for the day.The sunrise alarm pillow also helps develop healthier sleep habits. In our tech-driven world, waking up often means immediately checking our phones. An advantage of sunrise alarm clocks is that your morning wake-up no longer needs your phone. Stopping a smartphone alarm means your day begins with eyes on screen. ★____Sleep is personal, and no single device fits everyone. But for me, the sunrise alarm pillow has been a game-changer. If you are struggling with dark mornings, it’s worth a shot. After all, some morning people are made, not born.47.I like the sunrise alarm pillows because ______.A.they offer me more time to sleep B.they can change all my bad habitsC.they have a positive influence on me D.they surprise me with super-high tech48.What does the underlined phrase “biologically prepared” suggest A.Timely set out. B.Naturally woken up.C.All-round ready. D.Fully fresh and clear.49.Which of the following can be put in ★ A.All the alarm clocks I have tried have their own advantages and disadvantages.B.But with this pillow, you can start the day with a clearer mind and more concentration.C.So your smartphone has been playing an important role in your morning wake-up.D.In that case, your eyesight will continuously fail and you will regret deeply someday.50.Which of the following most agrees with the writer’s attitude A.Everyone should have their own habits. B.Each of us should try the pillow.C.Some are born with a healthy lifestyle. D.Rising early can be trained.51.What would be the best theme picture of the passage A. B.C. D.【答案】47.C 48.B 49.B 50.D 51.A【导语】本文介绍了日出闹钟枕头如何通过模拟自然光亮逐渐唤醒用户,帮助改善睡眠习惯和提升早晨的精力水平。47.细节理解题。根据“I’m waking up every day, feeling more energetic and mentally sharper.”可知,作者喜欢这款枕头是因为它对作者的生活有积极影响,故选C。48.词句猜测题。根据“The light interacts (相互作用) with our natural sleep-wake cycle, much as the sun does when it rises. Therefore, we wake up biologically prepared for the day.”可知,“biologically prepared”指的是通过模拟自然光亮逐渐唤醒用户,使他们在生理上准备好迎接新的一天。这与选项B“自然醒来”最为接近,因为这种唤醒方式更符合人体的自然生物钟。故选B。49.推理判断题。根据“Stopping a smartphone alarm means your day begins with eyes on screen.”可知,空前提到“关掉智能手机闹钟意味着你的一天从盯着屏幕开始”,空后应顺势说明换用这种枕头的好处,因此选项B“但有了这个枕头,你能更清醒、更专注地开始一天”最贴合。故选B。50.观点态度题。根据“After all, some morning people are made, not born.”可知,文末点明有些早起习惯是后天培养的,因此选项D“早起是可以训练的”符合作者的观点。故选D。51.推理判断题。通读全文可知,文章主题围绕“日出闹钟枕头”展开,最佳配图自然是带有闹钟显示功能的枕头,故选A。A letter to Edward, a columnist (专栏作家)Dear Mr. Expert,I grew up in an unhappy home. My parents often argued and got into a big fight. I always thought that I’d get out as soon as possible. Now, at the age of 20. I have a good job and a nice house, and I really enjoy the independence I’ve got.My problem is that several of my friends wish they had places like mine. Although they still live with their parents, they make my home as theirs. It started with some of them spending the weekends with me. But now they just show up (出现) any time they like. They bring friends over. talk on the phone and stay up late.I enjoy having my friends here sometimes—it makes the place feel comfortable and warm—but this is my home, not a party house. So why can’t I ask my friends to respect (尊重) my privacy (隐私) JoanEdward’s reply to Joan:Dear Joan,If your family didn’t care about your feelings when you were a child, you probably have trouble letting others know your feelings now.And if you have your friends around you to rebuild (重建) a happy family atmosphere (气氛), you may fear that saying no will bring back the kind of conflict that you grew up with— or lose the nice atmosphere you now enjoy. You need to understand that in true friendship it’s OK to put your own needs and feelings first.Be clear about the message you want to send. For example, “I really love your company (陪伴) but I also need some privacy. So please call before you come over. ”Edward52.We can learn from the first letter that Joan ________.A.lives with her parents B.lives away from her parentsC.knows Edward quite well D.loves her parents very much53.Joan likes her friends coming to her house because ________.A.she thinks her friends can bring warmth and happiness to her houseB.her friends can tell her great jokesC.she likes having parties in her houseD.her friends bring food and drinks to her54.According to Edward, why can’t Joan tell her friends her feelings A.Because she is afraid of hurting her friends.B.Because she does not understand a true friendship.C.Because her family experience causes that.D.Because she does not put her needs first.55.The underlined word “conflict” in the second letter means “________”.A.comfortable life B.strong fightC.good thing D.warm feeling56.The last paragraph of the second letter shows that Edward ________.A.feels worried about Joan’s problem B.tells Joan to argue with her friendsC.gives Joan advice on how to refuse people D.is stressed about Joan’s problem【答案】52.B 53.A 54.C 55.B 56.C【导语】本文主要介绍了童年家庭冲突影响Joan表达需求,专栏作家建议她学会在友谊中维护个人隐私。52.推理判断题。根据“I always thought that I’d get out as soon as possible. Now, at the age of 20. I have a good job and a nice house, and I really enjoy the independence I’ve got.”可知,Joan 远离她的父母居住。故选B。53.细节理解题。根据“I enjoy having my friends here sometimes—it makes the place feel comfortable and warm. . .”可知,Joan喜欢她的朋友到她的房子里来是因为她的朋友们能带来温暖和欢乐。故选A。54.推理判断题。根据“If your family didn’t care about your feelings when you were a child, you probably have trouble letting others know your feelings now...”可知,Joan的家庭经历让她无法将她的感受告诉她的朋友。故选C。55.词句猜测题。根据“And if you have your friends...that you grew up with— or lose the nice atmosphere you now enjoy.”可知,如果你有你的朋友在你身边重建一个幸福的家庭氛围,你可能会担心拒绝会让伴随你成长的那种冲突重现,或者失去你现在享受的美好氛围。conflict 在此处意为“冲突”,与strong fight意思相接近。故选B。56.主旨大意题。根据第二封信的最后一段内容可知,Edward是给Joan关于如何拒绝别人的建议。故选C。第二节阅读下面语篇,根据语篇内容回答问题。(共5小题,每小题2分,共10分)Many children don’t like doing chores. But asking children to do chores is more than just getting the house cleaned. It can also help children to be independent and responsible.Luckily, there is an app to help. The app You Rule Chores lets kids get up from the sofa and do chores. Through smartphone games, the app turns children into housework players. “It is difficult to get kids to do work around the house. We made the app to teach kids self-control, which is very important to their future,” one of the app engineers said.The games are fun, and the app is super easy to use. You Rule Chores is my favourite chore app so far. —Sam, a middle school student Young kids like to help out around the house, but fewer parents hear the words “What can I do to help ” from their older kids. A study shows that only 65% of the kids aged 16 to 18 take part in chores.You Rule Chores is an app the whole family will benefit from (从中受益). Now my kids often compete to see who can do more housework. —Brooke, a mother of three kidsHow to use You Rule Chores First, each child needs to choose one of the app’s characters (角色). Then the child can start to do chores. Once he finishes it, he can get some coins (硬币) from the app. He can use them to buy things from the online store.How to use You Rule Chores ___4___ → Do chores → Get coins → Buy things online57.How does the app make children do chores 58.What does Sam think of the app 59.According to the research, how many kids aged 16 to 18 do chores 60.What’s the first step of the chart above 61.Do you do chores at home Why or why not Write 30 words or more.【答案】57.By smartphone games. 58.The games are fun and the app is super easy to use. 59.Only 65%. 60.Choose a character 61.Yes, I do. Because my parents work very hard, and I want to share the housework with them.【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了一款名为“You Rule Chores”的应用程序,它可以激励孩子们做家务,培养他们的独立性和责任感。57.根据“Through smartphone games, the app turns children into housework players.”可知,通过智能手机游戏,该应用将孩子们变成家务参与者。故填By smartphone games.58.根据表格中Sam的评价“The games are fun, and the app is super easy to use.”可知,他认为游戏很有趣,应用非常容易使用。故填The games are fun and the app is super easy to use.59.根据“A study shows that only 65% of the kids aged 16 to 18 take part in chores.”可知,研究显示,只有65%的16至18岁孩子参与家务。故填Only 65%.60.根据“First, each child needs to choose one of the app’s characters.”可知,首先,每个孩子需要从应用中选择一个角色。故填Choose a character。61.(开放性问答,言之有理即可)结合自身实际,比如说自己在家做家务,因为父母工作很辛苦,自己想分担一些家务。故填Yes, I do. Because my parents work very hard, and I want to share the housework with them.五、选词填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。different make possible know already believe if dish it useWould you like to have a robot It will be nice to have a robot to help you do the 62 or clean your house, won’t it Today some robots can take care of these things 63 . And there are still some robots making a great 64 to our world in other ways.Take underwater robots for example. In order to do something 65 for sea life, scientists made a kind of robot to repair damaged coral reefs (修复受损的珊瑚礁). These robots go under water and work together. When they “talk” to each other, each robot 66 what its robot friends have done in one area (区域) of a reef. And it can help in other areas. Working together, the robots build a new reef and it can grow on 67 own again.Another example is the robot of Amazon, a big electronic commerce company (电商公司). They 68 a robot to bring packages (包裹) to people’s houses. When you order something from Amazon, maybe in an hour, the robot will appear outside your house and leave your package for you. 69 you like to get your packages very fast, this kind of robot can make it 70 . How wonderful!I 71 we’ll have more interesting things in the future.【答案】62.dishes 63.already 64.difference 65.useful 66.knows 67.its 68.made 69.If 70.possible 71.believe【导语】本文介绍了机器人在水下珊瑚修复和快递包裹派送方面对我们的影响。62.句意:让机器人帮你洗碗或打扫房子会很棒,不是吗?根据“It will be nice to have a robot to help you do the…or clean your house, won’t it ”及备选词可知,此处表示机器人帮忙洗碗,为固定搭配do the dishes“洗碗”,应用名词复数形式。故填dishes。63.句意:如今,有些机器人已经能够处理这些事务了。根据“Today some robots can take care of these things….”及备选词可知,如今已有机器人能做到这些,副词already“已经”符合语境。故填already。64.句意:此外,还有一些机器人正以其他方式改变着我们的世界。根据“And there are still some robots making a great…to our world in other ways.”及备选词可知,固定搭配make a difference“产生影响”。故填difference。65.句意:为了做一些对海洋生物有用的事情,科学家们制造了一种机器人来修复受损的珊瑚礁。根据“In order to do something…for sea life, scientists made a kind of robot to repair damaged coral reefs (修复受损的珊瑚礁).”及备选词可知,做一些对海洋生物有用的事情,应用动词use的形容词形式useful“有用的”。故填useful。66.句意:当它们彼此“对话”时,每个机器人都能知晓其他机器人在珊瑚礁某一区域已完成的工作。根据“When they ‘talk’ to each other, each robot…what its robot friends have done in one area (区域) of a reef.”及备选词可知,机器人知晓同伴的行动,主语为第三人称单数,谓语动词需用know“知道”的三单形式。故填knows。67.句意:通过协作,机器人能重建珊瑚礁,使其重新自然生长。根据“Working together, the robots build a new reef and it can grow on…own again.”及备选词可知,此处应用it的形容词性物主代词its“它的”指代前文a new reef,固定短语on its own意为“自主地”。故填its。68.句意:他们制造了一个机器人把包裹送到人们的家里。根据“They…a robot to bring packages (包裹) to people’s houses.”及备选词可知,此处是指这个公司制造了一个送快递的机器人,时态为一般过去时,应用动词make“制造”的过去式。故填made。69.句意:如果你希望快速收到包裹,这类机器人能让其成为现实。根据“…you like to get your packages very fast, this kind of robot can make it….”及备选词可知,此处表示如果你希望快速收到包裹,应用if引导条件状语从句,位于句首首字母大写。故填If。70.句意:如果你希望快速收到包裹,这类机器人能让其成为现实。根据“…you like to get your packages very fast, this kind of robot can make it….”及备选词可知,此处为固定表达make it possible“使之成为可能”。故填possible。71.句意:我相信未来还会有更多有趣的新发明。根据“I…we’ll have more interesting things in the future.”及备选词可知,此处表示我相信未来怎样,动词believe“相信”符合语境,时态为一般现在时,主语为I,用动词原形。故填believe。六、书面表达(15分)72.随着科学技术的进步,新的发明不断涌现,特别是现在被大家认可的“中国新四大发明”,它们大大地改变了人们的生活。综合以下表格内容写一篇短文。谈谈各项发明的好处,然后说出你的最喜欢哪个发明及说明理由。中国新四大发明 好处移动支付(Mobile payment) 外出不需要带现金,扫码付款很方便高铁(High-speed railway) 让出行更快捷舒服,大大缩短了从一个城市到另一个城市的时间共享单车(Shared bikes) 上下班更方便网购(Online shopping) 不用出门也能买到想要的东西你最喜欢哪个发明及说明理由 ……参考词汇:扫码(scan the code)要求:1.词数:80词左右;开头部分已给出,不计入总词数;2.短文必须包括所有内容要点,可以适当发挥,使短文连贯,通顺。3.不得透露学校,姓名等任何个人信息,否则不予评分。With the development of science and technology, there are more and more inventions, which bring great changes to our lives. Here are the four new Chinese inventions.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文With the development of science and technology, there are more and more inventions, which bring great changes to our lives. Here are the four new Chinese inventions.Mobile payment allows us to go out without cash. Just scan the code to pay, which is convenient. High-speed railway makes our trips faster and more comfortable, greatly reducing the time between cities. Shared bikes simplify our commuting. And online shopping enables us to get what we want without stepping out.Among them, I like mobile payment best. It not only saves me from the trouble of carrying cash but also makes transactions quicker, improving my daily efficiency a lot.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:时态为一般现在时态;③提示:表格所给内容需完整表达,不得遗漏,可适当增加细节,使行文连贯。[写作步骤]第一步:开门见山,引出中国新四大发明;第二步:详细阐述中国新四大发明的好处;第三步:说明自己最喜欢的发明,并给出理由。[亮点词汇]①great changes巨大的变化②scan the code扫描二维码③more comfortable更舒服④like...best最喜欢……[高分句型]①There are more and more inventions, which bring great changes to our lives. (定语从句)②It not only saves me from the trouble of carrying cash but also makes transactions quicker.(not only...but also句型)试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科2025-2026学年八年级英语上册期中预测模拟卷二(考试时间:90分钟 试卷满分:120分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。3.回答非听力题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.测试范围:八年级上册Unit 1~Unit 3(外研版)5. 难度系数:0.656.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力(本大题共30小题,每小题1分,共30分)(一)听句子,选图片。1.听句子,选择与句子内容相符的图片。A. B. C. D. E.(1). (2). (3). (4). (5).(二)听短对话,选择最佳答案。2.What time does the school bus leave on Fridays A.At 6:30. B.At 7:00. C.At 7:30.3.What’s Jane doing now A.She is singing and dancing.B.She is playing basketball.C.She is going sightseeing.4.What does Peter think of talent shows A.They’re boringB.It’s relaxing.C.They’re relaxing and enjoyable.5.When did Dick hold his birthday party A.Last Friday. B.Last Saturday. C.Last Sunday.6.Which invention is mentioned in the conversation A.The computer. B.The smartphone. C.The robot.(三)听长对话,选择最佳答案。听对话,回答下列小题。7.When will the speech competition be held A.Tonight. B.Next Thursday. C.Next Saturday.8.What’s the topic of Tom’s speech A.The most important invention in the world.B.The most famous inventors in the world.C.The advantages of the invention.9.What is the most important invention in the world, in Betty’s opinion A.The Internet. B.Paper. C.Computer.听第二段对话,回答各小题。10.How does Tommy feel A.He is excited. B.He is unhappy. C.He is bored.11.Why did Tommy have a fight with Jack A.Because Jack took his pen away.B.Because Jack forgot to return his pen.C.Because Jack broke his pen.12.What does Jack always do A.He always takes a walk with Tommy.B.He always forgets to return others’ things.C.He always helps Tommy with his lessons.13.When did the Wright Brothers invent the first airplane A.In 1893. B.In 1903. C.In 1913.14.What materials did they use to make the airplane A.Heavy metal and paper. B.Light wood and strong cloth. C.Thick glass and plastic.15.Who flew the first airplane A.Orville Wright. B.Wilbur Wright. C.Their father.16.How long did the first flight of the Wright Brothers’ airplane last A.10 seconds. B.12 seconds. C.20 seconds.(四)听短文,选择最佳答案。你将听到一篇短文,请根据短文内容,选出每个问题的最佳答案。短文读两遍。17.Where were kites first made A.In Japan. B.In China. C.In the USA.18.What were kites made of long ago A.Bamboo and silk. B.Wood and paper. C.Cotton and wool.19.Why were kites used in wars A.To make the sky beautiful. B.To send messages. C.To help soldiers fly.20.Why do people fly kites in spring A.Because it’s too hot in summer.B.Because they have more free time in spring.C.Because spring winds are great for flying kites.21.What are the kites like at the Weifang International Kite Festival A.Birds and fish. B.Famous heroes. C.All the above.(五)听短文,填信息。录音中有一篇短文,是关于Mike变化的介绍。听短文两遍后,请你根据表格内容提示,记录相关信息,完成表格(每空一词)。About MikeIn the past He used to 22 the way he looked.Now Being different makes him 23 unique (独特的). He knows he is not 24 , but he believes in himself. With confidence and hard work, people can make a 25 . He will try his best to grow and 26 .二、补全对话(本大题共5小题,每小题2分,共10分)(Markus and Leo are talking on WeChat.)27 I drove Candy mad this morning. Really What happened We were going to meet for an outing in spring (踏青) at Jiangbin Park at 5:30, but I was late because of the heavy traffic. 28 She was very angry. Um…That’s not very nice. 29 Not yet. I know I should, but it’s not easy. If you’re too shy to say sorry face-to-face, you could leave her a message on WeChat. 30 Maybe a heart-to-heart talk would help. 31 Thanks for your advice.A.OK, I will try.B.What did she do next C.What’s wrong, Markus D.Did you say sorry to her E.Anyway, you’re good friends.F.I made her wait for about an hour.三、完形填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握大意,然后从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Lily went to school happily. In the first class, her teacher, Mrs. Willow, introduced the kids to a new lesson—the 32 of words.“Words are magic. They are like seeds,” Mrs. Willow said, “What you plant can grow into something beautiful or something thorny (多刺的). You decide how to use them.” Lily was so touched that she 33 this lesson all day. That evening, she opened her notebook and wrote, “Words can bring light, 34 they can bring shadow (阴影). I want my words to always bring light.”The next day, a new boy named Oliver joined the class. He was 35 and kept his head down. The other children noticed that, “He’s so strange,” one boy said. “Maybe he doesn’t learn to speak,” another girl laughed.The new boy heard all that but said 36 .Lily felt uncomfortable. She remembered Mrs. Willow’s lesson. She knew that she should stand up. 37 , during lunch, she sat beside Oliver.“Hi, Oliver. My name’s Lily,” she said politely. Lily’s 38 surprised Oliver and he looked up at her.Lily continued, “I have a special notebook. I write things that make me feel good in it. Would you like to see it ”Oliver 39 . He looked through the pages silently. He finally stopped at the one that read, “I want my words to always bring light.”“Would you like to be friends with me ” Lily asked. For the first time, Oliver smiled at school. “I really like 40 you write in your notebook. I’d like to be friends with you,” Oliver said. Then they talked for a long time.Over the next few weeks, Oliver walked with his head held high. He became more confident. He was also happy to have a friend. More happily, he would keep the powerful words 41 his mind: “I want my words to always bring light!”32.A.history B.change C.order D.power33.A.worried about B.thought about C.listened to D.waited for34.A.but B.or C.so D.yet35.A.brave B.smart C.quiet D.lively36.A.nothing B.everything C.anything D.something37.A.Therefore B.However C.Luckily D.Actually38.A.looks B.lesson C.act D.fear39.A.shouted B.nodded C.left D.laughed40.A.what B.how C.when D.why41.A.at B.for C.on D.in四、阅读理解(本大题共40分)第一节阅读下列语篇,从每题所给的选项中,选出最佳选项。(共15小题,每小题2分,共30分)①When we buy a house, we all want to have nice neighbors (邻居), because most of us think that it is comfortable and happy to live with some good neighbors. But what kind of neighbor is good The answers are different from people to people. Here are some answers.②First, it is very important to respect each other. If our neighbors try to know more about our life and talk with others about it, how will we feel Do you want to live with him or her any more The answer is “No”. We will feel very unhappy to have this kind of neighbor and want to move away quickly.③Next, a good neighbor is usually ready to give us a hand when we need him or her. For example, when we find we have run out of the eggs while cooking, our neighbors always give us some without asking us to return them.④Finally, a good neighbor should love the environment. He or she never puts rubbish here and there, because the good environment can make us comfortable.⑤I think we all should learn to be good neighbors, and I also hope everyone will have good neighbors and live a happy life.根据短文内容,选择最佳答案。42.We want to have nice neighbors because ________.A.it is happy to live with good neighbors B.they can know more about our lifeC.they can give us eggs for free D.they can take out rubbish for us43.We’ll feel ________ in a good environment.A.tired and sick B.strong and busyC.warm and free D.comfortable and happy44.According to the passage, which of the following is TRUE A.Neighbors should talk with others about our life.B.Good neighbors are usually ready to give us a hand.C.People should learn to have good neighbors.D.We can always live with good neighbors.45.The structure (结构) of the passage should be ________.A. B. C. D.46.Where can you find this passage A.In a life magazine. B.In a story book.C.In a math report. D.In a daily diary.I’ve always disliked getting up in winter. As a child, I would drag myself out of bed, my eyes half-closed, and watch my school uniform hanging in front of the bed. These days, I set several alarms to ensure I’m woken up.Interested in technology, I often test fascinating devices (electronic tools). Most of them are fun, but few really change my life in the long run. Sunrise alarm pillows, however, are different. They’ve become an important part of my morning routine. My top pick, the sunrise alarm pillows, have greatly done me good. I’m waking up every day, feeling more energetic and mentally sharper.In fact, the pillow is a combination (结合) of alarm clock and light treatment device that shines with increasing brightness as your wake-up time nears. The light interacts (相互作用) with our natural sleep-wake cycle, much as the sun does when it rises. Therefore, we wake up biologically prepared for the day.The sunrise alarm pillow also helps develop healthier sleep habits. In our tech-driven world, waking up often means immediately checking our phones. An advantage of sunrise alarm clocks is that your morning wake-up no longer needs your phone. Stopping a smartphone alarm means your day begins with eyes on screen. ★____Sleep is personal, and no single device fits everyone. But for me, the sunrise alarm pillow has been a game-changer. If you are struggling with dark mornings, it’s worth a shot. After all, some morning people are made, not born.47.I like the sunrise alarm pillows because ______.A.they offer me more time to sleep B.they can change all my bad habitsC.they have a positive influence on me D.they surprise me with super-high tech48.What does the underlined phrase “biologically prepared” suggest A.Timely set out. B.Naturally woken up.C.All-round ready. D.Fully fresh and clear.49.Which of the following can be put in ★ A.All the alarm clocks I have tried have their own advantages and disadvantages.B.But with this pillow, you can start the day with a clearer mind and more concentration.C.So your smartphone has been playing an important role in your morning wake-up.D.In that case, your eyesight will continuously fail and you will regret deeply someday.50.Which of the following most agrees with the writer’s attitude A.Everyone should have their own habits. B.Each of us should try the pillow.C.Some are born with a healthy lifestyle. D.Rising early can be trained.51.What would be the best theme picture of the passage A. B.C. D.A letter to Edward, a columnist (专栏作家)Dear Mr. Expert,I grew up in an unhappy home. My parents often argued and got into a big fight. I always thought that I’d get out as soon as possible. Now, at the age of 20. I have a good job and a nice house, and I really enjoy the independence I’ve got.My problem is that several of my friends wish they had places like mine. Although they still live with their parents, they make my home as theirs. It started with some of them spending the weekends with me. But now they just show up (出现) any time they like. They bring friends over. talk on the phone and stay up late.I enjoy having my friends here sometimes—it makes the place feel comfortable and warm—but this is my home, not a party house. So why can’t I ask my friends to respect (尊重) my privacy (隐私) JoanEdward’s reply to Joan:Dear Joan,If your family didn’t care about your feelings when you were a child, you probably have trouble letting others know your feelings now.And if you have your friends around you to rebuild (重建) a happy family atmosphere (气氛), you may fear that saying no will bring back the kind of conflict that you grew up with— or lose the nice atmosphere you now enjoy. You need to understand that in true friendship it’s OK to put your own needs and feelings first.Be clear about the message you want to send. For example, “I really love your company (陪伴) but I also need some privacy. So please call before you come over. ”Edward52.We can learn from the first letter that Joan ________.A.lives with her parents B.lives away from her parentsC.knows Edward quite well D.loves her parents very much53.Joan likes her friends coming to her house because ________.A.she thinks her friends can bring warmth and happiness to her houseB.her friends can tell her great jokesC.she likes having parties in her houseD.her friends bring food and drinks to her54.According to Edward, why can’t Joan tell her friends her feelings A.Because she is afraid of hurting her friends.B.Because she does not understand a true friendship.C.Because her family experience causes that.D.Because she does not put her needs first.55.The underlined word “conflict” in the second letter means “________”.A.comfortable life B.strong fightC.good thing D.warm feeling56.The last paragraph of the second letter shows that Edward ________.A.feels worried about Joan’s problem B.tells Joan to argue with her friendsC.gives Joan advice on how to refuse people D.is stressed about Joan’s problem第二节阅读下面语篇,根据语篇内容回答问题。(共5小题,每小题2分,共10分)Many children don’t like doing chores. But asking children to do chores is more than just getting the house cleaned. It can also help children to be independent and responsible.Luckily, there is an app to help. The app You Rule Chores lets kids get up from the sofa and do chores. Through smartphone games, the app turns children into housework players. “It is difficult to get kids to do work around the house. We made the app to teach kids self-control, which is very important to their future,” one of the app engineers said.The games are fun, and the app is super easy to use. You Rule Chores is my favourite chore app so far. —Sam, a middle school student Young kids like to help out around the house, but fewer parents hear the words “What can I do to help ” from their older kids. A study shows that only 65% of the kids aged 16 to 18 take part in chores.You Rule Chores is an app the whole family will benefit from (从中受益). Now my kids often compete to see who can do more housework. —Brooke, a mother of three kidsHow to use You Rule Chores First, each child needs to choose one of the app’s characters (角色). Then the child can start to do chores. Once he finishes it, he can get some coins (硬币) from the app. He can use them to buy things from the online store.How to use You Rule Chores ___4___ → Do chores → Get coins → Buy things online57.How does the app make children do chores 58.What does Sam think of the app 59.According to the research, how many kids aged 16 to 18 do chores 60.What’s the first step of the chart above 61.Do you do chores at home Why or why not Write 30 words or more.五、选词填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。different make possible know already believe if dish it useWould you like to have a robot It will be nice to have a robot to help you do the 62 or clean your house, won’t it Today some robots can take care of these things 63 . And there are still some robots making a great 64 to our world in other ways.Take underwater robots for example. In order to do something 65 for sea life, scientists made a kind of robot to repair damaged coral reefs (修复受损的珊瑚礁). These robots go under water and work together. When they “talk” to each other, each robot 66 what its robot friends have done in one area (区域) of a reef. And it can help in other areas. Working together, the robots build a new reef and it can grow on 67 own again.Another example is the robot of Amazon, a big electronic commerce company (电商公司). They 68 a robot to bring packages (包裹) to people’s houses. When you order something from Amazon, maybe in an hour, the robot will appear outside your house and leave your package for you. 69 you like to get your packages very fast, this kind of robot can make it 70 . How wonderful!I 71 we’ll have more interesting things in the future.六、书面表达(15分)72.随着科学技术的进步,新的发明不断涌现,特别是现在被大家认可的“中国新四大发明”,它们大大地改变了人们的生活。综合以下表格内容写一篇短文。谈谈各项发明的好处,然后说出你的最喜欢哪个发明及说明理由。中国新四大发明 好处移动支付(Mobile payment) 外出不需要带现金,扫码付款很方便高铁(High-speed railway) 让出行更快捷舒服,大大缩短了从一个城市到另一个城市的时间共享单车(Shared bikes) 上下班更方便网购(Online shopping) 不用出门也能买到想要的东西你最喜欢哪个发明及说明理由 ……参考词汇:扫码(scan the code)要求:1.词数:80词左右;开头部分已给出,不计入总词数;2.短文必须包括所有内容要点,可以适当发挥,使短文连贯,通顺。3.不得透露学校,姓名等任何个人信息,否则不予评分。With the development of science and technology, there are more and more inventions, which bring great changes to our lives. Here are the four new Chinese inventions.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年八年级英语上册期中预测模拟卷二 听力音频.mp3 2025-2026学年八年级英语上册期中预测模拟卷二(原卷版).docx 2025-2026学年八年级英语上册期中预测模拟卷二(解析版).docx