资源简介 安徽省合肥2025-2026学年七年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】(总分120 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.What did the man do last weekend A. B. C.2.What class is the man taking A. B. C.3.Where are they talking A.In a restaurant. B.In a bookshop. C.In a hospital.4.How does the woman feel A.Excited. B.Worried. C.Moved.5.What time is it now A.4:45. B.5:00. C.5:15.听下面一段对话,回答两个小题。6.Where is the woman A.In the zoo. B.In the park. C.In the study.7.Why do the man and his classmates get money A.To help wild animals. B.To buy books. C.To learn cooking.听下面一段对话,回答三个小题。8.What is the woman doing A.Visiting a library. B.Doing an interview. C.Reading a book.9.What is the man going to make A.A book. B.A tree. C.A box.10.What are the two speakers mainly talking about A.A school trip. B.A sports meeting. C.An art activity.你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请在每小题所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。短文读两遍。11.How did Zhang feel at the new school at first A.Happy. B.Sad. C.Strict.12.Who did Zhang talk to about his problem A.His parents. B.His friend. C.His teacher.13.How can Zhang start a talk A.By giving advice. B.By singing a song. C.By asking questions.14.Why should Zhang join a club A.To have some fun. B.To make more friends. C.To develop new hobbies.15.What will Zhang do next week A.Ask for more advice. B.Join the sports meeting. C.Work out other problems.二、听力填空(满分5分)你将听到一篇短文,请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词,短文读两遍。Talking with parentsWhen After 16 or during weekendsWhere In the living room or sometimes in the 17What · Ask for advice · 18 their thoughts with meWhy · Make me feel closer to them · Make me feel 19How · Try to listen carefully · Use 20 words三、单项选择(满分10分)21.—Teachers’ Day is coming.—Look! There ________ a book and some flowers on the teacher’s desk.A.was B.were C.is D.are22.—I think the ________ in a class makes everything go right.—You’re right.A.problem B.harmony C.subject D.hobby23.—The paper-cutting is very nice. Is it yours —No, it is not ________. It’s my best friend—Tony’s.A.his B.mine C.hers D.yours24.—I think life ________ friends is boring.—I agree. We should make some good friends.A.for B.with C.of D.without25.—You can’t talk to the old people like that!—Sorry, I won’t. I will be ________ from now on.A.polite B.sad C.silent D.serious26.John is my good friend, ________ we are not in the same school.A.and B.or C.so D.but27.If you know the answer, please ________ your hand.A.put up B.stand up C.give up D.look up28.When he is playing the guitar, suddenly a good idea ________ him.A.comes B.hits C.rushes D.jumps29.—I really don’t want to ________ playing basketball, but I am too short.—Don’t lose heart. No dream is too big and no dreamer is too small.A.give up B.turn up C.show up D.eat up30.—Mum, Let’s get some milk and bread!—________A.Good luck. B.Thank you. C.Good idea. D.Here you are.完形填空(满分20分)AI have a nice dog. Her name is Maggie. Maggie is not 31 a dog. She’s one of our family.How old is Maggie She was nine years old last year. 32 is her birthday It’s on November 27th. Maggie’s 33 birthday is next month. We want to have a 34 for Maggie on her birthday. When is it It’s at five o’clock in the afternoon. My 35 will come to the party.My mother buys a big birthday cake for Maggie. Maggie likes fruit, 36 the cake has some fruit on it. It’s 37 for Maggie. I buy Maggie a black hat. I think she must 38 nice in the hat. My father buys some small balls. Maggie must be happy to play with 39 .Happy birthday, my 40 Maggie! I’m sure you will have a good time on your birthday!31.A.really B.almost C.seldom D.only32.A.Who B.Where C.When D.What33.A.eighth B.ninth C.tenth D.eleventh34.A.trip B.party C.position D.race35.A.classmates B.students C.parents D.friends36.A.but B.so C.and D.because37.A.bad B.healthy C.serious D.difficult38.A.look B.smell C.sound D.feel39.A.it B.me C.us D.them40.A.busy B.dear C.short D.easyBLily’s school basketball game is next month. But one of the players in her class will be absent. Her class 41 a new player. Her teacher asks her to be one of the players, 42 she is tall. But Lily doesn’t like 43 sports. She can’t play basketball well, and she thinks it’s 44 for her. She doesn’t know 45 to do, so she asks her friend Edward for help. Edward says he can 46 her with her basketball skills (技巧). They have about 14 days before the game. In the next two 47 , they play basketball for two hours a day. They don’t have much 48 between classes, so they play it after the classes 49 . Lily is busy but happy every day. Now, Lily loves 50 . She thinks it is fun.41.A.likes B.needs C.finds D.sees42.A.because B.so C.but D.or43.A.watching B.working C.doing D.knowing44.A.fun B.magic C.difficult D.easy45.A.what B.where C.when D.why46.A.wait B.teach C.give D.help47.A.hours B.days C.weeks D.months48.A.time B.food C.interest D.music49.A.appear B.change C.start D.finish50.A.tennis B.basketball C.volleyball D.Baseball五、补全对话(满分10分)根据对话内容,从选项选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。Lily: Hello, Betty! How’s your first day of school Betty: Hey, Lily! 51 I’m happy to see so many new friends. What about you Lily: Me, too. My classmates and teachers are great.Betty: 52Lily: My favourite subject is music.Betty: 53Lily: I think it’s relaxing. 54Betty: Yes, I do. But my favourite subject is English.Lily: Who is your English teacher Betty: Ms Wang. 55Lily: Oh! So good. Have a nice day. See you!Betty: Bye!A.It’s good.B.Do you like it C.Why do you like it D.What about your school E.What’s your favourite subject F.I also have six classes every day.G.Our classmates like her very much.阅读理解(满分34分)AThe world has many colors. The basic (基本的) colors are red, green, blue, black and white. The sea is blue. The tree is green. The cloud is white.Many countries in the world like green. But people from England and Japan don’t like it.Red is a favorite color in China. Chinese people think it is a good color. They like to wear red clothes, put money into red paper.In Thailand (泰国), red is a bad color. It means someone is dead.In Australia, people like the black cat very much. People think it can bring good luck.In America, people think the white cat is a good animal. People also think it can bring good luck.56.Which one isn’t the basic color A.Red B.Blue C.Yellow D.Green57.Who doesn’t like green A.People from England and Japan. B.People from England and Thailand.C.People from Japan and Australia. D.People from Japan and America.58.What’s the main idea of this passage A.Different people in the world. B.Different colors in the world.C.Different countries in the world. D.Different cultures in the world.BWelcome to Library of Bengbu!You can stay here: 8:30 a. m.—17:30 p. m. in spring, autumn and winter; 8:30 a. m.—18:00 p. m. in summer.You can come here: The first floor—Qi Study The second floor—Newspaper Section, Self-study Room, Visuall-impaired (视力受损的) Reading Room The third floor—Book Stacks The fourth floor—Children’s AreaTo make the library a good place for you, please keep the rules.If you read here: □You can’t bring other books to the library. □You can choose two books from the bookcase at a time. □Please don’t listen to music or talk. □No food can be in the library. If you borrow books: □Everyone must use his or her card to borrow books. □You can borrow three books at a time. □You can keep the books for a week. □If you lose the books, you must pay for them.59.How long is Library of Bengbu open in summer A.Nine hours. B.Nine hours and a half.C.Ten hours. D.Ten hours and a half.60.If you want to read today’s newspaper, where can you go A.The first floor. B.The second floor.C.The third floor. D.The fourth floor.61.What can you do in the library A.Borrow three books at a time. B.Bring your books from home.C.Keep three books for two weeks. D.Use your friend’s card to borrow books.CHi! My name is John. I’m eleven years old. I’m in Grade Seven. Our School Day starts at 8:00 in the morning and finishes at 3:25 in the afternoon. My favourite subject is science, because I can learn a lot from it. I don’t like geography, because it’s boring. I’m very busy every day. Here is my class timetable. Please have a look.Time Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday8:00~8:30 Morning Reading8:45~9:30 English History Maths Chinese Science9:40~10:25 Maths Chinese Science History English10:35~11:20 Art P.E. History Maths P.E.11:30~13:30 Lunch Break (午休)13:45~14:30 Geography English Music English Music14:40~15:25 History Art Chinese Science Maths62.What is John’s favourite subject A.Geography B.EnglishC.History D.Science63.What may John do at 10:55 on Tuesday A.Play football. B.Have a music lesson.C.Do morning reading. D.Have a history lesson.64.How many classes (not including Morning Reading) does John have in a week A.Twenty. B.Twenty-five. C.Thirty. D.Thirty-five.65.What can we learn from the text A.John has a music lesson on Friday morning. B.John has eight subjects to learn at school.C.John thinks geography is not interesting. D.John has one P.E. lesson in a week.DDumplings are the traditional food for the Spring Festival in China. Almost everyone eats them that day. Do you know why they are so popular In the old days, people thought eating dumplings could make their wishes come true. They usually made dumplings in the shape of Chinese gold ingots (元宝), because they hoped for a rich life in the coming year. Dumplings with different foods in them had different meanings. For example, sugar dumplings would make people’s life happy and sweet in the future. Peanut (花生) dumplings would bring people a long and healthy life. Anyway, people ate dumplings with their best wishes.On Spring Festival Eve, every family makes dumplings ready early. When the midnight comes, the whole family will sit together and eat the dumplings. The midnight is also called “交子(jiao zi)”. It means that the new year comes at this time. And it sounds the same as the Chinese word for dumplings: 饺子. So eating dumplings is also a way to welcome the new year.66.What did sugar dumplings mean in the old days A.They meant people would be very busy.B.They meant people would have a lot of friends.C.They meant people would travel around the world.D.They meant people would have a happy and sweet life.67.Why do people eat dumplings at midnight on Spring Festival Eve A.Because they want to stay up late.B.Because they are very hungry at that time.C.Because it is a way to welcome the new year.D.Because they want to show their cooking skills.68.Which is the right order of the following things about dumplings ①People started to make dumplings in the shape of Chinese gold ingots.②People thought eating dumplings could make wishes come true.③People ate dumplings with their best wishes.④The whole family sat together and ate dumplings at midnight on Spring Festival Eve.A.②①③④ B.①②③④ C.③①②④ D.④①②③EWen Di is a young student from Kunming. He got his first bike at the age of 5. From then on, it became his best “friend”.When Wen was 13, he went to middle school, and read a story about a young man from Hefei. The young man rode his bike to go to university (大学). Wen decided (决定) to be like the man, to ride to his dream university-Wuhan University some day.In 2023, at the age of 18, his dream of becoming a student of Wuhan University came true. On August 2, Wen left home and started his riding journey to Wuhan University. Most of the time, he traveled by himself. But he met many interesting people in Chengdu and went to many wonderful places along the way. On August 21, Wen reached Wuhan University and finished the 2,023-kilometer-long riding journey.For Wen, the riding journey started a new part of his life.69.What does the underlined word “it” mean A.The school. B.The bike. C.The journey. D.The story.70.When did Wen decide to ride to his university A.At the age of 8. B.At the age of 13.C.At the age of 15. D.At the age of 18.71.Where did Wen start his journey A.From Kunming. B.From Chengdu.C.From Hefei. D.From Wuhan.72.What’s the best title (标题) for the text A.The Journey to Chengdu B.A Boy’s Riding DreamC.A Boy’s University Life D.The Story of Friendship七、任务型阅读(满分6分)Are Tablets (平板电脑) Good for Children Tablets in the classroomIn some schools, children use tablets in the classroom. They read, write and listen with them. “Tablets are important,” say the children. “They help us learn. They are convenient (便利) to use.”Tablets for Playing gamesMany children play games on their tablets, “We like games.” say the children. “They’re fun. But often we can play only at the weekend.”Tablets for MusicTablets are good for music, too. “We bring our tablets to music lessons,” says Alice. “We listen to music and we learn new songs with them!”Tablets for TalkingYou can also talk to people with a tablet. “We talk to grandma and grandpa on Fridays,” said Paul. “They live in Australia. There is a camera on the tablet, so we can see grandma and grandpa, too.”For students, tablets are good because they are good partners (伙伴) for them. But many parents think tablets aren’t good for children, because children shouldn’t stay indoors with their tablets. Children need to play with other children outdoor more.73.What do the children in some schools do with the tablets (不超过5个词)74.Why can Paul see his grandparents in Australia with his tablet (不超过10个词)75.How do many parents feel about tablets (不超过10个词)八、单词拼写(满分5分)76.Martin, I don’t know how to learn English well, could you give me some a (建议)77.Don’t worry. I’ll help you to complete the t (任务) next week.78.Everything is r ( 准备好的) for the journey. Let’s go now!79.My grandpa often c (担心) about his health.80.It’s not good to drink on an e (空的) stomach.九、书面表达(满分15分)81.假如你是李华,你的英国笔友Alice给你写信想和你做朋友,请你给她回一封信,介绍一下自己的相关情况。请根据以下提示完成信的内容,80词左右,开头和结尾已给出,不计入总词数。提示:1. 自己的家庭情况。2. 自己的学校生活。3. 自己的周末生活。Dear Alice,Thank you for your last email.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Best wishes!Yours,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】W: Did you go climbing or go boating last weekend M: No, I practiced swimming last weekend.2.A【原文】M: I’m taking a music class. I can play the guitar very well.W: Sounds fun. If I have time, I want to try as well.3.B【原文】M: Excuse me Where can I find the book the Old Man and the Sea W: You can find it on the second floor.4.B【原文】W: I’m a little worried about my new classes.M: Don’t worry. Everything will be fine.5.A【原文】M: When does the movie start W: At five o’clock. Oh hurry, it’s already 4:45.6.C 7.A【原文】M: Hey, Monica, what are you doing W: I’m talking to you on the phone.M: Very funny, but really, what are you doing W: I’m reading in the study. Why M: I’m in the park selling cakes with my classmates. We want to get some money for wild animals.W: Wow, that’s great.M: How about you come and join us W: Okay, I’ll be there soon.8.B 9.B 10.C【原文】W: Excuse me. I’m from the school newspaper. I’m doing an interview. Can I ask you some questions M: Sure.W: Earth day is coming. What are you going to do for it M: I’m going to join an art activity at the library.W: That’s great. What will you do M: We will use old things to make art.W: Sounds fun. What will you make M: I’m going to make a tree with old milk boxes and a book.W: Wow, that’s great. It’s an interesting activity. Good luck.M: Thank you.11.B 12.B 13.C 14.B 15.B【原文】I’m Zhang Wen. I moved to a new school this year. Everything was new, new teachers and new classmates. I didn’t know how to make friends and I felt unhappy at first. One day, I talked to my friend Lee Lin, who was also new last year. She gave me some good advice.First, she told me to say hi to my classmates and ask some questions, like “What’s your name ” or “Do you like sports ” These are good ways to start a talk. Then she said I should join a club or a group activity to make more friends.I followed her advice and now I’ve made a few new friends. Next week, I plan to join the school’s sports meeting and try to make more friends. I feel much happier at my new school.16.dinner 17.park 18.Share 19.warm 20.kind【原文】Hello everyone. I think it’s important to talk with our parents. I usually talk to them after dinner or during weekends. We often talk in the living room or sometimes in the park. I like to share what happened at school or ask for advice when I have problems. They also share their thoughts with me. Talking to my parents helps me feel closer to them. It also helps me feel warm. I try to listen carefully. I also show my own feelings in right ways and use kind words. Talking with parents is really a good way to understand each other better.21.C【详解】句意:——教师节要来了。——看!老师的桌子上有一本书和一些花。考查there be句型的主谓一致及时态。was是,is/am的过去式,用于单数主语;were是,are的过去式,用于复数主语;is是,用于一般现在时、第三人称单数主语;are是,用于第二人称单复数现在时,第一、三人称复数现在时。根据“Look!”可知,句子描述当前存在的场景,用一般现在时,排除A和B;there be句型遵循“就近原则”,be动词与紧邻的“a book”保持一致,因此用is。故选C。22.B【详解】句意:——我认为班级的和谐使一切顺利。——你是对的。考查名词辨析。problem问题;harmony融洽;subject科目;hobby业余爱好。依据“I think the ... in a class makes everything go right.”可知,此处是指班级融洽。故选B。23.B【详解】句意:——这个剪纸非常漂亮,是不是你的?——不是我的,是我最好的朋友Tony的。考查名词性物主代词。his他的;mine我的;hers她的;yours你的。根据“Is it yours ”可知,对方问“是不是你的”,应回答“不是我的”,mine“我的”符合语境。故选B。24.D【详解】句意:——我认为没有朋友的生活很无聊。——我同意。我们应该交一些好朋友。考查介词辨析。for为了……;with和……一起,拥有……;of属于……的;without没有……。依据“I agree. We should make some good friends.”可知,没有朋友的生活是无聊的。故选D。25.A【详解】句意:——你不能那样跟老人说话!——对不起,我不会的。从现在起我要讲礼貌。考查形容词辨析。polite礼貌的;sad伤心的;silent沉默的;serious严肃的。根据“You can’t talk to the old people like that!”可知,不能那样跟老人说话,要有礼貌。故选A。26.D【详解】句意:约翰是我的好朋友,但我们不在同一所学校。考查连词辨析。and并且,表并列;or或者,表选择;so所以,表结果;but但是,表转折。前半句说John是我的好朋友,后半句说我们不在同一个学校,前后句子之间是转折关系,应用连词but。故选D。27.A【详解】句意:如果你知道答案,请举手。考查动词短语。put up举起;stand up站起来;give up放弃;look up查阅。根据“If you know the answer, please...your hand”可知如果你知道答案,请举手。故选A。28.B【详解】句意:他在弹吉他的时候,突然灵光一闪,想到一个好主意。考查动词辨析。comes来;hits (想法等) 突然想起,突然产生;rushes冲;jumps跳。根据“When he is playing the guitar, suddenly a good idea...him.”可知,此处指一个想法突然产生,an idea hits sb.表示“想法突然出现在某人脑海中”。故选B。29.A【详解】句意:——我真的不想放弃打篮球,但我太矮了。——别灰心。梦想再大也不嫌大,追梦人再小也不嫌小。考查动词短语辨析。give up放弃;turn up出现;show up出现;eat up吃光。根据“but I am too short”及“Don’t lose heart.”可知,此处是说不想放弃打篮球,give up符合语境。故选A。30.C【详解】句意:——妈妈,我们去买些牛奶和面包吧!——好主意。考查情景交际。Good luck祝你好运;Thank you谢谢你;Good idea好主意;Here you are给你。根据上文“Let’s get some milk and bread!”可知,提议去买牛奶和面包,因此回答应该对这个提议表示看法,Good idea符合语境。故选C。31.D 32.C 33.C 34.B 35.C 36.B 37.B 38.A 39.D 40.B【导语】本文主要介绍了作者和家人为宠物狗麦琪筹备即将到来的生日派对的温馨故事。31.句意:麦琪不仅仅是一只狗。她是我们家的一员。really真正地;almost几乎;seldom很少;only仅仅。根据“She’s one of our family.”可知,麦琪不只是一只狗,还是家庭成员之一,only表示“不仅仅”。故选D。32.句意:她的生日是什么时候?Who谁;Where哪里;When什么时候;What什么。根据“It’s on November 27th.”可知,问句是在询问麦琪的生日时间,When符合语境。故选C。33.句意:麦琪的十岁生日在下个月。eighth第八;ninth第九;tenth第十;eleventh第十一。根据“She was nine years old last year.”可知,麦琪去年九岁,今年是十岁生日。故选C。34.句意:我们想在麦琪生日时为她举办一个派对。trip旅行;party派对;position位置;race比赛。根据“come to the party”可知,我们想为麦琪举办生日派对。故选B。35.句意:我的父母会来参加派对。classmates同学;students学生;parents父母;friends朋友。根据后文“My mother...”和“My father...”可知,要来参加派对的是我的父母。故选C。36.句意:麦琪喜欢水果,所以蛋糕上有一些水果。but但是,表转折;so所以,表因果;and和,表并列;because因为,表原因。根据“Maggie likes fruit”可知,因为麦琪喜欢水果,所以蛋糕上有水果,so符合因果关系语境。故选B。37.句意:这对麦琪来说是健康的。bad坏的;healthy健康的;serious严肃的;difficult困难的。水果蛋糕对麦琪来说是健康的,healthy表示“健康的”。故选B。38.句意:我认为她戴这顶帽子一定很好看。look看起来;smell闻起来;sound听起来;feel感觉。“戴帽子”对应的是视觉上“看起来好看”,look表示“看起来”。故选A。39.句意:麦琪玩它们一定会很开心。it它;me我;us我们;them它们。指代前文 “some small balls”,应用复数代词,“them”符合指代语境。故选D。40.句意:生日快乐,我亲爱的麦琪!busy忙碌的;dear亲爱的;short短的;easy容易的。此处是对麦琪的亲昵称呼,dear表示“亲爱的”。故选B。41.B 42.A 43.C 44.C 45.A 46.D 47.C 48.A 49.D 50.B【导语】本文主要讲述莉莉因意外情况加入篮球队,从不喜欢做运动、篮球打得不好到最终爱上了篮球并觉得这项运动很有趣的过程。41.句意:她的班级需要一名新队员。likes喜欢;needs需要;finds找到;sees看见。根据“But one of the players in her class will be absent.”可知,前文提到“一名队员缺席”,所以班级“需要”新队员。故选B。42.句意:她的老师让她成为队员之一,因为她个子高。because因为(表原因);so所以(表结果);but但是(表转折);or或者(表选择)。根据“she is tall”和“Her teacher asks her to be one of the players”可知,“个子高”是老师让她加入篮球队的“原因”。故选A。43.句意:但莉莉不喜欢做运动。watching观看;working工作;doing做;knowing知道。do sports“做运动”,是固定短语;like doing“喜欢做某事”,是固定用法。故选C。44.句意:她篮球打得不好,还觉得这对她来说很难。fun有趣的;magic神奇的;difficult困难的;easy容易的。根据“She can’t play basketball well”可知,她认为它是“困难的”。故选C。45.句意:她不知道该做什么,所以向朋友爱德华求助。what什么;where哪里;when何时;why为什么。根据句子结构可知,“do”后缺少宾语,what可作宾语,表“做的事情”。故选A。46.句意:爱德华说他可以帮她提升篮球技巧。wait等待;teach教;give给予;help帮助。“help sb with sth”是固定搭配,意为“帮某人做某事”。故选D。47.句意:在接下来的两周里,他们每天打两小时篮球。hours小时;days天;weeks周;months月。根据“They have about 14 days before the game.”可知,距离比赛还有14天,即两周。故选C。48.句意:他们课间没有太多时间,所以放学后才打。time时间;food食物;interest兴趣;music音乐。根据“they play basketball for two hours a day”和“between classes”可知,“课间”时间短暂,所以他们放学后才打篮球。故选A。49.句意:他们课间没有太多时间,所以放学后才打。appear出现;change改变;start开始;finish结束。根据“they play basketball for two hours a day.”和“after the classes”可知,“放学后”,她们有时间打球。故选D。50.句意:现在,莉莉爱上了篮球。tennis网球;basketball篮球;volleyball排球;baseball棒球。根据“She thinks it is fun”可知,现在莉莉喜欢篮球了。故选B。51.A 52.E 53.C 54.B 55.G【导语】本文是Lily和Betty之间的对话,她们主要在谈论各自第一天上学的感受和最喜欢的科目。51.根据上文“How’s your first day of school ”可知,空格处回答对于第一天上学的感受。选项A“挺好的。”符合语境,故选A。52.根据下文“My favourite subject is music.”可知,空格处应询问对方最喜欢的科目是什么。选项E“你最喜欢的科目是什么?”符合语境,故选E。53.根据下文“ I think it’s relaxing.”可知,空格处应询问喜欢的原因。选项C“为什么喜欢它?”符合语境,故选C。54.根据下文“Yes, I do.”可知,空格处是一个以do开头的一般疑问句。选项B“你喜欢它吗?”符合语境,故选B。55.根据上文“Ms Wang.”可知,空格处应与王老师有关。选项G“我们同学都很喜欢她。”符合语境,故选G。56.C 57.A 58.B【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了世界上的基本颜色以及不同国家和地区对颜色的不同喜好和文化含义。56.细节理解题。根据“The basic (基本的) colors are red, green, blue, black and white.”可知,黄色(yellow)并未被列为基本颜色。故选C。57.细节理解题。根据“Many countries in the world like green. But people from England and Japan don’t like it.”可知,不喜欢绿色的是英国和日本人。故选A。58.主旨大意题。通读全文可知,全文围绕颜色展开,介绍了基本颜色以及不同国家对颜色的文化偏好,B项符合。故选B。59.B 60.B 61.A【导语】本文介绍了蚌埠图书馆的开放时间、各楼层功能分布,以及借阅规则。主要提供图书借阅、自习和报刊阅读服务。59.细节理解题。根据“You can stay here: 8:30 a.m.—18:00 p.m. in summer.”可知,图书馆在夏季的开放时长,从8:30至18:00共9小时30分钟。故选B。60.细节理解题。根据“The second floor—Newspaper Section”可知,想要读今天的报纸,应该去二楼。故选B。61.细节理解题。根据“If you borrow books: You can borrow three books at a time.”可知,一次借三本书是可以的。故选A。62.D 63.A 64.B 65.C【导语】本文主要介绍了John的个人信息以及他的课程表。62.细节理解题。根据“My favourite subject is science, because I can learn a lot from it.”可知,John最喜欢的科目是科学。故选D。63.细节理解题。根据课程表“Tuesday”“10:35~11:20”“P.E.”可知,星期二的10:55分John在上体育课,最可能在踢足球。故选A。64.推理判断题。根据课程表可知,每天有5节课,周一到周五共5天,所以一周有5天×5节课=25节课。故选B。65.细节理解题。根据“I don’t like geography, because it’s boring.”可知,John认为地理很无聊,所以他不喜欢地理。故选C。66.D 67.C 68.A【导语】本文主要讲述了中国春节传统食物饺子受欢迎的原因,包括其象征意义以及在除夕夜 吃饺子的习俗等。66.细节理解题。根据文中“For example, sugar dumplings would make people’s life happy and sweet in the future.”可知,在过去,糖饺子意味着人们会拥有幸福甜蜜的生活。故选D。67.细节理解题。根据文中“The midnight is also called ‘交子 (jiao zi)’…So eating dumplings is also a way to welcome the new year.”可知,人们在除夕夜吃饺子是因为这是迎接新年的一种方式。故选C。68.细节理解题。根据文中“In the old days, people thought eating dumplings could make their wishes come true.②”“They usually made dumplings in the shape of Chinese gold ingots①”“Anyway, people ate dumplings with their best wishes.③”“When the midnight comes, the whole family will sit together and eat the dumplings.④”可知,正确顺序是②①③④。故选A。69.B 70.B 71.A 72.B【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了温迪在13岁时决定骑自行车去武汉大学上学,并且他做到了。69.词义猜测题。根据第一段第二句“He got his first bike at the age of 5.”,可知温迪在5岁时得到了第一辆自行车,所以从那时起,自行车就成了他最好的“朋友”,因此划线单词“it”指代的是自行车,故选B。70.细节理解题。根据第二段When Wen was 13, he went to middle school, and read a story about a young man from Hefei. The young man rode his bike to go to university (大学). Wen decided (决定) to be like the man, to ride to his dream university-Wuhan University some day.”,可知温迪在13岁时决定骑车去上大学,故选B。71.细节理解题。根据第一段第一句“Wen Di is a young student from Kunming.”,可知温迪来自昆明,所以他的旅程是从昆明开。故选A72.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了昆明小伙文迪骑行来武汉大学报到的故事。选项B“一个男孩的骑行梦想”符合文章主旨。故选B73.They read, write and listen. 74.Because there is a camera on the tablet. 75.They think tablets aren’t good for children.【导语】本文从教育、游戏、音乐、通讯四个方面说明平板电脑的好处,但最后指出家长担忧孩子过度使用会影响户外社交活动。73.根据“In some schools, children use tablets in the classroom. They read, write and listen with them in the classroom”可知,在一些学校,孩子们在教室里使用平板电脑读、写、听。故填They read, write and listen.74.根据“There is a camera on the tablet, so we can see our grandparents, too”可知,因为平板电脑上有一个摄像头。故填Because there is a camera on the tablet.75.根据“But many parents think tablets aren’t good for children, because children shouldn’t stay indoors with their tablets.”可知,许多家长认为平板电脑对学生不好。故填They think tablets aren’t good for children.76.(a)dvice【详解】句意:Martin,我不知道如何学好英语,你能给我一些建议吗?advice“建议”,是不可数名词。故填(a)dvice。77.(t)ask【详解】句意:别担心,下周我会帮你完成任务的。根据“help you to complete the …”和首字母可知,此处指“完成任务”,task“任务”符合语境。故填(t)ask。78.(r)eady【详解】句意:这次旅行一切都准备好了,我们出发吧!根据句意和首字母以及括号内的提示可推断,这里表示“准备好的”,ready“准备好的”,形容词。故填(r)eady。79.(c)ares【详解】句意:我爷爷经常担心他的健康。根据首字母和汉语提示可知,“担心” care,care about是固定短语,意为 “担心;关心”。主语“My grandpa”是第三人称单数,且“often”表明时态是一般现在时,所以谓语动词用第三人称单数形式cares。故填(c)ares。80.(e)mpty【详解】句意:空腹喝酒不好。根据首字母提示和汉语提示可知,空处应填形容词empty。故填(e)mpty。81.例文:Dear Alice,Thank you for your last email. I’m very glad to tell you something about myself.I have a happy and warm family. There are three people in my family, my father, my mother and I. My father is a doctor. He often plays football with me. My mother is an English teacher, and she enjoys playing the piano. I am a new student in a junior high school. My school is big. The playground is my favourite place at school, because I like playing sports. On weekends, I usually have a picnic in the park with my family.Best wishes!Yours,Li Hua【详解】[总体分析]① 题材:本文是一封回信,为书信作文;② 时态:时态为“一般现在时”;③ 提示:写作要点已给出,根据提示信息写作,可适当增加细节,突出写作要点。[写作步骤]第一步,引出话题;第二步,根据提示信息介绍自己的家庭情况、学校生活和周末生活;第三步,给对方送上祝愿。[亮点词汇]① play football踢足球② play the piano弹钢琴③ have a picnic野餐[高分句型]① The playground is my favourite place at school, because I like playing sports. (because引导的原因状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 安徽省合肥2025-2026学年七年级英语上期中考试模拟题.docx