资源简介 安徽省合肥市2025-2026学年八年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】(总分120 时间120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分15分)1.What animal does the girl want to see A. B. C.2.What will Greg do this Saturday afternoon A. B. C.3.What time does the school bus usually arrive A.At 7:35. B.At 7:45. C.At 7:55.4.What are the speakers talking about A.A fun game. B.An English magazine. C.A way of learning English.5.Why does Mike look sad A.He didn’t finish his homework.B.He left his homework at home.C.He had much homework to do.听对话,回答各小题。6.Where is Bob’s mother going A.To a restaurant. B.To a hospital. C.To a market.7.What does Bob’s mum ask him to do A.To see his grandmother. B.To cook dinner. C.To buy some food.听对话,回答各小题。8.When will the school concert be A.This Saturday. B.Next Monday. C.Next Thursday.9.What will Molly do in the school concert A.Sing. B.Dance. C.Play the violin.10.How will the speakers go to Mr Miller’s store A.By bus. B.By taxi. C.By underground.你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据所听内容在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。11.How often does Max visit the small town A.Once a month. B.Twice a month. C.Twice a year.12.What did Max plan to do on the first day A.To fish by a lake.B.To walk in the mountains.C.To sleep in a hotel.13.How many people were there before Max entered the cinema A.Eight. B.Nine. C.Ten.14.How did Max feel after he saw the people in the cinema A.Happy. B.Nervous. C.Relaxed.15.Why did the people in the cinema welcome Max A.Because they liked his songs very much.B.Because they were really friendly to him.C.Because they could watch the movie soon.二、听力填空(满分5分)你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺的单词,每空仅填一词。短文读两遍。A SpeechAttender (出席者) The 16 of Grade Nine.Speaker Mr Smith, a scientist from 17Place In 18 205.Time At half past three on 19 afternoon.Topic How to learn 20 well.三、单项选择(满分10分)21.—Excuse me, can I use your dictionary I ________ mine at home.—Of course. Here you are.A.have left B.leave C.will leave D.was leaving22.—You can ________ between joining the dancing club and going to the chess club.—I may go to the chess club, for I like playing chess.A.decide B.guess C.wait D.think23.My daughter is getting ________ and the old sweater is too short for her, so I have to buy a new one for her.A.taller B.healthier C.thinner D.heavier24.—Sorry, I’m afraid Dr. Johnson isn’t at his office now.—Well, I ________ him on his mobile phone instead.A.called B.will call C.call D.is calling25.Anna studies English very ________ and her English is ________ in her class.A.careful; good B.careful; the bestC.carefully; the best D.carefully; better26.She is going to take ________ singing lessons this term.A.a little B.a few C.little D.few27.I’m going to be a scientist when I ________.A.grow up B.wake up C.stay up D.get up28.—________ do you like the movie —It’s really exciting.A.How B.What C.When D.Where29.He is very funny. He always makes us ________.A.to laugh B.laugh C.laughing D.laughed30.—________ will your father come back —In two days.A.How long B.How often C.How soon D.How far完形填空(满分20分)A阅读下面短文,掌握其大意,然后从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。My name is Bill. I’m an American boy. I’m twelve. I’m a student 31 a middle school. I’m in Class 4, Grade 8. Li Lei is my friend. We’re in the 32 class. He is eleven. Here is a photo of 33 family! Let’s look at it. His father, the one behind the tree, is a policeman. His mother, the one in the red hat, is a teacher of Chinese. He has 34 sisters. They are twins. Their names 35 Fangfang and Lingling. They have a cat. 36 name is Mimi. Look! It’s 37 the floor under the table. 38 twins are middle school students, too. They are in different 39 . They look after 40 at school. We are good friends.31.A.to B.of C.behind D.under32.A.same B.different C.one D.some33.A.him B.her C.he D.his34.A.a B.one C.two D.three35.A.is B.be C.are D.am36.A.It B.It’s C.Its D.Their37.A.on B.in C.to D.behind38.A./ B.The C.A D.An39.A.team B.grade C.classes D.school40.A.I B.my C.mine D.meBEveryone knows that the tiger is the king of the forest. But it’s one of the animals 41 now. There are fewer than 4,000 tigers left in the world, 42 only about 70 wild tigers are living in China. They 43 live in the Changbai Mountain in Jilin Province.Why are they in such a difficult 44 Tigers live in the forest. They 45 on small animals there. But people 46 trees and the forest is becoming smaller and smaller. And some people kill small animals to eat or to sell, so tigers have 47 to eat. Also some people kill tigers 48 their fur and bones. Tigers are becoming 49 .The government is working hard to save tigers. They set up a nature reserve to help 50 the tigers.41.A.in peace B.in danger C.in order D.in fact42.A.because B.so C.and D.or43.A.mainly B.naturally C.clearly D.nearly44.A.warning B.tradition C.situation D.progress45.A.depend B.feed C.carry D.call46.A.put down B.take away C.give out D.cut down47.A.anything B.something C.everything D.nothing48.A.of B.for C.in D.from49.A.fewer and fewer B.more and more C.stronger and stronger D.larger and larger50.A.allow B.hurt C.protect D.Avoid五、补全对话(满分10分)根据对话内容,从文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。A: What is your plan for the weekend B: 51 I’ll finish my homework and then go to the cinema.A: Me, too. Do you like action movies B: Not really. It’s a bit noisy.A: 52 And I like cartoons better.B: So do I. I think they are interesting.A: A new film Mulan will be on this Saturday. 53B: It’s an old Chinese story. Mulan, a village girl, dresses as a boy and takes her dad’s place to work for the country.A: 54B: Yes. She is a hero in Chinese history.A: The film must be meaningful. 55B: OK.A.What is it about B.Nothing special.C.I agree with you.D.How great she is!E.Will it be on today F.Why not go and watch it together G.Who do you often see a film with 阅读理解(满分34分)ABeijing is the place to visit SUZHOU TRAVEL COMPANY Suzhou, ChinaBest 5 Days in Beijing 2 nights Beijing Hotel and 2 nights Changcheng Hotel Book online: www. (any time) or call: 0512-5258888 (business hours)Beijing Hotel *close to Tian’anmen Square *French restaurant *swimming pool *movie theatre and KTV *clothing store *bowling and chess service *ping-pong room Changcheng Hotel *gardens with mountain views *restaurant & cafe *buses to the city centre *swimming pool *art and fashion show *small cinema and KTV *reading roomDeparture (出发) Date Price *Dec. 28, 2023 999 *Jan. 8, 2024 899 *Feb. 15, 2024 799 *Mar. 10, 2024 699 Please choose and book your departure date. Business Hours Weekdays: 24 hours Weekends: 8:00 a.m. —6:00 p.m.56.What can you do in Changcheng Hotel A.Go to a French restaurant. B.Shop at a clothing store.C.Get bowling and chess service. D.See an art and fashion show.57.If you want to book a visit, what can you do A.Go to Beijing Hotel.B.Pay a visit to Suzhou Travel Company in Beijing.C.Visit www. on Tuesday night.D.Call 0512-5258888 at 6:30 a.m. on Sunday.58.Where may you see this passage A.In a tour magazine. B.In a science book.C.In an English newspaper. D.In a fairy story.BHello, kids! Today, we are going to learn about something really cool—making fans. And these fans are special. They are not just tools, they are pieces of art!Xu Jiadong is 57 years old. He still remembers the day he went to a bamboo forest with his father. They were looking for a special kind of bamboo called “jade bamboo” to make fan ribs (扇骨). This kind has a special white coating (薄膜) and it keeps the bamboo healthy and smooth.Bamboo for fans needs to be just right—not too young and not too old. Five-year-old plants are the best. Xu learned from his father. Now, Xu is really good at making fan ribs. He says that the beauty of a fan is in its lines and turns. When a fan is closed, you can see the two main bamboo pieces that hold it together. Folding (折叠) fans are not just for cooling off. They are full of art and culture.Xu’s dad always made fans by himself. He believed that making every part of the fan by himself kept his art special. Xu still picks bamboo every year. He cooks it, dries it, and keeps it in his workshop for five years. This makes the bamboo strong and ready for making fans.When you hold a fan, you can feel its story. And that’s the magic of fan making!59.What kind of bamboo is used for making fan ribs A.Old bamboo B.Young bamboo C.Jade bamboo D.Red bamboo60.Why does Xu keep the bamboo for five years before making fans A.To make it soft. B.To make it strong.C.To make it colorful. D.To make it expensive.61.What is the main idea of the text A.Fans are just for cooling off.B.Making fans is a special art.C.Fans are not important.D.Fans are only made by machines.C①Hong Kong is excited because the heroes from the Paris 2024 Olympics are visiting the city. This is a great chance for people to learn about these amazing athletes.②After winning many gold medals in Paris, a group of Chinese athletes visited Hong Kong for three days. They talked about their Olympic experiences and then went to Macao on Saturday.③On Friday, they visited different places and met local players, students, and common people. Many people loved seeing the athletes. More than 30 athletes and their coaches went to the Hong Kong Sports Institute. They talked to local athletes and made friends.④There were fun activities to help the athletes from Chinese mainland and Hong Kong get to know each other. Quan Hongchan, a famous diver, met students at the institute. Many fans came early to see the athletes. One young fan, Gary Liu, was very inspired (鼓舞) by Quan’s hard work.⑤The athletes showed their skills at a big show on Friday night. They also did demonstrations (示范) at a stadium and a swimming pool on Saturday.⑥It’s a tradition for Chinese Olympic winners to visit Hong Kong and Macao after the Summer Olympics.62.Why are the people of Hong Kong excited A.They are going to Paris. B.Olympic winners are visiting the city.C.They won the Olympics. D.They are hosting (举办) the Olympics.63.What did the athletes do at the Hong Kong Sports Institute A.They played table tennis.B.They watched a movie.C.They talked to local athletes and made friends.D.They trained for the next Olympics.64.Why do Chinese Olympic winners visit Hong Kong and Macao A.To compete in more games.B.To relax themselves after the Olympics.C.It is a tradition after the Summer Olympics.D.To meet the local government.65.Which of the following shows the right structure of the passage (①= Paragraph 1, ...)A. B. C. D.DModern life is impossible without travel. The fastest way of travelling is by plane. With a modern plane, you can travel in one day to places, while it took a month or more to get to one hundred years ago.Travelling by train is slower than by plane, but it has its advantages. You can see the country you are travelling through. Modern trains have comfortable seats and dining cars.Many people like to travel by car. You can ________. You can travel three or four hundred miles or only fifty or one hundred miles a day, just as you like. You can stop if there is something interesting to see. For example, at a good restaurant, where you can enjoy a good meal, or at a hotel to spend the night. That is why travelling by car is popular for pleasure trips, while people usually take a train or plane when travelling on business.Some people prefer to travel by sea when possible. You can visit many other countries and different places. Ships are not so fast as trains or planes, but travelling by sea is a very pleasant way to spend a holiday.66.Which of the following can be put in ________.A.make your own timetableB.make the longest journey enjoyableC.travel to a very far place in several minutesD.travel with your parents or your friends.67.When people travel on business, they usually take ________.A.a bike or a car B.a plane or a busC.a boat or a ship D.a train or a plane68.From the passage we can know that ________.A.people like the same way of travellingB.more and more new ways of travelling will be inventedC.each way of travelling that is mentioned has its own advantageD.all the ways of travelling today are much faster than those a hundred years agoECan you believe that mice can save people’s lives Now scientists are training mice to help save trapped (受困的) people after earthquakes.This is a part of a special scientific project called “Hero Rats”. Dr. Donna Kean, a scientist from Scotland, is working on this project. She trains mice to wear very small bags with cameras and microphones (麦克风) inside. With the help of the mice, it will be easier for rescue (救援) teams to know what is going on under the bricks. Also, the teams can talk with trapped people to make them less nervous and afraid.Mice are agile. They are good at moving through small spaces. They can live on anything and live in highly dangerous places. As a result, they are perfect for the searching work in earthquake areas. Last year, scientists trained mice to collect information and send it back. To their surprise, it only took seven mice two weeks to learn those skills. So scientists decided to train another 163 mice for other disasters (灾难).But why not dogs Both of them have a good sense of smell, but the sense of mice is better than that of dogs. Moreover, people can catch, feed and take care of mice much more easily. They learn things very fast, and they don’t get bored as easily as dogs. They work better and harder.Kean was glad that the mice could learn the skills so quickly. “They are amazing! I hope they will be able to save lives in the future.”69.What can we learn about Donna Kean from Paragraph 2 A.She is an American scientist.B.She is working on the project “Hero Rats”.C.She talks with the trapped people to make them less nervous.D.She trains mice to send food to the trapped people in earthquake areas.70.The underlined word “agile” means “________” in Chinese.A.灵活的 B.愚钝的 C.贪婪的 D.贪吃的71.What are the advantages (优势) of mice over dogs in the searching work in disaster areas ①Mice have a better sense of smell than dogs.②Mice can run faster than dogs.③Mice don’t get bored as easily as dogs.④Mice are much easier to take care of than dogs.A.①②③ B.②③④ C.①③④ D.①②④72.What is the purpose (目的) of this passage A.To advise readers to keep mice as pets.B.To introduce a scientific project to readers.C.To teach readers how to train mice.D.To tell readers a funny story about mice.七、任务型阅读(满分10分)An old man lived in a small village. He had no children and was one of the most unlucky people in the world. The villagers were bored with him, because he was always sad and never stopped complaining (抱怨).But one day, a surprising thing happened. Almost everyone heard the news: “The old man is happy today. He doesn’t complain about anything, and he is friendly to everyone.” A lot of villagers went to visit him and asked him the reasons. “Nothing special.” the old man answered, “For eighty years, I’ve been chasing (追求) happiness, but I got nothing. And then I decided to live with happiness and enjoy life. That’s why I am happy now.”In fact, nothing will make you happy until you choose to be happy. No person will make you happy unless you decide to be happy. Your happiness will not come to you, it can only come from you. Remember: Happiness is your decision.73.Why didn’t the villagers like the old man (不超过10个词)74.What did the old man get after chasing happiness for eighty years (不超过5个词)75.What can we learn from the passage (不超过10个词)八、单词拼写(满分5分)76.We all agreed to r (筹集) money to help the poor.77.Our math classes are p (相当) interesting. Most of us like them.78.At the e (结束) of the activity, we took a picture with the animals.79.I missed the last bus, so I had no c (选择) but to walk home.80.Next Friday is f (满的) for her because she has piano lessons.九、书面表达(满分15分)81.假如你是李华,你的英国朋友Dave对中国文化很感兴趣,想到中国旅行感受中国文化并学习一些中文。你想邀请他来你的家乡——安徽一游。并给他学习中文提一些建议。请你根据以下提示用英文给他写一封电子邮件。1.位置:中国东部;2.气候:秋季凉爽;3.文化:茶、黄梅戏等;4.中文学习建议:多听、多说、多模仿等。提示词:黄梅戏Huangmei Opera,模仿imitate注意:1.词数:80~100;2.可适当增加细节,以使行文连贯;3.信中不能出现与本人相关的信息;4.开头已给出,不计入总词数。Dear Dave,I know that you are interested in Chinese culture and I’m glad you are planning a trip to China. Why not come to Anhui, my hometown, to have some fun ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】W: How large the zoo is! Do you know where the giraffes are M: They are over there, next to the zebras.2.A【原文】W: Greg, can you come to my party this Saturday afternoon M: Sorry, I have football practice then.3.A【原文】M: Here comes the school bus, Kate!W: It’s 7:45. Today the school bus arrives ten minutes later than usual.4.C【原文】W: Do you think reading magazines is a great way to learn English M: Yes, it helps us learn more vocabulary and it’s great fun!5.B【原文】W: You look sad, Mike. What’s the matter M: Oh, I left my homework at home this morning.6.B 7.C【原文】W: Bob, please stop watching TV.M: Yes, Mum. What’s up W: I am going to the hospital to see your grandmother.M: Can I help you W: Yes, please go to the market and buy some beef and vegetables.M: Beef and vegetables for dinner W: Yes, thank you, Bob.8.C 9.B 10.C【原文】W: Hi, Tony. Is our school concert next Monday M: No, Molly. It’s next Thursday. What will you do W: My sister and I will dance. And we’ll dress up like boys. How about you M: I will play the violin and sing.W: Would you like to help us choose something to wear M: Sure. Let’s go to Mr Miller’s store this Saturday. We need to take the underground because it is a little far.11.C 12.B 13.B 14.A 15.C【原文】Max is a singer. He likes travelling very much. He visits a small town called Greenest twice every year. Last summer, he went there again by train. On the first day, he planned to go for a walk in the mountains, but it rained. So he decided to go to the only cinema in the town and watch a movie there. There were only nine people when he entered the dark cinema. When people saw him, they gave him a warm welcome. Max was happy and said to himself, “People here all know me and they are friendlier than I thought. They must like my songs.” Then a young man said to him, “The cinema shows the movie only after ten people buy tickets. There are ten now, so the movie will start soon.”16.students 17.Canada 18.room 19.Friday 20.English【原文】Hello, everyone. I have a piece of good news to tell you. We’re lucky enough to have Mr. Smith make a speech for the students of Grade Nine. Mr. Smith is a famous Canadian scientist. He can’t see anything, because of his illness, but he is very famous and successful. Though he has a serious physical problem, he thinks it’s not important. Mr. Smith will make his speech in room 205 and the speech begins at half past three on Friday afternoon. The topic of his speech is how to learn English well. Please come to the speech on time. I’m sure all of you will enjoy it.21.A【详解】句意:——打扰一下,我能用你的字典吗?我把我的字典忘在家里了。——当然可以。给你。考查现在完成时。根据语境可知,此处表示把字典忘在家里这个动作已经发生,并且对现在造成了影响,即现在没有字典可用,所以应该用现在完成时。故选A。22.A【详解】句意:——你可以在参加舞蹈俱乐部和去国际象棋俱乐部之间做决定。——我可能会去国际象棋俱乐部,因为我喜欢下棋。考查动词辨析。 decide决定;guess猜测;wait等待;think思考。根据“between joining the dancing club and going to the chess club.”以及“I may go to the chess club”可知,此处是指做决定。故选A。23.A【详解】句意:我女儿长得越来越高了,这件旧毛衣对她来说太短了,所以我得给她买一个新的。考查形容词辨析。taller更高;healthier更健康;thinner更瘦;heavier更重。根据“the old sweater is too short for her”可知,旧毛衣短是因为女儿长高了。故选A。24.B【详解】句意:——抱歉,恐怕约翰逊博士现在不在他的办公室。——好吧,那我打他的手机好了。考查动词时态。根据“I’m afraid Dr. Johnson isn’t at his office now.”以及“I...him on his mobile phone instead.”可知,此处表示将要做的动作,应用一般将来时,其结构为“will+动词原形”。故选B。25.C【详解】句意:安娜学习英语非常认真,并且她的英语在班里是最好的。考查副词和形容词最高级。careful认真的,形容词;carefully认真地,副词;good好的,形容词;the best最好的,形容词最高级;better更好的,形容词比较级。根据“Anna studies English very...”可知,第一空修饰动词“studies”,应用副词carefully;根据“her English is...in her class.”可知,第二空表示在班里是最好的,应用形容词最高级the best。故选C。26.B【详解】句意:这学期她打算上几节声乐课。考查词义辨析。a little一点,修饰不可数名词;a few一点,修饰可数名词;little几乎没有,修饰不可数名词;few几乎没有,修饰可数名词。lessons是可数名词复数,且此处表示“上几节声乐课”。故选B。27.A【详解】句意:当我长大时,我打算成为一名科学家。考查动词短语辨析。grow up长大;wake up醒来;stay up熬夜;get up起床。根据“I’m going to be a scientist ”可知,此处是在描述长大后成为一名科学家的打算,所以应该用grow up。故选A。28.A【详解】句意:——你觉得这部电影怎么样?——它真的很令人兴奋。考查特殊疑问词。How怎样;What什么;When什么时候;Where哪里。根据答句“It’s really exciting.”可知,此处询问对电影的感受,应用句式“how do you like...”,表示“你觉得……怎么样”。故选A。29.B【详解】句意:他很有趣。他总是让我们笑。考查使役动词。to laugh笑,动词不定式;laugh笑,动词原形;laughing笑,现在分词/动名词;laughed笑,过去分词/过去式。 根据“He always makes us...”可知,他总是让我们笑,make sb. do sth. “使某人做某事”,所以用动词原形。选B。30.C【详解】句意:——你父亲多久能回来?——两天以后。考查特殊疑问句。How long多长,对物体长度或动作持续时间提问;How often多久一次,对频率提问;How soon多久以后,对将来时间提问;How far多远,对距离提问。根据问句中“will”和答句中“In two days.”可知,题干是将来的时间进行提问。故选C。31.B 32.A 33.D 34.C 35.C 36.C 37.A 38.B 39.C 40.D【导语】本文是Bill的美国男孩介绍他的朋友Li Lei及其家人的故事。31.句意:我是一所中学的学生。to到;of属于;behind在……后面;under在……下面。根据“I’m a student…a middle school.”可知,此处表示属于中学的学生,应用介词of。故选B。32.句意:我们在同一个班级。same相同的;different不同的;one一个;some一些。根据“We’re in the…class.”及前文“Li Lei is my friend.”可知,他们是朋友,在同一个班级。故选A。33.句意:这是一张他家的全家福!him他,宾格;her她的,形容词性物主代词;he他,主格;his他的,形容词性物主代词。根据“Here is a photo of…family!”及前文可知,此处是介绍Li Lei的家人,且Li Lei是男性,需用形容词性物主代词his修饰family。故选D。34.句意:他有两个姐妹。a一个,为不定冠词;one一;two二;three三。根据“He has…sisters.”及后文“They are twins.”可知,她们是双胞胎,说明有两个姐妹。故选C。35.句意:她们的名字叫芳芳和玲玲。is是,三单形式;be是,原形;are是,主语为复数;am是,主语为I。根据“Their names…Fangfang and Lingling.”可知,主语是复数,谓语动词需用复数形式are。故选C。36.句意:它的名字叫咪咪。It它;It’s它是;Its它的,形容词性物主代词;Their他们的。根据“They have a cat.…name is Mimi.”可知,此处指猫的名字,应用it的形容词性物主代词its表示“它的”。故选C。37.句意:它在桌子下面的地板上。on在……上面;in在……里面;to到;behind在……后面。根据“It’s…the floor under the table.”可知,此处是指在地板上,应用介词on。故选A。38.句意:这对双胞胎也是中学生。/零冠词;The这/那个,定冠词,表特指;A一个,不定冠词,表泛指,用于修饰以辅音音素开头的词;An一个,不定冠词,表泛指,用于修饰以元音音素开头的词。根据“…twins are middle school students, too.”可知,此处是指前文已明确提到的那对双胞胎,应用定冠词the。故选B。39.句意:她们在不同的班级。team队;grade年级;classes班级;school学校。根据“They are in different….”可知,是指在不同班级。故选C。40.句意:在学校她们照顾我。I我,主格;my我的,形容词性物主代词;mine我的,名词性物主代词;me我,宾格。根据“They look after…at school.”可知,此处位于介词后,应用宾格形式。故选D。41.B 42.C 43.A 44.C 45.B 46.D 47.D 48.B 49.A 50.C【导语】本文是一篇说明文,主要揭示了老虎正面临栖息地丧失、食物短缺和非法猎杀等严峻的生存危机,并呼吁通过建立保护区等方式来保护这一濒危物种。41.句意:但它现在是濒危动物之一。in peace和平地;in danger在危险中,处于危险之中;in order有序地;in fact实际上。根据“There are less than 4,000 tigers left in the world”可知,老虎目前处于濒危状态。故选B。42.句意:世界上现存的老虎不到4,000只,并且只有大约70只野生老虎生活在中国。because因为;so所以,因此;and并且;or或者。分析句子“There are less than 4, 000 tigers left in the world,…only about 70 wild tigers are living in China.”可知,前后句子构成并列关系,所以此处应填入并列连词and,意为“并且”符合语境。故选C。43.句意:它们主要生活在吉林省的长白山。mainly主要地;naturally自然地;clearly清楚地;nearly几乎,差不多。根据“They…live in the Changbai Mountain in Jilin Province.”可知,此处应该表达它们主要生活在吉林省的长白山。故选A。44.句意:为什么他们的处境如此艰难?warning警告,警示;tradition传统;situation处境,境地;progress进步。根据后文“And some people kill small animals to eat or to sell, so tigers have…to eat. Also some people kill tigers…their fur and bones.”可知,此处提问老虎的处境如此艰的原因。故选C。45.句意:他们在那里以小动物为食。depend依靠;feed喂养;carry伴,携带;call打电话。根据空格后“on small animals there”可知,此处指的是老虎以小动物为食,feed on“以……为食”,固定搭配。故选B。46.句意:但是人们砍伐树木,森林变得越来越小。put down放下;take away拿走;give out分发;cut down砍倒。根据后半句“the forest is becoming smaller and smaller.”可知,人们砍伐树木,所以森林变得越来越小。故选D。47.句意:而且有些人杀小动物吃或者卖,所以老虎没东西吃。anything任何事情;something一些东西;everything所有,一切;nothing什么都没有。根据前半句“some people kill small animals to eat or to sell”可知,有些人杀小动物吃或者卖,所以老虎没东西吃。故选D。48.句意:也有人为了老虎的皮毛和骨头而捕杀老虎。of属于……的;for为了;in在……里;from来自。根据“some people kill tigers…their fur and bones.”可知,此处应该表达有人为了老虎的皮毛和骨头而捕杀老虎。故选B。49.句意:老虎变得越来越少了。fewer and fewer越来越少的;more and more越来越多的;stronger and stronger越来越强壮的;larger and larger越来越大的。根据前文“Also some people kill tigers for their fur and bones.”可知,有人为了老虎的皮毛和骨头而捕杀老虎,所以老虎越来越少了。故选A。50.句意:他们建立了一个自然保护区来帮助保护老虎。allow允许;hurt使受伤;protect保护;avoid避免。根据“They set up a nature reserve to help…the tigers.”可知,政府建立了自然保护区是为了保护老虎。故选C。51.B 52.C 53.A 54.D 55.F【导语】本文是一段长对话,这段对话展现了两位朋友因共同的电影爱好,从讨论周末计划到最终决定一起观看新上映的《花木兰》的愉快交流过程。51.根据前文“What is your plan for the weekend ”可知,此处应回答自己的周末计划。B选项“没什么特别的。”符合语境。故选B。52.根据前文“It’s a bit noisy.”和后文“And I like cartoons better.”可知,此处应是A表达同意B的观点。C选项“我同意你的观点。”符合语境。故选C。53.根据后文“It’s an old Chinese story.”可知,此处应询问新电影的内容。A选项“它是关于什么的?”符合语境。故选A。54.根据前文“Mulan, a village girl, dresses as a boy and takes her dad’s place to work for the country.”和后文“Yes. She is a hero in Chinese history.”可知,此处应是A在听到花木兰的介绍后对其进行评价。D选项“她多伟大啊!”符合语境。故选D。55.根据前文“The film must be meaningful.”和后文“OK.”可知,此处应是A提出一起去看电影的建议。F选项“为什么不一起去看呢?”符合语境。故选F。56.D 57.C 58.A【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了苏州旅游公司推出的北京五日游项目,包括行程安排、住宿酒店(北京酒店和长城酒店)的设施服务、出发日期及价格、预订方式以及营业时间等信息。56.细节理解题。根据文章中关于“Changcheng Hotel”的介绍“art and fashion show”可知,在长城酒店可以看到艺术和时装秀。故选D。57.细节理解题。根据文章中“Book online: www. (any time) or call: 0512-5258888 (business hours)”以及“Business Hours Weekdays: 24 hours Weekends: 8:00 a.m.—6:00 p.m.”可知,可以在网上预订,网址是www.,且工作日24小时都可预订,所以周二晚上可以访问该网站预订;而打电话预订在周末早上8点到晚上6点,周日早上6:30不在营业时间内。故选C。58.推理判断题。文章主要介绍的是旅游项目相关信息,通常会在旅游杂志上看到这类内容。故选A。59.C 60.B 61.B【导语】本文是一篇说明文,文章通过制扇艺人徐家东的故事,向孩子们说明了制作一把折扇是一门需要特殊材料、耐心工艺和文化传承的独特艺术。59.细节理解题。根据第二段中“They were looking for a special kind of bamboo called ‘jade bamboo’ to make fan ribs (扇骨).”可知,他们在寻找一种叫做“玉竹”的特殊竹子来制作扇骨。故选C。60.细节理解题。根据第四段中“He cooks it, dries it, and keeps it in his workshop for five years. This makes the bamboo strong and ready for making fans.”可知,徐家东在制扇前要把竹子存放五年是为了让它变坚固。故选B。61.主旨大意题。通读全文可知,本文通过制扇艺人徐家东的故事,向孩子们说明了制作一把折扇是一门需要特殊材料、耐心工艺和文化传承的独特艺术,即文章的主旨是“做扇子是一门特殊的艺术。”故选B。62.B 63.C 64.C 65.B【导语】本文是一篇新闻报道,主要报道了在巴黎奥运会取得佳绩的中国奥运冠军代表团依照传统访问香港,通过一系列交流与表演活动,与香港市民互动并分享荣光。62.细节理解题。根据第一段中“Hong Kong is excited because the heroes from the Paris 2024 Olympics are visiting the city.”可知,香港很兴奋,因为2024年巴黎奥运会的英雄们要来参观这座城市。故选B。63.细节理解题。根据第三段中“More than 30 athletes and their coaches went to the Hong Kong Sports Institute. They talked to local athletes and made friends.”可知,运动员们在香港体育学院与当地运动员交谈并交朋友。故选C。64.细节理解题。根据最后一段内容“It’s a tradition for Chinese Olympic winners to visit Hong Kong and Macao after the Summer Olympics.”可知,夏季奥运会后,中国奥运冠军会去香港和澳门,这是一个传统。故选C。65.篇章结构题。通读全文可知,第一段是总起,介绍事件和意义;第二段是承接,介绍行程背景,第三到第五段是分述,详细介绍各项活动;第六段是总结,点明传统,所以本文的篇章结构为:①/②③④⑤/⑥,如B图所示。故选B。66.A 67.D 68.C【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了现代生活中的几种旅行方式,包括飞机、火车、汽车和轮船,并阐述了每种旅行方式的特点和优势。66.推理判断题。根据文章第三段“You can travel three or four hundred miles or only fifty or one hundred miles a day, just as you like. You can stop if there is something interesting to see.”可知,开车旅行可以根据自己的喜好安排行程,想走多远就走多远,想停就停。因此,空格处应填入与“自由安排行程”相关的内容。选项A“制定你自己的时间表”符合语境。故选A。67.细节理解题。根据文章第三段“That is why travelling by car is popular for pleasure trips, while people usually take a train or plane when travelling on business.”可知,这就是为什么自驾游在休闲旅行中很受欢迎,而商务旅行时人们通常选择火车或飞机。因此,商务旅行时人们通常选择火车或飞机。故选D。68.推理判断题。根据文章第二段“Travelling by train is slower than by plane, but it has its advantages.”、第三段“Many people like to travel by car.”以及第四段“Some people prefer to travel by sea when possible.”可知,每种旅行方式都有其优点,如火车旅行虽然比飞机慢,但有其优势;自驾游很受欢迎;轮船旅行是一种非常愉快的度假方式。由此可推知,文章提到的每种旅行方式都有其优点。故选C。69.B 70.A 71.C 72.B【导语】本文介绍了一个名为“英雄老鼠”的项目,科学家们正在训练老鼠来帮助拯救地震后被困的人。69.细节理解题。根据“This is a part of a special scientific project called ‘Hero Rats’. Dr. Donna Kean, a scientist from Scotland, is working on this project.”可知,唐娜·基正在从事“英雄老鼠”项目。故选B。70.词句猜测题。根据“They are good at moving through small spaces. They can live on anything and live in highly dangerous places.”可知,老鼠善于在狭小的空间里移动,它们可以靠任何东西为生,也可以生活在非常危险的地方,因此它们是灵活的。因此agile意思是“灵活的”,故选A。71.细节理解题。根据“Both of them have a good sense of smell, but the sense of mice is better than that of dogs. Moreover, people can catch, feed and take care of mice much more easily. They learn things very fast, and they don’t get bored as easily as dogs.”可知,老鼠的嗅觉比狗的好,比狗更容易照顾,而且它们不像狗那样容易感到无聊。故选C。72.推理判断题。根据“This is a part of a special scientific project called ‘Hero Rats’.”可知,本文是为了介绍一个名为“英雄老鼠”的项目。故选B。73.Because he was always sad and never stopped complaining. 74.Nothing./He got nothing. 75.Happiness is our decision./Happiness is our own choice.【导语】本文讲述了一位爱抱怨的孤独老人,历经八十年追寻幸福却一无所获,最终选择与幸福相伴、享受生活而变得快乐的故事,传递了“幸福源于自身选择”的道理。73.根据“because he was always sad and never stopped complaining”可知,村民们不喜欢老人是因为他总是悲伤和抱怨。故填Because he was always sad and never stopped complaining.74.根据“For eighty years, I’ve been chasing (追求) happiness, but I got nothing”可知,老人追求幸福八十年却一无所获。故填Nothing./He got nothing.75.根据“Happiness is your decision”可知,我们从文章中学到幸福是我们自己的决定/选择。故填Happiness is our decision./Happiness is our own choice.76.(r)aise【详解】句意: 我们一致同意筹集资金来帮助穷人。raise“筹集”,动词,agreed to后接动词原形。故填(r)aise。77.(p)retty【详解】句意:我们的数学课相当有趣。我们大多数人都喜欢它们。根据首字母“p”以及汉语提示可知,“pretty”符合语义。此处“pretty”为副词,修饰形容词“interesting”。故填(p)retty。78.(e)nd【详解】句意:在活动结束时,我们和动物们拍了一张照片。end“结束”,名词,at the end of“在……结束时”。故填(e)nd。79.(c)hoice【详解】句意:我错过了末班车,所以我别无选择,只能步行回家。动词“had”后缺宾语,“no”后面接名词;choice“选择”,名词;have no choice but to do“没有别的选择只能做某事”,固定搭配。故填(c)hoice。80.(f)ull【详解】句意:下周五对她来说日程很满,因为她有钢琴课。根据首字母提示和“because she has piano lessons”可知,此处表示日程很满。形容词full“满的”符合语境。故填(f)ull。81.例文Dear Dave,I know that you are interested in Chinese culture and I’m glad you are planning a trip to China. Why not come to Anhui, my hometown, to have some fun Anhui is in the east of China and it is cool in autumn. You can drink tea and watch Huangmei Opera here. It is a good place to have a visit. Besides, it is a good way to learn Chinese. Learning Chinese is more difficult than learning English, so you have to spend more time on it. You’d better listen more, speak more and imitate more. As the saying goes, practice makes perfect. I think you can have a great time and fall in love with China.Welcome to Anhui. I’m looking forward to seeing you here!Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一封电子邮件,李华向Dave介绍安徽并邀请其前来旅游;②时态:以一般现在时为主,介绍安徽的地理位置、气候、文化及学习汉语的方法;③提示:文章围绕“邀请Dave来安徽”展开,包含安徽的位置、气候、文化活动、学习汉语的建议以及欢迎之意,内容完整,逻辑连贯,符合书信格式。[写作步骤]第一步,开篇表达对Dave计划来中国的欢迎,并直接邀请他来自己的家乡安徽;第二步,具体介绍安徽的地理位置、秋季气候特点,列举喝茶、看黄梅戏等文化活动,说明安徽是参观的好地方,并顺势提出学习汉语的建议,强调多听、多说、多模仿,引用谚语“熟能生巧”;第三步,再次表达欢迎,并期待与Dave见面,收束全文。[亮点词汇]①be interested in对……感兴趣②practice makes perfect熟能生巧[高分句型]①Why not come to Anhui, my hometown, to have some fun (“Why not…”提建议句型)②Learning Chinese is more difficult than learning English, so you have to spend more time on it. (比较级结构和“so”引导结果状语从句)③As the saying goes, practice makes perfect. (引用谚语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 安徽省合肥市2025-2026学年八年级英语上期中考试模拟题.docx