阅读理解二次开发10.30(四)导学案(无答案)2026届高三英语上学期一轮复习专项

资源下载
  1. 二一教育资源

阅读理解二次开发10.30(四)导学案(无答案)2026届高三英语上学期一轮复习专项

资源简介

课时作业阅读理解二次开发-导学案
一、Learning objectives:
1.Master the related points in the test paper firmly and learn to use them freely.
2.Be able to improve to use the skills of analyzing and solving problems by cooperation.
3.Be absorbed in our class and enjoy the pleasure of learning English.
二、暴露问题:
1.基础知识薄弱,对所学内容掌握不扎实,对考点和具体语境把握不准确
2.对阅读理解文章的重要细节理解不准确,推理判断的能力有待加强。
三、课前检测单
(A)1.an easy delivery experience__________________ 2. log on to your account______________
3.place items in your cart_______________________ 4.order right away or schedule the order_____________
5.pay extra for priority delivery___________________ 6.Skip the line and reservations___________________
(B)1.led to a boom in Internet access________________ 2.break down complex issues into simple words________________
3.incredibly popular_________________ 4.promoted a false theory__________________
5. blindly subscribe to vlogs______________________
6.be addicted to/had limited access to/be easily misled by_____________________
7. raise various opinions/challenge the authority/criticize traditional values_______________________________________
(七选五)1. have access to your accounts easily____________
2.result in the loss of money and the leak of personal information ______________________________________
3.set strong, unique passwords_________________ 4.Over reliance on technology________________________
5.lead to a disconnection from the key concepts of money management ____________________________
6.24/7 access________________ 7. make impulsive purchases________________
8.regularly monitor your account, set spending limits, and be mindful of your financial activity online____________________________________________
9. have a stable and reliable Internet connection_________________10. conduct financial transactions________________
11.seek advice or assistance for complex financial matters______________________________
12.Security risks________________ 13.miss out on face to face communication___________________
14. fall victim to online cheating____________________ 15. a one size fits all solution for____________________
四、题目类型
细节理解题:_______________ 推理判断题:______________ 主旨大意题:_____________ 词义猜测题:____
长难句分析
(B)P1 So Rathee, who grew up in a small northern Indian town in the state of Haryana and later studied mechanical engineering in Germany, became what he calls a “YouTube educator”, making videos in Hindi that fact check topics that are trending on Indian social media.
1.Sentence structure:__________________
2.Words and phrases:(1)study mechanical engineering____________ (2)fact-check/trending topics:______________
(3)break down complex issues into simple words_________________________________
3.Grammar:(1)who引导___________从句 (2)what引导__________从句 (3)making作___________成分
(4)2个that引导____________从句 (5) to present作_______________
4.Translation:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
六、Homework:Finish the exercise on the paper.
课时作业阅读理解二次开发--练习
2024年高考I卷 C(随堂练习)
Is comprehension the same whether a person reads a text onscreen or on paper And are listening to and viewing content as effective as reading the written word when covering the same material The answers to both questions are often “no.” The reasons relate to a variety of factors, including reduced concentration, an entertainment mindset (心态) and a tendency to multitask while consuming digital content.
When reading texts of several hundred words or more, learning is generally more successful when it’s on paper than onscreen. A large amount of research confirms this finding. The benefits of print reading particularly shine through when experimenters move from posing simple tasks – like identifying the main idea in a reading passage – to ones that require mental abstraction – such as drawing inferences from a text.
The differences between print and digital reading results are partly related to paper’s physical properties. With paper, there is a literal laying on of hands, along with the visual geography of distinct pages. People often link their memory of what they’ve read to how far into the book it was or where it was on the page.
But equally important is the mental aspect. Reading researchers have proposed a theory called “shallowing hypothesis (假说).” According to this theory, people approach digital texts with a mindset suited to social media, which are often not so serious, and devote less mental effort than when they are reading print.
Audio (音频) and video can feel more engaging than text, and so university teachers increasingly turn to these technologies – say, assigning an online talk instead of an article by the same person. However, psychologists have demonstrated that when adults read news stories, they remember more of the content than if they listen to or view identical pieces.
Digital texts, audio and video all have educational roles, especially when providing resources not available in print. However, for maximizing learning where mental focus and reflection are called for, educators shouldn't assume all media are the same, even when they contain identical words.
30. Why are audio and video increasingly used by university teachers
A. They can hold students’ attention. B. They are more convenient to prepare.
C. They help develop advanced skills. D. They are more informative than text.
29. What does the shallowing hypothesis assume
A. Readers treat digital texts lightly. B. Digital texts are simpler to understand.
C. People select digital texts randomly. D.Digital texts are suitable for social media.
31. What does Paragraph 6 mainly tell us
A. Students should apply multiple learning techniques. B. Teachers should produce their own teaching material.
C. Print texts cannot be entirely replaced in education. D. Education outside the classroom cannot be ignored.
28. What does the underlined phrase “shine through” in paragraph 2 mean
A. Seem unlikely to last. B. Seem hard to explain. C. Become ready to use. D. Become easy to notice.
2023年全国甲卷(巩固练习)
I was about 13 when an uncle gave me a copy of Jostein Gaarder’s Sophie’s World. It was full of ideas that were new to me, so I spent the summer with my head in and out of that book. It spoke to me and brought me into a world of philosophy.
That love for philosophy lasted until I got to college. Nothing kills the love for philosophy faster than people who think they understand Foucault, Baudrillard, or Confucius better than you — and then try to explain them.
Eric Weiner’s The Socrates Express: In Search of Life Lessons from Dead Philosophers reawakened my love for philosophy. It is not an explanation, but an invitation to think and experience philosophy.
Weiner starts each chapter with a scene on a train ride between cities and then frames each philosopher’s work in the context (背景) of one thing they can help us do better. The end result is a read in which we learn to wonder like Socrates, see like Thoreau, listen like Schopenhauer, and have no regrets like Nietzsche. This, more than a book about understanding philosophy, is a book about learning to use philosophy to improve a life.
He makes philosophical thought an appealing exercise that improves the quality of our experiences, and he does so with plenty of humor. Weiner enters into conversation with some of the most important philosophers in history, and he becomes part of that crowd in the process by decoding (解读) their messages and adding his own interpretation.
The Socrates Express is a fun, sharp book that draws readers in with its apparent simplicity and gradually pulls them in deeper thoughts on desire, loneliness, and aging. The invitation is clear: Weiner wants you to pick up a coffee or tea and sit down with this book. I encourage you to take his offer. It’s worth your time, even if time is something we don’t have a lot of.
28. Who opened the door to philosophy for the author
A. Foucault. B. Eric Weiner. C. Jostein Gaarder. D. A college teacher.
29. Why does the author list great philosophers in paragraph 4
A. To compare Weiner with them. B. To give examples of great works.
C. To praise their writing skills. D. To help readers understand Weiner’s book.
30. What does the author like about The Socrates Express
A. Its views on history are well-presented. B. Its ideas can be applied to daily life.
C. It includes comments from readers. D. It leaves an open ending.
31. What does the author think of Weiner’s book
A. Objective and plain. B. Daring and ambitious.
C. Serious and hard to follow. D. Humorous and straightforward.
Homework:Finish the exercise on the paper.
词汇积累
1. philosophy _____________ 2. reawaken_______________
3. in search of______________ 4. explanation________________--v.______________
5. scene____________ 6. frame__________ 7. wonder_________________
8. have no regrets_________________ 9. more than________________
10. appealing _________________--v.______________ 11. plenty of______________________
12. interpretation_______________ 13. draw readers ______________14. apparent_____________
15. simplicity ____________ 16. take this offer_____________
pare A with/to B_____________________ 18. be applied to___________
19. daring______________ 20. plain________________
长难句分析
He makes philosophical thought an appealing exercise that improves the quality of our experiences, and he does so with plenty of humor.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The end result is a read in which we learn to wonder like Socrates, see like Thoreau, listen like Schopenhauer, and have no regrets like Nietzsche.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源预览