Unit 7 Happy Birthday! 单元同步巩固(附答案+详细解析)人教版(2024)七年级上册

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 7 Happy Birthday! 单元同步巩固(附答案+详细解析)人教版(2024)七年级上册

资源简介

人教版(2024)七年级上册《Unit 7 Happy Birthday! 》2025年
单元同步巩固卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在试卷上无效。
3.考试结束后,本试卷和答题卡一并交回。
一、选词填空(20分)难度系数:****
1.
A.blows out B.For example C.makes a wish D.Next time E.takes photos
Anna's birthday is coming.She loves simple(简单的) birthday celebrations."All birthday parties need some important things,"she says. (1) ,she always wants friends,music,and a chocolate cake.
Many friends come to Anna's birthday party.When the cake comes,she closes(闭上) her eyes and (2) .Then she (3) all thirteen candles."Let's have fun!"she says.Anna's dad (4) of us.In one picture,we're laughing because everyone has cream(奶油) on the nose!We dance to the music and play some fun games.At 7 p.m.,Anna starts to open gifts happily.
(5) when it's my birthday,I'll do these same happy things.As Anna says,simple celebrations make the best memories(记忆).
2.
buy celebrate five he interest last long mean real sell short we
I think May is a very nice month.May is the (1) month of a year.In China,people usually have a five-day holiday(假期) this month.The five-day holiday is (2) ,but Chinese people like it very much.May 4th is Chinese Youth(青年) Day.That's a day for Chinese youth.They often do something (3) on that day.My birthday is on May 19th.Every year,I have a birthday party and I ask my classmates to come to my home for the (4) .We play games and eat delicious food.That's (5) fun.And on May 22nd,we have an art festival.
For Paul,December is a very nice month. (6) birthday is on December 3rd.His friends want (7) some gifts for him.So they go to the Nice Book Shop because it often has a(n) (8) .They find some good books for Paul in it.On the 25th,that's Christmas Day.Paul doesn't go to school.On the 31st,the (9) day of the month,he has English Day.He is very (10) in it.He can do many things--speaking English,reading English books,telling English stories.
二、完型填空(15分)难度系数:****
Tomorrow is Jack's birthday.He and his father are in a (3)."Dad,look at the (4) dress.It is so nice!I think Mum will love it,"Jack says.
"Oh,yes.She likes blue,"Mr Brown says."(5) is it?"
"It's 90 yuan.We can give her a(n) (6)."Jack says.
"But Jack,tomorrow is not your (7) birthday,"Mr Brown says."I (8) have 100 yuan.And you say you want a pair of (9)."
"Yes,Dad,"Jack says."But I have some trousers in my (10).Mum doesn't have a blue dress.I(11) the black hat.It's only 6 yuan."
"Okay.Then let's (12) the dress for your mum and the hat for you,"Mr Brown says.
They go home with the dress and the hat happily.
3.A. park B. shop C. library
4.A. blue B. white C. yellow
5.A. What size B. What colour C. How much
6.A. job B. surprise C. answer
7.A. sister's B. cousin's C. mother's
8.A. only B. really C. always
9.A. shoes B. glasses C. trousers
10.A. room B. school C. classroom
11.A. see B. like C. know
12.A. buy B. find C. draw
三、阅读六选五(10分)难度系数:***
We all know there are 12 months in a year. (1) The months in English come from Latin.Let's have a look at some.
Remember the ancient Roman Gods(古罗马诸神).
January comes from the Roman god Janus.He has a face on both the front and back of his head,one looking back to the past and the other looking to the future. (2) In ancient Rome,there's a god of war called Mars. (3) And April comes from the Roman goddess of love,Venus's Greek name Aphrodite.April is also the beginning of spring in the year.At that time,all things grow.
(4)
We have 12 months in a year now,but the ancient Roman calendar(日历) has only 10 months starting from March to December.Later,the Roman government(政府) puts January and February at the beginning of the year.
(5) In Latin,Septem means"seven"and Octo means "eight".But now they are used to mean the ninth and tenth months of the year.
A.Follow the ancient Roman calendar.
B.The following months change in this way.
C.But do you know where the English months come from?
D.The calendar changes the order(顺序),but other names are still in use.
E.To remember him,people use"March"from his name to name the third month.
F.So people choose his name to show the end of the old year and the beginning of the new year.
四、阅读理解(10分)难度系数:****
Danny is a little boy.Today is his fifth birthday.He goes to see his friend,a dinosaur."Will you come to my birthday party?"asks Danny."I'd love to come,"says the dinosaur.
On the way home,Danny sits on the back of the dinosaur.And they take Danny's friends with them.The dinosaur is so big that there are twelve people on its back."Today I'm 100 years old,"says the dinosaur."Then,it can be your birthday party too!"says Danny.
The children help Danny and the dinosaur put on a birthday hat.Danny's mother and father give each child some ice cream.They give the dinosaur some ice cream too.The children sit down to have a break and the dinosaur puts his legs(腿) out of the door.For him,the house is not big enough.
"Here comes the birthday cake!"say the children."Happy birthday to you!"all the people sing around the cake.Danny and the dinosaur make wishes and they blow out the candles.
18.How old is Danny today? ______
A. 4. B. 5. C. 6.
19.How many of Danny's friends are on the back of the dinosaur? ______
A. 11. B. 12. C. 13.
20.Why does the dinosaur put his legs out of the door? ______
A. Because his legs are not clean.
B. Because the house is small for him.
C. Because all the people are outside the house.
21.What do the children do at the party? ______
A. They make ice cream.
B. They put on birthday hats.
C. They sing for Danny and the dinosaur.
22.How may the dinosaur feel after joining in the party? ______
A. Bored. B. Sorry. C. Happy.
五、任务型阅读--完成表格(10分)难度系数:****
Sam's birthday is coming.His friends are thinking about what to do for his birthday party.They know Sam likes eating cakes very much.And they think cakes in the shop are not delicious.So they want to make one for him.Sam likes sports very much.And he always plays baseball with his friend David.So David wants to buy a pair of sports shoes for himself.David goes to a clothes store,and the things in it are on sale.So David takes one pair for Sam.Mary knows Sam likes reading,so she buys some interesting storybooks for him.
Then Sam's friends think of some activities for the party.As school band members,Jack can play the guitar and Mike can play the violin.Lily can use the piano in Sam's house to play together too.When they eat the cake,there can also be some fun games.And Bob will do something important then—take photos to remember the fun times!
Sam's friends think Sam will be very surprised when his birthday comes!
六、阅读理解(10分)难度系数:***
Friends' (1) for Sam's Birthday
Food Make a cake because cakes in the shop aren't (2)
Gifts *David:Buy a pair of sports shoes at a (3) in a clothes store
*Mary:Buy interesting storybooks
Activities *Play different (4) .
*Have some games.
*Take photos.
They are sure Sam will get a (5)
My dear son,
It's so wonderful to watch you grow up.I like to see your smile every day!Thank you for bringing joy to the family.Sometimes you do drive me up the wall with your loud music.But I wouldn't change a thing about you.I love you so much.Happy birthday!
Love you,
Dad
To my wonderful mum,I wish you a happy birthday!Thank you so much for taking care of me and loving me every day.You're such a beautiful and kind woman.I want to be just like you when I grow up.
Your loving daughter,Amy
Dear Penny,
You laugh all the time,and you have no worries - you're everything I want in a friend.Don't ever change!Stay as amazing as you are,my dear friend.Always remember that if you fall,I will pick you up.Happy birthday,and stay happy every day!
Your best friend forever,
Tina
24.Why does the father thank his son? ______
A. Because his son always smiles.
B. Because his son brings the family joy.
C. Because his son talks about music with him.
25.What does Amy's mum do for her? ______
A. Help her. B. Watch her grow up. C. Care for and love her.
26.How is Penny? ______
A. Happy. B. Kind. C. Beautiful.
27.Which of the following relationships is right in the passages? ______
a.Friends.
b.Mother and son.
c.Father and son.
d.classmates
A. ab B. ac C. cd
28.What are the three people's cards mainly(主要地) for? ______
A. To show love for someone.
B. To thank someone for doing something important.
C. To celebrate the birthdays of the people they love.
七、任务型阅读---简答(10分)难度系数:***
Hello,everyone.Today,we are going to know about a special day —National Day.It is a great day to remember the founding of the country.A country usually gets its independence(独立)on that day.So it's an important day for the country and all the people in it.
China's National Day is on 1st October every year.We celebrate it from 1949.On that special day,we have many activities,like raising the national flag,singing the national song,and releasing doves of peace(放和平鸽).And we can see many red flags and beautiful flowers on every street.We also have a seven-day break.It's a special time for family and friends to have fun.
Celebrating National Day is meaningful.We can show our love for our nation and our country can show its strong power(强大的力量).Also,it's a way to remember our country's history and the great people.We need to learn from them and should always work hard to make our country strong.
How do you celebrate National Day?Tell us about your stories.
(1) What does National Day mean?
______
(2) How many years old is China in 2025?
______
(3) How does the writer show National Day is special in Paragraph 2?
______
(4) Why is celebrating National Day meaningful for people?
______
(5) What do you like to do to celebrate National Day?And why?
______
八、选词填空(10分)难度系数:****
balloon blow cake candle celebrate different look mean prepare similar song wish
How do you celebrate your birthday?Today,people always celebrate birthdays in (1) ways.There's a birthday party with a cake, (2) ,candles and some gifts.Birthdays are (3) for people,but do you know how and where people start to use these things to celebrate birthdays?
Birthday (4)
In ancient Greece,some people put candles on a cake to show their love for the moon goddess (月亮女神),Artemis.They make round(圆形的) cakes and put candles on them (5) like the moon.Then they make wishes before (6) out the candles.They wish that the smoke(烟雾) from the candles can bring their (7) to the goddesses.And if the birthday person blows out all the candles in one go,the wish will come true.
Birthday cakes
The birthday cakes may come from ancient Roman times.About 600 years ago,Germans start to eat (8) on birthdays,and then the modern birthday cake comes in different looks.
Birthday songs
If there's one thing to let someone know it's your birthday,it's the"Happy Birthday"song.It is said that the (9) melody(旋律) comes from a greeting song called Good Morning to All.American sisters Mildred and Patty Hill made it in 1893.
Now you know a lot about some parts of (10) birthdays,it's time to start your party.
九、阅读六选五(10分)难度系数:***
Dear Mum,
My new friend Nina asks me to her birthday party and that day turns out to be so special and fun!Let me tell you more about it.
(1)______ So it's not easy for me to find it.Nina gives me a map at school.But when I get home,I can't find it!(2)______ So I take a bus(公交车)to the library first.Then I want to contact Nina,but I don't take my phone(手机).(3)______ The woman is Nina's aunt.What a surprise!(4)______ When we get to Nina's house,all Nina's good friends are there.We sing songs,play games,and eat a big cake.
(5)______ The party is really interesting! Miss(想念) you so much!
Yours,
Diana
A.Then I ask a woman for help.
B.After that,we take lots of photos.
C.It's my first time to go to her house.
D.She goes to Nina's birthday party too.
E.I only know her house is next to City Library.
F.I always have fun at Nina's home at weekends.
十、选词填空(10分)难度系数:****
balloon blow enjoy list mean price sell something surprise village
I n a small village,a surprise celebration is coming.The shops there have a"Make a Wish" (1) .Everything is 50% off.The news makes the (2) get together happily.
Early in the morning,a girl named Lily makes her own way to a shop.She saves money(省钱)for weeks to buy her favourites.The shop is decorated(装饰) with colourful (3) .They're beautiful.And there's a sign(指示牌) that reads,"Make a Wish and Grow Your Happiness."
Lily is very excited when she sees the yogurt,chocolate and pizza on sale.She (4) the things she wants to buy soon.The owner(主人),Mr Thompson,notices her and says,"You can make a wish after you buy (5) .Who knows,it may come true!"
Lily smiles and then finds her things carefully(仔细地).She is happy to find the (6) are very good when paying(付钱).As she (7) out the candle on a cupcake,she makes a wish quickly.
Outside the shop,Lily (8) her food,feeling very happy.She shares the chocolate and pizza with her friends.They are all (9) at the sale.
The "Make a Wish"sale brings happiness to the people there.What a (10) sale!
十一、任务型阅读--完成表格(10分)难度系数:****
Today is Tom's birthday.And today is Sunday,so he doesn't need to go to school.That's very nice because he can play all day.
First,Tom sees Jack,Jane and Mary.They're in the same class.Tom sees they have some things with them.Jack has a basketball.Jane knows Tom likes to play ping-pong but his bat is old.So she buys him a new one.And Mary buys a dictionary for Tom.Then Leo and Bob come too.They are the sons of Tom's uncle and Tom likes to play with them too.They take some CDs to Tom.Tom's busy parents aren't at home,so Tom calls a restaurant and wants them.to cook and send some food for lunch.
It's 9:00 a.m.now and everyone is in Tom's room.They can't wait to start having fun!
Tom's Birthday Party
Time One (1) ______
People His classmates and (2) ______
Gifts A basketball,a(3) ______ ,a dictionary,and some CDs
Food Some food from a(4) ______
(5) ______ Everyone is happy to have the party.
十二、任务型阅读---简答(10分)难度系数:***
It's Tommy's 6th birthday today.It is a great day for him,because everyone in his family is here today."I love everyone in the US!"Tommy says after making a wish.
"Why do you only love people in the US?"asks his father."People all over the world(世界)need your love."
"I don't think so,"says Tommy."We are far from people in other countries.We can't see each other.I don't need them,and they don't need me."
"Oh,no,"Tommy's sister Jane says."People are not far from each other today.We are in a big family."
"Look at all the gifts on the desk,"says Aunt Jenny."How many of them are from other countries?"
"Here are some nice dolls,"says his mother."They're from China."
"This watch comes from Japan,"says Jane.
"Look at that cap.It's from England,"says his grandfather.
"How great it is!"Tommy says."The world helps us live a beautiful life.I love the world!"
(1) Why is today great for Tommy?
______
(2) Why does Tommy only love people in the US at first?
______
(3) Which of Tommy's gifts are from other countries?
______
(4) What are Tommy's family like?
______
(5) Do you think it is important to love people from all over the world?And why?
______
十三、书面表达(15分)难度系数:****
假如你是Mary,你的生日快到了,请按图示写一封信,邀请你的朋友Tom参加你的生日聚会。
Welcome to My Birthday Party
Time At 1 p.m.on 10th Dec.
Place Mary's home
Food …
Activities (1)Sing the"Happy Birthday"song
(2)…
Others (1)No gifts
(2)…
注意:
(1)信件必须包含图示所有内容;
(2)补充参加聚会的感受;
(3)文中不能出现真实姓名及学校名称;
(4)词数50左右。
______
答案和解析
1.【答案】【小题1】B
【小题2】C
【小题3】A
【小题4】E
【小题5】D
【解析】(1)考查介词短语。句意:例如,她总是想要朋友、音乐和一个巧克力蛋糕。根据"she always wants friends,music,and a chocolate cake.(她总是想要朋友、音乐和一个巧克力蛋糕。)"可知,这是对前面"所有生日派对都需要一些重要的东西"的举例说明,应用For example,意为"例如",故填B。
(2)考查动词短语。句意:当蛋糕端上来时,她闭上眼睛许了个愿。根据"she closes(闭上) her eyes.(她闭上眼睛。)"以及常识可知,过生日闭上眼睛通常是许愿,makes a wish表示"许愿",故填C。
(3)考查动词短语。句意:然后她吹灭了所有十三根蜡烛。根据"all thirteen candles(所有十三根蜡烛)",以及过生日的常识可知,许完愿后要吹灭蜡烛,blows out表示"吹灭",故填A。
(4)考查动词短语。句意:安娜的爸爸给我们拍照。根据"In one picture...(在我们的照片里)",可知,爸爸是在拍照,takes photos表示"拍照",故填E。
(5)考查副词短语。句意:下次我过生日的时候,我也要做这些同样开心的事情。根据"when it's my birthday,I'll do these same happy things.(我过生日的时候,我也要做这些同样开心的事情。)"可知,这里说的是下次自己过生日时的情况,Next time表示"下次",故填D。
文章讲述了安娜喜欢简单的生日庆祝方式,她生日时邀请朋友、听音乐、吃巧克力蛋糕,大家一起玩得很开心,作者表示下次自己生日也要这样做。
解答此类题,关键在于理解,即理解句子的逻辑关系,选择合适的短语或词语。
2.【答案】【小题1】fifth
【小题2】short
【小题3】things
【小题4】celebrations
【小题5】really
【小题6】His
【小题7】to buy
【小题8】sale
【小题9】last
【小题10】interested
【解析】(1)考查序数词。句意:五月是一年中的第五个月份。根据句意可知,这里需要表示顺序的词,五月是一年中的第五个月,所以应用five(五)的序数词fifth(第五),故填fifth。
(2)考查形容词。句意:这五天的假期时间较短,但中国人非常喜欢它。根据but Chinese people like it very much.(但中国人非常喜欢它。)可知,此处表示五天假期虽然"很短"但人们都非常喜欢这个假期,short"短的",形容词,在句中作表语,故填short。
(3)考查名词复数。句意:他们通常会在那一天做一些事情。根据句意可知,这里需要名词表示要做的事情,thing"事情",可数名词,前面有some"一些"修饰,用复数,故填things。
(4)考查名词复数。句意:每年我都会举办一个生日派对,并邀请我的同学们到我家来参加庆祝活动。根据I have a birthday party(我会举办一个生日派对)可知,举办一个生日派对,会邀请同学们到我家来参加庆祝活动,celebrate(庆祝)是动词,这里应用其名词形式celebration(庆祝),且这里表示泛指,用复数,故填celebrations。
(5)考查副词。句意:那真是太有趣了。根据We play games and eat delicious food.(我们玩游戏,品尝美味的食物。)可知,那真是很有趣的,really"真正地",副词,符合题意,修饰后面的形容词fun"有趣的",故填really。
(6)考查形容词性物主代词。句意:他的生日在12月3日。根据上文For Paul,December is a very nice month.(对于保罗来说,十二月是个非常美好的月份。)可知,他的生日应是在十二月,设空处修饰后面的名词birthday(生日),所以应用形容词性物主代词his(他的),且句首首字母需要大写,故填His。
(7)考查动词不定式。句意:他的朋友们想给他买些礼物。根据So they go to the Nice Book Shop(所以他们去了"美好书店")可知,他的朋友们想给他买些礼物,buy"买",动词,want to do sth"想要做某事",固定搭配,故填to buy。
(8)考查名词。句意:所以他们去了"美好书店",因为那里经常有促销活动。根据题干,结合句意及备选词汇,可知保罗的朋友们去"美好书店",是因为那里经常有促销活动,sell"卖",动词,这里应用与其对应的名词sale"促销",have a sale"举行促销活动",故填sale。
(9)考查形容词。句意:31日是这个月的最后一天。根据On the 31st(31日)可知,这是这个月的最后一天,last"最后的",形容词,在句中作定语修饰后面的名词day"天",故填last。
(10)考查形容词。句意:他对这个活动非常感兴趣。根据下文He can do many things--speaking English,reading English books,telling English stories.(他能做很多事情——说英语、阅读英语书籍、讲述英语故事。)可知,他对这个活动非常感兴趣,be interested in sth"对某事感兴趣",固定搭配,故填interested。
本文主糖要介绍了五月和十二月的一些重要日子,包括中国的五一假期、青年节、作者的生日,以及保罗的生日、圣诞节和英语日等活动。
根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
3~12.【答案】B、A、C、B、C、A、C、A、B、A
【解析】(1)考查名词。句意:他和他的父亲在一家商店里。A公园;B商店;C图书馆。根据句子"Dad,look at the...dress.It is so nice!I think Mum will love it."(爸爸,看那件……裙子。它太漂亮了!我想妈妈会喜欢的。)可知他们在商店里,故选B。
(2)考查形容词。句意:爸爸,看那件蓝色的裙子。A蓝色的;B白色的;C黄色的。根据句子"She likes blue."(她喜欢蓝色。)可知此处指蓝色的裙子,故选A。
(3)考查特殊疑问词。句意:它多少钱?A什么尺码;B什么颜色;C多少钱。根据句子"It's 90 yuan."(它90元。)可知此处询问价格,故选C。
(4)考查名词。句意:我们可以给她一个惊喜。A工作;B惊喜;C答案。根据It is so nice!I think Mum will love it.(真是太好了!我想妈妈会喜欢的。)可知此处指给妈妈一个惊喜,故选B。
(5)考查名词所有格。句意:但是杰克,明天不是你妈妈的生日。A姐姐的;B表亲的;C妈妈的。根据后文"Then let's...the dress for your mum."(然后让我们……给你妈妈买那条裙子。)可知此处指不是妈妈的生日,故选C。
(6)考查副词。句意:我只有100元。A仅仅;B真的;C总是。根据have 100 yuan(有100元),可知此处指只有100元,故选A。
(7)考查名词。句意:你说你想要一条裤子。A鞋子;B眼镜;C裤子。根据后文"But I have some trousers in my..."(但是我的……有一些裤子。)可知此处指想要一条裤子,故选C。
(8)考查名词。句意:但是我的房间有一些裤子。A房间;B学校;C教室。根据But I have some trousers.(但是我有几条裤子。)可知此处指房间里有裤子,故选A。
(9)考查动词。句意:我喜欢那顶黑色的帽子。A看见;B喜欢;C知道。根据the black hat(黑色的帽子),可知此处指喜欢那顶帽子,故选B。
(10)考查动词。句意:然后让我们给你妈妈买那条裙子,给你买那顶帽子。A买;B找到;C画。根据the dress for your mum and the hat for you(给你妈妈那条裙子,给你那顶帽子),可知此处指买裙子和帽子,故选A。
本文讲述了杰克和父亲在商店里,杰克想给妈妈买一条蓝色裙子作为生日惊喜,父亲因钱不够,最后决定给妈妈买裙子,给杰克买帽子。
首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
13~17.【答案】C、F、E、A、D
【解析】(1)细节推理题。根据下文The months in English come from Latin.(英语中的月份来自拉丁语。)可知,此处与英语月份的来源相关,C选项"但是你知道英国的月份是从哪里来的吗?"符合语境,故选C。
(2)细节推理题。根据小标题Remember the ancient Roman Gods.(记住古罗马诸神。)可知本段与罗马诸神相关,再结合前文Jamuary comes from the Roman god Janus.He has a face on both the front and back of his head,one looking back to the past and the other looking to the future.(Jamuary来自罗马神Janus。他的前后头都有一张脸,一张回顾过去,另一张展望未来。)可知,对January来源的讲述,F选项"所以人们选择他的名字来表示旧年的结束和新年的开始。"符合语境,故选F。
(3)细节推理题。根据小标题Remember the ancient Roman Gods.(记住古罗马诸神。)并结合前文Jamuary comes from the Roman god Janus.He has a face on both the front and back of his head,one looking back to the past and the other looking to the future.(Jamuary来自罗马神Janus。他的前后头都有一张脸,一张回顾过去,另一张展望未来。)可知,本段讲述罗马诸神与月份之间的关系,E选项"为了纪念他,人们用他的名字中的"三月"来命名第三个月。"符合语境,故选E。
(4)细节推理题。根据下文We have 12 months in a year now,but the ancient Roman calendar has only 10 months starting from March to December.Later,the Roman government(政府) puts January and February at the beginning of the year.(我们现在一年有12个月,但古罗马日卡从三月到十二月只有10个月。后来,罗马政府将1月和2月定为年初。)可知,此处概括月份的另一个来历与古罗马日历相关,A选项"遵循古罗马历法。"符合语境,故选A。
(5)细节推理题。根据下文In Latin,Septem means"seven"and Octo means "eight".But now they are used to mean the ninth and tenth months of the year.(在拉丁语中,Septem意为"七",Octo意为"八"。但现在它们被用来指一年中的第九个月和第十个月。)可知,本段列举了两个例子,D选项"日历改变了顺序,但其他名称仍在使用中。"符合语境,故排除,故选D。
本文介绍了英语月份名称的来源,主要涉及古罗马诸神和古罗马日历对月份命名的影响。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
18~22.【答案】B、A、B、C、C
【解析】(1)细节理解题。根据第一段"Today is his fifth birthday."(今天是他的五岁生日。)可知,丹尼今天五岁,故选B。
(2)细节理解题。根据第二段"The dinosaur is so big that there are twelve people on its back."(恐龙太大了,以至于它的背上有十二个人。)以及前文提到丹尼邀请恐龙去参加生日派对,可推测这十二个人里包含丹尼和他的朋友们,所以丹尼朋友的数量是12 - 1 = 11人,故选A。
(3)细节理解题。根据第三段"The children sit down to have a break and the dinosaur puts his legs(腿) out of the door.For him,the house is not big enough."(孩子们坐下来休息,恐龙把腿伸到了门外。对他来说,房子不够大。)可知,恐龙把腿伸出门外是因为房子对他来说太小了,故选B。
(4)细节理解题。根据第四段"'Here comes the birthday cake!'say the children.'Happy birthday to you!'all the people sing around the cake."("生日蛋糕来啦!"孩子们说。"祝你生日快乐!"所有人都围着蛋糕唱歌。)可知,孩子们在聚会上为丹尼和恐龙唱歌,故选C。
(5)推理判断题。根据文章内容,恐龙接受了丹尼的邀请去参加生日派对,和孩子们一起度过了一段欢乐的时光,如大家给它戴生日帽、一起吃冰淇淋、一起唱生日歌等,由此可推断出恐龙参加完派对后应该是感到开心的。故选C。
文章讲述了小男孩丹尼在五岁生日时邀请恐龙参加他的生日派对,在回家路上恐龙驮着丹尼和他的朋友们,派对上大家为丹尼和恐龙庆祝生日,一起分享美食、唱生日歌等,展现了丹尼和恐龙以及他的朋友们之间欢乐有趣的生日聚会场景。
在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
23.【答案】【小题1】Preparations
【小题2】delicious
【小题3】good price
【小题4】musical instruments
【小题5】surprise
【解析】(1)标题归纳题。根据全文内容以及标题"Sam's birthday is coming.His friends are thinking about what to do for his birthday party."(山姆的生日快到了。他的朋友们正在考虑为他的生日聚会做些什么。)可知,本文主要介绍了山姆的朋友们为他的生日做的准备,因此标题处应填"准备",英文表达为"preparations",首字母应大写,故填Preparations。
(2)细节理解题。根据第一段"They know Sam likes eating cakes very much.And they think cakes in the shop are not delicious.So they want to make one for him."(他们知道山姆非常喜欢吃蛋糕。他们认为商店里的蛋糕不好吃。所以他们想给他做一个。)可知,朋友们想给山姆做蛋糕是因为商店里的蛋糕不好吃,故填delicious。
(3)细节理解题。根据第一段"David goes to a clothes store,and the things in it are on sale.So David takes one pair for Sam."(大卫去了一家服装店,里面的东西正在打折。所以大卫给山姆买了一双。)可知,大卫在一家服装店的打折活动中给山姆买了一双运动鞋,at a good price表示"以优惠的价格",故填good price。
(4)细节理解题。根据第二段"As school band members,Jack can play the guitar and Mike can play the violin.Lily can use the piano in Sam's house to play together too."(作为学校乐队成员,杰克会弹吉他,迈克会拉小提琴。莉莉也可以用山姆家里的钢琴一起演奏。)可知,朋友们准备在聚会上演奏不同的乐器,故填musical instruments。
(5)细节理解题。根据最后一段"Sam's friends think Sam will be very surprised when his birthday comes!"(山姆的朋友们认为山姆生日到来时会非常惊讶!)以及前文对朋友们为山姆生日所做的准备的描述,可推测朋友们认为山姆会得到一个惊喜,故填surprise。
本文主要讲述了山姆的朋友们为他的生日聚会所做的准备,包括制作蛋糕、购买礼物、准备活动等,表达了朋友们对山姆的关爱和期待,以及希望给山姆一个难忘的生日惊喜。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
24~28.【答案】B、C、A、B、B
【解析】(1)细节理解题。根据第一个表格Thank you for bringing joy to the family.(谢谢你给家人带来欢乐。)可知,爸爸感谢儿子是因为他的儿子给家里带来了欢乐。故选B。
(2)细节理解题。根据第二个表格Thank you so much for taking care of me and loving me every day.(非常感谢您每天对我的照顾和爱。)可知,艾米的妈妈关心和爱她。故选C。
(3)细节理解题。根据第三个表格You laugh all the time,and you have no worries(你一直笑,无忧无虑)可知,彭尼是快乐的。故选A。
(4)细节理解题。根据第一个表格My dear son(我亲爱的儿子)以及Dad,可知第一个表格是父子关系。根据第二个表格To my wonderful mum(给我的好妈妈)以及Your loving daughter(你可爱的女儿)可知第二个表格是母女关系。根据第三个表格 Your best friend forever(你永远的朋友)可知第三个表格是朋友关系。父子关系、母女关系、朋友关系在文章中是正确的。故选B。
(5)主旨大意题。根据第一个表格Thank you for bringing joy to the family.(谢谢你给家人带来欢乐。);根据第二个表格Thank you so much for taking care of me and loving me every day.(非常感谢您每天对我的照顾和爱。);根据第三个表格You laugh all the time,and you have no worries - you're everything I want in a friend.(你总是笑,没有忧虑——你就是我想要的朋友。)可知,这三个人的卡片主要是用来感谢某人做了重要的事情。故选B。
本文主要讲述了三个人的卡片,在卡片中感谢某人做了重要的事情。
首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
29.【答案】【小题1】It is the birthday and a symbol of independence of a country.
【小题2】Seventy-six years old.
【小题3】He lists many examples of activities and talks about the 7-day break.
【小题4】Because we can show our love for our country,know about our country's strong power,and remember our country's history and the great people.
【小题5】I like watching films about our country.Because it helps me to remember its history.
【解析】(1)细节理解题。根据第一段中It is a great day to remember the founding of the country.A country usually gets its independence on that day.(这是纪念建国的伟大日子。一个国家通常在那一天获得独立。)可知,国庆节是一个国家的生日和独立的象征。故填It is the birthday and a symbol of independence of a country.
(2)推理判断题。根据第二段中We celebrate it from 1949.(我们从1949年开始庆祝。)可知,从1949年到今年即2025年,中国76(2025-1949=76)岁。故填Seventy-six years old.
(3)细节理解题。根据第二段...On that special day,we have many activities,like raising the national flag,singing the national song,and releasing doves of peace.And we can see many red flags and beautiful flowers on every street.We also have a seven-day break.It's a special time for family and friends to have fun.(……在那个特殊的日子里,我们有很多活动,比如升国旗、唱国歌、放飞和平鸽。我们可以在每条街道上看到许多红旗和美丽的花朵。我们还有七天的休息时间。这是家人和朋友玩得开心的特殊时刻。)可知,作者在第二段中是他列举了许多活动的例子,并谈到了7天的休息时间表现国庆节的特殊性的。故填He lists many examples of activities and talks about the 7-day break.
(4)细节理解题。根据第三段Celebrating National Day is meaningful.We can show our love for our nation and our country can show its strong power.Also,it's a way to remember our country's history and the great people.We need to learn from them and should always work hard to make our country strong.(庆祝国庆节是有意义的。我们可以表达我们对国家的热爱,我们的国家可以展示其强大的力量。此外,这也是一种纪念我们国家历史和伟大人民的方式。我们需要向他们学习,应该始终努力使我们的国家强大。)可知,庆祝国庆节对人们有意义是因为我们可以表达我们对国家的热爱,了解我们国家的强大力量,记住我们国家的历史和伟大的人民。故填Because we can show our love for our country,know about our country's strong power,and remember our country's history and the great people.
(5)主观表达题。我喜欢看关于我们国家的电影来庆祝国庆节。因为它能帮助我记住它的历史。故填I like watching films about our country.Because it helps me to remember its history.
本文主要介绍了一个特殊的日子——国庆节。这是纪念建国的伟大日子。一个国家通常在那一天获得独立。因此,这对国家和所有人民来说都是重要的一天。
这是个任务型阅读题,主要考查学生的阅读理解能力及知识运用能力。答题时细节理解题可直接根据文中细节得出答案。
30.【答案】【小题1】similar
【小题2】balloons
【小题3】meaningful
【小题4】candles
【小题5】to look
【小题6】blowing
【小题7】wishes
【小题8】cakes
【小题9】song's
【小题10】celebrating
【解析】(1)考查形容词。句意:今天,人们总是以相似的方式庆祝生日。always表示普遍性,需要一个表示相似的词修饰空后名词ways。similar表示"相似的",符合语境。故填similar。
(2)考查名词复数。句意:生日聚会上有蛋糕、气球、蜡烛和一些礼物。此处需要与生日聚会相关的物品与空后名词candles和gifts并列。应填名词复数形式balloons表示"气球",符合语境。故填balloons。
(3)考查形容词。句意:生日对人们来说是有意义的,但你知道人们是如何以及在哪里开始用这些东西来庆祝生日的吗生日对人们来说很有意义。需要一个形容词来描述生日的特质作表语。meaningful表示"有意义的",符合语境。故填meaningful。
(4)考查名词复数。句意:生日蜡烛。文章接下来详细介绍了生日蜡烛的起源。此处应填名词复数形式 candles表示"蜡烛"表示泛指,符合语境。故填candles。
(5)考查动词不定式。句意:他们制作圆形蛋糕并放上蜡烛,使其看起来像月亮。需要一个表示目的的词组。to look表示"为了看起来",符合语境。故填to look。
(6)考查动名词。句意:他们在吹蜡烛之前许愿。需要一个与吹蜡烛相关的动词。此处用于介词before之后应填动名词形式blowing表示"吹",符合语境。故填blowing。
(7)考查名词复数。句意:他们希望蜡烛的烟能把他们的愿望带给月亮女神。需要一个与愿望相关的词。此处用于their之后应填名词复数形式wishes表示"愿望",符合语境。故填wishes。
(8)考查名词复数。句意:德国人开始在生日时吃蛋糕。需要一个与蛋糕相关的词。此处表示泛指应用副词复数形式cakes表示"蛋糕",符合语境。故填cakes。
(9)考查名词所有格。句意:据说这首歌的旋律来自一首名为《大家早上好》的问候歌。美国姐妹米尔德丽德和帕蒂 希尔于1893年成功。需要一个表示歌曲的词。此处应用名词所有格song's表示"歌曲的"修饰空后名词melody,符合语境。故填song's。
(10)考查动名词。句意:现在你对庆祝生日的某些方面已经了解很多了,是时候开始你的聚会了。需要一个与庆祝相关的词。此处用于介词 of之后应用动名词形式celebrating表示"庆祝",符合语境。故填celebrating。
文章主要讲述了生日庆祝习俗的来源,包括生日蜡烛、生日蛋糕和生日歌的历史。
根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
31~35.【答案】C、E、A、D、B
【解析】( 1)细节推理题。根据下文So it's not easy for me to find it.(所以我不容易找到。)可知,说的是不容易找到地方。结合选项可知,C.这是我第一次去她家。符合语境。故选C。
( 2)细节推理题。根据下文So I take a bus(公交车)to the library first.(所以我先乘公共汽车去图书馆。)可知,位置和图书馆有关,结合选项可知,E.我只知道她家在市图书馆旁边。符合语境。故选E。
( 3)细节推理题。根据下文The woman is Nina's aunt. (那个女人是尼娜的阿姨。)可知,说的是一个女人。结合选项可知,A.然后我向一个女人求助。符合语境。故选A。
( 4)细节推理题。根据上文The woman is Nina's aunt. (那个女人是尼娜的阿姨。)和下文When we get to Nina's house(当我们到达尼娜的家时)可知,说的是两个人一起去的。结合选项可知,D.她也去了尼娜的生日聚会。符合语境。故选D。
( 5)细节推理题。根据上文We sing songs,play games,and eat a big cake. (我们唱歌,玩游戏,吃一个大蛋糕。)可知,说的是派对的活动。结合选项可知,B.之后,我们拍了很多照片。符合语境。故选B。
本文是一封作者介绍自己去参加朋友的生日派对经历的信。
做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
36.【答案】【小题1】sale
【小题2】villagers
【小题3】balloons
【小题4】lists
【小题5】something
【小题6】prices
【小题7】blows
【小题8】enjoys
【小题9】surprised
【小题10】meaningful
【解析】(1)考查名词。句意:那里的商店有一个"许愿"促销活动。根据下文"Everything is 50% off.(所有商品都打五折。)"可知,商店在搞促销活动。sell"卖",动词,对应的名词为"sale",意为"促销活动",名词,其前有不定冠词a修饰,因此使用单数名词。故填sale。
(2)考查名词复数。句意:这个消息让村民们开心地聚在一起。由定冠词the可知,此处使用名词;"village"的名词形式"villager"表示"村民",这里用复数"villagers"表示众多村民。故填villagers。
(3)考查名词复数。句意:商店用彩色的气球装饰着。根据"The shop is decorated(装饰)with colourful...(商店用彩色的……装饰着。)"及结合备选词汇可知,是用彩色的气球装饰。balloon是"气球",这里用复数balloons,表示用很多气球装饰。故填balloons。
(4)考查动词。句意:她很快列出了她想要买的东西。list"列出",动词;结合上下文可知,句子时态为一般现在时;主语"She"是第三人称单数,谓语中动词用第三人称单数形式。故填lists。
(5)考查不定代词。句意:你买了东西之后可以许个愿。something"某物",不定代词;buy something"买东西"。故填something。
(6)考查名词复数。句意:她很高兴地发现付款时价格非常好。price"价格",名词,这里用复数prices,表示各类商品的价格。故填prices。
(7)考查动词。句意:当她吹灭纸杯蛋糕上的蜡烛时,她快速许了个愿。blow"吹",动词;结合上下文可知,句子时态为一般现在时;主语"She"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填blows。
(8)考查动词。句意:在商店外面,莉莉享用她的食物,感觉非常开心。enjoy"享用;享受",动词;结合上下文可知,句子时态为一般现在时;主语Lily是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填enjoys。
(9)考查形容词。句意:他们都对这次促销感到惊讶。surprise的形容词形式surprised,修饰人。固定搭配be surprised at,表示"对……感到惊讶"。故填surprised。
(10)考查形容词。句意:多么有意义的一次促销啊!分析句子可知,此处修饰名词sale作定语,应使用形容词;mean"意思是",动词,对应的形容词形式是meaningful,表示"有意义的"。故填meaningful。
短文讲述了在一个村庄里,商店举办"许个愿"促销活动,全场五折,吸引了村民尤其是女孩Lily前来购物;她在装饰着气球的店里列下心愿清单,享受优惠价格,并在吹灭蛋糕蜡烛时许愿,最后与朋友分享美食,这次促销给当地人带来了快乐,十分有意义。
根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
37.【答案】Sunday morning
cousins
ping-pong bat
restaurant
Feeling
【解析】(1)细节理解题:根据第一段And today is Sunday,so he doesn't need to go to school.(今天是星期天,所以他不需要去上学。)以及第三段"It's 9:00 a.m.now and everyone is in Tom's room."(现在是上午9点,所有人都在汤姆的房间里。)可知汤姆生日聚会的时间是星期日上午9点左右,这里用Sunday morning表示星期日上午更合适,故填Sunday morning。
(2)细节理解题:根据第二段"First,Tom sees Jack,Jane and Mary.They're in the same class."(首先,汤姆看到了杰克、简和玛丽。他们在同一个班级。)以及"Then Leo and Bob come too.They are the sons of Tom's uncle"(然后利奥和鲍勃也来了。他们是汤姆叔叔的儿子)可知来参加汤姆生日聚会的人有他的同学和他的堂兄弟(cousins,这里用复数形式表示利奥和鲍勃两人),故填cousins。
(3)细节理解题:根据第二段"Jane knows Tom likes to play ping-pong but his bat is old.So she buys him a new one."(简知道汤姆喜欢打乒乓球,但他的球拍旧了。所以她给他买了一个新的。)可知简给汤姆买了一个新的乒乓球拍(ping-pong bat),故填ping-pong bat。
(4)细节理解题:根据第二段"Tom's busy parents aren't at home,so Tom calls a restaurant and wants them to cook and send some food for lunch."(汤姆忙碌的父母不在家,所以汤姆给一家餐馆打电话,让他们做些食物并送来作为午餐。)可知食物来自一家餐馆(restaurant),故填restaurant。
(5)细节理解题:根据第三段"It's 9:00 a.m.now and everyone is in Tom's room.They can't wait to start having fun!"(现在是上午9点,所有人都在汤姆的房间里。他们迫不及待地开始玩乐了!)以及整体语境可知大家都很开心地参加聚会,这里可以用Feeling(感受)来概括,大家的感觉是开心的,故填Feeling。
文章主要讲述了汤姆生日当天的情况。今天是周日,也是汤姆的生日,他不用上学可以玩一整天。他的同学杰克、简、玛丽以及堂兄弟利奥和鲍勃都来给他过生日,分别送了他篮球、乒乓球拍、字典和CD等礼物。因为父母不在家,汤姆还打电话让餐馆送午餐。最后大家在上午9点都聚集在汤姆的房间,迫不及待地开始玩乐,体现了大家参加生日聚会的欢乐氛围。所以文章主旨大意是介绍汤姆生日当天朋友和家人来给他庆祝生日的相关情况。
答题时要先通读全文,了解大意,然后根据语境以及上下文逐一作答。要考虑句型,语法,固定搭配等因素。最后通读一遍,逐一验证答案。
38.【答案】【小题1】Because everyone in his family is here to celebrate his birthday.
【小题2】Because he thinks they are far from people in other countries and they can't see each other.
【小题3】The dolls from China,the watch from Japan and the cap from England.
【小题4】They are warm and loving.
【小题5】Yes,I think it is important to love people from all over the world.Because the world is a big family and people need each other's love and help to live a better life.
【解析】(1)细节理解题。根据第一段"It is a great day for him,because everyone in his family is here today."(对他来说,这是很棒的一天,因为今天他家里的每个人都来了。)可知,今天对Tommy来说很棒是因为他家里的每个人都来给他庆祝生日,故填Because everyone in his family is here to celebrate his birthday.
(2)细节理解题。根据第三段"We are far from people in other countries.We can't see each other.I don't need them,and they don't need me."(我们离其他国家的人很远。我们看不到彼此。我不需要他们,他们也不需要我。)可知,Tommy一开始只爱美国的人是因为他认为他们离其他国家的人很远,看不到彼此,不需要彼此,故填Because he thinks they are far from people in other countries and they can't see each other.
(3)细节理解题。根据第六段"Here are some nice dolls.They're from China."(这里有一些漂亮的娃娃。它们来自中国。),第七段"This watch comes from Japan."(这块手表来自日本。)和第八段"Look at that cap.It's from England."(看那顶帽子。它来自英国。)可知,Tommy的礼物中来自其他国家的有娃娃、手表和帽子,故填The dolls from China,the watch from Japan and the cap from England.
(4)推理判断题。根据第二段It's Tommy's 6th birthday today.It is a great day for him,because everyone in his family is here today."I love everyone in the US!"Tommy says after making a wish.(今天是Tommy的六岁生日。这对他来说是伟大的一天,因为他的家人今天都在这里。"我爱美国的每一个人!"Tommy许了个愿后说。)以及下文可知,Tommy的家人都在他生日这天聚在一起,并且通过礼物引导他认识到世界是一个大家庭,人们之间并不遥远,由此可以推断出Tommy的家人很温暖、有爱心,故填They are warm and loving.
(5)观点表达题。我认为爱全世界的人很重要,因为世界是一个大家庭,人们需要彼此的爱和帮助才能生活得更好。故填Yes,I think it is important to love people from all over the world.Because the world is a big family and people need each other's love and help to live a better life.
本文是一篇记叙文,主要讲述了Tommy在六岁生日时,家人通过礼物引导他认识到世界是一个大家庭,人们之间并不遥远,从而让他改变了最初只爱美国人的想法,开始爱全世界的人。文章表达了爱与包容的主题,鼓励人们要关爱全世界的人。
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
39.【答案】Dear Tom,
My birthday is coming soon,and I'm really excited to invite you to my birthday party!It will be held at my home at 1 p.m.on 10th Dec.We'll have a delicious birthday cake and some other yummy snacks.At the party,we'll sing the "Happy Birthday" song together first.Then,we can play some fun games like musical chairs and pass the parcel.Please don't bring any gifts.Just come and have a great time with me and our other friends.I'm sure that it will be a wonderful day filled with laughter and joy.I can't wait to celebrate with you!
Yours, Mary
【解析】Dear Tom,
My birthday is coming soon,and I'm really excited to invite you to my birthday party!【高分句型一】It will be held at my home at 1 p.m.on 10th Dec.(介绍时间和地点)We'll have a delicious birthday cake and some other yummy snacks.(介绍食物)At the party,we'll sing the "Happy Birthday" song together first.Then,we can play some fun games like musical chairs and pass the parcel.(介绍活动)Please don't bring any gifts.Just come and have a great time with me and our other friends.(介绍其他方面)I'm sure that it will be a wonderful day filled with laughter and joy.【高分句型二】I can't wait to celebrate with you!(表达感受)
Yours, Mary
【高分句型一】
My birthday is coming soon,and I'm really excited to invite you to my birthday party!
翻译:我的生日快到了,我真的很高兴邀请你来参加我的生日聚会!
分析:句子中应用了and连接的并列句。
【高分句型二】
I'm sure that it will be a wonderful day filled with laughter and joy.
翻译:我相信这将是一个充满笑声和喜悦的美好的一天。
分析:句子中应用了that引导的宾语从句。
能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
第1页,共1页

展开更多......

收起↑

资源预览