广东省湛江市雷州市三校2025-2026学年九年级上学期11月期中英语试题(含答案,听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

广东省湛江市雷州市三校2025-2026学年九年级上学期11月期中英语试题(含答案,听力音频及原文)

资源简介

雷州三校期中大检测九年级
英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择
1.What is Sandy’s animal sign
A. B. C.
2.Which way does the girl like best to learn about the world
A. B. C.
3.
A. B. C.
4.
A. B. C.
5.
A. B. C.
6.What does Mary want to buy
A. B. C.
7.How did the girl improve her English
A.By listening to songs. B.By reading books. C.By watching movies.
8.How does Jim go to school every day
A. B. C.
9.Which festival is Betty’s favorite
A.The Spring Festival. B.The Mid-Autumn Festival. C.The Lantern Festival.
10.What will the speakers do this weekend
A.Fly a kite. B.Play chess. C.Have a picnic.
听下面一段独白,回答下列三个小题。
11.When did Paul leave university
A.In 2005. B.In 2007. C.In 2009.
12.Who once volunteered in the countryside
A.Paul’s father. B.Paul’s grandfather. C.Paul’s grandmother.
13.What was the matter with the woman’s son
A.He had a fever. B.He had a cough. C.He had a stomachache.
听对话,回答小题。
14.How does Jenny improve her English
A.By listening to English news.
B.By reading English newspapers.
C.By talking with her foreign friends.
15.What is Jenny
A.A primary school student.
B.A middle school student.
C.A college student.
听短文,回答小题。
16.What did the boy want for his birthday
A.Table tennis rackets. B.A computer game about sport. C.A table tennis DVD.
17.What does the boy say about Simon Smith
A.He never seems to fall ill.
B.He never loses a match.
C.He never seems to get tired.
18.How many international competitions has Simon Smith won
A.Six. B.Sixty. C.Sixteen.
19.Who does the boy play table tennis for
A.His class team. B.His school team. C.The table tennis club in the city.
20.What did the boy’s parents do for his birthday
A.They gave him a special DVD.
B.They took him to watch a table tennis match.
C.They invited Simon Smith to his party.
二、听力填空
请听下面一段独白,根据独白内容完成下面句子,每个句子一空,每个空格不超过3个单词。独白读两遍。
21.In the beginning, kites were made of wood and .
22.Today, people fly kites to or to exercise.
23.One of the largest kites in the world is about square meters.
24.It’s a pleasure to see kites with on them flying in the evening.
25.People with great kite-flying will compete together.
三、补全对话
A: How beautiful! What is it 26
B: This is a paper cutting. According to traditional Chinese customs, we like decorating houses with paper cuttings during the Spring Festival.
A: Oh, I see. 27 I want one, too.
B: An old lady living in the neighborhood gave it to me. She is said to be a master of paper cutting. 28
A: Thank you! That is great. But would it be too much trouble I mean, it must take much time and energy.
B: Maybe. 29 A paper cutting like this one is easy. With paper and scissors, the lady can make one in five minutes.
A: It’s amazing! 30
B: Maybe she has to draw the pictures first and sometimes an engraving knife is needed. Sorry, I don’t know clearly about all these processes.
A: That’s OK.
A.What’s it made of
B.Where did you buy it
C.Sorry, I can’t give it to you.
D.How about those difficult ones
E.Why do you paste(贴) it on the window
F.I can ask her for some more for you if you like.
G.Some kinds of paper cuttings take much time and energy, while some are easy to make.
四、语法选择
Last week, students at Rosie Bridge School worked hard to make their English Week a big success.
There was an English book fair in the library and a treasure hunt. Some students put on an English play. Other students 31 part in an English singing competition.
There was 32 a speaking competition. The students had to speak on a topic in English for two minutes.
We spoke to the winner, Henry. “I’m very happy 33 I won the competition,” he said. “I advise people to speak 34 . If they want to be good public speakers, they’d better speak clearly and confidently.”
We also spoke to several other students about English Week. One of 35 was Amy.
“I really enjoyed English Week. It gave me a chance to learn new words. In my opinion, every school should have an English Week. It’s well worth 36 ,” she said.
On the last day of English Week, the head teacher gave 37 speech to the whole school. He gave students some suggestions on how 38 their English. “You should communicate in English 39 your friends whenever you can. You should read English books and magazines, and watch 40 English television programs. Above all, you should enjoy English!” he said.
31.A.take B.took C.were taking
32.A.also B.either C.neither
33.A.but B.so C.because
34.A.slow B.slower C.slowly
35.A.they B.them C.their
36.A.do B.to doing C.doing
37.A.a B.an C.the
38.A.improve B.improving C.to improve
39.A.to B.with C.at
40.A.few B.little C.some
五、完形填空
阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
What is the most difficult language for people to learn You 41 think it is English. But for many people, Chinese is one of the most difficult languages. It 42 about 2,200 hours to be a master (大师) of Chinese.
If someone studies Chinese for one hour every day, it will take 43 six years to learn the language well.
44 Chinese is difficult, a lot of people learn it because Chinese is one of the 45 languages. Here are some other difficult languages. How many 46 does it take to learn those languages well Japanese is as 47 as Chinese. It also takes as many as 2,200 hours to learn it well.
Russian (俄语) is difficult, too. A lot of people who dream of being astronauts want to learn 48 well. They have to spend 1,100 hours 49 it. How about German It may not be so difficult. If you want to learn it well, it 50 needs 750 hours. And if you can speak English well, you may learn German more easily.
41.A.can B.may C.must
42.A.takes B.feels C.makes
43.A.us B.them C.him or her
44.A.Because B.Although C.So
45.A.international B.national C.easy
46.A.dollars B.hours C.times
47.A.difficult B.interesting C.boring
48.A.English B.Chinese C.Russian
49.A.in B.at C.on
50.A.only B.also C.always
通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
When I was eight years old, I needed to give a speech at the school hall. I was nervous but excited. As I was walking onto the stage (舞台), I accidentally fell down. A teacher came to help me up and 51 me to the microphone (麦克风). I remained 52 for a while and then cried. Seeing that, all the children began laughing. That experience made me 53 . After that, I did everything to stay away from the stage. It became so bad that I couldn’t even speak in a(n) 54 of just several people. Then I realized that I must work to 55 this problem. I must control it well so that I wouldn’t lose any more chances (机会). My first step was to 56 feeling sorry for myself and start small. I read many books about facing the fear of public speaking. I watched a lot of videos that taught how to give 57 . Then I followed some steps to push myself to stand in front of the 58 with confidence and share my ideas. 59 , I became better and better. Now, I can stand on a stage in front of many people, give a humorous speech, and even help people fight the 60 of public speaking.
51.A.connected B.drove C.led D.invited
52.A.silent B.seated C.active D.absent
53.A.angry B.scared C.lonely D.careless
54.A.race B.trip C.exam D.interview
55.A.talk about B.find out C.deal with D.look into
56.A.stop B.continue C.consider D.practice
57.A.directions B.examples C.speeches D.answers
58.A.mirror B.crowd C.computer D.line
59.A.Normally B.Secondly C.Usually D.Slowly
60.A.fear B.spirit C.way D.joy
六、阅读理解
The film Ne Zha 2 was released (上映) on January 29, 2025. It has become a big success in the film industry. Directed by Jiaozi (Yang Yu), it continues the story of Ne Zha and Ao Bing from the first movie.
After experiencing a terrible disaster (灾难) called the “Heavenly Tribulation (天劫)”, Ne Zha and Ao Bing lost their physical bodies. Their souls (灵魂) were in great danger until Taiyi Zhenren saved them using a magical seven-colored lotus (七色宝莲). However, the peace did not last long. Their souls began to disappear again. That made Taiyi Zhenren face a difficult task-
rebuilding their bodies with limited (有限的) materials(材料) while solving unexpected problems.
The film shows the characters’ growth. Ne Zha, who is known for his rebellious nature (天性叛逆),learns to care deeply for his friends and understands his true self. His friend Ao Bing, who used to fight with personal troubles, changes into a brave warrior (勇士). In one scene, Ne Zha says with courage, “If there is no way ahead, I’ll make one. If the world shuts me out, I’ll change it.”
Ne Zha 2 is not only (不仅) a fun and good-looking movie, but also (而且) it tells us some very useful ideas. It makes us know whatever difficulties we meet, we should be brave to face them and believe in ourselves. This movie is suitable (适合的) for all ages, especially teenagers. It can give them a lot of encouragement (鼓舞) and inspiration (启示).
61.When was the movie released
A.On January 29, 2022. B.On January 29, 2023.
C.On January 29, 2024. D.On January 29, 2025.
62.What happened to Ne Zha and Ao Bing after the Heavenly Tribulation
A.They got stronger.
B.They lost their physical bodies.
C.They became the best friends.
D.They went to Kunlun Mountain.
63.What was Taiyi Zhenren’s difficult task
A.He had to fight against sea monsters.
B.He had to teach Ne Zha and Ao Bing new skills.
C.He had to find a way to stop the Heavenly Tribulation from happening again.
D.He had to rebuild their bodies with limited materials and solve unexpected problems.
64.What is the main spirit of Ne Zha
A.A friend in need is a friend indeed.
B.It’s never too old to learn.
C.Don’t trouble trouble until trouble troubles you.
D.Keep fighting and never give up.
These days, more and more young people are getting too arrogant (傲慢的). They often look down on their ageing parents and think their parents’ ideas are out of date. In fact, I used to be like that. But after my father told me a story, I changed my mind.
Once, there was a young man. He thought old people were just trouble in life and useless. He treated his father the same way. One day, the father and son walked in the woods. They saw a beautiful garden. The son pointed to a nice flower and said, “Young people are like this flower— healthy and full of energy. But old people They’re like falling leaves from a dying tree.” The father smiled without a word, and they continued walking. When they passed a tree, the father picked up a walnut. He showed it to his son and said, “Old people are like this walnut. We’ve been through many difficulties in life, so we have a tough shell. Inside, we have a simple heart. But every ‘fruit’ inside is well-grown.
“But fruits come from flowers,” the son said impatiently.
The father answered, “Yes, but not every flower can become a fruit.”
This story taught me a lot. We should try to be flowers that can become fruits. And we need to know that our parents aren’t troubles or falling leaves. They’re like walnuts with lots of life experience. We should always admire them.
65.Who told the story to the writer
A.The writer’s mother. B.The writer’s father.
C.The writer’s teacher. D.The writer’s friend.
66.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to
A.The flower. B.The leaf. C.The walnut. D.The tree.
67.How did the son feel after hearing his father’s words
A.Impatient. B.Excited. C.Sad. D.Upset.
68.Put the events about the old into the correct order according to the passage.
a. They build up a hard shell.
b. They build up a simple heart.
c. They are considered as trouble.
d. They experience many hard events in life.
e. They are compared to falling leaves.
A.c-e-d-a-b B.c-b-d-e-a C.e-a-b-d-c D.e-b-d-c-a
69.What does the father mean by saying “Yes, but not every flower can become a fruit”
A.Flowers can turn into fruits easily.
B.Flowers are less important than fruits.
C.Young people should plant more fruits.
D.Old people have valuable experience like fruits.
七、选词填空
选用方框内的单词或词组填空,其中有一个单词或词组是多余的。
research, achieve a balance, scored, go over, absent, mark
70.Though it was raining hard, none of us was from school.
71.The young man is interested in medical .
72.John does his best to between schoolwork and hobbies.
73.When Spud finally got the chance, he 20 points in his first game.
74.We must work hard to our lessons now because time is running out.
八、书面表达
75.请以 Beautiful Hongyan Lake 为题,用英语写一篇短文,投稿给某英文杂志。内容包括:
1. 政府为保护环境做了很多工作,鸿雁湖就是一个例子;
2. 鸿雁湖岸边种植了许多花草树木,修建了步道和公园;
3. 清洁人员每天清理鸿雁湖里的垃圾,湖水干净清澈;
4. 每年很多候鸟飞到湖里过冬,在湖里嬉戏、捕鱼;
5. 人们为鸟儿投食、拍照,并欣赏鸿雁湖的美景,鸿雁湖会越来越美。
注意:
1. 词数 80 词左右(标题已给出,不计入总词数);
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.不能出现自己的真实信息。
参考词汇:步道 walking tracks 清理 clean up 候鸟 migratory birds
Beautiful Hongyan Lake
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________雷州三校期中大检测九年级
英语试卷
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B C C B A C B A C C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C B A B B C C A B B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B A C C B C A C B C
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B A C B A B A C C A
题号 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
答案 C A B D C A C B D A
题号 61 62 63 64 65 66 67 68 69
答案 D B D D B C A A D
1.B
【原文】A: Sandy, I heard that your brother was born in the Year of the Rat. What about you
B: My brother is two years older than me. I was born in the Year of the Tiger.
2.C
【详解】M: I like to learn about the world from books and the Internet. What about you
W: Me too, but I like traveling to know about the world best.
3.C
【原文】W: Do you want to become a pianist in the future, James
M: Yes, I do. But my brother Scott prefers to be a doctor.
4.B
【原文】W: Oh, you’re watching a basketball game. What do you think of it
M: It’s exciting. Let’s enjoy it together.
5.A
【原文】W: Paul, do you take the bus or walk to school on weekdays
M: Neither. I often ride a bike.
6.C
【原文】Mary wants to know where she can buy fresh grapes.
7.B
【原文】M: How did you improve your English By listening to English songs
W: No. I read a lot of English books.
8.A
【原文】M: Jim walks to school every day because he lives near the school.
9.C
【原文】M: I like the Spring Festival.
W: My sister Betty likes it, too, but the Lantern Festival is her favorite.
10.C
【原文】W: Why don’t we go for a picnic in Zhongshan Park this weekend
M: Good idea.
11.C 12.B 13.A
【详解】Hello, I'm Paul. I'm 35 years old. After high school, I studied medicine at a university from 2005 to 2009. Now I'm a doctor in the countryside. I had such a dream from a young age because my grandfather once volunteered as a doctor in the countryside. I love and enjoy my work here. Today a woman came to my office to thank me. Her son had a fever three days ago. After listening to my advice, he got well soon. I'm happy to be able to help sick people in the countryside.
14.B 15.B
【详解】M: Jenny, what are you doing
W: I’m reading an English newspaper.
M: Sounds great! Do you improve your English by reading English newspapers
W: Yes. I began to read them two years ago and it is useful for my English reading.
M: Can I have a look at it
W: Of course. Here you are.
M: Well, it’s right for us middle school students.
W: Yes, and it provides almost all that teenagers are interested in.
16.C 17.C 18.A 19.B 20.B
【详解】
When my parents asked me what I wanted for my birthday, I told them I wanted a DVD of Simon Smith playing table tennis. He is my favorite table tennis player. He is really fast and never seems to get tired. No one can ever guess where he will hit the ball next. He has won six international competitions. I want to be just like him.I play table tennis for my school team and I practise five days a week. However, my parents didn't give me the DVD. Instead, they took me to see Simon Smith play a real table tennis match! We had wonderful seats that were very close to the court. Of course, Smith won the match. It was the best day of my life.
21.bamboo 22.relax themselves 23.1,500 24.lights 25.skills
【原文】
As we know, kites were invented in China. In the beginning, they were made of wood and bamboo. People used them to send messages. Later, people flew kites to keep away from bad luck. Today, people fly kites to relax themselves or to exercise. Flying kites is good for our necks and eyes. Modern kites have different shapes and patterns. One of the largest kites in the world is about 1,500 square meters. It is as big as three basketball courts. Now, we even have kites with lights on them. It’s a pleasure to see these kites flying in the sky in the evening. You can see all kinds of kites during Weifang International Kite Festival. People with great kite-flying skills will compete together.
26.E 27.B 28.F 29.G 30.D
【导语】本文主要介绍了剪纸。
26.根据“This is a paper cutting. According to traditional Chinese customs, we like decorating houses with paper cuttings during the Spring Festival.”可知此处介绍剪纸和剪纸装饰房子,选项E“你为什么把它贴在窗户上?”符合语境,故选E。
27.根据“An old lady living in the neighborhood gave it to me.”可知在回答剪纸的来源,故上文询问在哪儿买的。选项B“你在哪买的它?”符合语境,故选B。
28.根据“Thank you! That is great. But would it be too much trouble I mean, it must take much time and energy.”可知此处在致谢,空处应是表示可以给对方剪纸,选项F“我可以向她要更多给你,如果你喜欢。”符合语境,故选F。
29.根据“I mean, it must take much time and energy. B: Maybe.”可知此处谈论的是剪纸消耗时间和精力,选项G“一些种类的剪纸花费更多时间和精力,而一些是很容易来制作的。”符合语境,故选G。
30.根据“Maybe she has to draw the pictures first and sometimes an engraving knife is needed. Sorry, I don’t know clearly about all these processes.”可知是讲困难的剪纸的步骤,选项D“那些困难的呢?”符合语境,故选D。
31.B 32.A 33.C 34.C 35.B 36.C 37.A 38.C 39.B 40.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Rosie Bridge学校举办英语周活动,活动内容丰富多样,包括英语书展、寻宝游戏、英语戏剧表演、英语歌唱比赛和演讲比赛等。学生们积极参与,收获颇丰,校长还给出了提高英语水平的建议。
31.句意:其他学生参加了一个英语歌唱比赛。
take拿走;took拿走(过去式);were taking正在拿走(过去进行时)。根据前文“Some students put on an English play.”可知,时态为一般过去时,此处也应用一般过去时,表示过去发生的动作。故选B。
32.句意:还有一个演讲比赛。
also也(用于肯定句句中);either也(用于否定句句末);neither也不(用于否定句句首)。根据前文“There was an English book fair in the library and a treasure hunt. Some students put on an English play. Other students took part in an English singing competition.”可知,此处表示“还有”一个演讲比赛,且句子为肯定句,位于句中,应用also。故选A。
33.句意:“我很高兴因为我赢得了比赛,”他说。
but但是;so所以;because因为。根据“I’m very happy…I won the competition”可知,前后句为因果关系,前果后因,应用because连接。故选C。
34.句意:我建议人们说慢点。
slow慢的;slower更慢的;slowly慢慢地。根据“I advise people to speak…”可知,此处应用副词修饰动词speak,表示“说慢点”。故选C。
35.句意:其中一个是艾米。
they他们(主格);them他们(宾格);their他们的(形容词性物主代词)。根据“One of…was Amy.”可知,此处指“其他学生中的一个是艾米”,应用代词宾格them作介词of的宾语。故选B。
36.句意:非常值得做。
do做(动词原形);to doing做(介词to后接动名词形式);doing做(动名词形式)。根据“It’s well worth…”可知,此处为固定句型“be worth doing sth.”,表示“值得做某事”,应用动名词形式。故选C。
37.句意:在英语周的最后一天,校长给全校做了一个演讲。
a一个(用于辅音音素开头的单词前);an一个(用于元音音素开头的单词前);the这个(特指)。根据“the head teacher gave…speech to the whole school”可知,此处表示“做了一个演讲”,且speech为辅音音素开头的单词,应用不定冠词a。故选A。
38.句意:他给了学生们一些如何提高英语的建议。
improve提高(动词原形);improving提高(动名词形式);to improve提高(动词不定式)。根据“He gave students some suggestions on how…their English.”可知,此处为固定句型“how to do sth.”,表示“如何做某事”,应用动词不定式。故选C。
39.句意:你应该尽可能和你的朋友用英语交流。
to到;with和;at在。根据“You should communicate in English…your friends”可知,此处表示“和你的朋友用英语交流”,应用介词with表示“和”。故选B。
40.句意:你应该读英语书和杂志,看一些英语电视节目。
few很少(修饰可数名词复数);little很少(修饰不可数名词);some一些(修饰可数名词复数或不可数名词)。根据“watch…English television programs”可知,此处表示“看一些英语电视节目”,且programs为可数名词复数,应用some修饰。故选C。
41.B 42.A 43.C 44.B 45.A 46.B 47.A 48.C 49.C 50.A
【导语】本文主要介绍了比较难学的几门语言以及学好这些语言需要花费的时间。
41.句意:你可能会认为是英语。
can能够;may可能,也许;must一定,必须。根据“What is the most difficult language for people to learn ”可知,什么是最难的语言,大家可能会认为是英语,故选B。
42. 句意:成为汉语大师需要花费大约2200小时。
takes花费;feels感觉;makes制作。此处是句型It takes sb time to do sth“某人花费多少时间做某事”。故选A。
43. 句意:如果一个人每天学一个小时汉语,六年以后他/她汉语就会很好。
us我们;them他们;him or her他或她。根据“someone”可知,此处指代“某人”,不知道性别,所以用him or her。故选C。
44.句意:尽管汉语很难,但由于它是国际语言之一,所以很多人学汉语。
Because因为;Although尽管;So因此。根据“Chinese is difficult, a lot of people learn it”可知,前后句是转折让步关系,应用although引导让步状语从句,故选B。
45.句意:尽管汉语很难,但由于它是国际语言之一,所以很多人学汉语。
international国际的;national国家的;easy容易的。根据“Chinese is difficult, a lot of people learn it”可知,虽然汉语难,但还是有很多人学汉语,因为它是国际语言之一。故选A。
46. 句意:学好那些语言需要多少个小时?
dollars美元;hours小时;times次数。根据“It also takes as many as 2,200 hours to learn it well.”可知,指的是学习语言的时间,故选B。
47.句意:日语和汉语一样难。
difficult困难的;interesting有趣的;boring无聊的。根据上文“Chinese is difficult”可知,日和和汉语一样难,故选A。
48. 句意:很多梦想成为宇航员的人想学好俄语。
English英语;Chinese汉语;Russian俄语。根据上文“Russian (俄语) is difficult, too”可知,和俄语相关。故选C。
49. 句意:他们不得不花费1100个小时学习俄语。
in在……里;at在;on在……上。sb spend time on sth“某人花费时间在某事上”,故选C。
50.句意:如果你想学好它,只需要750个小时。
only仅仅,只;also也;always总是。根据“How about German It may not be so difficult.”可知,学习德语不难,只需要花费750个小时。故选A。
51.C 52.A 53.B 54.D 55.C 56.A 57.C 58.B 59.D 60.A
【导语】本文讲述了作者在小时候因为一次在舞台上摔倒的经历而对公众演讲产生了恐惧,但通过不断努力和练习,最终克服了这种恐惧,并能够自信地在众人面前演讲的故事。
51.句意:一位老师过来扶起我并带我到麦克风前。
connected连接;drove驾驶;led带领;invited邀请。根据“me to the microphone (麦克风)”可知,老师带作者到麦克风前,故选C。
52.句意:我沉默了一会儿,然后哭了。
silent沉默的;seated坐着的;active活跃的;absent缺席的。根据“and then cried”可知,作者沉默了一会儿,故选A。
53.句意:那次经历让我害怕。
angry生气的;scared害怕的;lonely孤独的;careless粗心的。根据上下文可知,摔倒后哭了,孩子们笑了,这让作者害怕,故选B。
54.句意:我甚至不能在几个人的面前说话。
race比赛;trip旅行;exam考试;interview面谈。根据“After that, I did everything to stay away from the stage”可知,作者害怕在几个人面前说话,应用interview,故选D。
55.句意:我意识到我必须努力解决这个问题。
talk about谈论;find out查明;deal with处理;look into调查。根据“this problem”可知,作者要解决害怕在公众面前讲话的问题,故选C。
56.句意:我的第一步是停止自怨自艾并从小事做起。
stop停止;continue继续;consider考虑;practice练习。根据“feeling sorry for myself and start small”可知,作者要停止自怨自艾,故选A。
57.句意:我看了很多关于如何演讲的视频。
directions方向;examples例子;speeches演讲;answers答案。根据下文“Now, I can stand on a stage in front of many people, give a humorous speech”可知,作者看了很多关于如何演讲的视频,故选C。
58.句意:然后我按照一些步骤,推动自己自信地站在观众面前分享我的想法。
mirror镜子;crowd人群;computer电脑;line线。根据“stand in front of”可知,作者要在观众面前演讲,故选B。
59.句意:慢慢地,我变得越来越好。
Normally通常;Secondly第二;Usually通常;Slowly慢慢地。根据语境可知,作者的这种变化是一个缓慢的过程。故选D。
60. 句意:现在,我可以站在舞台上,在很多人面前发表幽默的演讲,甚至帮助人们克服对公众演讲的恐惧。
fear恐惧;spirit精神;way方式;joy快乐。根据“help people fight the...of public speaking.”可知,作者帮助人们克服对公众演讲的恐惧,故选A。
61.D 62.B 63.D 64.D
【导语】本文介绍了电影《哪吒》的内容以及教会我们的道理。
61.细节理解题。根据“The film Ne Zha 2 was released (上映) on January 29, 2025.”可知,电影《哪吒2》于2025年1月29日上映。故选D。
62.细节理解题。根据“After experiencing a terrible disaster (灾难) called the “Heavenly Tribulation (天劫)”,Ne Zha and Ao Bing lost their physical bodies.”可知,哪吒和敖丙经历了一场被称为“天劫”的灾难后,就失去了肉体。故选B。
63.细节理解题。根据“That made Taiyi Zhenren face a difficult task-rebuilding their bodies with limited (有限的) materials(材料) while solving unexpected problems.”可知,太乙真人面临着的艰巨的任务是用有限的材料重塑他们的肉身,同时解决意想不到的问题。故选D。
64.推理判断题。根据“It makes us know whatever difficulties we meet, we should be brave to face them and believe in ourselves.”可知,哪吒的主要精神是继续奋斗,永不放弃,故选D。
65.B 66.C 67.A 68.A 69.D
【导语】本文讲述了作者父亲通过一个故事,让原本对老年人有偏见的作者改变看法,传达出应尊重和敬佩父母,认可他们人生经验价值的道理。
65.细节理解题。根据第一段“But after my father told me a story, I changed my mind.”可知,是作者的父亲给作者讲了这个故事。故选B。
66.词句猜测题。根据第二段“When they passed a tree, the father picked up a walnut. He showed it to his son and said”可知,当他们经过一棵树时,父亲捡起了一个核桃。他把它拿给儿子看,所以推断“it”指代的是前面提到的“walnut”(核桃)。故选C。
67.推理判断题。根据第三段“‘But fruits come from flowers,’ the son said impatiently.”可知,儿子听了父亲的话后感到不耐烦。故选A。
68.细节理解题。首先,根据第二段“He thought old people were just trouble in life and useless.” 可知,年轻人认为老年人是麻烦(c);接着由第二段“They’re like falling leaves from a dying tree.” 可知,他们把老年人比作落叶(e);再根据第二段“We’ve been through many difficulties in life, so we have a tough shell.” 可知,老年人经历生活中很多艰难事件(d);之后形成坚硬的外壳(a);最后由第二段“Inside, we have a simple heart.”可知,他们有一颗单纯的心(b),所以顺序为c-e-d-a-b。故选A。
69.推理判断题。根据第二段“Old people are like this walnut. We’ve been through many difficulties in life, so we have a tough shell. Inside, we have a simple heart. But every ‘fruit’ inside is well-grown.” ”以及第四段父亲说的“Yes, but not every flower can become a fruit.”可知,父亲将老年人比作核桃,他们有着像果实一样宝贵的人生经验。故选D。
70.absent 71.research 72.achieve a balance 73.scored 74.go over
【解析】70.句意:虽然雨下得很大,但我们没有一个人缺课。根据“was...from school.”可知,需填形容词,考查短语be absent from“缺席(某个场合)”。故填absent。
71.句意:这个年轻人对医学研究很感兴趣。根据“medical”可知,需填名词。结合选项,research“研究”符合语境,medical research“医学研究”。故填research。
72.句意:约翰尽力在学业和爱好之间取得平衡。根据“John does his best to...between schoolwork and hobbies.”可知,do one’s best to do sth“尽力做某事”,因此填动词原形,选项achieve a balance符合要求,achieve a balance between A and B“在A与B之间取得平衡”。故填achieve a balance。
73.句意:当斯帕德终于得到机会时,他在第一场比赛中得了20分。根据“When Spud finally got the chance, he...”可知,需填谓语动词的一般过去时,结合选项和“20 points”可知,scored“得分”符合要求。故填scored。
74.句意:我们现在必须努力复习功课,因为时间不多了。根据“We must work hard to”可知,需填动词原形,结合选项和“our lessons”,go over“复习”符合语境。故填go over。
75.范文:
Beautiful Hongyan Lake
Hongyan Lake is a great example of the government’s environmental protection efforts. Many flowers, trees and walking tracks have been planted and built along the lake, with a beautiful park nearby. Cleaners clear rubbish in the lake daily, keeping the water clear and clean.
In winter, numerous migratory birds fly here to play and catch fish. People often feed the birds, take photos and enjoy the lovely views. I firmly believe Hongyan Lake will grow more and more beautiful in the future.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文。
②时态:时态为一般现在时和现在完成时。
③提示:写作要点已给出,考生应注意包含所有内容,适当添加细节,使短文内容连贯且符合词数要求。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。引出鸿雁湖作为环保范例的话题。
第二步,具体阐述写作内容。从湖边的花草树木与设施、湖水清洁工作、候鸟的活动、人们的行为几方面,介绍鸿雁湖。
第三步,书写结语。表达对鸿雁湖的展望,结束短文。
[亮点词汇]
①environmental protection efforts环保工作
②clean up清理
③migratory birds候鸟
④walking tracks步道
⑤lovely views美景
[高分句型]
①Many flowers, trees and walking tracks have been planted and built along the lake, with a beautiful park nearby. (现在完成时和with复合结构,说明湖边的景观与设施)
②Cleaners clear rubbish in the lake daily, keeping the water clear and clean. (现在分词作结果状语,说明湖水清洁工作的效果)
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源列表