2025-2026学年人教版七年级上册英语期中专题训练:阅读理解(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年人教版七年级上册英语期中专题训练:阅读理解(含解析)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年人教版七年级上册英语期中专题训练:阅读理解
A
Grace: Good afternoon!
Frank: Good afternoon! How are you
Grace: I m fine. Is this your cup
Frank: No, my cup is black. This cup is green. It s my friend Tom s.
Grace: I like green. My pen is green. What s this in English
Frank: It s a ruler. It s Alice s white ruler.
Grace: Can you spell "ruler"
Frank: R-O-L-E-R.
Grace: No, it s R-U-L-E-R.
Frank: Oh, yes.
1.Frank meets Grace________.
A. in the morning B. in the afternoon
C. in the evening D. at noon (中午)
2.文中与“I m OK.”意思相同的句子是“________”。
A. Good afternoon! B. I like green. C. I m fine. D. Oh, yes.
3.What colour is Frank s cup
A. Green. B. Red. C. White. D. Black.
4.The white ruler is ________.
A. Frank s B. Grace s C. Tom s D. Alice s
5.________ can spell "ruler".
A. Grace B. Frank C. Alice D. Tom
B
Mary lives on a farm. She likes animals very much. There are six sheep, three horses and ten chickens on her farm.
One day, Lisa, one of Mary s friends, goes to visit Mary. "I have a white rabbit," Lisa says. "It is from my cousin Jack. But I can t find a nice home for it to live in. Can you give me some ideas "
"Yes," Mary says. "You can bring (带来) your rabbit here. I think it will be happy to live on my farm. And you can come to take care of (照顾) the rabbit at any time."
Lisa is very happy to hear that. The next day, Lisa takes her rabbit to Mary s farm. And the two girls give the rabbit a name—Bubbles. Now, Bubbles has a nice new home. It lives on the farm happily.
6.What animals live on Mary s farm at first ①Sheep ②Horses ③Rabbits ④Chickens
A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④
7.Lisa gets a rabbit from ________.
A. her cousin B. her friend C. Mary s cousin D. Mary s friend
8.What is Mary s idea
A. To let Lisa live with her.
B. To buy the rabbit from Lisa.
C. To give the rabbit to others.
D. To let the rabbit live on her farm.
9.Who give (s) the rabbit a name
A. Jack. B. Mary. C. Jack and Lisa. D. Mary and Lisa.
10.What is the best title (最佳标题) for the passage
A. A Nice Rabbit B. Two Good Friends
C. Bubbles Has a New Home D. Mary Likes Beautiful Animals
C
Hello, I am a box. I am big and green. I have many things. Look! This is a pencil box. It's white. It is Jack's. He likes white very much. What are in the pencil box Three white pens are in it. What is that It's an orange. It's Linda's. Oranges are her favorite fruit. Look at the two caps. They are John's and Mark's. They like the caps very much. Whose basketball is this It is Anna's. She lost it in the library. A boy found it. You can see an English book in me, too. Whose book is it I don't know.
11.What color is Jack s pencil box
A. Blue. B. Pink. C. White. D. Green.
12.What fruit does Linda like best
A. Apples. B. Oranges. C. Bananas. D. Pears.
13.How many caps do John and Mark have
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
14.The underlined word " it" refer to(指代)__________.
A. the pen B. the orange C. the cap D. the basketball
15.Which of the following is TRUE(正确的)
A. Linda likes white.
B. Four pens are in the pencil box.
C. The caps are John's and Linda's.
D. The box doesn't know whose the book is.
D
Hello! I'm Tom. Now I'm at school. This is a pencil box. It's orange. It's my pencil box. What's in the pencil box A ruler is in the pencil box. It's my ruler. The ruler is blue and red. That is a pencil in my pencil box. It's black and white. It is not my pencil. Look! That girl is Lucy. It is her pencil. I find a green pen in the pencil box, too. It's Tim's. I call (给……打电话) Tim at 759-6314. It is his telephone number(电话号码).
16.What is blue and red
A. The pencil box. B. The ruler. C. The pencil. D. The pen.
17.______ things are in the pencil box.
A. 3 B. 4 C. 5 D. 6
18.What colour is Lucy's pencil
A. Orange. B. Blue and red.
C. Red. D. Black and white.
19.What are not Tom's
A. The pencil box and the ruler. B. The ruler and the pencil.
C. The pencil and the pen. D. The pencil and the pencil box.
20.Which of the following is true
A. Lucy has a pencil box.
B. The green pen is not Tim's.
C. Tom is at home now.
D. Tim's telephone number is 759-6314.
E
Emma and her family live on a small and beautiful farm. They all like animals. But they don t like the same(同样的) kind of ones. Emma likes ducks. There is a small lake on the farm. Emma keeps twelve brown ducks. She gives food to them in the morning and evening. Emma likes to see the ducks swimming in the lake. Emma s mother, Lisa, likes cows because she can get milk from them. She has five black and white cows. They walk on the farm and eat grass(草) all day. Emma s father, Peter, likes pigs. He has six big black pigs and nine baby ones. The pigs eat a lot, so he is very busy every day. Emma s cousin, Mike, likes animals too. But his parents don t have a farm. They can t keep animals. So Mike often goes to the farm to see animals.
21.What colour are the ducks
A. Brown. B. White. C. Black. D. Yellow.
22.What does Emma like to see
A. She likes to see cows eating grass.
B. She likes to see ducks swimming in the lake.
C. She likes to see pigs walking on the farm.
D. She likes to see her mother getting milk from the cows.
23.What does the underlined word "They" refer to (指代)
A. The ducks. B. The cows.
C. The pigs. D. Emma s parents.
24.How many pigs does Emma s father have
A. Six. B. Nine. C. Fifteen. D. Twenty.
25.What s the best title (最佳标题) of the passage
A. Emma s cousin, Mike B. A small and beautiful farm
C. Many cute animals D. Emma s family like animals
F
I'm Harry Green. Alex Cooper is my classmate and my best friend. We two are new students in Grade 7, and we are happy to be friends at the new school.
Alex is tall and strong. He has big brown eyes and brown hair. Blue is his favourite colour. His schoolbag is blue, and he often wears blue sports shoes.
He is very funny(有趣的). He often tells different stories to me. I love to listen to them and he always makes me happy. He is also clever and kind. He can do well in Mrs Miller's science class, and he often helps me with it.
He likes playing football, and he is really good at it. We often play football together after school. He likes music, too. He can play the guitar well. Our music teacher Miss White likes him very much.
All in all, my days at school are great because Alex is with me. I am really happy to have him as my friend.
根据材料内容选择最佳答案。
26.What is the family name of Harry's best friend
A. White. B. Green. C. Cooper. D. Miller.
27.What does Alex look like
A. He has black hair. B. He has small eyes.
C. He is strong. D. He is short.
28.What is paragraph 3 about
A. What colour Alex likes.
B. What Alex is like.
C. When Alex tells Harry stories.
D. When Alex helps Harry with science.
29.What sport does Alex do well
A. Hiking. B. Basketball. C. Swimming. D. Football.
30.Which is the structure of the text
A. B.
C. D.
G
Friends are great and helpful. All of us need friends. We know our friends and like them. Do you know how to make friends with people Here are some good ideas.
Get to know friends
Tell about you and your things to people. Then ask questions about them and see if they want to be friends with you. Get to know them, and also let them know you well.
Have fun with friends
You can play sports or games with your friends. You can listen to music and have a trip with them.
Help friends in need
“How do you feel today ” You can often ask your friend like this. When your friend is not happy, you can buy some delicious food for him or her. You can also listen to him or her.
Friends do not need to be the same as you. They can be tall or short, young or old. They may like different things.
31.How can you know if people want to be friends with you
A. By asking them questions about you and your things.
B. By listening to music and having a trip with them.
C. By knowing about their hobbies and family.
D. By finding if they have the same hobbies with you.
32.What can you do when your friend is not happy according to the passage
A. Play sports with him or her. B. Ask him or her for help.
C. Bring him or her some candies. D. Take him or her to your home.
33.What does the underlined word “ different” mean in Chinese
A. 美丽的 B. 不同的 C. 神奇的 D. 稳定的
34.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B. C. D.
35.What is the passage mainly about
A. Why we need friends. B. What friends can do for us.
C. How to make friends. D. What we can do with friends.
H
Hello! My name's Sherry Lane. Nice to meet you. I'm a student in Sunshine Middle School in China. I like white. I have a white parrot. It's cute. It can speak some English.
I have two good friends. Their names are Laura and Dick. Laura is in No.1 Middle School. Orange is her favourite colour. This is her orange schoolbag. You can see her name on it. What's in the schoolbag An orange cap and a green bottle are in it.
Dick and I are in the same school. Is this his tennis ball No. It's his sister Gloria's. Gloria likes playing tennis. Dick likes sport. He plays basketball very well. And he often plays it with his classmates after school.
36.What colour is Sherry's parrot
A. White. B. Black. C. Orange. D. Yellow.
37.Whose name is on the schoolbag
A. Sherry's. B. Laura's. C. Dick's. D. Gloria's.
38.Which school is Dick in
A. Red Star Middle School. B. Sunshine Middle School.
C. No.1 Middle School. D. No.2 Middle School.
39.What do we know about Dick
A. Dick and Sherry are in the same class.
B. Dick likes playing tennis best.
C. Dick and Gloria often play basketball after school.
D. Dick and Gloria are brother and sister.
40.What's the text about
A. My friends and I. B. My best friends.
C. My school life. D. My favourite colour and sport.
I
Kelpman is a student from the US. This year, she has a new life in China. It is so interesting for her.
Kelpman's favourite film is Kung Fu Panda. From this film, she starts to be interested in(对感兴趣) pandas, Chinese food, and even Chinese kung fu. Kelpman likes sports very much. She plays football after school. Now, she wants to learn Chinese kung fu. When she and some of her classmates visit China, she feels very happy.
Jake Junior and Lucky Joe are twin brothers. They like Kung Fu films too, so they visit China with Kelpman. In China, they visit Wudang Mountain(武当山). They watch the real Chinese kung fu there. The teachers there even teach them some kung fu moves. Then, they visit the house of Bruce Lee's family. “It's interesting to learn more about Bruce Lee and his family,”Jake Junior says.
From this visit, Kelpman and the twin brothers make a lot of Chinese friends. Kelpman is happy because she and her new friends have the same hobby. It is learning Chinese kung fu.
41.What is Kelpman's new life like
A. It is easy. B. It is interesting.
C. It is tired. D. It is busy.
42.What makes Kelpman interested in Chinese kung fu
A. A film. B. A visit to Wudang Mountain.
C. A kung fu teacher. D. The story of Bruce Lee.
43.What is the relationship(关系)between Kelpman and Jake Junior
A. They are twins. B. They are classmates.
C. They are teacher and student. D. They are best pen friends.
44.Which is the right order(顺序)of Kelpman's activities
Kelpman visits Wudang Mountain.
Kelpman visits the house of Bruce Lee.
Kelpman watches the film Kung Fu Panda.
Kelpman learns Chinese kung fu from teachers.
A. B. C. D.
45.What is the same hobby that Kelpman and her Chinese friends have
A. Visiting other countries. B. Watching the films.
C. Learning Chinese Kung Fu. D. Enjoying Chinese food.
J
Zhang Na and her good friend Sally are in the park. Many boys and girls are in the park, too. Some are talking, and some are playing. Zhang Na and Sally are reading under a tree. Then Zhang Na hears a girl calling her. Oh! The girl is her friend Minmin. They say "Good afternoon." to each other. Then Zhang Na introduces Sally to Minmin.
"Minmin, this is Sally. Sally, this is Minmin," Zhang Na says.
"Nice to meet you, Sally," Minmin says.
"Nice to meet you, too," Sally says.
Soon Minmin and Sally become(成为) good friends, too. Then Minmin knows something about Sally. Sally is from the UK. She wants to learn Chinese, so she comes to China.
46.What are Zhang Na and Sally doing in the park
A. They are talking. B. They are playing.
C. They are reading. D. They are singing.
47.The underlined word "introduces" means(意思是) "________" in Chinese.
A. 解释 B. 描述 C. 预测 D. 介绍
48.Where does Sally come from
A. China. B. The UK. C. America. D. Japan.
49.Why does Sally come to China
A. Because she likes China.
B. Because she likes Chinese books.
C. Because she wants to learn Chinese.
D. Because she wants to make some Chinese friends.
50.What is the best title(最佳标题) for the text
A. Meet in the park B. Come to China
C. Learn Chinese D. Learn English
K
Chinese people write the word "family" as "家". The "豕" in it means "pig". In old times, Chinese families kept some animals for meat, sale, or helping with farm work. Pigs are one of them. The word "家" with a pig in a family may show those animals mean a lot to a family. Do you think this idea is special Let s learn more about the Chinese family.
There is a strong relationship (关系) between parents, children and other family members in a Chinese family. Parents should set a good example for their children. Children should study hard and be good to each other. Every family member should do some things to make family life better.
Ancestors (祖先) also have a deep relationship with Chinese family. They bring families and family members together. Many people from different families live in different cities and even countries, but they still remember they have the same ancestors. This makes them supportive to each other. They are always ready to help each other. When they think of them, they feel stronger inside.
The idea of "making all the members of the family happy" is always a part of the "China dream". There are a lot of families in China. When every family is happy, China becomes better and better.
51.Why did Chinese families keep some animals
a. To eat their meat.
b. To make the family special.
c. To sell them for money.
d. To keep them as pets.
e. To help do farm work.
A. a, b, c B. a, c, d C. a, c, e D. a, d, e
52.What is Paragraph 2 mainly about
A. Parents work in a family.
B. Some things to make family life better.
C. Children s study at school.
D. Relationship between family members.
53.What does the underlined word " supportive" mean in Paragraph 3
A. Polite. B. Helpful. C. Bad. D. Special.
54.We can learn from the last paragraph that ________.
A. China dream is not about families
B. making families happy is very easy
C. happy families can make China better
D. making families happy is a new idea
55.What is the best title for the passage
A. The Farm Animals B. The Special Ideas
C. The China Dream D. The Chinese Families
L
Hello!I'm Nancy Green.I'm 12.Here are two nice photos.My parents and I are in the first photo.My mother is Kate.She is in a blue jacket.My father is Tim.He's in a black jacket.They're good doctors.They're kind.I'm in the middle of them.I'm in a yellow jacket.What are those in the next photo?They're a dog,a phone and a clock.The dog is brown and white.It's nice.The clock is white and yellow.It's mine.The phone is green.It's mine,too.My phone number is 568-0359.
56.Nancy is ______ .
A. twenty B. twelve C. eleven D. two
57.Who is Kate?______ .
A. Nancy's aunt. B. Nancy's doctor.
C. Nancy's mother. D. Nancy's teacher.
58.Where is Nancy in the first photo?______ .
A. In the middle of her grandparents.
B. Behind (在……后面) her parents.
C. In the middle of her parents.
D. Behind her grandparents.
59.What are in the next photo?There is ______ in it.
①a dog ②a phone ③a clock ④a baseball
A. ①②③ B. ①②④ C. ②③④ D. ①③④
60.What's the best title (最佳标题) for this passage (文章)?______
A. My Family B. Grace Brown C. Good Teachers D. Two Nice Photos
M
Here is a nice photo. Two boys are in it. The tall and strong boy is Peter. The name of the short and thin boy is Mike. Peter is13 years old and Mike is 10 years old. They are brothers. Mike and Peter are both students. They are in the same school but in different grades. Peter is in Grade 8 and Mike is in Grade 5.
Peter is active. He has a lot of friends at school. He also likes sport. Tennis is his favourite sport. He has five tennis balls and three tennis rackets. After school, he often plays tennis with his friends for about half an hour. His dream is to be a great tennis player. So he usually spends a lot of time practising it.
Mike is quiet. He only has a few friends. Reading is his hobby. After school, he usually goes to the school library to do some reading. He likes books on history. It is his dream to be a history teacher. Sometimes he walks in the park next to the school with some of his friends. It is a good place for them.
They like different things, but they are good brothers. They often help each other.
61.What does Peter look like
A. Tall and strong. B. Tall and thin.
C. Short and thin. D. Short and strong.
62.What does the second paragraph mainly tell us
A. Peter s study. B. Peter s job.
C. Peter s hobby. D. Peter s friends.
63.What does the underlined word "It" in Paragraph 3 refer to
A. The library. B. His school. C. His dream. D. The park.
64.What is the structure of the passage
A. B. C. D.
65.What s the best title of the passage
A. A nice photo B. Two bothers C. Help each other D. Good friends
N
Hi, I'm Jane! I'm a twelve-year-old girl. I have a brother. He's ten. His name is John. We have different hobbies.
I like listening to music very much. I have a CD player in my room. I like country music. I think it's relaxing. And I like carrots and eggs, too. I think they are good for me.
John likes playing football. He thinks it's great fun, but I think it's boring. John doesn't like fruit. He likes ice cream. And he likes hamburgers, too. But I don't like junk food. I don't think they're healthy. I don't eat them.
66.Jane is John's ________.
A. friend B. sister C. cousin D. mother
67.The underlined word "junk" means "________" in Chinese.
A. 垃圾 B. 营养 C. 美味 D. 保健
68.Jane likes ________.
A. playing football B. playing chess
C. listening to music D. playing the erhu
69.John thinks playing football is ________.
A. boring B. difficult C. useful D. fun
70.From the passage, we know ________.
A. Jane likes playing football
B. Jane likes healthy food
C. John likes playing baseball
D. John thinks listening to music is great fun
O
Hi! My name is Kate. I have a happy family. Let me tell you something about my family. I live with my mum, dad and elder sister in California. Oh! Brandy is my family member too. It s a dog.
My mum s name is Mary. She is an American. She is an English teacher in Sunshine Middle School. She is short and thin. She has long brown hair and big brown eyes. She likes taking a walk in the park after dinner. Sometimes she dances with her friends in the park.
My dad s name is David. He is also an American. He is tall but a little fat. He has short brown hair and small blue eyes. He works in a hospital. He likes going fishing with my two uncles on weekends.
My elder sister Jane is 14 years old. She is two years older (更年长的) than me. She has long brown hair and blue eyes. She loves music. She plays the guitar in her school band. She often reads music magazines when she is free. She is very obliging. She helps me with my homework every day. She sometimes helps her classmates to clean the classroom. What a kind girl!
71.How many family members are there in Kate s family
A. Four. B. Five. C. Six. D. Seven.
72.We can know that ________.
a.Mary is from the USA.
b.Mary works in a hospital.
c.Mary has big black eyes.
d.Mary likes walking after dinner.
A. a, b B. a, c C. c, d D. a, d
73.What does the underlined word " obliging" probably mean in Paragraph 4
A. Sad. B. Tired. C. Helpful. D. Angry.
74.We can learn from the last paragraph that ________.
A. Jane plays the guitar well
B. Jane has few friends at school
C. Jane has short brown hair and big blue eyes
D. Jane dances with her friends at home sometimes
75.Which can be the best title for the passage
A. Kate s Parents B. Kate s Friends
C. Kate s Family D. Kate s School
P
Tom has a few e-friends from different countries (国家). He is telling something about them.
Eric is from the USA. He is 14 years old. He is tall and good- looking. He likes playing basketball. His dream(梦想) is to be a great basketball player.
Lisa is 12 years old. She's a German(德国的) girl. She has brown and long hair. She likes listening to music. She likes drawing, too. Her dream is to be an artist(画家).
Judy is a 12-year-old American girl. Her hobby is reading books. She is good at making friends and she is friendly to everyone. She'd like to be a reporter (记者).
Tony is from Japan(日本). He is 13 years old. He's strong because he often does sports. His favourite subject is math. He wants to be a football star.
76.________ is the oldest(最大的) of Tom's four e-friends.
A. Tony B. Lisa C. Judy D. Eric
77.What does Lisa want to be in the future(将来)
A. A player. B. A reporter.
C. An artist. D. A football star.
78.Why is Tony strong
A. Because he eats well. B. Because he often does sports.
C. Because he is a football star. D. Because he is from Japan.
79.Who like sports very much
A. Eric and Tony. B. Lisa and Judy. C. Judy and Eric. D. Tony and Lisa.
80.From the passage, we know Judy ________.
A. comes from Germany B. wants to be a player
C. has many friends D. likes to do sports best
Q
I'm a boy.My name is Tom.This is my family.There are 8 people in my family.Tony White is my grandfather.Anna White is my grandmother.Paul White is my father.Emma White is my mother.Dave White is my uncle.Jane White is my aunt.Mary White is my little sister.She is a student(学生).
根据短文内容,选择正确答案.
81.There are ______ people in Tom's family.
A. 9 B. 8 C. 7 D. 6
82.Tom's grandfather is ______ .
A. Tony White B. Paul White C. Dave White D. Dale White
83.Anna White is Tom's ______ .
A. mother B. aunt C. grandmother D. sister
84.Tom's last name is ______ .
A. Tom B. White C. Tony D. Green
85.Who is a student? ______
A. Anna. B. Emma. C. Jane. D. Mary.
R
Come here and look at these pictures.This is a photo of a man,Mr.Miller and a boy,Jim Miller.Mr.Miller is Jim's father.And Jim Miller is Mr.Miller's son.That is a picture of a woman,Mrs.Miller,and a girl,Mary Miller.Mrs.Miller is Mr.Miller's wife(妻子)and Mary Miller's mother.Mary Miller is Jim's sister.
86.Mary's father is ______ .
A. Jim B. Jim Miller C. Mr.Miller D. Mary Miller
87.Jim's mother is ______ .
A. Miss Mary B. Mrs.Mary C. Mrs.Miller D. Mr.Miller
88.Jim Miller is ______ .
A. Mary's sister B. Mary's brother
C. Mr.Miller's daughter D. Mr.Miller's brother
89.The two pictures have ______ people(人).
A. 2 B. 4 C. 5 D. 6
90.Mr.Miller's daughter is ______ .
A. Jim's sister B. Mrs.Miller C. Mrs.Mary D. Jim
S
My school is beautiful. I am with my friends most of the time there.
There is a big sports hall in my school. My friend Tom and I often play basketball there. Tom likes basketball best. Sometimes we play football too.
There is also a big dining hall(餐厅). We get many kinds of food there. Next to the dining hall is the library building. There are a lot of books and computers in it. I often read books and enjoy my time there. In this building, there is a science classroom. I learn science there. I find it a little hard, but it's so interesting.
Behind the sports hall, to the right of the library, is the teachers' building. Teachers always work there.
We have a big sculpture(雕像) by the playground. It is the sculpture of our first headmaster(校长). She is a kind and helpful woman.
I love my school very much.
91.What is Tom's favourite sport
A. Ping-pong. B. Basketball. C. Football. D. Running.
92.Where is the science classroom
A. In the dining hall. B. In the library building.
C. In the classroom building. D. In the teachers' building.
93.What does the writer think of science
A. It is interesting but hard. B. It is easy and interesting.
C. It is easy but not interesting. D. It is hard and not interesting.
94.Which building is to the right of the library
A. The sports hall. B. The dining hall.
C. The teachers' building. D. The classroom building.
95.What can we learn about the sculpture
A. It is small. B. It is by the playground.
C. It is the sculpture of a man. D. It is the sculpture of a student.
T
On Tuesday morning, Laura sits in the classroom. Her teacher Mrs Perkins says, "OK! Everyone! We need a class leader(班长) for each month. They need to find a theme(主题) for the class activity that month."
"The class leader will do a lot of things," Mrs Perkins says. "Who wants to be the class leader Put up your hands."
Laura puts up her hand first. Michael, Ken, Zoe, Melissa and Barry put up their hands, too. Mrs Perkins writes their names on the blackboard.
"I have a great idea(主意) for the class activity," Melissa says to her classmates. Laura hears Melissa's words. Melissa doesn't want to come first. She wants to help the class.
"Who would like to be this month's class leader Why " asks Mrs Perkins. "I think Melissa will be a good class leader," says Laura. "She has a great idea for the class activity, and she always helps."
"Thanks," Melissa says. "But I think you want to be the class leader." "Next month, I think," says Laura.
96.What does the class leader need to do every month
A. Help the class study.
B. Find the next class leader.
C. Help teachers clean the blackboard.
D. Find a theme for the class activity.
97.How many students want to be the class leader
A. Four. B. Five. C. Six. D. Seven.
98.Why does Melissa want to be the class leader
A. She likes to be the first.
B. She likes doing activities.
C. She wants to help her class.
D. She wants to make Mrs Perkins happy.
99.Who does Laura think can be this month's class leader
A. Ken. B. Barry. C. Melissa. D. Michael.
100.Which of the following is TRUE according to the text
A. Laura wants to be next month's class leader.
B. Laura writes her name on the blackboard.
C. Laura will help Melissa next month.
D. Laura likes Mrs Perkins very much.
U
Dear Mum and Dad, How are you in London I m very happy in Tianjin. My classroom is not big. My classmates are all nice to me. Now I have two good friends in my class. They are Wang Tao and Fang Fang. Wang Tao is a boy and Fang Fang is a girl. Wang Tao is thirteen. We are of the same age. Fang Fang is twelve. Wang Tao is tall. We often play basketball after school. He is good at it. His favourite teacher is Mr Hu, the PE teacher. Fang Fang likes music, and she likes Miss Gao best. What about me I like Chinese very much. My Chinese teacher, Mr Li often helps me. I like him best. Wang Tao and Fang Fang often help me with my Chinese too. I m happy to have good friends like them. Yours, Mark
101.This is an email ________.( )
A. from Wang Tao to Mark B. from Mark to Fang Fang
C. from Mark s parents to Mark D. from Mark to his parents
102.Where is Mark now ( )
A. In China. B. In the UK. C. In Australia. D. In the US.
103.What does Mark often do with his friends after school ( )
A. Play football. B. Play basketball.
C. Play ping-pong. D. Play Chinese chess.
104.What does Miss Gao do ( )
A. A PE teacher. B. An English teacher.
C. A music teacher. D. A Chinese teacher.
105.What is the main purpose(主要目的) of the email ( )
A. To say goodbye to his friends.
B. To tell his parents about his friends.
C. To ask his parents to come to China.
D. To tell his parents about his teachers.
V
Learning about the Smart Classroom
随着科技的不断发展,课堂上逐渐出现了人工智能的身影,它们成为了学生们的好帮手好伙伴。
In many schools, students can have lessons in smart classrooms. A smart classroom uses AI technology(人工智能技术). Each smart classroom has a smart whiteboard and some classrooms even have Al teachers.
Some people think that Al technology makes learning fun for students. For example(例子),students can talk to famous people like Confucius through the smart whiteboard. It makes students like learning history. Al teachers can answer students' questions. Students can learn more about the world in smart classrooms.
Some people think Al teachers will replace(替代)real teachers. But it isn't realistic(现实的)now. AI teachers don't know the students as the real teachers do. With too much AI teehnology, students will spend little time thinking because AI can help them find the answers quickly. They need real teachers'help.
In a word, AI technology can help a lot with students' learning but it can't do everything for students. We students should make good use of it.
106.What can we see in each smart classroom according to the passage
A. A smart whiteboard. B. An AI teacher.
C. A smart clock. D. An AI classmate.
107.How does the writer show some people's opinion that Al technology makes learning fun
A. By telling a story. B. By asking a question.
C. By giving an example. D. By showing numbers.
108.Why will students spend little time thinking with too much AI technology
A. Because they don't have much time.
B. Because they don't need real teachers.
C. Because AI can help them find the answers fast.
D. Because AI can always give them right answers.
109.What question does Paragraph 3 answer
A. What is the smart classroom
B. Can smart classrooms help teachers
C. Can Al teachers replace real teachers
D. What can AI technology help students with
110.What can we learn from the passage
A. Students should use Al technology often.
B. Students cannot go to smart classrooms.
C. Students can let Al do everything for them.
D. Students should use Al technology in the right way.
W
My name is Gina. I am a student of No. 2 Middle School. There is a new library in our school. It is large and clean. Also, it is my favourite place.
The library is a building with 3 floors. The classroom building is on the left of it. The teachers building is in front of it and the art building is behind it. On its right is the science building.
In the library, the reading room is on the ground floor. I can borrow books and do some reading here. There are a lot of bookcases on the first floor. A lot of books are in them. On the second floor is the office.
The library is open from 2:00 p. m. to 7:00 p. m. We can only go there from Tuesdays to Fridays. It closes on Mondays.
After school, I often spend an hour there. I like books on history and Chinese. Sometimes, I go there with some of my good friends. We do some reading or do our homework. When we are in the library, time goes quickly.
111.What may Gina like
A. Doing some reading. B. Playing sport.
C. Listening to music. D. Playing computer games.
112.Where is the library
A. It s in front of the teachers building.
B. It s behind the art building.
C. It s on the left of the science building.
D. It s on the left of the classroom building.
113.What are on the first floor of the library
A. Some classrooms. B. Some offices.
C. Lots of bookcases. D. Some teachers.
114.What is the structure of the passage (P=Paragraph)
A. B. C. D.
115.Which of the following is TRUE
A. The library is open 4 days a week.
B. Gina likes books on English.
C. Gina always goes to the library with her friends.
D. Gina goes to the library every day.
X
My name is Carol. Today let me show you around my school.
In front of my dormitory building, there is a small garden with some tables and chairs. I love taking a walk in the garden in summer. After getting out of the garden, I can get to a small shop. It sells all kinds of school things. Most of the students and teachers in the school often shop there. I usually go there with my friends after school.
After walking past the small shop, I can see the dining hall. It is across from the sports field. The dining hall is big and clean. It is my favourite place because there are many kinds of food. I can have noodles, pizzas, chicken soup, beef and other food there. My favourite food is jiaozi. It s really delicious.
Leaving (离开) the dining hall, I can see the classroom building with 36 classrooms. It often takes me about 3 minutes to walk there. When I get into my classroom, my new school day starts.
I love my school. And I feel happy to learn in the beautiful school.
116.What can we see in the small garden
A. Some flowers. B. Some grass. C. Some tables. D. Some animals.
117.Who does Carol usually go to the shop with
A. Her classmates. B. Her friends. C. Her teachers. D. Her parents.
118.What is Carol s favourite food
A. Pizzas. B. Noodles. C. Beef. D. Jiaozi.
119.What is the structure of the passage (P = Paragraph)
A. B. C. D.
120.What does Carol mainly tell us
A. Some buildings in her school.
B. Her favourite places at school.
C. She likes her school very much.
D. She goes to her classroom early every day.
答案和解析
1~5.【答案】B、C、D、D、A
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
6~10.【答案】B、A、D、D、C
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
11~15.【答案】C、B、B、D、D
【解析】【文章大意】本文通过失物招领盒的自述,讲述里面存放的东西的情况。
1. 根据文章内容This is a pencil box. It s white. It is Jack s.(这是一个铅笔盒。它是白色的。它是杰克的。)可知,杰克的铅笔盒是白色的。故选C。
2. 根据It s Linda s. Oranges are her favorite fruit.( 它是Linda的。橙子是她最喜欢的水果。)可知,橙子是Linda最喜欢的水果。故选B。
3. 根据Look at the two caps. They are John s and Mark s.(看这两顶帽子。他们是约翰和马克。)可知John和Mark有两顶帽子。故选B。
4. 据划线单词it所在句子的上文句子Whose basketball is this It is Anna s.(这是谁的篮球?它是安娜的。)可以推断出,这里的划线单词it指代的是安娜的篮球,句意是“她是在图书馆把篮球弄丢的。”故选D。
5. 根据文章开头第一句Hello, I am a box.(你好,我是一个盒子。)和最后三句You can see an English book in me, too. Whose book is it I don t know.(你也可以在我里面看到一本英语书。这是谁的书?我不知道。)可知,“盒子不知道书是谁的。”是正确的。故选D。
16~20.【答案】B、A、D、C、D
【解析】【文章大意】本文是一篇记叙文,Tom进行了自我介绍,然后介绍了Lucy。
1.
根据文中的“It's my ruler. The ruler is blue and red.”可知,尺子是蓝色和红色。故选B。
2.
根据What's in the pencil box A ruler is in the pencil box. …I find a green pen in the pencil box, too.可知,铅笔盒里面一共有三样东西,它们是一把尺子、一支铅笔和一支钢笔。故选A。
3.
根据“It's black and white. It is not my pencil. Look! That girl is Lucy. It is her pencil.”可知,露西的铅笔是黑白相间的。故选D。
4.
根据“It is not my pencil. Look! That girl is Lucy. It is her pencil. I find a green pen in the pencil box, too. It's Tim's.”可知,铅笔和钢笔不是汤姆的。故选C。
5.
根据“I call Tim at 759-6314. It is his telephone number.”可知,故选D。
21~25.【答案】A、B、B、C、D
【解析】【文章大意】本文讲述了Emma一家住在美丽的农场,他们一家人都喜欢动物,并分别介绍了他们各自喜欢的动物以及原因。
1. 根据Emma keeps twelve brown ducks.Emma养了12只棕色的鸭子,可知鸭子是棕色的。
2. 根据Emma likes to see the ducks swimming in the lake.可知,Emma喜欢看鸭子在湖里游泳。
3. 根据划线部分内容She has five black and white cows.They walk on the farm and eat grass all day, Emma's father, Peter, likes pigs.(她有五头黑白相间的奶牛。他们整天在农场散步和吃草,艾玛的爸爸,彼得,喜欢猪。)可知,They指的是奶牛。
4. 根据He has six big black pigs and nine baby ones.(他有六只大黑猪和九只小猪。)可知一共有6+9=15只,故选C。
5. 本文讲述了Emma一家住在美丽的农场,他们一家人都喜欢动物,并分别介绍了他们各自喜欢的动物以及原因。所以D选项Emma's family like animals“Emma的家人喜欢动物”能概括文章大意,是最佳标题。
26~30.【答案】C、C、B、D、C
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
31~35.【答案】A、C、B、A、C
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
36~40.【答案】A、B、B、D、A
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
41~45.【答案】B、A、B、D、C
【解析】略
1.
【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了美国学生Kelpman来华体验中国功夫并结交朋友的故事。
2. 略
3.
细节理解题。题干意为:Kelpman和 Jake Junior之间是什么关系 根据第二段“When she and some of her classmates visit China, she feels very happy.”可知,Jake Junior和Kelpman是一起去中国的同学。故选B。
4.
句子排序题--关键词定位法。题干意为:Kelpman的活动的正确顺序是什么 首先,根据第二段“Kelpman's favourite film is Kung Fu Panda.”可知Kelpman观看电影《功夫熊猫》是最先发生的;接着,根据第三段“In China, they visit Wudang Mountain(武当山).”可知 Kelpman参观武当山是之后的活动;然后,“The teachers there even teach them some kung Fu moves.”说明Kelpman向老师们学习中国功夫在参观武当山之后;最后,“Then,they visit the house of Bruce Lee's family.”可知Kelpman参观李小龙故居是最后进行的。所以正确顺序是。故选D。
5. 略
46~50.【答案】C、D、B、C、A
【解析】【文章大意】这篇文章讲述了一群学生在公园里相遇的情景。张娜和莎莉在公园里读书,遇到了张娜的朋友敏敏。张娜将敏敏介绍给了莎莉,她们成了好朋友。
1. 根据第一段“Zhang Na and Sally are reading under a tree.”(张娜和莎莉在一棵树下读书。)可知她们在读书,故选C。
2. 根据文章第一段最后一句Then Zhang Na introduces Sally to Minmin.(然后张娜将莎莉介绍给了敏敏。),第二段“Minmin, this is Sally. Sally, this is Minmin." Zhang Na says.(“敏敏,这是莎莉。莎莉,这是敏敏。”张娜说。)可推测,introduces表示“介绍”,故选D。
3. 根据最后一段“Sally is from the UK.”可知,Sally来自英国,故选B。
4. 根据文章最后一段最后一句She wants to learn Chinese, so she comes to China.(她想要学汉语,所以她来中国。)可知,莎莉来中国是想要学汉语,故选C。
5. 根据文章大意,主要讲述了三个女孩在公园的相遇,故选A。
51~55.【答案】C、D、B、C、D
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
56~60.【答案】B、C、C、A、D
【解析】【文章大意】文章主要是作者南希介绍了两张照片,通过照片,我们可以了解一些南希的家庭信息。
1. 根据"Hello!I'm Nancy Green.I'm 12."(你好!我是南希 格林。我12了。)可知,南希12岁。故选B。
2. 根据"I'm Nancy Green…My mother is Kate."(我是南希 格林。我妈妈是凯特。)可知,凯特是南希的妈妈。故选C。
3. 根据"My parents and I are in the first photo…I'm in the middle of them."(我父母和我在第一张照片里,我在他们中间。)可知,在第一张照片中,作者南希在父母中间。故选C。
4. 根据"What are those in the next photo?They're a dog,a phone and a clock."(下一张照片里的是什么?它们是一只狗,一个电话和一个钟。)可知,在第二张照片里,有一条狗、一个电话和一个钟。故选A。
5. 综合全文可知,本文主要是作者南希介绍了两张漂亮的图片;选项D"两张漂亮的照片"适合作为文章的标题。故选D。
61~65.【答案】A、C、D、C、B
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
66~70.【答案】B、A、C、D、B
【解析】【文章大意】本文主要介绍了简以及她的弟弟相关情况。
1.
根据文章第一段中的“I have a brother. He's ten. His name is John.”可知,Jane是John的姐姐。故选B。
2.
根据后一句“I don't think they're healthy.”可推知,junk food是“垃圾食品”的意思。故选A。
3.
根据文章第二段中的“I like listening to music very much.”可知,Jane很喜欢听音乐。故选C。
4.
根据文章最后一段中的“John likes playing football. He thinks it's great fun, but I think it's boring.”可知,John认为踢足球很有趣。故选D。
5.
根据文章第二段中的“And I like carrots and eggs, too. I think they are good for me.”可推知,Jane喜欢健康的食物。故选B。
71~75.【答案】B、D、C、A、C
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
76~80.【答案】D、C、B、A、C
【解析】【文章大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Tom的四个来自不同国家的网友的情况。
1. 根据表格中四个部分中“Eric is from the USA. He is 14 years old(Eric来自美国,今年14岁);Lisa is 12 years old.(Lisa12岁);Judy is a 12-year-old American girl.(一个12岁的美国女孩。);Tony is from Japan(日本). He is 13 years old.(托尼来自日本。他今年13岁。)”可知,最大的是Eric,故选D。
2. 根据表格中第二部分中“She likes drawing, too. Her dream is to be an artist(画家).(她也喜欢画画。她的梦想是成为一名艺术家。)”可知,Lisa想要成为一名艺术家,故选C。
3. 根据表格中第四部分中“He's strong because he often does sports.(他很强壮,因为他经常做运动。)”可知,Tony强壮,因为他经常做运动,故选B。
4. 根据表格中第一部分“He likes playing basketball.(他喜欢打篮球。)”和第四部分中“He's strong because he often does sports.(他很强壮,因为他经常做运动。)”可知,Eric和Tony喜欢运动,故选A。
5. 根据表格中第三部分中“She is good at making friends and she is friendly to everyone.(她善于交朋友,对每个人都很友好。)”可知,Judy有很多的朋友,故选C。
81~85.【答案】B、A、C、B、D
【解析】(1)细节理解题。根据There are 8 people in my family.(我家有8口人。)可知有8个人。故选B。
(2)细节理解题。根据Tony White is my grandfather.(托尼 怀特是我的祖父。)可知他的祖父是托尼 怀特。故选A。
(3)细节理解题。根据Anna White is my grandmother.(安娜 怀特是我的祖母。)可知祖母是安娜 怀特。故选C。
(4)推理判断题。根据Tony White is my grandfather.(托尼 怀特是我的祖父。)Paul White is my father.(保罗 怀特是我的父亲。)Tom应与他的父亲和爷爷姓一致,都姓White。故选B。
(5)推理判断题。根据Mary White is my little sister.She is a student(学生).(玛丽 怀特是我的小妹妹。她是一个学生。)可知是Mary。故选D。
这篇短文主要介绍了我是一个男孩,名叫汤姆,以及我的家庭情况。我的家庭共有8个人,包括祖父托尼 怀特、祖母安娜 怀特、父亲保罗 怀特、母亲艾玛 怀特、叔叔戴夫 怀特、阿姨简 怀特以及妹妹玛丽 怀特。玛丽是一名学生。
通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
86~90.【答案】C、C、B、B、A
【解析】细节理解题。
(1)根据Mr.Miller is Jim's father.(米勒先生是吉姆的父亲。)可知玛丽的父亲是米勒先生,故选C。
(2)根据Mrs.Miller is Mr.Miller's wife and Mary Miller's mother.(米勒夫人是米勒先生的妻子和玛丽 米勒的母亲。)可知吉姆的母亲是米勒夫人,故选C。
(3)根据Mary Miller is Jim's sister.(玛丽 米勒是吉姆的妹妹。)可知吉姆 米勒是玛丽的哥哥,故选B。
(4)根据Mr.Miller and a boy,Jim Miller(米勒先生和一个男孩,吉姆 米勒)Mrs.Miller,and a girl(米勒夫人和一个女孩)可知照片内有4人,故选B。
(5)根据Mary Miller.Mrs.Miller is Mr.Miller's wife and Mary Miller's mother.Mary Miller is Jim's sister(米勒夫人是米勒先生的妻子和玛丽 米勒的母亲。玛丽 米勒是吉姆的妹妹。)可知米勒先生的女儿是吉姆的妹妹,故选A。
本文主要介绍了米勒的家庭成员及其信息。
在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
91~95.【答案】B、B、A、C、B
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
96~100.【答案】D、C、C、C、A
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
101~105.【答案】D、A、B、C、B
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
106~110.【答案】A、C、C、C、D
【解析】【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了学校里的智能教室利用人工智能技术辅助教学,有人认为它使学习有趣,也有人担忧它会替代真人教师,但目前并不现实。文章旨在提醒学生应正确利用人工智能技术。
1. 略
2.
推断文章写作手法题。题干意为:作者如何展示一些人认为人工智能技术让学习变得有趣的观点的 根据第二段中“For example (例子),students can talk to famous people like Confucius through the smart whiteboard.”可知,作者通过给出一个学生可以通过智能白板与孔子对话的例子,来展示人工智能技术让学习变得有趣。故选C。
解题技巧中考阅读理解针对写作手法题常见的考查为:列数字、举例子、问问题、摆事实等。针对此考法,解题步骤如下:
Step 1:需要在对应段落找到此信息;
Step 2:分析其对文章整体写作的作用;
Step 3:再结合选项一一对比,得出答案。
3. 略
4.
归纳段落主旨题。题干意为:第三段回答了什么问题 根据第三段中“Some people think AI teachers will replace(替代)real teachers. But it isn't realistic(现实的)now.”可知,第三段讨论的问题是“AI老师能替代真正的老师吗 ”。故选C。
5. 略
111~115.【答案】A、C、C、D、A
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
116~120.【答案】C、B、D、C、A
【解析】略
1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
第21页,共31页

展开更多......

收起↑

资源预览