【单元考点培优】Module 6 考点15:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Module 6 考点15:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Module 6 考点15:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
A farmer sits near the tree. A rabbit is running. It can’t see the tree. The rabbit bumped its head. The farmer has the rabbit. He is very lucky. He wants to have many rabbits. He doesn’t want to work on the farm again.
He waits near the tree every day, but no rabbits come.
1.A dog is running. ( )
2.Rabbits can’t run fast. ( )
3.The man is very lucky. ( )
4.The farmer works every day. ( )
5.The farmer has many rabbits. ( )
阅读对话,判断正(T)误(F)。
John: Sam, do you want to be in our basketball team
Sam: Yes, I do. But I don’t play well, John.
John: Can you catch the ball well
Sam: Yes, I can.
John: Can you run fast
Sam: No, I can’t.
John; Can you jump high
Sam: Yes, I can.
John: So you can be a good basketball player.
6.Sam wants to be in the basketball team. ( )
7.Sam can’t catch the ball well. ( )
8.Sam can’t run fast. ( )
9.Sam can jump high. ( )
10.John can’t be a good basketball player. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I’m Xiaowei. Look! This is a photo of my grandpa. He is sixty-five years old. In the past, he liked sports very much. He was a good goalkeeper. He could catch the ball well. And he could run very fast. Now he is old, but healthy. He can’t run fast. But he can do taijiquan well. He often does taijiquan with his friends in the morning. He is very kind. I love him!
11.Xiaowei’s grandpa is sixty-five. ( )
12.Xiaowei’s grandpa liked sports very much. ( )
13.Xiaowei’s grandpa ran fast in the past. ( )
14.Xiaowei’s grandpa isn’t healthy now. ( )
15.Xiaowei’s grandpa can’t do taijiquan. ( )
Look at the photo. This is my grandma. She is fat and she doesn't play basketball well now. In the past, she was good at basketball. She ran very fast,jumped really high and passed the ball well. Now she isn't good at those things, .
16.My grandma can play football well now. ( )
17.My grandma wasn't good at basketball. ( )
18.My grandma jumped really high in the past. ( )
19.My grandma is healthy now. ( )
判断下面句子正确与否,正确“T”,错误“F”。
We’re going to say goodbye to 2010. The year 2011 is around the corner. The next year is the year of the Rabbit What are your wishes for the next year We invite four kids across the country to talk about their New Year's wishes.
A: I love learning English. Next year, I want to make a lot of progress in English. I hope I can get good scores on all my English exams.
B: I hope more and more people around me protect the environment (保护环境) and care about our Earth.
C: Yao Ming is my favorite sports star. I want to go to the US to watch basketball match. But it’s difficult for me. So I hope he and his Rockets teammates will come to China next year.
D: Although (尽管) I’m a girl, I like playing football. I want my parents to watch the football match with me next year.
20.The year 2011 is the Year of Rabbit. ( )
21.The 1st child loves learning English and wants to make a lot of progress in English. ( )
22.The 2nd child hopes people around could be environmental friendly. ( )
23.Yao Ming is a sports star who is good at football. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Kate is my friend. She is a pupil. She has an elder brother and an elder sister. They are Paul and Helen. Kate and Helen can dance. Kate can sing and play the guitar well, but Helen can’t. Helen doesn’t like playing the guitar. She likes playing chess, but she doesn’t play chess with Kate. Kate can’t play chess. She can play chess with Paul. Paul can play chess and play basketball well. And he is in the school basketball club.
24.There are two children in Kate’s family. ( )
25.Helen can play chess with Kate. ( )
26.Kate can't play the guitar well. ( )
27.Paul is good at basketball. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Today is Saturday. Liu Yun is going to the park with Amy in the afternoon. The park is far from her home. First, she is going to Amy’s house on foot. Then they are going to take the No. 12 bus to the park. There is a bus stop near Amy’s house. They are going to fly kites in the park and they are going to have a good time there.
28.Liu Yun is going to the park on Sunday afternoon. ( )
29.Liu Yun is going to Amy’s house on foot. ( )
30.Liu Yun and Amy are going to take the No. 21 bus to the park. ( )
31.There is a bus stop near Liu Yun’s house. ( )
32.Liu Yun and Amy are going to fly kites in the park. ( )
Amy’s school will have the sports meeting (运动会) next Wednesday. Ten of the students in Amy’s class will join in it. Simon can run very fast. Lily can jump very high. Daming can jump very far. Amy can swim very fast. They all hope (希望) to win in the games.
33.Amy’s school will have the sports meeting next Friday. ( )
34.Ten students in Amy's class will join in the sports meeting. ( )
35.Simon can run very fast. ( )
36.Lily can jump very far. ( )
37.Amy can swim very fast. ( )
阅读对话,判断句子正(T)误(F)。
Sam: Do you want to be in our football team
Amy: Yes, I do. But I can’t play football.
Sam: Can you run fast
Amy: Not very fast.
Sam: Can you jump high
Amy: Yes, I can.
Sam: Can you catch the ball well
Amy: Yes, I can.
Sam: You can be a good goalkeeper.
38.Amy can play football. ( )
39.Amy and Sam can run fast. ( )
40.Amy can jump high. ( )
41.Amy can’t catch the ball well. ( )
42.Sam can be a good goalkeeper. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Hi! My name is Dongdong. I'm a boy. I'm a student. I like playing basketball.
After school, my friends and I often play basketball on the playground. But on Sunday, we. usually play basketball in the park. Yesterday was Sunday. We played basketball in the park. We won! We were very happy!
43.Dongdong is a girl. ( )
44.Dongdong is a student. ( )
45.Dongdong often plays basketball on the playground after school. ( )
46.Dongdong's team won yesterday! ( )
47.Dongdong was not happy yesterday. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误( F) 。
Hello! My name is Jack. I've got a very happy family. My mother is great. She can play basketball very well. My sister can play basketball too. My father can play football very well. But he can't play basketball. I can pass the ball and catch the ball well. I think I can be a good goalkeeper.
48.Jack's father can play basketball well. ( )
49.Jack's mother can play basketball very well. ( )
50.Jack's mother and father can play basketball. ( )
51.Jack's sister can't play basketball. ( )
52.Jack can catch the ball well. ( )
阅读对话,判断句子对“T”错“F”
John: Sam, do you want to be in our basketball team
Sam: Yes, I do. But I don’t play well, John.
John: Can you catch the ball well
Sam: Yes, I can.
John: Can you run fast
Sam: No, I can’t.
John: Can you jump high
Sam: Yes, I can.
John: So you can be a good basketball player.
Sam: Thank you.
53.Sam wants to be in the basketball team.( )
54.Sam can’t catch the ball well.( )
55.Sam can’t run fast.( )
56.Sam can jump high.( )
57.John can’t be a good basketball player.( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hi, my name is John. I’ve got a very happy family. My dad can play basketball and my grandpa can sing very well. My mum and I can speak Chinese. She can play football. My sister can dance, but she can’t dance very well. She’s only five. And I can play table tennis. I’m fantastic!
58.John’s dad can play basketball. ( )
59.His grandpa can sing very well. ( )
60.John’s mum can’t play football. ( )
61.John’s sister can dance very well. ( )
62.John can play table tennis. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)
Lingling is a Chinese girl. Now she is in England. She was a good basketball player in China. She can run fast. But she can’t control football. She can catch football very well. She is a fantastic goalkeeper.
63.Lingling is a Chinese girl.( )
64.Lingling is in China now.( )
65.Lingling was good at basketball in China.( )
66.She can control football well.( )
67.She is a fantastic football goalkeeper.( )
根据短文判断正误。
Hello, I'm Sam. I can jump far. I can play football. Amy is my sister. She can run fast. But she can't jump far. Daming is my friend. He can't jump high. But he can ride fast. Lingling is my friend too. She can't jump far. But she plays basketball well.
68.Sam can jump high. ( )
69.Amy can run fast. ( )
70.Lingling can jump far. ( )
71.Daming can jump high. ( )
72.Amy and Lingling are Sam's friends. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I have a good friend. Her name is Mary. She is an English girl. She often helps her mother do the housework. What can she do Do you know She can make dumplings, cook vegetables and sweep the floor. Now we are listening to music. She likes music. She can play the flute. We often play together.
73.My good friend is Lucy. ( )
74.Mary is a Chinese girl. ( )
75.My friend can make dumplings. ( )
76.We are listening to music now. ( )
77.My friend can’t play the flute. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.T 4.F 5.F
【导语】本文讲了守株待兔的故事。
1.句意:一只狗在跑。根据“A rabbit is running.”,可知一只兔子在跑,故答案为F。
2.句意:兔子跑不快。根据“A rabbit is running. It can’t see the tree. The rabbit bumped its head.”,可知兔子跑得很快,故答案为F。
3.句意:这个男人很幸运。根据“He is very lucky.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
4.句意:这位农民每天都工作。根据“He waits near the tree every day, but no rabbits come.”,可知这位农民每天在树附近等兔子,所以他没工作,故答案为F。
5.句意:这位农民有很多兔子。根据“He waits near the tree every day, but no rabbits come.”,可知这位农民没有很多兔子,故答案为F。
6.T 7.F 8.T 9.T 10.F
【导语】本文讲的是萨姆的个人情况。
6.句意:萨姆想加入篮球队。根据“John: Sam, do you want to be in our basketball team Sam: Yes, I do.”,可知题干描述正确,故答案为T。
7.句意:萨姆接不好球。根据“John: Can you catch the ball well Sam: Yes, I can.”,可知萨姆能接好球,故答案为F。
8.句意:萨姆跑不快。根据“John: Can you run fast Sam: No, I can’t.”,可知题干描述正确,故答案为T。
9.句意:萨姆能跳得高。根据“John; Can you jump high Sam: Yes, I can.”,可知题干描述正确,故答案为T。
10.句意:约翰不可能是一个好的篮球运动员。文中没有提到关于约翰是不是一个好的篮球运动员,故答案为F。
11.T 12.T 13.T 14.F 15.F
【导语】本文介绍了小伟爷爷的过去和现在。
11.句意:小伟的爷爷六十五岁了。根据“He is sixty-five years old.”,可知题干描述正确,故答案为T。
12.句意:小伟的爷爷非常喜欢运动。根据“In the past, he liked sports very much.”,可知题干描述正确,故答案为T。
13.句意:小伟的爷爷过去跑得很快。根据“And he could run very fast.”,可知题干描述正确,故答案为T。
14.句意:小伟的爷爷现在不健康。根据“Now he is old, but healthy.”,可知小伟的爷爷现在健康,故答案为F。
15.句意:小伟的爷爷不会打太极拳。根据“But he can do taijiquan well.”,可知小伟的爷爷会打太极拳,故答案为F。
16.F 17.F 18.T 19.F
【解析】16.句意为我奶奶现在可以踢足球了。根据She is fat and she doesn't play basketball well now。可知她很胖,现在不踢足球,故答案为F。
17.句意为我奶奶篮球打得不好。根据she was good at basketball。可知她很擅长篮球,故答案为F。
18.句意为我奶奶过去跳得很高。根据In the past, she was good at basketball. She ran very fast, jumped really high and passed the ball well。可知该句是正确的,故答案为T。
19.句意为我奶奶现在很健康。根据She is fat and she doesn't play basketball well now. 可知该句是错误的,故答案为F。
20.T 21.T 22.T 23.F
【分析】短文大意:我们2011年的愿望。
20.句意:2011年是兔年。根据The next year is the year of the Rabbit. 可知,故该句是正确的,故答案为T。
21.句意:第一个孩子喜欢英语并且他想在英语上有很大的进步。根据 I want to make a lot of progress in English. 可知,故该句是正确的,故答案为T。
22.句意:第二个孩子喜欢周围的人们都友好的对待自然。根据 I hope more and more people around me protect the environment (保护环境) and care about our Earth. 可知,故该句是正确的,故答案为T。
23.句意:姚明是一个擅长足球的体育明星。根据Yao Ming is my favorite sports star. I want to go to the US to watch an NBA. 可知姚明是篮球明星。故该句是错误的,故答案为F。
24.F 25.F 26.F 27.T
【分析】短文大意:介绍凯特和她的哥哥和姐姐。
24.句意:在凯特家有两个孩子。根据Kate is my friend. She is a pupil. She has an elder brother and an elder sister. 可知她家有三个孩子。故该句是错误的,故答案为F。
25.句意:海伦能和凯特下象棋。根据She likes playing chess, but she doesn’t play chess with Kate. 可知海伦不能和凯特下象棋。故该句是错误的,故答案为F。
26.句意:凯特吉他弹得不好。根据Kate can sing and play the guitar well.可知凯特吉他弹得很好。故该句是错误的,故答案为F。
27.句意:保罗擅长打篮球。根据Paul can play chess and play basketball well. And he is in the school basketball club.可知他擅长篮球,故该句是正确的,故答案为T。
28.F 29.T 30.F 31.F 32.T
【解析】28.句意为刘云星期天下午要去公园。根据Today is Saturday. Liu Yun is going to the park with Amy in the afternoon,可知刘云星期六下午要去公园,故答案为F。
29.句意为刘云要步行去艾米家。根据First, she is going to Amy’s house on foot,可知该句是正确的,故答案为T。
30.句意为刘云和艾米要坐21路公车去公园。根据Then they are going to take the No. 12 bus to the park,可知他们要坐12路公车去公园,故答案为F。
31.句意为刘云家附近有个公交车站。根据There is a bus stop near Amy’s house,可知艾米家附近有个公交车站,故答案为F。
32.句意为刘云和艾米要去公园放风筝。根据They are going to fly kites in the park and they are going to have a good time there,可知该句是正确的,故答案为T。
33.F 34.T 35.T 36.F 37.T
【导语】本文介绍的是关于艾米学校打算举行运动会的及其参赛学生的情况。
33.句意:艾米的学校下周五将要举行运动会。根据文章“Amy’s school will have the sports meeting (运动会) next Wednesday. ”得知下周三艾米的学校将要举行运动会。句意与原文意思不符,故答案为F。
34.句意:艾米班的十名学生将要参加运动会。根据文章“ Ten of the students in Amy’s class will join in it. ”得知艾米班有十名学生将要参加运动会。句意与原文意思相符,故答案为T。
35.句意:西蒙跑得很快。根据文章“Simon can run very fast. ”得知西蒙跑得很快。句意与原文意思相符,故答案为T。
36.句意:莉莉跳得很远。根据文章“Lily can jump very high. ”得知莉莉跳得很高。句意与原文意思不符,故答案为F。
37.句意:艾米游泳游得很快。根据文章“Amy can swim very fast. ”得知艾米游泳游得很快。句意与原文意思相符,故答案为T。
38.F 39.F 40.T 41.F 42.F
【导语】本文讨论了艾米的个人能力。
38.句意:艾米会踢足球。根据“Amy: Yes, I do. But I can’t play football.”,可知艾米不会踢足球,故答案为F。
39.句意:艾米和萨姆跑得很快。根据“Sam: Can you run fast Amy: Not very fast.”,可知艾米跑不快,故答案为F。
40.句意:艾米能跳得很高。根据“Sam: Can you jump high Amy: Yes, I can.”,可知题干与对话相符,故答案为T。
41.句意:艾米抓不住球。根据“Sam: Can you catch the ball well Amy: Yes, I can.”,可知艾米能抓住球,故答案为F。
42.句意:萨姆可以成为一名优秀的守门员。根据“Sam: You can be a good goalkeeper.”,可知艾米可以成为一名优秀的守门员,故答案为F。
43.F 44.T 45.T 46.T 47.F
48.F 49.T 50.F 51.F 52.T
53.T 54.F 55.T 56.T 57.F
【解析】53.句意:Sam想要成为篮球队一员。由句子John: Sam, do you want to be in our basketball team Sam: Yes, I do. But I don’t play well, John. 可知Sam想成为篮球队一员,所以题干叙述正确,故答案为T。
54.句意:Sam球接的不好。由句子John: Can you catch the ball well Sam: Yes, I can.可知Sam球接的很好,所以题干叙述错误,故答案为F。
55.句意:Sam跑不快。由句子John: Can you run fast Sam: No, I can’t. 可知Sam跑得不快,所以题干叙述正确,故答案为T。
56.句意:Sam能跳的高。由句John: Can you jump high Sam: Yes, I can.可知Sam能跳得高,所以题干叙述正确,故答案为T。
57.句意:Sam不能成为一个好的篮球运动员。由句子John: So you can be a good basketball player.可知Sam可以成为一名好的篮球运动员,所以题干叙述错误,故答案为F。
58.T 59.T 60.F 61.F 62.T
【解析】58.由句子My dad can play basketball可知我爸爸会打篮球,所以题干叙述正确,故答案为T。
59.由句子my grandpa can sing very well.可知我的爷爷唱歌很好,所以题干叙述正确,故答案为T。
60.由句子My mum and I can speak Chinese. She can play football.可知妈妈会踢足球,所以题干叙述错误,故答案为F。
61.由句子My sister can dance, but she can’t dance very well.可知妹妹舞蹈不好,所以题干叙述错误,故答案为F。
62.有句子And I can play table tennis.可知我会打乒乓球,所以题干叙述正确,故答案为T。
63.T 64.F 65.T 66.F 67.T
68.F 69.T 70.F 71.F 72.F
【分析】本文意思是:你好,我是Sam,我能跳远,我能踢足球。Amy是我妹妹,她跑得快。但是她不会跳远。大明是我朋友,他不会跳高,但他骑车快。 玲玲也是我的朋友,她不会跳远,但她篮球打得好。
68.题干句意:萨姆能跳得很高。根据Hello, I'm Sam. I can jump far.可知可以跳得远没说跳得高,表述不正确,故答案为F。
69.题干句意:艾米跑得很快。根据Amy is my sister. She can run fast.可知表述正确,故答案为T。
70.题干句意:玲玲能跳得很远。根据Lingling is my friend too. She can't jump far.可知跳不远,表述不正确,故答案为F。
71.题干句意:大明可以跳得很高。根据Daming is my friend. He can't jump high.可知跳不高,表述不正确,故答案为F。
72.题干句意:艾米和玲玲是萨姆的朋友。根据Amy is my sister. Lingling is my friend too.可知艾米是妹妹不是朋友,表述不正确,故答案为F。
【点睛】本题考查的是学生综合运用英语的能力,通过课内学习,能够运用所学知识来解决课外问题。本短文较浅显,单词都是课内所学单词。
73.F 74.F 75.T 76.T 77.F
【解析】73.略
74.略
75.略
76.略
77.略
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览