【单元考点培优】Module 6 考点16:阅读理解-选择-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Module 6 考点16:阅读理解-选择-2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)五年级英语上册核心考点精练
Module 6 考点16:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据短文内容选择正确的答案。
Amy is a girl. She’s in our school football team. She can’t jump very high. She can’t play football well. But she can run very fast. She is not good at playing football, but she can catch the ball well. We think she can be a good goalkeeper.
1.The girl is _____. ( )
A.Sam B.Amy C.football
2.She is _____ football. ( )
A.good at B.not good at C.well at
3.She can’t play football _____. ( )
A.well B.good C.at all
4.She can _____ well. ( )
A.run very fast B.jump high C.catch the ball
5.We think she _____ be a good goalkeeper. ( )
A.can B.can’t C.is
阅读理解。
John在杭州第十九届亚运会开幕式前收到了一张明信片。阅读明信片的内容,选择正确答案。
Dear John,
How are you I'm in Hangzhou. It's rainy and cool. It's about 21 degrees. Today is the opening ceremony (开幕式) of the Asian Games (亚运会) in Hangzhou. I am very happy. Now it’s 5 pm. My friend Miaomiao and I are outside the Hangzhou Olympic Sports Center (奥体中心) gym. The opening ceremony starts at 8 pm. Here we can see people from all over the world. The gym is so beautiful. It looks like a big flower. There are 40 big games in this Asian Games. And there are 56 gyms for all the games.
Do you want to come here for the great Asian Games I’d like to see you in Hangzhou.
Love,
Qiqi
6.Who writes this postcard ( )
A.John. B.Qiqi. C.Miaomiao.
7.The weather is _________ in Hangzhou ( )
A.Sunny and warm B.rainy and cool C.cold and windy
8.The opening ceremony starts at _________ ( )
A.at 5pm B.at 7pm C.at 8 pm
9.Which of the pictures is the Hangzhou Olympic Sports Center (奥体中心) gym ( )
A. B. C.
10.How many gyms are there _________ for all the games ( )
A.40 B.45 C.56
阅读短文,选择正确的答案。
Football is a popular(受欢迎的) sports game. Lots of people like it. There are eleven players(队员) in each team. Only the goalkeeper can catch the ball with his hands. Many boys like playing football and girls like watching it. I like watching football matches(比赛) very much. I often watch the matches at the weekend.
11.There are ______ players in each team. ( )
A.ten B.eleven C.twelve
12.I like ______. ( )
A.playing football B.watching TV C.watching football matches
13.I often watch the matches ______. ( )
A.on Saturday B.on Sunday C.at the weekend
14.______ can catch the ball with his hands. ( )
A.All players B.The goalkeeper C.Each team
15._______ is a popular sports game. ( )
A.Basketball B.Football C.Tennis
短文理解。读短文,选择正确的答案。
My name is Jack, I like watching football matches (比赛) very much. I often watch the matches at the weekend. Football is a popular (受欢迎) sports game. Lots of people like it. There are eleven players (选手) in each team.In the team, only the goalkeeper can catch the ball with his hands. Others use their feet. Many boys like playing football and girls like watching it.
16.There are ______ players in a football team. ( )
A.twelve B.eleven C.ten
17.Jack likes ______. ( )
A.playing football B.watching TV C.watching football matches
18.Jack often watches the matches ______. ( )
A.on Saturday B.on Sunday C.at the weekend
19.______ can catch the ball with his hands. ( )
A.The goalkeeper B.All players C.Each team
20.______ people like football. ( )
A.Few B.A lot of C.Some
阅读理解,选择最佳的答案。
Hello, I’m Peter. Yesterday my friends and I went to the park to play football together. I like playing football. I can pass the ball well. I am very good at basketball. And I can catch the ball well. So I think I can be a good goalkeeper. We played the whole afternoon. We had a good time. At last, we won the game. Then we went home by bus.
21.Yesterday Peter went to the park to ______. ( )
A.play basketball B.play football C.catch the ball
22.Can Peter catch the ball well ( )
A.Yes, he can. B.No, he can’t. C.Yes, she can.
23.We played football in the ______. ( )
A.morning B.afternoon C.evening
24.We had a ______ time. ( )
A.good B.bad C.tired
25.I am very good at ______. ( )
A.playing table tennis B.playing basketball C.playing baseball
根据短文内容选择最佳答案。
I’m Kate. Our class will have a Class Party this weekend. I sing very badly, but I can dance very well. I will dance at the party. Mary can’t dance at all. But she can sing really well. Amy can sing well, too. They will sing at the party. Sam can’t act out a play at all. But he can say a chant well. He will say a chant at the party. Amy, Jack, Helen and Lily can act out a play. They will act out a play at the party.
26.Amy can _____ at the Class Party. ( )
A.sing B.dance C.act out a play
27.Sam can _____ at the Class Party. ( )
A.act out a play B.say a chant C.sing
28.Can Mary dance ( )
A.Yes, she can. B.No, she can’t. C.No, she isn’t.
29.Kate can _____ this weekend. ( )
A.sing B.dance C.say a chant
30.Amy _____ sing well with Mary. ( )
A.can’t B.can C.doesn’t
阅读短文,根据短文内容选择最佳答案。
We can not live a modern life without traveling. The fastest way of traveling is by air. With a plane one can travel in one day to places which it took a month or more to get to a hundred years ago.
Traveling by train is slower than by plane, but one can see the country he is traveling through. Modern trains have comfortable seats and dinning-cars. They make even the longest journey enjoyable.
Some people prefer to travel by sea when possible. There are large luxury liners (客轮) or river boats. They are not as fast as trains or planes, but traveling by sea is a very pleasant way to spend a holiday.
Many people like to travel by car. They can make their own timetable. They can travel hundreds of miles or only fifty miles a day, just as their wish. They can stop wherever they want to see something interesting or to enjoy a good meal at a good restaurant, or to spend the night at a hotel. That is why people choose traveling by car for pleasant trips, while they usually take trains or planes for business.
31.According to the passage, the fastest way of traveling is _______. ( )
A.by car B.by train C.by plane D.by sea
32.If we travel by car, we can ________. ( )
A.enjoy the longest journey B.travel only fifty miles a day
C.make our own timetable D.travel to a very far place in a few minutes
33.When people travel on business, they usually take _______. ( )
A.a boat or a train B.a car or a boat C.a plane or a car D.a train or a plane
There is a boy named Jack. He’s good at Maths, Chinese, Art and sports in school. He travelled to many places, so he learned a lot about mountains, rivers and plants. Jack always tells her friends, “I know everything.”
One day, his friends Tony, Sheldon and David called him, “You know what, we don’t go to school today. And look, the sun is shining. Why not have a picnic ” “All right, I want my cousin Dick to come with us. Wait a minute.”
They found a hill and then went up. Everything was set up. But slowly, it was windy and cool, and then it rained. Tony asked Jack, “Come on, stop the rain, Jack!” “Stop the rain Do I know how ” Tony said, “You always say you know everything, don’t you ”
34.Jack is good at ________. ( )
A.Music B.English C.basketball
35.How many children are there for the picnic ( )
A.Five. B.Four. C.Three.
36.Today is ________. ( )
A.Saturday B.Tuesday C.Thursday
37.Does Jack really know everything ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t. C.No, he didn’t.
38.最后一段划线单词“stop”意思是:( )
A.阻止 B.开始 C.呼喊
阅读理解。
Look at this photo of my family. The man is my father and the woman is my mother. Both my dad and my mum can speak Chinese and English. My dad also can play basketball. My mum can play the piano. But they don't like singing. I can dance, but I can't dance very well. I'm too young. Haha!
39.There is a ________ of my family. ( )
A.picture B.photo C.card
40.The man in the photo is my ________. ( )
A.grandfather B.uncle C.father
41.My dad can play ________. ( )
A.football B.basketball C.ping- pong
42.My parents don't like ________. ( )
A.drawing B.dancing C.singing
43.I can't ________ very well. ( )
A.dance B.speak English C.play the piano
读表格,选择正确答案。
Name Football Sing Dance Swim
Amy can't can well can't
Sam can can't badly can
Peter well badly can can
Linda can't well badly well
44.Who can't swim ( )
A.Amy. B.Linda. C.Sam.
45.Can Sam sing a song ( )
A.Yes, he can.
B.No, he can't.
C.Yes, he is.
46.________ plays football well. ( )
A.Peter B.Amy C.Linda
47.Who is good at swimming ( )
A.Linda. B.Peter. C.Amy.
48.Who is good at singing ( )
A.Sam. B.Linda. C.Peter.
阅读短文,选择正确的答案
Football is a popular (受欢迎的) sports game. Lots of people like it. There are eleven players (队员) in each team. Only the goalkeeper can catch the ball with his hands. Many boys like playing football and girls like watching it. I like watching football matches (比赛) very much. I often watch the matches at the weekend.
49.There are ________ players in football team.( )
A.ten B.eleven C.twelve
50.I like ________.( )
A.playing football B.watching TV C.watching football matches
51.I often watch the matches ________.( )
A.on Saturday B.on Sunday C.at the weekend
52.________ can catch the ball with his hands. ( )
A.All players B.The goalkeeper C.Each team
53.There are ________ people who like football. ( )
A.a lot of B.few C.some
阅读短文,选择正确答案。
Do you like playing football We only have seven members in our football team. We need three good football players and a goalkeeper. Then you can be in our football team. Join(加入) our football club. Please call Li Ming at 6223456.
54.How many goalkeepers do they need?( )
A.One. B.Two. C.Three.
55.We need ________ good football players. ( )
A.two B.three C.four
56.We have ________ members in our football team. ( )
A.ten B.seven C.nine
57.What's the meaning of “football club” ( )
A.足球队 B.足球迷 C.足球俱乐部
58.Please call Li Ming at ________. ( )
A.6333465 B.6223456 C.6112345
阅读短文,选择正确的答案。
Hello. My name is Lingling. I’m in our school football team. I cannot play football well. I cannot control the ball well. I cannot run fast. But I can jump really high, because I am very good at basketball. So I can catch the ball very well. My friends often tell me “You can play football well. You can be a good goalkeeper.” I’m very happy because I will be a good football player.
59.Lingling is in her school team. ( )
A.basketball B.football.
60.She play football well. ( )
A.can’t B.can
61.She can jump really . ( )
A.high B.fast.
62.She can the ball very well. ( )
A.catch B.play
63.She will be a good . ( )
A.football player B.basketball player
阅读短文,选出短文内容相符的句子。
A young boy is playing with a ball in the street. He kicks(踢)it too hard, and it breaks the window of a house and falls inside. A lady comes to the window with the ball and shouts at the young boy. So the young boy runs away. But he still wants his ball back.
A few minutes later, he returns and knocks at the door of the house. When the lady answers, he says, “My father’s going to come and fix your window soon.”
Then a man comes to the door with tools in his hands. So the lady lets the boy take his ball away.
When the man finishes fixing the window, he says to the lady, “That will cost you ten.”
“But aren’t you the father of the young boy ” the woman asks, looking surprised. “Of course not,” he answers, “aren’t you his mother ”
64.A.The young boy breaks the window of his house.
B.The young boy breaks the window of the lady’s house.
65.A.The ball goes through the door.
B.The ball hits the window and falls into the lady’s house.
66.A.The young boy runs away because he is afraid of the lady.
B.The young boy turns away because he wants his ball back.
67.A.The man is the boy’s father.
B.The man is not the boy’s father.
68.A.The man thinks that the lady is the boy’s mother.
B.The man knows that the lady isn’t the boy’s mother.
Do you like playing football Do you like Beckham (贝克汉姆) and Messi (梅西) We only have seven members in our football team. We need three good football players and a goalkeeper. Then you can be in our football team. Join (加入) our football club. Please call Li Ming at 622-3456.
69.How many players do they need ( )
A.One. B.Two. C.Three.
70.Beckham is from ________. ( )
A.China B.England C.Japan
71.We have ________ members in our football team. ( )
A.ten B.seven C.nine
72.What’s the meaning of “football club” ( )
A.足球队 B.足球迷 C.足球俱乐部
73.Please call Li Ming at ________. ( )
A.633-3465 B.622-3456 C.611-2345
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.B 3.A 4.C 5.A
【导语】本文介绍了艾米的个人能力。
1.句意:女孩是______。A萨姆,B艾米,C足球,根据“Amy is a girl.”,可知女孩是艾米,故选B。
2.句意:她_____足球。A擅长,B不擅长,根据“She can’t play football well.”,可知她不擅长足球,故选B。
3.句意:她踢足球踢得不______。A好,B好的,C根本,根据“She can’t play football well.”,可知她踢足球踢得不好,副词well修饰动词,故选A。
4.句意:她能很好地________。A跑得很快,B跳得高,C接球,根据“But she can run very fast.”,根据“She is not good at playing football, but she can catch the ball well.”,可知她能很好地接球,故选C。
5.句意:我们认为她______成为一名好的守门员。A能,B不能,C是,根据“We think she can be a good goalkeeper.”,可知她能成为一名好的守门员,故选A。
6.B 7.B 8.C 9.A 10.C
【导语】本文是一张Qiqi写给John的明信片,描述了她在杭州参加第十九届亚运会开幕式的情况。
6.句意:谁写的这张明信片?根据明信片的结尾内容 “Love, Qiqi”,可以确定明信片是Qiqi写的。故选B。
7.句意:杭州的天气怎么样?根据明信片的内容 “It’s rainy and cool”,可以确定杭州的天气是下雨且凉爽的。故选B。
8.句意:开幕式在几点?根据明信片的内容 “The opening ceremony starts at 8 pm”,可以确定开幕式在晚上8点开始。故选C。
9.句意:哪一幅图片是杭州奥林匹克中心体育馆?根据明信片的内容“It looks like a big flower”,可以确定杭州奥林匹克中心体育馆的样子像花。结合图片内容A符合题意。故选A。
10.句意:有多少个体育馆供所有比赛使用? 根据明信片的内容 “And there are 56 gyms for all the games”,可以确定有56个体育馆。故选C。
11.B 12.C 13.C 14.B 15.B
【导语】本文讲了足球运动。
11.句意:每个队有______名队员。A十,B十一,C十二,根据“There are eleven players(队员) in each team.”,可知每个队有是一名队员,故选B。
12.句意:我喜欢_______。A踢足球,B看电视,C看足球比赛,根据“I like watching football matches(比赛) very much.”,可知作者喜欢看足球比赛,故选C。
13.句意:我经常_____看比赛。A在星期六,B在星期天,C在周末,根据“I often watch the matches at the weekend.”,可知作者经常在周末看比赛,故选C。
14.句意:______能用他的手接球。A所有的队员,B守门员,C每个队,根据“Only the goalkeeper can catch the ball with his hands.”,可知守门员能用他的手接球,故选B。
15.句意:_______是一项受欢迎的体育运动。A篮球,B足球,C网球,根据“Football is a popular(受欢迎的) sports game.”,可知足球是一项受欢迎的体育运动,故选B。
16.B 17.C 18.C 19.A 20.B
【导语】本文写杰克喜欢看足球比赛并介绍了足球比赛的规则。
16.句意:在一个足球队里有_______选手。A 12,B 11,C 10,根据“There are eleven players (选手) in each team.”,可知一个足球队中有11名选手,故选B。
17.句意:杰克喜欢_______。A踢足球,B看电视, C看足球比赛,根据“I like watching football matches (比赛) very much.”,可知杰克喜欢看足球比赛,故选C。
18.句意:杰克经常_______看足球比赛。A在周六,B在周日,C在周末,根据“I often watch the matches at the weekend. ”,可知杰克喜欢在周末看比赛,故选C。
19.句意:_______能用手接球。A守门员,B所有选手,C每个队,根据“In the team, only the goalkeeper can catch the ball with his hands.”,可知只有守门员可以用手接球,故选A。
20.句意:_______人喜欢足球。A很少,B许多,C一些,根据“Football is a popular (受欢迎) sports game. Lots of people like it. ”,可知是许多人喜欢足球,故选B。
21.B 22.A 23.B 24.A 25.B
【导语】本文讲述了彼得喜欢踢足球,擅长打篮球,以及在一个下午他们进行了一场足球赛的故事。
21.句意:昨天彼得去公园______。A打篮球,B踢足球,C接球,根据“Yesterday my friends and I went to the park to play football together.”可知他们昨天去公园踢足球,故选B。
22.句意:彼得接球好吗?A是的,他能。B不,他不能。C是的,她能。根据“And I can catch the ball well. ”可知他能很好地接球,彼得是男孩名字,人称代词用he,故选A。
23.句意:我们在______踢足球。A早晨,B下午,C晚上,根据“We played the whole afternoon.”可知他们玩了一整个下午,故选B。
24.句意:我们度过了一段______时光。A愉快的,B糟糕的,C疲惫的,根据“We had a good time.”可知他们度过了一个愉快的时光,故选A。
25.句意:我非常擅长______。A打乒乓球,B打篮球,C打棒球,根据“I am very good at basketball.”可知他擅长打篮球,故选B。
26.A 27.B 28.B 29.B 30.B
【导语】本文讲了学生们的个人能力及将要做的事情。
26.句意:艾米可以在班级聚会上______。A唱歌,B跳舞,C表演一出戏,根据“Amy can sing well, too. They will sing at the party.”,可知艾米可以在班级聚会上唱歌,故选A。
27.句意:山姆可以在班级聚会上_______。A表演一出戏,B说唱,C唱歌,根据“Sam can’t act out a play at all. But he can say a chant well.”,可知山姆可以在班级聚会上说唱,故选B。
28.句意:玛丽会跳舞吗?根据“Mary can’t dance at all.”,可知玛丽不会跳舞,答语为否定回答,can提问用can回答,故选B。
29.句意:凯特这周末会_______。A唱歌,B跳舞,C说唱,根据“I will dance at the party.”,可知凯特这周末会跳舞,故选B。
30.句意:艾米_____和玛丽一起唱得很好。A不能,B能,C不,根据“Mary can’t dance at all. But she can sing really well. Amy can sing well, too. They will sing at the party.”,可知艾米能和玛丽一起唱得很好,故选B。
31.C 32.C 33.D
【分析】31.问句为:根据短文,最快的旅行方式是什么?根据The fastest way of traveling is by air. 可知,最快的旅行方式是坐飞机。A乘汽车,B坐火车,C坐飞机,D坐船。故选C。
32.问句为:如果我们乘小汽车旅行,我们可以怎样?根据Many people like to travel by car. They can make their own timetable. 可知,许多人喜欢开车旅行。他们可以制定自己的时间表。A享受更长的旅行,B每天只走50英里,C制定自己的时间表,D在几分钟内到达一个很远的地方。故选C。
33.问句为:当人们出差的时候,他们通常会选择什么交通方式?根据 That is why people choose traveling by car for pleasant trips, while they usually take trains or planes for business.可知,当人们出差的时候,他们通常会坐火车或者飞机。A船或火车,B汽车或船,C飞机或汽车,D火车或飞机。故选D。
34.C 35.A 36.A 37.B 38.A
【导语】本文讲述了男孩杰克喜欢学习各类知识,以及和朋友们在野餐时发生的有趣对话。
34.句意:杰克擅长________。A音乐,B英语,C篮球,根据“ He’s good at Maths, Chinese, Art and sports in school.他在学校擅长数学,中文,美术和体育。”可知,体育包含篮球运动,故选C。
35.句意:有多少个孩子去野餐?A五个,B四个,C三个,根据“One day, his friends Tony, Sheldon and David called him.一天,他的朋友托尼、谢尔顿和大卫打电话给他。”和“All right, I want my cousin Dick to come with us.好吧,我想让我的表弟迪克和我们一起去。”可知,是五个孩子,故选A。
36.句意:今天是________。A星期六,B星期二,C星期四,根据“You know what, we don’t go to school today. 你知道吗?我们今天不去上学。”可知,今天是星期六,故选A。
37.句意:杰克真的什么都知道吗?根据“Stop the rain Do I know how 阻止下雨?我知道怎么做吗?”可知,他不是什么都知道。Does引导的一般疑问句,否定回答是No, he doesn’t.故选B。
38.句意:最后一段划线单词“stop”意思是:根据“Come on, stop the rain, Jack!快点,阻止下雨,杰克!”可知,是阻止下雨,故选A。
39.B 40.C 41.B 42.A 43.C
【分析】本文主要讲了作者的一家人。
39.题干句意:有一张我家人的_____。根据“Look at this photo of my family.”可知是有一张家人的照片,A图画,B照片,C卡片。故选B。
40.题干句意:照片里的男人是我的______。根据“The man is my father”可知是我爸爸,A爷爷,B叔叔,C爸爸。故选C。
41.题干句意:我爸爸会打_______。根据“My dad also can play basketball.”可知我爸爸会打篮球,A足球,B篮球,C乒乓球,故选B。
42.题干句意:我父母不喜欢______。根据“But they don't like singing.”可知他们不喜欢唱歌,A画,B跳舞,C唱歌。故选C。
43.题干句意:我_____不是很好。根据“I can dance, but I can't dance very well.”可知我跳舞跳得不是很好,A跳舞,B讲英语,C弹钢琴。故选A。
44.A 45.B 46.A 47.A 48.B
49.B 50.C 51.C 52.B 53.A
54.A 55.B 56.B 57.C 58.B
【解析】54.问句:他们需要多少个守门员?由句子We need three good football players and a goalkeeper.他们需要1个守门员,故答案为A。
55.由句子We need three good football players and a goalkeeper.可知他们需要3个足球运动员,故答案为B。
56.由句子We only have seven members in our football team.可知我们有7为成员,故答案为B。
57.问句:football club的意思是什么?football club是足球俱乐部的意思,故答案为C。
58.由句子Please call Li Ming at 6223456可知电话为6223456,故答案为B。
59.B 60.A 61.A 62.A 63.A
64.B 65.B 66.A 67.B 68.A
69.C 70.B 71.B 72.C 73.B
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览