资源简介 广东省深圳市宝安区文汇学校2025-2026学年九年级上学期10月素养调研英语试卷(2025九上·宝安月考)When talking about Confucius, everyone thinks of the famous teacher and thinker in ancient China. Actually, Confucius also had a great interest in 1. . He once learned to play the guqin from Shi Xiangzi, a music master (大师) in the Spring and Autumn period.When Confucius began his lesson, he kept playing the 2. piece of music for many days. Shi Xiangzi was surprised. He wondered why Confucius did this.One day, Shi Xiangzi told Confucius, "Now you can play this piece well. You can move on to 3. other pieces." Confucius said, "Thank you, but I have to learn its 4. ."After some days, Confucius could play with the skills. His teacher said again, "You can start to learn 5. pieces." "Let me practice more. I want to know its conception (思想)," he said.During the next days, Confucius 6. practicing the same piece of music. Shi Xiangzi listened to his playing and was very happy with it. Then he asked Confucius for the third time, "Now that you've learned its conception, why don't you learn the next piece " "But I haven't 7. the composer (创作者) of it," Confucius answered.After even more practice, Confucius stopped one day. He told his teacher 8. , "From this music, I knew that it was composed by a great ruler. I'm 9. the composer is King Wen!""You're right!" Shi Xiangzi said in 10. , "How smart you are!" "That is because you are a smart teacher," Confucius said.1.A.chess B.music C.history D.science2.A.different B.difficult C.same D.ancient3.A.write B.learn C.teach D.copy4.A.skills B.writers C.sounds D.instruments5.A.easy B.strange C.modern D.new6.A.stopped B.continued C.forgot D.imagined7.A.played against B.acted out C.cared for D.found out8.A.confidently B.sadly C.patiently D.faithfully9.A.angry B.sorry C.certain D.unaware10.A.detail B.public C.order D.surprise【答案】1.B;2.C;3.B;4.A;5.D;6.B;7.D;8.A;9.C;10.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】大意:本文讲述了孔子在学习古琴的过程中,不仅掌握了技巧,还深入理解了音乐的构思,并最终领悟到音乐背后的创作者,体现了孔子勤奋学习、不断探索的精神。【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。1.句意:实际上,孔子对音乐也有着浓厚的兴趣。chess象棋;music音乐;history历史;science科学。根据下文He once learned to play the guqin from Shi Xiangzi, a music master (大师) in the Spring and Autumn period.他曾向春秋时期的音乐大师石祥子学习演奏古琴,可知孔子对音乐也有着浓厚的兴趣,故选B。2.句意:当孔子开始上课时,他连续好几天都弹同一首曲子。different不同的;difficult困难的;same相同的;ancient古老的。根据后文Confucius...practicing the same piece of music"可知,他连续好几天都弹同一首曲子,故选C。3.句意:你可以接着学习其他曲子了。write写;learn学习;teach教;copy抄写。根据上文Now you can play this piece well. 现在你可以把这首曲子弹好了,可知此处指出可以接着学习其他曲子了,故选B。4.句意:谢谢您,但我还得先掌握它的演奏技巧。skills技巧;writers作者;sounds声音;instruments乐器。根据后文After some days, Confucius could play with the skills.几天后,孔子就可以演奏这些技能了,可知此处表示要先掌握演奏技巧,故选A。5.句意:你可以开始学习新的曲目了。easy容易的;strange奇怪的;modern现代化的;new新的。根据前文 Now you can play this piece well. You can move on to3 other pieces. 现在你可以把这首曲子弹好了。你可以转向学习其他部分了,可知此处应是老师又建议孔子学习新的曲目,故选D。6.句意:在接下来的日子里,孔子继续练习同一首乐曲。stopped停止;continued继续;forgot忘记;imagined想象。根据后文Now that you've learned its conception, why don't you learn the next piece 既然你已经了解了它的概念,为什么不学习下一首呢?可知孔子还是继续练习同一首乐曲,故选B。7.句意:但我还没弄清楚它的作者是谁呢。played against与……对战;acted out付诸行动;cared for关心;found out查明。根据后文From this music, I knew that it was composed by a great ruler. 从这首音乐中,我知道它是由一位伟大的统治者创作的,可知此处孔子表示还没弄清楚它的作者是谁,故选D。8.句意:他自信地对他的老师说:"从这首音乐中,我知道它是由一位伟大的统治者创作的。我确信作曲者就是文王!"confidently自信地;sadly悲伤地;patiently耐心地;faithfully忠实地。根据上文After even more practice, Confucius stopped one day. 经过更多的练习,孔子有一天停了下来;以及下文判断出它是由一位伟大的君主创作的,可知应是找到了答案,可知是自信地对老师说,故选A。9.句意:他自信地对他的老师说:"从这段音乐中,我就能判断出它是由一位伟大的君主创作的。我确信作曲者就是文王!"angry生气的;sorry抱歉的;certain确定的;unaware不知道的。根据I knew that it was composed by a great ruler. 我知道它是由一位伟大的统治者创作的,可知是确信作曲者就是文王,故选C。10.句意:"你说得对!"师襄子惊讶地说道,"你真聪明啊!"。detail细节;public公众;order命令;surprise惊讶。根据上文You're right!你说得对!可知老师很惊讶孔子能猜到作曲者是谁,故选D。(2025九上·宝安月考)Can plants talk Modern research has found something amazing: they do communicate with each other.It has been known for some time that plants use chemicals to communicate with each other. This happens when a plant gets attacked by insects. The plant gives out chemicals from the leaves that are being eaten. This is like a warning, or a call for help: "I'm being attacked!" When another plant gets the chemicals, it starts to give out its own, different chemicals. Some of these chemicals drive insects away. Others attract the wasps (黄蜂)! The wasps kill the insects that are eating the plants. Scientists hope to learn more about this plant warning system, so that we can use it to grow more crops.More surprisingly, plants also use sound to communicate. People can't hear these sounds; but plants are making them. Some plants make noises with their roots. Corn and chili plants do this. Some trees make clicking noises when there is not enough water.Most surprisingly of all, plants have an amazing system of communication that can link nearly every plant in a forest. Scientists call this system the "wood wide web". The wood wide web is linked underground by fungi (真菌). It links the roots of different plants to each other. It is in some ways similar to the Internet we use. Using the wood wide web, plants can share information and even food with each other. However, it may lead to bad effects. Plants may use it to steal food from each other, or spread chemicals to attack other plants. Perhaps one day scientists will learn how to create a "firewall" to help prevent these attacks within the wood wide web.Scientists are learning more every day about the secret ways in which plants talk to each other. Maybe one day we will know enough about plant communication to be able to "talk" with them ourselves.11.What will plants do when they are attacked by insects A.They will kill the insects by themselves.B.They will control the wasps to kill the insects.C.They will drive the insects away by themselves.D.They will produce chemicals as a warning or call for help.12.How is the wood wide web linked by fungi A.By making noises with their roots.B.By connecting the roots of different plants to each other.C.By sharing food and information with each other.D.By spreading chemicals to each other.13.What is the writer's intention of the last paragraph A.To give people hope for further studies.B.To praise scientists for their great achievements.C.To call on people to protect the plants on Earth.D.To inspire people to communicate with plants.14.What is the structure of the passage A. B.C. D.15.Which is the best title for the passage A.The Secret Language of PlantsB.The Study about the Plant Warning SystemC.The Plants that Give WarningsD.Why Scientists Do Research about Plants【答案】11.D12.B13.A14.B15.A【知识点】说明文;自然科学研究;推理判断;文章结构;标题选择【解析】【分析】大意:本文主要讲述了植物之间进行交流的秘密方式。【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要关注文章的结构和脉络,了解文章的段落和主题,有助于理解文章内容和回答问题。11.细节理解题。根据第二段It has been known for some time that plants use chemicals to communicate with each other. This happens when a plant gets attacked by insects. The plant gives out chemicals from the leaves that are being eaten. This is like a warning, or a call for help: ‘I'm being attacked!'一段时间以来,人们已经知道植物使用化学物质相互交流。当植物受到昆虫的攻击时,就会发生这种情况。这种植物从被吃掉的叶子中释放出化学物质。这就像是一个警告,或者是一个求救信号:"我被袭击了!"可知当植物被昆虫攻击时,它们会释放化学物质作为警告或求救信号。故选D。12.细节理解题。根据第四段The wood wide web is linked underground by fungi (真菌). It links the roots of different plants to each other.树木宽网由真菌在地下连接。它将不同植物的根相互连接,可知菌丝通过将不同植物的根连接在一起来形成"wood wide web"。故选B。13.推理判断题。根据最后一段Scientists are learning more every day about the secret ways in which plants talk to each other. Maybe one day we will know enough about plant communication to be able to ‘talk' with them ourselves.科学家们每天都在更多地了解植物相互交流的秘密方式。也许有一天,我们会对植物的交流有足够的了解,能够自己与它们"交谈",可知作者在最后一段表达了希望未来人们能够更深入地了解植物交流的秘密,并最终能够与植物"对话,这给了人们进一步研究的希望。故选A。14.文章结构题。通读全文,可知文章第一段首先提出植物会交流这一观点,然后第二段第三段和第四段,分别从化学物质、声音和"wood wide web"三个方面详细阐述了植物交流的方式,最后第五段展望了未来人类与植物交流的可能性。文章结构为总(第一段)-分(第二三四段)-总(第五段)。故选B。15.标题选择题。根据全文内容,文章主要讲述了植物之间通过化学物质、声音和"wood wide web"进行交流的秘密方式,可知最合适的标题是"The Secret Language of Plants"(植物的秘密语言)。故选A。(2025九上·宝安月考)阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Since the beginning of this term, primary and junior high schools in Shenzhen have carried out a new measure (措施) to make sure that students have daily PE classes. Shenzhen is the first city in the country to require schools to provide daily PE classes for students at the compulsory (义务的) education level.Buxin Primary School in Luohu District uses a "3+1+1" model, which includes three regular PE classes, one music-based exercise class, and one sports game class. As a result of the new measure, the number of PE classes at the school has risen to 200.The number of PE teachers isn't enough for all the new classes, so the school has to ask teachers of other subjects to give some of the PE classes. Liu Xunhua, a Chinese teacher at the school, has taken on the role of a part-time PE teacher. "Everything is for the students' health, and we support the new measure," Liu said.Yuan Yinuo, a sixth grader from the school, believes sports activities help reduce stress, especially considering the pressure graduating students are under. However, some parents are concerned about the reduced learning time of other subjects though they agree on the importance of daily PE classes. A physics teacher who has been working in Shenzhen for over 20 years has the same worry. He made a comment online, "Adding daily PE classes is a good thing, but it's hard for me to complete normal teaching tasks because some of my classes have been replaced by PE classes."In a reply, the city's education authority (官方;当局) said schools can independently decide the number of weekly class hours and the time of each class for each subject, and that schools can also reasonably arrange (安排) the courses of each subject.16.How does the writer start the passage A.By telling a fact. B.By giving an example.C.By listing some numbers. D.By expressing some opinions.17.What does Paragraph 2 mainly talk about A.Why Buxin Primary School needs more PE teachers.B.What schools at the compulsory education level are required to do.C.What problems schools are facing as a result of the new measure.D.How Buxin Primary School carries out the new measure.18.What can we learn from Paragraph 4 A.Most teachers are concerned about the reduced teaching time.B.People hold different opinions about the new measure.C.Many parents are worried about their children's health.D.Graduating students should relax more than before.19.Why does the writer mention the city's education authority A.To offer the solution to the physics teacher's problem.B.To show the importance of the city's education authority.C.To describe the daily work of the city's education authority.D.To explain the differences between the present courses and the past courses.20.What's the main idea of the passage A.Chinese students will have hours of daily physical activity.B.A school has carried out a new PE project for students.C.Schools in Shenzhen offer more daily PE classes.D.Students should exercise more to improve their health.【答案】16.A17.D18.B19.A20.C【知识点】新闻报道类;班级与学校规则;推理判断;段落大意;文章大意【解析】【分析】大意:本文主要介绍了深圳中小学实施每日体育课的新措施及其影响。【点评】考查阅读选择。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。16.推理判断题。根据第一段Since the beginning of this term, primary and junior high schools in Shenzhen have carried out a new measure (措施) to make sure that students have daily PE classes.自本学期开始以来,深圳的小学和初中已实施了一项新措施,以确保学生每天都有体育课,可知作者以"摆事实"的方式开始文章。故选A。17.段落大意题。根据第二段Buxin Primary School in Luohu District uses a ‘3+1+1' model, which includes three regular PE classes, one music-based exercise class, and one sports game class. As a result of the new measure, the number of PE classes at the school has risen to 200.罗湖区布新小学采用"3+1+1"模式,包括三节常规体育课、一节音乐运动课和一节体育游戏课。由于这项新措施,学校的体育课已增加到200节,可知本段主要讲述了步新小学如何实施新的措施。故选D。18.推理判断题。根据第四段Yuan Yinuo, a sixth grader from the school, believes sports activities help reduce stress, especially considering the pressure graduating students are under. However, some parents are concerned about the reduced learning time of other subjects though they agree on the importance of daily PE classes. A physics teacher who has been working in Shenzhen for over 20 years has the same worry.该校六年级学生袁一诺认为,体育活动有助于减轻压力,尤其是考虑到即将毕业的学生所承受的压力。然而,一些家长担心其他科目的学习时间减少,尽管他们同意每天体育课的重要性。一位在深圳工作了20多年的物理老师也有同样的担忧,可知不同的人对于这项新措施持有不同的意见。故选B。19.推理判断题。根据第四段Adding daily PE classes is a good thing, but it's hard for me to complete normal teaching tasks because some of my classes have been replaced by PE classes增加日常体育课是一件好事,但我很难完成正常的教学任务,因为我的一些课已经被体育课取代了;以及In a reply, the city's education authority (官方;当局) said schools can independently decide the number of weekly class hours and the time of each class for each subject, and that schools can also reasonably arrange (安排) the courses of each subject.在一份回复中,该市教育局表示,学校可以独立决定每门学科的每周课时数和每节课的时间,学校也可以合理安排每门科目的课程,可知作者提到市教育局是为了提供解决物理老师问题的方法,即学校可自主决定各学科每周的课时数量及每节课的时长,同时也可合理安排各学科的课程。故选A。20.文章大意题。根据第一段Since the beginning of this term, primary and junior high schools in Shenzhen have carried out a new measure (措施) to make sure that students have daily PE classes.自本学期开始以来,深圳的中小学实施了一项新措施,以确保学生每天上体育课,以及通读全文可知,本文主要介绍了深圳中小学实施每日体育课的新措施及其影响。故选C。(2025九上·宝安月考)The oldest child syndrome (综合征), sometimes called the firstborn syndrome, is about how being the first child in a family can form a person's character. Birth order has long been thought of as a main reason that influences (影响) how children grow and change.Being the first child can sometimes be hard. "The oldest child syndrome is when the first child feels they must do well and be a good example for other children in the family," says Nicholette Leanza, a therapist (治疗专家).According to Brandy Smith, a psychologist, some common behaviors for the first child include:·Having a strong sense of responsibility·Feeling they must meet people's expectations, mainly their parents' expectations·Often drawn to leadership-type roles·Usually described as someone who follows rules and acts nicely·Being a hard-working person who always tries his best to succeedThere are also some advantages of being the oldest child in the family. Studies have shown that firstborn children have an advantage when it comes to learning things around the age of four. Some studies show that firstborn children also have a small advantage when it comes to early reading and writing skills."Being the oldest child can also influence how a child grows in feelings and their understanding of who they are," Leanza says. "For example, they might grow up quicker because they have more jobs to do at home or they might act more like parents because they have to look after their younger brothers and sisters.""These can make it hard for the oldest child to find their identity (身份) outside of their role in their family," Leanza explains. "It's important for kids to learn to be themselves. And they shouldn't just see themselves as part of the family."21.What is the "oldest child syndrome" mainly about A.How firstborn children are different from others.B.Why firstborn children have more responsibility.C.Why firstborn children are more successful.D.How a person's character is shaped by being the firstborn.22.According to Brandy Smith, which sentence can usually describe "the oldest children" A.They usually like to break rules.B.They are trying to please their parents.C.They have a hard time making decisions.D.They pay attention to their personal interests.23.What does the passage say about the advantages of being the oldest child A.They are better at sports.B.They get better grades in school.C.They are more popular at school.D.They learn things better at an early age24.Why does Leanza say the oldest child might have trouble finding their identity A.Because they are always told what to do.B.Because they are always trying to be perfect.C.Because they have many home responsibilities.D.Because they are compared to other children25.What's the best title of the passage A.Tips for firstborn childrenB.Being the oldest: good and badC.The firstborn child's advantagesD.Growing up fast: the firstborn child's journey【答案】21.D22.B23.D24.C25.B【知识点】科普类;说明文;推理判断;标题选择;文章大意【解析】【分析】大意:本文主要探讨了"长子综合征"对个人性格形成的影响,分析了长子的行为特征、优势和可能面临的挑战。【点评】考查阅读理解。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。21.文章大意题。根据第一段The oldest child syndrome (综合征), sometimes called the firstborn syndrome, is about how being the first child in a family can form a person's character. 最年长的孩子综合征,有时也被称为长子综合征,是关于作为家庭中的第一个孩子如何形成一个人的性格,可知本文主要讨论长子身份对性格的影响。故选D。22.推理判断题。根据文章列举的长子行为特征中Feeling they must meet people's expectations, mainly their parents' expectations感觉他们必须满足他人的期望,尤其是父母的期望,可推断长子通常会努力取悦父母。故选B。23.推理判断题。根据倒数第三段Studies have shown that firstborn children have an advantage when it comes to learning things around the age of four.研究表明,长子在四岁左右学习东西时具有优势,可知长子早期学习能力更强。故选D。24.推理判断题。根据倒数第二段"Being the oldest child can also influence how a child grows in feelings and their understanding of who they are," Leanza says. "For example, they might grow up quicker because they have more jobs to do at home or they might act more like parents because they have to look after their younger brothers and sisters."Leanza说:"作为最大的孩子也会影响孩子的情感成长以及他们对自己是谁的理解。"。"例如,他们可能成长得更快,因为他们在家里有更多的工作要做,或者他们可能表现得更像父母,因为他们必须照顾弟弟妹妹。"可知家庭责任过多导致身份认同困难。故选C。25.标题选择题。通读全文,可知文章既讨论了长子的优势(如学习能力强、责任感强),也提到其挑战(如身份认同问题),最佳标题应是:Being the oldest: good and bad 作为长子:好与坏。故选B。(2025九上·宝安月考)阅读下面短文,并从六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。An old friend of mine advises me to say NO more often so I can concentrate on what matters most. Personally, I've benefited a lot from his advice. 26. I've noticed a few areas where people hesitate to say yes. Here's what I suggest you say YES to:Say yes to challenge.It's common to doubt your ability to handle more. Why increase the challenges you're already facing Though there are a few challenges you might have good reason to say no to, say yes to the challenges that help you grow. 27. Challenge can bring out the best in you.Say yes to fun.It's true that too much fun can be silly. 28. Actually, you can work with a positive attitude, which can turn any situation into a fun one.Say yes to better relationships. 29. If you are continually connecting with new people, you will give too little attention to the relationships you already have. Improving relationships that matter to you is always something good to say yes to.Say yes to opportunity.Put yourself in the place of maximum opportunity. Sometimes opportunity finds you but more often than not, you have to search for it. 30. A. Saying no is a skill but so is saying yes.B. It's possible to overextend oneself in terms of social connections.C. Meet more new people to learn from a wide variety of experiences.D. My dad has pointed out that I do better when in a challenging situation.E. And when you do find opportunity, don't pass it by because of laziness.F. However, sometimes, we get too focused on our work and forget to enjoy ourselves.【答案】26.A;27.D;28.F;29.B;30.E【知识点】议论文;自我提升【解析】【分析】大意:本文主要探讨了在适当的时候说"是"的重要性,并提出了几个值得说"是"的领域。文章强调了这些选择对个人成长和生活的积极影响。选项意思:A.说"不"是一种技能,但说"是"也是一种技能。B.在社会关系方面,有可能过度扩张自己。C.结识更多的新朋友,从各种各样的经历中学习。D.我爸爸指出,我在困难的情况下会做得更好。E.当你找到机会时,不要因为懒惰而错过。F.然而,有时我们过于专注于工作,忘记了享受生活。【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。26.根据上文An old friend of mine advises me to say NO more often so I can concentrate on what matters most. Personally, I've benefited a lot from his advice.我的一位老朋友建议我多说"不",这样我就可以专注于最重要的事情。就我个人而言,我从他的建议中受益匪浅;以及下文I've noticed a few areas where people hesitate to say yes.我注意到很多人犹豫说"是",此处需要一个句子起到承上启下作用:说‘不'是种技能,但说‘是'也是。故选A。27.根据小标题Say yes to challenge.对挑战说"是",可知此处指出挑战的益处:我父亲曾指出,在充满挑战的情况下,我会做得更好。故选D。28.根据小标题Say yes to fun.对快乐说"是",可知此处与享受乐趣有关:然而,有时我们过于专注于工作,忘记了享受生活。故选F。29.根据下文If you are continually connecting with new people, you will give too little attention to the relationships you already have.如果不断地与新朋友联系,会对已经建立的关系关注得太少,可知此处是关于社交关系的:在社会关系方面,有可能过度扩张自己。故选B。30.根据小标题Say yes to opportunity.对机会说"是",可知本段强调要寻找和抓住机会:当你找到机会时,不要因为懒惰而错过。故选E。(2025九上·宝安月考)请根据以下五个人的情况,为他们推荐一个榜样人物进行深入了解。 31. Wei Xi often pays close attention to the latest sports news. During his college years, he took an active part in the sports club. 32. Liu Ting is a college student from the countryside. She plans to go back to the countryside to work with the farmers as well as teach the students in the poor areas. 33. He Qing takes great interest in growing farm crops. He is planning to study agriculture in the future. 34. My friend Jack is especially interested in different kinds of models of spaceship. He dreams to be an astronaut in the future. 35. Bob is a big fan of Chinese literature, especially Chinese plays. He would like to learn more about Chinese writers and good plays. A. Guo Moruo is one of the most famous Chinese writers. His play Qu Yuan, completed in just ten days, is his most well-known and powerful play. B. Zheng Qinwen is a famous Chinese woman tennis player, who has got a big success in this field. In August 2024, she surprised many fans by winning China's first Olympic women's singles tennis title. C. Tu Youyou was awarded the 2015 Nobel Prize in Medicine for her discovery of artemisinin. She was so hard-working that she spent all her life doing research in treating malaria. D. Yang Liwei is the first Chinese spaceman in history. During his journey into space, he recorded a large amount of information by filming. We are proud of him. E. Yuan Longping, also known as Father of Hybrid Rice, who passed away on 22 May, 2021 at the age of 90, will be long remembered as one of the most laudable leaders that helped feed the world. F. Zhang Yugun gave up the chance to work in the city after graduation, and chose to be a teacher in a poor area. He has helped thousands of local students out of a poor life so far.【答案】31.B;32.F;33.E;34.D;35.A【知识点】说明文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】大意:本文是根据以下五个人的情况,为他们推荐一个榜样人物进行深入了解。【点评】考查配对阅读。注意英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。31.根据Wei Xi often pays close attention to the latest sports news. During his college years, he took an active part in the sports club.维希经常密切关注最新的体育新闻。在大学期间,他积极参加了体育俱乐部,可知选项B"郑钦文是一位著名的中国女子网球运动员,她在这一领域取得了巨大成功。2024年8月,她赢得了中国首个奥运会女子网球单打冠军,令许多球迷感到惊讶。"介绍了体育人物郑钦文,符合维希的情况,故选B。32.根据Liu Ting is a college student from the countryside. She plans to go back to the countryside to work with the farmers as well as teach the students in the poor areas.刘婷是一名来自农村的大学生。她计划回到农村与农民一起工作,并在贫困地区教学生,可知选项F"张玉滚毕业后放弃了在城市工作的机会,选择到贫困地区当老师。到目前为止,他已经帮助成千上万当地的学生摆脱了贫困的生活。"介绍了到贫困地区当老师的张玉滚,符合刘婷的情况,故选F。33.根据He Qing takes great interest in growing farm crops. He is planning to study agriculture in the future.何青对种植农作物很感兴趣。他计划将来学习农业,可知选项E"袁隆平,被誉为‘杂交水稻之父',于2021年5月22日去世,享年90岁。他作为帮助养活世界的最值得赞扬的领袖之一,将被长久铭记。"介绍了农业领域的袁隆平,符合何清的情况,故选E。34.根据My friend Jack is especially interested in different kinds of models of spaceship. He dreams to be an astronaut in the future.我的朋友杰克对各种型号的宇宙飞船特别感兴趣。他梦想将来成为一名宇航员,可知选项D"杨利伟是中国历史上第一位宇航员。在太空旅行中,他通过拍摄记录了大量信息。我们为他感到骄傲。"介绍了宇航员杨利伟,符合Jack的情况,故选D。35.根据Bob is a big fan of Chinese literature, especially Chinese plays. He would like to learn more about Chinese writers and good plays.鲍勃是中国文学的忠实粉丝,尤其是中国戏剧。他想更多地了解中国作家和优秀戏剧,可知选项A"郭沫若是中国最著名的作家之一。他的戏剧《屈原》仅用十天就完成了,是他最著名、最有力的戏剧。"介绍了中国作家郭沫若,符合Bob的情况,故选A。(2025九上·宝安月考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Teachers are often considered as engineers of human souls. But there is one person in China who 36. (call) the "teacher of teachers".Born in Anhui Province, China, in 1891, Tao Xingzhi studied educational philosophy (哲学) under the guidance of John Dewey, 37. American philosopher and educator at Columbia University, US, in 1914. But when Tao returned to China in 1917 and began his own career as an educator, he did not copy Dewey's education methods 38. (blind). He adapted (调整) them to improve China's education system.After doing surveys in Beijing, Tianjin and Shanghai in 1921, Tao was 39. (surprise) to learn that the rate of illiteracy (文盲) in China went beyond 70 percent. 40. (solve) the problem, Tao organized young workers and farmers to study while working. To deal 41. the shortage of teachers and money, in 1927, Tao set up Xiaozhuang Normal College to train teachers and educators, most of whom became teachers at schools in the countryside. In January 1934, he started the "Little Teacher" programme in which young students were encouraged to serve as teachers to others, even to those 42. (old) than themselves.Under Tao's guidance, there were over 18,000 "little teachers" in Shanghai within 10 months. Later, there were 28 provinces and cities 43. (take) part in this nationwide education event. In 1939, he started Yucai Middle School in Chongqing 44. offered free education to children in need.Maybe Tao's saying is the best explanation for 45. (he) life, "Giving a whole heart, yet taking nothing in return, not even a leaf of grass."【答案】36.is called;37.an;38.blindly;39.surprised;40.To solve;41.with;42.older;43.taking;44.that;45.his【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】大意:本文讲述了著名教育家陶行知的生平事迹和教育贡献。【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。36.句意:但是在中国有一个人被称为"老师们的老师"。call称为,动词。根据主语who指代one person,与动词call为被动关系,且此句为一般现在时,因此用一般现在时的被动语态:be+过去分词,主语为第三人称单数,be动词用is。故填is called。37.句意:陶行知于1891年出生于中国安徽省,1914年,陶行知在美国哥伦比亚大学,师从美国哲学家和教育家约翰·杜威学习教育哲学。根据空格后可数名词单数philosopher哲学家,以及定语American"美国的",以元音音素开头,因此用不定冠词an泛指"一位"。故填an。38.句意:但是当陶行知1917年回到中国,开始自己的教育生涯时,他并没有盲目照搬杜威的教育方法。blind盲目的,形容词。根据副词作状语,可知应填blind的副词形式blindly"盲目地",作状语修饰动词copy。故填blindly。39.句意:1921年,陶行知在北京、天津和上海进行调查后,惊讶地发现中国的文盲率超过了70%。surprise使惊讶,动词。根据Tao was陶行知是,可知此处指陶行知是惊讶的,人作主语,应该用surprised"感到惊讶的",作表语。故填surprised。40.句意:为了解决这个问题,陶行知组织年轻的工人和农民边工作边学习。solve解决,动词。根据Tao organized young workers and farmers to study while working.陶行知组织年轻的工人和农民边工作边学习,可知此处指为了解决这个问题,应该用动词不定式to solve作目的状语,句首首字母大写。故填To solve。41.句意:为了解决师资和资金短缺的问题,1927年,陶行知创办了晓庄师范学院,培养教师和教育工作者,其中大多数人成为了农村学校的教师。根据固定搭配deal with"处理,解决",可知应填介词with。故填with。42.句意:1934年1月,他启动了"小老师"计划,鼓励年轻学生成为其他人的老师,甚至是那些比他们年长的人。old年长的,形容词。根据比较介词than,可知此处指比他们年长的人,应该用old的比较级older"更年长的"。故填older。43.句意:后来,有28个省和城市参加了这项全国性的教育活动。take参加,动词。根据 there were 28 provinces and cities ,可知句子不缺少谓语;再根据主语28 provinces and cities28个省和城市与动词take是逻辑上的主谓关系,应用现在分词taking,表主动。故填taking。44.句意:1939年,他在重庆创办了育才中学,为贫困儿童提供免费教育。根据he started Yucai Middle School他创办了育才中学,以及offered free education to children in need.为贫困儿童提供免费教育,可知此处指他创办了为贫困儿童提供免费教育的育才中学,句子为定语从句,先行词Yucai Middle School指物,在从句中作主语,关系词应该用that或which引导定语从句。故填that/which。45.句意:也许陶行知的话是对他一生最好的解释。he他,代词主格。根据空格后名词life,可知此处应该用he的形容词性物主代词his"他的",修饰名词life作定语。故填his。46.(2025九上·宝安月考)假如你是李明,你校美国交换生David在学校网上发布了一则启事,他想寻找一个合适的寄宿家庭,以便更好地体验当地的生活,同时提高他的汉语水平。请你给David写一封电子邮件,向他介绍并推荐自己的家庭,至少给出3点推荐的理由,同时表达你的期待。参考词汇:推荐 recommend 位于 be located inDear David,I'm Li Ming from Class 1, Grade 9. Having noticed your advertisement for a host family on the school website, I'm writing to _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I'm looking forward to your reply.Yours,Li Ming【答案】例文Dear David,I'm Li Ming from Class 1, Grade 9. Having noticed your advertisement for a host family on the school website, I'm writing to recommend my own family to you and sincerely hope you can consider staying with us.First, our house is conveniently located. It is located in a quiet neighborhood, very close to our school. Second, my parents are very friendly and warm-hearted. They both speak Mandarin well and enjoy communicating with others. Third, we have a spare room that is clean, bright, and comfortable. It has its own window and desk, providing a good space for you to study and relax. I really hope you can choose our family.I'm looking forward to your reply.Yours,Li Ming【知识点】提纲作文;家庭生活;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一封电子邮件介绍并推荐自己的家庭作为David的寄宿家庭。写作内容包括推荐家庭的至少3点推荐以及期待。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文第一步,借用文章已给开头,引出主题;第二步,根据题干的要点,推荐自己的家庭,并给出理由;第三步,表达期待,并收尾。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的that引导的定语从句Third, we have a spare room that is clean, bright, and comfortable."第三,我们有一个干净、明亮、舒适的备用房间。";宾语从句I really hope you can choose our family."这我真的希望你能选择我们的家庭。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的close to接近,provide sth for sb为某人提供某物,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。1 / 1广东省深圳市宝安区文汇学校2025-2026学年九年级上学期10月素养调研英语试卷(2025九上·宝安月考)When talking about Confucius, everyone thinks of the famous teacher and thinker in ancient China. Actually, Confucius also had a great interest in 1. . He once learned to play the guqin from Shi Xiangzi, a music master (大师) in the Spring and Autumn period.When Confucius began his lesson, he kept playing the 2. piece of music for many days. Shi Xiangzi was surprised. He wondered why Confucius did this.One day, Shi Xiangzi told Confucius, "Now you can play this piece well. You can move on to 3. other pieces." Confucius said, "Thank you, but I have to learn its 4. ."After some days, Confucius could play with the skills. His teacher said again, "You can start to learn 5. pieces." "Let me practice more. I want to know its conception (思想)," he said.During the next days, Confucius 6. practicing the same piece of music. Shi Xiangzi listened to his playing and was very happy with it. Then he asked Confucius for the third time, "Now that you've learned its conception, why don't you learn the next piece " "But I haven't 7. the composer (创作者) of it," Confucius answered.After even more practice, Confucius stopped one day. He told his teacher 8. , "From this music, I knew that it was composed by a great ruler. I'm 9. the composer is King Wen!""You're right!" Shi Xiangzi said in 10. , "How smart you are!" "That is because you are a smart teacher," Confucius said.1.A.chess B.music C.history D.science2.A.different B.difficult C.same D.ancient3.A.write B.learn C.teach D.copy4.A.skills B.writers C.sounds D.instruments5.A.easy B.strange C.modern D.new6.A.stopped B.continued C.forgot D.imagined7.A.played against B.acted out C.cared for D.found out8.A.confidently B.sadly C.patiently D.faithfully9.A.angry B.sorry C.certain D.unaware10.A.detail B.public C.order D.surprise(2025九上·宝安月考)Can plants talk Modern research has found something amazing: they do communicate with each other.It has been known for some time that plants use chemicals to communicate with each other. This happens when a plant gets attacked by insects. The plant gives out chemicals from the leaves that are being eaten. This is like a warning, or a call for help: "I'm being attacked!" When another plant gets the chemicals, it starts to give out its own, different chemicals. Some of these chemicals drive insects away. Others attract the wasps (黄蜂)! The wasps kill the insects that are eating the plants. Scientists hope to learn more about this plant warning system, so that we can use it to grow more crops.More surprisingly, plants also use sound to communicate. People can't hear these sounds; but plants are making them. Some plants make noises with their roots. Corn and chili plants do this. Some trees make clicking noises when there is not enough water.Most surprisingly of all, plants have an amazing system of communication that can link nearly every plant in a forest. Scientists call this system the "wood wide web". The wood wide web is linked underground by fungi (真菌). It links the roots of different plants to each other. It is in some ways similar to the Internet we use. Using the wood wide web, plants can share information and even food with each other. However, it may lead to bad effects. Plants may use it to steal food from each other, or spread chemicals to attack other plants. Perhaps one day scientists will learn how to create a "firewall" to help prevent these attacks within the wood wide web.Scientists are learning more every day about the secret ways in which plants talk to each other. Maybe one day we will know enough about plant communication to be able to "talk" with them ourselves.11.What will plants do when they are attacked by insects A.They will kill the insects by themselves.B.They will control the wasps to kill the insects.C.They will drive the insects away by themselves.D.They will produce chemicals as a warning or call for help.12.How is the wood wide web linked by fungi A.By making noises with their roots.B.By connecting the roots of different plants to each other.C.By sharing food and information with each other.D.By spreading chemicals to each other.13.What is the writer's intention of the last paragraph A.To give people hope for further studies.B.To praise scientists for their great achievements.C.To call on people to protect the plants on Earth.D.To inspire people to communicate with plants.14.What is the structure of the passage A. B.C. D.15.Which is the best title for the passage A.The Secret Language of PlantsB.The Study about the Plant Warning SystemC.The Plants that Give WarningsD.Why Scientists Do Research about Plants(2025九上·宝安月考)阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Since the beginning of this term, primary and junior high schools in Shenzhen have carried out a new measure (措施) to make sure that students have daily PE classes. Shenzhen is the first city in the country to require schools to provide daily PE classes for students at the compulsory (义务的) education level.Buxin Primary School in Luohu District uses a "3+1+1" model, which includes three regular PE classes, one music-based exercise class, and one sports game class. As a result of the new measure, the number of PE classes at the school has risen to 200.The number of PE teachers isn't enough for all the new classes, so the school has to ask teachers of other subjects to give some of the PE classes. Liu Xunhua, a Chinese teacher at the school, has taken on the role of a part-time PE teacher. "Everything is for the students' health, and we support the new measure," Liu said.Yuan Yinuo, a sixth grader from the school, believes sports activities help reduce stress, especially considering the pressure graduating students are under. However, some parents are concerned about the reduced learning time of other subjects though they agree on the importance of daily PE classes. A physics teacher who has been working in Shenzhen for over 20 years has the same worry. He made a comment online, "Adding daily PE classes is a good thing, but it's hard for me to complete normal teaching tasks because some of my classes have been replaced by PE classes."In a reply, the city's education authority (官方;当局) said schools can independently decide the number of weekly class hours and the time of each class for each subject, and that schools can also reasonably arrange (安排) the courses of each subject.16.How does the writer start the passage A.By telling a fact. B.By giving an example.C.By listing some numbers. D.By expressing some opinions.17.What does Paragraph 2 mainly talk about A.Why Buxin Primary School needs more PE teachers.B.What schools at the compulsory education level are required to do.C.What problems schools are facing as a result of the new measure.D.How Buxin Primary School carries out the new measure.18.What can we learn from Paragraph 4 A.Most teachers are concerned about the reduced teaching time.B.People hold different opinions about the new measure.C.Many parents are worried about their children's health.D.Graduating students should relax more than before.19.Why does the writer mention the city's education authority A.To offer the solution to the physics teacher's problem.B.To show the importance of the city's education authority.C.To describe the daily work of the city's education authority.D.To explain the differences between the present courses and the past courses.20.What's the main idea of the passage A.Chinese students will have hours of daily physical activity.B.A school has carried out a new PE project for students.C.Schools in Shenzhen offer more daily PE classes.D.Students should exercise more to improve their health.(2025九上·宝安月考)The oldest child syndrome (综合征), sometimes called the firstborn syndrome, is about how being the first child in a family can form a person's character. Birth order has long been thought of as a main reason that influences (影响) how children grow and change.Being the first child can sometimes be hard. "The oldest child syndrome is when the first child feels they must do well and be a good example for other children in the family," says Nicholette Leanza, a therapist (治疗专家).According to Brandy Smith, a psychologist, some common behaviors for the first child include:·Having a strong sense of responsibility·Feeling they must meet people's expectations, mainly their parents' expectations·Often drawn to leadership-type roles·Usually described as someone who follows rules and acts nicely·Being a hard-working person who always tries his best to succeedThere are also some advantages of being the oldest child in the family. Studies have shown that firstborn children have an advantage when it comes to learning things around the age of four. Some studies show that firstborn children also have a small advantage when it comes to early reading and writing skills."Being the oldest child can also influence how a child grows in feelings and their understanding of who they are," Leanza says. "For example, they might grow up quicker because they have more jobs to do at home or they might act more like parents because they have to look after their younger brothers and sisters.""These can make it hard for the oldest child to find their identity (身份) outside of their role in their family," Leanza explains. "It's important for kids to learn to be themselves. And they shouldn't just see themselves as part of the family."21.What is the "oldest child syndrome" mainly about A.How firstborn children are different from others.B.Why firstborn children have more responsibility.C.Why firstborn children are more successful.D.How a person's character is shaped by being the firstborn.22.According to Brandy Smith, which sentence can usually describe "the oldest children" A.They usually like to break rules.B.They are trying to please their parents.C.They have a hard time making decisions.D.They pay attention to their personal interests.23.What does the passage say about the advantages of being the oldest child A.They are better at sports.B.They get better grades in school.C.They are more popular at school.D.They learn things better at an early age24.Why does Leanza say the oldest child might have trouble finding their identity A.Because they are always told what to do.B.Because they are always trying to be perfect.C.Because they have many home responsibilities.D.Because they are compared to other children25.What's the best title of the passage A.Tips for firstborn childrenB.Being the oldest: good and badC.The firstborn child's advantagesD.Growing up fast: the firstborn child's journey(2025九上·宝安月考)阅读下面短文,并从六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。An old friend of mine advises me to say NO more often so I can concentrate on what matters most. Personally, I've benefited a lot from his advice. 26. I've noticed a few areas where people hesitate to say yes. Here's what I suggest you say YES to:Say yes to challenge.It's common to doubt your ability to handle more. Why increase the challenges you're already facing Though there are a few challenges you might have good reason to say no to, say yes to the challenges that help you grow. 27. Challenge can bring out the best in you.Say yes to fun.It's true that too much fun can be silly. 28. Actually, you can work with a positive attitude, which can turn any situation into a fun one.Say yes to better relationships. 29. If you are continually connecting with new people, you will give too little attention to the relationships you already have. Improving relationships that matter to you is always something good to say yes to.Say yes to opportunity.Put yourself in the place of maximum opportunity. Sometimes opportunity finds you but more often than not, you have to search for it. 30. A. Saying no is a skill but so is saying yes.B. It's possible to overextend oneself in terms of social connections.C. Meet more new people to learn from a wide variety of experiences.D. My dad has pointed out that I do better when in a challenging situation.E. And when you do find opportunity, don't pass it by because of laziness.F. However, sometimes, we get too focused on our work and forget to enjoy ourselves.(2025九上·宝安月考)请根据以下五个人的情况,为他们推荐一个榜样人物进行深入了解。 31. Wei Xi often pays close attention to the latest sports news. During his college years, he took an active part in the sports club. 32. Liu Ting is a college student from the countryside. She plans to go back to the countryside to work with the farmers as well as teach the students in the poor areas. 33. He Qing takes great interest in growing farm crops. He is planning to study agriculture in the future. 34. My friend Jack is especially interested in different kinds of models of spaceship. He dreams to be an astronaut in the future. 35. Bob is a big fan of Chinese literature, especially Chinese plays. He would like to learn more about Chinese writers and good plays. A. Guo Moruo is one of the most famous Chinese writers. His play Qu Yuan, completed in just ten days, is his most well-known and powerful play. B. Zheng Qinwen is a famous Chinese woman tennis player, who has got a big success in this field. In August 2024, she surprised many fans by winning China's first Olympic women's singles tennis title. C. Tu Youyou was awarded the 2015 Nobel Prize in Medicine for her discovery of artemisinin. She was so hard-working that she spent all her life doing research in treating malaria. D. Yang Liwei is the first Chinese spaceman in history. During his journey into space, he recorded a large amount of information by filming. We are proud of him. E. Yuan Longping, also known as Father of Hybrid Rice, who passed away on 22 May, 2021 at the age of 90, will be long remembered as one of the most laudable leaders that helped feed the world. F. Zhang Yugun gave up the chance to work in the city after graduation, and chose to be a teacher in a poor area. He has helped thousands of local students out of a poor life so far.(2025九上·宝安月考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Teachers are often considered as engineers of human souls. But there is one person in China who 36. (call) the "teacher of teachers".Born in Anhui Province, China, in 1891, Tao Xingzhi studied educational philosophy (哲学) under the guidance of John Dewey, 37. American philosopher and educator at Columbia University, US, in 1914. But when Tao returned to China in 1917 and began his own career as an educator, he did not copy Dewey's education methods 38. (blind). He adapted (调整) them to improve China's education system.After doing surveys in Beijing, Tianjin and Shanghai in 1921, Tao was 39. (surprise) to learn that the rate of illiteracy (文盲) in China went beyond 70 percent. 40. (solve) the problem, Tao organized young workers and farmers to study while working. To deal 41. the shortage of teachers and money, in 1927, Tao set up Xiaozhuang Normal College to train teachers and educators, most of whom became teachers at schools in the countryside. In January 1934, he started the "Little Teacher" programme in which young students were encouraged to serve as teachers to others, even to those 42. (old) than themselves.Under Tao's guidance, there were over 18,000 "little teachers" in Shanghai within 10 months. Later, there were 28 provinces and cities 43. (take) part in this nationwide education event. In 1939, he started Yucai Middle School in Chongqing 44. offered free education to children in need.Maybe Tao's saying is the best explanation for 45. (he) life, "Giving a whole heart, yet taking nothing in return, not even a leaf of grass."46.(2025九上·宝安月考)假如你是李明,你校美国交换生David在学校网上发布了一则启事,他想寻找一个合适的寄宿家庭,以便更好地体验当地的生活,同时提高他的汉语水平。请你给David写一封电子邮件,向他介绍并推荐自己的家庭,至少给出3点推荐的理由,同时表达你的期待。参考词汇:推荐 recommend 位于 be located inDear David,I'm Li Ming from Class 1, Grade 9. Having noticed your advertisement for a host family on the school website, I'm writing to _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I'm looking forward to your reply.Yours,Li Ming答案解析部分【答案】1.B;2.C;3.B;4.A;5.D;6.B;7.D;8.A;9.C;10.D【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】大意:本文讲述了孔子在学习古琴的过程中,不仅掌握了技巧,还深入理解了音乐的构思,并最终领悟到音乐背后的创作者,体现了孔子勤奋学习、不断探索的精神。【点评】考查完形填空。第一遍首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点查看空格句,联系上下文,理解句意,选出正确答案;最后带着答案阅读一遍文章进行复查。1.句意:实际上,孔子对音乐也有着浓厚的兴趣。chess象棋;music音乐;history历史;science科学。根据下文He once learned to play the guqin from Shi Xiangzi, a music master (大师) in the Spring and Autumn period.他曾向春秋时期的音乐大师石祥子学习演奏古琴,可知孔子对音乐也有着浓厚的兴趣,故选B。2.句意:当孔子开始上课时,他连续好几天都弹同一首曲子。different不同的;difficult困难的;same相同的;ancient古老的。根据后文Confucius...practicing the same piece of music"可知,他连续好几天都弹同一首曲子,故选C。3.句意:你可以接着学习其他曲子了。write写;learn学习;teach教;copy抄写。根据上文Now you can play this piece well. 现在你可以把这首曲子弹好了,可知此处指出可以接着学习其他曲子了,故选B。4.句意:谢谢您,但我还得先掌握它的演奏技巧。skills技巧;writers作者;sounds声音;instruments乐器。根据后文After some days, Confucius could play with the skills.几天后,孔子就可以演奏这些技能了,可知此处表示要先掌握演奏技巧,故选A。5.句意:你可以开始学习新的曲目了。easy容易的;strange奇怪的;modern现代化的;new新的。根据前文 Now you can play this piece well. You can move on to3 other pieces. 现在你可以把这首曲子弹好了。你可以转向学习其他部分了,可知此处应是老师又建议孔子学习新的曲目,故选D。6.句意:在接下来的日子里,孔子继续练习同一首乐曲。stopped停止;continued继续;forgot忘记;imagined想象。根据后文Now that you've learned its conception, why don't you learn the next piece 既然你已经了解了它的概念,为什么不学习下一首呢?可知孔子还是继续练习同一首乐曲,故选B。7.句意:但我还没弄清楚它的作者是谁呢。played against与……对战;acted out付诸行动;cared for关心;found out查明。根据后文From this music, I knew that it was composed by a great ruler. 从这首音乐中,我知道它是由一位伟大的统治者创作的,可知此处孔子表示还没弄清楚它的作者是谁,故选D。8.句意:他自信地对他的老师说:"从这首音乐中,我知道它是由一位伟大的统治者创作的。我确信作曲者就是文王!"confidently自信地;sadly悲伤地;patiently耐心地;faithfully忠实地。根据上文After even more practice, Confucius stopped one day. 经过更多的练习,孔子有一天停了下来;以及下文判断出它是由一位伟大的君主创作的,可知应是找到了答案,可知是自信地对老师说,故选A。9.句意:他自信地对他的老师说:"从这段音乐中,我就能判断出它是由一位伟大的君主创作的。我确信作曲者就是文王!"angry生气的;sorry抱歉的;certain确定的;unaware不知道的。根据I knew that it was composed by a great ruler. 我知道它是由一位伟大的统治者创作的,可知是确信作曲者就是文王,故选C。10.句意:"你说得对!"师襄子惊讶地说道,"你真聪明啊!"。detail细节;public公众;order命令;surprise惊讶。根据上文You're right!你说得对!可知老师很惊讶孔子能猜到作曲者是谁,故选D。【答案】11.D12.B13.A14.B15.A【知识点】说明文;自然科学研究;推理判断;文章结构;标题选择【解析】【分析】大意:本文主要讲述了植物之间进行交流的秘密方式。【点评】考查阅读选择。注意阅读文章时,要关注文章的结构和脉络,了解文章的段落和主题,有助于理解文章内容和回答问题。11.细节理解题。根据第二段It has been known for some time that plants use chemicals to communicate with each other. This happens when a plant gets attacked by insects. The plant gives out chemicals from the leaves that are being eaten. This is like a warning, or a call for help: ‘I'm being attacked!'一段时间以来,人们已经知道植物使用化学物质相互交流。当植物受到昆虫的攻击时,就会发生这种情况。这种植物从被吃掉的叶子中释放出化学物质。这就像是一个警告,或者是一个求救信号:"我被袭击了!"可知当植物被昆虫攻击时,它们会释放化学物质作为警告或求救信号。故选D。12.细节理解题。根据第四段The wood wide web is linked underground by fungi (真菌). It links the roots of different plants to each other.树木宽网由真菌在地下连接。它将不同植物的根相互连接,可知菌丝通过将不同植物的根连接在一起来形成"wood wide web"。故选B。13.推理判断题。根据最后一段Scientists are learning more every day about the secret ways in which plants talk to each other. Maybe one day we will know enough about plant communication to be able to ‘talk' with them ourselves.科学家们每天都在更多地了解植物相互交流的秘密方式。也许有一天,我们会对植物的交流有足够的了解,能够自己与它们"交谈",可知作者在最后一段表达了希望未来人们能够更深入地了解植物交流的秘密,并最终能够与植物"对话,这给了人们进一步研究的希望。故选A。14.文章结构题。通读全文,可知文章第一段首先提出植物会交流这一观点,然后第二段第三段和第四段,分别从化学物质、声音和"wood wide web"三个方面详细阐述了植物交流的方式,最后第五段展望了未来人类与植物交流的可能性。文章结构为总(第一段)-分(第二三四段)-总(第五段)。故选B。15.标题选择题。根据全文内容,文章主要讲述了植物之间通过化学物质、声音和"wood wide web"进行交流的秘密方式,可知最合适的标题是"The Secret Language of Plants"(植物的秘密语言)。故选A。【答案】16.A17.D18.B19.A20.C【知识点】新闻报道类;班级与学校规则;推理判断;段落大意;文章大意【解析】【分析】大意:本文主要介绍了深圳中小学实施每日体育课的新措施及其影响。【点评】考查阅读选择。注意在回答问题时,要回到原文中寻找答案,尽量选择与原文一致的选项。16.推理判断题。根据第一段Since the beginning of this term, primary and junior high schools in Shenzhen have carried out a new measure (措施) to make sure that students have daily PE classes.自本学期开始以来,深圳的小学和初中已实施了一项新措施,以确保学生每天都有体育课,可知作者以"摆事实"的方式开始文章。故选A。17.段落大意题。根据第二段Buxin Primary School in Luohu District uses a ‘3+1+1' model, which includes three regular PE classes, one music-based exercise class, and one sports game class. As a result of the new measure, the number of PE classes at the school has risen to 200.罗湖区布新小学采用"3+1+1"模式,包括三节常规体育课、一节音乐运动课和一节体育游戏课。由于这项新措施,学校的体育课已增加到200节,可知本段主要讲述了步新小学如何实施新的措施。故选D。18.推理判断题。根据第四段Yuan Yinuo, a sixth grader from the school, believes sports activities help reduce stress, especially considering the pressure graduating students are under. However, some parents are concerned about the reduced learning time of other subjects though they agree on the importance of daily PE classes. A physics teacher who has been working in Shenzhen for over 20 years has the same worry.该校六年级学生袁一诺认为,体育活动有助于减轻压力,尤其是考虑到即将毕业的学生所承受的压力。然而,一些家长担心其他科目的学习时间减少,尽管他们同意每天体育课的重要性。一位在深圳工作了20多年的物理老师也有同样的担忧,可知不同的人对于这项新措施持有不同的意见。故选B。19.推理判断题。根据第四段Adding daily PE classes is a good thing, but it's hard for me to complete normal teaching tasks because some of my classes have been replaced by PE classes增加日常体育课是一件好事,但我很难完成正常的教学任务,因为我的一些课已经被体育课取代了;以及In a reply, the city's education authority (官方;当局) said schools can independently decide the number of weekly class hours and the time of each class for each subject, and that schools can also reasonably arrange (安排) the courses of each subject.在一份回复中,该市教育局表示,学校可以独立决定每门学科的每周课时数和每节课的时间,学校也可以合理安排每门科目的课程,可知作者提到市教育局是为了提供解决物理老师问题的方法,即学校可自主决定各学科每周的课时数量及每节课的时长,同时也可合理安排各学科的课程。故选A。20.文章大意题。根据第一段Since the beginning of this term, primary and junior high schools in Shenzhen have carried out a new measure (措施) to make sure that students have daily PE classes.自本学期开始以来,深圳的中小学实施了一项新措施,以确保学生每天上体育课,以及通读全文可知,本文主要介绍了深圳中小学实施每日体育课的新措施及其影响。故选C。【答案】21.D22.B23.D24.C25.B【知识点】科普类;说明文;推理判断;标题选择;文章大意【解析】【分析】大意:本文主要探讨了"长子综合征"对个人性格形成的影响,分析了长子的行为特征、优势和可能面临的挑战。【点评】考查阅读理解。注意提高英语阅读理解能力需要大量的练习,可以通过做阅读理解练习题来提高自己的阅读理解水平。21.文章大意题。根据第一段The oldest child syndrome (综合征), sometimes called the firstborn syndrome, is about how being the first child in a family can form a person's character. 最年长的孩子综合征,有时也被称为长子综合征,是关于作为家庭中的第一个孩子如何形成一个人的性格,可知本文主要讨论长子身份对性格的影响。故选D。22.推理判断题。根据文章列举的长子行为特征中Feeling they must meet people's expectations, mainly their parents' expectations感觉他们必须满足他人的期望,尤其是父母的期望,可推断长子通常会努力取悦父母。故选B。23.推理判断题。根据倒数第三段Studies have shown that firstborn children have an advantage when it comes to learning things around the age of four.研究表明,长子在四岁左右学习东西时具有优势,可知长子早期学习能力更强。故选D。24.推理判断题。根据倒数第二段"Being the oldest child can also influence how a child grows in feelings and their understanding of who they are," Leanza says. "For example, they might grow up quicker because they have more jobs to do at home or they might act more like parents because they have to look after their younger brothers and sisters."Leanza说:"作为最大的孩子也会影响孩子的情感成长以及他们对自己是谁的理解。"。"例如,他们可能成长得更快,因为他们在家里有更多的工作要做,或者他们可能表现得更像父母,因为他们必须照顾弟弟妹妹。"可知家庭责任过多导致身份认同困难。故选C。25.标题选择题。通读全文,可知文章既讨论了长子的优势(如学习能力强、责任感强),也提到其挑战(如身份认同问题),最佳标题应是:Being the oldest: good and bad 作为长子:好与坏。故选B。【答案】26.A;27.D;28.F;29.B;30.E【知识点】议论文;自我提升【解析】【分析】大意:本文主要探讨了在适当的时候说"是"的重要性,并提出了几个值得说"是"的领域。文章强调了这些选择对个人成长和生活的积极影响。选项意思:A.说"不"是一种技能,但说"是"也是一种技能。B.在社会关系方面,有可能过度扩张自己。C.结识更多的新朋友,从各种各样的经历中学习。D.我爸爸指出,我在困难的情况下会做得更好。E.当你找到机会时,不要因为懒惰而错过。F.然而,有时我们过于专注于工作,忘记了享受生活。【点评】考查阅读还原。注意学习一些解题技巧和方法,如速读、寻读、略读等,可以提高阅读效率和准确率。26.根据上文An old friend of mine advises me to say NO more often so I can concentrate on what matters most. Personally, I've benefited a lot from his advice.我的一位老朋友建议我多说"不",这样我就可以专注于最重要的事情。就我个人而言,我从他的建议中受益匪浅;以及下文I've noticed a few areas where people hesitate to say yes.我注意到很多人犹豫说"是",此处需要一个句子起到承上启下作用:说‘不'是种技能,但说‘是'也是。故选A。27.根据小标题Say yes to challenge.对挑战说"是",可知此处指出挑战的益处:我父亲曾指出,在充满挑战的情况下,我会做得更好。故选D。28.根据小标题Say yes to fun.对快乐说"是",可知此处与享受乐趣有关:然而,有时我们过于专注于工作,忘记了享受生活。故选F。29.根据下文If you are continually connecting with new people, you will give too little attention to the relationships you already have.如果不断地与新朋友联系,会对已经建立的关系关注得太少,可知此处是关于社交关系的:在社会关系方面,有可能过度扩张自己。故选B。30.根据小标题Say yes to opportunity.对机会说"是",可知本段强调要寻找和抓住机会:当你找到机会时,不要因为懒惰而错过。故选E。【答案】31.B;32.F;33.E;34.D;35.A【知识点】说明文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】大意:本文是根据以下五个人的情况,为他们推荐一个榜样人物进行深入了解。【点评】考查配对阅读。注意英语阅读理解中,词汇量很重要,要通过背单词、学习词组等方式,提高自己的词汇量。31.根据Wei Xi often pays close attention to the latest sports news. During his college years, he took an active part in the sports club.维希经常密切关注最新的体育新闻。在大学期间,他积极参加了体育俱乐部,可知选项B"郑钦文是一位著名的中国女子网球运动员,她在这一领域取得了巨大成功。2024年8月,她赢得了中国首个奥运会女子网球单打冠军,令许多球迷感到惊讶。"介绍了体育人物郑钦文,符合维希的情况,故选B。32.根据Liu Ting is a college student from the countryside. She plans to go back to the countryside to work with the farmers as well as teach the students in the poor areas.刘婷是一名来自农村的大学生。她计划回到农村与农民一起工作,并在贫困地区教学生,可知选项F"张玉滚毕业后放弃了在城市工作的机会,选择到贫困地区当老师。到目前为止,他已经帮助成千上万当地的学生摆脱了贫困的生活。"介绍了到贫困地区当老师的张玉滚,符合刘婷的情况,故选F。33.根据He Qing takes great interest in growing farm crops. He is planning to study agriculture in the future.何青对种植农作物很感兴趣。他计划将来学习农业,可知选项E"袁隆平,被誉为‘杂交水稻之父',于2021年5月22日去世,享年90岁。他作为帮助养活世界的最值得赞扬的领袖之一,将被长久铭记。"介绍了农业领域的袁隆平,符合何清的情况,故选E。34.根据My friend Jack is especially interested in different kinds of models of spaceship. He dreams to be an astronaut in the future.我的朋友杰克对各种型号的宇宙飞船特别感兴趣。他梦想将来成为一名宇航员,可知选项D"杨利伟是中国历史上第一位宇航员。在太空旅行中,他通过拍摄记录了大量信息。我们为他感到骄傲。"介绍了宇航员杨利伟,符合Jack的情况,故选D。35.根据Bob is a big fan of Chinese literature, especially Chinese plays. He would like to learn more about Chinese writers and good plays.鲍勃是中国文学的忠实粉丝,尤其是中国戏剧。他想更多地了解中国作家和优秀戏剧,可知选项A"郭沫若是中国最著名的作家之一。他的戏剧《屈原》仅用十天就完成了,是他最著名、最有力的戏剧。"介绍了中国作家郭沫若,符合Bob的情况,故选A。【答案】36.is called;37.an;38.blindly;39.surprised;40.To solve;41.with;42.older;43.taking;44.that;45.his【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】大意:本文讲述了著名教育家陶行知的生平事迹和教育贡献。【点评】考查语法填空。注意首先快速阅读文章,把握文章大意;其次重点阅读空格句,判断缺少的成分,再根据固定搭配等填写单词的正确形式;最后带着答案阅读一遍,进行复查。36.句意:但是在中国有一个人被称为"老师们的老师"。call称为,动词。根据主语who指代one person,与动词call为被动关系,且此句为一般现在时,因此用一般现在时的被动语态:be+过去分词,主语为第三人称单数,be动词用is。故填is called。37.句意:陶行知于1891年出生于中国安徽省,1914年,陶行知在美国哥伦比亚大学,师从美国哲学家和教育家约翰·杜威学习教育哲学。根据空格后可数名词单数philosopher哲学家,以及定语American"美国的",以元音音素开头,因此用不定冠词an泛指"一位"。故填an。38.句意:但是当陶行知1917年回到中国,开始自己的教育生涯时,他并没有盲目照搬杜威的教育方法。blind盲目的,形容词。根据副词作状语,可知应填blind的副词形式blindly"盲目地",作状语修饰动词copy。故填blindly。39.句意:1921年,陶行知在北京、天津和上海进行调查后,惊讶地发现中国的文盲率超过了70%。surprise使惊讶,动词。根据Tao was陶行知是,可知此处指陶行知是惊讶的,人作主语,应该用surprised"感到惊讶的",作表语。故填surprised。40.句意:为了解决这个问题,陶行知组织年轻的工人和农民边工作边学习。solve解决,动词。根据Tao organized young workers and farmers to study while working.陶行知组织年轻的工人和农民边工作边学习,可知此处指为了解决这个问题,应该用动词不定式to solve作目的状语,句首首字母大写。故填To solve。41.句意:为了解决师资和资金短缺的问题,1927年,陶行知创办了晓庄师范学院,培养教师和教育工作者,其中大多数人成为了农村学校的教师。根据固定搭配deal with"处理,解决",可知应填介词with。故填with。42.句意:1934年1月,他启动了"小老师"计划,鼓励年轻学生成为其他人的老师,甚至是那些比他们年长的人。old年长的,形容词。根据比较介词than,可知此处指比他们年长的人,应该用old的比较级older"更年长的"。故填older。43.句意:后来,有28个省和城市参加了这项全国性的教育活动。take参加,动词。根据 there were 28 provinces and cities ,可知句子不缺少谓语;再根据主语28 provinces and cities28个省和城市与动词take是逻辑上的主谓关系,应用现在分词taking,表主动。故填taking。44.句意:1939年,他在重庆创办了育才中学,为贫困儿童提供免费教育。根据he started Yucai Middle School他创办了育才中学,以及offered free education to children in need.为贫困儿童提供免费教育,可知此处指他创办了为贫困儿童提供免费教育的育才中学,句子为定语从句,先行词Yucai Middle School指物,在从句中作主语,关系词应该用that或which引导定语从句。故填that/which。45.句意:也许陶行知的话是对他一生最好的解释。he他,代词主格。根据空格后名词life,可知此处应该用he的形容词性物主代词his"他的",修饰名词life作定语。故填his。46.【答案】例文Dear David,I'm Li Ming from Class 1, Grade 9. Having noticed your advertisement for a host family on the school website, I'm writing to recommend my own family to you and sincerely hope you can consider staying with us.First, our house is conveniently located. It is located in a quiet neighborhood, very close to our school. Second, my parents are very friendly and warm-hearted. They both speak Mandarin well and enjoy communicating with others. Third, we have a spare room that is clean, bright, and comfortable. It has its own window and desk, providing a good space for you to study and relax. I really hope you can choose our family.I'm looking forward to your reply.Yours,Li Ming【知识点】提纲作文;家庭生活;书信、电子邮件【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一封电子邮件介绍并推荐自己的家庭作为David的寄宿家庭。写作内容包括推荐家庭的至少3点推荐以及期待。根据内容要求可知本文的主要时态为一般现在时,人称为第一人称。注意并列连词的使用和主谓一致问题,写作中要注意上下文的过渡和逻辑,要符合英语的表达习惯。【点评】这篇短文第一步,借用文章已给开头,引出主题;第二步,根据题干的要点,推荐自己的家庭,并给出理由;第三步,表达期待,并收尾。内容全面、详尽,意思连贯,表达清楚,时态和人称的运用灵活准确。其中使用的that引导的定语从句Third, we have a spare room that is clean, bright, and comfortable."第三,我们有一个干净、明亮、舒适的备用房间。";宾语从句I really hope you can choose our family."这我真的希望你能选择我们的家庭。"等句型使得文章的逻辑性大大增强;使用的close to接近,provide sth for sb为某人提供某物,等短语增加了文章的可读性。日常进行写作训练注意多运用常见句式和短语,使表达更为流畅。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳市宝安区文汇学校2025-2026学年九年级上学期10月素养调研英语试卷(学生版).docx 广东省深圳市宝安区文汇学校2025-2026学年九年级上学期10月素养调研英语试卷(教师版).docx