【精品解析】吉林省长春市吉大慧谷学校2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】吉林省长春市吉大慧谷学校2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源简介

吉林省长春市吉大慧谷学校2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
1.(2024七上·朝阳期末)—________ is your birthday
—It's on January 28th.
A.When B.How C.What D.Where
2.(2024七上·朝阳期末)Nice ________ meet you. ________ am Chen Ying.
A.of; I B.to; I C.to; You D.of; You
3.(2024七上·朝阳期末)—Are you American, Mr. Black
—________. I'm English.
A.No, I'm not B.Yes, you are
C.Yes, I am D.No, you aren't
4.(2024七上·朝阳期末)Bill likes reading. He ________ picture books ________ his dad every evening.
A.read; with B.reads; and C.read; and D.reads; with
5.(2024七上·朝阳期末)________ is after October and ________ is before September.
A.November; August B.March; August
C.November; December D.May; December
6.(2024七上·朝阳期末)Gina is a ________ volleyball player, and she can play volleyball ________.
A.good; good B.good; well C.well; good D.well; well
7.(2024七上·朝阳期末)The little boy ________ swim. He wants someone to help him.
A.can't B.isn't C.don't D.needn't
8.(2024七上·朝阳期末)Many people leave work and go home ________ five o'clock ________ the afternoon.
A.in; at B.at; on C.at; in D.in; on
9.(2024七上·朝阳期末)There ________ a big tree in front of our classroom building.
A.be B.are C.is D.am
10.(2024七上·朝阳期末)—Is the boy ________ brother
—Yes, he is. ________ name is Tony.
A.you; He B.your; He C.you; His D.your; His
11.(2024七上·朝阳期末)Joy likes rice, _________ he likes hamburgers, too.
A.so B.and C.but D.or
12.(2024七上·朝阳期末)—Anna, ________ is my friend, Li Shuang.
—Nice to meet you, Li Shuang!
A.that B.this C.these D.those
13.(2024七上·朝阳期末)Thank you for ________ me, Li Ming.
A.help B.to help C.helps D.helping
14.(2024七上·朝阳期末)We have ________ classes on Thursday. The ________ class is P. E.
A.eight; eighth B.eighth; eight C.eight; eight D.eighth; eighth
15.(2024七上·朝阳期末)—Mary, happy birthday to you!
—________.
A.Sounds great B.Happy birthday C.Yes, I am D.Thank you
二、VII. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024七上·朝阳期末)阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Jason loves to draw. Jason also loves his brother, Mike. He is thinking about his brother when he 16. a picture. He draws it for 17. hours, from 8:00 a.m. to 10:00 a.m. It looks just like Mike!
"What a 18. picture!" says Mom. "This looks just like Mike. You can put your picture in art shows!"
"Really Do you think 19. can " asks Jason.
"Sure. And I know there is 20. art show." Mom says.
"Where " asks Jason.
"In our activity center. We can take your picture there 21. lunch." says Mom. Then Jason eats lunch. When Jason is eating, his little brother Mike walks to his picture. Mike has some 22. and he starts painting on Jason's picture.
"Oh, 23. !" says Jason, "Mike paints on my picture!"
"It looks like Mike wants to 24. , too." says Mom.
Jason is unhappy 25. he gives Mike a hug (拥抱). "It's OK." he says.
"Don't worry, Jason." says Mom, "You can still put your picture in the 26. . It is still a great picture."
The day of the art show comes. Jason, Mom and Mike walk around the art show. They 27. pictures and other different kinds of art. Every great picture has a colorful ribbon (勋带) 28. it.
Finally, they go to Jason's picture. Next to 29. picture is a colorful ribbon!
"You make it!" says Mom. And she gives Jason a big hug. She is very 30. .
"Look, Mike!" says Jason, "Our picture wins a ribbon!"
16.A.does B.finds C.plays D.draws
17.A.two B.four C.six D.eight
18.A.great B.cheap C.long D.big
19.A.he B.you C.I D.they
20.A.a B.an C.the D./
21.A.at B.with C.after D.in
22.A.pencils B.balls C.erasers D.cups
23.A.no B.thanks C.bye D.well
24.A.eat B.know C.go D.draw
25.A.because B.but C.and D.or
26.A.house B.show C.school D.library
27.A.look at B.take out C.help with D.think about
28.A.under B.in C.next to D.behind
29.A.your B.our C.her D.his
30.A.funny B.free C.happy D.fine
三、(A)
(2024七上·朝阳期末)Now many schools have after-school classes. Does your school have them Now, let's see Guangming School's class schedule (日程表). And we did a survey (调查) for 200 students about their favourite subjects in this school.
Guangming School's Class Schedule Students' Favourite Subject
Subjects Places Time
Music Room 103 Mon. 15: 00—15: 40
Art Room 201 Tue. 15: 20—16: 00
PE Room 205 Fri. 15: 00—15: 40
Science Room 402 Wed. 16: 00—16: 40
Wang Hui, an 11-year-old boy. says, "I like music because it can make me relax. Music is the most interesting subject for me." But his classmate Wu Gang says, "I like science best. I want to be a scientist in the future."
All the subjects are useful for students. What do you think of them
31.Students can go to ________ to take art classes on ________.
A.Room 103; Monday B.Room 201; Tuesday
C.Room 205; Wednesday D.Room 201; Friday
32.According to (根据) the survey, ________ is the students' favourite subject in Guangming School.
A.music B.art C.science D.PE
33.What does Wu Gang want to be in the future
A.A musician. B.A PE teacher. C.An artist. D.A scientist.
34.________ students like science best.
A.16 B.20 C.46 D.118
35.From the passage, we can know ________.
A.Wang Hui thinks music is boring
B.Wang Hui's favourite subject is science
C.Students don't have after-school classes on Saturdays
D.Only 49 students like taking PE classes after school
四、(B)
(2024七上·朝阳期末)①What you eat is important to you. When you eat well, you are taking good care of yourself well. Then what do you need to do You may get your answer by reading the following advice.
②Eat food from all the food groups, because you can get a lot of nutrition (营养). So, you can't just eat what you like. It's not good for your health.
③Have breakfast, lunch and dinner at the right time. Eating three meals sometimes is the best way to get energy. At the same time, each of your meals needs to take about 20 minutes, because it takes about 20 minutes for you to feel you can't eat more. At that time, stop doing that.
④Don't get too much sugar (糖). There is a lot of sugar in cakes, cookies and candies. It's OK to eat them, but don't eat too much.
⑤Healthy eating can help you to keep fit. It's important for you to have a healthy body if you want to enjoy your life. So start from now on. Eat healthily!
36.Which is a good way to keep healthy
A.Eating a lot of sugar.
B.Eating food from all the food groups.
C.Eating the food you like.
D.Eating cakes, cookies and candies.
37.Which is the right structure (结构) of the text
(①= Paragraph 1 ②= Paragraph 2…)
A. B.
C. D.
38.According to the passage (根据文章), how do you know when to stop eating a meal
A.After about 20 hours. B.When you get enough cakes.
C.When you have a strong body. D.When you feel you can't eat more.
39.How many meals should we eat every day according to the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
40.In which part of a newspaper (报纸) may you read this passage
A.Health. B.Science. C.Art. D.History.
五、(C)
(2024七上·朝阳期末)Good friends are important in our life. We know them and like them. We don't need to be the same age as them. They can be older or younger. We can enjoy different things with our friends. Do you want to make good friends at your school Do you want to be friends with your classmates Read the below suggestions (建议). They may help you.
If you meet someone new and he seems to want to play with you, saying hello first may help you to start the talk. Talk about yourself and ask questions. You can say something about yourself. Asking questions is also a way to get to know each other.
Ask a friend to do what you both like. Doing these things together is fun. It makes you happy. You can play games, read or go for walks together after class.
It's important for you to help your friends when they have problems. You can do something for them to help them out. Although sometimes there is nothing you can do for them, you can still stay with them and be a good listener to make them feel being cared about.
In a word, making good friends is not just about finding someone to play or share interests with. It's also about understanding and supporting each other. By following these simple suggestions, you can start building strong friendships at school.
41.According to the passage, we may make friends with the people ________.
A.who are the same age as us B.who we know and like
C.who like to say hello to us D.who are at the same school as us
42.Who does the writer write the passage for
A.Students. B.Parents. C.Teachers. D.Scientists.
43.What's the first thing to do to make new friends according to the passage
A.Playing games together. B.Greeting others.
C.Asking them for help. D.Asking questions.
44.How many suggestions are talked about in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
45.What is the passage mainly about
A.How to play games with friends.
B.How to share toys.
C.How to make good friends at school.
D.How to talk about yourself.
六、(D)
(2024七上·朝阳期末)I am Tony Black. I am a middle school student. There are some activities in our school this term. They can make our school life interesting.
October is a great month. On October 15th and 20th, there are two ball games in our school, basketball and hockey. All the boys and girls are ready for them.
December is a wonderful month. We have an English word game on December 16th. I like it because I can review many words and learn some new words from this game. I want to win the first prize (奖项), so I decide to remember English words every morning.
December is also the last month of a year. On December 9th, our class have a book sale in the playground. We can sell books to students and our teachers. Then we can use the money to help those children in the welfare centre (福利院). We can buy some children's books and food for them. We feel happy and meaningful because we can help others. We are happy to have these activities.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
46.There is a basketball game and a hockey game in October.
47.Tony remembers English words every afternoon because he wants to win the game.
48.On December 9th, Tony and his classmates have a book sale at school.
49.There are some activities in October and December in Tony's school.
50.This passage is mainly about Tony's favorite books.
七、(E)
(2024七上·朝阳期末)阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整
Some kids in Africa (非洲) don't have school things. Some people from other countries give them some. Look! How happy they are!
Bill is very happy. 51.   He can put his pencils in it now. Jane gets a notebook. She always wants a notebook, but her parents are too poor (贫困的) to buy one for her. 52.   What's that in Mike's hands Oh. It's a storybook. Mike likes reading books very much. 53.   Little Tom gets some pencils. He usually writes with a stone (石子), but his spelling is very good. 54.  .
Do you want to help these African kids  55.   We need books, schoolbags, pencils, rulers, erasers, pencil boxes. If you don't know how to send them to us, you can call 85049983.
A. You can give your old school things to us.
B. Now he can write with a real pencil.
C. He really wants more books.
D. This is her first notebook.
E. He gets a new pencil box.
八、(F)
(2024七上·朝阳期末)Girls at school like art, history and music. And boys like PE, maths and computer science. It is what we always think. But the 13-year-old girl Jennie in the UK is not like that. She is good at art. Many of her pictures are welcome in her school. But Jennie likes computer science best. She can write in code (代码) to let a model plane fly into the sky. She also learns that computer science can help us buy clothes, play sports and drive cars.
For Jennie, computer science also helps her make more friends. Her classmates all like to be with her and they talk a lot about this subject.
On Sundays, she has computer science. Jennie is a beginner (初学者). Now she learns very easy things in the lessons. Jennie's father is good at computer science. She always asks her father for help when she has questions. Jennie says writing in code is not only about numbers or letters. Jennie wants to learn computer science well. She knows that computer science is very useful. She says she must study it very hard.
根据短文内容,回答下列问题。
56.How old is Jennie
   
57.What is Jennie's favorite subject
   
58.When does Jennie have computer science
   
59.Who helps Jennie with computer science in her family
   
60.Why does Jennie want to learn computer science well
   
九、IX. 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2024七上·朝阳期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My home is far from our school. So I live in school from Monday 61.   Friday. I have many friends at school. We can play and study together. It's fun. This term, school 62.   (begin) at 8:00. We have a lot of interesting and fun 63.   (thing). On September 2nd, we have a school trip. Everyone is happy.
I usually eat bread for breakfast 64.   half past seven, and then take 65.   shower. After lunch and dinner, I usually go for a walk with my classmates for about fifteen 66.   (minute).
We have twelve subjects at school. I don't like maths 67.   it's too difficult for me. I like English best because I think it's 68.   (use). Our English teacher is lovely and kind. We all like 69.   (she). And I want to be 70.   English teacher like her in the future.
This is my school life. It's happy and colorful.
十、(A)
71.(2024七上·朝阳期末)转眼一个学期即将结束,下学期我们将要开展校园"社团节"活动。假如你是英语社团团长李华,请你根据所给信息用英语写一则不少于40词的招募启事,为下学期的"社团节"提前招募新成员。
要点:
1. 擅长说英语并且可以讲英文故事,能唱英文歌曲;
2. 善于和学生和睦相处;
3. 周三下午前联系 Mrs. Zhang,电话:688-3056。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体。
Students Wanted for English Club
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
十一、(B)
72.(2024七上·朝阳期末)生日对很多人来说都是一个重要的日子,家人和朋友的生日是一个很好的时间来表达你对他们的爱。请选择一个你的家人,说一说你通常是如何为他/她庆祝生日的,以及你想要如何为他/她庆祝下一个生日。(满分15 分)
要点:
1. 他/她的生日是在什么时候?
2. 你的家人通常做什么为他/她庆祝生日?
3. 你想要如何庆祝他/她的下一个生日?(写一条做法即可)
要求:
1. 不需要写题目;
2. 文中不得透露个人的真实姓名;
3. 包含以上要点,可适当增补信息;
4. 不少于60词;
5. 打草稿,然后工整誊抄到答题卡上。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】A
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——你的生日是什么时候?——是1月28日。when什么时候;how如何;what什么;where哪里。根据"It's on January 28th."可知此处询问时间,应用特殊疑问词when提问。故选A。
【点评】考查特殊疑问句,首先理解疑问词区别,然后根据答语It's on January 28th.确定疑问词。
2.【答案】B
【知识点】主格人称代词;固定搭配
【解析】【分析】句意:很高兴见到你。我是陈颖。of……的;to到,介词,也可是动词不定式标志;I我;You你。第一句为Nice to meet you."很高兴见到你。",动词不定式作主语;第二句根据"am"可知,主语应用第一人称I。故选B。
【点评】考查固定搭配Nice to meet you.,根据am确定主格。
3.【答案】A
【知识点】一般疑问句
【解析】【分析】句意:——布莱克先生,你是美国人吗?——不,我不是。我是英国人。"Are you American, Mr. Black "是一般疑问句,其肯定回答为Yes, I am;否定回答为No, I'm not。根据"I'm English."可知,此处是否定回答。故选A。
【点评】考查一般疑问句,首先理解选项区别,然后根据关键词句I'm English.确定答案。
4.【答案】D
【知识点】第三人称单数;方式介词with
【解析】【分析】句意:比尔喜欢读书。他每天晚上和他爸爸一起看图画书。根据"every evening"可知,本句使用一般现在时,主语是He,动词需要使用三单形式reads;根据"He ... picture books ... his dad every evening."可知,每天晚上和他爸爸一起看图画书。故选D。
【点评】考查第三人称单数和介词,首先根据关键词likes确定时态,然后根据主语he确定谓语形式,理解句意。
5.【答案】A
【知识点】月份
【解析】【分析】句意:十一月在十月之后,八月在九月之前。November十一月;August八月;March三月;December十二月;May五月。根据"is after October and...is before September."可知,十月后是十一月,故第一空应用November;九月前是八月,故第二空应填August。故选A。
【点评】考查名词辨析,首先理解月份意思,然后根据句意确定答案。
6.【答案】B
【知识点】简单形容词;形容词作定语置于名词前;及物动词+副词
【解析】【分析】句意:Gina是一名优秀的排球运动员,她排球打得很好。good好,形容词;well好,副词。第一空根据"volleyball player"可知,此处要用形容词,修饰名词,作定语;第二空根据"she can play volleyball"可知,此处要用副词,修饰play。故选B。
【点评】考查词性辨析,首先识记good和well区别,然后根据关键词player和play确定答案。
7.【答案】A
【知识点】can, could表示能力
【解析】【分析】句意:这个小男孩不会游泳。他需要有人帮助他。can't不会;isn't不是;don't不;needn't不需要。根据"The little boy ... swim. He wants someone to help him."可知,此处强调能力,表示不会游泳。故选A。
【点评】考查情态动词,首先理解选项区别,然后根据句意确定答案。
8.【答案】C
【知识点】时间介词in, at, on的用法比较
【解析】【分析】句意:许多人下午五点下班回家。in后跟时间时表示在上午/下午/晚上等;at表示在具体的时间点;on表示具体某天或具体某一天的上午下午晚上或一般节日等。第一空"five o'clock"表示具体的时间点,用介词at;第二空"the afternoon"表示下午,用介词in。故选C。
【点评】考查介词辨析,首先理解in、at和in区别,然后根据关键词o'clock确定介词,识记固定搭配in the afternoon。
9.【答案】C
【知识点】There be句型的肯定句
【解析】【分析】句意:我们的教学楼前面有一棵大树。主语"a big tree"为单数形式,谓语动词需用单数形式"is"。故选C。
【点评】考查there be句型,注意根据关键词tree确定be动词。
10.【答案】D
【知识点】形容词性物主代词
【解析】【分析】句意:——这个男孩是你的弟弟吗?——是的,他是。他的名字是Tony。you你,你们,主格;He他,主格;your你的,你们的,形容词性物主代词;His他的,形容词性物主代词或名词性物主代词。根据"...brother"可知,第一空需形容词物主代词来修饰,故排除选项A和C;根据"...name is Tony."可知,空处指"他的",需形容词性物主代词His来修饰名词name。故选D。
【点评】考查代词辨析,首先理解代词区别,然后理解形容词性物主代词修饰名词,理解句意。
11.【答案】B
【知识点】表并列关系的连词
【解析】【分析】句意:乔伊喜欢米饭,他也喜欢汉堡包。so因此;and和;but但是;or或者。根据"Joy likes rice, ... he likes hamburgers, too"可知,"乔伊喜欢米饭"与"喜欢汉堡包"是并列关系,应用连词and。故选B。
【点评】连词连词辨析,首先理解连词词义,然后根据前后句句意确定连词。
12.【答案】B
【知识点】指示代词this / these;指示代词that / those
【解析】【分析】句意:——安娜,这是我的朋友李爽。——很高兴见到你,李爽!that那个;this这个;these这些;those那些。根据"…is my friend"以及"Nice to meet you, Li Shuang."可知,此处是在面对面地介绍朋友,表示近指,应用指示代词this。故选B。
【点评】考查代词辨析,首先识记代词区别,然后根据关键词is确定答案,理解句意。
13.【答案】D
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:谢谢你帮助我,李明。for是介词,后跟动名词形式。故选D。
【点评】考查固定搭配thank sb. for doing sth.,理解句意。
14.【答案】A
【知识点】序数词;数学词的表达
【解析】【分析】句意:我们星期四有八节课。第八节课是体育课。eight八;eighth第八。根据"classes"可知,第一空指的有"八节课",填基数词eight;根据"The…class"可知,第二个空指的"第八节课",应该填序数词"第八"。故选A。
【点评】考查基数词和序数词,首先理解其区别,然后根据关键词classes确定答案,理解the后面用序数词。
15.【答案】D
【知识点】表达致谢
【解析】【分析】句意:——玛丽,祝你生日快乐!——谢谢你。Sounds great听起来不错;Happy birthday生日快乐;Yes, I am是的,我是;Thank you谢谢你。根据"Mary, happy birthday to you!"可知,当他人祝你生日快乐时,应回答"谢谢",故选D。
【点评】考查情景交际,首先理解选项区别,然后根据关键词句happy birthday to you!,理解句意。
【答案】16.D;17.A;18.A;19.C;20.B;21.C;22.A;23.A;24.D;25.B;26.B;27.A;28.C;29.D;30.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文讲述了Jason被弟弟乱涂乱画的画拿到展览上得到彩色勋带的故事。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:他画画的时候在想他的弟弟。does做;finds发现;plays玩;draws画。根据"a picture"可知,此处表示画画。故选D。
17.句意:他画了两个小时,从早上8点到10点。two二;four四;six六;eight八。根据"from 8:00 a.m. to 10:00 a.m."可知,此处表示画了两个小时。故选A。
18.句意:多好的画啊!great好的;cheap便宜的;long长的;big大的。根据"This looks just like Mike. You can put your picture in art shows!"可知,此处表示妈妈夸画很好。故选A。
19.句意:你觉得我可以吗?he他;you你;I我;they他们。根据"asks Jason"可知,此处是问自己能不能。故选C。
20.句意:而且我知道有一个艺术展。a一个,表示泛指,用于辅音音素开头的单词前;an一个,表示泛指,用于元音音素开头的单词前;the表示特指;/不填。根据"And I know there is…art show."可知,此处表示泛指,且art是以元音音素开头的单词。故选B。
21.句意:午饭后我们可以把你的画带到那里。at在;with和;after在……之后;in在……里。根据"Then Jason eats lunch."可知,此处表示午饭后。故选C。
22.句意:Mike有一些铅笔,他开始在Jason的画上作画。pencils铅笔;balls球;erasers橡皮;cups杯子。根据"he starts painting on Jason's picture"可知,此处表示用铅笔在画。故选A。
23.句意:哦,不!no不;thanks谢谢;bye再见;well好。根据"says Jason, ‘mike paints on my picture!'"可知,Jason在说不。故选A。
24.句意:看起来Mike也想画画。eat吃;know知道;go去;draw画画。根据"Mike paints on my picture!"以及"Mike wants to…too"可知,此处表示Mike也想画画。故选D。
25.句意:Jason很不开心,但他给了Mike一个拥抱。because因为;but但是;and和;or或者。前后两句表示转折关系,应用转折连词but。故选B。
26.句意:你仍然可以把你的照片放到展览中。house房子;show展览;school学校;library图书馆。根据"This looks just like Mike. You can put your picture in art shows!"以及"still"可知,此处表示仍然可以把画放在展览中。故选B。
27.句意:他们欣赏画作和其他各种艺术品。look at看;take out拿出;help with帮助;think about考虑。根据"They…pictures and other different kinds of art."可知,此处表示看画。故选A。
28.句意:每一件伟大的艺术品旁边都有一条五颜六色的勋带。under在……下面;in在……里面;next to紧挨着;behind在……后面。根据下文"Next to…picture"可知,此处是指艺术品旁边。故选C。
29.句意:他的画旁边是一条彩色的勋带!your你的;our我们的;her她的;his他的。根据"Finally, they go to Jason's picture."可知,此处表示他的画旁边。故选D。
30.句意:她很高兴。funny有趣的;free空闲的;happy高兴的;fine健康的。根据"‘You make it!' says Mom. And she gives Jason a big hug."可知,此处表示她很高兴。故选C。
【答案】31.B
32.A
33.D
34.C
35.C
【知识点】应用文;学校课程;细节理解;数字计算
【解析】【分析】本文主要介绍了光明学校的课后课程安排,展示了音乐、美术、体育、科学等课程的上课地点和时间,还提及对该校200名学生喜爱科目的调查情况,以及两位学生对喜爱科目的看法。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定答案。
31.细节理解题。根据"Art; Room 201; Tue. 15: 20—16: 00"可知,学生们可以在周二去201教室上美术课。故选B。
32.细节理解题。根据圆饼图可知,在调查中音乐是学生们最喜欢的科目。故选A。
33.细节理解题。根据"Wu Gang says, ‘I like science best. I want to be a scientist in the future.'"可知,吴刚未来想成为一名科学家。故选D。
34.数字计算题。根据"And we did a survey (调查) for 200 students about their favourite subjects in this school."和"Science 23%"可知,一共调查了200名学生,其中有23%最喜欢科学,即200×23%=46人。故选C。
35.细节理解题。根据"Mon."、"Tue."、"Fri."和"Wed."可知,周六没有课后课程。故选C。
【答案】36.B
37.C
38.D
39.C
40.A
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍饮食对人身体的重要性,并就此给出一些建议。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,最终确定正确答案。
36.细节理解题。根据"Eat food from all the food groups, because you can get a lot of nutrition (营养)."可知,吃所有食组的食物可以保持健康。故选B。
37.文章结构题。通读全文可知,第一段点明文章主题;第二、三、四段分别给出建议;第五段进行总结。故选C。
38.细节理解题。根据"At the same time, each of your meals needs to take about 20 minutes, because it takes about 20 minutes for you to feel you can't eat more. At that time, stop doing that."可知,当你感到你不能吃更多的时候,停止吃饭。故选D。
39.细节理解题。根据"Eating three meals sometimes is the best way to get energy."可知,一天应该吃三顿饭。故选C。
40.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍吃什么很重要,并就此给出一些建议,由此推知,可能在报纸的健康版块看到这篇文章。故选A。
【答案】41.B
42.A
43.B
44.B
45.C
【知识点】说明文;同伴间交往的品质;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要列举了一些具体的建议或方法,向读者说明如何在学校交到好朋友。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
41.细节理解题。根据"Good friends are important in our life. We know them and like them"可知,我们可以和我们认识且喜欢的人交朋友。故选B。
42.推理判断题。根据"at your school"和"classmates"可推测出,作者是为学生写的这篇文章。故选A。
43.细节理解题。根据"If you meet someone new and he seems to want to play with you, saying hello first may help you to start the talk"可知,交新朋友的第一件事是打招呼。故选B。
44.细节理解题。根据"If you meet someone new and he seems to want to play with you, saying hello first may help you to start the talk"、"Ask a friend to do what you both like"和"It's important for you to help your friends when they have problems"可知,文章给出了三条建议。故选B。
45.文章大意题。通读全文可知,本文主要列举了一些具体的建议或方法,向读者说明如何在学校交到好朋友。故选C。
【答案】46.T
47.F
48.T
49.T
50.F
【知识点】记叙文;学校课程;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了Tony Black学校这学期的活动安排。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。
46.细节理解题。根据"On October 15th and 20th, there are two ball games in our school, basketball and hockey."可知,10月15日和20日,我们学校有两项球类运动,篮球和曲棍球。故选T。
47.细节理解题。根据"I want to win the first prize (奖项), so I decide to remember English words every morning."可知,作者想赢得第一名,所以决定每天早上记英语单词。故选F。
48.细节理解题。根据"On December 9th, our class have a book sale in the playground."可知,12月9日,作者的班在操场举行了一次图书义卖活动。故选T。
49.细节理解题。根据"October is a great month. ..."和"December is a wonderful month. ..."可知,托尼的学校在十月和十二月有一些活动。故选T。
50.文章大意题。本文主要介绍了Tony Black学校这学期的活动安排,故选F。
【答案】51.E;52.D;53.C;54.B;55.A
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文介绍了非洲的一些孩子没有学习用品,一些来自其他国家的人送给了他们一些文具。
A.You can give your old school things to us.你可以把你以前学过的东西给我们。
B.Now he can write with a real pencil.现在他可以用真铅笔写字了。
C.He really wants more books.他真的想要更多的书。
D.This is her first notebook.这是她的第一本笔记本。
E.He gets a new pencil box.他得到了一个新铅笔盒。
【点评】考查阅读还原,首先读懂选项意思,然后根据文中大意,结合前后句句意和关键词确定正确答案。
51.根据下文"He can put his pencils in it now"可知,他可以把他的铅笔放在这个东西里,该句中的it指代E项中的"new pencil box",所以E项"他得到了一个新的铅笔盒"符合语境。故选E。
52.根据上文"Jane gets a notebook. She always wants a notebook, but her parents are too poor to buy one for her"可知,简获得了一个笔记本,她总是想要一个笔记本,但她的父母太穷了,不能给她买一个,所以D项"这是她的第一个笔记本"符合语境,故选D。
53.根据上文"Mike likes reading books very much."可知,麦克非常喜欢读书,由此推测他想要一些书,C项"他真的想要更多的书"符合语境,故选C。
54.根据上文"Little Tommy gets some pencils. He usually writes with a stone (石子)..."可知,小汤米得到了一些铅笔,他经常用石头写字,B项"现在他可以用一支真正的铅笔写字了"在此处与上文语意顺承,故选B。
55.根据上文"Do you want to help these African children"可知,此处应表示人们可以捐赠一些文具给这些非洲儿童,A项"你可以把你以前的学校用品给我们"符合语境,故选A。
【答案】56.She is 13 years old.
57.Computer science.
58.On Sundays.
59.Her father.
60.Because she thinks that computer science is very useful.
【知识点】记叙文;学校课程
【解析】【分析】本文主要讲述了Jennie很喜欢计算机科学,她认为计算机科学非常有用。
【点评】考查阅读表达,首先读懂题意,然后从文中找到相关语句,结合语法确定正确答案。
56.根据"But the 13-year-old girl Jennie in the UK is not like that."可知,Jennie13岁。故填She is 13 years old.
57.根据"But Jennie likes computer science best."可知,Jennie最喜欢计算机科学。故填Computer science.
58.根据"On Sundays, she has computer science."可知,Jennie周日上计算机科学课。故填On Sundays.
59.根据"Jennie's father is good at computer science. She always asks her father for help when she has questions."可知,Jennie的父亲擅长计算机科学。当她有问题时,她总是向父亲寻求帮助。故填Her father.
60.根据"She knows that computer science is very useful. She says she must study it very hard."可知,Jennie认为计算机科学非常有用。故填Because she thinks that computer science is very useful.
【答案】61.to;62.begins;63.things;64.at;65.a;66.minutes;67.because;68.useful;69.her;70.an
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】本文主要讲述了作者在学校的学习情况,包括所学的科目、对科目的喜好、学校的日常活动以及师生关系等。
【点评】考查语法填空,首先读懂文章,然后理解所给单词的词义及词性,最后结合语法确定单词正确形式。
61.句意:因此我周一到周五住在学校。根据"from Monday...Friday."可知,此处是指从周一到周五,from...to..."从……到……"。故填to。
62.句意:这学期,学校八点开始上课。begin"开始",动词,根据上下文可知,时态为一般现在时,主语school为第三人称单数,应用begin的第三人称单数形式begins。故填begins。
63.句意:我们有许多有趣又好玩的事情。thing"事情",可数名词,a lot of后跟可数名词复数形式,thing的复数形式为things。故填things。
64.句意:我通常七点半吃面包当早餐,然后洗澡。根据"half past seven"可知,此处应用介词at,表示在七点半。故填at。
65.句意:我通常七点半吃面包当早餐,然后洗澡。take a shower"洗澡",动词短语。故填a。
66.句意:午饭和晚饭后,我通常和我的同学一起散步15分钟。minute"分钟",可数名词,fifteen后跟可数名词复数,minute的复数形式为minutes。故填minutes。
67.句意:我不喜欢数学,因为它对我来说太难了。"I don't like maths"与"it's too difficult for me."之间是因果关系,此处要用because引导原因状语从句。故填because。
68.句意:我最喜欢英语,因为我认为它很有用。use"使用",动词,根据"it's"可知,此处要用形容词作表语,use的形容词形式为useful"有用的"。故填useful。
69.句意:我们都喜欢她。she"她",人称代词主格,根据"We all like"可知,此处要用人称代词宾格形式,在句中作宾语,she的宾格形式为her。故填her。
70.句意:将来我想像她一样成为一名英语老师。"teacher"为可数名词单数形式,前边需要不定冠词修饰,且English是元音音素开头的单词,应用不定冠词an。故填an。
71.【答案】例文
Students Wanted for English Club
Are you good at speaking English, telling English stories, and singing English songs Do you enjoy getting along well with students Join our English Club for the coming School Club Festival! We're looking for new members like you. Contact Mrs. Zhang at 688-3056 before Wednesday afternoon.
Come and join us, and you will get much.
【知识点】命题作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;现在进行时;学校生活
【解析】【分析】这是一篇命题作文,主要介绍为下学期的"社团节"提前招募新成员。时态是现在进行时和一般现在时,首先介绍社团招募新成员的要求;然后介绍联系方式;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文要点突出,紧扣招募启事的要点,将所需技能、性格要求以及联系方式等重要信息完整且清晰地呈现出来,重点明确,让读者能迅速了解招募的关键内容。表达简洁,语言简洁明了,没有过多的修饰和冗长的句子,用简洁的文字准确传达了招募信息,符合招募启事简洁性的原则。吸引力强,开头使用一般疑问句,增强了与读者的互动性,能够吸引有相关技能和兴趣的学生的注意,激发他们加入社团的欲望。结构合理性,采用总分总的结构。开头以两个一般疑问句引出招募的要求,吸引读者注意力;中间说明招募目的和寻找的对象;结尾呼吁大家加入并强调加入的好处,层次清晰,逻辑连贯。语言规范性,语句通顺,语法正确,使用了恰当的词汇和句式来表达招募信息,如"be good at""get along well with""look for"等,符合英语表达习惯,且词数符合不少于40词的要求。
72.【答案】 Birthday is very important for people and it is also a good time to show our love to our family and friends. Every year, we celebrate my grandfather's birthday together. His birthday is on January 15th. At that day, we usually have a big meal together. My mother always makes long noodles for my grandfather. It means a long life. His sixtieth's birthday is coming this year. We plan to have a birthday party for him. I will sing a lovely song in the party. I hope we can have a good time.
【知识点】提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,主要介绍怎样庆祝家人生日。时态是一般现在时,首先介绍生日的重要性;然后介绍爷爷的生日日期和怎样庆祝家人生日;最后介绍怎样给爷爷庆祝下一个生日。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文要点齐全,紧扣题目要点,将爷爷的生日时间、通常的庆祝方式以及下一个生日的计划等重要信息完整且清晰地呈现出来,重点突出,让读者能迅速了解文章的核心内容。表达清晰,语言简洁明了,用词准确,能够清晰地传达自己的想法,没有出现歧义或模糊的表达,使读者容易理解。逻辑连贯,各部分之间过渡自然,先介绍生日的重要性,再引出爷爷的生日,接着分别阐述通常的庆祝和下一个生日的计划,符合人们的认知逻辑,使文章整体具有较强的连贯性。结构合理性,整体采用总分总的结构。开头点明生日对人们很重要,是表达爱的好时机,引出下文对爷爷生日的描述;中间分别介绍爷爷生日的时间、通常的庆祝方式和下一个生日的计划;结尾表达希望玩得开心的愿望,层次清晰,逻辑连贯。语言规范性,语句通顺,语法正确,使用了恰当的词汇和句式来表达内容,如"means a long life""plan to do sth."等,符合英语表达习惯,且词数不少于60词,满足题目要求。
1 / 1吉林省长春市吉大慧谷学校2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
1.(2024七上·朝阳期末)—________ is your birthday
—It's on January 28th.
A.When B.How C.What D.Where
【答案】A
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——你的生日是什么时候?——是1月28日。when什么时候;how如何;what什么;where哪里。根据"It's on January 28th."可知此处询问时间,应用特殊疑问词when提问。故选A。
【点评】考查特殊疑问句,首先理解疑问词区别,然后根据答语It's on January 28th.确定疑问词。
2.(2024七上·朝阳期末)Nice ________ meet you. ________ am Chen Ying.
A.of; I B.to; I C.to; You D.of; You
【答案】B
【知识点】主格人称代词;固定搭配
【解析】【分析】句意:很高兴见到你。我是陈颖。of……的;to到,介词,也可是动词不定式标志;I我;You你。第一句为Nice to meet you."很高兴见到你。",动词不定式作主语;第二句根据"am"可知,主语应用第一人称I。故选B。
【点评】考查固定搭配Nice to meet you.,根据am确定主格。
3.(2024七上·朝阳期末)—Are you American, Mr. Black
—________. I'm English.
A.No, I'm not B.Yes, you are
C.Yes, I am D.No, you aren't
【答案】A
【知识点】一般疑问句
【解析】【分析】句意:——布莱克先生,你是美国人吗?——不,我不是。我是英国人。"Are you American, Mr. Black "是一般疑问句,其肯定回答为Yes, I am;否定回答为No, I'm not。根据"I'm English."可知,此处是否定回答。故选A。
【点评】考查一般疑问句,首先理解选项区别,然后根据关键词句I'm English.确定答案。
4.(2024七上·朝阳期末)Bill likes reading. He ________ picture books ________ his dad every evening.
A.read; with B.reads; and C.read; and D.reads; with
【答案】D
【知识点】第三人称单数;方式介词with
【解析】【分析】句意:比尔喜欢读书。他每天晚上和他爸爸一起看图画书。根据"every evening"可知,本句使用一般现在时,主语是He,动词需要使用三单形式reads;根据"He ... picture books ... his dad every evening."可知,每天晚上和他爸爸一起看图画书。故选D。
【点评】考查第三人称单数和介词,首先根据关键词likes确定时态,然后根据主语he确定谓语形式,理解句意。
5.(2024七上·朝阳期末)________ is after October and ________ is before September.
A.November; August B.March; August
C.November; December D.May; December
【答案】A
【知识点】月份
【解析】【分析】句意:十一月在十月之后,八月在九月之前。November十一月;August八月;March三月;December十二月;May五月。根据"is after October and...is before September."可知,十月后是十一月,故第一空应用November;九月前是八月,故第二空应填August。故选A。
【点评】考查名词辨析,首先理解月份意思,然后根据句意确定答案。
6.(2024七上·朝阳期末)Gina is a ________ volleyball player, and she can play volleyball ________.
A.good; good B.good; well C.well; good D.well; well
【答案】B
【知识点】简单形容词;形容词作定语置于名词前;及物动词+副词
【解析】【分析】句意:Gina是一名优秀的排球运动员,她排球打得很好。good好,形容词;well好,副词。第一空根据"volleyball player"可知,此处要用形容词,修饰名词,作定语;第二空根据"she can play volleyball"可知,此处要用副词,修饰play。故选B。
【点评】考查词性辨析,首先识记good和well区别,然后根据关键词player和play确定答案。
7.(2024七上·朝阳期末)The little boy ________ swim. He wants someone to help him.
A.can't B.isn't C.don't D.needn't
【答案】A
【知识点】can, could表示能力
【解析】【分析】句意:这个小男孩不会游泳。他需要有人帮助他。can't不会;isn't不是;don't不;needn't不需要。根据"The little boy ... swim. He wants someone to help him."可知,此处强调能力,表示不会游泳。故选A。
【点评】考查情态动词,首先理解选项区别,然后根据句意确定答案。
8.(2024七上·朝阳期末)Many people leave work and go home ________ five o'clock ________ the afternoon.
A.in; at B.at; on C.at; in D.in; on
【答案】C
【知识点】时间介词in, at, on的用法比较
【解析】【分析】句意:许多人下午五点下班回家。in后跟时间时表示在上午/下午/晚上等;at表示在具体的时间点;on表示具体某天或具体某一天的上午下午晚上或一般节日等。第一空"five o'clock"表示具体的时间点,用介词at;第二空"the afternoon"表示下午,用介词in。故选C。
【点评】考查介词辨析,首先理解in、at和in区别,然后根据关键词o'clock确定介词,识记固定搭配in the afternoon。
9.(2024七上·朝阳期末)There ________ a big tree in front of our classroom building.
A.be B.are C.is D.am
【答案】C
【知识点】There be句型的肯定句
【解析】【分析】句意:我们的教学楼前面有一棵大树。主语"a big tree"为单数形式,谓语动词需用单数形式"is"。故选C。
【点评】考查there be句型,注意根据关键词tree确定be动词。
10.(2024七上·朝阳期末)—Is the boy ________ brother
—Yes, he is. ________ name is Tony.
A.you; He B.your; He C.you; His D.your; His
【答案】D
【知识点】形容词性物主代词
【解析】【分析】句意:——这个男孩是你的弟弟吗?——是的,他是。他的名字是Tony。you你,你们,主格;He他,主格;your你的,你们的,形容词性物主代词;His他的,形容词性物主代词或名词性物主代词。根据"...brother"可知,第一空需形容词物主代词来修饰,故排除选项A和C;根据"...name is Tony."可知,空处指"他的",需形容词性物主代词His来修饰名词name。故选D。
【点评】考查代词辨析,首先理解代词区别,然后理解形容词性物主代词修饰名词,理解句意。
11.(2024七上·朝阳期末)Joy likes rice, _________ he likes hamburgers, too.
A.so B.and C.but D.or
【答案】B
【知识点】表并列关系的连词
【解析】【分析】句意:乔伊喜欢米饭,他也喜欢汉堡包。so因此;and和;but但是;or或者。根据"Joy likes rice, ... he likes hamburgers, too"可知,"乔伊喜欢米饭"与"喜欢汉堡包"是并列关系,应用连词and。故选B。
【点评】连词连词辨析,首先理解连词词义,然后根据前后句句意确定连词。
12.(2024七上·朝阳期末)—Anna, ________ is my friend, Li Shuang.
—Nice to meet you, Li Shuang!
A.that B.this C.these D.those
【答案】B
【知识点】指示代词this / these;指示代词that / those
【解析】【分析】句意:——安娜,这是我的朋友李爽。——很高兴见到你,李爽!that那个;this这个;these这些;those那些。根据"…is my friend"以及"Nice to meet you, Li Shuang."可知,此处是在面对面地介绍朋友,表示近指,应用指示代词this。故选B。
【点评】考查代词辨析,首先识记代词区别,然后根据关键词is确定答案,理解句意。
13.(2024七上·朝阳期末)Thank you for ________ me, Li Ming.
A.help B.to help C.helps D.helping
【答案】D
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:谢谢你帮助我,李明。for是介词,后跟动名词形式。故选D。
【点评】考查固定搭配thank sb. for doing sth.,理解句意。
14.(2024七上·朝阳期末)We have ________ classes on Thursday. The ________ class is P. E.
A.eight; eighth B.eighth; eight C.eight; eight D.eighth; eighth
【答案】A
【知识点】序数词;数学词的表达
【解析】【分析】句意:我们星期四有八节课。第八节课是体育课。eight八;eighth第八。根据"classes"可知,第一空指的有"八节课",填基数词eight;根据"The…class"可知,第二个空指的"第八节课",应该填序数词"第八"。故选A。
【点评】考查基数词和序数词,首先理解其区别,然后根据关键词classes确定答案,理解the后面用序数词。
15.(2024七上·朝阳期末)—Mary, happy birthday to you!
—________.
A.Sounds great B.Happy birthday C.Yes, I am D.Thank you
【答案】D
【知识点】表达致谢
【解析】【分析】句意:——玛丽,祝你生日快乐!——谢谢你。Sounds great听起来不错;Happy birthday生日快乐;Yes, I am是的,我是;Thank you谢谢你。根据"Mary, happy birthday to you!"可知,当他人祝你生日快乐时,应回答"谢谢",故选D。
【点评】考查情景交际,首先理解选项区别,然后根据关键词句happy birthday to you!,理解句意。
二、VII. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024七上·朝阳期末)阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Jason loves to draw. Jason also loves his brother, Mike. He is thinking about his brother when he 16. a picture. He draws it for 17. hours, from 8:00 a.m. to 10:00 a.m. It looks just like Mike!
"What a 18. picture!" says Mom. "This looks just like Mike. You can put your picture in art shows!"
"Really Do you think 19. can " asks Jason.
"Sure. And I know there is 20. art show." Mom says.
"Where " asks Jason.
"In our activity center. We can take your picture there 21. lunch." says Mom. Then Jason eats lunch. When Jason is eating, his little brother Mike walks to his picture. Mike has some 22. and he starts painting on Jason's picture.
"Oh, 23. !" says Jason, "Mike paints on my picture!"
"It looks like Mike wants to 24. , too." says Mom.
Jason is unhappy 25. he gives Mike a hug (拥抱). "It's OK." he says.
"Don't worry, Jason." says Mom, "You can still put your picture in the 26. . It is still a great picture."
The day of the art show comes. Jason, Mom and Mike walk around the art show. They 27. pictures and other different kinds of art. Every great picture has a colorful ribbon (勋带) 28. it.
Finally, they go to Jason's picture. Next to 29. picture is a colorful ribbon!
"You make it!" says Mom. And she gives Jason a big hug. She is very 30. .
"Look, Mike!" says Jason, "Our picture wins a ribbon!"
16.A.does B.finds C.plays D.draws
17.A.two B.four C.six D.eight
18.A.great B.cheap C.long D.big
19.A.he B.you C.I D.they
20.A.a B.an C.the D./
21.A.at B.with C.after D.in
22.A.pencils B.balls C.erasers D.cups
23.A.no B.thanks C.bye D.well
24.A.eat B.know C.go D.draw
25.A.because B.but C.and D.or
26.A.house B.show C.school D.library
27.A.look at B.take out C.help with D.think about
28.A.under B.in C.next to D.behind
29.A.your B.our C.her D.his
30.A.funny B.free C.happy D.fine
【答案】16.D;17.A;18.A;19.C;20.B;21.C;22.A;23.A;24.D;25.B;26.B;27.A;28.C;29.D;30.C
【知识点】故事阅读类;记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文讲述了Jason被弟弟乱涂乱画的画拿到展览上得到彩色勋带的故事。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:他画画的时候在想他的弟弟。does做;finds发现;plays玩;draws画。根据"a picture"可知,此处表示画画。故选D。
17.句意:他画了两个小时,从早上8点到10点。two二;four四;six六;eight八。根据"from 8:00 a.m. to 10:00 a.m."可知,此处表示画了两个小时。故选A。
18.句意:多好的画啊!great好的;cheap便宜的;long长的;big大的。根据"This looks just like Mike. You can put your picture in art shows!"可知,此处表示妈妈夸画很好。故选A。
19.句意:你觉得我可以吗?he他;you你;I我;they他们。根据"asks Jason"可知,此处是问自己能不能。故选C。
20.句意:而且我知道有一个艺术展。a一个,表示泛指,用于辅音音素开头的单词前;an一个,表示泛指,用于元音音素开头的单词前;the表示特指;/不填。根据"And I know there is…art show."可知,此处表示泛指,且art是以元音音素开头的单词。故选B。
21.句意:午饭后我们可以把你的画带到那里。at在;with和;after在……之后;in在……里。根据"Then Jason eats lunch."可知,此处表示午饭后。故选C。
22.句意:Mike有一些铅笔,他开始在Jason的画上作画。pencils铅笔;balls球;erasers橡皮;cups杯子。根据"he starts painting on Jason's picture"可知,此处表示用铅笔在画。故选A。
23.句意:哦,不!no不;thanks谢谢;bye再见;well好。根据"says Jason, ‘mike paints on my picture!'"可知,Jason在说不。故选A。
24.句意:看起来Mike也想画画。eat吃;know知道;go去;draw画画。根据"Mike paints on my picture!"以及"Mike wants to…too"可知,此处表示Mike也想画画。故选D。
25.句意:Jason很不开心,但他给了Mike一个拥抱。because因为;but但是;and和;or或者。前后两句表示转折关系,应用转折连词but。故选B。
26.句意:你仍然可以把你的照片放到展览中。house房子;show展览;school学校;library图书馆。根据"This looks just like Mike. You can put your picture in art shows!"以及"still"可知,此处表示仍然可以把画放在展览中。故选B。
27.句意:他们欣赏画作和其他各种艺术品。look at看;take out拿出;help with帮助;think about考虑。根据"They…pictures and other different kinds of art."可知,此处表示看画。故选A。
28.句意:每一件伟大的艺术品旁边都有一条五颜六色的勋带。under在……下面;in在……里面;next to紧挨着;behind在……后面。根据下文"Next to…picture"可知,此处是指艺术品旁边。故选C。
29.句意:他的画旁边是一条彩色的勋带!your你的;our我们的;her她的;his他的。根据"Finally, they go to Jason's picture."可知,此处表示他的画旁边。故选D。
30.句意:她很高兴。funny有趣的;free空闲的;happy高兴的;fine健康的。根据"‘You make it!' says Mom. And she gives Jason a big hug."可知,此处表示她很高兴。故选C。
三、(A)
(2024七上·朝阳期末)Now many schools have after-school classes. Does your school have them Now, let's see Guangming School's class schedule (日程表). And we did a survey (调查) for 200 students about their favourite subjects in this school.
Guangming School's Class Schedule Students' Favourite Subject
Subjects Places Time
Music Room 103 Mon. 15: 00—15: 40
Art Room 201 Tue. 15: 20—16: 00
PE Room 205 Fri. 15: 00—15: 40
Science Room 402 Wed. 16: 00—16: 40
Wang Hui, an 11-year-old boy. says, "I like music because it can make me relax. Music is the most interesting subject for me." But his classmate Wu Gang says, "I like science best. I want to be a scientist in the future."
All the subjects are useful for students. What do you think of them
31.Students can go to ________ to take art classes on ________.
A.Room 103; Monday B.Room 201; Tuesday
C.Room 205; Wednesday D.Room 201; Friday
32.According to (根据) the survey, ________ is the students' favourite subject in Guangming School.
A.music B.art C.science D.PE
33.What does Wu Gang want to be in the future
A.A musician. B.A PE teacher. C.An artist. D.A scientist.
34.________ students like science best.
A.16 B.20 C.46 D.118
35.From the passage, we can know ________.
A.Wang Hui thinks music is boring
B.Wang Hui's favourite subject is science
C.Students don't have after-school classes on Saturdays
D.Only 49 students like taking PE classes after school
【答案】31.B
32.A
33.D
34.C
35.C
【知识点】应用文;学校课程;细节理解;数字计算
【解析】【分析】本文主要介绍了光明学校的课后课程安排,展示了音乐、美术、体育、科学等课程的上课地点和时间,还提及对该校200名学生喜爱科目的调查情况,以及两位学生对喜爱科目的看法。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题目,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定答案。
31.细节理解题。根据"Art; Room 201; Tue. 15: 20—16: 00"可知,学生们可以在周二去201教室上美术课。故选B。
32.细节理解题。根据圆饼图可知,在调查中音乐是学生们最喜欢的科目。故选A。
33.细节理解题。根据"Wu Gang says, ‘I like science best. I want to be a scientist in the future.'"可知,吴刚未来想成为一名科学家。故选D。
34.数字计算题。根据"And we did a survey (调查) for 200 students about their favourite subjects in this school."和"Science 23%"可知,一共调查了200名学生,其中有23%最喜欢科学,即200×23%=46人。故选C。
35.细节理解题。根据"Mon."、"Tue."、"Fri."和"Wed."可知,周六没有课后课程。故选C。
四、(B)
(2024七上·朝阳期末)①What you eat is important to you. When you eat well, you are taking good care of yourself well. Then what do you need to do You may get your answer by reading the following advice.
②Eat food from all the food groups, because you can get a lot of nutrition (营养). So, you can't just eat what you like. It's not good for your health.
③Have breakfast, lunch and dinner at the right time. Eating three meals sometimes is the best way to get energy. At the same time, each of your meals needs to take about 20 minutes, because it takes about 20 minutes for you to feel you can't eat more. At that time, stop doing that.
④Don't get too much sugar (糖). There is a lot of sugar in cakes, cookies and candies. It's OK to eat them, but don't eat too much.
⑤Healthy eating can help you to keep fit. It's important for you to have a healthy body if you want to enjoy your life. So start from now on. Eat healthily!
36.Which is a good way to keep healthy
A.Eating a lot of sugar.
B.Eating food from all the food groups.
C.Eating the food you like.
D.Eating cakes, cookies and candies.
37.Which is the right structure (结构) of the text
(①= Paragraph 1 ②= Paragraph 2…)
A. B.
C. D.
38.According to the passage (根据文章), how do you know when to stop eating a meal
A.After about 20 hours. B.When you get enough cakes.
C.When you have a strong body. D.When you feel you can't eat more.
39.How many meals should we eat every day according to the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
40.In which part of a newspaper (报纸) may you read this passage
A.Health. B.Science. C.Art. D.History.
【答案】36.B
37.C
38.D
39.C
40.A
【知识点】说明文;健康饮食;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍饮食对人身体的重要性,并就此给出一些建议。
【点评】考查阅读理解,首先浏览文章,然后读懂题意,从文章抓住相关语句,最终确定正确答案。
36.细节理解题。根据"Eat food from all the food groups, because you can get a lot of nutrition (营养)."可知,吃所有食组的食物可以保持健康。故选B。
37.文章结构题。通读全文可知,第一段点明文章主题;第二、三、四段分别给出建议;第五段进行总结。故选C。
38.细节理解题。根据"At the same time, each of your meals needs to take about 20 minutes, because it takes about 20 minutes for you to feel you can't eat more. At that time, stop doing that."可知,当你感到你不能吃更多的时候,停止吃饭。故选D。
39.细节理解题。根据"Eating three meals sometimes is the best way to get energy."可知,一天应该吃三顿饭。故选C。
40.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍吃什么很重要,并就此给出一些建议,由此推知,可能在报纸的健康版块看到这篇文章。故选A。
五、(C)
(2024七上·朝阳期末)Good friends are important in our life. We know them and like them. We don't need to be the same age as them. They can be older or younger. We can enjoy different things with our friends. Do you want to make good friends at your school Do you want to be friends with your classmates Read the below suggestions (建议). They may help you.
If you meet someone new and he seems to want to play with you, saying hello first may help you to start the talk. Talk about yourself and ask questions. You can say something about yourself. Asking questions is also a way to get to know each other.
Ask a friend to do what you both like. Doing these things together is fun. It makes you happy. You can play games, read or go for walks together after class.
It's important for you to help your friends when they have problems. You can do something for them to help them out. Although sometimes there is nothing you can do for them, you can still stay with them and be a good listener to make them feel being cared about.
In a word, making good friends is not just about finding someone to play or share interests with. It's also about understanding and supporting each other. By following these simple suggestions, you can start building strong friendships at school.
41.According to the passage, we may make friends with the people ________.
A.who are the same age as us B.who we know and like
C.who like to say hello to us D.who are at the same school as us
42.Who does the writer write the passage for
A.Students. B.Parents. C.Teachers. D.Scientists.
43.What's the first thing to do to make new friends according to the passage
A.Playing games together. B.Greeting others.
C.Asking them for help. D.Asking questions.
44.How many suggestions are talked about in the passage
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
45.What is the passage mainly about
A.How to play games with friends.
B.How to share toys.
C.How to make good friends at school.
D.How to talk about yourself.
【答案】41.B
42.A
43.B
44.B
45.C
【知识点】说明文;同伴间交往的品质;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要列举了一些具体的建议或方法,向读者说明如何在学校交到好朋友。
【点评】考查阅读理解,在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
41.细节理解题。根据"Good friends are important in our life. We know them and like them"可知,我们可以和我们认识且喜欢的人交朋友。故选B。
42.推理判断题。根据"at your school"和"classmates"可推测出,作者是为学生写的这篇文章。故选A。
43.细节理解题。根据"If you meet someone new and he seems to want to play with you, saying hello first may help you to start the talk"可知,交新朋友的第一件事是打招呼。故选B。
44.细节理解题。根据"If you meet someone new and he seems to want to play with you, saying hello first may help you to start the talk"、"Ask a friend to do what you both like"和"It's important for you to help your friends when they have problems"可知,文章给出了三条建议。故选B。
45.文章大意题。通读全文可知,本文主要列举了一些具体的建议或方法,向读者说明如何在学校交到好朋友。故选C。
六、(D)
(2024七上·朝阳期末)I am Tony Black. I am a middle school student. There are some activities in our school this term. They can make our school life interesting.
October is a great month. On October 15th and 20th, there are two ball games in our school, basketball and hockey. All the boys and girls are ready for them.
December is a wonderful month. We have an English word game on December 16th. I like it because I can review many words and learn some new words from this game. I want to win the first prize (奖项), so I decide to remember English words every morning.
December is also the last month of a year. On December 9th, our class have a book sale in the playground. We can sell books to students and our teachers. Then we can use the money to help those children in the welfare centre (福利院). We can buy some children's books and food for them. We feel happy and meaningful because we can help others. We are happy to have these activities.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
46.There is a basketball game and a hockey game in October.
47.Tony remembers English words every afternoon because he wants to win the game.
48.On December 9th, Tony and his classmates have a book sale at school.
49.There are some activities in October and December in Tony's school.
50.This passage is mainly about Tony's favorite books.
【答案】46.T
47.F
48.T
49.T
50.F
【知识点】记叙文;学校课程;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文主要介绍了Tony Black学校这学期的活动安排。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。
46.细节理解题。根据"On October 15th and 20th, there are two ball games in our school, basketball and hockey."可知,10月15日和20日,我们学校有两项球类运动,篮球和曲棍球。故选T。
47.细节理解题。根据"I want to win the first prize (奖项), so I decide to remember English words every morning."可知,作者想赢得第一名,所以决定每天早上记英语单词。故选F。
48.细节理解题。根据"On December 9th, our class have a book sale in the playground."可知,12月9日,作者的班在操场举行了一次图书义卖活动。故选T。
49.细节理解题。根据"October is a great month. ..."和"December is a wonderful month. ..."可知,托尼的学校在十月和十二月有一些活动。故选T。
50.文章大意题。本文主要介绍了Tony Black学校这学期的活动安排,故选F。
七、(E)
(2024七上·朝阳期末)阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整
Some kids in Africa (非洲) don't have school things. Some people from other countries give them some. Look! How happy they are!
Bill is very happy. 51.   He can put his pencils in it now. Jane gets a notebook. She always wants a notebook, but her parents are too poor (贫困的) to buy one for her. 52.   What's that in Mike's hands Oh. It's a storybook. Mike likes reading books very much. 53.   Little Tom gets some pencils. He usually writes with a stone (石子), but his spelling is very good. 54.  .
Do you want to help these African kids  55.   We need books, schoolbags, pencils, rulers, erasers, pencil boxes. If you don't know how to send them to us, you can call 85049983.
A. You can give your old school things to us.
B. Now he can write with a real pencil.
C. He really wants more books.
D. This is her first notebook.
E. He gets a new pencil box.
【答案】51.E;52.D;53.C;54.B;55.A
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文介绍了非洲的一些孩子没有学习用品,一些来自其他国家的人送给了他们一些文具。
A.You can give your old school things to us.你可以把你以前学过的东西给我们。
B.Now he can write with a real pencil.现在他可以用真铅笔写字了。
C.He really wants more books.他真的想要更多的书。
D.This is her first notebook.这是她的第一本笔记本。
E.He gets a new pencil box.他得到了一个新铅笔盒。
【点评】考查阅读还原,首先读懂选项意思,然后根据文中大意,结合前后句句意和关键词确定正确答案。
51.根据下文"He can put his pencils in it now"可知,他可以把他的铅笔放在这个东西里,该句中的it指代E项中的"new pencil box",所以E项"他得到了一个新的铅笔盒"符合语境。故选E。
52.根据上文"Jane gets a notebook. She always wants a notebook, but her parents are too poor to buy one for her"可知,简获得了一个笔记本,她总是想要一个笔记本,但她的父母太穷了,不能给她买一个,所以D项"这是她的第一个笔记本"符合语境,故选D。
53.根据上文"Mike likes reading books very much."可知,麦克非常喜欢读书,由此推测他想要一些书,C项"他真的想要更多的书"符合语境,故选C。
54.根据上文"Little Tommy gets some pencils. He usually writes with a stone (石子)..."可知,小汤米得到了一些铅笔,他经常用石头写字,B项"现在他可以用一支真正的铅笔写字了"在此处与上文语意顺承,故选B。
55.根据上文"Do you want to help these African children"可知,此处应表示人们可以捐赠一些文具给这些非洲儿童,A项"你可以把你以前的学校用品给我们"符合语境,故选A。
八、(F)
(2024七上·朝阳期末)Girls at school like art, history and music. And boys like PE, maths and computer science. It is what we always think. But the 13-year-old girl Jennie in the UK is not like that. She is good at art. Many of her pictures are welcome in her school. But Jennie likes computer science best. She can write in code (代码) to let a model plane fly into the sky. She also learns that computer science can help us buy clothes, play sports and drive cars.
For Jennie, computer science also helps her make more friends. Her classmates all like to be with her and they talk a lot about this subject.
On Sundays, she has computer science. Jennie is a beginner (初学者). Now she learns very easy things in the lessons. Jennie's father is good at computer science. She always asks her father for help when she has questions. Jennie says writing in code is not only about numbers or letters. Jennie wants to learn computer science well. She knows that computer science is very useful. She says she must study it very hard.
根据短文内容,回答下列问题。
56.How old is Jennie
   
57.What is Jennie's favorite subject
   
58.When does Jennie have computer science
   
59.Who helps Jennie with computer science in her family
   
60.Why does Jennie want to learn computer science well
   
【答案】56.She is 13 years old.
57.Computer science.
58.On Sundays.
59.Her father.
60.Because she thinks that computer science is very useful.
【知识点】记叙文;学校课程
【解析】【分析】本文主要讲述了Jennie很喜欢计算机科学,她认为计算机科学非常有用。
【点评】考查阅读表达,首先读懂题意,然后从文中找到相关语句,结合语法确定正确答案。
56.根据"But the 13-year-old girl Jennie in the UK is not like that."可知,Jennie13岁。故填She is 13 years old.
57.根据"But Jennie likes computer science best."可知,Jennie最喜欢计算机科学。故填Computer science.
58.根据"On Sundays, she has computer science."可知,Jennie周日上计算机科学课。故填On Sundays.
59.根据"Jennie's father is good at computer science. She always asks her father for help when she has questions."可知,Jennie的父亲擅长计算机科学。当她有问题时,她总是向父亲寻求帮助。故填Her father.
60.根据"She knows that computer science is very useful. She says she must study it very hard."可知,Jennie认为计算机科学非常有用。故填Because she thinks that computer science is very useful.
九、IX. 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
(2024七上·朝阳期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My home is far from our school. So I live in school from Monday 61.   Friday. I have many friends at school. We can play and study together. It's fun. This term, school 62.   (begin) at 8:00. We have a lot of interesting and fun 63.   (thing). On September 2nd, we have a school trip. Everyone is happy.
I usually eat bread for breakfast 64.   half past seven, and then take 65.   shower. After lunch and dinner, I usually go for a walk with my classmates for about fifteen 66.   (minute).
We have twelve subjects at school. I don't like maths 67.   it's too difficult for me. I like English best because I think it's 68.   (use). Our English teacher is lovely and kind. We all like 69.   (she). And I want to be 70.   English teacher like her in the future.
This is my school life. It's happy and colorful.
【答案】61.to;62.begins;63.things;64.at;65.a;66.minutes;67.because;68.useful;69.her;70.an
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】本文主要讲述了作者在学校的学习情况,包括所学的科目、对科目的喜好、学校的日常活动以及师生关系等。
【点评】考查语法填空,首先读懂文章,然后理解所给单词的词义及词性,最后结合语法确定单词正确形式。
61.句意:因此我周一到周五住在学校。根据"from Monday...Friday."可知,此处是指从周一到周五,from...to..."从……到……"。故填to。
62.句意:这学期,学校八点开始上课。begin"开始",动词,根据上下文可知,时态为一般现在时,主语school为第三人称单数,应用begin的第三人称单数形式begins。故填begins。
63.句意:我们有许多有趣又好玩的事情。thing"事情",可数名词,a lot of后跟可数名词复数形式,thing的复数形式为things。故填things。
64.句意:我通常七点半吃面包当早餐,然后洗澡。根据"half past seven"可知,此处应用介词at,表示在七点半。故填at。
65.句意:我通常七点半吃面包当早餐,然后洗澡。take a shower"洗澡",动词短语。故填a。
66.句意:午饭和晚饭后,我通常和我的同学一起散步15分钟。minute"分钟",可数名词,fifteen后跟可数名词复数,minute的复数形式为minutes。故填minutes。
67.句意:我不喜欢数学,因为它对我来说太难了。"I don't like maths"与"it's too difficult for me."之间是因果关系,此处要用because引导原因状语从句。故填because。
68.句意:我最喜欢英语,因为我认为它很有用。use"使用",动词,根据"it's"可知,此处要用形容词作表语,use的形容词形式为useful"有用的"。故填useful。
69.句意:我们都喜欢她。she"她",人称代词主格,根据"We all like"可知,此处要用人称代词宾格形式,在句中作宾语,she的宾格形式为her。故填her。
70.句意:将来我想像她一样成为一名英语老师。"teacher"为可数名词单数形式,前边需要不定冠词修饰,且English是元音音素开头的单词,应用不定冠词an。故填an。
十、(A)
71.(2024七上·朝阳期末)转眼一个学期即将结束,下学期我们将要开展校园"社团节"活动。假如你是英语社团团长李华,请你根据所给信息用英语写一则不少于40词的招募启事,为下学期的"社团节"提前招募新成员。
要点:
1. 擅长说英语并且可以讲英文故事,能唱英文歌曲;
2. 善于和学生和睦相处;
3. 周三下午前联系 Mrs. Zhang,电话:688-3056。
要求:要点齐全;表述通顺;简洁得体。
Students Wanted for English Club
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Students Wanted for English Club
Are you good at speaking English, telling English stories, and singing English songs Do you enjoy getting along well with students Join our English Club for the coming School Club Festival! We're looking for new members like you. Contact Mrs. Zhang at 688-3056 before Wednesday afternoon.
Come and join us, and you will get much.
【知识点】命题作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;现在进行时;学校生活
【解析】【分析】这是一篇命题作文,主要介绍为下学期的"社团节"提前招募新成员。时态是现在进行时和一般现在时,首先介绍社团招募新成员的要求;然后介绍联系方式;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文要点突出,紧扣招募启事的要点,将所需技能、性格要求以及联系方式等重要信息完整且清晰地呈现出来,重点明确,让读者能迅速了解招募的关键内容。表达简洁,语言简洁明了,没有过多的修饰和冗长的句子,用简洁的文字准确传达了招募信息,符合招募启事简洁性的原则。吸引力强,开头使用一般疑问句,增强了与读者的互动性,能够吸引有相关技能和兴趣的学生的注意,激发他们加入社团的欲望。结构合理性,采用总分总的结构。开头以两个一般疑问句引出招募的要求,吸引读者注意力;中间说明招募目的和寻找的对象;结尾呼吁大家加入并强调加入的好处,层次清晰,逻辑连贯。语言规范性,语句通顺,语法正确,使用了恰当的词汇和句式来表达招募信息,如"be good at""get along well with""look for"等,符合英语表达习惯,且词数符合不少于40词的要求。
十一、(B)
72.(2024七上·朝阳期末)生日对很多人来说都是一个重要的日子,家人和朋友的生日是一个很好的时间来表达你对他们的爱。请选择一个你的家人,说一说你通常是如何为他/她庆祝生日的,以及你想要如何为他/她庆祝下一个生日。(满分15 分)
要点:
1. 他/她的生日是在什么时候?
2. 你的家人通常做什么为他/她庆祝生日?
3. 你想要如何庆祝他/她的下一个生日?(写一条做法即可)
要求:
1. 不需要写题目;
2. 文中不得透露个人的真实姓名;
3. 包含以上要点,可适当增补信息;
4. 不少于60词;
5. 打草稿,然后工整誊抄到答题卡上。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 Birthday is very important for people and it is also a good time to show our love to our family and friends. Every year, we celebrate my grandfather's birthday together. His birthday is on January 15th. At that day, we usually have a big meal together. My mother always makes long noodles for my grandfather. It means a long life. His sixtieth's birthday is coming this year. We plan to have a birthday party for him. I will sing a lovely song in the party. I hope we can have a good time.
【知识点】提纲作文;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;说明文;家庭生活
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,主要介绍怎样庆祝家人生日。时态是一般现在时,首先介绍生日的重要性;然后介绍爷爷的生日日期和怎样庆祝家人生日;最后介绍怎样给爷爷庆祝下一个生日。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。【点评】作文要点齐全,紧扣题目要点,将爷爷的生日时间、通常的庆祝方式以及下一个生日的计划等重要信息完整且清晰地呈现出来,重点突出,让读者能迅速了解文章的核心内容。表达清晰,语言简洁明了,用词准确,能够清晰地传达自己的想法,没有出现歧义或模糊的表达,使读者容易理解。逻辑连贯,各部分之间过渡自然,先介绍生日的重要性,再引出爷爷的生日,接着分别阐述通常的庆祝和下一个生日的计划,符合人们的认知逻辑,使文章整体具有较强的连贯性。结构合理性,整体采用总分总的结构。开头点明生日对人们很重要,是表达爱的好时机,引出下文对爷爷生日的描述;中间分别介绍爷爷生日的时间、通常的庆祝方式和下一个生日的计划;结尾表达希望玩得开心的愿望,层次清晰,逻辑连贯。语言规范性,语句通顺,语法正确,使用了恰当的词汇和句式来表达内容,如"means a long life""plan to do sth."等,符合英语表达习惯,且词数不少于60词,满足题目要求。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表