【精品解析】四川省成都市树德中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】四川省成都市树德中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题

资源简介

四川省成都市树德中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、第二部分 语言知识运用(共20小题;计40分)
(2025七上·青羊期末)阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A. know each other B. meet different people C. it's easy to D. talk to E. with a big smile
In our life, we often 1.  . A smile can help us break (打破) the ice.
When I am a new student in the school, I don't know how to 2.   my classmates. One day, a girl 3.   comes to me and says, "Hi! I'm Lily." Her smile is so sweet. We start to talk and soon 4.  .
A smile makes others feel happy. So please smile, and you will find 5.   make friends with others.
【答案】1.B;2.D;3.E;4.A;5.C
【知识点】议论文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文主要讲述了微笑在人际交往中的重要性,特别是在结交新朋友方面。
A.know each other相互了解;B.meet different people遇见不同的人;C.it's easy to做某事是简单的;D.talk to和......谈话;E.with a big smile带着灿烂的微笑。
【点评】考查选词填空,首先理解所给选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
1.句意:在我们的生活中,我们经常遇见不同的人。根据后文"A smile can help us break (打破) the ice."以及备选内容可推断出,此处指遇见不同的人时,微笑可以打破僵局。因此,应用短语"meet different people"表示"遇见不同的人"。故填B。
2.句意:当我是学校的新生时,我不知道如何和我的同学交谈。根据后文"We start to talk"以及备选内容可以推断,此处指不知道如何与同学交谈。因此,应用短语"talk to"表示"和……交谈"。故填D。
3.句意:一天,一个带着灿烂微笑的女孩向我走来,说:"嗨!我是莉莉。"根据后文"Her smile is so sweet."以及备选内容可推断出,此处指一个带着微笑的女孩。因此,应用介词短语"with a big smile"表示"带着一个灿烂的微笑"。故填E。
4.句意:我们开始交谈,很快成为了好朋友。根据前半句"We start to talk"以及备选内容可推断出,此处指交谈后成为了朋友。因此,应用短语"become good friends"表示"成为好朋友"。故填A。
5.句意:所以请微笑,你会发现和别人交朋友很容易。根据前一句"A smile makes others feel happy."以及备选内容可推断出,此处指微笑会让交朋友变得容易。因此,应用句型"it's easy to do sth"表示"做某事很容易",其中"to make friends with others"作为不定式短语,真正的主语。故填C。
(2025七上·青羊期末)补全对话。根据对话内容,选出最佳选项补全对话。
A: Father's Day is coming. 6.  
B: A shirt.
A: That's cool.
B: 7.  
A: I don't know. 8.  
B: Why don't you buy a pair of shoes for your father
A: I want to, but I don't know his size (尺寸).
B: Let me see. 9.  
A: Yes. He likes it very much.
B: Well. You can buy a ticket (票) to a basketball game for him.
A: 10.   Thank you very much!
B: You're welcome.
A. Does he like basketball
B. What about you
C. What gift do you want to buy for your father
D. Do you have any good ideas
E. Sounds great!
【答案】6.C;7.B;8.D;9.A;10.E
【知识点】询问喜好;询问意向;表达致谢;表达建议;表达态度
【解析】【分析】本文围绕父亲节两人买礼物的话题展开对话。
A.Does he like basketball 他喜欢篮球吗?
B.What about you 你呢?
C.What gift do you want to buy for your father 你想给你爸爸买什么礼物?
D.Do you have any good ideas 你有什么好主意吗?
E.Sounds great!听起来不错!
【点评】考查补全对话,首先读懂对话,然后根据选项意思和前后句句意确定正确答案。
6.根据"A shirt."可知,问句询问物,用what引导的特殊疑问句。C选项"你想给你父亲买什么?"符合语境。故选C。
7.根据" Father's Day is coming."可知,两人谈及父亲节礼物话题,结合" I don't know."可推测B问A买什么,B选项"你呢?"符合语境。故选B。
8.根据"Why don't you buy a pair of shoes for your father "可知,此处是B给出得建议,所以空处应是寻求建议的句型。D选项"你有任何想法吗?"符合语境。故选D。
9.根据"Yes. He likes it very much."可知,问句是一个一般疑问句,且询问是否喜欢某物,A选项"他喜欢篮球吗?"符合语境。故选A。
10.根据"You can buy a ticket (票) to a basketball game for him."和" Thank you very much!"可知,此处对B提出的建议进行评价,E选项"听起来很好"符合语境。故选E。
二、完形填空。阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)
(2025七上·青羊期末)There are many festivals (节日) in China. I like the Spring Festival best. It is a (n) 11. festival in our country. It is 12. in January or February. I like it because my parents usually 13. new clothes for me. We also 14. the Spring Festival couplets (对联) together. I think it's 15. .
16. New Year's eve (除夕夜), we get together and have a big dinner. We give each other our best 17. for the coming year. After dinner, we watch the Spring Festival Gala on TV. I really like the 18. of being with my family.
The next day, we wear our new clothes and 19. other family members and friends. Children are 20. to get gift money from their grandparents, parents, uncles and aunts. We all have a good time during the festival.
11.A.excellent B.important C.different
12.A.usually B.even C.already
13.A.send B.give C.prepare
14.A.put up B.get up C.wake up
15.A.modern B.boring C.interesting
16.A.In B.On C.At
17.A.wishes B.news C.sayings
18.A.weekend B.feeling C.mind
19.A.watch B.remember C.visit
20.A.excited B.surprised C.hard
【答案】11.B;12.A;13.C;14.A;15.C;16.B;17.A;18.B;19.C;20.A
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文主要介绍了中国的春节及其传统习俗和活动。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:它是我们国家一个重要的节日。excellent极好的;important重要的;different不同的。根据"It is a (n)...festival in our country."和常识可知,春节是中国重要的传统节日。故选B。
12.句意:它通常在一月或二月。usually通常;even甚至;already已经。根据常识可知,春节通常是在一月或二月。故选A。
13.句意:我喜欢它,因为我的父母通常为我准备新衣服。send发送;give给;prepare准备。根据"I like it because my parents usually...new clothes for me."可知,作者喜欢春节是因为父母会为作者准备新衣服,prepare sth for sb"为某人准备某物"。故选C。
14.句意:我们还一起贴春联。put up张贴;get up起床;wake up醒来。根据"We also...the Spring Festival couplets (对联) together."和常识可知,春节需要张贴春联。故选A。
15.句意:我认为这很有趣。modern现代的;boring无聊的;interesting有趣的。根据"We also put up the Spring Festival couplets (对联) together."可知,张贴春联是一件有趣的事情。故选C。
16.句意:在除夕夜,我们聚在一起吃一顿丰盛的晚餐。In用于年,月等之前;On用于日、星期,节日等前;At用于具体时间点前。根据"New Year's eve"可知,节日前用介词on。故选B。
17.句意:在新的一年里,我们互相致以最美好的祝福。wishes祝福;news新闻;sayings谚语。根据"We give each other our best...for the coming year."和常识可知,春节时,大家会彼此送祝福。故选A。
18.句意:我真的很喜欢和家人在一起的感觉。weekend周末;feeling感觉;mind思想。根据"I really like the...of being with my family."可知,作者喜欢全家团聚的感觉。故选B。
19.句意:第二天,我们穿上新衣服,拜访其他家庭成员和朋友。watch观看;remember记得;visit拜访。根据"The next day, we wear our new clothes and...other family members and friends."可知,春节第二天,大家会穿新衣,走亲访友。故选C。
20.句意:孩子们很高兴能从他们的祖父母、父母、叔叔和阿姨那里得到压岁钱。excited激动的;surprised吃惊的;hard难的。根据"to get gift money from their grandparents, parents, uncles and aunts"可知,孩子们得到压岁钱会很激动。故选A。
三、A
(2025七上·青羊期末)After-school clubsCome and have fun together!
Time:
Mondays, Wednesdays and Fridays: 3:15 p. m.—5:30 p. m.
Tuesdays and Thursdays: 3:15 p. m.—4:30 p. m.
Place:
Mondays, Wednesdays and Fridays: Room 201
Tuesdays and Thursdays: Room 203
Activity:
Cooking, painting, reading, playing games... or just come and have conversations with your classmates.
Price:
3:15 p. m.—4:30 p. m. 5 yuan
3:15 p. m.—5:30 p. m. 9 yuan
Tips (提示):
Ten students for each class.
If you are interested, please call 02887460330 before 2:00 p. m. on the day or email us at afterschoolclub@
21.When does the club activity begin every weekday
A.At 3:15 p. m. B.At 4:30 p. m. C.At 5:30 p. m.
22.How much should John spend each week if he goes to the club on Monday and Tuesday
A.10 yuan. B.14 yuan. C.18 yuan.
23.What can be true if students join the club
A.Students can learn how to draw pictures.
B.Students can do homework with their classmates.
C.Students need to join the club as a group of 4.
24.What can we know about the poster
A.All the club activities are in Room 203.
B.It's OK to call after 2:00 p. m. on the day.
C.Students can choose to write an email to the club.
25.Where can we see the poster (海报)
A.In the student center.
B.In the wildlife park.
C.At the birthday party.
【答案】21.A
22.B
23.A
24.C
25.A
【知识点】应用文;学校课程;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了课后俱乐部的详细信息。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。
21.细节理解题。根据"Mondays, Wednesdays and Fridays: 3:15 p. m.—5:30 p. m."及"Tuesdays and Thursdays: 3:15 p. m.—4:30 p. m."可知,俱乐部活动下午3:15开始。故选A。
22.数字计算题。根据"3:15 p. m.—4:30 p. m. 5 yuan 3:15 p. m.—5:30 p. m. 9 yuan"可知,一共需要支付14元。故选B。
23.细节理解题。根据"Cooking, painting, reading, playing games... or just come and have conversations with your classmates."可知,学生们可以学习如何绘画。故选A。
24.细节理解题。根据"If you are interested, please call 02887460330 before 2:00 p. m. on the day or email us at afterschoolclub@"可知,海报上说明可以通过电话报名,但要求下午两点之前,同时也可以选择发送邮件。故选C。
25.推理判断题。根据标题"After-school clubs Come and have fun together!"可知,这是一则有关课后俱乐部的广告信息,应该出现在学生中心。故选A。
四、B
(2025七上·青羊期末)Do you like being a small child Or do you want to grow up (长大) Wang Chao goes to Chengdu No.9 Middle School and asks four students what they think. Let's see what they think about it.
Pan Xinzhan: In the school, teachers always watch me. When I grow up, I can do what I want. I can make money and buy things for my parents. That way, they don't need to work so hard. Chen Zhiheng: I don't want to grow up. Adults (成年人) have a lot of problems. You must think about so many things. You must work like a dog. Or your boss (老板) doesn't like you. That kind of life is really bad.
Wang Xiao: I don't want to grow up. Adults don't eat lollipops (棒棒糖) or wear red dresses. And it's not easy for adults to make real friends. Lu Xinxin: I want to grow up in a short time. I want to be a scientist in the future. Then I can help more people to have a good life.
26.What may be Wang Chao's job
A.He is a teacher. B.He is a reporter. C.He is a boss.
27.Who shares the same ideas about the question
A.Pan Xinzhan and Chen Zhiheng.
B.Lu Xinxin and Wang Xiao.
C.Chen Zhiheng and Wang Xiao.
28.In which sentence can we use the word "problems"
A.If you have some ______ in math, you can ask the teacher for help.
B.Do you need any ______ You can get some in the clothes shop.
C.I want to have some ______, so I can have a good breakfast.
29.Why does Lu Xinxin want to grow up
A.Because he can do something for his parents.
B.Because he doesn't like to eat children's food.
C.Because he wants to help people with their life.
30.What is the main idea of the passage
A.It's not easy for children to grow up.
B.Students have different ideas on growing up.
C.Children want to grow up quickly.
【答案】26.B
27.C
28.A
29.C
30.B
【知识点】说明文;学校生活;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要讲述了学生对成长的不同看法。
【点评】考查阅读理解,首先浏览选项,然后从文中找到相关语句,理解句意,选择答案。
26.推理判断题。根据"Wang Chao goes to Chengdu No.9 Middle School and asks four students what they think."可知,王超询问学生对于成长的看法,他可能是一位记者。故选B。
27.细节理解题。根据"Chen Zhiheng: I don't want to grow up."以及"Wang Xiao: I don't want to grow up."可知,陈志恒和王晓都不想长大,他们俩有着相同的观点,故选C。
28.推理判断题。根据"Adults (成年人) have a lot of problems. You must think about so many things."可知,成年人有很多问题,你必须思考很多事情,故problems意为"问题",分析备选项句子,将problem放入选项A"如果你在数学上有问题,可以向老师求助。"符合。故选A。
29.细节理解题。根据"I want to be a scientist in the future. Then I can help more people to have a good life."可知,陆欣欣想要快速成长是因为他/她想帮助人们改善生活,故选C。
30.文章大意题。通读全文可知,本文主要讲述的是学生对成长的不同看法,故选B。
五、C
(2025七上·青羊期末)Mrs Lee is my class teacher. In my classroom, there are 49 small buckets, one for each student. There is also a big box on the teacher's desk. In the box are lots of small pompoms. If one of us helps another student, Mr Lee puts a pompom in his or her bucket. Then she writes the total number of everyone's pompoms on the blackboard.
One day, my friend Tom doesn't feel well, so I help him do the cleaning. Mrs Lee puts a pompom in my bucket and says, "The bucket is a person's heart, and the pompom is a kind thing". She wants us to help people and be kind to each other.
Mrs Lee also has her own bucket. It's the same as ours in size (尺寸) but it has a different color. When we see her do something nice, we can put a pompom in her bucket. Guess what Her bucket is full now. She is nice to everyone and she helps everyone. Everyone in my class gives her some pompoms.
We're lucky (幸运) to have Mrs Lee as our teacher.
31.What is in the box
A.Buckets. B.Pompoms. C.Blackboards.
32.When does Mrs Lee put pompoms in students' buckets
A.When she wants to do so.
B.When the students help each other.
C.When the students' buckets are empty (空的).
33.What is true about Mrs Lee's bucket
A.It has no pompoms.
B.Its color is different from the students'.
C.It is bigger than (比) the students'
34.Which word can best describe Mrs Lee
A.Boring B.Funny C.Kind
35.Which is the best title for the passage
A.A Special Desk
B.Pompoms in the Bucket
C.A Lucky Teacher
【答案】31.B
32.B
33.B
34.C
35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍了Mrs Lee是一位充满爱心和善良的老师,通过用桶和毛球的方式鼓励学生们互相帮助和行善。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定答案。
31.细节理解题。根据"In the box are lots of small pompoms."可知,盒子里装的是小毛球。故选B。
32.细节理解题。根据"If one of us helps another student, Mr Lee puts a pompom in his or her bucket."可知,当学生互相帮助时,李老师会放毛球在他们的桶里。故选B。
33.细节理解题。根据"Mrs Lee also has her own bucket…but it has a different color"可知,李老师的桶颜色与学生的不同。故选B。
34.推理判断题。根据"She wants us to help people and be kind to each other."可知,李老师希望学生相互帮助并且自己也很善良。故选C。
35.标题选择题。文章介绍了李老师会把毛球放进做好事的同学的桶里,重点是关于"桶和毛球的意义",因此最佳标题是"Pompoms in the Bucket"。 故选B。
六、B卷(共50分)
(2025七上·青羊期末)短文填空。从下面方框中选出5个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺 (每词限用一次)。
be because finish happy one tomato
Do you always eat pizza Do you only like chocolate Do you want 36.   fat Now, it's time to make a change!
For breakfast, you can have an egg and some milk. They can help you think well in class. And you'd better (最好) have breakfast before you have the 37.   lesson. Around 12:10, the fifth lesson in the morning 38.  . Then it's time for lunch. So what's for lunch Food like chicken and beef is good for you 39.   it has much energy (能量). You really need it if you have P. E. in the afternoon. For dinner, don't eat too much. It's OK to eat salad (沙拉) with 40.   and carrots in it. One more thing, don't eat after 10:00 p.m. It's too late. It's time to go to bed.
【答案】36.to be;37.first;38.finishes;39.because;40.tomatoes
【知识点】说明文;健康饮食
【解析】【分析】本文主要讲述了健康饮食和作息的重要性,并提供了具体的饮食建议,帮助读者养成健康的生活方式。
be是;because因为;finish完成;happy高兴的;one1;tomato西红柿。
【点评】考查选词填空,首先浏览文章,读懂题意,然后根据所给单词的词义和前后句句意,结合语法确定正确答案。
36.句意:你想要变胖吗?固定词组want to do sth"想要做某事",be fat"变胖"。故填to be。
37.句意:你最好在上第一节课之前吃早餐。根据"And you'd better (最好) have breakfast before you have the...lesson."可知,第一节课前要吃早餐,one"一个",空格处要用序数词first。故填first。
38.句意:12:10左右,上午的第五节课结束了。根据"Around 12:10, the fifth lesson in the morning..."可知,12点时,第五节课程会结束,finish"结束",文章为一般现在时,主语是the fifth lesson,用三单形式。故填finishes。
39.句意:像鸡肉和牛肉这样的食物对你有好处,因为它有很多能量。根据"Food like chicken and beef is good for you...it has much energy (能量)."可知,前句说像鸡肉和牛肉这样的食物对你有好处,后句说它有很多能量,两句话之间为因果关系,because"因为"。故填because。
40.句意:吃有西红柿和胡萝卜的沙拉是可以的。根据"It's OK to eat salad (沙拉) with...and carrots in it."可知,吃有西红柿和胡萝卜的沙拉是可以的,tomato"西红柿",空格后and连接名词复数carrots,空格处应使用复数形式。故填tomatoes。
(2025七上·青羊期末)补全短文。根据短文内容,从短文后的A—F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
Teachers help us to be good students. 41.   And some teachers play with students. When we need help, we can ask the teacher for it. So we should thank them. 42.   On that day, we say thanks to our teachers.
But how do students in the US thank their teachers
 43.   Teachers' Day is on Tuesday of that week. Schools have parties with gifts and food that week. Students in the US like to give small gifts to their teachers. 44.   Some students love to give some fruit (水果) to their teachers.
Do we say thanks to our teachers only on Teachers' Day No. 45.   Do you think so
A. We should always thank our teachers.
B. Some teachers give us interesting classes.
C. In China, we have Teachers' Day on September 10th.
D. It's relaxing (令人放松的) for teachers to have fun classes with students.
E. Some students love giving thank-you cards to their teachers.
F. Schools in the US have a week in May to thank their teachers!
【答案】41.B;42.C;43.F;44.E;45.A
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文主要讲述了如何在中国和美国感谢教师,以及学生与教师之间的互动方式。
A.We should always thank our teachers.我们应该经常感谢我们的老师。
B.Some teachers give us interesting classes.有些老师给我们上有趣的课。
C.In China, we have Teachers' Day on September 10th.在中国,9月10日是教师节。
D.It's relaxing (令人放松的) for teachers to have fun classes with students.老师和学生一起上课很放松。
E.Some students love giving thank-you cards to their teachers.有些学生喜欢给老师送感谢卡。
F.Schools in the US have a week in May to thank their teachers!美国的学校在五月有一周的时间来感谢他们的老师!
【点评】考查阅读还原,首先读懂文章,然后读懂选项意思,根据前后句句意和关键词句确定正确选项。
41.根据"Teachers help us to be good students."和"And some teachers play with students."可知,这里在说老师对学生的帮助,选项B"一些老师给我们上有趣的课程。"符合语境。故选B。
42.根据"On that day, we say thanks to our teachers."可知,此处提到了某个节日,选项C"在中国,我们在九月十日过教师节。"符合语境。故选C。
43.根据"But how do students in the US thank their teachers "和"Teachers' Day is on Tuesday of that week."可知,这里提到了美国感谢教师的时间,选项F"美国的学校在五月有一周的时间来感谢他们的老师。"符合语境。故选F。
44.根据"Students in the US like to give small gifts to their teachers....Some students love to give some fruit (水果) to their teachers."可知,这里提到了美国学生感谢教师的方法,选项E"有些学生喜欢给老师寄感谢卡。"符合语境。故选E。
45.根据"Do we say thanks to our teachers only on Teachers' Day No."可知,我们应该一直感谢老师,选项A"我们应该一直感谢我们的老师。"符合语境。故选A。
七、阅读表达。(共10小题;计20分)
(2025七上·青羊期末)完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。
It's 7:00 a.m. on 20th January. Lucy goes to her parents' room. Her brother Tony is in the room, too. He is still a baby and now he's in a blue bed. Lucy says "goodbye" to them and then goes to school.
At 7:40, Lucy gets to school. The school hours are from 8:10 to 11:50 in the morning. The science class is from 8:10 to 8:55. Science is difficult and boring, but Lucy thinks it's useful. At 9:10, Lucy has English. She can play games in Mrs Black's class. It's fun. From 10:10 to 10:55, there is a maths class. Lucy does really well in this subject. The last morning class is her favorite computer. She can learn a lot about how to use the computer.
In the afternoon, Lucy has two lessons — history and geography. They are from 2:00 to 3:40. She likes them because the school has no tests (测试) in the two subjects.
At 5:00 p.m., Lucy gets home. No one is there.
"Where is everyone " Lucy thinks.
Bang! "Happy birthday, Lucy!" All her family and friends are behind her. They're with balloons, flowers and gifts. Lucy is happy. "What ! Oh, it's my birthday! Thank you all!"
46.   
47.   
48.   
49.   
50.   
【答案】46.after
47.six/6
48.maths
49.forgets
50.birthday
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了露西一天的生活,从清晨起床到学校上课,以及她放学回家后亲朋好友为她举办生日派对的情景。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中找到相关语句,结合语法确定正确答案。
46.根据"Lucy says "goodbye" to them and then goes to school."可知,Lucy和家人说再见之后去上学了,after"在……之后"。故填after。
47.根据第二段和"In the afternoon, Lucy has two lessons — history and geography."可知,Lucy上午有四节课程,分别是科学、英语、数学和计算机课,下午有两节课,一共是六节课。故填six/6。
48.根据"From 10:10 to 10:55, there is a maths class. Lucy does really well in this subject."可知,Lucy非常擅长数学课。故填maths。
49.根据"‘Where is everyone ' Lucy thinks."和"‘What ! Oh, it's my birthday! Thank you all!'"可知,Lucy到家时忘记今天是她的生日了,forget"忘记",文章为一般现在时,主语是Lucy,用三单形式。故填forgets。
50.根据"Bang! ‘Happy birthday, Lucy!' All her family and friends are behind her."可知,Lucy的家人和朋友一起为Lucy举办了一个生日派对。故填birthday。
(2025七上·青羊期末)根据短文内容,按要求回答问题。
Children usually celebrate their birthdays with birthday cards and parties, but it's not for Logan Brown in the US. He has serious autism (自闭症). He can't talk and doesn't have any friends. His mother Catharine says he doesn't get birthday cards or have parties for many years. This year is Logan's twelfth birthday. His mum wants him to have a great birthday just like any other children, so she asks for help on the Internet. She writes a post, saying that she wishes the people online can send her son cards for his birthday. In Catharine's post, she writes, "Will you write Happy Birthday Logan-From your friend—in Washington, Hawaiii… Thanks!"
You know what The Brown family get more than 3000 birthday cards from all over the country. A man even takes Logan to his favorite restaurant and have a small party for him. With the help of his mother and the Internet, Logan has a special birthday. He will remember it for the rest (剩余日子) of his life.
51.Why doesn't Logan get any birthday cards on his birthdays
   
52.How old is Logan this year
   
53.How do most people on the Internet help Logan
   
54.What makes Logan enjoy a special birthday
   
55.What's the title of the passage (No more than 3 words)
   
【答案】51.Because he has serious autism, can't talk, and doesn't have any friends.
52.12 years old.
53.They help Logan by sending him birthday cards.
54.The help from his mother and the Internet.
55.Logan's Birthday.
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文描述了自闭症患儿Logan度过了一个特别的生日。
【点评】考查任务型阅读,首先理解题目要求,然后从文中抓住相关语句,最后结合语法确定正确答案。
51.根据"He has serious autism (自闭症). He can't talk and doesn't have any friends."可知,Logan有自闭症,不能说话,也没有任何朋友,所以没有收到任何生日贺卡。故填Because he has serious autism, can't talk, and doesn't have any friends.
52.根据"This year is Logan's twelfth birthday."可知,Logan今年12岁了。故填12 years old.
53.根据"The Brown family get more than 3000 birthday cards from all over the country."可知,大多数网上的人给Logan送了生日卡片。故填They help Logan by sending him birthday cards.
54.根据"With the help of his mother and the Internet, Logan has a special birthday."可知,在母亲和互联网的帮助下,Logan过了一个特别的生日。故填The help from his mother and the Internet.
55.根据文章内容可知,本文讲述了自闭症患儿Logan在母亲的努力下,通过互联网的帮助,度过了一个特别的生日,因此"Logan's Birthday."符合主旨。故填Logan's Birthday.
八、书面表达。(计15分)
56.(2025七上·青羊期末)假如你是Teng Fei。你的朋友Peter发邮件来询问你的初中校园生活,请你根据图示给他回复一封邮件。
注意:
1.包含题干和图片所示所有内容;
2.语句通顺、语意连贯、书写规范、卷面干净整洁;
3. 字数:80词左右。
To Peter@ From TengFei@ Subject My School Life Dear Peter, Thanks for your email. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ How about your school life Please write to me soon. Yours, Teng Fei
【答案】例文
Dear Peter,
Thanks for your email.
This term, I have subjects like Math, English, History, and Science. My favorite subject is Science because it is full of interesting experiments. My favorite teacher is Mr. Wang who teaches Math; he is patient and always helps us solve difficult problems. I enjoy participating in the Robotics Club because it enhances my problem-solving skills. In the future, I aspire to be an engineer as I love creating innovative solutions.
How about your school life Please write to me soon.
Yours,
Teng Fei
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;材料作文;学校生活
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己的初中校园生活。时态是一般现在时,首先介绍自己学习的科目、最喜爱的科目和老师及原因;然后介绍自己喜欢的俱乐部及原因;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文要点齐全,全面覆盖了题目和图示所要求的各个要点,内容丰富充实,让读者能清晰了解作者的初中校园生活。表达清晰,语言简洁明了,用词准确,能够准确传达自己的意思,没有歧义,易于理解。逻辑连贯,各部分内容之间过渡自然,按照一定的逻辑顺序进行介绍,使文章整体具有较强的连贯性。结构合理性,整体采用总分结构。开头感谢对方邮件后,依次从学科、喜爱的科目和老师、社团活动、未来志向等方面进行介绍,最后询问对方学校生活,层次分明,逻辑连贯。语言规范性,语句通顺,语法正确,使用了恰当的词汇和句式来表达自己的想法,如be full of、help sb. do sth.、aspire to be等,符合英语表达习惯,且字数控制在80词左右,满足题目要求。
1 / 1四川省成都市树德中学2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、第二部分 语言知识运用(共20小题;计40分)
(2025七上·青羊期末)阅读下面短文,从方框内的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A. know each other B. meet different people C. it's easy to D. talk to E. with a big smile
In our life, we often 1.  . A smile can help us break (打破) the ice.
When I am a new student in the school, I don't know how to 2.   my classmates. One day, a girl 3.   comes to me and says, "Hi! I'm Lily." Her smile is so sweet. We start to talk and soon 4.  .
A smile makes others feel happy. So please smile, and you will find 5.   make friends with others.
(2025七上·青羊期末)补全对话。根据对话内容,选出最佳选项补全对话。
A: Father's Day is coming. 6.  
B: A shirt.
A: That's cool.
B: 7.  
A: I don't know. 8.  
B: Why don't you buy a pair of shoes for your father
A: I want to, but I don't know his size (尺寸).
B: Let me see. 9.  
A: Yes. He likes it very much.
B: Well. You can buy a ticket (票) to a basketball game for him.
A: 10.   Thank you very much!
B: You're welcome.
A. Does he like basketball
B. What about you
C. What gift do you want to buy for your father
D. Do you have any good ideas
E. Sounds great!
二、完形填空。阅读下面短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)
(2025七上·青羊期末)There are many festivals (节日) in China. I like the Spring Festival best. It is a (n) 11. festival in our country. It is 12. in January or February. I like it because my parents usually 13. new clothes for me. We also 14. the Spring Festival couplets (对联) together. I think it's 15. .
16. New Year's eve (除夕夜), we get together and have a big dinner. We give each other our best 17. for the coming year. After dinner, we watch the Spring Festival Gala on TV. I really like the 18. of being with my family.
The next day, we wear our new clothes and 19. other family members and friends. Children are 20. to get gift money from their grandparents, parents, uncles and aunts. We all have a good time during the festival.
11.A.excellent B.important C.different
12.A.usually B.even C.already
13.A.send B.give C.prepare
14.A.put up B.get up C.wake up
15.A.modern B.boring C.interesting
16.A.In B.On C.At
17.A.wishes B.news C.sayings
18.A.weekend B.feeling C.mind
19.A.watch B.remember C.visit
20.A.excited B.surprised C.hard
三、A
(2025七上·青羊期末)After-school clubsCome and have fun together!
Time:
Mondays, Wednesdays and Fridays: 3:15 p. m.—5:30 p. m.
Tuesdays and Thursdays: 3:15 p. m.—4:30 p. m.
Place:
Mondays, Wednesdays and Fridays: Room 201
Tuesdays and Thursdays: Room 203
Activity:
Cooking, painting, reading, playing games... or just come and have conversations with your classmates.
Price:
3:15 p. m.—4:30 p. m. 5 yuan
3:15 p. m.—5:30 p. m. 9 yuan
Tips (提示):
Ten students for each class.
If you are interested, please call 02887460330 before 2:00 p. m. on the day or email us at afterschoolclub@
21.When does the club activity begin every weekday
A.At 3:15 p. m. B.At 4:30 p. m. C.At 5:30 p. m.
22.How much should John spend each week if he goes to the club on Monday and Tuesday
A.10 yuan. B.14 yuan. C.18 yuan.
23.What can be true if students join the club
A.Students can learn how to draw pictures.
B.Students can do homework with their classmates.
C.Students need to join the club as a group of 4.
24.What can we know about the poster
A.All the club activities are in Room 203.
B.It's OK to call after 2:00 p. m. on the day.
C.Students can choose to write an email to the club.
25.Where can we see the poster (海报)
A.In the student center.
B.In the wildlife park.
C.At the birthday party.
四、B
(2025七上·青羊期末)Do you like being a small child Or do you want to grow up (长大) Wang Chao goes to Chengdu No.9 Middle School and asks four students what they think. Let's see what they think about it.
Pan Xinzhan: In the school, teachers always watch me. When I grow up, I can do what I want. I can make money and buy things for my parents. That way, they don't need to work so hard. Chen Zhiheng: I don't want to grow up. Adults (成年人) have a lot of problems. You must think about so many things. You must work like a dog. Or your boss (老板) doesn't like you. That kind of life is really bad.
Wang Xiao: I don't want to grow up. Adults don't eat lollipops (棒棒糖) or wear red dresses. And it's not easy for adults to make real friends. Lu Xinxin: I want to grow up in a short time. I want to be a scientist in the future. Then I can help more people to have a good life.
26.What may be Wang Chao's job
A.He is a teacher. B.He is a reporter. C.He is a boss.
27.Who shares the same ideas about the question
A.Pan Xinzhan and Chen Zhiheng.
B.Lu Xinxin and Wang Xiao.
C.Chen Zhiheng and Wang Xiao.
28.In which sentence can we use the word "problems"
A.If you have some ______ in math, you can ask the teacher for help.
B.Do you need any ______ You can get some in the clothes shop.
C.I want to have some ______, so I can have a good breakfast.
29.Why does Lu Xinxin want to grow up
A.Because he can do something for his parents.
B.Because he doesn't like to eat children's food.
C.Because he wants to help people with their life.
30.What is the main idea of the passage
A.It's not easy for children to grow up.
B.Students have different ideas on growing up.
C.Children want to grow up quickly.
五、C
(2025七上·青羊期末)Mrs Lee is my class teacher. In my classroom, there are 49 small buckets, one for each student. There is also a big box on the teacher's desk. In the box are lots of small pompoms. If one of us helps another student, Mr Lee puts a pompom in his or her bucket. Then she writes the total number of everyone's pompoms on the blackboard.
One day, my friend Tom doesn't feel well, so I help him do the cleaning. Mrs Lee puts a pompom in my bucket and says, "The bucket is a person's heart, and the pompom is a kind thing". She wants us to help people and be kind to each other.
Mrs Lee also has her own bucket. It's the same as ours in size (尺寸) but it has a different color. When we see her do something nice, we can put a pompom in her bucket. Guess what Her bucket is full now. She is nice to everyone and she helps everyone. Everyone in my class gives her some pompoms.
We're lucky (幸运) to have Mrs Lee as our teacher.
31.What is in the box
A.Buckets. B.Pompoms. C.Blackboards.
32.When does Mrs Lee put pompoms in students' buckets
A.When she wants to do so.
B.When the students help each other.
C.When the students' buckets are empty (空的).
33.What is true about Mrs Lee's bucket
A.It has no pompoms.
B.Its color is different from the students'.
C.It is bigger than (比) the students'
34.Which word can best describe Mrs Lee
A.Boring B.Funny C.Kind
35.Which is the best title for the passage
A.A Special Desk
B.Pompoms in the Bucket
C.A Lucky Teacher
六、B卷(共50分)
(2025七上·青羊期末)短文填空。从下面方框中选出5个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺 (每词限用一次)。
be because finish happy one tomato
Do you always eat pizza Do you only like chocolate Do you want 36.   fat Now, it's time to make a change!
For breakfast, you can have an egg and some milk. They can help you think well in class. And you'd better (最好) have breakfast before you have the 37.   lesson. Around 12:10, the fifth lesson in the morning 38.  . Then it's time for lunch. So what's for lunch Food like chicken and beef is good for you 39.   it has much energy (能量). You really need it if you have P. E. in the afternoon. For dinner, don't eat too much. It's OK to eat salad (沙拉) with 40.   and carrots in it. One more thing, don't eat after 10:00 p.m. It's too late. It's time to go to bed.
(2025七上·青羊期末)补全短文。根据短文内容,从短文后的A—F选项中,选出5个适当的选项补全短文。
Teachers help us to be good students. 41.   And some teachers play with students. When we need help, we can ask the teacher for it. So we should thank them. 42.   On that day, we say thanks to our teachers.
But how do students in the US thank their teachers
 43.   Teachers' Day is on Tuesday of that week. Schools have parties with gifts and food that week. Students in the US like to give small gifts to their teachers. 44.   Some students love to give some fruit (水果) to their teachers.
Do we say thanks to our teachers only on Teachers' Day No. 45.   Do you think so
A. We should always thank our teachers.
B. Some teachers give us interesting classes.
C. In China, we have Teachers' Day on September 10th.
D. It's relaxing (令人放松的) for teachers to have fun classes with students.
E. Some students love giving thank-you cards to their teachers.
F. Schools in the US have a week in May to thank their teachers!
七、阅读表达。(共10小题;计20分)
(2025七上·青羊期末)完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。
It's 7:00 a.m. on 20th January. Lucy goes to her parents' room. Her brother Tony is in the room, too. He is still a baby and now he's in a blue bed. Lucy says "goodbye" to them and then goes to school.
At 7:40, Lucy gets to school. The school hours are from 8:10 to 11:50 in the morning. The science class is from 8:10 to 8:55. Science is difficult and boring, but Lucy thinks it's useful. At 9:10, Lucy has English. She can play games in Mrs Black's class. It's fun. From 10:10 to 10:55, there is a maths class. Lucy does really well in this subject. The last morning class is her favorite computer. She can learn a lot about how to use the computer.
In the afternoon, Lucy has two lessons — history and geography. They are from 2:00 to 3:40. She likes them because the school has no tests (测试) in the two subjects.
At 5:00 p.m., Lucy gets home. No one is there.
"Where is everyone " Lucy thinks.
Bang! "Happy birthday, Lucy!" All her family and friends are behind her. They're with balloons, flowers and gifts. Lucy is happy. "What ! Oh, it's my birthday! Thank you all!"
46.   
47.   
48.   
49.   
50.   
(2025七上·青羊期末)根据短文内容,按要求回答问题。
Children usually celebrate their birthdays with birthday cards and parties, but it's not for Logan Brown in the US. He has serious autism (自闭症). He can't talk and doesn't have any friends. His mother Catharine says he doesn't get birthday cards or have parties for many years. This year is Logan's twelfth birthday. His mum wants him to have a great birthday just like any other children, so she asks for help on the Internet. She writes a post, saying that she wishes the people online can send her son cards for his birthday. In Catharine's post, she writes, "Will you write Happy Birthday Logan-From your friend—in Washington, Hawaiii… Thanks!"
You know what The Brown family get more than 3000 birthday cards from all over the country. A man even takes Logan to his favorite restaurant and have a small party for him. With the help of his mother and the Internet, Logan has a special birthday. He will remember it for the rest (剩余日子) of his life.
51.Why doesn't Logan get any birthday cards on his birthdays
   
52.How old is Logan this year
   
53.How do most people on the Internet help Logan
   
54.What makes Logan enjoy a special birthday
   
55.What's the title of the passage (No more than 3 words)
   
八、书面表达。(计15分)
56.(2025七上·青羊期末)假如你是Teng Fei。你的朋友Peter发邮件来询问你的初中校园生活,请你根据图示给他回复一封邮件。
注意:
1.包含题干和图片所示所有内容;
2.语句通顺、语意连贯、书写规范、卷面干净整洁;
3. 字数:80词左右。
To Peter@ From TengFei@ Subject My School Life Dear Peter, Thanks for your email. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ How about your school life Please write to me soon. Yours, Teng Fei
答案解析部分
【答案】1.B;2.D;3.E;4.A;5.C
【知识点】议论文;人际关系与交往
【解析】【分析】本文主要讲述了微笑在人际交往中的重要性,特别是在结交新朋友方面。
A.know each other相互了解;B.meet different people遇见不同的人;C.it's easy to做某事是简单的;D.talk to和......谈话;E.with a big smile带着灿烂的微笑。
【点评】考查选词填空,首先理解所给选项意思,然后根据前后句句意和关键词句确定正确答案。
1.句意:在我们的生活中,我们经常遇见不同的人。根据后文"A smile can help us break (打破) the ice."以及备选内容可推断出,此处指遇见不同的人时,微笑可以打破僵局。因此,应用短语"meet different people"表示"遇见不同的人"。故填B。
2.句意:当我是学校的新生时,我不知道如何和我的同学交谈。根据后文"We start to talk"以及备选内容可以推断,此处指不知道如何与同学交谈。因此,应用短语"talk to"表示"和……交谈"。故填D。
3.句意:一天,一个带着灿烂微笑的女孩向我走来,说:"嗨!我是莉莉。"根据后文"Her smile is so sweet."以及备选内容可推断出,此处指一个带着微笑的女孩。因此,应用介词短语"with a big smile"表示"带着一个灿烂的微笑"。故填E。
4.句意:我们开始交谈,很快成为了好朋友。根据前半句"We start to talk"以及备选内容可推断出,此处指交谈后成为了朋友。因此,应用短语"become good friends"表示"成为好朋友"。故填A。
5.句意:所以请微笑,你会发现和别人交朋友很容易。根据前一句"A smile makes others feel happy."以及备选内容可推断出,此处指微笑会让交朋友变得容易。因此,应用句型"it's easy to do sth"表示"做某事很容易",其中"to make friends with others"作为不定式短语,真正的主语。故填C。
【答案】6.C;7.B;8.D;9.A;10.E
【知识点】询问喜好;询问意向;表达致谢;表达建议;表达态度
【解析】【分析】本文围绕父亲节两人买礼物的话题展开对话。
A.Does he like basketball 他喜欢篮球吗?
B.What about you 你呢?
C.What gift do you want to buy for your father 你想给你爸爸买什么礼物?
D.Do you have any good ideas 你有什么好主意吗?
E.Sounds great!听起来不错!
【点评】考查补全对话,首先读懂对话,然后根据选项意思和前后句句意确定正确答案。
6.根据"A shirt."可知,问句询问物,用what引导的特殊疑问句。C选项"你想给你父亲买什么?"符合语境。故选C。
7.根据" Father's Day is coming."可知,两人谈及父亲节礼物话题,结合" I don't know."可推测B问A买什么,B选项"你呢?"符合语境。故选B。
8.根据"Why don't you buy a pair of shoes for your father "可知,此处是B给出得建议,所以空处应是寻求建议的句型。D选项"你有任何想法吗?"符合语境。故选D。
9.根据"Yes. He likes it very much."可知,问句是一个一般疑问句,且询问是否喜欢某物,A选项"他喜欢篮球吗?"符合语境。故选A。
10.根据"You can buy a ticket (票) to a basketball game for him."和" Thank you very much!"可知,此处对B提出的建议进行评价,E选项"听起来很好"符合语境。故选E。
【答案】11.B;12.A;13.C;14.A;15.C;16.B;17.A;18.B;19.C;20.A
【知识点】说明文;中国传统文化与礼仪习俗
【解析】【分析】本文主要介绍了中国的春节及其传统习俗和活动。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
11.句意:它是我们国家一个重要的节日。excellent极好的;important重要的;different不同的。根据"It is a (n)...festival in our country."和常识可知,春节是中国重要的传统节日。故选B。
12.句意:它通常在一月或二月。usually通常;even甚至;already已经。根据常识可知,春节通常是在一月或二月。故选A。
13.句意:我喜欢它,因为我的父母通常为我准备新衣服。send发送;give给;prepare准备。根据"I like it because my parents usually...new clothes for me."可知,作者喜欢春节是因为父母会为作者准备新衣服,prepare sth for sb"为某人准备某物"。故选C。
14.句意:我们还一起贴春联。put up张贴;get up起床;wake up醒来。根据"We also...the Spring Festival couplets (对联) together."和常识可知,春节需要张贴春联。故选A。
15.句意:我认为这很有趣。modern现代的;boring无聊的;interesting有趣的。根据"We also put up the Spring Festival couplets (对联) together."可知,张贴春联是一件有趣的事情。故选C。
16.句意:在除夕夜,我们聚在一起吃一顿丰盛的晚餐。In用于年,月等之前;On用于日、星期,节日等前;At用于具体时间点前。根据"New Year's eve"可知,节日前用介词on。故选B。
17.句意:在新的一年里,我们互相致以最美好的祝福。wishes祝福;news新闻;sayings谚语。根据"We give each other our best...for the coming year."和常识可知,春节时,大家会彼此送祝福。故选A。
18.句意:我真的很喜欢和家人在一起的感觉。weekend周末;feeling感觉;mind思想。根据"I really like the...of being with my family."可知,作者喜欢全家团聚的感觉。故选B。
19.句意:第二天,我们穿上新衣服,拜访其他家庭成员和朋友。watch观看;remember记得;visit拜访。根据"The next day, we wear our new clothes and...other family members and friends."可知,春节第二天,大家会穿新衣,走亲访友。故选C。
20.句意:孩子们很高兴能从他们的祖父母、父母、叔叔和阿姨那里得到压岁钱。excited激动的;surprised吃惊的;hard难的。根据"to get gift money from their grandparents, parents, uncles and aunts"可知,孩子们得到压岁钱会很激动。故选A。
【答案】21.A
22.B
23.A
24.C
25.A
【知识点】应用文;学校课程;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了课后俱乐部的详细信息。
【点评】考查阅读理解,首先读懂题意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,最终确定正确答案。
21.细节理解题。根据"Mondays, Wednesdays and Fridays: 3:15 p. m.—5:30 p. m."及"Tuesdays and Thursdays: 3:15 p. m.—4:30 p. m."可知,俱乐部活动下午3:15开始。故选A。
22.数字计算题。根据"3:15 p. m.—4:30 p. m. 5 yuan 3:15 p. m.—5:30 p. m. 9 yuan"可知,一共需要支付14元。故选B。
23.细节理解题。根据"Cooking, painting, reading, playing games... or just come and have conversations with your classmates."可知,学生们可以学习如何绘画。故选A。
24.细节理解题。根据"If you are interested, please call 02887460330 before 2:00 p. m. on the day or email us at afterschoolclub@"可知,海报上说明可以通过电话报名,但要求下午两点之前,同时也可以选择发送邮件。故选C。
25.推理判断题。根据标题"After-school clubs Come and have fun together!"可知,这是一则有关课后俱乐部的广告信息,应该出现在学生中心。故选A。
【答案】26.B
27.C
28.A
29.C
30.B
【知识点】说明文;学校生活;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文主要讲述了学生对成长的不同看法。
【点评】考查阅读理解,首先浏览选项,然后从文中找到相关语句,理解句意,选择答案。
26.推理判断题。根据"Wang Chao goes to Chengdu No.9 Middle School and asks four students what they think."可知,王超询问学生对于成长的看法,他可能是一位记者。故选B。
27.细节理解题。根据"Chen Zhiheng: I don't want to grow up."以及"Wang Xiao: I don't want to grow up."可知,陈志恒和王晓都不想长大,他们俩有着相同的观点,故选C。
28.推理判断题。根据"Adults (成年人) have a lot of problems. You must think about so many things."可知,成年人有很多问题,你必须思考很多事情,故problems意为"问题",分析备选项句子,将problem放入选项A"如果你在数学上有问题,可以向老师求助。"符合。故选A。
29.细节理解题。根据"I want to be a scientist in the future. Then I can help more people to have a good life."可知,陆欣欣想要快速成长是因为他/她想帮助人们改善生活,故选C。
30.文章大意题。通读全文可知,本文主要讲述的是学生对成长的不同看法,故选B。
【答案】31.B
32.B
33.B
34.C
35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文主要介绍了Mrs Lee是一位充满爱心和善良的老师,通过用桶和毛球的方式鼓励学生们互相帮助和行善。
【点评】考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后从文中抓住相关语句,理解句意,确定答案。
31.细节理解题。根据"In the box are lots of small pompoms."可知,盒子里装的是小毛球。故选B。
32.细节理解题。根据"If one of us helps another student, Mr Lee puts a pompom in his or her bucket."可知,当学生互相帮助时,李老师会放毛球在他们的桶里。故选B。
33.细节理解题。根据"Mrs Lee also has her own bucket…but it has a different color"可知,李老师的桶颜色与学生的不同。故选B。
34.推理判断题。根据"She wants us to help people and be kind to each other."可知,李老师希望学生相互帮助并且自己也很善良。故选C。
35.标题选择题。文章介绍了李老师会把毛球放进做好事的同学的桶里,重点是关于"桶和毛球的意义",因此最佳标题是"Pompoms in the Bucket"。 故选B。
【答案】36.to be;37.first;38.finishes;39.because;40.tomatoes
【知识点】说明文;健康饮食
【解析】【分析】本文主要讲述了健康饮食和作息的重要性,并提供了具体的饮食建议,帮助读者养成健康的生活方式。
be是;because因为;finish完成;happy高兴的;one1;tomato西红柿。
【点评】考查选词填空,首先浏览文章,读懂题意,然后根据所给单词的词义和前后句句意,结合语法确定正确答案。
36.句意:你想要变胖吗?固定词组want to do sth"想要做某事",be fat"变胖"。故填to be。
37.句意:你最好在上第一节课之前吃早餐。根据"And you'd better (最好) have breakfast before you have the...lesson."可知,第一节课前要吃早餐,one"一个",空格处要用序数词first。故填first。
38.句意:12:10左右,上午的第五节课结束了。根据"Around 12:10, the fifth lesson in the morning..."可知,12点时,第五节课程会结束,finish"结束",文章为一般现在时,主语是the fifth lesson,用三单形式。故填finishes。
39.句意:像鸡肉和牛肉这样的食物对你有好处,因为它有很多能量。根据"Food like chicken and beef is good for you...it has much energy (能量)."可知,前句说像鸡肉和牛肉这样的食物对你有好处,后句说它有很多能量,两句话之间为因果关系,because"因为"。故填because。
40.句意:吃有西红柿和胡萝卜的沙拉是可以的。根据"It's OK to eat salad (沙拉) with...and carrots in it."可知,吃有西红柿和胡萝卜的沙拉是可以的,tomato"西红柿",空格后and连接名词复数carrots,空格处应使用复数形式。故填tomatoes。
【答案】41.B;42.C;43.F;44.E;45.A
【知识点】教育类;说明文
【解析】【分析】本文主要讲述了如何在中国和美国感谢教师,以及学生与教师之间的互动方式。
A.We should always thank our teachers.我们应该经常感谢我们的老师。
B.Some teachers give us interesting classes.有些老师给我们上有趣的课。
C.In China, we have Teachers' Day on September 10th.在中国,9月10日是教师节。
D.It's relaxing (令人放松的) for teachers to have fun classes with students.老师和学生一起上课很放松。
E.Some students love giving thank-you cards to their teachers.有些学生喜欢给老师送感谢卡。
F.Schools in the US have a week in May to thank their teachers!美国的学校在五月有一周的时间来感谢他们的老师!
【点评】考查阅读还原,首先读懂文章,然后读懂选项意思,根据前后句句意和关键词句确定正确选项。
41.根据"Teachers help us to be good students."和"And some teachers play with students."可知,这里在说老师对学生的帮助,选项B"一些老师给我们上有趣的课程。"符合语境。故选B。
42.根据"On that day, we say thanks to our teachers."可知,此处提到了某个节日,选项C"在中国,我们在九月十日过教师节。"符合语境。故选C。
43.根据"But how do students in the US thank their teachers "和"Teachers' Day is on Tuesday of that week."可知,这里提到了美国感谢教师的时间,选项F"美国的学校在五月有一周的时间来感谢他们的老师。"符合语境。故选F。
44.根据"Students in the US like to give small gifts to their teachers....Some students love to give some fruit (水果) to their teachers."可知,这里提到了美国学生感谢教师的方法,选项E"有些学生喜欢给老师寄感谢卡。"符合语境。故选E。
45.根据"Do we say thanks to our teachers only on Teachers' Day No."可知,我们应该一直感谢老师,选项A"我们应该一直感谢我们的老师。"符合语境。故选A。
【答案】46.after
47.six/6
48.maths
49.forgets
50.birthday
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了露西一天的生活,从清晨起床到学校上课,以及她放学回家后亲朋好友为她举办生日派对的情景。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中找到相关语句,结合语法确定正确答案。
46.根据"Lucy says "goodbye" to them and then goes to school."可知,Lucy和家人说再见之后去上学了,after"在……之后"。故填after。
47.根据第二段和"In the afternoon, Lucy has two lessons — history and geography."可知,Lucy上午有四节课程,分别是科学、英语、数学和计算机课,下午有两节课,一共是六节课。故填six/6。
48.根据"From 10:10 to 10:55, there is a maths class. Lucy does really well in this subject."可知,Lucy非常擅长数学课。故填maths。
49.根据"‘Where is everyone ' Lucy thinks."和"‘What ! Oh, it's my birthday! Thank you all!'"可知,Lucy到家时忘记今天是她的生日了,forget"忘记",文章为一般现在时,主语是Lucy,用三单形式。故填forgets。
50.根据"Bang! ‘Happy birthday, Lucy!' All her family and friends are behind her."可知,Lucy的家人和朋友一起为Lucy举办了一个生日派对。故填birthday。
【答案】51.Because he has serious autism, can't talk, and doesn't have any friends.
52.12 years old.
53.They help Logan by sending him birthday cards.
54.The help from his mother and the Internet.
55.Logan's Birthday.
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文描述了自闭症患儿Logan度过了一个特别的生日。
【点评】考查任务型阅读,首先理解题目要求,然后从文中抓住相关语句,最后结合语法确定正确答案。
51.根据"He has serious autism (自闭症). He can't talk and doesn't have any friends."可知,Logan有自闭症,不能说话,也没有任何朋友,所以没有收到任何生日贺卡。故填Because he has serious autism, can't talk, and doesn't have any friends.
52.根据"This year is Logan's twelfth birthday."可知,Logan今年12岁了。故填12 years old.
53.根据"The Brown family get more than 3000 birthday cards from all over the country."可知,大多数网上的人给Logan送了生日卡片。故填They help Logan by sending him birthday cards.
54.根据"With the help of his mother and the Internet, Logan has a special birthday."可知,在母亲和互联网的帮助下,Logan过了一个特别的生日。故填The help from his mother and the Internet.
55.根据文章内容可知,本文讲述了自闭症患儿Logan在母亲的努力下,通过互联网的帮助,度过了一个特别的生日,因此"Logan's Birthday."符合主旨。故填Logan's Birthday.
56.【答案】例文
Dear Peter,
Thanks for your email.
This term, I have subjects like Math, English, History, and Science. My favorite subject is Science because it is full of interesting experiments. My favorite teacher is Mr. Wang who teaches Math; he is patient and always helps us solve difficult problems. I enjoy participating in the Robotics Club because it enhances my problem-solving skills. In the future, I aspire to be an engineer as I love creating innovative solutions.
How about your school life Please write to me soon.
Yours,
Teng Fei
【知识点】应用文写作;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯;材料作文;学校生活
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,主要介绍自己的初中校园生活。时态是一般现在时,首先介绍自己学习的科目、最喜爱的科目和老师及原因;然后介绍自己喜欢的俱乐部及原因;最后总结。注意运用好词好句,同时注意恰当使用连词,使文章上下文联系更为紧密。
【点评】作文要点齐全,全面覆盖了题目和图示所要求的各个要点,内容丰富充实,让读者能清晰了解作者的初中校园生活。表达清晰,语言简洁明了,用词准确,能够准确传达自己的意思,没有歧义,易于理解。逻辑连贯,各部分内容之间过渡自然,按照一定的逻辑顺序进行介绍,使文章整体具有较强的连贯性。结构合理性,整体采用总分结构。开头感谢对方邮件后,依次从学科、喜爱的科目和老师、社团活动、未来志向等方面进行介绍,最后询问对方学校生活,层次分明,逻辑连贯。语言规范性,语句通顺,语法正确,使用了恰当的词汇和句式来表达自己的想法,如be full of、help sb. do sth.、aspire to be等,符合英语表达习惯,且字数控制在80词左右,满足题目要求。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表