【单元考点培优】Unit 6 A Day in the Life 专题12 阅读理解-2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优人教版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 6 A Day in the Life 专题12 阅读理解-2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优人教版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年七年级英语上册单元复习考点培优人教版(2024)Unit 6 A Day in the Life
专题12 阅读理解
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Hello, my name is Lin Mei. I live in Beijing with my family. Every Sunday, we are busy but happy.
On Sundays, we always visit our grandparents and spend time with them because they live close to us. We help them a lot and have fun. Dad usually helps do the cleaning. My brother Lin Tao and I help water the plants in Grandparents’ yard.
Mum always makes a big lunch with Grandma. I love Grandma’s jiaozi. They’re delicious. After lunch, my parents often drink tea and have a talk with my grandparents. But Lin Tao and I don’t like it. We both like to take Grandpa’s dog, Doudou, for a walk. Sometimes we play Chinese chess with Grandpa. It’s fun!
I can’t wait for next Sunday to come, so we can enjoy another happy day with our family.
1.What does Lin Mei always do on Sundays
A.She spends time with her classmates. B.She visits her grandparents.
C.She has a Chinese chess class. D.She plants trees in a park.
2.Where do Lin Mei’s grandparents live
A.In a different city. B.Far from Lin Mei’s home.
C.Near Lin Mei’s home. D.In a different country.
3.What is the right order of these activities according to the passage 根据文章内容,将下列活动排序
A.2-6-5-3-1-4 B.4-6-3-1-5-2 C.2-6-4-1-5-3 D.2-6-1-4-5-3
4.How does Lin Mei feel every Sunday
A.Busy but interesting. B.Busy but happy. C.Funny and happy. D.Tired but interesting.
5.Which activity does Lin Mei NOT like doing
A.Eating Jiaozi. B.Walking the dog. C.Playing Chinese chess. D.Drinking tea.
Mrs. Brown is very fat (胖).
“Don’t eat meat or cakes,” her doctor says to her.
“I’m going to stop her eating them, doctor,” her husband (丈夫) says.
The next morning, Mrs. Brown makes a nice cake, and her husband eats half of it. After he goes out, Mrs. Brown cuts (切) a very small piece of the cake and eats it. It is very good. She cuts a bigger piece and eats it. In a few minutes she finishes the cake. “My husband is going to be very angry (生气),” she says. “What am I going to do ”
She makes another cake very quickly, eats half of that, and leaves half on the table.
Her husband comes back later. He sees the half of the cake on the table and he is very happy.
6.The doctor tells Mrs. Brown not to eat meat or cakes because _________.
A.Mrs. Brown likes them
B.meat and cakes can make her fatter
C.Mr. Brown tells the doctor to say so
7.The next morning Mrs. Brown makes a cake for _________.
A.her husband B.her children C.the doctor
8.Mr. Brown eats _________ that morning.
A.one cake B.many pieces of cake C.half a cake
9.Mrs. Brown makes another cake because _________.
A.she is good at making cakes
B.if her husband knows she eats the half of the cake, he will be angry
C.she wants to eat more cakes
10.Why is Mr. Brown very happy when he sees the half of the cake on the table Because _________.
A.he thinks Mrs. Brown begins to stop eating cakes
B.Mrs. Brown likes cakes very much
C.the cake is nice and delicious
All families are different. Some families are big—grandparents, parents, children and cousins live together. Big families are fun because there are always people to play with. For example, my classmate Tom has a big family. He lives with his grandparents, his parents, two brothers and one sister. Every Sunday, Tom’s family has a big dinner. They talk and laugh together, and Tom’s grandfather tells stories about his childhood.
Other families are small—only parents and one or two children live together. My family is small. It’s just my father, my mother and me. We have more time to talk to each other. Every evening, we sit in the living room and watch TV together. On weekends, we often go hiking or have a picnic.
No matter if a family is big or small, the most important thing is love. Families help each other and make us feel warm.
11.How many people are there in Tom’s family
A.6 B.7. C.8. D.9.
12.What do the writer’s family often do on weekends
A.Have big dinners. B.Tell stories.
C.Go hiking or have picnics. D.Watch TV.
13.What is the text mainly about
A.Big families and small families. B.Tom’s big family.
C.Hiking with family. D.Family dinners.
I live in Shantou, Guangdong. I have a big family. 14 They are my father, my mother, my two elder sisters and me. That adds up to (总共是) five, right 15 They are the dog Katy and the cat Ben.
16 They ask us to share food, books and many other things. We share our beef with Katy and our fish with Ben. They also ask us to share housework. 17 Every Sunday evening, Mom adds up all the cards to see who gets the most. The winner of every week can go out to have morning tea next Sunday morning with Mom and Dad. Everyone wants to be the winner.
18 We love each other and have a very happy family life.
根据语篇内容,从方框内所给的选项中选择一个能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。选项中有一项为多余项。
A.Who are the other two
B.I love my friends very much.
C.We help each other in the family.
D.If we share something, we can get a card.
E.There are seven members in my family.
F.In my family, my parents often say the word “share”.
①Maybe some kids don’t like having rules at home. But some do. Take Tony as an example. He is a middle school student. He is always happy with his family rules. Here are some of them.
②Do sports every day. On school days, Tony always plays basketball with his classmates after class. And his parents run in the morning. On weekends, Tony’s family often do sports together.
③Let evening time only be family time. They can’t watch TV after dinner. The family usually sit together and have a talk. Tony likes to talk about his school and friends. Sometimes they walk to the park.
④Always say “I love you” and “Thank you”. Tony says “I love you” to his parents every morning and every evening. And his parents say it to him, too. When they get help from other family members, they also say “Thank you”.
⑤Tony likes every rule in his family. His family rules help him to be strong. And they also let his family live a happy life. To follow the rules, they need to show their love and thanks to each other every day.
19.How does the writer start the passage
A.By showing numbers. B.By asking a question.
C.By showing pictures. D.By giving an example.
20.What does the family usually do after dinner
A.Talk about Tony’s school. B.Watch TV.
C.Take a walk in a school. D.Sit and talk in a park.
21.Which is true according to the passage
A.If Tony helps his mother do housework, his mother will say “I love you”.
B.Tony thinks his family rules are helpful.
C.Tony always plays basketball with his father after class.
D.Tony’s family will have more family rules.
22.What is the structure of the text
A. B. C. D.
International Day of FamiliesThe International Day of Families is on May 15th every year. Its purpose (目的) is to draw people’s attention to (吸引注意力) the family. To celebrate (庆祝) the 30th International Family Day this year, Family Center will have some family activities. Activities for the family: Family sports. Showing pictures to show what your families are really good at and their favourite things. Reading a letter for your families. A cooking competition (比赛) among families. Time: 9:00 a.m.—17:00 p.m., on May 15th Place: On the South International Square Prize: First Prize—a new computer Second Prize—a new camera Rules: Each family can choose two or three kinds of activities. When you sign up (报名), you should make a decision (做决定). You must write all the letters by yourselves. For more information, visit https://.cn.
23.The International Day of Families is on ________ every year.
A.May 1st B.May 5th C.May 15th D.May 25th
24.The International Day of Families is to ________.
A.make people pay more attention to families
B.make people pay more attention to their favourite things
C.encourage (鼓励) people to take part in family activities
D.encourage people to get the prize in the competition
25.Which is TRUE according to the form
A.The activities last (持续) for 6 hours.
B.Families can take part in a cooking competition.
C.First prize is a new camera.
D.Families can get more information by email.
26.Where may the passage come from
A.A dictionary. B.A magazine. C.A travel book. D.A diary.
It’s 6:00 p.m. Kate’s family are having dinner. There is rice, salads, strawberries and some vegetables like tomatoes, onions and carrots on the table. But Kate doesn’t like vegetables. She doesn’t want to eat them and puts her bowl away.
“Kate,” says her father.
“Where are my hamburgers ” asks Kate.
“Don’t think about them. We need to eat healthily,” says Mom.
“How about some ice-cream, then ” asks Kate.
“Kate,” Dad calls her name again. He thinks the dinner is nice.
Kate takes a bite (咬一口) of the tomato and quickly spits (吐出) it back into the bowl.
“Kate! Room! Now!” says Dad. He doesn’t like her bad eating habits.
Kate runs to her room and cries, but she soon stops. Usually, her parents will get her some other food she likes if she doesn’t eat dinner. So she waits.
At about 7:00 p.m., Mom tries to get Kate to eat some vegetables, but she says no.
At 9:00 p.m., Kate wants to eat something, but her parents still don’t give her anything to eat.
At 10:00 p.m., Kate goes to the kitchen and sees some vegetables on the table. They don’t look so bad. And you know what They don’t taste so bad, either.
Kate learns that she should eat healthy food and live a healthy life.
27.Kate doesn’t want to eat ________.
A.vegetables B.hamburgers C.ice-cream D.eggs
28.Why does Kate’s father call her name again
A.Because he is excited. B.Because he is pleased.
C.Because he is unhappy. D.Because he is friendly.
29.What time does Kate want to eat something
A.At 6:00 a.m. B.At about 7:00 p.m.
C.At 9:00 p.m. D.At 10:00 p.m.
Amy is not happy. She can not find her favorite pen!
She looks for (寻找) it in the house. She looks under the bed. She looks in her desk. She looks behind (在……后面) the door and in her schoolbag. But she cannot find it.
Amy is not happy. She cries (哭) to her mother, “Mom, my pen is lost!” Mom says “Don’t cry. I will help you look for it.” When Mom looks at her, she laughs (发笑). “Why are you laughing, Mom ” Mom says, “Check behind your ear.” And when Amy checks her ear, she finds her pen. She puts it there.
30.Where does Amy look for her pen
①Under the bed. ②In her desk. ③In the bookcase. ④Behind the door.
A.①②③ B.①③④ C.①②④ D.②③④
31.What does the underlined word “check” mean (意思) in Paragraph 3
A.Look carefully (仔细地). B.Listen carefully.
C.speak carefully. D.read carefully.
32.Who helps Amy find the pen
A.She herself (自己). B.Her mother. C.Her father. D.Her parents.
33.According to (根据) the text (文本), Amy’s pen is ________.
A.In her schoolbag. B.Under the desk. C.In the bookcase. D.Behind her ear.
“I don’t want to go to Grandma’s farm.” Tom shouts angrily. “You’re going to Africa for travelling, but I have to stay on a boring farm. It’s not fair.”
“Your mom and I are going to work there, we are too busy so we can’t take you,” Dad explains (解释) gently. “I am sure you will have fun with Grandma.”
They drive to Grandma’s farm. After dinner, Tom’s parents leave. That night, Tom sends a message to his parents. It read, “There’s nothing to do here.” A few days later, he complains (抱怨) again, “It’s so boring.”
One morning, Grandma says, “Come with me. Let’s have a look at my horses.” Tom follows her to the stable and watches her feed the horses. “Would you like to ride with me ” Grandma asks. “I can’t ride at all,” Tom replies (回复). “I’ll teach you,” Grandma smiles. They ride slowly at first. Day by day, Tom learns to ride well. He even helps feed the horses and clean their coats. He has a good time.
A month later, Tom’s parents come to pick him up. But Tom says, “But there is still a week before school starts. Can I stay with Grandma a little longer ” Everyone laughs happily.
34.Why couldn’t Tom go to Africa with his parents
A.He has to go to school. B.His parents have too much work to do.
C.It is too hot in Africa. D.His grandma doesn’t let him go.
35.What is the closest meaning of the underlined word “stable” in Paragraph 4
A.A building where horses live. B.A place for growing vegetables.
C.A room for friends to rest. D.A farm for keeping animals.
36.Why does the writer write this passage
A.To ask students to learn horse-riding.
B.To introduce (介绍) Grandma’s beautiful farm.
C.To complain about boring school holidays.
D.To tell a story about Tom’s changing feelings towards the farm holiday.
37.What can we infer (推断) from the last paragraph
A.Tom still thinks the farm holiday is boring.
B.Tom wants to stay longer because he loves the farm life.
C.Tom’s parents are angry with his request (请求).
D.Grandma hopes Tom will leave the farm soon.
Mrs Ringo is Peter’s favourite neighbor (邻居). She is an old woman. She has two big dogs—Milo and Tilou. Mrs Ringo has a big yard. In the yard, there is an apple tree. Mrs Ringo gives Peter apples every autumn.
Every summer, Mrs Ringo goes to visit her friend in Shanghai. When she isn’t at home, Peter and his parents help look after (照顾) Milo and Tilou. Peter washes the dogs. His mother makes food for the dogs and his father takes the dogs for a walk. When Mrs Ringo comes home from Shanghai, she gives gifts to Peter and his parents to show thanks.
Peter likes Mrs Ringo very much. He feels happy to be neighbors with her.
38.How many dogs does Mrs Ringo have
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
39.What does Peter get from Mrs Ringo in autumn
A.Tomatoes. B.Apples. C.Carrots. D.Oranges.
40.Where does Mrs Ringo go every summer
A.To Beijing. B.To Kunming. C.To Tianjin. D.To Shanghai.
41.How does Mrs Ringo thank Peter’s family
A.She says thanks. B.She gives them gifts.
C.She helps clean the yard. D.She asks them for dinner.
42.文章的最佳标题是________.
A.Peter’s Family B.A Beautiful Yard C.A Nice Neighbour D.Mrs Ringo’s Dogs
Mrs. Taylor works in a library. She often gets home at about 7:00 p.m. Today is Friday. When she gets home, she finds her son, Bill’s things everywhere. His books are on the sofa. His pens are under the table. His notebooks are on the chair. Mrs. Taylor is angry (生气的). She asks, “Bill, why are your things here and there ” But Bill doesn’t answer.
Then Mrs. Taylor goes to Bill’s room. Bill isn’t there. His dog Coco is on the bed. She is surprised to find a card in its mouth (嘴巴). It says, “Mom, I finish my homework. I go to my friend Jack’s home to make hamburgers. I’ll be back with your favorite chicken hamburgers before 8:00 p.m.”
After reading the card, Mrs. Taylor isn’t angry. There is a smile on her face.
43.Where are Bill’s books
A.On the sofa. B.Under the table. C.On the chair. D.Under the bed.
44.Mrs. Taylor is angry because ________.
A.Bill isn’t at home B.the house isn’t tidy
C.her notebook is lost D.Bill doesn’t answer her
45.Bill went to Jack’s home to ________.
A.play games B.eat hamburgers C.do homework D.make hamburgers
46.Who is Coco
A.Bill’s dog. B.Bill’s cat. C.Jack’s dog. D.Jack’s cat.
47.The words on the card make Mrs. Taylor feel ________.
A.angry B.surprised C.happy D.bored
Jim has a big happy family. There are seven people in his family. They are his grandparents, his parents, his younger brother, his younger sister and himself. New Year’s Day is coming, his parents ask him to make a one-day outdoor activity plan in the suburb (郊区). Here is Jim’s plan.
Important information: ·Date: January 1st, 2026 ·Meeting Time: 7:30 AM at the gate of our house ·Place: Green Lake Suburban Park ·Transportation: Travel by car (will leave at 8:00 AM) ·Return Time: 5:00 PM
Activities: ·Grandpa (loves history): visit 300-year-old house ·Grandma (enjoys photography): take photos of birds and flowers by the lake ·Dad (likes sports): walk on 5-kilometer forest trail ·Mom (likes quiet places): see art show in the park ·Little brother (loves games): play in children’s playground ·Little sister (enjoys drawing): draw beautiful scenery (风景)
Notes: ·Don’t be late ·Wear comfortable shoes and clothes ·Bring some water and snacks ·Follow the safety rules in the park
48.When should the family meet for the trip
A.At 7:30 AM. B.At 8:00 AM. C.At 5:00 PM. D.At 7:00 AM.
49.How will they go to the park
A.By bike. B.By car. C.By bus. D.By subway.
50.What does Jim’s father probably (可能) do in the park
A.Taking photos. B.Visiting the house.
C.Walking on the forest trail. D.Seeing the art show.
51.The underlined word “transportation” in the passage means (意思) ________.
A.the way of traveling B.the time of activity
C.the place to visit D.the food to eat
52.Where can we read this passage
A.In a family activity plan B.In a science book
C.In a weather report D.In a food book
Children in the UK do many things on their vacation. Let’s look at Sally’s five days on her vacation.
Day One After breakfast, Sally’s mother went out. So Sally stayed at home alone. She checked her phone at around 9:30 a.m. — one of her friends sent her a message early in the morning. Dinner was at 6:30 p.m. After that, she finished her English homework. Then she played chess.
Day TwoSally and her mother visited their friends and went swimming with them. Later, they went shopping for clothes and books, and had dinner in a restaurant. Before Sally went to sleep, she played chess.
Day ThreeSally went to the supermarket with her mother to buy fish for lunch as well as some pens. After she went back home, she spent the next few hours playing chess.
Day Four Sally played chess. Her mother took her out for lunch before she went to work. She then read storybooks after lunch. In the evening, she played computer games.
Day FiveSally woke up at 2:00 p.m., and her mother did that, too. They went to a park. Her mother met some friends there. When they arrived home, it was time for dinner. When her mother cooked, she played chess. After dinner, she did her homework.
根据语言材料内容选择最佳答案。
53.Sally did her homework ________.
A.in the morning B.in the afternoon C.in the evening
54.Sally and her mother went shopping again to buy ________.
A.food for lunch and pens B.some books and food C.some fish and clothes
55.Sally ________ on Day Four.
A.went swimming B.went out for breakfast C.read books
56.Sally ________ every day.
A.visited her friends B.played chess C.went shopping
57.This material mainly talks about ________.
A.Sally’s days on vacation B.English children’s vacation C.Sally’s school life
Sam is not happy today. He doesn’t do well in his English test this time. Now he is sitting alone in his room.
Seeing this, his grandmother comes and talks to him to make him feel good. She sits down next to Sam and gives him a pencil. Sam looks at his grandmother and doesn’t take it.
“Things like this are only for students who do well. I don’t do well,” Sam says.
Sam’s grandmother says, “It’s not a present for you. I want you to learn something from it. The pencil is just like you. It gets a painful sharpening (痛苦的削磨), just like how you get the pain of not doing well in your test.”
“But it will help you be a good student. See, all the good things coming from the pencil are from itself. And you will find something good in yourself, too. Finally, just as the pencil will make its mark (痕迹) on the paper, you will also leave your mark on anything you choose to do. Just ‘sharpen’ yourself and do well next time!”
Sam feels good right away. He plans to make a change (改变) as his grandmother says.
58.Where does the grandmother talk to Sam
A.In Sam’s school. B.In Sam’s room. C.Outside the house. D.In a pencil shop.
59.How does Sam feel when his grandmother gives him a pencil
A.He believes it too small. B.He hates pencils. C.He thinks it a present. D.He doesn’t like it.
60.What does Sam think of his grandmother’s idea
A.Silly. B.Strange. C.Interesting. D.Helpful.
61.In which part of the newspaper can we see the passage
A.Family life. B.School life. C.Future world. D.Great trip.
Leo is an untidy boy. His mother often tells him to put his things in right places. But Leo doesn’t listen to his mother. Look at his bedroom! It’s in a mess (杂乱). His schoolbag is on his bed. His socks are under the bed. On the chair is his cap. His books are everywhere. His father is always unhappy to see this. “Dear, can you make your bedroom tidy ” “Sorry, Dad. I am doing my homework. I have no time for it.”
So Leo usually looks for his things. “Mum, where is my storybook ” “On the chair.” “Dad, where is my maths book ” “I don’t know. You know where it is.”
My friends, are you the same as Leo Let’s be a tidy boy or a tidy girl.
62.Who often tells Leo to tidy his things
A.His father. B.His mother. C.His friend. D.His teacher.
63.What does the underlined word “it” refer to (指代) in Paragraph 1
A.Doing homework. B.Looking for books.
C.Tidying the bedroom. D.Reading storybooks.
64.What does Leo usually do
A.He usually reads storybooks. B.He usually cleans his bedroom.
C.He usually plays Chinese chess. D.He usually looks for his things.
In America, there are chores for children of different ages. American parents think that it’s important to tell children about their duty in the family. Use this list of some chores for your children.
Ages 2-3 Help make the bed ◆ Pick up toys and books Take the washing to the laundry (洗衣房) Help feed pets Ages 4-5 Clear and set the table ◆ Help cook dinner Put away groceries (杂货) Ages 6-8 Take care of pets ◆ Take out the rubbish Ages 9-12 Help wash the car ◆ Learn to do the dishes Clean the bathroom
根据短文内容,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳答案。
65.Who is the passage written for
A.American children.
B.Chinese children.
C.Parents all over the world.
66.Why do American parents think children should do chores in the family
A.Because children have nothing to do except playing.
B.Because they think children should develop good habits.
C.Because they think it’s important to let children know their duty in the family.
67.Bob is 3 years old. What can he do
A.Set the table.
B.Help make the bed.
C.Do the dishes.
68.Which of the following is NOT true according to the list
A.Children should help parents do housework.
B.A 5-year-old child can help make dinner.
C.7-year-old Mary should help wash the car.
69.In which part of a magazine can we probably see this passage
A.Nature. B.Culture. C.Family.
Dave is in the classroom now, but he can’t find his schoolbag. Where is it Is it lost No! It is at his home. He doesn’t bring it to school. He calls his sister Sally and asks her to take his school things to school.
His schoolbag is on the chair. Under the chair is his pencil box. His English book is on the desk. His dictionary is on the bed. His pencil isn’t in the pencil box. It’s on the sofa (沙发).
Oh, Sally, don’t forget (忘记) to take his baseball. Where is his baseball It’s under the table.
70.Dave can’t find his .
A.schoolbag B.bottle C.key D.caps
71.Who is Sally
A.Dave’s friend. B.Dave’s cousin. C.Dave’s mother. D.Dave’s sister.
72.What’s on the sofa
A.The English book. B.The pencil. C.The dictionary. D.The pencil box.
73.Where is the baseball
A.Under the table. B.On the sofa. C.In the box. D.Under the chair.
“Mum, I can’t find my socks.” “Dad, I can’t find my schoolbag.” “Helen, do you see my keys
Eric’s things are everywhere. He often asks his family for help.
Now it’s 11:30 in the morning. Eric can’t find his English book. He must find it for the English class in the afternoon. It is not in his schoolbag.
“Do you see my English book ” Eric asks his sister Helen.
“No. But I find a white ruler,” she says.
“What about you, Dad ” Eric asks his father.
“No. But I find a black pen. Is it yours ”
“Yes, it is,” Eric says. “Thanks.”
The English book is lost (丢失了). Eric is sad (悲伤的)
“Eric, here is your English book,” Mum says. “You must be careful (仔细点).”
“I see, Mum. I will take good care of (将好好照看) my things,” says Eric.
74.How many people are there in Eric’s family
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
75.When does the conversation happen (发生)
A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening. D.At night.
76.What does the underlined word “It” refer to (指代)
A.The white ruler. B.The black pen. C.The schoolbag. D.The English book.
77.Who finds the English book
A.Eric’s friend. B.Eric’s sister. C.Eric’s mother. D.Eric’s father.
Akane, Australia
I think that having a big family is a really good thing. I come from a small family. I only have one brother. He doesn’t want to play with me, so I always like the idea of having a big family. I want to have more (更多的) brothers and sisters.
Jeyong, Singapore
There are six people in my family: my parents, two sisters, a younger brother and me. When we are all together, we have great fun. We talk and eat delicious food together. I’m never lonely. I think big families are better.
Simon, Australia
I think a small family is better. If you are the only child in the family like me, you’ll get all your parents’ love. They do everything for you. If you live in a family of five children, you have to share everything with the other four children: your parents’ love, your toys and even your clothes.
Todd, the US
For children, it’s better to have a big family, because they can do a lot of things together. But for parents, it’s better to have a very small family these days, because the life for a big family is very difficult.
阅读以上材料,回答下列各小题。
78.How many countries do these people come from
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
79.Who have the same idea about big families
A.Akane and Simon. B.Jeyong and Simon.
C.Akane and Todd. D.Akane and Jeyong.
80.What does the underlined word “lonely” mean
A.Do not have anyone to talk to. B.Happy.
C.Beautiful. D.Welcome.
81.According to the passage, we can know that Simon ________.
A.has no brothers or sisters B.only loves his parents
C.is from a family of five children D.likes sharing his toys with others
82.The passage is mainly (主要地) to ________.
A.introduce (介绍) some people and their hobbies B.share ideas about big and small families
C.tell us what kind of family is better D.tell us what a big family looks like
My parents help Grandma move from her farm to our house this year. She is old and she can’t live alone (独自地) on the farm. At first, she doesn’t feel well in the city.
There aren’t any of her old friends here. She doesn’t know what to do here.
One day, Grandma finds a small space on our balcony. She wants to plant something there. She asks me to help her. We put soil (土) in boxes. Grandma teaches me to plant seeds (种子). We grow carrots, tomatoes and even some flowers.
Every morning, we check (检查) our plants together. This is the first thing I do after I get up. Grandma shows me how to water them. We watch small green leaves come out of (出来) the soil (土壤). When the sun is too strong, we move them. When it rains, we laugh and run to save our plants.
Our “little farm” turns green. I like doing exercise while watching our plants. Grandma picks some vegetables and cooks them for us. She is happy and healthy now. She always says, “Farmers never stop farming—they just find new land (土地)! ”
83.Why does the writer’s grandma move to their house
A.Because of Grandma’s age. B.Because of Grandma’s farm.
C.Because of Grandma’s house. D.Because of Grandma’s job.
84.What does the underlined word “balcony” mean in Paragraph 3
A.客厅 B.餐厅 C.厨房 D.阳台
85.Which of the following do Grandma and the writer plant
A.①②④ B.①②⑤ C.②③⑤ D.②③④
86.What does the writer do first after getting up
A.He moves plants. B.He checks plants.
C.He does exercise. D.He picks vegetables.
87.Which of the following best shows the changes in Grandma’s feelings
A.B.C.D.
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.C 4.B 5.D
【导语】本文主要介绍了林梅和家人在每个星期天的活动。
1.细节理解题。根据“On Sundays, we always visit our grandparents and spend time with them because they live close to us.”可知,林梅在星期天总是去看望她的祖父母。故选B。
2.细节理解题。根据“On Sundays, we always visit our grandparents and spend time with them because they live close to us.”可知,林梅的祖父母住得离她家近。故选C。
3.细节理解题。根据“Dad usually helps do the cleaning. My brother Lin Tao and I help water the plants in Grandparents’ yard.”“Mum always makes a big lunch with Grandma.”“After lunch, my parents often drink tea and have a talk with my grandparents.”以及“We both like to take Grandpa’s dog, Doudou, for a walk. Sometimes we play Chinese chess with Grandpa.”可知,活动顺序为:爸爸通常帮忙打扫卫生→我哥哥林涛和我在祖父母的院子里帮忙给植物浇水→妈妈总是和奶奶一起做一顿丰盛的午餐→午饭后,我的父母经常喝茶,和我的祖父母聊天→我和哥哥都喜欢带爷爷的狗豆豆去散步→有时我们和爷爷下中国象棋。所以正确的顺序是2-6-4-1-5-3。故选C。
4.细节理解题。根据“Every Sunday, we are busy but happy.”可知,林梅每个星期天都忙碌但快乐。故选B。
5.细节理解题。根据“After lunch, my parents often drink tea and have a talk with my grandparents. But Lin Tao and I don’t like it.”可知,林梅不喜欢喝茶。故选D。
6.B 7.A 8.C 9.B 10.A
【导语】
本文是一篇记叙文,讲述了布朗夫人很胖,医生让她不要吃肉和蛋糕,但第二天早上她还是做了蛋糕,自己吃完了,为了不让丈夫生气,她又做了一个蛋糕,自己吃掉一半,留下一半在桌上,丈夫回来看到后很高兴。
6.细节理解题。根据文章第一段“Mrs. Brown is very fat (胖).‘Don’t eat meat or cakes,’ her doctor says to her.”可知,医生让布朗夫人不要吃肉和蛋糕是因为肉和蛋糕会让她更胖。故选B。
7.细节理解题。根据文章第四段“The next morning, Mrs. Brown makes a nice cake, and her husband eats half of it.”可知,第二天早上布朗夫人做了一个蛋糕,是给她的丈夫吃的。故选A。
8.细节理解题。根据文章第四段“The next morning, Mrs. Brown makes a nice cake, and her husband eats half of it.”可知,布朗先生那天早上吃了半个蛋糕。故选C。
9.细节理解题。根据文章第五段和第六段“In a few minutes she finishes the cake. ‘My husband is going to be very angry (生气),’ she says. ‘What am I going to do ’ She makes another cake very quickly, eats half of that, and leaves half on the table.”可知,布朗夫人又做了一个蛋糕是因为如果她的丈夫知道她吃了半个蛋糕,他会生气的。故选B。
10.推理判断题。根据文章第一段“‘Don’t eat meat or cakes,’ her doctor says to her.”以及最后一段“Her husband comes back later. He sees the half of the cake on the table and he is very happy.”可知,布朗先生看到桌上还有半个蛋糕,以为布朗夫人开始不吃蛋糕了,所以他很高兴。故选A。
11.C 12.C 13.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了大家庭和小家庭的不同特点,通过汤姆的大家庭和作者的小家庭为例,说明无论家庭大小,爱与互助才是最重要的,能让人感受到温暖。
11.细节理解题。根据“He lives with his grandparents, his parents, two brothers and one sister.”可知,汤姆的家人包括祖父母(2人)、父母(2人)、两个兄弟、一个姐妹和汤姆本人,总共2+2+2+1+1=8人。故选C。
12.细节理解题。根据“On weekends, we often go hiking or have a picnic.”可知,作者一家周末经常徒步旅行或野餐。故选C。
13.主旨大意题。文章开篇点明“所有家庭都不同”,随后分别介绍大家庭的热闹和小家庭的温馨,最后强调家庭的核心是爱,核心围绕“大家庭和小家庭”展开。故选A。
14.E 15.A 16.F 17.D 18.C
【导语】本文介绍了作者的大家庭,包括家庭成员和家庭中关于 “分享” 的生活方式,展现了幸福的家庭氛围。
14.根据“I have a big family.”以及“They are my father, my mother, my two elder sisters and me. That adds up to five, right ”可知,此处是介绍家庭成员数量,选项E“我家有七口人。”符合语境,引出下文对家庭成员的具体说明。故选E。
15.根据“They are the dog Katy and the cat Ben.”可知,此处是询问另外的家庭成员是谁,选项A“另外两个是谁?”符合语境,衔接下文对宠物的介绍。故选A。
16.根据“They ask us to share food, books and many other things.”可知,此处是关于家庭中“分享”的话题,选项F“在我家,父母经常说‘分享’这个词。”符合语境,引出下文关于分享的具体内容。故选F。
17.根据“Every Sunday evening, Mom adds up all the cards to see who gets the most.”可知,此处是关于“卡片”的规则,选项D“如果我们分享东西,我们可以得到一张卡片。”符合语境,解释了卡片的由来。故选D。
18.根据“We love each other and have a very happy family life.”可知,此处是总结家庭的相处模式,选项C“我们在家庭中互相帮助。”符合语境,体现家庭的互助与温暖。故选C。
19.D 20.A 21.B 22.C
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Tony对于家庭规则的看法,他认为家庭规则让他变得强壮,同时也让他的家庭生活幸福。
19.细节理解题。根据文章第一段“Maybe some kids don’t like having rules at home. But some do. Take Tony as an example.”可知,作者以Tony为例来开始这篇文章。故选D。
20.细节理解题。根据文章第三段“They can’t watch TV after dinner. The family usually sit together and have a talk. Tony likes to talk about his school and friends.”可知,Tony一家晚饭后通常会坐在一起聊天,Tony喜欢谈论他的学校和朋友。故选A。
21.推理判断题。根据文章最后一段“Tony likes every rule in his family. His family rules help him to be strong. And they also let his family live a happy life.”可知,Tony喜欢家里的每一条规则,他认为家庭规则帮助他变得强壮,也让他的家庭生活幸福。因此,选项B“Tony认为他的家庭规则是有帮助的”是正确的。故选B。
22.篇章结构题。文章第一段以Tony为例引出家庭规则的话题;第二段到第四段分别详细列举了Tony家的一些家庭规则;最后一段总结了Tony对家庭规则的看法和家庭规则给他带来的好处。因此,文章的结构为总分总。故选C。
23.C 24.A 25.B 26.B
【导语】本文主要介绍了为庆祝第30个国际家庭日而举办的一些家庭活动及活动规则。
23.细节理解题。根据“The International Day of Families is on May 15th every year.”可知,5月15日是国际家庭日。故选C。
24.细节理解题。根据“Its purpose (目的) is to draw people’s attention to (吸引注意力) the family.”可知,国际家庭日的目的是让人们多关注家庭。故选A。
25.细节理解题。根据“A cooking competition (比赛) among families.”可知,家庭可以参加烹饪比赛。故选B。
26.推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了为庆祝第30个国际家庭日而举办的一些家庭活动及活动规则,所以这篇文章可能来自一本杂志。故选B。
27.A 28.C 29.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Kate在晚餐时拒绝吃蔬菜,最终因饥饿而尝试并接受蔬菜的故事。
27.细节理解题。根据“But Kate doesn’t like vegetables. She doesn’t want to eat them and puts her bowl away.”可知,Kate不喜欢蔬菜,拒绝食用。故选A。
28.推理判断题。根据“Dad calls her name again. He thinks the dinner is nice.”以及“He doesn’t like her bad eating habits.”可推知,父亲因Kate的挑食行为感到不满。故选C。
29.细节理解题。根据“At 9:00 p.m., Kate wants to eat something”可知,晚上9点,Kate想吃点东西。故选C。
30.C 31.A 32.B 33.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Amy找不到心爱的笔,在妈妈提示下,最终在自己耳朵后面找到笔的有趣小故事。
30.细节理解题。根据“She looks under the bed. She looks in her desk. She looks behind (在……后面) the door and in her schoolbag.”可知,Amy在床底下、书桌里、门后面找过笔,文中未提及在书柜里找,①②④符合,故选C。
31.词句猜测题。根据“Check behind your ear.”以及后文Amy在耳朵后面找到了笔,可推测“check”意思是“仔细查看”,“Look carefully”符合,故选A。
32.细节理解题。根据“Mom says ‘Don’t cry. I will help you look for it.’ When Mom looks at her, she laughs...Mom says, ‘Check behind your ear.’ And when Amy checks her ear, she finds her pen.”可知,妈妈提示艾米检查耳朵后面才找到钢笔,是妈妈帮助了她,故选B。
33.细节理解题。根据“Check behind your ear.”以及“And when Amy checks her ear, she finds her pen.”可知,Amy的笔在她耳朵后面,故选D。
34.B 35.A 36.D 37.B
【导语】本文是记叙文。主要讲述了汤姆从一开始抵触去奶奶的农场,到逐渐享受农场生活、不愿离开的故事。
34.细节理解题。根据“Your mom and I are going to work there, we are too busy so we can’t take you”可知,汤姆的父母工作太忙,无法带他一起去非洲。故选B。
35.词义猜测题。根据前文“Let’s have a look at my horses”和后文“watches her feed the horses”可知,“stable”是饲养马匹的地方。故选A。
36.主旨大意题。文章围绕汤姆对农场假期的情感变化展开,从最初的愤怒抱怨到后来的喜爱留恋。故选D。
37.推理判断题。根据汤姆主动请求“Can I stay with Grandma a little longer ”以及前文他在农场学会骑马、照顾马匹的快乐经历,可推断他是因为热爱农场生活才想多停留。故选B。
38.A 39.B 40.D 41.B 42.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了彼得和他的邻居林戈太太之间的友好关系。
38.细节理解题。根据文中“She has two big dogs—Milo and Tilou.”可知,林戈太太有两条狗。故选A。
39.细节理解题。根据文中“Mrs Ringo gives Peter apples every autumn.”可知,林戈太太在秋天给彼得苹果。故选B。
40.细节理解题。根据文中“Every summer, Mrs Ringo goes to visit her friend in Shanghai.”可知,她每年夏天去上海。故选D。
41.细节理解题。根据文中“When Mrs Ringo comes home from Shanghai, she gives gifts to Peter and his parents to show thanks.”可知,她通过送礼物表示感谢。故选B。
42.最佳标题题。文章围绕林戈太太与彼得一家的友好邻里关系展开,最合适的标题是“A Nice Neighbour”。故选C。
43.A 44.B 45.D 46.A 47.C
【导语】本文主要介绍了泰勒夫人下班回家后因儿子比尔的东西到处都是而生气,后来发现比尔留下的卡片,得知他去朋友家做汉堡并会带回她喜欢的鸡肉汉堡,从而转怒为喜的故事。
43.细节理解题。根据“His books are on the sofa.”可知,比尔的书在沙发上。故选A。
44.细节理解题。根据“she finds her son, Bill’s things everywhere... Mrs. Taylor is angry (生气的)”可知,泰勒夫人生气是因为家里不整洁。故选B。
45.细节理解题。根据“I go to my friend Jack’s home to make hamburgers.”可知,比尔去杰克家做汉堡。故选D。
46.细节理解题。根据“His dog Coco is on the bed.”可知,Coco是比尔的狗。故选A。
47.细节理解题。根据“After reading the card, Mrs. Taylor isn’t angry. There is a smile on her face.”可知,卡片上的话让泰勒夫人感到开心。故选C。
48.A 49.B 50.C 51.A 52.A
【导语】本文主要讲述了Jim为家庭郊游制定的具体计划。
48.细节理解题。根据“Meeting Time: 7:30 AM at the gate of our house”可知,集合时间为早上7:30在自家门口。故选A。
49.细节理解题。根据“Transportation: Travel by car”可知,交通方式是乘坐汽车。故选B。
50.细节理解题。根据“Dad (likes sports): walk on 5-kilometer forest trail”可知,爸爸喜欢的运动是走5公里森林步道。故选C。
51.词句猜测题。根据“Transportation: Travel by car”可知,“Transportation”后面为具体交通方式,因此,其含义是“出行方式”。故选A。
52.推理判断题。通读全文可知,本文是Jim为家庭郊游制定的具体计划,属于典型的“家庭活动计划”。故选A。
53.C 54.A 55.C 56.B 57.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了英国女孩萨莉假期五天的活动安排。
53.细节理解题。根据“Dinner was at 6:30 p.m. After that, she finished her English homework.”可知,Sally在晚饭后做了作业。故选C。
54.细节理解题。根据“Sally went to the supermarket with her mother to buy fish for lunch as well as some pens.”可知,Sally和妈妈又去购物是去买午饭吃的鱼以及一些钢笔。故选A。
55.细节理解题。根据“She then read storybooks after lunch.”可知,Sally在第四天看了故事书。故选C。
56.细节理解题。根据Day One中“Then she played chess.”、Day Two中“Before Sally went to sleep, she played chess.”、Day Three中“she spent the next few hours playing chess.”、Day Four中“Sally played chess.”、Day Five中“When her mother cooked, she played chess.”可知,Sally每天都下棋。故选B。
57.主旨大意题。根据“Let’s look at Sally’s five days on her vacation.”可知,本文主要讲Sally的假期生活。故选A。
58.B 59.C 60.D 61.A
【导语】本文主要讲述了Sam因为英语考试失利而情绪低落,他的祖母通过一支铅笔的比喻来鼓励他,帮助他重拾信心的故事。
58.细节理解题。根据“Now he is sitting alone in his room.”及“She sits down next to Sam and gives him a pencil”可知,祖母是在Sam的房间和他交谈。故选B。
59.细节理解题。根据“Things like this are only for students who do well. I don’t do well,”及“It’s not a present for you.”可知,祖母给他铅笔时,Sam认为它是礼物。故选C。
60.推理判断题。根据“Sam feels good right away. He plans to make a change (改变) as his grandmother says.”可知,Sam听了祖母的话后,感觉好起来,并计划按照祖母说的做出改变,由此可知,他认为祖母的想法是有帮助的。故选D。
61.推理判断题。本文主要讲述了Sam因为英语考试失利而情绪低落,他的祖母通过一支铅笔的比喻来鼓励他,帮助他重拾信心的故事,属于家庭生活类文章,可以在报纸的家庭生活部分中看到这篇文章。故选A。
62.B 63.C 64.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Leo是一个不爱整洁的男孩,他的卧室很乱,父母经常提醒他整理房间,但他总是以做作业为由推脱,导致经常找不到自己的东西。
62.细节理解题。根据文章第1段“His mother often tells him to put his things in right places.”可推知,经常提醒Leo整理东西的是他的妈妈。故选B。
63.词句猜测题。根据文章第1段“I am doing my homework. I have no time for it.”并结合前文“Dear, can you make your bedroom tidy ”可推知,“it”指代的是整理卧室这件事。故选C。
64.细节理解题。根据文章第2段“So Leo usually looks for his things.”可推知,Leo经常做的事情是找东西。故选D。
65.A 66.C 67.B 68.C 69.C
【导语】本文介绍了美国不同年龄的孩子适合的家务。
65.细节理解题。根据“In America, there are chores for children of different ages.”可知本文介绍了美国不同年龄的孩子适合的家务。故选A。
66.细节理解题。根据“American parents think that it’s important to tell children about their duty in the family.”可知美国父母认为告诉孩子他们在家庭中的责任很重要。故选C。
67.细节理解题。根据“Help make the bed ◆ Pick up toys and books Take the washing to the laundry (洗衣房) Help feed pets”可知2到3岁的孩子可以做的家务有整理床铺、拾起玩具和书、把要洗的衣服拿到洗衣房、帮助喂宠物。故选B。
68.细节理解题。根据“Ages 9-12 Help wash the car ◆ Learn to do the dishes Clean the bathroom”可知洗车是9到12岁孩子做的事,C项表述错误。故选C。
69.推理判断题。本文主要介绍了美国孩子在各个年龄段应该做的家务,和家庭相关,推测可在杂志中的“家庭”板块中阅读到。故选C。
70.A 71.D 72.B 73.A
【导语】本文是一篇记叙文,介绍了Dave在学校找不到自己的书包,意识到书包放在家里,然后打电话让他的妹妹Sally把一些学校用品带到学校。
70.细节理解题。根据“Dave is in the classroom now, but he can’t find his schoolbag.”可知,Dave找不到他的书包。故选A。
71.细节理解题。根据“He calls his sister Sally and asks her to take his school things to school.”可知,Sally是Dave的妹妹。故选D。
72.细节理解题。根据“His pencil isn’t in the pencil box. It’s on the sofa (沙发).”可知,铅笔在沙发上。故选B。
73.细节理解题。根据“Where is his baseball It’s under the table.”可知,棒球在桌子下。故选A。
74.B 75.A 76.D 77.C
【导语】本文主要讲述了Eric经常找不到自己的东西,某天上午寻找英语书的经历。
74.细节理解题。文中提到了Eric的妈妈、爸爸、姐姐Helen,加上Eric自己,共四口人。故选B。
75.推理判断题。根据“Now it’s 11:30 in the morning.”可知,对话发生在上午。故选A。
76.词句猜测题。根据“Eric can't find his English book. He must find it for the English class in the afternoon. It is not in his schoolbag.”可知,“It”指代的是英语书。故选D。
77.细节理解题。根据“‘Eric, here is your English book,’ Mum says.”可知,是Eric的妈妈找到了英语书。故选C。
78.C 79.D 80.A 81.A 82.B
【导语】本文通过四个来自不同国家的人的表述,分享了他们对于大家庭和小家庭的不同看法。
78.细节理解题。根据文章内容可知,Akane来自澳大利亚,Jeyong来自新加坡,Simon来自澳大利亚,Todd来自美国,共来自三个国家。故选C。
79.细节理解题。根据“Akane, Australia”中的“I think that having a big family is a really good thing.”以及“Jeyong, Singapore”中的“I think big families are better.”可知,Akane和Jeyong对大家庭有相同的看法。故选D。
80.词句猜测题。根据“There are six people in my family: my parents, two sisters, a younger brother and me. When we are all together, we have great fun. We talk and eat delicious food together. I’m never lonely.”可知,家里人多的时候,一起玩,一起聊天,一起吃东西,很有趣,由此推断“lonely”的意思是“孤独的,没有可交谈的人”。故选A。
81.细节理解题。根据“Simon, Australia”中的“If you are the only child in the family like me, you’ll get all your parents’ love.”可知,Simon是独生子,没有兄弟姐妹。故选A。
82.主旨大意题。根据全文内容可知,本文主要介绍了四个人对于大家庭和小家庭的不同看法。故选B。
83.A 84.D 85.B 86.B 87.C
【导语】本文讲述了作者的奶奶搬到城市后,和作者一起在阳台上种菜、种花的故事,奶奶因此变得开心和健康。
83.细节理解题。根据“She is old and she can’t live alone (独自地) on the farm.”可知,奶奶因为年纪大,不能一个人生活,所以搬来和作者一家住,故选A。
84.词句猜测题。根据“Grandma finds a small space on our balcony. She wants to plant something there.”以及结合生活常识可知,balcony是阳台。故选D。
85.细节理解题。根据“We grow carrots, tomatoes and even some flowers.”可知,他们种了胡萝卜、西红柿和花,对应①②⑤,故选B。
86.细节理解题。根据“Every morning, we check (检查) our plants together. This is the first thing I do after I get up.”可知,作者每天早上起床后的第一件事是检查植物。故选B。
87.推理判断题。根据文中“At first, she doesn’t feel well in the city.”以及“She is happy and healthy now.”可知,奶奶的心情从不开心变得开心,故选C。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览