【单元考点培优】Module 6 考点15:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Module 6 考点15:阅读理解-判断-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 6 考点15:阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hello, Sam. We’re Lucy and Lily. We want to be your pen friends. We live in Beijing. There is a lot to see in Beijing. Lily has got a Chinese kite and we often fly it in the park. We like Chinese food. We’ve got some chopsticks, but they were difficult for us to use. Now we can use chopsticks very well. We’ve got some stamps from China too. Have you got a book about China We can send you one.
1.Lily and Lucy live in China. ( )
2.Lily and Lucy have got some Chinese kites. ( )
3.Lily and Lucy can’t use chopsticks well now. ( )
4.Lily and Lucy have got some stamps from China. ( )
5.Sam can send Lily and Lucy a book about China. ( )
Jim comes from England. He lives in China with his father and mother now. He likes China and Chinese food. From Monday to Friday he goes to school. And he has no time to go home for lunch, so he has lunch at school. The lunch at his school is good. He eats fish, meat, vegetables and fruit. Jim can use chopsticks well now.
6.Jim is British. ( )
7.Jim lives in China with his parents now. ( )
8.Jim doesn't go to school on Saturdays. ( )
9.Jim has lunch at home from Monday to Friday. ( )
10.Using chopsticks is difficult for Jim now. ( )
The First Chinese Stamp
China made its first stamps in l878. The first stamps were of a very big dragon. Behind the dragon there were clouds and waves(波浪).
People all over the world love to collect stamps from China. Chinese stamps are famous, because they are very beautiful. They also show Chinese history, people, places and animals.
Many stamps in China were children’s paintings(绘画). People love these stamps. The paintings tell about China and the children’s work is very good.
11.Canada made its first stamps in 1878. ( )
12.The first stamps were of a very big dragon. ( )
13.People all over the world love to collect stamps from China. ( )
14.Chinese stamps are not famous. ( )
15.Many stamps in China were children’s paintings. ( )
根据短文,判断正(T)误(F)。
I'm Ted. It was my birthday last Friday. Now I'm nine years old. My good friends were at my home. Lanlan has got long, black hair. She is very nice. Taotao and Daming were very naughty. They watched TV and laughed, There was a big cake for me. We were very happy.
16.It was Ted's birthday last Sunday. ( )
17.Now Ted is nine. ( )
18.Ted has got long, black hair. ( )
19.Taotao and Daming were very naughty. ( )
20.There was a big bag for Ted. ( )
阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。
Dear Mary,
Thank you for your letter. I’m very glad to be your pen friend. I’m thirteen years old. I live in Shanghai. I’m a pupil. We study Chinese, English, maths, science, art and PE. My favourite subject is English. I hope I’ll be an English teacher in the future(在将来). I have a happy family of four: my father, my mother, my sister and me. We live in a new house. Near our house, there is a new hospital and a kindergarten(幼儿园). I would like to know more about you. Please write to me soon. My email address is linda @ . cn. My telephone number is 86535759.
Best wishes.
Yours,
Linda
21.This letter is from Mary to Linda. ( )
22.Linda has got eight subjects at school. ( )
23.Linda likes English best. ( )
24.There’s a supermarket near Linda’s house. ( )
25.Linda hasn’t got an email address. ( )
阅读理解。判断对(T)错(F)。
Last week I went to the cinema. I had a good seat. The film was very interesting. But I didn’t enjoy it. A young man and a young woman were sitting behind me. They were talking loudly. I got very angry. I could not hear the film. I turned round. I looked at them angrily. But they didn’t see me. At last I could not hear it. I said to them. “I couldn’t hear a word!”
“It’s none of your business(没你的事),” the young man said rudely, “this is a private conversation(私人谈话).”
26.Last Sunday I went to the cinema. ( )
27.A young man and a young woman were sitting in front of me. ( )
28.The film was very bad, so I didn’t enjoy it. ( )
29.Two young people weren’t watching the film. ( )
30.From this story we can see that the two young people were kind. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
A woman is at the cinema, and she is enjoying the film(电影). There is a man sitting next to her. Suddenly he begins to look for something on the floor. The woman is angry and asks, “What are you doing there What are you looking for ” “A piece of chocolate. ” the man says to her. “I dropped it on the floor. ” “A piece of chocolate ” the woman says angrily. “It's dirty now! Take this and be quiet, please!I'm watching the film!”
She gives the man a big piece of chocolate.
“But, ”the man says, "One of my teeth(牙)is in the chocolate!”
31.The man and the woman are at the cinema. ( )
32.The man sits in front of the woman. ( )
33.The underlined(下画线)word“dirty”means(意思是)“not clean”. ( )
34.The woman gives the man a piece of chocolate. ( )
35.In fact(事实上), the man wants to find one of his teeth. ( )
Hello, Tom. We're Laura and Amy. We want to be your pen friends. We live in Beijing. There are many places worth seeing in Beijing. Amy has got a Chinese kite and we often fly it in the park. We like Chinese food. We've got some chopsticks, but they were difficult for us to use. Now we can use chopsticks very well. We've got some stamps from China, too. Have you got a book about China We can send you one.
36.Amy and Laura live in China. ( )
37.Amy and Laura have got some kites. ( )
38.Amy and Laura can't use chopsticks well. ( )
39.Amy and Laura have got some stamps from China. ( )
40.Tom can send Amy and Laura a book about China. ( )
阅读短文, 判断正(T)误(F)。 (建议用时:4分钟)
People usually use chopsticks when they have Chinese food. But it is difficult for the people from foreign(外国的) countries. Because they usually eat with a knife and fork when they have western food. Lots of Americans like Chinese food now. They often eat in the Chinese restaurants. Some of them can use chopsticks very well.
41.People usually use chopsticks to eat Chinese food. ( )
42.Using chopsticks is difficult for foreign people. ( )
43.People use chopsticks to eat western food. ( )
44.Many Americans like Chinese food now. ( )
45.All Americans can use chopsticks very well. ( )
I haven’t got a brother or sister. In China, most families have only one child. My parents love me. I have got a cousin in London. He has got a big family. He has got two sisters. They are twins. They look the same.
46.I have got a brother. ( )
47.My parents love me. ( )
48.My cousin is in America. ( )
49.My cousin has got two sisters. ( )
50.My cousin’s sisters look the same. ( )
阅读短文,判断句子的正确(T)或错误(F)。
I’m Li Ming. I have a pen friend. His name is Tom. He’s from the UK. He’s 12 years old. We often talk about our hobbies and school life. I like playing football and swimming. He likes collecting postcards. I often send him some Chinese postcards. There have got famous people on them. I also told him about my school. There are 50 classrooms in my school. And there is a big playground. We play games with our friends after class there. Tom told me about his school too. His school is very beautiful.
51.Tom is Li Ming’s pen friend. ( )
52.Tom’s hobby is swimming. ( )
53.Li Ming often sends Tom some Japanese postcards. ( )
54.There is a big playground in Li Ming’s school. ( )
55.Tom’s school is beautiful. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello! My name is David. I’m nine years old. I like black and white. I like apples and oranges. Today is my birthday. I eat some noodles (面条). I am happy. I have many gifts. I have two orange bags. I have three brown toy bears. I have a pet. It’s a dog. It’s white. I like my dog. I have five toy birds too. They are blue. They are small. I like them all.
56.David is 10 years old. ( )
57.David likes black and white. ( )
58.David likes bananas and oranges. ( )
59.David eats some cake. ( )
60.The toy birds are small. ( )
阅读短文,判断句子的正(T)误(F)。
Betty is an American girl. She is thirteen. She lives in Beijing with her parents. She doesn’t know much Chinese. She can’t speak Chinese well. Sometimes her friends don’t understand her. It’s Sunday morning. She’s going to the zoo to see the pandas. She’s waiting at the bus stop. At the bus stop, she asks a Chinese boy how to go to the zoo. But the boy can’t understand her. Then she takes out a pen and some paper. She draws a panda on it and shows the picture to the boy. The boy smiles and then shows her the way to the zoo.
61.Betty lives in Beijing with her parents. ( )
62.Betty’s friends can understand her Chinese well. ( )
63.Betty is going to the zoo on foot. ( )
64.A boy helps Betty to go to the zoo. ( )
65.Betty is a clever girl. ( )
根据以上内容判断下列句子正(T)误(F)。
My name’s Maria and I’m from London. I’m a student and I’m thirteen. I’m in class 2. I go to school every day, but I never go on Saturday and Sunday! On Monday I get up at seven o’clock. I have breakfast at ten past seven. I usually have bread, sausages, an apple, and I drink orange juice. School starts at half past eight and finishes at twenty past three. I often watch TV in the afternoon, and I sometimes listen to music. I usually finish my homework at about seven o’clock. In the evening I often cook dinner with my mum. We cook pasta or vegetables, and we sometimes cook fish. After dinner, I read a book for fifteen minutes. And I go to bed at about ten o’clock. I’m always tired on Saturdays. I often go shopping with my friends, and I sometimes go to the cinema. On Sundays I usually stay at home, and I sometimes visit my grandparents.
66.Maria has breakfast at seven o’clock. ( )
67.School finishes at half past three. ( )
68.Maria and her mum sometimes cook fish for dinner. ( )
69.Maria often goes shopping with her friends on Saturdays. ( )
70.Maria never visits her grandparents. ( )
阅读短文,判断下列句子是否正确,正确的用T表示,不正确的用F表示。
Hello, I’m Kitty. I live in Shanghai. I love travelling. Last summer holiday, I went to London with my family. It took about 12 hours to get there by plane. London is the capital of the UK. We visited Big Ben, Tower Bridge and the British Museum. I spent two days in the British Museum. I also took photos on the London Eye. I ate fish and chips. Everyone had a good time there.
71.Kitty lives in Shanghai. ( )
72.Kitty went to Beijing last winter holiday. ( )
73.Kitty and her family went to London by plane. ( )
74.London is the capital of the USA.( )
75.Kitty spent three days in the British Museum. ( )
阅读短文,判断句子的对(T)错(F)。
Last winter, Harbin became a popular city in China. It’s famous for its beautiful Ice and Snow World (冰雪大世界) and interesting winter activities.
Jack went to Harbin with his parents last winter vacation. On the first day, they walked to Central Street (中央大街) and saw many amazing ice sculptures (冰雕). Jack bought some gifts for his grandparents.
On the second day, Jack went skiing on the Songhua River. That was interesting. Jack ate delicious food such as the Harbin sausages (红肠) and the frozen pears (冻梨). They also visited Saint Sophia Cathedral (圣索菲亚大教堂) and took lots of pictures. They had a good time in Harbin.
76.Harbin is famous for the Ice and Snow World and winter activities. ( )
77.Jack went to Harbin with his friends last winter holiday. ( )
78.On the first day, Jack took lots of pictures and bought some gifts for his friends. ( )
79.On the second day, Jack ate the Harbin sausages and the frozen pears. ( )
80.Jack and his family were happy in Harbin. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.T 2.F 3.F 4.T 5.F
【导语】本文是一封莉莉和露西写给萨姆的信件,介绍了她们在中国的一些情况。
1.句意:莉莉和露西住在中国。根据句子“We live in Beijing.我们住在北京。”可知题干与短文相符,故答案为T。
2.句意:莉莉和露西有一些中国风筝。根据句子“Lily has got a Chinese kite and we often fly it in the park.莉莉有一只中国风筝,我们经常在公园里放它。”可知是莉莉有一些风筝,故题干与短文不符,故答案为F。
3.句意:莉莉和露西现在不会很好的使用筷子。根据句子“Now we can use chopsticks very well.现在我们可以很好地使用筷子。”故题干与短文不符,故答案为F。
4.句意:莉莉和露西有一些来自中国的邮票。根据句子“We’ve got some stamps from China too.我们也有一些来自中国的邮票。”可知题干与短文相符,故答案为T。
5.句意:山姆可以给莉莉和露西寄一本关于中国的书。根据句子“Have you got a book about China We can send you one.你有关于中国的书吗?我们可以给你寄一个。”可知题干与短文不符,故答案为F。
6.T 7.T 8.T 9.F 10.F
【分析】短文大意:介绍吉姆在中国的情况。
6.题干句意:吉姆是英国人。根据Jim comes from England.可知他来自英国,故题干正确,故答案为T。
7.题干句意:吉姆现在和他的父母住在中国。根据He lives in China with his father and mother now. 可知题干正确,故答案为T。
8.题干句意:吉姆在星期六不去上学。根据From Monday to Friday he goes to school. 可知从星期一到星期五他去上学。故题干正确,故答案为T。
9.题干句意:从星期一到星期五吉姆在家吃午饭。根据And he has no time to go home for lunch, so he has lunch at school. 可知他在学校吃午饭。故题干错误,故答案为F。
10.题干句意:现在对于吉姆来说使用筷子很难。根据Jim can use chopsticks well now.可知现在他能很好的使用筷子了。故题干错误,故答案为F。
11.F 12.T 13.T 14.F 15.T
【导语】本文介绍了中国的第一批邮票,现在的邮票,以及人们对中国邮票的喜爱。
11.句意:加拿大于1878年首次发行邮票。根据“China made its first stamps in l878. 中国于1878年首次发行邮票。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
12.句意:第一批邮票上是一条很大的龙。根据“he first stamps were of a very big dragon. 第一批邮票上是一条很大的龙。 ”可知题干与原文相符,故答案为T。
13.句意:全世界的人都喜欢收集中国邮票。根据“People all over the world love to collect stamps from China. 全世界的人都喜欢收集中国邮票。”可知题干与原文相符,故答案为T。
14.句意:中国邮票并不出名。根据“Chinese stamps are famous, because they are very beautiful. 中国邮票很有名,因为它们很漂亮。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
15.句意:中国的许多邮票都是儿童画。根据“Many stamps in China were children’s paintings. 中国的许多邮票都是儿童画。”可知题干与原文相符,故答案为T。
16.F 17.T 18.F 19.T 20.F
【解析】16.题干句意为“上周日是Ted的生日。”,根据“It was my birthday last Friday.”可知表生日是上周五,表述错误,故答案为F。
17.题干句意为“现在Ted九岁。”,根据“Now I'm nine years old.”可知Ted九岁,表述正确,故答案为T。
18.题干句意为“Ted有长长的黑头发。”,根据“Lanlan has got long, black hair.”可知是蓝蓝才有长长的黑头发,表述错误,故答案为F。
19.题干句意为“淘淘和大明非常淘气。”,根据“Taotao and Daming were very naughty.”可知他们两个很淘气,表述正确,故答案为T。
20.题干句意为“有一个给Ted的大的包。”,根据“There was a big cake for me.”可知是有一个大蛋糕,不是大的包,表述错误,故答案为F。
21.F 22.F 23.T 24.F 25.F
【分析】21.句意:这是一封Mary写给Linda的信。根据开始的Dear Mary以及最后的署名Linda可知是Linda写给Mary的,故答案为F。
22.句意:Linda在学校有8门课。根据We study Chinese, English, maths, science, art and PE. 可知有6门课,不是8门课,故答案为F。
23.句意:Linda最喜欢英语。根据 My favourite subject is English. 可知最喜欢英语,故答案为T。
24.句意:Linda家附近有个超市。根据Near our house, there is a new hospital and a kindergarten(幼儿园). 可知附近是医院和幼儿园,不是超市,故答案为F。
25.句意:Linda没有电子邮件邮箱。根据My email address is linda @ . cn. 可知是有的,故答案为F。
26.F 27.F 28.F 29.T 30.F
31.T 32.F 33.T 34.T 35.T
【解析】31.由短文可知一位女士和男士在电影院里,故答案为T。
32.由句子There is a man sitting next to her.可知男的坐在女士的旁边,不是前面,所以叙述错误,故答案为F。
33.dirty的意思:脏的,所以叙述正确,故答案为T。
34.由句子She gives the man a big piece of chocolate.可知女士给了男士巧克力所以叙述正确,故答案为T。
35.由句子"One of my teeth(牙)is in the chocolate!”可知事实上,男士想要找他的一颗牙,叙述正确,故答案为T。
36.T 37.F 38.F 39.T 40.F
【导语】本文介绍了艾米和劳拉想和汤姆成为笔友,向汤姆介绍她们在中国的情况。
36.句意:艾米和劳拉住在中国。根据短文中的“We’re Laura and Amy. We want to be your pen friends. We live in Beijing. ”可知艾米和劳拉住在中国,该句与短文相符,故答案为T。
37.句意:艾米和劳拉有一些风筝。根据短文中的“Amy has got a Chinese kite and we often fly it in the park.”可知艾米有一个中国风筝,该句与短文不相符,故答案为F。
38.句意:艾米和劳拉不能很好地使用筷子。根据短文中的 “Now we can use chopsticks very well.”可知艾米和劳拉能很好地使用筷子,该句与短文不相符,故答案为F。
39.句意:艾米和劳拉有一些来自中国的邮票。根据短文中的“We’ve got some stamps from China, too. ”可知艾米和劳拉有一些来自中国的邮票,该句与短文相符,故答案为T。
40.句意:汤姆可以给艾米和劳拉寄一本关于中国的书。根据短文中的“Have you got a book about China We can send you one.”可知艾米和劳拉可以给汤姆寄一本关于中国的书,该句与短文不相符,故答案为F。
41.T 42.T 43.F 44.T 45.F
46.F 47.T 48.F 49.T 50.T
51.T 52.F 53.F 54.T 55.T
【导语】本文介绍了李明和他笔友汤姆的兴趣爱好以及各自的学校生活。
51.句意:汤姆是李明的笔友。根据句子“I have a pen friend. His name is Tom. ”可知汤姆是李明的笔友,题干与短文相符,故答案为T。
52.句意:汤姆的爱好是游泳。根据句子“I like playing football and swimming.”可知李明的爱好是游泳,题干与短文不符,故答案为F。
53.句意:李明经常给汤姆寄一些日本的明信片。根据句子“I often send him some Chinese postcards.”可知李明经常给汤姆寄一些中国的明信片。题干与短文不符,故答案为F。
54.句意:在李明的学校里有一个大操场。根据句子“And there is a big playground.”可知李明的学校有一个大操场。题干与短文相符,故答案为T。
55.句意:汤姆的学校是漂亮的。根据句子“Tom told me about his school too. His school is very beautiful.”可知汤姆的学校是非常漂亮的。题干与短文相符,故答案为T。
56.F 57.T 58.F 59.F 60.T
【导语】本文主要介绍大卫的个人信息及喜好等。
56.句意:大卫十岁。根据“I’m nine years old.”可知大卫九岁,故答案为F。
57.句意:大卫喜欢黑色和白色。根据“I like black and white.”可知大卫喜欢黑色和白色,故答案为T。
58.句意:大卫喜欢香蕉和橙子。根据“I like apples and oranges.”可知喜欢苹果和橙子,故答案为F。
59.句意:大卫吃了一些蛋糕。根据“I eat some noodles (面条).”可知是吃了一些面条,故答案为F。
60.句意:玩具鸟是小的。根据“I have five toy birds too. They are blue. They are small.”可知玩具鸟是小的,故答案为T。
61.T 62.F 63.F 64.T 65.T
【导语】本文介绍了贝蒂的个人信息和贝蒂问路的经历。
61.句意:贝蒂和父母住在北京。根据“She lives in Beijing with her parents.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
62.句意:贝蒂的朋友能很好地理解她的中文。根据“Sometimes her friends don’t understand her.”,可知有时不能理解,故答案为F。
63.句意:贝蒂要步行去动物园。根据“She’s going to the zoo to see the pandas. She’s waiting at the bus stop.”,可知要坐公共汽车去,故答案为F。
64.句意:一个男孩帮助贝蒂去动物园。根据“The boy smiles and then shows her the way to the zoo.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
65.句意:贝蒂是一个聪明的女孩。根据Betty因语言不通无法问路,便“draws a panda on it and shows the picture to the boy”(画熊猫来沟通),通过灵活的方式解决问题,可判断她很聪明,故答案为T。
66.F 67.F 68.T 69.T 70.F
【导语】本文介绍了玛丽亚。
66.句意:玛丽亚七点钟吃早餐。根据“I have breakfast at ten past seven.”,可知在七点十分吃早餐,故答案为F。
67.句意:学校三点半放学。根据“School starts at half past eight and finishes at twenty past three.”,可知三点二十放学,故答案为F。
68.句意:玛丽亚和她的妈妈有时会做鱼当晚餐。根据“In the evening I often cook dinner with my mum. We cook pasta or vegetables, and we sometimes cook fish.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
69.句意:玛丽亚经常在星期六和朋友去购物。根据“On Saturdays. I often go shopping with my friends, and I sometimes go to the cinema.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
70.句意:玛丽亚从不去看望她的祖父母。根据“On Sundays I usually stay at home, and I sometimes visit my grandparents.”,可知有时看望祖父母,故答案为F。
71.T 72.F 73.T 74.F 75.F
【导语】本文主语介绍了凯蒂去年暑假去伦敦的旅行。
71.句意:凯蒂住在上海。根据“Hello, I’m Kitty. I live in Shanghai.”可知凯蒂住在上海,句子和短文相符,故答案为T。
72.句意:凯蒂去年寒假去北京了。根据“Last summer holiday, I went to London with my family.”可知文章介绍的是去年暑假,凯蒂去伦敦了,句子和短文不符,故答案为F。
73.句意:凯蒂和她的家人坐飞机去伦敦了。根据“Last summer holiday, I went to London with my family. It took about 12 hours to get there by plane.”可知凯蒂和她的家人坐飞机去伦敦了。句子和短文相符,故答案为T。
74.句意:伦敦是美国的首都。根据“London is the capital of the UK.”可知伦敦是英国的首都,句子和短文不符,故答案为F。
75.句意:凯蒂在英国博物馆度过了三天。根据“I spent two days in the British Museum.”可知凯蒂在英国博物馆度过了两天。句子和短文不符,故答案为F。
76.T 77.F 78.F 79.T 80.T
【导语】本文讲了杰克去年寒假和父母去哈尔滨旅行的事情。
76.句意:哈尔滨以冰雪大世界和冬季活动而闻名。根据“It’s famous for its beautiful Ice and Snow World (冰雪大世界) and interesting winter activities.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
77.句意:去年寒假,杰克和朋友们去了哈尔滨。根据“Jack went to Harbin with his parents last winter vacation.”,可知是和父母,故答案为F。
78.句意:第一天,杰克拍了很多照片,给朋友买了一些礼物。根据“On the first day, they walked to Central Street (中央大街) and saw many amazing ice sculptures (冰雕). Jack bought some gifts for his grandparents.”,可知给祖父母买了一些礼物,故答案为F。
79.句意:第二天,杰克吃了哈尔滨香肠和冻梨。根据“On the second day, Jack went skiing on the Songhua River. That was interesting. Jack ate delicious food such as the Harbin sausages (红肠) and the frozen pears (冻梨).”,可知题干与短文相符,故答案为T。
80.句意:杰克和他的家人在哈尔滨过得很开心。根据“They had a good time in Harbin.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览