【单元考点培优】Module 6 考点17:阅读理解-任务型-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Module 6 考点17:阅读理解-任务型-2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版(三起)六年级英语上册核心考点精练
Module 6 考点17:阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
读下面的信,并回答问题。
Dear Sam and Amy,
I am Daming’s friend and I want to be your friend too. I live in New York, but I am not American. I am from London in the UK. So we are all British!
Do you like China I want to visit China next year. Daming has got a Chinese dragon kite and we often fly it in the park. It’s difficult for me.
Have you got a book about the US I can send you one. Please write to me and we can be pen friends.
Daming says he will write to you soon.
Best,
Laura
1.Where does Laura live
She lives .
2.Is Laura American
3.What does Laura want to do next year
She .
4.Is flying a kite difficult for Laura
5.Has Laura got a book about the US
根据短文回答问题。
Hello. I’m Sally and I live in Australia. Australia is a very big country and I live in the north.
I’ve got a sister. We don’t live near any schools. So my mother teaches us at home. We have classes in the morning and in the afternoon. We also go swimming and ride our horses.
I’d like to have a pen friend in China because I’m studying Chinese history.
6.What country does Sally live in
She lives .
7.How many sisters has Sally got
She .
8.Does she live near any schools
9.What does she do in the morning and in the afternoon
She in the morning and in the afternoon.
10.Is she studying Chinese history now
阅读短文,补全句子。
I’m a French student. I go to London for this summer holiday. I know a little English, but I can’t speak it well. One day, I go to a restaurant. I want to have some eggs and rice for lunch. But I don’t know the English word for “egg”. I look around and see a picture of a chick. I point to the picture and ask the waiter, “What do you call chicks before they are born(出生) ” The waiter says, “Eggs, sir.” “OK!” I say. “Please give me two eggs and some rice.”
11.The writer knows English.
12.The writer speak English well.
13.The writer the English word for “egg”.
14.The writer wants to have for lunch.
15.The writer points to and asks the waiter.
16.阅读短文,按要求做题。从礼物清单中选出 Mary 收到的礼物,在对应的括号内画“√”。
My name is Mary. Today is my birthday. I have got many presents. My father buys me a book. It’s about animals. I’ve got a beautiful dress from my mother. I like it very much. I’ve got a new bicycle from my grandpa. I can’t ride it. My grandma make a birthday cake for me. It’s delicious. I’ve got a postcard from my brother Tom. How happy I am!
Gift List
1. ( )
2. ( )
3. ( )
4. ( )
5. ( )
6. ( )
Linda is 12 years old. She lives in Sydney. She can speak English and Chinese. She likes collecting dolls. And she often plays with dolls. She has a pen friend. His name is Xiaoyong. Xiaoyong lives in China. They often write emails to each other. Linda wants to visit the Great Wall. And she will go there this summer.
17.阅读短文,判断下列句子正误。
(1) Linda can speak Chinese and English. ( )
(2) Linda often plays with dolls. ( )
(3) Xiaogang is Linda's pen friend. ( )
(4) Xiaoyong lives in America. ( )
(5) Linda will go to the Huangshan Mountain this summer. ( )
18.根据短文内容,回答问题。
(1) What's Linda's hobby
(2) Do Linda and Xiaoyong often write letters to each other
Hello, I'm Lucy. I'm from England. I live in Beijing with my parents now. I've got many Chinese friends. We often play together. I visited Kunming with my parents last summer. We went there by plane. We saw folk dances. We had a good time!
19.Lucy comes from .
20.She has got many .
21.She visited Kunming with .
22.They went to Kunming .
23.They were very in Kunming.
24.阅读短文,完成表格。
Dear my friends,
My name is Jim. I am twelve years old. I live in London, England. I can speak French. I want to go to Beijing.
I like music, riding my bicycle and collecting stamps. I have got lots of friends, too. Bob is twelve years old, too. He speaks Chinese very well. He likes Chinese kites. So he wants a Chinese pen friend. Sally is eleven. She is my cousin and friend. She can speak English.
She likes painting and collecting pictures about China. She wants to go to the Great Wall. So she wants a Chinese girl to be her pen friend. Do you want to be their pen friends Here are two email addresses: Bob@ and Sally@. You can write emails to them.
Best,
Jim
Name Age Likes… Wants to… Language(语言)
Jim
Bob
Sally
阅读理解。
Looking for excuses
George hates school and he is always looking for excuses not to go to school. He spends more time at home than at school. On the days he has to go to school, he looks for excuses to come home early.
One day he comes home from school in the middle of the day.
His father is surprised, “You' re home early. Is the school closed today ”
“No, dad, “George says, “It's open. I came home early. “
“How could you do that What did you say to the teacher ”
“I told her that I had a new baby brother and that I had to come home and help you. “
“But your mother has had twins, “his father says. “You’ve got a baby brother and a baby sister. “
“Yes, I know, dad, “George says, “I'm going to say I have my baby sister next week. “
阅读短文, 判断正(T)误(F)或选择正确的答案
25.The father asks George to look after the twin brother. ( )
26.George has another good excuse to come home early next week. ( )
27.George is going to say he has a baby sister next week. ( )
28.When does George come home one day ( )
A.At noon. B.In the morning. C.In the evening.
29.What is George's excuse ( )
A.He has a new baby brother.
B.He has to look after his father.
C.He has to help his mother.
阅读短文, 回答问题。
There are many people on the bus. Some have seats, but others have to(不得不)stand. At a bus stop, a woman gets on the bus. An old man tries(试着)to stand up.
“Oh, no, thank you, ”the woman forces(强迫)him back to the seat. "Please don't do that. I can stand. ”
“But, madam(夫人), let me. . . ”says the man.
“I ask you to keep your seat. "the woman says. She puts(放)her hands on the old man's shoulder(肩膀).
But the man still(仍然)tries to stand up, “Madam, will you please let me. . . ” “ Oh, no, ”says the woman. She forces the man back again(又).
At last(最后)the old man shouts(大声喊), “I wants to get off(下车)the bus!”
30.Where did the story happen(发生)
31.Did all the people have seats
32.What did the woman put on the old man's shoulder
阅读两个笔友之间的邮件,选择正确的答案。
Dear Sam,
I’m very excited to be your pen friend. My name is Jim. I’m from Los Angeles. It’s in the west of America. I’m thirteen years old. I have a brother named Tim. We’ve got a dog and a cat. Do you have any pets I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball. So I like collecting basketballs. What are your hobbies Please write back soon (尽快).
Best,
Jim
Dear Jim,
I’m very happy to get your letter today. I have a lovely sister named Amy. We live in London. I want to have a pet, but I can’t, dogs and cats make me sneeze (打喷嚏). I like playing basketball too. I can jump very high, and I am in our school basketball team, our team won many games. I also like reading and writing stories. I collect stories too. Do you have any interesting stories
Your friend,
Sam
33.(1) Jim is from ____. ( )
A.the UK B.the US C. CHN
(2) Both Jim and Sam can ____. ( )
A.play football well B.play basketball well C. play games well
(3) Los Angeles is in the ____ of America. ( )
A.east B.west C. south
(4) Jim is ____. ( )
A.11 B.12 C. 13
(5) Has Sam got a cat or a dog ( )
A.Yes, he has. B.No, he hasn’t. C. Not mentioned (未提及).
34.根据两封邮件信息,回答问题。
What are Jim’s hobbies 至少写出一个。
35.Mike loves reading.
(1) Who can be his pen friend, Jim or Sam
(2) Why
阅读理解。
36.阅读短文,用方框中所给单词的正确形式填空,使短文完整通顺。(每个单词限用一次,每空限填一个单词)
read they teach live because beautiful
Bill is my new friend. He in a big house in Canada. Bill likes his study he likes reading and playing computer games. His brother Bob likes his bedroom best because he likes sleeping.
His father works in Window School. He is a . He likes riding. He goes to work by bike every day. His mother is a TV reporter. She likes reading newspapers and travelling. She goes to work by bus. She can on the bus. Beijing in October is . It’s cool and golden. Bill says his family is coming to China in October. I hope to see soon.
37.阅读短文,选出正确的答案。
(1) Bill is in ________ now. ( )
A.China B.Canada C. America
(2) Bill likes reading and ________. ( )
A.playing computer games B.playing tennis C. sleeping
(3) Bill’s father works in ________. ( )
A.a factory B.a hospital C. a school
(4) Bill’s mother is ________. ( )
A.an actor B.a TV reporter C. a doctor
(5) Which of the following is wrong (下面哪一项是错误的) ( )
A.Bill’s father rides a bike to work every day.
B.Bill’s mother goes to work by bus.
C. Bill and his family will come to China in November.
Read and complete. (阅读短文,完成下列任务。)
Li Min is 13 years old. She’s a student. She usually goes to school on foot. Tomorrow is Saturday. It will be sunny and warm. Li Min is going to draw some pictures in Renmin Park. Zhao Jing and Zhou Ran are Li Min’s good friends. Zhao Jing likes storybooks. She’s going to read a storybook tomorrow. Zhou Ran likes ping-pong. She’s going to play ping-pong with her cousin tomorrow.
38.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Li Min is fifteen years old. ( )
(2) Li Min usually goes to school on foot. ( )
(3) It will be cloudy and cool tomorrow. ( )
39.根据短文内容,选出下列小朋友明天打算做的事情。
A. B. C.
(1) Li Min ( )
(2) Zhao Jing ( )
(3) Zhou Ran ( )
任务型阅读。
Hello! I’m Tina. I’m from Canada. I live in Qíngdao now. I’m going to have a busy weekend. On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike. In the afternoon, we are going to visit my grandparents. In the evening I’m going to the supermarket with my mother. On Sunday morning, I’m going to the bookstore with my good friend Lucy. I’m going to buy some comic books. After lunch, I’m going to play ping-pong with Amy. In the evening, I’m going to watch TV and clean my room. What are you going to do this weekend
40.阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) Tina is from Beijing. ( )
(2) Tina is going to have a busy weekend. ( )
(3) Tina is going to Renmin Park. ( )
(4) Tina is going to visit her grandparents in the evening. ( )
(5) Tina is going to play ping-pong with Amy after lunch on Sunday. ( )
41.阅读短文,选择正确的答案。
(1) Tina lives in ______ now. ( )
A.China B.the UK C. Canada
(2) Tina is going to the ______ on Saturday morning. ( )
A.bookstore B.zoo C. park
(3) How is Tina going to Zhongshan Park ( )
A.On foot. B.By bike. C. By bus.
(4) Tina is going to the bookstore with her ______. ( )
A.brother B.friend C. sister
(5) What is Tina going to buy in the bookstore ( )
A.A new CD. B.A pen. C. Comic books.
读绘本,按要求完成相应的练习。
42.根据文本顺序给图片排序A-D,并在上方图片的括号内写上相应的英文大写字母。
A.I live in Sanya with my parents. I think Sanya is a comfortable city in Hainan. Sanya is famous for its beaches and blue sea. You can have great fun walking on the beach and swimming in the sea all day. (1) ( )
B.It’s different to many other cities in China because there is only one season here. That is summer. So you can see some people often play beach volleyball with friends. That’s so cool and fun. (2) ( )
C. If you enjoy fresh seafood, this is the best place to go! The seafood in Sanya is fresh and cheap. And coconut water is nice too. Here are many beautiful places. You can go to the Monkey Island, Yalong Bay Tropical Paradise Forest Park and Tianya Haijiao. (3) ( )
D.Sanya is a warm city. Some old people from the north (北方) even buy houses in Sanya. They come and live in Sanya because the weather is warm in winter. They often wear T-shirt and skirt here. (4) ( )
43.根据绘本内容选择最佳答案完成句子。
(1) Where is Sanya ( )
A.In Hunan. B.In Guangdong. C. In Hainan.
(2) What is Sanya famous for ( )
A.Fruits and flowers. B.Beaches and sea. C. Seafood and coconut water.
(3) How many seasons are there in Sanya ( )
A.There are four. B.There are two. C. There is only one.
(4) What’s the weather like in Sanya ( )
A.It’s sunny and hot. B.It’s warm and comfortable. C. It’s cold and windy.
(5) What do people wear in winter in Sanya ( )
A.T-shirt. B.Skirt. C. Both A and B.
(6) What do people like doing on the beach ( )
A.They like playing beach volleyball. B.They like playing football. C. They like playing badminton.
阅读理解。
February 9th Sunday sunny
I went to Hainan with my family over the winter holiday. It was a big and beautiful island. The weather there was warm and sunny, even in winter. Hainan is far from my home, so we went there by train.
The first day we went swimming and took a lot of pictures. The beaches were full of people. And I had to use sunscreen, because I didn’t want to be hurt by the strong sunlight. The next day we went camping by the lake. We also ate delicious food in the restaurant. There were many kinds of seafood. They were all fresh.
It was an unforgettable (难以忘怀的) trip. I think Hainan is a nice place to spend a vacation.
44.根据短文内容,选择正确答案。
(1) The passage is ______. ( )
A.a diary B.a letter C. an email
(2) Which word in the second paragraph means 防晒霜 ( )
A.sunlight B.sunscreen C. full
(3) What did they do in Hainan (多选) ( )
A. B.C. D.E. F.
45.根据短文内容,回答问题。
(1) How did they go to Hainan
(2) What did they do on the second day
(3) Did they enjoy their trip
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.in New York 2.No, she isn’t. She is British. 3.wants to visit China next year 4.Yes, it is. 5.Yes, she has.
【导语】本文介绍了劳拉。
1.句意:劳拉住在哪里?她住_________。根据“I live in New York, but I am not American.”,可知劳拉住在纽约,故答案为in New York。
2.句意:劳拉是美国人吗?根据“I live in New York, but I am not American. I am from London in the UK. So we are all British!”,可知劳拉不是美国人,是英国人,故答案为No, she isn’t. She is British.
3.句意:劳拉明年想做什么?她________。根据“I want to visit China next year.”,可知劳拉明年想参观中国,故答案为wants to visit China next year。
4.句意:对劳拉来说放风筝难吗?根据“Daming has got a Chinese dragon kite and we often fly it in the park. It’s difficult for me.”,可知对劳拉来说放风筝很难,答语为肯定回答,故答案为Yes, it is.
5.句意:劳拉有一本关于美国的书吗?根据“Have you got a book about the US I can send you one.”,可知劳拉有关于美国的书,答语为肯定回答,故答案为Yes, she has.
6.in Australia 7.has got a sister 8.No, she doesn’t. 9.has classes 10.Yes, she is.
【导语】本文介绍了萨莉和家人。
6.句意:萨莉住在哪个国家?她住在________。根据“I’m Sally and I live in Australia.”,可知萨莉住在澳大利亚,故答案为in Australia。
7.句意:萨莉有多少个姐妹。她______。根据“I’ve got a sister.”,可知萨莉有一个妹妹,故答案为has got a sister。
8.句意:她住在学校附近吗?根据“We don’t live near any schools.”,可知她不住在学校附近,答语为否定回答,故答案为No, she doesn’t.
9.句意:她上午和下午做什么?她上午和下午_______。根据“We have classes in the morning and in the afternoon.”,可知她上午和下午上课,故答案为has classes。
10.句意:她现在正在学中国历史吗?根据“I’d like to have a pen friend in China because I’m studying Chinese history.”,可知她现在正在学中国历史,答语为肯定回答,故答案为Yes, she is.
11.a little 12.can’t 13.doesn’t know 14.some eggs and rice 15.the picture
【导语】本文讲了作者去餐馆就餐的事情。
11.句意:作者知道______英语。根据“I know a little English, but I can’t speak it well.”,可知作者知道一点英语,故答案为a little。
12.句意:作者______很好地讲英语。根据“I know a little English, but I can’t speak it well.”,可知作者英语讲得不好,故答案为can’t。
13.句意:作者______英语单词“egg”。根据“But I don’t know the English word for “egg”.”,可知作者不知道英语单词“egg”,主语The writer是第三人称单数,助动词用doesn’t,故答案为doesn’t know。
14.句意:作者午饭想吃_______。根据“I want to have some eggs and rice for lunch.”,可知作者午饭想吃一些鸡蛋和米饭,故答案为some eggs and rice。
15.句意:作者指着_______问服务员。根据“I point to the picture and ask the waiter...”,可知作者指着照片,故答案为the picture。
16.1. 2. (√) 3. (√) 4. (√) 5. (√) 6. (√)
【导语】本文主要介绍了玛丽过生日所收到的礼物。
【详解】1.风筝。通读全文可知玛丽没有收到风筝。所以不在对应的括号内画“√”。
2.自行车。根据文中“I’ve got a new bicycle from my grandpa.”可知玛丽爷爷送给她一辆新自行车。图片与原文相符,故答案为(√)。
3.生日蛋糕。根据文中“My grandma make a birthday cake for me.”可知玛丽的奶奶为她做了一个生日蛋糕。图片与原文相符,故答案为(√)。
4.连衣裙。根据文中“I’ve got a beautiful dress from my mother.”可知玛丽的妈妈给她买了一件漂亮的衣服。图片与原文相符,故答案为(√)。
5.书。根据文中“My father buys me a book. It’s about animals.”可知玛丽的父亲给她买了一本关于动物的书。图片与原文相符,故答案为(√)。
6.明信片。根据文中“I’ve got a postcard from my brother Tom.”可知玛丽收到了哥哥(弟弟)汤姆的一张明信片。图片与原文相符,故答案为(√)。
17.T T F F F 18.Her hobby is collecting dolls. No, they don't. They often write emails to each other.
【分析】短文大意:介绍琳达和她的笔友小勇。
17.(1)题干句意:琳达会讲英语和汉语。根据She can speak English and Chinese. 可知题干正确,故答案为T。
(2)题干句意:琳达经常玩玩具娃娃。根据And she often plays with dolls. 可知题干正确,故答案为T。
(3)题干句意:小刚是琳达的笔友。根据She has a pen friend. His name is Xiaoyong.可知她的笔友是小勇。故题干错误,故答案为F。
(4)题干句意:小勇住在美国。根据Xiaoyong lives in China. 可知小勇住在中国。故题干错误,故答案为F。
(5)题干句意:琳达今年夏天要去黄山。根据 Linda wants to visit the Great Wall. And she will go there this summer.可知今年夏天她要去长城,不是黄山。故题干错误,故答案为F。
18.(1)问句句意:琳达的爱好是什么?根据She likes collecting dolls.可知她喜欢收集玩具娃娃。故答案为Her hobby is collecting dolls.
(2)问句句意:琳达和小勇经常互相写信吗?根据They often write emails to each other.可知他们经常互相发电子邮件。故做否定回答,故答案为No, they don't. They often write emails to each other.
19.England 20.Chinese friends 21.her parents 22.by plane 23.happy
【分析】19.句意:露西来自____。根据短文中的Hello, I'm Lucy. I'm from England. 可知露西来自英国,该空为England,故答案为England。
20.句意:她有许多_____。根据短文中的I've got many Chinese friends.可知她有许多中国的朋友,Chinese friends中国的朋友,故答案为Chinese;friends。
21.句意:她和______参观了昆明。根据短文中的I visited Kunming with my parents last summer.可知她和她的父母参观了昆明,她的父母her parents,故答案为her;parents。
22.句意:他们_____去昆明。根据短文中的We went there by plane.可知他们乘飞机去昆明,乘飞机by plane,故答案为by;plane。
23.句意:他们在昆明非常____。根据短文中的We had a good time!可知他们非常开心,该空为happy,故答案为happy。
24.12 music, riding his bicycle and collecting stamps go to Beijing French 12 Chinese kites have a Chinese pen friend Chinese 11 painting and collecting pictures about China go to the Great Wall English
【解析】略
25.F 26.T 27.T 28.A 29.A
【解析】略
30.On the bus. 31.No, they didn't. 32.Her hands.
【解析】30.由句子There are many people on the bus可知事情发生在公交车上,故答案为on the bus。
31.由句子Some have seats, but others have to(不得不)stand.可知有人有位置,有人没有,并不是所有人都有,故答案为No, they didn't.
32.句子She puts(放)her hands on the old man's shoulder(肩膀).可知是把手放在肩膀上,故答案为Her hands.
33.B B B C B 34.Jim’s hobbies are swimming and playing basketball. 35.Sam. Because they both like reading.
【导语】本文两封邮件是笔友Jim和Sam的自我介绍。
33.(1)句意:Jim来自____。A英国,B美国,C中国。根据“I’m from Los Angeles. It’s in the west of America.”可知Jim来自美国,故选B。
(2)句意:Jim和Sam都能____。A踢足球踢得好,B打篮球打得好,C玩游戏玩得好。根据Jim的“I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball.”和Sam的“I like playing basketball too. I can jump very high, and I am in our school basketball team, our team won many games.”可知两人都擅长打篮球,故选B。
(3)句意:洛杉矶在美国的____。A东部,B西部,C南部。根据“It’s in the west of America.”可知洛杉矶在美国西部,故选B。
(4)句意:Jim____岁。A11,B12,C13。根据“I’m thirteen years old.”可知Jim13岁,故选C。
(5)句意:Sam有猫或狗吗?A是的,他有。B不,他没有。C未提及。根据Sam的“I want to have a pet, but I can’t, dogs and cats make me sneeze.”可知他想养宠物但不能,因为他对猫狗过敏,因此他没有猫或狗,故选B。
34.句意:Jim的爱好是什么?题干要求至少写出一个,根据“I like swimming and playing basketball, and I’m good at basketball. So I like collecting basketballs. ”可知Jim喜欢游泳和打篮球,可以回答:Jim的爱好是游泳和打篮球。故答案为Jim’s hobbies are swimming and playing basketball.
35.(1)句意:谁能成为他的笔友,Jim还是Sam?根据“Mike loves reading.”和“I also like reading and writing stories.”可知Mike和Sam都喜欢阅读,所以Sam可以和同样热爱阅读的Mike成为笔友。故答案为Sam.
(2)句意:为什么?根据“Mike loves reading.”和“I also like reading and writing stories.”可知Mike和Sam都喜欢阅读,可以回答:因为他们都喜欢阅读。故答案为Because they both like reading.
36.lives because teacher can beautiful them 37.B A C B C
【导语】本文主要介绍比尔及其家人的个人信息及喜好等。
36.句意:他住在加拿大的一所大房子里。live居住,主语是第三人称单数,句子是一般现在时,动词用第三人称单数lives,故答案为lives。
句意:别人喜欢他的书房因为他喜欢阅读和玩电脑游戏。because因为,故答案为because。
句意:他是一名老师。teach教,根据句意应是名词teacher,且用单数,故答案为teacher。
句意:她可以在公共汽车上阅读。read读,情态动词can后跟动词原形,故答案为can。
句意:北京在十月是美丽的。beautiful美丽的,形容词做is的表语,故答案为beautiful。
句意:我希望很快见到他们。see是动词,后跟人称代词宾格,they的宾格是them,故答案为them。
37.(1) 句意:比尔现在在_____。A中国,B加拿大,C美国。根据“He lives in a big house in Canada.”可知在加拿大,故选B。
(2) 句意:比尔喜欢阅读和_____。A玩电脑游戏,B打网球,C睡觉。根据“Bill likes his study because he likes reading and playing computer games.”可知是喜欢玩电脑游戏,故选A。
(3) 句意:比尔的爸爸在____工作。A一家工厂,B一家医院,C一所学校。根据“His father works in Window School.”可知是在学校,故选C。
(4) 句意:比尔的妈妈是____。A一名演员,B一名电视记者,C一名医生。根据“His mother is a TV reporter.”可知是一名电视记者,故选B。
(5) 句意:下面哪一项是错误的?A比尔的爸爸每天骑自行车去上班。B比尔的妈妈乘公共汽车去上班。C比尔和他的家人将在十一月来中国。根据“Bill says his family is coming to China in October.”可知将在十月来中国,故选C。
38.F T F 39.C B A
【导语】本文介绍了李敏的个人信息,李敏和朋友星期六的计划与安排。
38.(1)句意:李敏十五岁。根据“Li Min is 13 years old.”,可知李敏13岁,故答案为F。
(2)句意:李敏通常步行去上学。根据“She usually goes to school on foot.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
(3)句意:明天天气多云且凉爽。根据“Tomorrow is Saturday. It will be sunny and warm.”,可知明天天气晴朗且温暖,故答案为F。
39.(1)根据“Li Min is going to draw some pictures in Renmin Park.”,可知李敏明天要画画,故选C。
(2)根据“Zhao Jing likes storybooks. She’s going to read a storybook tomorrow.”,可知赵静明天要读故事书,故选B。
(3)根据“Zhou Ran likes ping-pong. She’s going to play ping-pong with her cousin tomorrow.”,可知周然明天要打乒乓球,故选A。
40.F T F F T 41.A C B B C
【导语】本文主要介绍了蒂娜的个人信息和周末活动。
40.(1)句意:蒂娜来自北京。根据“I’m from Canada.”可知蒂娜来自加拿大,句子和短文不符,故答案为F。
(2)句意:蒂娜将过一个忙碌的周末。根据“I’m going to have a busy weekend.”可知蒂娜将过一个忙碌的周末,句子和短文相符,故答案为T。
(3)句意:蒂娜将去人民公园。根据“On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike.”可知蒂娜将去中山公园,句子和短文不相符,故答案为F。
(4)句意:蒂娜将晚上看望她的祖父母。根据“In the afternoon, we are going to visit my grandparents.”可知蒂娜将在下午去看望祖父母,句子和短文不符,故答案为F。
(5)句意:蒂娜周日午饭后将和艾米打乒乓球。根据“After lunch, I’m going to play ping-pong with Amy.”可知周日午饭后将和艾米去打乒乓球,句子和短文相符,故答案为T。
41.(1)句意:蒂娜现在住在中国。A中国,B英国,C加拿大,根据“I live in Qíngdao now.”可知蒂娜现在住在青岛,在中国,故选A。
(2)句意:蒂娜将在周六上午去公园。A书店,B动物园,C公园,根据“On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike.”可知蒂娜在周六上午将去中山公园,故选C。
(3)句意:蒂娜怎么去中山公园?A步行。B骑自行车。C坐公交。根据“On Saturday morning, I’m going to Zhongshan Park with my sister Anna by bike.”可知蒂娜将骑自行车去中山公园,故选B。
(4)句意:蒂娜将和她的朋友去书店。A哥哥/弟弟,B朋友,C姐姐/妹妹,根据“On Sunday morning, I’m going to the bookstore with my good friend Lucy.”可知蒂娜将和朋友露西去书店,故选B。
(5)句意:蒂娜将去书店买什么?A一本新CD。B一支钢笔。C漫画书。根据“I’m going to buy some comic books.”可知蒂娜将去书店买漫画书,故选C。
42.D B A C 43.C B C B C A
【导语】本文主要介绍了三亚的地理位置,气候特点,著名的景点和当地活动。
42.图片显示哈尔滨和三亚,D选项“Some old people from the north (北方) even buy houses in Sanya.”可知北方来三亚买房,故选D。
图片是人们打沙滩排球,B选项“So you can see some people often play beach volleyball with friends.”可知B选项描述人们打沙滩排球,故选B。
图片是在沙滩上散步,A选项“You can have great fun walking on the beach and swimming in the sea all day.”可知A描述的是在沙滩上散步,故选A。
图片描述的是海边景色,C选项“If you enjoy fresh seafood, this is the best place to go!”可知C选项描述的是海鲜,故选C。
43.(1)句意:三亚在哪里?A在湖南。B在广东。C在海南。根据“I think Sanya is a comfortable city in Hainan.”可知三亚在海南,故选C。
(2)句意:三亚以什么著名?A水果和花。B沙滩和海。C海鲜和椰子汁。根据“Sanya is famous for its beaches and blue sea.”可知三亚以沙滩和蓝色的大海著名,故选B。
(3)句意:在三亚有多少季节?A有四个。B有两个。C只有一个。根据“It’s different to many other cities in China because there is only one season here.”可知三亚有一个季节,故选C。
(4)句意:三亚的天气怎么样?A它是晴朗并且热的。B它是温暖并且舒服的。C它是寒冷并且有风的。根据“They come and live in Sanya because the weather is warm in winter.”可知三亚是温暖的,故选B。
(5)句意:冬天,人们在三亚穿什么?A T恤衫。B短裙。C T恤衫和短裙。根据“They often wear T-shirt and skirt here.”可知人们在三亚冬天穿T恤衫和短裙,故选C。
(6)句意:人们喜欢在沙滩上做什么?A他们喜欢玩沙滩排球。B他们喜欢踢足球。C他们喜欢打羽毛球。根据“So you can see some people often play beach volleyball with friends.”可知人们喜欢在沙滩上玩沙滩排球,故选A。
44.A B ABDE 45.They went there by train. They went camping by the lake and ate delicious food in the restaurant. Yes, they did.
【导语】本文介绍了作者和家人寒假期间去海南旅行的经历,描述了海南的天气、交通方式以及他们在那里进行的游泳、拍照、露营和品尝海鲜等活动。
44.(1)句意:这篇文章是______。A一篇日记,B一封信,C一封电子邮件。根据“February 9th Sunday sunny”可知文章以日期和天气开头,这是日记的典型格式,故选A。
(2)句意:第二段中哪个词的意思是防晒霜?A阳光,B防晒霜,C满的。根据“And I had to use sunscreen, because I didn’t want to be hurt by the strong sunlight.”可知我不想被强烈的阳光晒伤,因此前面提到的东西应是用于防晒的,故选B。
(3)句意:他们在海南做了什么?A露营,B拍照,C看电视,D吃美食,E游泳,F骑马。根据“The first day we went swimming and took a lot of pictures.”可知他们游泳和拍照;根据“The next day we went camping by the lake.”可知他们去露营;根据“We also ate delicious food in the restaurant. There were many kinds of seafood.”可知他们在餐厅吃了海鲜。故选ABDE。
45.(1)句意:他们怎么去海南的?根据“Hainan is far from my home, so we went there by train.”可知他们坐火车去的,故答案为They went there by train.
(2)句意:他们第二天做了什么?根据“The next day we went camping by the lake. We also ate delicious food in the restaurant.”可知他们去湖边露营并在餐厅吃了美食,故答案为They went camping by the lake and ate delicious food in the restaurant.
(3)句意:他们旅行愉快吗?根据“It was an unforgettable trip. I think Hainan is a nice place to spend a vacation.”可知这是一次难忘的旅行,作者认为海南是度假的好地方,故答案为Yes, they did.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览