资源简介 2025—2026学年深圳市宝安区宝安中学九年级(上)英语期中考试卷九年级英语试卷说明:1.答题前,务必将自己的姓名、学号等填写在答题卷规定的位置上。2.考生必须在答题卷上按规定答卷:凡在试卷、草稿纸上作答的,其答案一律无效。3.全卷共6页,考试时间70分钟,满分75分,第一部分 选择题(共50分)Ⅰ. 完形填空(10分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共10小题,每小题1分)The sunlight came through the windows, bringing in the hot summer air. I saw a long line of people at the medicine pickup counter(取药处). I took a deep breath to cool 1 down.I joined the line to 2 for my turn. The weight of my coming baby made it 3 for me to stand straight, and my legs felt heavy. I raised my head and saw there were still quite a few people ahead.Some were playing with their phones and some were talking quietly. The line moved so 4 .I began to feel weaker in my 5 . I couldn't stand for long.“Should I ask the one at the front for help What if he 6 He's been waiting for a long time, too. Will the other people agree ”I thought to myself,“But I…” My forehead was starting to sweat(冒汗)。I knew I couldn't wait. I walked up to the 7 person in the line and asked in a low voice,“Excuse me, could I go first I am not feeling so well.”The young man looked at me in surprise 8 he saw my belly(肚子). He agreed. Almost no one noticed what happened. I thought he would remain behind me. Instead, he moved straight to the end.The second person 9 her phone. She looked at me and looked back at the young man. Then she moved to the back, too. Then the third one, then the fourth… until the young man came right 10 me.I felt a gentle wind blowing across my face, and the summer heat was gone with the wind.1. A. myself B. yourself C. himself D. herself2. A. fight B. wait C. call D. ask3. A. easy B. possible C. difficult D. important4. A. carefully B. successfully C. quickly D. slowly5. A. stomach B. legs C. arms D. head6. A. agrees B. smiles C. refuses D. cries7. A. first B. second C.third D. fourth8. A. if B. unless C. until D. though9. A. looked out at B. looked up from C. looked down on D. looked around for10. A. far from B. before C. across from D. behindII.阅读理解(40分)第一节 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共15小题,每小题1.5分)ASome Information about Chinese MedicineName: Huoxiang Note: Traditionally, if people vomit (呕吐) and don't want to eat anything, they can use it. Way to take it: First cook it in water for some minutes and then get the medicine soup. When taking it, you can add some brown sugar to it to make it taste better.Name: Paeoniae Radix Alba(白芍) Note: It's useful for the stomachache and the headache. Way to take it: First put it in water for 30——60 minutes. Then cook it for some minutes. Finally, get the medicine soup and drink it.Name: Panax notoginseng(三七) Note: People can use it to stop the bleeding(流血) or use it when they have a sore back, a toothache or a sore in other parts of the body. The taste is not terrible. Way to take it: It's okay to take it after making it into powder. People can also put it on the sore part of the body.Name: Niuhuang Note: It's useful for the sore throat and clearing heat-toxin (清热解毒). Way to take it: Take it with water or make it into powder and put it on the sore body part.11. Which of the following people can take Huoxiang according to the table A. Mark has a headache now.B. Lisa has a sore back.C. Bob doesn't want to eat anything these days.D. Rose always feels hot these days.12. Before we cook Paeoniae Radix Alba, we need to .A. add some brown sugar to it B. put it in water for 30——60 minutesC. make it into powder D. make it as dry as possible13. People can use to stop losing blood from the body.A. Panax notoginseng B. NiuhuangC. Huoxiang D. Paeoniae Radix Alba14. What do Panax notoginseng and Niuhuang have in common A. Both of them taste terribleB. It's okay to turn both of them into powder.C. People can use them to stop the powderache.D. They can't be used for clearing heat-toxin.15. In which part of the newspaper can we read the table A. Sports. B. People. C. Travel. D. Health.BRecently, someone in Xingfu, a village in Zhejiang, found an endangered creature in the water. It is called the peach blossom jellyfish (桃花水母). This creature is in danger of disappearing forever and is under government protection. People also call it the"panda in the water"because there aren't many of them in the world.According to scientists, the peach blossom jellyfish looks very small, about the size of a coin, and it needs to live in good and clean water. The discovery of the peach blossom jellyfish in Xingfu is a big deal because it means that the water there is clean and healthy.However, there was a factory in the village, which caused a mess in its environment. Luckily, the villagers have worked hard to improve their water and land in the past few years. Now, the water in the village is getting cleaner and healthier. And the people in Xingfu are happy to see that their hard work is finally paying off. Gao Yueye, the man who discovered the peach blossom jellyfish, is proud of the achievements of his people.“I was just walking near a park when I saw something swimming in the river,” said Gao.“It was a clear creature with a shape like an umbrella.” He couldn't believe his eyes when he saw the creature and quickly recorded a video.It's important to treasure and protect creatures like the peach blossom jellyfish. They warn us about the beauty of nature and how we should take care of our environment. Everyone, young or old, can help make a difference by keeping our water clean and protecting animals. We all play an important role in keeping our planet healthy16. Why is the peach blossom jellyfish called the“panda in the water” A. Because it is lovely. B. Because it is famous.C. Because it is strange. D. Because it is endangered.17. What do we know about the peach blossom jellyfish from Paragraph 2 A. It looks like a gold coin. B. It usually lives on the beach.C. It has never appeared in Zhejiang. D. It can't live without clean and healthy water.18. What has improved the environment in Xingfu A. The villagers' farm tools. B. The report of the village.C. The villagers' hard work. D. The factory in the village.19. How might Gao feel when he recorded the video A. Excited. B. Tired. C. Worried. D. Confident.20. What is the best title for the passage A. A modern village B. An amazing discoveryC. A healthy planet D. A warm-hearted manCHave you heard the old tale say“Celestial (天上的) hours, earthly years” Let me tell you a magical story about twins. Suppose Lucy becomes an astronaut and flies through space in a super fast rocket, while her twin sister Lily stays on Earth. When Lucy returns after her journey, something amazing happens-Lily might appear older, but Lucy still looks young! Einstein called this the“Twin Paradox(双生子佯谬)” or Time Dilation(膨胀). Why Because time slows down when you move super fast.Of course, time moves a little slower or faster depending on the speed or Earth’ s gravity(引力). But the effects are too tiny to notice in our daily life. For example, if you drive very fast, like 100 km/h, time slows by 0.0000000001 seconds per hour. You’ d never feel it! A pilot who flew for 40 years, ages 0.0005 seconds slower than someone on Earth. Still too small!Scientists tested the time dilation with two special and the same kind of atomic clocks (原子钟). They put one clock in a plane flying around the world and left the other on the ground. After the trip, the flying clock was a tiny bit behind—— just a few microseconds(微秒)! Even though the difference is really tiny, this matters a lot for technology.Your phone’ s GPS uses this secret! Satellites(卫星) high above Earth face two“time tricks”: They move super fast (14,000 km/h), making their clocks slow down by 7 microseconds daily. Being far from Earth’ s gravity makes their clocks speed up by 45 microseconds daily.Engineers subtract(减去) these numbers and fix satellite clocks by 38 microseconds daily. Without this,GPS would guide you wrong by 10 km every day—— you might drive into a lake instead of your school! So next time you use a map app, ★21. Why is the old tale mentioned at the beginning of the passage A. To tell us different ways of seeing time.B. To explain the point about stars and space.C. To compare to new technology and time.D. To introduce the theme of the reading material.22. What does“it” in paragraph 2 refer to A. The time dilation. B. The Earth gravity.C. The space trip. D. Our daily life.23. What is the writer's attitude towards the tiny effect in paragraph 3 A. He is anxious about it. B. He takes it seriously.C. He is so crazy about it. D. He doesn't care about it.24. Which of the following takes advantage of Time Dilation 25. Which of the following can be put in ★ A. avoid moving a little slower or faster depending on the speedB. keep testing the time with two special and the same kind of clocksC. remember to thank those hardworking satellites racing against time in spaceD. learn to subtract these numbers and fix satellite clocks by 38 microseconds daily第二节 请阅读下面的短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文意思完整、连贯。(共5小题,每小题2分)A. The movable type printing plays an important role in Chinese culture. B. Next, the workers brushed ink(墨) onto the movable types. C. He was considered the world's first inventor of the printing. D. As a result, more and more communication among countries took place. E. Then words were carved carefully onto the types. F. He thought that it could be used to help people see.Bi Sheng was born in the Song dynasty. He lived in a small village which lies in Huanggang today. He invented the printing around 600 AD. 26 It is about 400 years earlier than the printing in Germany.The printing is also called the movable(活动的) type printing. But how did it work in the past First of all, the clay was made into movable types. 27 After that the words were chosen and put in right order in a box according to the text. 28 Finally the types could be used for printing.They could be used again and again for different books.29 With the help of it, Chinese culture spread around the world more quickly. At the same time,the movable type printing was widely used in the world at that time. 30The movable type printing, the compass, the gunpowder and the paper-making are called the Four Great Inventions of ancient China. They make China own an important and even top - position in the history of human civilization.第三节 信息匹配以下是五位学生打算成立俱乐部时所遇到的问题,A-F是相应的建议,请为每位学生选择一个合适的建议,并将答案选项在答题卡相应位置上涂黑。(共5小题,每小题1.5分)31 Jack plans to create a cooking club at school. He wants to know how much it will cost. 32 Sam cares about the environment very much. But he doesn't know how to start an environmental club in school. 33 Creating a swimming club is Mike's dream. However, he isn't sure whether his school can help to build a pool. 34 Sue is thinking of starting an English club. But she worries about the time and the place they can meet. 35 Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering’ how to get people to join. A. Setting up an English club is one of the things we are going to do this term. So do it right now. Let's see how many people will join and then decide where and when to meet. B. You must know that pools are expensive to build, and they usually take several years to complete. So I think it's a good idea to get the swimmers to a nearby pool. C. Reading poems can be very fun. You can first ask your classmates to join, and then they will invite their own friends to join it. D. Your plan sounds like a good one. As for the cost, you can ask your mother for some advice. She must know a lot about cooking. E. First you should think about your interest. If you like playing games, a gaming club will be a good idea. If you are a swimming fan, it is great to start a swimming club. F. I think it is a good idea to set up a club like that! You can first give speeches about protecting the environment at school.Ⅲ.语法 填空(10分)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中所给词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。(共10小题,每小题1分)I first became interested in calligraphy (书法) when my mum took me to a museum. The beautiful pieces of writing there were so shining that I 36 (touch) by them at once. I decided to try it 37 (I) the very same way.So, I took part in a calligraphy class. At first, I found it quite challenging. Holding the soft brush 38 (correct) and controlling the ink (墨水) seemed difficult. 39 , with practice and patience, I got improved.Since I began practising my calligraphy skills, I 40 (learn) more about Chinese characters.Over thousands of years, they have developed from drawings into standard forms. What's more, Chinese people's attitude (态度) toward life is shown in calligraphy, too. 41 a treasure of Chinese traditional culture, calligraphy is now practised by many people.Calligraphy is not only 42 writing skill but also an art that can develop our mind and character.It is now one of my 43 (hobby) that help me relax. When I write, my mind starts to become peaceful, especially when I'm stressed.I'm also 44 (pride) to see my works get better and better. When the Spring Festival comes, my mother always enjoys 45 (stick) the“Fu” character I write onto the door. What a happy time calligraphy has brought usIV.书面表达(15分)假设你是李华,你的英国笔友 Patrick 来信告知他所在的学校下个月即将举办“Chinese Culture Month”活动,他的班级教室需要用中国元素进行布置,并向你寻求建议。请给他写一封回信,至少给出三个中国元素的装饰建议及原因,并表达祝愿。参考词汇:灯笼 lantern 书法作品 calligraphy works注意: 1.词数80左右;(开头已给出,不计入总词数)2.要点齐全,可适当发挥;3.不得出现真实姓名和校名;4.条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。Dear Patrick,How's everything going Yours,Li Hua2025—2026学年深圳市宝安区宝安中学九年级(上)英语期中考试卷九年级英语试卷说明:1.答题前,务必将自己的姓名、学号等填写在答题卷规定的位置上。2.考生必须在答题卷上按规定答卷:凡在试卷、草稿纸上作答的,其答案一律无效。3.全卷共6页,考试时间70分钟,满分75分,第一部分 选择题(共50分)Ⅰ. 完形填空(10分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共10小题,每小题1分)The sunlight came through the windows, bringing in the hot summer air. I saw a long line of people at the medicine pickup counter(取药处). I took a deep breath to cool 1 down.I joined the line to 2 for my turn. The weight of my coming baby made it 3 for me to stand straight, and my legs felt heavy. I raised my head and saw there were still quite a few people ahead.Some were playing with their phones and some were talking quietly. The line moved so 4 .I began to feel weaker in my 5 . I couldn't stand for long.“Should I ask the one at the front for help What if he 6 He's been waiting for a long time, too. Will the other people agree ”I thought to myself,“But I…” My forehead was starting to sweat(冒汗)。I knew I couldn't wait. I walked up to the 7 person in the line and asked in a low voice,“Excuse me, could I go first I am not feeling so well.”The young man looked at me in surprise 8 he saw my belly(肚子). He agreed. Almost no one noticed what happened. I thought he would remain behind me. Instead, he moved straight to the end.The second person 9 her phone. She looked at me and looked back at the young man. Then she moved to the back, too. Then the third one, then the fourth… until the young man came right 10 me.I felt a gentle wind blowing across my face, and the summer heat was gone with the wind.1. A. myself B. yourself C. himself D. herself2. A. fight B. wait C. call D. ask3. A. easy B. possible C. difficult D. important4. A. carefully B. successfully C. quickly D. slowly5. A. stomach B. legs C. arms D. head6. A. agrees B. smiles C. refuses D. cries7. A. first B. second C.third D. fourth8. A. if B. unless C. until D. though9. A. looked out at B. looked up from C. looked down on D. looked around for10. A. far from B. before C. across from D. behind答案:1. A;2. B;3. C;4. D;5. B;6. C;7. A;8. C;9. B;10. D。详细解析:1. A. myself解析:“cool myself down”表示“让自己冷静下来”,主语是“I”,故选A。2. B. wait解析:“wait for one's turn”是固定短语,意为“排队等候”,故选B。3. C. difficult解析:怀着孕使得“我”很难站直,故选C。4. D. slowly解析:根据前文还有很多人在前面,可知队伍移动得很慢,故选D。5. B. legs解析:前文提到腿感觉沉重,所以此处是腿开始觉得无力,故选B。6. C. refuses解析:“我”担心前面的人拒绝自己的请求,故选C。7. A. first解析:“我”走到队伍最前面的人那里请求帮助,故选A。8. C. until解析:年轻人惊讶地看着“我”,直到他看到“我”的肚子,故选C。9. B. looked up from解析:第二个人从手机上抬起头,故选B。10. D. behind解析:年轻人来到“我”的身后,故选D。II.阅读理解(40分)第一节 阅读下列短文,从下面每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共15小题,每小题1.5分)ASome Information about Chinese MedicineName: Huoxiang Note: Traditionally, if people vomit (呕吐) and don't want to eat anything, they can use it. Way to take it: First cook it in water for some minutes and then get the medicine soup. When taking it, you can add some brown sugar to it to make it taste better.Name: Paeoniae Radix Alba(白芍) Note: It's useful for the stomachache and the headache. Way to take it: First put it in water for 30——60 minutes. Then cook it for some minutes. Finally, get the medicine soup and drink it.Name: Panax notoginseng(三七) Note: People can use it to stop the bleeding(流血) or use it when they have a sore back, a toothache or a sore in other parts of the body. The taste is not terrible. Way to take it: It's okay to take it after making it into powder. People can also put it on the sore part of the body.Name: Niuhuang Note: It's useful for the sore throat and clearing heat-toxin (清热解毒). Way to take it: Take it with water or make it into powder and put it on the sore body part.11. Which of the following people can take Huoxiang according to the table A. Mark has a headache now.B. Lisa has a sore back.C. Bob doesn't want to eat anything these days.D. Rose always feels hot these days.12. Before we cook Paeoniae Radix Alba, we need to .A. add some brown sugar to it B. put it in water for 30——60 minutesC. make it into powder D. make it as dry as possible13. People can use to stop losing blood from the body.A. Panax notoginseng B. NiuhuangC. Huoxiang D. Paeoniae Radix Alba14. What do Panax notoginseng and Niuhuang have in common A. Both of them taste terribleB. It's okay to turn both of them into powder.C. People can use them to stop the powderache.D. They can't be used for clearing heat-toxin.15. In which part of the newspaper can we read the table A. Sports. B. People. C. Travel. D. Health.答案:11. C;12. B;13. A;14. B;15. D。详细解析:11. C. Bob doesn't want to eat anything these days.解析:根据藿香的说明“if people vomit and don't want to eat anything, they can use it”,Bob不想吃东西可以服用藿香,故选C。12. B. put it in water for 30—60 minutes解析:白芍的服用方法是“First put it in water for 30—60 minutes. Then cook it for some minutes”,所以烹饪前需在水中泡30-60分钟,故选B。13. A. Panax notoginseng解析:三七的说明提到“People can use it to stop the bleeding”,所以可用于止血,故选A。14. B. It's okay to turn both of them into powder.解析:三七可以“make it into powder”,牛黄可以“make it into powder”,所以两者都可以制成粉末,故选B。15. D. Health解析:表格介绍的是中药,与健康相关,故选D。BRecently, someone in Xingfu, a village in Zhejiang, found an endangered creature in the water. It is called the peach blossom jellyfish (桃花水母). This creature is in danger of disappearing forever and is under government protection. People also call it the"panda in the water"because there aren't many of them in the world.According to scientists, the peach blossom jellyfish looks very small, about the size of a coin, and it needs to live in good and clean water. The discovery of the peach blossom jellyfish in Xingfu is a big deal because it means that the water there is clean and healthy.However, there was a factory in the village, which caused a mess in its environment. Luckily, the villagers have worked hard to improve their water and land in the past few years. Now, the water in the village is getting cleaner and healthier. And the people in Xingfu are happy to see that their hard work is finally paying off. Gao Yueye, the man who discovered the peach blossom jellyfish, is proud of the achievements of his people.“I was just walking near a park when I saw something swimming in the river,” said Gao.“It was a clear creature with a shape like an umbrella.” He couldn't believe his eyes when he saw the creature and quickly recorded a video.It's important to treasure and protect creatures like the peach blossom jellyfish. They warn us about the beauty of nature and how we should take care of our environment. Everyone, young or old, can help make a difference by keeping our water clean and protecting animals. We all play an important role in keeping our planet healthy16. Why is the peach blossom jellyfish called the“panda in the water” A. Because it is lovely. B. Because it is famous.C. Because it is strange. D. Because it is endangered.17. What do we know about the peach blossom jellyfish from Paragraph 2 A. It looks like a gold coin. B. It usually lives on the beach.C. It has never appeared in Zhejiang. D. It can't live without clean and healthy water.18. What has improved the environment in Xingfu A. The villagers' farm tools. B. The report of the village.C. The villagers' hard work. D. The factory in the village.19. How might Gao feel when he recorded the video A. Excited. B. Tired. C. Worried. D. Confident.20. What is the best title for the passage A. A modern village B. An amazing discoveryC. A healthy planet D. A warm-hearted man答案:16. D;17. D;18. C;19. A;20. B。详细解析:16. D. Because it is endangered.解析:根据第一段“People also call it ‘panda in the water’ because there aren't many of them in the world.”可知,桃花水母数量稀少,处于濒危状态,因此被称为“水中熊猫”,故选D。17. D. It can't live without clean and healthy water.解析:根据第二段“it needs to live in good and clean water”可知,桃花水母需要生活在干净健康的水中,没有干净健康的水它就无法生存,故选D。18. C. The villagers' hard work.解析:根据第三段“Luckily, the villagers have worked hard to improve their water and land in the past few years. Now, the water in the village is getting cleaner and healthier.”可知,是村民的努力改善了幸福村的环境,故选C。19. A. Excited.解析:根据第四段“He couldn't believe his eyes when he saw the creature and quickly recorded a video.”可知,高发现桃花水母时难以置信,还迅速录了视频,由此可推测他当时很兴奋,故选A。20. B. An amazing discovery解析:文章主要讲述了在浙江幸福村发现濒危生物桃花水母这一惊人发现,以及这一发现的意义和背后的环境改善情况,故选B。CHave you heard the old tale say“Celestial (天上的) hours, earthly years” Let me tell you a magical story about twins. Suppose Lucy becomes an astronaut and flies through space in a super fast rocket, while her twin sister Lily stays on Earth. When Lucy returns after her journey, something amazing happens-Lily might appear older, but Lucy still looks young! Einstein called this the“Twin Paradox(双生子佯谬)” or Time Dilation(膨胀). Why Because time slows down when you move super fast.Of course, time moves a little slower or faster depending on the speed or Earth’ s gravity(引力). But the effects are too tiny to notice in our daily life. For example, if you drive very fast, like 100 km/h, time slows by 0.0000000001 seconds per hour. You’ d never feel it! A pilot who flew for 40 years, ages 0.0005 seconds slower than someone on Earth. Still too small!Scientists tested the time dilation with two special and the same kind of atomic clocks (原子钟). They put one clock in a plane flying around the world and left the other on the ground. After the trip, the flying clock was a tiny bit behind—— just a few microseconds(微秒)! Even though the difference is really tiny, this matters a lot for technology.Your phone’ s GPS uses this secret! Satellites(卫星) high above Earth face two“time tricks”: They move super fast (14,000 km/h), making their clocks slow down by 7 microseconds daily. Being far from Earth’ s gravity makes their clocks speed up by 45 microseconds daily.Engineers subtract(减去) these numbers and fix satellite clocks by 38 microseconds daily. Without this,GPS would guide you wrong by 10 km every day—— you might drive into a lake instead of your school! So next time you use a map app, ★21. Why is the old tale mentioned at the beginning of the passage A. To tell us different ways of seeing time. B. To explain the point about stars and space.C. To compare to new technology and time. D. To introduce the theme of the reading material.22. What does“it” in paragraph 2 refer to A. The time dilation. B. The Earth gravity.C. The space trip. D. Our daily life.23. What is the writer's attitude towards the tiny effect in paragraph 3 A. He is anxious about it. B. He takes it seriously.C. He is so crazy about it. D. He doesn't care about it.24. Which of the following takes advantage of Time Dilation 25. Which of the following can be put in ★ A. avoid moving a little slower or faster depending on the speedB. keep testing the time with two special and the same kind of clocksC. remember to thank those hardworking satellites racing against time in spaceD. learn to subtract these numbers and fix satellite clocks by 38 microseconds daily答案:21. D;22. A;23. B;24. D;25. C。详细解析:21. D. To introduce the theme of the reading material.解析:文章开头提到“Celestial hours, earthly years”的古老说法,是为了引出关于时间膨胀(双子佯谬)的主题,故选D。22. A. The time dilation.解析:第二段中“it”指代前文提到的时间膨胀效应,即时间因速度或地球引力而快慢变化的现象,故选A。23. B. He takes it seriously.解析:第三段提到尽管时间差异很小,但对技术很重要,说明作者对这种微小效应是认真对待的,故选B。24. D. (卫星图,对应GPS利用时间膨胀)解析:文中提到手机GPS利用了时间膨胀的原理,卫星属于GPS系统的一部分,故选D。25. C. remember to thank those hardworking satellites racing against time in space解析:前文讲述了卫星因时间膨胀需要修正时间,从而让GPS正常工作,此处总结时可以表达对卫星的感谢,故选C。第二节 请阅读下面的短文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文意思完整、连贯。(共5小题,每小题2分)A. The movable type printing plays an important role in Chinese culture. B. Next, the workers brushed ink(墨) onto the movable types. C. He was considered the world's first inventor of the printing. D. As a result, more and more communication among countries took place. E. Then words were carved carefully onto the types. F. He thought that it could be used to help people see.Bi Sheng was born in the Song dynasty. He lived in a small village which lies in Huanggang today. He invented the printing around 600 AD. 26 It is about 400 years earlier than the printing in Germany.The printing is also called the movable(活动的) type printing. But how did it work in the past First of all, the clay was made into movable types. 27 After that the words were chosen and put in right order in a box according to the text. 28 Finally the types could be used for printing.They could be used again and again for different books.29 With the help of it, Chinese culture spread around the world more quickly. At the same time,the movable type printing was widely used in the world at that time. 30The movable type printing, the compass, the gunpowder and the paper-making are called the Four Great Inventions of ancient China. They make China own an important and even top - position in the history of human civilization.答案:26. C;27. E;28. B;29. A;30. D。详细解析:26. C. He was considered the world's first inventor of the printing.解析:前文介绍毕昇发明印刷术,此处说明他被认为是世界上第一位印刷术发明者,衔接自然。27. E. Then words were carved carefully onto the types.解析:前文提到制作活字,此处说明在活字上仔细刻字,符合流程,故选E。28. B. Next, the workers brushed ink(墨) onto the movable types.解析:前文讲选字排版,此处说明工人给活字刷墨,是印刷流程的下一步,故选B。29. A. The movable type printing plays an important role in Chinese culture.解析:后文讲活字印刷助力中国文化传播,说明它在中国文化中具有重要作用,故选A。30. D. As a result, more and more communication among countries took place.解析:前文讲活字印刷在世界广泛使用,此处说明其结果是各国间交流增多,故选D。第三节 信息匹配以下是五位学生打算成立俱乐部时所遇到的问题,A-F是相应的建议,请为每位学生选择一个合适的建议,并将答案选项在答题卡相应位置上涂黑。(共5小题,每小题1.5分)31 Jack plans to create a cooking club at school. He wants to know how much it will cost. 32 Sam cares about the environment very much. But he doesn't know how to start an environmental club in school. 33 Creating a swimming club is Mike's dream. However, he isn't sure whether his school can help to build a pool. 34 Sue is thinking of starting an English club. But she worries about the time and the place they can meet. 35 Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering’ how to get people to join. A. Setting up an English club is one of the things we are going to do this term. So do it right now. Let's see how many people will join and then decide where and when to meet. B. You must know that pools are expensive to build, and they usually take several years to complete. So I think it's a good idea to get the swimmers to a nearby pool. C. Reading poems can be very fun. You can first ask your classmates to join, and then they will invite their own friends to join it. D. Your plan sounds like a good one. As for the cost, you can ask your mother for some advice. She must know a lot about cooking. E. First you should think about your interest. If you like playing games, a gaming club will be a good idea. If you are a swimming fan, it is great to start a swimming club. F. I think it is a good idea to set up a club like that! You can first give speeches about protecting the environment at school.答案:31. D;32. F;33. B;34. A;35. C。详细解析: D 解析:Jack想创建烹饪俱乐部,想知道成本,建议D中提到可以询问母亲关于烹饪成本的建议,符合需求。32. F 解析:Sam关心环境,想创建环保俱乐部,建议F提到可以在学校做环保演讲来启动俱乐部,符合需求。33. B 解析:Mike想创建游泳俱乐部,担心学校是否能帮忙建泳池,建议B提到泳池建设昂贵且耗时,可带游泳者去附近泳池,符合需求。34. A 解析:Sue想创建英语俱乐部,担心见面的时间和地点,建议A提到创建英语俱乐部,先看有多少人加入再决定时间地点,符合需求。35. C 解析:Lucy想创建诗歌俱乐部,想知道如何让人加入,建议C提到可以先让同学加入,再让他们邀请朋友,符合需求。Ⅲ.语法 填空(10分)阅读下面短文,在空格处填入一个适当的词或使用括号中所给词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡规定的位置上。(共10小题,每小题1分)I first became interested in calligraphy (书法) when my mum took me to a museum. The beautiful pieces of writing there were so shining that I 36 (touch) by them at once. I decided to try it 37 (I) the very same way.So, I took part in a calligraphy class. At first, I found it quite challenging. Holding the soft brush 38 (correct) and controlling the ink (墨水) seemed difficult. 39 , with practice and patience, I got improved.Since I began practising my calligraphy skills, I 40 (learn) more about Chinese characters.Over thousands of years, they have developed from drawings into standard forms. What's more, Chinese people's attitude (态度) toward life is shown in calligraphy, too. 41 a treasure of Chinese traditional culture, calligraphy is now practised by many people.Calligraphy is not only 42 writing skill but also an art that can develop our mind and character.It is now one of my 43 (hobby) that help me relax. When I write, my mind starts to become peaceful, especially when I'm stressed.I'm also 44 (pride) to see my works get better and better. When the Spring Festival comes, my mother always enjoys 45 (stick) the“Fu” character I write onto the door. What a happy time calligraphy has brought us.答案详细解析:36. was touched解析:“I”与“touch”是被动关系,且时态为一般过去时,故填“was touched”。37. myself解析:“try it myself”表示“自己尝试”,用反身代词,故填“myself”。38. correctly解析:修饰动词“Holding”,用副词,“correct”的副词形式是“correctly”,故填“correctly”。39. However解析:前后句是转折关系,且位于句首,首字母大写,故填“However”。40. have learned/learnt解析:“Since”引导的时间状语从句,主句用现在完成时,主语是“I”,故填“have learned/learnt”。41. As解析:“As a treasure of...”表示“作为……的瑰宝”,首字母大写,故填“As”。42. a解析:“a writing skill”表示“一项书写技能”,表泛指,故填“a”。43. hobbies解析:“one of + 可数名词复数”表示“……之一”,故填“hobbies”。44. proud解析:“be proud to do sth.”表示“做某事很自豪”,故填“proud”。45. sticking解析:“enjoy doing sth.”表示“喜欢做某事”,故填“sticking”。IV.书面表达(15分)假设你是李华,你的英国笔友 Patrick 来信告知他所在的学校下个月即将举办“Chinese Culture Month”活动,他的班级教室需要用中国元素进行布置,并向你寻求建议。请给他写一封回信,至少给出三个中国元素的装饰建议及原因,并表达祝愿。参考词汇:灯笼 lantern 书法作品 calligraphy works注意: 1.词数80左右;(开头已给出,不计入总词数)2.要点齐全,可适当发挥;3.不得出现真实姓名和校名;4.条理清楚,语句通顺,意义连贯,书写规范。Dear Patrick,How's everything going Yours,Li Hua参考范文:Dear Patrick,How's everything going I'm glad to hear about your school's "Chinese Culture Month" and happy to give you some suggestions for decorating your classroom.First, you can hang red lanterns. They are symbols of happiness and good luck in Chinese culture, adding a festive atmosphere. Second, put up some calligraphy works. Chinese calligraphy is an important art form, showing the beauty of Chinese characters. Third, display traditional Chinese knots. They represent unity and prosperity, and their beautiful patterns will make the classroom more attractive.I hope these ideas help and wish your "Chinese Culture Month" a great success!Yours,Li Hua 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025—2026学年深圳市宝安区宝安中学九年级(上)英语第一学期期中试卷(学生版).docx 2025—2026学年深圳市宝安区宝安中学九年级(上)英语第一学期期中试卷(解析版).docx