【精品解析】北京市通州区2024-2025学年八年级上学期期中英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】北京市通州区2024-2025学年八年级上学期期中英语试题

资源简介

北京市通州区2024-2025学年八年级上学期期中英语试题
一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。
1.(2024八上·通州期中)Tom and Mary are very nice. ________ often help me with my lessons.
A.You B.We C.They D.I
【答案】C
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:汤姆和玛丽人很好。他们经常帮助我学习功课。You你;We我们;They他们;I我。根据Tom and Mary are very nice(汤姆和玛丽人很好。)可知这里是指代Tom and Mary,第三人称复数,用they代替,故答案为C。
【点评】考查主格人称代词。理解句意并掌握人称代词的意义区别,找到符合题意的代词。
2.(2024八上·通州期中)— What a good day! Would you like to fly a kite ________ me
— Yes, I'd love to.
A.with B.in C.on D.from
【答案】A
【知识点】表所属或伴随的介词
【解析】【分析】句意:——多好的一天啊!你愿意和我一起放风筝吗? ——是的,我很乐意。with和……一起;in在……里面;on在……上面;from来自。根据答句Yes, I'd love to.和空后面的me,可知这里是询问是否愿意和"我"一起去放风筝。with符合句意,故答案为A。
【点评】考查表示伴随的介词。理解句意并掌握介词with的意义和用法。
3.(2024八上·通州期中)— ________ will the movie last
— For about 2 hours.
A.How long B.How far C.How old D.How often
【答案】A
【知识点】特殊疑问句;短语辨析
【解析】【分析】句意:——电影要演多久?——大约2小时。How long多久,询问时间段或物体的长度;How far多远,询问距离;How old多大,询问年龄;How often多久一次,询问频率。根据答语For about 2 hours(两个小时)可知是时间段,所以用how long来提问。故答案为A。
【点评】考查特殊疑问句短语辨析。理解句意和每个疑问词的意义,根据答语找到符合题意的疑问词。
4.(2024八上·通州期中)I was very tired last night, ________ I went to bed earlier.
A.but B.or C.so D.for
【答案】C
【知识点】表因果关系的连词
【解析】【分析】句意:昨天晚上我很累,所以我睡得很早。but但是,表转折;or或者,表选择;so因此,表因果;for为了,表目的。根据I was very tired last nigh(昨天晚上我很累)和 I went to bed earlier.(我睡得很早)可知两个句子之间是因果关系,前因后果,所以用表因果的连词so。故答案为C。
【点评】考查表示因果关系的连词。理解句意并掌握连词的意义和用法,根据句子之间的关系,找到符合题意的连词。
5.(2024八上·通州期中)— ________ I hand in my paper now, Miss Li
— No, you needn't. You can give it to me next Monday.
A.Can B.May C.Must D.Could
【答案】C
【解析】【分析】句意:——我必须现在上交论文吗 ——不,你不需要。你可以下周一给我。can可以;may可能、可以;must必须;could可以。根据答语No, you needn't.(不,你不必)可知是询问是否必须现在上交论文,用must提问。故答案为C。
【点评】考查情态动词must。理解句意并掌握must的意义和用法。
6.(2024八上·通州期中)Jenny is growing fast. She is much ________ than her mom now.
A.tall B.taller C.tallest D.the tallest
【答案】B
【知识点】“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……
【解析】【 分析】句意:Jenny长得很快。她现在比她妈妈高多了。tall高的,原级;他来了人更高,形容词的比较级;tallest最高,形容词的最高级;the tallest最高,形容词的最高级。much(……的多,修饰形容词比较级)和than(比),可知这里用比较级taller,表示她比她妈妈高得多。故答案为B。
【点评】考查形容词比较级+than+…,表示前者比后者更……。理解句意并掌握形容词比较级的构成和用法。
7.(2024八上·通州期中)Kung Fu Panda is one of ________ films in China.
A.popular B.more popular
C.most popular D.the most popular
【答案】D
【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一
【解析】【分析】句意:《功夫熊猫》是中国最受欢迎的电影之一。popular受欢迎的,形容词原级;more popular更受欢迎,形容词的比较级;most popular最受欢迎,形容词的最高级;the most popular最受欢迎,形容词的最高级。根据固定用法:one of the+形容词最高级+复数名词,表示"……中最……之一",可知这里用形容词的最高级形式,最高级前面有定冠词the,故答案为D。
【点评】考查one of the+形容词最高级+复数名词,表示"……中最……之一"。掌握形容词最高级的固定用法。
8.(2024八上·通州期中)— Which sport do you like ________, swimming or running
— Swimming. I began swimming when I was 10 years old.
A.good B.better C.best D.the best
【答案】B
【知识点】Which/Who... +副词最高级,A or B
【解析】【分析】句意:——你更喜欢哪项运动,游泳还是跑步?——游泳。我10岁时开始游泳。good好的 ,形容词原级;better更好,比较级;best最好,最高级;the best最好,最高级。 根据swimming or running(游泳还是跑步)可知是表示在两者之间的选择,用比较级形式,故答案为B。
【点评】考查Which…+副词比较级,A or B?。考查副词比较级的用法。
9.(2024八上·通州期中)Peter is in Suzhou now and he ________ to Beijing next weekend.
A.return B.returned C.will return D.returns
【答案】C
【知识点】一般将来时
【解析】【分析】句意:彼得现在在苏州,他将于下周末返回北京。return返回,一般现在时;returned返回 ,一般过去时;will return将返回,一般将来时;returns返回,一般现在时的第三人称单数。 根据时间状语next weekend(下个周末)可知句子用一般将来时,故答案为C。
【点评】考查一般将来时。掌握一般将来时的构成和用法。
10.(2024八上·通州期中)Miss Wang is our English teacher and she ________ hard every day.
A.works B.is working C.will work D.worked
【答案】A
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:王老师是我们的英语老师,而且她每天努力工作。works工作,第三人称单数,用于一般现在时;is working正在工作,现在进行时;will work将工作,一般将来时;worked工作,一般过去时。 根据时间状语every day(每天)可知是表示经常发生的动作,用一般现在时,主语she是第三人称的单数,动词用三单形式,故答案为A。
【点评】考查一般现在时。掌握不同时态的构成和用法。
11.(2024八上·通州期中)Mr. Lin and his team ________ for 12 hours and finally they got out safely.
A.walk B.are walking C.will walk D.walked
【答案】D
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:林和他的团队走了12个小时,终于安全地出来了。walk步行,走,一般现在时;are walking正在走,现在进行时;will walk将走,一般将来时;walked走,一般过去时。 根据finally they got out safely(最终他们安全地出来了)可知句子是一般过去时,动词用过去式,故答案为D。
【点评】考查一般过去时。根据句子中的关键词确定句子的时态,掌握一般过去时的用法。
12.(2024八上·通州期中)—Ellen, what is your mom doing
—She ________ with my grandma on the phone.
A.talks B.is talking C.will talk D.talked
【答案】B
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:—— 埃伦 ,你妈妈在做什么?——她正在和奶奶通电话。talks谈话,一般现在时;is talking正在谈话,现在进行时;will talk一般将来时;talked一般过去时。 根据问句what is your mom doing (你妈妈正在做什么?)可知是询问此刻正在进行的动作,用现在进行时,结构是am/ is/are doing。主语是She,因此要用is doing,故答案为B。
【点评】考查现在进行时。理解句意并掌握现在进行时的构成和用法。
二、完形填空(每题1分,共8分)
(2024八上·通州期中)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
Jason looked out of the window on the school bus. He often counted the number of trees he saw on the way to school. They always looked so beautiful. But today was different. He was going to have a test.
Jason never took a test before. He heard about tests, but they were for big kids. Now he was in second grade, his teacher Miss Smith said that the whole class would take a 13. test. She stood in front of the whole class and told everyone in a loud, clear voice. She explained that to do well on the test, the students would have to 14. their spelling words in mind and rewrite them on the paper without any mistakes.
This made Jason feel very 15. . What would happen if he made a mistake He was good at spelling, but sometimes words look similar (相似) but 16. different. He practiced all of the words five times last night. He hoped it was enough.
When Jason got to school, he didn't feel well. His stomach hurt. Jason went straight to the nurse's office, but the nurse told Jason that he wasn't 17. . "Sometimes when you're nervous or scared, it can make your stomach hurt," the nurse said. "Try taking some deep breaths to relax. And good luck on your test!"
And with that, the school nurse sent Jason to his 18. .
"Oh, good!" Miss Smith said when he walked in the door. "I'm glad you're here. We are just about to start the test." She handed Jason a piece of paper. It was numbered one to ten, but had no other writing on it.
Jason put his name at the top of the paper. Then the teacher said "Number one: friend."
The students should 19. the word "friend" in the first blank space. Jason did his best. He hoped that he didn't mix up (混淆) the i and the e.
The test continued that way, and before long, it was over. Jason's stomach didn't hurt any more. He 20. as he handed his paper to the teacher.
"I think I did okay," thought Jason. "And I'm very glad that's over!"
13.A.spelling B.speaking C.reading D.listening
14.A.read B.copy C.keep D.draw
15.A.excited B.nervous C.happy D.sad
16.A.choose B.count C.teach D.sound
17.A.clever B.healthy C.sick D.tired
18.A.hospital B.classroom C.bedroom D.office
19.A.write B.research C.number D.hear
20.A.argued B.smiled C.complained D.worried
【答案】13.A;14.C;15.B;16.D;17.C;18.B;19.A;20.B
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了杰森因为即将到来的考试紧张而胃疼,护士告诉他没有生病,然后他完成了考试。
【点评】考查学校生活类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。
13.句意:现在他上二年级了,他的老师史密斯小姐说全班要进行一次拼写测试。spelling拼写;speaking说;reading读;listening听。根据 their spelling words in mind and rewrite them on the paper without any mistakes. (他们在脑海中拼写单词,并在纸上重写,没有任何错误。)可知是拼写测试。故答案为A。
14.句意:她解释说,为了在考试中取得好成绩,学生们必须记住拼写单词,并在试卷上写出来,不要出现任何错误。read读;copy复制;keep保持;draw画。根据and rewrite them on the paper without any mistakes. (并在试卷上写出来,不要出现任何错误。)结合常识,可知先记住单词,才能再写出来。keep sth in mind,记住某物",固定搭配。keep符合题意,故答案为C。
15.句意:这让杰森感到非常紧张。excited激动的;nervous紧张的;happy开心的;sad伤心的。根据What would happen if he made a mistake (如果他犯了错误会怎么样?)可知杰森担心犯错,所以可知他的心里是紧张的。nervous符合语境,故答案为B。
16.句意:他擅长拼写,但有时看起来相似的单词发音不同。choose选择;count数;teach教;sound听起来。根据but sometimes words look similar (相似) but...different(有时看起来相似的单词但是_____不同。)可知,单词看起来一样,但是发音不一样,sound符合题意。故答案为D。
17.句意:杰森直接去了护士办公室,但护士告诉杰森他没有生病。clever聪明的;healthy健康的;sick生病的;tired累的。根据Sometimes when you're nervous or scared, it can make your stomach hurt(有时当你紧张或害怕时,它会让你的胃疼。)可知,有时候紧张会导致胃疼,并不是生病。sick符合语境,故答案为C。
18.句意:说完,学校的护士把杰森送到了他的教室。hospital医院;classroom教室;bedroom卧室;office办公室。根据 "I'm glad you're here. We are just about to start the test." She handed Jason a piece of paper.("我很高兴你来了。我们就要开始测试了。"她递给杰森一事件)。 可知此时杰森是在教室,所以这里表示护士把他送到了教室。故答案为B。
19.句意:学生在第一个空白处写上"friend"这个词。write写;research研究;number编号;hear听到 。根据Number one: friend.(第一个:朋友。)可知第一个听到的词是friend,学生听到后应该写下来。write符合语境,故答案为A。
20.句意:他微笑着把试卷交给老师。argued争论;smiled微笑;complained抱怨;worried担心。根据And I'm very glad that's over!(我很高兴一切都结束了!)可知杰森很开心,所以应是微笑着交卷 。故答案为B。
三、A
(2024八上·通州期中)阅读下列有关电视节目的介绍,请根据人物需求,从所给的A、B、C、D四个选项中,匹配最佳选项。选项中有一项为多余选项。
A. News Program (Mon. Sun. 7:00 pm-7:30 pm) News program includes (包含) local (本地的) evening news, daytime national news and week-in-review programming that often airs on Fridays or weekends. B. Good Eats (Sat. 6:00 pm-8:00 pm) "Good Eats" teaches the science behind cooking, food history, and the best type of food equipment to have on hand. The host is very friendly.
C. Sports (Mon.-Sat. 9:00 pm-11:30 pm) Sports program is the most popular one in all of television programs. Sports games are often broadcast (播报) live, bringing a sense of immediacy (即时) to the viewing experience. D. Cartoons (Sat. 8:00 am-10:00 am) Cartoon is a type that comes from comic books, video games, and film media, as well as TV. Children always like watching cartoons. Some teens and adults like watching cartoons, too.
21.Mike is only 5 years old and he likes Mickey Mouse, so he can choose    .
22.Tom's father is interested in knowing about what happened in his town, so he may choose    .
23.Sally is a basketball fan and she never misses any important games, so she may choose    .
【答案】21.D
22.A
23.C
【知识点】广告布告类;应用文
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了4个电视节目并为Mike、Tom's father和Sally选择符合他们需求的节目。
【点评】考查广告布告类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。
21.根据Mike is only 5 years old and he likes Mickey Mouse(迈克只有5岁,他喜欢米老鼠。)可知只有五岁的迈克米老鼠。结合选项,可知D. Cartoons (Sat. 8:00 am-10:00 am)Cartoon is a type that comes from comic books, video games, and film media, as well as TV. Children always like watching cartoons. Some teens and adults like watching cartoons, too.卡通片(星期六上午8:00—10:00) 卡通是一种来自漫画书、电子游戏、电影媒体和电视的类型。孩子们总是喜欢看卡通片。一些青少年和成年人也喜欢看卡通片。符合迈克的需求,故答案为D。
22.根据Tom's father is interested in knowing about what happened in his town(汤姆的父亲很想知道他镇上发生了什么事。)可知汤姆的父亲想知道他镇上发生了什么事。结合选项,可知A. News Program (Mon. Sun. 7:00 pm-7:30 pm)News program includes (包含) local (本地的) evening news, daytime national news and week-in-review programming that often airs on Fridays or weekends.新闻节目(周一、周日,晚上7:00—7:30) 新闻节目包括当地晚间新闻、日间全国新闻和通常在星期五或周末播出的每周回顾节目。符合汤姆爸爸的需求,故答案为A。
23.根据Sally is a basketball fan and she never misses any important games(萨莉是个篮球迷,她从不错过任何重要的比赛。)可知篮球迷的萨莉不错过任何重要的比赛。结合选项,可知C. Sports (Mon.-Sat. 9:00 pm-11:30 pm)Sports program is the most popular one in all of television programs. Sports games are often broadcast (播报) live, bringing a sense of immediacy (即时) to the viewing experience.体育(周一至周六晚9:00—11:30) 体育节目是所有电视节目中最受欢迎的。体育比赛经常直播,给观看体验带来一种即时的感觉。符合萨莉的需求,故答案为C。
四、B
(2024八上·通州期中)Ready for Love
When Kelly was in college, she worked at a store in her free time. The store sold secondhand goods. She found people brought some toys to donate (捐献).
Kelly could tell that the toys held great sentimental (情感) value (价值) for their owners (主人). So she felt sad when the toys were sold very cheaply, put in the dog toy place, or thrown away.
Kelly started doing some research. She found this wasn't happening only in her town. She learned millions of toys ended up in landfills (垃圾填埋场) every year in the world.
Kelly decided to do something and posted her ideas on the Internet. "If we can change the ideas that toys lose their value when people throw them away," she said, "then we can show people they have so much left in them." That's how the Loved Before toy adoption company began.
Loved Before accepts (接受) donations of toys. People can donate a soft toy through the mail, or by taking a toy to a local drop-off point in the United Kingdom.
The original (原先的) owner writes down the name of the toy and a story about it. Kelly and her team believe that sharing the story can make the toy special and it helps the new owner understand its value.
Next, they clean, photograph, and package the toy with its name and story. Every Monday, they post the toys on the Loved Before website. The company will donate at least half of the money from the sale of each toy.
Since Kelly and her team built the company in 2019, Loved Before has sold more than 50,000 toys. But the company's goal is more than "just trying to save some toys from landfills," she says. "We're trying to change ideas on a really wide level." She explains that Loved Before hopes to teach kids about the value of loving secondhand things again.
24.What did Kelly find when she worked at a store
A.People didn't like the new toys in her store.
B.People bought some new toys in the landfills.
C.People threw away some of the new toys.
D.People donated some toys they loved before.
25.What does the original owner do before he donates the toy
A.He makes a video and packs it well.
B.He cleans it before donating.
C.He writes the name and the story about the toy.
D.He tells others how to play with the toy online.
26.Why does Kelly start Loved Before company
A.To take photos for the old toys.
B.To reuse the materials from the old toys.
C.To get more money to buy new toys.
D.To teach children to value the secondhand things.
【答案】24.D
25.C
26.D
【知识点】记叙文;志愿服务与公共服务;细节理解
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了Kelly因为看到人们捐赠旧玩具而成立Loved Before公司的故事。旨在改变人们对二手玩具的看法,教孩子们重新重视二手物品的价值。【点评】考查志愿服务与公共服务类阅读。细节的考题,其正确答案大都可以在阅读材料中找到对应的文字部分作为验证。这一部分可能是一个词或短语,也可能是一个句子或相关的若干句子,但句式、用词和表达方式不同。要做好阅读理解中的确定细节和事实的题目,一要在文章中找出相应的信息点,二要排除干扰项。
24.细节理解题。根据She found people brought some toys to donate (捐献)."(她发现人们带了一些玩具来捐赠。)可知她发现人们带了一些玩具来捐赠。故答案为D。
25.细节理解题。根据The original (原先的) owner writes down the name of the toy and a story about it.(原来的主人会写下玩具的名字和关于它的故事。)可知原来的主人在捐赠玩具之前写下玩具的名字和故事。故答案为C。
26.细节理解题。根据She explains that Loved Before hopes to teach kids about the value of loving secondhand things again.(她解释说,"Loved Before"希望教会孩子们再次热爱二手物品的价值。 )可知,她解释说Loved Before公司希望教会孩子们再次热爱二手物品的价值。故答案为D。
五、C
(2024八上·通州期中)Do you still remember the good feelings you experienced when you did something good for someone else Perhaps it was the satisfaction (满意) of cleaning the garden for your neighbor, or the sense of happiness from working at a local community, or the gratification (满足) from donating (捐献) to a good cause. Or perhaps it was the simple joy of having helped out a friend. One reason behind the good feelings is that it helps people get close to each other. Science shows that helping others can make you feel good. The key is to find the way that works for you.
Someone says "If you want happiness for an hour, take a nap (打盹). If you want happiness for a day, go fishing. If you want happiness for a year, have a long trip with your friends. If you want happiness for a lifetime, help somebody."
For thousands of years, the greatest thinkers have suggested the same thing: Happiness is found in helping others. Scientific research shows a lot of examples to support the idea that helping others may be the secret to living a life that is happier, healthier, and more productive (有成效的) and meaningful.
Giving can feel great. And as we learn early, it's better to give than to receive. The more you give, the more you get happiness. Follow these tips:
①Find your passion (热情). It's not how much you give. It's how much love you put into giving. You might care about one cause more than others, and that's okay. Support the cause that feels right for you.
②Give your time. The gift of time is often more valuable (宝贵的) to the receiver, and more satisfying to the giver, than the gift of money. We don't all have the same amount of money, but we all have time. We can give some of this time to help others—whether a few hours each day, or a few days each year.
③Give to groups with clear goals. Michael Norton, a professor at Harvard Business School, says that "If we tell the donators what we can do with their money and how their donations can help other people, they will get more happiness."
④Be active. Set aside time to serve your community. Think about your choices, and find the cause and type of service that best match your values.
27.The writer uses the examples to show _________.
A.helping others can bring happiness
B.going fishing is a good hobby
C.cleaning the garden is a good choice for part time job
D.taking a nap is better than traveling with friends
28.What can we learn from the passage
A.We should care more about how much we get.
B.Receiving is the best way to bring long time happiness.
C.Giving money is more valuable than giving time.
D.People can feel happier when they have clear goals in donating.
29.Which can be the best title of the passage
A.Be Active, Be Healthier B.Help Others, Help Yourself
C.Work Together, Reach the Goal D.Save Time, Save Money
【答案】27.A
28.D
29.B
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;标题选择
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了帮助他人会带来快乐并给出了帮助他人的 具体建议,强调帮助他人是获得更健康、更有成效和更有意义的生活关键。
【点评】考查人际关系与交往类阅读。本篇文章涉及细节理解题和标题选择题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。标题选择题注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。
27.细节理解题。根据Perhaps it was the satisfaction (满意) of cleaning the garden for your neighbor, or the sense of happiness from working at a local community, or the gratification (满足) from donating (捐献) to a good cause. Or perhaps it was the simple joy of having helped out a friend. One reason behind the good feelings is that it helps people get close to each other. Science shows that helping others can make you feel good.(也许是为邻居打扫花园的满足感,或者是在当地社区工作的幸福感,或者是为慈善事业捐款的满足感。也可能是帮助了朋友的简单快乐。良好感觉背后的一个原因是它有助于人们彼此亲近。科学表明,帮助别人可以让你感觉良好。关键是要找到适合自己的方式。)可知这些举例都是具体说明帮孩子他人时带来的各种积极感受,即来帮助他人会带来快乐。故答案为A。
28.细节理解题。根据Give to groups with clear goals.(给予目标明确的团体。)和If we tell the donators what we can do with their money and how their donations can help other people, they will get more happiness.(如果我们告诉捐赠者我们可以用他们的钱做什么,他们的捐赠如何帮助别人,他们会得到更多的快乐。)可知,当人们有明确的捐赠目标,他们会感到更快乐。故答案为D。
29.标题选择题。根据Science shows that helping others can make you feel good. The key is to find the way that works for you. (科学表明,帮助别人可以让你感觉良好。关键是要找到适合自己的方式。)和For thousands of years, the greatest thinkers have suggested the same thing: Happiness is found in helping others. Scientific research shows a lot of examples to support the idea that helping others may be the secret to living a life that is happier, healthier, and more productive (有成效的) and meaningful.(几千年来,最伟大的思想家们都提出了同样的观点:快乐是在帮助别人的过程中找到的。科学研究提供了大量的例子来支持这样一种观点,即帮助他人可能是生活得更快乐、更健康、更有成效和更有意义的秘诀。)结合短文内容,可知本文主要介绍了帮助他人会带来快乐,结合选项可知B:Help Others, Help Yourself(帮助他人,帮助自己) 符合文章最佳标题。故答案为B。
六、D
(2024八上·通州期中)Screen Time and Children
As children grow and develop, they can be easily influenced (影响) by what they see and hear, especially from digital media Digital media can be TV, the Internet, and smart phones. Some programs can be educational. But many children watch too much digital media. Some programs can show children bad things that parents don't want them to learn, or that can cause fear. Digital media may also show children poor eating habits through commercials (广告).
Too much time on TV can take away from reading, studying, learning activities, play, and exercise. Digital media can also show drinking wine and smoking. Children may see these things before they are ready to understand them and before they can make good decisions (决定).
Parents can do something to help decrease the effects (影响) of digital media. They can pay attention to the type of program and limit (限制) children's screen (屏幕) time. Here are some ways for setting good viewing (观看) habits:
Choose programs for children to watch. Always plan what children will be watching. Don't turn on TV randomly (随意地). Give choices between 2 programs parents think are good for their children. Limit screen time to 1 or 2 hours a day for children older than 2 years. Scientists advise that children younger than 2 years should not watch digital media.
Turn to educational shows such as the Discovery Channel, Learning Channel, or History Channel. Watch programs with children. Talk about what happened on the show. Talk about what was good or bad about the program. Talk about the difference between reality and make-believe.
Parents should be a good example to their children by not watching too much TV or digital media. Limit their own screen time. When the daytime programs are not suitable for children, try other activities, especially reading. Read to children instead of watching TV.
Plan other fun activities for children, so they have choices instead of screen time. Try a trip to the park, a festival, a playground, or a visit to a relative's or friend's house instead. Don't watch TV or use phones during meals.
30.The writer thinks _________.
A.children are easy to be influenced by TV programs
B.all the programs are good for children's development
C.TV commercials can give children better choices on food
D.screen time can improve children's reading ability
31.The word "decrease" in Paragraph 3 most probably means __________.
A.fit B.improve C.lower D.support
32.What can we learn from the passage
A.Children can choose 2 programs they like.
B.Children younger than 2 years can watch TV for 2 hours.
C.Parents shouldn't watch TV with children because they have different interests.
D.Watching TV with children can help stop the bad effects of TV on them.
33.Why does the writer write the passage
A.To explain the bad effects of watching TV.
B.To tell some ways for setting good viewing habits.
C.To show the importance of choosing right TV programs.
D.To share the experience of using digital media.
【答案】30.A
31.C
32.D
33.B
【知识点】说明文;日常活动;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】短文大意:本文介绍了数字媒体对孩子的影响,包括带来的不良影响,并给出了一些培养良好观看习惯的方法。【点评】考查日常活动类阅读。本篇文章涉及细节理解题、词义猜测题和文章大意三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。文章大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
30.细节理解题。根据As children grow and develop, they can be easily influenced (影响) by what they see and hear,especially from digital media Digital media can be TV, the Internet, and smart phones.(随着孩子的成长和发展,他们很容易受到他们所看到和听到的东西的影响,尤其是来自数字媒体的影响。数字媒体可以是电视、互联网和智能手机。)可知,随着孩子的成长和发展,他们很容易受到他们所看到和听到的尤其是数字媒体的影响,故答案为A。
31.词义猜测题。根据Parents can do something to help decrease the effects (影响) of digital media . They can pay attention to the type of program and limit (限制) children's screen (屏幕) time. (父母可以做一些事情来帮助_______数字媒体的影响。他们可以注意节目的类型,限制孩子看屏幕的时间。)可知这里表示父母可以做一些事情来帮助减少或降低数字媒体的影响,可以注意节目的类型和限制,孩子的屏幕时间,所以"decrease"指的是"减少或降低",结合选词,可知lower,减少,降低 ; 符合题意,故答案为C。
32.细节理解题。根据Watch programs with children. Talk about what happened on the show. Talk about what was good or bad about the program. Talk about the difference between reality and make-believe.(和孩子一起看节目。谈谈节目里发生的事。谈谈这个项目的优点和缺点。谈谈现实和虚幻之间的区别。)可知,和孩子一起看电视可以帮助阻止电视对他们的不良影响,故答案为D。
33.文章大意题。根据Parents can do something to help decrease the effects (影响) of digital media . (父母可以做一些事情来帮助减少数字媒体的影响。)和Here are some ways for setting good viewing (观看) habits:(以下是一些养成良好观看习惯的方法:)结合短文内容,可知文章主要介绍一些培养孩子良好观看习惯的方法,故答案为B。
七、阅读表达(第34-36题每题2分,第37题4分,共10分)
(2024八上·通州期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。
The Women's Park Skateboarding Event
11-year-old Zheng Haohao from Huizhou, Guangdong Province took part in skateboarding event during the 2024 Olympics in Paris as the youngest player in China's skateboarding team.
Zheng started to practice skateboarding at the age of seven. "I was watching an older girl competing for the Tokyo Olympics. She looked really cool, and I was fascinated by skateboarding right away. Then Mom bought one for me and I tried. It is fun indeed," she said.
"I practiced painting and dancing, but these are too quiet. It's real fun when the skateboard flies up. It's my dream to participate in the Olympics."
"Zheng Haohao fell countless times during training, hurting her teeth and legs," said her mother. She wanted her daughter to stop but the girl chose to persist (坚持).
"One cannot persist without enough enthusiasm (热情)." Her mom said, adding the girl practices skateboarding after school almost every day. "She probably does have sporting talent, but she is self-disciplined (自律) and hard-working for sure."
Zheng has just completed (完成) her primary school studies and was enjoying her Olympic game as probably the coolest graduation trip among all her classmates. She completed her match and won the 18th in the match.
"I made new friends that I wouldn't have met in classrooms, exchanged a few pins and learned some new tricks from other players in Paris." Zheng said of her biggest take away from Paris.
"All the older sisters have greater power and higher jumps than I did. I am just little and short now but I will try to improve as much as I could."
34.When did Zheng Haohao start to practice skateboarding
   
35.What is her dream
   
36.What did she learn from other players in Paris
   
37.What do you think of Zheng Haohao Why do you think so (Please give two reasons)
   
【答案】34.At the age of seven.
35.Her dream is to participate in the Olympics.
36.She learned some new tricks from them.
37.She is persistent and outgoing. Her mother wanted her to stop but she chose to persist. And she made new friends, exchanged a few pins and learned new tricks from other players in Paris.
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了女子公园滑板比赛选手郑好好。【点评】考查优秀运动员及其体育成就。先根据问题从文中找关键词,然后以此为线索,运用阅读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。
34.根据Zheng started to practice skateboarding at the age of seven.(郑七岁时开始练习滑板。)可知郑好好七岁开始练习滑板。故答案为At the age of seven.
35.根据It's my dream to participate in the Olympics.(参加奥运会是我的梦想。)可知郑好好的梦想是参加奥运会。故答案为Her dream is to participate in the Olympics.
36.根据"I made new friends that I wouldn't have met in classrooms, exchanged a few pins and learned some new tricks from other players in Paris."("我交了一些在教室里见不到的新朋友,交换了一些球瓶,还从巴黎的其他球员那里学到了一些新技巧。")可知,她从其他人那里学到了一些新技巧。故答案为She learned some new tricks from them.
37.开放性题,言之有理即可。题意为:你觉得郑好好怎么样?你为什么这么想?参考答案为She is persistent and outgoing. Her mother wanted her to stop but she chose to persist. And she made new friends, exchanged a few pins and learn new tricks from other players in Paris.
八、题目①
38.(2024八上·通州期中)假设你是李华,请写一篇文章记述下你们学校上次运动会的场景,内容包含:你们举办的运动会的时间和地点,你参加的项目或为同学们做的工作,以及你的感受和体会。
提示词语:sports meeting, long jump, relay race,100-meter race, feel, learn from……
内容提示:
When and where did you have the sports meeting
What did you do in the sports meeting
How did you feel
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
We had an unforgettable sports meeting last Friday.
In the morning, the school playground was full of students and teachers. There were many events in this sports meeting. I took part in the relay race. I ran the last lap. It was the final event in the sports meeting. Everyone was paying attention. All the runners got ready. As soon as the race began, everyone was too excited to stop cheering. When it was my turn, I could feel the runner from Class 4 catching up with me. So I tried my best to run faster. Finally, I was the fastest runner in the race and our class won first prize in the most exciting event.
I was proud that I won the first prize for my class. What an unforgettable sports meeting!
【知识点】材料作文;记叙文;校园文化
【解析】【分析】本文要求根据所给的内容提示,以李华的身份,写一篇短文,介绍上次学校运动会的场景。体裁为记叙文;时态为一般过去时,人称为第一和第三人称。根据所给提示完成写作,不能遗漏信息 ,包括运动会的时间、参加的项目以及自己的感受等。注意单词拼写和语法运用的准确度,同时使用恰当的连接成分,以使文意连贯。
【点评】考查材料作文。例文首先介绍运动会的时间和地点;然后具体介绍参加运动会的项目以及经过;最后是介绍自己的感受。层次清楚,要点分明,中心突出。亮点短语: take part in,as soon as,too…to,catch up with ,try one's best等;高分句型:As soon as the race began,everyone was too excited to stop cheering.(时间状语从句); I was proud that I won the first prize for my class. (宾语从句 )。
九、题目②
39.(2024八上·通州期中)某英文网站正在开展以"我最喜欢的电视节目"为主题的征文活动。假设你是李华,请用英语写一篇短文投稿,谈谈你最喜欢的电视节目及原因。
提示词语:favourite, TV program, sports, cartoons, interesting
内容提示:·What is your favourite TV program
·Why do you like it
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
My favorite TV program is Animal World because I am very busy during weekdays, I can only watch TV programs at the weekend.
It is on CCTV at 5 o'clock every Saturday afternoon. I always watch it with my parents. I think it is very interesting. Besides, the pictures are very lively and beautiful. I can learn more about the secrets of animals from the program.
I like watching it very much. And I think we should protect animals.
【知识点】材料作文;说明文;影视作品赏析与文化价值
【解析】【分析】本文要求根据所给的内容提示,以李华的身份,以 "我最喜欢的电视节目"为主题,介绍最喜欢的电视节目及其原因。时态为一般现在时,人称以第一人称为主。写作要点已给出,注意不要遗漏每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。根据自己的实际适当发挥;注意上下文意思连贯,符合逻辑关系,不要出现单词拼写错误。
【点评】考查材料作文。例文以三段式来写的,首先开门见山提出自己最喜欢的电视节目;然后具体介绍这个节目的情况以及自己喜欢这个电视节目的原因;最后总结,表达自己的感受。重点突出,主次分明。高分短语:at the weekend,learn about,like doing sth,the secrets of等。高分句型:My favorite TV program is Animal World because I am very busy during weekdays, I can only watch TV programs at the weekend. (原因状语从句);And I think we should protect animals.(宾语从句)。
1 / 1北京市通州区2024-2025学年八年级上学期期中英语试题
一、从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。
1.(2024八上·通州期中)Tom and Mary are very nice. ________ often help me with my lessons.
A.You B.We C.They D.I
2.(2024八上·通州期中)— What a good day! Would you like to fly a kite ________ me
— Yes, I'd love to.
A.with B.in C.on D.from
3.(2024八上·通州期中)— ________ will the movie last
— For about 2 hours.
A.How long B.How far C.How old D.How often
4.(2024八上·通州期中)I was very tired last night, ________ I went to bed earlier.
A.but B.or C.so D.for
5.(2024八上·通州期中)— ________ I hand in my paper now, Miss Li
— No, you needn't. You can give it to me next Monday.
A.Can B.May C.Must D.Could
6.(2024八上·通州期中)Jenny is growing fast. She is much ________ than her mom now.
A.tall B.taller C.tallest D.the tallest
7.(2024八上·通州期中)Kung Fu Panda is one of ________ films in China.
A.popular B.more popular
C.most popular D.the most popular
8.(2024八上·通州期中)— Which sport do you like ________, swimming or running
— Swimming. I began swimming when I was 10 years old.
A.good B.better C.best D.the best
9.(2024八上·通州期中)Peter is in Suzhou now and he ________ to Beijing next weekend.
A.return B.returned C.will return D.returns
10.(2024八上·通州期中)Miss Wang is our English teacher and she ________ hard every day.
A.works B.is working C.will work D.worked
11.(2024八上·通州期中)Mr. Lin and his team ________ for 12 hours and finally they got out safely.
A.walk B.are walking C.will walk D.walked
12.(2024八上·通州期中)—Ellen, what is your mom doing
—She ________ with my grandma on the phone.
A.talks B.is talking C.will talk D.talked
二、完形填空(每题1分,共8分)
(2024八上·通州期中)阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
Jason looked out of the window on the school bus. He often counted the number of trees he saw on the way to school. They always looked so beautiful. But today was different. He was going to have a test.
Jason never took a test before. He heard about tests, but they were for big kids. Now he was in second grade, his teacher Miss Smith said that the whole class would take a 13. test. She stood in front of the whole class and told everyone in a loud, clear voice. She explained that to do well on the test, the students would have to 14. their spelling words in mind and rewrite them on the paper without any mistakes.
This made Jason feel very 15. . What would happen if he made a mistake He was good at spelling, but sometimes words look similar (相似) but 16. different. He practiced all of the words five times last night. He hoped it was enough.
When Jason got to school, he didn't feel well. His stomach hurt. Jason went straight to the nurse's office, but the nurse told Jason that he wasn't 17. . "Sometimes when you're nervous or scared, it can make your stomach hurt," the nurse said. "Try taking some deep breaths to relax. And good luck on your test!"
And with that, the school nurse sent Jason to his 18. .
"Oh, good!" Miss Smith said when he walked in the door. "I'm glad you're here. We are just about to start the test." She handed Jason a piece of paper. It was numbered one to ten, but had no other writing on it.
Jason put his name at the top of the paper. Then the teacher said "Number one: friend."
The students should 19. the word "friend" in the first blank space. Jason did his best. He hoped that he didn't mix up (混淆) the i and the e.
The test continued that way, and before long, it was over. Jason's stomach didn't hurt any more. He 20. as he handed his paper to the teacher.
"I think I did okay," thought Jason. "And I'm very glad that's over!"
13.A.spelling B.speaking C.reading D.listening
14.A.read B.copy C.keep D.draw
15.A.excited B.nervous C.happy D.sad
16.A.choose B.count C.teach D.sound
17.A.clever B.healthy C.sick D.tired
18.A.hospital B.classroom C.bedroom D.office
19.A.write B.research C.number D.hear
20.A.argued B.smiled C.complained D.worried
三、A
(2024八上·通州期中)阅读下列有关电视节目的介绍,请根据人物需求,从所给的A、B、C、D四个选项中,匹配最佳选项。选项中有一项为多余选项。
A. News Program (Mon. Sun. 7:00 pm-7:30 pm) News program includes (包含) local (本地的) evening news, daytime national news and week-in-review programming that often airs on Fridays or weekends. B. Good Eats (Sat. 6:00 pm-8:00 pm) "Good Eats" teaches the science behind cooking, food history, and the best type of food equipment to have on hand. The host is very friendly.
C. Sports (Mon.-Sat. 9:00 pm-11:30 pm) Sports program is the most popular one in all of television programs. Sports games are often broadcast (播报) live, bringing a sense of immediacy (即时) to the viewing experience. D. Cartoons (Sat. 8:00 am-10:00 am) Cartoon is a type that comes from comic books, video games, and film media, as well as TV. Children always like watching cartoons. Some teens and adults like watching cartoons, too.
21.Mike is only 5 years old and he likes Mickey Mouse, so he can choose    .
22.Tom's father is interested in knowing about what happened in his town, so he may choose    .
23.Sally is a basketball fan and she never misses any important games, so she may choose    .
四、B
(2024八上·通州期中)Ready for Love
When Kelly was in college, she worked at a store in her free time. The store sold secondhand goods. She found people brought some toys to donate (捐献).
Kelly could tell that the toys held great sentimental (情感) value (价值) for their owners (主人). So she felt sad when the toys were sold very cheaply, put in the dog toy place, or thrown away.
Kelly started doing some research. She found this wasn't happening only in her town. She learned millions of toys ended up in landfills (垃圾填埋场) every year in the world.
Kelly decided to do something and posted her ideas on the Internet. "If we can change the ideas that toys lose their value when people throw them away," she said, "then we can show people they have so much left in them." That's how the Loved Before toy adoption company began.
Loved Before accepts (接受) donations of toys. People can donate a soft toy through the mail, or by taking a toy to a local drop-off point in the United Kingdom.
The original (原先的) owner writes down the name of the toy and a story about it. Kelly and her team believe that sharing the story can make the toy special and it helps the new owner understand its value.
Next, they clean, photograph, and package the toy with its name and story. Every Monday, they post the toys on the Loved Before website. The company will donate at least half of the money from the sale of each toy.
Since Kelly and her team built the company in 2019, Loved Before has sold more than 50,000 toys. But the company's goal is more than "just trying to save some toys from landfills," she says. "We're trying to change ideas on a really wide level." She explains that Loved Before hopes to teach kids about the value of loving secondhand things again.
24.What did Kelly find when she worked at a store
A.People didn't like the new toys in her store.
B.People bought some new toys in the landfills.
C.People threw away some of the new toys.
D.People donated some toys they loved before.
25.What does the original owner do before he donates the toy
A.He makes a video and packs it well.
B.He cleans it before donating.
C.He writes the name and the story about the toy.
D.He tells others how to play with the toy online.
26.Why does Kelly start Loved Before company
A.To take photos for the old toys.
B.To reuse the materials from the old toys.
C.To get more money to buy new toys.
D.To teach children to value the secondhand things.
五、C
(2024八上·通州期中)Do you still remember the good feelings you experienced when you did something good for someone else Perhaps it was the satisfaction (满意) of cleaning the garden for your neighbor, or the sense of happiness from working at a local community, or the gratification (满足) from donating (捐献) to a good cause. Or perhaps it was the simple joy of having helped out a friend. One reason behind the good feelings is that it helps people get close to each other. Science shows that helping others can make you feel good. The key is to find the way that works for you.
Someone says "If you want happiness for an hour, take a nap (打盹). If you want happiness for a day, go fishing. If you want happiness for a year, have a long trip with your friends. If you want happiness for a lifetime, help somebody."
For thousands of years, the greatest thinkers have suggested the same thing: Happiness is found in helping others. Scientific research shows a lot of examples to support the idea that helping others may be the secret to living a life that is happier, healthier, and more productive (有成效的) and meaningful.
Giving can feel great. And as we learn early, it's better to give than to receive. The more you give, the more you get happiness. Follow these tips:
①Find your passion (热情). It's not how much you give. It's how much love you put into giving. You might care about one cause more than others, and that's okay. Support the cause that feels right for you.
②Give your time. The gift of time is often more valuable (宝贵的) to the receiver, and more satisfying to the giver, than the gift of money. We don't all have the same amount of money, but we all have time. We can give some of this time to help others—whether a few hours each day, or a few days each year.
③Give to groups with clear goals. Michael Norton, a professor at Harvard Business School, says that "If we tell the donators what we can do with their money and how their donations can help other people, they will get more happiness."
④Be active. Set aside time to serve your community. Think about your choices, and find the cause and type of service that best match your values.
27.The writer uses the examples to show _________.
A.helping others can bring happiness
B.going fishing is a good hobby
C.cleaning the garden is a good choice for part time job
D.taking a nap is better than traveling with friends
28.What can we learn from the passage
A.We should care more about how much we get.
B.Receiving is the best way to bring long time happiness.
C.Giving money is more valuable than giving time.
D.People can feel happier when they have clear goals in donating.
29.Which can be the best title of the passage
A.Be Active, Be Healthier B.Help Others, Help Yourself
C.Work Together, Reach the Goal D.Save Time, Save Money
六、D
(2024八上·通州期中)Screen Time and Children
As children grow and develop, they can be easily influenced (影响) by what they see and hear, especially from digital media Digital media can be TV, the Internet, and smart phones. Some programs can be educational. But many children watch too much digital media. Some programs can show children bad things that parents don't want them to learn, or that can cause fear. Digital media may also show children poor eating habits through commercials (广告).
Too much time on TV can take away from reading, studying, learning activities, play, and exercise. Digital media can also show drinking wine and smoking. Children may see these things before they are ready to understand them and before they can make good decisions (决定).
Parents can do something to help decrease the effects (影响) of digital media. They can pay attention to the type of program and limit (限制) children's screen (屏幕) time. Here are some ways for setting good viewing (观看) habits:
Choose programs for children to watch. Always plan what children will be watching. Don't turn on TV randomly (随意地). Give choices between 2 programs parents think are good for their children. Limit screen time to 1 or 2 hours a day for children older than 2 years. Scientists advise that children younger than 2 years should not watch digital media.
Turn to educational shows such as the Discovery Channel, Learning Channel, or History Channel. Watch programs with children. Talk about what happened on the show. Talk about what was good or bad about the program. Talk about the difference between reality and make-believe.
Parents should be a good example to their children by not watching too much TV or digital media. Limit their own screen time. When the daytime programs are not suitable for children, try other activities, especially reading. Read to children instead of watching TV.
Plan other fun activities for children, so they have choices instead of screen time. Try a trip to the park, a festival, a playground, or a visit to a relative's or friend's house instead. Don't watch TV or use phones during meals.
30.The writer thinks _________.
A.children are easy to be influenced by TV programs
B.all the programs are good for children's development
C.TV commercials can give children better choices on food
D.screen time can improve children's reading ability
31.The word "decrease" in Paragraph 3 most probably means __________.
A.fit B.improve C.lower D.support
32.What can we learn from the passage
A.Children can choose 2 programs they like.
B.Children younger than 2 years can watch TV for 2 hours.
C.Parents shouldn't watch TV with children because they have different interests.
D.Watching TV with children can help stop the bad effects of TV on them.
33.Why does the writer write the passage
A.To explain the bad effects of watching TV.
B.To tell some ways for setting good viewing habits.
C.To show the importance of choosing right TV programs.
D.To share the experience of using digital media.
七、阅读表达(第34-36题每题2分,第37题4分,共10分)
(2024八上·通州期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。
The Women's Park Skateboarding Event
11-year-old Zheng Haohao from Huizhou, Guangdong Province took part in skateboarding event during the 2024 Olympics in Paris as the youngest player in China's skateboarding team.
Zheng started to practice skateboarding at the age of seven. "I was watching an older girl competing for the Tokyo Olympics. She looked really cool, and I was fascinated by skateboarding right away. Then Mom bought one for me and I tried. It is fun indeed," she said.
"I practiced painting and dancing, but these are too quiet. It's real fun when the skateboard flies up. It's my dream to participate in the Olympics."
"Zheng Haohao fell countless times during training, hurting her teeth and legs," said her mother. She wanted her daughter to stop but the girl chose to persist (坚持).
"One cannot persist without enough enthusiasm (热情)." Her mom said, adding the girl practices skateboarding after school almost every day. "She probably does have sporting talent, but she is self-disciplined (自律) and hard-working for sure."
Zheng has just completed (完成) her primary school studies and was enjoying her Olympic game as probably the coolest graduation trip among all her classmates. She completed her match and won the 18th in the match.
"I made new friends that I wouldn't have met in classrooms, exchanged a few pins and learned some new tricks from other players in Paris." Zheng said of her biggest take away from Paris.
"All the older sisters have greater power and higher jumps than I did. I am just little and short now but I will try to improve as much as I could."
34.When did Zheng Haohao start to practice skateboarding
   
35.What is her dream
   
36.What did she learn from other players in Paris
   
37.What do you think of Zheng Haohao Why do you think so (Please give two reasons)
   
八、题目①
38.(2024八上·通州期中)假设你是李华,请写一篇文章记述下你们学校上次运动会的场景,内容包含:你们举办的运动会的时间和地点,你参加的项目或为同学们做的工作,以及你的感受和体会。
提示词语:sports meeting, long jump, relay race,100-meter race, feel, learn from……
内容提示:
When and where did you have the sports meeting
What did you do in the sports meeting
How did you feel
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
九、题目②
39.(2024八上·通州期中)某英文网站正在开展以"我最喜欢的电视节目"为主题的征文活动。假设你是李华,请用英语写一篇短文投稿,谈谈你最喜欢的电视节目及原因。
提示词语:favourite, TV program, sports, cartoons, interesting
内容提示:·What is your favourite TV program
·Why do you like it
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:汤姆和玛丽人很好。他们经常帮助我学习功课。You你;We我们;They他们;I我。根据Tom and Mary are very nice(汤姆和玛丽人很好。)可知这里是指代Tom and Mary,第三人称复数,用they代替,故答案为C。
【点评】考查主格人称代词。理解句意并掌握人称代词的意义区别,找到符合题意的代词。
2.【答案】A
【知识点】表所属或伴随的介词
【解析】【分析】句意:——多好的一天啊!你愿意和我一起放风筝吗? ——是的,我很乐意。with和……一起;in在……里面;on在……上面;from来自。根据答句Yes, I'd love to.和空后面的me,可知这里是询问是否愿意和"我"一起去放风筝。with符合句意,故答案为A。
【点评】考查表示伴随的介词。理解句意并掌握介词with的意义和用法。
3.【答案】A
【知识点】特殊疑问句;短语辨析
【解析】【分析】句意:——电影要演多久?——大约2小时。How long多久,询问时间段或物体的长度;How far多远,询问距离;How old多大,询问年龄;How often多久一次,询问频率。根据答语For about 2 hours(两个小时)可知是时间段,所以用how long来提问。故答案为A。
【点评】考查特殊疑问句短语辨析。理解句意和每个疑问词的意义,根据答语找到符合题意的疑问词。
4.【答案】C
【知识点】表因果关系的连词
【解析】【分析】句意:昨天晚上我很累,所以我睡得很早。but但是,表转折;or或者,表选择;so因此,表因果;for为了,表目的。根据I was very tired last nigh(昨天晚上我很累)和 I went to bed earlier.(我睡得很早)可知两个句子之间是因果关系,前因后果,所以用表因果的连词so。故答案为C。
【点评】考查表示因果关系的连词。理解句意并掌握连词的意义和用法,根据句子之间的关系,找到符合题意的连词。
5.【答案】C
【解析】【分析】句意:——我必须现在上交论文吗 ——不,你不需要。你可以下周一给我。can可以;may可能、可以;must必须;could可以。根据答语No, you needn't.(不,你不必)可知是询问是否必须现在上交论文,用must提问。故答案为C。
【点评】考查情态动词must。理解句意并掌握must的意义和用法。
6.【答案】B
【知识点】“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……
【解析】【 分析】句意:Jenny长得很快。她现在比她妈妈高多了。tall高的,原级;他来了人更高,形容词的比较级;tallest最高,形容词的最高级;the tallest最高,形容词的最高级。much(……的多,修饰形容词比较级)和than(比),可知这里用比较级taller,表示她比她妈妈高得多。故答案为B。
【点评】考查形容词比较级+than+…,表示前者比后者更……。理解句意并掌握形容词比较级的构成和用法。
7.【答案】D
【知识点】“one of the +形容词最高级+名词复数”表示……中最……之一
【解析】【分析】句意:《功夫熊猫》是中国最受欢迎的电影之一。popular受欢迎的,形容词原级;more popular更受欢迎,形容词的比较级;most popular最受欢迎,形容词的最高级;the most popular最受欢迎,形容词的最高级。根据固定用法:one of the+形容词最高级+复数名词,表示"……中最……之一",可知这里用形容词的最高级形式,最高级前面有定冠词the,故答案为D。
【点评】考查one of the+形容词最高级+复数名词,表示"……中最……之一"。掌握形容词最高级的固定用法。
8.【答案】B
【知识点】Which/Who... +副词最高级,A or B
【解析】【分析】句意:——你更喜欢哪项运动,游泳还是跑步?——游泳。我10岁时开始游泳。good好的 ,形容词原级;better更好,比较级;best最好,最高级;the best最好,最高级。 根据swimming or running(游泳还是跑步)可知是表示在两者之间的选择,用比较级形式,故答案为B。
【点评】考查Which…+副词比较级,A or B?。考查副词比较级的用法。
9.【答案】C
【知识点】一般将来时
【解析】【分析】句意:彼得现在在苏州,他将于下周末返回北京。return返回,一般现在时;returned返回 ,一般过去时;will return将返回,一般将来时;returns返回,一般现在时的第三人称单数。 根据时间状语next weekend(下个周末)可知句子用一般将来时,故答案为C。
【点评】考查一般将来时。掌握一般将来时的构成和用法。
10.【答案】A
【知识点】第三人称单数;表示目前存在的状态、性质或经常发生的动作或习惯
【解析】【分析】句意:王老师是我们的英语老师,而且她每天努力工作。works工作,第三人称单数,用于一般现在时;is working正在工作,现在进行时;will work将工作,一般将来时;worked工作,一般过去时。 根据时间状语every day(每天)可知是表示经常发生的动作,用一般现在时,主语she是第三人称的单数,动词用三单形式,故答案为A。
【点评】考查一般现在时。掌握不同时态的构成和用法。
11.【答案】D
【知识点】过去式和过去分词;一般过去时
【解析】【分析】句意:林和他的团队走了12个小时,终于安全地出来了。walk步行,走,一般现在时;are walking正在走,现在进行时;will walk将走,一般将来时;walked走,一般过去时。 根据finally they got out safely(最终他们安全地出来了)可知句子是一般过去时,动词用过去式,故答案为D。
【点评】考查一般过去时。根据句子中的关键词确定句子的时态,掌握一般过去时的用法。
12.【答案】B
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:—— 埃伦 ,你妈妈在做什么?——她正在和奶奶通电话。talks谈话,一般现在时;is talking正在谈话,现在进行时;will talk一般将来时;talked一般过去时。 根据问句what is your mom doing (你妈妈正在做什么?)可知是询问此刻正在进行的动作,用现在进行时,结构是am/ is/are doing。主语是She,因此要用is doing,故答案为B。
【点评】考查现在进行时。理解句意并掌握现在进行时的构成和用法。
【答案】13.A;14.C;15.B;16.D;17.C;18.B;19.A;20.B
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了杰森因为即将到来的考试紧张而胃疼,护士告诉他没有生病,然后他完成了考试。
【点评】考查学校生活类阅读。先通读短文,了解大意;然后根据上下文语境做题,先易后难,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。
13.句意:现在他上二年级了,他的老师史密斯小姐说全班要进行一次拼写测试。spelling拼写;speaking说;reading读;listening听。根据 their spelling words in mind and rewrite them on the paper without any mistakes. (他们在脑海中拼写单词,并在纸上重写,没有任何错误。)可知是拼写测试。故答案为A。
14.句意:她解释说,为了在考试中取得好成绩,学生们必须记住拼写单词,并在试卷上写出来,不要出现任何错误。read读;copy复制;keep保持;draw画。根据and rewrite them on the paper without any mistakes. (并在试卷上写出来,不要出现任何错误。)结合常识,可知先记住单词,才能再写出来。keep sth in mind,记住某物",固定搭配。keep符合题意,故答案为C。
15.句意:这让杰森感到非常紧张。excited激动的;nervous紧张的;happy开心的;sad伤心的。根据What would happen if he made a mistake (如果他犯了错误会怎么样?)可知杰森担心犯错,所以可知他的心里是紧张的。nervous符合语境,故答案为B。
16.句意:他擅长拼写,但有时看起来相似的单词发音不同。choose选择;count数;teach教;sound听起来。根据but sometimes words look similar (相似) but...different(有时看起来相似的单词但是_____不同。)可知,单词看起来一样,但是发音不一样,sound符合题意。故答案为D。
17.句意:杰森直接去了护士办公室,但护士告诉杰森他没有生病。clever聪明的;healthy健康的;sick生病的;tired累的。根据Sometimes when you're nervous or scared, it can make your stomach hurt(有时当你紧张或害怕时,它会让你的胃疼。)可知,有时候紧张会导致胃疼,并不是生病。sick符合语境,故答案为C。
18.句意:说完,学校的护士把杰森送到了他的教室。hospital医院;classroom教室;bedroom卧室;office办公室。根据 "I'm glad you're here. We are just about to start the test." She handed Jason a piece of paper.("我很高兴你来了。我们就要开始测试了。"她递给杰森一事件)。 可知此时杰森是在教室,所以这里表示护士把他送到了教室。故答案为B。
19.句意:学生在第一个空白处写上"friend"这个词。write写;research研究;number编号;hear听到 。根据Number one: friend.(第一个:朋友。)可知第一个听到的词是friend,学生听到后应该写下来。write符合语境,故答案为A。
20.句意:他微笑着把试卷交给老师。argued争论;smiled微笑;complained抱怨;worried担心。根据And I'm very glad that's over!(我很高兴一切都结束了!)可知杰森很开心,所以应是微笑着交卷 。故答案为B。
【答案】21.D
22.A
23.C
【知识点】广告布告类;应用文
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了4个电视节目并为Mike、Tom's father和Sally选择符合他们需求的节目。
【点评】考查广告布告类阅读。在理解每一个人的需要之后,捕捉所给文段中有关的信息,针对每一段话找到能与之对应匹配的选项。最后核对订正。
21.根据Mike is only 5 years old and he likes Mickey Mouse(迈克只有5岁,他喜欢米老鼠。)可知只有五岁的迈克米老鼠。结合选项,可知D. Cartoons (Sat. 8:00 am-10:00 am)Cartoon is a type that comes from comic books, video games, and film media, as well as TV. Children always like watching cartoons. Some teens and adults like watching cartoons, too.卡通片(星期六上午8:00—10:00) 卡通是一种来自漫画书、电子游戏、电影媒体和电视的类型。孩子们总是喜欢看卡通片。一些青少年和成年人也喜欢看卡通片。符合迈克的需求,故答案为D。
22.根据Tom's father is interested in knowing about what happened in his town(汤姆的父亲很想知道他镇上发生了什么事。)可知汤姆的父亲想知道他镇上发生了什么事。结合选项,可知A. News Program (Mon. Sun. 7:00 pm-7:30 pm)News program includes (包含) local (本地的) evening news, daytime national news and week-in-review programming that often airs on Fridays or weekends.新闻节目(周一、周日,晚上7:00—7:30) 新闻节目包括当地晚间新闻、日间全国新闻和通常在星期五或周末播出的每周回顾节目。符合汤姆爸爸的需求,故答案为A。
23.根据Sally is a basketball fan and she never misses any important games(萨莉是个篮球迷,她从不错过任何重要的比赛。)可知篮球迷的萨莉不错过任何重要的比赛。结合选项,可知C. Sports (Mon.-Sat. 9:00 pm-11:30 pm)Sports program is the most popular one in all of television programs. Sports games are often broadcast (播报) live, bringing a sense of immediacy (即时) to the viewing experience.体育(周一至周六晚9:00—11:30) 体育节目是所有电视节目中最受欢迎的。体育比赛经常直播,给观看体验带来一种即时的感觉。符合萨莉的需求,故答案为C。
【答案】24.D
25.C
26.D
【知识点】记叙文;志愿服务与公共服务;细节理解
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了Kelly因为看到人们捐赠旧玩具而成立Loved Before公司的故事。旨在改变人们对二手玩具的看法,教孩子们重新重视二手物品的价值。【点评】考查志愿服务与公共服务类阅读。细节的考题,其正确答案大都可以在阅读材料中找到对应的文字部分作为验证。这一部分可能是一个词或短语,也可能是一个句子或相关的若干句子,但句式、用词和表达方式不同。要做好阅读理解中的确定细节和事实的题目,一要在文章中找出相应的信息点,二要排除干扰项。
24.细节理解题。根据She found people brought some toys to donate (捐献)."(她发现人们带了一些玩具来捐赠。)可知她发现人们带了一些玩具来捐赠。故答案为D。
25.细节理解题。根据The original (原先的) owner writes down the name of the toy and a story about it.(原来的主人会写下玩具的名字和关于它的故事。)可知原来的主人在捐赠玩具之前写下玩具的名字和故事。故答案为C。
26.细节理解题。根据She explains that Loved Before hopes to teach kids about the value of loving secondhand things again.(她解释说,"Loved Before"希望教会孩子们再次热爱二手物品的价值。 )可知,她解释说Loved Before公司希望教会孩子们再次热爱二手物品的价值。故答案为D。
【答案】27.A
28.D
29.B
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;标题选择
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了帮助他人会带来快乐并给出了帮助他人的 具体建议,强调帮助他人是获得更健康、更有成效和更有意义的生活关键。
【点评】考查人际关系与交往类阅读。本篇文章涉及细节理解题和标题选择题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。细节理解题要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。标题选择题注意关注首尾句,首尾句往往包含段落或文章的核心信息,是判断标题是否准确的重要依据。利用关键词,文章中的关键词汇、短语或句子往往与标题有紧密联系,可以通过关键词汇的匹配来缩小选择范围。语境理解,理解文章的整体语境和作者的态度倾向,有助于准确把握文章的主旨和标题的选择方向。
27.细节理解题。根据Perhaps it was the satisfaction (满意) of cleaning the garden for your neighbor, or the sense of happiness from working at a local community, or the gratification (满足) from donating (捐献) to a good cause. Or perhaps it was the simple joy of having helped out a friend. One reason behind the good feelings is that it helps people get close to each other. Science shows that helping others can make you feel good.(也许是为邻居打扫花园的满足感,或者是在当地社区工作的幸福感,或者是为慈善事业捐款的满足感。也可能是帮助了朋友的简单快乐。良好感觉背后的一个原因是它有助于人们彼此亲近。科学表明,帮助别人可以让你感觉良好。关键是要找到适合自己的方式。)可知这些举例都是具体说明帮孩子他人时带来的各种积极感受,即来帮助他人会带来快乐。故答案为A。
28.细节理解题。根据Give to groups with clear goals.(给予目标明确的团体。)和If we tell the donators what we can do with their money and how their donations can help other people, they will get more happiness.(如果我们告诉捐赠者我们可以用他们的钱做什么,他们的捐赠如何帮助别人,他们会得到更多的快乐。)可知,当人们有明确的捐赠目标,他们会感到更快乐。故答案为D。
29.标题选择题。根据Science shows that helping others can make you feel good. The key is to find the way that works for you. (科学表明,帮助别人可以让你感觉良好。关键是要找到适合自己的方式。)和For thousands of years, the greatest thinkers have suggested the same thing: Happiness is found in helping others. Scientific research shows a lot of examples to support the idea that helping others may be the secret to living a life that is happier, healthier, and more productive (有成效的) and meaningful.(几千年来,最伟大的思想家们都提出了同样的观点:快乐是在帮助别人的过程中找到的。科学研究提供了大量的例子来支持这样一种观点,即帮助他人可能是生活得更快乐、更健康、更有成效和更有意义的秘诀。)结合短文内容,可知本文主要介绍了帮助他人会带来快乐,结合选项可知B:Help Others, Help Yourself(帮助他人,帮助自己) 符合文章最佳标题。故答案为B。
【答案】30.A
31.C
32.D
33.B
【知识点】说明文;日常活动;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】短文大意:本文介绍了数字媒体对孩子的影响,包括带来的不良影响,并给出了一些培养良好观看习惯的方法。【点评】考查日常活动类阅读。本篇文章涉及细节理解题、词义猜测题和文章大意三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。文章大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
30.细节理解题。根据As children grow and develop, they can be easily influenced (影响) by what they see and hear,especially from digital media Digital media can be TV, the Internet, and smart phones.(随着孩子的成长和发展,他们很容易受到他们所看到和听到的东西的影响,尤其是来自数字媒体的影响。数字媒体可以是电视、互联网和智能手机。)可知,随着孩子的成长和发展,他们很容易受到他们所看到和听到的尤其是数字媒体的影响,故答案为A。
31.词义猜测题。根据Parents can do something to help decrease the effects (影响) of digital media . They can pay attention to the type of program and limit (限制) children's screen (屏幕) time. (父母可以做一些事情来帮助_______数字媒体的影响。他们可以注意节目的类型,限制孩子看屏幕的时间。)可知这里表示父母可以做一些事情来帮助减少或降低数字媒体的影响,可以注意节目的类型和限制,孩子的屏幕时间,所以"decrease"指的是"减少或降低",结合选词,可知lower,减少,降低 ; 符合题意,故答案为C。
32.细节理解题。根据Watch programs with children. Talk about what happened on the show. Talk about what was good or bad about the program. Talk about the difference between reality and make-believe.(和孩子一起看节目。谈谈节目里发生的事。谈谈这个项目的优点和缺点。谈谈现实和虚幻之间的区别。)可知,和孩子一起看电视可以帮助阻止电视对他们的不良影响,故答案为D。
33.文章大意题。根据Parents can do something to help decrease the effects (影响) of digital media . (父母可以做一些事情来帮助减少数字媒体的影响。)和Here are some ways for setting good viewing (观看) habits:(以下是一些养成良好观看习惯的方法:)结合短文内容,可知文章主要介绍一些培养孩子良好观看习惯的方法,故答案为B。
【答案】34.At the age of seven.
35.Her dream is to participate in the Olympics.
36.She learned some new tricks from them.
37.She is persistent and outgoing. Her mother wanted her to stop but she chose to persist. And she made new friends, exchanged a few pins and learned new tricks from other players in Paris.
【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就
【解析】【分析】短文大意:本文主要介绍了女子公园滑板比赛选手郑好好。【点评】考查优秀运动员及其体育成就。先根据问题从文中找关键词,然后以此为线索,运用阅读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别,在准确理解细节的前提下,最后确定最佳答案。
34.根据Zheng started to practice skateboarding at the age of seven.(郑七岁时开始练习滑板。)可知郑好好七岁开始练习滑板。故答案为At the age of seven.
35.根据It's my dream to participate in the Olympics.(参加奥运会是我的梦想。)可知郑好好的梦想是参加奥运会。故答案为Her dream is to participate in the Olympics.
36.根据"I made new friends that I wouldn't have met in classrooms, exchanged a few pins and learned some new tricks from other players in Paris."("我交了一些在教室里见不到的新朋友,交换了一些球瓶,还从巴黎的其他球员那里学到了一些新技巧。")可知,她从其他人那里学到了一些新技巧。故答案为She learned some new tricks from them.
37.开放性题,言之有理即可。题意为:你觉得郑好好怎么样?你为什么这么想?参考答案为She is persistent and outgoing. Her mother wanted her to stop but she chose to persist. And she made new friends, exchanged a few pins and learn new tricks from other players in Paris.
38.【答案】例文:
We had an unforgettable sports meeting last Friday.
In the morning, the school playground was full of students and teachers. There were many events in this sports meeting. I took part in the relay race. I ran the last lap. It was the final event in the sports meeting. Everyone was paying attention. All the runners got ready. As soon as the race began, everyone was too excited to stop cheering. When it was my turn, I could feel the runner from Class 4 catching up with me. So I tried my best to run faster. Finally, I was the fastest runner in the race and our class won first prize in the most exciting event.
I was proud that I won the first prize for my class. What an unforgettable sports meeting!
【知识点】材料作文;记叙文;校园文化
【解析】【分析】本文要求根据所给的内容提示,以李华的身份,写一篇短文,介绍上次学校运动会的场景。体裁为记叙文;时态为一般过去时,人称为第一和第三人称。根据所给提示完成写作,不能遗漏信息 ,包括运动会的时间、参加的项目以及自己的感受等。注意单词拼写和语法运用的准确度,同时使用恰当的连接成分,以使文意连贯。
【点评】考查材料作文。例文首先介绍运动会的时间和地点;然后具体介绍参加运动会的项目以及经过;最后是介绍自己的感受。层次清楚,要点分明,中心突出。亮点短语: take part in,as soon as,too…to,catch up with ,try one's best等;高分句型:As soon as the race began,everyone was too excited to stop cheering.(时间状语从句); I was proud that I won the first prize for my class. (宾语从句 )。
39.【答案】例文:
My favorite TV program is Animal World because I am very busy during weekdays, I can only watch TV programs at the weekend.
It is on CCTV at 5 o'clock every Saturday afternoon. I always watch it with my parents. I think it is very interesting. Besides, the pictures are very lively and beautiful. I can learn more about the secrets of animals from the program.
I like watching it very much. And I think we should protect animals.
【知识点】材料作文;说明文;影视作品赏析与文化价值
【解析】【分析】本文要求根据所给的内容提示,以李华的身份,以 "我最喜欢的电视节目"为主题,介绍最喜欢的电视节目及其原因。时态为一般现在时,人称以第一人称为主。写作要点已给出,注意不要遗漏每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。根据自己的实际适当发挥;注意上下文意思连贯,符合逻辑关系,不要出现单词拼写错误。
【点评】考查材料作文。例文以三段式来写的,首先开门见山提出自己最喜欢的电视节目;然后具体介绍这个节目的情况以及自己喜欢这个电视节目的原因;最后总结,表达自己的感受。重点突出,主次分明。高分短语:at the weekend,learn about,like doing sth,the secrets of等。高分句型:My favorite TV program is Animal World because I am very busy during weekdays, I can only watch TV programs at the weekend. (原因状语从句);And I think we should protect animals.(宾语从句)。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表